МВР

ОД Силистра

 

21 яну 2019

Пътна полиция с поредица беседи по безопасност на движението в силистренските училища

Беседа по пътна безопасност бе проведена днес с петокласници от СУ „Иван Вазов“ в Силистра. С децата се срещна началникът на група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ при ОДМВР-Силистра старши инспектор Лъчезар Тодоров, за да обсъди с тях правилата за безопасност на пътя в качеството им на участници в движението. В разговора бяха засегнати теми, свързани с реда за пресичане на кръстовища и оживени улици, безрисковото управление на велосипеди в градска среда и правилното поведение на пътниците в превозните средства. Основен акцент бе и въпросът за личната отговорност на всеки от участниците в движението, както и възможните последици от всяко безразсъдство на пътя.

Инициативата е в рамките на превантивната кампания „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“, която сектор „Пътна полиция“ осъществява съвместно с Регионалното управление на образованието в Силистра от началото на учебната година.  В нея са обхванати ученици от повечето класове на силистренските училища. Беседите се осъществяват по предварително утвърден график и се изнасят от служители на сектор „Пътна полиция“. Целта е да се постигне повече сигурност и да се овладеят практически модели за безопасно поведение от децата, които са сред най-уязвимите участници в движението.

Спокойна криминогенна среда в края на 2018 година в Силистренска област

В последния месец на 2018 година в Силистренска област криминогенната среда остава относително стабилна и спокойна. Това бе отчетено днес на редовния месечен брифинг, в който участваха директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов, заместник-директорът комисар Мартин Недялков и началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев.

Според статистическите данни, изнесени от комисар Недялков, регистрираните престъпления от 01 до 31 декември т.г. са 68, срещу 82 през 2017 г., т.е. налице е спад със 17.07%. Няма регистрирани убийства и грабежи, кражбите са 9, а измамите 6. Разкрити са 5 престъпления, свързани с наркотици, срещу 2 за същия период на м.г.  

Намаление се отчита при коефициента на престъпност – 53.81 престъпления на 100 000 души за настоящия период, срещу 64,89 за предходната година, което е с 11 престъпления по-малко. Към края на 2018 г. постигнатият процент на разкриваемост е 55,97%.

Същевременно през месец декември са проведени 36 специализирани полицейски операции по линия на конвенционалната престъпност, издирени са 21 лица, извършени са 15 проверки на пунктове за черни и цветни метали и на 19 други обекта. Според комисар Мартин Недялков резултатите от работата на мобилните групи през последния месец на годината показват, че обстановката в отдалечените населени места е спокойна - няма подадени сигнали за извършени престъпления и груби нарушения на обществения ред. За този период мобилните екипи са провели 15 срещи в 10 населени места на територията на Силистренска област.

Към края на 2018 г. се запазва тенденцията на спад при броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия, отчете началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. През 2018 г. в Силистренска област при катастрофи са загинали 13 граждани, докато през 2017 г. броят на жертвите е 21. Ранените са 124 за 2018 г., а за 2017 г. – 120.

Само през месец декември 2018 г. в областта са регистрирани 17 пътнотранспортни произшествия с 2 загинали и 7 ранени, докато през същия месец на 2017 г. автопроизшествията са били 22 с 2 жертви и 5 пострадали граждани.

18 случая на шофиране след употреба на алкохол са установени от  полицейските служители през месец декември, 9 от които с над 1.2 промила. Съставени са 155 акта и 2 556 фиша и са издадени 116 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки. През последния месец на годината служителите на „Охранителна полиция“ са реагирали на 886 сигнала, 176 от които за нарушения на обществения ред.

В резултат на добрата организация и усилията на охранителния състав Коледните и Новогодишните празници на територията на Силистренска област са преминали спокойно, каза още комисар Василев. През този период няма допуснати груби нарушения на обществения ред, тежки пътнотранспортни произшествия и инциденти с пиротехнически изделия.

Тридесет нови полицейски служители ще попълнят състава на ОДМВР-Силистра, съобщи старши комисар Юлиян Караславов. Конкурсната процедура по назначаването им е във финална фаза и след преминаване на курс за първоначална професионална подготовка те ще започнат работа в охранителните и оперативните служби на полицейските управления към дирекцията.

16 яну 2019

Директорът на ОДМВР-Силистра награди три деца за отлично представяне в Националния конкурс за рисунка „Полицаят е мой приятел и учител"

Директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов награди три деца за отлично представяне в Националния конкурс за рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“, организиран от Главна дирекция „Национална полиция“.

Петокласничката Ясемин Сенай от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Правда спечели престижното четвърто място в надпревара с 84 творби, класирани за участие в националния кръг на конкурса. Днес в присъствието на училищния директор, класния ръководител и майката на момичето старши комисар Караславов връчи грамота и индивидуален подарък на Ясемин и я поздрави за достойното представяне, пожелавайки ѝ здраве и нови, още по-големи успехи.

Поощрителни награди и грамоти получиха още две деца – петокласничката Ърмак Абтураман от село Яребица и Димана Иванова, ученичка от III клас на ОУ „Христо Ботев“ в Тутракан. Пред техните съученици и учители областният директор поздрави децата и ги похвали за постигнатия успех.

Националният конкурс за детска рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“ се проведе в края на миналата година в рамките на дейностите по програма „Детско полицейско управление“. Със свои творби в него участваха доброволци от всички детски полицейски управления в страната. За награждаване бяха класирани седем от постъпилите общо 84 рисунки в национален мащаб.

По време на церемонията „Полицай на годината 2018“ с рисунките от конкурса бе проведен благотворителен търг, средствата от който постъпиха по сметка на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители на МВР.

08 яну 2019

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО