МВР

Пресцентър

 

Новини

Служители на ОДМВР – Враца иззеха над 120 000 къса контрабандни цигари

Специализираната  полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол, е проведена вчера на територията на Враца. В хода на акцията служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Враца предприели проверка на автомобил, паркиран пред вила във „Врачански лозя“, откъдето иззели 68 000 къса цигари от различни марки, без бандерол. Установено било, че автомобилът е собственост на 49-годишен мъж - с криминалистически регистрации в полицията. При последвали процесуални-следствени действия, в изграден тайник пред имота, криминалистите открили  още 34 600 къса контрабандни цигари, а от апартамент, мазе и гараж в града, също собственост на мъжа - други 25 540 къса цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.  Общото количество открити цигари са 128 140 къса /13 мастербокса/.
По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.

 

 

 


23 апр 2021

Министър Терзийски: Благодаря на колегите от ГД“ЖСОБТ“ и от ОДМВР Враца за бързите и професионални действия при неутрализирането на опасен човек

Колегите си свършиха работа, няма пострадали, извършителят е задържан, обобщи главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов. Той обясни, че веднага след подадения сигнал за 45-годишен мъж, който след извършено престъпление се е заключил  в къщата на майка си в с. Манастирище, бе отцепен районът, на място спешно бе насочен екип от Главната дирекция „Жандармерия, специализирани операции и борба с тероризма“, установен бе контакт с извършителя и той бе задържан без да оказва съпротива. Мъжът е многократно настаняван за лечение в психиатрично заведение. Главният секретар на МВР поясни, че една от причините на място да бъдат и специализираните части е била продиктувана от факта, че в къщата е била и майката на задържания и  възможността тя да стане потенциален заложник. Благодаря на колегите от ГД“ЖСОБТ“ и от ОДМВР-Враца за перфектно проведената операция, при която бе неутрализиран опасен човек, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Христо Терзийски. Той изказа искрени съболезнования на близките на загиналия мъж.

Сигналът за престъплението бе получен днес  в ранния следобeд – 45-годишният мъж стреля с незаконно притежаван пистолет и прострелва смъртоносно 33-годишен местен жител - негов съсед. Задържаният е с психични отклонения, многократно е лежал в психиатрично заведение.   Административният ръководител на Окръжна прокурор - Враца Владимир Сираков уточни, че по случая е образувано досъдебно производство по член 116, ал. 1 т.6 - за причиняване на смърт с общоопасно средство. Предстои експертиза, която ще прецени налагането на принудителни медицински  мерки спрямо задържания.

 

22 апр 2021

Домът за временно настаняване на малолетни и непълнолетни при СДВР получи дарение от ВКБООН

На кратката  церемония днес присъстваха представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Н Л Нарасимха Рао,  заместник- директорът  на СДВР ст. комисар Борислав Борисов, началникът на отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ комисар Ангел Бадънков, гл. инспектор Петър Петров - началник сектор на „Детска престъпност“ в ГДНП и ст. инспектор Мая Григорова, началник на столичния дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни.

Дарението  включва предмети от първа необходимост, предназначени за обгрижването на непридружените деца – бежанци, които са в  Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни при  СДВР.  Децата получиха и лаптопи, с помощта на които могат да се свързват със своите близки. Жестът  е  доказателство за изграденото в годините добро сътрудничество и израз на усилията, които се полагат към младите хора, нуждаещи се от помощ. 

 

 

22 апр 2021

Поредната нелегална фабрика за тютюн разкриха криминалисти от ОДМВР - Пловдив

Иззети са близо 2,7 тона безакцизна стока и оборудване, задържаните са трима съпричастни към престъпната дейност

Нелегалната фабрика за тютюн е установена в хода на проведена специализирана полицейска операция, насочена към ефективното противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол. Действията са осъществени от криминалисти на ОДМВР-Пловдив, под наблюдението на прокуратурата.
В рамките на операцията е предприето претърсване на гаражно помещение в пловдивското село Бенковски, където полицаите откриват голямо количество тютюнева суровина. Иззети са близо 2,7 тона безакцизна стока, машини, кантари, чували с фино нарязан тютюн - готов за реализация и суровина във вид на балирани тютюневи листа. Като съпричастни към случая са задържани трима мъже на възраст 23, 25 и 44 години.
По случая е образувано досъдебно производство, водено под надзора на компетентната прокуратура.

 


21 апр 2021

В ход е операция за контрол на скоростните режими

 

От 19 април започна специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя ще продължи до края на седмицата и е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol, съобщи главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. От 00 часа полунощ, тази вечер, до 24 часа на 22 април ще се проведе и 24-часовият маратон за контрол на скоростта. Аналогични операции са планирани на територията на всички страни членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

В календара на Roadpol е заложено два пъти в годината да се провежда операция за контрол на скоростта. Причината за това е факта, че несъобразената скорост остава основна причина за по-голямата част от пътнотранспортните произшествия. Изготвените анализи показват, че през 2020 г. у нас при несъобразена скорост са настъпили най-много тежки пътнотранспортни инциденти с най-голям брой загинали и с най-много ранени.

 

 

 


20 апр 2021

Криминалисти от ОДМВР - Пловдив задържаха мъж с кокаин, разпределен на дози

Според първоначалните оценки стойността на иззетия наркотик е близо 20 000 лева

 

Полицейската акция за противодействие на разпространението и притежанието на наркотици е проведена на територията на кв. „Кючюк Париж“. В хода на предприетите действия, екип от сектор „Криминална полиция“ задържал мъж, у когото при личен обиск са открити наркотични вещества.

Последвали процесуално-следствени действия в обитавания от 46-годишния пловдивчанин апартамент. Открити и иззети са няколко бучки с различна големина - кокаин, видно от направения полеви наркотест, и електронна везна. Част от наркотичното вещество било разпределено в пликчета, а до тях имало и старателно подготвени контейнери от лекарства, които по първоначални данни трябвало да послужат за прикритие при транспортиране на наркотика.

Общото количество на иззетата дрога е 100 грама. В дома на задържания са намерени също около 6000 лева, 1200 евро и неголямо количество щатски долари. Предстоят действия за изясняване произхода на парите. По случая е започнато бързо производство.


20 апр 2021

Дирекция „Вътрешна сигурност“ е бенефициер по иновативен проект за повишаване на капацитета за провеждане на оперативно-издирвателни дейности

Финансирането е от Националната програма на фонд „Вътрешна сигурност“ и е на стойност 547 624 лева

 

Откриваща конференция по проект „Изграждане на специализирана оперативна система за противодействие на престъпността в МВР“ проведе днес Дирекция „Вътрешна сигурност“. Структурата е бенефициер по проекта, финансиран от Националната програма на фонд „Вътрешна сигурност“ 2014-2020 и е на стойност 547 624.00 лева.

Основната цел е повишаване на ефективността на служителите на дирекцията при провеждането на оперативно-издирвателни дейности, чрез прилагане на съвременни средства и методи за разследване на корупционни и други незаконни действия от служители на МВР – обясни директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" старши комисар Стефчо Банков. Той откри конференцията и представи приноса на Националната програма за България по фонд "Вътрешна сигурност" 2014-2020.

Министърът на вътрешните работи в оставка Христо Терзийски, подкрепи изпълнението на проекта и го оцени като иновативен и ефективен за министерството. Участие в уводната конференция, в рамките на която бе представен екипът по проекта и очакваните резултати, взеха също главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, заместникът му главен комисар Стоян Темелакиев, административният секретар на МВР Бойко Славчев.

 

 

Изпълнението на проект „Изграждане на специализирана оперативна система за противодействие на престъпността в МВР“ стартира през месец януари 2020 г., продължителността му е две години – до януари 2022 г.


20 апр 2021

Служители на ГДБОП в Пловдив установиха схема за "пране" на милиони евро и долари

Действията са осъществени под ръководството на прокуратурата; задържани са мъж и жена, на които са повдигнати обвинения

В резултат на професионално воденото разследване по образувано досъдебно производство и проведената в четвъртък операция са задържани двама от основните играчи в престъпната схема – 42-годишен мъж и жена на 62 години. Благодарение именно на бързата намеса на служителите на сектор БОП-Пловдив  са блокирани 1,750 млн. щатски долара и 1,400 млн. евро преди те да бъдат изтеглени или пренасочени. В хода на операцията антимафиотите са претърсили общо седем обекта, намерени и иззети са множество флашки, ел. подписи, банкови карти, документи за всяко едно от поставените лица.

Според събраната информация по досъдебното производство, в рамките на три седмици се е очаквало да постъпят около 40 млн. евро, които чрез дружества на подставени лица да бъдат изтеглени или пренасочени към други държави. Групата е действала по добре отработена схема –набирала подставените лица с нисък социален статус, регистрирала на тяхно  име търговски дружества / общо 15/, откривала им банкови сметки в съответните финансови институции и чрез електронен подпис постъпващите там средства бивали пренасочвани в чужбина. Според първоначалните данни за две години са били  изтеглени или пренасочени  чрез компютърни измами общо 1,2 млн. щатски долара и 200 000 евро на различни пострадали дружества по света към сметки на подставени лица в чужбина.

С прокурорско постановление на двамата задържани – вече осъждани,  са повдигнати обвинения  пране на пари чрез компютърни измами и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.  За международно издирване са обявени и двама чужди граждани – ливанец и датчанин от арабски произход 

Подробности по воденото разследване съобщиха гл. инспектор Димитър Александров, началник на сектор БОП Пловдив, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и Петър Петров - наблюдаващ прокурор.

 


19 апр 2021