МВР

ОД Силистра

 

Новини

Важно за гражданите с изтичащи лични документи

Информация към 18.05.2021 г.

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Силистра, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на областта – в гр. Силистра, гр. Дулово и гр. Тутракан.    

Мярката е с цел облекчаване на по-натовареното звено БДС в гр. Силистра, както и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Силистра, както следва:


 

 

17.05.2021 г.

понеделник

18.05.2021 г.

вторник

19.05.2021 г.

сряда

20.05.2021 г.

четвъртък

21.05.2021 г.

петък

 

Сектор БДС

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

общо:

ОДМВР-Силистра

102
102

РУ - Дулово

28
28

РУ - Тутракан

13
13

 

Адреси на звената в сектор БДС:

гр. Силистра, бул. „Македония“ № 175

гр. Дулово, ул. „Васил Левски“ № 6

гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 2

Работно време

от понеделник до петък

от 8.30 ч.  до 17.30 ч.

Проветряване и дезинфекция
10:00 ч. - 10:20 ч.
15:00 ч. - 15:20 ч.


Повече информация може да намерите тук

18 май 2021

Полицията и пожарната в Силистра ще се грижат за обществения ред, пътната и пожарната безопасност по време на абитуриентските балове

В Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра са предприети мерки за обезпечаване на обществения ред, пътната и пожарната безопасност по време на абитуриентските балове и масовите прояви, свързани с 24 май.

Проведени са срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление и са набелязани съвместни действия, свързани с безопасността на организираните масови прояви. В районните управления са изготвени планове за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред. Приоритетно ще се следи за реда в районите на училищата, където ще се събират повече абитуриенти с автомобили, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания.

Полицейски служители извършват проверки на увеселителните заведения, където ще се провеждат баловете, като специално внимание се обръща на пропускателния режим и недопускането на хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. Пожарникари установяват състоянието на пожарната и аварийната безопасност, на електрическите и вентилационните инсталации, както и на системите за гасене и известяване при пожар. Друг основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата, осъществяването на пътен контрол с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите.

 

Препоръки към абитуриентите

 

Забавлявайте се, но бъдете отговорни

Завършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Най-радостни са преживяванията на абитуриентите, за които от родители, учители, близки и приятели се организират балове и различни атракции. Празнуват не само завършващите училище, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до неприятни ситуации и последици.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва: 

Спазвай Закона за движението по пътищата

Мисли за собствената си безопасност

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Намери си шофьор за бала и след него

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

При нужда позвъни на телефон 112

 

Спазвай Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план! Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

- управление с несъобразена или превишена скорост;

- неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;

- извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;

- отнемане на предимство;

- преминаване на червен сигнал на светофара;

- управление от неправоспособни водачи;

- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;

- подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;

- возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението, но оставят повече спомени.            

Не прекалявай с алкохола

Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение можедорида развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен. 

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112 

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора, които ще ти помогнат по всяко време.

 

18 май 2021

Служители на ОДМВР-Силистра разкриха и задържаха 19-годишен за тежко криминално престъпление

Действията на криминалистите са проведени под ръководството на Окръжна прокуратура - Силистра

По горещи следи в рамките на броени часове е разкрит и задържан 19-годишен, ограбил и причинил смъртта на 51-годишна жена. Действията по разследването, в което са участвали служители на ГД „Национална полиция“, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Областната дирекция на МВР и РУ-Дулово, са проведени под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра.

Работата по случая е започнала веднага, след като на 7 май в 08:10 часа е получен сигнал за намерена мъртва в дома ѝ в село Скала 51-годишна жена с множество прободни рани. На адреса незабавно е изпратена дежурна оперативна група, извършен е оглед и са предприети необходимите процесуално-следствени действия.

В хода на разследването е установено, че в нощта срещу 7 май с лек автомобил „Рено“, собственост на жената, е допуснато пътнотранспортно произшествие в село Грънчарово, като водачът е изоставил автомобила и се укрил. При извършения оглед в колата са намерени златни накити и пари, обект на грабеж от дома на жената.

Анализирайки фактите и обстоятелствата по случая, криминалистите се насочили към евентуалния извършител на тежкото престъпление. В предприетите оперативно-издирвателни действия бил мобилизиран целият състав на РУ-Дулово, уведомени били и съседните областни дирекции. Усилията на полицейските служители дали резултат и няколко часа по-късно – вечерта около 22:10 часа, издирваният бил открит в дома на свой родственик в село Поройно.

Мъжът, който има криминалистически регистрации, е задържан с постановление на прокуратурата за срок до 72 часа. Привлечен е към наказателна отговорност за грабеж, придружен с убийство - престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 2, пр. 1 във връзка с чл.198 ал.1 от НК. Внесено е искане в Окръжен съд – Силистра за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Работата по разследването продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Силистра.

 

Информация за случая дадоха на брифинг директорът на ОДМВР старши комисар Юлиян Караславов, административният ръководител на Окръжна прокуратура – Силистра Теодор Желев и зам-окръжният прокурор Ивелин Чафаланов.

10 май 2021

По-малко регистрирани престъпления през 2020 г., нивото на разкриваемост бележи ръст

Отчет за резултатите от дейността на ОДМВР-Силистра през 2020 г.

Анализът на статистическите данни за престъпността в област Силистра през 2020 г. показва относителна устойчивост на кримогенната среда, като се отчита намаление в нивото на регистрираните престъпления.

През 2020 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, са регистрирани 980 престъпления, от които по криминална линия – 871, а по икономическа – 109. Броят на регистрираните престъпления през 2019 г. е бил 1002, от които по криминална линия – 881, а по икономическа – 121. Сравнителният анализ на посочените данни показва, че съществува намаление с 2,20 % на общия брой регистрирани престъпления, като по криминална линия намалението е с 1.14%, а по икономическа - с 9,92 %.

Общият процент на разкриваемост през 2020 г. е 59,59 %, което е с близо 9 пункта повече от предходния период. (50,70 % за 2019 г.)

За областта коефициентът на престъпност е 896,85 престъпления на сто хиляди души, като тук също се отчита намаление спрямо 2019 г. с около 20 престъпления на 100 хил.души население (916,99 за 2019 г.).

От регистрираните през 2020 г. криминални престъпления най-висок дял заемат кражбите – 206 (21% от регистрираните престъпления), следват престъпленията с наркотици – 50 (5% от регистрираните престъпления) и измамите – 19 (2% от регистрираните престъпления).

Основните престъпления от т.нар. битова престъпност – кражби, посегателства спрямо МПС, престъпления с наркотици, грабежи и умишлени убийства остават доминиращи, като през 2020 г. заемат дял от 27% (226) спрямо общо регистрираните престъпления на територията на ОДМВР – Силистра.

През 2020 г. от служители, изпълняващи патрулно-постова дейност, са посетени  10888 сигнала и е взето участие в разкриването на 199 престъпления. Охранявани са 149 масови мероприятия и са оказани съдействия на 4179 лица и институции. Служителите от патрулно-постовата дейност са били ангажирани с конвоирането на 76 лица, взели са участие в 200 специализирани полицейски операции, като са извършили проверки на 85678 пътни превозни средства и  180380 лица.

Чувствително е подобрението на обстановката по линия на пътната безопасност. През  2020 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра са настъпили 268 ПТП, като през 2019 г. са били 315 ПТП. Тежките ПТП са 76, срещу 112 за 2019 г. През 2020 г. при автопроизшествия са ранени са 94 граждани и са загинали 12, докато през 2019 г. ранените са 139, а загиналите – 18.

 

Резюме на отчета за дейността на ОДМВР-Силистра през 2020 г. е публикувано в секция „Статистика и отчети“.

29 апр 2021

Полицията и пожарната в Силистра предприемат мерки за опазване на обществения ред и безопасността през Великденските и Гергьовденските празници

Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра предприемат комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността, пожарната и пътната безопасност през Великденските и Гергьовденските празници.

Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и с представители на църквите, за да се уточнят мястото и характера на провежданите публични прояви. Разработени са планове, които да позволят засилено полицейско присъствие на обществените места със струпване на повече хора.

Създадена е организация за повишаване на безопасността на движението и ограничаване предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия преди и по време на празничните дни. Във връзка с очаквания интензивен трафик на 29 и 30 април, както и на 4 и 9 май, полицейските екипи ще са насочени към натоварените участъци от пътя, като полицаите ще подпомагат и регулират движението. Всички технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат разположени по пътната мрежа. В останалите почивни дни и в навечерието на Великден ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества и за неправоспособни водачи, включително и в малките населени места.

От своя страна служители на РДПБЗН-Силистра са извършили 31 проверки в храмовете, където ще се провеждат тържествени ритуали. Обърнато е особено внимание  на организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както и на обезопасеността на местата за палене на свещи. Няма констатирани нарушения, но с превантивна цел с църковните служители са проведени инструктажи с оглед стриктното спазване на правилата за пожарна безопасност.

28 апр 2021

Кандидатстудентска кампания за прием в Академията на МВР за учебната 2021/2022 г.

Кандидатите за курсанти подават документи в областните дирекции на МВР по местоживеене, а за град София в Столична дирекция на МВР (СДВР) в срок до 03.06.2021 г.

Специалностите за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в редовна форма на обучение във факултет „Полиция“ и факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ са: „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, „Гранична полиция“ и „Пожарна и аварийна безопасност“.

Кандидатите подлежат на специализиран подбор – медицинско изследване, проверка на физическата годност, психологическо изследване, състоящо се от тест за интелигентност и личностен въпросник.

Срокът на обучение е четири години. Приетите курсанти са освободени от такси и получават държавно гарантирана стипендия за целия срок на обучение. Завършилите специалностите в двата факултета се назначават на работа в структурните звена на МВР.

Информация, свързана с кандидатстудентската кампания, е публикувана на интернет страницата на Академията на МВР: www.mvr.bg/academy.

23 апр 2021

График за посещение на населени места без постоянно полицейско присъствие от мобилни екипи на ОДМВР-Силистра за месец май 2021 г.

Съгласно график, утвърден от директора на ОДМВР-Силистра, през месец май 2021 г. мобилен екип, включващ служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Пътна полиция“, ще проведе срещи по въпроси на сигурността и реда с представители на местната власт и жители на следните населени места:

 

Община Силистра

Село Майор Ценович – 13.05.2021 г., 09:30 часа

Село Бабук – 13.05.2021 г., 10:00 часа

Село Казимир – 13.05.2021 г., 10:30 часа

Село Смилец – 13.05.2021 г., 11:30 часа

Село Ламбриново – 13.05.2021 г., 12:00 часа

Община Дулово

Село Черник – 20.05.2021 г., 09:30 часа

Село Овен – 20.05.2021 г., 10:00 часа

Село Вокил – 20.05.2021 г., 10:30 часа

Село Руйно – 20.05.2021 г., 11:00 часа

Село Яребица – 20.05.2021 г., 13:00 часа

 

Община Тутракан

Село Цар Самуил – 27.05.2021 г., 09:30 часа

Село Нова Черна – 27.05.2021 г., 10:00 часа

Село Сяново – 27.05.2021 г., 10:30 часа

Село Старо село – 27.05.2021 г., 11:00 часа

Село Търновци – 27.05.2021 г., 13:00 часа

 

 

 

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, обслужващи съответния район. Гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали във връзка с пътната безопасност, опазването на обществения ред, за извършени престъпления, както и сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

23 апр 2021