МВР

ОД Ловеч

 

Новини

Старши комисар Милен Маринов: Обстановката на територията на област Ловеч е спокойна.

Дни преди края на годината обстановката на обслужваната от ОД МВР-Ловеч територия е спокойна. Това заяви на редовния месечен брифинг старши комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч. На срещата с журналистите присъстваха още комисар Цветозар Цанков-заместник  директор на ОД МВР-Ловеч, комисар Светослав Шишийски- началник отдел „Охранителна полиция“ и комисар Владимир Кацарски – директор на РД ПБЗН-Ловеч.

Комисар Цанков  отчете, че за периода 01 януари до края на месец ноември, на територията на ОДМВР Ловеч са регистрирани 1919 престъпления, като за същия период през 2017г. те са били 1952. Разкриваемостта се е увеличила с 3,6%. Регистрирани са 1594 криминални престъпления и 325 икономически.

Най – голям е делът на престъпленията против собствеността – 35,33 % от общия брой регистрирани за 2018 г., въпреки че като цяло този вид престъпления са намалели с 7,12% спрямо предходната година. Следват общоопасните престъпления – 34,81 % от общия брой престъпления, като разкриваемостта при тях е 70,81%. Тук се отнасят и престъпленията с наркотични вещества – 78 бр. регистрирани, от които 52 са разкрити. Регистрирани са и 98 престъпления против личността.

Само за месец ноември 2018 година на територията на ОДМВР Ловеч има регистрирани 191 престъпления или с 40 по - малко в сравнение с месец ноември 2017, когато са били 216. Разкриваемостта през текущия период е 22.51 %. Регистрираните криминални престъпления през ноември са 155 спрямо 176  за миналата година.  Отчита се спад в броя на кражбите с 24 %, през ноември месец тази година са регистрирани 38, като за сравнение през ноември 2017г. те са били 50. Комисар Цанков отбеляза, че съществен принос за намаление на престъпленията в малките населени места през предходния месец са съвместните специализирани полицейски операции със служители от Дирекция „Жандармерия“.

ОД МВР-Ловеч е предприела комплекс от  мерки за гарантиране на реда и спокойствието по време на Коледните и Новогодишните празници. По линия на пътната безопасност са планирани специализирани полицейски операции за спазване на скоростните режими и за шофиране след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи. Силите на реда ще осигуряват необходимото полицейско присъствие на местата, където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни: гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, жилищни квартали. По празниците е възможно да се активират и телефонните измамници, като в такива  ситуация е важно хората да запазят хладнокръвие и незабавно да потърсят близките си. В никакъв  случай да не се доверяват на непознати и да не дават пари на ръка.

  

По-малко са загиналите и ранените по пътищата на област Ловеч,  в периода от 01.01.2018 г. до 30.11.2018., заяви комисар Шишийски.   За посочения времеви интервал на територията на областта са регистрирани 598 ПТП, от които  195 тежки с 18 убити и 258 ранени.  За  сравнение през  2017 г. ПТП са 578, от които 183 тежки, с 39 убити и 304 ранени. Разлика: тежки ПТП  (+ 12), убити (- 21) и ранени ( - 46) .

Най-голям брой пътни инциденти през този период са възникнали на територията обслужвана от сектор „Пътна полиция“ /община Ловеч, Угърчин и Летница/ : 236 катастрофи, от които 82 тежки с 8 жертви  и 103 ранени.

От 01.01.2018 г. до 30.11.2018 г. са съставени 6068 АУАН  и 26 188 глоби с фиш, от тях  9012 са  за превишена скорост ( с 2860 повече от същия период на 2017г.), алкохол и наркотици – 350 и 468 наказателни постановления са издадени за неправоспособност. Констатираните нарушения на пешеходци са 42 от тях 5  с АУАН и 37 глоби с фиш. За неправилно паркиране пътни полицаи  са съставили 329  АУАН и са наложили 2892 глоби с фиш, от тях 295 за неправилно паркиране върху тротоари.
Общо ПТП само за м.ноември  2018 год.  са 47, от които 20 са тежките, с 3 убити и  26 ранени.

 

Директорът на РД ПБЗН-Ловеч комисар Владимир Кацарски информира за предприетите мерки за безопасност през отоплителния сезон на тази година и призова всички към спазване на правилата за пожарна безопасност. Съобщено беше още, че служители на РД „ПБЗН“ са извършили проверка на 76 ресторанти, хотели,заведения за обществено хранене, религиозни храмове и т.н., където се очаква струпване на повече хора по време на  предстоящите празнични дни. Установени са 7 нарушения, за които са издадени 7 разпореждания и са наложени 2 акта за административни наказания.

От началото на месец октомври до 11 ноември общия брой на пожарите свързани с отоплителния сезон е 40, като за същия период на 2017 год. са били 38. От тях пожарите с материални щети са 19, като 7 са в резултат на късо съединение, 6 са поради техническа неизправност, 3 са предизвикани от строителна неизправност и 3 поради неизправност на отоплителен уред. 1 жена е загинала при пожар.

 

 

Резултати от Акция "Зима" - ОД МВР-Ловеч

12 дек 2018

Започва операция на TISPOL за установяване употребата на алкохол и наркотици от водачите на МПС

Акцията ще се проведе в периода от 10 до 16 декември,като ще се проверява и за валидна “Гражданска отговорност”

 

Специализирана операция за употребата на алкохол, наркотични вещества и техните аналози от водачите на МПС на пътя стартира от понеделник -10 декември в цялата страна.
Акцията ще се проведе на територията на всички европейски държави членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL и ще продължи до 16 декември. Проверките ще се извършват по метода за „широкообхватен контрол“, като приоритет от страна на служителите на МВР ще бъде даден на основните пътни трасета, с висок интензитет на движението.

 По време на операцията санкции ще бъдат налагани и за нарушения на скоростните режими, а също така ще се извършват проверки и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, невръчени електронни фишове и неплатени глоби наложени по ЗДвП.

07 дек 2018

За поредна година рисунки, представени от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Ловеч за участие в конкурса на тема: „С очите си видях бедата” 2018 са отличени с призови места

На 05.12.2018 г. в Националния дворец на децата – гр. София се състоя официалната церемония за откриване на изложбата на победителите и отличените творби в международния конкурс за детска рисунка на тема “С очите си видях бедата” – 2018 г. До заключителния национален етап достигнаха творбите на над 480 деца. Жури в състав от представители на Националната художествена академия, Националния дворец на децата към МОН и на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР е класирало 41 рисунки, като три рисунки са на деца от област Ловеч.
Рисунките на Крисиян Красимиров Хиков и Васил Петров Димитров от СУ „Бачо Киро” гр. Летница, с преподавател по изобразително изкуство Светлана Стоянова, са класирани на първо и второ място във втора възрастова група (11-13 г.) в категорията „Деца и ученици от всички общообразователни училища в системата на предучилищното и училищно образование”. 

На трето място в първа възрастова група (7-10 г.) в категорията „Деца и ученици от всички общообразователни училища в системата на предучилищното и училищно образование” е класирана рисунката на Мая Георгиева Маринова от СУ „Бачо Киро” гр. Летница. Мая от учебната 2018/2019 г. е ученичка в друго населено място.

Тържествената церемония бе придружена от празничен концерт, изнесен от възпитаници на художествените групи от Националния дворец на децата. Гости на тържеството бяха зам. министъра на вътрешните работи Милко Бернер, гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Таня Досева, директор на Националния дворец на децата, служители на ГДПБЗН и РДПБЗН, педагози, директори на училища, участници и родители.

 

 

 

 

06 дек 2018

Безопасен студентски празник

Практически препоръки за 8-ми декември.

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.

В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгл. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.

За осигуряване на реда на територията на област Ловеч по време на празника ще бъдат ангажирани екипи на Охранителна полиция и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Предприети са мерки за засилено полицейско присъствие около местата, където се очаква да има празнуващи. Планирани са специализирани полицейски операции, в които ще се акцентира върху водачи, управляващи автомобили под въздействието на алкохол, наркотични или други упойващи вещества; неправоспособни водачи; технически неизправни автомобили; гражданска отговорност; съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол.   

 

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ
за безопасно поведение при движение по пътищата по време на

студентския празник – 8 декември 2018


Не ползвай личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

 

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

 

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- водата сменена ли е с антифриз;

- има ли масло;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

 

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:

- какъв да бъде маршрутът;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

                

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

04 дек 2018

График за срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР –Ловеч през месец декември 2018 година

 

На територията на община Ловеч

 • 06.12.2018г.  от 10.00ч. до 11.00ч. с.Александрово
 • 06.12.2018г. от 11.00ч. до 12.00ч. с.Дойренци
 • 06.12.2018г. от 13.00ч. до 14.00ч. с.Йоглав
 • 06.12.2018г. от 14.00ч. до 15.00ч. с.Горан

 

На територията на община Троян:

 • 13.12.2018г.  от 10.00ч. до 11.00ч. с.Чифлик
 • 13.12.2018г. от 11.00ч. до 12.00ч. с.Бели Осъм
 • 13.12.2018г. от 13.00ч. до 14.00ч. с.Борима
 • 13.12.2018г. от 14.00ч. до 15.00ч. с.Дълбок дол

 

На територията на община Луковит и община Угърчин:

 • 20.12.2018г. от 10.00ч. до 11.00ч. в с.Карлуково
 • 20.12.2018г. от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Румянцево
 • 20.12.2018г. от 13.30ч. до 14.30ч. в с.Драгана
 • 20.12.2018г. от 14.30ч. до 15.30ч. в с.Орляне

 

На територията на община Тетевен и община Ябланица:

 • 27.12.2018г. от 10.00ч. до 11.00ч. в с.Орешене
 • 27.12.2018г. от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Батулци
 • 27.12.2018г. от 13.30ч. до 14.30ч. в с.Дивчовото
 • 27.12.2018г. от 14.30ч. до 15.30ч. в с.Черни Вит

 

 

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. На тези ежемесечни срещи на гражданите и представителите на местната власт се дава възможност да подават сигнали за нарушения по Закона за движение по пътищата, за нарушения на обществения ред и за извършени престъпления, както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

 

29 ное 2018

Препоръки за безопасност през отоплителния сезон

 

Пожарът е неконтролирано горене, което нанася щети. За да има процес на горене е необходимо създаването на горима среда и наличието на източник на запалване. Това означава, че за процеса на горене трябва да са налице три предпоставки: наличие на горими материали, на кислород за поддържане на горенето и източник на запалване. Всички мерки за пожарна безопасност (правила, норми и др.) са основани на елиминиране на една от тези три предпоставки и намаляване влиянието на опасните фактори при пожар за здравето и живота на хората.
Не само откритият огън може да бъде източник на запалване, а и нагрети предмети над температурата на запалване на дадено вещество (материал). Чрез процеса на топлопренасяне запалване може да възникне в място (помещение), което не е в съседство с източника на топлина. Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, а нарушаването им може да застраши не само личната собственост, но и живота на близките. Формирането на противопожарна култура трябва да започне от ранна детска възраст, за което от голямо значение е личният пример на по-възрастните.

      I. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:

 • Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение.
 • При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.
 • Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди.
 • Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя.
 • При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти.
 • Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците.
 • Контактите трябва да са тип “ШУКО”, по възможност да не се ползват разклонители.
 • Знайте, че няма електроуреди, които да могат да ви служат вечно. След изчерпване на лимита им те губят своята надеждност и безопасност.
 • Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани.
 • Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.
 • Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите.
 • При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение. 
 • Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора. Те са най-рисковата социална група при пожар.
 • Специално внимание трябва да отделите на пожарната безопасност на топлоакумулиращите електроуреди. Монтажът им трябва да се извърши от специалист. Захранването им трябва да е на отделен токов кръг с автоматичен предпазител, при сечение на захранващия проводник не по-малко от 4 кв. мм.
 • Трябва да запомните: При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода. Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова. Има опасност от токов удар с фатални последици.

            II. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):
            Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво е широко застъпено и днес, като често се подценява пожарната им опасност. За тяхната безопасна експлоатация също е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят. Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива.
            Още при инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните изисквания:

            - отстояние от конструкции, изпълнени от строителни продукти с класове по реакция на огън B-F (трудногорими и горими) най-малко от 0,5 m. 

            - при монтиране върху подови покрития, изпълнени от продукти с класове по реакция на огън Bfl -Ffl (трудногорими и горими), задължително поставяне на негорима подложка, която да излиза най-малко 0,5 m пред уреда и по 0,25 m от останалите му страни.

            - стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците).Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени розетки. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди. Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали. Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност – вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване – през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване. Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден. Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да се угасява докрай. Опасно е т. нар. непълно горене или тлеене на дървесината, при което се отделя силно токсичният продукт на горенето въглероден окис. Той не се усеща, но може да доведе до задушаване. Ако печката се самозагаси, трябва да почистите горивната й камера! Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци! Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали. Зиданите печки (камините) трябва да са монтирани на конзоли, вградени в носещи стени върху плътна негорима изолация с дебелина до нивото на огнището най-малко 0,25 m. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.

            Важно е спазването и на правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.
Пристроените към къщите навеси трябва да са с негоримо покритие до плътни негорими стени. При наличие на влага въглищата могат да се самозапалят. Въглищата да се складират най-много до 2 метра височина на отделни купчини.

            Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места.

             Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици. Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди. Никога не ги заключвайте. Техният интерес трябва да бъде задоволен с Вашите ясни обяснения и указания как пожаробезопасно трябва да се използват отоплителните уреди.

            III. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТЕЧНО ГОРИВО (НАФТА):

            Нафтата е висококалорично гориво. Безопасното и ползване трябва да бъде съобразено обаче с високата й пожарна опасност като леснозапалима течност. Не по-малко опасни са нагретите пари, които може да доведат и до взрив.

            Нафтовите печки трябва да са устроени върху негорими подложки с вертикални прагове от всички страни.

            Внимателно трябва да бъде следена изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термозащитата и автоматиката на уреда.

            Не бива да се допускат нарушения на целостта (прогаряния) на стените на разходния резервоар и на горивната камера.

            Недопустимо е зареждането с гориво на неизстинала нафтова печка поради нагретите пари в горивната камера.

            При разливане на гориво незабавно нагрятата течност около резервоара и печката трябва да бъдат отстранени.

            Недопустимо е в нафтови печки – стандартно изпълнение, да се ползват отпадъчни нефтопродукти с неясен състав и произход.

            Важно! В жилищата трябва да се съхранява нафта само за ежедневни нужди.
Недопустимо е съхраняването на нафтата (и други леснозапалими течности) да става в общите части на кооперации и жилищни блокове (мазета, тавани и др.). За безопасно съхранение трябва да се използват херметично затварящи се съдове, които не се наелектризират.

            IV. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН):

            Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни уреди трябва да се извършват само от специалисти. Експлоатацията им следва да се осъществява само след предварително обучение. Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа. Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация. Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища. Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно. С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма, веднага затворете вентилите и започнете проветряване на помещението. Пропан-бутана е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки. В случай на теч над допустимата концентрация, при източник на запалване с минимална мощност може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електричеството. Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалния теч. Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газостанции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане. Периодично той трябва да се подлага на проверка от оторизираните за това органи, по специална методика за откриване на скрити дефекти.
Не поемайте излишен риск и не практикувайте напълване с газ на по-малки бутилки от такива с по-голяма вместимост. Всяка профилактика, която трябва да бъде извършвана, задължително е посочена в инструкциите на производителя на съответния газов уред. Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.

 

            V. ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ

 
Детската игра с огън е една от честите причини за пожар, а животът на детето е безценен.

То трябва да разбере това от Вас и да гледа на живота си като най-ценното богатство.

Спазвайте следните превантивни мерки:

            - не оставайте на достъпни места и най-малките източници на запалване, като кибрит и запалки. Обезопасете контактите със специални предпазители;

            - особено опасно е да оставате детето само до отоплителни електроуреди с открити реотани;
            - упражнявайте непрекъснат надзор над игрите му – в къщи и на открито.

Колкото повече пораства детето, толкова любопитството му нараства. То иска да знае и да може всичко като възрастните. Възползвайте се от това и давайте личен пример с поведението си по спазване на правилата за пожарна безопасност. Отговаряйте на въпросите му възможно най-изчерпателно и се опитвайте да му обяснявате смисъла на мерките за пожарна безопасност и защо се изисква стриктното им спазване. На съвременните родители е трудно да бъдат непрекъснато до детето си. Ако се наложи да оставите за малко детето само в къщи, обезопасете предварително помещението и дома. Но никога не заключвайте вратите – те са пътят за евакуация и спасение на децата в случай на пожар. Учете Вашето дете да разпознава местата в къщи, където може да възникне  пожар и предметите, които могат да го предизвикат. Заедно с него тренирайте преминаването по пътя за евакуация от дома. Уточнете мястото, където може да се скрие, когато не може да избяга при пожар. Добре е това да бъде банята при пуснат душ и поставяне на намокрена маска на устата и носа. Накарайте детето да научи телефона за съобщение при пожар - тел.112.

Научете го за точния адрес, на който живеете, и какво трябва да съобщи на тел. 112 при откриване на признаци на пожар.

Обяснете на детето защо не бива:

      - да си играе с кибрит, запалка, свещ или друго нещо, с което може да предизвика пожар;

      - да слага дрехи, обувки или играчки в близост до отоплителните уреди;

      - да играе с фойерверки и пиратки;

      - никога да играе с леснозапалими и горими течности;

      - да се крие при пожар на места, където трудно ще бъде открито от пожарникарите;

      - при пожар в горящото помещение да  отваря допълнително прозорците – допълнителният кислород ще усили горенето;

      - при пожар да изпада в паника и да ползва асансьор.

Обяснете на детето защо трябва:

      - винаги да проверява дали е изключило електрическите уреди, когато свърши работа с тях;
            - да съобщи веднага на родителите си или на някой възрастен, ако види, че някой играе с огън;
            - при възникване на пожар да съобщи за това веднага на съсед или възрастен;
            - да телефонира на тел. 112, за да предаде съобщение за пожар в случай, че животът му е в непосредствена опасност;

      - при подаване на съобщение за пожар да говори ясно и бавно, като подаде информация къде и какво гори, има ли застрашени хора.

             В случай, че все пак в дома възникне пожар, детето трябва да знае и да умее да прилага няколко прости правила:

- да запази самообладание и да позвъни на тел. 112. Да каже точния адрес и какво гори;

- да напусне дома по най-късия път, а ако стълбището е задимено  да не ползва асансьор;

- ако стаята се изпълни с дим, да се движи приведено към пода или пълзешком (ако няма видимост, покрай стената) и ако има възможност, да постави на устата и носа си навлажнена кърпа;
            - ако пътят му за евакуация по стълбище или друг изход навън е блокиран или задимен, да излезе на балкон или открит прозорец и да алармира, че се намира в опасност – с викове, ръкомахания и др.;

- да не скача от прозорци и балкони, а да чака да бъде открит от пожарникарите;

- да не се връща за нищо в къщи, защото животът му е по-ценен от всички играчки, дори и от домашните любимци;

- ако не може да избяга навън, да се скрие в банята. Да затвори вратата и да пусне душа;
            - ако дрехите му се подпалят, да спре, да закрие лицето си с ръце и да се търкаля на пода, докато пламъците угаснат.

 

            VІ. АКО ИМАТЕ БЛИЗЪК ИЛИ СЪСЕД, КОЙТО Е ТРУДНОПОДВИЖЕН ИЛИ БОЛЕН И ПРЕКАРВА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ВРЕМЕТО СИ САМ

            Трябва ли да припомняме, че това е най-рисковата група при пожар! Обезопасете в противопожарно отношение дома или окажете съдействие за това. Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112.

            При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.
            От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали. Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до преобръщането му.
Подменете амортизираните и морално остарели електро- нагревателни и отоплителни уреди и съоръжения с такива със съвременни средства за защита.

            С времето изолацията на старите електрически проводници се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.
            По възможност осигурете на Вашите близки допълнителна помощ в домакинството или окажете съдействие за включване в системата на социалния патронаж.

            Поемете своята отговорност в грижите за Вашите близки.

 

            VІІ. МЕРКИ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ. 

 

Предстоят Коледните и Новогодишните празници. При честването им, не трябва да се подминава необходимостта от спазване на някои правила във връзка е недопускане на пожари и помрачаване на празничното настроение.

В навечерието на тези празници рязко се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са: паленето на свещи или бенгалски огън по елхите; ползване на пиротехнически изделия - ракети, пиратки или фойерверки; оставени без надзор електроуреди или отоплителни уреди на твърдо гориво.

За недопускане на инциденти РД „Пожарна безопасност и защита на населението”- Ловеч напомня да се спазват следните препоръки за безопасност:

             - елхите трябва да бъдат здраво закрепени и да се поставят далеч от пердета или други горими материали;

             -  да не се поставят в непосредствена близост до отоплителни и нагревателни уреди;

             - по елхите да не се палят свещи и бенгалски огън. Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни.  Същите не бива да се оставят включени без надзор. Да не се използват саморъчно изработени електрически ефекти;

             - да не се оставят малки деца да играят без наблюдение около елхите;

             - фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да се използват само под контрола на възрастни и съгласно указанията на фирмата - производител. Да не се хвърлят безразборно, тъй като това може да доведе до възникване на пожари, а също така и до нараняване на хора;

             - игрите и забавленията на децата често крият опасност от възникване на пожари. Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожари с тежки последици. Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски. Необходимо е да им бъде разяснено за ползата от огъня и вредата от пожарите. Нe им разрешавайте да си играят с кибрит или сами да палят свещи. Не ги оставайте без надзор сами вкъщи. Никога не ги заключвайте;

             - ръководители на хотели и увеселителни заведения трябва още веднъж да проверят годността на пожаротехническите средства в обектите и инсталациите за бързо откриване, и известяване на пожар, където има такива. Безотговорно е заключването на евакуационни изходи Пътища водещи към тях трябва да се поддържат свободни за преминаване;

             - необходимо с да се обърне внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди. Същите трябва да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор. Необходимо стриктно да се спазват инструкциите на производителя. 

             - комините на сградата трябва да се почистват от сажди периодично, в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно преди всеки отоплителен сезон. Почистването на комините да се извършва само с механични средства;

             - складираните горими материали на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия; 

            

При необходимост незабавно потърсете помощ на телефона за спешни повиквания -112.

 

 

27 ное 2018

Отново зачестяват телефонните измами

Месец преди коледните и новогодишни празници се забелязва зачестяване на опитите за телефонни измами на територията на областта. По този повод криминалисти от ОД МВР-Ловеч припомнят „сценариите”, които използват телефонните измамници, както и съвети към гражданите за поведение в такива случаи:
 

„СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ“:
На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който заявява, че е служител на полицията (обикновено се представя за началник), информира Ви, че в момента тече полицейска операция за задържане на телефонни измамници и иска съдействието Ви (възможно е да каже, че точно Вие сте „набелязан“ от тях). Предоставя „собствения си GSM телефонен номер“ за контакт. Обяснява, че измамниците ще Ви се обадят по телефона  и ще поискат да дадете голяма сума пари. Иска да изпълните желанията им и дава указания да хвърлите парите, които са ви поискали през терасата или прозореца на жилището си (да ги пакетирате и да ги оставите на определено място), след което полицията ще задържи извършителите с веществените доказателства. По-късно сумата ще ви бъде върната в полицейското управление. Ако откажете, може да последват заплахи за наказателно преследване, затова че не сте съдействали. В случай, че изпълните указанията и хвърлите сума пари, тя се взема от непознат човек и контактът с Вас се прекратява.

„КАПАРО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ ИЛИ РАДИАТОРИ“
На стационарния ви телефон се обажда мъж, който се представя за Ваш близък или роднина. Същият заявява, че извършва сделка за закупуване на климатици или радиатори (в зависимост от сезона) и е необходимо техниката спешно да бъде капарирана. Моли за съдействие, защото в момента е възпрепятстван, а ако не се плати капарото сделката ще пропадне и той ще изгуби голяма сума пари. Казва, че ще Ви се обади служител на фирмата, от която ще бъде закупена техниката, с когото да се разберете за начина на предаване на исканата парична сума. Малко по-късно получавате обаждане от човек, който се представя за служител на голяма търговска верига, обяснява, че ще изпрати човек със служебен автомобил да вземе капарото и иска да продиктувате точния си адрес и личните си данни.  След предаване на парите на мнимия представител на търговската фирма, контактът с вас се прекратява.

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”
На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар не прекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

 „ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”
 На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен телефонен оператор или служител на голяма търговска верига. Информира Ви, че сте спечелили от томбола голяма парична или предметна награда (мобилен телефонен апарат, телевизор, лаптоп, пералня и др.). За да получите печалбата, трябва да закупите ваучери за предплатена услуга на мобилен телефонен оператор и да издиктувате кодовете им за активиране.

След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
        
(Възможни са различни вариации на описаните схеми)

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:
1.Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), но по възможност от друг телефонен апарат, а не от апарата, на който са се обадили измамниците – ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.
2.Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН, адрес) или номера на банкови сметки.
3. Свържете се с близките си. Ако в момента нямате връзка с тях, се посъветвайте със съседи, на които имате доверие.
4.  Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати хора, без значение за какви се представят.
5. Не се съгласявайте да хвърляте парични суми или златни накити от жилището си или да ги оставяте на места без надзор.
6. Не се съгласявайте да теглите спестяванията си от банки, в които са депозирани, по искане на непознати лица, дори да се представят за служители на полицията, на лечебни заведения или на други институции.
7. Поискайте да се срещнете лично с човека, който се представя по телефона за полицейски служител и иска от Вас да хвърляте пари или да оставяте пари на места без надзор. Измамниците избягват лични срещи, за да не могат да бъдат разпознати. Полицейските служители от охранителна полиция са униформени, а служителите от криминална полиция се легитимират със служебна карта и полицейски знак.
8. Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
9. Служителите на полицията по никакъв повод няма да поискат от Вас да хвърляте парични суми или ценности от жилището си или да ги оставяте на места без надзор!
 
Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 или отидете лично до най-близкото полицейско управление.
 27 ное 2018