МВР

Пресцентър

 

11 дек 2019

Почти двойно ще се увеличи капацитетът след реконструкцията на ГКПП „Кулата“

В рамките на изнесеното заседание членовете на парламентарната комисията по вътрешен ред и сигурност посетиха ГКПП-Кулата

 

На място те се запознаха със създадената организация на работа, както и с плана за реконструкция на граничния пункт. Към момента проблем на пункта не е свързващият мост, а малкото трасета, на които се обработват леките и товарни автомобили, обясни Министър Маринов. Той посочи, че идеята на реконструкцията на пункта е на първо място да се разделят потоците на моторните превозни средства – товарните автомобили да са от едната страна, а леките коли от другата, за да не се смесват. Той припомни, че през лятото на тази година бе направена такава организация, която даде добри резултати. С разширяването на  ГКПП „Кулата” ще започнат да се извършват и съвместни проверки на наша територия, уточни още вътрешният министър. След реконструкцията на граничния пункт почти двойно ще се увеличат трасетата, допълни директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков. „Сега действаме само в една посока, разделено на две. Тоест имаме четири трасета на изход и четири на вход. След края на дейностите, които се извършват, ще имаме осем трасета само на изход. Така почти двойно ще увеличим капацитета на пункта. Като имаме възможност при по-голям трафик, с подвижни прегради, да пуснем още едно трасе, за да се съобразим с моментната обстановка”, коментира още директорът на ГДГП.

Не е регистриран тежък пътен инцидент с участие на студенти в дните около 8 декември

Няма тежки пътнотранспортни произшествия със загинали студенти или участници в студентския празник по време на акцията, чийто акцент бяха именно младите хора. Това бе съобщено на брифинг от гл. инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Тя се проведе в дните от 6 до 9 декември. В рамките на акцията са реализирани общо 222 специализирани полицейски операции, от които 188 са били за осигуряване на безопасността на движението по пътищата.

В дните на операцията са регистрирани 8 пътнотранспортни произшествия с участници в студентските празненства, при които е имало 6 ранени. В резултат на действията на екипите на Пътна и Териториална полиция са установени 40 водачи, участници в празненствата, управляващи моторни превозни средства след употреба на алкохол и 12, след употреба на наркотични вещества и/или техни аналози. По време на операцията са констатирани и редица нарушения на скоростните режими. Един от фрапиращите случаи са на засечена превишена скорост в населено място от 151 км/ч при ограничение 50 км/ч и на водач, който е засечен на автомагистрала да се движи със 194 км/ч.

11 дек 2019

Министър Младен Маринов участва в изнесено заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

 

Изнесено заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание се провежда днес в Петрич. В него участват министър Младен Маринов, главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков, директорът на ОДМВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов. На територията на община Петрич има гранични пропускателни пунктове с две държави – Кулата / с Гърция/ и Златарево /на границата със Северна Македония, която е външна за ЕС/. Това е една от причините тук да се  провежда заседанието на комисията, поясни председателят й Пламен Нунев. Министър Младен Маринов представи общата картина по проблемите на миграцията – тема, която е била основна и в дискусиите на последния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. Той още веднъж подчерта, че България защитава позицията за общоевропейско решение по линия на миграцията и убежището, защото само така биха се постигнали трайни резултати и необходимият баланс между солидарност и отговорност. В рамките на заседанието бяха обсъдени и теми, свързани с противодействието на правонарушенията и контрабандата, както и развитието на инфраструктурните проекти по ГКПП - Кулата и Златарево.

 Програмата на комисията продължава с посещение на ГКПП-Кулата.

11 дек 2019

Повече проверки са реализирани по време на акция „Зима“ през тази година

 

Общо 654 специализирани полицейски операции са провели служителите на областните дирекции на МВР и СДВР в рамките на акция „Зима” през тази година в сравнение с  639, колкото са били през миналата година. Общият брой на проверените пътни превозни средства е 69 366 при 53 659 за периода на акцията през 2018 г. Данните бяха изнесени на брифинг днес от гл. инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

По отношение на наказателната дейност са наложени общо 21 466 мерки (15 079 за 2018 г.), от които:

-          АУАН – 4583 (5621 за 2018 г.);

-          глоби с фиш – 16 316 (8731 за 2018 г.);

-          спиране от движение на ППС – 441 (558 за 2018 г.);

-          други мерки – 123 (169 за 2018 г.).

Общият брой на констатираните неизправности на ППС е 4533 (3747 за 2018 г.). Най-много са били случаите на неизправности по осветителните системи – общо  1718  при 1538 за 2018 г., а констатираните случаи на разкъсани или износени гуми е бил 371  при 388 за 2018 г. Констатирани са били и 181 случая на неизправни велосипеди, като през миналата година техният брой е бил 92.

Спрямо велосипедисти са взети 236 мерки (156 за 2018 г.), от които 72 АУАН (51 – 2018 г.), 162 глоби с фиш (105 – 2018 г.), а към водачи на ППС с животинска тяга са приложени 401 мерки (393 за 2018 г.), от които 135 АУАН (174 – 2018 г.) и 265 глоби с фиш (211 – 2018 г.).

Спрямо пешеходци мерките са 1285 (за 2018 г. – 667).

Акция „Зима“ започна на 1 ноември и приключи на 30 ноември. Тя бе разделена на три етапа, като всеки един от тях обхвана по една десетдневка и бе насочен към различните участници в движението по пътищата – водачи на моторни превозни средства, велосипедисти, пешеходци и водачи на пътни превозни средства, задвижвани от животинска тяга.

Проверени ППС в акция „Зима“

Вид ППС

2019 г.

2018 г.

леки автомобили

54575

41 248

товарни автомобили

11 572

9584

ППС с животинска тяга

913

962

велосипеди

661

559

селскостопанска техника

536

590

мотоциклети

496

280

мотопеди

319

189

други

195

156

11 дек 2019

Значително количество марихуана иззеха криминалисти от ОДМВР Пловдив

С постановление на Окръжна прокуратура двама мъже са задържани за срок от 72 часа

Специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението бе проведена на 9-ти декември от служители на отдел Криминална полиция при ОДМВР Пловдив. Процесуално- следствените действия са осъществени под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив. Задържани са двама мъже- на 24 и 30 години, от които е иззета близо 4 кг марихуана. Наркотикът е открит при претърсване на лекия автомобил БМВ, с който са се придвижвали задържаните и от жилище в областния град. В рамките на процесуално-следствени действия са иззети и множество СИМ карти на английски мобилни оператори.
По случая е образувано бързо производство по чл. 354а, ал. 1 от НК. С постановление на прокуратурата мярката за задържане на двамата извършители е удължена до 72 часа.    

11 дек 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 11 декември 2019

София. Изясняват се обстоятелствата около инцидент, станал тази нощ в столицата. Снощи, около 22 часа в полицията бил получен сигнал за горящи автомобили, паркирани в ж.к. „Света троица“. На място веднага са изпратени екипи на полиция и пожарна, огънят е потушен. Няма данни за пострадали хора, нанесени са само материални щети. По първоначални данни огънят е тръгнал от лек автомобил „Тойота Аурис“, след което се прехвърлил върху паркираните в съседство три автомобила. Вследствие на пожара два от тях са напълно изгорели, другите частично. По случая е образувано досъдебно производство. Предприети са мерки по установяване на всички факти и обстоятелства около инцидента.

Пловдив. Мъж, проявил агресия срещу полицейски служители, е задържан тази сутрин. Минути след полунощ автопатрул на Първо РУ предприел проверка на адрес в кв. „Кючук Париж“. Униформените били посрещнати от 51- годишен мъж, който започнал да ги обижда и заплашва. При задържането пловдивчанинът е оказал съпротива с нож, бързо е неутрализиран, без да има пострадали. Извършителят е отведен в полицейския арест. Допълнителна справка е показала, че мъжът е с криминални прояви и видимо е бил под въздействието на алкохол. Образувано е бързо производство по чл. 325 ал 2 от НК. Работата по случая продължава.

Плевен. Криминалисти задържаха 38-годишен за нанесен побой и причинена телесна повреда.  Снощи, в 21.54 часа автопатрул на Второ РУ Плевен при обход в района забелязал паднал на земята мъж. Установена била самоличността му – 33-годишен от село Ореховица, и откаран в болница,  където е установена фрактура и охлузна рана на дясната му ръка. Пред разследващите мъжът разказал, че бил нападнат и бит от неизвестни. В резултат на предприетите незабавни оперативни действия са установени извършителите – 38-годишен от Плевен и 34-годишен от село Ясен. Уведомена е прокуратурата, работата продължава.

Стара Загора. Двама мъже са задържани за извършена от тях кражба на 7 декември. След получения за престъплението сигнал в полицията било образувано досъдебно производство по чл.195 от НК, а в резултат на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на двамата извършители - 36-годишен мъж от Николаево и 31-годишен жител на Казанлък. С прокурорско постановление им е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Работата продължава.

Перник. Двама са задържани след полицейско преследване. Вчера към 17 часа на улица в областния град служителите на реда подали сигнал за спиране на лек „Санг Йонг“. Водачът не се подчинил и насочил колата из уличките на Перник. Последвало блокиране на района от полицейските сили и не след дълго, на ул. „Сергей Румянцев“, автомобилът бил принудително спрян. След проверка бил установен шофьорът - 26-годишен и 34 – годишен пътник, и двамата от Перник. В хода й било изяснено, че автомобилът не е регистрирана по надлежния ред в страната ни. Двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а колата иззета. По случая е образувано досъдебно производство, действията по разследването продължават.

Кърджали. Лек автомобил „Опел“ е иззет, след като било установено, че е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Моторното превозно средство било представено за регистрация в Пътна полиция-Кърджали вчера около 14.30 часа от 53-годишен. При направена справка станало ясно, че автомобилът е обявен от властите в Италия за откраднат през октомври 2016 година. Иззет е с протокол и е на съхранение в база на областната дирекция. Криминалисти продължава работата по случая.

За отправени обиди и заплахи към служители на Спешното приемно отделение в Кърджали 52-годишен е бил задържан вчера в районното управление. Сигнал за инцидента е подаден в 7.50 часа, след което последвала намеса на полицейски автопатрул. Материалите по случая са били внесени в съда по Указа за борба с дребното хулиганство. На мъжа е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв. с решение на Районния съд в Кърджали.

Хасково. 38-годишен свиленградчанин е задържан за съхранение на наркотик. Вчера криминалисти проверили гараж в местността „Речните лозя“ в града, използван от мъжа.  Там служителите на реда открили две кофи със суха зелена листна маса, реагираща при наркотест на марихуана. Общото тегло на листната маса е 1310 грама, предадена с протокол на разследващите по стартиралото по чл.354-а ал.3 т.1 от НК бързо производство.

Пазарджик. Незаконно притежавани боеприпаси са иззети от служители на полицейския участък в Батак при проверка на жилище на 53- годишен мъж. От адреса са иззети 24 бойни и 75 халосни патрона за автомат, както и три - за пистолет. Мъжът не притежава разрешително за съхранение на боеприпасите. По случая е  образувано досъдебно производство.

Трима тийнейджъри, направили опит за кражба от кафе-автомат, са задържани от служители на участъка в Ракитово. През уикенда неизвестни разбили вратата на вендинг- автомат, намиращ се на улица в родопското градче. Направен бил неуспешен опит за кражба на монетника от машината. След получаване на сигнал веднага са предприети действия за установяване на извършителите. В хода на разследването са установени авторите - трима непълнолетни момчета от Пловдив и Стара Загора. Те са задържани в ареста на РУ-Велинград, а с тях работят инспектори „Детска педагогическа стая“ и криминалисти.

София – област. Водач на тир е задържан в РУ- Правец за хулигански действия на бензиностанция. Около 17.40 часа вчера  водач на микробус сигнализирал в полицията, че с неговия спътник са били нападнати от шофьор на влекач „Ивеко“ на бензиностанция в района на 66 км на автомагистрала „Хемус“. На място незабавно били изпратени служители на РУ- Правец, които установили, че подателят на сигнала е бил нападнат от опонента си с метална палка, ударен по главата и напръскан с лютив спрей. По първоначални данни причина за проявената агресия е възникнал конфликт между водачите при разминаване на двата автомобила. Пострадалият 25 - годишен мъж, е транспортиран в болница и след преглед е освободен с повърхностни рани. След инцидента 46 - годишният извършител напуснал района на бензиностанцията, но след бърза реакция на служителите от група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ при ОДМВР- София същият е установен и задържан в района на тунел „Топли дол“. Срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 325, ал.1 от НК. Работата по случая продължава под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

11 дек 2019

Информационен бюлетин - 10 декември 2019

Варна. В резултат на незабавни действия полицаи задържаха извършител на грабеж. Вчера, около 16.40 часа, в полицията постъпил сигнал, че в близост до автобусна спирка в село Каменар, 52-годишна жена е била ударена и ограбена. При предприетите оперативно-издирвателни дейности е установено, че извършител на деянието е 24-годишен местен жител, известен на органите на реда и осъждан. Той е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

Монтана. Вчера, служители на РУ – Лом реагирали незабавно на сигнал, постъпил в 22.50 часа от дежурен лекар на ФСМП – мъж с прободна рана в областта на левия хълбок е потърсил помощ в болницата. Пред униформените пострадалият 43-годишен ломски жител обяснил, че е бил ранен с нож от непознат в района на Дунавския парк в града. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия по „горещи” следи полицаите разкрили, че същата вечер, между мъжа и 47-годишния му брат възникнал спор в дома им, който впоследствие прераснал в сбиване. По-големият брат причинил нараняването с кухненски нож. Двамата са дали подробни обяснения за възникналия инцидент. Пострадалият е настанен в хирургично отделение на ломската болница, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 1 от НК.    

Вчера, служители на РУ – Лом се отзовали на сигнал от 74-годишен жител на Долно Церовене, постъпил в полицията около половин час след полунощ. Мъжът съобщил, че четирима непознати нахлули в двора му, след което разбили входната врата и проникнали в къщата му. При взломяването възрастният човек получил хематом и порезна рана на челото и дясната китка. Единият от неканените гости поискал алкохол, но след като стопанинът отказал, четиримата напуснали дома му без да вземат никакви вещи. Дежурна оперативна група извършила оглед на място и по случая било образувано досъдебно производство по чл. 170, ал. 1 и 2 от НК. В хода на предприетите действия криминалистите установили, че извършител на престъплението е 42-годишен местен жител, който е задържан за 24 часа в РУ - Лом. Той бил със съпругата си, на 36 години, и още двама местни, 42-годишни. По случая са разпитани свидетели. Работа продължава РУ Лом.

Видин. В РУ - Белоградчик, с полицейска мярка за срок до 24 часа бил задържан 17-годишен местен жител за извършена кражба на съобщителен кабел. Вчера тийнеджърът бил спрян за проверка на ул. “Трети март“ в града, а в пренасяния от него чувал униформените открили четири метра кабел, собственост на телекомуникационна компания. Работата по случая продължава.

Пазарджик. Двама млади мъже са задържани за притежание на наркотици.  Вчера по обед екипи от сектор „Криминална полиция“ при РУ - Пазарджик извършили проверки и личен обиск на пазарджиклиите, на 24 и на 21 години. У по-възрастния полицаите открили полиетиленова чанта, съдържаща близо 124 грама суха листна маса – марихуана, видно от направения полеви наркотест. От другия пък било иззето полиетиленово топче с 2.6 грама  амфетамин. Двамата са задържани в ареста за срок до 24 часа. Образувани са бързи производства.  

Пловдив. Мъж е привлечен като обвиняем за разпространение на наркотици. В неделя, при специализирана полицейска операция на територията на пловдивския квартал „Столипиново“, служители на Шесто РУ предприели претърсване в павилион и два частни адреса. Намерени и иззети са два пакета със съмнително прахообразно съдържание. Експертна справка установила, че веществото е хероин с общо тегло около 19 грама. По случая е задържан 54- годишен мъж, срещу когото е започнато бързо производство по чл. 354 а, ал. 1 от НК. След доклад на материалите в Окръжна прокуратура - Пловдив му е повдигнато обвинение. Извършителят е задържан за срок до 72 часа.

Пловдивчанин е заловен в момент на кражба. Към 7 часа вчера, екип на Трето РУ реагирал на сигнал от тел. 112 за разбит прозорец на магазин за алкохол и цигари. Униформените заловили 35-годишен мъж, който е отведен в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Плевен. Голямо количество тютюн без бандерол иззеха плевенски полицаи при специализирана операция вчера. В хода на предприетите действия служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Първо РУ – Плевен извършили претърсване в необитаем имот в село Буковлък. Под стълбищно помещение те намерили 20 чувала с разпределени в тях 161 кг нарязана и натрошена жълто-кафява листна маса, наподобяваща по вид, мирис и цвят на тютюн. Предстоят експертизи на иззетото количество. За случая е уведомен дежурен прокурор при Районна прокуратура – Плевен, продължава работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

Бургас. Нелегални цигари иззеха служители на РУ – Поморие. Вчера, полицейска проверка била извършена в кафе-сладкарница в с. Страцин, стопанисвана от 47-годишен мъж от селото, както и в дома му. Униформените открили и иззели общо 23 420 къса цигари от различни марки, без акцизен бандерол. По случая е образувано бързо производство.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

10 дек 2019

Информационен бюлетин - 09 декември 2019

Плевен. 50-годишен, нанесъл побой на майка си, е задържан в полицейския арест. Към 18.25 часа на 7 декември пострадалата подала сигнал в полицията в Кнежа за нападението на сина ѝ при скандал в жилището им. Установени са очевидци на деянието. Пострадалата е съпроводена до болница, където е прегледана и освободена. Уведомен е прокурор при РП - Кнежа. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.5 а, във вр. с чл.130, ал.1 от НК. Работата по документирането на случая продължава разследващ полицай.

Тази сутрин, около 01.00 часа, на улица в района на жк "Сторгозия" в Плевен, служители от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР спрели за проверка "Ланчия Либра". За да избегне последствията от това, че се качил зад волана неправоспособен, водачът – 23-годишен плевенчанин, опитал да избяга и при връщане на заден ход, ударил служебния автомобил "Киа Сийд". Водачите на двата автомобила са изпробвани за употреба на алкохол с дрегер, който е отчел отрицателен резултат. По служебната кола са нанесени леки материални щети, на 23-годишния мъж е съставен акт по чл. 40 и чл. 150 от ЗДВП.

ОДМВР-София. 72-часов арест е наложен на извършител на груби хулигански действия в центъра на Ботевград. Около 18.15 часа на 7 декември в РУ- Ботевград постъпил сигнал за лек автомобил „Ауди А6“, движил се с рискови маневри по бул. „Цар Освободител“, след което, навлизайки в централната градска част е блъснал кашпи с цветя и дървени цветарници пред заведение и се е оттеглил в неизвестна посока. След незабавни оперативно-издирвателни действия на полицейските служители посоченият автомобил е установен на ул. „Цар Самуил“. Водачът му - криминално проявен и осъждан от с. Трудовец, е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство за хулиганство. В хода на проведеното разследване са събрани достатъчно доказателства за извършените непристойни действия от 48-годишния шофьор, грубо нарушил обществения ред и сигурността на множество хора, като е причинил имуществени щети по управлявания от него автомобил, собственост на мъж от Ботевград; унищожил е външен интериор на заведение; повредил е пейка и мраморен цветарник. След доклад на материалите по случая в районната прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 325, ал.4 от НК и му е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“. Спрямо водача предстои да бъде взето отношение по ЗДвП и отнемане на свидетелството му за управление на МПС.

Пловдив. В резултат на предприети бързи и професионални действия служители на РУ – Раковски задържаха двама извършители на кражба. Около 15 часа вчера екип на районното управление се отзовал на сигнал за лица със съмнително поведение около влакова композиция на жп гара Белозем. На място униформените установили младежи на 20 и 21 години да източват дизелово гориво от цистерните. От двамата са иззети пластмасови съдове в които имало около 350 литра. Извършителите са отведени за едно денонощие в полицейския арест. Срещу тях е образувано бързо производство.

Наркодилър е заловен от служителите на реда в Раковски. При процесуално-следствени действия в дома му разследващите открили над 12 грама марихуана и електронна везна. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. С постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив му е повдигнато обвинение, приведен е в ареста за 72 часа.

31-годишен се озова в полицейския арест за кражба. Вчера криминално проявеният и осъждан мъж бил отведен в районното управление в Асеновград, след като е установено, че е влязъл противозаконно в жилище и отнел мъжка борсета с 4000 лева и лични документи. По случая е образувано бързо производство.

Кърджали. Трима притежатели на дрога са установени и задържани в хода на специализирана операция на територията на Кърджали за противодействие на придобиването, държането и разпространението на наркотици. При проверка на лек автомобил „Нисан“ с хасковска регистрация, управляван от 32-годишен, полицаи открили у 28-годишен пътник в колата пликче с бяла прахообразно вещество, което при тестване реагирало на кокаин. Образувано е бързо производство и мъжът е бил задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали. Марихуана е била открита при извършено претърсване в частен дом в Кърджали, обитаван от 30-годишен. Същият вид наркотик бил открит при проверка на 27-годишен. Наркотичните вещества са иззети и са на съхранение в ОДМВР. Образувани са досъдебни производства по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс. Работата по двата случая продължават сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и разследващи полицаи.

Сливен. 57-годишен мъж, направил опит да подкупи полицейски служители, е задържан в полицейския арест. На 6 декември, около 13,30 часа, на ул.“Васил Левски“ в Нова Загора полицейски екип спрял за проверка  лек автомобил „Мазда“, управляван от водач на 57-годишен водач. В хода на проверката униформените установили, че шофьорът е неправоспособен. С цел да осуети съставянето на  акта, той подхвърлил в служебния автомобил банкнота от 50 лева. Мъжът е отведен в РУ-Нова Загора и задържан за 24 часа. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен. Образувано е досъдебно производство.

Хасково. Общо 20 760 къса безакцизни цигари иззеха полицаи от ОДМВР Хасково през почивните дни. По-голямото количество от контрабандната стока е намерено при проверки на лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от 40-годишен свиленградчанин, и автобус „Мерцедес“, пътувал от Турция за Румъния. Съвместно с митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ двете превозни средства били отклонени за щателна проверка. Освен цигари, в товарната кола проверяващите открили и недекларирани стоки от защитени търговски марки – 100 чифта маратонки, 230 текстилни артикула и 480 парфюма. Останалите 960 къса папироси без бандерол са намерени у жители и в дома в града. Тютюневите изделия са предадени с протоколи от собствениците си, на които са съставени актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

Досъдебно производство за телесна повреда е образувано в хасковското управление. До 24 часа в ареста на РУ-Хасково са задържани четирима - на 22, 18, 24 и 30 години. На 8-ми в 5.10 часа е получен сигнал, че те са се сбили пред хасковска дискотека. Пострадал е 26-годишен хасковлия, който е прегледан в местната болница. В хода на разпитите със задържаните е изяснено, че конфликтът започнал от обидни реплики след изпито голямо количество алкохол в заведението.

Разград. 29-годишна жителка на село Сушица е потърсила защита от полицията. Тя подала сигнал вчера около 12 часа, че била заведена принудително и насила е държана в къща в град Завет. В рамките на предприетите бързи оперативни действия криминалистите установили, че жената била заставена от 60-годишния си баща да живее на семейни начала с 24-годишен мъж, който платил 1000 лв. за нея. При изясняването на фактите станало ясно, че още през 2015 г. потърпевшата е била продадена за 6000 лв. от баща си за съпруга на 32-годишен мъж от Сушица. Жената пребивавала в чужбина, където по думите й е била бита и принуждавана да краде и проституира, но успяла да избяга миналата година. Служителите на реда от полицейския участък в Завет й оказали съдействие и я придружили до РУ-Попово, където потърпевшата е подала сигнала и потърсила защита. Протоколи за предупреждение по чл.65, ал.2 от ЗМВР във връзка с чл.142 А, ал.1 от НК са съставени на настоящия й „съпруг“ и роднините му. По случая е образувана преписка и е започната предварителна проверка по чл.143 от НК. Образуваната по случая преписка ще бъде изпратена в РУ-Попово.

Пътен инцидент. 22-годишно момче и 19-годишна от Разград пострадаха при катастрофа на пътя Разград – Гецово. Сигналът за тежкия инцидент е подаден в 0.10 часа днес. Пристигналите на място пътни полицаи установили, че лек автомобил „Ауди А3“ е излязъл от пътя и се е забил в крайпътно дърво. Колата била управлявана с несъобразена скорост от 19-годишната водачка, която е настанена в Хирургично отделение с комоцио. Спътникът й е откаран в болницата със сериозни наранявания и с опасност за живота. На двамата са взети кръвни проби за изследване. По случая е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1, Б от НК.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

09 дек 2019

Информационен бюлетин - 06 декември 2019

София. Служители на сектор „Наркотици“ задържаха трима мъже за притежание и разпространение на наркотични вещества. На 28 ноември в хода на полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, в момент на покупко-продажба, са задържани трима - двама клиенти, на 26 и 27 години, и дилър, на 32 години. От купувачите са иззети тревиста маса и мобилни телефони. При последвалите процесуално-следствени действия в дома на 32-годишния мъж са намерени пликчета и бурканче с тревиста маса, ръкописни записки, две везни и един пистолет. След направената експертна справка било установено, че веществото е марихуана, с тегло 12.92 грама. По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в Софийска градска прокуратура и след изтичане на полицейската мярка за 24 часа, на 32 – годишния е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лева.

Пловдив. Трима са задържани при специализирана операция срещу разпространението и притежанието на наркотици, проведена в сряда на територията на областната дирекция. При претърсване в стая в общежитие на бул. „Санкт Петербург“ в Пловдив полицаи от Пето РУ открили и иззели 18 топчета марихуана с общо тегло над 22 грама. По случая с постановление на Районна прокуратура за срок до 72 часа е задържан 19-годишен младеж. Техни колеги от Шесто РУ засекли в района на квартал „Столипиново“ 35-годишна пловдивчанка, която носела в себе си 59 пакетчета с хероин.  С полицейска заповед тя е задържана за едно денонощие. От Окръжна прокуратура й е повдигнато обвинение и взета мярка за неотклонение „парична гаранция“. Междувременно в Карлово служителите на реда открили в лек автомобил „Мерцедес“ обособен тайник, в който имало пакет суха зелена листна маса, 10 пакетчета вещество на кристали и електронна везна. При последвалите процесуално-следствените действия на адреса на 18-годишния водач попаднали на още две електронни везни и цигара с марихуана. Експертна справка показала, че иззетите вещества са марихуана с общо тегло 24,5 грама и над 11 грама хашиш. Извършителят е привлечен като обвиняем за разпространение на наркотици, задържан е в ареста за срок до 72 часа. Работата на разследващите продължава под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив.    

Ямбол. Криминалисти задържаха 34-годишен мъж за притежание на наркотици. Вчера, в хода на полицейска операция за противодействие на наркоразпространението в града, бил спрян за проверка 34-годишен мъж, у у когото са открити около 10 грама марихуана. Последвали процесуално – следствени действия и в дома му, където са намерени още около 23 г от наркотичното вещество. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство. 

София – област. В хода на проведена през вчерашния ден полицейска операция срещу наркоразпространението, служители на РУ- Ихтиман извършили проверка на адреса на 21- годишен криминално проявен местен жител. Мъжът е задържан, след като в една от стаите, в стъклен буркан, служителите на реда открили 35 топчета суха зелена тревиста маса с общо тегло 22 грама, реагираща на марихуана. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

Криминално проявен от с. Комщица е задържан за хулигански действия. Работата по случая започнала вчера след подаден сигнал от кметския наместник на селото за залети с машинно масло части от сгради. Служители на РУ- Годеч реагирали незабавно и установили, че с отработено машинно масло са залети входните врати на сградите на кметството и пощата, част от автобусната спирка, няколко порти на имоти и табла за електромери, монтирани на електрически стълбове. След бързи оперативно- издирвателни действия авторът на вандалската проява – 34-годишен местен жител, бил разкрит и задържан за срок до 24 часа, съставен му бил и акт по реда на Указа за борба с дребното хулиганство. Още същия ден, с решение на Районен съд- Костинброд, мъжът е признат за виновен и му е наложена административно наказание „глоба“ в размер на 100 лева.

Хасково. Неразрешени за употреба лекарства иззеха полицаи от Икономическа полиция при областната дирекция в рамките на проведена операция с цел установяване и документиране на неправомерно разпространение в интернет на лекарствени продукти, отпускани с рецепта или неразрешени за употреба на територията на страната. В акцията са участвали и служители от Изпълнителна агенция по лекарствата. В хода на съвместните действия, в дом и в склад в града, са намерени 463 опаковки с лекарствени турски медикаменти, които са предадени с протокол от 52-годишния им собственик, с криминални регистрации в полицията. Съставен му е акт от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Работата по случая продължава.

Забранени за внос препарати за растителна защита са иззети от адрес в Свиленград. Полицаи от Икономическа полиция са проверили къща и прилежаща пристройка, обитавани от 41-годишен мъж. Там те открили съхранявани забранени препарати от различни видове -  240 бутилки по литър, 37 бутилки по 0,5 л, 18 пакета по килограм и още 10 пакета без посочен грамаж. Работата по изясняване на всички детайли около продължава.

Кърджали. Без нарушения на обществения ред премина вчерашната футболна среща в Кърджали между отборите на „Арда 1924“ и ЦСКА. В резултат на осъществения строг контрол служителите на реда са установили и задържали 27-годишен фен от Гълъбово, направил опит да наруши забрана за посещаване на спортно мероприятие. Принудителната административна мярка е била наложена през месец ноември, тази година. На мъжа е съставен акт по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия и материалите ще бъдат внесени днес в Районния съд. При предварителния оглед на стадиона полицейските служители са открили и иззели 5 кашона с пиротехнически изделия и над 10 димки, които са на съхранение в РУ-Кърджали.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

06 дек 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018