МВР

ОД София

 

Новини

График за обслужване на гражданите по линия "Български документи за самоличност" в РУ- Правец, РУ- Костенец и РУ- Етрополе

ОДМВР - София уведомява гражданите за следното:

- Поради временна нетрудоспособност на служителя в служба „Български документи за самоличност“ в РУ-Правец за периода от 19.02.2019 г. до 15.03.2019 г. гражданите ще бъдат обслужвани на 20 и 27 февруари и на 06 и 13 март 2019 г.

- Поради полагаем годишен отпуск на служителя в служба „Български документи за самоличност“ в РУ - Костенец за периода от 19.02.2019 г. до 05.03.2019 г. гражданите ще бъдат обслужвани на 21, 22 и 28 февруари и на 01 март 2019 г.

- Поради полагаем годишен отпуск на служителя в служба „Български документи за самоличност“ в РУ - Етрополе за периода от 25.02.2019 г. до 08.03.2019 г. гражданите ще бъдат обслужвани на 27 февруари и на 06 март 2019 г.

Създадена е организация изработените и готови за връчване документи да се получават от гражданите на място в районното управление.

Напомняме, че заявленията за бърза и експресна поръчка се подават в сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР- София.

Поднасяме своите извинения на гражданите за причиненото неудобство!

19 фев 2019

123 пешеходци са санкционирани за неспазване на Закона за движение по пътищата

За времето от 4 до 15 февруари на територията, обслужвана от ОДМВР- София, се проведе специализирана полицейска операция с акцент спазване на правилата за движение от страна на пешеходците.

Според Закона за движение по пътищата пешеходците също са участници в движението и към тях има разписани редица задължения, като: пресичане само на обозначените за целта места; забрана да прескачат ограничителни пътни съоръжения и да се движат само по тротоара или банкета на пътното платно, ако няма тротоар. В тази връзка са санкционирани общо 123 пешеходци, установени от пътните полицаи в нарушение на правилата.

Освен на пешеходците, специално внимание бе обърнато и на водачите, които са длъжни да дават предимство на пешеходците. Наказаните водачи, отнели предимството на пешеходец, са 12.

Подобни операции се предвижда да се провеждат ежемесечно.

18 фев 2019

Незаконно ловно оръжие, боеприпаси, контрабандни цигари и незаконно добита дървесина са иззети при спецакции на територията на Ихтиман и Костенец

Задържани са четирима; 36 са съставените актове за установени нарушения

Около 13.20 часа вчера, в хода на специализирана полицейска операция, реализирана съвместно със служители на ОДМВР- София и Дирекция „Жандармерия“, криминалисти от РУ- Ихтиман извършили проверка в частен адрес в с. Стамболово. В къщата са открити и иззети ловна пушка и 11 боеприпаса за нея, без надлежно разрешително за притежаването им. 57- годишният обитател на адреса е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339, ал.1 от НК. 

При аналогична полицейска операция, проведена на територията на РУ- Костенец, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София са иззели 21 кубика дърва за огрев, съхранявани в частен имот в с. Костенец без контролна горска марка и документи за законен произход. От служители на Регионалната дирекция по горите са съставени три акта за извършено административно нарушение и дървесината е иззета по надлежния ред. При друга проверка, от апартамент в град Костенец, са иззети 26 пакета и 35 кутии, съдържащи общо 1220 къса цигари без български акцизен бандерол. По случая е регистрирана преписка за извършено административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

В рамките на двете полицейски операции са проверени общо 264 души и 187 моторни превозни средства. Съставени са 36 акта, 18 от които по Закона за движение по пътищата, останалите- по Закона за българските лични документи. Наложените глоби с фиш са 36. За срок до 24 часа са задържани четирима.

15 фев 2019

Контрабанден тютюн и цигари иззеха служители на РУ- Костенец от колата и имота на криминално проявен мъж

Извършителят е задържан за срок до 24 часа

Около 15.10 часа вчера, при провеждането на полицейска операция за противодействие на нелегалната търговия с акцизни стоки на обслужваната територия, служители на РУ- Костенец извършили проверка на лек автомобил „Опел Зафира“, управляван от криминално проявен жител на Долна баня. След като в колата униформените открили плик с около 800 грама нарязан тютюн без бандерол и машинка за ръчно пълнене на цигари, била предприета проверка на домашния адрес на водача. В гаража на имота са открити общо 1012 къса цигари, поставени в найлонови пликчета и още около 800 грама нарязан тютюн, всичките без акцизен бандерол, както и втора машинка за пълнене на цигари. Още пликове, съдържащи близо 6 кг безакцизен нарязан тютюн, били открити под навес, а други 2 кг- в мазето на къщата. Нередовните акцизни токи са иззети. 72- годишният мъж е задържан за срок до 24 часа. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура в Ихтиман с мнение за присъединяване към образувано вече досъдебно производство с оглед данни за извършено продължавано престъпление.

14 фев 2019

От 4 до 15 февруари е в ход специализирана полицейска операция с акцент върху нарушенията, извършвани от пешеходци

На територията на цялата страна, в това число и на Софийска област, се провежда специализирана операция, насочена към пешеходци, нарушаващи правилата за движение по пътищата.

Проверките са фокусирани върху районите с интензивно пешеходно движение и местата, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на уличните платна.

Контролните действия се налагат във връзка със зачестилите нарушения от страна на пешеходците – неправилно поведение на пътното платно, пресичане на неопределени за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, както и поради допускани нарушения от водачите на МПС, водещи до пътнотранспортни произшествия.

В рамките на акцията се извършва също така  и оглед на състоянието на пътищата, вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки, осветеността и други. При констатирани нередности се изготвят сигнални писма до стопаните на пътя.

През 2018 г. на територията на ОДМВР- София са възникнали 27 пътнотранспортни произшествия с пешеходци, при които са били ранени 25 и са загинали двама.

От началото на 2019 г. при пътни инциденти са ранени двама пешеходци.

 

 

 

11 фев 2019