МВР

ОД Варна

 

Новини

На прага на отоплителния сезон 2018 години е време да обезопасим отоплителните уреди

На среща с медиите, провела се в ОД на МВР – Варна, директорът на РДПБЗН – Варна комисар Тихомир Тотев отправи апел към гражданите на Варна и областта да не палят сухи треви и листа по време на почистването на своите дворове. Той обърна внимание на факта, че човешката небрежност може да доведе до серизно последици. 
Комисар Тотев обобщи данни за пожарите, възникнали във Варна и областта, за периода от началото на годината до сега – 3119, от които 600 са с преки материални щети, 7 са загиналите граждани. Обърнато беше внимание на нарастналия брой пожари в контейнери за отпадъци, което се отдава основно на хулигански прояви или директното изхвърляне на жар в тях. „Статистиката показва, че няма рязка динамика по отношение на произшествията, отработени в РДПБЗН – Варна, заключи директорът на структурата.
Той предупреди, че с наближаващия отоплителен сезон, идва и времето, в което комините трябва да бъдат почистени, уредите за отопление проверени за техническа изправност, газовите бутилки оборудвани със здрави маркучи и редуцир-вентили. 
Комисар Тихомир Тотев заяви, че „регионалната дирекция има готовност да помага на държавните и общинските власти, както и на гражданите през зимния период”. В готовност са три верижни машини, като една от тях ще бъде разположена в Аксаково за нуждите на северната част на областта, а всяка една районна служба е снабдена с минимум един високопроходим пожарен автомобил. Той напомни на гражданите, през предстоящата сима, да изпълняват разпорежданията на властите и да не предприемат пътувания при усложнени метеорологични условия.

31 окт 2018

Завършиха състезанията от Световното първенство по ППС за юноши и девойки Комплексни победители са отборите на Беларус

В периода от 24 до 30 септември на стадион „Локомотив” в гр. Варна се проведe VIII Световен шампионат за юноши и младежи и IV Световен шампионат за момичета и девойки. Над 180 юноши и девойки премериха сили в дисциплините: „Изкачване с щурмова стълба”, „100-метрова пътека с препятствия”, „Пожарна щафета 4х100 м. с препятствия” и  „Бойно разгръщане от мотопомпа”.  
В турнира взеха участие 10 юношески и 7 отбора на момичета от Беларус, Естония, Казахстан, Русия, Чехия, Словакия, Турция, Латвия, Украйна и България. Сърбия, Полша и Хърватска присъстваха със своите наблюдатели по време на надпреварата.
Комплексни победители на световния шампионат, както при момичетатата, така и при момчетата, станаха отборите на Беларус, последвани от Русия и Чехия. 
Световното първенство по ППС за юноши и девойки се реализира с изключителното съдействие на Община Варна и благодарение на огромния труд и вложено старание на служителите на РДПБЗН – Варна.

 

02 окт 2018

Утре стартират състезанията в дисциплината „Изкачване с щурмова стълба” от Световното първенство по ППС за юноши и девойки

Начален час 09:00, стадион „Локомотив”

Над 180 юноши и девойки от 10 държави стартират утре своята състезателна програма с една от индивидуалните надпревари от Световното първенство по пожароприложен спорт – 2018 година, което ще се проведе във Варна през настоящата седмица. Общо четири са дисциплините, в които децата ще премерят сили - „Изкачване с щурмова стълба”, „100-метрова пътека с препятствия”, „Пожарна щафета 4х100 м. с препятствия” и  „Бойно разгръщане от мотопомпа”.  
В предстоящия спортен форум ще има участници и делегати от Русия, Естония, Хърватия, Латвия, Турция, Сърбия, Полша, Беларус, Казахстан, Украйна, Словакия, Чехия и България, като нашата страна за пръв път има младежки отбор, който ще се включи в надпреварата.
На 26 септември, от 17:00 часа започва официалното откриване на световното първенство с шествие на всички участници в него. То ще премине по централната улица на Варна и ще завърши на входа на Морската градина, където се очаква да бъде същинскта част от откриването. На място, до Слънчевия часовник, ще бъде разположена пожарна и спасителна техника, която ще бъде отворена за желаещи да разгледат и да се информират. 
На нарочна пресконференция в Юнашкия салон днес, покловник Андрей Калинин – представител на Международната федерация по пожароприложен спорт и комисар Тихомир Тотев – директор на РДПБЗН – Варна пожелаха успех на всички участници в надпеварата. 
Световното първенство по ППС за юноши и девойки се реализира с изключителното съдействие на Община Варна.

25 сеп 2018

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” е домакин на Световното първенство за юноши и девойки по ППС

От 24 до 30 септември

От 24 до 30 септември, град Варна и РДПБЗН - Варна ще бъдат домакини на VIII Световното първенство за юноши и ІV Световното първенство за девойки по пожароприложен спорт. Състезанието ще премине под егидата на Българската федерация по пожароприложен спорт, Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР.
В предстоящия спортен форум ще има участници и делегати от Русия, Естония, Хърватия, Латвия, Турция, Сърбия, Полша, Беларус, Казахстан, Украйна, Словакия, Чехия и България.
Наред със спортната надпревара, във връзка с честванията на 140-годишната история на пожарната във Варна, на входа на Морската градина е разположена фотоизложба на тема „140 години варненска пожарна служба” с автор-фотограф главен инспектор Емил Калинов – началник сектор „ПБС на Летище Варна” – РДПБЗН – Варна.
Отправяме покана към всички варненци да присъстват на тържественото откриване на световния спортен шампионат на 26 септември от 17:00 часа на входа на Морската градина. 

 

21 сеп 2018

Превантивната работа с деца и подрастващи е приоритет за варненските пожарникари и спасители

„От най-ранна възраст децата трябва да бъдат обучавани за правилни действия при извънредни ситуации”. Тази теза категорично бе подкрепена от комисар Тихомир Тотев – директор на РДПБЗН – Варна, който се срещна с представители на средствата за масово осведомяване в Седмицата на пожраната безопасност и защита на населението (10 - 30 септември 2018 г.). Той представи накратко пред тях предвидените във връзка с честванията на професионалния празник дейности - демонстративни занятия и учения в детски заведения в цялата област; провеждане на работни срещи с кметовете на населени места във Варна и региона; дни на отворените врати, приемни за граждани, открити телефонни линии. 
Комисар Тотев показа най-новата противопожарна техника, получена в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и обърна внимание на това, че е осигурена и техническата обезпеченост на служителите, занимаващи се с държавен пожарен контрол, получили нови преносими компютри. Благодарение на ГДПБЗН местната структура се е сдобила с нови компютърни конфигурации за повишаване възможностите на оперативните центрове и диспечърските пунктове и за включването им в автоматизираната информационна система за отчитане на произшествията. 
Директорът на РДПБЗН – Варна благодари на всички граждани и бивши служители, които са се отзовали на призива за събиране на материали за музейната сбирка на структурата. Той изтъкна, че около 30 нови експоната предстои да бъдат изложени в най-скоро време.
Комисар Тотев изнесе данни за пожарната обстановка през изминалия перид на 2018 г. Регистрираните пожари са 2650, като „не може да се говори за рязка диманика в обстановката”, поясни той . Загиналите при пожари тази година са 5, пострадалите са 18, като за сравнение през същия период на 2017 година загиналите са 6, а пострадалите 39. Затвърждава се тенденцията, че най-много пожари стават в жилищни сгради и в отрасъл „Транспорт”. 
Директорът на РДПБЗН – Варна не пропусна да апелира гражданите и гостите на града да бъдат внимателни и отговорни в поведението си по линия на пожарната безопасност. 

11 сеп 2018

Започва Седмицата на пожарната безопасност

10 - 16 септември 2018 г.

В периода от 10 до 16 септември 2018 г. предстои традиционното провеждане на  „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември. През тази година се честват 140 години от основаването на пожарното дело в гр. Варна. През далечната 1878 година по предложение на г-н Велико Христов – Кмет на гр. Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), принадлежности към тях и се назначават четирима щатни пожарникари, с което се поставя началото на пожарната служба в гр. Варна.
Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност”, са пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от РДПБЗН – Варна. Планирани са множество събития - дни на отворените врати, приемни за граждани, открити телефонни линии; демонстративни занятия и учения в детски заведения в цялата област; провеждане на работни срещи с кметовете на населени места във Варна и региона и други. Пълната програма на мероприятията можете да видите в прикачения файл към публикацията.

10 сеп 2018

Отбор ученици от две варненски училища взеха участие в ХVІ-тото Международно състезание на млади спасители и пожарникари в Беларус

В международното състезание участваха 14 отбора от 13 държави

Между 10 и 22 юли, в град Гомел, Република Беларус, се проведе ХVІ-тото Международно състезание на младите спасители и пожарникари. Форумът се организира от Министерството на извънредните ситуации в Беларус с подкрепата на Беларуската младежка обществена организация на пожарникарите и спасителите.
В надпреварата взеха участие 14 отбора от 13 държави: Азербайджан, Армения, Беларус, България, Грузия, Италия, Казахстан, Латвия, Полша, Украйна, Сърбия, Германия и Русия, която участва с два отбора. 
България бе представена от младите огнеборци и спасители на РДПБЗН-Варна – деца на възраст от 12 до 17 години, възпитаници на СУЕО „А.С.Пушкин” и СУ „Димчо Дебелянов”. Състезателите от Варна бяха придружавани от своя преподавател Ивелина Радева, както и от гл. инсп. Валентин Николов - началник РСПБЗН - Дългопол, който бе в ролята на ръководител на отбора, и инспектор Павел  Пачев – инспектор по защита на населението в група превантивен контрол и превантивна дейност, като треньор на младите огнеборци.
На 12 юли, в присъствието на министъра на извънредните ситуации на Република Беларус - генерал - лейтенант Ващенко, се състоя тържественото откриване на ХVІ-тото Международно състезание на младите пожарникари и спасители. 
Мероприятието се проведе по предварително изготвена програма в няколко различни дисциплини. Момчетата и момичетата от Варна се представиха много добре в надпреварата „Отборен дартс“, като заеха третото място. При провеждането на тази дисциплина се отличи сътезателката Йоана Кондова, която постигна най-голям брой точки от всички участващи в надпреварата. В състезанието „Визитна картичка“ децата представиха България и подготовката на младите огнеборци и спасители на РДПБЗН-Варна, чрез музикално-театрален номер. 
Българските ученици показаха таланта си на най-добри художници в дисциплината „Newspaper-Billboard”, като нарисуваха билборд на тема: ,,Оставени без надзор включени електроуреди – причина за пожар” и заслужено  спечелиха 1-вото място. Красивите Мис България Румяна Кондова и Мистър България Стефан Трифонов заеха местата на първи подгласници на победителите в състезанието „Мис и Мистър Международно състезание”, като и двамата бях обявени за победители в гласуването на зрителите.
Останалите дисципини, в които нашият отбор се представи бяха: „Пожарна щафета“, „Преминаване на туристическа полоса”, „Оказване на първа медицинска помощ”, „Водна щафета”, „Спортландия – заедно към победата” и „Отборно полево учение”, където представители на България имаше и в трите отбора заели призовите места.   
На тържествено закриване бяха наградени всички отбори. В крайното класиране отборът на младите пожарникари и спасители към РДПБЗН-Варна се нареди на 8-мо място. Всички деца има достойно представяне, имайки предвид факта, че дисциплините в състезанието са различни от тези, които се практикуват в страната ни. 

 

27 юли 2018