МВР

ОД Варна

 

Новини

При 24-часова специализирана полицейска операция във Варна и областта са проверени 880 лица

За срок от 24 часа, на територията на област Варна е проведена специализирана полицейска операция по линия на противодействие и превенция на конвенционалната престъпност. В рамките на масираните полицейски действия са проверени 880 лица, 563 автомобила и са съставени 140 АУАН, задържани са 44-ма. В рамките на операцията са образувани 14 досъдебни и 6 бързи полицески производства.

Сред задържаните има мъж на 26 г., отказал да спази разпореждане на полицейски служители, оказал съпротива, избягал от проверка и провокирал преследване. В гр. Варна, при опит да бъде спрян за проверка л.а. «БМВ», водачът на същия не се съобразява с подадените му сигнали за спиране от страна на полицейските служители и продължава своето движение. Предприемат се действия по следване на автомобила, чиито водач няколко пъти създава умишлено опасни ситуации на пътя, не спира и продължава своето движение, преминавайки през с. Тополи. При излизане от селото, л.а. «БМВ» успява да блъсне служебен полицейски автомобил. Категоричният отказ на мъжа, който е зад волана на преследвания автомобил, да се съобрази с полицейските разпореждания и поредния опит за избутване на служебен автомобил от пътя, полицейските служители са принудени да използват помощни средства. Близо до с. Езерово автомобилът е спрян. При задържането двете лица, които са в него, се заключват и оказват съпротива на органите на реда. Двамата са установени като добре известни на МВР – Н.Т. 26 г. и непълнолетен негов спътник. Н.Т. никога не е бил правоспособен водач и е криминално проявен за множество деяния. По случая има образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. При така създалата се ситуация няма пострадали граждани или служители на органите на реда.

 

 

12 ное 2018

Акция "Зима" - Напомняне за безопасно движение на велосипедистите и водачите на ППС с животинска тяга

На 1 ноември традиционно в страната стартира акция „Зима”. Тя има за цел да изостри вниманието на всички участници в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя. 
Първият етап от акция „Зима”, който обхваща периода от 1 до 10 ноември е към своя край. Акцентът на тази част от акцията е поставен върху водачите на ППС – велосипедисти и водачи на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. 
ОД на МВР – Варна припомня основните правила и особености при използването на тези пътни превозни средства:

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ:
Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Но, ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата. Каската е силно препоръчителна при избора на велосипед за придвижване.
Движението трябва да се извършва винаги по посока на движението и по пътното платно, като тротоара може да се използва за придвижване само от деца до 12-годишна възраст. При наличие на велосипедни алеи, движението по тях е задължително, като при кръстовище, велосипедистът слиза и бутайки пресича пътното платно. Изключение правят случаите, когато е налична пътна маркировка М9 (Велосипедна пътека).
Когато са извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, велосипедистите са длъжни да използват светлоотразителна жилетка, това ги прави видими отдалеч за останалите участници в движението. 

ЗА ППС с ЖИВОТИНСКА ТЯГА:
Най-често пътнотранспортните произшествия с ППС с животинска тяга настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга, по закон, трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство. Оборудването на пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите задължителни светлоотразители ги прави ВИДИМИ за останалите участници в движението. 

 

09 ное 2018

АКЦИЯ ЗИМА - Ден без загинали велосипедисти на пътя

6 ноември 2018 година

На 1 ноември стартира традиционната акция „Зима” на „Пътна полиция”. Тя се провежда на територията на цялата страна за поредна година и има за цел да изостри вниманието на всички участници в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя. 
В момента тече първият етап от акция „Зима”, който обхваща периода от 1 до 10 ноември. Вниманието на пътните полицаи е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. А днес, 6 ноември, е обявен за Ден без жертви велосипедисти. 
ОД на МВР – Варна припомня няколко основни правила и особености при използването на тези пътни превозни средства:
Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. 
Ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.  Важно е да сте видими отдалеч. 
Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.
Най-често пътнотранспортните произшествия с ППС с животинска тяга настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство. Оборудването на пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите задължителни светлоотразители ги прави ВИДИМИ за останалите участници в движението. 
Бъдете отговорни и внимателни при участието си в движението по пътищата на България!

06 ное 2018

Стартира традиционната акция "Зима"

1-30 ноеври 2018

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя.
По време на месечния брифинг на ОД на МВР – Варна, началника на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Петко Камбуров припомни на присъстващите основната цел на акция „Зима”, а именно „да се сведат до минимум предпоставките за произшествия през зимния сезон”. Той обяви, че са в ход редица действия във връзка със зимната подготовка, направени са разчети на силите и средствата, планирани са съвместните дейстия с „Областно пътно управление по  контрола на фирмите, ангажирани с поддръжката на пътищата в областта през зимния период.
Главен инспектор Камбуров обяви, че акция „Зима” започва на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като основните етапи, през които ще преминат тазгодишните проверки са три:
В първия  –  от 1 до 10 ноември - вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно – превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.
От 11 до 20 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Вторият етап ще протече под надслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”. В рамките на този етап ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 20 ниември.
В рамките на третия етап - от 21 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“. 
Той припомни на водачите, че с последните изменения на ЗДвП, е налице задължението от 15 ноември до 1 март да управляват автомобилите си с гуми, предназначени за движение в зимни условия, или състветно с гуми, на които дълбочина на грайфера е не по-малко от 4 мм.
И през тази година партньот на МВР е Съюзът на българските автомобилисти и Български червен кръст. 

01 ное 2018

Да бъдем отговорни към най-малките – нашите деца

Работата на ОД на МВР – Варна в училищата не спира

Директорът на ОД на МВР – Варна обърна внимание на работата и присъствието на полицейските служители в учебните заведения в областта. На месечната си среща с медиите, той определи тази част от полицейската работа като „изключително важна и отговорна задача”. 
За втори път стартира 2-годишната програма на „Детското полицейско управление. През този учебен цикъл в Детските полицейски управления се включват третокласници от 8 училища на територията на Област Варна. Целта на програмата е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други, децата да получат съответните умения.
За функционирането на ДПУ във всяко от районните управления са сформирани екипи, които включват: полицейски инспектор от „Териториална полиция”, инспектор ДПС, служител – инструктур по полицейска лична защита и служител от „Пътна полиция”. Освен тях в процеса на обучение се включват също експерти от „Базова научно – техническа лаборатория”, водачи на служебни кучета и, не на последно място, служители от РДПБЗН – Варна, заедно с техниката си.
Както и в предишния цикъл, така и сега, занятията по първа долекарска помощ се провеждат на терен от доброволци от Български младежки червен кръст – това са младежи от 8-ми до 12-ти клас от варненски училища, които се приемат с изключителен ентусиазъм и интерес от страна на децата от ДПУ. 
През този учебен цикъл в Детските полицейски управления се включват третокласници от 8 училищата: ОУ „Цар Симеон I” – район „Одесос”, ОУ „Черноризец Храбър”, СУ „Гео Милев”, СУ „Любен Каравелов”, ОУ „Панайот Волов” – ж.к. „Виница”, ОУ „Св. Климент Охридски” - с. Изворско, СУ „Васил Левски” – гр. Девня, НУ „Иван Вазов” – гр. Дългопол.
Продълважа работата по най-новата инициатива на ОДМВР – Варна, реализирана съвместно с Община Варна, насочена към най-малките – децата от 1 до 4 клас. В основата на инициативата е самите те се превръщат в коректив на поведението на своите близки. На учениците се раздават бележници, в които те маркират забелязано от тях, а допуснато от възрастните, нарушение на тези основни правила. 
Друга инициатива, която ще продължи и през тази година, е свързана с най-големите – бъдещите шофьори и тези, които току-що са придобили своите свидетелства за правоспособност.  През втори учебен срок започват посещения във варненските гимназии, където полицейски служители се срещат с ученици от 10 до 12 клас. Провеждат се дискусии на тема пътна безопасност, поведение на пътя, като конфликтни ситуации и ПТП-та се онагледяват с видеоклипове, които биват обсъждани след това. Най-полезното за учениците е, че ясно се обясняват нарушенията по ЗДвП, които са престъпления, както и размерите и вида административна отговорност. Те имат възможност да задават всякакви въпроси и да получат отговор от първо лице.
Успоредно с всички тези инициативи във варненските училища не спира изпълнението на националната програма „Работа на полицията в училище“, стартирала на територията на ОД на МВР - Варна през 2001 година. Тя е всеобхватен инструмент за обща превенция на непроявени деца и намира много добър прием от страна на родители, училищни власти и общественост. Полицаи изнасят беседи по теми, които вълнуват учениците – хулиганство, вандализъм, увреждане, кражби, наркотици, телесни повреди, интернет престъпления, на деца от 5 до 7 клас. Ежегодно работата по програмата и постиженията на децата намира отражение в състезанието – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“. 
Не маловажнен факт е, че във всяко едно РУ служителите от „Териториална полиция” по нарочно изготвени графици имат задача да осигурят явно полицейско присъствие край учебните заведения в най-натоварените за училищата часове, като целта е, както опазване живота на децата на улицата, така и превенция на хулигански прояви, прояви на агресия и други подобни. Важното е спокойствието и сигурността на децата и техните родители.
В края на срещата със средствата за масово осведомяване беше връчен поздравителен адрес от името на заместик – министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов на заместник –областния управител на Варна Илиян Карагьозов за неговия принос към работата с 12-класниците във варненските училища по линия на превенцията на корупцията.

01 ное 2018

За месец октомври служителите на ОД на МВР – Варна са разбили три оранжерии за марихуана и са намерени три ниви с канабис

Задържани са четирима, повдигнати са обвинения

На месечен брифин, старши комисар Даниел Пашов - директор на ОД на МВР – Варна, изнесе кратки статистически данни за обстановката в област Варна по линия на конвенционалната престъпност. Той обобщи добрите резултати от усилената работа на служителите на „Криминална полиция”, в резултат от които през месец октомври бяха разбити три оранжерии с марихуана и три ниви с коноп. Във връзка с тези случаи има задържани четирима мъже, като на всички тях са повдигнати обвинения. Общото количество задържани през месеца наркотични вещества е: марихуана – 395,521 кг. /нетно тегло/, стръкове канабис  – 346 броя, амфетамин  –  11,94гр., екстази 35 бр. таблетки.
Освен това бяха коментирани общите тенденции на спад в броя на регистрираните основни видове престъпления, както в град Варна, така и в малките населени места. За това безспорно допринася работата на мобилните екипи за посещения в малките населени места без постоянно полицейско присъствие с участието на служители от отдел „Криминална полиция” и отдел „Охранителна полиция” при ОД на МВР – Варна. От месец октомври, със сформираните мобилни екипи, посещение извършват и екипи на „Специализираните полицейски сили” и съответните районни управления. При тези проверки се контролира спазването на правилата за движение по пътищата, охрана на обществения ред, проверки за издирвани лица и МПС и др.
Старши комисар Пашов подчерта, че дейността на мобилните екипи спомага за осъществяване на превантивна дейност в населените места без полицейско присъствие, както и за повишаване сигурността на жителите в тях. За първите девет месеца на 2018 година са сформирани 50 мобилни екипа, които са извършили 220 посещения. През този месец мобилните екипи са извършили 23 посещения. 
На срещата с медиите беше направен кратък анализ на изминалия Летен сезон. Отчетен беше спад в регистрираните престъпления в курортната зона на територията на гр.Варна и по-висок процент на разкритите престъпления.


31 окт 2018

„Полицейски служители по никакъв повод не искат пари по телефона”

За месец са предотвратени три измами по телефона на стойност над 100 000 лв.

21 са телефонните измами, извършени на територията на ОД на МВР – Варна, за изминалия месец. Тенденцията спрямо миналата година е за устойчивост на този вид престъпления. Същият е бил техният брой и през 2017 година, каза на брифинг старши комисар Даниел Пашов – директор на ОД на МВР – Варна.
Възрастните хора продължават да се заблуждават по време на телефонни обаждания, че съдействат на полицията и да дават пари на непознати хора, като ги хвърлят от терасите на жилищата си, оставят ги до контейнери за отпадъци или на детски площадки. Едни от най-големите суми, дадени през месец октомври, са 33 500 лева и 14 000 Евро.
Старши комисар Пашов отново напомни на гражданите, да не дават на непознати пари под претекс, че помагат на полицията; да не се доверяват на гласа в телефонната слушалка и да не оставят парични средства на различни места в града. Той подчерта, че има строго определени начини, по които един полицейски служител може да се легитимира като такъв и в тях не се включва възможността „по телефона”.
Въпреки трудностите, полицейските служители от ОД на МВР – Варна са успели да предотвратят три измами по телефона за стойност около 100000 лв.
За пореден път ОД на МВР – Варна припомня основните правила на поведение при опит да бъдете измамени. 

Важни съвети към гражданите – как да прекъснем телефонната измама:
1) При получаване на телефонно обаждане, което гласи, че: близък е пострадал или болен и се нуждае от лечение; имаме да получаваме колет със скъпи вещи от чужбина или друг подобен сценарий, ТЕЛЕФОНЪТ незабавно трябва да бъде затворен и да не се правят опити за набиране веднага, защото е възможно линията да е все още заета от измамниците. Прекъснете връзката, изключвайки телефона от розетката!
2) Не се доверявайте на лица от телефонни позвънявания - не трябва да назовавате имена и лични данни, да не давате адрес или телефонен номер на мобилен телефон, да не споменавате децата или други близки на непознати или дори привидно познати гласове в телефонната слушалка;
3) Първата реакция при попадане в подобна схема - ПОЗВЪНЯВАНЕ на БЛИЗКИТЕ! ПОТЪРСЕТЕ КОНТАКТ с посочените за потърпевши в разигравaния сценарий. Пазенето на тайна (често това е условие) е НАПЪЛНО ПОГРЕШНО и трябва да е сигурен знак, че се касае за ИЗМАМА.
4) По телефона не бихте могли да пострадате - ако затворите слушалката или в директния разговор с измамника изречете, че това е измамна схема.
5) Позвънете на вратата на близък съсед и от неговия телефон се опитайте да позвъните на близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце.
6) При всички случаи на телефонна измама трябва незабавно да се обърнете към най -близкото РУ на МВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами. 
7) Не се доверявайте лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати и/или проверени. 
Нека не омаловажаваме възможността да станем жертва на измамници по телефона.
Периодично да си припомняме за съществуването на тази опасност и да не забравяме , че: 
СМЕ В БЕЗОПАСНОСТ при разговорите по телефона!
По-добре е ДА ЗАТВОРИМ и ДА ПРЕКЪСНЕМ разговора, отколкото да слушаме лъжовната информация!
Преди да дададем каквато и да било сума пари трябва ДА СЕ СВЪРЖЕМ задължително с БЛИЗКИТЕ СИ!


31 окт 2018