МВР

Пресцентър

 

Новини

24- годишен мъж е задържан за извършено тежко престъпление

Към 19.05 часа снощи в полицията е получен сигнал за инцидент в столичния кв. „Христо Ботев“. Според  първоначалната информацията, след конфликт, той е нападнал и нанесъл наранявания с хладно оръжие на три жени и дете, след което се е затворил в дома и отказал да го напусне.  На място незабавно били изпратени полицейски екипи от СДВР, Първо РУ и отдел „Специализирани полицейски сили, опазване и възстановяване на обществения ред“. Екипи на Спешна помощ са откарали пострадалите в болнично заведение, където малко по- късно една от жертвите, 69- годишна, е починала от получените наранявания. Другите две и детето след преглед и медицински манипулации са изписани за домашно лечение. Полицейски служители от специализираните полицейски сили успели да проникнат в жилището, неутрализирали и задържали нападателя - 24- годишен, син на една от пострадалите. На място е извършен оглед, образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на Софийска градска прокуратура.

14 дек 2018

Министър Младен Маринов: Длъжници сме на децата като институции и като родители

Министърът на вътрешните работи бе гост на заключителната конференция по проект „Разкажи ми историята – развитие на екипи от експерти за междуинституционално сътрудничество при случаи на деца - жертви или в риск от насилие“

Една от най-трудните, най-сложните и специфични отговорности е тази за съдбата на нашите деца, на които всички ние сме длъжници. Тяхното устойчиво развитие е в нашите ръце и като родители. Убеден съм, че правилното идентифициране на проблема, обучението на служителите и най-вече координацията между институциите ще доведат до ефект от наша отговорна работа. С тези думи министър Младен Маринов благодари на експертите от Института по психология, които в своята практика идентифицираха един сериозен проблем и разработиха  проект на тема „Разкажи ми историята“. Вътрешният министър отбеляза ключовото място на служителите на МВР, които в повечето случаи приемат първите сигнала за насилие и влизат в непосредствен контакт с жертвите. По думите му особено сложно и мъчително е когато жертва на престъпление се оказва именно дете. На професионалистите се пада отговорната задача да проведат разговора така, че да сведат до минимум травмата от повторното преживяване на ужаса, допълни той.

Проектът подкрепя процеса на промяна и най-вече - на въвеждане на нова професионална култура и практика за работа с деца, жертви и свидетели на престъпления. Той поставя и началото на едно още по-тясно сътрудничество между МВР и представителите на ключовите институции и неправителствените организации, ангажирани с превенцията и противодействието на насилието на деца, обясни директорът  на Института по психология – МВР Кристина Николаева. Тя изрази и общата позиция, че взаимната координация и общите действия на съд, полиция, неправителствен сектор, местна власт и социални служби са единственият възможен начин за ефективна и бърза защита на децата - жертви или в риск от насилие. Да работим до крайната цел – съхраняване на здравето и психиката на децата, да ги предпазим от това отново да бъдат травмирани в процеса на досъдебно и съдебно производство, призова г-жа Николаева.

По време на заключителната конференция бяха представени основните дейности по проекта и постигнатите резултати. Обсъдени бяха ключови теми, свързани с проблематиката, дискутиран и споделен бе личен опит от страна на експертите, ангажирани в работа с деца - жертви на насилие. Направени бяха заключения и препоръки за повишаване ефективността на системата за работа с деца в риск.

За реализирането на целите на проекта, съфинансиран по Програма „Правосъдие и потребители“ на Европейския съюз, чийто партньор е Фондация „Институт по психология на групите“, са проведени 33 тренинга в два типа обучения с представители на различни институции. За работа с деца - жертви или в риск от насилие,  са обхванати 460 експерта работещи с деца в рамките на МВР и Агенция „Социално подпомагане“  - инспектори „Детска педагогическа стая“, полицейски инспектори, социални работници, служители на Дирекция „Национална система 112“ и разследващи полицаи. В обученията за подобряване на екипната работа на представителите от Координационния механизъм  са били включени 200 професионалисти от институциите, представени като основни и алтернативни участници– полицаи, социални работници, прокурори, лекари, педагогически специалисти.

 

14 дек 2018

Трима рецидивисти задържани след бързи оперативни действия на столични криминалисти

Софийска градска прокуратура им е повдигнала обвинение за извършен грабеж и отвличане с мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа

На 12 декември жител на столицата потърсил помощ в полицията,  след като бил ограбен  и отвлечен. Потърпевшият разказал, че  около 19.30 часа, докато паркирал личния си автомобил „БМВ“ пред жилището си, бил нападнат от трима непознати. Заплашили го с пистолет, привели го в безпомощно състояние, завързали го, отнели мъжката му чанта с пари, документи, часовник, ключове от дома му и други вещи. Качили го в техния автомобил, паркиран наблизо. Докато един от нападателите го пазел, другите двама влезли в жилището му с отнетите ключове, откъдето отмъкнали куфар, часовници и пари. Върнали се на паркинга и един от мъжете потеглил с колата на пострадалия в неизвестна посока. Вторият се качил при тях с „пазача му“ и също потеглил. Малко по- късно нападателите изоставили жертвата си на пътя при с. Казичене. Случайно преминаващ с автомобил мъж го видял и се е отзовал на молбата му да потърсят полиция.

Светкавично стартирали оперативно- издирвателни и процесуално- следствени действия от екипи на СДВР. В рамките на разследването били установени и задържани извършителите на престъплението- трима мъже на 27, 38 и 45 години, криминално проявени и осъждани. Установено е, че двама от тях живеели на територията на столицата без адресна регистрация. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура тримата са привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 199 и 142 от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

14 дек 2018

Заключителна информационна среща на Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"/АФКОС/

На нея бяха представени детайли по изпълнението на проект по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по бюджетната линия: „Обезпечаване и подпомагане дейността на дирекция АФКОС при работата ѝ по ЕСИФ“

Бенефициент на проект № BG05SFOP001-4.002-0010-С04/03.10.2016 г. по оперативна програма „Добро управление“ /ОПДУ/ е Дирекция АФКОС – МВР, а периодът на изпълнението е до 31 декември 2018 г. В рамките на извършените дейности са изпълнени заложени цели, чиито анализ доказва полезността от тяхната реализация за работата на заинтересованите структури у нас. Експертите отчитат подобряване на координационния механизъм и оперативно сътрудничество при  организираните и проведени кръгли маси и работни срещи, в които са участвали служители на икономическа полиция на областните дирекции, областни администрации, служители по нередностите от структурите, отговорни за управлението на средствата от Европейски структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ и представители на сертифициращите органи на Оперативните програми и на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Със средства от договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са финансирани командировки в страната за провеждане на административни проверки от служители на дирекция АФКОС за идентифициране на нередности по ЕСИФ, както и  проверки на място съвместно с екипи на ОЛАФ на проекти, финансирани от бюджета на фондовете. Осигурени са обучения в страната и в чужбина, чиято цел бе повишаване на административния капацитет по отношение на ефективната защита на средствата, предоставени на Република България от ЕСИФ. За популяризирането на дейността на дирекция АФКОС и приноса на Европейския социален фонд и ОПДУ са подготвени и издадени двуезични информационни брошури, както и годишни сборници за 2016 и 2017 година, подобрена е и материално-техническата база на дирекцията.

14 дек 2018