МВР

ОД Варна

 

Новини

Временно ще бъдат затруднени дейностите по регистрация на Пътна полиция

От 07:30 до 09:00 часа утре ще се извърши обновяване на софтуерен компонент

Във връзка с обновяване на версия на софтуерен компонент на „Система за планиране, разпределение и контрол на регистрационни табели и ценни образци“, с която работи звено „Пътна полиция”, утре /22 март/ в периода от 07:30 до 09:00 часа, ще бъде затруднена работата  на „Регистрация и отчет на ППС и собствениците им“  при сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР - Варна.
Не се очакват затруднения при подаване на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и получаване на готови такива, както и за връчване и плащане на наказания по ЗДвП.
Дейностите по регистрация ще бъдат възобновени в максимално бърз срок, уверяват експертите.
Пътна полиция поднася извинения  на гражданите за евентуално причинени неудобства.

 

21 мар 2019

Удовлетворение от постигнатите резултати и висока оценка на работата на ОД на МВР Варна даде главният секретар на МВР – главен комисар Ивайло Иванов

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Тодор Гребенаров присъстваха на отчет-анализа за дейността на ОДМВР – Варна за изминалата година. Сред официалните гости бяха административните ръководители на апелативните и окръжните прокуратура и съд, заместинк кметът Тодор Иванов и заместник областния управител на Варна Петър Манчев. Те дадоха висока оценка на взаимодействието с ОДМВР - Варна и районните управления в региона и благодариха за съвместната работа.
Главен комисар Иванов изрази своето удовлетворение от постигнатите добри резултати на ОД на МВР – Варна по отношение на повишените нива на разкриваемост във всички сфери и установените механизми на близко взаемодействие със структурите на всички институции в областта. Според думите му работата на различните институции е свързана и нейното добро изпълнение зависи и от доброто сътрудничество. Главният секретар поздрави състава и ръководството на дирекциятта за добрата организация и постиженията.
По време на отчет – анализа на ОД на МВР – Варна, главен комисар Ивайло Иванов обърна особено внимание на пътно-транспртния травматизъм и очерта намаляването на броя на жертвите на пътя като основен приоритет в работата на цялото министерство. Той сподели факта, че „само силите на МВР не са достатъчни, за да се справи с този проблем” и призова всички органи за държавната и местната власт към единодействие в тази посока. „Спасяването на всеки един човешки живот е от голямо значение” каза в заключение главният секретар на МВР.
През 2018 година в териториалните подразделения на ОД на МВР-Варна са регистрирани 6536 криминални престъпления. В сравнение с регистрираните 7164 престъпления за 2017 година, през настоящата те са с 628  по - малко. Делът на най-масовия вид посегателства – кражбите на имущество, е  50,3%. Общо регистрираните посегателства над частна собственост са 3287, като за сравнение през 2017 година те са 3670. Домовите кражби са със 110 по-малко от 2017 г. Грабежите са с 37 по-малко (104), което е снижение с над 25 на сто.
При кражбите на вещи и части от МПС се отчита устойчивост спрямо 2017 г. За втори отчетен период  нивото на тези  престъпления се задържа около 430, което е с близо 23 на сто по-малко от регистрираните 565 в края на 2016 година. 
За  2018 година  общата разкриваемост на криминалните престъпления  е 39,6 %. Налице е увеличение с 1,4 пункта в сравнение с постигнатите 38,2% разкриваемост в края на 2017 година. През настоящия отчетен период са разкрити и 553 криминални престъпления, извършени в минали периоди.
По отношение на престъпленията против собствеността, при грабежите разкриваемостта за 2018 г. е 53,8%, взломни кражби – 23,3%, при домовите кражби 31,7 на сто.  
За 2018 г. регистрираните престъпленията свързани с наркотични вещества са 511  като от тях са разкрити 386. Процент на разкриваемост – 75.5 на сто срещу  67,4 % на 2017 г.  През 2018 г. са разкрити и 60 престъпления от предходни години. 
Както беше отчетено и в началото на 2018 г.,  подобрението на общата разкриваемост през последните две - три години се дължи в най-голяма степен на повишената ефективност на работа в Първо, Второ, Трето и Четвърто РУ – структури, обслужващи територията на град Варна и прилежащите вилни зони. Постигнатите резултати в проиводействието на престъпността са вече трайно около и над 30 на сто.
 

08 мар 2019

Трима са установени за извършена телефонна измама

Операцията е на ГДНП, ОДМВР-В. Търново и ОДМВР-Варна, работата продължава под надзора на Районната прокуратура - Варна

Трима мъже са установени за извършена телефонна измама след операция, проведена на 27 и 28 февруари от служители на Главната дирекция „Национална полиция“, ОДМВР-Велико Търново и ОДМВР-Варна.
Първоначално е установен 64-годишен от гр. Варна, криминално проявен и осъждан, който е взел 3 700 лева от телефонна измама, извършена спрямо 81-годишна жена от Варна. След това са установени фактическите извършители – двама мъже на 41 години, криминално проявен и многократно осъждан и на 30 години, криминално проявен, и двамата от Горна Оряховица. След установяването им двамата са задържани след влизането им в Р. България от Румъния. 
На тримата мъже са повдигнати обвинения. 41-годишният мъж е задържан под стража, на 30-годишният е наложена мярка за неотклонение „домашен арест”, а 64-годишният е освободен срещу подписка. 
Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура във Варна. Установява се съпричастността им и към други телефонни измами, извършени на територията на страната.

05 мар 2019

Служители от ОДМВР – Варна за броени часове разкриха извършителят на тежко престъпление в града

В резултат на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия и при отлично взаимодействие между ОД на МВР – Варна и Окръжната прокуратура, за часове бе разкрито убийството на млада жена. 
В следобедните часове на 25 февруари, полицаи от ОДМВР – Варна извършват проверка по сигнал. В частен дом на улица в центъра на града е намерена починала 40-годишна жена. Извършен е оглед от дежурна оперативна група, като са констатирани следи от насилие. Извършителят на деянието е установен и няколко часа по-късно е задържан за срок до 24 часа. Същият е на 41 години и е от Варна.
Работата по събирането на доказателства по случая продължава под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна. На мъжa е повдигнато обвинение.

 

27 фев 2019

Ред и начин на плащане на глоби по Закона за движението по пътищата

Глобите по Закона за движението по пътищата се заплащат САМО по сметката, посочена в електронния фиш, наказателното постановление или фиша. Не се допуска заплащане на глоба чрез пари в брой на мястото на извършването на нарушението или проверката. Ако глобата по фиш или наказателно постановление е за извършено нарушение преди 2019 г., ЗАДЪЛЖИТЕЛНО проверете коя е актуалната към момента банкова сметка, по която трябва да преведете дължимата сума.
Информация за актуалните банкови сметки за плащане на глобите по Закона за движението по пътищата може намерите на интернет страницата на Пътна полиция, в рубриката „Административни услуги“, тема: „Заплащане на дължими глоби за извършени нарушения“, подтема „Банкови сметки за плащане на глоби за извършени нарушения“.
Глобите може да се заплатят по един от следните начини:
чрез Портала за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи (онлайн), който може да отворите
тук;
чрез терминално устройство ПОС в структура на МВР. Списъкът на структурите на МВР, в които има ПОС може да видите тук, в рубриката „Административни услуги“, тема: „Заплащане на дължими глоби за извършени нарушения“, подтема „Картови плащания чрез терминални устройства ПОС на глоби по Закона за движението по пътищата в структури на МВР“;
в банка;
чрез пощенски запис;
чрез интернет банкиране;
• чрез каси за парични преводи;
чрез КЕШ-терминали.
Отразяването на плащането на глобата в системата на МВР е автоматизиран процес. Ако е допусната грешка при налагането на превода за глобата, този процес не се активизира и глобата остава в системата като неплатена. Тези грешки се отстраняват чрез разглеждането на всеки отделен случай след проверка за реално постъпили средства и други данни за превода, които да потвърдят, че той се отнася за конкретното задължение.
Законът за движението по пътищата дава възможност на собственика или на този, на когото е предоставено моторното превозно средство, в 14-дневен срок от получаването на електронния фиш (серия „К“ за скорост) да заплати глобата или да предостави данни за извършителя на нарушението. Данните за извършителя на нарушението и копие от неговото свидетелство за управление на МПС се предоставят в съответната структура на МВР, издала електронния фиш, чрез писмена декларация на основание чл. 189, ал. 5 от Закона за движението по пътищата. В тези случаи на лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш за извършеното нарушение, а първоначално издаденият електронен фиш се анулира.

Най-често допусканите грешки при плащане на електронен фиш, фиш или наказателно постановление са:
• неправилно посочено име на задължено лице. ЗАДЪЛЖЕНОТО ЛИЦЕ е това, посочено в електронния фиш, фиша или наказателното постановление, а не това, което превежда средствата по глобата;
• неправилно изписани имена на задълженото лице. Имената трябва да се изписват на официалния за страната език чрез използване на символи от официалната азбука, т.е. на български език на кирилица. Изключения се допускат само за чужди граждани, като при тях в преводното нареждане/вносната бележка за плащане от/към бюджета трябва да се попълнят имената със символите, използвани в електронния фиш, фиша, наказателното постановление;
• неправилно посочен идентификатор (ЕГН, ЛНЧ, ЕИК). Ако в електронния фиш е посочено ЕГН на задълженото лице, то в платежния документ трябва да се посочи ЕГН. Съответно ако в електронния фиш е посочено ЕИК, то в платежния документ трябва да се посочи ЕИК;
• независимо, че собственикът на МПС, с което е извършено нарушението, е подал писмена декларация на основание чл. 189, ал. 5 от Закона за движението по пътищата за анулиране на първоначално издадения електронен фиш, се извършва заплащане на глобата. След подаването на писмена декларация в законово установения 14-дневен срок от получаването на електронния фиш глобата не е дължима за собственика на МПС. Тя ще бъде дължима за посоченото в писмената декларация лице, след като издаденият на негово име нов електронен фиш му бъде връчен. Най-често описаната грешка се допуска от физическите (ЕТ) и юридическите лица;
• независимо, че е подадена писмена декларация на основание чл. 189, ал. 5 от Закона за движението по пътищата за анулиране на първоначално издадения електронен фиш, собственикът на МПС предоставя електронния фиш на реалния извършител и той заплаща глобата, а не изчаква издаването и връчването на новия електронен фиш. Най-често описаната грешка се допуска от физическите (ЕТ) и юридическите лица;
ЗАБЕЛЕЖКА: За описаните два случая е важно да се има предвид, че заплащането на електронен фиш, за който е подадена писмена декларация за анулирането му, създава проблеми както за собственика на МПС, с което е извършено нарушението, така и за реалния извършител на нарушението, а така също и за органите на МВР, които трябва да анулират единия и да издадат другия електронен фиш!
- липса на серия на фиша или на електронния фиш. Те задължително имат серия, която трябва да се изпише в преводното нареждане/вносната бележка за плащане от/към бюджета;
• липса на номер на фиша, електронния фиш или наказателното постановление. Често се изписват словесни изрази, в които липсва информация за конкретното задължение или серията и номерът са изписани последни и попадат извън максимално позволения брой знаци на съответния банков ред в преводното нареждане;
• вместо номер на наказателното постановление се изписва номер на акта за установяване на административното нарушение или номер на автомобила, с който е извършено нарушението;
• сумата за глобата е неточна;
• сумата е платена в 70% от размера извън определения в чл. 189, ал. 9 на Закона за движението по пътищата срок. С 30% отстъпка може да се заплати САМО електронен фиш (серия „К“ за нарушение на скоростния режим) в определения от закона срок. За фишове и наказателни постановления отстъпка при плащането на глобата няма;
• посочената банкова сметка е неправилна. Глобите по електронен фиш за нарушение на скоростта (серия „К“) се плащат по сметка, различна от сметката за фиш и наказателно постановление и от сметката за глоби по Кодекса за застраховането;
• плащане на две и повече глоби с едно платежно нареждане. Недопустимо е плащането на електронен фиш и наказателно постановление, например, с едно платежно нареждане, както и по една и съща банкова сметка;
• технически грешки, допуснати при изписването на име, ЕГН (ЕИК или ЛНЧ), номер на документ, и др.
Повече информация може да намерите на интернет страницата на Пътна полиция, в рубриката „Административни услуги“, тема „Заплащане на дължими глоби за извършени нарушения“.

26 фев 2019