МВР

ОД София

 

21 май 2019

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 20– 23.05.2019 г.

1. Началник на РУ Ботевград:

- на 22.05.2019 г. от 10:00 ч. – с. Трудовец, в кметството;

- на 22.05.2019 г. от 16:00 ч. – с. Литаково, в кметството.


2. Началник на РУ Годеч:

- на 23.05.2019 г. от 14:00 ч. – с. Голеш, в кметството.


3. Началник на РУ Елин Пелин:

- на 23.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Стъргел, в кметството.


4. Началник на РУ Етрополе:

- на 23.05.2019 г. от 13:00 ч. до 13:30 ч. – с. Бойковец, в кметството.

 

5. Началник на РУ Ихтиман: не е изготвен график за периода поради служебна ангажираност на кметовете за изборите на 26.05.2019 г.

 

6. Началник на РУ Костенец: няма изготвен график за периода.

 

7. Началник на РУ Костинброд:

- на 22.05.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – гр. Костинброд, в сградата на ОбА.

           
8. Началник на РУ Пирдоп:

- на 22.05.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Смолско, в кметството;

- на 22.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Бенковски, в кметството.

 

9. Началник на РУ Правец:

- на 22.05.2019 г. от 09:30 ч. – с. Разлив, в кметството.

           

10. Началник на РУ Самоков:

- на 23.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Ново Село, в кметството.


11. Началник на РУ Своге: 

- на 23.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Миланово, в кметството;

- на 23.05.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Дружево, в кметството.


12. Началник на РУ Сливница:

- на 23.05.2019 г. от 14:00 ч. – с. Златуша, в кметството.

 

Гл. комисар Иванов: В един от претърсваните периметри в района на Костенец е открито оръжие

Издирвателните действия продължиха цяла нощ, продължават и в момента. В един от периметрите, разделени след анализ, тази сутрин открихме оръжие, отговарящо по вид и калибър, което ще се установява от експертизите. В момента се извършва оглед на място, предстои и още по-щателно претърсване на района. Всички получени до момента сигнали са проверени, продължаваме полицейските действия, съсредоточен е достатъчно ресурс за това. Гл. комисар Иванов уточни, че няма данни издирваният да е напускал страната. Изготвеният профил сочи, че той е способен да оцелява сам и без помагачи, няма информация да е направил връзка с роднини, те са под контрол. Продължават претърсванията и  смятаме, че мъжът е в района. Нашата цел е освен да гарантираме сигурността на гражданите, да стигнем и до издирвания. Работата не е спирала, термокамерите са включени от самото начало на операцията, използваме при необходимост хеликоптер за проверка на определени райони. Главният секретар заяви, че ситуацията по никакъв начин не е подценена.  "Действа се постоянно, на място от самото начало е изграден щаб, имаме много следи и насока и ще продължим докато свършим работата си докрай".

18 май 2019

12 часа продължава специализираната операция на МВР в Костенец

Проверяваме огромен район в тежка пресечена местност с реки, дерета, висока растителност, което отнема доста сили и средства на МВР. В Акцията са включени високопроходими машини, термовизьори, участват следови кучата, обхождат се всички места, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов. Обхождането на местностите е според анализ на поведението на издирвания евентуален извършител. Проверяваме всички постройки и ще продължим докато не го открием. Вече може да се каже вече че доста сгради в града са проверени и е ясно, че търсеният не е пребивавал там. Облитането с хеликоптер е за да фиксираме цялата територия, допълни Спасов. Засега конкретна следа няма. Криминалните психолози ни подпомагат, те работят с всички от обкръжението на издирвания и непрекъснато подават информация за поведението му, която потвърждава неговия асоциален тип. С голяма вероятност той е извършител на първото убийство, за второто все още няма установени конкретни връзки, и оръжията на двете престъпления са различни. Вероятно е издирваният да промени облеклото, външността си, но това не би трябвало да повлияе на търсенето. По-бдителни хора, които го познават, също биха го разпознали по основните отличителни черти. Като цяло местните хора доста ни помагат и ни разбират, за което им  изказвам благодарност. Разбираме и притеснението им, но полицейското присъствие е и за да бъде гарантирана тяхната сигурност.

17 май 2019

В ход са превантивни мерки за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност при прибирането на реколта 2019г.

Традиционно, в началото на летния сезон, ОДМВР- София реализира комплекс от мерки, насочени към опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства, разписани в специален план, изготвен след оценка на оперативната обстановка и анализ на причините и условията за извършване на кражби.

На работни срещу между началниците на 12- те районни управления на територията на Софийска област с кметовете по места, председателите на земеделски кооперации и частните производители за създаване на организация за охрана на складовите бази, съхраняващи селскостопанска продукция, се акцентира върху своевременното подаване на сигнали за случаи на правонарушения от лица и фирми,изкупуващи селскостопанска продукция.

Предвидени са също така и инструктажи на назначените от кметовете полски пазачи, на които да бъдат разяснени функционалните им задължения и начините за взаимодействие с полицейските органи.

С ръководителите на частни охранителни фирми и звената за самоохрана  се обсъждат начините за взаимодействие и обмен на информация с оглед засилване на тяхната бдителност при охраната на селскостопанската продукция.

Сред планираните мерки е и провеждането на специализирани полицейски операции за предотвратяване, пресичане и разкриване на кражби и други престъпни посегателства върху селскостопанската продукция и имущество на земеделските производители, както и съвместни проверки с други контролни органи.

Активизиран ще бъде контролът върху движението на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства с оглед недопускане на пътнотранспортни произшествия с участието на селскостопанска техника, а също така и с превантивна цел за недопускане на престъпни посегателства и предизвикване на палежи в земеделските блокове.

В районите с обособени пунктове за изкупуване на селскостопанска продукция е предвидено засилено полицейско присъствие.

ОДМВР- София апелира към земеделските стопани за повече бдителност и предпазливост при установяване на контакт с търговци на селскостопанска продукция.

При всяко възникнало съмнение за нередност или извършено посегателство да се подава сигнал в районното управление на МВР или на тел.112!

 

17 май 2019

Главен комисар Иванов: Предприели сме безпрецедентна по размер операция в Костенец

Полицейските действия по издирването продължават и към момента. Тече безпрецедентна по размер операция, полицейското присъствие е много мащабно. Предприемаме всичко необходимо, за да установим извършителя, обобщи главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Локализирали сме няколко периметъра, там се извършват щателни проверки на всяка една къщурка и постройка. На този етап нямаме нови сигнали. Той уточни, че още не са готови експертизите, които категорично да потвърдят, че извършителят на двете престъпления е един и същ.  По думите му винаги съществува вариант издирваният да е напуснал периметъра.  Главният секретар отново призова да не се подават фалшиви сигнали, защото това разпилява ресурса, съсредоточен в операцията. Даде пример със сигнал, подаден снощи, че издирваният е забелязан в Сандански. Изчистен е сигналът, отхвърлен е, въпреки, че подателят се и кълнял, че е разговарял с издирвания мъж. Главен комисар Иванов подчерта, че са взети всички предпазни мерки, за да бъдат гарантирани животът и здравето на хората, затова е осигурена охрана на тези, за които  се смята, че са застрашени. Той опроверга слуховете за наличие на списък със застрашени от издирвания жители.
Главният комисар на МВР призова с оглед на сигурността всички да се съобразяват с разпорежданията на полицейските служители.

17 май 2019

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО