МВР

Пресцентър

 

Новини

​Служители на СДВР задържаха 34-годишен мъж, откраднал велосипед

На многократно осъждания за кражби Ц.С. е наложена 72-часова мярка за неотклонение

На 20 февруари, около 14.45 часа, на бул. “Патриарх  Евтимий“, служители от сектор „Улична престъпност“ - СДВР спрели за проверка мъж със съмнително поведение, който бутал велосипед. Установена била самоличността му - Ц.С. /34 г./ от София, многократно осъждан за кражби. Той не дал смислено обяснение за произхода на велосипеда. В резултат на предприетите оперативни действия било установено, че Ц.С. е откраднал колелото предишния ден от междуетажна площадка на жилищна кооперация в ж.к. „Младост“.

По случая е образувано досъдебно производство, а Ц.С. е задържан в Седмо РУ с полицейска мярка до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 194 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

22 фев 2018

Валентин Радев: Директивата за резервационните данни на пътниците е ефективен инструмент в борбата с организираната престъпност и тероризма

Министърът на вътрешните работи откри международна конференция, посветена на практическите аспекти на прилагането на директивата и бъдещото й ефективно използване

 

Международна конференция за ефективното използване на резервационните данни на пътниците (PNR) събра в София експерти от правоприлагащите органи на държавите членки на ЕС, Австралия, Швейцария, САЩ, както и представители на Европейската комисия, Европейския надзорен орган по защита на данните, Европол, Фронтекс и  Агенцията на ЕС за основните права (FRA). Събитието, състояло се на 21 февруари, бе организирано съвместно от Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция „Национална сигурност“ като част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Организираната престъпност и тероризмът отдавна не се ограничават в национални или дори в европейски граници. Обединените усилия и координираните действия са ключови за гарантиране сигурността на гражданите. В този контекст разглеждаме директивата за резервационните данни на пътниците като нов ефективен инструмент“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев при откриване на конференцията. Той отново подчерта, че сигурността е един от ключовите приоритети на Българското председателство, а обсъждането на важните практически аспекти по прилагане на директивата е от съществено значение за постигането на тази цел. Българското председателство подкрепя и насърчава усилията за транспониране на директивата преди крайния срок през май т.г.

Заместник-председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” Николай Ненков посочи, че Националното звено за получаване и обработване на резервационни данни в ДАНС е едно от първите в държавите членки на ЕС. Той отчете добавената стойност на този инструмент в подкрепа работата на компетентните органи и в този смисъл изтъкна значението на международното сътрудничество в сферата при противодействие на тежката престъпност и тероризма.

Участниците в конференцията обсъдиха бъдещото взаимодействие за ефективно използване на този инструмент. Акцент бе поставен върху развитието и задълбочаването на обмена на данни. Направен бе преглед на актуални въпроси по практическото прилагане на директивата. Сътрудничеството с трети страни също бе във фокуса на дискусиите. Представените добри практики очертаха работещите решения за подобряване прилагането на PNR директивата.

21 фев 2018

Задържаха извършителите на два въоръжени грабежа

Извършители на два въоръжени грабежа са задържани в резултат на активната професионална работа на криминалисти от областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив, подпомогнати от колегите им от Главна дирекция „Национална полиция“. Подробности около работата по двата случая бяха оповестени днес на брифинг. В него взеха участие административният ръководител на Окръжната прокуратура в Пазарджик Васил Малинов, директорите на областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив – старши комисар Йордан Рогачев и старши комисар Атанас Илков.

На 14 февруари е извършен въоръжен грабеж на бензиностанция  в района на „Орта  хан“, намираща се на пътя Пазарджик-Пловдив. По първоначални данни нападателите били трима мъже, оборудвани с маски и ръкавици. Те заплашили служителя на бензиностанцията с пистолет, отнели сумата от 260 лева и цигари, след което с помощта на автомобил избягали по посока на град Стамболийски.

На 19 февруари около 4 ч сутринта двама маскирани и въоръжени с пистолет нахлули в игрална зала, намираща се в Пазарджик. Те заплашили с оръжието служителите на казиното, принудили ги да отворят метална каса, от която успели да вземат сумата от близо 9000 лева.

В разследването и на двата случая са сформирани екипи от криминалисти, експерти, разследващи полицаи, което предприели редица оперативни и процесуални действия. На определен етап от работата действията на служителите били подпомогнати активно от колегите им от Главна дирекция „Национална полиция“. Тава в резултат на съвместната дейност са задържани Ф.М./20 г/, И.И. /19 г/ и В.В./20 г/ от Пазарджик. Станало ясно, че тримата заедно са взели участие в грабежа от бензиностанцията, а Ф.М. и И.И са ограбили игралната зала в Пазарджик. При извършените претърсвания органите на реда са иззели маски за глава, два газови пистолета, неголямо количество марихуана, както и сумата от близо 6000 лева. Предстои извършването на експертизи, които да установят дали намереното оръжие е преправено за стрелба с бойни патрони. На Ф.М. и И.И. са повдигнати обвинения и ареста им е удължен от Окръжната прокуратура в Пазарджик със 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по документиране на двата случая продължава под наблюдението на прокурори от Пазарджик и Пловдив.  

 

 

 

21 фев 2018

Над 14 000 къса контрабандни цигари са иззети при спецоперации в страната

Проверени са търговски обекти и жилища в Бяла Слатина, Любимец, Харманли, Димитровград и Котел

Продължават специализираните операция срещу контрабандата на акцизни стоки в страната. Вчера, при проверка  в частен дом в Бяла Слатина, са намерени  и иззети 7 580 къса цигари, без български акцизен бандерол. Образувано  е бързо полицейско производство.

Цигари и тютюн без бандерол иззеха полицаи от Любимец, Харманли и Димитровград. При проверки на домове и кафене са конфискувани общо 6 900 къса цигари и 2.1 кг нарязан тютюн, предаден от собствениците с протокол. Съставени са актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

Пет търговски обекта и частни домове са проверени на територията на Котел. От магазин в село Ябланово се иззети 600 къса цигари, а от жилището на 47-годишната Е.Х. от същото село са намерени 860 къса цигари, без акцизен бандерол. По случаите са образувани бързи производства за извършено престъпление по чл.234 от НК.

21 фев 2018

60-годишен е задържан за телефонни измами на възрастни хора в Бургас

Операцията е проведена от служители на ОДМВР - Бургас и РУ - Ветово

60-годишният Н. К. от Свети Влас е задържан за телефонни измами при операция на служители от отдел „Криминална полиция” в ОДМВР - Бургас и Районното управление – Ветово в ОДМВР – Русе. Установено е, че придвижвайки се с лек автомобил с бургаска регистрация, той прибрал от общо пет телефонни измами на възрастни бургазлии в последните дни общата сума от 43 445 лв. Близо 29 000 лв от тях са намерени и иззети при задържането на Н.К. близо до Ветово, останалите пари са предадени дни по-рано в Румъния.

Констатирано е, че на 17. 02. т.г. по обяд Н.К. взел от кошче за боклук, разположено на паркинг в Бургас, торбичка с 24 185 лв., собственост на 65-годишна бургазлийка, въвлечена в телефонна измама по класическия механизъм „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”. Жената изтеглила паричната сума от банков клон, като умело заблудила банковия служител, усъмнил се, че става въпрос за телефонна измама. Изтеглените пари поставила в найлонова торбичка и според указанията на непознатия мъж, свързал се с нея по телефона, го занесла в боклукчийско кошче.

На същата дата Н.К. взел и сумата от 4 800 лв., собственост на 81-годишен мъж от бургаския комплекс „Зорница”, отново измамен по схемата „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”.

Създаденият екип от служители на отдел „Криминална полиция” в ОДМВР – Бургас установил самоличността на Н.К., както и марката и модела на автомобила, с който се придвижвал. Със съдействието на служители от Районно управление – Ветово в ОДМВР – Русе в близост до Ветово лекият автомобил е спрян. Полицаите иззели мобилния телефон на Н.К., автомобилната навигация и сумата от близо 29 000 лв., която според уговорката трябвало да занесе в Румъния.

При проведените допълнителни полицейски действия е констатирано, че 60-годишният Н.К. е съпричастен и към други извършени телефонни измами на територията, обслужвана от ОДМВР – Бургас.


21 фев 2018