МВР

ОД Варна

 

Новини

Приключи клубният турнир по пожароприложен спорт

За седми път в град Варна в периода от 27-ми септември до 1-ви октомври на стадион „Локомотив”  се проведе клубния турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”.

Основни организатори отново бяха РДПБЗН – Варна и СКППС – Варна с подкрепата за провеждането на Община Варна.

Официалното откриване се състоя както всеки път на емблематично място за нашия град - резиденция „Евксиноград”.

В турнира взеха участие 9 мъжки и 3 женски отбора от Чехия, Румъния, Украйна, Молдова и България.

Състезателката от отбора на Академията на МВР, Ванеса Хаджийска с постижение 18,73 сек. в дисциплината „100-метрова пътека с препятствия” – ЖЕНИ постави нов национален рекорд.

Златен медал завоюваха и варненските пожарникари. Те се представиха отлично в дисциплината „Бойно разгръщане от мотопомпа“, като завършиха на първо място и спечелиха призовите отличия на седмия международен турнир по пожароприложен спорт „Одесос’. Ето и състава на варненския отбор, шампион в най-колективната дисциплина тази година:
Мартин Димитров, Станислав Иванов, Михаил Иванов, Калоян Нинов, Кристиян Огнянов, Кирил Николаев, Николай Нейков. Времето на победителите е 30.63 сек

В дух на спортсменство и приятелство се отличиха комплексните победители за мъжете – отборът на Стара Загора, а при жените – отборът на Одеса – Украйна.

Най-добрите резултати, видеа и снимки от четирите състезателни дни могат да бъдат видяни във фейсбук страницата на Odessos cup.

 

 


07 окт 2021

Седми международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”

Чехия, Румъния, Украйна, Молдова и България ще се състезават

 

 

В периода  от 27-ми септември до 1-ви октомври 2021 г.  на стадион „Локомотив” в града ще се проведе Седмият международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”.

В състезанието ще вземат участие клубни женски и мъжки отбори от Чехия, Румъния, Украйна, Молдова и България.

От 9,00 до 13,00 часа всеки състезателен ден ще се провежда надпреварата в следните дисциплини:

28.09. - Изкачване с щурмова стълба – жени и мъже;

29.09. - 100 м пътека с препятствия – жени и мъже;

30.09. - Бойно разгръщане от мотопомпа – мъже и жени;

01.10. - Пожарна щафета 4 х 100 м с претятствия – мъже и жени.

Основен организатор на мероприятието са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна и Спортен клуб по пожароприложен спорт – Варна с подкрепата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, Българската федерация по пожароприложен спорт. За пореден път Община Варна е съорганизатор при провеждането на турнира.

Предвид наложените към момента мерки срещу разпространението на коронавируса публиката ще може да заеме 30 % от седящите места на стадиона.

 


23 сеп 2021

РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна Ви напомня и дава следните препоръки и указания

 

Причини за възникване на пожар може да бъдат небрежното боравене с огън и изхвърлянето на горящи клечки кибрит и незагасени цигари; запалването на битови отпадъци или суха тревна растителност; техническата неизправност на машини и моторни превозни средства; детската игра с огън; самозапалването на вещества и материали; природни явления (мълнии); късо съединение и аварии на електрически далекопроводи и умисъл.

Как да опазим природата от пожар:

 • Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!

 • Паленето на огън в гората е забранено!

 • Не бива да се изхвърлят бутилки. Те могат да проявят ефекта на лупа и това  да доведе до запалване на суха трева, листа или растителни остатъци.

 • Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!

 • Абсолютно забранено е паленето на стърнищата!

   

  Какво да правим, ако попаднем в близост до пожар в природата?

 • Ако забележите признаци за пожар в природата (дим, мирис на изгоряло и пламъци) е необходимо да оцените обстановката – да се ориентирате за мястото на възникването му, фронтa и посоката на придвижване на огъня.

 • При опасност от усложняване на ситуацията потърсете безопасен път и напуснете района на пожара, в посока обратна на посоката на вятъра. Придвижвайте се в близост до водоеми или водоизточници / язовири, езера, реки и потоци /.

 • След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин подайте съобщение за забелязания пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството.

 • Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако имате възможност използвайте вода или налична техника.

 • Защитете дрехите и косата си от запалване / при възможност ги намокрете/, както и дихателните си пътища / с мокра тъкан или други предпазни средства/.

 • Уведомете пристигналите на място пожарни екипи с информацията, с която разполагате и следвайте техните указания.

   


10 авг 2021

Областeн етап на Международния конкурс за детска рисунка ,, С очите си видях бедата”

Той се проведе на 31.05.2021 г. в сградата на РДПБЗН-Варна

 

 

Форматът бе организиран от РДПБЗН-Варна в партньорство с Регионално управление на образованието Варна. Целта бе със средствата на изобразителното изкуство децата да пресъздадат своето усещане по темата, да изразят своята съпричастност и готовност за помощ, да формира тяхното желание  за участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда и не на последно място да предизвика интереса им към професията на пожарникаря и спасителя.

Тази година в конкурса се състезаваха 153 рисунки на деца от различни учебни заведения във Варненска област, а комисия в състав Йорданка Аргирова – старши учител по изобразително изкуство в ЦПЛР-ОДК, председател, и двама членове  - Велин Илиев- учител по практическо обучение изобразително изкуство в Професионална техническа гимназия и Жасмина Шалдърова - учител по теоретично обучение изобразително изкуство в Професионална техническа гимназия, оценяваха младите таланти. Представители на организаторите РДПБЗН- Варна бяха инспектор Павел Пачев и инспектор Генчай Салим от група ,,Превантивен контрол и превантивна дейност” към сектор ,,Превантивна и контролна дейност”. Областният етап на конкурса се проведе на 31 май, децата бяха оценявани в две категории  - в първата попадат учениците от всички училища, а във втората – от профилираните, и по групи според възрастта им.

 

ПЪРВА КАТЕГОРИЯ

I-ва група  - от 7 до 10 години

На първо място

Белослава Николаева Колева – 8 години

ОУ ,,Панайот Волов“-гр.Варна

На второ място

Мелек Халилова Хюсеинова – 4 клас

СУ,,Димчо Дебелянов“- гр.Варна

На трето място

Калоян Димитров Великов – 1 клас

СУ,, Васил Левски“ гр.Вълчи дол

II-ра група – от 11 до 13 години:

На първо място

Виктория Живкова Чернилова-13 години

ОУ ,,Цар Симеон I“ -гр.Варна

На второ място

Стефани Стефанова Рачева-12 г.

ОУ ,,Панайот Волов“-гр.Варна

На трето място

Цветелина Николаева Стоянова-11 години

СУ,,Найден Геров“ -гр.Варна

III-та група – от 14 до 18 години:

На първо място

Магдалена Стефанова Рачева-14 години

ОУ ,,Панайот Волов“-гр.Варна

На второ място

Лора Стилианова Костадинова-16 години

ЧСУ,,Аз съм Българче“ -гр.Варна

 

ВТОРА КАТЕГОРИЯ:

I-ва група- от 7 до 10 години:

На първо място

Йоана Драгомирова Йорданова -10 години

ОУ,,Захари Стоянов“-гр.Варна

На второ място

Кристина Николаева Николова-9 години

ОУ,,Захари Стоянов“-гр.Варна

На трето място

Йоана Кирилова Еленкова-9 години

ОУ,,Захари Стоянов“-гр.Варна

 

Ръководството на РДПБЗН-Варна предвижда да награди младите таланти с грамота. Съгласно регламента, класиралите се рисунки на призовите места в областния кръг ще участват в Националният етап на конкурса ,,С очите си видях бедата”, който ще се проведе през месец октомври.

 


21 юни 2021

Внимание: Започва летния туристически сезон!

Варненските пожарникари припомнят основните мерки за пожарна безопасност в курортните и туристически обекти

 

С началото на активния летен сезон чувствително се повишава пожарната опасност в курортните и туристически обекти (хотели, почивни станцииr и други). Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовават  собствениците и управителите им да приведат в изправност пасивните и активните средства за пожарна защита -  те да са технически обслужени, а техният вид и количество да бъдат съобразени с нормативните изисквания. С особено внимание да подходят при обслужването и поддръжката на пожароизвестителните и пожарогасителните системи, като и тези за гласово оповестяване, пожарните кранове и системите за управление на дим и топлина в обектите.

Инспекторите, осъществяващи Държавен пожарен контрол, припомнят, че по време на експлоатация не се разрешава използване на сградите и помещенията не по предназначение и в нарушение на нормативно установените изисквания за безопасност. Категорично е забранено  заключването на вратите по пътищата за евакуация, поставянето на горими материали в тези зони, както и на материали и оборудване в коридорите, в пожарозащитните преддверия, по стълбищата, рампите и по другите пътища за евакуация.

На тел. 052/553 702 и на електронна поща [email protected] собствениците и управителите могат да получават професионален съвет за това дали и до колко един обект отговаря на противопожарните изисквания, както и отговор на въпроси, свързани с прилагането на нормативните изисквания.

 


13 май 2021

Да посрещнем безопасно предстоящите зимни празници

Съвети на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна

Съвети на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна за безопасно празнуване на предстоящите зимни празници
Във връзка с наближаването на 8-ми декември, Коледните и новогодишни празници се увеличава и вероятността от възникване на пожари на обществени места или в дома ни.
За недопускане на неприятни инциденти управителите на обекти са длъжни да проверят изправността на отоплителните инсталации, електрическите уреди, пожароизвестителните и пожарогасителните системи, системите за гласово уведомяване, пожарните кранове и системите за управление на дим и топлина, както и пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари (пожарогасители и др.). Евакуационните пътища да се поддържат свободни. Не се разрешава заключването на вратите, както и поставянето на горими материали по пътищата за евакуация.
Тези, които ще празнуват във вили и сгради, необитавани дълго време, трябва да се убедят в изправността на електрическата инсталация и отоплителните уреди. Същото важи и за коминните тела.
При влизане в непозната сграда, огледайте за разположението на изходите, наличието на пожарогасители – те могат да бъдат вашето спасение. При пожар незабавно напуснете сградата, като използвате стълбищната клетка или външните евакуационни стълбища. Следвайте евакуационните знаци. В никакъв случай не използвайте асансьорите. Не се поддавайте на паниката. При преминаване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на опасните газове е по-малка. Ако се запали част от облеклото ви, в никакъв случай не тичайте, така пламъкът ще се разпространи – спрете и съблечете горящата дреха. При невъзможност да напуснете сградата опитайте да се изкачите на покривната площадка или излезте на балкона, като затваряте вратите след себе си. Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи, обливайте се с вода, за да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи.
ПРОТИВОПОЖАРНИ ПРАВИЛА
Поставете елхата на безопасно разстояние далеч от пердетата и други горими материали. Не бива да се допуска децата сами да палят бенгалски огън и свещи и да играят с тях около елхата. Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни.
Необходимо е да се разясни на децата ползата и опасността от детската игра с огън. Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места.
Ако използвате електрическа украса проверете добре техническото й състояние и изправността на електрическото захранване. Не я оставяйте включена без наблюдение!
Пиротехническите изделия (фойерверки, пиратки, сигнални ракети, бенгалски огън и други средства) да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места! Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия.
Отстранете складираните горими вещи и хартии от балкона или терасата - те са опасни за възникване на пожари при попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари върху тях . Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.
При напускане на жилищата си проверете, изключени ли са всички електроуреди. По време на приготовленията за коледните и новогодишни трапези домакините не трябва да оставят продължително време без наблюдение включени готварските уреди.
Проверете изправността на електрическата инсталация. Застудяването и снеговалежите налагат използването на повече отоплителни уреди. Не бива да се поставят в близост или върху нагревателни уреди книги, играчки и други горими материали!
Преди да се използват, електроуредите, които не са употребявани дълго време, е необходимо да се установи тяхната изправност. Същото важи и за коминните тела на къщи и вили, които не се ползват редовно.
При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места (свещници), а изгарянето им в специално приготвените за това съдове (кофи с вода и сандъци с пясък).
Не оставяйте децата сами в къщи! Оставянето на деца сами в домовете, а още повече заключени е опасно. Необходимо е да се прилага постоянен родителски контрол на детските игри и забавления по време на дългоочакваните празници.
Управителите на хотели, хижи, ресторанти и други трябва да са уверени в изправността на отоплителните уреди и електрическите инсталации, както и на уредите за ръчно пожарогасене. Евакуационните пътища да са освободени за преминаване, а изходите да са отключени.
ПРИ ЗАБЕЛЯЗАН ПОЖАР НЕЗАБАВНО ПОДАЙТЕ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

04 дек 2020