МВР

ОД София

 

Новини

Стартира традиционната акция на полицията „ЗИМА“

По традиция и тази година акцията е разделена в три основни кампании.

Първа част от 01.11.2020 г. до 10.11.2020 г. –“С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства (ПС) с животинска тяга и др.

Втора част от 11.11.2020 г. до 20.11.2020 г. –“Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. В този период е и Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 15 ноември 2020 г., който по традиция ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в областта.

Трета част от 21.11.2020 г. до 30.11.2020 г. –“Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

 

За времето на провеждане на акцията ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

На територията на 12-те районни управления към ОДМВР-София ще бъдат проведени специализирани полицейски операции със съответна насоченост. 

В периода, обхващащ първата част на кампанията, работата на пътните полицаи ще бъде насочена основно към превенция над поведението на велосипеди, ППС с животинска тяга и др. При регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на  светлините за изправност и съответствие с нормативните изисквания.

Местните власти съвместно със служители на Пътна полиция ще извършват проверки за наличие на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията. Ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа; ще се взима отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

През втората част от кампанията дейността на пътните полицаи ще  бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. В този период ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции.  Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение. 

В третата част от кампанията дейността на Пътна полиция ще бъде насочена основно към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците.

 

ЗИМАТА Е БЕЗОПАСНА, КОГАТО СИ ГОТОВ ЗА НЕЯ!

 За изправността

•Провери изправността на спирачната система (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)

•Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)

•Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

 

Принудителни административни мерки:

Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

При управление на технически неизправно ППС глобата е:

50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

200 лв. – при констатирани значителни неизправности

500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)

 

За гумите

•Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март) (чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП)

•Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания 

 Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП)

•Гумите с шипове са забранени (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

•Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП) Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

 

За поддръжката

•Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки

•Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг

•Смени водата с антифриз

•Провери работи ли парното

 

За сигурността  

•Постави в багажника вериги за сняг, въже за теглене

•Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг

•При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж здраво волана, не променяй посоката на движение

 

За съобразителността

 

•Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за ремонти по маршрута си на движение

•Излез от вкъщи десетина минути по-рано, за да подготвиш автомобила си за път

•За планиран дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли дрехи и одеяло

 

Съвети от „Пътна полиция“

Главна дирекция „Национална полиция“

30 окт 2020

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 26 – 30.10.2020 г.

1. Началник на РУ Ботевград:

- на 28.10.2020 г. от 10:00 ч. – с. Литаково, кметство;

- на 28.10.2020 г. от 12:00 ч. – с. Гурково, кметство.

 

2. Началник на РУ Годеч: през месец октомври няма да се извършва прием на граждани поради въведените мерки от Министъра на здравеопазването във връзка с КОВИД 19.

 

3. Началник на РУ Елин Пелин: във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на КОВИД 19 са преустановени срещите с кметовете.

 

4. Началник на РУ Етрополе:

- на 29.10.2020 г. от 13:30 ч. до 14:30 ч. – с. Лъга, кметство.

 

5. Началник на РУ Ихтиман: във връзка с въведената извънредна обстановка до 30.11.2020 г. няма да се провеждат срещи в малките и отдалечени населени места.

 

6. Началник на РУ Костенец: с оглед въведената извънредна епидемична обстановка временно се преустановяват ежеседмичните срещи с местната власт и населението.

 

7. Началник на РУ Костинброд:

- на 29.10.2020 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Опицвет, кметство.

 

8. Началник на РУ Пирдоп: прием на граждани не се провежда поради въведената в страната извънредна епидемична обстановка и при спазване на издадените в тази връзка разпоредителни документи. След отмяната й приема ще продължи.

 

9. Началник на РУ Правец: поради въведената в страната извънредна епидемична обстановка се преустановяват приемите. След отмяната й приемите ще продължат.

 

10. Началник на РУ Самоков: отчитайки предприетите мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на COVID 19 не е предвидено осъществяване на приемна дейност до отпадане на необходимостта.

 

11. Началник на РУ Своге: 

- на 29.10.2020 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Искрец, кметство;

- на 29.10.2020 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Свидня, кметство.

 

12. Началник на РУ Сливница: не е планирано провеждане на срещи до нормализиране на епидемичната обстановка.

27 окт 2020

Трима мъже са задържани и обвинени за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат през територията на страната

В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция, около 3.30 часа на 21 октомври, в с. Нови хан, служители на РУ-Елин Пелин спрели лек автомобил „Крайслер Вояджър“, непосредствено след като от него били свалени и оставени в гориста местност 35 чужди граждани. 21-годишният водач, криминално проявен и осъждан от Свиленград, бил задържан за срок до 24 часа, а на автомобила- извършен оглед. От извършената проверка се установило, че мъжете в групата са без документи за самоличност и без предишни регистрации в Р България. Самоопределилите се като афганистанци мъже били отведени в районното управление, където работата с тях продължили служители от група „Миграция“ към областната дирекция.

Минути след 19 часа същия ден, в района на 14 км на автомагистрала „Хемус“, от автопатрул на група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ при ОДМВР-София са задържани двама мъже от Видин и намиращите се в управлявания от единия от тях лек автомобил „Ауди А6“ седмина нелегално пребиваващи чужденци. Трима от чужденците са определили като граждани на Ирак, останалите четирима- на Сирия.

По двата случая са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 281, ал.2 от НК под наблюдението на районната прокуратура в Елин Пелин. След приключване на процесуално-следствените действия тримата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми. На водача от Свиленград е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“, на останалите двама- „подписка“.

23 окт 2020

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 19 – 23.10.2020 г.

1. Началник на РУ Ботевград:

- на 22.10.2020 г. от 10:00 ч. – с. Боженица, кметство;

- на 22.10.2020 г. от 12:00 ч. – с. Новачене, кметство.

 

2. Началник на РУ Годеч: през месец октомври няма да се извършва прием на граждани поради въведените мерки от Министъра на здравеопазването във връзка с КОВИД 19.

 

3. Началник на РУ Елин Пелин: във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на КОВИД 19 са преустановени срещите с кметовете.

 

4. Началник на РУ Етрополе:

- на 22.10.2020 г. от 13:30 ч. до 14:30 ч. – с. Рибарица, кметство.

 

5. Началник на РУ Ихтиман: във връзка с въведената извънредна обстановка до 30.11.2020 г. няма да се провеждат срещи в малките и отдалечени населени места.

 

6. Началник на РУ Костенец:

- на 23.10.2020 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Очуша, кметство.

 

7. Началник на РУ Костинброд:

- на 22.10.2020 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Бучин Проход, кметство.

 

8. Началник на РУ Пирдоп: прием на граждани не се провежда поради въведената в страната извънредна епидемична обстановка и при спазване на издадените в тази връзка разпоредителни документи. След отмяната й приема ще продължи.

 

9. Началник на РУ Правец:

- на 23.10.2020 г. от 09:30 ч. – с. Разлив, кметство.

 

10. Началник на РУ Самоков:

- на 23.10.2020 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Клисура, кметство.

 

11. Началник на РУ Своге: 

- на 22.10.2020 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Дружево, кметство;

- на 22.10.2020 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Миланово, кметство.

 

12. Началник на РУ Сливница:

- на 22.10.2020 г. от 14:00 ч. – с. Пожарево, кметство.

 

 

                                               

 

20 окт 2020