МВР

Пресцентър

 

Новини

Ученици от „Св.Св. Кирил и Методий“ в Свети влас присъстваха на антитерористично учение

На тел.112 бе подаден сигнал за съмнителна раница, изоставена в  непосредствена близост до входната врата на учебното заведение.  Минути по-късно се отзова патрулен автомобил от служители на РУ – Несебър, които отцепиха района с полицейска лента и подпомогнаха преподавателите, евакуиращи учениците от първи до осми клас в специална зона за сигурност. Създаден бе контролно-пропускателен пункт за недопускане преминаването на моторно превозни средства и граждани. Към сградата на училището се отправи и екип на СОБТ – МВР, които чрез специални умения и техника контролирано обезвреди, взривявайки съмнителната раница. Екипи на сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР – Бургас провериха всички помещения в училище „Св.Св. Кирил и Методий” – Свети влас. Учението приключи с демонстрации на способностите на служебното полицейско куче към сектор „Специализирани полицейски сили”, което безпрекословно се подчини на командите на водача си, а впоследствие безпогрешно откри наркотик, скрит в един от множество контейнери.

В учението участваха още и служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Несебър, отдел „Управление при кризи и ОМП” към общината и Центъра за спешна медицинска помощ – Несебър.

 

24 апр 2019

Пожаро-тактическо учение “Дунав 2019” показа действия при инциденти с радиоактивни и химически вещества

Днес  Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Русе проведе пожаро-тактическо учение “Дунав 2019”, във връзка с действия при инциденти с биологическа, химическа, радиационна и ядрена заплаха.

„Основната задача е да бъде проверена и оценена готовността за реакция, взаимодействието и оперативната координация на екипите, подструктурите и управляващите органи на всички съставни части от Единната спасителна система (ЕСС)“, обясни старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция „Оперативни дейности“ в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

Учението премина в два етапа.

Първата ситуация - действия след откриване на неизвестно радиоактивно вещество при преминаване на автомобил през ГКПП - Дунав мост - Русе. По постъпил сигнал от гранична полиция за открит радиационно излъчващ материал от превозно средство, преминаващо през пункта, са предприети необходимите действия. Задействана е Процедурата за аварийно реагиране при разкриване на незаконен пренос на радиоактивни материали в зоните на ГКПП на Република България. Изпращат се екипи на място от РДПБЗН и колегите им от Румъния за извършване на разузнаване и евакуация, замерване и обозначаване на „зоната за сигурност“ и „зоната с контролиран достъп“, локализиране на източника на радиационно излъчване, информиране на АЯР и изпълнение на дадените от агенцията указания за транспортиране и съхранение на опасния товар.

Втората ситуация - инцидент с неизвестни химически вещества, които са открити в лимана на р. Дунав. Получен е сигнал за намерени химически материали с неизвестен характер, като има опасност от замърсяване на водата на реката и други последици. Пострадал е човек - работник, който първи е открил изхвърлените варели с опасни вещества. В тази връзка са предприети действия от страна на всички съставни части от ЕСС, като са привлечени и компетентните държавни органи, местната власт, учреждения, организации и търговски дружества, съгласно съществуващите механизми и процедури за реагиране. Районът е отцепен, незабавно на място са изпратени екипи на всички служби, сформиран е оперативен щаб. Пострадалият е отведен и настанен в медицинско заведение. Оперативна дежурна група от ОДМВР – Русе е на място за извършване на оглед и други необходими процесуално-следствени действия по случая, в хода на образувано досъдебно производство.

Директорът на РДПБЗН – Русе комисар Димитър Павлов разясни по-конкретно, че учебната ситуация е свързана с намерени пет варела със стоманени опаковки и три пластмасови, като част от тях са с компрометирана цялост, от тях изтича химикал и е необходимо да бъдат обезопасени. С помощта на специална помпа течността се изсмуква и претоварва в здрави опаковки. Заради трудната достъпност до мястото на инцидента се използва наличната в русенската пожарна високопроходима техника. Той поясни още, че при действията на терен важна част от задачите на екипите е да бъде идентифицирано химическото вещество. За целта се прави пробовземане от водата и почвата, като участва и корабът на дирекцията. След това пробите се предоставят за инициализиране и установяване на замърсеност на регионалната лаборатория за околната среда в Русе, а също и на румънските колеги. В рамките на учението днес се проигра още взаимодействието и координацията на екипите от РДПБЗН-Русе с румънските им колеги от Инспектората за извънредни ситуации "Влашка", Гюргево, съгласно съществуващия „План за съвместни действия“, между регионалните структури от двете страни. В учебните действията на терен се включиха румънски екипи и техника. Комисар Павлов поясни, че е използвано специализирано оборудване и техника, осигурена с европейски средства, по съвместен проект между България и Румъния, приключил миналата година. Това са газанализатори, средства за радиационен контрол, средства за деконтаминация, за пробовземане и т.н.

В учебните действия на терен се включиха екипи и представители от: РДПБЗН-Русе; ОДМВР – Русе; РЦ-112 в Русе; РДГП – Русе; Областна администрация – Русе; Община Русе, Териториална дирекция Дунавска на Агенция „Митници“; ЦСМП–Русе; РИОСВ–РУСЕ; РЗИ–РУСЕ; БЧК–РУСЕ; ОДБХ–РУСЕ; УМБАЛ „Канев“ АД Русе; „Дунавски драгажен флот”АД;  Изпълнителна агенция  "Морска администрация"; Изпълнителна агенция по околна среда; Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав"; „ВиК”ООД-Русе и други.

 

24 апр 2019

174 полицаи положиха клетва за спазване на Етичния кодекс на МВР

Тържествената церемония се състоя в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР

В навечерието на Великден 174 полицаи и жандармеристи от ЦСПП в Пазарджик и Казанлък положиха клетва за спазване на Етичния кодекс на държавните служители в МВР. С това завършва първоначалната шестмесечна  подготовка на новоназначените полицаи, след която те придобиват статут на пълноправни служители и в следващите няколко дни ще се влеят в редиците на колегите си от СДВР, областните дирекции на МВР, зоналните жандармерийски управления в цялата страна. 

Предстои ви да поемате отговорности, предстои ви да поемате рискове. Не се колебайте, пътят, по който сте поели, е верният път - с тези думи заместник-министърът на вътрешните работи Мило Бернер поздрави младите служители. Той ги посъветва да повишават своята подготовка и квалификация, защото по този начин ще спечелят уважението и доверието на гражданите. Поздравителен адрес към стажантите от името на министъра на вътрешните работи Младен Маринов прочете началникът на кабинета му Михаил Златанов.

В полицейските центрове в Пазарджик и Казанлък младите момчета и момичета се подготвяха усърдно за предизвикателствата на своята професия. Те преминаха през обща и специална полицейска подготовка, включващи всички теоретични и практически дисциплини, необходими за първоначалното изграждане на полицейския служител. Завършилите с отличен успех бяха наградени от ректора на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев и директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков. За първенец на випуските бе излъчен стажант Ивайло Колев от Зоналното жандармерийско управление в столицата.

На церемонията присъстваха заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, заместник-областният управител Йордан Кожухаров, директорът на Дирекция „Жандармерия“ старши комисар Красимир Добрев и неговият заместник комисар Светослав Теофилов, директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков, заместник-директорът на ОДМВР-Пазарджик комисар Ивайло Тишев. Сред гостите бяха също директорът на ЦСПП-Казанлък комисар Красимир Иванов и началниците на Зоналните жандармерийски управления в София, Бургас и Монтана. За да вдъхнат кураж на новите си колеги, специално за случая пристигнаха екипи на моторизираното звено „Сигма“ от сектор „Специализирани полицейски сили“ при ОДМВР-Пловдив с началник главен инспектор Виктор Празов. Едни от най-радостните гости на събитието бяха и децата от ОДЗ „Юрий Гагарин“ в Пазарджик, които нямаха търпение да седнат на полицейските мотоциклети. Да уважат клетвата на стажантите в пазарджишкия полицейски център бяха дошли много техни роднини и близки от цялата страна.

Празничен водосвет за здраве и късмет отслужиха свещеници от Пазарджишката духовна околия.

       

24 апр 2019

Мерки за охрана на обществения ред и организация на движението във връзка с предстоящите празници

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова гражданите да проявяват толерантност и бдителност, особено на места, където ще има струпване на хора

Във връзка с опазване на реда по време на Великденските празници е създадена необходимата организация с колегите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, отбеляза на брифинг заместник-директорът на ГД “Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров. Той поясни, че вече са обследвани всички църкви и манастири, където ще има богослужения. Направени са  разстновки на сили и средства за осигуряване на безопасността на мероприятията. Пътните полицаи ще осигурят  безпрепятственото преминаване и облекчаване трафика около храмовете. Засилено полицейско присъствие ще има на други места, къде ще има по-голямо струпване на хора. Организация на работа има и на всички места, където се извършват ремонти по магистралите и първокласните пътища, за да може при необходимост да се регулира движението, допълни още “ старши комисар Гребенаров.
Главен комисар Николов, директор на ГДПБЗН съобщи, че във връзка с предстоящите празници са проверени 1607 обекта, в които се извършват богослужения.  Целта им е да се предвидят и избегнат рискови ситуации и възникване на инциденти, предвид очакваното  струпване на много хора. В храмовете е обърнато особено внимание на изправността на електрическите инсталации, обезопасяване на местата за палене на свещи, средствата за пожарогасене, осигуряване на условия за спешна евакуация. Над 1500 пожарникари ще бъдат дежурни по време на Великденските празници, включително и на територията на храмовете и ще осигуряват пожарната безопасност на гражданите по време на църковните богослужения.
Заместник-директорът на ГДГП ст. комисар Б. Костадинов информира, че са взети необходимите мерки по отношение на техническото осигуряване и личния състав на граничните пунктове по повод на предстоящите пътувания. Организирани са мероприятия с оглед  оптимизиране на трафика. Проведени са срещи с ръководителите на съпределните гранични пунктове, както и на съвместните ГКПП, за договаряне на общи мерки за ускоряване на проверките през почивните дни. Заместник-директорът на Гранична полиция призова  пътуващите в чужбина да проверяват предварително валидността на личните си документи. Непълнолетните български граждани, които пътуват непридружени, да носят нотариално заверена декларация от отсъстващия родител и копие от нея, което при излизане от страната остава на граничния пункт.
Със  съвместна заповед между АПИ, ГД „Национална полиция“ и ИААА от утре от 16 до 22 часа ще бъде ограничено движението на тежкотоварни автомобили над  12 тона. Целта на всички усилия, които предстои да положат всички свързани с организацията на движението институции, е да регулираме трафика в проблемните места по републиканските пътища и най-вече по магистралите, така че да създадем  максимална проходимост на пътните артерии, заяви регионалният министър Петя Аврамова. Тя апелира всички шофьори да проявяват разбиране и търпение и да спазват Закона за движение по пътищата и пътната маркировка, в участъците с ремонтни дейности.  Актуална информация за пътната обстановка ще може да се получава на сайта на АПИ и телефона на ситуационния център - 0700 130 20, допълни министър Аврамова.
Повишена е степента на сигурност по гарите, летищата и пристанищата. Мерките включват проверка на всички сигнално-охранителни системи. Видеонаблюдението и контролът са проверени и тествани, личният състав е инструктиран, отбеляза транспортният министър Росен Желязков. Той уточни, че това са обичайни превантивни мерки, няма извънредна необходимост.

24 апр 2019

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация

​При спецоперацията са задържани 9 души, сред които и ръководителят на групата; Действията са осъществени под ръководството на Специализираната прокуратура

Специализираната полицейска операция е проведена от служители на ГДБОП под ръководството на Специализираната прокуратура. Неутрализирана е организирана престъпна група, извършваща дейност, свързана с трафик на хора с цел сексуална експлоатация, действала на територията на София.
Арестувани са общо 9 души, сред които и ръководителят на групата, на които с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура са наложени мерки за задържане до 72 часа, привлечени са към наказателна отговорност.
При извършените претърсвания и изземвания от адреси и автомобили са иззети парични средства в различни валути в размер около 100 000 лева, мобилни телефони и СИМ карти, флаш памети, компютърни конфигурации, бележки и тефтери със записки, талони и ключове на автомобили, наркотични вещества.
Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от март 2018 г. Освен ръководителя, важна роля в престъпната структура имали двама от обвинените. Те организирали цялата дейност по предлагане и предоставяне на сексуални услуги – приемали поръчки, изпращали жени на адреси, организирали и транспортирането им. Определени участници набирали жени или ги склонявали към проституция, двама били ангажирани с доставянето на проституиращите на адреси, като играели ролята и на тяхна охрана. На четирима от групата са повдигнати обвинения и за държане на наркотици, разследва се на кого и с каква цел са предлагани.
На 20 април Специализираната прокуратура поиска съдът да задържи под стража участниците в групата. Специализираният наказателен съд прие, че е налице обосновано предположения те да са извършили престъпленията, за които са обвинени, но не видя опасност да се укрият или да извършат ново престъпление. На осем от тях определи парични гаранции в размер от 5 000 до 15 000 лева, а на един - подписка.Специализираната прокуратура протестира определението пред Апелативния специализиран наказателен съд в частта, отнасяща се до мерките за неотклонение на ръководителя на групата (гаранция в пари от 15 000 лв.) и двамата основни организатори на дейността й (парични гаранции от по 10 000 лв.). Обвинението иска тримата да бъдат задържани под стража.


24 апр 2019

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за данъчни престъпления

Специализираната прокуратура обвини петима участници в престъпната схема, ощетили бюджета с поне 8 860 057 лева

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Пети участник в групата е извън България, предстои обвиненията срещу него да му бъдат предявени след неговото издирване и връщане в страната.

Групата е неутрализирана на 17 април 2019 г. при специализирана полицейска операция на служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. Извършени са претърсвания в жилища, в счетоводна къща и етаж от офис сграда. Иззети са документи, компютри, печати на фирми, банкови карти, мобилни телефони.

До момента е установено, че от 2014 г. до април 2019 г. групата е ощетила бюджета с поне 8 860 057 лева чрез избягване плащането на корпоративен данък и ДДС. Механизмът на престъпната дейност е включвал регистриране на офшорни фирми и търговски дружества в Гърция на името на подставени лица, контролирани от групата, деклариране на несъществуващи вътрешно-общностни доставки на спортни стоки, както и продажби на спортни стоки чрез интернет платформа, които не са били отчитани.

На участниците в групата са повдигнати обвинения. На четириматата задържани по време на операцията (за срок до 24 часа по Закона за МВР) са определени парични гаранции в различен размер - 100 000 лв., 50 000 лв. и 20 000 лв.

23 апр 2019

Работна среща на антикорупционните дирекции на МВР на България и Северна Македония

ОДМВР – Кюстендил бе домакин на работна среща на служители от дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и колегите им от отдел „Вътрешна контрола и интегритет“ на вътрешното министерство на Северна Македония, водени от помощника на министъра на вътрешните работи и ръководител на отдел „Вътрешна контрола и интегритет“ Деян Андонов.  Гостите бяха посрещнати от директора на дирекция „Вътрешна сигурност“ старши комисар Румен Ганев и директора на ОДМВР – Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски.

Инициативата за срещата  на антикорупционните структури  на двете държави е на българската страна. Целта е предприемане на съвместни действия за превенция на корупцията сред служители, както и постигане на по-добра информираност на гражданите, които пътуват през териториите ни, за възможностите да сезират институциите за корупционно поведение на служители от двете ведомства.

Бе обсъдено проектно предложение, разработено от дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР по обсъжданата тема, участниците договориха и изготвянето на  конкретни стъпки за осъществяването му.

 

23 апр 2019