МВР

Пресцентър

 

Новини

Над 1 кг хероин, оръжие и боеприпаси откриха служители на ОДМВР -Пловдив

Полицейските действия са осъществени под наблюдението на Окръжна прокуратура-Пловдив

 

В следобедните часове на 16 февруари т.г. на разклона за град Съединение и село Пищигово в хода на специализирана полицейска операция, служители от Криминална полиция в областната дирекция спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген пасат“ с пловдивска регистрация. При проверка в колата те открили малко над 1 кг хероин. Последвало задържането на  56-годишния шофьор на автомобила и на неговата спътничка – на 47 години.  В хода на осъществените процесуално- следствени действия на два частни адреса – в Пловдив и Съединение, са намерени и иззети електронна везна със следи от хероин по повърхността,  2 200 лв., близо 800 бойни патрона с различен калибър, две въздушни пушки, автомат, газов пистолет и няколко мобилни телефона. 

С постановление на окръжен прокурор, мярката за задържане на двамата е удължена до 72 часа, а работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдение на Окръжна прокуратура - Пловдив.

 

18 фев 2020

Криминалисти на ОДМВР-Плевен иззеха голямо количество контрабандни цигари

Общо 750 000 къса цигари без акцизен бандерол са установени при извършена през вчерашния ден полицейска проверка. Вчера към 11.00 часа в района на вилна зона в местността "Нежовец 1" служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ засичат товарене на кашони с цигари от вила в лек автомобил "Опел Астра". Кашоните били пренасяне от 35-годишна плевенчанка и 64-годишен неин съгражданин. Полицаите веднага предприели претърсване на лекия автомобил, в който установили три кашона с цигари без бандерол. Последвали процесуално-следствени действия и във вилата, откъдето са иззети още 72 кашона от същите контрабандни цигари и газово огнестрелно оръжие. Нанесената щета на държавния бюджет от невнесен акциз е в размер на около 126 750 лв. Предстоят експертизи на иззетото количество безакцизни тютюневи изделия . 

За случая е уведомен дежурен прокурор в РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК, а работата по него продължава под ръководството на прокуратурата.

 

18 фев 2020

Месо с изтекъл срок на годност иззеха плевенски полицаи

Продуктите са запечатани и предстои унищожаването им; само в един основен склад на една от проверените фирми са открити над 6 тона месо с изтекъл срок на годност; проверката продължава под контрола на прокуратурата

 

Контрол за незаконно съхраняване, продажба на месо и производство на кайма и други месни продукти бе цел на специализирана операция с участието на служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Първо РУ – Плевен, съвместно със служители на ОДБХ-Плевен, Дирекция "Фискален контрол" в НАП и Митническото бюро в областния град.

В хода на активните действия, проведени от 6 до 14 февруари в Плевен, са извършени проверки на складови помещения и складове за търговия на едро с хранителни стоки, с удостоверение за регистрация по Закона за храните. В някои от обектите инспектиращите отчели наличието на  монтирани хладилни камери, други се оказали гаражи, в които е складирано месо, кайма, месни изделия , брашно, яйца, рибни консерви, майонеза, пастет, безалкохолни напитки, бира и др. хранителни стоки, различни съоръжения и машини за преработка на месо.

В рамките на операцията са проверени и заети с дейности по производство на кайма, както и машини и съоръжения за пакетиране на месо, кайма, готови етикети, тарелки, оцветител за кайма, протеини и др. В един от складовете са установени 63 литра течност, наподобяваща ракия, като количеството е иззето от служители на Митническо бюро - Плевен. В един от основните складове на фирма са установени около 6255 кг  месо с изтекъл срок на годност. В останалите складове са намерени близо 50 тона месо - свинско, пилешко, риба и агнешко, като част от него е с изтекъл срок на годност - според данните върху етикетите, а друга част от месото е без маркировка и етикети.

Складовите помещения, в които е открито месо и/или местни продукти, но нямат удостоверения за регистрация по Закона за храните, са запечатани от служители на ОДБХ - Плевен. Месото е описано и запечатано. Предстои унищожаването на установените хранителни продукти. За случая е уведомен прокурор в РП - Плевен и е образувана преписка. Проверката продължава под контрола на прокуратурата.         

18 фев 2020

483 МПС са проверени по време на операция, проведена на територията на три областни дирекции в Североизточна България

При специализираната полицейска операция, проведена на 15 срещу 16 февруари на територията на областните дирекции в Търговище, Русе и Силистра са проверени общ 483 моторни превозни средства. Полицейските екипи следиха  за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, от неправоспособни или водачи, лишени от правото временно да управляват, недопускане на движение на автомобили с отнета регистрация или на такива, които не са имали задължителна полица за застраховка Гражданска отговорност.

На територията на трите области са установени  общо 13 шофьори да управляват след употреба на алкохол над  допустимото, 2 –ма са отказали да бъдат тествани, а в района на Търговище- двама, шофирали след употреба на наркотични вещества.

Двама, шофирали без да имат свидетелство за управление на МПС, са засечени на територията на ОДМВР-Русе и Търговище. Случай на управление на МПС без регистрация е установен в ОДМВР-Търговище, а в ОДМВР-Силистра водач е управлявал кола с чужди регистрационни табели.

Общо и в трите области на водачи са съставени 67 акта за установени административни нарушения и 106 фиша, на 10 - има са отнети свидетелствата за управление на МПС и са дерегистрирани 7 моторни превозни средства.  Установени са и три случая на управление на МПС без Гражданска отговорност -  2 в Русе, 1-в Търговище.

 

18 фев 2020

Превантивни мерки за сигурност обсъдиха ръководство на ОДМВР и представители на финансови институции в област Враца

 

По идея на директора на ОДМВР Враца старши комисар Янко Янколов, днес  в сградата на дирекцията беше проведена среща с представители на банкови институции, финансови офиси  и  охранителни фирми, работещи в този сектор. Поводът за срещата е повишаване на сигурността  в местата за работа с финансови средства, комуникацията между отделните институции  в случаи на опити за грабеж или други посегателства. На представителите на финансовите институции и охранителните фирми бе препоръчано да се предприемат мерки за  повишаване на сигурността  по време на  работа  в обектите, реакцията на служителите в случаи на реално посегателство или  предотвратяване на подобни прояви, осигуряване и на допълнителни мерки за сигурност по време след приключване на работния процес. Служители на РУ Враца и „Охранителна полиция“ дадоха конкретни  насоки и примери за реакция на служителите зад касите, в случай на опит за посегателство. На срещата присъстваха представители на 18 финансови институции и фирми.

17 фев 2020

Специализирана операция на територията на РУ-Чирпан, област Стара Загора

Задържани са извършителите на крупна кражба от фирма, както и заподозрени за въоръжен грабеж

Полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления в малките населени места бе проведена днес на територията, обслужвана от РУ-Чирпан и в Община Братя Даскалови. В хода на полицейските действия са проверени общо 437 лица, 42 криминално проявени, както и 372 МПС . Съставени са 163 акта и фиша 

Образувани са: бързо производство по чл.339 от НК за незаконно притежание на огнестрелно оръжие; бързо и едно досъдебно производство, както и 5 проверки по чл.234 от НК за държане на акцизни стоки – тютюн, без акцизен бандерол; 6 бързи производства, едно досъдебно производство и шест проверки по чл.235 от НК за съхранение на незаконно добит дървен материал от горския фонд. Задържани са заподозрени в извършването на въоръжен грабеж на 14 февруари на територията на с. Зетьово, община Чирпан.

В Стара Загора 7 лица са задържани като извършителите на крупна кражба. Става въпрос за взломна кражба съвсем наскоро, при която е открадната доста техника от склад на фирма, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, който бе в района на специализираната полицейска операция заедно с главния прокурор Иван Гешев.

Двамата проведоха работни срещи с кметовете на Чирпан и на с. Зетьово Ивайло Крачолов и Иван Ганев.

 

 

17 фев 2020

На ГКПП Дунав мост Видин са задържани 15 незаконни мигранти

Те са открити в хладилен камион; задържани са и водачите на превозното средство

Днес на ГКПП Видин за излизане от България пристигнал хладилен камион, с шофьори двама гръцки гражданин - пътувал празен от Гърция за Унгария. При извършената физическа  проверка граничният полицай установил, че  предната стена на товарното помещение е от по-нов материал в сравнение с останалите, като  на нея имало и прозорец. Камионът е върнат за допълнителна проверка, при която в предната част на ремаркето е открит изграден чрез преградна стена тайник с укрити 15 незаконни мигранти, мъже.  По първоначална информация – 6 от Сирия, 5 от Ирак и 4 от Афганистан. В багажа им са открити национални паспорти, както и гръцки документи за кандидатстване за убежище. Телефони и документи на укритите са намерени в шофьорската кабина.

Камионът е задържан в ГПУ-Видин. Водачите на хладилния камион и незаконните мигранти са задържани в ГПУ-Видин. Уведомена е Районна прокуратура - Видин. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава.

 

17 фев 2020