МВР

ОД Варна

 

Новини

Превантивната работа с деца и подрастващи е приоритет за варненските пожарникари и спасители

„От най-ранна възраст децата трябва да бъдат обучавани за правилни действия при извънредни ситуации”. Тази теза категорично бе подкрепена от комисар Тихомир Тотев – директор на РДПБЗН – Варна, който се срещна с представители на средствата за масово осведомяване в Седмицата на пожраната безопасност и защита на населението (10 - 30 септември 2018 г.). Той представи накратко пред тях предвидените във връзка с честванията на професионалния празник дейности - демонстративни занятия и учения в детски заведения в цялата област; провеждане на работни срещи с кметовете на населени места във Варна и региона; дни на отворените врати, приемни за граждани, открити телефонни линии. 
Комисар Тотев показа най-новата противопожарна техника, получена в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и обърна внимание на това, че е осигурена и техническата обезпеченост на служителите, занимаващи се с държавен пожарен контрол, получили нови преносими компютри. Благодарение на ГДПБЗН местната структура се е сдобила с нови компютърни конфигурации за повишаване възможностите на оперативните центрове и диспечърските пунктове и за включването им в автоматизираната информационна система за отчитане на произшествията. 
Директорът на РДПБЗН – Варна благодари на всички граждани и бивши служители, които са се отзовали на призива за събиране на материали за музейната сбирка на структурата. Той изтъкна, че около 30 нови експоната предстои да бъдат изложени в най-скоро време.
Комисар Тотев изнесе данни за пожарната обстановка през изминалия перид на 2018 г. Регистрираните пожари са 2650, като „не може да се говори за рязка диманика в обстановката”, поясни той . Загиналите при пожари тази година са 5, пострадалите са 18, като за сравнение през същия период на 2017 година загиналите са 6, а пострадалите 39. Затвърждава се тенденцията, че най-много пожари стават в жилищни сгради и в отрасъл „Транспорт”. 
Директорът на РДПБЗН – Варна не пропусна да апелира гражданите и гостите на града да бъдат внимателни и отговорни в поведението си по линия на пожарната безопасност. 

11 сеп 2018

Започва Седмицата на пожарната безопасност

10 - 16 септември 2018 г.

В периода от 10 до 16 септември 2018 г. предстои традиционното провеждане на  „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември. През тази година се честват 140 години от основаването на пожарното дело в гр. Варна. През далечната 1878 година по предложение на г-н Велико Христов – Кмет на гр. Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), принадлежности към тях и се назначават четирима щатни пожарникари, с което се поставя началото на пожарната служба в гр. Варна.
Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност”, са пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от РДПБЗН – Варна. Планирани са множество събития - дни на отворените врати, приемни за граждани, открити телефонни линии; демонстративни занятия и учения в детски заведения в цялата област; провеждане на работни срещи с кметовете на населени места във Варна и региона и други. Пълната програма на мероприятията можете да видите в прикачения файл към публикацията.

10 сеп 2018

Отбор ученици от две варненски училища взеха участие в ХVІ-тото Международно състезание на млади спасители и пожарникари в Беларус

В международното състезание участваха 14 отбора от 13 държави

Между 10 и 22 юли, в град Гомел, Република Беларус, се проведе ХVІ-тото Международно състезание на младите спасители и пожарникари. Форумът се организира от Министерството на извънредните ситуации в Беларус с подкрепата на Беларуската младежка обществена организация на пожарникарите и спасителите.
В надпреварата взеха участие 14 отбора от 13 държави: Азербайджан, Армения, Беларус, България, Грузия, Италия, Казахстан, Латвия, Полша, Украйна, Сърбия, Германия и Русия, която участва с два отбора. 
България бе представена от младите огнеборци и спасители на РДПБЗН-Варна – деца на възраст от 12 до 17 години, възпитаници на СУЕО „А.С.Пушкин” и СУ „Димчо Дебелянов”. Състезателите от Варна бяха придружавани от своя преподавател Ивелина Радева, както и от гл. инсп. Валентин Николов - началник РСПБЗН - Дългопол, който бе в ролята на ръководител на отбора, и инспектор Павел  Пачев – инспектор по защита на населението в група превантивен контрол и превантивна дейност, като треньор на младите огнеборци.
На 12 юли, в присъствието на министъра на извънредните ситуации на Република Беларус - генерал - лейтенант Ващенко, се състоя тържественото откриване на ХVІ-тото Международно състезание на младите пожарникари и спасители. 
Мероприятието се проведе по предварително изготвена програма в няколко различни дисциплини. Момчетата и момичетата от Варна се представиха много добре в надпреварата „Отборен дартс“, като заеха третото място. При провеждането на тази дисциплина се отличи сътезателката Йоана Кондова, която постигна най-голям брой точки от всички участващи в надпреварата. В състезанието „Визитна картичка“ децата представиха България и подготовката на младите огнеборци и спасители на РДПБЗН-Варна, чрез музикално-театрален номер. 
Българските ученици показаха таланта си на най-добри художници в дисциплината „Newspaper-Billboard”, като нарисуваха билборд на тема: ,,Оставени без надзор включени електроуреди – причина за пожар” и заслужено  спечелиха 1-вото място. Красивите Мис България Румяна Кондова и Мистър България Стефан Трифонов заеха местата на първи подгласници на победителите в състезанието „Мис и Мистър Международно състезание”, като и двамата бях обявени за победители в гласуването на зрителите.
Останалите дисципини, в които нашият отбор се представи бяха: „Пожарна щафета“, „Преминаване на туристическа полоса”, „Оказване на първа медицинска помощ”, „Водна щафета”, „Спортландия – заедно към победата” и „Отборно полево учение”, където представители на България имаше и в трите отбора заели призовите места.   
На тържествено закриване бяха наградени всички отбори. В крайното класиране отборът на младите пожарникари и спасители към РДПБЗН-Варна се нареди на 8-мо място. Всички деца има достойно представяне, имайки предвид факта, че дисциплините в състезанието са различни от тези, които се практикуват в страната ни. 

 

27 юли 2018

Завърши надпреварата в дисциплината „100 метрова пътека с препятствия” от състезанията по ППС

Вчера, 6 юни, участниците в 46 Републикански преглед по пожароприложен спорт и Петия Международния турнир за купа „Одесос“ - Варна 2018 г. се надпреварваха в дисциплината „100 метрова пътека с препятствия”.
Имената на призьорите за деня са както следва:

За Петия международен клубен турнир за купа „Одесос“:
Категория жени:
I място - Михаела Ванклова – Острава - Чехия
II място - Катерина Кшасанова – Одеса - Украйна

Категория мъже:
I място - Денис Йесипенко – Одеса – Украйна
II място - Александър Барбакар – Кишинев - Молдова
III място - Юрий Плотников – Одеса - Украйна

За 46 Републикански преглед по ППС:
Категория мъже:
I място - Пламен Писков – Пловдив - България
II място - Михаил Костов – Пловдив - България
III място - Росен Маринов – Стара Загора - България

07 юни 2018

Първият състезателен ден на надпреварата по пожароприложен спорт завърши

Измина първият състезателен ден на 46 Републикански преглед по пожароприложен спорт и Петия Международния турнир за купа „Одесос“ - Варна 2018 г.
В дисциплината „Изкачване с щурмова стълба“ се отличиха следните състезатели:

За Петия международен клубен турнир за купа „Одесос“:
Категория жени:
I място - Катерина Кшасанова – Одеса - Украйна
II място - Ванеса Хаджийска – Плевен - България
III място - Леона Васичкова – Острава - Чехия

Категория мъже:
I място - Серги Романски – Одеса - Украйна
II място - Анатолий Бебенко – Одеса - Украйна
III място - Денис Йесипенко – Одеса – Украйна

За 46 Републикански преглед по ППС:
Категория мъже:
I място - Християн Христов – София - България
II място - Георги Георгиев – Стара Загора - България
III място - Росен Маринов – Стара Загора - България

В 15:20 часа, в четвърти коридор, победителят Християн Христов постави републикански рекорд в дисциплината, като преодоля трасето за 14,88 секунди.

 

06 юни 2018

Петият международен турнир по пожароприложен спорт „Одесос” и 46 републикански преглед по пожаро-приложен спорт се провеждат във Варна от 4 до 8 юни

Участват общо 28 отбора

От 4 до 8 юни 2018 г. във Варна се провежда Петия международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос” и 46 републикански преглед по пожаро-приложен спорт.
Организатори на спортната проява са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” МВР,  Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна и Община Варна. 

Състезанията започват на 5 юни 2018 г. и ще се провеждат на стадион „Локомотив”. Официалното откриване на форума ще бъде на входа на Морската градина във Варна от 17:00 часа на 5 юни.
Всеки ден от 5 до 8 юни 2018 г. за времето от 09:00 до 13:00 ч. ще има индивидуални и колективни състезания по различни дисциплини. 
Днес, от 11:30 часа, в сградата на Община Варна, в зала „Варна“ предстои пресконференция, на която ще бъдат изнесени подробности за предстоящите прояви. 


04 юни 2018

Предстоящи състезания на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец"

На 17 май тази година, от 09:00 часа, на стадион „Локомотив” в гр Варна ще се проведе Областното състезание на младежките противопожарни отряди  „Млад огнеборец”. Надпревара ще има в следните дисциплини: „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 m щафетно бягане с препятствия”. Състезанията на младежките противопожарни отряди се провеждат ежегодно. Целта е  повишаване физическата дееспособност на младежите от 12 до 16 години и развиване на практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии. В състезанието ще участват отборите спечелили Районните състезанията, провели се сред учебните заведения в област Варна.
На следващия ден 18 май от 10:00 часа,  в гр. Варна, ж.к. „Аспарухово", м-ст „Малка Чайка", ще се проведе Областен етап от ученическото състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации – 2018". 
В състезанието ще вземат участие победителите от Общинските етапи от състезанието – община Девня, община Аксаково и  общ. Провадия. Отборите ще мерят сили в два етапа - теоретичен и практически. Целта е да се покажат придобитите умения и знания за защита при бедствия, чрез състезателни игри. Победителят от състезанието ще се яви на Националното ученическо състезание.
В годината в която се навършват 140 години от създаването на Варненската пожарна служба РДПБЗН - Варна получи много добра оценка за организацията по подготовката и провеждането на провелото се Зонално състезание по ППС. Комплексни победители за трета зона е отборът на РДПБЗН – Русе, а за четвърта зона купата бе извоювана от РДПБЗН – Варна.
Тази година за първи път в Зонални състезания взеха участие юноши от Варна и Разград на възраст от 13 до 18 години. Комплексен победител в тази надпревара стана отборът на Разград.

16 май 2018