МВР

ОД Ловеч

 

Новини

На вниманието на гражданите с изтичащи лични документи през 2020 година

Удължени са сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

От сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Ловеч и звената БДС към Районните управления на МВР информират , че във връзка с епидемичната ситуация от остър респираторен синдром свързан с появата на коронавирус, в Държавен вестник бр. 28 от 24.03.2020 г. е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, променен  в ДВ бр.98 от 17.11. 2020 г., в който са удължени сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2020 г., в сила от 31.10.2020 г.) Срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта или паспорт може да се издават и преди изтичането на удължения срок.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2020 г., в сила от 31.10.2020 г.) Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.

Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на област Ловеч могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) в СБДС при ОДМВР – Ловеч и   във всяко Районно управление , РУ - Троян, РУ – Тетевен и РУ – Луковит. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. 

Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга. 

Справка показва, че през 2020 год. изтича валидността на 18 608 лични карти, 13 052 СУМПС и 5 520 паспорти издадени от ОД МВР-Ловеч.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Работното време на сектор БДС в ОД МВР-Ловеч, в РУ Троян и РУ Тетевен е от понеделник до петък от 08.30ч. до 17.30., а в РУ Луковит от понеделник до петък от 08.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
            
Телефони за контакти: 068/ 668 355 и 068/668 405 за сектор БДС и  068/668-364 за сектор Пътна полиция. 
e-mail адрес : 
[email protected]

 

Информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Ловеч, както следва:

 
29.04.2021 Г.  
Област Ловеч Общ брой приети заявления за лична карта и/или паспорт  Приети заявления за издаване на
Свидетелство за управление на МПС
УМПС/
ОДМВР Ловеч 26 26
РУ - Луковит 4 1
РУ - Тетевен 15 7
РУ - Троян 16 11

 

14 сеп 2020

Предприети са необходимите мерки за гарантиране на сигурността и реда в дните около предстоящите празници

В ОДМВР-Ловеч е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и защитата на населението,  както и за осъществяване на контрол по спазването на въведените противоепидемични мерки, по време на Великденските празници и на 6 май-Гергьовден.
Осигурено е  полицейско присъствие на обществените места около храмовете по време на църковните богослужения и през празничните дни ще се съблюдава за спазване на необходимата дистанция между гражданите, носенето на предпазни маски и недопускане струпването на хора на едно място.Осъществени са контакти с органите на местната власт по места, с оглед предприемане на съвместни действия по опазване на реда и безопасността в населените места.
Пътни полицаи ще има по пътищата първи клас и в районите на участъци, с концентрация на ПТП, както и на пътните възли, кръстовищата и участъците, с временна организация за безопасност на движението, характеризиращи се с недостатъчна пропускателна способност на транспортния поток. Там ще се осигури видимо полицейско присъствие с готовност за регулиране, подпомагане и контрол на движението от звената, осъществяващи контрол на пътното движение. Предвидено е провеждането на специализирани полицейски операции по различни направления на дейност, при които ще се следи най-вече за водачи употребили алкохол или неправоспособни такива, както и използване на обезопасителни колани или каски и наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

От РДПБЗН-Ловеч  информират, че през последните дни  са извършили инспекция на всички православни храма в региона, за които е получена информация, че в тях ще се провеждат църковните богослужения. Проверени са пожарогасителите и евакуационните изходи на обектите, както и обезопасеността на местата за палене на свещи - няма констатирани нарушения. От пожарната напомнят:
- да се поставят горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки и на разстояние от горими материали;
- да се употребяват свещи на недостъпни за малки деца и домашни любимци места;
- да се пазят косата и дрехите при палене на свещи; когато се излиза от вкъщи, хората да се убедят, че не са оставили горящи свещи;
- абсолютно е недопустимо безразборното изхвърляне на горящи свещи и клечки кибрит.

Ръководството на ОДМВР-Ловеч и РД ПБЗН-Ловеч Ви пожелават светли празници!

 

29 апр 2021

Над 400 кг. тютюн е иззет при операция на сектор «Противодействие на икономическата престъпност» при ОД МВР-Ловеч, насочена срещу разпространението на акцизни стоки без бандерол

Двама са задържани

 

На 22 април полицейските служители са  извършили проверка в местността "Музговото", в землището на Ловеч, където на място в момент на  на преработка /запарване и нарязване/ на тютюн са установили две лица от с.Буковлък, на възраст 35 и 18 години.
В хода на последвалите процесуално-следствени действия са намерени и иззети 220 кг. нарязан /готов за продажба/ тютюн, 181 кг. тютюн във вид на листа подготвен за запарване и рязане, машина за рязане на тютюн тип шредер, 4 газови горелки, 3 бутилки пропан бутан и електронна везна. По случая е образувано досъдебно производство, а двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

23 апр 2021

В рамките на едно денонощие криминалисти от ОД МВР-Ловеч и РУ Луковит, под ръководството на Окръжна прокуратура Ловеч установиха и задържаха жител на с.Бежаново, причинил смъртта на свой съселянин

 

53-годишен мъж от с.Бежаново е задържан  за срок от 72ч. с прокурорско постановление, за умишлено причинена смърт  при управление на МПС на 51-годишен мъж,  вечерта на 03 април.  След проведени оперативно-издирвателни мероприятия и последвали процесуално-следствени действия извършени от ловешките криминалисти под надзора на ОП Ловеч е установено, че починалият при  масовото сбиване в селото мъж е бил блъснат от лек автомобил, с плевенска регистрация. След инцидента водачът е укрил себе си и превозното средство, но по-късно е открит и задържан. 
По случая е образувано досъдебно производство и разследването продължава по ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч.

 

05 апр 2021

В ОД МВР-Ловеч са предприети мерки, за осигуряване на обществения ред и сигурност в деня на изборите за народни представители- 04 април

Със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, в ОДМВР – Ловеч е сформиран Оперативен щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес. Изградено е и междуведомствено звено за противодействие на престъпленията и нарушенията на изборния процес, в което влизат представители на прокуратурата, МВР и ДАНС.
За връзка с гражданите, от 8 март работи денонощна телефонна  линия 02/ 90 112 98. На нея, както и на e-mail  
[email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към ангажиментите на МВР в изборния процес.
Извършено е пълно обследване на местата по общините, където се съхраняват изборните материали. На 3 и 4 април служители от различни подразделения на МВР– ОДМВР-Ловеч, РДПБЗН-Ловеч и Жандармерия ще имат ангажименти, свързани с изборния процес. Голяма част от тях ще са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и подвижните избирателни секции, които на тези избори ще са малко над 270 (в това число са традиционните стационарни СИК; подвижните секции, осигуряващи вота на трудноподвижни лица; подвижни секции за гласуване на карантинираните лица; стационарните в лечебните заведения и отделно такива в ковид отделенията; в домове и институции за социални услуги; др.) разположени в 182 места за гласуване.
Служителите ще поемат охраната на секциите в 18.00 часа на 03 април и тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК, в РИК .

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Ловеч ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. От 30 март до 02 април в ОД МВР-Ловеч са издадени общо 40 удостоверения.

За да бъде издадено удостоверение за гласуване е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР - Ловеч или Районните управления в Троян, Тетевен и Луковит за дните от 30 март 2021 г. до 03 април  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР - Ловеч;
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Напомняме на гражданите, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени, в нетрезво или неадекватно състояние, лица.02 апр 2021

Сектор "Български документи за самоличност" при ОД МВР-Ловеч ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

Служителите ще работят на 03 април от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 04 април от 08.30 ч. до 19.30 ч.

 

Гражданите могат да подават искания за удостоверения до 17.00 часа на 03.04.2021 г.  и до 19.00 часа на 04.04.2021 г.

В седмицата преди 04 април 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Създадена е следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР - Ловеч или Районните управления в Троян, Тетевен и Луковит за дните от 30 март 2021 г. до 03 април  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР - Ловеч;
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 04 АПРИЛ 2021 Г.

 

26 мар 2021

Неутрализирана е нарколаборатория на територията на тетевенско село

В операцията, проведена под ръководството на прокуратурата, са участвали служители на ОДМВР – Ловеч и колегите им от РУ – Тетевен

При проведена днес специализирана операция срещу наркоразпространението на територията на Ловешка област,  в частен имот в тетевенското село Черни Вит е открита високотехнологична и скъпо струваща нарколаборатория. До разкритието се е стигнало след отлична съвместна работа на служители на  ОДМВР-Ловеч и РУ Тетевен, под ръководството на прокуратурата. В една от постройките на имота са установени съоръжения за производство на марихуана, а в друга част на къщата са открити пакети със сухо вещество готови за реализация на пазара. В хладилник в сградата за живеене е открито около 10 кг канабис, като общото количество тепърва ще се уточнява. Ще бъдат назначени е множество експертизи.
Задържани са двама мъже, един от които с криминалистически регистрации в полицията. Предстои с постановление на прокуратурата удължаване на мярката им за срок до 72 часа, с цел внасяне на искане за вземане на постоянна мярка за задържане. 
По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 А от НК.

Подробности бяха изнесени от директора на ОДМВР – Ловеч старши комисар Дончо Манов и Валентин Вълков, административен ръководител на Окръжна прокуратура Ловеч.

 

25 мар 2021