МВР

ОД Ловеч

 

Новини

Гл. комисар Н. Николов: „Държавата винаги е в готовност да помага” .

 

Това заяви директорът на ГД ПБЗН пред Областния съвет за намаляване на риска от бедствия в Ловеч.

Гл. комисар Николов посети града във връзка с обявения от НИМХ „оранжев код” за опасни явления на територията на област Ловеч и очакваните около 15.00 часа днес обилни валежи.

Пред представителите на общините и териториалните структури, които имат отношение към бедствията, гл. комисар Николов заяви, че желанието му е представителите на местната и областната власт да усетят подкрепата на държавата.

В процес на разработване е Национален план за защита при бедствия, но това не е пречка на местно ниво да се работи съобразно спецификата на всяка община- заяви още Николов.  Това би било добра основа за създаването на развита платформа за обмен на информация и опит.

В присъствието на ст.комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч и комисар Вл.Кацарски директор на РД ПБЗН-Ловеч, директорът на ГД ПБЗН обяви, че структурите на МВР са в готовност за евентуално усложняване на обстановката през днешния ден. Цел номер 1 пред всички институции е да не се допуска да пострадат хора, а за да бъде постигнато това е необходимо постояннно наблюдение на критичните точки във всеки регион и адекватно и бързо предупреждение за опасност към населението.

  

25 юни 2019

Код оранжево за ловешка област днес

Националният институт по метеорология и хидрология издава за 25 юни предупреждение от втора степен – оранжев код, за значителни и интензивни валежи от дъжд и гръмотевични бури в областите Ловеч, Габрово, за планинската част на Враца и за Велико Търново, където очакваните количества ще са до 50-65 литра на квадратен метър.
Първа степен – жълт код, за интензивни валежи с количества до 30-35 литра на квадратен метър и за гръмотевични бури, за утре е в сила за областите Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Ще има и градушки.
Сумарните количества валеж за 24 юни на места достигнаха до 30-35 литра на квадратен метър, съобщиха синоптиците.

Припомняме Ви че: КОГАТО СТЕ НАВЪН
Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение. 
Не заставайте под/над мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе.
Не правете опити за пресичане пресичайте бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ви. Пресичайте само 
при спокойна вода. 
Не пресичайте бързо течащи и залети площи без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото.
Не пийте вода от наводнени водоизточници.

КОГАТО СТЕ В АВТОМОБИЛ
При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможното най-високото и безопасно място и изчакате спадането на нивото на водата. 
Не спирайте на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.
Не преминавайте през бързо течащи и залети площи освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата Ви.

ЗА ДА ОГРАНИЧИМ РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ
В незащитените заливни зони на реките не устройвайте жилищни и селскостопански сгради и други постройки. 
Не изхвърляйте строителни и битови отпадъци в коритата на реките, това намалява проводимостта на речното корито. 
сила на водата при наводнения.
Не разрушавайте/непробиваите дигите на реките с цел водовземане за напояване или друга дейност. 
Ако живеете близо до река и забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и други, ако има постройки в заливните зони, сигнализирайте в общината, кметството или в областната администрация.

 

25 юни 2019

Засилен пътен контрол стартира на територията на цялата страна

Акцията е предприета във връзка с настъпилите през последните дни тежки пътни инциденти.

 

Само за времето от 14 до 17 юни при пътни произшествия в страната са загинали 15 човека.

Специализирана операция на пътна полиция започва от днес в ловешка област. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.

Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.

Същевременно продължава и предприетата за летния сезон операция на пътна полиция. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.

Статистиката на ОД МВР-Ловеч показва, че за времето от 01 май до 17 юни 2019 год. пътните полицаи са регистрирали 81 пътни произшествия, от които 25 тежки с 6-ма загинали и 33  ранени.

 

 

18 юни 2019

Двама са починали при тежкия пътен инцидент в района на Ябланица

Тримата пострадали при катастрофа полицейски служители се транспортират към софийска болница

 

Пострадалите в пътния инцидент на първокласен път I -3, 157 км на АМ “Хемус“ от автомобил „Рено Меган“ са починали,  68 годишният водач - на път за болница, а 66 – годишна жена - в медицинско заведение.
Тримата пострадали полицаи се транспортират към софийска болница.

Предстои да бъдат изяснени причините, довели до тежкото произшествие. По първоначални данни, водачът на  Рено "Меган“  е загубил контрол над автомобила, навлязъл е в насрещното платно  и е последвал челен удар с полицейския "Опел Астра“. 

Полицейските служители са тествани с техническо средство за наличие на алкохол, като пробите и на тримата са с отрицателен резултат,  взета им  е и кръвна проба за анализ.

По случая е образувано следствено дело.

15 юни 2019

Стартира традиционната акция на Пътна полиция : „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Акцията ще се проведе в цялата страна за времето от м. юни до 31 август 2019 година. ​

 

Целта на инициативата е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.

В рамките на традиционната акция е планирано  засилено полицейско присъствие в дните, в които са ученическите  празненства за края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година (14.06.2019г. и 28.06.2019г.).

До края на учебната година при обезпечаване сигурността на децата в началото и в края на учебния ден чрез полицейски екипи в районите на детските градини и училищата се осъществява ефективен контрол за:

 • пресичането на пешеходците на определените за това места; 
 • използването от родителите-водачи на МПС на обезопасителни колани (и системи), а така също и от пътниците в МПС;  
 • спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи/заминаващи на/от училище;
 • недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и други нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки.

Провеждат се и заключителни беседи по безопасност на движението по пътищата с ученици от прогимназиалния етап на основното образование – пети – седми клас и първи и втори гимназиален етап на средното образование – от осми до единадесети клас, като се използват подходящи възпитателни форми. В мероприятията се включват възможно максимален брой служители от униформения полицейски състав на Пътна и Охранителна полиция, съгласно правомощията им. При срещи с деца и ученици ще се правят конкретни препоръки за игра на безопасни места през ваканцията, безопасно управление на велосипед и правилно движение като пешеходци и пътници в превозни средства. На децата ще се разяснява и административнонаказателната и наказателната отговорност при управление на моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни.
При контрола на пътната безопасност униформените ще акцентират върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. от малолетни и непълнолетни, използването на защитни каски и обезопасинтелни колани.

Съвместно с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на управленията по образованието и училищните ръководства са планирани съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Създадена е организация за извършване инструктажи на водачите и се осъществяват проверки за недопускане управлението на автобуси от употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози водачи. Извършват се проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите, като при евентуално установяване на нарушения незабавно се предприемат съответните законови мерки. Действията по контрола и проверките са координирани между органите на различните институции.

Статистика за пътните инциденти с участието на деца, на територията на област Ловеч:

През летните месеци на миналата година, в периода от 01.06.2018г. до 31.08.2018г. на територията на ОД МВР-Ловеч са регистрирани 14 пътни произшествия, при които 2 деца са починали и 18 са ранени:

 • в качеството си на пътник: 1 дете на 1 година е починало, 8 са леко пострадали и 2 тежко пострадали
 • като водачи: 1 дете на 16 години е починало и 7 са леко  пострадали
 • като пешеходци: 1 дете е леко пострадало

 

За сравнение за летния период на  2017 година при 18 пътни инциденти е починало 1 дете и 27 са пострадали.

 • в качеството си на пътник: 1 дете на 2 години е починало и 22 са пострадали, от които 19 леко и 3 деца са тежко пострадали
 • като водачи: 4 пострадали деца /2 леко и 2 тежко пострадали/
 • като пешеходци: 1 леко пострадало дете.

 

За тази година от 01.01.2019г. до 31.05.2019г.  21 деца са пострадали при 16 пътни инциденти.

 • като пътници леко са пострадали 11 деца
 • в качеството си на водачи потърпевши са 5 деца, които са леко ранени
 • като пешеходци 1 дете е пострадало тежко и 4 леко


Лятна доза безопасност!!! Пръпоръки за безопасно поведение през лятната ваканция

13 юни 2019

Деца от осем училища в област Ловеч премериха сили в състезание „Ваканция здравей! Да играем безопасно!”

Отборът на ОУ „Васил Левски“-Ловеч спечели първото място в оспорвана надпревара.

 

Със спортен хъс и желание за победа стартира  заключителния  кръг на състезанието по Националната програма „Работа на полицията в училищата“ за учебната 2018/2019 год., в което се включиха петокласници от 8 училища в областта.  Състезанието се провежда по инициатива на ОД МВР-Ловеч и с любезното участие и подкрепа на комисиите за БППМН от Ловеч, Троян, Луковит, Тетевен и Ябланица.
Старши комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч  даде старт на надпреварата, като подчерта колко важна е ролята на инспекторите от Детска педагогическа стая за превенцията на детското поведение. Той пожела успех на участниците и весело, безгрижно и безопасно лято на всички деца.
Петокласниците от ОУ «Христо Никифоров»-Ловеч, ОУ «Проф. Димитър Димов»-Ловеч, ОУ «Васил Левски»-Ловеч, СУ „Васил Левски“ –гр.Ябланица, СУ „Алеко Константинов“-гр.Луковит, СУ „Васил Левски“-гр.Троян, СУ „Георги Бенковски“-гр.Тетевен и СУ „Св.Климент Охридски“-гр.Троян  мериха сили в пет състезателни игри и показаха натрупани познания свързани с теми изучавани в рамките на програмата „Работата на полицията в училищата”.   Нейната цел е изграждане у децата на модели за безопасно поведение и изграждането на умения за разрешаване на конфликти.
В оспорвана надпревара първото място и златната купа завоюва отборът на ловешкото ОУ „Васил Левски“, следвани от СУ „Алеко Константинов“-гр.Луковит и ОУ «Проф. Димитър Димов»-Ловеч. Наградите им бяха връчени от комисар Цветозар Цанков зам.директор на ОД МВР-Ловеч.
Всички участници в състезанието получиха грамоти и предметни награди осигурени от МКБППМН и ОД МВР-Ловеч. 
Заключителната инициатива по програмата уважиха с присъствието си областния управител на Ловеч  Ваня Събчева, началникът на РУО-Ловеч Еленко Начев, Венцислав Христов-зам.кмет на община Ловеч,  директорът на ОД МВР-Ловеч ст. комисар Милен Маринов, зам.директорът на ОДМВР-Ловеч Цветозар Цанков , както и директори и учители на училища, които участваха със свои отбори в състезанието.

 

Националната програма „Работа на полицията в училищата“ стартира през 2000 година и има за цел да засили присъствието на полицейските служители в учебните заведения и запознаване на децата с теми, които да доведат до намаляване на противообществените прояви и престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни и повишаване на тяхната сигурност и безопасност. Работата по програмата създава у подрастващите модели на безопасно поведение и им помага да изградят умения за разрешаване на конфликти. 

 

10 юни 2019

Актуална информация за нивото на престъпността и пътнотранспортната обстановка на територията на област Ловеч беше представена на редовния месечен брифинг на ръководството на ОД МВР-Ловеч

„Обстановката на територията на областта е спокойна“ – с  тези думи старши комисар Милен Маринов откри редовния месечен брифинг на ръководството на областната дирекция за резултатите от дейността на служителите през м.май. 
На срещата с медиите присъстваха още директорът на РД ПБЗН комисар Владимир Кацарски, Цветозар Цанков зам.директор на ОД МВР-Ловеч и комисар Светослав Шишийски-началник отдел „Охранителна полиция“.

Комисар Цанков обяви, че  се отчита значително намаление при регистрираните престъпления от началото на годината до 31 май. 739 престъпления са регистрирани от 01 януари до 31 май 2019 год. при 930 за същия период на 2018 год.
Разкриваемостта се е увеличила  с 5,29% : през 2019 год. е 44.11% при 38.82% за 2018 год. Криминалните престъпления са 619 за 2019г. при 761 за 2018г., а икономическите – 120 за 2019г. в сравнение с 2018 год., когато са отчетени 169. Престъпленията против собствеността  са 33,83% от общия брой регистрирани до 31 май 2019 год., общоопасните престъпления съставляват 58.59% от всички престъпления, а тези против личността са 6.63%.
За периода има регистрирано 1 убийство и то е разкрито.
Комисар Цанков посочи, че само за м.май регистрираните престъпления на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са 108 или със 71 по-малко в сравнение с м.май 2018 год. когато са били 179 броя.

Началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Светослав Шишийски представи информация за пътнотранспортния травматизъм  на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч.
За периода от 01.01.2019 г. до 31.05.2019г.  на територията на областта са регистрирани 198 ПТП, от които 70 тежки с 9 убити и 99 ранени. За сравнение през 2018г. произшествията на пътя са били 252, от които 86 тежки с 8 убити и 111 ранени. Разлика: тежки ПТП (- 16), убити (+ 1) и ранени ( - 12) .

За месец май 2019г.  пътните полицаи от ОД МВР-Ловеч са отчели 52 ПТП, от които 16 тежки с 3 убити и 21 ранени.  За сравнение през м.май  2018 г. пътнотранспортните произшествия са били 55, от които 17 тежки с 1 убит и 22 ранени. Разлика: тежки ПТП  (- 1), убити (+ 2) и ранени ( - 1) .
По линия на административно-наказателната дейност началникът на отдел „Охранителна полиция“ съобщи, че от 01.01.2019 г. до 31.05.2019 г. са съставени 2 583 АУАН и 17 287 наложени глоби с фиш ( с 7 723 повече от същия период на 2018г. ), от тях  6 983 за превишена скорост ( с 4 325 повече от същия период на 2018г . )
Статистиката само за м.май 2019 год. показва, че общо за ОДМВР  са съставени 520 АУАН и 3 879 фиша, от които 1 708 за превишена скорост( с 966 повече от същия период на 2018  г .).
За управление на МПС под въздействие на алкохол  за м. май 2019 г. са санкционирани 14 водачи, а 3-ма са  отказали да бъдат тествани. За управление след употреба на наркотични вещества са наказани 3-ма водача и други 3-ма са отказали да бъдат тествани.   Глобата, която предвижда закона за отказалите проверка за наркотици и алкохол е отнемане на СУМПС за срок от 24 месеца и парична глоба от 2000лв.  
31 неправоспособни водачи са установени от пътните полицаи през месец май.
2 акта са съставени за отнемане на предимство на пешеходец и 1 фиш е съставен за констатирано нарушение на пътя от пешеходец. За неправилно паркиране са съставени 7 АУАН и са наложени 181 глоби с фиш. Без задължителна застраховка „ГО“ – 32 нарушения.

По линия на пожарната безопасност и защита на населението директорът на РД ПБЗН - Ловеч комисар Владимир Кацарски заяви, че обстановката след обилните валежи от последните дни се нормализира. Той съобщи още, че служителите му извършват периодични проверки на 20 от язовирите в ловешка област, както по линия на РД ПБЗН, така и по заповед на Областния управител на област Ловеч. Компетентните институции проверяват аварийните планове на язовирите и подготовката за реакция на отговорните служители.
Старши комисар Милен Маринов финализира брифинга с новината, че в края на миналата седмица Областната дирекция на МВР в Ловеч е получила 3 нови леки автомобила, предназначени за осъществяване на патрулно-постова дейност. Те ще се ползват по предназначение от полицейски служители, изпълняващи задължения по охрана на обществения ред.

Автомобилите са осигурени от Министерството на вътрешните работи с цел да бъде осъвременен автопарка на областните дирекции в изпълнение на проект, финансиран от фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС. Предстой получаването на още 5 нови автомобила за нуждите на дирекцията в Ловеч.

05 юни 2019