МВР

ОД София

 

Задържан е жител на Самоков, ранил трима души при саморазправа

Оръжието на престъплението е иззето

Към 2.55 часа на 18 октомври в РУ-Самоков постъпил сигнал от Филиала за спешна медицинска помощ в града за постъпили трима мъже с прободни и порезни рани. Служителите на реда реагирали незабавно и предприели действия за изясняване на обстоятелствата по случая. Установено било, че около 2 часа, пред адрес на ул. „Здравец“, е възникнала саморазправа между група познати. Последвало сбиване, в хода което един от участниците в конфликта нанесъл рани с нож на трима от опонентите си. На пострадалите е оказана медицинска помощ, след което единият е освободен за домашно лечение, а останалите двама настанени за лечение. Извършителят е задържан в полицейския арест. При извършено претърсване на автомобила, с който той напуснал мястото на инцидента, е открито топче суха тревиста маса с тегло около 2 грама, реагиращо на наркотичното вещество „билка“. Намерен и иззет е и ножът, предмет на престъплението, което 23-годишният мъж укрил в печка на дърва в двора на адреса си. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 129 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.


19 окт 2021

Не си играй със съдбата им!

България стартира кампания с фокус върху ползването на сексуални услуги, предоставяни от жертви на трафик

По повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора, стартира втората част на кампанията за превенция на трафика на хора, с фокус върху сексуалната експлоатация, под надслов „Не си играй със съдбата им“, организирана от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), с подкрепата на EMPACT. Идеята, творческите решения и реализацията на кампанията са плод на изцяло български екип, а дейностите отново ще се осъществят в 26 европейски държави.

Акцентът на втората част от кампанията е поставен върху ползването  на сексуални услуги, предоставяни от жертви на трафик. Търсенето на сексуални услуги е един от основните фактори, които мотивират престъпниците да експлоатират жертвите си. Не всяко момиче, което проституира, го прави доброволно, а когато клиентът знае това, той е съучастник в престъпление и неговите постъпки също подлежат на наказание и санкции.   

 

Видео: https://youtu.be/baO4oGLTQcg

 

„Не си играй със съдбата им“  ще се разпространи отново на територията на страните на произход на жертви на трафик, както и в страните на дестинация. „Страни на дестинация“ са тези държави, в които трафикантите експлоатират жертвите си, а клиентите им ползват техните услуги. Понякога без да подозират, понякога досещайки се, а друг път – с ясното съзнание, че момичето заплаща тяхното мимолетно удоволствие с цената на достойнството си, с болката, унижението и страха да живееш в капана на експлоатацията.

Всяка година стотици млади жени залагат съдбата си на карта. Сексуалната експлоатация понякога остава невидима. Бъдещето им може да е различно. Трафикът на хора е престъпление. Хората, които плащат за сексуални услуги от жертви на трафик, носят наказателна отговорност.

Годишно по данни на Прокуратурата на Р България над 300 души стават жертви на сексуална експлоатация. Обичайно това са млади жени и момичета, търсещи възможноси за по-добър живот в страните от Западна Европа.

От началото на годината в специализираните услуги към Националната комисия за борба с трафика на хора 13 пострадали от трафик с цел сексуална експлоатация са получили закрила и подкрепа.

Кампанията е резултат от съвместната работа на секретариата на Националната комисия и ГДБОП, с креативното участие на рекламна агенция New Moment New Ideas Sofia. Тематичното видео отново е дело на  режисьора в Валери Милев. За есенната кампания са създадени множество визии за онлайн и офлайн разпространение, както и аудиоспот.

Кампанията се реализира в партньорство с 10-те местни комисии за борба с трафика на хора, Българска национална телевизия, Българско национално радио, Нова телевизия, BulgariaOnAir, Национална кабелна телевизия Евроком, Метрополитен ЕАД, Столична община, Търговска верига „Фантастико“, Next Level Fitness Club, MamaNinja.bg, Paradise Center, Кино Арена, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, Кампания А21, Център за безопасен интернет, Агенция „Митници“, Национална агенция по приходите, Национален осигурителен институт, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, Агенция по заетостта, Агенция по социално подпомагане, Министерство на транспорта, Министерство на здравеопазването, ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ и др.


ВАЖНИ КОНТАКТИ:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: [email protected]

 

Местни комисии за борба с трафика на хора в градовете:

Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77, e-mail: [email protected];

 

Бургас, тел.: + 359 885 532 692, e-mail: [email protected];

 

Варна, тел.: + 359 52 820 748, e-mail: [email protected];

 

Велико Търново, тел.: + 359 885 532 131, e-mail: [email protected];

 

Монтана, тел.: + 359 96305 471, e-mail: [email protected];

 

Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241, e-mail: [email protected];

 

Плевен, тел.: +359 889 789 255, e-mail: [email protected];

 

Пловдив, тел.: +359 32 622 136, e-mail: [email protected];

 

Русе, тел.: + 359 882 049411, e-mail: [email protected];

 

Сливен, тел.: + 359 44 611 336, e-mail: [email protected]

 

Национална телефонна линия срещу трафика на хора, фондация „Кампания А21“ – 0800 20 100

 

Научи повече за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора“ на интернет страниците на Националната комисия: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg

 

 18 окт 2021

Досъдебно производство за умишлено повредени автомобили е образувано в РУ-Ботевград

Около 13.30 часа на 16 октомври в полицията постъпил сигнал, че мъж нанася щети по паркирани автомобили в с. Врачеш. Незабавно на място е изпратен патрулен екип на РУ-Ботевград. Униформените установили на място, че столичанин с роднини в селото е нанесъл щети по пет автомобила, паркирани по ул. „Зеленград“. Чрез ритници и удари с ръце 52-годишният счупил стъкла и огледало на две от колите и нанесъл побитости по други три. При задържането му извършителят съборил един от полицейските служители на земята, вследствие на което униформеният получил разкъсване на клепача. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 216 от НК. Извършителят е настанен за лечение в психиатрично заведение.


18 окт 2021

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО