МВР

ОД Монтана

 

Новини

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 15 ноември - 19 ноември 2021 г.
ОДМВР Монтана - 576
РУ Лом - 203
РУ Берковица - 145
РУ Вършец - 38


22 ное 2021

От 21 до 30 ноември се провежда третият етап на Акция „Зима“, насочен към водачите на МПС

  Третият етап на акцията започна в неделя и ще продължи до края на месец ноември. Фокусът е поставен върху техническата изправност на моторните превозни средства, съобщават от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. През тези 10 дни екипите на полицията ще следят автомобилите да са с гуми, подходящи за движение при зимни условия, и с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Освен това ще се проверява изправността на стъклопочистващите и осветителните системи.
 Водачите трябва да подготвят автомобилите си за сезона и да бъдат особено внимателни при управление при зимни условия, защото на места вече, особено в сутрешните часове, има заледявания по пътищата.

Акция "Зима" е насочена към всички участници в движението по пътищата. Тя е разделена на 3 етапа, всеки един от които се провежда в рамките на 10 дни през целия месец ноември. По време на първия се обръща внимание на водачите на безмоторни превозни средства и индивидуални електрически превозни средства. Втората десетдневка е посветена на пешеходците, а третата на водачите на моторни превозни средства.

22 ное 2021

Изборният ден на територията на област Монтана започна в спокойна обстановка

  Преди началото на балотажа в област Монтана не са регистрирани нарушения на обществения ред и прояви, застрашаващи нормалното му провеждане.
Снощи охраната на всичките 304 секции в областта бе поета от служителите на МВР. 394 служители от структурните звена на МВР в областта отговарят за нормалното протичане на изборния ден. Тази сутрин в 07,30 ч. всички изборни секции са отворени и предадени на съответните избирателни комисии.
  В седмицата преди балотажа сектор „Български документи за самоличност” са издали 20 удостоверения за гласуване на граждани. Днес Паспортна служба ще работи до 19,30 ч. Ще се издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документ с изтекъл срок ) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

21 ное 2021

Жител на ломското село Медковец е задържан за пробождане с нож на жената, с която живеел на семейни начала

  На 19.11.2021 г. в 16,00 ч. в РУ Лом е постъпил сигнал за пострадала жителка на ломското село Медковец, получила прободна рана в гърба си след самонараняване. Служители на Участък Медковец извършили незабавна проверка по случая. След посещение на дома на потърпевшата – 21-годишна местна жителка, и проведените разговори с нея и близките й била получена информация, че жената се самонаранила при падане в двора на къщата, в близост до външна мивка, на която е имало кухненски ножове. При падането й ножовете се разпилели и тя се наранила на един от тях. След преглед в МБАЛ Лом, пострадалата е транспортирана в МБАЛ Монтана. При извършената оперативна намеса е установено, че е засегнат белият й дроб и има опасност за живота й.
 По случая дежурна оперативна група на РУ Лом е извършила оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства и са разпитани свидетели. В хода на разследването първоначалната версия за самонараняването не се потвърдила. Като заподозрян в извършването на пробождането на жената с нож в гърба в полицейския арест на РУ Лом за 24 часа бил задържан 30-годишният мъж, живеещ на семейни начала с пострадалата. Установено е, че същия ден между двамата възникнал скандал на битова основа, последвало сбиване и боричкане, при което при опит да отнеме от ръката на жената нож, който тя държала и заплашвала с него мъжа, той неволно я пробол в областта на белия дроб. 30-годишният е направил пълни самопризнания и оказал съдействие на разследването, като посочил свидетели, непреки очевидци, присъствали в дома им. Те са установени и разпитани. Работата по случая продължава РУ Лом. Образувано е досъдебно производство по чл. 128, ал. 1 от НК.

20 ное 2021

За по-малко от денонощие криминалисти от РУ Монтана разкриха инсцениран грабеж

 На 17.11.2021 г. в 22,06 ч. в ОДЧ на ОДМВР Монтана е получен сигнал, че в ж.к. „Младост – 1” в гр. Монтана е извършен грабеж на 19-годишен местен жител. По данни на потърпевшия, нападателите били двама, на видима възраст около 23-24 г., облечени в тъмни анцузи и черни якета с качулки. След като му нанесли побой, двамата му отнели сумата от 430 лв и мобилен телефон „Huawei".
Служители на РУ Монтана извършили оглед на местопроизшествието и провели беседи с множество хора, живеещи в близост, за да установят свидетели. На пострадалия е направен медицински преглед в ЦСМП на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев" гр. Монтана.
 В процеса на работа при извършените допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия криминалисти от РУ Монтана установили, че 19-годишният е инсценирал грабежа, тъй като по-рано същия ден изиграл паричната сума в казино в гр. Монтана. Той предал на органите на МВР част от парите, които били оборота на заведение за хранене, в което работел като шофьор и извършвал доставки по домовете. РУ Монтана продължава работа по образуваното по случая досъдебно производство.

19 ное 2021

МВР ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на балотажа за президент и вицепрезидент на Република България

  В седмицата преди 21 ноември 2021 г., когато ще се проведе балотажът за президент и вицепрезидент на Република България, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 19 ноември 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 16 ноември 2021 г. до 20 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 21 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 20.11.2021 г. (събота) и на 21.11.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

За периода от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. вкл. ще се издават нови удостоверения.

Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14.11.2021 г. са невалидни.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН - 21 НОЕМВРИ 2021 Г.

18 ное 2021