МВР

ОД София

 

30 сеп 2019

МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

От 27 септември до 4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected]– за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.
 

Ученици от с. Антон се запознаха отблизо с работата на полицейските служители

Служителите на РУ- Пирдоп инспектор Моника Георгиева, мл. автоконтрольор Иван Червенков и  мл. инспектор Ярослав Доросиев проведоха днес беседа с учениците от 1 до 7 клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Антон.

В присъствието на своите класни ръководители децата се запознаха със структурата и ролята на полицията, специфичните служебни задължения на инспектора Детска педагогическа стая и служителите от охранителна и пътна полиция. Те получиха разяснения по отношение на противообществените прояви, неспазването на обществения ред, нарушенията на правилата за движение по пътищата, видовете пътни знаци, наказания, санкции и възпитателни мерки.

В рамките на мероприятието учениците се включиха активно, демонстрирайки познанията си по дискутираните въпроси, изразявайки и собствена позиция. Също така те имаха  възможност да получат изчерпателни отговори на вълнуващите ги въпроси и да коментират различни примери за безопасно движение по улиците и тротоарите на различните участниците в движението – пешеходци, велосипедисти и др.

 

15 окт 2019

В рамките на днешния ден на извършителя на тежкото престъпление в Костенец ще бъде предявено обвинение

Подробности по разследването представиха директорът на ОДМВР-София и административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура

Веднага след получаването на сигнала за мъж в безпомощно състояние пред адрес в град Костенец на място бяха изпратени служители на районното управление и Спешна помощ. Установена бе смъртта на 34-годишен мъж. Незабавно сформирахме екипи от криминалисти на ОДМВР-София, РУ-Костенец и ГДНП и предприехме бързи оперативно - издирвателни действия за установяване и задържане на евентуалните извършители на тежкото престъпление. В рамките на 6 часа задържахме младеж на 18 г. и 24-годишна жена, за които бяха установени данни за съпричастност, съобщи старши комисар Николай Спасов. Вече имаме самопризнания от единия от задържаните. Основният мотив, по който работят разследващите, е лични отношения между жертвата и задържаната жена, допълни директорът на ОДМВР-София.

От извършените до момента процесуално-следствени действия - два огледа на местопроизшествие, съдебно-медицинска експертиза и разпити на свидетели, имаме насоченост към автора на криминалното деяние, добави окръжният прокурор на София Наталия Николова. В рамките на днешния ден той ще бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа. Намерено е оръжието, с което се предполага, че е извършено убийството. Ще бъде назначена експертиза и в тази посока. Към момента е изяснено, че след събиране и употреба на алкохол е възникнал скандал, вследствие на който се е стигнало до криминалното деяние. Процесуално-следствените действия продължават, уточни Николова.

14 окт 2019

Двама са задържани за извършено тежко криминално престъпление в Костенец

Около 20.44 часа на 13 октомври на тел.112 бил подаден сигнал за скандал пред частен адрес в Костенец. Няколко минути по- късно постъпил нов сигнал за мъж в безпомощно състояние, лежащ пред същия адрес. При огледа е констатирана смъртта на 34- годишния, а по тялото му са установени множество прободни рани. След незабавни оперативно- издирвателни действия на криминалистите от ОДМВР- София съвместно с колегите им от сектор „Престъпления против личността“ в ГДНП, като съпричастни към тежкото престъпление са задържани за срок до 24 часа двама - мъж и жена от същия град.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура. Предстои материалите да бъдат докладвани в съда в оглед вземане на постоянна мярка за неотклонение на извършителите.

14 окт 2019

Четири парникови оранжерии с канабис са разкрити при спецакция на криминалисти от ОДМВР- София и РУ- Ботевград

На установените на място двама мъже и жена са повдигнати обвинения и наложена 72- часова мярка за задържане

На 8 октомври от криминалисти на ОДМВР- София и РУ- Ботевград е проведена полицейска операция срещу престъпленията с наркотични вещества. Полицейските действия са реализирани под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура. На територията на бетонов възел в с. Скравена са установени четири парникови оранжерии с канабисови насаждения. В момент на полагане на грижи за растенията на място са задържани 33-годишен варненец, 24-годишен мъж от ловешкото село Умаревци и 22-годишна жена от Гоце Делчев. От оранжериите, разположени на площ от около 2 декара, и оборудвани с вентилационна система и  капково напояване, са иззети над 3500 стръка канабисови растения, различни видове торове и суха растителна маса, реагираща на канабис. По случая е образувано досъдебно производство. Вчера тримата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че в съучастие, като съизвършители, са засявали и отглеждали растения от рода на конопа /престъпление по чл. 354В, ал.1 от НК/, както и за това, че са държали високорискови наркотични вещества с цел разпространение /престъпление по чл. 354А, ал.1 от НК/. С прокурорско постановление им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Действията по разследването продължават.

 

10 окт 2019

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО