МВР

ОД Варна

 

Новини

Областна дирекция на МВР във Варна откри линии за приемане на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес

На телефони: 052/615 166, 052/652 324, 052/652 323 и на e-mail: [email protected] се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на избори за кметове и общински съветници на 27 октомври 2019 г.
На тел. 112 се приемат денонощно сигнали за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на изборите. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Като сигналите биват предавани в компетентните структури на ОДМВР - Варна.
В Областна дирекция на МВР - Варна работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали от гражданите, свързани с нарушения на изборния процес: 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323.
Сигнали и жалби могат да бъдати изпращани и на електронния адрес на ОДМВР - Варна:
[email protected]
В Министерството на вътрешните работи също функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

 

01 окт 2019

Служители на ОДМВР-Варна и ГДНП задържаха мъж и жена, издирвани от испанските власти

При специализирана полицейска операция, проведена на 8 октомври на територията на Варна от служители на сектор „Издирване“ - ГДНП и ОДМВР-Варна, са установени и задържани 39-годишен британски гражданин и 27-годишна българка. Мъжът е със статут за продължително  пребиваване на територията на страната ни, и двамата са с адресни регистрации във Варна. Те са обявени за издирване на 3 октомври т.г. с Европейска заповед за арест, издадена от Кралство Испания, във връзка с извършен на територията на Иберийския полуостров грабеж и последвало изнудване на британски гражданин. Случаят е получил широк обществен отзвук на територията на Испания. По време на задържането на мъжа и последвалите действия по разследването на обитавания от него адрес във Варна са намерени наркотични и вещества.

За случая е уведомена окръжната прокуратура в областния град. Предстои предаването на британеца и българката на испанските власти, като срещу мъжа е образувано и досъдебно производство за незаконно притежание на наркотици.

09 окт 2019

ОД на МВР - Варна с превантивни мерки за безопасно протичане на новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч

На 5 октомври се открива ловният сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. По този повод е започнало извършването на инструктажи на ръководителите на ловните дружинките по места. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.
От извършения анализ могат да се изведат най-честите причини за допуснати предишни инциденти:
-          стрелба по шум или неясно видима цел;
-          използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
-          неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;
-          самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
-          употреба на алкохол и упойващи вещества

Това е поводът ОД на МВР - Варна да напомни в началото на новия ловен сезон някои от основните правила за безопасно поведение:
Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
Стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
Стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

 

03 окт 2019

Мобилните полицейски екипи - в помощ на хората в малките и отдалечени населени места във Варненска област

График на посещенията

В изпълнение на плана за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, въведената от ръководството на ОД на МВР във Варна организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, продължава да действа и през 2019.
Сформираните мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие, с участието на служители от отделите „Криминална полиция”, „Икономическа полиция" и „Охранителна полиция” и районните управления, продължават по график да реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения. 

01 окт 2019

Тест на Националната система за ранно предупреждение на 1 октомври

Сирените ще бъдат задействани в 11 часа

Уведомяваме жителите и пребиваващите на територията на град Варна, че днес, 1 октомври, в 11 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.
В тренировката ще участват и интегрираните локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствия.
Тренировката ще се извърши за проверка на техническото състояние на националната система и за обучение на населението.
Припомняме, че системата се тества два пъти годишно в първия работен ден на месец април и на месец октомври - в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите.

 

01 окт 2019

Днес е Европейският ден без жертви на пътя

Днес се провежда операцията EDWARD – Европейският ден без жертви на пътя.
Инициативата се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL и се провежда като част от Европейска седмица на мобилността, чието мото тази година е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.
В „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност”, част от традиционната кампания на „Пътна полиция” – „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, за четвърта поредна година ОД на МВР – Варна се включва в начинанието.
Целта на инициативата, която се провежда в цяла Европа, е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП. Предвидена е активната контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП.
В 12:00 часа, превозните средства, използвани от ОД на МВР – Варна, сигнално ще оповестят провеждането на операцията, като използват в рамките на не повече от минута едновременно светлинните и звукови сигнали на служебните автомобили, които са разположени на публични места.
Да помислим дори за няколко минути за рисковете, с които се сблъскваме на пътя; за рисковете, с които може да изложим живота на останалите участници в движението; и за това как самите ние можем да допринесем за намаляването на рисковете на пътя. 
Активна е специална секция в електронния сайт на „Пътна полиция”, посветена на EDWARD:
https://www.mvr.bg/opp/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE

 

26 сеп 2019

Европейският ден без жертви на пътя - EDWARD

26 септември 2019 година

В „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност”, част от традиционната кампания на „Пътна полиция” – „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, за четвърта поредна година се провежда мащабната операция EDWARD – Европейският ден без жертви на пътя. Целта на инициативата, която се провежда в цяла Европа е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП. Чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия, служители на сектор „Пътна полиция” във Варна и в страната ще се стремят към успешното реализиране на инициативата.
Европейският ден без загинали на пътя се организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL и се провежда като част от Европейска седмица на мобилността, чието мото тази година е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.
Тази година този ден ще бъде 26 септември.
Идеята е, в периода преди и по време на операцията всички участници в движението по пътищата да помислят дори само за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват; за рисковете, с които може да изложат живота на останалите участници; и за това как самите те може да допринесат за намаляването на рисковете на пътя. 
Активна е специална секция в електронния сайт на „Пътна полиция”, посветена на EDWARD:
Брояч на дните

Два дни по-късно – на 28 септември (събота) е обявен за „Ден на превенцията на детската пътна безопасност”.

 

25 сеп 2019