МВР

ОД Силистра

 

Новини

Засилени мерки за сигурност през предстоящите празнични и почивни дни в област Силистра

Ръководството на ОДМВР-Силистра разпореди комплекс от мерки за безпроблемното протичане на Деня на независимостта – 22 септември, и свързаните с него почивни дни. С представители на местната власт са обсъдени съвместни действия по опазване на обществения ред и сигурност при провеждане на мероприятия, свързани с празника, и други публични прояви. Проведени са срещи с ръководителите на частните охранителни фирми с оглед подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните обекти и са уточнени начини за взаимодействие с полицията в случай на необходимост. Завишен е контролът във връзка с изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия с цел недопускане на инциденти.

Специално внимание е отделено на пътната безопасност, след като в областта от  средата на август до момента петима души изгубиха живота си при пътнотранспортни произшествия. В участъците от републиканските пътища, характеризиращи се с висока аварийност и интензивност на движението, пътни полицаи ще следят за спазване на скоростните режими. За целта ще се използват всички налични автоматизирани технически средства. Проверки ще има и в малките населени места. Планирана е специализирана полицейска операция с акцент върху недопускане на шофиране от неправоспособни водачи, след употреба на алкохол или наркотични вещества. Пътните полицаи ще извършват проверки относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове и при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби.

От сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра призовават водачите да шофират със съобразена скорост, да проявяват толерантност на пътя,  да пазят себе си и другите участници в движението.

19 сеп 2019

РДПБЗН-Силистра към гражданите: Не палете огън на открито, обстановката в региона е усложнена

Продължителното засушаване и високите температури рязко усложниха пожарната обстановка в област Силистра. В съчетание с небрежността на хората при боравене с огън това доведе до редица критични ситуации през последните дни. Само от 13 септември до днес в областта са възникнали 84 пожара, основно в сухи треви и стърнища, но в част от случаите огънят обхвана горски масиви и полезащитни пояси.

Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи площи, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи, стопански постройки, пчелини.

Затова от РДПБЗН-Силистра се обръщат с апел към гражданите: Не палете огън на открито! Не разчиствайте сухата растителност чрез изгаряне. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети. Затова не допускайте небрежно изхвърляне на неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, преминаващи през терени със суха растителност.

Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112.

19 сеп 2019

Близо 30% по-малко престъпления през август 2019 година в област Силистра

С 28.57% е намалял броят на регистрираните престъпления в ОДМВР-Силистра през месец август 2019 г. в сравнение със същия период на предходната година. Докато през изминалия месец т.г. са регистрирани 80 престъпления (74 криминални и 6 икономически), то през същия месец на 2018 г. престъпленията са били 112 (94 криминални и 18 икономически). Това бе отчетено днес пред журналисти на редовния месечен брифинг, в който участваха старши комисар Мартин Недялков - впд директор на ОДМВР-Силистра, комисар Димо Василев - началник на отдел „Охранителна полиция“, и главен инспектор Пешо Петров - началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция.

Направеният анализ и оценка на криминогенната среда показват относителна стабилност и устойчивост, посочи главен инспектор Петров, и представи данните от полицейската статистика. От 1 януари до края на месец август 2019 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, са регистрирани 677 престъпления, от които 598 криминални, а 79 икономически, докато през същия период на 2018 г. броят на регистрираните престъпления е бил 689 – 582 по линия на криминалната престъпност и 107 – по икономическа, т.е. налице е спад с 1.74%. Коефициентът на престъпност е намалял с 11 престъпления на 100 000 души население, достигайки 619.56 през настоящия период (630.54 през предходния). През месец август 2019 г. в областта няма регистрирани убийства, грабежи и палежи, кражбите са 13, престъпленията, свързани с наркотици – 2, регистрирана е и 1 измама.

Същевременно продължава работата на мобилните екипи в малките и отдалечените селища в област Силистра, посочи главен инспектор Петров. По думите му, резултатите от проведените 48 срещи в 26 населени места през месец август показват, че обстановката в региона е спокойна. Няма данни за тежки престъпления и нарушения на реда. Получени са 5 сигнала, основно за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Тридесет и две пътнотранспортни произшествия, от които 10 тежки, са възникнали през месец август 2019 г. в Силистренска област, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. Загинали са 4 и са пострадали 11 граждани. За сравнение, през същия месец на 2018 г. автопроизшествията са били 28, 11 от които тежки, с 2 жертви и 13 пострадали.

Въпреки активната контролна дейност, в резултат на която само през месец август са съставени 3000 акта и фиша – 1875 от които за нарушения на скоростните режими, шофирането с несъобразена скорост остава основна причина за пътнотранспортните произшествия в областта, отчете комисар Василев и призова водачите към повишено внимание, самоконтрол и дисциплина на пътя.

От началото на седмицата до 22 септември на територията на България, както и във всички страни – членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, се провежда операция за незаконосъобразно използване на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства, съобщи още комисар Василев. Съгласно Закона за движение по пътищата, на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки, уточни той.

17 сеп 2019

Пожарникари направиха демонстрация в центъра на Силистра в чест на професионалния си празник

Основни видове техника, оборудване и професионални умения за гасене на пожар показаха вчера силистренските огнеборци в централната част на града. Демонстрацията се проведе в рамките на Седмицата на пожарната безопасност и в чест на професионалния празник на българските огнеборци – 14 септември.

Гражданите и гостите на града имаха възможност да наблюдават действия с 30-метрова автомеханична стълба и работа с лафетен струйник – техника, която позволява  гасене на пожари от разстояние. Пред публиката пожарникарите разиграха още професионални действия за гасене на „пожар“ с прахов пожарогасител.

С ентусиазъм от възможността да изпробват умения за работа с пожарникарския шланг се възползваха най-любопитните зрители – децата.

13 сеп 2019

На старта на новата учебна година отново традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Акцията под наслов „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще продължи до 31 октомври 2019 г. Целта на инициативата е осигуряването на добър обществен ред, безопасност на движението и гарантиране сигурността на децата във връзка с откриването на новата учебна 2019/2020 година. Периодът от 23 до 29 септември е обявен за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а датата 28 септември за Ден на превенцията.

По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на училищата, особено в началото и края на учебния ден. Ще се следи за спазване на ограниченията на скоростта и за безопасното пресичане на децата и техните придружители.

В ход са работни срещи с директорите на учебните заведения, Регионалното управление на образованието и местната власт за набелязване на съвместни действия за повишаване на сигурността на децата. В сградите на детските градини и училищата текат охранителни проверки с оглед отстраняване на евентуални пропуски и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност.

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи пребиваване на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца.

На първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъде заселено. Чрез специални планове за разстановка на силите, изработени от районните управления, ще се осигури присъствие на полицейски сили в проблемните участъци през цялата учебна година.

 

Статистика: От началото на 2019 г. до 31 август в Силистренска област с участието на деца са регистрирани 19 пътнотранспортни произшествия, 11 от които тежки с 1 жертва и 10 ранени. На 22 август т.г. около 20:10 часа по пътя между селата Поляна и Попина 17-годишно момче загива в качеството на пътник при тежка катастрофа с лек автомобил БМВ. Пострадалите при автопроизшествия деца са 10 - 6 като пътници, 3 като пешеходци и 1 като водач на моторно превозно средство.

 

Практически препоръки за безопасност на пътя

12 сеп 2019

Пет деца получиха награди като областни победители в конкурса за рисунка „С очите си видях бедата”

Пет деца днес получиха награди като победители на областно ниво от националния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”, организиран от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, днес в Силистра.

В първа възрастова група – от 06 до 10 г., призовите места спечелиха възпитаниците на Детска градина „Добруджа“ в Силистра Димитър Станимиров и Дария Василева, класирани съответно на първо и второ място.

При по-големите – от 11 до 13 г., първо място е присъдено на Мелиса Махмуд – ученичка от СУ „Васил Левски“ в Дулово, втори е класиран Атакан Мюмюн от ОУ „Д-р Петър Беров“ в село Чернолик, а трети – Туче Бахри от СУ „Васил Левски“ в Дулово.

Грамоти и предметни награди на победителите връчи старши инспектор Тодор Димитров, началник на група „Превантивен и контрол и превантивна дейност“ при РД „Пожарна безопасност и защита на населението”- Силистра.

12 сеп 2019