МВР

ОД Варна

 

Новини

В Детските полицейски управления и тази седмица продължиха с обученията

Как да помогнем на ухапан от куче, ужилен от насекомо или получил изгаряния човек се упражняваха в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна


За вредата от употребата  на наркотици учиха  в Дългопол 

През изминалата седмица третокласниците – доброволци в програмата на МВР „Детско полицейско управление“ отново участваха активно в подготвените занятия. 
В ОУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна лектори и обучители на децата бяха доброволците от БМЧК – Варна Славена Дудренова и Калоян Бялков, а в занятието отново бяха включени игри и упражнения за придобиване на умения да се правят превръзки и как анай-добре и бързо да се помогне на пострадал човек с подръчни средства.  
В НУ „Иван Вазов“ в Дългопол секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Ю. Манолова представи презентация на тела „Вредата от употребата на психоактивни вещества“. 
19 фев 2021

В рамките на 24 ч. е установен извършител на грабеж, придружен с убийство

Задържаният е 32-годишен, многократно осъждан мъж от село в област Добрич

На 15.02.2021г., при провеждане на неотложни оперативно – издирвателни и процесуално-следствени действия по установяване и задържане на извършител на убийство на 51-годишен мъж, извършено в апартамент в жк „Вл. Варненчик“, е установена съпричастността към извършеното престъпление на 32-годишен мъж от село в обл. Добрич. Съобщението за деянието е получено в полицията на 14.02.2021 г., малко преди 18:00 ч. 
В хода на разследването, водено под надзора на прокурор при окръжна прокуратура – Варна, е установено, че в случая се касае за грабеж, придружен с убийство – от жилището на убития мъж липсват телевизори, компютър и др. вещи, Двамата мъже са се познавали, работили са заедно по строителни обекти. 
На 15.02.2021 г., в квартира във Варна, обитавана от заподозрения, са намерени част от вещите, предмет на грабежа. Лицето е установено и задържано в района около  кв. „Максуда“ във Варна около 21:00 ч. на 15.02.2021 г.  
Заподозреният  е задържан за срок от 24 часа, същият е осъждан многократно за престъпления, в т.ч. и за тежко престъпление извършено в затвора. Работата по случая продължава. 

17 фев 2021

Служители на ГД БОП задържаха двама за контрабанда на над 400 кг хероин

В съвместните действия са участвали и служители на Агенция „Митници“, под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна


В резултат на съвместни действия на служители на секор БОП Варна - ГДБОП МВР и Агенция „Митници“, под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна, е предотвратена контрабандата на хероин, с общо тегло от 401,468 кг. 
На 7 февруари в пристанище Варна - Запад пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай. На него се намирали четири контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка /битумни ролки/. Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.
В хода на проверката било установено, че битумните ролки в три от контейнерите се различават по цвят и надписи от останалите.  От извършения оглед станало ясно, че 71 ролки са с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Експертната справка установила, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, по цени за нуждите на наказателното производство.
По случая е образувано досъдебно производство. В хода на проведените оперативно – издирвателните действия служители при сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна са установили и задържали извършителите – 35 – годишен /собственик на дружеството вносител на стоката/ и 45 – годишен митнически служител.
Двамата са привлечени към наказателна отговорност, с прокурорско постановление са задържани за срок до 72 часа, предстои искане за постоянното им задържане. 
Работата по досъдебно производство за престъпление по чл. 242, ал. 2 във връзка  чл. 20 ал. 2 от НК продължава под ръководството на Окръжната прокуратура.

Подробности за контрабандния хероин оповестиха заместник – директорът на ГДБОП старши комисар Илия Делчев, началникът на СБОП– Варна – главен инспектор Любомир Николов, административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна – апелативният прокурор Владимир Чавдаров, заместник – окръжният прокурор Дияна Иванова, заместник - главният директор на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ - Светослав Владимиров, директорът на ТД „Северна морска“ – Соня Трифонова, началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ при ТД „Северна морска“ - Светлозар Калинов и началникът на отдел „Митническо разследване и разузнаване“ - Бранимир Раданов.

 

16 фев 2021

Доброволци от БМЧК Варна отново се включиха в обучението на деца по Програма на МВР „Детско полицейско управление“

На 26.01.2021 г. и на 09.02.2021 г. третокласници от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ се учиха как да реагират при инциденти с кръвотечение, навяхване и изкълчване


Славена Дудренова и Калоян Бялков – доброволци от Младежкия Червен кръст – Варна проведоха вече две практически занятия с децата от Детското полицейско управление при ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна. 
Децата учиха как да се предпазват от наранявания и се упражняваха как най-адекватно да реагират при инциденти, когато има кървяща рана, навяхване или изкълчване на крайник. С помощта на младежите от БМЧК всеки доброволец от ДПУ-то имаше възможност да направи превръзка или шина. 
По време на занятията доброволците се упражняваха и какво трябва да съобщават, когато се наложи  да се обаждат на тел. 112. Всички получиха бланка, на която са изписани основните въпроси, които задава оператор 112, когато му се подава сигнал за инцидент. 12 фев 2021

Лица, извършвали измами с фалшиви дрехи чрез онлайн търговия, са задържани във Варна

Установени са данни за извършени измами на територията на цялата страна


На 09.02.2021 г., около 16:00 ч., на обществен паркинг в района на Червения площад, в момент на претоварване от личен автомобил в таксиметров автомобил на чували с пратки, съдържащи дрехи втора употреба, са задържани 26-годишна жена и 50-годишен мъж и двамата от гр. Варна. Установено е, че в чувалите се съдържат 56 бр. пратки в опаковки на популярна куриерска фирма с изписани на тях номера на товарителници. В личния автомобил са открити множество документи, свързани с дейността на лицата. 
Досъдебното производство по случая е образувано след множество сигнали и жалби на граждани, че са правили поръчки на дамски дрехи от популярни марки чрез социалната мрежа „Фейсбук“. Пратките били без опция „преглед и тест“ при получаването им. След отварянето на пратките се установявало, че в тях се съдържат дрехи втора употреба. Плащането се извършвало чрез наложен платеж, при стойности на пратките от 80 до 400 лв. 
Установено е, че малоимотни или неграмотни лица, на чието име са регистрирани търговски дружества, са изпращали пратките и са получавали сумите от наложените платежи за вече доставените пратки. Впоследствие парите са предавани на задържаната на 09.02.2021 г. 26-годишна жена.  
В деня на задържането им – 09.02.2021 г. лицата е следвало да получат сумите от наложени платежи за над 80 бр. пратки. Установени са данни за извършени измами на територията на цялата страна. 
Двете лица, заподозрени като организатори на измамната схема, са задържани за срок до 24 ч. Работата по случая продължава под надзора на прокурор при Районна прокуратура – Варна. 
 

11 фев 2021

В момент на разпространение на наркотици е задържан 33-годишен осъждан и криминално проявен мъж

В жилището му са открити голямо количество метаамфетамин и екстази


33-годишен мъж от Варна, осъждан и криминално проявен е задържан при специализирана полицейска операция по линия „противодействие на разпространението на наркотици“. Лицето предава доброволно 10 пликчета и пакетчета, съдържащи бяло кристално вещество. 
При процесуално – следствени действия в жилище, обитавано от лицето на територията на жк „Иван Рилски“ във Варна, са намерени и иззети: бяло кристално вещество, разпределено в 2 големи и 32 по-малки пликчета; 4 кутийки и 1 пликче, съдържащи общо 109 таблетки със специфична форма и различни щампи, 1 пликче със тревиста маса със специфична миризма и електронна везна. 
Лицето е задържано за срок до 24 ч., направените експертни справки установяват че иззетите вещества са наркотици: 152, 82 гр. метаамфетамин, 42,87 гр. екстази и марихуана с тегло под 1 гр.
Материалите са докладвани на прокурор при Окръжна прокуратура – Варна, с постановление на наблюдаващ прокурор лицето е задържано за срок до 72 ч., образувано е досъдебно производство, работата продължава под надзора на Окръжна прокуратура. 

10 фев 2021

Двама осъждани мъже и 17-годишен младеж са арестувани в квартира във Варна

При ареста, 42-годишен мъж е бил облечен в полицейска униформа, намерено е и бутафорно оръжие

 
След проведени оперативно – издирвателни действия, при специализирана полицейска операция, на 29.01.2021 г., около 16:00 ч. , в квартира във Варна са задържани три лица. Установено е, че същите са извършители на взломна кражба от апартамент в гр. Девня, при която са откраднати множество домакински уреди и инструменти – хладилник, пералня, готварска печка и др. 
Заподозрени за извършители на деянието са: 42-годишен мъж от Варна, осъждан и познат на МВР, който с постановление на прокурор е задържан за срок до 72 ч., 23-годишен мъж от Варна, осъждан и познат на МВР и непълнолетен, 17-годишен младеж. При задържането на лицата, 42-годишния мъж е бил облечен в полицейска униформа, а при процесуално-следствените действия е намерено и иззето бутафорно оръжие. Има данни, че е подготвяно извършването на друго,по-тежко престъпление. 
По случая се води досъдебно производство под надзора на прокурор от ТО- Девня при РП Варна, работата по случая продължава. 

01 фев 2021

292 лица и 151 МПС са проверени при проведената в с. Синдел специализирана полицейска операция

Досъдебни производства са образувани срещу две лица, в чийто имоти е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа


При специализираната полицейска операция по противодействие на конвенционалната  престъпност, която се проведе под наблюдението на прокуратурата днес в село Синдел, община Аврен, участваха и контролни органи от Регионална дирекция по горите – Варна и ЕРП – Варна. 
В две къщи в селото, собственост на мъж на 41 год. и друг мъж – на 37 г. е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, с което е създадено условие за непълно отчитане на потребената ел.енергия. По двата случая са образувани досъдебни производства. 
Съставени са 2 бр. АУАН и 1 бр. констативен протокол от служители на РДГ по Закона за горите за установени 3 куб.метра дървесина - немаркирани и без документ за произход, установени в имот в с.Синдел. 
При операцията служителите от ОД на МВР Варна провериха 292 лица и 151 МПС. Установени  са 2 лица, обявени за общодържавно издирване, задържани и профилактирани са 10 лица с криминални прояви. Съставени са 11 фиша  и 1 АУАН по ЗДвП и 1 АУАН по Закона за българските лични документи.  

17 фев 2021