МВР

ОД Варна

 

Новини

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна съветва...

Препоръки към живущите във високи жилищни сгради

Характерно за високите сгради е бързото развитие на пожара вертикално и голямо задимяване. Отделящите се димни газове запълват евакуационните изходи, асансьорните шахти, стълбищните клетки и др. Опасността от пожара за хората, намиращи се във високи сгради е увеличена, защото за разлика от сградите с нормална височина, евакуацията е затруднена, а също така е усложнена борбата с пламъците. 
Сградите  в зависимост от годината на построяване са оборудвани с незадимяеми стълбищни клетки със самозатварящи се врати, повишено налягане в тях, противопожарен водопровод с пожарни кранове и др. Нерядко се нарушават правилата за пожарна безопасност във високите сгради от самите живущи. Самоволно се блокират съществуващите пътища за евакуация, като стълбищните клетки и коридори често са затрупани с излишни неща. Други  нарушенията, които се срещат са необорудвани пожарни кранове и със спряно водоподаване до тях, нарушаване изправността/премахване/ на вратите отделящи стълбищната и др. 
 РДПБЗН – Варна, обръща внимание на гражданите и председателите  (управителите) на етажната собственост, че сградите се поддържат съгласно изискванията на  Наредба № 8121з – 647/01.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.
Съгласно изискванията на наредбата  е необходимо всички мерки за защита да се подържат в изправно състояние, както и да спазват определени правила, а ето и някой от тях:.
- Вътрешните пожарни кранове трябва да са оборудвани с шлангове и струйници, като им е осигурено необходимото налягане и дебит. 
- Вратите отделящи стълбищната клетка и системите за повишено налягане в тях/вентилационни инсталации/ е необходимо да се подържат и проверяват за тяхната изправност. 
-  Не се разрешава заключване ( блокиране в затворено положение) на вратите по пътя за евакуация.
- Не се допуска поставянето на материали и оборудване или изграждане на други препятствия в коридорите и стълбищата.

 

16 яну 2019

Рискове от пожари по празниците - съвети от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението"

От РД „Пожарна безопасност и защита на населението” - Варна напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава рискът от пожари, както в дома, така и на обществени места. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор кухненски, отоплителни и други електрически уреди.
За да не се помрачи празничното настроение експертите препоръчват да се следват няколко лесни правила:
Не бива да се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета;
Горящите свещи трябва да са поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети;
Пазете горящите свещи далеч от деца и домашни любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар;
Светещите коледни лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор;
Добре е да проверим изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползваме ежедневно и да отделим специално внимание на безопасността в кухненското помещение /виж прикачените листовки/.
Не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия.
Когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора;
Ако празнуваме извън дома или сме на обществено място /увеселително заведение, хотел, търговски център, кино, театър и др./ e добре да се запознаем с пътищата за евакуация, изходите и разположението на пожарогасителите и пожарните кранове;
В случай на задимяване и пожар на обществено място, не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най – близкия изход, да следваме и изпълняваме указанията на персонала на обекта и на пристигналите на място пожарникари и служители на реда, по възможност - да помогнем на деца, възрастни и хора в неравностойно положение. При силно задимяване е добре да използваме мокър текстилен материал пред носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, тъй като въздухът там не е толкова замърсен. В случай, че сте очевидец на пожар, при първа възможност съобщете на телефон 112 - дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и да даде ценни указания.

 

 

19 дек 2018

140 години от създаването на Варненската пожарна служба

През 2018 г. се навършват 140 години от създаването на Варненската пожарна служба.
Основаването на  пожарното дело в гр. Варна е свързано с името на тогавашния кмет на града г-н Велико Христов. Загрижен за своите съграждани и щетите, нанасяни от опустошителните пожари в града, на 19.12.1878 г. по негово предложение, на заседание на Общинския съвет е взето решение да се закупят две ръчни помпи за гасене на пожари (тулумби) и принадлежности към тях. След това се назначават първите 4-ма щатни пожарникари, служители към Общината, с което се поставя началото на организираната пожарна охрана в града.
Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна отбелязва своята 140-годишнина от създаването си на 19.12.2018 г. от 11:00 часа в сградата на бул. „Сливница” № 159 с откриването на фотоизложба и музейна експозиция. Същите са част от историята и пожарното дело на град Варна. Изложени са архивни снимки, противопожарно оборудване, защитни облекла, униформи и други.

18 дек 2018

На прага на отоплителния сезон 2018 години е време да обезопасим отоплителните уреди

На среща с медиите, провела се в ОД на МВР – Варна, директорът на РДПБЗН – Варна комисар Тихомир Тотев отправи апел към гражданите на Варна и областта да не палят сухи треви и листа по време на почистването на своите дворове. Той обърна внимание на факта, че човешката небрежност може да доведе до серизно последици. 
Комисар Тотев обобщи данни за пожарите, възникнали във Варна и областта, за периода от началото на годината до сега – 3119, от които 600 са с преки материални щети, 7 са загиналите граждани. Обърнато беше внимание на нарастналия брой пожари в контейнери за отпадъци, което се отдава основно на хулигански прояви или директното изхвърляне на жар в тях. „Статистиката показва, че няма рязка динамика по отношение на произшествията, отработени в РДПБЗН – Варна, заключи директорът на структурата.
Той предупреди, че с наближаващия отоплителен сезон, идва и времето, в което комините трябва да бъдат почистени, уредите за отопление проверени за техническа изправност, газовите бутилки оборудвани със здрави маркучи и редуцир-вентили. 
Комисар Тихомир Тотев заяви, че „регионалната дирекция има готовност да помага на държавните и общинските власти, както и на гражданите през зимния период”. В готовност са три верижни машини, като една от тях ще бъде разположена в Аксаково за нуждите на северната част на областта, а всяка една районна служба е снабдена с минимум един високопроходим пожарен автомобил. Той напомни на гражданите, през предстоящата сима, да изпълняват разпорежданията на властите и да не предприемат пътувания при усложнени метеорологични условия.

31 окт 2018

Завършиха състезанията от Световното първенство по ППС за юноши и девойки Комплексни победители са отборите на Беларус

В периода от 24 до 30 септември на стадион „Локомотив” в гр. Варна се проведe VIII Световен шампионат за юноши и младежи и IV Световен шампионат за момичета и девойки. Над 180 юноши и девойки премериха сили в дисциплините: „Изкачване с щурмова стълба”, „100-метрова пътека с препятствия”, „Пожарна щафета 4х100 м. с препятствия” и  „Бойно разгръщане от мотопомпа”.  
В турнира взеха участие 10 юношески и 7 отбора на момичета от Беларус, Естония, Казахстан, Русия, Чехия, Словакия, Турция, Латвия, Украйна и България. Сърбия, Полша и Хърватска присъстваха със своите наблюдатели по време на надпреварата.
Комплексни победители на световния шампионат, както при момичетатата, така и при момчетата, станаха отборите на Беларус, последвани от Русия и Чехия. 
Световното първенство по ППС за юноши и девойки се реализира с изключителното съдействие на Община Варна и благодарение на огромния труд и вложено старание на служителите на РДПБЗН – Варна.

 

02 окт 2018

Утре стартират състезанията в дисциплината „Изкачване с щурмова стълба” от Световното първенство по ППС за юноши и девойки

Начален час 09:00, стадион „Локомотив”

Над 180 юноши и девойки от 10 държави стартират утре своята състезателна програма с една от индивидуалните надпревари от Световното първенство по пожароприложен спорт – 2018 година, което ще се проведе във Варна през настоящата седмица. Общо четири са дисциплините, в които децата ще премерят сили - „Изкачване с щурмова стълба”, „100-метрова пътека с препятствия”, „Пожарна щафета 4х100 м. с препятствия” и  „Бойно разгръщане от мотопомпа”.  
В предстоящия спортен форум ще има участници и делегати от Русия, Естония, Хърватия, Латвия, Турция, Сърбия, Полша, Беларус, Казахстан, Украйна, Словакия, Чехия и България, като нашата страна за пръв път има младежки отбор, който ще се включи в надпреварата.
На 26 септември, от 17:00 часа започва официалното откриване на световното първенство с шествие на всички участници в него. То ще премине по централната улица на Варна и ще завърши на входа на Морската градина, където се очаква да бъде същинскта част от откриването. На място, до Слънчевия часовник, ще бъде разположена пожарна и спасителна техника, която ще бъде отворена за желаещи да разгледат и да се информират. 
На нарочна пресконференция в Юнашкия салон днес, покловник Андрей Калинин – представител на Международната федерация по пожароприложен спорт и комисар Тихомир Тотев – директор на РДПБЗН – Варна пожелаха успех на всички участници в надпеварата. 
Световното първенство по ППС за юноши и девойки се реализира с изключителното съдействие на Община Варна.

25 сеп 2018