МВР

ОД Добрич

 

14 дек 2017

ВНИМАНИЕ ЗИМА

ОСЕМ ВАЖНИ ПРАВИЛА С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ТВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЗИМАТА

ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1).
Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).
- Велосипедът трябва да е с изправни:
 Спирачки;
 звънец (чл. 79, т. 1 и 2).
Глобата е между 20 и 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4 (150 лв.); чл. 180, ал. 1, т. 1 (от 20 до 150 лв.) или чл. 183, ал. 3, т. 7 (30 лв.).

ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ
Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).
Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).

ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ
- Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).
- Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).
- ЗАБРАНЕНО Е движението по пътищата с гуми с шипове, а
- Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ
- Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).
Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).
- Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш: 
 два бели или жълти светлоотразителя отзад;
 през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).
- При движение с велосипед трябва да имаш: 
 устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад;
 бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата (чл. 79, т. 3 и 4).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 4).

ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш: 
 обезопасителен триъгълник;
 аптечка;
 пожарогасител и
 светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- За зимата е препоръчително в МПС да имаш: 
 Антифриз;
 резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
 вериги за сняг;
 достатъчно гориво;
 зарядно за акумулатор;
 въже за теглене;
 одеало и др.

ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА
- Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка: 
 в тъмната част на денонощието;
 при намалена видимост и 
 извън населени места (чл. 80, т. 1).
Глобата е 10 лв. (чл. 183, ал. 1, т. 5).

БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
- Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
- Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
- Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).
- Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).
Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).
- Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).
Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1). 

СПАЗВАЙ ВЪВЕДЕНАТА ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ПРИ ЗАТВАРЯНЕ НА ПЪТНИ УЧАСТЪЦИ, ПОРАДИ ВЛОШЕНИ ПЪТНИ И МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ

- Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от три месеца и с глоба от 1000 лв. водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението при въведена временна организация на движението или временна забрана за движение. (чл. 175, ал. 5)
- временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, който управлява или допуска управлението на моторно превозно средство от водач в участък от пътната мрежа с въведена временна забрана за движение извън населените места - за срок три месеца. (чл. 171, т. 2, б. Н)
 

Специализирана полицейска операция по линия на наркоразпространението

За периода от 4 януари до 9 януари 2018 г. на територията на ОД МВР Добрич е проведена специализирана полицейска операция на територията на ОД МВР Добрич, по линия на разпространение на наркотични вещества. В операцията бяха ангажирани сили и средства от ОД МВР Добрич, Специализирано тактическо звено за бързи действия Варна, Зонално жандармерийско управление Варна и ГПУ Генерал Тошево.
СПО е проведена на територията на град Добрич, град Каварна, село Змеево, с. Победа, с. Дъбовик и с. Спасово обл. Добрич.
В хода на операцията са извършени оперативно издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия на 25 адреса, пет броя МПС. Установени и иззети по надлежния ред са два газови пистолета и боеприпаси. 
Установени са пет високотехнологични оранжерии за отглеждане на канабис: две в с. Победа, една в с. Дъбовик, една в с. Змеево, и една в с. Бобовец, обл. Добрич. В оранжериите са открити и иззети 250 броя растения от рода на конопа с тегло 80 кг. Открита е и сушилня от висок клас с 20 кг. суха тревна маса, реагираща на полевия тест на наркотичното вещество канабис. Иззети са и 110 грама от наркотичното вещество амфетамин.
В хода на операцията са установени и задържани двама служители на електроразпределителното дружество, подпомагащи наркопрестъпната дейност, с цел непълно отчитане на потребената ел. енергия. На адресите са установени неправомерни въздействия върху уредите за търговско измерване на електрическата енергия. В тази връзка са образувани и 6 досъдебни производства за престъпления по чл. 234в, ал. 1 от НК.
Полицейската операция е продължение на действията на служителите на ОД МВР Добрич против разпространението на наркотични вещества, и стартиралата акция през месец ноември 2017 г., когато бе задържан криминално проявения С.С. и бяха установени 500 грама канабис и 50 грама метамфетамин и кокаин в жилището му в град Каварна.
Отново в град Каварна на 23 ноември м.г. полицейските служители извършиха проверка на частен имот, където бе установена високотехнологична оранжерия за отглеждане на наркотични вещества и бяха иззети 31 растения от рода на конопа. В хода на операцията бе задържан А.Н. (40 г.).
В хода на проведената операция за времето от 4 януари до 9 януари т.г. няма пострадали служители на МВР и случайни граждани.
Материалите по случаите са докладвани на ОП Добрич.
На двама от участниците в мрежата за наркоразпространение са наложени като следва мярка за неотклонение задържане по стража и парична гаранция в размер на  8 000 лева от ДОС. 
 

22 яну 2018

Преприети мерки за предстоящите коледни и новогодишни празници

ОД МВР Добрич

По повод предстоящите коледни и новогодишни празници, свързаните с тях почивни дни и зимната ученическа ваканция, Областната дирекция на МВР гр. Добрич е предприела необходимите мерки за осигуряване на нормалното им протичане, опазването на обществения ред, противодействието на престъпността и гарантирането на безопасността на движението по пътищата.
Създадена е организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за набелязване на съвместни мерки и дейности по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата и извършването на проверки на питейни и увеселителни заведения. При необходимост ще се планират и провеждат специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушения. По преценка акциите ще се провеждат съвместно с представители на пожарната, РЗИ и други компетентни институции. Създадена е необходимата организация за засилено полицейско присъствие около обектите и местата, където ще се провеждат мероприятия; в районите на големи търговски комплекси и коледни и новогодишни базари, църковни храмове и др. Осъществени са срещи с представители на фирми, извършващи частна охранителна дейност с цел своевременен обмен на информация и взаимодействие между тях и териториалните полицейски структури за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на празниците. На срещи с охранителите в частните охранителни фирми са проведени инструктажи за засилване на бдителността им и въвеждане на по-строг пропускателен режим в обектите с оглед недопускане на терористични актове и произшествия с тежки последствия. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите на автогари, жп гари и други места с масово струпване на хора.
Създадена е необходимата организация за безопасност на движението по пътищата в дните с интензивен пътнико-поток преди, по време и след празничните и почивни дни в периода 22 и 27.12.2017 г. и на 01.01.2018 г. В тези дни дейността на полицейските служители ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство, а на 22, 26 и 29.12.2017г. в района на ГКПП-Кардам и ГКПП-Дуранкулакще се извършва засилен контрол на пътното движение съвместно с румънски пътни полицаи. Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, няма да допускат управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/ или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. Ще бъдат проведени и специализирани полицейски операции в районите на увеселителни заведения.
В периода 20 - 31.12.2017 г. ще бъдат извършвани  проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи. ОДМВР-Добрич апелира за спазване на правилата за движение и спазване на разпорежданията на контролните органи.
При възникнали инциденти да се сигнализира на единен телефонен номер 112 или в най-близкото полицейско управление.

20 дек 2017

Двама задържани във връзка с възникнало сбиване в град Добрич

На 17 декември, около 00:35 часа е получено съобщение за нарушаване на нощната тишина от ресторантски комплекс, находящ се в градски парк „Свети Георги” в град Добрич. На място е установено, че в възникнал спор между клиенти и персонала на заведението, което прераства в сбиване. При намесата на полицейските служители, единия от тях е ударен в областта на лицето от криминално проявения М.Г. (38 г.) от град Варна. Същия е задържан за 24 часа. Уведомена РП Добрич. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ МВР Добрич.
На 17 декември, около 03:50 часа, във връзка със възникналия инцидент в градски парк „Свети Георги” в град Добрич е задържан Т.В. (49 г.) от град Дряново,. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ МВР Добрич. Материалите по случая са докладвани на РП Добрич.
Материалите по двата случая са предадени по компетентност и са образувани досъдебни производства по описа на Окръжен следствен отдел при ОП Добрич.
Със заповед на директора на ОД МВР Добрич е назначена вътрешна проверка във връзка със задържането на Т.В. от град Дряново.
Разпитани са свидетели и са иззети множество видеозаписи относно  двата инцидента.
 

18 дек 2017

ЗАДЪРЖАХА ИЗВЪРШИТЕЛ НА ТЕЖКО КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

На 10 май, около 00:20 часа е получено съобщение за извършен грабеж от частен имот на територията на с. Соколово, обл. Добрич. Установено е, че около 00:05 часа на 10 май, чрез взлом на вратопрозорец, двама неизвестни извършители са проникнали в жилището. Чрез употреба на физическа сила единият от тях е обездвижил 61-годишна жителка на селото, като през това време другия извършител успява да отнеме от владението и дамска чанта. По данни на тъжителката в чантата е имало сумата от 2 000 евро, 1 800 лева, мобилен апарат и лични документи. 
След проведени ОИМ и ПСД от служители на РУ МВР Балчик, ОД МВР Добрич, ОД МВР Варна, под ръководството на ГДНП МВР е установен криминално проявения и осъждан Н.Ж. (44 г.) от град Варна, съпричастен към извършеното деяние. На 15 декември, същия е задържан за срок от 24 часа. От проведените ПСД под ръководството на РП Балчик, Н.Ж. е привлечен в качеството на обвиняем. С решение на РС Балчик му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. Работата по случая продължава.
 

18 дек 2017

ЗА ОД НА МВР ДОБРИЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО