МВР

ОД Варна

 

Новини

Междуведомствен координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие

Директни телефони за сигнали от граждани - 052/652 238 и 0888/377723


В началото на месец юли за трета поредна година стартира Междуведомствения координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие, който се помещава в сградата на Областна дирекция на МВР - Варна. 


Смисълът на координационния център е да подпомага дейността на всички органи, които имат контролни функции във връзка с туристическия сезон.

Трите основни направления на работа на координационното звено са: съвместни патрули в курортните комплекси и крайбрежни зони на Варна; съвместни действия по отношение на контрола на работа на нощните заведения; изграждане на контролни фискални пунктове на територията на курортите в областите Варна и Добрич. 

Сигнали за нередности от страна на граждани към Междуведомствения координационен център могат да бъдат подавани на тел. 052/652 238 и 0888/377723

02 юли 2018

Безопасно поведение преди, по време и след наводнение

Според прогнозата на НИМХ–БАН за 26 и 27 юни се очакват интензивни валежи /на места до 50-70 л./кв.м./, придружени с гръмотевични бури и условия за градушки. Обявен е жълт код за областите Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София област, София град, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич и оранжев код за областите Велико Търново, Габрово, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Ямбол и Хасково. Най-голяма е вероятността за валежи в следобедните часове, вечерта и през нощта срещу сряда. Според прогнозата за времето е възможно да има значителни по количество валежи в западната половина от страната, а интензивни (за кратко време значителни количества) - в крайните югоизточни райони, в Централна България и на места в Североизточна България.
От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изготвени и изпратени писма до областните управители, в които са дадени указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за съответните водни обекти. В структурите на ОДМВР е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост. Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на ГДПБЗН за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и местната власт, основните съставни части на ЕСС за прогнозите за очакваните опасни явления и за проследяване на динамиката на метеорологичната прогноза.
 
Безопасно поведение преди, по време и след наводнение, които е важно хората да предприемат, за да запазят на живота, здравето и имуществото си:

- да не изпада в паника, да преценят ситуацията и намерят безопасно за тях място, ако е необходимо;

- да не пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;

- задължително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

- да имат осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения не е препоръчително използване на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;

- да подготвят документите си;

- да имат план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки;

- да се осведомяват от националните медии за ситуацията в района, в които се намират или там, където искат да отидат;

- да не влизат в подлези;

- когато са сред природата е важно да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.

- ако се намират в обществена сграда, да спазват указанията на хората, които се грижат там за тяхната безопасност.


26 юни 2018

Стартира полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“

Ежегодно през лятната ваканция на децата се организира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в продължение на повече от 20 години и целта й е  ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци. 
Във връзка с кампанията началото на месец юни служители на „Пътна полиция” взеха участие в превърналото се в традиция за Варна състезание – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областна дирекция на МВР – Варна и Дирекция „Превенции” към Община Варна. Там те припомниха на децата основните правила за безопасност на пътя, а малчуганите имаха възможност да участват в забавни игри, да редят пъзели от пътни знаци и да отговарят на въпроси във викторината, подготвена от полицаите на тази тема.
В рамките на акция „Ваканция” се организират още беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците. На срещите с тях полицейските служители дават препоръки за безопасна игра, за правилно движение по пътищата като пешеходци, колоездачи, а на по-големите и като водачи на МПС. С децата се обсъждат конкретни ситуации, дават се примери от реални пътно – транспортни произшесвтия, използват се нагледни материали. През месеците юни - август се провеждат  редица специализирани полицейски операции и е създадена организация за засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата.
В оставащите дни до края на месец юни са предвидени редица мерки за обезпечаване на училищата, както и всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебните часове. 
Традиционно е създадена организация, съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и с Регионалните управления по образование, за обмен на информация за подготвяните през лятната ваканция организирани екскурзии с деца. Извършват се задължителни проверки на водачите на превозните средства за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Проверява се техническата изправност на автобусите, с които се возят децата, а водачите им се инструктират.
При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.
Ваканцията е време за почивка, игри и забавления за всички деца – малки и по-големи. Развлеченията за тях са различни и всяка възраст има своите представи за добре прекарано лятно време. За всички обаче е еднакво важно да бъдат в безопасност и да проявят отговорността си в поведението си на пътя! 
За една спокойна и щастлива ваканция, нека спазваме Препоръките за ежедневен прием от деца – пешеходци, велосипедисти, шофьори на моторни превозни средства и пътницина „Пътна полиция”.

22 юни 2018

Девета благотворителна кампания "С обич за децата, в памет на бащите герои"

Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помощ на децата

За девета поредна година Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помощ  на децата и семействата на загиналите и пострадали при и по повод изпълнение на служебния си дълг служители от структурите на Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието в гр. Варна.
Събитието се осъществява с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Варненска и Великопреславска митрополия, Община Варна, ОД на МВР Варна, ГД „Охрана“, ГД „Изпълнение на наказанията“, Военна полиция – Варна и Министерство на отбраната. Патрон на кампанията е обласният управител Стоян Пасев.
На 24 юни, от 10:00 до 14:00 часа, на входа на Морската градина, до Слънчевия часовеник на Варна, ще се проведе благотворителен детски концерт и демонстрации на полицейска и военна техника. Събитието ще бъде открито от Духовия оркестър на ВМС, а в него ще вземат участие близо 150 деца.
Организатори на кампанията са Синдикална федерация на служителите в МВР – СФМВР и Синдикат на служителите на затворите в България – ССЗБ. 
Средствата, събрани по време на концерта ще отидат за подпомагане на децата и семействата на загиналите и пострадали служители на назованите структури.

Банкова сметка за дарения: 
BG51UBBS80021014037340 в банка ОББ /при превод по сметката моля изрично да бъде упоменато основанието за превода/


 

21 юни 2018

Заместник – министър Красимир Ципов присъства на общественото обсъждане на законопроекта за нов ЗДвП във Варна

Във Варна представители на изпълнителната и законодателната власт, както и неправителствени организации обсъждаха готвените промени в ЗДвП. Засегнати бяха темите за контрола на пътя, за размера на санкциите, за необходимостта да се оптимизира процесът по връчването на наказателни постановления и др. По време на дискусиите беше обърнато внимание на темата за регулирането на работата на автомобилните сервизи и използваните автомобилни части. 
Заместник – министърът на вътрешните работи Красимир Ципов разясни още какво цели разделянето на действащото законодателство, касаещо движението по пътищата. Основната цел е преодоляването на многобройните подзаконови актове, които сега присъстват в ЗДвП, и тяхното влизане в трите законопроекта, които са обект на обсъждането. „Това ще донесе по-голяма стабилност на нормативната уредба” увери заместник – министърът. „Втората цел, която се преследва е свързана с това да има по-ясно разграничаване на отговорностите на различните компетентни органи,” допълни още той.
Комисар Бойко Рановски – началник на „Пътна полиция” при ГДНП не пропусна темата за чужденците, нарушители на нормите за безопасно движение по пътищата на страната, която също е обект на промяна. 
Сред предложенията, които бяха дискутирани са: по-широкото застъпване на превенцията и обличането й в задължителни норми; обучението на децата от най-ранна детска възраст да стане задължително; да се обмисли въвеждането на точни измерения в метри на задължителната дистанцията, което би било трудно за спазване и констатиране и др.
Заместник – министър Красимир Ципов благодари на всички участници и на организаторите на обсъждането. Той подчерта важността на подобни разисквания и форуми, тъй като „всички сме участници в движението по пътищата на България и носим своята отговорност за неговата безопасност”.

15 юни 2018

За поредна година деца от варненски училища се състезаваха в надпреварата "Ваканция, Здравей! Да играем безопасно!"

Днес (четвъртък, 7 юни), от 10:00 часа, в зала „Пленарна“ на Община Варна се проведе състезание – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областна дирекция на МВР – Варна и Дирекция „Превенции” към Община Варна. Състезанието отбеляза началото на лятната ваканция на децата и е заключителен етап на Националната програма „Работа на полицията в училище“, стартирала на територията на ОД на МВР - Варна през 2001 година. Целта му бе да популяризира превантивната работа на полицейските служители в училищата.
Участници в тазгодишното състезание бяха петокласници от 10 варненски училища – ОУ „Цар Симеон I”, СУ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Ангел Кънчев”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Христо Смирненски”, СУ „Гео Милев”, ОУ „Капитан Петко войвода”, ОУ „Панайот Волов”, ОУ „Георги Сава Раковски”, ОУ „Васил Априлов”.
В продължение на два часа над 300 ученици от пети клас участваха в игрите на състезанието, като отговаряха на въпроси по законите за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и за закрила на детето; работиха по тематична кръстословица, подреждане на пъзели (пътни знаци), отговаряха на въпроси от викторина и др. Във всички игри помощници на участниците бяха инспекторите детска педагогическа стая и полицейски инспектори. За отличните си знания и умения учениците получиха награди от Община Варна.
Чрез състезанието се видяха постигнатите резултати в работата с учениците по Националната програма „Работа на полицията в училище”. Тя е всеобхватен инструмент за обща превенция на непроявени деца и намира много добър прием от страна на родители, училищни власти и общественост.
С участието си в игрите децата демонстрираха познанията си, че могат да играят безопасно през лятото, да реагират в опасни ситуации и че познават правилата за движение по пътищата. В помощ на сцената им бъдаха инспекторите детска педагогическа стая, полицейски инспектори и полицаи от сектор „Пътна полиция”.
Състезанието беше открито от Г-н Тодор Иванов - заместник кмет на община Варна и старши комисар Даниел Пашов – директор на ОД на МВР в града, които поздравиха децата и дадоха старт на надпреварата.
В края на празника бяха раздадени специални награди за всяко училище, осигурени от секор „Детска престъпност” при Главна дирекция „Национална полиция”, а старши комисар Даниел Пашов връчи грамоти за активно участие в работата по Националната програма „Работа на полицията в училище“ от главен комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП на МВР.

07 юни 2018

„Пътна полиция” не спира своята борба с нарушителите и през летните месеци

От началото на 2018 година „Пътна полиция” осъществява един непрекъснат процес чрез организиране и провеждане на специализирани полицейски операции, които са с конкретна насоченост и целят постигането на превантивен  ефект.
Общият брой на проведениете СПО за изминалия период е 44, като основните насоки на работа са: превишаване на максимално допустимата скорост скорост и шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. От началото на пролетта, на територията на град Варна се провежда специализирана операция „Мотоциклетист”. Тази категория водачи допуска нарушения, включително и престъпления, като техните действия предизвикват и негативно отношение на гражданите към тях, подчерта на провелия се днес брифиг гл. инспектор Петко Камбуров – началник на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Варна.
До момента са извършени общо 386 проверки на мотоциклети, като са установени 83 нарушения, 20 от тях касаят управление след употреба на алкохол и неправоспособност. 

Специализираните полицейски операции ще продължат през целия активен летен сезон, увери гл. инспектор Камбуров.
От началото на 2018 година на територията на град Варна и областта са регистрирани общо 1132 ПТП. От тях 226 са тежки съответно с 10 загинали и 294 ранени. В сравнение със същия период на предходната година броят на тежките ПТП е с 2 по-голям, броят на загиналите с 1 по-голям  и броят на ранените е с  1 по-голям. 
Журналистите, присъствали на срещата, имаха възможност отблизо да се запознаят с работата на най-новата стационарна преносима установка за контрол на скоростта.

05 юни 2018