МВР

ОД Силистра

 

Новини

Полицията и пожарната в Силистра с превантивни мерки за сигурност по време на Коледните и Новогодишните празници

В ОДМВР-Силистра е в ход организацията относно обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на Коледните и Новогодишните празници. В план, утвърден от областния директор старши комисар Кристиян Петров, са разписани конкретните ангажименти и срокове за изпълнение на дейностите от полицейските служители.

На началниците на районни управления е възложено във взаимодействие с общинските администрации да предприемат мерки за безопасност при провеждането на публични прояви и тържества. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие на местата, където се очаква масово събиране на хора.

Съвместно с пожарната се извършват проверки на питейни и увеселителни заведения, където ще се провеждат празненства. Обект на контрол са организацията за пожарната безопасност, условията за евакуация, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и системите за пожарогасене и пожароизвестяване. На собствениците и ползвателите на обектите се обръща внимание относно задълженията им по отношение на охраната и пропускателния режим, поддържането в изправност на аварийните изходи и др.

На работни срещи с административните ръководители на обекти, опериращи със значителни финансови средства, се обсъждат допълнителни мерки за сигурност, за да се предотвратят престъпни посегателства.

По време на празниците са планирани специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушенията, опазване на обществения ред и безопасност на движението.

Засилен ще бъде контролът по пътищата при очаквания интензивен пътникопоток през празничните дни. Полицейските служители ще следят строго за неправоспособни и употребили алкохол водачи, за спазване на скоростните режими,  както и за технически неизправни моторни превозни средства.

 

Препоръки за безопасност по време на Коледните и Новогодишните празници

15 дек 2017

Стартира Коледното издание 2017 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за съпричастността, която прави обществото по-отговорно, силно и единно

Ключът към успеха на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Признателни сме на всички, които с готовност застават до нас и със своя авторитет и безкористност въплъщават идеята за отговорност и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, които завещаха пример за доблест. 

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии апелът ни ще достигне до повече хора, отключили сърцата си за доброто.

 

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

13 дек 2017

Практически препоръки за безопасно движение преди, по време и след студентския празник

За осигуряване на реда по време на празника ще бъдат ангажирани екипи на Охранителна полиция и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Предприети са мерки за засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има струпвания на празнуващи. Проведени са срещи с представители на местната власт, както и с управителите и охраната на питейните и увеселителните заведения. 

Препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември :

Иди на празника с обществен транспорт, с такси или намери кой да шофира!

Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара и  да те върне от купона.

До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

Ако празникът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

 Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.

Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!

Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.

Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник. 

Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй и че липсата на обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.

Никога не шофирай пил или дрогиран!

Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици,  някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.

Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.

Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.

Ако твоят шофьор управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.

След купона починете и тогава отпътувайте обратно!

Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя. 

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

 

ГДНП пожелава на всички  студенти всели празници и безопасно пътуване!

06 дек 2017

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от група СС 1001-2000, серия АР

От 05.12.2017 г. за времето от 08.30 ч. до 11.50 ч. и от 13.00 ч. до 15.30 ч., съгласно заповед № 342з-719/24.08.2016 г. на директора на ОДМВР-Силистра, гражданите може да подават заявления за предоставяне на право на ползване на регистрационен номер по избор от наличните в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Силистра – група СС от 1001 до 2000, серия АР, както следва: комбинация от цифри по чл.26, т. 6 от Тарифа № 4 на МВР –  изчерпани; комбинация от цифри по чл.26, т. 7 от Тарифа № 4 – изчерпани; комбинация от цифри по чл.26, т.8 от Тарифа № 4 на МВР  - изчерпани.
Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция” до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията. Към момента не е възможно предоставяне на услугата по интернет.
Телефон за справки – 086/886 671.  
При получаване на следващата партида номера информацията на сайта ще бъде своевременно актуализирана. 
Подробна информация за технологичния ред на подаването на заявленията може да видите
тук.

04 дек 2017

Внимание! Опасност от телефонни измами

Не давайте пари и ценности на непознати под никакъв предлог, предупреждават от полицията

Множество сигнали на граждани са постъпили днес в ОДМВР-Силистра за атаки на телефонни измамници. До момента няма данни за измамени, но опасността остава налице. Обажданията от измамници са получени не само в областния град, но и в някои от по-малките населени места, като е приложена актуалната напоследък схема за участие в полицейска операция.

Криминалисти отново припомнят как действат престъпниците. Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначалното обаждане е от мъж или жена, представящи се за близки или роднини на жертвата, които искат пари по класическа схема – обикновено за лечение на болен, но го правят по толкова груб и очевиден начин, че атакуваният да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой.

Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващо обаждане - от мним полицейски служител, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията.

Измамниците често искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За пореден път ОДМВР-Силистра алармира: Не давайте пари и ценности на непознати под никакъв предлог!

Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в такава ситуация.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.

01 дек 2017

Служители на ОДМВР-Силистра се обучаваха по въпроси, свързани с насилието на честта

Обучение по въпроси, свързани с насилието на честта, бе проведено с близо 40 служители на ОДМВР-Силистра в областния град през вчерашния ден. Представители на фондация „Джендър проект в България” представиха тематиката пред служители на криминална и охранителна полиция, инспектори от детските педагогически стаи и разследващи полицаи от районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан. В партньорство с организации от няколко европейски страни фондацията реализира проект „Посланици на добра воля срещу насилието на честта”, в който участва и полицията на град Валенсия, Кралство Испания.

Целта на проведеното обучение бе полицейските служители да придобият необходимите умения за превенция, идентификация, оценка и комуникиране на новите форми на насилие срещу жените.

В обучителната програма бяха застъпени теми за европейските и общите правила за насилието, насилствения брак и т.нар. „престъпления на честта”. Представен бе Наръчник за въздействие в помощ на жените – жертви или тези в ситуация на риск.  В рамките на формата полицейските служители представиха и дискутираха с лекторите конкретни случаи и различни форми на насилие от професионалната си практика. С тях бе обсъдена възможността да се присъединят към изграждащата се транснационална мрежа „Посланици на честта”, включваща организации и индивидуални членове от цяла Европа.

Действията за справяне с формите на насилие са постоянен елемент от обучението на полицейските служители на ОДМВР-Силистра. От началото на 2017 г. са издадени 29 заповеди за защита по Закона за защита от домашно насилие, а през изминалата 2016 г. тези заповеди са 26.

22 ное 2017

На 19 ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

Седемнадесет души са загубили живота си при автопроизшествия в Силистренска област от началото на годината

За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

През 2005 г. с резолюция на Генералната асамблея на ООН всяка трета неделя от месец ноември се определя като ден, в който да се почита паметта на загиналите при автомобилни катастрофи.

На този ден отдаваме и дължимото към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – пожарникари, полицаи, лекари, медицински сестри.

В памет на загиналите при пътнотранспортно произшествия на 19 ноември от 11.00 часа в Храм-паметника Свети Александър Невски в столицата ще се състои възпоменателна служба.

В Силистренска област от началото на годината седемнадесет души са загубили живота си при автопроизшествия


Обръщение на министъра на вътрешните работи

17 ное 2017