МВР

ОД Силистра

 

Новини

Важно за гражданите с изтичащи лични документи

Информация към 14.05.2021 г.

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Силистра, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на областта – в гр. Силистра, гр. Дулово и гр. Тутракан.    

Мярката е с цел облекчаване на по-натовареното звено БДС в гр. Силистра, както и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Силистра, както следва:


 

 

10.05.2021 г.

понеделник

11.05.2021 г.

вторник

12.05.2021 г.

сряда

13.05.2021 г.

четвъртък

14.05.2021 г.

петък

 

Сектор БДС

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

общо:

ОДМВР-Силистра

95
85
70
59

309

РУ - Дулово

30
16
21
22

89

РУ - Тутракан

24
21
10
14

69

 

Адреси на звената в сектор БДС:

гр. Силистра, бул. „Македония“ № 175

гр. Дулово, ул. „Васил Левски“ № 6

гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 2

Работно време

от понеделник до петък

от 8.30 ч.  до 17.30 ч.

Проветряване и дезинфекция
10:00 ч. - 10:20 ч.
15:00 ч. - 15:20 ч.


Повече информация може да намерите тук14 май 2021

Служители на ОДМВР-Силистра разкриха и задържаха 19-годишен за тежко криминално престъпление

Действията на криминалистите са проведени под ръководството на Окръжна прокуратура - Силистра

По горещи следи в рамките на броени часове е разкрит и задържан 19-годишен, ограбил и причинил смъртта на 51-годишна жена. Действията по разследването, в което са участвали служители на ГД „Национална полиция“, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Областната дирекция на МВР и РУ-Дулово, са проведени под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра.

Работата по случая е започнала веднага, след като на 7 май в 08:10 часа е получен сигнал за намерена мъртва в дома ѝ в село Скала 51-годишна жена с множество прободни рани. На адреса незабавно е изпратена дежурна оперативна група, извършен е оглед и са предприети необходимите процесуално-следствени действия.

В хода на разследването е установено, че в нощта срещу 7 май с лек автомобил „Рено“, собственост на жената, е допуснато пътнотранспортно произшествие в село Грънчарово, като водачът е изоставил автомобила и се укрил. При извършения оглед в колата са намерени златни накити и пари, обект на грабеж от дома на жената.

Анализирайки фактите и обстоятелствата по случая, криминалистите се насочили към евентуалния извършител на тежкото престъпление. В предприетите оперативно-издирвателни действия бил мобилизиран целият състав на РУ-Дулово, уведомени били и съседните областни дирекции. Усилията на полицейските служители дали резултат и няколко часа по-късно – вечерта около 22:10 часа, издирваният бил открит в дома на свой родственик в село Поройно.

Мъжът, който има криминалистически регистрации, е задържан с постановление на прокуратурата за срок до 72 часа. Привлечен е към наказателна отговорност за грабеж, придружен с убийство - престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2, пр. 1 във връзка с чл.198 ал.1 от НК. Внесено е искане в Окръжен съд – Силистра за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Работата по разследването продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Силистра.

 

Информация за случая дадоха на брифинг директорът на ОДМВР старши комисар Юлиян Караславов, административният ръководител на Окръжна прокуратура – Силистра Теодор Желев и зам-окръжният прокурор Ивелин Чафаланов.

10 май 2021

По-малко регистрирани престъпления през 2020 г., нивото на разкриваемост бележи ръст

Отчет за резултатите от дейността на ОДМВР-Силистра през 2020 г.

Анализът на статистическите данни за престъпността в област Силистра през 2020 г. показва относителна устойчивост на кримогенната среда, като се отчита намаление в нивото на регистрираните престъпления.

През 2020 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, са регистрирани 980 престъпления, от които по криминална линия – 871, а по икономическа – 109. Броят на регистрираните престъпления през 2019 г. е бил 1002, от които по криминална линия – 881, а по икономическа – 121. Сравнителният анализ на посочените данни показва, че съществува намаление с 2,20 % на общия брой регистрирани престъпления, като по криминална линия намалението е с 1.14%, а по икономическа - с 9,92 %.

Общият процент на разкриваемост през 2020 г. е 59,59 %, което е с близо 9 пункта повече от предходния период. (50,70 % за 2019 г.)

За областта коефициентът на престъпност е 896,85 престъпления на сто хиляди души, като тук също се отчита намаление спрямо 2019 г. с около 20 престъпления на 100 хил.души население (916,99 за 2019 г.).

От регистрираните през 2020 г. криминални престъпления най-висок дял заемат кражбите – 206 (21% от регистрираните престъпления), следват престъпленията с наркотици – 50 (5% от регистрираните престъпления) и измамите – 19 (2% от регистрираните престъпления).

Основните престъпления от т.нар. битова престъпност – кражби, посегателства спрямо МПС, престъпления с наркотици, грабежи и умишлени убийства остават доминиращи, като през 2020 г. заемат дял от 27% (226) спрямо общо регистрираните престъпления на територията на ОДМВР – Силистра.

През 2020 г. от служители, изпълняващи патрулно-постова дейност, са посетени  10888 сигнала и е взето участие в разкриването на 199 престъпления. Охранявани са 149 масови мероприятия и са оказани съдействия на 4179 лица и институции. Служителите от патрулно-постовата дейност са били ангажирани с конвоирането на 76 лица, взели са участие в 200 специализирани полицейски операции, като са извършили проверки на 85678 пътни превозни средства и  180380 лица.

Чувствително е подобрението на обстановката по линия на пътната безопасност. През  2020 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра са настъпили 268 ПТП, като през 2019 г. са били 315 ПТП. Тежките ПТП са 76, срещу 112 за 2019 г. През 2020 г. при автопроизшествия са ранени са 94 граждани и са загинали 12, докато през 2019 г. ранените са 139, а загиналите – 18.

 

Резюме на отчета за дейността на ОДМВР-Силистра през 2020 г. е публикувано в секция „Статистика и отчети“.

29 апр 2021

Полицията и пожарната в Силистра предприемат мерки за опазване на обществения ред и безопасността през Великденските и Гергьовденските празници

Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра предприемат комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността, пожарната и пътната безопасност през Великденските и Гергьовденските празници.

Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и с представители на църквите, за да се уточнят мястото и характера на провежданите публични прояви. Разработени са планове, които да позволят засилено полицейско присъствие на обществените места със струпване на повече хора.

Създадена е организация за повишаване на безопасността на движението и ограничаване предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия преди и по време на празничните дни. Във връзка с очаквания интензивен трафик на 29 и 30 април, както и на 4 и 9 май, полицейските екипи ще са насочени към натоварените участъци от пътя, като полицаите ще подпомагат и регулират движението. Всички технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат разположени по пътната мрежа. В останалите почивни дни и в навечерието на Великден ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества и за неправоспособни водачи, включително и в малките населени места.

От своя страна служители на РДПБЗН-Силистра са извършили 31 проверки в храмовете, където ще се провеждат тържествени ритуали. Обърнато е особено внимание  на организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както и на обезопасеността на местата за палене на свещи. Няма констатирани нарушения, но с превантивна цел с църковните служители са проведени инструктажи с оглед стриктното спазване на правилата за пожарна безопасност.

28 апр 2021

Кандидатстудентска кампания за прием в Академията на МВР за учебната 2021/2022 г.

Кандидатите за курсанти подават документи в областните дирекции на МВР по местоживеене, а за град София в Столична дирекция на МВР (СДВР) в срок до 03.06.2021 г.

Специалностите за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в редовна форма на обучение във факултет „Полиция“ и факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ са: „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, „Гранична полиция“ и „Пожарна и аварийна безопасност“.

Кандидатите подлежат на специализиран подбор – медицинско изследване, проверка на физическата годност, психологическо изследване, състоящо се от тест за интелигентност и личностен въпросник.

Срокът на обучение е четири години. Приетите курсанти са освободени от такси и получават държавно гарантирана стипендия за целия срок на обучение. Завършилите специалностите в двата факултета се назначават на работа в структурните звена на МВР.

Информация, свързана с кандидатстудентската кампания, е публикувана на интернет страницата на Академията на МВР: www.mvr.bg/academy.

23 апр 2021

График за посещение на населени места без постоянно полицейско присъствие от мобилни екипи на ОДМВР-Силистра за месец май 2021 г.

Съгласно график, утвърден от директора на ОДМВР-Силистра, през месец май 2021 г. мобилен екип, включващ служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Пътна полиция“, ще проведе срещи по въпроси на сигурността и реда с представители на местната власт и жители на следните населени места:

 

Община Силистра

Село Майор Ценович – 13.05.2021 г., 09:30 часа

Село Бабук – 13.05.2021 г., 10:00 часа

Село Казимир – 13.05.2021 г., 10:30 часа

Село Смилец – 13.05.2021 г., 11:30 часа

Село Ламбриново – 13.05.2021 г., 12:00 часа

Община Дулово

Село Черник – 20.05.2021 г., 09:30 часа

Село Овен – 20.05.2021 г., 10:00 часа

Село Вокил – 20.05.2021 г., 10:30 часа

Село Руйно – 20.05.2021 г., 11:00 часа

Село Яребица – 20.05.2021 г., 13:00 часа

 

Община Тутракан

Село Цар Самуил – 27.05.2021 г., 09:30 часа

Село Нова Черна – 27.05.2021 г., 10:00 часа

Село Сяново – 27.05.2021 г., 10:30 часа

Село Старо село – 27.05.2021 г., 11:00 часа

Село Търновци – 27.05.2021 г., 13:00 часа

 

 

 

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, обслужващи съответния район. Гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали във връзка с пътната безопасност, опазването на обществения ред, за извършени престъпления, както и сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

23 апр 2021