МВР

ОД Ловеч

 

Новини

64 служители на ОД МВР-Ловеч са наградени по повод празника на българската полиция ​

 

Днес в навечерието на патронния празник на полицаите се състоя тържествено честване в сградата на ОДМВР – Ловеч.
Директорът на областната дирекция старши комисар Милен Маринов отправи приветствие към всички служители: „В съвремието професията на полицая е белязана с големи изисквания, защото обществото е изключително чувствително към нередностите и то не само когато бъдат засегнати личните права и законни интереси, но и когато престъпните посегателства нараняват чувството за справедливост.“ Той изказа благодарности към служителите на ОД МВР-Ловеч за неуморния труд, за високия професионализъм и себеотрицание в борбата срещу престъпността и за осигуряване сигурността и спокойствието на всички жители на ловешка област.
По време на честването станаха ясни и имената на служителите от подразделенията на ОД МВР-Ловеч, които са наградените за проявена бдителност, инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на поставените им задачи, както и във връзка с предстоящия утре професионален празник на българската полиция.
 С „Писмена похвала“ от името на директорът на ОД МВР-Ловеч са наградени 34 служители, като сред тях са зам-директорът на ОД МВР-Ловеч комисар Цветозар Цанков, началник отдел „Охранителна полиция“ комисар Светослав Шишийски и началниците на шестте райони управления на територията на областта.
Комисар Цанков от свое име с „Писмена похвала“ е наградил 12 служители, а комисар Шишийски – 16 служители на ОД МВР-Ловеч.
С „Писмена похвала“ са отличени и двама разследващи полицаи от отдел „Разследване“ на дирекцията за постигнати високи резултати в професионалната дейност.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 год. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 год. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от нашите светци с мотива, че това е  “в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”.

Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил. При избора на патрон на полицията натежава и аргумента, че Св. Архангел Михаил символизира защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм.

Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.

На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

 

07 ное 2019

График за срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители на ОД МВР-Ловеч през месец ноември 2019 год.

 

На територията на община Ловеч

 • 07.11.2019г.  от 10.00ч. до 11.00ч. с.Лисец
 • 07.11.2019г. от 11.00ч. до 12.00ч. с.Славяни
 • 07.11.2019г. от 13.00ч. до 14.00ч. с.Владиня
 • 07.11.2019г. от 14.00ч. до 15.00ч. с.Дренов

На територията на община Троян:

 • 14.11.2019г.  от 10.00ч. до 11.00ч. с.Черни Осъм
 • 14.11.2019г. от 11.00ч. до 12.00ч. с.Драшкова поляна
 • 14.11.2019г. от 13.00ч. до 14.00ч. с.Скандалото
 • 14.11.2019г. от 14.00ч. до 15.00ч. с.Гумощник

На територията на община Луковит и община Угърчин:

 • 21.11.2019г. от 10.00ч. до 11.00ч. в с.Тодоричене
 • 21.11.2019г. от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Дъбен
 • 21.11.2019г. от 13.00ч. до 14.00ч. в с.Кирчево
 • 21.11.2019г. от 14.00ч. до 15.00ч. в с.Лесидрен

На територията на община Тетевен и община Ябланица:

 • 28.11.2019г. от 10.00ч. до 11.00ч. в с.Златна Панега
 • 28.11.2019г. от 11.00ч. до 12.00ч. в с.Брестница
 • 28.11.2019г. от 13.00ч. до 14.00ч. в с.Градежница
 • 28.11.2019г. от 14.00ч. до 15.00ч. в с.Малка Брестница

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. На тези ежемесечни срещи на гражданите и представителите на местната власт се дава възможност да подават сигнали за нарушения по Закона за движение по пътищата, за нарушения на обществения ред, за извършени престъпления, проблеми свързани с пожарната безопасност както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

 

04 ное 2019

Изборният ден в ловешка област започна в нормална обстановка

 

Спокойно и при добър обществен ред започна днешния изборен ден - 3 ноември в област Ловеч. Около 200 служители на ОД МВР-Ловеч са включени в охраната на малко над 150 СИК на територията на областта при провеждането на изборите за кметове на населени места. Органите на реда обезпечават охраната до приключването на изборния ден и предаването на протоколите и изборните книжа от Секционните избирателни комисии в Общинските избирателни комисии.
Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Ловеч и паспортните звена в Троян, Тетевен и Луковит днес са с работно време от 8.30 часа до 19.30 часа и ще издават удостоверения за гласуване на гражданите, които желаят да упражнят правото си на вот, но имат проблем с личните документи.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица, носещи предмети опасни за живота и здравето на хората.
Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

 

03 ное 2019

Понижението на температурите и валежите през вчерашния ден доведоха до множество пътни инциденти на територията на областта

През последните 24 часа на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са отчетени 30 пътни инциденти, като при 3 от тях леко пострадали са 6 човека.
Ловешките пътни полицаи  предупреждат всички водачи на МПС да спазват скоростните режими и да подготвят автомобилите си за предстоящата зима. В ход от днес е акция «Зима» и до края на месец ноември предстоят засилени проверки по пътищата.

Припомняме, че е необходимо моторните превозни средства да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4мм през периода от 15 ноември до 1 март, съгласно ЗДвП. Триколесните и четириколесните МПС следва да са оборудвани със задължителна аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – вериги за сняг, одеяло, зареждане с антифриз, незамръзващ препарат за измиване на стъклата, изправност на отоплителната система, на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство.
От съществено значение е добавянето на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците, използването на пешеходни позлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане.

01 ное 2019

От 01 ноември на територията на цялата страна стартира традиционната акция на Пътна полиция „ЗИМА”

Периодът на провеждането й е от 1 до 30 ноември.

 

Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните до този момент. Това е причината за организирането на традиционната акция „Зима“ от Главна дирекция „Национална полиция”, в партньорство със Съюза на българските автомобилисти и Български Червен кръст.

 С цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия в рамките на акцията е предвидено провеждането на три кампании:

Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и т.н.  ще се проведе от 01 до 10 ноември. За този период акцент в действията на служителите по пътен контрол ще бъде превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ППС с животинска тяга и др. Активно ще се следи за изправността на осветителните системи и сигнализацията на велосипеди, пътни превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др., както и спазването на задължението по Закона за движение по пътищата от страна на велосипедистите - да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост.При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се прави проверка на светлините и тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания.

 

Втората кампания ще протече под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” и ще бъде насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. Провеждането и е планирано от 11 до 20 ноември, а 17 ноември е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътни инциденти . В този период дейността на служителите с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Ще се извършва активен контрол за спазване  от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходни пътеки. При регистриране на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще бъде обърнато на пешеходците в тъмната част на денонощието/ при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци/, движещи се неправилно особено извън населените места.

Заключителната, трета кампания „Безопасно шофиране през зимата" ще е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците и ще се проведе от 21 до 30 ноември. По време на трета кампания дейността на пътните полицаи ще е насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Ще се провеждат специализирани полицейски операции на подходящи места край пътя, като по възможност ще се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете. Пътните полицаи ще насочат вниманието си към водачите, които се движат с включени допълнителни светлини за мъгла, без да е налице намалена видимост, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.

МВР ще се включи традиционно и в дейностите посветени на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 20 ноември, който ще се отбележи в храмовете на всички официални религии в страната, в седмицата на третата неделя от месец ноември /17 ноември 2019год./.

Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване но време на акцията на нарушения на ЗДВП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима незабавно отношение.

През изминалия зимен период /01.11.2018г. – 31.03.2019 г./ на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са настъпили 72 тежки пътнотранспортни произшествия , при които са загинали 12 човека, а 98 са ранени.

31 окт 2019