МВР

ОД Добрич

 

Новини

ОТКРИТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ В ОДМВР ДОБРИЧ

ЗА ПРИЕМАНЕ НА СИГНАЛИ, СВЪРЗАНИ С НАРУШЕНИЯ НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС

     От днес 28 юни до 13 юли 2021 г. в ОДМВР-Добрич ще функционира денонощно открита линия в областната дирекция (телефон 058/658-088  и e-mail dobrich@mvr.bg ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборният процес.

     Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

28 юни 2021

Областната дирекция на МВР Добрич призовава гражданите да се възползват от възможността за предсрочна подмяна на българските лични документи.

Уважаеми граждани, 
Във връзка с изтичащият голям брой български лични документи /БЛД/ през 2020г. (около 25 000 лични карти и 15 500 паспорта на граждани с постоянна адресна регистрация на територията на област Добрич), се очаква увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на БЛД.
С цел избягване на значителни опашки и напрежение пред гишетата на звената „Български документи за самоличност“/БДС/ през идната година, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна.
Уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Добрич имат възможност да подадат заявление за лична карта и/или паспорт за обикновена услуга /до 30 дни/, както и за подмяна на СУМПС поради изтичане срок на валидност във всяко едно от звената БДС на територията на област Добрич, които се намират в Районните управления в Албена, Балчик, Каварна, Шабла, Ген. Тошево и Тервел. Готовите лични документи се получават в същото звено БДС, където е подадено заявлението. Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и с цел допринасяне на удобство на гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.
Всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис може да подаде заявление за издаване на лична карта и/или паспорт и чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.
ОДМВР Добрич е в готовност да осъществи и прием на заявления за издаване на БЛД по постъпили искания за организиран прием от държавни институции, общински администрации, кметства и др. 
Предоставяме информация за натовареността по РУ на ОДМВР Добрич, както следва:

Поделение 28.06.2021г. 29.06.2021г. 30.06.2021г. 01.07.2021г. 02.07.2021г. Общо за седмицата обслужени граждани
Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани
ОДМВР Добрич 164 123 108 95 117 607
Албена 1 2 1 2 4 10
Балчик 9 7 9 7 4 36
Ген. Тошево 10 4 6 7 5 32
Каварна 3 9 9 12 9 42
Тервел 7 10 7 10 10 44
Шабла 3 0 1 3 4 11
Общо: 197 155 141 136 153 782

28 ное 2019

Ежегодно през лятната ваканция на децата се организира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

в периода 15 юни – 31 август 2021 г.

Въз основа на анализа на травматизма при пътни инциденти през 2020 г. се отчита, че на територията на ОДМВР Добрич най-висок е броят на загиналите през месец август (6) - 33,33% от всички 18 загинали през 2020 г. на обслужваната територия. Най-голям е броя на ранените през месеците юли (21) и август (21), като през тези 2 месеца ранените са общо 42 или 31,34% от всички 134 ранени.

От извършена справка за състоянието на травматизма при пътни инциденти с деца за времето от 01 юни до 31 август 2020 г. се отчита следното:

През посочения период на територията на област Добрич са настъпили общо 11 ПТП с  участието на 14 деца като 2 са загинали, 2 тежко ранени, 3 леко ранени и 7 са без последици.

За времето от 01 юни до 31 август 2019 г. се отчита следното:

През посочения период на територията на област Добрич са настъпили общо 12 ПТП с  участието на 13 деца като няма загинали, 2 тежко ранени, 7 леко ранени и 4 са без последици.

През периода от 01.01.2021 г. до 31.05.2021 г. на територията на област Добрич са настъпили 7 тежки ПТП с ранени 6 деца и загинало 1 дете.

Препоръки:

ПЕШЕХОДЕЦЪТ  

Трябва:

 1. Да използва ТРОТОАРИТЕ, ПОДЛЕЗИТЕ И НАДЛЕЗИТЕ
 2. Да се оглежда В ДВЕТЕ ПОСОКИ, ПРЕДИ ДА ПРЕСЕЧЕ платното за движение, дори да е на пешеходна пътека.
 3. Да се движи СРЕЩУ ДВИЖЕНИЕТО и ПО БАНКЕТА, ако няма тротоар.
 4. Да премине, когато се убеди, че шофьорът го е видял и е разбрал, че ще пресича.
 5. Да пресича улицата по НАЙ-БЪРЗИЯ и БЕЗОПАСЕН начин.
 6. Да ПРЕСИЧА само на ЗЕЛЕНО.
 7. Да се ОГЛЕДА за приближаващи превозни средства ДОРИ светофарът ДА СВЕТИ ЗЕЛЕНО.
 8. Да НЕ ГЛЕДА В ТЕЛЕФОНА ИЛИ ТАБЛЕТА, когато пресича.
 9. ДА НАМАЛИ ЗВУКА, ако е със слушалки в/на ушите, за да възприема страничните шумове.
 10. Да БУТА ВЕЛОСИПЕДА СИ, ако е навършил 12 години и иска да се движи по тротоара или да премине през пешеходната пътека.

БОНУС: ПЕШЕХОДЕЦЪТ трябва да постави светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато върви пеша в тъмното.

ВЕЛОСИПЕДИСТЪТ

Трябва:

 1. Да УПРАВЛЯВА велосипеда ПО ТРОТОАРА, ако не е навършил 12 години.
 2. За ИИЗПОЛЗВА велоалеята, ако има такава. 
 3. Да УПРАВЛЯВА велосипеда НАЙ-ВДЯСНО НА ПЪТЯ, ПО ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕТО, ако е навършил 12 години.
 4. ДА ИЗПОЛЗВА РЪЦЕТЕ СИ, за да укаже каква МАНЕВРА ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ (потегляне, завиване, заобикаляне или спиране).
 5. Да ИЗПОЛЗВА огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива.
 6. Да СЕ ОГЛЕЖДА често, за да знае кой още е на пътя.
 7. Да управлява велосипед, който е с РАБОТЕЩИ спирачки, светлини и звънец и който е оборудван със СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ.
 8. Да използва СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА, която е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако велосипедистът се движи извън населеното място.
 9. Да ДЪРЖИ С РЪЦЕТЕ си кормилото, а КРАКАТА да са на педалите на велосипеда.
 10. Да управлява велосипеда ПРЕД ИЛИ ЗАД ПРИЯТЕЛЯ СИ, а НЕ ДО НЕГО и да НЕ СЕ ХВАЩА/ДЪРЖИ за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно,  а ако се движи, може внезапно да ускори.

БОНУС: За ВОДАЧИТЕ НА ховърбордове, скейтбордове, тротинетки И ЗА ПРИДВИЖВАЩИТЕ СЕ С ролери, кънки и други подобни средства ВАЖАТ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ С ВЕЛОСИПЕД.

 

ВОДАЧЪТ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

Трябва:

 1. Да е ПРАВОСПОСОБЕН водач за категорията управлявано превозно средство: автомобил, мотопед или мотоциклет (да притежава свидетелство за управление на тази категория МПС).
 2. Да ШОФИРА ТРЕЗВЕН и да НЕ СЕ ДРОГИРА.
 3. Да НОСИ СВИДЕТЕЛСТВОТО си за управление на МПС и документите на ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО, което управлява.
 4. Да управлява МПС, което е:

       - РЕГИСТРИРАНО,

       - ИЗПРАВНО и преминало ГОДИШЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД,

       - за което е СКЛЮЧЕНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗАСТРАХОВКА „Гражданска отговорност” на автомобилистите;

       - за което има ПЛАТЕНА ПЪТНА ТАКСА (при управление извън населените места).

 5. Да ИЗПОЛЗВА обезопасителен КОЛАН/ защитна КАСКА и да контролира използването на обезопасителен колан/ защитна каска от ПЪТНИЦИТЕ.
 6. Да СПАЗВА ЗАКОНА за движението по пътищата, да НЕ ПРЕВИШАВА скоростта, да ОСИГУРЯВА ПРЕДИМСТВО на пешеходците и да бъде ТОЛЕРАНТЕН към останалите.
 7. Да НЕ СЕ РАЗСЕЙВА, докато шофира (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.).
 8. Съобразява поведението си с ПЪТНИТЕ и с АТМОСФЕРНИТЕ условия.
 9. Да НЕ ПРЕДОСТАВЯ МПС на неправоспособни водачи.
 10. Ако все още няма свидетелство за управление на МПС, но има навършени години за дадена категория МПС, да се запише на ШОФЬОРСКИ КУРС, ДА СЕ ЯВИ НА ИЗПИТ и да ПРИДОБИЕ ПРАВОСПОСОБНОСТ.

БОНУС: Не забравяй, че ДЕЦАТА НЕ СА ВЪЗРАСТНИ! Бъди внимателен, когато преминаваш покрай деца, детски площадки, игрища, училища и през жилищни зони.

ПЪТНИКЪТ

Трябва:

 1. Да ПЪТУВА в автомобил или на мотопед/мотоциклет, управляван от ПРАВОСПОСОБЕН ВОДАЧ (който има свидетелство за управление на МПС).
 2. Да ПЪТУВА в/на превозно средство, управлявано от ТРЕЗВЕН И НЕДРОГИРАН ВОДАЧ.
 3. Да пътува в превозно средство с ПОСТАВЕН обезопасителен КОЛАН/ защитна КАСКА и да бъде ВЗИСКАТЕЛЕН към ВОДАЧА, ако не си е ПОСТАВИЛ КОЛАН/КАСКА.
 4. Да се КАЧВА и СЛИЗА ОТДЯСНО на превозното средство, от СТРАНАТА НА ТРОТОАРА.
 5. Да СЕДИ на ЗАДНАТА СЕДАЛКА, ако не е навършил 12 години.
 6. Да ЗАЕМА в превозното средство МЯСТО, което НЕ ПРЕЧИ НА ВОДАЧА да контролира ППС.
 7. Да НЕ ПРЕЧИ на ВОДАЧА, да НЕ го РАЗСЕЙВА с поведението си (да не говори високо, да не пуска силно музиката).
 8. Да НЕ ПОДАВА ГЛАВАТА, РЪЦЕТЕ или КРАКАТА си през ПРОЗОРЕЦА/люка.
 9. Да ИЗИСКВА от ВОДАЧА да СПАЗВА СКОРОСТТА и ДА НЕ НАРУШАВА други правила.
 10. Да не пътува в ТЕГЛЕНО превозното средство.

БОНУС: Да ПАЗИ ОКОЛНАТА СРЕДА и да НЕ ИЗХВЪРЛЯ нищо през прозореца.

15 юни 2021

С оглед предотвратяване появата на напрежение при административното обслужване на граждани при издаване на български лични документи (БЛД), предвид все още големия брой лични карти, чийто срок на валидност изтича през 2021 г.

ОД МВР Добрич информира гражданите че:

- заявления за издаване на БЛД може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност” (БДС), на територията на областната дирекция на вътрешните работи по по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението;

създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на БЛД — по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки;

- удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 3 1 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за • самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност;

- граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за СAМОЛИЧНОСТ по електронен път;

- крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20,00 (двадесет) до 150,00 (сто и петдесет) лева;

 

 

14 юни 2021

Сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на избори за Народна събрание на 04.04.2021 г.

Денонощно открита линия в областната дирекция: телефон 058/658-088 и e-mail [email protected] )

От днес 08 март до 05  април 2021 г. в ОДМВР-Добрич ще функционира денонощно открита линия в областната дирекция (телефон 058/658-088  и e-mail dobrich@mvr.bg ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на избори за Народна събрание на 04.04.2021 г.

Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

08 мар 2021

Акция "Зима" 1.11.2020г.-30.11.2020г.

Практически препоръки

 

ЗИМАТА Е БЕЗОПАСНА, КОГАТО СИ ГОТОВ ЗА НЕЯ!

 

За изправността

 

 • Провери изправността на спирачната система (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)
 • Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)
 • Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

  Принудителни административни мерки:

  Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

  При управление на технически неизправно ППС глобата е:

  50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

  200 лв. – при констатирани значителни неизправности

  500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)

   

  За гумите

 • Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март) (чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП)
 • Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания

       Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП)

   

 • Гумите с шипове са забранени (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)
 • Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

  Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

   

  За поддръжката

 • Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки
 • Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
 • Смени водата с антифриз
 • Провери работи ли парното

   

  За сигурността

 • Постави в багажника вериги за сняг, въже за теглене
 • Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг
 • При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж здраво волана, не променяй посоката на движение

   

  За съобразителността

 • Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за ремонти по маршрута си на движение
 • Излез от вкъщи десетина минути по-рано, за да подготвиш автомобила си за път
 • За планиран дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли дрехи и одеяло

 

 

 

 

02 ное 2020