МВР

ОД София

 

Новини

В ход са превантивни мерки за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност при прибирането на реколта 2019г.

Традиционно, в началото на летния сезон, ОДМВР- София реализира комплекс от мерки, насочени към опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства, разписани в специален план, изготвен след оценка на оперативната обстановка и анализ на причините и условията за извършване на кражби.

На работни срещу между началниците на 12- те районни управления на територията на Софийска област с кметовете по места, председателите на земеделски кооперации и частните производители за създаване на организация за охрана на складовите бази, съхраняващи селскостопанска продукция, се акцентира върху своевременното подаване на сигнали за случаи на правонарушения от лица и фирми,изкупуващи селскостопанска продукция.

Предвидени са също така и инструктажи на назначените от кметовете полски пазачи, на които да бъдат разяснени функционалните им задължения и начините за взаимодействие с полицейските органи.

С ръководителите на частни охранителни фирми и звената за самоохрана  се обсъждат начините за взаимодействие и обмен на информация с оглед засилване на тяхната бдителност при охраната на селскостопанската продукция.

Сред планираните мерки е и провеждането на специализирани полицейски операции за предотвратяване, пресичане и разкриване на кражби и други престъпни посегателства върху селскостопанската продукция и имущество на земеделските производители, както и съвместни проверки с други контролни органи.

Активизиран ще бъде контролът върху движението на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства с оглед недопускане на пътнотранспортни произшествия с участието на селскостопанска техника, а също така и с превантивна цел за недопускане на престъпни посегателства и предизвикване на палежи в земеделските блокове.

В районите с обособени пунктове за изкупуване на селскостопанска продукция е предвидено засилено полицейско присъствие.

ОДМВР- София апелира към земеделските стопани за повече бдителност и предпазливост при установяване на контакт с търговци на селскостопанска продукция.

При всяко възникнало съмнение за нередност или извършено посегателство да се подава сигнал в районното управление на МВР или на тел.112!

 

17 май 2019

Главен комисар Иванов: Предприели сме безпрецедентна по размер операция в Костенец

Полицейските действия по издирването продължават и към момента. Тече безпрецедентна по размер операция, полицейското присъствие е много мащабно. Предприемаме всичко необходимо, за да установим извършителя, обобщи главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Локализирали сме няколко периметъра, там се извършват щателни проверки на всяка една къщурка и постройка. На този етап нямаме нови сигнали. Той уточни, че още не са готови експертизите, които категорично да потвърдят, че извършителят на двете престъпления е един и същ.  По думите му винаги съществува вариант издирваният да е напуснал периметъра.  Главният секретар отново призова да не се подават фалшиви сигнали, защото това разпилява ресурса, съсредоточен в операцията. Даде пример със сигнал, подаден снощи, че издирваният е забелязан в Сандански. Изчистен е сигналът, отхвърлен е, въпреки, че подателят се и кълнял, че е разговарял с издирвания мъж. Главен комисар Иванов подчерта, че са взети всички предпазни мерки, за да бъдат гарантирани животът и здравето на хората, затова е осигурена охрана на тези, за които  се смята, че са застрашени. Той опроверга слуховете за наличие на списък със застрашени от издирвания жители.
Главният комисар на МВР призова с оглед на сигурността всички да се съобразяват с разпорежданията на полицейските служители.

17 май 2019

Гл. комисар Иванов: Ще си тръгнем от Костенец само когато случаят приключи

Главният секретар на МВР призова да не се злоупотребява и да не се подават недоброжелателни сигнали, както и хората да не предприемат самостоятелни действия в случай, че забележат издирвания мъж

Издирването на заподозрения продължава, за съжаление към този момент нямаме резултат. Единственото положително, което можем да отбележим е, че хората започнаха да се активизират и да ни помагат. Използвам момента да подчертая, че получаваме доста сигнали, сред които за съжаление и недоброжелателни. Не може да се злоупотребява с подобни случаи, още повече когато е известно, че полицията  реагира сериозно и проверява  абсолютно всеки един сигнал. Няма как някой от тях да бъде подценен, подчерта главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов и апелира  да се спре с подаването на фалшиви сигнали, които затрудняват работата на служителите. Той уточни, че действията са във вътрешността и в периферията. Двете убийства по динамика на престъпленията не си приличат, нямаме категорични данни, че извършителят е един и същ. Единственото, което към момента можем да кажем със сигурност, е часът на смъртта е на 14 май вечерта. Според събраните данни е използван ловен патрон, 12 калибър, на този етап не можем да кажем категорично вида на оръжието. Следи от взлом няма в къщата, където е намерено тялото на втория убит. Още не са готови назначените експертизите, които могат да ни дадат по-голяма категоричност, за да кажем, дали извършителят е един и същ. И в двата случая нямаме данни за съучастници.  Всеки един сигнал приемаме с еднаква сериозност и подхождаме абсолютно отговорно. Получихме съобщение, че заподозряното лице се укрива в една къща, колегите от СОБТ, отивайки на място, преценявайки ситуацията, при влизане са използвали светлинна звукова граната, тя цели да дезориентира евентуалния извършител, поясни още главният секретар на МВР.
Нашата основна цел е да гарантираме живота и здравето на гражданите, да гарантираме живота и здравето на полицаите, затова обмисляме всеки един ход, използваме само специално обучени служители. Още от самото начало работим и с нашите психолози. Денонощно сме тук и  ще си тръгнем само, когато случаят приключи, категорично заяви главен комисар Иванов. Той още веднъж апелира хората да подават сигнали в полицията и да не предприемат самостоятелни действия, защото издирваният е опасен.

17 май 2019

Предприети са традиционните превантивни мерки за недопускане на инциденти и нарушения по време на абитуриентските балове

Във връзка с предстоящите абитуриентски тържества, в ОДМВР- София, респективно нейните 12 районни управления, е създадена нужната организация, включваща комплекс от превантивни мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, както и за недопускане и предотвратяване на инциденти.

Проведени са срещи с училищните ръководства и органите на местното самоуправление и местната администрация за координиране на действията и планиране на съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на движение по пътищата. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения, по маршрутите на придвижване на зрелостниците, както и местата, на които ще се провеждат балове и тържествени чествания. Увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), където ще се организират младежки празненства са инспектирани съвместно със служители на регионалните служби „ПБЗН“ в областта. Специално внимание е обърнато на пропускателния режим, с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Проверено е състоянието на пожарната и аварийната безопасност на обектите, качеството на предлаганите хранителни стоки. Взети са необходимите мерки и по отношение на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.

Отговорност за спокойното и безаварийно отпразнуване на абитуриентските балове имат и самите абитуриенти, и техните родители, към които са отправени следните препоръки:

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ  ЗА АБИТУРИЕНТИ

Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.

 

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва: 

Спазвай Закона за движението по пътищата

  • Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата
  • Погрижи се за своята безопасност
  • Бъди емоционален, но се контролирай
  • Не прекалявай с алкохола по време на бала
  • Ако ще шофираш, не пий алкохол
  • Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него
  • Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала
  • При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление

Законът и Правилникът за прилагане на Закона за движението по пътищата важат и през празничните и почивните дни. Нарушенията не остават незабелязани. Все по-често те се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобила в момента на извършването на нарушението.

Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата
От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях касаят управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. 

Погрижи се за своята безопасност
Грижата за личната сигурност и безопасност са водещи в живота на всеки човек. Не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на твоя абитуриентски бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помни, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите.

Бъди емоционален, но се контролирай
Еуфорията не може да скрие опасностите на пътя. Тя не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции.

Не прекалявай с алкохола по време на бала
Алкохолът не е най-доброто средство за повишаване на настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Възможно е алкохолното опиянение дори да развали празничното ти настроение и това на приятелите ти. Може да попаднеш в различни рискови ситуации в следствие на „смелите“ решения, взети под въздействието на алкохол.

Ако ще шофираш, не пий алкохол
Ако ти ще шофираш до ресторанта и обратно, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач на празничната кола. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан.

Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него
Предварително изберете шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Ако си правоспособен водач, не шофирай под въздействие на алкохол. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания, като помолиш и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала
Ако все още не си правоспособен водач, но имаш известни познания, не ги демонстрирай точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление
Помогни си и сам, като бъдеш внимателен и не се примиряваш с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да поискаш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ти за помощ.

ОДМВР- София апелира към всички абитуриенти и техните близки за по- голяма лична отговорност към здравето и безопасността им в дните на празничната еуфория.

Незабравим празник и успех в бъдещите начинания на всички зрелостници!

16 май 2019

Главен комисар Ивайло Иванов: Полицейските сили остават в района на Костенец до откриването на издирвания

Продължава издирването на заподозрения за убийство в Костенец. Полицейските сили ще останат в района, докато не бъде задържан, съобщи на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Към момента няма категорични доказателства, че двете убийства са извършени от един и същи човек, съобщи Ивайло Иванов. Във връзка с убийството на 42-годишния от града, открит вчера, той подчерта, че към момента е изяснено, че двамата с издирвания са съседи и са в роднинска връзка. Две различни са оръжията, използвани за извършването на двете престъпления.

Няма данни за пряк конфликт между тях. В годините назад издирваният е извършвал кражби от дома на убития, но отношенията са били като между съседи, няма сигнали в полицията за пряк конфликт или дрязги между тях. След приключването на експертизите ще има яснота  за настъпването на смъртта на убития съсед, открит вчера. На етапа няма конкретни данни дали издирваният е свързан с убийството му. Сигналите във връзка с местонахождението на издирвания са недостатъчни. Разчитаме на информация от хората и ще сме благодарни за всяка информация от граждани, която ще подпомогне работата на полицията, заяви директорът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов, който подчерта, че разположените в и край Костенец сили на реда са гаранция за безопасността на хората.

16 май 2019

Полицията работи по досъдебно производство за убийство на 42-годишен от Костенец

Полицейските действия са под наблюдението на Окръжна прокуратура – София

По две досъдебни производства работи полицията под наблюдението на Окръжна прокуратура София - за убийството на 38-годишна жена на 10 май и за намерения днес убит 42-годишен мъж в къща в съседство до дома на обявения за издирване мъж, бе съобщено на брифинг в Костенец. Към този момент няма категорични данни и доказателства, че заподозреният извършител на първото убийство е автор и на второто, като в процеса на работа по случая не изключваме нито една версия, включително и тази, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Разпоредени и вече предприети са допълнителни мерки, за да гарантираме безопасността на гражданите - съставът на Специализирания отряд за борба с тероризма е на място в Костенец, насочени са и допълнителни сили от Дирекция „Жандармерия“, допълни Иванов. По думите му, нови сигнали за издирвания мъж няма, а всички, получени до момента, са проверени. Проверени са и всички места, където евентуално може да е пребивавал заподозреният. Към този момент не е получен сигнал, в който  категорично да се твърди, че мъжът е забелязан в района или на друго място.

Административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова подчерта, че двете убийства са извършени с две различни оръжия, като към момента все още продължава огледът на местопроизшествието. По последни данни, 42-годишният мъж е бил видян за последно около 18 часа вчера. По тялото му е открита една рана - от огнестрелно оръжие в областта на брадата.

Между издирвания и жертвата на днешното престъпление има роднинска връзка - те са трети братовчеди. При проведени преди време разговори с простреляния днес  мъж, той не е споделил никакви притеснения. Сигналът днес е подаден от негов роднина, който го е потърсил в дома му. 42-годишиният е живеел е сам, към момента е разделен със съпругата си, има дете. От проведените разпити няма данни за взаимоотношения между него и 38- годишната жена на братовчед му, стана ясно на брифинга.

15 май 2019

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР- София ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа.
В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

     3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

ОБРАЗЦИ НА ВИДОВЕТЕ ИЗДАВАНИ УДОСТОВЕРЕНИЯ:
Удостоверение при изгубена, открадната, повредена или унищожена лична карта
Удостоверение при изгубен, откраднат, повреден или унищожен паспорт
Удостоверение при липса на издадена лична карта
Удостоверение при лична карта с изтекъл срок на валидност

14 май 2019

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 13– 17.05.2019 г.

1. Началник на РУ Ботевград:

- на 16.05.2019 г. от 14:00 ч. – с. Трудовец, в кметството;

- на 16.05.2019 г. от 16:00 ч. – с. Литаково, в кметството.

 

2. Началник на РУ Годеч:

- на 16.05.2019 г. от 14:00 ч. – с. Шума, в кметството.

3. Началник на РУ Елин Пелин:

- на 17.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Гара Елин Пелин, в кметството.

4. Началник на РУ Етрополе:

- на 16.05.2019 г. от 11:00 ч. до 11:30 ч. – с. Брусен, в кметството.

 

5. Началник на РУ Ихтиман:

- на 14.05.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Вакарел, в кметството.

 

6. Началник на РУ Костенец:

- на 17.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Очуша, в кметството.

 

7. Началник на РУ Костинброд:

- на 15.05.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Опицвет, в кметството.

 

8. Началник на РУ Пирдоп:

- на 15.05.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Буново, в кметството;

- на 15.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Мирково, в кметството.

 

9. Началник на РУ Правец:

- на 15.05.2019 г. от 09:30 ч. – с. Джурово, в кметството;

- на 15.05.2019 г. от 10:30 ч. – с. Осиковица, в кметството;

- на 15.05.2019 г. от 11:30 ч. – с. Осиковска Лакавица, в кметството;

- на 17.05.2019 г. от 09:30 ч. – с. Равнище, в кметството;

- на 17.05.2019 г. от 10:30 ч. – с. Манаселска Река, в кметството;

- на 17.05.2019 г. от 11:30 ч. – с. Видраре, в кметството.

10. Началник на РУ Самоков:

- на 17.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Драгушиново, в кметството.

 

11. Началник на РУ Своге: 

- на 16.05.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Брезе, в кметството;

- на 16.05.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Добърчин, в кметството.

 

12. Началник на РУ Сливница:

 - на 16.05.2019 г. от 14:00 ч. – с. Калотина, в кметството.

14 май 2019