МВР

ОД Силистра

 

Новини

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от група СС 9001-9999, серия АР

На 19.02.2019 г. за времето от 08.30 ч. до 11.50 ч. и от 13.00 ч. до 15.30 ч., съгласно заповед № 342з-719/24.08.2016 г. на директора на ОДМВР-Силистра, гражданите може да подават заявления за предоставяне на право на ползване на регистрационен номер по избор от наличните в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Силистра – група СС от 9001 до 9999, серия АР, както следва: комбинация от цифри по чл.26, т. 3 от Тарифа № 4 на МВР –  9999; комбинация от цифри по чл.26, т. 4 от Тарифа № 4 – 9090, 9119, 9191, 9229, 9292, 9339, 9393, 9449, 9494, 9559, 9595, 9669, 9696, 9779, 9797, 9889, 9898, 9900, 9911, 9922, 9933, 9944, 9955, 9966, 9977, 9988; тип 1 и 2 правоъгълен + квадратен – 9009.

Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция” до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията. Към момента не е възможно предоставяне на услугата по интернет.
Телефон за справки – 086/886 671.  
При получаване на следващата партида номера информацията на сайта ще бъде своевременно актуализирана. 
Подробна информация за технологичния ред на подаването на заявленията може да видите
тук.

18 фев 2019

Ръководството на ОДМВР-Силистра отчете резултатите по основните показатели на полицейската дейност за месец януари 2019 година

С близо 10% са намалели регистрираните престъпления през първия месец на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра. През изтеклия месец са регистрирани 92 престъпления, от които 81 криминални и 11 икономически, което е с 9,8% по-малко от януари 2019 г. Коефициентът на престъпност също е намалял от 80,72 за предходния на 72,80 за настоящия период. Това отчете днес на редовния месечен брифинг комисар Мартин Недялков, заместник директор на ОДМВР-Силистра и началник на отдел „Криминална полиция“.

През изминалия месец няма регистрирани убийства и грабежи, кражбите са 20 срещу 33 за същия период на м.г., разкритите престъпления, свързани с наркотици – 7, с 3 повече от предходния период. Регистрирани са 4 телефонни измами, докато през първия месец на 2018 г. е регистрирана 1.

По линия на конвенционална престъпност в Силистренска област през месец януари са проведени 38 специализирани полицейски операции, извършени са 17 проверки на пунктове за черни и цветни метали, 20 - на автоморги и депа за разглобяване на части – втора употреба, 15 – на заложни къщи и други обекти. Издирени са 25 лица, обявени за местно или общодържавно издирване.

Комисар Недялков определи като добра практика планирането и провеждането на ежедневни специализирани полицейски операции по различните направления на работа и подчерта значението на прилагания ротационен принцип като начин за елиминиране на субективния елемент при извършване на контролната дейност. По думите му анализът на информационните карти, изготвени от мобилните екипи след посещенията им в селата без постоянно полицейско присъствие, показва, че обстановката в областта е спокойна, няма подадени сигнали за престъпления и груби нарушения на обществения ред. През месец януари мобилните екипи са провели 28 срещи в 19 населени место в цялата област.

През периода 01.01.2019 г. – 31.01.2019 г. в Силистренска област са регистрирани 21 пътнотранспортни произшествия, с 8 ранени и 1 загинал, съобщи комисар Димо Василев, началник на отдел „Охранителна полиция“. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 38, с 19 ранени, без жертви. Тринадесет от пътнотранспортните произшествия са станали в населени места, а 8 – в извън населени.

През първия месец на 2019 г. са съставени 144 акта и 1257 фиша и са издадени 1356 електронни фиша. Установени са 10 случая на шофиране след употреба на алкохол, 6 от които с над 1.2 промила. През последния месец на годината служителите на „Охранителна полиция“ са реагирали на 803 сигнала, 100 от които за нарушения на обществения ред.

Полицейски и младши полицейски инспектори от „Териториална полиция“ са приели 1200 граждани и са провели 340 срещи с граждани, ръководители на учреждения, фирми, общодостъпни заведения и др. Изготвени са 131 уведомителни писма.

15 фев 2019

Петима пешеходци, нарушили правилата за движение, са санкционирани през изминалата седмица в Силистренска област

Петима пешеходци са санкционирани за неспазване на правилата за движение в периода от 4 до 10 февруари в Силистренска област. Наказан е и един водач, отнел предимство на пешеходец. Нарушенията са установени от екипи на Пътна полиция в рамките на специализирана полицейска операция с акцент спазване на правилата за движение от страна на пешеходците.

Според Закона за движение по пътищата, пешеходците също са участници в движението и към тях има разписани редица задължения като пресичане само на обозначените за целта места, забрана да прескачат ограничителните пътни съоръжения и да се движат само по тротоара или банкета на пътното платно, ако няма тротоар.

Активните контролни действия на Пътна полиция ще продължат до 17 февруари, но специализирани полицейски операции с акцент върху поведението на пешеходците ще има през всеки месец от годината.

14 фев 2019

Измама на значителна стойност е предотвратена след професионална реакция на полицейски инспектори в село Българка

Полицейски инспектори, обслужващи района на село Българка,  предотвратиха измама на значителна стойност след бърза и професионална реакция. В началото на седмицата 76-годишен местен жител бил посетен от двама мъже, които заявили, че покривът на къщата му се нуждае от спешна подмяна. Въпреки че се колебаел, стопанинът дал съгласие, след като била обявена цена от 800 лева за цялостния ремонт. „Майсторите“ получили 100 лева за материали и след ден с още четирима „колеги“ пристигнали на адреса, но вече поискали от стареца 4000 лева, за да свършат работата. Тръгнали си с нови 200 лева, петел и кокошки и настояли пред възрастния мъж да изтегли кредит, за да се разплати с тях.

В деня, когато притесненият човек получил одобрение за банков кредит, чрез трети лица местните полицейски инспектори разбрали за случая. След прецизни професионални действия те се намесили решително в момент, когато петима пристигнали в имота, за да вземат парите. Така мъжете – на възраст от 23 години до 28 години, били задържани, а измамата предотвратена. Служители на РУ-Силистра продължават разследването по случая.

Не се доверявайте на частни лица, извършващи ремонтни дейности без необходимия лиценз, призовават от полицията. Ако приемете оферта за подмяна на улуци, покриви и др., на цени, значително по-ниски от пазарните, рискувате да бъдете измамени и дори изнудвани. Не допускайте непознати в имотите си и бъдете изключително внимателни с амбулантни търговци или такива, предлагащи различни услуги. При всеки съмнителен случай потърсете полицейско съдействие на тел.112.

07 фев 2019

Нарушенията на пешеходците обект на контрол в специализирана полицейска операция по безопасност на движението в Силистренска област

В Силистренска област, както и в цялата страна, пътна полиция провежда специализирана полицейска операция, насочена към нарушенията, допускани от пешеходци. Контролните действия се налагат във връзка със зачестилите прояви на неправилно поведение на пешеходците на пътното платно, пресичане на неопределени за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, но също и поради допускани нарушения от водачите на МПС, водещи до пътнотранспортни произшествия.

Проверки ще се извършват в районите с интензивно пешеходно движение и местата, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на уличните платна. В хода на акцията ще бъде направен оглед на състоянието на пътищата, вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки, осветеността и др. и при констатирани нередности ще бъдат изготвени сигнални писма.

През 2018 г. на територията на Силистренска област са възникнали 16 пътнотранспортни произшествия с блъскане на пешеходец. Един е загинал, пострадалите са 15.

06 фев 2019

В РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Силистра определиха областните победители в Националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Силистра определи победителите в областния етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината“. Номинираните са излъчени от структурните противопожарни подразделения, а класирането е извършено от експертна комисия след прецизен подбор и индивидуална оценка на професионалната реализация.

В направлението „Пожарогасителна и спасителна дейност“ на първо място е класиран инспектор Ивелин Петков от група „Оперативен център“ при Регионалната дирекция, а негов подгласник е младши експерт Пламен Стоянов – началник на дежурна смяна в РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Дулово.

За първенец в направлението „Контролна дейност“ е определен Тихомир Великов, инспектор „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ в Районната служба в Дулово.

Тримата областни победители са наградени с „Писмена похвала“ със заповед на   директора на РДПБЗН-Силистра комисар Румен Мъров. Те ще представляват област Силистра на финалния етап на конкурса „Пожарникар на годината-2018“.

05 фев 2019

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Силистра задържаха банкова служителка за присвояване на парични средства в големи размери

29-годишна служителка на банка в Дулово е задържана за присвояване на чужди парични средства в особено големи размери. До ареста се е стигнало в резултат на проведено разследване от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Силистра след подаден сигнал.

До момента е установено, че в качеството си на длъжностно лице чрез неистински документи служителката прехвърляла по сметки на свои близки парични суми, които после постъпвали по нейни. Така в периода от септември 2018 г. до настоящия момент тя присвоила над 200 000 лева, като пълният размер на присвоените средства е в процес на установяване.

Жената е задържана за срок до 24 часа. Материалите по случая са докладвани на Окръжна прокуратура-Силистра. Образувано е следствено дело по чл.203, ал.1 от НК.

01 фев 2019

Внимание! Полицията не иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи!

Повече от 60 000 лева и значително количество златни накити са щетите от две телефонни измами от началото на седмицата в Силистра. Само ден след като 64-годишна жена даде на престъпниците над 20 000 лева, част от които занесе с личния си автомобил между Бяла и Плевен, друга възрастна силистренка стана жертва на измамниците и се раздели с 40 000 лева и златни бижута, които остави до електрически стълб на улицата.

И двете измами са извършени по най-популярния напоследък сценарий, свързан с участие в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Жертвите биват въвеждани в заблуждение след телефонно обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Доверявайки се на чутото по телефона, дават съгласие за оказване на съдействие на органите на реда и стриктно изпълняват получените указания – да хвърлят от балкона или да оставят на определено място пари и ценности.

Най-уязвими са хората от третата възраст. Затова полицията отново апелира: Поговорете с възрастните си близки за съществуващата опасност. Обяснете какви са възможните сценарии и ги посъветвайте никога да не дават пари на непознати.

Запомнете: полицията не иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на служителите на реда.

Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.

01 фев 2019