МВР

ОД Варна

 

Новини

Мобилни полицейски екипи в помощ на хората от малките и отдалечени населени места във Варненска област

В изпълнение на план за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, ръководството на ОД на МВР във Варна въведе организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. През месец ноември миналата година бяха сформирани мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие. В тях участват служители от отделите „Криминална полиция” и „Охранителна полиция”. Целта на тези екипи е да се реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения.
За периода от м. ноември 2017 г. до м. март 2018 г. са сформирани 65 мобилни екипа, които са извършили 212 посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие. При посещенията са получени 47 сигнали за престъпления и нарушения, по които са предприети необходимите законови мерки. 
Графикът за приема на мобилните екипи предварително се оповестява на видно място в съответното село, както и на електронния сайт на ОДМВР – Варна, в раздел „Новини”.

 

19 апр 2018

Резултати от специализираната полицейска операция „24 часа контрол на скоростта”:

Специализираната полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“, която стартира на 18 април, завърши тази сутрин. 
За срок от 24 часа бяха обхванати 28 точки за контрол, разположени на територията на Областната дирекция на МВР – Варна. Общият брой констатирани нарушения е 214, като при един от случаите е констатирано превишаване на разрешена за движение скорост в градски условия с повече от 50 км./ч. 
За времето, в което се проведе операцията, на територията на област Варна са настъпили общо 21 пътни инцидента, като от тях 1 е с пострадали граждани.
Превишената или несъобразена скорост е установена като една от най-честите причина за възникването на тежки пътно – транспортни произшествия.
Акцията се проведе едновременно в няколко европейски държави и е организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция /TISPOL/. По време на специализираната операция се осъществи контрол върху скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища и автомагистрали, както и по третокласната пътна мрежа.

19 апр 2018

Служители на ОДМВР-Варна ще се грижат за реда и спокойствието на хората по време на Великденските празници

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Пешеходци, автомобили, велосипедисти - всички бързат, за да стигнат до набелязаната цел, като понякога забравят за безопасността. Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно – пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя всички участници в движението. 
След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг, на пътните платна се появавят повреди и неравности. 
Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни превръщат в опасни за самите нас или за околоните. 
Във връзка с предстоящите почивни дни по повод Великден „Пътна полиция” при ОДМВР – Варна предвижда да бъде осигурено засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от автомобили от и към Варна. В четвъртък и петък (5 и 6 април) и в понеделник (9 април) екипи на сектора ще дежурят на входно – изходните артерии на Варна. Въвежда се забрана за движение на товарни превозни средства на 5 април (четвъртък) от 16:00 до 20:00 часа и на 9 април (понеделник) от 14:00 до 20:00 часа.
В града се предвиждат засилени полицейски проверки за употреба на алкохол, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и други. 
С цел опазване на обществения ред, ОДМВР - Варна предприема всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора – търговски центрове, гари, автораги, площади. През празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове. 
Предвид наситената празнична програма са взети съответните мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите и гостите на Варна. В празничната нощ, на връх Великден, е предвидено засилено полицейско присъствие в районите на църковните храмове. 
Служители на РДПБЗН – Варна са извършили проверки на всички църкви и православни храмове в областта, в които ще се провеждат служби. Връчени са 17 разпореждания, свързани с необходимост от техническо обслужване на противопожарни уреди и тяхното обозначаване. Проведени са беседи със свещениците и са дадени указания, с цел ограничаване на предпоставките за възникване на пожари и организиране бързата евакуация  в случай на произшествие.
С пожелания за светли и спокойни празнични дни, Ви призоваваме към отговорност, предпазливост и безопасно поведение на пътя!

 

05 апр 2018

Служители на ОД на МВР – Варна задържаха непълнолетен извършил посегателство над националния трибагреник

Специализираната прокуратура ръководи досъдебно производство по случая

Сигнал за престъплението е подаден на 2 април в Четвърто РУ при ОД на МВР – Варна. Националното знаме на Република България е било подпалено в училище във варненското село Царевци. Инцидентът е станал на 1 април тази година. 
След проведените процесуално – следствени действия е установен извършителят – непълнолетно момче от същото село.  
Под ръководството на Специализираната прокуратура е започнало разследване за опетняване на националния трибагреник на Република България - престъпление по член 108, ал. 2 от НК. Оглед на местопроизшествието е извършил следовател от Следствения отдел на Специализираната прокуратура. Извършителят е задържан за срок до 24 часа.

 

03 апр 2018