МВР

Пресцентър

 

Новини

От началото на ноември служителите на МВР са извършили ‪138 046 проверки на адресите на поставени под карантина граждани

В изпълнение на служебните си правомощия за осъществяване на контрол върху спазването на противоепидемичните мерки, въведени с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 на територията на страната, от 13 март до 29 ноември полицейските служители са съставили 19 154 предупредителни протокола за констатирано неносене на предпазна маска.

От 13 март общият брой на съставените актове за установено административно нарушение по чл. 209А от Закона за здравето са 25 045, като преобладаващата част от тях /19 709/  са за неносене на предпазна маска.

За същия период за неспазване на ограничителните мерки са образувани 3180 досъдебни производства и 1627 преписки. Произнесени  са 653 присъди.

Само от началото на ноември служителите на МВР са извършили ‪138 046 проверки на адресите на поставени под карантина граждани. Наред с това те оказват активно съдействие на другите държавни контролни органи. 18 295 са съдействията на РЗИ за установяване на карантинирани лица с положителен резултат. 21 871 са случаите на оказано съдействие за връчване на предписание за поставяне под карантина.

 


30 ное 2020

Полицейски и митнически служители задържаха 522 литра алкохол без документи за платен акциз

Голямото количество нелегален алкохол е открито при две проверки, извършени в рамките на ден

На 25.11.2020 г. служители от сектор Оперативен контрол-Силистра, отдел МРР-Дунавска, съвместно със служители на Гранична полиция, извършват проверка в частен имот в село в община Силистра. В избено помещение, прилежащо към имота, те откриват 400 литра безцветна прозрачна течност с мирис на ракия. От лицето, стопанисващо имота, са изискани документи по Закона за акцизите и данъчните складове, удостоверяващи начисляването, плащането или обезпечаването на акциза, но към момента на проверката не са представени такива. При оглед на адреса става ясно, че мъжът притежавал съоръжение за изваряване на етилов алкохол, което към момента на проверката не е работило. Предстои съставяне на акт за установяване на административно нарушение.
Същия ден, при съвместна проверка на служители от РУ-Горна Оряховица и митнически служители от сектор Оперативен контрол-Свищов, отдел МРР-Дунавска, са установени 122,65 литра жълтеникава течност с мирис на етилов алкохол. Количеството е намерено в частен имот в село в община Горна Оряховица. От мястото са иззети 126 стъклени бутилки, в които е съхранявана течността с мирис на алкохол. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Горна Оряховица.  
 
 
 

 


26 ное 2020

За по-малко от 48 часа криминалисти на ОДМВР- Шумен установиха автора на двойно убийство в града

В разследването, проведено под ръководството на прокуратурата, се включиха служители на ГДНП и експерти от Институт по психология на МВР

Действията по разследване на двойно убийство на мъж и жена започват веднага след получен сигнал на 23 ноември към 13.30 часа - намерени във вила в местността „Под манастира“,  безжизнени тела на мъж  и жена - на 75 и  68 години. Още при извършения оглед от дежурно-оперативно следствена група и съдебен лекар, са установени данни за насилствена смърт. Незабавно е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 116 от НК и е създадена организация за провеждането на множество оперативни и процесуално-следствени действия. Криминалистите изграждат няколко различни версии, а целенасоченото разследване ги насочва към евентуалния извършител, който според направения профил е близък на жертвите. Междувременно, само за денонощие след извършеното престъпление, са проведени и множество разпити на свидетели. В изясняването на фактите, обстоятелствата, в събирането на видеоматериали и доказателства, криминалистите получават много голяма гражданска подкрепа. Така  постепенно разследващите стесняват кръга от заподозрени и стигат до установяването и задържането на извършителя  - 21-годишен внук на семейството. При процесуалните действия са иззети множество веществени доказателства, включително и метална тръба, с която е извършено тежкото престъпление.  

Задържаният е направил пълни самопризнания. След повдигнато обвинение, с постановление на Окръжна прокуратура – Шумен, на 21 –годишния извършител е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Приведен е в ОС „Изпълнение на наказанията“. Работата по документиране на престъплението продължава, под прякото наблюдение на прокуратурата.

 


26 ное 2020

Националният институт по криминалистика е бенефициент по два проекта, финансирани от фонд „Вътрешна сигурност“

На онлайн конференция днес бе дадено началото на два проекта - „Обновяване на оборудване за техническо изследване на документи в НИК-МВР“ и „Обновяване оборудването на Гранична полиция във връзка с измененията в Регламента „ЕВРОДАК“. Проектите са финансирани от Националната програма на България за подпомагане от фонд „Вътрешна сигурност“ за периода 2014-2020. Общият бюджет на първия проект е 821 448 лева с ДДС, а на втория – 445 365 лева с ДДС. Периодът на изпълнение и на двата проекта е 24 месеца. Заложената цел е подпомагане на интегрираното управление на границите, включително насърчаване на допълнителна хармонизация на мерките, свързани с управлението на границите, в съответствие с общите стандарти на Европейския Съюз. 

По проект „Обновяване на оборудване за техническо изследване на документи в НИК-МВР“ ще бъде закупена нова специализирана апаратура за детайлно техническо изследване на документи за пътуване на български и чужди граждани. Ще бъде подобрен техническият капацитет при извършване на експертизи на документи за пътуване на български и чужди граждани. Ще се разширят възможностите за по-пълноценно и всеобхватно изследване на документи за пътуване на български и чужди граждани, като същевременно ще бъдат осигурени по-голяма обективност и по-високо качество на изготвените експертизи. Ще се поддържа висок стандарт на изследванията и изготвяните експертизи, в съответствие със стандарта EN ISO/IEC 17025:2018, като по този начин ще се постигне подобряване на възможностите на разследващите и правоприлагащите органи за разкриване и осъждане на извършителите на документни престъпления при преминаване на границите, както и  по-висока степен на контрол и защита на външните граници, включително справяне с незаконната имиграция. В хода на изпълнението на проекта се предвижда доставка на технически средства и програмни продукти, които са необходими за повишаване на изследователския капацитет и поддържане на съвременно и адекватно ниво на обезпеченост за техническо изследване на документи в сектор „Документни изследвания” при НИК-МВР. Закупуването в рамките на проекта на ново, съвременно оборудване, със своите множество нови функции и възможности, до голяма степен ще надгради системите за изследване и ще компенсира посочените затруднения, като ще постави дейността на Лабораторията по техническо изследване на документи в НИК-МВР на съвременно европейско и световно равнище.

В рамките на проект „Обновяване оборудването на гранична полиция във връзка с измененията в Регламента „ЕВРОДАК“ се предвижда обновяване на специализирани биометрични станции на системата, разположени в структурите на ГДГП. Така, чрез използване на развитието на биометричните технологии и в частност - включването на лицевата идентификация при проверката на лица - нарушители на граничния режим на Република България, ще се постигне подобрена идентификация на лицата, особено в случаите на липсващи или умишлено увредени пръсти, както и по-висока степен на контрол и защита на външните граници, включително пресичане на незаконната имиграция. Обновяването на специализираните биометрични станции включва цялостна подмяна на 27 специализирани биометрични станции и закупуване на 4 допълнителни, както и обновяване и допълване  оборудването на 33 специализирани биометрични станции с допълнително оборудване (скенери за пръстови отпечатъци и документи), с оглед измененията в Регламента за Евродак.  Планирано е и съответно обучение на служителите, работещи със системата -  8 специализирани курсове с обучители - служители на НИК-МВР.

Във формата участваха зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева, служители на ГДНП, ГДГП, представители на административни дирекции в МВР и на ДАБ.

 

 


26 ное 2020

Столичната полиция издирва 90-годишна жена

Цветана Вълкова е в неизвестност от 18 ноември

 

Столичното Пето РУ издирва 90-годишната Цветана Станева Вълкова. Тя е в 2511неизвестност от 18 ноември т.г., когато в ранните следобедни часове излязла от дома си в село Яна.

Възрастната жена е висока е около 170 см, с чуплива, къса, бяла коса и зелени очи. Облечена е със син анцуг с кантове, светла блуза и светлосин елек, ползва бастун.

Хората, които разполагат с информация за издирваната, могат да сигнализират на тел.: 112, 029827055, 029825938 или в най-близкото поделение на МВР.

25 ное 2020