МВР

ОД Силистра

 

Новини

Двадесет нови полицейски служители започват работа в структурните подразделения на ОДМВР-Силистра

Двадесет нови полицейски служители са назначени тези дни като стажанти в ОДМВР-Силистра. Те са преминали успешно всички фази на конкурсната процедура и след завършване на задължителен професионален курс в Академията на МВР ще започнат работа в районните управления на дирекцията и в сектор „Пътна полиция“ на младши изпълнителски длъжности.

Това съобщи областният директор старши комисар Юлиян Караславов на редовния месечен брифинг, в който участваха също заместник-директорът комисар Мартин Недялков и началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев.

По отношение работата на ОДМВР-Силистра през изминалия месец март старши комисар Караславов открои успешното противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. Седем са образуваните през периода досъдебни производства, като едно от тях се отнася до наркоразпространение. Същевременно благодарение на професионалните усилия на криминалистите пласирането на хероин в региона е сведено до минимум, а лицата, занимаващи се с разпространение на тази изключително опасна дрога, разкрити и изтърпяващи ефективни присъди.

Съществено намаление на нивото на престъпност в Силистренска област отчете заместник-директорът комисар Мартин Недялков. През месец март т.г. са регистрирани 71 престъпления, а за същия период на м.г. 104, т.е. налице е спад с 31,73%. Няма регистрирани умишлени убийства, регистриран е един грабеж, чийто извършител е установен и задържан.

Като показателно определи намалението на извършените кражби комисар Недялков и подчерта приноса на мобилните екипи за овладяването на битовата престъпност в малките и отдалечените населени места. Девет са регистрираните кражби през март т.г., срещу 31 за същия месец на 2018 г. През изтеклия месец са проведени 51 специализирани полицейски операции, издирени са 28 лица, извършени са 20 проверки на пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, 17 – на заложни къщи и 23 на автоморги и депа за разглобяване на автомобили.

В ОДМВР-Силистра е в ход подготовката за обезпечаване на обществения ред и сигурност по време на Великденските празници, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие около обектите, където ще се провеждат религиозни и публични прояви. Осъществени са срещи с органите на местната власт и са набелязани съвместни мерки за безопасност при реализиране на празнични мероприятия. Засилен ще е и превантивният контрол за осигуряване на пътната безопасност в региона.

Няма загинали граждани при пътнотранспортни произшествия през месец март, ранените са 9, посочи още комисар Василев. За този период са регистрирани 21 автопроизшествия, докато през предходния катастрофите са били 27 с 1 загинал и с 9 пострадали. За допуснати нарушения са съставени 152 акта и са наложени 2862 глоби по фиш.

През изтеклия месец служителите на „Охранителна полиция“ са реагирали на 849 сигнала, 99 от които за нарушения на обществения ред. Полицейски и младши полицейски инспектори от „Териториална полиция“ са приели 1209 граждани, провели са 312 срещи и са изготвили 178 уведомителни писма.

683 нарушения на скоростните режими са установени при специализираната полицейска операция, която се проведе от 01 до 07 април т.г. по линия на TISPOL. 492 от тях са засечени с мобилни камери, с които са оборудвани служебните автомобили, а 191 със СПУКС – т.нар. тринога. Регистрирани са 4 случая на превишения с над 50 км/час в населено място.

11 апр 2019

Участник в телефонна измама е задържан след незабавна професионална реакция на служители от РУ-Силистра

51-годишен мъж е задържан, часове след извършена телефонна измама в Силистра. До ареста се е стигнало в резултат на бърза реакция на силистренски криминалисти и професионално взаимодействие със служители на ГПУ-Силистра и РУ-Тутракан.

На 6 април 62-годишна жена сигнализирала в районното управление в областния град, че час и половина по-рано е оставила до противопожарен кран 2100 лева и около 60 грама златни накити след поискано по телефона съдействие от мъж, представящ се за полицейски служител.

Получавайки информация за случая, в РУ-Силистра били предприети незабавни оперативно-издирвателни мероприятия, в които се включили гранични полицаи и тутракански криминалисти. В резултат на прецизните професионални действия около 15:15 часа в района на Тутракан бил задържан 51-годишен мъж, у когото били намерени парите и златните накити от реализираната в Силистра измама.

Мъжът, който до момента няма регистрирани криминални прояви, е задържан за срок до 24 часа. Установени са данни за съпричастността му към извършени други две телефонни измами на територията на съседна област. По случая е образувано досъдебно производство, работата по разследването продължава.

08 апр 2019

Сто двадесет и две нарушения установени в рамките на 24-часова полицейска операция за контрол на скоростта в Силистренска област

Сто двадесет и две нарушения на скоростните режими са установени при специализираната полицейска операция, която се проведе от 06.00 часа на 2 април до 06.00 часа днес (3 април) в Силистренска област. Проверките бяха извършвани с автоматизирани технически средства в 9 точки за контрол на скоростта, разположени на територията на цялата област. В два от случаите са констатирани превишения с над 50 км/час в населено място.

Тридесет и пет от нарушенията са установени със СПУКС – тринога, а останалите 87 с мобилни камери, с които са оборудвани служебните автомобили.

На водачите, допуснали нарушенията, ще бъдат издадени електронни фишове.

В хода на операцията полицейските служители са констатирали и 40 други нарушения на Закона за движение по пътищата.

Акцията се проведе в цялата страна по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL, като основен акцент на проверките бе контролът върху скоростта на моторните превозни средства.  

03 апр 2019

От днес е в ход полицейска операция за контрол на скоростта

От днес до 7 април в страната се провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Акцията се реализира на територията на всички европейски държави, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL. Целта е да се обърне внимание, че скоростта е една от основните причини за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия с най-много жертви и ранени.

В рамките на инициативата за времето от 06:00 часа на 02.04.2019 г. до 06:00 часа на 03.04.2019 г. ще се проведе операция „24 часа контрол на скоростта“, при която в продължение на едно денонощие ще се осъществява активен контрол върху скоростта на моторните превозни средства.

В ОДМВР-Силистра е изготвен план за провеждане на операцията и са определени точки за контрол, съобразени по време и място с интензивността на движението. Ще бъдат използвани всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта.

01 апр 2019

Жител на село Добротица благодари на полицейски служители от Участък-Ситово за върнато стадо животни

В писмо до директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов 70-годишен жител на село Добротица изказва благодарност към младши полицейските инспектори от Участък – Ситово Стоян Николов, Мюмюн Осман и Ангел Атанасов, оказали решаваща помощ за намирането на стадото му от 51 овце.

Възрастният мъж установил липсата на животните сутринта на 20 март, но след направения оглед данни за извършено престъпление не били открити. Проявявайки човешка съпричастност и без да имат пряк служебен ангажимент, тримата полицейски служители предприели активни действия за издирване на изчезналите животни и в резултат те били намерени в землището на село Слатина вечерта на следващия ден.

Професионализмът, проявен от полицейските служители, укрепва доверието в органите на реда и е предпоставка за реда и спокойствието в нашето село, пише  в писмото си човекът, и отправя пожелания за здраве и благополучие.

29 мар 2019