МВР

Пресцентър

 

17 фев 2020

Столични криминалисти установиха и задържаха извършител на палеж

Разследването е проведено под наблюдението на СГП

 

Оперативно-издирвателните действия са предприети в рамките на образувано през април м.г досъдебно производство за извършен умишлен палеж. Те са осъществени под ръководството на Софийска градска прокуратура.

На 25 април 2019 г., към 3 часа постъпил сигнал за възникнал пожар в заведение на столичната ул. „Граф Игнатиев“. Незабавно към мястото са изпратени екипи на пожарната и бърза помощ. След потушаване на огъня е извършен оглед на обекта, при който е установена липсата на алкохол, кафемашина и стереоуредба. Криминалистите на Първо РУ започнали работа по версия за умишлен палеж. В рамките на разследването са извършени множество действия -  разпитани са свидетели, детайлноса прегледани записи от видеоохранителните камери.

На 14 февруари, по време на обход в района на Сточна гара,  криминалистите установили мъж, чиято външност била сходна с тази на идентифицирания от записите. Последвало задържането му и извършване на експертиза, която установява съвпадение на образа. Мъжът е на 38 години, осъждан за кражби. В рамките на разследването е установен и негов съучастник, който към момента се издирва.

След доклад на събраните материал в Софийска градска  прокуратура, той е привлечен като обвиняем по чл. 330 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, след което СГС му е наложил мярка  за неотклонение „парична гаранция в размер на 3000 лева“. Разследването по случая продължава под ръководството на Софийска градска прокуратура

Продължават операциите с участието на Специализираните полицейски сили в малките населени места

Полицейските дейстнвия вчера бяха проведени на територията на община Нова Загора, област Сливен

 

Контрол на криминалния контингент, проверки на микробуси и превозни средства с животинска тяга за предмети, обект на кражба, и обходи на селата от община Нова Загора са обект на специализирана операция с участието на Специализираните полицейски сили при ОДМВР-Сливен. От 10 до 16 часа вчера групата за бързо реагиране взе участие в акция, съвместно със служители на районното управление в Нова Загора, с цел превенция и противодействие на престъпленията срещу имуществото и против личността.

Отчетена бе добрата практика специализираните полицейски сили да подпомагат този вид операции с цел да се засили полицейското присъствие в по-голяма част от селата и особено в по-отдалечените и по-слабо населени местата. Тяхното участие е свързано основно с превантивна дейност, целяща гарантиране на обществения ред, наблюдение и контрол на лицата, склонни към извършване на противообществени и криминални деяния.

При вчерашната операция са извършени обходи и контрол в селата Събрано, Стоил войвода, Загорци, Подслон и Езеро. Проверени са 93 автомобила и превозни средства с животинска тяга, 126 лица и обекти на територията на РУ-Нова Загора.

Констатирани са 32 нарушения. Съставени са актове и фишове по ЗДвП и ЗБЛД.

По време на операцията не е допуснато провеждането на нерегламентиран пазар за животни в село Събрано.

17 фев 2020

Без сериозни инциденти премина срещата между отборите на ПФК „Левски” и ПФК „ЦСКА - София”

В резултат на предприетата от СДВР организация, не са регистрирани напрежение и по-сериозни инциденти по време на днешната футболна среща между отборите на ПФК „Левски” и ПФК ”ЦСКА- София”, която се игра на Националния стадион „Васил Левски”. Не бяха допуснати груби нарушения на обществения ред и по време на провелото се преди това шествие в столицата.

Столичната полиция предприе всички необходими мерки за обезпечаване на реда и сигурността на гражданите преди, по време и след срещата. Посетителите на спортното събитие бяха проверявани на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове.

За срок до 24 часа са задържани общо 16 души. 10 от тях – преди началото на футболната среща. Останалите шестима – на КПП-тата на входа на спортното съоръжение. Четирима от тях за носене на забранени вещи, един с наложена забрана за посещение и един за неизпълнение на полицейско разпореждане.

 

15 фев 2020

Специализирана полицейска операция се провежда на територията на община Самоков

Полицейските действия започнаха в 6 часа тази сутрин. Участват служители на ОДМВР-София, РУ Самоков, Дирекция „Жандармерия“, под ръководството на Районна прокуратура Самоков и Софийска окръжна прокуратура.

До 16 часа са проверени 961 лица и 610 МПС. Проверени са  37 лица от криминалния контингент. За срок до 24 часа са задържани 20 души. Съставени са 43 акта и 89 фиша. Съставени са три досъдебни производства, две от тях - за държане на наркотични вещества, открити при проверки на частни адреси и едно - за причинена смърт на кучета. В магазин са установени 96 артикула /дрехи/ с логото на защитени търговски марки, без разрешение от правопритежателя. Случаят е докладван на патентното ведомство за вземане на отношение.

В рамките на операцията в Самоков пристигнаха главният прокурор и главният секретар на МВР, които проведоха работна среща с директора на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов, окръжния прокурор на София Наталия Николова, районния прокурор на Самоков Ваня Панева, зам. кмета на Община Самоков Сия Шехтанова и председателя на Общинския съвет.

На срещата бе отчетено доброто взаимодействие между полицията, прокуратурата и местната власт, постигнатите положителни резултати по отношение изграденото видеонаблюдение, противодействието на кражбите на ток, на незаконния добив на дървесина, както и опазването на добрия обществен ред на територията на цялата община, включително и в курорта Боровец.

Главният секретар на МВР още  веднъж подчерта, че се работи активно за разкриване на  извършителите на серията грабежи напоследък,  като за един от тях има насоки и се очаква скоро да бъде задържан.

По отношение на случая със задържаните служители на МВР той бе категоричен, че въпреки опита им, щом са допуснали неправомерно служебно поведение, вътрешното ведомство веднага се задейства. „Няма как да нарушим една от основните си цели за повишаване на доверието на гражданите, ако не реагираме адекватно и безкомпромисно срещу такива служители, които действат срещу своите колеги и обезценяват техния труд, независимо колко са добри и колко професионални успехи са имали. В това отношение действаме безкомпромисно както спрямо всички извършители на престъпление“.

Главният прокурор акцентира върху добрата комуникация с изпълнителната власт по места като условие за постигане на ефективност в борбата с битовата престъпност, като посочи, че спазването на закона е приоритет и политика на държавата, в частност на прокуратурата. Днес на територията на страната, се провеждат общо 3 операции и резултатите са сериозни. Продължаваме, докато не сведем този вид престъпност до нормални граници във всичките й сегменти, което е постижимо. Ще продължим активно да работим, докато постигнем очакванията на обществото.

 

14 фев 2020

Криминалисти на РУ-Монтана и ОДМВР-Враца задържаха брат и сестра, извършили грабеж

Те отнели пари от самотноживеещ жител на с. Охрид, община Бойчиновци; Прокуратурата им наложи мярка „задържане за срок до 72 часа“

 

С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура Монтана до 72 часа са задържани криминално проявени брат и сестра, на 19 г. и 24 г. от бойчиновското с. Охрид, обвинени в грабеж над възрастен жител на селото. Според първоначалните данни на 12 февруари, около 22,50 часа 19-годишният почукал на врата на къщата на 68-годишния мъж, нанесъл му побой и отнел от джоба на връхната му дреха сумата от 270 лв. На потърпевшия не са причинени телесни увреждания, няма опасност за живота му.

При проведените оперативно-издирвателни действия с участието на служители на Участък Бойчиновци, РУ- Монтана и ОДМВР -Враца по „горещи” следи за часове, на ж.п.гарата в гр. Мездра е задържан извършителят, у когото е намерена и открадната сума, без 5 лв., изхарчени за превозен билет. В качеството й на помагач,в следствения арест във Враца, е задържана и сестра му.

Предстои Районна прокуратура Монтана да внесе в съда искане за налагане на двамата на постоянна мярка „задържане под стража”.

14 фев 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 17 февруари 2020

София. На 27-годишен рецидивист е определяна мярка за неотклонение „задържане под стража“ , той е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал.2, т. 4, вр. ал. 1, пр. 4, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК. Припомняме, че на 13.02.2020 г. мъжът бе спрян за проверка от служители на Първо РУ на ул. „Боян Магесник“ в столицата и при претърсване в автомобила му бе открит амфетамин. В хода на разследването, в къща, обитавана от него, бе намерено голямо количество амфетамин и екстази. Общото тегло на иззетата дрога възлиза на 5252,76 грама. Разследването по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

Благоевград.
Трима са задържани за притежание на наркотични вещества. В Сандански полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген Кади“, управляван от 30-годишен местен жител. При претърсване на колата полицаите открили прахообразно бяло вещество - кокаин, с тегло 0,39 грама. Двама мъже – на 29 и 28 години, били засечени от униформените в Петрич. При обиск на по-малкия те намерили около 5,2 грама канабис, а при претърсване в обитаваното от него жилище - още около 5,8 грама от същата дрога. По случаите са образувани досъдебни производства, работата по които продължава под надзора на прокуратурата.

Трима младежи от Благоевград – на 17, 18 и 20 години, са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Установено е, че на ул.“В. Мечкуевски“ в града те нанесли побой на 15 – годишно момче и му отнели мобилен телефон. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Пазарджик. Трима са задържани за притежание на наркотици през уикенда. Служители на РУ – Велинград проверили 34-годишна жена, у която открили зелена суха листна маса - марихуана. В Пазарджик патрулен автомобил забелязал двама мъже, единият от които – на 27 години, опитал да изхвърли в храстите полиетиленово пликче с около 5 грама амфетамин. В района на бензиностанция на изхода от областния град автопатрул спрял за проверка лек автомобил, управляван от 42-годишна. При проверката станало ясно, че – тя държи в себе си две полиетиленови пликчета, с бяло прахообразно вещество – метамфетамин, а дрегерът показал, че дамата е седнала зад волана след употреба на алкохол. Тримата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а срещу тях са образувани бързи производства.

Бързо производство е образувано спрямо възрастна жена заради причиняване на смърт на куче. В събота в РУ-Септември бил получен сигнал от 56-годишна жена, която съобщила, че неизвестен е умъртвил животното, което обитавало бащината й къща в септемврийското село Варвара. Полицейски екипи извършили оглед в присъствието на ветеринарен лекар. В хода на разследването било установено, че извършител на престъпното деяние е 78-годишната съседка. Срещу нея е образувано  бързо производство.    

Видин. Криминалисти задържаха 25 – годишен мъж от Кула за грабеж. На 15 февруари 39-годишна жена сигнализирала в полицията за извършен й грабеж в близост до жилищен блок в комплекс “Вида“ - непознат мъж я застигнал, след употреба на физическа сила й отнел плик с медикаменти и портфейл с пари, лични документи и две дебитни карти, след което избягал в посока комплекс „Крум Бъчваров“. В хода на проведените незабавни оперативно – издирвателни действия авторът на престъплението е установен и задържан, а в него е намерена и по-голяма част от откраднатото. С прокурорско постановление на 25 – годишния е наложена мярка за задържане за 72 часа, привлечен е в качеството му на обвиняем по досъдебно производство за извършено престъпление по чл.198, ал.1 от НК. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

На 16 февруари в полунощ 55-годишен видинчанин, в явно нетрезво състояние, подал сигнал, че в късния следобед предния ден негови познати, след нанесен побой,  му отнели мобилен телефон, пари и лични документи. Мъжът бил в компанията на местни жители – на 51 и 53 години, в дома на единия от тях. При предприетите бързи действия двамата, в нетрезво състояние,  били установени на адреса, отнетият мобилен апарат бил открит  в джоба на единия, а документите – на маса в хола. Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство

София – област. Криминалисти от РУ- Правец задържаха по „горещи следи“ рецидивист, извършил взломна кражба. Полицейските действия стартирали на 14 февруари след получен сигнал за извършеното престъпление от частен дом в с. Джурово. Служителите на реда незабавно предприели оперативно - издирвателни действия по „горещи следи“, в хода на които разкрили и задържали извършителя- 40- годишен рецидивист от същото село. При претърсване в дома му е открит и телевизорът, който той е отмъкнал от чуждата къща. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура в Ботевград криминално проявеният и осъждан мъж е привлечен в качеството на обвиняем за извършена взломна кражба в условията на повторност и му е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Плевен. Трима мъже са задържани за извършена от тях кражба. Сигнал, че от частен имот в село Муселиево са откраднати стругарски ножове, казан и други вещи, е подаден в полицията на 14 февруари. Незабавно са изпратени полицейски екипи, които при огледа установили, че в стопанската постройка е проникнато през незаключена врата, откъдето са откраднати различни вещи. Щетите са в процес на установяване. В резултат на предприетите бързи оперативни действия криминалистите влезли в дирите на триото – двама местни жители на 56 и 20 години и 42-годишен мъж от село Ясен. Задържаните направили пълни самопризнания, а инкриминираните вещи са предадени. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от НК, уведомена е прокуратурата.

Враца. 19 – годишен е задържан в полицията тази сутрин. Около 1.30 часа полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген „Голф“, управляван от младия врачанин. При инспекцията служителите на реда открили в колата пистолет и боеприпаси за него, маски за лице, тениски с надпис „Полиция, „свински опашки“, плочка сух спирт с два кабела. Младежът - с криминална регистрация в полицията, е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по него продължава под надзора на прокуратурата.

Перник. Множество крадени авточасти са открити в пернишка автоморга. Акцията е проведена вчера, от служители на областната дирекция, с участието на колеги от ГДНП и под наблюдението на прокуратурата. В хода на действията е проверен склад за авточасти в пернишкия кв. „Изток“. Открити са множество авточасти, за които има данни, че са обект на противозаконно отнети моторни превозни средства.  В полицейския арест е задържан 40-годишен перничани, стопанисвал площадката. По случая е образувано досъдебно производство, действията по разследването продължават.

Търговище. Извършител на домова кражба е установен и задържан в РУ-Омуртаг. В хода на разследването е установено, че 57-годишен мъж от с. Струйно, община Шумен е откраднал пари от дома на 80-годишна жена от Омуртаг, където е проникнал през незаключена входна врата. Извършителят е известен на полицията с предишни свои криминални деяния. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

17 фев 2020

Информационен бюлетин - 14 февруари 2020

София. Служители на  Девето РУ задържаха трима мъже след опит за грабеж. На 6 февруари, малко преди 11 часа, в полицията бил получен сигнал за проникване в апартамент в ж.к „Връбница“, собственост на 60-годишен мъж. След незабавни действия на служителите на Девето РУ на място са задържани трима мъже - на 53, 45 и 46 години, с криминални регистрации в полицията и осъждани. При извършени процесуално-следствени действия в лек автомобил са намерени гумени ръкавици, множество шперцове и други инструменти за отключване на различни видове ключалки. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура двама от задържаните -  на 45 и 53 години са привлечени като обвиняеми по чл. 195 от НК, а след изтичане на прокурорска мярка за 72 – часова задържане, им е наложена постоянна.

София - област. Криминалисти разкриха извършител на грабеж спрямо възрастен жител на Златица. В края на януари в РУ- Пирдоп постъпило досъдебно производство от районната прокуратура по повод извършен грабеж на 83- годишен мъж от Златица, от когото чрез използване на сила и нанасяне на удари неизвестен е отнел сумата от 290 лева. Служители от полицейския участък в Златица предприели бързи оперативно-издирвателни действия, в резултат на които разкрили извършителя на престъплението, намерили и част от отнетата сума. 35- годишният столичанин, без криминални прояви до момента, направил пълни самопризнания. След доклад на събраните доказателства в прокуратурата, вчера той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 198, ал.1 от НК.

Хасково. 25-годишен хасковлия е задържан за грабеж над жена в областния град. Нападението станало на 9 февруари, около 20.30 часа в Хасково. Сигналът в полицията бил подаден два часа по-късно от потърпевшата.  Пред служителите на реда 22-годишната жена обяснила, че докато отключвала входната врата на блока си на булевард „Васил Левски“, е била нападната и заплашена. Тя извадила наличните си пари и ги дала на непознатия мъж, който след като ги взел, избягал. В хода на оперативно-издирвателните действия, криминалистите установили и задържали злосторника. Той е с криминални регистрации в полицията. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Двама свиленградчани са задържани за държане на дрога и безакцизни цигари. Вчера, около 14 часа, криминалисти спрели за проверка лек автомобил „БМВ“ , управляван от 21-годишен, с който пътувала и 19-гадишна. В хода на проверката, тя предала плик със суха листна маса, с тегло 17,3 грама, реагираща на канабис при полевия наркотест. Водачът е отказал проба с дрегер и кръвна проба за наркотици. При последвали процесуално-следствени действия в дома му са намерени 2 000 къса цигари без бандерол, за които е съставен акт по Закона за акцизите и данъчните складове. Двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, работата по случая продължава.

Кюстендил. 64 – годишен мъж, заподозрян в съпричастност към нанесен побой на мъж, е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Сигнал, че в Дупница двама маскирани са нападнали 62 – годишен мъж в близост до дома му, бил подаден в полицията вчера към 18 часа. По първоначални данни, след като набили мъжа, му причинили множество травми, избягали. Пострадалият бил транспортиран в столична болница с опасност за живота. В рамките на  предприетите незабавни действия криминалистите установили и задържали 64- годишен мъж в ареста на полицейското управление. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокуратурата.

Стара Загора. 30 – годишен мъж от Чирпан е задържан в полицията за грабеж. Разследването започнало след като вчера потърпевшият подал сигнал в полицията, че по телефона му се обадил непознат, който поискал да закупи от него мобилен телефон, обявен за продажба. На проведена по-късно срещу между двамата, непознатият изтръгнал от ръцете на мъжа кутията с телефона и избягал. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия служители на Първо РУ – Стара Загора установили и задържали извършителя на деянието – 30-годишен мъж от Чирпан. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.198 от НК.

Разград. Противозаконно отнет автомобил е открит, а два дни по-късно е задържан и извършителят на престъпното деяние. През нощта на 10 срещу 11 февруари в кубратското село Беловец неизвестен подкарал паркиран пред дома на собственика автомобил „Рено Еспейс“ с оставен на таблото контактен ключ. Часове по-късно колата била открита изоставена на около километър от къщата. При проведените издирвателни действия като извършител на деянието е установен  и задържан 21-годишен мъж от Беловец, с криминални регистрации в полицията. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.346, ал.2, т.1, пр.2 във връзка с ал.1 от НК.

Благоевград. Вчера, на територията на РУ-Петрич, е проведена специализирана полицейска операция с цел противодействие на наркоразпространението. В хода й е извършено претърсване на къща в с. Чучулигово, общ. Петрич, обитавана от 38-годишен от селото, където в една от стаите полицаите открили найлонов плик, съдържащ около 0,16 грама кафяво, прахообразно вещество, дало характерната реакция на хероин при извършения наркотест. В жилището били установени 39-годишен мъж и 36-годишна жена и двамата от Петрич. В процеса на разследването станало ясно, че наркотичното вещества е закупено от 50-годишен от София, който при предприети незабавни действия е задържан. От жилище, ползвано от него в Петрич, са иззети около 11 грама хероин, близо 1,2 грама амфетамин и две електронни везни. Тримата мъже и жената са задържани със  с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под ръководството на прокуратурата.

Варна. Трима мъже, с криминални регистрации в полицията, са задържани за притежание на наркотични вещества. На 12 февруари сутринта при проверка на 31 – годишен мъж от с. Каменар, полицаите открили пликче със суха тревиста маса – марихуана, с тегло 0,28 грама. Ден по-рано при обиск от 19- годишен варненец са иззети 18 пакетчета със суха тревиста маса – марихуана, с тегло 8, 25 грама. Негов съгражданин също попаднал в полицейския арест, след като при проверка от него било иззето пакетче с 0.18 г амфетамин. По случаите са образувани  бързи полицейски производства, материалите са докладвани в прокуратурата. 

Шумен. 31-годишен жител на Каспичан е задържан за притежание на наркотични вещества вчера следобед. Около 15.30 часа в града била извършена проверка на 31- годишен мъж. У него са открити около 3 грама суха тревиста маса - по негови данни „марихуана“. След претърсване в дома му били намерени още  230 грама суха тревиста маса. При направения полеви наркотест веществото реагирало на марихуана.  Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. За извършено престъпление по чл. 354 А от НК- е образувано досъдебно производство.

Кърджали. За незаконно притежание на наркотик 24-годишен е задържан в РУ-Кърджали. При извършено претърсване в жилището на мъжа в областния град полицаи открили бяла бучка около 6 грама. С направен наркополеви тест бил определен видът на дрогата - амфетамин. Наркотикът е иззет и е на съхранение в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс и работата продължава разследващ полицай.

За хулигански действия 57-годишен е задържан в РУ-Момчилград. Около 12 часа вчера в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места служители на Зоналното жандармерийско управление спрели за проверка на разклона за село Седлари лек автомобил „Ауди“, управляван от 57-годишен водач. Шофьорът влязъл в пререкания с жандармеристите, отправил ругатни и обидни думи към тях. Материалите по случая са внесени в Районния съд в Момчилград за налагане на административна санкция по Указа за борба с дребното хулиганство.

Ямбол. 256 МПС, 355 граждани и 22 обекта са проверени  в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, превенция  и контрол на движението, проведена вчера на територията на областта. В един от проверените обекти са намерени алкохолни напитки, облепени с излязъл от употреба акцизен бандерол, също така е установено и предлагане за продажба на цигари без наличие на необходимото разрешение за търговия с тютюневи изделия. Образувани са още три  преписки за държане акцизни стоки без бандерол - цигари.  Акцизните стоки са иззети по надлежен ред, работата по случаите продължава. В рамките на операцията от контролните органи са съставени 23 акта за установени административни нарушения /АУАН/, на място са наложени 94 глоби по фиш, заснети са и 74 нарушения на скоростта. Провеждането на операции от този вид продължава.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

14 фев 2020

Информационен бюлетин - 13 февруари 2020

София. 38-годишна жена е задържана за разпространение на наркотици. На 6 февруари, в хода на специализирана операция срещу разпространението и употребата на наркотични вещества, служители на Трето РУ задържаха 21-годишен мъж, който доброволно предал хартиена сгъвка с растителна маса. При проведените процесуално-следствени действия било установено, че мъжът е закупил наркотика от 38-годишна столичанка, задържана в дома си, в кв. „Зона Б5“ заедно с 45-годишен мъж. При последвало проверка в жилището й са намерени две електронни везни, пликове, хартиени сгъвки и пластмасова кутия, съдържащи растителна маса, и малка сума пари. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са канабис – 421 грама, от които 7.55 грама е синтетичен канабиноид. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура, 38 – годишната е привлечена като обвиняема по чл. 354А от НК. Наложена й е мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Видин. Служители на РУ-Кула задържаха четирима извършители на три взломни кражби. Посегателствата били осъществени в края на януари и началото на февруари. От магазин в с. Раковица били откраднати хранителни продукти и пари, от сервизно хале в Кула - електрожен, метални щанги и пистолет за горещ въздух, а от фадрома в градчето – 70 литра нафта. В хода на проведените оперативно-издирвателни действия криминалисти установили авторите на деянията – трима жители на Кула - на 18, 22 и 26 години и 18-годишен криминално проявен видинчанин. Наложени са им полицейски мерки за 24 часа. Инкриминираните вещи били установени и върнати на собствениците. Работата по случаите продължава.

Враца. Криминалисти издирват извършителите на грабеж. Сигналът в полицията е получен снощи, към 19.15 часа, че в офис за финансови услуги в ж.к. „Дъбника“ в областния град, влезли двама с маски и въоръжени с хладно оръжие. След като заплашили касиерката, тя предала пари от касата. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава, предприети са действия за издирване на извършителите.

28 – годишен мъж е задържан за извършена от него кражба. Сигналът в полицията е подаден на 12 февруари, че от стопански двор в село Комарево. В резултат на предприетите оперативно – издирвателни действия бил установен извършителят – 28 - годишен мъж от същото село. Открадната вещ е намерена и върната на собственика.

Пазарджик. Извършител на кражба на велосипед е установен и задържан от панагюрски полицаи. Сигнал в полицията подала 36-годишна жена, която разказала, че неизвестен е откраднал велосипеда й. В хода на проведеното разследване криминалистите влезли в дирите на извършителя и го задържали - 57-годишен от панагюрското село Попинци. По случая е образувана  преписка, която е докладвана на Районната прокуратура в Панагюрище.

Служители на РУ - Пещера задържаха мъж за извършена от него груба хулиганска проява в местно училище. Сигналът в полицията бил получен вчера следобед.  По първоначалните данни в сградата на местно основно училище влязъл мъж и въпреки намесата на охранителя се насочил към един от кабинетите, където се провеждали следобедни занимания на деца от начален курс. Влизайки вътре той се насочил към един от учениците и го ударил в лицето. Незабавно към мястото били насочен автопатрул на РУ-Пещера, които задържали 42-годишен мъж - баща на едно от обучаваните в училището деца, което малко по-рано му се оплакало, че се е спречкало със своя съученик. Тогава мъжът решил да се саморазправя със 7-годишното момче. На място пристигнали екипи на група „Криминална полиция” и инспектор „Детска педагогическа стая”. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство за хулиганство под наблюдението на Районната прокуратура.

Търговище. Оръжие и боеприпаси са иззети от дома на възрастен мъж в Търговище. В хода на оперативно – издирвателни и процесуално следствени действия бил проверен частен дом, където полицейските органи открили незаконно притежаван пистолет и над 500 боеприса, различни калибър. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 339, aл. 1 от НК.

Кърджали. За установена смърт на две кучета се извършва проверка в РУ-Кърджали по чл.325б, ал.1 от НК. Труповете на животните били намерени в землището на село Седловина. Сектор „Охранителна полиция“ в управлението работи за изясняването на случая.

Пътен инцидент. Мъж е загинал при тежка катастрофа. Сигналът е подаден днес, малко след 9.50 часа. По първоначални данни на главен път Е-83, в района на село Горни Дъбник, челно са се ударили два леки автомобила. Мъж е загинал, има и пострадали. На място е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

13 фев 2020

Информационен бюлетин - 12 февруари 2020

Силистра. Двама мъже и жена са задържани при специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението, проведена вчера. В хода на полицейските действия в село Иширково криминалистите засекли двама мъже – на 33 г. и на 29 г., в момент на сделка с наркотични вещества. При извършен личен обиск у 33-годишния били намерени 2.9 грама суха листна маса, реагирала на канабис при направения полеви наркотест, а у 29-годишния - 27 грама от същата дрога. Последвали процесуално-следствени действия в дома на 29-годишния в селото, където укрити в различни помещения били открити общо 92.6 грама канабис с високо съдържание на наркотично вещество. В къщата били намерени още електронна везна, фолио и голяма сума пари с неясен произход. В хода на проверката 46-годишна жена – майка на 29-годишния, опитала да осуети полицейските действия, изхвърляйки в санитарен възел част от наркотичната маса. Майката и синът, който е осъждан за подобна проява, както и 33-годишният са задържани за срок до 24 часа. Образувани са 2 досъдебни производства по чл. 354 А, ал. 3 от НК. Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Силистра.

Монтана. В хода на проведена специализирана операция, служители на РУ- Лом и РУ Монтана са иззели 10 кг канабис и 2 ел. везни. Полицейските действия стартирали след получени сигнали. В понеделник, на територията на селата Якимово и Расово те спрели за проверка товарен и лек автомобил. От 20-годишен пътник в товарната кола те иззели кутия, съдържаща 12.22 г марихуана. От джоба на якето на 50-годишен пътник в лекия автомобил - 2 кутии с общо 32,71 г канабис последвало и претърсване в жилището на 50-годишния в Медковец, където са намерени още 9,2 кг суха, зелена листна маса, дала характерната реакция на канабис при полевия наркотест. Същия ден, след получена информация, служители на РУ Монтана извършили процесуално следствени действия и в друг апартамент в областния град и в имот в с. Бъзовец, обитавани от 31-годишен монтански жител. На адресите са намерени общо 639 г от същата дрога  и 2 ел. везни. Тримата мъже са задържани в полицейските арести. По случаите са  образувани досъдебни производства, работата по документирането им продължава под наблюдението на прокуратурата.

Хасково. Канабис и метамфетамин иззеха при проверки полицаи от Харманли, Димитровград и Любимец. На територията на Харманли, служителите на реда спрели за проверка 29-годишен, в чиито дрехи при обиск открили близо грам канабис. Двама непълнолетни и 25-годишен били засечени в Димитровград. При обиск от двамата младежи  били иззети  около 17 грама от сухата листна маса, а „баткото“, при вида на униформените,  хвърлил на земята пликче с бяло кристално вещество с тегло 0,7 грама – метаамфетамин. 21-годишен водач на „Фолксваген“ бил спрян за проверка на територията на Любимец. Той бил задържан, след като полицаите открили в него 5,4 г метамфетамин - под формата на бучки. Други 13.6 г канабис униформените намерили и иззели при претърсване на имот, обитаван от 46-годишен. По случаите са образувани четири бързи и едно досъдебно производства, а работата по тях продължава под наблюдението на прокуратурата.

Бургас. Оранжерия за канабис в дома на 44-годишен е установено от криминалисти на РУ-Приморско. Вчера те извършили претърсване в дома на криминално проявен мъж от Китен. В една от стаите, пригодена като оранжерия за отглеждане на марихуана, намерили и иззели седем саксии с конопени растения, достигнали височина до 1.20 м, кварцова лампа, адаптор и около 10 г полусуха зелена тревна маса /марихуана/. От друга стая, обитавана от 44-годишния мъж, са иззети близо 2 г от същата дрога и електронна везна. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по който продължава под наблюдението на прокуратурата.

Стара Загора. 33-годишен мъж е задържан за кражба на неголяма сума пари и бижута от дома на 96-годишна жена от с. Черна гора.  След получен сигнал за извършеното престъпление и предприети незабавни действия, криминалисти на РУ - Чирпан установили и задържали извършителя на кражбата. Работата по доказване на престъпната му дейност продължава.

Търговище. В ареста на районното управление е задържан извършител на кражба на дизелово гориво. Вчера, след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, 48-годишният местен жител бил доведен в полицията. Установено е, че мъжът е извършил кражба на около 250 л дизелово гориво от местно предприятие. Задържан е за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство.

Пазарджик. Четири бързи полицейски производства са образувани за извършени кражби, незаконен добив и съхранение на дървесина. Вчера екипи на участъка в Лесичово задържали 19-годишен от лесичовското село Памидово. Установено е, че той е отсякъл близо 2.5 куб. метра широколистни дървета от лозов масив, собственост на жител от същото село. В хода на последвалите проверки станало ясно, че дървесния материал бил оставен за съхранение в дома на 45-годишна жена в село Памидово. Двама жители на брациговското село Бяга /на 20 и 26 години/ били засечени от полицаи на РУ-Брацигово да превозват с каруците си незаконно добити от горския фонд широколистни дърва. Товарът е иззет, заедно с каруците, моторен трион и брадва. Продължават проверките за незаконен добив, превозване и съхранение на дървесина от горския фонд на територията на цялата област.  

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

12 фев 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019