МВР

ОД Варна

 

Новини

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” и през новата 2020/2021 учебна година

16 септември – Ден без загинали на пътя част от кампанията на ROADPOL

За поредна година, през месец септември, децата са поставени във фокуса на полицейската работа. Традиционно и през 2020 година сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Варна провежда кампанията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Първата седмица от новата учебна година на децата, между 16 септември до 22 септември, е обявена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност”. Тази година тя е под наслов „Остани жив! Пази живота!“.
Успоредно с традиционната българска кампания, за пета поредна година се провежда мащабна кампания на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL Дни на безопасността на пътя. Известна досега като EDWARD – Европейският ден без жертви на пътя.
Целта на инициативата е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП дори само за ден. Чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия, служители на сектор „Пътна полиция” във Варна и в страната ще се стремят към успешното реализиране на инициативата.
Тази година като Ден без загинали на пътя е обявен 16 септември. Акцентът в това издание на кампанията е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни.

15 сеп 2020

Спад в броя на регистрираните пътно – транспортни произшествия през 2020 година

Без жертви във Варна и областта на 16 септември – Денят без жертви на пътя

Спад в броя на пътно – транспортни произшествия, в броя на загиналите и броя на ранените  отчете старши инспектор Драгомир Ганчев от сектор „Пътна полиция”при ОД на МВР – Варна на среща с медиите.
През изминалия период на 2020 г. са регистрирани 412 ПТП с пострадали във Варна и областта, загиналите са 17, а ранениете – 516. За сравнение, през същия период на 2019 година са регистрирани 500 ПТП с пострадали, 32-ма са загиналите, 649 - ранените. По – малко са и произшествията с участието на деца до 17 годишна възраст – 59, загинало е 1 дете – пътник в автомобил, 62 са ранените.
Старши инспектор Ганчев напомни, че грижата към децата и учениците е приоритет за „Пътната полиция” през цялата година, а засиленото полицейско присъствие в районите на  училища и детски градини в град Варна и в областта ще продължи до края на месец октомври.
ОД на МВР – Варна по традиция е активен участник в образователния процес чрез различните си инциативи, които в различни форми реализират беседи с учениците - от най-малките до най-големите и припомняне на основните правила за безопасност на движението. И през учебната 2020г./2021 г. работата с децата и подрастващите ще продължи.
Без жертви на пътя премина и специално определения „Ден без жертви на пътя” – 16 септември.

17 сеп 2020

54-годишен мъж от Варна е задържан след кражба на автомобил

Извършителят е добре известен на органите на реда и многократно осъждан за същото деяние

В резултат на прецизни полицейски действия и добра организация, в хода на специализирана полицейска операция по линия противодействие кражбите на МПС, е задържан 54-годишен мъж от Варна, добре известен на МВР и многократно осъждан.

Мъжът е извършил кражбата на л.а. „Ауди” в нощта на 4 срещу 5 септември, като на 7 септември предприема действия за напускане на гр. Варна с автомобила. „Ауди” - то е с предварително сменени регистрационни табели. След като разбира за полицейските действия спрямо него, 54-годишният мъж прави опит за бягство от органите на реда, но след кратко преследване е задържан.

По случая е образувано досъдебно производство. Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под надзора на Районна прокуратува – Варна.

08 сеп 2020

Мобилните полицейски екипи - в помощ на хората в малките и отдалечени населени места във Варненска област

График на посещенията за месеците септември и октомври

В изпълнение на плана за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, въведената от ръководството на ОД на МВР във Варна организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, продължава да е в действие.
Сформираните мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие, с участието на служители от отделите „Криминална полиция”, „Икономическа полиция" и „Охранителна полиция” и районните управления, продължават по график да реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения. 

04 сеп 2020

Служители на Отдел „Икономическа полиция” към ОДМВР – Варна заловиха над 230 000 къса цигари без бандерол

Задържан е мъж на 45 години, добре известен на органите на реда

Специализирана полицейска операция по линия на разпространение на акцизни стоки без бандерол се проведе във Варна през изминалите дни. При извършени действия по разследването, в момент на разтоварване на кашони, съдържащи цигари, от лек автомобил е задържан мъж от Варна. Намерените и иззети цигари са от марките „Карелиа” и „Ева”. Кутиите не са облепени с акцизен бандерол. Общото количество иззети късове е 231 200 на приблизителна стойност от 70 000 лева.

По случая е образувано досъдебно производство, задържан е мъж от Варна на 45 години, добре известен на органите на реда за същото деяние.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под надзора на Районна прокуратура – Варна.

31 авг 2020

Домашна оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа е открита в двор в кв. Галата

Иззетите растения са с височина между 2,30 и 2,60 м.

  В хода на специализирана полицейска операция по противодействие разпространението на наркотици, проведена на територията на район Аспарухово на 27.08.2020 г., около 09:00 ч. е извършена полицейска проверка в двор на къща в кв. Галата. Там е установена оранжерия в която се отглеждат растения от рода на конопа.
При процесуално – следствените действия са иззети растения с височина между 2,30 и 2,60 м. – 12 на брой, които са били засадени в права редица на около 50 см. едно от друго. Иззети са и вещи, свързани с отглеждането им.
Случаят е докладван на прокурор при РП – Варна, образувано е досъдебно производство. Във връзка със случая, за срок до 24 ч. по реда на ЗМВР е задържано заподозряно лице – мъж на 31 г.
Работата по случая продължава.  28 авг 2020