МВР

ОД Силистра

 

Полезна информация

Основни сценарии, които използват извършителите на измами

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”
На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, оставя впечатление че е на Ваш близък или роднина. След това мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на трето лица (напр. санитар) парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който заявява, че е изпратен доктора или се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно).
Свържете се с близки, роднини, съседи.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.
 
“ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ”
На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер, за да се свържете с  “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете, за да се свърже и „за да се разбере с прокурора или съдията”.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан.
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път.

„ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”
На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда (няколко хиляди лева) или че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни - плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
Ако сте служител на фирма, извършваща продажба на електронни ваучери за зареждане на СИМ-карти на мобилни оператори, и с Вас се свърже лице, преставящо се за служител на някой от мобилните оператори, което Ви обяснява, че поради възникнал проблем е необходимо да му бъдат продиктувани баркодовете на наличните в магазина ваучери, имайте предвид, че се касае за поредния случай на модифицирана схема на телефонна измама. Преди да предприемете някакви действия се свържете с представител на мобилния оператор, предоставен Ви за контакт.
КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
В случай обаче, че се включите в някаква форма на игра, следва да имате предвид, че с диктуването на кодове за активиране на ваучер няма да си осигурите обещаната или очакваната печалба, а ще бъдете поредната жертва на телефонните измамници.
Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние, позвънете на тел.112.
Други типични видове измами

„БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ”
Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или хранителни продукти. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на негов роднина е направена магия и те могат да я развалят.
За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на “разваляне на магията” завиват парите или златните накити в кърпа (за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато) и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват.
(Възможни са вариации)

“ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ” и “РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ ПО ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1000 и 2000 лв. за участие в ремонта.
След като видят мястото, откъдето възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната), а през това време другият извършва кражба.
(Възможни са вариации)

“НАЕМАНЕ НА КВАРТИРА”
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършва оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което го чака пред входа.
Показва банкнота от 100 лв. на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.
След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.
(Възможни са вариации)

“ЗАЕМ НА ПОЗНАТ”
На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор Ви споделя, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.), за да доплати някакво задължение (например ремонт на автомобил). Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща. 
КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на „познатия”.

Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 - избира се безплатно от всички телефони.

13 окт 2015

Практически препоръки за водачи на мотопеди и мотоциклети

Водачите на двуколесни моторни превозни средства (МПС) попадат в групата на уязвимите участници в движението по пътищата и точно заради това Законът за движението по пътищата (ЗДвП) е категоричен, че управляващите пътни превозни средства са длъжни да бъдат внимателни и предпазливи към тях.
 Мотопедистите и особено мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация поради това, че превозните им средства са изключително маневрени и бързо развиват по-висока скорост, а това допълнително ги превръща в невидими!
За пътната настилка
Често пътната настилка е неравна, а след дъжд е особено опасна. У водачите на мотоциклети и мотопеди се създава лъжовното усещане за стабилност, а оттам и подценяване на пътните условия. Примамливото усещане за сигурност макар и на две колела често води до неприятни пътни инциденти, някои от които – с фатален край.
Пътна полиция съветва
Множеството ремонти на пътната настилка и недоброто й почистване след тях са изключително опасни. Остатъците от пясък, кал и малки камъчета особено в краищата на платното и на завои крият риск от подхлъзване и падане. За това спомагат и различните течности, отделяни от превозните средства и попадащи върху пътната настилка. В населените места, твърде често на нови за вас места, се изграждат изпъкнали изкуствени неравности и повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки за предпазване на други уязвими участници в движението, каквито са пешеходците.
ЗАТОВА:
- Бъдете внимателни на завои и при движение в близост до края на платното!
- Бъдете подготвени за среща с непредвидени опасности!
- Не забрявайте за изкуствените неравности и повдигнатите пешеходни пътеки! Когато преминавате през тях, намалете скоростта и бъдете внимателни – може да пресича пешеходец.
За техническата изправност
 Като се има предвид възможността за маневреност и управление с висока скорост особено на мотоциклетите, задължително трябва да отделите време за периодична проверка за техническата изправност на своите двуколесни моторни превозни средства.
Пътна полиция съветва
Проверявайте спирачките, светлините, състоянието на гумите, амортисьорите, веригата и другите системи, които гарантират вашата сигурност от гледна точка на техническата изправност. При невъзможност сами да отстраните повредата, непременно се обръщайте към експерти в специализирани сервизи и автоработилници. За мотоциклетиста и мотопедиста е изключително важно превозното средство да е технически изправно, за да се повиши стабилността му. 
ЗАТОВА:
- Не правете компромиси с техническата неизправност! При необходимост отложете пътуването до отстраняване на повредата!
- Планирайте консултация с компетентни специалисти!
За екипировката
Да си на две колела, те прави по-уязвим от онези, които са в превозни средства на 3, 4 и повече колела. При възникнал удар водачът на двуколесно превозно средство е изправен пред в пъти по-голям риск от тежко нараняване или фатален край. 
Пътна полиция съветва
Най-често при произшествие ударът се понася от главата на мотоциклетиста/ мотопедиста. Не случайно ЗДвП задължава и водачът, и неговият спътник да се обезопасят с каски. Погрижете се да имате каска и за онзи, когото искате да возите, и не приемайте отказ да я използва. При всички случаи при падане от мотоциклет или мотопед и водачът, и спътникът му са в пряко съприкосновение с пътната настилка, бордюра, стълба, дървото, стената или друго превозно средство. Освен главата, наранени са и други части на тялото. Често травмите се оказват вътрешни. Изборът на подходящо облекло и използването на защитни елементи (протектори) в областта на кръста, коленете и лактите може да ви предпази от по-тежки травми. 
ЗАТОВА:
- Не подценявайте използването на каска!
- Осигурете каска и за спътника си!
- Снабдете се с подходящо облекло и други протектори!
За правоспособността
Желанието за управление на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Немалка част от пътно-транспортните произшествия с двуколесни моторни превозни средства са допуснати от неправоспособни водачи.
Пътна полиция съветва
Ако не сте навършили необходимата възраст за започване на курс и придобиване на правоспособност, не пренебрегвайте разпоредбите на закона. Възрастовите граници за придобиване на правоспособност за различните категории МПС са обусловени от степента на физическото развитие, стабилност и устойчивост на психологическата зрялост на юношите и младежите. До навършване на необходимата възраст може да започнете да изучавате ЗДвП и правилника за неговото прилагане. По време на курса за придобиване на правоспособност инструкторите разкриват тънкостите за безопасно движение на две колела. Притежаването на свидетелство за управление на мотопед или мотоциклет ще ви направи по-уверени, когато започнете да трупате опит на пътя. Не се изкушавайте да карате МПС, ако нямате свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по ЗДвП, а ако повторите нарушението – ще ви бъде потърсена наказателна отговорност.
ЗАТОВА:  
- Информирайте се за изискванията според Закона за движението по пътищата!
- Информирайте се за административнонаказателната и за наказателната отговорност, която носите при нарушения на ЗДвП!
- Управлявайте мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач!
За скоростта и сигурността
Да си водач или пътник на мотоциклет или мотопед, е свързано с по-голяма вероятност от попадане в рискова ситуация. Истината е, че двуколесните МПС са по-нестабилни, по-незащитени и по-незабележими в сравнение с останалите ППС. Причините за това са необходимостта от балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкият им габарит и изкушението за движение с по-висока скорост.
Има пътни участъци, по които е забранено движението на превозни средства, които не може да развият скорост, по-висока от определената. Същевременно за различните пътни участъци са въведени ограничения на скоростните режими. И в двата случая нарушаването на законовите разпоредби може затрудни придвижването на останалите участници в движението или да доведе до риск от попадане в пътни инциденти с пострадали хора.      
Особено опасни са скоростните гонки, които не са регламентирани или възникват случайно и внезапно и се провеждат извън обезопасени за целта трасета.
Пътна полиция съветва
Резките ускорения и спирания, слаломите между превозните средства, акробатичните демонстрации и емоциално предизвиканите надпревари с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и останалите участници в движението. Изберете подходяща  за условията скорост и спазвайте по-голяма дистанция. Така ще си осигурите повече време за реакция и място за спасителна маневра и в населено, и в извъннаселено място. При всички случаи е необходимо да изградите у себе си навик да се пазите сами на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това. На мотопеда/мотоциклета вие сте по-трудно забележим от водачите на леки или товарни автомобили особено ако попаднете в така наречената „мъртва точка“ на огледалата за обратно виждане. Не забравяйте, че поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движите, вие сте „невидим“ за останалите.
В населените места най-често възникват пътни злополуки с уязвимите групи, участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъдете изключително внимателни при преминаване покрай спирки на градския транспорт, детски площадки и градини, училища, лечебни заведения, паркове, при пресичане на кръстовища. Намалете скоростта, изчакайте зеления сигнал на светофара, а дори при разрешителен режим на завой на кръстовище изчакайте преминаването по пешеходната пътека на бавно движещите се възрастни хора, хора с увреждания, майки с детски колички или деца.
Не забравяйте, че другите участници в движението не могат правилно да преценят вашата реална скорост и времето, за което ще ги достигнете. Непрекъснато следете движението около себе си с огледалата за обратно виждане. Планирайте времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки. Високата скорост, вибрациите на мотоциклета, шумът и въздушните течения, концетрацията за балансиране, особено при маневриране в скоростен режим и непрекъснатото взиране в тъмната част на денонощието, водят до вътрешно напрежение и натрупване на умора. Кратката почивка и приемът на освежителни напитки ще възстанови силите ви, за да продължите към избраната от вас крайна точка. Не забравяйте при пътуване в сумрак или през нощта да облечете светлоотразителна жилетка.
При скоростни нерегламентирани гонки съществува огромен риск от пътен инцидент, в който да пострадате както вие, така и случайни минувачи – водачи на превозни средства и пътници в тях или пешеходци.
ЗАТОВА:
- Помнете, че сте „НЕВИДИМИ“!
- Научете се да се пазите САМИ!
- Научете се да пазите другите уязвими участници в движението – пешеходците, и своите спътници!
- Използвайте светлоотразителни жилетки и елементи!
- Изберете уравновесен и неагресивен стил на управление!
- Движете се през разрешени за вашата категория превозно срество пътни участъци!
- Не нарушавайте скоростните режими!
- Не участвайте в нерегламентирани скоростни гонки!
- Стигнете до избраната крайна точка невредими!
За предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването
 Стабилността на две колела е по-голяма, когато:
- културата на движение е по-висока;
- изборът на поведение на пътя е осъзнато действие на толерантност;
- взето е правилно решение при маневра или изпреварване при спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция. 
Пътна полиция съветва
Бъдете търпеливи спрямо превозните средства с предимство. Имайте готовност да реагирате като намалите скоростта, дори Вие да имате предимство особено пред завиващи автомобили. Ако се налага, спрете, тъй като вероятността някой от изчакващите да потегли по-рано и внезапно да ви затвори пътя, е голяма. Често, особено възрастни шофьори, водачи на трактори, селскостопански машини или каруци  предприемат завиване, без да са се убедили достатъчно, че не създават конфликт с движещите се направо.
Преди да извършите маневра, включвайте достатъчно рано мигачите. Не забравяйте, че в интензивното движение сте по-трудно забележими в сравнение с автомобилите. Винаги преди маневра се убеждавайте, че другите участници в движението са ви възприели и ще осигурят безопасното ви преминаване. Поради малките си габарити, макар със запален фар, мотопедът/мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост мотоциклетът се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването. 
Не се движете непосредствено зад автомобила пред вас. При внезапното му спиране неминуемо ще се блъснете в него. Особено опасно е, когато мотоциклетист с намерение да изпреварва, се движи на минимална дистанция зад едрогабаритни товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, които закриват видимостта напред.
Не забравяйте, че водачите на автомобили започват маневри завиване наляво или в обратна посока с  погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет е  достатъчно далече. Други не  поглеждат често в огледалата за обратно виждане  и дори не забелязват, че отзад ги застига или дори вече ги изпреварва мотоциклет.
В забранените за изпреварване участъци, обозначени с пътни знаци и маркирани с непрекъсната линия, и при интензивно насрещно движение изпреварването е опасно и за вас, и за останалите участници в движението. В стремежа си да не излезете от своята лента, допускате и други нарушения. В подобни ситуации се увеличава рискът от отклоняване наляво и челен удар с насрещни автомобили, както и от падане при съприкосновение с изпреварвания  или насрещния автомобил. Особено критично е, когато биват изпреварвани тирове и други едрогабаритни машини, които ограничават видимостта.
Не потегляйте веднага след светване на зеления сигнал на светофара. Мотоциклетът ускорява рязко и влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението. Бъдете много предпазливи, не навлизайте с висока скорост и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища. Често настъпват злополуки, когато изпреварваният от вас автомобил внезапно предприеме маневра завой наляво и ви затваря пътя в последния момент. Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича – винаги може да се появи неправилно пресичащ пешеходец или шофьор на автомобил, който бърза да навлезе в кръстовището още на  жълт сигнал на светофара.
ЗАТОВА:
- Осигурявайте предимство и бъдете толерантни!
- Сигнализирайте маневрите отрано!
- Изберете по-голяма и безопасна дистанция!
- Бъдете внимателни при изпреварване!
- Предвидете опасностите на кръстовища!
За отговорността и гражданската позиция
Възпитанието вкъщи, личният пример на родители и близки, обучението в училище, имитирането на чуждото поведение и подражанието са в основата на културата на движение по пътищата. Нетърпимостта към агресивно поведение на пътя се възпитава и в семейството от родителите и извън дома от цялото общество. Отговорно е поведението, когато всички участват в процеса на възпитание в безопасно поведение на пътя. Не е правилно да се смята, че само пътните полицаи могат да въздействат на нарушителите и да контролират тяхното поведение.
Пътна полиция съветва
Без да подозирате, вие може да се окажете пример за поведение на по-малки ваши близки, познати, съседи и дори непознати подрастващи. Винаги демонстрирайте правилно поведение като участник в движението. Не допускайте юноши и младежи, които са неправоспособни или в явно нетрезво състояние, да управляват вашия или чужд мотопед/мотоциклет или други моторни превозни средства. Дори да искате да запазите добрите си отношения с потенциални нарушители, решете кое е по-ценно за вас – предпазването от евентуален фатален инцидент или създаването на лъжеусещане, че всичко е наред. За предотвратяване на рискови пътувания потърсете съдействие от  органите на реда („Пътна полиция”), като се обадите незабавно на телефон 112.
ЗАТОВА:
- Бъдете пример за подражание!
- Търсете съдействие от всички компетентни държавни и местни органи и организации!
- На телефон 112 подайте сигнал за предотвратяване на пътни инциденти!
 

В ПОМОЩ НА МОТОЦИКЛЕТИСТА И МОТОПЕДИСТА
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Чл. 5, ал. 2. Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства.
Чл. 55. На път, обозначен като автомагистрала или скоростен път със съответния пътен знак, е разрешено движението само на автомобили и мотоциклети, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 50 km/h. Движението на други пътни превозни средства, както и движението на пешеходци, воденето на животни и навлизането на автомобили, теглещи пътни превозни средства с гъвкава връзка, е забранено.
Чл. 87. Забранено е:
2. тегленето на двуколесни пътни превозни средства и на мотоциклети с кош и използването им за теглене.
Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:
2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет.
Чл. 110. Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед или мотоциклет, са длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница.
Чл. 133, ал. 2. Превозването на деца до 12-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.
Чл. 137е. Водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди използват защитни каски.
Чл. 147, ал. 1. Регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета, с изключение на пътните превозни средства на поделенията на въоръжените сили, мотопедите и пътните превозни средства с животинска тяга, подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност.
Ал. 3. Пътните превозни средства подлежат на преглед за проверка на техническата им изправност, както следва:
5. мотоциклетите и ремаркетата с допустима максимална маса не повече от 750 kg – на всеки две години.
Чл. 150. Всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач освен когато превозното средство е учебно и се управлява от кандидат за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство по време на обучението му по реда на наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 3 и при провеждането на изпита за придобиване на правоспособността по реда на наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 4.
Чл. 150а, ал. 1. За да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него превозно средство.
Ал. 2. За определяне правоспособността на водачите моторните превозни средства се делят на следните категории, различни от тези по чл. 149, обозначени с латински букви:
1. категория АМ – мотопеди;
2. категория А1:
а) мотоциклети;
3. категория А2 – мотоциклети;
4. категория А – мотоциклети.
Чл. 151, ал. 1. Минималната възраст на водача за управление на моторно превозно средство е:
1. шестнадесет години – за управление на моторно превозно средство от категория АМ;
2. шестнадесет години – за управление на моторно превозно средство от категория А1;
3. осемнадесет години – за управление на моторно превозно средство от категория А2;
4. двадесет и четири години - за управление на моторно превозно средство от категория А, или:
а) двадесет години – ако водачът притежава свидетелство за управление на мотоциклет от категория А2 от не по-малко от две години.
Чл. 177, ал. 1. Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:
2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4.
Чл. 179, ал. 1. Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
4. който управлява технически неизправно моторно превозно средство, на което поради характера на неизправността е забранено движението по пътя, включително и до място за нейното отстраняване.
Ал. 2. Който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление.
Чл. 183, ал. 4. Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
7. не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.
Чл. 184, ал. 4. С глоба 50 лв. се наказва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.
Допълнителни разпоредби
§ 6. По смисъла на този закон:
13. „Мотоциклет“ е двуколесно пътно превозно средство с кош или без кош, което има двигател с работен обем над 50 cm3. Към мотоциклетите се приравняват и моторните превозни средства с три колела, чиято маса без товар не надвишава 400 kg, както и двуколесните пътни превозни средства, които имат двигател с работен обем до 50 cm3 и чиято конструктивна максимална скорост надвишава 45 km/h.
14. „Мотопед“ е дву- или триколесно пътно превозно средство, което има двигател с работен обем до 50 cm3 и чиято конструктивна максимална скорост не надвишава 45 km/h.

27 авг 2015

Съвети към пешеходците за безопасно поведение на пътя

Пешеходците са едни от най-уязвимите участници в движението по пътищата и именно затова със Закона за движението по пътищата на водачите са вменени специални правила за поведение към пешеходците. 
На пешеходната пътека или движейки се по тротоара или банкета, пешеходецът може неочаквано да се окаже в критична ситуация и да попадне в катастрофа!
Като участници в движението по пътищата пешеходците имат права, но и задължения, които са изрично регламентирани в Закона за движението по пътищата.

ПЪТНА ПОЛИЦИЯ СЪВЕТВА

За мястото на пътното платно
Винаги се движете по тротоарите или банкетите!
Ако няма изградени тротоар или банкет, вървете най-отляво по платното, срещу движението на пътните превозни средства, за да ги забелязвате!
Пресичайте на пешеходните пътеки, използвайте изградените пешеходни алеи, подлези и надлези!
Изчаквайте превозните средства за обществен превоз на тротоара, на острова за безопасност или на местата, очертани с маркировка, а ако няма такива – на банкета.
Запомнете, че на автомагистрали и скоростни пътища е забранено движението на пешеходци!
 
За облеклото и аксесоарите
При възможност използвайте светлоотразителна жилетка:
-при придвижване по платното за движение извън населените места,
-през тъмната част на денонощието и при намалена видимост (при здрач, мъгла, дъжд, снеговалеж);
Закачете светлоотразители и на други подходящи места по тялото или дрехите си!
При възможност носете светли дрехи или обувки!
Носете обувки, подходящи за сезона!
Помнете, че през студените месеци заради дебелите дрехи сте по-трудноподвижни, затова ви е нужно по-дълго време за пресичане особено на оживени кръстовища!
Когато сте с шапка в студено време и при валежи от дъжд и сняг, се ослушвайте и оглеждайте често, защото периферното ви зрение е ограничено!
През зимните месеци излезте от вкъщи по-рано, за да имате достатъчно време за придвижване! Не бързайте, бъдете внимателни при движение по мокри и заледени участъци!
Когато навън сте със слушалки на ушите, не увеличавайте звука, за да чувате и възприемате адекватно заобикалящите ви шумове!

За познаването на Закона за движението по пътищата
Не забрявайте, че пешеходците са участници в пътното движение!
Информирайте се за изискванията към пешеходците според Закона за движението по пътищата!
Осведомете се за административнонаказателната отговорност, която носите при нарушения на Закона за движението по пътищата като пешеходци!
-Помнете, че сте пешеходец, ако бутате или теглите детска или инвалидна количка; велосипед, мотопед или мотоциклет!
Ако сте водач на пешеходна група, проучете задълженията си според Закона за движението по пътищата!

За сигурността
Помнете, че пешеходците са УЯЗВИМИ на пътя!
Научете се да се пазите САМИ!
Пресичайте на пешеходните пътеки! Използвайте пешеходните алеи, подлезите и надлезите за пешеходци!
Извън населените места се движете вляво срещу пътното движение!
Винаги пресичайте при зелена светлина на светофара!
Спазвайте указанията на регулировчика!
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди пресичане се убедете, че няма опасност за вас и че вие няма да създадете рискова ситуация за пътен инцидент!
Не преминавайте през ограждения от парапети или вериги!
Изчаквайте превозните средства за обществен превоз на пътници на определените за това места!

За предимството
Дори да пресичате на пешеходна пътека и при зелен сигнал на светофара, се огледайте и ако не приближава превозно средство, без излишно забавяне преминете на отсрещната страна!
Преди да навлезете на платното за движение, е задължително да прецените разстоянието до приближаващите ви превозни средства и с тяхната скорост на движение.
Убедете се, че водачът на приближаващото превозно средство ви е видял и възприел намерението ви да пресечете!
Бъдете внимателни на кръстовища!
Дори да сте с предимство, бъдете внимателни и толерантни към останалите участници в движението по пътищата!

За отговорността и гражданската позиция
Бъдете пример за подражание!
Търсете съдействие от всички компетентни държавни и местни органи и организации!
На телефон 112 подавайте сигнал за предотвратяване на пътни инциденти!

 


В ПОМОЩ НА ПЕШЕХОДЦИТЕ

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Чл. 5, ал. 2. Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства.
Чл. 12, ал. 4. За регулиране движението на пешеходците се използват пътни светофари, които подават сигнали с немигащи и мигащи светлини с червен и зелен цвят.
Чл. 13, ал. 2. За насочване движението на пътните превозни средства и на пешеходците по пътя ... и за даване на полезна информация на участниците в движението върху платното за движение и обектите, намиращи се в обхвата на пътя, се поставя съответната пътна маркировка.
Чл. 32, ал. 1. Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка – лява или дясна ръка, изпъната нагоре или напречно на пътя.
Ал. 2. Сигналът по ал. 1 не освобождава пешеходците от задължението, преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянието до приближаващите се превозни средства и с тяхната скорост на движение.
Чл. 55, ал. 1. На път, обозначен като автомагистрала или скоростен път със съответния пътен знак, ... движението на пешеходци... е забранено.
Чл. 98, ал. 1. Престоят и паркирането са забранени:
5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях.
Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:
1. които бутат или теглят детска или инвалидна количка или друго пътно превозно средство без двигател и с широчина, по-малка от 1 метър;
2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;
3. които са с трайни увреждания и които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани посредством тяхната мускулна сила или от двигател, ако се движат със скоростта на пешеходец.
Чл. 108, ал. 1. Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно.
Ал. 2. Пешеходците могат да се движат по платното за движение, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница:
1. когато няма тротоар или банкет или е невъзможно те да бъдат използвани;
2. при пренасяне или тласкане на обемисти предмети, когато с това се затруднява движението на другите пешеходци.
Чл. 109. Хората с трайни увреждания, които се придвижват с инвалидна количка със скоростта на пешеходец, могат да се движат и по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница.
Чл. 111, ал. 1. Група пешеходци с водач, ... ученическа група и други подобни могат да се движат по платното за движение в редици до четирима, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница. В този случай те трябва да са обозначени от лявата страна, както следва:
1. през деня – отпред и отзад с червен флаг;
2. през нощта – отпред с бяла светлина, а отзад – с червена светлина; когато дължината на образуваната колона е над 20 метра, вървящите от лявата страна на всеки 10 метра носят допълнително светещо тяло, излъчващо бяла светлина.
Ал. 2. При намалена видимост или при интензивно движение движението на група пешеходци с водач по платното за движение се разрешава само в колона един след друг.
Чл. 113, ал. 1. При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:
1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;
3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;
4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги.
Ал. 2. Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4.
Чл. 114. На пешеходците е забранено:
1. да навлизат внезапно на платното за движение;
2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.
Чл. 115, ал. 1. Пешеходците изчакват пристигането на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници на тротоара, на острова за безопасност или на местата, очертани с маркировка, а ако няма такива – на банкета.
Ал. 2. При подаване на сигнал от моторно превозно средство със специален режим на движение пешеходците са длъжни да освободят платното за движение. Пресичането се разрешава след преминаване на сигнализиращото моторно превозно средство и на съпровожданите от него пътни превозни средства.
Чл. 116. Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора.
Чл. 120, ал. 1. Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. при подаване на сигнал, който забранява преминаването – да спре пред пешеходната пътека
2. след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването – да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека;
3. да не навлиза на пешеходна пътека, ако не е убеден, че няма да бъде принуден да спре и да остане на пешеходната пътека след подаване на сигнал, който забранява преминаването.
Ал. 2. Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.
Чл. 167, ал. 1. Лицата, които стопанисват пътя, го поддържат в изправно състояние, сигнализират незабавно препятствията по него и ги отстраняват във възможно най-кратък срок... В населените места тротоарите могат да се използват за търговски и други цели само ако е запазена площ за преминаване на пешеходците с широчина не по-малка от 2 метра
Ал. 2. Служби за контрол, определени от кметовете на общините:
1. контролират в населените места изправността и състоянието на пътната настилка, пътните съоръжения, пътната маркировка, средствата за организация и регулиране, както и спазването на правилата за паркиране от водачите на пътни превозни средства, на правилата за движение от пешеходците и на правилното използване на алармените инсталации, монтирани в пътни превозни средства за тяхната охрана.
Чл. 179, ал. 1. Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
2. който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението;
5. който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;
6. който не осигури път за безпрепятствено преминаване на превозно средство, сигнализиращо със специален звуков и специален светлинен сигнал, или на съпровожданите от него превозни средства.
Чл. 184, ал. 1. Наказва се с глоба до 30 лв.:
1. водач на пътно превозно средство, което не е моторно, както и водач на организирана група пешеходци, на впрегатни, товарни или ездитни животни или на стада, който наруши правилата за движението по пътищата.
Ал. 2. С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който:
1. преминава през огражденията от парапети или вериги;
2. не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.
Ал. 3. С глоба 20 лв. се наказва пешеходец, който наруши правилата за движение извън случаите по ал. 2.
Ал. 5. Когато в резултат на нарушения по ал. 1, 2 и 3 са причинени вреди на пътното превозно средство, на пътници или на други лица, нарушителят се наказва с глоба от 20 до 50 лв.
Чл. 185. За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв.

Допълнителни разпоредби
§ 6. По смисъла на този закон:
1. „Път“ е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци. Към пътищата се приравняват и улиците.
3. „Платно за движение“ е общата широчина на пътните ленти. Пътят може да има няколко платна за движение, видимо отделени едно от друго.
4. „Граница на платното за движение“ е линията, очертана или не с пътна маркировка, която отделя платното за движение от другите конструктивни елементи на пътното платно – банкет, тротоар, лента за принудително спиране и други. Линията, с която се очертава „BUS“-лентата, също е граница на платното за движение.
5. „Пътен банкет“ е надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение. Банкетът може да бъде укрепен или неукрепен.
6. „Тротоар“ е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци.
7. „Пътно платно“ е общата широчина на банкетите, тротоарите, платното за движение и островите на платното за движение.
27. „Участник в пътнотранспортно произшествие“ е всеки, който е пострадал при произшествието или с поведението си е допринесъл за настъпването му.
28. „Участник в движението“ е всяко лице, което се намира на пътя и със своето действие или бездействие оказва влияние на движението по пътя. Такива са водачите, пътниците, пешеходците, както и лицата, работещи на пътя.
31. „Предимство“ е правото на един участник в движението да премине преди друг през дадено място от пътното платно.
54. „Пешеходна пътека“ е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

27 авг 2015

Кратки практически съвети за велосипедисти

Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от водачите ги прави почти НЕЗАБЕЛЕЖИМИ за останалите участници в движението!

ПЪТНА ПОЛИЦИЯ СЪВЕТВА

За мястото на пътното платно
Не забрявайте, че като велосипедист сте ВОДАЧ НА ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО!
Използвайте изградените велосипедни алеи!
Не забравяйте, че тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи!
Движете се възможно най-близо до дясната граница на платното за движение!
Ненавършили 12 години деца може да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно те могат да управляват велосипеда си само с придружител, навършил 16 години!
Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец!
Запомнете, че на автомагистрали и скоростни пътища е забранено движението на велосипеди!
 
За техническата изправност
Не правете компромиси с техническата неизправност на велосипеда си!
Неизправното колело е опасно и за велосипедиста, и за останалите участници в движението!
Всеки велосипед трябва да има изправни:
1.спирачки;
2.звънец;
3.устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад;
4.бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
 
За екипировката
Използвайте светлоотразителна жилетка:
-при управление на велосипед извън населените места,
-през тъмната част на денонощието и
-при намалена видимост;
Закачете светлоотразители и на други подходящи места по тялото или екипировката си!
При възможност използвайте каска!
Използвайте подходящо облекло и други защитни елементи (протектори)!
 
За правоспособността
Информирайте се за изискванията към велосипедистите според Закона за движението по пътищата!
Информирайте се за административнонаказателната отговорност, която носите при нарушения на Закона за движението по пътищата като велосипедисти!
Управлявайте велосипед едва след като сте се запознали с правилата за движението по пътищата!
Указвайте с ръка промяната на посоката на движение!
Преди маневра се убедете, че няма опасност за вас и че вие няма да създадете рискова ситуация за пътен инцидент!

За сигурността
Помнете, че сте ПОЧТИ НЕЗАБЕЛЕЖИМИ!
Научете се да се пазите САМИ!
Не освобождавайте педалите и дръжте кормилото с ръка!
Не се движете успоредно или в непосредствена близост до друг велосипед!
Не се дръжте за друго пътно превозно средство!
Не возете втори човек на велосипеда!

За предимството, маневрите и дистанцията
Осигурявайте предимство и бъдете толерантни!
Сигнализирайте маневрите отрано!
Бъдете внимателни при маневриране!
Изберете по-голяма и безопасна дистанция!
Бъдете внимателни на кръстовища!

За отговорността и гражданската позиция
Бъдете пример за подражание!
Търсете съдействие от всички компетентни държавни и местни органи и организации!
Подавайте сигнал за предотвратяване на пътни инциденти на телефон 112!

 

В ПОМОЩ НА ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Чл. 15, ал. 5. Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.
Чл. 55, ал. 1. На път, обозначен като автомагистрала или скоростен път със съответния пътен знак, е разрешено движението само на автомобили и мотоциклети, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 50 km/h. Движението на други пътни превозни средства, както и движението на пешеходци, воденето на животни и навлизането на автомобили, теглещи пътни превозни средства с гъвкава връзка, е забранено.
Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:
2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет.
Чл. 110. Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед или мотоциклет, са длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до дясната му граница.
Чл. 179, ал. 1. Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
5. който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението.
Чл. 180, ал. 1. Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. водач, който:
1. наруши правилата за използване светлините на пътно превозно средство, за престой или за паркиране, за използване на пътното платно или управлява технически неизправно пътно превозно средство, извън случаите по чл. 179, т. 4, когато в резултат на нарушението е създадена непосредствена опасност за движението.
Чл. 183, ал. 1. Наказва се с глоба 10 лв. водач, който:
5. управлява велосипед без светлоотразителна жилетка в нарушение на чл. 80, т. 1;
Ал. 2. Наказва се с глоба 20 лв. водач, който:
1. неправилно престоява или е паркирал неправилно;
2. нарушава правилата за разположение на пътно превозно средство върху платното за движение;
3. не спира на пътен знак „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!“, неправилно се включва в движението, неправилно се престроява, неправилно изпреварва или не спазва предимството на друг участник в движението;
Ал. 4. Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
4. управлява пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите светлоотразителни елементи;
Ал. 5. Наказва се с глоба 100 лв. водач, който:
1. преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването.
Чл. 184, ал. 1. Наказва се с глоба до 30 лв.:
1. водач на пътно превозно средство, което не е моторно, както и водач на организирана група пешеходци, на впрегатни, товарни или ездитни животни или на стада, който наруши правилата за движението по пътищата.
Чл. 185. За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв.

Допълнителни разпоредби
§ 6. По смисъла на този закон:
19. „Велосипед“ е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички.

 

27 авг 2015

Практически препоръки за предпазване на участниците в движението по пътищата от тежки пътнотранспортни произшествия през зимния период

Препоръките са насочени към различните групи участници в движението, които са застрашени от попадане в пътен инцидент при зимни условия, и целят изграждане на ЗАЩИТНО ПОВЕДЕНИЕ в рискови ситуации.
Най-застрашени да пострадат в пътнотранспортно произшествие са пешеходците и особено онези, които са във възрастовата група над 64 години. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 и 20.30 ч., във времето от настъпването на сумрака вечерта до сутринта. Причините най-често са съчетание от намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното и несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ! БЪДЕТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ!
За своята безопасност и за безопасността на своите деца по възможност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи (т. нар. „котешки очи“). Така ще бъдете видими за шофьорите отдалече. Може да използвате светлоотразителна жилетка или допълнително да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.
Помнете, че когато пешеходецът е с тъмни дрехи, е трудно забележим и рискът от настъпването на пътен инцидент е още по-голям.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да БЪДЕТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, като се ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж.

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!
В населените, както и в извъннаселените места често се налага придвижване пеша през неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ОТМИНЕ и едва тогава преминете безопасно на отсрещната страна.
Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ДА ВИ ПРЕДПАЗИ!
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
Не започвайте прибързано пресичане на заснежено или заледено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.
Помнете, че вие пресичате заледеното и заснежено платно заначително по-бавно, а в стремежа си да побързате, може да се подхлъзнете и да паднете пред автомобила. Много често пешеходците биват блъскани, когато от заснежен, непочистен тротоар внезапно слизат на платното в опасната зона на автомобил, чийто водач е в невъзможност да спре.
Реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато е  в  НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!
Когато заедно с много други хора чакате автобуса, тролейбуса или трамвая на спирката, не тичайте към него още преди да е спрял. Площта за чакане най-често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.
Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.
Помнете, че в тъмната част на денонощието водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете платното пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма ОПАСНОСТ ДА НЕ БЪДЕТЕ ЗАБЕЛЯЗАН/А от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!
Дебелите и тежки връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките Ви правят по-бавни и трудно повратливи като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате обстановката по пътя или улицата.
Помнете, че ушанката и шалът биха ви попречили да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и по възможност си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!
Когато се движите пеша извън населените места в тъмната част на денонощието, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – трябва да се движите по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.
Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ДА ВИ ПРЕДПАЗИ особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът на застигащия ви автомобил ще ви види и ще ви заобиколи.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, а при поява в далечината в една от двете посоки на фарове на приближаващо превозно средство НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗТЕ ОТ ПЛАТНОТО И ДА ИЗЧАКАТЕ ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

ПРИ ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ И ПРИБЛИЖАВАЩ АВТОМОБИЛ ИЗЛЕЗТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО!
Движещите се пеша при обилен снеговалеж са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.
Помнете, че водачите на приближаващите автомобили Ви виждат далеч по-късно, отколкото предполагате.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!


ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЕЛОСИПЕД ИЛИ ДРУГО ДВУКОЛЕСНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ЗА ПРИДВИЖВАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ!
Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за настъпване на пътни инциденти, често с фатални последици.
Помнете, ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, че сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. 
Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи)отстрани на колелата.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е при зимни условия за придвижване ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВЕЛОСИПЕДИ ИЛИ ДРУГИ ДВУКОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА.

ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА С ЖИВОТИНСКА ТЯГА ТРЯБВА ДА СА ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО!
Най-често пътнотранспортните произшествия с пътни превозни средства с животинска тяга настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да оборудвате пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ, за да са ВИДИМИ за останалите участници в движението.

НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!
Не пестете време и средства, за да приведете осветителната система на своя автомобил в пълна изправност.
Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние, което многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация.
Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове.

Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят Вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!
Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои. Те трябва да бъдат прегледани от опитни механици и да бъдат подменени, ако вече не са ефективни. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ В ТЪМНАТА ЗОНА!
Когато превключвате от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил НЕПРЕМЕННО НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА до такива граници, че ДА МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил вие попадате в т. нар. ТЪМНА ЗОНА. В нея имате видимост само на съвсем късо разстояние пред автомобила.
Помнете, че именно в тази зона Е ВЪЗМОЖНО да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил. Преобладаващата част от водачите нямат навика да намаляват скоростта при движение в тъмната зона и немалко от тях са изпадали в критични ситуации и пътни злополуки.
Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), не превключвайте веднага и вие на къси светлини.
Помнете, че това ще ви постави в ситуация да се движите на къси светлини в  т. нар. тъмна зона в доста дълъг участък, което увеличава риска от пътен инцидент.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ И ПРИ ПОПАДАНЕ В ТЪМНАТА ЗОНА!

ДВИЖЕТЕ СЕ СЪС СКОРОСТ, ПОЗВОЛЯВАЩА СПИРАНЕ В ЗОНАТА НА ВИДИМОСТТА!
При пътуване по тъмно с автомобил бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители, или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация.
Помнете, че такива трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено.
Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да изберете такава скорост, която да ви позволи ДА РЕАГИРАТЕ И СПРЕТЕ, БЕЗ ДА ЗАГУБИТЕ КОНТРОЛ НАД АВТОМОБИЛА, В ОСВЕТЯВАНАТА ОТ ФАРОВЕТЕ ЗОНА!

ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ!
Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността на платното пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан, тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат отпред, без да се огледат.
Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е преди спирката ДА НАМАЛИТЕ ПЛАВНО СКОРОСТТА И МАКСИМАЛНО ДА УВЕЛИЧИТЕ СТРАНИЧНАТА ДИСТАНЦИЯ от заобикаляния от вас спрял автобус, тролейбус или трамвай. Бъдете в очакване на внезапно пресичане от пешеходец.

ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ  ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ  ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!
При управление на автомобила по хлъзгава настилка, покрита с утъпкан заледен сняг, при застигане на пешеходец или дете, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заобикалянето им.
Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.
Не забравяйте, че децата и възрастните често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.
Още при първия сняг децата ви ще пожелаят веднага да излязат и да се пързалят навън. Тогава и при следващи такива случаи  вие – родители, близки, направете всичко възможно и непременно ги придружете, за да им посочите къде да се пързалят в безопасност, по-далече от движещи се автомобили. Пързалката им не трябва да съвпада с платно с автомобилно движение.
Помнете, че всяка зима има нещастни случаи със загинали при злополуки деца, блъснати от автомобили, когато са се пързаляли по наклонена улица и внезапно, при невъзможност да спрат, са излезли с шейни пред движещи се автомобили на кръстовище в края на своята “писта”.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е когато шофирате, ДА ПРОГНОЗИРАТЕ ВНЕЗАПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА, а при забелязване на пързалящи се деца НЕЗАБАВНО ДА НАМАЛИТЕ СКОРОСТТА до степен за избягване на всякакъв риск.            

ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И ЗАПЛАХА ОТ АКВАПЛАНИНГ!
Когато вали дъжд и на пътя се образуват големи локви, налице е опасност от попадане на автомобила в т. нар. аквапланинг. При него гумите не успяват да отведат водата, която се намира между тях и асфалта. Пред гумите се събира слой вода. Когато налягането на водата надвиши това на гумите, те губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя.
Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да предотвратите попадането на аквапланинг, като често ПРОВЕРЯВАТЕ ГУМИТЕ И ТЯХНОТО НАЛЯГАНЕ; ИЗНОСВАНЕТО ИМ И ДЪЛБОЧИНАТА НА ПРОТЕКТОРИТЕ И КАТО УПРАВЛЯВАТЕ АВТОМОБИЛА СИ ПО-БАВНО И ВНИМАТЕЛНО.

ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В КОВАРНИ ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!
В късна есен  сутрин  много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може да попаднете изведнъж в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради  специфичните въздушни течения.
Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък слой лед, който е трудно забележим. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да се ДВИЖИТЕ ПРЕДПАЗЛИВО, в очакване на  попадането върху хлъзгав участък. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА ОЩЕ ПРЕДИ НАВЛИЗАНЕТО ВЪРХУ МОСТ. Вече навлезли в него, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СПИРАЧКИТЕ, а НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ В ПЪТНИ УЧАСТЪЦИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!
Когато през зимата при отрицателни температури  управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост, тъй като има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност или на сенчест участък изведнъж да навлезете  върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня. 
Помнете, че Е ОПАСНО да задействате рязко спирачките и да отнемете изведнъж газта. При тези действия може да загубите управление на автомобила.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е при попадане върху лед да запазите самообладание и ПОСТЕПЕННО И ПЛАВНО ДА НАМАЛИТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, при включена предавка.

НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО  И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ  НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ!
Още при първите по-обилни снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват часове в задръствания. Затрудненията се дължат главно на неподготвени за зимата автомобили, които са с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги против буксуване. Мнозина бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, неподготвени за усложения на метеорологичните и пътни условия. Опитът показва, че през зимата на път трябва да се тръгва с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.
Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби  ще ви изтегли  само до първата отбивка, за да не пречите на движението.
Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана  при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е  крайно наложително!
Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.
Ако застигнете  дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте като останалите.
Помнете, че причината за колоната  може да е катастрофа, закъсали автомобили или  регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за  разчистване на участъка. Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага да се отклонява почистваща техника за тяхното изтегляне.
При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти – така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и спешна медицинска помощ.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА ИЗПЪЛНЯВАТЕ УКАЗАНИЯТА на пътните полицаи и служителите на пътните служби и ДА НЕ НАВЛИЗАТЕ в участъци при ясен знак, че това не е разрешено! Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им, а и за самите вас!
ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ ПЪРВО СЕ ОСВЕДОМЯВАЙТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!
НЕ БЛОКИРАЙТЕ АВАРИЙНИТЕ ЛЕНТИ НА МАГИСТРАЛИТЕ!

03 ное 2014

Практически препоръки за пътна безопасност на децата през лятната ваканция

Тези препоръки се базират на анализа на пътнотранспортните произшествия с деца и на изводите за обстоятелствата и предпоставките за тяхното настъпване. Насочват вниманието към възникването на рисковите ситуации и предпазват от попадане в тях. Възприемането им и тяхното спазване изграждат защитно поведение както у водачите на пътни превозни средства (ППС) и възрастните хора, които се грижат за сигурността на децата, така и у самите подрастващи, участници в движението.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ

Когато играете навън,
когато сте пеша или
на велосипеди, ролери скейтбордове, избирайте места, които са далече от оживени улици с натоварено автомобилно движение.
Когато се налага да пресечете такава улица:
се съберете в група или
застанете до някой възрастен човек,
преминете през платното  само  при зелен сигнал на светофара, а
ако няма светофар – само когато платното е напълно свободно и няма приближаващи от двете страни автомобили,
Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и стъпете на платното само когато не приближават автомобили, които са опасно близо. и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.
26.Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба,  не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в  двете посоки, защото винаги има автомобили, които  навлизат в кръстовището  в последния момент, на червено, и то с висока скорост.
27.Много от пострадалите деца и юноши  в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в  автомобил,  по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако  шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано,  направете тактична, настойчива забележка.
28.Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.
29.Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места /извън кръстовищата и пешеходците пътеки/. Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия  автомобил и на практика изтичва в опасната му зона, в която той не може да спре.
 
ПРЕПОРЪКИ  КЪМ ВОДАЧИТЕ

1.Никога не забравяйте, че детето, намиращо се в нашето полезрение на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука.  Детето не е малък възрастен и не бива да очакваме от него логично и адекватно поведение. Детето е подвластно на своите емоции в играта и импулсивно предприема действия, без да мисли за безопасността си. Още при забелязване на деца на и край платното трябва да се подготвим за евентуална изненада: да отнемем газта, да намалим скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра. Често, дори и да стои спокойно на тротоара и да гледа към нашия автомобил, детето се втурва внезапно на платното   като попада в „опасната зона” пред автомобила. Не са рядкост и случаите,  когато детето изскубва ръката си от тази на  възрастния, който го води, и тичешком излиза на платното.
2.В населено място, особено по оживени улици с търговски обекти, интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движете със скорост и под максимално разрешената с готовност за реагиране при внезапна поява на дете. Пресичайки внезапно между паркирани автомобили, малкото дете, поради ниския си ръст, е невидимо за вас и внезапно се появява в “опасната зона” пред автомобила.
3.Непрекъснато прогнозирайте при шофиране в населено място  откъде може да ви изненада  дете с  внезапно пресичане на платното.  Характерни места, където това често се случва, са  спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и  градинки.  Опасността е по-голяма, ако  участъкът позволява по-голяма средна скорост - булевард, улица с по-широко платно. При наличие на симптоми за поява на деца на платното,  поддържайте  и  по тези трасета по-ниска  скорост.
4.Ако от порта на дворна ограда  изскочи дете и, без да се огледа, притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта, защото след него би трябвало да очаквате излизане на друго дете, участващо в гоненицата.
5.Търкулналата се на платното топка  иззад оградата на  къщата  е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови  за спиране.
6.Ако от двете страни на  платното  на банкета или тротоара има деца, които разговарят отдалече, бъдете в готовност  за спиране, тъй като е голяма вероятността  някое от децата да се втурне през  платното към другите.
7.Когато  дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, предвидливо намалете скоростта и се опитайте да осъществите визуален контакт с него, т.е. да се убедите, че детето е възприело вашия автомобил. Но дори и това не е достатъчно, за да сте  спокойни, когато преминавате покрай него. Дори и да е обърнало главата  си към автомобила ви, още не е сигурно дали  то  ще остане на мястото си или ще излезе внезапно на платното.
8.Ако в населено място застигате  група деца, които вървят  отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил,  намалете скоростта. Трябва да се убедите, че те са възприели приближаването на автомобила ви. Подайте къс сигнал с клаксона, за да  съобщите за приближаването си. Ако децата не реагират, повторете. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила ви, това още не означава, че и  останалите са го възприели .  В  последния момент някое от децата може да изтича  наляво на платното пред автомобила.
9.Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае дали да навлезе на платното, виждайки приближаващия ви автомобил, и дори прави крачка и се връща отново, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно. Защото не може да сте сигурни дали то няма да се втурне в последния момент на платното тичешком. Не забравяйте, че  много от децата са  убедени погрешно, че на пешеходна пътека  имат пълно предимство  и поради това  са склонни  внезапно да  излязат на платното, с измамна сигурност, че шофьорът ще спре на всяка цена и ще ги предпази.
10.Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако сте зад волана на лек автомобил, вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Вероятността то да предприеме внезапно пресичане пред вашия автомобил е по-голяма. Затова  компенсирайте тази опасност с по-ниска скорост.
11.Когато решавате да спрете  и да пропуснете дете да пресече по пешеходната пътека, непременно  погледнете на огледалото за обратно виждане дали в този момент  зад вас в съседната лента  не приближава  с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор  е решил да ви изпревари. Той не би видял детето, което пресича пред   вашия автомобил и би го блъснал, след като то се появи внезапно в опасната  зона на неговия автомобил.
12.В населено място  по лентата за насрещно движение  в обратна посока  се движи товарен автомобил, с който предстои да се разминете. Същевременно, макар и не на толкова близко разстояние, виждате дете, което гледа към товарния  автомобил и го изчаква да премине, за да пресече улицата.  Вниманието му изцяло е насочено към товарния автомобил и затова не възприема вашия, който приближава от другата посока. Намалете скоростта, защото веднага след преминаването на товарния автомобил, детето ще се втурне да пресича и ще излезе пред вашия  в опасната зона.
13.Повишена е опасността от блъскане на внезапно пресичащи деца  на  местата за почивка  извън селищата. Много често  някои спират автомобила от едната страна, после пресичат към заведенията и магазините от другата страна на пътя. Преминавайте бавно и предпазливо през покрай тези места. Често се случва  от семейството  от другата страна да са пресекли бащата, майката и едното дете, а другото  да се стреми да ги догони . В такъв момент то изтичва на платното без да се огледа.             
14.При застигане на деца на велосипеди /които обикновено не се движат едно зад друго, а в група/   намалете скоростта значително и  ги заобиколете  на  възможно най-голяма странична дистанция  в очакване  някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ви. Бъдете  много предпазливи към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са  много нестабилни  върху велосипеда, трудно пазят равновесие и не следват права линия, спират трудно и на дълго разстояние, може да паднат пред вашия автомобил, когато  ги заобикаляте.
15.В малките градчета и  селата  много често може да срещнете каруца, управлявана от  дете или юноша.  Бъдете  много предпазливи.  Макар каруцата да е спряла на кръстовището  и  да изглежда, че ще зачете вашето предимство,  очаквайте тя да потегли   неочаквано и да затвори пътя ви. При изпреварване  заобиколете каруцата на най-голяма възможна странична дистанция, тъй като е голяма вероятността тя да направи внезапно завой наляво.
16.В населените места и близо до тях често се срещат  юноши на мотопеди и мотоциклети, най-често стари, технически неизправни. Юношите, които ги карат, са в повечето случаи неправоспособни, без предпазни каски. Те могат да предприемат най-неочаквани маневри: да не спрат и  пропуснат автомобила ви,  когато излизат от страничен път без предимство; да направят неочаквано завой наляво, когато ги наближавате, с намерение да ти изпреварите.  Заобикаляйте ги  със скорост, която е разчетена на всички очаквани изненадващи действия от тяхна страна. 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

17.Когато през ваканцията детето  ви е у дома, без надзор  от страна на възрастен, а вие сте на работа,  детето ви е в опасност при игрите навън. Най-добре е да осигурите контрол и надзор от възрастен. Отделете време, за да разговаряте с детето си и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са  по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили, както и най-опасните места, където не трябва да се играе.
18.Ако детето ви непременно държи да кара велосипеда, когато вие отсъствате от къщи, преди да дадете своето съгласие, заедно с  него  огледайте подходящите безопасни за това места в квартала - алеи, градинки, улици, затворени за движение. Уточнете с кои деца ще кара велосипед  и  поговорете с най-голямото  дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.
19.Много е рисковано и не е допустимо да бъде оставяно  без надзор на възрастен  навън  да кара  велосипед дете  под  7-годишна възраст. Твърде опасно е и за по-големите - 10-12-годишни.  Ако няма кой да наблюдава  малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само при присъствието на родителите.
20.Ако в населено място забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни –направете забележка по подходящ начин като обясните на децата опасността и ги отклоните от риска.
21.Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. И без велосипед, детето ви при игрите навън е в опасност, дори по-голяма, особено когато е извън надзора на възрастен.  Огледайте заедно с детето си  и неговите приятели  местата, на които възнамеряват да играят  през ваканционните дни и  определете най-безопасните, като им насочите вниманието към най-важното изискване:  никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното преди да са се огледали първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил. Дори да им се струва, че автомобилът е далече, по-добре  е да го изчакат и да пресекат чак когато платното е напълно свободно. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.
22.Много са пътните злополуки с тежки последици  поради управление  на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Някои родители дори се гордеят, че малкият им син вече кара мотопед, мотоциклет, не осъзнавайки голямата опасност. Ако вашият син  или близък юноша  кара мотопед или мотоциклет без да е правоспособен, при това  ако возилото е технически неизправно, той е в голям риск да пострада, независимо че управлява в собственото населено място и  близо до него. Тъкмо в малките населени места, по пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи. Не забравяйте, че скутерите са всъщност мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност / категория “М”/и ползване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да прекратите възможностите неправоспособни малолетни и непълнолетни да не управляват. Ако  не е по силите ви, потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112, за да предотвратите потенциално нещастие.
23.При превозване на малки деца в автомобила, спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца  /седалки и столчета/
        


 Отдел “Пътна полиция”,
 Главна дирекция “Национална полиция”  

 

29 май 2014

Практически препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия с абитуриенти

Абитуриентските празници са дни на дълги, весели и нестихващи забавления, зареждащи с настроение и млади, и стари; и абитуриенти, и родители; и приятели, и съвършено непознати.
По същото време из цялата страна с масови прояви се отбелязва 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, най-светлият ден, обединяващ славяноезичните народи.
За да бъдат избегнати неприятни инциденти с празнуващи и техните близки, Главна дирекция „Национална полиция" и отдел „Пътна полиция" Ви препоръчват:
Спазване на законовите разпоредби
Празниците не означават, че трябва да забравите правилата за движение. Видеокамери по традиция ще документират не само поведението на абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят.
За вашата сигурност при необходимост и за предотвратяване на инциденти от пътна полиция ще се организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства (МПС), превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили.
Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.
Помогнете си и сами, като засилите вниманието си и проявите волята си за недопускане нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на движението. Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Имайте на разположение и телефонни номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ.
Предпазване от съществуващите рискове
Най-често установяваните от пътна полиция ситуации на рисково поведение са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършване на опасни маневри; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.
За вашата сигурност намалете скоростта, така дори ще бъдете забелязани; бъдете толерантни към останалите участници в движението, които може би днес не празнуват; не забравяйте, че червеният сигнал на светофара означава, че дори и празнуващи в момента нямате предимство; неправилната позиция при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение; еуфорията и големият брой празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са достатъчно основание да седнете зад волана след употреба на алкохол или без да сте правоспособни водачи; учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме за знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.
Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.
Ако сте абитуриент
Помнете, че силните емоции и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на "смели" решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването на бутилки и други празнични атрибути.
За Вашата сигурност
Използвайте това, че тъкмо Вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват Вашите желания и заради собствената си безопасност убедително и настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не излагат празника Ви на тъжен провал. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията, а ако се наложи - потърсете помощта на родители или други ваши близки.
Помогнете си и сами, като не приемете да ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение. Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.
Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.
Ако сте родители на абитуриенти
Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син или дъщеря отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и тези, които го съпровождат.
За тяхната сигурност
Предложете им истински да се забавляват на бала, а Вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в празничните и следпразнични дни, тъй като са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.
Предложете зряло решение абитуриентът/абитуриентката да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка със сина си/дъщеря си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.
Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да окажете помощ на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции. При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112.

Отдел „Пътна полиция" - Главна дирекция „Национална полиция"

13 май 2014

Практически препоръки за водачи на мотопеди и мотоциклети

Водачите на двуколесни пътни превозни средства (ППС) са една от групите уязвими участници в движението. Именно затова Законът за движението по пътищата (ЗДвП) изрично указва, че управляващите ППС са длъжни да бъдат внимателни и прадпазливи към тях.
Мотопедистите и мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация през първите пролетни дни, които бележат началото на мотосезона.

За пътната настилка
В началото на пролетта, със затоплянето на времето, у водачите на мотопеди и мотоциклети се създава лъжеусещане, че условията са благоприятни за примамливото скоростно придвижване на две колела.
Пътна полиция съветва:
-Бъдете внимателни на завои и при движение в близост до края на платното! В началото на сезона пътната настилка все още не е добре почистена от препаратите, с които е опесъчавана при снеговалежите и заледяванията. Остатъците от пясък, кал и малки камъчета особено в краищата на платното и на завои крият опасност от подхлъзване и падане. За това спомагат и различните течности, отделяни от превозните средства и попадащи всесезонно върху пътната настилка.
-Бъдете подготвени за среща с непредвидени опасности! След обработката с препарати на пътя през зимните месеци или в следствие на ремонтни дейности често се оказва, че в началото на пролетта целостта на пътната настилка е нарушена, образували са се дупки или са се появили други неравности. Доскоро равният от снежната покривка терен се превръща в рискова зона особено при движение на две колела с по-висока скорост.
-Не забрявайте за изкуствените неравности и повдигнатите пешеходни пътеки, изградени в населените места! Все по-често в районите на детски, учебни, лечебни и други заведения, посещавани от много хора, се изграждат изпъкнали изкуствени неравности или повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки. Преминаването през тях изисква да намалите скоростта и да повишите вниманието си, тъй като е възможно да пресича пешеходец.

За техническата изправност
След дългата почивка през зимните месеци желанието отново да сте на мотопеда или мотоциклета задължително трябва да е предшествано от проверка за техническата му изправност.
Пътна полиция съветва:
-Не правете компромиси с техническата неизправност! Задължително проверете спирачките, светлините, състоянието на гумите, амортисьорите, веригата и другите системи, които гарантират вашата сигурност от гледна точка на техническата изправност.
-Планирайте консултация с компетентни специалисти! При невъзможност сами да отстраните повредата, непременно се обърнете към експерти в специализирани сервизи и автоработилници. За мотопедиста и мотоциклетиста е изключително важно превозното средство да е технически изправно, за да се повиши стабилността му. 

За екипировката
Да си на две колела, те прави по-уязвим от онези участници, които са в превозни средства на 3, 4 и повече колела. При възникнал удар водачът на двуколесно превозно средство е изправен пред в пъти по-голям риск от тежко нараняване или фатален край. 
Пътна полиция съветва:
-Не подценявайте използването на каска! Най-често при произшествие ударът се понася от главата на мотопедиста/мотоциклетиста. Не случайно Законът за движението по пътищата задължава и водачът, и неговият спътник да се обезопасят с каски. Погрижете се да имате каска и за онзи, когото искате да возите, и не приемайте отказ да я използват.
-Снабдете се с подходящо облекло и други защитни елементи (протектори)! При всички случаи при падане по време на обучение за управление на мотопед или мотоциклет или при пътнотранспортно произшествие (ПТП) водачът, а и спътниците му са в пряко съприкосновение с пътната настилка, бордюра, стълба, дървото, стената или друго превозно средство. Освен главата, наранени са и други части на тялото. Често травмите се оказват вътрешни (на дроб, далак, бъбреци и други органи). Изборът на подходящо облекло и използването на протектори в областта на кръста, коленете и лактите може да ви предпази от получаването на по-тежки травми. 

За правоспособността
Желанието за управление на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Немалка част от ПТП с двуколесни моторни превозни средства (МПС) са допуснати от неправоспособни водачи.
Пътна полиция съветва:
-Информирайте се за изискванията според Закона за движението по пътищата! Ако не сте навършили необходимата възраст за започване на курс и придобиване на правоспособност, не пренебрегвайте разпоредбите на закона. Възрастовите граници за придобиване на правоспособност за различните категории МПС са обусловени от степента на физическото развитие, стабилност и устойчивост и на психологическата зрялост на юношите и младежите. До навършване на необходимата възраст може да започнете да изучавате Закона за движението по пътищата и правилника за неговото прилагане. 
-Управлявайте мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач! По време на курса за придобиване на правоспособност инструкторите разкриват тънкостите на изкуството за безопасно движение на две колела. Притежаването на свидетелство за управление на мотопед или мотоциклет ще ви направи по-уверени, когато започнете да трупате опит на пътя. Не се изкушавайте да карате МПС, ако нямате свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по Закона за движението по пътищата, а ако повторите нарушението – ще ви бъде потърсена наказателна отговорност.  

За скоростта и сигурността
Да си водач или пътник на мотопед или мотоциклет, е свързано с по-голяма вероятност от попадане в рискова ситуация. Двуколесните МПС са по-нестабилни, по-незащитени и по-незабележими в сравнение с останалите ППС. Причините за това са необходимостта от балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкият габарит на тези МПС и изкушението за движение с по-висока скорост.
Пътна полиция съветва:
-Изберете уравновесен и неагресивен стил на управление! Резките ускорения и спирания, слаломите между превозните средства, акробатичните демонстрации и емоциално предизвиканите надпревари с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и останалите участници в движението. Изберете подходяща  за условията скорост и спазвайте по-голяма дистанция. Така ще си осигурите повече време за реакция и място за спасителна маневра и в населено, и в извъннаселено място.
-Научете се да се пазите САМИ! При всички случаи е необходимо от ранна възраст да изградите у себе си навик да се пазите сами на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това. На мотопеда/мотоциклета вие сте в ситуация да сте по-трудно забелязан от водачите на леки или товарни автомобили особено ако попаднете в така наречената „мъртва точка“ на огледалата за обратно виждане. Поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движите, вие сте „невидим“ за останалите. Затова се научете да се пазите САМИ!
-Научете се да пазите другите уязвими участници в движението – пешеходците, и своите спътници! В населените места  най-често възникват пътни злополуки с уязвимите групи участници в движението каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъдете изключително внимателни при преминаване покрай спирки на градския транспорт, детски площадки и градини, училища, лечебни заведения, паркове, а така също и при пресичане на кръстовища. Намалете скоростта, изчакайте зеления сигнал на светофара, а дори при разрешителен режим при завой на кръстовище изчакайте преминаването по пешеходната пътека на бавно движещите се възрастни хора, хора с увреждания, майки с детски колички или деца. Очайквайте внезапно изникване на групи малки момчета и момичета особено ако преди това се е търкулила топка или друга детска играчка. Не забравяйте, че другите участници в движението не могат правилно да преценяват вашата реална скорост и времето, за което ще ги достигнете. Непрекъснато следете движението около себе си с огледалата за обратно виждане.
-Стигнете до избраната крайна точка невредими! Планирайте времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки. Високата скорост, вибрациите на мотоциклета, шумът и въздушните течения, концетрацията за балансиране особено при маневриране в скоростен режим и непрекъснатото взиране особено в тъмната част на денонощието водят до вътрешно напрежение и натрупване на умора на крайниците и други вътрешни органи. Кратката почивка и приемът на освежителни напитки ще възстанови силите ви, за да продължите към избраната от вас крайна точка на пътуването. Не забравяйте при пътуване в сумрак или през нощта да облечете светлоотразителна жилетка.

За предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването
Стабилността на две колела е по-голяма, когато културата на движение и изборът на поведение на пътя са осъзнати действия като проява на толерантност, взимане на правилно решение за маневра или изпреварване и спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция. 
Пътна полиция съветва:
-Осигурявайте предимство и бъдете толерантни! Бъдете търпеливи спрямо превозните средства с предимство. Имайте готовност да реагирате, като намалите скоростта, дори Вие да имате предимство особено пред завиващи автомобили. Ако се налага, спрете, тъй като вероятността някой от изчакващите да потегли по-рано и внезапно да ви затвори пътя, е голяма. Често особено възрастни шофьори, водачи на трактори, селскостопански машини или каруци  предприемат завиване, без да са се убедили достатъчно добре, че не създават конфликт с движещите се направо.
-Сигнализирайте маневрите отрано! Преди да извършите маневра, включвайте достатъчно рано мигачите. Не забравяйте, че в интензивното движение сте по-трудно забележими в сравнение с автомобилите. Винаги преди маневра се убеждавайте, че другите участници в движението са ви възприели и ще осигурят безопасното ви преминаване. Поради малките си габарити, макар със запален фар, мотопедът/мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост мотоциклетът се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването. 
-Изберете по-голяма и безопасна дистанция! Не се движете непосредствено зад автомобила пред вас. При внезапното му спиране неминуемо ще се блъснете в него. Особено опасно е, когато мотоциклетист се движи на минимална дистанция зад едрогабаритни товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, които закриват видимостта напред, с намерение да ги изпревари. Не забравяйте, че водачите на автомобили започват маневри завиване наляво или в обратна посока с  погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет е  достатъчно далече. Други не  поглеждат често в огледалата за обратно виждане  и дори не забелязват, че отзад ги застига или дори вече ги изпреварва мотоциклет.
-Бъдете внимателни при изпреварване! В забранените за изпреварване участъци, обозначени с пътни знаци и маркирани с непрекъсната линия, и при интензивно насрещно движение изпреварването е опасно и за вас, и за останалите участници в движението. В стремежа си да не излезнете от своята лента, допускате и други нарушения. В подобни ситуации се увеличава рискът от отклоняване наляво и челен удар с насрещни автомобили, както и от падане при съприкосновение с изпреварвания  или насрещния автомобил. Особено критично е, когато биват изпреварвани тирове и други едрогабаритни машини, които ограничават видимостта.
-Предвидете опасностите на кръстовища! Не потегляйте рязко веднага след светване на зеления сигнал на светофара. Мотоциклетът ускорява рязко и влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението. Бъдете много предпазливи, не навлизайте с висока скорост и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища. Често настъпват злополуки, когато изпреварваният от вас автомобил внезапно предприеме маневра завой наляво и ви затваря пътя в последния момент. Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича – винаги може да се появи пешеходец, пресичащ на червено, или шофьор на автомобил, който прибързано да навлезе в кръстовището още на  жълт сигнал на светофара.

За отговорността и гражданската позиция
Възпитанието вкъщи, личният пример на родители и близки, обучението в училище, имитирането на чуждото поведение и подражанието са в основата на културата на движение по пътищата.
Пътна полиция съветва:
- Бъдете пример за подражание! Без да подозирате, вие може да се окажете пример за поведение на по-малки ваши близки, познати, съседи и дори непознати подрастващи. Винаги демонстрирайте правилно поведение като участник в движението. Не допускайте юноши и младежи, кото са неправоспосолни или в явно нетрезво състояние, да управляват вашия или чужд мотопед/мотоциклет или други моторни превозни средства.
- Подайте сигнал за предотвратяване на пътни инциденти! Дори да искате да запазите добрите си отношения с потенциални нарушители, решете кое е по-ценно за вас – предпазването от евентуален фатален инцидент или създаването на лъжеусещане, че всичко е наред. За предотвратяване на рискови пътувания потърсете съдействие от  органите на реда („Пътна полиция”), като се обадите незабавно на телефон 112.

14 апр 2014