МВР

ОД Силистра

 

Новини

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от група СС 0001-1000, серия АР

От 13.10.2017 г. за времето от 08.30 ч. до 11.50 ч. и от 13.00 ч. до 15.30 ч., съгласно заповед № 342з-719/24.08.2016 г. на директора на ОДМВР-Силистра, гражданите може да подават заявления за предоставяне на право на ползване на регистрационен номер по избор от наличните в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Силистра – група СС от 0001 до 1000, серия АР, както следва: комбинация от цифри по чл.26, т.7 от Тарифа № 4 на МВР –   изчерпани; комбинация от цифри по чл.26, т.8 от Тарифа № 4 на МВР  - изчерпани. Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция” до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията. Към момента не е възможно предоставяне на услугата по интернет.
Телефон за справки – 086/886 671.  
При получаване на следващата партида номера информацията на сайта ще бъде своевременно актуализирана. 
Подробна информация за технологичния ред на подаването на заявленията може да видите
тук.

12 окт 2017

Няма тежко пострадали при верижната катастрофа по път ІІ-71 Средище - Кайнарджа

Една жена е откарана за преглед в МБАЛ-Силистра след пътнотранспортното произшествие по път ІІ-71 Средище – Кайнарджа. Сигналът за инцидента е получен в 13.17 часа днес.  Според първоначалните данни, автобус, в който е бил само водачът, е навлязъл в задимен участък от пътя и рязко спрял. В него се ударил лек автомобил „Рено”, движещ се след автобуса. Двамата водачи не са пострадали, пътничка от лекия автомобил е откарана в МБАЛ-Силистра за преглед, тя е контактна, по първоначални данни без тежки наранявания. В същото време в насрещното платно по идентичен начин се ударили лек автомобил „Опел” и микробус „Мерцедес” с осем работници. Сред тях няма пострадали. Екипи на Пътна полиция подпомагат движението в участъка, а дежурна оперативна група извършва оглед.

06 окт 2017

Днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия граничен пункт "Кайнарджа-Липница" на българо-румънската граница

На откриването на обекта присъстваха вътрешните министри на двете страни Валентин Радев и Кармен Даниела Дан, както и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави, заявиха премиерите на България и Румъния. По думите на министър-председателя на България Бойко Борисов с този нов обект се дава възможност за взаимно развитие на търговия и туризъм. Той изрази надежда, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно с румънския премиер. Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница". Изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява населението, бизнеса, туризма, толкова повече се опознаваме“, допълни премиерът.

Припомняме, че през юни тази година вътрешният министър Валентин Радев, след среща с румънския си колега, увери, че в "най-скоро време" ще бъдат открити двата нови гранично-пропускателни пункта Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир.

От 2007 г.е в сила Споразумение между правителствата на България и Румъния за съвместен контрол при преминаването на границата. От 2012 г.е в сила междуправителствено споразумение между България и Румъния за откриването на нов граничен контролно-пропускателен пункт по границата между двете страни в района на Кайнарджа (България) и Липница (Румъния).Изграден е и трансграничен път Кайнарджа-Липница по програмата за сътрудничество 2007 – 2013 между двете държави. Общата стойност на проекта надхвърля 6 млн. евро. От българска страна пътят е 17 км и свързва нашата територия с румънския общински център Липница.Необходимите съоръжения за извършване на гранични проверки са разположени на румънска територия. Съгласно Кодекса на ЕС за режима на движение на лица през границите българските и румънските гранични полицейски служители ще прилагат съвместен контрол. Преминаващите лица и превозни средства ще бъдат спирани само веднъж както на влизане, така и на излизане от държавите за извършване на гранична проверка.
Предвидено е през граничния пункт да преминават пътници и превозни средства с общо тегло до 3.5 тона в интервала от 08.00 до 20.00 часа. С откриването на съвместния ГКПП Кайнарджа -Липница ще се облекчи трафикът през съседния ГКПП
-Силистра. Ще бъдат създадени условия за облекчаване на пътуванията както на български и румънски граждани в почивните и празнични дни, така и за граждани от държавите в Североизточна Европа (Беларус, Русия, Украйна и Молдова), пътуванията на които са особено интензивни през летния сезон.

03 окт 2017

Директорът на ОДМВР-Силистра поздрави две момичета за достойна постъпка

Директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров се срещна днес с две момичета, предали в полицията намерен смартфон. 15-годишните Йоанна Великова и Гергана Златева обитават Център за настаняване от семеен тип в областния град и са ученички в Спортно училище „Дръстър”. Тази сутрин на път за училище в района на Стоматологията те се натъкнали на телефона, в чийто калъф имало още лична карта и банкова карта. Без да се колебаят, те се свързали с ръководителя на Центъра, и след края на учебните занятия заедно с него предали намереното в полицията.
Старши комисар Кристиян Петров покани момичетата в кабинета си, за да ги поздрави за достойната им постъпка. Той им благодари за доблестта да върнат намереното и увери, че в лицето на полицията винаги могат да разчитат на помощ и закрила.
Поздравления за доброто възпитание на девойките получи и ръководителя на Центъра за настаняване от семеен тип Мирослав Иванов. От своя страна той разказа, че Йоанна за втори път намира и предава в полицията изгубен телефон. По думите му двете момичета са отлични ученички и имат високи спортни постижения. Йоанна има повече от 20 медала от различни състезания по джудо, самбо, борба и джу джицу, а преди три години на Балканиада по джудо се е класирала на пета позиция. Четири медала за спортни успехи има в колекцията си и Гергана, която се състезава в същите дисциплини.

25 сеп 2017

21 септември – Европейски ден без жертви на пътя

Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя.  Инициативата е на TISPOL - Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се реализира за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя.

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе ще се проведе операция EDWARD - European Day Without A Road Death. Целта е в този ден по пътищата в Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя.

В Европейския ден без жертви на пътя в Силистренска област ще се проведе специализирана полицейска операция. На възлови места по републиканската пътна мрежа, а също и в малките населени места ще бъдат разположени полицейски екипи, които ще следят за спазване на скоростните режими, за шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, за използване на обезопасителни колани и за други нарушения. Целта е да се подпомогне безопасното придвижване на участниците в движението и да се намалят предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

На всеки час информация ще се подава към ГД „Национална полиция”, а брояч на деня ще отбелязва броя на настъпилите автопроизшествия и ще предоставя онлайн информацията на обществеността.

Препоръки за безопасно шофиране

20 сеп 2017