МВР

ОД Силистра

 

Новини

Доброволците от Детско полицейско управление гостуваха на Районния съд в Силистра

Доброволците от Детско полицейско управление заедно с полицейски инспектор Мария Григорова днес гостуваха на Районния съд в Силистра. Визитата е включена в обучителната им програма и цели децата да се запознаят с основните дейности, мястото и ролята на органите на съдебната власт.

В качеството на домакин, административният ръководител на структурата съдия Мирослав Христов приветства гостите и ги запозна накратко със структурата на съдебната власт, съдебните органи, техните функции и спецификата на работата им.

Имат ли права децата, носят ли наказателна отговорност, в какво качество могат да се озоват в съдебната зала, къде и как могат да потърсят помощ ако станат обект на агресия или друго противоправно деяние? На тези и много други въпроси отговориха съдия Жанет Борова от Гражданската колегия и съдия Галина Василева от Наказателната колегия на съда. Те подкрепиха думите си с примери от съдебната практика и дадоха на децата ценни напътствия за законосъобразно и етично поведение.

Най-любопитните от доброволците се осмелиха да изпробват съдебните банки в качеството на съдия, прокурор, подсъдим и адвокат в импровизиран съдебен процес. Така те затвърдиха знанията за специалните правила и процедури, по които работи съдебната система, и нормативните актове, които се ползват от нейните органи.

С началото на новата учебна година започнаха занятията по националната програма „Детско полицейско управление“, която се реализира с шестокласници от СУ „Н.Й.Вапцаров“ в Силистра. С помощта на полицаи и експерти от други области децата получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за справяне в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата; за своите права и отговорности; за работа в екип, уважение и толерантност към другите.

Детски полицейски управления функционират и към районните управления в Дулово и Тутракан.

07 ное 2019

Четиридесет и осем служители на ОДМВР-Силистра с награди по случай професионалния празник на българската полиция

Директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов награди с „Писмена похвала” 48 служители на дирекцията за проявена бдителност, инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на поставените им задачи. Отличията са присъдени и във връзка с предстоящия утре професионален празник на българската полиция - 8 ноември, Архангеловден.

Сред наградените е началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев, както и ръководителите на охранителни групи в РУ-Силистра – главен инспектор Георги Георгиев, в РУ-Дулово – старши инспектор Михаил Михайлов, в РУ-Тутракан – старши инспектор Ивайло Цеков, а също и впд началникът на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ в областната дирекция главен инспектор Николай Маринов. Четирима експерти от Научно-техническата лаборатория към областната дирекция също получават наградата.

По предложение на районните началници са отличени дванадесет служители на група „Охрана на обществения ред” при РУ-Силистра, осем полицаи от охранителния състав на РУ-Дулово и петима служители на РУ-Тутракан.

С „Писмена похвала“ са отличени и четиринадесет разследващи полицаи от отдел „Разследване“ на дирекцията за постигнати високи резултати в професионалната дейност.

 

На 8 ноември – Св. Архангел Михаил, традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция. Той е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за отбелязването му е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и с одобрението на Софийския митрополит денят на св. Архангел Михаил (21 ноември по стар стил) става празник на полицаите.  С решение на Министерския съвет, по предложение на Националния полицейски синдикат, традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

 

07 ное 2019

Спокойно започна изборният ден в Силистренска област

Изборният ден на територията на Силистренска област започна спокойно. До този момент в ОДМВР-Силистра няма регистрирани престъпления и нарушения на обществения ред, които биха повлияли на провеждането на изборите. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ е протекла безпроблемно.

За да могат гражданите с изгубени, откраднати или повредени лични карти да упражнят правото си на глас, сектор „Български документи за самоличност” в Силистра и паспортните гишета в Дулово и Тутракан ще работят и днес от 08.30 часа до 19.30 часа и ще издават удостоверения за гласуване.

Сигнали за престъпления или нарушения, възпрепятстващи нормалното протичане на  изборния процес, могат да се подават на тел.112, както и на денонощната открита линия в Министерството на вътрешните работи на тел. 02 982 22 32 и имейл  [email protected]

03 ное 2019

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Силистра ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Силистра ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите – 03.11.2019 г.

Служителите ще работят на:

  • 2 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на
  • 3 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 19.30 ч.

В седмицата преди 3 ноември 2019 г. в сектор „Български документи за самоличност“ е създадена следната организация за работа с българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ù или ще бъде издадено удостоверение.
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 1 ноември 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издадено необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР – Силистра, РУ – Дулово или РУ- Тутракан за дните от 29 октомври 2019 г. до 2 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 3 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на право на глас на изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверенията за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинска администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО  СЕ  ИЗДАВА, ЗА  ДА ПОСЛУЖИ  САМО  ПРЕД СЕКЦИОННАТА  ИЗБИРАТЕЛНА  КОМИСИЯ  И  Е  ВАЛИДНО  ЗА  ИЗБОРНИЯ ДЕН - 3 НОЕМВРИ  2019 Г.

01 ное 2019

От 1 ноември полицията провежда традиционната акция „Зима”

Стартът на традиционната акция „Зима“ бе обявен днес на брифинг пред журналисти в ОДМВР-Силистра. В темата въведе областният директор старши комисар Юлиян Караславов, който подчерта превантивният характер на кампанията и уточни, че тя ще протече до края на месеца в три тематични етапа. Целта е да се намалят предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия през настъпващия зимен сезон и да се фокусира вниманието на участниците в движението към пътната безопасност.

Подробности за хода на акцията бяха предоставени от началника на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Йордан Китанов. От утре – 1 ноември, до 10 ноември ще се реализира кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.  При регистрация и пререгистрация на пътни превозни средства ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност и съответствие с нормативните изисквания. Съвместно с местните власти ще се реализират проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Дейността на пътната полиция ще бъде насочена към контрол на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи за движещи се превозни средства без необходимото оборудване, използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите и др. В периода от 01 до 08.11.2019 г. в пунктовете на СБА ще се извършва безплатна проверка на светлините и техническото състояние на МПС, както и на готовността им за експлоатация при зимни условия.

Кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” ще протече в периода 11-20 ноември. Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и над водачите, неосигуряващи предимство на ешеходците. Ще се извърша активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходци, движещи се неправилно в тъмната част на денонощието, особено в извъннаселените места.

 „Безопасно шофиране през зимата” е мотото на третата кампания в дните 21-30 ноември, насочена към водачите на превозни средства, техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на пътни превозни средства, в т.ч. и спрямо пешеходците. В третата неделя на месец ноември – 17 ноември, ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Според статистиката, представена от началника на сектор „Пътна полиция“, от 01.01.2019 г. до 29.10.2019 г. в Силистренска област са регистрирани 194 ПТП с 12 загинали и 115 ранени граждани. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 263 с 10жертви  и 114 ранени.

През предходния зимен период (01.11.2018 г. – 28.02.2019 г.) в област Силистра са настъпили 78 пътнотранспортни произшествия с 5 загинали и 23 ранени.

В заключение към участниците в движението бяха дадени препоръки за безопасност на пътя през настъпващия зимен сезон. Необходимо е използването на гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4мм през периода от 15 ноември до 1 март, съгласно ЗДвП. Триколесните и четириколесните МПС следва да са оборудвани със задължителна аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – вериги за сняг, одеяло, зареждане с антифриз, незамръзващ препарат за измиване на стъклата, изправност на отоплителната система, на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство. От съществено значение е добавянето на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците, използването на пешеходни позлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане.

31 окт 2019