МВР

Пресцентър

 

Новини

Министерството на вътрешните работи изпълни своя обществен и служебен дълг, така че да осигурим честен изборен резултат

​Министър Бойко Рашков, зам.-министър Емил Ганчев, гл. комисар Темелакиев и директорът на ГДНП представиха финални данни от проведената мащабна операция на територията на страната

Нашите усилия – на целия състав на МВР бяха да се осигурят и проведат честни избори – постигнаха резултат. До момента в страната ни не е имало такъв успех – да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Данните показват, че такъв вот или е нямало, или той е снижен до минимум и не се е отразил на крайния резултат от изборния процес. МВР демонстрира истинска, реална деполитизация чрез действията си, заяви министър Бойко Рашков на пресконференция, на която бяха оповестени финалните резултати от предприетата от ведомството организация с цел ефективно противодействие на криминалния вот. Министерството на вътрешните работи е натоварено с огромни обществени очаквания и ние изпълнихме своя обществен и служебен дълг, така че да осигурим  честен изборен резултат. Не позволихме да бъдат използвани бедни слоеве от населението, корпоративния вот. Използвали сме изключително законни средства и способи за елиминиране на криминалния вот. Поздравявам всички служители на МВР, някои от които наградих, за успешното и достойно изпълнение на техните задължения. Действията ни доведоха и до нулева престъпност в цялата страна. Има много повече образувани досъдебни производства за престъпления, свързани с купуване и продаване на гласове – те наближиха 100. Преди 4 април се брояха на пръсти, отбеляза още министър Рашков.
Зам.-министър Емил Ганчев обясни, че още в началото е извършен мониторинг, на базата на който да се формира и нова тактика, възпрепятстваща възможността за купуването на гласове. Наред с предприемането на мащабна полицейска операция на територията на цялата страна, вниманието бе насочено и към засилване на контрола върху работата по сигнали в областните дирекции. За целта бе сформиран денонощен дежурен екип в ГДНП, който следеше движението на сигналите и работата по тях, както и командировани мобилни екипи от експерти, оказващи помощ на колегите по места. Благодарение на всеки един служител на МВР постигнахме ефективно противодействие на престъпленията, извършвани срещу изборните права на гражданите, подчерта зам.-министър Ганчев.
Беше извършен огромен обем от предварителна работа за придобиване на изпреварваща информация, както и детайлен анализ за идентифициране на конкретни лица и групи, целящи да окажат влияние върху изборния вот, съобщи и.д. главният секретар на МВР гл.комисар Стоян Темелакиев, който ръководеше и щаба, формиран в МВР. Това помогна за създаването на адекватна организация, включително и съсредоточаване на усилията в конкретни райони, където е преобладавала информация за подготовка на купен вот. Той се обърна с благодарност към всички ръководители и служители на МВР, които работиха усилено и дадоха всичко от себе си, за да се постигнат тези резултати.
Главен комисар Станимир Станев, директор на ГДНП предостави обобщена статистика от проведената операция на територията на страната. Общият брой на проверените места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове е 5624; 14 264 са проверените лица от активния криминален контингент; проверени са 2 944 обекта – заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити; както и 2 421 собственици на фирми, с цел предотвратяване на корпоративен вот.  В хода на операцията са извършени проверки на 75 582 моторни превозни средства. Установени са 1 341 лица, утвърдили се като местни лидери на групи, които оказват влияние на изборния процес, в рамките до 24 часа са задържани 1 442 лица, издадени са 11 734 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР и 560 преписки за установени случаи за купуване на гласове.  Установени са 221 лица, обявени за общодържавно издирване, разкрити са и 280 други престъпления. Общият брой на образуваните наказателни производства за престъпления против политическите права на гражданите и за други престъпления, свързани с подготовката, провеждането и приключването на изборите за Народно събрание на 11 юли т.г. към 16 юли е 104 – 96 до 11 юли, още 8 след тази дата. От тях 82 са образувани като досъдебни производства и 22 са започнати като бързи. В СДВР и ОДМВР са образувани и водени общо 91 наказателни производства за престъпления против политическите права на гражданите и 13 – за други престъпления, свързани с подготовката, провеждането и приключването на изборите за НС. Всичко това постигнахме с общи усилия, коментира още директорът на ГДНП.

28 юли 2021

Пожаро-тактическо учение на територията на "Порт Булмаркет" се проведе днес в Русе

Екипи на Единната спасителна система проиграха действия при инцидент с изтичане на нa гaз пpoпaн бyтaн от цистерна

„Ликвидиране на възникнала авария на жп разтоварището на „Порт Булмаркет“ ЕАД с изтичане на втечнен въглеводороден газ - „пропан-бутан“ от жп цистерна“ бе темата на проведеното днес в Русе пожаро-тактическо учение (ПТУ) на територията на „Порт Булмаркет“ ЕАД, собственост на „Булмаркет Груп“ ЕАД. То се реализира в изпълнение на утвърдените цели за дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе за 2021 г. и утвърден тематичен план за провеждане на професионалното обучение на служителите от РДПБЗН-Русе.
В действията участваха оперативните структури на РДПБЗН-Русе, ОДМВР – Русе, останалите основни съставни части на Единната спасителна система /ЕЕН112, БЧК, ЦСМП – Русе и т.н./, представители на ръководството за обекта, както и доброволци от сформираното доброволно формирование на Община Русе.
„Целта на подобни учения е да се даде възможност за стиковане и подобряване на координацията между екипите на ЕСС, при такъв тип инциденти, които напоследък зачестиха и в региона“, обясни  главен инспектор Веселин Марков – началник сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“ в РДПБЗН – Русе, който бе и ръководител на пожаро-тактическото учение. Той допълни още, че в хода на занятието се въвеждат и допълнителни елементи – ситуации, които да усложнят предваритело зададената обстановка, за да може максимално бързо и точно да се изчистят всички моменти в координацията на екипите, работещи на терен.
На място бе сформиран временен Оперативен щаб и проиграно взаимодействието между отделните екипите от ЕСС, работещи на терен, в синхрон с ръководството на обекта и доброволците в следната ситуация:
В процеса на разтоварване на ВВГ се разкъсва износената частично и с нарушена цялост гъвката връзка, свързваща цистерната и резервоарите на разтоварището, започва неконтролируемо изтичане на втечнен ВВГ. Поради неустановени причини не сработва и скоростният отсекател на жп цистерната, тип „Гестра“. Газовите сензори на Единна система за предотвратяване на аварии (ЕСПА), отчитат наличието на газ в концентрация над 20% от долна концентрационна граница на взривяемост (ДКГВ) и подава звуков и светлинен сигнал за опасност. До пристигане на първите екипи от ЕСС на терен се е образувал разлив от втечнен ВВГ с диаметър от около 20 метра и газов облак с размери около 40 на 50 метра.  Двама работници, намиращи се на мястото в момента на възникване на инцидента, са силно обгазени и са с опасност за живота, а трети - е по-леко пострадал. Има опасност жп цистерната да се разхерметизира и при попадане на случаен огнеизточник в съприкосновение с газовия облак да се взриви, което би довело до възникване на разкъсавания на основни и второстепенни тръбопроводи, разрушавания на носещи конструкции частично или пълно разрушение на сграден фонд и инфраструктура в и около зоната на възникналата авария. Съгласно разработения и действащ авариен план за обекта, при един евентуален взрив могат да бъдат засегнати голям процент от сградния фонд и инфраструктурата в широк радиус от точката на възникналата аварията, а в зоната попадат и други големи обекти. В тази връзка се извършва и проверка в оповестяването и информирането на евентуално засегнатите при такава ситуация /сигнализират се отговорниците на обекти, кметове или преставители на близките населени места и т.н./, с оглед предприемане на адекватни действия по евакуация или други действия за спасяване на живота и здравето на хората.

 


28 юли 2021

Бургаски криминалисти разкриха съучастници в извършването на 23 кражби на територията на областта

 

В хода на проведени полицейски действия, служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и на РУ – Поморие установиха трима мъже от котленското село Градец, на възраст между 29 и 43 години, като основни извършители на множество кражби от малки населени места, разположени на територията на Бургаска област.

Според първоначалните данни от разследването, за периода 15 април - 20 юли, в различно съучастие, мъжете са извършили общо 23 криминални деяния, от които седем кражби на автомобили, а останалите - на вещи, пари и ценни предмети от частни домове. Извършителите обикновено действали в тъмната част на денонощието, като подбирали къщи с отворени прозорци на приземните етажи или незаключени входни врати. В някои от случаите кражбите са били изключително дръзки, тъй като са осъществявани, докато собственици спят в домовете си. Отнемани са предимно парични средства и дебитни карти (с последващи неправомерни транзакции), златни накити и лесно преносими предмети от бялата техника. Характерно за действията им било, че в случай че открият кола с оставени вътре ключове или намерят ключове в жилището, чиято аларма активира близко паркиран автомобил, отнемали превозното средство с цел да напуснат максимално бързо местопрестъплението или да се придвижат до най-близката ж.п. гара.

Именно влаковият бил най-често ползваният от задържаните транспорт за придвижване от родното им място до Бургас и околните градове. В резултат на полицейските действия е констатирано, че извършителите набелязвали определено населено място, обикновено малко селце, където вниманието на собствениците е занижено. Избирали крайни къщи с цел да могат бързо да избягат, в случай че бъдат забелязани, като основно се придвижвали пеша на големи разстояния или с откраднат автомобил. Бивакували в лагери на селскостопански работници от техния край, наемани в Бургаски регион за събиране на земеделска продукция. Незабелязано се присъединявали към съселяните си, нощували за няколко вечери, след което се отправяли за следващия удар. По тази причина в продължение на няколко седмици служители на реда извършвали наблюдение над такива биваци. Така са и задържани двама от извършителите на кражбите, третия им съучастник все още се издирва.

При претърсването на домовете на задържаните са намерени и иззети част от откраднатите вещи. Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава. 


28 юли 2021

Министър Рашков: МВР трябва да има самочувствие за вложения принос в осигуряването на честни и прозрачни избори

Вътрешният министър награди петима директори на областни дирекции, доказали в най-голяма степен своя професионализъм при изпълнението на задачите на МВР, свързани и с проведената мащабна полицейска операция преди парламентарните избори

 Днес, с най-голямо удоволствие, награждавам колеги, доказали своя професионализъм и инициативност, добра организация и ръководство при проведената мащабна полицейска операция на територията на страната за предотвратяване на престъпления, свързани с купуването на гласове и дискредитиране на изборния процес. Виждаме нашите усилия за провеждането на честни и прозрачни избори и за намаляване до минимум на криминалния вот. Считам, че трябва да имаме самочувствието за вложения от МВР принос в това да намалим този вот и в най-голяма степен българските избиратели да дадат своя глас за партиите и коалициите, които смятат, че ще решат техните проблеми, заяви министър Бойко Рашков. На кратка церемония той награди  петима директори на областните дирекции на МВР -  Варна, Враца, Кърджали, Пловдив и Хасково и им благодари сърдечно за осъщественото ръководство на служителите по места и създадените условия при изцяло спазване на законоустановените норми да бъдат извършени комплекс от дейности, свързани със събирането, обработването и проверките на получени сигнали, профилактика на лица от криминалния контингент, занимаващи се с търговия на гласове.

Ст. комисар Атанас Михов, директор на ОДМВР-Варна е отличен с „Почетен знак на МВР-II степен“

Ст. комисар Венцислав Кирчев – ВПД директор  на ОДМВР-Хасково бе награден с „Почетен знак на МВР – III степен“

„Почетен медал на МВР“ получиха : ст. комисар Петър Тодоров – ВПД директор на ОДМВР-Пловдив; ст. комисар Щерю Милчев – директор на ОДМВР-Кърджали, и ст. комисар Цветко Нинов – директор на ОДМВР-Враца.


27 юли 2021

Автономна оранжерия за отглеждане и последваща обработка на марихуана е разкрита от криминалисти на ОДМВР-Пазарджик

Задържани са двама ползватели на имота, които са привлечени като обвиняеми

Специализираната полицейска операция е осъществена от служители на полицейския участък в Брацигово и Районното управление в Пещера под надзора на Окръжна прокуратура - Пазарджик. В петък полицейските екипи предприели претърсване на имот в брациговското село Козарско с масивна двуетажна промишлена сграда. В рамките на действията е открита високотехнологична автономна оранжерия за отглеждане на марихуана, в която са се полагали грижи за общо 2324 растения от рода на конопа в различен стадий на развитие - част от тях под формата на разсад, а други - на зрели растения,. Иззети са близо 9 килограма зелена листна маса. Наркооранжерията била от закрит тип, оборудвана по всички изисквания за отглеждане на марихуана. Обособени били системи за контрол на температурата и влажността на въздуха, за вентилация на помещенията, използвани са препарати за стимулиране на растежа и обогатена почва. В сградата били обособени и помещения, оборудвани за последващата обработка на конопените растения - обособени места за дробене и сушене на зелената листна маса и подготвянето й за дистрибуция. За максимална автономност на нелегалното предприятие в приземен етаж била обособена и мини електроцентрала, състояща се от три мощни дизелови електрогенератора за производство на електричество. Открити са 20 пластмасови съда с вместимост от по 1000 литра, повечето от които пълни – в тях се съхранявало дизеловото гориво, използвано при работата на генераторите.
На място са задържани ползвателите на имота – 58-годишен мъж от Хаджидимово и 24-годишен от Бургас. След 24-часовия им арест в полицията и повдигнати обвинения, с постановление на прокуратурата мярката за задържане на двамата е удължена до 72 часа. По искане на Окръжна прокуратура–Пазарджик съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. По случая е образувано досъдебно производство, действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата


27 юли 2021

Полицията издирва 40-годишен мъж, в неизвестност от 6 юли

 

Столичното Шесто РУ издирва 40-годишния Николай Шикалков. На 6 юли той напуснал квартирата си в кв. „Овча купел“, същия ден е бил забелязан за последен 260721път в района на ул. „Екзарх Йосиф“. Оттогава е в неизвестност.

Издирваният мъж е висок около 180 см, с нормално телосложение, тъмна, права, къса коса и кафяви очи. Бил е облечен с черни дънки и тениска с къс ръкав със същия цвят.

Хората, които разполагат с информация за мъжа, могат да сигнализират на тел.: 112, 02 9821760, 02 9821755 или в най-близкото поделение на МВР.


26 юли 2021

Международна полицейска операция срещу трафика на деца

В хода на действията, организирани и координирани от Европол, са идентифицирани 187 потенциални жертви, 92 от които непълнолетни

 

Организираните и координирани от Европол „Съвместни дни за действие срещу трафика на деца“ бяха проведени в периода 28 юни – 4 юли. Експерти по трафика на хора от правоприлагащите структури на Австрия, България, Белгия, Германия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Хърватия, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство, както и представители на други ангажирани институции – социални работници, представители на общини и НПО - обединиха усилията си с цел идентифициране на потенциални жертви.

От българска страна в международната полицейска операция участваха служители на сектор „Трафик на хора“ при ГДБОП – МВР и Националната комисия за борба с трафика на хора. Главна дирекция „Гранична полиция“ и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ оказаха съдействие в хода на извършваните действия с оглед непрекъснатия обмен на оперативна информация и координацията с останалите участващи държави.

В рамките на Съвместните дни за действие на територията на страната ни са извършени проверки на лица с рисков профил, като съгласно плана за провеждане на операцията действията обхванаха територията на ГКПП в страната. Проверени са над 100 моторни превозни средства с пътуващи в тях 138 деца, български граждани. Контролът е обхванал проверка на документите за самоличност на децата и на придружаващите ги, декларации за преминаване на границата при отсъствие на единия родител, актове за раждане и други документи, релевантни за осъществяване на пътуванията.

При операцията на територията на Европейския съюз са проверени 186 400 души, 22 500 превозни средства, 12 200 локации – частни имоти, търговски обекти, хотели, авто- и ж.п. гари, пристанища, аерогари и гранични контролно-пропускателни пунктове, 72 850 документа за самоличност и други документи. Извършени са 175 ареста на заподозрени в трафик на хора и са стартирани 181 нови разследвания. Идентифицирани са 187 потенциални жертви, 92 от които непълнолетни.


26 юли 2021