МВР

Пресцентър

 

МВР в медиите

Интервю на министър Валентин Радев за Радио „Фокус“

Водещ: Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов свика на извънредно заседание част от министрите във връзка с пътнотранспортните произшествия и качествата на храните. На работната среща присъстваха представители на министерствата на земеделието, храните и горите, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на регионалното развитие и благоустройството. На нашата покана се отзова министърът на вътрешните работи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Г-н министър, през последните месеци има повишаване на смъртните случаи по пътищата. От 2014 г. се забелязва покачване на броя им нагоре. Какви мерки ще предприемете, какво обсъдихте на работната среща при премиера тази сутрин?
Валентин Радев: Благодаря за интереса. Наистина важен въпрос, той е отдавна проследен и за проблема имаме анализи в Министерството на вътрешните работи. Забелязва се покачване на броя на смъртните случаи. Само за ваша информация, аз даже показах графиката и на премиера, и на импровизираната пресконференция, която бе направена в Министерския съвет след срещата при него. Забелязва се, че след промените от 1989-1990 г. смъртните случаи на година са били малко над 1500, след това слизат постепенно надолу, намалява тяхната бройка и в началото на първото наше управление беше около 1000, малко над 1000. По време на тези четири години управление на второто правителство на г-н Борисов успяхме да намалим бройката до 600 близо, сега отново имаме покачване малко над 700, 705-706 през последната година и в последните месеци дори. Особено през последните дни, даже аз дадох пример, че на 20-и забелязах, че има нула смъртни случаи, след това се добавиха един, два, три, стигнаха до четири, буквално ден след ден. Това беше във фокуса на обсъжданията, които правихме при премиера. Той също е много притеснен от тази статистика и набелязахме мерки за рязка промяна или поне постепенна промяна, но надолу, за да няма такива смъртни случаи. Не само млади хора, всякакви хора загиват по пътищата, и то без война.
Водещ: Г-н министър, бихте ли назовали някои от тези мерки и те достатъчни ли са, за да овладеят процеса?
Валентин Радев: Да. Мерките ще бъдат краткосрочни, даже има срокове – включително и до понеделник – стига да работим и утре, и в понеделник да се договорим с другите министри, чиито ведомства по някакъв начин засягат темата и са отговорни за нея. На първо място ще има промени в законодателството, разбира се. Това трябва да стане, то не може да стане веднага, но някои от нещата могат да станат. На заседанието беше, мисля, че не го споменахте, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Той е подготвил наредба за контрол на употребата на наркотичните вещества. Тя е много важна, тъй като от 2001 г. не е променяна. Тоест тя е променяна, но не е актуална, тъй като се променят и наркотичните вещества, които се употребяват, и т.н. Това може да стане бързо, веднага я пускаме – по неговите думи – на съгласуване, такава е процедурата и да я приемат, за да може да бъде ползвана от контролните органи. На второ място трябва да променим Закона за движение по пътищата. Това ще стане вероятно със Закон за изменение и допълнение. Той или ще бъде разделен на две, но това е малко по-дългосрочната цел, а по-кратката е да бъдат променени, буквално един текст да бъде променен, свързан с издаването на електронните фишове, тъй като има противоречива практика на съдилищата в страната, някои от съдилищата, и както и премиерът обърна внимание, това не е проблем на съда, това е проблем на администрацията и на законодателството. Така че се налагат промените на правилата или в случая, за да могат всички да имат еднакво отношение към издаването от контролните органи на тези наказателни постановления. Това е по законодателните промени. Има редица други промени, които трябва да направим и за които също премиерът ни постави срокове и отговорници. Примерно, отново да се вгледаме, това ще го направим с министър Московски, в многобройните контролни органи по пътищата. Това като че ли е един от проблемите. Трябва да се сведат до по-малко или поне да се прецизира работата им и да се повдигне по този начин ефективността й. И ред други мерки, включително с пътни знаци и т.н., включително за мантинели говорихме, включително за тол системата, включително за камерите, които използват, те броят всъщност автомобилите, но ние да можем да ползваме данните им за нуждите на контрола по пътищата и т.н. Всичко това беше обсъждано в рамките на два часа и с участието на министрите, които вие споменахте в началото. Бяха поставени и срокове.
Водещ: Министър Радев, трябва да ви благодарим, че ни отделяте време в част от пътуването за работно посещение в Благоевград, Сандански и на КПП в Кулата. Какво предвижда тази обиколка?
Валентин Радев: Тя пак е свързана с това. Знаете какво става в дефилето. Ще отидем там, ще проверим, но първо ще спрем да проверим работата на нашите колеги в Областната дирекция в Благоевград. Няколко цели има това посещение. Една от тях е примерно да видим при какви условия работят нашите колеги, да видим дали може да се направи нещо заедно с Главна дирекция „Пожарна безопасност“. Заедно с тях да видим как можем да подобрим битовите условия – и на дирекцията, и на пожарната едновременно. Същото ще се случи и близо до границата. Ще посетим и Кулата. Знаете, че там имаше проблеми със задръствания. Разбрах, че вече са решени, докладваха ми, но да видим да не се случва това натам, да вземем някакви превантивни мерки. И още някои други цели имаме при това посещение. Надяваме се и времето да е с нас, за да можем да ги изпълним докрай.
Водещ: Г-н министър, през седмицата вие имахте изключително ползотворна спецакция, в хода на която бяха задържани шестима в резултат на за първи път засечен нелегален трафик на хора през Аерогара София. Всъщност става дума за борба с каналджийството и в тази посока как продължава да работи вашето министерство?
Валентин Радев: Нашето министерство продължава да работи заедно – нека да го подчертая това – не само, а заедно с основните си органи и, разбира се, с други министерства. Но да кажа кои служби работят там, може би е важно, след Прокуратурата, под нейно ръководство и то Специализираната прокуратура отвън, отвътре в МВР са ангажирани и СДВР, защото летището е на територията на СДВР, ангажирани са Дирекция „Вътрешна сигурност“, които са в основата на тази проверка, също и Главна дирекция „Гранична полиция“. Но отново подчертавам, че под ръководството на Прокуратурата беше пресечено и беше направена спецакцията. И аз съм много доволен. Неприятно ми е, че има замесени служители на „Гранична полиция“. Но така в рамките на два часа и с участието на министрите, които вие споменахте в началото, не само във връзка с трафикантите, знаете че са заловени трафикантите, заловени са и тези, които са помагали. Освен нашите служители – на „Гранична полиция“, са заловени тези, които са извършвали трафика, заловена е и голяма сума пари. Подробностите ги обявиха на пресконференция в прокуратурата. Затова казах, че от една страна сме доволни за тази първа спецакция, както и вие казахте, и се надявам, че няма да бъде последната. Ще продължаваме да контролираме летищата, както сега ги изненадахме буквално, но операцията, нека пак да кажа, че не е извършена за ден или за два, работено е дълго време по нея, за да може да бъде приключена успешно. Не е приятно, че са замесени служители, но имам уверението на Дирекция за вътрешна сигурност, че те ще продължават така безкомпромисно да работят с всички служители, които не спазват законността и към тях отговорността е много по-голяма и изискванията ще бъдат по-големи.
Водещ: Министър Радев, вие направихте през седмицата и първа опознавателна среща с лидерите на седемте синдиката в Министерството на вътрешните работи. Какво успяхте да уточните на нея?
Валентин Радев: Да, това беше първата среща. Имах покани от някои от синдикатите преди това да се срещнем, умишлено отклонявах поканата, исках едновременно с всички равнопоставено, с всички седем професионални синдиката каквито има в Министерство на вътрешните работи. Те не са с официално представителство, но са достатъчно представителни вътре в самата система. Разговорите бяха доста коректни. Аз изложих нашите виждания, казах им какви са основните ни приоритети пред екипа на политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи и това са борбата с битовата престъпност, и на второ място е борбата и овладяването на тази „война“ по пътищата, за която преди малко говорихме с вас, че днешното заседание се занима почти изцяло с тази тема. Благодарен съм на колегите, които проявиха разбиране и след като изложих основните ни приоритети и казах, че се надявам да работим заедно, диалогично, и всичките, буквално цитирам, сме в една лодка и аз съм силен пред Министерския съвет, пред министъра на финансите, към когото има доста претенции, само ако те са откровени с мен, нямат лобистки или частни на отделен синдикат интереси и чрез тях като лакмус буквално ще предавам тези проблеми, разбира се, пречупени през това каква е програмата на политическата партия, която представлявам с моя екип и ги отнасям към Министерския съвет. Само така можем да подобрим работата на Министерство на вътрешните работи в посоки, които ние искаме. Нека добавя и това, получихме разбиране от тях. Чух накратко, както ги помолих, основните проблеми – тъй като това беше опознавателна среща. Да добавя, че успяхме да се договорим за нещо още на първата среща. Казах им, че едно от намеренията, което ще започна извън тези два приоритета, това е да направим функционален структурен анализ на Министерството на вътрешните работи, което през годините е било натоварено с най-разнообразни задачи – така се е случвало по обективни или субективни причини. Ще го направим, за да няма повторение на функции и така нататък. Те казаха „Да“ и че това отдавна е трябвало да бъде направено. Те имат някакъв опит за това и ще помогнат, разбира се.
Водещ: А какъв ангажимент те поеха за продължаване на реформите в МВР?
Валентин Радев: Да, те казаха и ние го знаем, аз съм го чувал от тях и когато бях член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и в медийните им изяви, за тази реформа, ако имате предвид нея, не само реформите в МВР, и реформата, която беше направена във връзка с преминаване на голяма част от служителите от Закона за МВР към Закона за държавния служител и Кодекса на труда. Но нека го кажа това, защото малко хора си дават сметка. От близо 50 хиляди служители в Министерството на вътрешните работи, тази реформа засяга едва 1000. Но без значение колко, и пет човека да засяга, ако има несправедливост каквато и те отчитат, а и ние виждаме…
Водещ: И която ги дразни, министър Радев.
Валентин Радев: Разбира се, да, и тази дума можем да употребим. Обещахме си взаимно и с тяхна помощ ще направим необходимите промени. Ние, между другото, сме започнали вече да се оглеждаме, чакаме само решението на Конституционния съд, такава е практиката, като дойде и то, ще вземем и другите мерки. И може да се справим, може би, една от възможностите, без промени в законодателството.
Водещ: Министър Радев, вече сте навлезли в работата на Министерството. Чувствате ли екипа силно зад гърба си?
Валентин Радев: Ами за нас беше важно не само екипа и другите да ни приемат, заедно да заработим.
Водещ: А съставът зад вашия гръб ли е?
Валентин Радев: Екипът – да, съставът – още не. Тъй като не съм направил необходимите обиколки, които съм предвидил, запознаване със състава, знаете, че те са самостоятелни юридически лица отделните областни дирекции, имам план да посетя почти всичките за времето, с което разполагам. Защото времето на министъра и на екипа не е само за това. Предстои председателството на Европейския съюз и движим свързаните с нашата работа задачи по него. Нека да си направя обиколката и тогава ще мога да ви дам по-точен отговор, надявам се, както ни казаха и синдикатите, добре е накрая да има резултати и хората да са доволни от това, което е направило поредното ръководство на Министерство на вътрешните работи. Това ще бъде и целта на нашия труд: да подобрим работата и всички да се чувстват по-спокойни и най-вече, не ние, а гражданите да са доволни. Защото нашата оценка ние не си я даваме помежду си, нито ние на синдикатите, или пък те на нас, или пък на служителите. Нас ни оценяват гражданите. Ако е намаляла битовата престъпност, ако са намалели произшествията по пътищата и с другите отговорности се справяме добре, това е добре за Министерството. За нас е оценката на гражданите.

30 май 2017

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев в интервю за Радио „Фокус“

 

Водещ:  Министерството на върешните работи е усвоило 1.053% от отпуснатата на страната ни от Европейската комисия помощ за справяне с миграционния натиск по южната граница. Това съобщи министър Валентин Радев на петъчния парламентарен контрол по повод строежа на граничната ограда. Общият размер на предвидените средства е 160 млн. евро. Крайният срок за усвояването на първите 101 млн. евро е 1 октомври, а за останалите 59 млн. евро – 1 януари догодина. Припомням, че спешната финансова помощ бе осигурена през септември 2016 година от Комисия след настояването на българския министър-председател Бойко Борисов. Аритметиката обаче поставя сега въпроса – ако за 9 месеца са усвоени едва 2%, как за 4 ще бъдат усвоени 65% и за 3 още 33%? Дали въпросът е с повишена трудност – очаквам отговор от министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Г-н министър, ще стигне ли време, за да бъдат усвоени издействаните с толкова упоритост 160 млн. евро?
Валентин Радев:  Благодаря за анонса първо, точно такава е информацията, както съобщихте на слушателите. А дали ще се справим и дали ще стигне времето, ще знаем есента – на 1 октомври или в края на годината за втория транш – останалите 59 млн. евро. Първите 101 млн. евро трябва да бъдат усвоени до 1 октомври. Но едно мога да уверя слушателите и всички да знаем, че това, което е направено досега, и вие казахте – малко по-дълъг е периодът, пък не са направени необходимите постъпки и така много малък е процентът на отпуснатите обществени поръчки и реализираните. Така е, но трябва да знаем, че има и организационни причини. Хубаво е да дойдат парите, трябвало е може би преди това да се работи, но никой не е знаел, че все пак, че ще бъдат отпуснати. Когато се дадени, се прави такава структура в Министерството на вътрешните работи, която се занимава с тези процеси. Събрани са опитни хора разбира се повечето от тях, но все пак докато се сработи колективът, докато се започнат нещата. Сега считам, че вече няма такива извинения. Опитваме се да засилим с още специалисти, да подсилим, да добавим, и то специалисти, които са правили обществени поръчки в такива мащаби защото става въпрос за сериозни средства, за да заработим с още по-усилено темпо. И надявам се да успеем поне голямата част да усвоим до края на годината. А ако се наложи, аз и в парламента днес казах, имаме такава нагласа и в нашите договори, да отложим с няколко месеца усвояването. Това не е добре за нас, тъй като става въпрос за пари, които трябва да бъдат осребрени – за униформено облекло, за специализирано оборудване, за високопроходими патрулни автомобили за Министерството на вътрешните работи, и част от средствата ще отидат за Министерството на отбраната, което ни подпомагат.
Водещ:  Има ли надежда процедурите по обществените поръчки все пак да бъдат затворени навреме и коректно изпълнени – това е вашата министерска гаранция?
Валентин Радев:  Надявам се, защото нали разбирате – работим по закон. Той е доста тежък, но всички го спазваме. Аз идвам от друго ведомство, където по същия начин се спазват правилата. Тук е също силово ведомство, и тук виждам, че хората се стараят и спазват правилата. Така че процедурите са тежки, но ако няма обжалвания, съм оптимист. Ако има обжалвания, което също е по закон и в реда на нещата, само при този случай, според мен може да се случи така, че да отминем някой от тези срокове и да поискаме от нашите съюзници удължаване на сроковете.
Водещ:  На българо-турската граница какво е състоянието на системите и на индивидуалните средства за наблюдение?
Валентин Радев:  Аз днес употребих думата „задоволително“, което не се хареса много на опозицията, но все пак аз говоря от най-високата трибуна и казвам истини като министър. Да, такова е състоянието. Там също има проблеми, като на много други места. Проблемите основно за тези системи – те са т.нар. „информационни“, различни са, но по принцип „Интегрирани системи за наблюдение“ или „системи за наблюдение“ на границата. Там имаме проблеми, тъй като е изтекъл гаранционния срок. Това са ни задръжките, които имаме в момента. Има някои договори, които трябва да бъдат сключени или обществени поръчки да бъдат обявени за резервни части. Стремим се и това да го наваксаме. Забелязахме го, установихме го и както се казва модерно „адресирахме“ проблема. Сега остава да го решим, за да заработят и те в пълен капацитет и да има надеждна защита срещу мигрантския натиск.
Водещ:  Важният въпрос наистина, министър Радев, българските граници имат ли надеждната защита от мигрантския натиск и каква е готовността ни срещу него?
Валентин Радев:  Да, имат надеждна защита – това е сигурно, не че аз го казвам като министър – това показват данните. И дадох пример – само тази сутрин ми докладваха, че на входа има задържани трима, а на изхода – четирима. Тоест, виждате колко са ниски границите, праговете вече, няма такъв натиск. Това е благодарение на добрата работа, нека да подчертая, на няколко правителства. Това не е само на правителството на г-н Борисов преди това, или пък на служебното, или сега ние сме направили нещо толкова бързо. Въпросът е това състояние, тази потенциална опасност, която е на юг от нашите граници, да си остане потенциална и да е някъде извън нашите граници. Но тук, това, което правим в момента, да продължаваме да го правим с тези темпове, и да не отслабваме хватката, бих казал малко по-спортно. Включително и участието на Министерството на отбраната, то също да помага на Министерството на вътрешните работи, както и досега, с промените на закона, и да продължаваме тази висока готовност, която я тестваме буквално всеки ден, да остава, каквато оценка дадох и в парламента – висока.
Водещ:  Вие идвате от системата на Министерството на отбраната. Това ще ви помогне ли за съвместната работа по граничния контрол?
Валентин Радев:  Това е една от идеите, когато се ангажирах с тази отговорност, бях натоварен по-скоро. Симбиозата в последно време е не само у нас – искам да обърна внимание на вашите слушатели, че така се случва и в Европа. Всички решиха, че е добре да се използват възможностите не само на една система и на едно силово ведомство, каквито задачи има примерно Министерството на вътрешните работи по охраната на границите – говоря за сухопътните, защото с морската е ангажирано Министерството на отбраната, но то да се включи и по подпомагане на опазването на сухопътната граница. Променихме законодателството – чл. 57 и сложихме три алинеи: охраната на границите вече се подпомага и от министерството, и от въоръжените сили, най-общо да кажем и Българската армия. Така че това е голяма надежда, че нещата ще стават по-добри както се случват не само у нас, както и в Европа го правят. Който е ходил в Брюксел е виждал, че включително въоръжените сили се използват не само за охрана на границата, а включително за терористични атаки.
Водещ:  Да, виждали сме патрулните двойки. Вие сте външен за системата на МВР, как ви посрещнаха в министерството?
Валентин Радев:  Това никой не ме е питал досега – благодаря ви за въпроса. Как да кажа? Любезно, с надежда, може би с очакване предполагам. Срещам много одобрителни погледи и не само от хората, които си работят. Трябва да кажа, че аз познавам доста от тях, това не трябва да се забравя, тъй като сме работили заедно – бил съм и член на комисията в парламента, която се занимава и с тези въпроси обществената сигурност. Така че такова е моето усещане. Дано аз оправдавая очакванията – по-скоро това си мисля.
Водещ:  Започна ли поставянето на проблеми? Кои от тях изискват неотложно решаване?
Валентин Радев:  Да, започнаха. Веднага ми казват. Това навсякъде го има разбира се, и тук. Но системата е много голяма – те са близо 50 хил. души – повече са като брой да речем, не говоря за отговорности, а само за числен състав. Проблем има и с личен състав, но по-малък, ако направя това сравнение с Министерство на отбраната. Тук тези, които не са попълнени в щата, са по-малко – десетина процента. Това при нас, в другата система се счита за нормално. Но тук особеното е и забелязах, че това са хора, които са полицаи на терен, както те казват – хора, които са долу по ниските нива. Нагоре има заетост. И аз обърнах внимание, че е по-добре всички да се заемем с този процес и да погледнем надолу, да има полицаи, както казахме и в нашата предизборна кампания, на терен или там, във всички населени места, ако не, поне там, където има нужда, там да бъдат те. Друг проблем, който и днес обсъждахме – телефон 112 – там има системи, които не са поддържани и т.н. Това е много важна система, особено председателството. Това е друга тема – Министерството на вътрешните работи е много ангажирано с темата.
Водещ:  Да, вие ще охранявате на практика председателството.
Валентин Радев:  Точно така, цялото. Големите сгради – да започнем оттам, защото това е най-голямата задача – НДК, където ще се провеждат срещите, разбира се и другата сграда, освен НДК. Летището, пътищата, изобщо столицата. Това са много ресурси, много голяма ангажираност. И аз забелязах доста добра нагласа в колегите ми тук, които ще отговарят – Главна дирекция „Национална полиция“ и нейният ръководител, които пряко са ангажирани с изграждането на системи в момента, които са недостатъчни. Така че това е един друг проблем – председателството. Има куп други, мога да ги изреждам включително и по границата. Подготвяме хора, които трябва да отиват там – знаете има такива процеси. Включително с промени в образованието – това е много важно също – в Академията на МВР, да обучим повече хора, които да могат да извършват полицейска дейност, с разследване и т.н. И не само това, и редица други задачи, но това са първите, които не търпят отлагане. Има международни проекти, които трябва да бъдат придвижени. Опитваме се с моя екип, който в момента е почти, но все още имам да го формирам, да не изпуснем някакви важни задачи. За щастие, в държавата няма в момента някакви специални случаи, които да отнемат вниманието на ръководството на Министерството на вътрешните работи и на държавното ръководство. Малко по-спокойно работим, въпреки напрегнатостта да открием проблемни въпроси, с които да започнем веднага.
Водещ:  Пред вас ще стоят неизбежно проблемите, свързани с борбата с престъпността, с битовата престъпност, с тероризма и с оглед и на приближаващото председателство, тези проблеми ще застават приоритетно на първо място. Готови ли сте да се справите? Разработвате ли вече вашия софтуер за тази цел?
Валентин Радев:  Такъв собствен нямам, но се опитвам да намеря най-доброто, което е направено досега. Там, където има слаби места, нещо да направим. Започнахме с първите стъпки. Видяхте, че бързо назначихме, това е необходимо, главен секретар на ведомството. Веднага на неговото място на СДВР да назначим човек, също и това направихме, защото трябва да бъдат овладявани тези процеси. Столицата е много голяма. Тук знаете, че живеят над милион и половина, може би са нашите граждани. Така че и това да е под контрол. Да, няма как да не се погледне така отвисоко да се задържи тази битова престъпност поне на тези нива. Не искам да разказвам и така се опитвам как да избягам от това да разказвам какво си мислим да направим, защото ми се струва, че първо трябва да го направим, така да се види дали има начални стъпки и тогава да го коментираме. Но няма да избягам от това да ви кажа нещо, което нещо се случи и е свързано с Пътната полиция. И да припомня на вашите слушатели, че преди няколко години, първото правителство на ГЕРБ, аз бях в другото ведомство, след това народен представител и силно впечатление ми правеше, гледайки отстрани системата, как намаляха тези смъртни случаи по пътищата. От хиляда те слязоха на около пет и нещо, шестстотин. Това беше много важно, че беше се случило и тогава така отстрани се радвах и казвах: да бе, може би магистралите помагат, или не знам какво точно, може би добрата работа на КАТ. Сега разбирам, че те леко са се покачили, на около 700 и малко отгоре, това ще бъде също един акцент от работата ни. Включително и със закупуване на автомобили, което е направила госпожа Бъчварова и бившият министър на МВР са сключили договор миналата година, и сега започваме буквално да заливаме нашите дирекции по места.
Водещ:  Вие и днес връчихте ключове.
Валентин Радев:  Да, затова така ми е пресен споменът и искам да го свържа точно с това, тази борба, буквално с войната по пътищата, даже и тази дума бих употребил, да бъде по-активна и днес си позволих да говоря и сега ще го кажа на служителите на МВР, и на тези, които са на пътя най-вече: да се опитат да дадат максималното. Ето, Министерството, държавата отделят пари, закупуват се нови автомобили. Даже днес бях много приятно изненадан какво има вътре в автомобила, едни специални системи, заснимат ги камери, и как работят с гражданите, включително правят запис на говора ако говорят с гражданите, имат мобилно печатно устройство. Всичко това аз предполагам, че който гражданин се докосне, ако има и добро отношение от полицая, който е професионалист и освен, че наказва лошите, а и помага с всички тези средства, които има. Това е много добре и така ще повдигне, което е много важно според мен и ще го повтарям докато съм на този пост, авторитета и доверието не само в органите на реда, а и в държавните институции. Защото тези хора, полицаите на пътя, най-често се срещат с гражданина. И след това, разбира се, и всички останали в полицейските управления, по всякакъв повод, когато отиват гражданите, те се сблъскват с тях. Това е много важно те да бъдат мотивирани, ако щете, добре облечени, да бъдат така културни, да свикнат хората да търсят помощта на полицията. Това е една моя отдавнашна мечта. Аз много пъти съм я разказвал, дано успеем нещо да правим в тази посока.
Водещ:  Предстои ви, господин министър, да повишите културата на обществото в отношението към българската полиция, както това е в нормалните цивилизовани страни, към които се стремим да достигнем?
Валентин Радев:  Процесът е двустранен. Добре го казахте. Не само едните, но и другите трябва. Разбирам, че това трябва да стане бавно, но като много българи, много други, разбира се, също са живели там. Аз съм пътувал също и виждам как се отнасят към полицаите в Щатите, в Канада, в Англия. Постоянно го давам за пример трябва да се опитаме да го направим това. Няма да стане бързо, имам съзнание за това, но постепенно каквото трябва държавата чрез ръководството на Министерството на вътрешните работи ще прави, но нека и те се стараят. И ще се опитаме да ги мотивираме и трябва да намираме добрите кадри, да ги поощряваме, това ще се опитаме да направим.
Водещ:  Как ще го направите, ако случайно бюджетът на вашето ведомство, бъде намален за догодина?
Валентин Радев:  Първото нещо, което ще направя, ще се вгледаме, какво имат другите държави, къде се намираме ние. Защото, ако нещо правим сами, трябва да се сравняваме с някои и да решим къде сме. Това е първото нещо. Предполагам, че има такава информация, аз просто ще я актуализирам и ще решим какви пари ни трябват за тази численост, защото такива сравнения са важни. Само парите не решават нищо. Става въпрос и за интензивност, за оптимизация. Ще се вгледаме първо в това и следващата стъпка ще бъде, ако решим, че е необходимо и че това ще помогне, тогава ще помолим парламента да отпуска повече средства. Но засега, струва ми се, че това не е първата ни грижа. Първата ни грижа е оптимизацията, защото се дават средства в момента и по линия на председателството, които ще бъдат използвани и след като приключи председателството.

13 май 2017