МВР

Пресцентър

 

Новини

В резултат на създадената организация в координационния център не са допуснати тежки пътни инциденти

Движението на АМ "Тракия" е възстановено

Не са допуснати сериозни инциденти по пътищата в страната след падналия леден дъжд в някои райони на страната, уточни инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата. В рамките на днешния ден са регистрирани около 50 инцидента, но няма сериозно пострадали и няма загинали хора. „През нощта падна леден дъжд.  На магистрала „Тракия“ движението беше изключително затруднено. Но в този координационен център успяхме да създадем организация, така че да не се случат тежки инциденти. Благодарение на създадената организация бяха ангажирани много служители и в районите на  Пазарджик, Пловдив бяха спрени тежките товарни автомобили. Поетапно се възстановява и движението в района, допълни Близнаков. Той обясни, че центърът работи вече близо два месеца и в него си сътрудничат и се координират усилията няколко институции, имащи пряко отношение към безопасността на движението по пътищата.
25 автомобила са изведени в 4 часа сутринта да обработват трасето на АМ "Тракия", като температурата е - 6 градуса и започва да вали леден дъжд, посочи Румен Сачански, директор на ОПУ-София. Междувременно се случи верижна катастрофа, която затрудни работата на екипите. С цел овладяване на ситуацията бе определен алтернативен маршрут за движение и бе спряно бяха спрени товарните автомобили в областите Пловдив и Пазарджик. 

 

07 дек 2019

Няма данни за причинена насилствена смърт при инцидент, възникнал в пловдивско заведение

По случая са образувани две досъдебни производства - за настъпила смърт без данни за насилие и да причините телесна повреда по хулигански подбуди. Към 3.10 ч. е получен сигнал на 112 за конфликт пред заведение в Пловдив. Веднага на място е насочен екип на Четвърто РУ. По първоначални данни е възникнала разпра между двама клиенти и частни охранители, при който единият от клиентите ударил охранител. По същото време на другия служител на фирмата му е прилошало. Бил извикан екип на ЦСМП, но в линейката 42-годишният мъж е починал. Извършен е оглед и от съдебен лекар.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 127 от НК. В пловдивското Четвърто РУ е задържан  22-годишен участник в сбиването, срещу когото е образувано досъдебно производство по чл.131, ал.1, т.12.
Работата по случаите продължава.

 

 

07 дек 2019

Служители на ОДМВР –Пазарджик иззеха златни накити при спецакция

Полицейска операция е проведена на територията на кв. “Изток“ в Пазарджик. В акцията са участвали служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при областната дирекция и колегите им от участъка “Изток“, „Пътна полиция“, РСПБЗН-Пазарджик, както и експерти от НАП, „Инспекция по труда“ и ОД „Безопасност на храните“.
В хода на операцията са проверени търговски обекти и автомобили. В златарски магазин, стопанисван от 46 - годишен органите на реда открили за продажба стоки от благородни метали с логото на известни търговски марки, немаркирани и без документи за произход. Иззети са близо 200 грама накити.
Под навес на къща 25–годишен продал месо без всякаква маркировка и документи, а обектът не бил регистриран като търговски. Иззети са около 60 кг. Инспекторите от ОДБХ са съставили констативен протокол, предстои и съставянето на акт за установеното нарушение.
На друго кръстовище в квартала бил засечен 34–годишен, който не бил регистриран като търговец и без документи за произход продавал риба. Установени са три корита с шаран, около 25 кг..Съставен му e протокол, дейността му била преустановена и му предстои връчване на акт за установеното административно нарушение.
Продължава работата по случаите.      

 

          

07 дек 2019

Фотодокументалната изложба „История на полицията в Кюстендилско“ бе открита в Кюстендил

Тя е съвместна инициатива на ОДМВР – Кюстендил и Държавен архив – Кюстендил, и е посветена на 140-годишнината на вътрешното ведомство

Фотодокументалната изложба „История на полицията в Кюстендилско бе открита в драматичен театър „Крум Кюлявков“ в града. На събитието присъстваха служители на ОДМВР, РДПБЗН, РДГП, кметът и областният управител Петър Паунов и Виктор Янев, представители на Държавния архив, на културни институции, граждани.Изложбата бе  открита от началника на Държавен архив – Кюстендил, Петър ШейковТя обхващаща периода 1878 – 1945 година, са представени повече от 120 документа от фонда на Архива, и документи и снимки от личния архив на бивши служители на МВР. Изложбата представя интересни факти и документи за поставянето на началото на полицейската дейност в региона от Освобождението до най-новата ни история. Сред документите, които могат да се видят са: „ Временни правила за създаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени местни караули в България“; „Правилник за устройството на полицията в България“ от 1878 г.; данни за първия военен комендант на Кюстендил; за първия титулярен окръжен началник на Кюстендилски окръг; Устав за полицейската стража в Княжество България от 1883 г.; Закона за пограничната стража от 1887 г.; Закон за полицията от 1889 г.
Директорът на ОДМВР–Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски благодари на всички, допринесли за откриването на тази изложба в момент, когато се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. „Колкото по-културна, напреднала и богата е една държава, толкова добре и уредена е и нейната полиция и с толкова по-голямо доверие гледат на нея гражданите“. Той подчерта, че изложбата ще може да бъде видяна от граждани и гости на Кюстендил в следващите 10 дни.

 

07 дек 2019

Пожарникари и полицаи с отличия в категория „Смело сърце“

Наградите са от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз

 

Екипите на полицейските служители от СДВР и от Столичната пожарна служба, отзовали се броени минути след инцидента в МБАЛ „Пирогов“ на 27 ноември, бяха наградени с плакет и грамота в категория „Смело сърце“. Те получиха своите отличия заедно с екипа на болницата по време на церемонията „Лекар на годината – София 2019“, организиран от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

Депутатът Десислава Атанасова благодари сърдечно на всички участвали в спасителните действия за адекватната, навременна и професионална реакция, спасила човешки животи.

Наградата от спасители за спасители има особена тежест, приемаме я с отговорност и уважение – сподели старши инспектор Пламен Радев от Столичната пожарна служба. Това е част от нашата работа, успяхме, защото действахме заедно, за мен е чест да работя с такива колеги – с тези думи главен инспектор Андон Андонов от СДВР благодари за оказаното уважение към работата на полицаите. В категория „Смело сърце“ бяха отличени 35 пожарникари от Столичната пожарна служба и 12 полицаи от СДВР.

На тържествената церемония присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, европейският комисар Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, началникът на кабинета му Михаил Златанов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, Веселин Гетов - директор на СД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Сред официалните гости бяха омбудсманът на Република България Диана Ковачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на Министерството на здравеопазването.

06 дек 2019

Служители на ГДБОП в Русе разкриха престъпна група за производство, доставка и разпространение на наркотични вещества

Специализираната операция е осъществена под наблюдението на Специализираната прокуратура

 

Служители на териториалния сектор за борба с организираната престъпност в Русе, с участието на техни колеги от секторите в Разград и Бургас, разкриха организирана престъпна група, извършвала престъпления, свързана с наркотици. Процесуално – следствените действия са предприети в края на ноември на територията на Русе и бургаското с. Крушевец. В процеса на работа са документирани производство, доставка и разпространение на наркотични вещества от организираната престъпна група, действала с користна цел (престъпление по чл. 321 вр. чл. 354 „а“ от НК). Изяснено е, че групата е „работила“от юни тази година, от когато е и под наблюдение. В рамките на разследването са установени данни за производство, доставка и разпространяване на екстази и метаамфетамин на хапчета), както и прекурсори за производството им.

За срок от 24 часа са задържани двама мъже от  Бургас - на 30 и 33 години, и двама русенци – на 35 и 34 години. При претърсване на 4 обекта , три от които в Русе и един в с. Крушевец, са намерени и иззети около 37 таблетки метамфетамин; общо към 42 грама суха тревна маса марихуана; 5 грама кристалообразно вещество; незаконно притежавана ловна пушка 12-ти калибър и патрони за нея. Открито е помещение в с. Крушевец и лабораторно оборудване, пригодено за производство на наркотични вещества – метамфетамин, различни видове прекурсори за приготвяне на наркотични вещества; 30 хапчета със съдържание на ефедрин, както и 5 мобилни телефона. На двете места – и в Русе и в с. Крушевец са открити пособия за претегляне и разфасоване на наркотични вещества.       

По случая в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство по чл. 321 вр. чл. 354 „а“ от НК. Разпитани са 7 свидетели. Спрямо трима от задържаните са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за доставка и разпространение на наркотични вещества, на двама е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на трети -  парична гаранция.

06 дек 2019