МВР

ОД Ловеч

 

Новини

91 служители от ОДМВР и РД ПБЗН-Ловеч са наградени по повод професионалния празник на МВР

 

На 05 юли се навършват 141 години от създаването на вътрешното ведомство. Денят е определен и за професионален празник на служителите от всички структури на МВР.

С грамота от Административния секретар на МВР Бойко Славчев за образцово изпълнение на професионалните задължения са отличени г-жа Мария Петкова началник сектор „Български документи за самоличност“ и г-н Пламен Вълев главен счетоводител на ОД МВР-Ловеч. Наградите им бяха връчени от старши комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч.

С писмена похвала за проявена инициативност, постигнати високи професионални резултати и съществен принос при изпълнение служебните задължения  в ОД МВР-Ловеч са наградени 73 служители:

  • От директор ОД МВР Ловеч е награден комисар Цветозар Цанков заместник директор на дирекцията и още 28 служители
  • От зам.директор ОД МВР-Ловеч – 11 служители
  • От началник отдел „Охранителна полиция“ – 21 служители
  • От началник отдел „Разследване“ – 5 служители
  • От името на началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД МВР-Ловеч – 7 служители

В РД ПБЗН-Ловеч отличените за празника служители са 16:

С „Почетен знак на МВР  ІІІ степен“ от Министъра на вътрешните работи е отличен главен инспектор Николай Христов – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Тетевен към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР.

С писмена похвала за висок професионализъм и постигнати резултати са наградени общо 15 служители:

  • от името на министър Младен Маринов е награден 1 служител
  • от главен комисар Николай Николов директор на ГДПБЗН – 6 служители
  • от зам.директор ГДПБЗН – 3 служители
  • от комисар Владимир Кацарски директор на РДПБЗН-Ловеч – 5 служители

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

 

03 юли 2020

Специализирана операция срещу битовата престъпност под ръководството на прокуратурата е проведена на 30 юни в Тетевен и околните села

Специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност е проведена на 30 юни на територията на община Тетевен. Полицейските действия са преминали под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч и Районна прокуратура –Тетевен.
Специализираната полицейска операция е реализирана с участието на служители от РУ-Тетевен и Зонално жандармерийско управление-Плевен. В хода на предприетите действия са проверени 115 лица и 80 МПС, като за  установени административни нарушения са съставени 21 глоби с фиш, 1 акт по Кодекса на застраховането, 1 акт по ЗБЛД и 4 акта по ЗДВП.
По време на специализираната операция е извършено претърсване  в три жилища в  тетевенско село, като от първия дом полицаите са иззели боен пистолет и 37 различни боеприпаси. Установено е, че 22-годишния обитател на имота не притежава разрешение за носене и съхранение на оръжие. Във втората къща, обитавана от 20-годишен мъж, полицаите са открили пневматична пушка, за която собственикът не е представил разрешително. От трета къща в същото село служителите на реда са иззели  гладкоцевна ловна пушка, за която 29-годишния обитател на имота няма разрешително за носене и съхранение. Тримата мъже са задържани за срок от 24 часа в РУ Тетевен, а по случаите са образувани 3 досъдебни производства.
В хода на операцията, в двор към имот в с.Глогово служителите на РУ Тетевен са се натъкнали на около 10м3 дърва за огрев от различни видове, без да са придружени с превозен билет и контролна горска марка. Дървесината е иззета по съответния ред, а по случая е образувано досъдебно производство.
Досъдебно производство е образувано и след като на адрес в Тетевен полицаите са установили съхранение на цветни метали - кабелен отпадък, без да е налице разрешително за извършването на подобен вид дейност. Металните отпадъци са иззети и работата продължават служителите на РУ Тетевен.

01 юли 2020

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност бе проведена на 18 юни на територията на общините Ловеч и Летница

Полицейските действия са осъществени под надзора на Окръжна и Районна прокуратура Ловеч и с участието на служители от РУ Ловеч и Зонално жандармерийско управление-Плевен.
В хода на операцията е извършена проверка на 99 МПС и 136 лица, установени са 35 нарушения за които са съставени 5 акта /3 по ЗДВП, 1 по Кодекса за застраховането и 1по ЗБЛД/, сътавени са и 40 глоби с фиш.
По време на операцията е разкрита кражба на телевизор от частен дом във вилната зона на Ловеч. Установен е извършителят – 19 годишен младеж от града, а отнетата вещ е иззета по съответния ред.
Образувани са две досъдебни производства за притежание на наркотични вещества. Двама мъже и една жена са задържани на адрес в Ловеч, след като при процесуално-следствените действия в жилището  са открити и иззети наркотични вещества реагиращи на канабис, с бруто тегло 1.1 грама и кетамин с бруто тегло 3.9 грама.
В къща в ловешко село, при извършено претърсване  полицаите са открили наркотично вещество реагиращо на метамфетамин. Задържан е мъж, който е обитавал имота. 
В хода на специализираната полицейска операция, в с.Чавдарци са установени две лица, които са отрязали 4 дървета сребролиста липа без надлежно разрешително, а малко по-късно в района са установени 4 други лица, които също са извършвали сеч на клоните на 5 дървета липа. И по двата случая са образувани проверки и предстои материалите да бъдат докладвани по компетентност на Районна прокуратура-Ловеч.

Полицейските служители са извършили проверка и на 3 заложни къщи и 2 пункта за изкупуване на черни и цветни метали.

 

19 юни 2020

В ход е операция на Пътна полиция за опазване живота и здравето на децата на пътя

От 18 до 25 юни е в ход специализирана полицейска операция, насочена към опазване на живота и здравето на децата и младежите, голяма част от които от 15 юни са вече във ваканция. Основното, за което ще следят контролните органи, е недопускане пресичането от пешеходци на платното за движение на нерегламентирани за това места или при забранителен сигнал на светофарната уредба. Друг акцент е недопускане управлението на мотопеди и други видове превозни средства от неправоспособни водачи.

Спрямо водачите на пътни превозни средства да бъде засилен контролът за недопускане отнемането на предимство на пешеходци, управление на МПС и превоз на пътници без използването на обезопасителни средства. Ще се следи и за недопускане на движение на велосипедисти по тротоарите, както и за неизползване на светлоотразителна жилетка в тъмната част на денонощието.

18 юни 2020

Резултати от проведена операция по противодействие на конвенционалната престъпност от РУ Луковит

 

Специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност е проведена на 09 юни на територията на община Луковит. Полицейските действия са преминали под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч и Районна прокуратура –Луковит.

Специализираната полицейска операция е реализирана с участието на служители от РУ-Луковит и Зонално жандармерийско управление-Плевен. В хода на предприетите действия са обходени 12 населени места, проверени са 129 лица, 97 МПС и 2 жилища. Установени са  36 административни нарушения, за които са съставени 9 акта и 26 глоби с фиш по ЗДВП, съставен е 1 акт по ЗБЛД и са връчени 6 електронни фиша.  По време на специализираната операция е извършено претърсване  в две жилища в  луковитско село, като от първия дом полицаите са иззели ловна пушка, пистолет и боеприпаси, а от втората къща – ловна пушка и боеприпаси. Задържани за срок до 24 часа в РУ Луковит са двама мъже, обитатели на имотите.

В хода на операцията е задържан и 34-годишен мъж, който е установен да управлява мотопед със заличен номер на рама и без съответната регистрация, каквато се изисква по закон. Срещу лицето е образувано бързо производство.

11 юни 2020

Резултати от специализираната полицейска операция срещу битовата престъпност, проведената на 04 юни на територията на община Ябланица.

Полицейските действия са проведени под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч и Районна прокуратура –Тетевен

Специализираната полицейска операция е реализирана с участието на служители от РУ-Ябланица, ОД МВР-Ловеч, ЗЖУ-Плевен, Пътна полиция при ОД МВР-Ловеч, НАП и РИОСВ, като акцентите са били насочени основно към спазването на Закона за движение по пътищата, следене за вещи и предмети обект на престъпни посегателства, търговия  с акцизни стоки без бандерол и др.
О
бразувани са две досъдебни производства, проведени са профилактични беседи с 11 лица, които са с две или повече присъди, установено е било едно лице обявено за издирване, с цел  установяване на адрес. По време на полицейските действия са извършени проверки на 187 МПС и 225 лица, констатирани са 38 нарушения,за които са съставени  18 акта, от тях 9 по ЗДВП, 8 по ЗБЛД и 1 по ЗОБВВПИ, а също са санкционирани 20   водачи с наложени глоби с фиш и са връчени   7  електронни  фиша на водачи на МПС, с изготвяне на съответни разписки.

 

05 юни 2020