МВР

ОД София

 

14 май 2021

XXV Републикански турнир по стрелба „Бинев, Трошанов, Ангелов“

С тържествена церемония днес бе открито 25-ото издание на Републиканския турнир по стрелба с пистолет за служители на МВР, провеждан в памет на загиналите на 3 май 1996 г. при изпълнение на служебния си дълг майор Йордан Бинев, младши лейтенант Красимир Трошанов и младши лейтенант Ангел Ангелов.

Официални гости на церемонията бяха ректорът на АМВР ст. комисар доц. д-р Иван Видолов, директорът на РДПБЗН-София комисар Георги Иванов, директорът на ДУССД Стилиян Кротнев, генералният секретар на СА – МВР и директор на ЦБПС – МВР Чавдар Атанасов, областният прокурор на София Наталия Николова. Своята признателност и уважение засвидетелстваха също така ръководството на ОДМВР-София, началниците на районни управления и структурни звена, както и служители на областната дирекция. С едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха паметта и саможертвата на тримата доблестни български полицаи, оставили ярка следа с мъжеството и храбростта си, със своята човечност и висок морал.

В спортното мероприятие, организирано от ОДМВР-София и Спортна асоциация на МВР, тази година участват 14 отбора от структури в системата на вътрешното ведомство и един отбор от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието.

Областна дирекция на МВР-София домакинства тържествената проява с обновена визия. Дейностите по реновиране са финансирани изцяло с бюджетни средства на министерството и значително подобряват ефективността и функционалността на сградата, създавайки една по-комфортна среда за служителите и посетителите.

 


Кажи НЕ на агресията!

Колопоход на ученици от Костенец съвместно с представители на полицията и местната власт

Днес за 14-ти пореден път се проведе колопоход с маршрут от град Костенец до село Пчелин под надслов „Кажи НЕ на агресията!“. В традиционното мероприятие, организирано съвместно от РУ-Костенец и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, взеха участие 65 ученици от 5 до 7 клас от СУ „Св. Климент Охридски“, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Костенец, ОУ “Константин Костенечки“, с. Костенец и ОУ “Христо Смирненски“,  гр. Момин проход.

В превантивната инициатива се включиха още инспектор Детска педагогическа стая Елица Малакова и инспектор Пътен контрол Благовест Ангелов от РУ-Костенец, както и кметът на Община Костенец Йордан Ангелов. Така по един здравословен и природосъобразен начин всички заедно заявиха своята непримиримост към агресията в обществото.

 


05 май 2021

2282 нарушения на скоростта са заснети през петте почивни дни на територията на Софийска област

В резултат на създадената организация и предприети превантивни мерки, по време на изминалите празнични и почивни дни, на територията на ОДМВР-София не бяха допуснати тежки пътни инциденти.

Още от 29 април действията на служителите по пътен контрол бяха насочени приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, предвид засиления трафик в последния работен ден. Наред с това нарядите осъществяваха контрол на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, в лентата за аварийно спиране на автомагистралите, извършващи рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението.

За времето от 30 април до 4 май вкл. по трите главни пътни артерии на територията на областта –автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ и главен път София – Калотина, бяха използвани с максимален капацитет  наличните технически средства и системи за контрол на скоростните режими.

За петте дни са заснети общо 2282 клипа за превишаване на максимално допустимата скорост. Най-много от тях /1531/ са установени на автомагистрала „Хемус“, 701 – на автомагистрала „Тракия“ и 50 на главен път 1-8.

Полицейските екипи са проверили общо 1324 МПС и 1527 лица. Съставени са общо 23 акта за различни нарушения. Осем от тях са за шофиране в аварийната лента на автомагистралите, санкцията за което при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

През периода са задържани и трима водачи, шофирали в нетрезво състояние.  На 29 април по обяд, при отработване на пътен инцидент без пострадали, служители на РУ-Ихтиман тествали водачите с дрегер, при което в пробата на единия били отчетени 1.51 промила алкохол. На 1 май около 8.20 часа сутринта, в Костенец, автопатрул тествал с дрегер водача на лек автомобил „Опел Вектра“, при което в пробата на 46-годишния жител на града били отчетени 1.67 промила алкохол. На 3 май, в с. Литаково, автопатрул на РУ-Ботевград извършил проверка на лек автомобил „БМВ“, в хода на която 43-годишният водач от същото село бил тестван с дрегер, отчел 2.62 промила алкохол. Срещу тримата нарушители са образувани бързи производства.


05 май 2021

Нерегламентиран превоз на животни установи полицията в Ихтиман

На 29 април, в района на бензиностанция на главен път 1-8, автопатрул на РУ-Ихтиман предприел проверка на товарен автомобил „Мерцедес“, с водач и пътник двама криминално проявени ихтиманци. В товарния отсек на автомобила униформените открили 53 живи агнета, транспортирани без ушни марки и необходимата документация. Случаят веднага е докладван в Областната дирекция по безопасност на храните. Животните са иззети и карантинирани. След изтичане на карантината им, под координацията на областния управител на Софийска област, месото ще бъде разпределено в социални домове в областта.

Три часа по-късно, служители на РУ-Ихтиман установили и втори случай на нерегламентиран превоз на животни, този път в с. Живково. При проверката на лек автомобил „Опел Вектра“, в багажника на колата, те открили три живи телета без ушни марки и документация.

За констатираните нарушения от здравните власти са съставени актове.


05 май 2021

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО