МВР

ОД Варна

 

Новини

Междуведомствен координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие

Директни телефони за сигнали от граждани

В началото на месец юли за втора поредна година стартира Междуведомствения координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие, който се помещава в сградата на Областна дирекция на МВР - Варна.

Смисълът на координационния център е да подпомага дейността на всички органи, които имат контролни функции във връзка с туристическия сезон.

Трите основни направления на работа на координационното звено са: съвместни патрули в курортните комплекси и крайбрежни зони на Варна; съвместни действия по отношение на контрола на работа на нощните заведения; изграждане на контролни фискални пунктове на територията на курортите в областите Варна и Добрич.

Сигнали за нередности от страна на граждани към Междуведомствения координационен център могат да бъдат подавани на тел. 052/652 238 и 0882/050027. Както и на електронната пощенска кутия с адрес: [email protected]


29 юни 2017

ОДМВР – Варна търси съдействие за установяване самоличността на извършител на грабеж на мобилен телефон

Предоставяме кадри от камерите за видеонаблюдение

Грабеж на мобилен телефон е извършен на 13 април т.г., около 19.50 часа. Неизвестен мъж издърпва мобилен телефон от ръцете на млада жена и побягва в посока Кооперативен пазар - Варна.

По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което са извършени множество оперативно-издирвателни действия. Към момента самоличността на извършителя не е установена.

Във връзка с това ОДМВР – Варна отправя апел за съдействие - всеки, който разпознае човека от видеокадрите или разполага с информация, която би помогнала на разследващите, може да сигнализира при гарантирана анонимност на тел.: 112, 052/615166 или в най-близкото поделение на МВР.

Издирваният мъж е 20-25-годишен, средно висок, облечен е с дънки и синьо яке.

Видео от охранителните камери можете да видите тук: 

 

30 юни 2017

„Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“

Над 300 ученици от пети клас участваха в игрите на състезанието

Днес (четвъртък, 8 юни), от 10:00 часа, в зала „Пленарна“ на Община Варна се проведе състезание – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областна дирекция на МВР – Варна и Дирекция „Превенции” към Община Варна.

Състезанието отбеляза началото на лятната ваканция на децата и е заключителен етап на Националната програма „Работа на полицията в училище“, стартирала на територията на ОД на МВР - Варна през 2001 година. Целта му бе да популяризира превантивната работа на полицейските служители в училищата.

Участници в тазгодишното състезание бяха петокласници от 10 варненски училища – ОУ „Цар Симеон I”, СУ „Димчо Дебелянов”, ОУ „Ангел Кънчев”, ОУ „Захари Стоянов”, ОУ „Добри Чинтулов”, ОУ „Гео Милев”, ОУ „Стоян Михайловски”, СУ „Любен Каравелов”, ОУ „Панайот Волов”, ЧСУ „Юрий Гагарин” при СОК Камчия.

В продължение на два часа над 300 ученици от пети клас участваха в игрите на състезанието, като отговаряха на въпроси по законите за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и за закрила на детето; работиха по тематична кръстословица, подреждане на пъзели (пътни знаци), попълване на „електронна листовка“ и др. Във всички игри помощници на участниците бяха инспекторите детска педагогическа стая и районните инспектори. За отлични знания и умения във викторината учениците бяха отличени с награди от Община Варна.

Чрез състезанието се видяха постигнатите резултати в работата с учениците по Националната програма „Работа на полицията в училище”. Тя е всеобхватен инструмент за обща превенция на непроявени деца и намира много добър прием от страна на родители, училищни власти и общественост.

С участието си в игрите децата демонстрираха познанията си, че могат да играят безопасно през лятото, да реагират в опасни ситуации и че познават правилата за движение по пътищата. В помощ на сцената им бъдаха инспекторите от детската педагогическа стая, полицейски инспектори и полицаи от сектор „Пътна полиция”.

Гости на събитието от Главна дирекция „Национална полиция” бяха инспекторите от сектор „Детска престъпност” Десислава Цанкова и Петър Петров, които връчиха специални награди за всяко училище и грамота от главен комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП на МВР.

Състезанието беше открито от Г-н Тодор Иванов - заместник кмет на община Варна, който поздрави децата и даде старт на състезанието.

В залата присъстваха комисар Цветан Пировски – началник на отдел „Криминална полиция”, гл. инспектор Илиян Илиев – началник сектор „Охранителна полиция” при ОДМВР – Варна, Константин Томанов – Секретар на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и представители на: Окръжен съд – Варна, Районен съд – Варна, Окръжна прокуратура – Варна, Районна прокуратура – Варна, Главна дирекция „Изпълнения на наказанията”, РУО – Варна, дирекция „Социално подпомагане”, районни кметове и други

 

08 юни 2017

Стартира полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“

За поредна година на територията на цялата страна започна традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в продължение на повече от 20 години и целта й е  ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци.

Във връзка с кампанията в края на месец май и в началото на месец юни служители на „Пътна полиция” взеха участие в два големи детски празника – по случай завършването на програмата „Детско полицейско управление” на територията на област Варна и по случай 1 юни – Международен ден на детето. Там те припомниха на децата основните правила за безопасност на пътя по време на най-хубавото за тях време в годината – лятната ваканция. Малчуганите имаха възможност да участват в забавни игри, да редят пъзели от пътни знаци и да отговарят на въпроси във викторината, подготвена от полицаите на тази тема.

 

В рамките на акция „Ваканция” се организират още беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците, провеждат се редица специализирани полицейски операции и се създава организация за засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година.

В оставащите дни до края на месец юни са предвидени редица мерки за обезпечаване на училищата, както и всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебните часове.

 

Традиционно е създадена организация, съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” към МТИТС и с Регионалните управления по образование, за обмен на информация за подготвяните през лятната ваканция организирани екскурзии с деца. Ще бъдат извършвани проверки за техническа изправност на автобусите, с които те ще бъдат превозвани. С водачите на превозните средства ще бъдат провеждани инструктажи и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

 

Във всеки един от ваканционните месеци е заложено провеждането на специализирани полицейски операции с различна тематика. Те ще бъдат съобразени и с графика на специализираните акции, организирани от  Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, за засилени проверки за спазване на скоростните режими. Вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено за подпомагане на трафика към курортните комплекси. Ще бъдат изготвени писмени предупреждения към собствениците/управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, за непредоставяне на моторни превозни средства на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни.

 

При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.

 

"Пътна полиция" дава на децата полезни съвети за безопасност -"По едно правило на час".

 

Анализа на обстановката по безопасност на движението и пътно-транспортния травматизъм с участието на деца и юноши през лятната ваканция на 2016 год. и през периода от 1 януари 2017 г. до 30 април 2017 г. за територията на град Варна и областта

07 юни 2017

Осма благотворителна кампания "С обич за децата, в памет на бащите герои"

За осма поредна година Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в подкрепа на децата и семействата на загиналите и пострадали при и по повод изпълнение на служебния си дълг служители от структурите на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието и Министерство на отбраната в гр. Варна.

Събитието се осъществява с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Варненска и Великопреславска митрополия, Община Варна, ЗС на БФС Варна, ОД на МВР Варна, ГД „Охрана“, ГД „Изпълнение на наказанията“, Военна полиция и пристанище - Варна.

 

Началото на събитията ще бъде на 3 юни от 11.00 часа в зоната за обществен достъп в района на Морска гара - Варна с благотворителен концерт и демонстрации на полицейска и военна техника.

По традиция част от програмата на кампанията е благотворителен футболен турнир, който ще се проведе на игрищата на Техническия университет на 17 и 18 юни. Записването на отборите за участие продължава до 12 юни.

 

Организатори на кампанията са Синдикална федерация на служителите в МВР – СФМВР, Синдикат на служителите на затворите в България – ССЗБ, а съорганизатори – Военноморски сили, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

 

Средствата, събрани по време на кампанията ще отидат за подпомагане на децата и семействата на загиналите и пострадали служители на назованите структури.

 

02 юни 2017