МВР

ОД Варна

 

Новини

Междуведомствен координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие

Директни телефони за сигнали от граждани

В началото на месец юли за трета поредна година заработи Междуведомствения координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие, който се помещава в сградата на Областна дирекция на МВР - Варна.

Смисълът на координационния център е да подпомага дейността на всички органи, които имат контролни функции във връзка с туристическия сезон.

Трите основни направления на работа на координационното звено са: съвместни патрули в курортните комплекси и крайбрежни зони на Варна; съвместни действия по отношение на контрола на работа на нощните заведения; изграждане на контролни фискални пунктове на територията на курортите в областите Варна и Добрич.

Сигнали за нередности от страна на граждани към Междуведомствения координационен център могат да бъдат подавани на тел. 052/652 238 и 0884 744333. Както и на електронната пощенска кутия с адрес: [email protected]


12 юли 2019

ОД на МВР – Варна се включва в инициативата „С 30 км/ч в града” по случай Празника на града

Демонстрационни интерактивни игри са предвидени за всички желаещи

Кампания „С 30 км/ч в града” се провежда във Варна по случай Празника на града. Целта й е да популяризира модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на Варна, където се наблюдава по-висока концентрация на ПТП между пешеходци и превозни средства.
Демонстрации, спортни дейности, забавни и образователни игри в рамките на кампания под надслова „С 30 км/ч в града” са предвидени през целия ден. Те се провеждат в „Таляна” – креативния квартал на Варна.
Организатори на събитието са Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, в партньорство с Община Варна и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Инициативата се организира под егидата на областния управител на Варна – г-н Стоян Пасев, със съдействието на ОД на МВР – Варна.
За провеждане на кампанията на 15 август се спира движението на автомобили по ул. „Преслав” – от пл. „Независимост” до ул. „Цариброд”, от 09.00 до 19.00 ч. 
Областна дирекция на МВР – Варна се включва в програмата с демонстрационна интерактивна игра за пътна безопасност, която служители на „Пътна полиция”  провеждат с всички желаещи.

 

15 авг 2019

Гранични полицаи откриха близо тон нелегален алкохол във Варна

Подробности оповестиха комисар Деян Иванов и прокурор Владислава Панайотова

Трима мъже са задържани за превозването на нелегалния алкохол при специализирана операция на територията на Варна, насочена срещу разпространението на акцизни стоки без бандерол.  Това съобщиха на брифинг комисар Деян Иванов, началник на ГПУ Пристанище Варна и прокурор Владислава Панайотова, изпълняващ функцията на ръководител на Районната прокуратура. В района на „Харамията“ гранични полицаи спрели за проверка брандиран микробус. Там били открити приблизително един тон мента, водка, уиски и ракия, в тетрапак опаковки. В буса имало и законни напитки с бандерол. В хода на проверката са иззети 150 тетрапак опаковки, повечето от които по 5 литра. Задържани са 49-годишният водач и двама пътници - на 59 и 19 години. Продължават процесуално-следствените действия под наблюдението на прокуратурата. Предстои назначаването на експертизи на иззетия алкохол.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата по пълното му документиране продължава.

 

14 авг 2019

Разкрити са извършителите на две тежки криминални престъпления във Варна

Подробности от разследването бяха оповестени на пресконференция днес във Варна

Разследването на тежкото престъпление е започнало в ОДМВР-Варна преди десетина дни в рамките на образувано досъдебно производство след получен сигнал за открито полузаровено тяло на мъж в гората между селата Кантарджиево и Орешака. В процеса на предприетите действия по разследването е установена самоличността на убития – 66-годишен от Варна. Впоследствие, в резултат на упорита работа и целенасочени действията разследващите от ОДМВР-Варна достигнали до извършителя на криминалното деяние. Изяснено е, че той е съсед по вила на убития, тормозен от него в продължителен период от време. „Може да се каже, че убитият е тормозел своя съсед, крадял го е, заплашвал, нанасял му е побой понякога“, поясни  административният ръководител на Апелативна прокуратура – Варна Владимир Чавдаров. След решаващ напредък в разследването, вчера извършителят на убийството в местността Добрева чешма, мъж на 91 години, е задържан. Снощи са били назначени и извършени две съдебно-медицински експертизи за установяване  на медицинското му състояние, като експертното заключение е, че с оглед на възрастта и заболяванията му, той не може да пребивава в ареста, но е вменяем и може да отговаря за действията си, допълни апелативният прокурор.
Директорът на ОДМВР-Варна старши комисар  Даниел Пашов изтъкна усилията на експертите от криминалистичната лаборатория на областната дирекция, допринесли за разкриването на случая. „Благодаря на целия екип колеги за извършените многобройни действия, включително и разпитите на около 60 свидетели“ допълни Пашов. 
По втория случай, след сигнал, получен в полицията снощи, е задържан 58-годишен за убийството на жената, с която живеел. Той е известен на органите на реда. Директорът на ОД МВР – Варна заяви, че до момента няма постъпили сигнали за упражняваното домашно насилие.
Работата по доказване и документиране на двете тежки престъпления продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.
Заместник-главният прокурор на България Иван Гешев и ръководителят на Апелативната прокуратура във Варна изказаха своята благодарност за бързата работа и  професионализма на служителите на ОД на МВР – Варна.

12 авг 2019

Засилени са мерките за контрол на пътя във Варна и областта

44598 нарушения за ЗДвП санкционирани за първите седем месеца на 2019 г.

Директорът на  ОДМВР – Варна старши комисар Даниел Пашов и началникът на сектор „Пътна полиция” – главен инспектор Петко Камбуров, взеха участие в  извънредното заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата във Варна, инициирано от ДА „Безопасност на движението по пътищата”. На срещата бяха представени актуални данни за пътния травматизъм в града и областта, както и анализи на обстановката и възможните мерки, които да увеличат сигурността на пътя за жителите и гостите на Варна. Отчетен бе фактът, че са увеличени силите и средствата на ОДМВР – Варна, които имат правомощия да упражняват контрол по ЗДвП, засилен е и контролът с автоматизирани системи. В резултат на това се отчита  ръст на установените нарушения.
В областта от началото на годината до момента са констатирани 44598 нарушения (с 13408 повече от същия период на м.г.). Наложени са 32 934 глоби по фиш, съставени са 11 483 акта. Засечените нарушения на скоростните режими са 15 704 (с 2590 повече в сравнение с 2018 г.). Установени са: 460 неправоспособни водачи; 223 – седнали зад волана след употреба на алкохол и 59 - управлявали под въздействие на наркотични вещества.
На територията на областта са регистрирани общо 1917 пътнотранспортни произшествия, което е с 300 по-малко в сравнение с изминалата 2018 г. Загинали са 29 души, ранени са 533, като се наблюдава завишение на тези показатели.
Междувременно на територията на града бяха проведени проверки по метода на широкообхватния контрол. Водачите бяха проверявани за изрядност на документите, техническа изправност на моторното превозно средство, за употреба на алкохол и наркотични вещества и други.

 

09 авг 2019

Множество боеприпаси и огнестрелно оръжие открити в дома на 66-годишен варненец

Мъжът не е предоставил разрешително за притежаването и съхранението им

Във връзка с действия по разследване на случай с произведени изстрели на територията на Второ РУ на МВР във Варна, е извършена полицейска проверка в търговско помещение и в частен дом в града, стопанисвани от 66-годишен мъж от Варна. 
При претърсванията са намерени и иззети 5 бр. пушки, голям брой пистолети и револвери (34 бр.) и множество боеприпаси и патрони, както и крупна сума пари и различни вещества с възможна двойна употреба. Мъжът не е представил надлежно разрешително за притежанието и съхранението на оръжията и боеприпасите. Същите са иззети, назначени са експертизи за установяване на тяхната годност и спецификации. 
А.Р. е задържан за срок до 24 часа. По случая има образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура във Варна.

07 авг 2019

Мобилните полицейски екипи - в помощ на хората в малките и отдалечени населени места във Варненска област

График на посещенията

В изпълнение на плана за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, въведената от ръководството на ОД на МВР във Варна организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, продължава да действа и през 2019.
Сформираните мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие, с участието на служители от отделите „Криминална полиция”, „Икономическа полиция" и „Охранителна полиция” и районните управления, продължават по график да реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения. 

01 авг 2019