МВР

ОД Ловеч

 

Новини

Криминалисти от РУ Троян разкриха убийство отпреди 3 години

Задържан  с постановление на Окръжна прокуратура Ловеч за срок от 72 часа е 29-годишен мъж от Троян.
От Прокуратурата в Ловеч изразиха задоволство от отличните оперативно издирвателни мероприятия на служителите на РУ Троян и ОД МВР-Ловеч и точността на изготвения от Института по психология на МВР профил на извършителят.
На брифинг с участието на старши комисар Милен Маринов директор ОД МВР-Ловеч, Валентин Вълков  ръководител на Окръжна прокуратура и гл. инспектор Радостина Петкова –Началник РУ Троян бяха изнесени подробности около разкриването на  убийство извършено през 2016 год.
Окръжният прокурор припомни случая, когато в средата на месец януари 2016 год. за общодържавно издирване  е обявена 58-годишна жена от Троян, която е излязла на разходка край града.
На 25 май 2017г. в околностите на гр.Троян, в местността Турлата-махала «Длъжковска|» случаен минувач се натъква на останки от човешко тяло и дрехи в близките храсти.  В РУ Троян е образувано досъдебно производство, а на костите и дрехите са назначени редица експертизи в Научноизследователския институт по криминалистика на МВР. Извършена е и физикохимична експертиза, тъй като намерения череп е бил с видима интервенция.
Анализът на експертизата е показал наличието на капсули микрочастици по черепа. Установено е , че намерените кости и части от дрехи са на обявената за издирване през януари 2016 год. 58-годишна троянчанка. Валентин Вълков обяви, че жената е била и изнасилена.

Окръжният прокурор и директорът на ОД МВР-Ловеч бяха единодушни, че за разкриването на престъплението изключително много е помогнал и психологичния профил за извършителя на престъплението изготвен от Института по психология на МВР.
Така в резултат на проведени опретивно издирвателни и процесуално следствени действия на 17 април се стига до ареста на 29-годишен жител на Троян. При задържането на лицето в него са намерени вещи и накити, които го свързват с жертвата.

Валентин Вълков заяви, че в края на месец май 2017 год. същото лице е било съдено и е изтърпял присъда за притежание на огнестрелно оръжие без разрешително, като чак сега е установено съвпадение между микрочастици открити по тогава иззетото оръжие и тези по черепа на жертвата.
Началникът на РУ Троян гл.инспектор Радостина Петкова сподели, че това е едно от най-сложните престъпления по което е работила с колегите си. Старши комисар Маринов допълни, че работата на полицейските служители е била  по черепни останки,  като максимално бързо и експедитивно е свършен голям обем от задължителни действия и всички те са съгласувани с Окръжна прокуратура –Ловеч.

 

 

 

18 апр 2019

Пътна полиция започва засилени проверки за неправоспособни водачи и за използването на обезопасителни средства

 

От 17 до 24 април Пътна полиция в цялата срана ще осъществява засилен контрол на водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства.

Специален акцент ще бъде поставен към водачите на мотоциклети. При тях ще се следи за правоспособност, използването на обезопасителни средства от самите водачи и спътниците им и правилното поставяне на регистрационни табели. Според изискванията на Наредба № I-45 от 24.03.2000 г., регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера (чл. 10, ал. 5 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г.).

При проверките на другите моторни превозни средства специално внимание ще се обръща и на правилното използване на обезопасителни средства при превоз на децата.

Успоредно с това ще има и засилени проверки за спазването на скоростните режими.

 

17 апр 2019

Промяна в Правилника за издаване на българските лични документи

От сектор "Български документи за самоличност" при ОД МВР - Ловеч информират, че с постановление № 60/28.03.2019 г. е въведена промяна в Правилника за издаване на българските лични документи.
Промените влизат в сила на 02.04.2019 г.  и се изразяват в следното:

 

  • След промяна в чл. 19 ал.1 от ПИБЛД, при издаване на първа лична карта не следва да се изисква копие на Удостоверение за раждане, ако лицето притежава валиден (не с изтекъл срок) документ за самоличност, с който да се идентифицира.
  • С измененията и допълненията на ПИБЛД са прецизирани разпоредбите на чл.20, ал.1, т.1 и чл. 22, ал.6 т.1 от същия, като е предвидено при подаване на заявление за подмяна или издаване на паспорт и лична карта декларация по чл. 17 ал.1 от ПИБЛД да се прилага само, когато такава не е подавана.
  • Заявления за лична карта и/или паспорт, както и СУМПС поради  изтичане на срок на валидност, могат да се подават във всяко Районно управление на територията на съответната Областна дирекция на МВР.

 

                                          

                                         

11 апр 2019

Ученици от детските полицейски управления в Ловеч се включиха в кампанията „Не продаваме алкохол на непълнолетни”

Главна дирекция „Национална полиция" и “СпиритсБългария, Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки” са инициирали мероприятия свързани с превенция на употребата на алкохолни напитки от подрастващите.  Темата за вредата от алкохола е залегнала и в Програма „Детско полицейско управление" (ДПУ), като децата-доброволци се включат в провеждане на кампания „НЕ ПРОДАВАМЕ АЛКОХОЛ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ".

На 10 и 11 април малките полицаи от ОУ „Христо Никифоров“ и СУ „Тодор Кирков“ в Ловеч, в специални беседи се запознаха с вредата от употребата на алкохол и негативните последствия, които нанася върху организма на подрастващите. Малко по-късно малчуганите придружени от своите учители и от служители на РУ Ловеч разпространиха рекламни материали на кампанията в търговските обекти в близост до учебните заведения, в които се предлагат алкохолни напитки.

11 апр 2019