МВР

ОД Ловеч

 

Новини

21 септември – Европейски ден без загинали на пътя

Полицейските действия са започнали в 00.00 часа на 21 септември и ще продължат до 24.00 часа същия ден.

Мотото под което протича операцията в България е:  "Спаси животи!"

По повод Европейския ден без загинали на пътя, тази сутрин служители на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч проведоха специализирана полицейска операция на входа на гр.Ловеч, а доброволци от „БЧК“-Ловеч раздаваха флаери с препоръки за безопасно поведение на пътя на водачите на спрените за проверка  на превозни средства.

 Акцията завърши с пускането на летящ фенер във формата на сърце, символ на желанието за повече толерантност и уважение между всички участници в движението.

Инициативата е на TISPOL и се осъществява като полицейска операция под наименованието EDWARD.

През днешния ден на територията на целия Европейския съюз ще бъде проведена операция "EDWARD" - European Day Without A Road Death, Европейски ден без загинали на пътя. 
Идеята на инициаторите от TISPOL  е да бъде осъществен 24-часов мониторинг на всички произшествия с тежко ранени хора или с фатален край.

През целия ден на територията обслужвана от ОДМВР-Ловеч ще има активно полицейско присъствие на пътя за гарантиране безопасността на движението. Максимален брой полицейски екипи, в т.ч. и смесени, ще подсигуряват движението на автомобили по направления от и към големите населени места за организиране и подпомагане на автомобилното движение и недопускане образуването на колони предвид предстоящите почивни дни от 22 до 24 септември 2017 г.

На всеки час актуална информация за пътната обстановка в страната ще се публикува на интернет страницата на МВР.

 

 

Статистиката сочи , че  от началото на годината до дата 19 септември на територията на областта са регистрирани 437 ПТП, от които 144 тежки, с 19 убити и 231 ранени. За сравнение, за същия период на 2016 год. ПТП са 780, от които 194 тежки, с 21 убити и 276 ранени.  Само за времето на лятната ваканция от 01.06. до 31.08.2017 год. на територията на ловешка област са станали 19 пътни произшествия с участието на деца до 17 години, загинало е 1 дете и са ранени 25 деца.

 

21 сеп 2017

Започнаха същинските дейности по подобряване на енергийната ефективност на пожарната служба в Троян

Стойността на инвестицията е над 720 хил. лева.

Днес директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов и кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова дадоха символичен старт на дейностите по подобряване на енергийната ефективност на пожарната служба в Троян.

Стойността на инвестицията е над 720 хил. лева.  През следващите няколко месеца се предвижда да бъдат изпълнени различни енергоспестяващи мерки – топлоизолация на външни стени и покрива, подмяна на дограма, обновяване на отопление, вентилация и осветление. 

На старта на инициативата присъстваха още областния управител на област Ловеч Георги Терзийски, зам. областния управител Бойко Пъдарски, Иван Миховски – депутат от ловешки избирателен район, директорът на РД ПБЗН-Ловеч и др.

Проектът е стартирал още на 01 ноември 2016 год. със сключването на договор за безвъзмездна финансова помощ между община Троян и Оперативна програма “Региони в растеж” съфинансирана от ЕС, а крайния срок за приключване на всички планирани дейности е 01 май 2018 год.

Главен комисар Николов заяви, че сътрудничеството между РД ПБЗН-Ловеч и община Троян са пример за отлично взаимодействие между институциите и за постигане на видими резултати. Директорът на ГД ПБЗН сподели убеждението си, че подобряването на условията на труд и подготовка на служителите със сигурност ще има силно мотивиращ ефект върху тяхната работа.

Кмета на община Троян от своя страна заяви, че сградата на местната пожарна е много важна за всички жители на общината, защото по този начин те засвидетелстват уважението си към хората, които всекидневно спасяват животи!

Главен комисар Николов използва възможността да благодари на всички 22 кметове на населени места в цялата страна, които в партньорство с ГД ПБЗН реализират подобни проекти.

---------------------------------------------------------------

РСПБЗН - Троян обслужва територия от 1100 кв.км с население около 36 000 жители, разпределени в две общини: община Троян- 770 кв.км; 21 населени места и  32 000 души население и  община Априлци- 330 кв.км., 3 населени места и около 3 700 жители;

Кратка история
Организирана противопожарна охрана в града е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. През 1937 година по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев, началникът на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил "Додж", който в последствие на място е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се предвижвали, стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки. Службата се е помещавала в сградата на турския конак, намиращ се на централния площад на града до 1963 година. Тази сграда сега е исторически паметник.

През 1963 година когато пожарните в страната се одържавяват е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава разполага с два противопожарни автомобила на шаси ЗИЛ.  Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк.

 Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и др. спънки, изпълнението на строителните работи започват по-сериозно през 1992 година, когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР.
Сегашната сграда на службата е пусната в експлоатация през м.март 1999 г.

 

 

19 сеп 2017

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Цел на инициативата е недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата  свързани с откриването на новата учебна 2017/2018 година и гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки по време на цялата година.

Още от първия учебен ден ще бъде засилено присъствието на униформени служители в районите на училищата, особено в часовете на масово придвижване. Тези и други мерки са част от традиционната акция на полицията : “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. 
В ход е провеждането на работни срещи с представители на регионалните инспекторати по образованието (РИО) към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности. Планирано е и се извършват системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи  пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизира се и контролът над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица.

В районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа,  на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места.  Ще се обърне внимание и на обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Периодът от 25 септември до 1 октомври е обявен за Седмица на превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември -  за Ден на превенцията на национално ниво.

15 сеп 2017

21 Септември 2017 г. - Европейски ден без загинали на пътя

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death)

 

"Спаси животи!" 
Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора.

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес: http://roadsafetydays.eu/

В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD). 

Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.

 

15 сеп 2017

Практически препоръки по пътна безопасност през учебната 2017/2018 година за деца и юноши

Всяка нова учебна година започва с позитивно настроение и емоционални преживявания. Ежедневното отиване от дома до училище и обратно е свързано с пресичане на улици и оживени кръстовища. Не навсякъде има пешеходни пътеки, подлези, надлези и светофари. Децата и техните родители не винаги са в безопасност дори в семейния автомобил или на колелото.

За да се предпазим от пътни инциденти, е добре да си припомним някои препоръки:

АКО СИ УЧЕНИК

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя.

Затова ПОМНИ:

АКО ХОДИШ САМ НА УЧИЛИЩЕ

Припомни си заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Припомни си правилата за движение па пешеходците.

Не забравяй, че заради личната си безопасност винаги трябва:

да пресичаш при зелена светлина на светофара;

да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци;

да вървиш по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, които може да закрепиш за облеклото или ученическата си раница.

 Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, за да не станеш жертва на катастрофа.

На оживено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с_друг по-възрастен  човек.

ОБСЪДИ с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

 

АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

Преди началото на учебната година  заедно с родителите си провери изправността на колелото

Припомнете си заедно най – безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

НЕ ЗАБРАВЯЙ,ЧЕ    

велосипедът е пътно превозно средство, а

велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение:

до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение:

Велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.

Говори с родителите и с приятелите си за случаи, свързани с пътни инциденти с велосипедисти. Обсъдете и последиците от тях.

Винаги носи светлоотразителна жилетка и други  светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

Дори да закъсняваш за училище, не преминавай при червено на светофара, защото лесно може ла причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.

ПОМНИ, че при катастрофа трябва да позвъниш па родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

АКО СИ РОДИТЕЛ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. Детето е уязвимо, когато е само на пътя, без наблюдение и контрол от възрастен.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

АКО ДЕТЕТО ТИ Е ПЪРВОКЛАСНИК

Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.

Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.

В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.

Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.

Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.

При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.

ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запамети в телефона му номерата на хората, на които може да се довери.

АКО ТИ ВОЗИШ ДЕТЕТО СИ ДО УЧИЛИЩЕ

Провери изправността на обезопасителната система за деца, която използваш.

Използвай обезопасителната система за деца, дори училището да е близо до дома ти и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.

Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

АКО ДЕТЕТО ТИ ХОДИ САМО ДО УЧИЛИЩЕ

Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците:

Настоявай пред детето на светофара то винаги да пресича на зелено.

Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.

Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.

Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.

Препоръчай на детето си на оживено кръстовище да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

Обсъждайте актуални събития, свързани с катастрофи и последиците от тях.

При възможност закупи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.

Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне зa помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерата на хората, на които може да се довери.

АКО ДЕТЕТО ТИ СЕ ПРИДВИЖВА ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД

ЗАЕДНО

Преди началото на учебната година прегледайте техническата изправност на колелото.

Уточнете  най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.

Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни,че:

велосипедът е пътно превозно средство, а велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;

до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;

когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;

за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.

Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.

НАПОМНЯЙ на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това само.

АКО СИ ВОДАЧ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

АКО СЕ ДВИЖИШ В БЛИЗОСТ ДО ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ

Винаги спазвай ограниченията на пътя. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и теб от пътен инцидент.

Винаги бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза та настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила.

Винаги помни, че депата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

АКО ПРЕМИНАВАШ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧИЛИЩЕ

Винаги се движи със скорост под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.

Винаги бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно повеление.

Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водачи му знак, че също трябва дa спре и да изчака преминаването на децата.

Винаги бъди толерантен към деца -  велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.

Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

 

ПРИ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ ВИНАГИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕШ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

 

15 сеп 2017

В периода от 11 до 15 септември 2017 год. предстои традиционното провеждане на „Седмица на пожарната безопасност“ и честване на професионалния празник на огнеборците – 14 септември ​

 

Ловешките огнеборци отчитат по-тежка година от предходната, с повече произшествия и пострадали хора.

 

 

Общия брой на излизанията на служителите от РДПБЗН- Ловеч за периода от 01.01. до 01.09.2017 год. е 1224 бр. спрямо 975 броя  за същия период 2016г. От тях пожарите са 1161 бр. спрямо 635 бр. за 2016г.

Най-голям дял сред пожарите заемат тези без материални щети – 693 срещу 525 бр. за миналата година. Пожарите причинили материални загуби са 180 бр. срещу 110 бр. за 2016г. 
Служителите на РД ПБЗН са участвали и в 288 аварийно-спасителни операции.
За периода от началото на годината до края на м.август най-много излизания са регистрирали служителите на РС ПБЗН-Ловеч - 494, Троян -234, Луковит-139,  Тетевен-133, Ябланица – 114, Участък-Угърчин-80, Участък Априлци - 30 излизания.

До момента при пожари са загинали 3-ма човека срещу 1 човек за същия период на 2016г.  Пострадали в резултат на пожари са 11 човека /2 за 2016г/, а спасените от служители хора са 14 /4 за 2016г/.

 

Разпределение на произшествията по сектори:

 - с най-голям дял са тези в жилищно стопанския сектор -94 бр.

 - 32 произшествия в складови помещения

 - 23 бр. произшествия в сметосъбирането /палежи на контейнери/

 - 6 бр. произшествия в преработвателната промишленост- 5 бр. в селското стопанство и др.

 

Най-честата причина за възникване на произшествия е проявена небрежност при боравене с открит огън, късо съединение, неустановена причина, строителна или техническа неизправност, умисъл, неправилно използване на отоплителен уред и т.н.

 

В резултат на  произшествията са унищожени:

 • 1944 м2  покривни конструкции
 • 21 дка  иглолистни гори
 • 51 дка  широколистна гора
 • 40т. фураж
 • 699м2  сгради /разгъната площ/
 • 74 бр. черна и бяла техника
 • 18 леки автомобили
 • 1 микробус
 • 60 дка  ечемик

 

 По линия на контрола и превантивната дейност служителите на РД ПБЗН-Ловеч са извършили 1750 проверки  в обекти в експлоатация и 79 проверки на строителни площадки. Констатирани са 850 нарушения за които са изготвени 215 разпоредителни документи, а в следствие на неизпълнението им са съставени 24 акта.

 

 

Огнеборците по традиция ще отпразнуват празника си с редица инициативи:
-През седмицата на Пожарната безопасност са организирани Дни на отворени врати във всички районни служби на територията на областта.

-Провеждане на показни занятия от огнеборците в детски градини в Ловеч и областта

- Тържествени водосвети ще бъдат отслужени в тетевенската, троянската и ловешката противопожарни служби

 - По повод празника, на национално ниво е организирана дарителска кампания за децата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

- Провеждане на срещи с бивши колеги

 

 

 

08 сеп 2017

На 03 и 04 септември ще бъде въведена временна организация на движението на територията на Ловеч и Троян

Ограниченията се налагат поради провеждане на 66-та Международна колоездачна обиколка на България

ОД МВР-Ловеч информира, че във връзка с провеждането на 66-та Международна колоездачна обиколка на България , на 03.09.2017 год. за времето от 13.00 до 17.30ч  временно ще бъде затруднено движението по път II-35  от км.103+055 до гр.Троян, както следва:

 

 • От 13.00ч. ще бъде спряно движението на товарни автомобили при село Бели Осъм /изход Беклемето/ в посока Кърнаре.

   

 • От 13.30ч. ще бъде спряно движението на всички превозни средства в посока Кърнаре.

 

 

На 04.09.2017 год. от 10.00 до 12.30ч. ще бъде затруднено движението по път II-35 от град Троян до границата с град Плевен, като от 10.30 до 11.15ч. ще бъде въведена временна организация на движението в участъка от ул. „Търговска“
/входа от град Троян/, кръстовището с бул. „България“, бул. „България“ до кръстовището на „Салито“  и оттам до кръстовището при бензиностанция „Лукойл“ и по бул. „Освобождение“ /изхода за гр.Плевен/.

 

01 сеп 2017