МВР

Пресцентър

 

Новини

Зам.-министър Стефан Балабанов откри публична дискусия на тема „ Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“

Форумът се провежда по инициатива на Областната администрация на София област, домакин на събитието бе Академията на МВР

 Дни преди стратегическия момент за страната ни, след  десетгодишно членство в Съюза, когато България за първи път ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС за шестмесечен  период, целта на публичната дискусия бе да запознае обществото с приоритетите, възможностите и предизвикателствата пред страната ни . В приветственото си слово зам.-министър  Балабанов отбеляза, че през първите шест месеца на следващата година имаме уникалния шанс да поставим и отрегулираме важни за страната ни въпроси -  темата за Западните Балкани, общата ни европейска сигурност, както и незаконната миграция. По думите му ролята на България ще бъде да е ретранслатор на идеи, да защитава позиции и да помага на съседните си държави да бъдат по-скоро интегрирани в ЕС. Стефан Балабанов  се спря на  изключително отговорната задача на МВР -  да осигури охраната и спокойното преминаване на многобройно  планираните мероприятия. Заедно с ДАНС и Столична община ще координираме системите си сигурност и ще предприемем нужните мерки, за да гарантираме спокойното протичане на Председателството, заяви още пред  форума заместник-министърът.

24 ное 2017

Заместник-министър Милко Бернер участва в защитата на VI-я национален доклад на България пред Комитета на ООН против изтезанията

 

България защити своя VI-ти периодичен национален доклад пред Комитета на ООН против изтезанията по време на 62-та му сесия в Женева на 20 и 21 ноември 2017 г.

Делегацията на България беше ръководена от заместник-министъра на външните работи Юрий Щерк и включваше заместник-министъра на вътрешните работи Милко Бернер, заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов, постоянния представител на България към ООН и другите международни организации в Женева, посланик Деяна Костадинова, секретаря на НКБТХ Камелия Димитрова, представители на Академията на МВР, Министерството на правосъдието и дипломати от дирекция „Права на човека“ в МВнР.

Комитетът против изтезанията е орган, съставен от 10 независими експерти, които наблюдават приложението на Конвенцията на ООН против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание. Всички държави-страни по Конвенцията са задължени да представят и защитават редовни доклади пред Комитета за изпълнението на поетите задължения.

Членовете на българската делегация отговориха на редица въпроси, свързани с достъпа до правна защита и правни гаранции, състоянието на затворите и местата за задържане, защитата на правата на бежанците и мигрантите, непридружените деца, хората с увреждания, употребата на сила от правоохраняващите органи, борбата с трафика на хора, дейността на Омбудсмана като Национален превантивен механизъм, реформата в съдебната система и др.

Страната ни получи поздравления за подписването на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, за напредъка на процеса за деинституционализация на грижата за деца в България, както и за сътрудничеството на институциите с неправителствените организации и гражданското общество. 

България получи признание от членовете на Комитета за конструктивния подход и изчерпателната информация, предоставена по време на диалога.

24 ное 2017

Българската делегация проведе среща с префекта на полицията в Париж

 

Главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов и директорите на ГДНП, ГДГП и СДВР се срещнаха с Мишел Делпуеш, префект на полицията на Париж. В рамките на разговорите бе изразено задоволство от постигнатото  динамично сътрудничество между полицейските служби. Двете страни заявиха готовност да работят за неговото задълбочаване, бе обсъдена и възможността за обучение на български полицаи във френската столица.

Полицейската префектура има за задача да се бори с престъпността, нарушенията на обществения ред. Тя се намесва и при кризи и бедствия, пътни инциденти и аварии. Структурата е  ангажирана и с предоставянето на административни услуги на гражданите, управление на трафика и паркирането, включително и с дейности по защита на потребителите. В определени случаи тя оказва и експертна помощ, защото разполага с научни звена, работещи в областта на правото и криминологията.

24 ное 2017

България и Македония подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия

Днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев участва в заседанието между правителствата на Република България и Република Македония, по време на което беше подписано Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия.

Сътрудничеството между двете страни ще се осъществява под формата на оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация в случай на бедствие или заплаха от такова. Ще се обменя техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал във връзка с превенцията и реагирането при бедствия. Снабдяването на спасителните екипи с оборудване, провеждането на съвместни експертни срещи, семинари, учения също са обект на Споразумението.

Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за преминаване на граници и правилата за престой на спасителни екипи на страните и тяхното оборудване. Разписани са и предоставянето на подслон и помощ за населението при евакуация. Уточнено е и използването на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ в случай на бедствие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и управлението по време на спасителна операция, разходи, щети и компенсации, комуникация и т.н.
На двустранна среща министър Валентин Радев и македонският заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, обсъдиха сътрудничеството между двете страни в областта на вътрешните работи с акцент върху борбата с тероризма и нелегалната миграция. Двете страни потвърдиха готовността си да засилят сътрудничеството си във всички области от двустранен интерес. Между тях е и ускоряване на откриването на ГКПП Клепало. България, от своя страна, ще подпомогне македонските власти в процеса на евроинтеграция. Македония се ангажира да подкрепи българската кандидатура за Генерален директор на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC

 

 

23 ное 2017

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов се срещна с директори на френски полицейски структури

В рамките на визитата във Франция главният секретар на МВР и придружаващите го директори на ГД“Национална полиция“ , на ГД“Гранична полиция“ и на СДВР проведоха срещи с ръководители на различни полицейски структури във Франция. Темите на разговорите на българските полицейски ръководители с френските им колеги бяха свързани с оценката и перспективите на  двустранното сътрудничество , охраната на границите и борба с нелегалната миграция, борба с тероризма и превенция на радикализацията.

В рамките на разговора с генералния директор на Националната полиция префект Ерик Морван бе отчетено изграденото много добро експертно и оперативно взаимодействие между полицейските служби на България и Франция има, както и ролята на акредитираните офицери за връзка в София и в Париж. Висшите полицейски ръководители на двете страни оцениха високото ниво оперативното сътрудничество и изтъкнаха голямото значение на бързия и директен обмен на информация. Посочено бе, че ежегодно се реализират успешни съвместни операции на територията на двете страни, като основните области на взаимодействие са борбата с мрежите за трафик на хора (особено с цел сексуална експлоатация), противодействието на трафика на наркотици, злоупотребите с кредитни и банкови карти, фалшифицирането на евро, борбата срещу киберпрестъпленията. Акценти по време на срещата бяха мерките за противодействие на тероризма и активизирането на обмена на информация, борбата срещу фалшифицирането на документи за самоличност. Младен Маринов и Ерик Морван разговаряха за възможността за споделяне на добри практики и опит между СОБТ и Групата за намеса на Националната полиция  на Франция RAID. Българската делегация посети изложението  на международното търговско изложение в областта на системите за охрана и вътрешна сигурност  МILIPOL.

На среща с директора на Централната дирекция на граничната полиция главен комисар Фернан Гонтие бяха обсъдени актуални въпроси, свързана с охраната на границите и противодействието на нелегалната миграция.

Българските полицейски началници посетиха базата на елитния отряд за намеса на Националната полиция и разговаряха с ръководителя на отряда  главен комисар Жан-Батист Дюлион, който представи работата, въоръжението и екипировката на служителите.

В Центъра по обществена сигурност се състоя срещата на директора на ГДНП главен комисар Христо Терзийски с Паскал Лал, директор на Централната дирекция по обществена сигурност -  структура, която следи и за опазването на обществения ред и за трафика по пътищата. Тя разполага с единен център за обработка на нарушенията, който се намира в Рен. Сред акцентите в разговора на двамата ръководители бяха съвместните действия между полицията и армията в опазването на обществения ред в случаи на кризи както и организацията на  работата на Центъра. Терзийски и Лал обсъдиха и резултатите от предприетите във Франция мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и намаляване на жертвите.

Главният секретарна МВР Младен Маринов проведе среща и с главен комисар Софи Ат, директор на международното сътрудничество в МВР на Франция.

Снимки от срещите
с Ерик Морван, генерален директор на Националната полиция на Франция

с директора на Централната дирекция на граничната полиция главен комисар Фернан Гонтие

с главен комисар Жан-Батист Дюлион, директор на групата за бързо реагиране на френската полиция.

с Паскал Лал, директор на Централната дирекция по обществена сигурност

с главен комисар Софи Ат, директор на международното сътрудничество в МВР на Франция

23 ное 2017

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация

Иззети са тефтери със записки, парични преводи, самолетни билети; Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на трима души, ръководителят е с мярка за неотклонение до 72 часа

Специализираната полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група е проведена от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ на територията на Враца и Вършец. Действията са осъществени под наблюдението на Специализираната прокуратура. В хода им за срок до 24 часа са задържани Ц.П. /29 г./, М.П. /27 г./ и В.К. /23 г./, набирали и склонявали българки към предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане в страни от ЕС – Австрия и Германия.

При претърсвания и изземвания в жилища, обитавани от участниците в групата, и в автомобилите им са иззети тефтери със записки, парични преводи, самолетни билети, мобилни телефони и СИМ карти, компютърни конфигурации, както и наркотични вещества.

По досъдебното производство, в качеството на свидетели, пред съдия са разпитани жертви на трафика с цел сексуална експлоатация.

На тримата задържани Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения за извършени престъпления по чл. 321, ал. 3, вр. ал.1 и чл. 159 г, вр. чл. 159 а, ал. 2, т. 6, вр. ал. 1 от НК. На ръководителя на групата е наложена мярка за неотклонение за срок до 72 часа, а на участниците – „парична гаранция“.

Действията по разследването продължават. 

 

23 ное 2017