МВР

ОД Ловеч

 

Новини

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Ловеч ще съдейства на българските граждани, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Република България

Служителите от звената в РУ Троян, РУ Тетевен и РУ Луковит, както и сектор БДС в Областната дирекция на МВР в Ловеч ще работят на 20 ноември /събота/ от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 21 ноември /неделя/ от 08.30 ч. до 19.30 ч.

 

В седмицата преди 21 ноември 2021 г., когато ще се проведат изборите за президент и вицепрезидент на Република България, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 19 ноември 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 16 ноември 2021 г. до 20 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 21 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 20.11.2021 г. (събота) и на 21.11.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.


За периода от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. вкл. ще се издават нови удостоверения.

Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14.11.2021 г. са невалидни.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН
21  НОЕМВРИ 2021 Г.

 

17 ное 2021

На вниманието на гражданите с изтичащи лични документи

Удължени са сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Ловеч и звената БДС към Районните управления на МВР, уведомяват гражданите, че с оглед улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, могат да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна. 
 Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на област Ловеч могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) в сектор БДС при ОДМВР – Ловеч и  във всяко Районно управление - РУ  Троян, РУ Тетевен и РУ Луковит. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията.

От сектор БДС напомнят, че съгласно изискванията на Закона за българските лични документи, всеки гражданин е длъжен след изтичане срока на валидност на личната му карта да подаде заявление за издаване на нова в срок от 30 дни. След изтичане на този едномесечен срок гражданите подлежат на санкция.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Работното време на сектор БДС в ОД МВР-Ловеч, в РУ Троян и РУ Тетевен е от понеделник до петък от 08.30ч. до 17.30., а в РУ Луковит от понеделник до петък от 08.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
            
Телефони за контакти: 068/ 668 355 и 068/668 405 за сектор БДС и  068/668-364 за сектор Пътна полиция. 
e-mail адрес : 
[email protected]

 

Информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Ловеч, както следва:

 
26.11.2021 Г.  

Област Ловеч
Общ брой приети заявления за лична карта и/или паспорт  Приети заявления за издаване на
Свидетелство за управление на МПС
УМПС/
ОДМВР Ловеч
л.к. и
паспорт/СУМПС


83 \4
сектор "Пътна полиция"         19         
РУ - Луковит - -
РУ - Тетевен 19 6
РУ - Троян 15 10

 

14 сеп 2020

Полицията с препоръки към студентите

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.
През настоящата 2021 г. 8 декември е в сряда, което е предпоставка част от учащите да предприемат по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно през втората половина  или края на идната седмицата.  На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгл. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.
Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея. Нека празнуващите не забравят, че на пътя не са сами - много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих. Нека предварително се информират за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища. Проверката на състоянието на превозното средство, с което ще се пътува е задължителна, то трябва да е заредено с достатъчно гориво и течности за отделните му системи. В момента сме в зимния сезон и да не се забравя, че колите трябва да са с гуми, подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

При попадне в рискова ситуация, първо да сигнализира на 112, а след това на близките, на приятели и др.

За осигуряване на реда на територията на област Ловеч по време на празника ще бъдат ангажирани екипи на Охранителна и Пътна полиция при ОД МВР-Ловеч и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Ловеч.
Предприети са мерки за засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има празнуващи. Планирани са специализирани полицейски операции, в които ще се акцентира върху водачи, управляващи автомобили под въздействието на алкохол, наркотични или други упойващи вещества; неправоспособни водачи; технически неизправни автомобили; гражданска отговорност; съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол.   

Ще се съблюдава и за спазване на противоепидемичните мерки в местата, където ще се провеждат организирани празненства.

Препоръки за студенти

03 дек 2021

Криминалисти от ОД МВР-Ловеч, РУ Луковит и сектор «Убийства» при ГДНП за броени часове разкриха тежко криминално престъпление

По случая е задържан 25-годишен, жител на Луковит.

 

На 30 ноемри около 14.00ч. в строяща се сграда в кв. „Изток“ на гр.Луковит е намерено тялото на мъртво момиче, като е установено, че това е 16-годишно дете от града.  При последвалия първоначален оглед по трупа са открити следи от насилие, а от местопроизшествието са събрани следи и веществени доказателства, иззети са и записи от камери за видеонаблюдение.
В резултат на бързите и професионални действия на служителите от МВР е установен и задържан 25-годишен мъж. Лицето е привлечено като обвиняем и с постановление на наблюдаващия прокурор е задържано за срок от 72ч.

Следствените действия под наблюдението на Окръжна прокуратура Ловеч продължават.

 

01 дек 2021

Изборният ден в област Ловеч започна в спокойна обстановка

 

    Към 8 часа всички избирателни секции на територията на областта са отворени и предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.
  Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл [email protected]

  В днешния ден служителите на сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР-Ловеч, както и на звената в РУ Тетевен, РУ Троян и РУ Луковит ще работят от 8.30 до 19 часа и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права. От 16 до 20 ноември са издадени общо 48 удостоверения.

21 ное 2021

21 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Обръщение на министър Бойко Рашков към обществеността

Ежегодно България се присъединява към Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември с решение на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005г.

Тази година Световният ден за възпоменание е на 21 ноември.
Нека всички заедно почетем паметта на жертвите от катастрофи и се обединим в усилията си за съхраняване на човешкия живот.

Обръщение на министър Бойко Рашков

Министерството на вътрешните работи приканва обществеността да подкрепи Деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия при спазване на въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID.

Информация за Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

17 ное 2021

​На територията на област Ловеч изборите за Президент и Народно събрание започнаха в спокойна обстановка ​

Изборният ден на територията на област Ловеч започна в 7 часа, секционните помещения са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

  

В ОД МВР-Ловеч е създадена необходимата организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден. Всички СИК се охраняват от служители на МВР до приключване на изборите и предаване на изборните книжа. 
В цялата страна продължават превантивните и оперативни мероприятия, за предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите и осигуряване законосъобразността на вота.
Напомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Ловеч, РУ-Троян, РУ-Тетевен и РУ-Луковит ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас и ще работят в изборния ден от 08.30 до 19.30 часа.
От 09 до 13 ноември  са издадени 70 удостоверения.

На денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на e-mail[email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

14 ное 2021