МВР

Пресцентър

 

Новини

Организирана престъпна група за наркоразпространение е задържана при спецакция на ГДБОП в Шумен

В операцията, проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура, са участвали и служители на Териториалната служба БОП в Шумен и служители на областната дирекция

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима жители на Шумен за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в града. Те са задържани на 16 юни 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП, Териториална служба БОП в Шумен, ОДМВР и Специализираната прокуратура.

Според събраните до момента данни повече от година групата е разпространявала различни наркотици, предимно марихуана, амфетамини, метамфетамини, дизайнерска дрога (чай за пушене), в т.ч. сред ученици в града. Участниците ползвали и други дилъри, които били длъжни всекидневно, или през ден, да се „отчитат“ на ръководителя на групата. По време на операцията по задържането на участниците у тях и на десет претърсени адреса са намерени и иззети около 500 грама различни наркотици.

По първоначална информация групата държала монопола на разпространение на лека дрога в Шумен и не допускала конкуренти на местния черен пазар. Помежду си участниците контактували чрез мобилно приложение, редовните клиенти пък си поръчвали желаните количества, използвайки кодови наименования - салата (за марихуана), сирене (за хапчета амфетамини) и т.н. „Да се видим за 10 или 20 минути“, означавало, че се иска дрога за 10 или 20 лева.

По искане на наблюдаващия прокурор на 19 юни 2018 г. Специализираният наказателен съд наложи на тримата обвинени мерки за неотклонение „задържане под стража“ заради опасност да извършат нови престъпления и да се укрият.

 

21 юни 2018

Полицаи от ОДМВР-Видин и Враца откриха насаждения от канабис

Иззети са общо 66 отглеждани стръка от наркокултурата и семена; задържан е 21-годишен от Видин

23 свежи канабисови растения, суха листна маса и семена от същата култура са иззели вчера служители на РУ-Видин. По случая  е задържан 21-годишен жител на областния град. Полицейските действия, насочени срещу производството и разпространението на наркотици, били предприети вчера.

Разследващите извършили претърсвания и изземвания в три имота. На терасата на апартамент, обитаван от И.И./21г./ във Видин, служителите на реда  открили 7 растения с височина до 38 см, отглеждани в саксии, буркан със семена с характерен мирис на коноп и метална кутия със суха листна маса. При полевия наркотест тревата и семената реагирали на канабис. Последвали претърсвания в село Бела Рада. В градина на имот, обитаван от бабата на младия мъж, полицаите намерили засадени седем конопени растения с височина от 30 до 130 см, а при огледа в съседен необитаем имот, били установени още 9 стръка, от 35 до 140 см. Свежата листна маса индикирала при наркотеста на канабис. 21-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Случаят е докладван в Районна прокуратура – Видин. Работата на разследващите продължава, в районното управление е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.3 и 354в, ал.1 от Наказателния кодекс.

Също вчера, служители от РУ-Козлодуй, ОДМВР-Враца провели специализирана операция за  противодействие на престъпления, свързани с наркотици. При проверка, предприета в двора на частен имот в козлодуйското с. Крива бара, полицейските служители открили площ, засадена  с растения от рода на конопа. Иззети са 43 стръка, високи около 2 м, и плик със зелена листна маса канабис. В РУ-Козлодуй  е задържан непълнолетен. Образувано е досъдебно производство.

21 юни 2018

Полицаи от ОДМВР-София и колегите им от РУ-Ботевград задържаха трима мъже при сделка с дрога

Трима са заловени в момент на наркосделка при 12-та успешна реализация срещу наркоразпространението на територията на РУ- Ботевград  от началото на годината. Около 21.30 часа снощи, при провеждането на поредна полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества, криминалисти от ОДМВР- София и РУ-Ботевград са заловили трима местни - на 17, 18 и 23 години, в момент на покупко-продажба на дрога. Четири топчета със суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис, както и законно притежаван газов пистолет са открити у 18-годишния. Още 26 идентични топчета са иззети при последвалото претърсване в дома му. Младият мъж е задържан за срок до 24 часа. Действията по разследването продължават в рамките на образуваното по случая досъдебно производство

21 юни 2018

Криминалисти на ОДМВР-Враца задържаха участник в телефонна измама

Акцията е проведена съвместно със служители на сектор "Измами" в ГД "Национална полиция"

След получен вчера в РУ-Враца сигнал за извършена телефонна измама в областния град, полицаите от районното управление предприели незабавни действия за издирване на извършителя. Според първоначалната информация, предния ден,  по познатия сценарий за съдействие но полицията, 84-годишна жителка на Враца била подведена да даде пари и изхвърлила през терасата на дома си 1970 лв. Парите веднага прибрал неизвестен младеж, който чакал около жилището. В рамките на предприетите незабавни издирвателни и оперативни действия в РУ-Враца е задържан  21-годишният врачанин, за когото по безспорен начин е установена съпричастност към извършената измама. В жилището му са намерени и иззети пари и мобилен телефон. При извършения обиск са открити саморъчно изработени цигари с чай за пушене, третиран с наркотично вещество, според обясненията на задържания. По случая е образувано бързо производство.

В рамките на седмица това е втори случай, при който служители на ОДМВР задържат извършител на телефонни измами. На 14 юни, в Мездра беше задържан 25-годишен мъж от същия град, който в периода 8-12 юни  причини имотни вреди за над 54 хил. лв. на четирима възрастни от Враца. 

21 юни 2018

Смесените българо-румънски полицейски екипи започват работа

Предстоящите съвместни дейности, организацията за работа на екипите, графици, маршрути, конкретни ангажименти на служителите бяха обсъдени на работна среща между началниците на двете пътни полицейски служби в Русе и Гюргево - главен инспектор Михаил Манов и комисар Марин Попеску, която се състоя на 18 юни т.г.. На граница между България и Румъния, на Дунав мост, утре ще се осъществи първата размяна на служители от пътните полиции на двете съседни държави.

Съвместната дейност през летния сезон е вече традиция за служителите от двата погранични района през последните 8 години. Тя е основана на взаимния позитивен опит и дългогодишни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево Правила за съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния.

Смесените екипи от по двама униформени служители с полицейски автомобил ще работят на територията на всяка една от страните – в двата съседни гранични региона Русе и Гюргево. Те ще бъдат ангажирани с контрола по спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението в съответната държава. Целта е осигуряване на пътната безопасност в празничните и почивни дни, с оглед очаквания интензивен трафик през летния туристически сезон, предимно от румънски и български граждани. По предварително изготвен и съгласуван график екипите ще патрулират и ще извършват контролни проверки на скоростните режими, неправилно изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидност на документите на водачите, наличието на задължителните застраховки, пътни такси,  техническата изправност на превозните средства. 

 

21 юни 2018