МВР

ОД Варна

 

Новини

На 19 септември ще се проведе операция по повод Европейския ден без загинали на пътя

На 19 септември ще се проведе операция на Пътна полиция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death). Тя се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП на територията не само на град Варна и областта,  а и в цяла Европа, чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия съобщи на брифинг в ОД на МВР - Варна ст. инспектор Драгомир Ганчев от сектор „Пътна полиция”.

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември тази година. Мотото на седмицата „Безопасно мобилни комбинации за живот”. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно.

Активна е специална страница, посветена на EDWARD. Тя е достъпна от сайта на МВР и отдела „Пътна полиция“, а по традиция  часовник ще отброява часовете до старта на операцията в  00.00 часа на 19 септември.

14 сеп 2018

Традиционна акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя” е в ход

От 17 септември започват засилени проверки под наслов „Безопасно поведение на пешеходните пътеки”

Полицейско присъствие в районите на учебните заведеия и подходите към тях е предвидено през цялата учебна година на територията на Варна и областта. Това заяви на среща с представители на медиите гл. инспектор Илиян Илиев – началник на сектор „Охранителна полиция” при ОД на МВР – Варна. Той подчерта, че приоритет в работата на варненската дирекция е пътната безопасност, особено в частта детска пътна безопасност. 
Гл. инспектор Илиев поясни, че доброто взаимодействие с РУО - Варна дава възможност на служители на ОДМВР – Варна да участват в образователния процес на децата активно чрез различните си инциативи - беседи с учениците - от най-малките до най-големите и припомняне на основните правила за безопасност; програмата на МВР „Детско полицейско управление”, която предстои да стартира за втори път и ще обхване различни училища и класове; специално организираните срещи на полицейски служители с учениците от 11 и 12 клас, на които предстои да придобият правоспособност или са млади водачи, и онагледяването на опасни ситуации и ПТП, придружено с дискусии по темата безопасно поведение на пътя. Той не пропусна и една нова инициатива на ОД на МВР – Варна, реализирана с подкрепата на Община Варна, засягаща най-малките деца от 1 до 4 клас, които бяха превърнати в проверяващи поведението на своите родители с инициативата „Спазваме правилата заедно”. 
Началникът на сектор „Пътна полиция” – гл. инспектор Петко Камбуров обърна внимание на огледите, които са извършени на пътната маркировка и вертикалната сигнализация на пътната мрежа още в края на миналата учебна година, и взетото отношение от страна на полицейските служители. Той не пропусна да спомене непрекъснатия обмен на информация за ученическите екскурзии и превози, както и задължителните проверки на водачите, превозните средства и документацията по тяхното реализиране. 
В първия учебен ден – 17 септември децата ще влязат отново в класните стаи. Това слага началото на нов етап от работата на „Пътна полиция”, която досега пази техния живот по време на ваканцията. „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” е не просто призив, а мисия! Убедени сме, че съвместните ни усилия ще имат своя резултат и ще спомогнат за подобряване на обстановката по безопасност на движението. А личният пример е в основата на успеха в това начинание!
През следващата седмица на теритрорията на Варна, успоредно с останалите дейности по пътна безопасност,  ще се реализира специализирана полициейска операция под наслов „Безопасно поведение на пешеходните  пътеки”. Тя ще бъде насочена към всчики участници в движението на пътя и поведението им на пешеходните пътеки. Операцията има за цел освен на водачите на МПС, да напомни и на пешеходците за техните задължения и отговорности на пътя, както и това, че със своето правилно поведение могат да допринесат за безопасността на движението по пътищата. 

 

14 сеп 2018

В ход е операция за контрол на поведението на пешеходците като участници в движението по пътищата и отношението на водачите към тях

През тази седмица, заедно с традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя” и „Европейската седмица на мобилността”, е в ход специализирана полицейска операция за контрол на поведението на пешеходците като участници в движението по пътищата и отношението на водачите към тях.
Операцията е под наслов „Безопасно поведение на пешеходните пътеки” и е насочена към всчики участници в движението на пътя и поведението им в районите с пешеходни пътеки. Операцията има за цел освен на водачите на МПС, да напомни и на пешеходците за техните задължения и отговорности на пътя, както и това, че със своето правилно поведение могат да допринесат за безопасността на движението по пътищата. 
ОД на МВР – Варна напомня, че на 19 септември ще се проведе Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death - EDWARD). Тя се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП на територията не само на град Варна и областта,  а и в цяла Европа, чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия.

 

18 сеп 2018

Задържаха 25-годишен мъж от Варна, управлявал л.а. „БМВ”, за причиняване смъртта на велосипедист

25 – годишният П.З. от Варна беше задържан на 11 септември от служителите на ОД на МВР – Варна. Същият е установен като участник в ПТП, при което загива 39-годишен мъж. Младият варненец напуска местопроизшествието веднага след инцидента, а тежко пострадалият велосипедист е починал в болнично заведение. 
На брифинг, съвместно с изпълняващият функциите на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжната прокуратура във Варна г-н Радослав Лазаров, директорът на ОД на МВР – Варна уточни, че П.З. изобщо никога не е притежавал СУМПС, за което е санкциониран два пъти от органите на реда. 
Работата по случая продължава под надзора на Окръжната прокуратура на Варна. На 25-годишният варненец е повдигнато обвинение и е задържан за срок до 72 часа.

 

12 сеп 2018

ОД на МВР – Варна припомня възможностите за заплащане на всички глоби по ЗДвП

Налични са пос-терминали във всички извънградски РУ на МВР в областта, както и в сектор „Пътна полиция”

ОД на МВР – Варна и сектор „Пътна полиция” напомнят на всички водачи, които не са платили глобите си по ЗДвП, че при проверка на пътя ще им бъде отнето свидетелството за управление на МПС, а автомобилът им може да бъде спрян от движение до заплащане на дължимата глоба. Всички граждани могат да извършат проверка за влезли в сила наказателни постановления и електронни фишове по ЗДвП по електронен път на адрес:

https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/Services/Index , 

където могат и да заплатят дължимите суми, ако имат такива.

Заплащането може да бъде реализирано също и по следните начини:

1. В сектор „Пътна полиция” чрез наличните пос-терминали в работно време на гишетата за обслужване на граждани;

2. Във всички извънградски РУ на МВР (Аксакво, Девня, Провадия, V РУ на МВР) на пос-терминали, които могат да бъдат използвани за заплащане на дължими суми за глоби по ЗДвП;

3. По банков път, като се обърне изключително внимание на правилното попълване на необходимата информация, в частност основанието за плащане, където трябва да се изпише вярно номера на фиша или на наказателното постановление.

 

12 сеп 2018

Иззети стоки на стойност около 715 000 лв.

В хода на СПО са проверявани магазини в КК „Златни пясъци


    На 27.08.2018г., в хода на провеждане на СПО по линия на противодействие разпространението на стоки, които са обект на защитена търговска марка по смисъл на Закона за марките и географските означения, служители от сектор “Икономическа полиция” при ОД МВР – Варна извършиха полицейски проверки в два търговски обекта / магазини за дрехи/ намиращи се на търговска алея в КК ”Златни пясъци”.
Магазините се стопанисват от фирма с управител И. И., на 60 г., от Ямбол, неосъждан.  Установено е, че в обектите са изложени за продажба предимно стоки, носещи името или логото на световно известни защитени търговски марки, които в конкретния случай се разпространяват без изискуемото по закон съгласие на притежателя на марката.
Констатациите и събраните  материалите са докладвани на дежурния прокурор в РП – Варна. Срещу управителя на дружеството И. И. по случая има образувано ДП за извършено престъпление по чл.172б от НК – „((1) Който без съгласието на притежателя на изключителното право използва в търговската дейност марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно, обект на това изключително право, или използва географско означение или негова имитация без правно основание, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева).“
Иззети са близо 4600 броя стоки на приблизителна стойност 715 000лв. Работата по случая продължава.28 авг 2018

Главен комисар Маринов: Основна версия, по която се работи за проникването в частен имот в „Св.Никола“, е кражба

17.08.2018 г.

    Проникването в частния имот в местност „Св. Никола“ е било с цел кражба, заяви главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов на брифинг във Варна. На него присъстваха още директорът на ОДМВР – Варна старши комисар Даниел Пашов и заместник – директорът комисар Андрей Ангелов.
Главният секретар уточни, че в областната дирекция е проведено оперативно съвещание във връзка с инцидента и оповести подробности по случая. Снощи към 22.45 ч. в Пето РУ – Варна е съобщено, че трима маскирани са проникнали в двора на имота. След реакция от страна на собствениците, непознатите избягали в неизвестна посока. При подаване на сигнала в рамките на пет минути полицейски патрули са посетили адреса. Основна версия, по която се работи,  е опит за извършване на кражба от частен имот, ако се появят и други такива, ще бъдат проверени и изчистени, допълни още главният секретар. В момента на терен продължават действията по установяване на камери в района и наличието на видеозаписи от тях, както и други оперативно – издирвателни действия. Има оперативна информация относно извършителите, по която се работи.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 170 от НК   и всички действия се извършват под надзора на районна прокуратура – Варна.
Специализираните полицейски операции по противодействие на различни линии на криминалната престъпност се провеждат непрекъснато, в цялата страна, като особено засилени те са по Черноморието, заяви главен комисар Маринов.

17 авг 2018