МВР

ОД Добрич

 

28 ное 2019

Областната дирекция на МВР Добрич призовава гражданите да се възползват от възможността за предсрочна подмяна на българските лични документи.

Уважаеми граждани, 
Във връзка с изтичащият голям брой български лични документи /БЛД/ през 2020г. (около 25 000 лични карти и 15 500 паспорта на граждани с постоянна адресна регистрация на територията на област Добрич), се очаква увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на БЛД.
С цел избягване на значителни опашки и напрежение пред гишетата на звената „Български документи за самоличност“/БДС/ през идната година, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна.
Уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Добрич имат възможност да подадат заявление за лична карта и/или паспорт за обикновена услуга /до 30 дни/, както и за подмяна на СУМПС поради изтичане срок на валидност във всяко едно от звената БДС на територията на област Добрич, които се намират в Районните управления в Албена, Балчик, Каварна, Шабла, Ген. Тошево и Тервел. Готовите лични документи се получават в същото звено БДС, където е подадено заявлението. Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и с цел допринасяне на удобство на гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.
Всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис може да подаде заявление за издаване на лична карта и/или паспорт и чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.
ОДМВР Добрич е в готовност да осъществи и прием на заявления за издаване на БЛД по постъпили искания за организиран прием от държавни институции, общински администрации, кметства и др. 
Предоставяме информация за натовареността по РУ на ОДМВР Добрич, както следва:

Поделение

24.02.2020г.

25.02.2020г.

26.02.2020г.

27.02.2020г.

28.02.2020г.

Общо за седмицата обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

Обслужени граждани

ОДМВР Добрич

151

101

104

 

 

 

Албена

11

0

2

 

 

 

Балчик

9

7

7

 

 

 

Ген. Тошево

6

8

8

 

 

 

Каварна

12

11

13

 

 

 

Тервел

19

3

8

 

 

 

Шабла

2

2

3

 

 

 

Общо:

210

133

145

 

 

 


Специализирана полицейска операция по линия на битовата престъпност

СПО се проведе за времето от 08:00 часа на 19 февруари до 08:00 часа на 20 февруари

Под ръководството на Окръжна прокуратура Добрич, на 20.2.2020 г. на територията на град Балчик се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност.
В хода на акцията, полицейските служители са проверели общо 188 МПС и 226 граждани. Съставени са 8 АУАН, 35 глоби по фиш и 2 броя съставени електронни фишове по ЗДвП.
Извършени са 8 броя проверки на търговски обекти. В хода на акцията са проверени и шестима граждани от криминалния контингент и двама граждани с две и повече висящи досъдебни производства.
Задържани са общо 23 души.
- В хода на СПО са  проведени ОИМ и ПСД от служители на РУ МВР Албена, РУ МВР Балчик и служители на ОД МВР Добрич и са задържани двама мъже на 28-години и 23-години, и двамата от с. Оброчище, обл. Добрич, известни на МВР. В хода на работа е установено, че същите са извършители на домова кражба от частен имот на територията на с. Рогачево. Чрез взлом на входна гаражна врата, двамата са проникнали в помещението, от където е извършена кражба на четири броя автомобилни гуми ведно с джантите и седем броя ръчни моторни и електрически инструмента. Кражбата е извършена за времето от 4 февруари до 16 февруари т.г. На 23-годишния мъж е взета постоянна мярка „задържане под стража”.
В хода на работа е установено, че 28-годишния мъж е извършител на кражба на мобилен телефон, извършена на 11 февруари т.г.
Голяма част от инкриминираните вещи са установени и иззети по надлежния ред. Работата по установяване и документиране на престъпната им дейност продължава.
- В хода на СПО е извършена проверка на частен имот, находящ се в с. Соколово, обл. Добрич, обитаван от 59-годишен мъж. При последвалите ОИМ и ПСД в имота са установени 55,7 грама суха тревна маса и 12 броя ръчно свити цигари с общо тегло 74,6 грама. Задържан за 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.
- Около 14:40 часа в условията на неотложност е извършена проверка на апартамент, находящ се в кв. „Балик” в град Добрич, обитаван от 48-годишен мъж, известен на МВР. При последвалите ОИМ и ПСД в жилището са установени 253 броя плика съдържащи суха тревна маса, реагираща на канабис с общо тегло 195 грама и бяло прахообразно вещество с тегло 95 грама, реагиращо на амфетамин. Задържан за 24 часа. Работа по установяване и документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.
- На 19 февруари, около 20:30 часа е извършена проверка на избено помещение, находящо се по ул. „Дунав” в град Добрич. На място са установени мъже, като при проверката на 30-годишен мъж, известен на МВР е установена розово вещество с тегло 0,6 грама, реагиращо на амфетамин. При проверка на 35-годишен мъж е установена суха тревна маса с тегло 0,9 грама и бяло вещество с тегло 0,4 грама, реагиращо на метаамфетамин. Двамата са задържани за срок от 24 часа. По двата случая са образувани бързи полицейски производства.
При последвалите процесуално следствени действия с участието на кинелог и следтвено куче в коридор в избените помещения е установена метална кутия със съдържание с суха тревна маса с тегло 3 грама, реагираща на канабис и 16 топчета прозрачно фолио с вещество реагиращо на амфетамин с общо тегло 5,5 грама. Работата по случаите продължава.
 

20 фев 2020

ОДМВР – ДОБРИЧ НАПОМНЯ НА ГРАЖДАНИТЕ

През месец декември се провеждат множество тържества, свързани с различни календарни, социални и религиозни празници – Никулден, Студентски празник – 8 декември, именни дни, Коледни и Новогодишни семейни и фирмени празненства.

По повод предстоящите празници, свързаните с тях почивни дни и зимната ученическа ваканция, Областната дирекция на МВР гр. Добрич е предприела необходимите мерки за осигуряване на нормалното им протичане, опазването на обществения ред, противодействието на престъпността и гарантирането на безопасността на движението по пътищата. Създадена е организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за набелязване на съвместни мерки и дейности по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата и извършването на проверки на питейни и увеселителни заведения. При необходимост ще се планират и провеждат специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушения. По преценка акциите ще се провеждат съвместно с представители на РДПБЗН, РЗИ и други компетентни институции. Създадена е необходимата организация за засилено полицейско присъствие около обектите и местата, където ще се провеждат мероприятия, в районите на големи търговски комплекси и коледни и новогодишни базари, църковни храмове и др. Осъществени са срещи с представители на фирми, извършващи частна охранителна дейност с цел своевременен обмен на информация и взаимодействие с тях за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на празниците, и засилване на бдителността им и въвеждане на по-строг пропускателен режим в обектите с оглед недопускане на терористични актове и произшествия с тежки последствия. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите на автогари, жп гари и други места с масово струпване на хора. Създадена е необходимата организация за безопасност на движението по пътищата в дните с интензивен пътнико-поток преди, по време и след празничните и почивни дни в периода 21 - 29.12.2019 г. и на 01.01.2020 г. В тези дни дейността на полицейските служители ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство и др.  Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, няма да допускат управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/ или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. ОДМВР-Добрич апелира за спазване на правилата за движение и спазване на разпорежданията на контролните органи. При възникнали инциденти да се сигнализира на единен телефонен номер 112 или в най-близкото полицейско управление. Ще бъдат проведени и специализирани полицейски операции в районите на увеселителни заведения. 
В периода 21 - 31.12.2019 г. ще бъдат извършвани  проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи. 
Напомняме, че неправилната употреба на пиротехнически изделия всяка година е съпроводена с нежелани инциденти – наранявания, пожари и други. Голяма част от инцидентите с пиротехнически изделия възникват по време на Коледните и Новогодишните празници, следствие на неправилната им употреба. 
            Пиротехнически изделия могат да се продават само в търговски обекти, на които е издадено РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЪРГОВИЯ С ТЯХ от МВР. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употребата му на български език. При използване на пиротехническо изделие спазвайте инструкцията му за употреба!
Забранена е продажбата и употребата на пиротехнически изделия с видимо повредена, разкъсана опаковка, фитил и др. Забранена е продажбата на фойерверки от категория F1 - на лица под 12 години, от категория F2 – на лица под 16 години, от категория F3 – на лица под 18 години.
ОДМВР - Добрич напомня за забраните за: 
- употребата на пиротехнически изделия в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория I, в закрити помещения; 
-  носенето и употребата на неогнестрелни оръжия (газ-сигнални пистолети и пневматични пушки) на обществени места;
- употребата на огнестрелни оръжия с цел, различна от целта, за която са придобити;
- носенето и употребата на огнестрелни оръжия по време на масови мероприятия, в обществени заведения за хранене и увеселение, в молитвени домове, храмове и манастири, в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения в социални домове, при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества. 
На нарушителите се налагат глоби, съгласно Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
 

05 дек 2019

Ученици от Добрич се качиха в кабината на камион като част от глобалното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“

Обучението за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони се проведе в ОУ „Хан Аспарух“в гр. Добрич

Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. 
Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ за миналата 2018 г. при пътнотранспортни произшествия са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393.А за тази година до 30.10.2019 год. при ПТП са загинали 21 и са ранени 325 велосипедисти на територията на цялата страна.
„От началото на годината до 30.10.2019 г. на територията на област Добрич при ПТП няма загинали, но има 7 ранени велосипедисти.“, това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Инспектор Мая Василева от РУ Каварна при ОДМВР Добрич представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя.
 

31 окт 2019

Стартира Акция "Зима" 2019

От 1 до 30 ноември 2019 г.


За поредна годниа на територията на цялата страна стартира традионната акция "Зима". Целта на акцията е да се обърне внимание на участниците в движението по пътищата на България през зимния сезон. Безопасността на пешеходците и поведените на водачите.

Акцията ще протече в рамките на месец ноември на три етапа:
- Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Кампанията ще се проведе за времето от 01 до 10 ноември 2019 г. 

- Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията ще се проведе за времето от 11 до 20 ноември 2019 г. 

- Кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември 2019 г. 

Служителите на ОД МВР Добрич извършват проверки на пътните настилки, вертикална сигнализация, хоризонтална маркировка и осветеност на уличната мрежа. При възникнала необходимост, ще бъдат изготвяни предписания за отстраняване на неизправности.

Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година ще се проведе на 17 ноември. 

Статистиката отчита намаление на броя тежки ПТП през есенно зимния период.
За сравнение 2017-2018 г. на територията на Област Добрич са възникнали 38 тежки ПТП с 5 загинали и 46 ранени.
През 2018-2019 г. тежките ПТП са 25 с 3 загинали и 31 ранени.

                                ИЗНЕНАДАЙ ЗИМАТА – ПОДГОТВИ СЕ ЗА НЕЯ!


                                         ПРЕПОРЪКИ - ТОП 10 (ЗИМА - 2019) 

Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.

Смени водата с антифриз. 

Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.

Провери работи ли парното. 

На път потегляй само с изправни спирачки. 

Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене. 

Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. 

Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

Изправност на превозното средство
Последици
Състояние на гумите
Последици
Поддръжка на превозното средство
Последици
Помисли за сигурността
Последици
Забележка
Бъди съобразителен
При попадане в рискова ситуация
Съдържание на аптечката

31 окт 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО