МВР

ОД Силистра

 

Новини

Директорът на ГД „Национална полиция” даде добра оценка за работата на ОДМВР-Силистра

Днес се проведе годишният отчет на областната дирекция

Резултатите, които ОДМВР-Силистра е постигнала по отношение на основните показатели на дейност – противодействието на битовата престъпност, престъпленията, свързани с финансови и бюджетни средства, пътната безопасност и присъствието в малките населени места, ми дават основание да определя като добра работата на дирекцията през 2017 г. Това каза днес в Силистра главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”, който участва в годишния отчет на областната дирекция. На него присъстваха също зам.-директорът на ГД „Борба с организираната престъпност” старши комисар Стефан Джолев, окръжният прокурор Теодор Желев, председателат на Окръжния съд Людмил Хърватев, директорите на ТДНС  Лъчезар Ганев и на РДПБЗН комисар Румен Мъров.

Според отчета, представен от директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров, статистическите данни за престъпността през 2017 г. показват относителна стабилност. Лек спад – с 5,41%, бележи нивото на криминалната престъпност. През изтеклата година са регистрирани 1119 престъпления, срещу 1183 за предходната 2016 г.

Коефициентът на престъпност (брой регистрирани престъпления на 100 хил. души) е 885, като тук също се отчита намаление спрямо 2016 г. с близо 50,64 (936,16 за 2016 г.) Постигнатият процент на разкриваемост на престъпленията през 2017 г. е 60,05%.

Традиционно в структурата на криминалната престъпност продължават да  доминират кражбите (около 25% от регистрираните престъпления), следвани от икономическите престъпления, престъпленията, свързани с наркотици, измамите и др. Нисък остава делът на тежките престъпления срещу личността. През 2017 г. е регистрирано 1 умишлено убийство, което е разкрито. Грабежите са 8 с процент на разкриваемост 62,50%.

През 2017 г. продължава тенденцията на намаление на детската престъпност. Едва 3, 95 % е относителният дял на престъпленията, извършени от непълнолетни, спрямо общо разкритите криминални престъпления.

По отношение на пътната безопасност се отчита намаление на броя на пътнотранспортните произшествия с 69 (329 през 2017 г., спрямо 398 през 2016 г.). Загиналите граждани са 21 (16 през 2016 г.), ранените са с 54 по-малко (107 през 2017 г. , спрямо 161 през 2016 г.).

Главен комисар Терзийски определи подобряването на пътнотранспортната обстановка като един от главните приоритети в бъдещата дейност на дирекцията. Той препоръча активно използване на техническите средства, чрез които се елиминира субективният фактор в контролната дейност. В скоро време ще бъдат закупени нови стационарни камери за контрол на пътното движение и ще бъде създаден център за обработка на нарушенията, заснети с технически средства, което ще облекчи натоварването в пътната полиция, допълни още директорът на ГДНП. Наред с това акцент в бъдещата работа остава противодействието на битовата престъпност и активизирането на икономическа полиция по всички линии на дейност.

По време на отчета бе изразено задоволство от традиционно доброто взаимодействие между полицията, прокуратурата, пожарната и структурите на ДАНС и ГДБОП. Бе изтъкната и добрата работа на отдел „Разследване”, от чиито дела, приключени с мнение за обвинение, само две са получили оправдателни присъди.

16 мар 2018

Ръководството на ОДМВР-Силистра обсъди въпроси на зоополицията с представители на неправителствения сектор

Ръководството на ОДМВР-Силистра се срещна днес с Кремена Радева и Преслав Бочев от Сдружение „Закрила на безгласните” – единствената в Силистра неправителствена организация за защита на гръбначните животни, по въпроси, свързани с функционирането на областната зоополиция. Срещата се проведе по покана на областния директор старши комисар Кристиян Петров и в нея участва и началникът на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров.

Предприемането на мерки за повишаване ефективността на зоополицията и оптимизирането на взаимодействието с неправителствения сектор бяха поставени на разискване от участниците във формата. Пред гостите бяха направени разяснения във връзка с нормативната уредба по отношение проявите на жестокост над гръбначни животни и правомощията на полицейските служители по тази линия. Беше направен преглед на въпросите, предмет на обсъждане на срещата с прокуратурата, общините и Областната дирекция по безопасност на храните, която ОДМВР инициира и проведе в края на февруари т.г., и направените до момента договорености.

ОДМВР-Силистра проявява воля и полага усилия да синхронизира действията на институциите с оглед надграждане на постигнатото и получаване на по-добри резултати, отбеляза старши комисар Кристиян Петров. Той увери, че в областната дирекция са разписани конкретни правила за реагиране в случаите на престъпления спрямо животни, а на началниците на районни управления е възложено лично да контролират предприетите действия.

На срещата беше обсъдена възможността представители на Сдружение „Закрила на безгласните” да участват като лектори в служебната учебна година, за да се постигне по-добра теоретична подготовка на полицейските служители. Участниците договориха начини за пряка комуникация помежду си с оглед осигуряване на навременна и точна информация при всеки конкретен случай на насилие над животни.

От своя страна Кремена Радева, която е и председател на Сдружението, отбеляза, че въпреки трудностите е постигнат напредък, и изрази надежда държавният и неправителственият сектор да заработят заедно по отношение противодействието на престъпленията спрямо животни.

13 мар 2018

Трима неправоспособни водачи и един, седнал зад волана след употреба на алкохол, засечени при проверки на пътна полиция през изтеклата седмица в Силистренска област

Трима водачи, шофирали, без да притежават свидетелства за управление на МПС, са засечени при проверки на пътна полиция в периода 05-11.03.2018 г. в Силистренска област. Един е заловен да управлява автомобила си с над 1.2 промила алкохолно съдържание в издишания въздух. Общият брой установени нарушения през изтеклата седмица е 702. Съставени са 42 акта и са наложени 633 глоби по фиш.

При проверките е засечен 1 автомобил без винетен стикер. За допуснати нарушения са прекратени регистрациите на 2 моторни превозни средства. Извършени са 44 проверки за употреба на наркотични вещества от водачите.

През периода от 05 до 11 март 2018 г. в Силистренска област са регистрирани 2 пътнотранспортни произшествия с двама леко пострадали граждани.

13 мар 2018

Повече от 100 автомобила проверени за два часа в Силистра

Сто двадесет и пет моторни превозни средства провериха полицейски служители на ОДМВР-Силистра за два часа днес на изхода на Силистра в посока село Айдемир. За времето от 09.30 до 11.30 часа там се проведе специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол. В акцията, насочена към подобряване безопасността на движението, участваха 6 служители на сектор „Пътна полиция” и 4 на група „Териториална полиция” при РУ-Силистра.

В хода на проверките са констатирани 60 нарушения. Съставени са 2 акта и са наложени 58 глоби по фиш, 32 от които електронни за превишена скорост. В четири от случаите нарушенията са свързани с оборудването на автомобилите, също толкова са санкциите за неизползване на задължителни дневни светлини, двама водачи са били с нередовни документи, а други двама са шофирали с неплатени глоби.

09 мар 2018

Община Ситово с дарение от Конфедерация Швейцария за подпомагане дейността на доброволното формирование

Заедно с 38 други общини в България, община Ситово получи дарение от Конфедерация Швейцария за подпомагане дейността на доброволното формирование за преодоляване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. За доброволците в общината са предоставени гумирани панталони, анцузи и шапки, предназначени за работа при наводнения, пуловери, гащеризони, якета и специални колани.

На церемонията по приемане на дарението, проведена преди дни в столицата, присъстваха директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, заместник – посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н.Пр. Никол Вирш и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева.

Доброволното формирование на община Ситово е създадено през 2012 г. и се състои от 10 доброволеца. За дейността си то разполага с противопожарен автомобил, който му бе дарен от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” - Силистра през 2013 г. През изминалата година доброволците са участвали в гасенето на 5 пожара – основно полски, и в 2 отводнявания на сгради.

26 фев 2018

ОДМВР-Силистра инициира и проведе работна среща по въпроси, свързани със зоополицията

Взаимодействието и отговорностите на институциите, свързани със създаването на условия за ефективно функциониране на областната зоополиция, бяха предмет на обсъждане на работна среща, която се проведе днес в ОДМВР-Силистра. В нея участваха представители на прокуратурата, общините, Областната дирекция по безопасност на храните, Общинския приют за безстопанствени животни и служители на ОДМВР-Силистра, натоварени със задължения по отношение на престъпленията спрямо животни.

Увеличаването на случаите на жестокост към гръбначни животни и чувствителността на обществото към тях ни задължава да обединим усилия и да покажем воля за противодействие на този вид престъпления, отбеляза при откриването на срещата директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров. Той изтъкна необходимостта от създаване на ефективен механизъм за конкретни практически действия между институциите, имащи отношение по проблема с посегателствата над животни.

След като очерта правната рамка по проблематиката, началникът на отдел „Разследване” комисар Иван Парушев постави на разискване въпроси от практиката на разследващите полицаи в ОДМВР-Силистра.

В България има установена съдебна практика и не са малко осъдителните присъди спрямо насилници над животни, включително и ефективни, посочи прокурор Веселина Милушева. Тя припомни, че дежурен прокурор е денонощно на разположение на разследващите полицаи и на него може да се разчита за адекватни указания при всеки конкретен случай.  

Разискването на темата за противодействие на престъпленията спрямо животни ще продължи и на среща с представители на неправителствения сектор, която ОДМВР-Силистра ще проведе в близките дни.

23 фев 2018