МВР

ОД София

 

Новини

Отборът на РУ- Самоков – шампион в Благотворителния турнир по футбол

След оспорвана битка с много спортен хъс и адреналин първото място в турнира, провеждан с благотворителна кауза от Спортен клуб "Мусала" при ОДМВР- София, бе спечелено от представителите на РУ- Самоков. Втори се класираха домакините от РУ- Ботевград, следвани от колегите им от РУ- Своге и обединеният отбор на РУ- Костенец и РУ- Ихтиман.

Директорът на ОДМВР- София старши комисар Николай Спасов поздрави всички служители за участието им в благородната инициатива и връчи почетните отличия на победителите. Сред официалните гости на мероприятието бяха и директорът на РДПБЗН- София комисар Георги Иванов, началникът на РУ- Ботевград гл. инспектор Красимир Кирилов, началникът на отдел "Охранителна полиция" в областната дирекция комисар Ивайло Александров, директорът на Областно пътно управление и др.


06 дек 2019

Очаква се натоварване в административното обслужване през следващата година; изтичащите лични документи могат да се подменят предсрочно

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-София информира всички заинтересовани граждани за възможността да подменят личните си документи с изтичащ срок на валидност предсрочно. Причината е очакваното натоварване в административното обслужване през 2020 г. и 2021 г., когато изтича валидността на голям брой български лични документи на жители от областта.

За да избегнат очаквания наплив пред гишетата в сектор БДС и районните управления, гражданите могат да се възползват от възможността за предсрочна подмяна на личните си документи преди изтичане на тяхната валидност. За удобство подаването на заявления за издаване на лични документи като обикновена услуга може да се извърши по избор на гражданите във всяко едно подразделение на сектора, независимо на територията на коя община е заявен постоянният им адрес. Получаването на готовите документи е в поделението, където са подадени заявленията. Предоставянето на бърза и експресна услуга ще продължи да се извършва само в сектор БДС в областната дирекция.


Не е необходима подмяна на лични карти, които са със срок на валидност „безсрочен“.

Гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да подадат заявления за издаване на лични карти и паспорти по електронен път. Необходимо условие в този случай е да са налице актуални биометрични данни.

Същевременно ОДМВР-София предлага на институциите, организациите, предприятията и фирмите, служителите им да се възползват от възможността за организирано административно обслужване в сектор БДС в кратки срокове. За организиран прием на заявления ще бъде обособено специално гише, за да се ускори и улесни работният процес и да се спести време на хората.

От сектор БДС напомнят, че съгласно изискванията на Закона за българските лични документи, всеки гражданин е длъжен след изтичане срока на валидност на личната му карта да подаде заявление за издаване на нова в срок от 30 дни. След изтичане на този едномесечен срок гражданите подлежат на санкция.

05 дек 2019

Редица нарушения са констатирани при комплексни проверки на търговски обекти в Правец

В изпълнение на предварително утвърден план, вчера бе проведена съвместна полицейска операция на служители от РУ- Правец, Териториалната дирекция на НАП, Комисията за защита на потребителите и Областната дирекция по безопасност на храните, с цел извършване на тематични инспекции и регулярни проверки на търговски обекти. В хода й са проверени общо 7 обекта, при което са констатирани различни нарушения. Салати, десерти и месни продукти  от свинско и пилешко с изтекъл срок на годност, както и несъответствие на наличните парични суми в касата с дневния отчет, са установени в един от проверените обекти. В друг- магазин за промишлени стоки, е установено, че на стоките не са поставени етикети на български език, което е нарушение на чл. 91, ал.1 от Закона за защита на потребителите. Принудителна административна мярка „запечатване на обекта“ предстои да бъде наложена от данъчните инспектори спрямо баничарница, където било констатирано несъответствие на наличните парични суми в касата с дневния отчет, липса на паспорт на фискалното устройство и на всички отчети. За всички установени нарушения предстои съставянето на актове.

05 дек 2019

79 нарушители са установени в рамките на операцията срещу неправомерно използване на местата за спиране, предназначени за лица с трайни увреждания

Във връзка с членството ни в европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL и поетите от страната ни ангажименти за участие в организирани от нея инициативи, от 6 часа на 3 декември до 6 часа на 4 декември бе проведена полицейска акция за контрол над водачите, използващи места за спиране, предназначени за лица с трайни увреждания (инвалиди). В рамките на операцията бяха проверени паркинги, обществени сгради, търговски обекти, пазари и др. места, предназначени за паркиране и престой на лица с трайни увреждания.

От служителите на 12- те районни управления на ОДМВР- София са проверени общо 269 водачи, при което са установени 79 нарушения от тяхна страна. Допълнително са установени и 3 нарушения по отношение на застраховката „Гражданска отговорност“. Поради неплатени глоби са отнети 6 свидетелства за управление на МПС. На 35 водачи са връчени електронни фишове.

04 дек 2019

3495 са проверените пътни превозни средства по време на акция „ЗИМА“

За времето от 1 до 30 ноември в цялата страната се проведе традиционната акция на полицията „ЗИМА“. През периода на територията на ОДМВР- София бяха проведени общо 41 специализирани полицейски операции, разпределени тематично в трите кампании на акцията.

Общият брой на проверените ППС е 3495, от които: 2565 леки и 684 товарни автомобила, 86 ППС с животинска тяга, 83 велосипеда, 38 селскостопански машини, 20 мотоциклета, 16 мотопеда и 3 малогабаритни машини. При проверките им са констатирани общо 272 неизправности, преобладаващо по осветителните системи и сигнализацията /139/

Във връзка с констатирани нарушения е взето отношение по 1517 случая. Съставени са 586 акта и 895 фиша, а 9 ППС са спрени от движение.

Санкционираните велосипедисти са общо 16, а установените нарушители- водачи на ППС с животинска тяга- 39.

75 пешеходци са глобени с фиш, а на 10 са съставени актове за извършените от тях нарушения.

От полицейските служители са изготвени общо 53 предписания за отстраняване на недостатъците на пътните настилки, сигнализацията и пътната маркировка.

                                                    ******************
3132 е общият брой на установените нарушения за скорост по време на специализираната полицейска операция, проведена на територията на областта за времето от 25 ноември до 1 декември.
2338 от тях са установени извън населено място, останалите 794 са в населено място. 1876 от нарушителите са заснети със стационарен преносим уред за осъществяване на контрол на пътното движение /т.нар. тринога/

04 дек 2019

Предприети са мерки за спокойното протичане на студентския празник

Във връзка с предстоящото отбелязване на студентския празник- 8 декември, от ОДМВР- София е създадена необходимата организация за опазване на обществения ред и недопускане на пътни инциденти по време на провежданите тържества и събирания. В превантивните мероприятия са включени и служители на регионалните служби "Пожарна безопасност и защита на населението", както и представители на други компетентни държавни органи.

Засилено ще е полицейското присъствие около увеселителните и питейни заведения, хотелските комплекси и хижи, където ще има празнуващи студенти, като в случай на необходимост, младите хора ще могат веднага да се обръщат за помощ и съдействие към силите на реда.

Проведени са работни срещи със собствениците и управителите на обектите, както и с представителите на охранителните фирми, на които са съгласувани начините на взаимодействие и бърза реакция при възникнала необходимост. Проведени са инструктажи, на които е завишена бдителността по отношение на пропускателния режим с цел недопускане в заведенията на непълнолетни посетители и такива с огнестрелни и пиротехнически изделия.

В дните около празника е създадена организация и за осигуряване на безопасността на движение по пътните артерии на обслужваната територия.  В рамките на планираните специализирани полицейски операции ще се извършва засилен контрол по отношение на водачи на МПС, употребили алкохол и упойващи вещества;   неправоспособни и управляващи неизправни МПС. Ще се взема безкомпромисно отношение към всички участници в пътното движение, които грубо нарушават Закона за движение по пътищата и с рисковото си поведение създават опасност за живота и здравето на останалите.

ОДМВР- София пожелава на всички студенти незабравим празник и безопасно пътуване!

04 дек 2019

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 02 – 06.12.2019 г.

1. Началник на РУ Ботевград:

- на 05.12.2019 г. от 10:00 ч. – с. Врачеш, в кметството;

- на 05.12.2019 г. от 16:00 ч. – с. Скравена, в кметството.

 

2. Началник на РУ Годеч:

- на 05.12.2019 г. от 14:00 ч. – с. Гинци, в кметството.


3. Началник на РУ Елин Пелин:

- на 06.12.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Априлово, в кметството.


4. Началник на РУ Етрополе:

- на 04.12.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Ямна, в кметството.

 

5. Началник на РУ Ихтиман:

- на 04.12.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Веринско, в кметството.

 

6. Началник на РУ Костенец:

- на 06.12.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Очуша, в кметството.

 

7. Началник на РУ Костинброд:

- на 04.12.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Чибаовци, в кметството.

 

8. Началник на РУ Пирдоп:

- на 04.12.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Буново, в кметството;

- на 04.12.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Мирково, в кметството.

 

9. Началник на РУ Правец:

- на 04.12.2019 г. от 09:30 ч. – с. Джурово, в кметството.

- на 04.12.2019 г. от 10:30 ч. – с. Осиковица, в кметството.

- на 04.12.2019 г. от 11:30 ч. – с. Осиковска Лакавица, в кметството.

 

10. Началник на РУ Самоков:

- на 06.12.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Алино, в кметството.

 

11. Началник на РУ Своге: 

- на 05.12.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Реброво, в кметството;

- на 05.12.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Томпсън, в кметството.

 

12. Началник на РУ Сливница:

- на 05.12.2019 г. от 14:00 ч. – с. Пожарево, в кметството.

 

 

 

02 дек 2019