МВР

ОД Ловеч

 

Новини

Двама са заържани за палежите на автомобили в Троян

Отлична съвместна работа на служителите на РУ Троян и прокуратурата,  с тези думи започна брифинга с участието на ст.комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч и Валентин Вълков административен ръководител на Окръжна прокуратура Ловеч.

Благодарение професионалната работа на криминалистите от РУ Троян под ръководството на Окръжна прокуратура Ловеч в рамките на 3 дни е установен извършителят на палежа на леки автомобили в Троян, обяви Валентин Вълков.

Лицето от вчера е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ , а от прокуратурата допълниха още, че с прокурорско постановление за 72 часа е задържан и подбудителят на престъплението. На брифинга стана ясно, че двете задържани лица са на 38 и 27 години и са от гр.Враца, криминално проявени са и срещу тях в миналото са образувани досъдебни производства за средни и леки телесни повреди, но до момента не са осъждани. Двамата са работили за определен период от време в едно от казината в гр.Троян. 

Валентин Вълков разясни, че  процесуално следствените действия по установяване на мотивите за престъплението продължават, като в ход е разпитване на свидетели и изготвяне на експертизи. Целта на палежа е бил 1 от изгорелите 7 леки автомобили, който е пострадал и най-малко.  За щастие на живущите в квартала и благодарение бързата намеса на РСПБЗН-Троян е предотвратена много по-голяма опасност, тъй като едно от горящите МПС е било с газова уредба.

На брифинга на ОД МВР-Ловеч и Окръжна прокуратура стана дума и за откритите в началото на седмицата край луковитското село Торос цистерни с течност. От прокуратурата заявиха, че първоначално в изоставена сграда са открити 6 цистерни /в това число и 1 празна/ всяка с вместимост по 1000л. пълни с неустановена течност, а ден по-късно е задържан и камион натоварен с още 4 подобни цистерни. Всички цистерни са иззети и са откарани на оторизирана площадка в гр.Луковит, където се съхраняват под охрана. Към този момент институциите все още нямат яснота какво точно е веществото във всяка от цистерните, но най-вероятно то е различно тъй като това от цистерните в камиона се е втвърдило, а това намерено в цистерни в изоставената сграда продължава да е в течно състояние.

От полицията и прокуратурата са единодушни, че и по това досъдебно производство продължават активни процесуалноследствени действия. Съобщено беше още, че с  постановление на наблюдаващия прокурор е възложено на оторизирана фирма да извърши химически и токсикологичен анализ на веществата в цистерните, след което те ще бъдат предоставени на фирма, която има право да транспортира и преработва опасни вещества.

Според прокуратурата категорично е установено, че става въпрос за опасни вещества по смисъла на закона. В хода на разследването двамата задържани за 24 часа в неделя шофьор и пътник в камиона  с четирите цистерни са заявили, че пътуват от Ботевград към площадка за отпадъци във Велико Търновска област. Старши комисар Маринов уточни, че след проверка е установено, че въпросната площадка във великотърновско е затворена в края на миналата година.

Работа по досъдебното производство за превозване на опасни вещества продължава.

17 яну 2020

Малките полицаи от ловешките Детски полицейски управление са първите гости в ОД МВР-Ловеч за Новата 2020год

На Ивановден директорът на ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов имаше удоволствието да посрещне първите си гости за 2020 година. Това бяха учениците от двете ловешки ДПУ при СУ„Тодор Кирков“ и ОУ„Христо Никифоров“, а настроението беше приповдигнато и от факта, че сред малките гости имаше четирима именници.

След като бяха посрещнати на входа на областната дирекция децата водени от ст.комисар Маринов и гл.инспектор Златин Михайлов началник на РУ Ловеч разгледаха сградата и посетиха сектор „Български документи за самоличност“. Там г-жа Мария Петкова началник сектор БДС и технологът Минко Петков подробно им разказаха за пътя от подаването на заявление за лична карта или паспорт, през направата и връчването на готовите документи на гражданите.  Децата разбраха всички подробности от „кухнята“ на службата, но също така се информираха за отговорността личните документи да бъдат съхранявани и грижливо пазени.  Мария Петкова заяви, че служителите в сектор БДС очакват малките полицаи когато навършат 14 години да ги посетят и да подадат заявление за първата си лична карта, която е безплатна.

Последва посещение в  оперативната дежурна част, където дежурния полицейски инспектор демонстрира пулта на Националната система 112 за приемане и обслужване на спешни повиквания към телефон 112  на територията на областта и разказа за отговорната дейност на служителите от групата. Малките полицаи получиха отговор на всички въпроси, които ги вълнуваха и разбраха, че авторите на фалшиви сигнали биват наказвани с парична глоба от 2000 лв.

В края на визитата си децата приеха любезната покана на старши комисар Милен Маринов за почерпка с лакомства в кабинета му. Там четиримата именници Иван Горанов от ДПУ при СУ „Тодор Кирков“ и Ивайло Богомилов, Ивалина Илиева и Ивайла Цачева от ДПУ при ОУ „Христо Никифоров“ ги очакваше приятна изненада. Със заповед на директора на ОД МВР-Ловеч те в качеството си на именници поеха временно управлението на дирекцията и положиха подписите си под документа. Малчуганите се снимаха в директорския стол, но след като се информираха за  отговорностите, които носят като ръководители побързаха да се върнат към детските игри и забавления.

Малките ученици бяха придружени от своите учителки Детелита Карапетрова и Юлия Великова, както и от г-н Симеон Колев директор на СУ „Тодор Кирков“.

Обучението по Националната програма „Детско полицейско управление“ се реализира в ОДМВР-Ловеч от 2016 г. Детски полицейски управления функционират към три от районни управления - Ловеч, Троян и Тетевен. Обучението се провежда в продължение на две години и има няколко цели:  ранна превенция сред подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в полицията. Програмата, по която се обучават е резултат от прякото взаимодействие между МВР, МОН, БЧК, БПЦ.

 

07 яну 2020

График за срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители на ОДМВР-Ловеч през месец януари 2020 година

 

На територията на община Ловеч

 • 02.01.2020г. от 10.00ч. до 11.00ч.      с.Смочан
 • 02.01.2020г. от 11.00ч. до 12.00ч.      с.Пресяка
 • 02.01.2020г. от 13.00ч. до 14.00ч.      с.Дойренци
 • 02.01.2020г. от 14.00ч. до 15.00ч.      с.Умаревци
 • 30.01.2020г. от 10.00ч. до 11.00ч.      с.Горско Сливово
 • 30.01.2020г. от 11.00ч. до 12.00ч.      с.Кърпачево
 • 30.01.2020г. от 13.00ч. до 14.00ч.      с.Крушуна
 • 30.01.2020г. от 14.00ч. до 15.00ч.      с.Чавдарци

 

 

На територията на община Троян:

 • 09.01.2020г. от 10.00ч. до 11.00ч.    с.Шипково
 • 09.01.2020г. от 11.00ч. до 12.00ч.    с.Горно трапе
 • 09.01.2020г. от 13.00ч. до 14.00ч.    с.Борима
 • 09.01.2020г. от 14.00ч. до 15.00ч.    с.Дълбок дол

 

 

На територията на община Тетевен и община Угърчин:

 • 16.01.2020г. от 10.00ч. до 11.00ч.    с.Малка Желязна
 • 16.01.2020г. от 11.00ч. до 12.00ч.    с.Български извор
 • 16.01.2020г. от 13.00ч. до 14.00ч.    с.Кирчево
 • 16.01.2020г. от 14.00ч. до 15.00ч.    с.Лесидрен

 

 

На територията на община Луковит и община Ябланица:

 • 23.01.2020г.  от 10.00ч. до 11.00ч.     с.Голяма Бресница
 • 23.01.2020г.  от 11.00ч. до 12.00ч.     с.Орешене
 • 23.01.2020г.  от 13.00ч. до 14.00ч.     с.Румянцево
 • 23.01.2020г.  от 14.00ч. до 15.00ч.     с. Дъбен

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. На тези ежемесечни срещи на гражданите и представителите на местната власт се дава възможност да подават сигнали за нарушения по Закона за движение по пътищата, за нарушения на обществения ред, за извършени престъпления, проблеми свързани с пожарната безопасност както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

 

02 яну 2020

Дядо Коледа зарадва децата на ловешките пожарникари

Дядо Коледа и Снежанка гостуваха в ловешката пожарна и зарадваха децата на всички служители.

С много настроение, веселие и желани подаръци премина тържеството организирано от ръководството на РД ПБЗН и РС ПБЗН-Ловеч за техните малки съкровища. Гаражът на районната служба бе превърнат временно в „зала“, а за празничната украса с много любов се погрижиха родителите на малчуганите. Коледната магия завладя напълно присъстващите, когато на прага на районната служба се появи силуета на Белобрадия старец и чувалът му, пълен с подаръци и изненади.

Огнеборците са единодушни в мнението си, че това е малък жест към най-любимите им хора, с който да компенсират поне малка част от отсъствието си от важни семейни събития и празници, когато се налага да работят и да се грижат за спокойствието на всички жители на областта.

 

21 дек 2019

ОД МВР-Ловеч предприема мерки за гарантиране на реда и спокойствието по време на Коледните и Новогодишните празници

 

Силите на реда ще осигуряват необходимото полицейско присъствие на местата, където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни: гари, автогари, базари, хипермаркети, молове, жилищни квартали. Криминалистите напомнят, че  гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, не бива  да обявяват намерението си в социалните мрежи. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута.

По празниците е възможно да се активират и телефонните измамници. В такива  ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърсят близки и роднини и в никакъв  случай да не се дават пари на ръка, да не се хвърлят през балконите,  да не се оставят в храстите и т.н.
 Хората, станали жертви на подобни престъпления да не се колебаят  и незабавно да потърсят помощ  на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление

От полицията призовават гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж - скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха на закачалка в заведение. Въпреки, че се забелязва спад на джебчийските кражби, експертите съветват на места с голяма концентрация на хора да се проявява особено внимание.

Традиционно в навечерието на празниците служители на Охранителна полиция извършват редица проверки за незаконна търговия на пиротехнически средства. Апелът към гражданите е за повече бдителност при употреба на тези стоки и внимателно изчитане и спазване на инструкциите, а закупуването им да става само от лицензирани обекти. 

За да се избегнат  предпоставките за пътно-транспортни произшествия униформените ще организират движението на входно-изходните точки на големите градове, стриктно ще  се следи за спазване на скоростта, отнемането на предимство, неправилното изпреварване и пресичане и шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Предвид намерението на много хора да пътуват по време на почивните дни, от  полицията съветват  това да се планира през светлата част на денонощието, автомобилите да са пригодени за пътуване при зимни условия, а водачите да проявят  повече  внимание и толерантност  на пътя.
Създадена е организация максимален брой служители на Пътна полиция да подпомагат трафика на 20, 23 и 27 декември  2019 г. и 1 януари 2020 година.

Ограничения за товарните автомобили, разпоредени от АПИ:

За осигуряване на по-висока безопасност през Коледните и Новогодишни празници  от Агенция „Пътна инфраструктура“ се въвеждат временни ограничения за движението на МПС над 12 тона по автомагистралите и основните пътни направления. Утре забраната ще влезе в сила от 16:00 до 20:00 часа, а на 26 декември  - от 14:00  до  20:00 часа. В събота, 21 декември, същата мярка ще се прилага във времето от 8:00 до 11:00 часа, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

От РД ПБЗН-Ловеч напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава риска от пожари, както на обществени места, така и в дома. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди и други. За да не бъде помрачено празничното настроение, експертите препоръчват следването на няколко просто правила. Не бива да се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета. Светещите коледни лампички не трябва да се оставят без надзор. Добре е да проверим изправността на електрическите и другите отоплителни уреди, които ползваме ежедневно в бита си. Не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделя.

Когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора – косите  и облеклото им. Ако сме решили да празнуваме извън дома си или сме на обществено място /търговски център, кино, театър и др./ трябва да обърнем внимание на евакуационните пътища и разположението на уредите за пърночално пожарогасене. В случай на задимяване и пожар на обществено място не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най – близкия изход. За нашата сигурност е добре да слушаме и изпълняваме указанията от оповестителните уредби и от персонала на обекта. Не бива да се блъскаме в хората около нас или да викаме. Необходимо е да помогнем на децата, на възрастните хора и на хората в неравностойно положение. При силно задимяване, по възможност трябва да използваме намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, защото въздухът там не е толкова замърсен.
При първа възможност съобщете на телефон 112 - дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и ценни указания.

 

Препоръки за безопасно движение по пътищата през зимата

19 дек 2019