МВР

ОД Ловеч

 

Новини

Да съчетаеш полезното с приятното

За втора поредна година деца от ЦНСТ от с.Ново село - област Видин гостуваха на полицаите от РУ Троян.

За втора поредна година деца от ЦНСТ от с.Ново село  - област Видин гостуваха  на  полицаите от РУ Троян.

12 момчета и момичета на възраст от 11 до 16 години заедно с две от възпитателките си гостуват  тази седмица в красивия планински  град по покана на епископ Сионий  - игумен  на Троянския манастир „Успение Богородично“. 

Тяхната визита в града бе повод  на 20 юли да се срещнат отново с добрите си познати от местното полицейско управление. От своя страна полицаите организирани от гл. инспектор Радостина Петкова-Началник РУ Троян нетърпеливи за срещата си с малчуганите са събрали 200 лева лични средства, дрехи и играчки, които ще дарят на всички деца от ЦНСТ в с.Ново село.

При посещението си в сградата на РУ Троян младежите от видинското село взеха участие в организирани  специално за тях под формата едновременно на игра и  на обучение демонстрации на бойно-приложни техники, среща с полицейското куче, запознаване с работата на дежурния полицай, как се приема  и се отработва сигнал за престъпление , как се свалят следи от местопрестъпление и т.н., а   инспектор от Детска педагогическа стая изнесе беседа пред  малчуганите на тема: „Опасния свят на наркотиците“. 

И тъй като все пак  лятото е време за почивка и забавления  служителите на РУ Троян се погрижиха да осигурят един изпълнен с приятни емоции ден на приятелите си от с.Ново село  - посещение  на басейн , където е отпразнуван рождения ден на едно от гостуващите деца. И за да е напълно автентично служителите на реда от град Троян са осигурили и торта за рожденика.

Към благородната инициативата интерес са проявили и  местни фирми, които от своя страна са събрали и  дарили  още 1200 лв. и подаръци на децата.

Милата среща между деца и полицаи приключи с нова покана от гл.инспектор Петкова към възпитателките на малчуганите за приятелска визита  и през следващото лято. 

21 юли 2017

ОД МВР-Ловеч и РД ПБЗН-Ловеч посрещат 05 юли с много наградени и отличени за дейността си служители

Гл. инспектор Петър Петров от РДПБЗН–Ловеч е отличен с най-високото професионално отличие на министерството.

 

На 05 юли 2017 год. се навършват 138 години от създаването на Министерство на вътрешните работи.

Служителите на ОД МВР-Ловеч и РД ПБЗН-Ловеч посрещат професионалния си празник с много отличени сред тях.
С най-високото професионално отличие на министерството - „Почетен знак на МВР“ – I степен е награден гл.инспектор Петър Петров-началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ при РД ПБЗН Ловеч.


Старши комисар Милен Маринов-Директор на ОД МВР-Ловеч по повод 05 юли е наградил с „Писмена похвала“ 71 служители на ОД МВР-Ловеч и РУ в областта..Сред тях са началниците на шестте райони управления на територията на ловешка област и началниците на отдел „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ и сектор „Противодействие на икономическата престъпност“.
От името на комисар Цветозар Цанков ВПД Н-к отдел „Криминална полиция“ са отличени 8 служители, а комисар Светослав Шишийски Н-к отдел „Охранителна полиция“ е наградил за празника 24- ма служители на реда.

Наградени за професионалния празник на МВР има и сред служителите на РД ПБЗН-Ловеч и районните служби в областта.

Мл.експерт Симеон Симеонов – Н-к на дежурна смяна в РСПБЗН-Тетевен е награден от министъра на вътрешните работи с „Писмена похвала“

От името на главния секретар на МВР с „Писмена похвала“ са отличени двама служители:
инспектор Найден Христов от сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в РД ПБЗН-Ловеч
мл. инспектор Румен Радев – водач на специален автомобил той и пожарникар в РС ПБЗН-Ябланица

Директорът на ГД „ПБЗН“ е отличил 4 служители от РД ПБЗН-Ловеч, зам. директорът на ГД ПБЗН е наградил 6-ма, от името на директор на Дирекция „Оперативна дейност“ са отличени 3 човека, а от името на комисар Владимир Кацарски-директор на РД ПБЗН-Ловеч са наградени още 14 служители.

Министерството на вътрешните работи е едно от шестте министерства на новоосвободена България.
Създадено е като Министерство на вътрешните дела в състава на Първото българско правителство. Назначаването на правителството става с Указ № 1 на Княз Александър І Батенберг от 5 юли 1879 г. въз основа на чл.161 от Търновската конституция. Министър-председателят Тодор Бурмов е и първият министър на вътрешните дела.
В компетенциите на министерството са вътрешното управление /администрацията/, вътрешната сигурност /полицията/, обществените грижи и народното здраве. По това време започва изграждането на полицейско-административния апарат на министерството. През декември 1889 г. е приет Закон за полицията, който бележи важен етап в дейността на министерството.
С течение на времето функциите на министерството се изясняват, несвойствените задължения отпадат, а структурата му се изгражда и изменя в съответствие с основните му задължения.
При Стефан Стамболов министерството се преименува в Министерство на вътрешните работи.
Със заповед на Министъра на вътрешните работи от 30.01.1992 г. 5 юли е определен, а с Решение № 79/28.02.1992 г. на Министерския съвет е обявен за празник на служителите на Министерството на вътрешните работи.

 

05 юли 2017

Комисар Цветозар Цанков е назначен с министерска заповед за началник на отдел «Криминална полиция» в ОД МВР-Ловеч

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 07 юни 2017 година  старши инспектор Цветозар Цанков е временно преназначен на длъжност началник на отдел «Криминална полиция» в ОД МВР-Ловеч , със специфично наименование «Комисар».


Комисар Цветозар Цанков е роден през 1971 год. в гр.Ловеч. Средното си образование завършва през 1989 година в полицейското училище в гр.Пазарджик, а през 2000 година придобива образователно-квалификационна степен «Магистър» в СА «Д.А. Ценов» гр.Свищов.
Работа в системата на МВР започва на 01 май 1991 год. в СДВР, а от м. декември същата година постъпва на работа като полицай в РПУ-Ловеч.
Октомври 2000 год. е преназначен на длъжност Районен инспектор в РУ Ловеч, през 2003 год. заема длъжност в сектор «Криминална полиция» в РУ-Ловеч, а от 2005 год в сектор «Борба с организираната престъпност». През 2007 и 2010 последователно заема длъжности в сектор СОД и в «Охранителна полиция» в РУ Ловеч , а от 2011 год. е инспектор в сектор «Криминална полиция» при ОД МВР-Ловеч.
От 2015 год. до този момент Цветозар Цанков е Началник група в сектор «Криминална полиция» при ОД МВР-Ловеч
Семеен, с дете.

 


комисар Цветозар Цанков

08 юни 2017

Младите огнеборци от Троян с бронзови медали от Републиканската надпревара

 

От 2-ри до 5-ти юни 2017 г., в к.к.,, Албена“, област Добрич се проведоха XVIII Републикански състезания на МПО,,Млад огнеборец“.

В проявата взеха участие 28 отбора първенци от Областните състезания. Област Ловеч, за осми пореден път бе представена от отбора на Основно училище „ Иван Хаджийски“- гр. Троян. Състезанието протече в две състезателни дисциплини „ Бойно разгръщане на състезателна пътека и „400м. щафетно бягане с препятствия“. При безпогрешно изпълнение на двете дисциплини в комплексното класиране отборът се класира на 3-то място. Младите огнеборци от Троян получиха купа, медали, предметни награди и 10 дневна творческа ваканция на нашето Черноморие.

 Гости на проявата бяха ст. комисар Красимир Шотаров – директор на дирекция Оперативни дейности ГДПБЗН-МВР и комисар Дарин Димитров – директор на РДПБЗН – Добрич.

Заслуга за отличното представяне на децата от ОУ„ Иван Хаджийски“ имат дългогодишните им ръководители: г-жа Милкана Стефанова- педагог, мл. инспектор Мартин Даракчиев - инструктор и подкрепата на община Троян в лицето на  г-н Тодор Комитов от отдел "Образование" .

 

07 юни 2017

На 01 юни стартира традиционната акция на Пътна полиция : „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Целта  е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.


 

Акцията ще се проведе в цялата страна за времето от 01 юни до 31 август 2017 година.


Планирано е засилено полицейско присъствие в дните, в които са ученическите  празненства за края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година (15.06. 2017 г. и 30.06.2017 г.).


В рамките на акцията ще се проведат заключителни беседи по безопасност на движението по пътищата с ученици от прогимназиалния етап на основното образование – пети – седми клас и първи и втори гимназиален етап на средното образование – от осми до единадесети клас като се използват подходящи възпитателни форми. В мероприятията ще бъдат включени възможно максимален брой служители от униформения полицейски състав на Пътна и Охранителна полиция, съгласно правомощията им.
При контрола на пътната безопасност униформените ще акцентират върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. от малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски и обезопасинтелни колани.
Полицейските операции ще се насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т. ч. и деца и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Закона за движение по пътищата.


Статистика за пътно-транспортните произшествия на територията на област Ловеч:

В периода от 01.06.2016г. до 31.08.2016г.на територията на ОД МВР-Ловеч са регистрирани 333 пътни произшествия, от които 81 тежки, с 6-ма  загинали и 119 ранени. През този период при пътни инциденти са пострадали общо 19 деца:
- 4 деца като водачи на велосипеди и мотопеди  /2 на възраст от 6 до 9 години, 1 дете на възраст до 14 години и 1 на възраст от 15 до 17 години/
- 12 деца са ранени като пътници в превозни средства
- 3 деца на възраст до 9 години са ранени в качеството си на пешеходци.

От 01.01 до 30.04.2017 год. на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч  са настъпили общо 195 ПТП, от които 44 тежки, с 5-ма  убити и 62 ранени. За първите четири месеца на 2017 год. общо пострадалите деца при катастрофи са 10 /6 деца са ранени като пътници в превозни средства и 4 деца на възраст от 6 до 14 години са пострадали като пешеходци/.

 

  
Препоръки за безопасност! Акция "Ваканция. Да пазим децата на пътя "- 2017г

 

01 юни 2017

Определени са победителите от област Ловеч, които ще участват в националния конкурс за детска рисунка “С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА” 2017

 
Приключи областният етап на конкурса за детска рисунка на тема “С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА” Ловеч 2017.


Конкурсът е мероприятие от извънучилищните дейности, свързано с обучението на учениците по правилата за действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации.
Основната му цел е да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система. Тематично изложбата включва изобразени моменти от работата на пожарникарите и спасителите по време на природни бедствия, пожари, пътни произшествия, аварии и екологични катастрофи.
Компетентно жури от художници и специалисти от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Ловеч определи най-добрите рисунки. 

Класиране:
ПЪРВА КАТЕГОРИЯ: ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ВСИЧКИ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ
І възрастова група – от 7 до 10 г.
I  място -  Иван Деанов Георгиев – 9 г., СУ „Бачо Киро” гр. Летница
II  място  - Дейвид Красимиров Паригвоздев – 10 г.,., СУ „Бачо Киро” гр. Летница
III място - Филипе Севдалинов Михайлов – 8 г.,  СУ „Бачо Киро” гр. Летница

II възрастова група - от 11 до 13 г.
I  място  - Мартин Ивайлов Маринов – 11 г., ОУ „Васил Левски” гр. Ловеч
II  място -  Виктория Илиянова Здравкова – 11 г., ОУ „Васил Левски” гр. Ловеч
III място - Божидар Цветанов Гюзелев – 11 г., СУ „Бачо Киро” гр. Летница

III възрастова група от 14 до 18 г.
I място  - Алекс Альошов Атанасов – 15 г., СУ „Алеко Константинов” Луковит
II място  - Ралица Диянова Вацова  – 16 г., СУ „Алеко Константинов” Луковит
III място  - Стефани Цветанова Христова – 16 г., СУ „Алеко Константинов” Луковит

ВТОРА КАТЕГОРИЯ: ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ, УЧИЛИЩА И ШКОЛИ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
І възрастова група – от 7 до 10 г
I  място - Лусия Людмилова Крумова – 10 г., Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч
ІI  място - Николета Радева Екова – 9 г.,   Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч
ІІІ място - Евгени Богданов Димитров – 9 г., Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч

ІІ възрастова група – от 11 до 13 г. 
I  място - Пресияна Петрова Невянова – 13 г., Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч
ІI  място - Теодор Петров Зембърски – 12 г., Школа по изобразително изкуство към  НЧ „Наука – 1870” гр. Троян
ІІІ място - Мартина Ивелинова Иванова – 11 г., Школа по изобразително изкуство към  НЧ „Наука – 1870” гр. Троян

III възрастова група от 14 до 18 г.
I място -  Десислава Цветанова Димитрова 14 г., Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч

ТРЕТА КАТЕГОРИЯ – ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ УЧИЛИЩА ЗА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ
І възрастова група – от 7 до 10 г.
I  място – Георги Стефчов Йосифов – 10 г., ОУ „Васил Левски” гр. Априлци, област Ловеч
Във ІІ и ІІІ възрастова група - от 11 до 13 г. - Не са представени рисунки


 В конкурса участваха рисунки на деца от 12 училища и специализирани звена от шест общини на област Ловеч в съответните групи и категории, според условията на конкурса. Класираните рисунки на областно ниво в отделните възрастови групи и категории ще участват в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец октомври  2017г.

 

23 май 2017

ОД МВР-Ловеч предприема мерки за обезпечаване на сигурността, обществения ред и безопасността на движението по време на предстоящите абитуриентски балове


По повод предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви, свързани с 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, служителите от отдел „Охранителна полиция” в ОД МВР-Ловеч  са предприели комплекс от мерки за опазване на обществения ред, сигурността и безопасността на движението по пътищата.

Приоритетно ще се следи за реда в районите на училищата, където ще се събират повече абитуриенти с автомобили, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания. Проведени са срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление за съвместни действия по време на абитуриентските балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май.
Служители ще извършат проверки на увеселителните заведения, като специално внимание ще се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. Пожарникари ще установяват състоянието на пожарната и аварийна безопасност,  на електрическите и вентилационни инсталации, както и на системите за гасене и известяване при пожар. Друг основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата, осъществяването на пътния контрол с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите.


За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:  
 
Спазвайте Закона за движението по пътищата
Погрижете се за своята безопасност
Ако ще шофирате, не пийте алкохол
Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него
Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения“ точно на бала
При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление

           
Новите изменения в Закона за движението по пътищата
От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях се отнасят за управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.
Погрижете се за своята безопасност
Не позволявайте рисковото поведение на приятели да ви постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите! Еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции.
 
Ако ще шофирате, не пийте алкохол
Навреме си осигурете трезвен и опитен водач на празничната кола. Изпитият алкохол подвежда към „смели” решения, а крайният резултат е нежелан.
           
Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него
Това може да е родител или друг близък. Не се качвайте в кола с шофьор, който е употребил алкохол – вие сте в центъра на вниманието и имате право да поискате  от останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърсете съдействие и от родителите или други близки.
Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения“ точно на бала
Ако все още нямате шофьорска книжка, но имате известни познания, не ги демонстрирайте точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.


При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление
Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.

Родители, за сигурността на своите абитуриенти предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофира. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не сядат зад волана, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

 

15 май 2017