МВР

ОД Варна

 

Новини

РДПБЗН- Варна с препоръки за безопасност при празнуването на Рождество Христово и Нова година

Вероятността за възникването на пожари се засилва, както на обществени места, така и в частни домове. Предпоставки за това са използването на различни видове украси, ползване на бенгалски огън, фойерверки, сценични и други пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди, в т.ч. и електрически лампички и други коледни украси.

За да се избегнат трагични случаи, настъпили вследствие на пожари и запалвания, както случаи на помрачаване на празничното настроение, ПОЖАРНАТА отново НАПОМНЯ:

У дома и на работното място:

 1. Не използвайте свещи и бенгалски огън за украси на елхите и помещенията!
 2. Не оставяйте без надзор работещи електрически лампички и др. подобни украси!
 3. Не оставяйте без надзор работещи електрически и други отоплителни уреди!
 4. Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделя!
 5. Бъдете отговорни, когато държите запалени свещи в църквите. Пазете околните хора и имуществото в църквите!

Когато се намирате в хотел, ресторант, МОЛ, кино, театър или на друго обществено място с масово събиране на хора:

 1. Обърнете внимание на евакуационните пътища и изходите, евакуационното осветление, пожарогасителите. Това може да се окаже от огромна полза за Вас и околните в случай на задимяване и пожар, тъй като подготвените хора не изпадат в паника и по този начин спестяват много ценно време при евакуацията.
 2. В обществените сгради с масово събиране на хора контролът от страна на противопожарните инспектори се извършва няколко пъти в годината, като един от тях е преди настъпване на новогодишните празници. При констатиране на нарушения на противопожарните изисквания, незабавно се предприемат съответните административно – наказателни и принудително – административни мерки към управите на обектите с цел недопускане нарушаване на условията, осигуряващи пожарната безопасност.
 3. Не забравяйте, че Вашата безопасност е на първо място, така че и сами съблюдавайте дали на обществените места тя е гарантирана. Ако евакуационните пътища и изходи са свободни и проходими, ако има евакуационни осветление и маркировка със зелени знаци и табели, ако обекта е оборудван с пожарогасители, които са на видни и леснодостъпни места, ако има червени бутонни известители за пожар, Вие нямате основания за притеснения и можете спокойно да пребивавате в съответния обект. Ако имате основания за притеснение, обърнете се към районната служба за пожарна безопасност и защита на населението и съобщете опасенията си, като я посетите на място, изпратите писмо чрез ел. поща или телефонирате.

В случай на задимяване и пожар на обществено място:

 1. Не изпадайте в паника, а се насочете към най – близкия евакуационен изход!
 2. Слушайте указанията от оповестителните уредби и/или от персонала на обекта!
 3. Не се блъскайте с хората около Вас, не викайте, помогнете на деца, на възрастни хора, на инвалиди и на други нуждаещи се!
 4. При силно задимяване по възможност сложете намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и дишайте през него, опитайте се да се движите приведен по – близо до пода, защото въздуха там не е толкова замърсен тъй като дима се издига нагоре!
 5. Докато се придвижвате по пътя за евакуация натиснете червен бутон за пожар, с което ще известите компетентните лица за ситуацията.
 6. При първа възможност съобщете на телефон 112, ако станете свидетел на запалване, задимяване, пожар и не прекъсвайте връзката. Дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и ценни указания!

16 дек 2021

Отличия за проявена смелост , граждански и професионален дълг

 

На 28 октомври Главен комисар Николай Николов награди осем пожарникари от сектор СОД при РДПБЗН Варна и директора на РДПБЗН  Добрич- за проявената доблест при спасяване на екипажа на кораба Vera Su. Благодарности от Министъра на вътрешните работи и парични награди бяха връчени пред сградата на РДПБЗН Варна  в присъствието на много журналисти и колеги. Директорът на РДПБЗН Варна - комисар Тотев, също поздрави колегите си и отбеляза инициативността, съобразителността при изграждане на съоръжение и евакуиране на екипажа на моторния кораб, заседнал в местността „Яйлата“. Отличени бяха: Комисар Дарин Димитров – директор на РДПБЗН – Добрич и служители на РДПБЗН  Варна: мл. експерт Илия Маринов – командир на екип; мл. експерт Енис Мустафов – началник на дежурна смяна; мл. инспектор Димитър Димитров – старши спасител; мл. инспектор Радослав Славов – старши спасител /водолаз/; мл. инспектор Данаил Иванов – старши спасител / водач на самоходна техника/; мл. инспектор Иво Петров - старши спасител / водач на самоходна техника/;  мл. инспектор Георги Георгиев – старши спасител /водолаз/; мл. инспектор Веселин Иванов – спасител /водач на подемно-транспортна машина/.


29 окт 2021

Приключи клубният турнир по пожароприложен спорт

За седми път в град Варна в периода от 27-ми септември до 1-ви октомври на стадион „Локомотив”  се проведе клубния турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”.

Основни организатори отново бяха РДПБЗН – Варна и СКППС – Варна с подкрепата за провеждането на Община Варна.

Официалното откриване се състоя както всеки път на емблематично място за нашия град - резиденция „Евксиноград”.

В турнира взеха участие 9 мъжки и 3 женски отбора от Чехия, Румъния, Украйна, Молдова и България.

Състезателката от отбора на Академията на МВР, Ванеса Хаджийска с постижение 18,73 сек. в дисциплината „100-метрова пътека с препятствия” – ЖЕНИ постави нов национален рекорд.

Златен медал завоюваха и варненските пожарникари. Те се представиха отлично в дисциплината „Бойно разгръщане от мотопомпа“, като завършиха на първо място и спечелиха призовите отличия на седмия международен турнир по пожароприложен спорт „Одесос’. Ето и състава на варненския отбор, шампион в най-колективната дисциплина тази година:
Мартин Димитров, Станислав Иванов, Михаил Иванов, Калоян Нинов, Кристиян Огнянов, Кирил Николаев, Николай Нейков. Времето на победителите е 30.63 сек

В дух на спортсменство и приятелство се отличиха комплексните победители за мъжете – отборът на Стара Загора, а при жените – отборът на Одеса – Украйна.

Най-добрите резултати, видеа и снимки от четирите състезателни дни могат да бъдат видяни във фейсбук страницата на Odessos cup.

 

 


07 окт 2021

Седми международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”

Чехия, Румъния, Украйна, Молдова и България ще се състезават

 

 

В периода  от 27-ми септември до 1-ви октомври 2021 г.  на стадион „Локомотив” в града ще се проведе Седмият международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос”.

В състезанието ще вземат участие клубни женски и мъжки отбори от Чехия, Румъния, Украйна, Молдова и България.

От 9,00 до 13,00 часа всеки състезателен ден ще се провежда надпреварата в следните дисциплини:

28.09. - Изкачване с щурмова стълба – жени и мъже;

29.09. - 100 м пътека с препятствия – жени и мъже;

30.09. - Бойно разгръщане от мотопомпа – мъже и жени;

01.10. - Пожарна щафета 4 х 100 м с претятствия – мъже и жени.

Основен организатор на мероприятието са Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна и Спортен клуб по пожароприложен спорт – Варна с подкрепата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, Българската федерация по пожароприложен спорт. За пореден път Община Варна е съорганизатор при провеждането на турнира.

Предвид наложените към момента мерки срещу разпространението на коронавируса публиката ще може да заеме 30 % от седящите места на стадиона.

 


23 сеп 2021

РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна Ви напомня и дава следните препоръки и указания

 

Причини за възникване на пожар може да бъдат небрежното боравене с огън и изхвърлянето на горящи клечки кибрит и незагасени цигари; запалването на битови отпадъци или суха тревна растителност; техническата неизправност на машини и моторни превозни средства; детската игра с огън; самозапалването на вещества и материали; природни явления (мълнии); късо съединение и аварии на електрически далекопроводи и умисъл.

Как да опазим природата от пожар:

 • Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!

 • Паленето на огън в гората е забранено!

 • Не бива да се изхвърлят бутилки. Те могат да проявят ефекта на лупа и това  да доведе до запалване на суха трева, листа или растителни остатъци.

 • Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!

 • Абсолютно забранено е паленето на стърнищата!

   

  Какво да правим, ако попаднем в близост до пожар в природата?

 • Ако забележите признаци за пожар в природата (дим, мирис на изгоряло и пламъци) е необходимо да оцените обстановката – да се ориентирате за мястото на възникването му, фронтa и посоката на придвижване на огъня.

 • При опасност от усложняване на ситуацията потърсете безопасен път и напуснете района на пожара, в посока обратна на посоката на вятъра. Придвижвайте се в близост до водоеми или водоизточници / язовири, езера, реки и потоци /.

 • След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин подайте съобщение за забелязания пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството.

 • Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако имате възможност използвайте вода или налична техника.

 • Защитете дрехите и косата си от запалване / при възможност ги намокрете/, както и дихателните си пътища / с мокра тъкан или други предпазни средства/.

 • Уведомете пристигналите на място пожарни екипи с информацията, с която разполагате и следвайте техните указания.

   


10 авг 2021

Областeн етап на Международния конкурс за детска рисунка ,, С очите си видях бедата”

Той се проведе на 31.05.2021 г. в сградата на РДПБЗН-Варна

 

 

Форматът бе организиран от РДПБЗН-Варна в партньорство с Регионално управление на образованието Варна. Целта бе със средствата на изобразителното изкуство децата да пресъздадат своето усещане по темата, да изразят своята съпричастност и готовност за помощ, да формира тяхното желание  за участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда и не на последно място да предизвика интереса им към професията на пожарникаря и спасителя.

Тази година в конкурса се състезаваха 153 рисунки на деца от различни учебни заведения във Варненска област, а комисия в състав Йорданка Аргирова – старши учител по изобразително изкуство в ЦПЛР-ОДК, председател, и двама членове  - Велин Илиев- учител по практическо обучение изобразително изкуство в Професионална техническа гимназия и Жасмина Шалдърова - учител по теоретично обучение изобразително изкуство в Професионална техническа гимназия, оценяваха младите таланти. Представители на организаторите РДПБЗН- Варна бяха инспектор Павел Пачев и инспектор Генчай Салим от група ,,Превантивен контрол и превантивна дейност” към сектор ,,Превантивна и контролна дейност”. Областният етап на конкурса се проведе на 31 май, децата бяха оценявани в две категории  - в първата попадат учениците от всички училища, а във втората – от профилираните, и по групи според възрастта им.

 

ПЪРВА КАТЕГОРИЯ

I-ва група  - от 7 до 10 години

На първо място

Белослава Николаева Колева – 8 години

ОУ ,,Панайот Волов“-гр.Варна

На второ място

Мелек Халилова Хюсеинова – 4 клас

СУ,,Димчо Дебелянов“- гр.Варна

На трето място

Калоян Димитров Великов – 1 клас

СУ,, Васил Левски“ гр.Вълчи дол

II-ра група – от 11 до 13 години:

На първо място

Виктория Живкова Чернилова-13 години

ОУ ,,Цар Симеон I“ -гр.Варна

На второ място

Стефани Стефанова Рачева-12 г.

ОУ ,,Панайот Волов“-гр.Варна

На трето място

Цветелина Николаева Стоянова-11 години

СУ,,Найден Геров“ -гр.Варна

III-та група – от 14 до 18 години:

На първо място

Магдалена Стефанова Рачева-14 години

ОУ ,,Панайот Волов“-гр.Варна

На второ място

Лора Стилианова Костадинова-16 години

ЧСУ,,Аз съм Българче“ -гр.Варна

 

ВТОРА КАТЕГОРИЯ:

I-ва група- от 7 до 10 години:

На първо място

Йоана Драгомирова Йорданова -10 години

ОУ,,Захари Стоянов“-гр.Варна

На второ място

Кристина Николаева Николова-9 години

ОУ,,Захари Стоянов“-гр.Варна

На трето място

Йоана Кирилова Еленкова-9 години

ОУ,,Захари Стоянов“-гр.Варна

 

Ръководството на РДПБЗН-Варна предвижда да награди младите таланти с грамота. Съгласно регламента, класиралите се рисунки на призовите места в областния кръг ще участват в Националният етап на конкурса ,,С очите си видях бедата”, който ще се проведе през месец октомври.

 


21 юни 2021