МВР

Пресцентър

 

Новини

34 футболни фена са задържани преди, по време и след проведената днес футболна среща

23 във видимо нетрезво състояние не са допуснати до стадиона

В резултат на създадената от СДВР организация за охрана на обществения ред в столицата, не са регистрирани напрежение и инциденти по време на днешния футболен мач от първенството „Купа България“ между отборите на „Левски“ и ЦСКА на Националния стадион „Васил Левски“. Столичната полиция предприе всички мерки за обезпечаване на реда и сигурността на гражданите. Посетители на срещата бяха проверявани щателно на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове, като преди началото на мача бяха задържани 30 лица. 11 от тях за притежание на наркотици, 11 за носене на забранени предмети (маски, боксове, ножове, пиротехника), 2 за агресивно поведение, задържани на метростанцията на Софийския университет и 6 – без документи. Общо 23 във видимо нетрезво състояние не бяха допуснати до стадиона.

При изтегляне на публиката след мача, от фенове на един от отборите е счупено стъклото на автобус на масовия градски транспорт в района на булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Черни връх“.  При предприети незабавни полицейски действия са задържани 2 за изясняване на съпричастността им към извършеното деяние. Други двама, оказали съпротива при полицейската проверка, също са задържани.

 

25 апр 2018

Пресцентърът на МВР ви предоставя кадри от техническите средства за видеонаблюдение на Националния стадион „Васил Левски“ и Мобилния щаб

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби  днес от 18.30 часа на Националния стадион ”Васил Левски”.

Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители следят за опазването на обществения ред и за недопускане на инциденти на територията на града. На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи се извършват щателни проверки на всички посетители на футболния мач.

Пресцентърът на МВР ви предоставя кадри от техническите средства за видеонаблюдение на Националния стадион „Васил Левски“ и Мобилния щаб.

25 апр 2018

Въвеждането на съвременни технологии е от съществено значение за полицейската дейност

 

Националните звена за контакт на Европейската мрежа на полицейските технологични служби (ENLETS) проведоха своята редовна пленарна среща в София на 25 и 26 април. Делегатите направиха преглед на дейностите за създаване на условия за широк достъп до модерни технологии на правоприлагащите служби в борбата с престъпността.

Отчитайки, че съвременните възможности създават и нови рискове, участниците обсъдиха развитието на технологиите в работата по приоритетни теми като обществена защита, киберсигурност и информационен анализ.

„Престъпността не само няма граници, но и се възползва от всички най-съвременни технологии. Дейността ви е важна, защото вие въвеждате съвременни технологии в работата на правоприлагащите органи и по този начин повишавате капацитета за предотвратяване на престъпни действия и за адекватна реакция при престъпления“, каза при откриване на срещата заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер. От името на Българското председателство той оцени високо ефективния принос на ENLETS към дейностите на Работна група „Правоприлагане“ чрез изграждане на всеобхватна мрежа за работа със съвременни технологии в полицейската работа.

В контекста на обсъденото взаимодействие между правоохранителните органи, индустрията и изследователските организации, делегатите споделиха становището, че сериозните предизвикателства за сигурността, пред които е изправен ЕС, изискват обединените усилия във всички области от взаимен интерес. Те обмениха идеи за бъдещо устойчиво сътрудничество с оглед оптимизиране на противодействието на престъпността.

Хармонизираните европейски концепции и практиките за прилагане на национално равнище също бяха във фокуса на дискусиите. България представи част от своите най-добри практики – развитието на ТЕТРА-мрежата на МВР, системата за видеонаблюдение, както и  географската информационна система (GIS) като платформа в подкрепа на правоприлагащи операции и вземане на стратегически решения.

 

 

 

Контекст

Европейската мрежа на технологичните служби за правоприлагане (ENLETS) подкрепя полицейската дейност на първа линия и борбата срещу сериозната и организираната престъпност чрез систематизиране на изискванията, анализ и повишаване на осведомеността относно новите технологии и най-добри практики. Тя е точката за контакт на европейските технологичните служби. България е една от основателките на формата ENLETS и член групата от нейното създаване през 2008 г.

25 апр 2018

Поредна успешна реализация на ГДБОП за противодействие на корупционни престъпления

​При операцията, проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура, са задържани 10 души; наложени са им 72-часови мерки за неотклонение

 

Това е поредният ни случай, касаещ разследване за корупция и корупционни действия.  Работата ни в  тази посока ще продължи, заяви на брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев във връзка с ареста на 10 служители на „Автомобилна администрация“ – Благoевград. Заместник-административният ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева даде подробности  за схемата, по която са действали  задържаните. Инспекторите са осъществявали функции по контрол на дейността на транспортни дружества са работили в екипи от по двама души на ротационен принцип в  рамките на месец. Известявали са транспортните фирми за предстоящи проверки, като са им  посочвали нужните документи, които следва да представят. Констатираните, при преглед  на документацията, сериозни нарушения, които по закон е следвало да бъдат санкционират с големи глоби, са били замествани с дребни нарушения. По този начин  е била търсена възможност за издаване на акт за установяване на нарушение, което се санкционира с минималната глоба от 200 лв., като например изтекли срокове на годишни технически прегледи на транспортни средства. Установени са и случаи на подправяне на товарителници на конкретни транспортни средства, така че да се окаже, че към датата на извършване на съответния транспорт, конкретното транспортно средство е били с изтекъл годишен технически преглед, допълни прокурор Начева. По думите й по този начин от една страна се е отчитала активна дейност по контрол, а от друга – сериозните нарушения, които тези фирми са допускали, са били прикривани. Като „компенсация“ инспекторите са получавали подкупи в размер на около 300 евро на транспортна фирма. В края на работния ден, събраните суми  са били разпределяни между инспекторите, участвали в съответната проверка уточни тя. 

Изключително добра оперативна работа на сектор БОП в Благоевград, които придобиха първоначалната информация за тези корупционни практики. В разследването, продължило в рамките на няколко месеца е използван целият набор от способи и специални разузнавателни средства, които позволиха документирането както на получаването, така и на разпределянето на подкупите, уточни директорът  на ГДБОР главен комисар Ивайло Спиридонов. При първоначалните действия по реализацията, в която бяха ангажирани над  100 служители на МВР,  бяха задържани около 30 души. Към момента обвинения са повдигнати на десетима, допълни още той. 

Висока оценка за работата на спецполицаите даде и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. По думите му през последните две години взаимодействието с ГДБОП е отлично. Сигурен съм, че ще подобрим работата си,  заключи той. 

25 апр 2018