МВР

ОД София

 

Новини

Шестима души са задържани при полицейски операции срещу наркоразпростаранението, проведени на територията на Софийска област

В хода на процесуално-следствените действия по образувано досъдебно производство, на 16 април криминалисти от РУ-Ботевград предприели претърсване на частен адрес в града. В жилището, обитавано от 38-годишна местна жителка, са намерени и иззети 25 станиолови свивки със суха зелена тревиста маса с общо тегло 21 грама, реагираща на канабис, както и 14 станиолови свивки и две бучки с бяло прахообразно вещество с общо тегло 26 грама, реагиращо на амфетамин. Обитателката на адреса е задържана с полицейска заповед за срок до 24 часа. Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура.

В следобедните часове същия ден от служители на РУ-Своге е задържан 30-годишен криминално проявен местен жител, у когото при направения личен обиск е намерено топче с бяло вещество с тегло 1.5 грама, реагиращо на амфетамин. В хода на оперативните действия на свогенските полицаи за противодействие на престъпленията с наркотични вещества, още двама попаднаха в полицейския арест в съботния ден. Към 13.50 часа, след извършена полицейска проверка, е задържан 28-годишен криминално проявен свогенец, у когото било открито топче със суха тревиста маса, обвито с фолио, за която мъжът признал, че е наркотичното вещество „билка“. Два часа по-късно, за държане на топче със суха тревиста маса, реагираща на канабис, е задържан и 18-годишен местен младеж. По  случаите са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 354А от НК.

За срок до 24 часа е задържан и криминално проявен мъж на 23 години, проверен около 19.50 часа снощи от служители на РУ-Ихтиман. У него е открито полиетиленово пликче със зеленикава тревист маса.

Шестият задържан е 22-годишен столичанин. Около 1.50 часа на 18 април, криминалисти от РУ-Годеч извършили претърсване на обитаваното от него жилище в града, в хода на което открили шест топчета със суха зелена тревиста маса с тегло 3.5 грама, реагираща на канабис. По случая е образувано бързо производство, разследването по което продължава под наблюдението на районната прокуратура в Костинброд.

 


19 апр 2021

Извършители на кражби са разкрити след активни действия на криминалистите от районните управления в Ботевград, Ихтиман и Костинброд

Авторите на две престъпни посегателства бяха разкрити след бърза оперативна работа на ботевградските полицаи. Задържана е 16-годишна девойка от Ботевград, отнела от беседка в града мобилния телефон на своя съгражданка. Непълнолетната признала за кражбата и върнала отнетата чужда вещ, която била предадена обратно на потърпевшата. В резултат на незабавни оперативно-издирвателни действия служителите на реда задържаха и криминално проявен младеж от с. Врачеш, непосредствено след като отнел акумулаторна батерия от паркиран в селото автомобил. 18-годишният направил пълни самопризнания и предал доброволно отнетата вещ, която била възстановена на собственика. Материалите по двата случая са докладвани в районната прокуратура с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.

Кражба, дело на местен рецидивист, бе разкрита от ихтиманските криминалисти. В хода на проведеното разследване те събрали достатъчно доказателства, че мъжът е отнел множество различни по вид метални изделия от фирмена база. На 22-годишния е повдигнато обвинение и за извършеното в условията на опасен рецидив престъпление му е наложена постоянна мярка за задържане.

В качеството на обвиняем за извършена в съучастие взломна кражба е привлечен 45-годишен мъж от Костинброд, след като разследващият екип разкрил, че като съизвършител с друг мъж, от стопански сгради в с. Понор, е отнел 40 литра дизелово гориво, 3 кубика дърва за огрев и акумулаторна батерия.

 


19 апр 2021

Трима мъже, подпомогнали група мигранти незаконно да преминат през страната, са установени и задържани от служители на ОДМВР-София

Под ръководството на Районна прокуратура - Елин Пелин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, вр. ал. 1 от НК

Групата била засечена от униформените на 29.03.2021 г., в района на с. Нови хан, община Елин Пелин. Установено е, че нелегалните мигранти – сред които и 7 деца, ненавършили 16-годишна възраст, са граждани от Афганистан и Пакистан. В хода на раследването е изяснено, че за незаконното им преминаване през страната чужденците били подпомогнати от трима мъже, осигурили им транспорт и превоз с набавяне за себе си имотна облага.

След задържането на тримата в полицейския арест до 24-часа, те са привлечени в качеството на обвиняеми и задържани за срок до 72 часа. Предстои произнасянето на съда по искането на Районна прокуратура – Елин Пелин за налагане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата.

Установен е и подбудителят за извършването на престъплението, който е  обявен за общодържавно издирване.

Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 


02 апр 2021