МВР

ОД Силистра

 

19 фев 2018

Двама неправоспособни и шестима, седнали зад волана след употреба на алкохол, са установени при проверки на пътна полиция през изминалата седмица в Силистренска област

В периода от 12 до 18 февруари 2018 г. в Силистренска област при проверки на пътна полиция са установени 407 нарушения. Съставени са 40 акта и са наложени 350 глоби по фиш.

Двама неправоспособни водачи и шестима, седнали зад волана след употреба на алкохол – в три от случаите с над 1.2 промила, са засечени от контролните органи. За допуснати нарушения са прекратени регистрациите на 6 моторни превозни средства. Извършени са 16 проверки за употреба на наркотични вещества от водачите, една от които е дала положителен резултат.

Междувременно на 13 и 15 февруари съответно в общините Дулово и Тутракан съвместно с ИА „Автомобилна администрация” са проведени специализирани полицейски операции по безопасност на движението и осъществяване на контрол на товарните автомобили.

По време на операциите са установени 27 нарушения, 2 от които са санкционирани с актове, а 25 – с фишове. Засечени са 14 автомобила с технически неизправности, трима водачи са били без обезопасителни колани и също толкова са установени да шофират с неплатени глоби. Издадени са 2 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки.

През изтеклата седмица в Силистренска област няма регистрирани пътнотранспортни произшествия със загинали или пострадали граждани.

Полицията ще се грижи за охраната и нормалното протичане на частичните избори за кмет на кметство Средище

В ОДМВР-Силистра са предприети мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност при произвеждането на частичните избори за кмет на кметство Средище на 18 февруари 2018 г.

Изготвен е план и е сформиран временен оперативен щаб, който ще ръководи силите и средствата и ще се грижи за законосъобразното протичане на изборния процес.

Полицейски служители ще осигуряват охраната на изборните книжа и бюлетините по време на престоя им в сградата на общинска администрация – Кайнарджа и при транспортирането им от ОИК до изборните секции и обратно след приключване на изборния ден.

Осигурена е охраната на помещенията за гласуване. Там няма да се допускат въоръжени лица или такива в нетрезво състояние, както и внасянето на предмети, опасни за живота и здравето на хората.

16 фев 2018

С участието на служители на ОДМВР-Силистра в Кълъраш закриват международен проект за борба с измамите по европейските програми в селското стопанство

Служители на ОДМВР-Силистра ще вземат участие в тридневна конференция по проект „Международно сътрудничество между правоприлагащите органи за превенция и борба с измамите със средства от Европейския съюз в селското стопанство”, финансиран от Европейската комисия - Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ). Форумът ще се проведе от 14 до 16 февруари 2018 г. в Кълъраш, Румъния, и ще събере представители на петте партньорски институции, участващи в реализацията на проекта  - Полицейския инспекторат на окръг Кълъраш, Областна дирекция на МВР-Силистра - България, Полицейското управление на Олщин – Полша, и Националната инспекция за разследване към Главното полицейско управление – Молдова.

Целта на тридневната дейност е да се подобри експертният опит на участниците, да се популяризират най-добрите практики и да се повиши осведомеността относно защитата на финансовите интереси на ЕС. Също така ще се представят крайните резултати и ще се обобщят основните постижения, тъй като с конференцията завършва периодът на изпълнение.

Двама оперативни служители и началникът на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Силистра - главен инспектор Деян Монев, както и началникът на РУ-Тутракан – главен инспектор Даниел Костадинов, ще се включат в работата на форума. От българска страна в него ще участват също представители на Министерство на земеделието и храните и на ОД „Земеделие”- Силистра.

Дейностите по проекта стартираха през март 2017 г. в Кълъраш, а месец по-късно Силистра бе домакин на работна среща, в която се включиха представители на централни дирекции на МВР, прокуратурата, Държавен фонд „Земеделие” и др. В рамките на инициативата работни срещи с международно участие бяха проведени и в Кишинев - Молдова, Олщин – Полша и Крайова – Румъния.

13 фев 2018

Служители на РУ-Тутракан задържаха двама по подозрение в притежание и разпространение на дрога

Специализирана полицейска операция, насочена срещу наркоразпространението в района на Тутракан, е проведена вчера – 08.02.2018 г. Полицейските действия са предприети след продължителна оперативна работа и са съгласувани с прокуратурата.

В хода на акцията криминалистите засекли 24-годишен тутраканец и при извършения обиск открили в дрехите му 61 г канабис, идентифициран с полеви наркотест.

Продължавайки работата по случая, служителите на реда се насочили към адрес, обитаван от 33-годишен мъж в града. Там било извършено претърсване, при което под гредите на таванско помещение били намерени 120 г от същото наркотично вещество. На адреса била установена и иззета и електронна везна. От домовете на мъжете били иззети два лаптопа, чрез които се предполага, че е осъществявана комуникация за пласирането на дрогата.

Двамата тутраканци, които до момента нямат регистрирани криминални прояви, са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Разследването продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура в Силистра.

09 фев 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО