МВР

ОД Ловеч

 

Новини

От юни стартира традиционната акция на Пътна полиция : „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Акцията ще се проведе в цялата страна за времето от м. юни до 31 август 2018 година. ​

 

 

Целта на инициативата е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.

Анализ на статистическите данни показва, че най-рискови по отношение едновременно на загиналите и ранените през 2017 год. са били месеците юли, август и юни.
 


В рамките на традиционната акция е планирано  засилено полицейско присъствие в дните, в които са ученическите  празненства за края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година (15.06. 2018 г. и 29.06.2018 г.).

Ще бъдат проведени заключителни беседи по безопасност на движението по пътищата с ученици от прогимназиалния етап на основното образование – пети – седми клас и първи и втори гимназиален етап на средното образование – от осми до единадесети клас, като се използват подходящи възпитателни форми. В мероприятията ще бъдат включени възможно максимален брой служители от униформения полицейски състав на Пътна и Охранителна полиция, съгласно правомощията им.

При срещи с деца и ученици ще се правят конкретни препоръки за игра на безопасни места през ваканцията, безопасно управление на велосипед и правилно движение като пешеходци и пътници в превозни средства. На децата ще се разяснява и административнонаказателната и наказателната отговорност при управление на моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни.
При контрола на пътната безопасност униформените ще акцентират върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. от малолетни и непълнолетни, използването на защитни каски и обезопасинтелни колани.

Статистика за пътно-транспортните произшествия на територията на област Ловеч:

В периода от 01.06.2017г. до 31.08.2017г. на територията на ОД МВР-Ловеч са регистрирани 168 пътни произшествия, с 5-ма  загинали и 128 ранени. През този период участници в пътни инциденти са били общо 28 даца, от които 1 дете е загинало , а 25 са ранени.

От 01.01 до 31.05.2018 год. на територията на област Ловеч са настъпили общо 252 ПТП, с 8  убити и 111 ранени. За първите пет месеца на 2018 год. общо пострадалите деца при катастрофи са 10.

 

13 юни 2018

Двама мъже са задържани за поредица от хулигански прояви в Угърчин

Предприети са действия по издирването на трети техен съучастник.

Трима жители на гр. Угърчин, на възраст 31,24 и 23 години, са започнали с непристойното си поведение около 12.30 часа вчера, когато последователно нахлули на четири адреса в града: на ул. „Табашка“ и ул. „Йордан Йовков“ и в двора на СУ „Св. Климент Охридски“. По пътя си групата е унищожавала прозорци, телевизор, монитор и декоративни саксии. На два от адресите нападателите са заварили възрасни мъж и жена, на които са нанесли леки телесни повреди. Групата стигнала и до двора на местното училище, където влязла в конфликт и последвало сбиване с двама работници, извършващи ремонтни дейности там.

Тримата мъже нахлули и в заведение в Угърчин, отправили заплахи към персонала  и си тръгнали с каса бира и 8 кутии с цигари.

В хода на предприетите полицейски действия са задържани двама от мъжете /на 31 и 23 години/, продължава издирването на третия участник в хулиганските прояви. С цел недопускане нарушаване на обществения ред в града, на място дежурят полицейски екипи. Случаят е докладван незабавно на Районна прокуратура Ловеч, образувани са досъдебни производства по чл.325, ал.1 от НК и чл.198, ал.1 от НК, а работата по тях  продължава под наблюдението на прокуратурата.

12 юни 2018

В Деня на детето завърши обучението на първият випуск на „Детско полицейско управление“ - Ловеч

 

Малките полицаи от СУ “Тодор Кирков” отбелязаха тържествено края на двугодишното обучение по проект „Детско полицейско управление“.

Празникът се състоя в двора на училището, а скъпи гости на децата бяха зам. областния управител на област Ловеч г-н Илиян Тодоров, г-н Даниел Колев - зам.кмет на община Ловеч, старши комисар Милен Маринов-директор на ОД МВР-Ловеч,  комисар Кацарски – директор на РДПБЗН-Ловеч и г-жа Даниела Цанова – секретар на община Ловеч.

През изтеклите две години малчуганите усвоиха различни полезни умения, които да им помогнат в трудни ситуации както вкъщи, така и в училище, на улицата или в непозната обстановка. Научиха се да работят в екип, да проявяват уважение и толерантност към различните от тях, да знаят правата и отговорностите си пред обществото. В рамките на програмата учениците бяха обучавани от полицейски служители – инструктори по полицейска лична защита, които вече са сред най-близките приятели на децата. Благодарение на тях доброволците усвоиха много ценни знания и практически умения по полицейска лична защита.

Демонстрация на наученото направиха четири от децата, които представиха ОДМВР - Ловеч на национално спортно състезание в София и заеха  престижното 4-то място.  

В празника с различни свои умения беше включено и полицейското куче Рино, което заедно с обучителят си мл. полицейски инспектор Божидар Костов предизвикаха усмивки по детските лица.

Старши комисар Маринов връчи на всеки малък полицай сертификат за успешно завършило обучение, а думите му към децата в деня на техния празник разчувстваха и учители и родители: “Малки приятели, във вас ние виждаме бъдещето! Желая ви здраве и весело детство и ви очакваме след години в редиците на МВР. Началото е положено...” .

Националната програма “Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи и се реализира от служители на МВР, от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция“. 

01 юни 2018

Намалява броя на регистрираните престъпления в малките и отдалечени населени места

Това оповести на брифинг днес директорът на ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов.

 

Старши комисар Милен Маринов  отчете, че през месец май на територията обслужвана от областната дирекция на МВР има регистрирано едно тежко криминално престъпление,  убийство на мъж в с.Добродан, което е разкрито , а извършителят е задържан.

През месец май основните усилия в работата на полицейските служители  са били насочени към намаляване на битовата престъпност в малките населени места и противодействие на телефонните измами. Продължават посещенията по график на мобилните полицейски групи в селата от региона. Служители от отдел „Охранителна полиция” и секторите „Противодействие на икономическата престъпност” и „Противодействие на криминалната престъпност” осъществяват срещи с кметове и жители на малките и отдалечени населени места, като целта на тези изнесени приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред.

Директорът на ОДМВР-Ловеч изказа съжаление,че въпреки активната превантивна дейност, която провеждат полицейските служители, продължава тенденцията възрастни хора да стават жертви на телефонни измамници. Старши комисар Маринов разясни за пореден път пред журналистите, че не съществува практика полицейски служители да събират пари и ценности от граждани, чрез телефонно обаждане или в торбички през балкона.

На днешния брифинг специално внимание бе обърнато на пътната обстановка на територията на област Ловеч, като стана ясно, че  от 01 до 30 май 2018 год. в областта са регистрирани 49 ПТП, от които 35 с материални щети, 14 тежки, с 1 убит и 14 ранени. В сравнение с месец май  2017 г. състоянието на трите определящи фактора е следното: тежки ПТП  - 1, убити - 6 и ранени - 5. 
От 01 до 29.05.2018 г. за установени нарушения служители на Пътна полиция  в областта са съставили 535 АУАН и 1928 глоби с фиш. Издадени са 38 наказателни постановления за неправоспособност, съставени са 12 АУАН за управление на МПС под въздействие на наркотични и упойващи вещества  и 19 АУАН за управление на МПС под въздействие на алкохол.

За неправилно паркиране е съставен 1 АУАН  и 32 наложени глоби с фиш.

31 май 2018

График за срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР –Ловеч през месец юни 2018 година

График за срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР –Ловеч през месец юни 2018 година

На територията на община Ловеч:

  • 07.06.2018г.  от 11.00ч. до 12.00ч. с.Славяни
  • 07.06.2018 г. от 14.00ч. до 15.00ч. с.Лисец

На територията на община Троян:

  • 14.06.2018г. от 11.00ч. до 12.00ч.  гр.Априлци
  • 14.06.2018 г. от 14.00ч. до 15.00ч. с. Врабево

На територията на община Луковит и община Угърчин:

  • 21.06.2018г. от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Дерманци
  • 21.06.2018г. от 14.00ч. до 15.00ч. в с.Лесидрен

На територията на община Тетевен и община Ябланица:

  • 28.06.2018г. от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Гложене
  • 28.06.2018г. от 14.00ч. до 15.00ч. в с.Добревци

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. На тези ежемесечни срещи на гражданите и представителите на местната власт се дава възможност да подават сигнали за нарушения по Закона за движение по пътищата, за нарушения на обществения ред и за извършени престъпления, както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции

 

31 май 2018

Приключи областния етап на конкурса за детска рисунка на тема: “С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА” Ловеч 2018

 

           

Конкурсът е мероприятие от извънучилищните дейности, свързано с обучението на учениците по правилата за действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации и се провежда на три етапа – общински, областен и национален.

Основната цел на конкурса е да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система. Тематично рисунките включват изобразени моменти от работата на пожарникарите и спасителите по време на природни бедствия, пожари, пътни произшествия, аварии и екологични катастрофи. Не са разглеждани и оценявани рисунките, които не са съобразени с изискванията за размера и формата, определени с Правилата.

В конкурса участваха рисунки на деца от 14 училища и специализирани звена от шест общини на област Ловеч в съответните групи и категории, според условията на конкурса. Класираните рисунки на областно ниво в отделните възрастови групи и категории ще участват в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец октомври  2018 г. В определянето на рисунките – победители участваха художник и специалисти от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Ловеч. Класирането на рисунките, участвали в Областния етап на Националния конкурс за детска рисунка “С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА” в отделните категории и възрастови групи е следното:

 

ПЪРВА КАТЕГОРИЯ: ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ВСИЧКИ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ

І възрастова групаот 7 до 10 г.

I  място -  Мая Георгиева Маринова - 10 г., СУ „Бачо Киро” гр. Летница

II  място  - Цветелина Анатолиева Илиева – 8 г., ОУ „Васил Левски” с. Орешак, община Троян

III място - Магдалена Миленова Маркова – 9 г., НУ „Хаджи Генчо” гр. Тетевен

 

II възрастова група - от 11 до 13 г.

I  място  - Крисиян Красимиров Хиков – 11 г. СУ „Бачо Киро” гр. Летница

II  място -  Васил Петров Димитров – 12 г. , СУ „Бачо Киро” гр. Летница

III място - Патрисия Тихомирова Петкова – 11 г.., ОУ „Васил Левски” гр. Ловеч

 

III възрастова група от 14 до 18 г.

I място  - Марин Любомиров Валеров – 14 г., СУ „Бачо Киро” гр. Летница

II място  - Тодор Красимиров Нинов – 15 г., НПГГСД „Сава Младенов” гр. Тетевен

III място  - Мартина Генадиева Бояджиева – 14 г., ОУ „Васил Левски”, гр. Ловеч

 

ВТОРА КАТЕГОРИЯ: ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ, УЧИЛИЩА И ШКОЛИ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

І възрастова групаот 7 до 10 г

I  място - Христиана Йорданова Петрова - 7 г., Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч

ІI  място - Светлина Данаилова Василева – 10 г.   Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч

ІІІ място - Виктория Венелинова Карагьозова – 7 г., Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч

 

ІІ възрастова група – от 11 до 13 г. 

I  място - Гергана Божидарова Тодорова – 12 г., Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч

ІI  място - Ивайло Рачев Иванов – 13 г., Детски АРТ – клуб „Гея”, ОДК – Ловеч

ІІІ място - Десислава Николаева Коларова – 11 г., Школа по изобразително изкуство към  НЧ „Наука – 1870” гр. Троян

 

III възрастова група от 14 до 18 г. - Няма представени рисунки

 

ТРЕТА КАТЕГОРИЯДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ УЧИЛИЩА ЗА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

І възрастова групаот 7 до 10 г.

I  място – Анелия Михайлова Данева – 10 г., НУ „инж. Г. Ив. Вълков” гр. Луковит, РЦПППО – Ловеч

ІІ възрастова група - от 11 до 13 г.

I  място – Яким Росицов Якимов – 13 г., СУ „Васил Левски” гр. Априлци, РЦПППО – Ловеч

ІІІ възрастова група - от 14 до 18 г.

I  място – Ралица Илиянова Ангелова - 14 г. ПГИТУ гр. Ловеч, РЦПППО – Ловеч

           

 

 

 

29 май 2018

Не давайте пари на непознати по никакъв повод!!!

По повод продължаващите телефонни измами , криминалисти от ловешката полиция алармират гражданите: Не давайте пари на непознати по никакъв повод!!!

ОД МВР-Ловеч напомня  да бъдете бдителни и да не се доверявате, когато:

 

На стационарен /домашен/ телефон се обажда лице представящо се за полицейски служител, като използва званието “комисар” или “инспектор”. Непознатият съобщава на “жертвата” си , че в момента се провежда специализирана полицейска операция по отношение на организирана престъпна група занимаваща се с телефонни измами или извършваща престъпна дейност от всякакво естество.

Непознатият, представящ се за полицейски служител иска съдействие от жертвата на телефонна измама изразяващо се в събирането на всички налични пари и ценности, които да остави извън дома на посочено от него място. ПОМНЕТЕ!!!!

Не съществува практика държавни служители да събират пари чрез телефонно обаждане или в найлонови торбички хвърлени през балконите!

Съветваме Ви:

 - Незабавно да прекратите разговор от подобен вид и да се свържете незабавно с най-близките си роднини и да потърсите помощ на тел. 112.

– Не правете плащания под какъвто и да било предлог, след поискани суми в телефонен разговор.

- Не се доверявайте на непознати лица и не предоставяйте лични данни по телефона.

 

 

 

25 май 2018

Отборите на ОД МВР-Ловеч завоюваха челните места в турнир по стрелба

Като част от спортния календар на “Спортна асоциация – МВР” за 2018 год. днес на стрелбището на ОД МВР-Ловеч се проведе Републикански преглед по стрелба с пистолет за служители на вътрешното ведомство.

Състезанието е зонално и включва отбори от областните дирекции на МВР в Плевен, Велико Търново, Ловеч и “Специализирани полицейски сили” при ОД МВР- Плевен. Организатори на проявата са ЦБПС при Академия на МВР, а съорганизатори са ОД МВР-Ловеч и “Спортна асоциация МВР”.

Състезанията по стрелба с пистолет са организирана дейност за усъвършенстване и затвърждаване на специфични познания и умения, повишаване нивото на психическа устойчивост на служителите. В състезанията се изпълняват техники, усвоени и усъвършенствани в процеса на обучение в стрелкова подготовка.

Републиканският преглед по стрелба с пистолет е неразделна част от стрелковата подготовка в МВР и е част от Спортния календар за 2018 година, утвърден от Спортна асоциация – МВР.

Състезанието се проведе по предварително изготвен регламент, а упражненията се оценяват за време,точност на стрелбата и правилно изпълнение.

 

КЛАСИРАНЕ

Отборно

Мъже

І място – ОДМВР –Ловеч, отбор ППД при РУ Ловеч

ІІ място – ОДМВР – Велико Търново II отбор

ІІІ място – ОДМВР – Велико Търново I отбор

ІV място – ОД МВР-Плевен  - СПС

Жени

І място – ОДМВР –Ловеч

ІІ място – ОДМВР – Плевен

ІІІ място – ОДМВР – Велико Търново

 

 

Индивидуално

Жени

І място – Силвия Хинкова, РУ-Ловеч при ОДМВР – Ловеч

ІІ място – Анелия Петрова, ОД МВР-Плевен

ІІІ място –Зина Иванова, ОД МВР-Велико Търново

IV място – Ценка Калчева, РУ Ловеч при ОД МВР-Ловеч

Мъже

І място – Светослав Стоименов, РУ Ловеч при ОД МВР-Ловеч

ІІ място – Ивелин Илиев, СПС при ОДМВР – Плевен

ІІІ място – Тихомир Стефанов, РУ Ловеч при ОДМВР – Ловеч

IV място – Емил Ангелов – ОД МВР-Велико Търново

 

Класиралите се на призовите места получиха, купи, медали и грамоти, връчени им от старши комисар Милен Маринов, директор на ОДМВР – Ловеч.

Следващия етап в надпреварата е през месец юни, когато в гр. Варна ще се проведе Републиканско състезание.

 

 

 

23 май 2018