МВР

ОД Силистра

 

Новини

Главният прокурор награди трима служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Силистра

Главен инспектор Деян Монев, началник на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Силистра, началникът на група старши инспектор Николай Радев и инспектор Галина Великова от същата структура са наградени с отличие „Служебна благодарност“ със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров. Наградата им е присъдена за висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения.

Преди дни в София тримата силистренски полицаи са получили официално грамотите за служебното отличие от административния ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, чието е предложението за наградата.

За високите си професионални резултати Монев, Радев и Великова са отличени и с „Обявяване на благодарност“ от министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

27 юни 2019

Силистренски криминалисти разкриха извършителите на множество кражби на части и вещи от автомобили

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Силистра разкриха двама 19-годишни младежи от селата Айдемир и Калипетрово, извършили множество кражби на скъпи части и вещи от моторни превозни средства. Двамата действали от средата на май на територията на Силистра и село Айдемир, като до момента налице са доказателства за 18 извършени от тях посегателства. С откраднатото младежите търгували в интернет с посредничеството на куриерски фирми.

Днес при претърсване в домовете са открити и иззети голяма част от инкриминираните вещи.

Двамата, които до момента нямат регистрирани криминални прояви, са задържани за срок до 24 часа. Предстои материалите по случая да бъдат изпратени в Районна прокуратура – Силистра.

26 юни 2019

Единадесет неправоспособни водачи са засечени при проверки на пътна полиция в периода 18 - 22 юни в Силистренска област

Единадесет водачи, шофирали, без да притежават свидетелства за управление на МПС, са засечени при проверки на пътна полиция от 18 до 22 юни т.г. в Силистренска област. В този период в страната се проведе специализирана полицейска операция с цел подобряване безопасността на движението. Във фокуса на проверките бе спазването на скоростните режими, правоспособността на водачите, използването на обезопасителни колани и детски обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки и др.

В Силистренска област в този период са проверени 1311 моторни превозни средства. За установени нарушения са съставени 57 акта и са наложени 412 глоби по фиш. Санкционирани са петима мотоциклетисти – четирима за неизползване на защитни каски и един за скрита регистрационна табела. При проверките са засечени 26 водачи и пътници без обезопасителни колани, 11 неправоспособни водачи, 8 - седнали зад волана след употреба на алкохол и 1 под въздействие на дрога. Установени са пет моторни превозни средства без регистрация. Връчени са 106 електронни фиша.

24 юни 2019

Започват работа българо-румънските екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш

На 21 юни започват работа българо-румънските екипи по безопасност на движението в районите на Силистра и Кълъраш. За пореден път те ще контролират движението през активния туристически сезон, когато се осъществява интензивен трафик на румънски и български туристи на двата бряга на река Дунав.

Инициативата се основава на подписаните на 28 юни 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност по опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния”.

Работата на екипите се реализира по график, съобразен с дните с очаквана висока интензивност на движението. Те ще патрулират до 8 септември, основно през почивните дни. Ще се контролират скоростните режими, неправилното изпреварване, употребата на алкохол и наркотични вещества, валидността на документите на водача и пътното превозно средство, техническото състояние на автомобилите, превозването на контрабандни цигари и стоки, нерегламентиран превоз на лица без документи и други.

От сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра отчитат висока ефективност на инициативата, предвид факта, че на територията на областта има два гранични контролно-пропускателни пункта, през които всекидневно преминават голям брой български и румънски туристи.

През летните месеци на 2018 г. на територията на Силистренска област съвместни българо-румънски екипи са проверили близо 200 моторни превозни средства и са съставили 45 документа за констатирани нарушения.

20 юни 2019

Засилен пътен контрол стартира на територията на цялата страна

Специализирана операция на пътна полиция започва от днес в цялата страна. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.

Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.

Същевременно продължава и предприетата за летния сезон операция на пътна полиция. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.

18 юни 2019

Започна акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Лятна доза безопасност - пътна полиция с препоръки за деца и възрастни

Започна традиционната акция на пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. Целта е да се ограничат предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия с деца през ваканционните летни месеци.

До края на учебната година пътните полицаи ще осъществяват ефективен контрол в районите на учебните заведения и ще следят за нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки. Планирани са специализирани полицейски операции в дните на официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиалния курс.

Съвместно с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, Регионалното управление на образованието и училищните ръководства са набелязани съвместни действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии. Създадена е организация за извършване на инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и наркотици и контрол върху техническото състояние на автобусите. При установяване на нарушения ще се предприемат съответните законови мерки.

Активният контрол ще продължи и през месеците юли и август. Ще се следи за неправилното движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, шофиране от неправоспособни водачи, използване на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

 

През месеците юни, юли и август 2018 г. в Силистренска област са регистрирани 8 пътнотранспортни произшествия с деца на възраст от две до седемнадесет години. Няма загинали, четири деца са ранени леко, останалите четири са без наранявания. Четири от децата са участници в произшествията като пътници, две като пешеходци и други и две като водачи на пътни превозни средства.

В периода от 01.01.2019 г. до 31.05.2019 г. са настъпили 12 автопроизшествия с деца на възраст от пет до тринадесет години. Десет от участващите в тях деца са в категорията пътници, две са пешеходци. Леко ранени са три от децата, девет не са пострадали.Лятна доза безопасност - пътна полиция с препоръки за деца и възрастни

14 юни 2019