МВР

ОД Силистра

 

22 юни 2018

От днес отново българо-румънски екипи ще контролират движението в районите на Силистра и Кълъраш

Днес – 22 юни 2018 г., започват работа смесените българо-румънски екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш. Инициативата се осъществява за осма поредна година през активния летен сезон, когато трафикът на туристи в двете държави значително нараства.

Съвместната контролна дейност е основана на взаимния позитивен опит и подписаните на 28 юни 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност по опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния”.

Съгласно предварително утвърден график екипите ще работят основно в почивните дни, когато интензивността на движението е по-висока. Ще се контролират скоростните режими, неправилното изпреварване, употребата на алкохол, валидността на документите на водача и пътното превозно средство, техническото състояние на автомобилите, превозването на контрабандни цигари и стоки и на лица с нередовни документи за пребиваване.

От сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра отчитат висока ефективност от работата на смесените екипи, още повече, че на територията на града се намира ГКПП, през който всекидневно преминават голям брой автомобили между двете държави. Посредничеството на командированите румънски полицаи значително улеснява контакта със сънародниците им – водачи на МПС, при извършване на контролната дейност.

През летните месеци на м.г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, смесените екипи са проверили 325 автомобила с българска регистрация, 185 с румънска и 58 с друга. Установили са 144 нарушения, които са санкционирали с актове и глоби по фиш. Отнели са 6 свидетелства за управление на МПС, 3 – за регистрация на МПС, и са разкрили 2 криминални престъпления.

В РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Силистра е в ход подготовката за опазване на реколтата от пожари

В РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Силистра е в ход подготовката за опазване на житната реколта от пожари. В дирекцията и в районните противопожарни служби са изготвени планове, в които са фиксирани конкретни задачи за осигуряване на пожарна безопасност по време на жътвената кампания.

До регионалните структури на ВиК, ЖП, енергоразпределителни и енергопреносни дружества, АПИ и др. са изпратени писма във връзка със задълженията им по опазване на реколтата. Съгласно план за съвместна дейност, мерки за взаимодействие са набелязани и с Държавното горско стопанство.

Проведени са срещи с органите на местната власт, на които са уточнени редът и начинът за оповестяване на допълнителни сили от доброволните формирования в случай на необходимост.

Изработени са ситуационни схеми с местоположението на житните масиви – през тази година на обща площ 478 200 дка, които са на разположение в Оперативния център. Всички противопожарни автомобили са оборудвани с допълнителни технически средства за гасене на пожари в полето. Създадена е организация за бързо събиране на свободния от дежурство състав.

Служители от направление „Държавен противопожарен контрол“ вече са започнали проверките за състоянието на земеделската техника, ангажирана в прибирането на реколтата. В случай на нередности ще бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение.

През миналогодишната жътвена кампания в Силистренска област са възникнали 3 пожара в житни масиви, при които са унищожени близо 100 дка посеви. При друг пожар е изгоряла и сламопреса. Служители на противопожарните служби са съставили 30 акта за различни нарушения на противопожарните изисквания.

Правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи са регламентирани в Наредба № 8121з-968 от 10 декември 2014 г. Изискванията са задължителни за всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и за лица, които преминават и/или осъществяват дейности в близост до тях.

Съгласно чл. 6 от Наредбата не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.  Друг текст (чл.12) изрично забранява в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и използваното на открити огнеизточници.

21 юни 2018

Третокласници гостуваха в Районно управление – Силистра

Ученици от трети III а III б на ОУ „Отец Паисий“ в Силистра гостуваха днес в Районното управление в областния град. Като домакин началникът на управлението главен инспектор Траян Петров лично посрещна гостите и накратко ги запозна с естеството на полицейската работа.

С интерес третокласниците разгледаха експозицията от полицейски помощни средства и оръжия и изпробваха тежестта на бронежилетките и шлемовете. Те посетиха помещенията за задържане и за предоставяне на полицейска закрила на деца, а инспекторът в Детска педагогическа стая Ирена Мърова отговори на многобройните им въпроси. В научно-техническата лаборатория децата научиха как се обработва местопроизшествие и за кратко влязоха в ролята на експерти-криминалисти.

Подпомагани от полицейски служители малчуганите изпробваха мерника си в стрелба с пневматично оръжие в закритото стрелбище на областната дирекция.

След вкусна почерпка, подготвена от домакините, много от децата заявиха готовност да станат полицаи, а най-мотивираните изпробваха стола на полицейския шеф.

20 юни 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО