МВР

Пресцентър

 

Новини

Полицаи изясняват инцидент в Ловеч

В РУ Ловеч е получен сигнал снощи около 21. 44ч, когато на тел. 112 се е обадил 59-годишен мъж и е съобщил, че в с. Лисец след възникнал скандал и последвало сбиване е произвел изстрел, с който е прострелял друг мъж, което се нуждае от помощ.

На мястото на инцидента незабавно са изпратени екипи на РУ-Ловеч, а линейка на ЦСМП-Ловеч е откарала пострадалия мъж към болница, където малко по-късно той е починал.

Криминалисти от РУ и ОД МВР-Ловеч са извършили оглед на мястото на произшествието, като в хода на процесулно-следствените действия е иззето оръжието, с което е извършено прострелването – законно притежаван пистолет.

59-годишния ловчалия е задържан за срок от 24часа, а по случая е образувано досъдебно производство и работата по изясняване на всички обстоятелства около инцидента продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч.

19 окт 2019

Стартира на информационна кампания с фокус правата на жертвите на трафик

Инициативата е във връзка с Европейския ден за борба с трафика на хора

От 2007 г. насам Европейския ден за борба с трафика на хора се отбелязва като символ на усилията на всички държави-членки на Европейския съюз в борбата с трафика на хора, чиито измерения обхващат всяка една страна по света. По инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора, у нас денят бе отбелязан с  пресконференция, в която взеха участие заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието и зам.-председател на НКБТХ, ст.комисар Любомир Янев, зам.-директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, комисар Людмил Попов, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ при ГДБОП – МВР, главен инспектор Христо Колев, началник на сектор „Трафик на хора“ при ГДБОП – МВР, представители на Националната следствена служба и на Държавната агенция за закрила на детето. В рамките на работния формат бяха представени актуални данни, тенденции и постигнати резултати от съвместните усилия на ангажираните в противодействието на престъплението институции.

Пресконференцията постави началото и на информационна кампания с фокус правата на жертвите на трафик по инициатива на Европейската мрежа за превенция на престъпността и Европол. Кампанията ще се проведе едновременно в 24 европейски страни, като в България ще се реализира в партньорство между ГДБОП и НКБТХ.

18 окт 2019

Задържани са още петима за непристойни действия по време на футболната среща между националните отбори на България и Англия

Продължават полицейските действия за установяване и задържане на всички участници в противообществената проява

 

Тази сутрин още петима мъже, съпричастни към непристойните действия, са задържани в Първо РУ. Предстоят допълнителни действия за издирването и задържането и на други участници с подобно поведение. Обект на търсене и отвеждане в районното управление са още 5-ма, с което общият брой на установените до момента става 16.

От началото на годината, при провеждане на футболни срещи на територията на София са задържани общо  78 лица. Спрямо 42 от тях са наложени принудителни административни мерки, като 31 са със забрана за посещение на  спортни мероприятия за срок от 2 години и 1 000 лева глоба, 9-има имат наложена забрана за 1 година  и 1 000 лева глоба, 1 е с 2 - годишна забрана и  санкция от 60 часа обществено полезен труд, 1 – с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 3 месеца. Шестима от задържаните са оправдани от съда. Спрямо 29 от задържаните са образувани бързи производства за притежание на наркотици, а спрямо 1 има образувано досъдебно производство за хулиганство.

18 окт 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

 

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените жени, които да бъдат включени в тази кампания. Бегълците от закона са представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“ - www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на сайта, защото опитът показва, че колкото повече очи видят търсените, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирван човек.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

 

Повече информация за кампанията на Европол може да откриете тук и на сайта на правоприлагащата агенция на ЕС.

18 окт 2019