МВР

Пресцентър

 

Новини

Трима са задържани при спецакция срещу наркоразпространението, реализирана от криминалисти на ОДМВР-Пловдив

При процесуално-следствените действия, под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив, са иззети близо 260 г хероин, кокаин, електронна везна и мобилни телефони

Специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението и употребата на наркотици бе проведена вчера от служители на отдел “Криминална полиция” и сектор “Специализирани полицейски сили” в Пловдив. Процесуално-следствените действия са осъществени на територията на квартал “Столипиново”, под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив. В хода на акцията, в момент на сделка между наркоразпространители, са заловени 37-годишната обитателка на жилището и двама мъже на 24 и 48 години. От тях разследващите са иззели общо 257,6 г хероин, кокаин и електронна везна със следи от същия наркотик, мобилни телефони.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал.1 от НК, което се наблюдава от Окръжна прокуратура-Пловдив. 

Тримата са били задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Впоследствие са им повдигнати обвинения и с постановление на  наблюдаващия прокурор, мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

Криминалисти продължават работата по документиране на престъпната дейност на извършителите под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив.

 

20 авг 2019

Криминалисти на РУ – Търговище задържаха извършители на тежко криминално престъпление

Подробности по случая оповестиха представители на РУ –Търговище и прокуратурата

Баща и син – на 74 и 42 години от Търговище, са задържани за убийство на 54–жител на село Давидово, извършено на 20 юли. Три дни по-късно съсед на жертвата, обезпокоен, че не го е виждал, подал сигнал в полицията. В хода на  извършените оперативно–издирвателни действия, криминалистите открили тялото на мъжа в дълбок около 5 метра кладенец в двора му. При първоначалния оглед не били установени следи от насилие, резултатите от извършената аутопсия сочели като причина за смъртта му удавяне. Независимо от това работата по събирането на всички факти и обстоятелства около случая продължила. В хода на предприетите професионални оперативни действия криминалистите на РУ – Търговище установили, че мъжът имал дългогодишна вражда със задържаните, обитавали съседни имоти,  започнали да работят и по версия за извършено убийство, в рамките на разследването стигнали до редица детайли, потвърдили версията им. По случая било образувано досъдебно производство и под наблюдението на прокуратурата на 16 август са предприети действия по задържането на двамата извършители на тежкото криминално престъпление. На мъжете са наложени 72 – часови мерки за задържане, предстои да бъде внесено искане за постоянното им задържане. Повдигнати са им обвинения по чл. 115 от НК. Работата по документирането на случая продължава.

Подробности по воденото разследване оповестиха гл. инспектор Иван Александров - впд   началник на РУ-Търговище, прокурор Васил Ангелов - говорител на Окръжна прокуратура и наблюдаващ прокурор. 

 

 

19 авг 2019

Криминалисти на ГДНП, ОДМВР-Разград и СДВР разкриха участник в телефонни измами

Действията на служителите от Разград стартирали на 1 август, когато 83-годишна местна жителка потърсила помощ в полицията, след като разбрала че е станала поредна жертва на измамници. Същия ден на домашния й телефон позвънил мъж, представил се за  „полицейски служител“, обяснил, че в момента се провежда полицейска операция и я убедил, че ще помогне, ако им предаде наличните си пари, които след акцията ще й върнат. Потърпевшата хвърлила през терасата на дома си 3960 лв, 245 щатски долара, 25 канадски долара, 15 леи и златни накити.
В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите съвместни издирвателни действия, в които се включили служители на ГДНП и 5 РУ-СДВР, е установен участник в измамната схема – 56-годишен от Исперих, с адресна регистрация в София, криминално проявен и осъждан за измами и документни престъпления.
Установено е, че след като изпълнил ролята си на куриер в Разград, мъжът е извършил същото престъпление и на територията на Габрово. Той е задържан на територията на  София в момент на поредното прибиране на пари от жертва на измама в София – жена на 78 - години, от която е взел над 2000 лева и злато.
Работата по разследването и документирането на извършените криминални деяния от мъжа продължава под ръководството на Районна прокуратура – Разград.

 

19 авг 2019

42 – годишен, въоръжен с огнестрелно оръжие, е задържан от служители на ОДМВР -Бургас ​

42 -годишен мъж от Поморие, въоръжен с огнестрелно оръжие, е задържан от служители на „Специализираните полицейски сили” към ОДМВР – Бургас след три часови преговори с екип от психолози и служители от РУ - Поморие. Не е допуснато използване на оръжието, като от инцидента няма пострадали.

В 13.48 часа днес е получен сигнал за пореден семеен скандал, възникнал между 42 – годишния мъж и родителите му на ул.“Княз Борис I“.  Веднага към мястото на инцидента се насочени два полицейски екипа от РУ - Поморие, които констатирали, че 42 - годишният мъж се държи агресивно и бил въоръжен с пистолет. Забелязвайки полицаите, той размахал оръжието, отправяйки заплахи.  В същото време майка му успяла да излезе от къщата, баща му /трудноподвижен/ останал в дома, в който били и летовници, отседнали на квартира.

Своевременно бил сформиран екип от психолози и служители на РУ, които успели да установят връзка с помориеца и да започнат преговори с него. В резултат на предприетите действия той е задържан в полицейския арест. Установено е, че оръжието е законно притежавано – до преди 8 години той е работил в „Патрулно постова дейност” – РУ  – Поморие.

Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани в Районна прокуратура – Поморие.  

 

17 авг 2019

Служители на ОДМВР-Бургас предотвратиха разпространението на приблизително 76 кг кокаин

Операцията е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Бургас

Подробности по осъщественото разследване, довело до откриването и задържането на голямото количество дрога, оповестиха директорът на ОДМВР-Бургас ст.комисар Калоян Калоянов и Георги Чинев, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Операцията е проведена на 18 август т.г. При претърсване на складово помещение на ул. „Индустриална” са открити  76 кг кокаин, разпределени в 4 кашона, които са съставлявали част от пратка, пристигнала на 29.07.2019 г. от Р. Еквадор през Италия в Пристанище Бургас. Получател е бил българско търговско дружество. Общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера. По случая е извършен оглед на местопроизшествие, проведени са разпити на множество свидетели и са назначени физико-химически експертизи на иззетото наркотично вещество. Пробата е показала, че откритото количество вещество реагира на кокаин. Прокурор Чинев съобщи, че законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. до 15 г. и „глоба“ в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери. Старши комисар Калоянов уточни, че наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически контрол. По думите му стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 (пет милиона) лв., разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество – получател в страната ни, притежава подобни складове и в  София,  Варна и Пловдив. Според първоначалните данни чистотата на открития кокаин е изключително висока. Ст. комисар Калоянов отбеляза, че откритото наркотично вещество е най-голямото задържано от ОДМВР-Бургас от началото на тази година. Директорът на ОДМВМ-Бургас и административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас изтъкнаха, че именно отличното взаимодействие е позволило в оперативен порядък да бъдат извършени множество процесуални действия по разследване.

Работата по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на приблизително 76 килограма кокаин -  – престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. последно, вр. ал. 1, изр. 1, предложение 4 от НК, продължава.

 

17 авг 2019