МВР

ОД Перник

 

Новини

Деца посетиха Първо РУ – Перник

14 малчугани на възраст 6-7 години от детска градина „Райна Княгиня“ № 15 в Перник посетиха Първо РУ – Перник вчера. Под ръководството на г-жа Камелия Милчева, инспектор „Детска педагогическа стая“ децата се запознаха на място с условията, при което се трудят полицаите и колко отговорна, рискована и необходима е тяхната професия за обществото.
С голям интерес малките посетители се запознаха с помощните средства, използвани от служителите на реда. Палките, белезниците, бронежилетките, щитовете и каските ги впечатлиха неимоверно и голяма част от тях пожелаха да ги сложат на телата си. |
Голямо вълнение и любопитство беше предизвикано и от стрелбището, където униформените тренират и залата за фитнес и спорт.
Очакван интерес сред младата аудитория предизвикаха полицейските автомобили, до които се докоснаха и разбраха тяхното предназначение и използваните технически съоръжения. Но най-много бяха впечатлени от полицейското куче, което изпълни множество команди и откри скрит предмет в лек автомобил.
Навсякъде където бяха, малчуганите направиха множество снимки за спомен. Накрая бяха почерпени с бонбони и лакомства и си тръгнаха развълнувани и много впечатлени, с пожелания към полицаите за Весела Коледа и щастлива Нова година.

 

06 дек 2018

ОДМВР – Перник с готовност за осигуряване на добър обществен ред и сигурност на гражданите по време на протестните действия днес

От страна на полицията в областния град са взети всички мерки, за осигуряване на обществения ред и безопасността на гражданите, по време на мирния граждански протест под формата на автошествие, който ще се проведе за времето от 18, 00 ч. до 21, 30 ч.

Със заповед на кмета на община Перник г-жа Вяра Церовска  е разрешено провеждането на мероприятието по маршрут : от хипермаркет Кауфланд в кв. „Изток“, ул. „Бучински път“, ул. „Юрий Гагарин“ – посока кв. „Църква“, ул. „Димитър Благоев“ до кръстовището с ул. „Евгени Ачанов“, обратен завой по ул. „Димитър Благоев“, ул. „Юрий Гагарин“ до кръстовището с ул. „Благой Гебрев“, по ул. „Благой Гебрев“ до кръстовището с ул. „Ленински проспект“ към ул. „Юрий Гагарин“, на кръстовището с ул. „Юрий Гагарин“ посока центъра на гр. Перник до кръстовището с ул. „Рига“, по ул. „Рига“ до кръстовището с ул. „Рашо Димитров“, по ул. „Рашо Димитров“ до кръстовището с ул. „Младен Стоянов“, по ул. „Младен Стоянов“ до кръстовището с ул. „Юрий Гагарин“, по ул. „Юрий Гагарин“ посока центъра на град Перник до кръстовището с ул. „Освобождение“, по ул. „Освобождение“ до паркинг „ТЕВА ПЛАЦ“, по маршрута на автобусна линия № 8 до кръстовището с к кръгово движение, по път 63 до ул. „Угърчин“ до кръстовището с ул. „Трън“ и ул. „Брезник“, по ул. „Брезник“ посока центъра на град Перник до кръстовището с ул. „Св. СВ. Кирил и Методий“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до кръстовището с ул. „Г.С. Раковски“, по ул. „Г. С. Раковски“ до кръстовището с кръгово движение, по ул. „Петко Каравелов“ до ул. „Струма“, по ул. „Струма“ до кръстовището с ул. „Кракра“ при VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, по ул. „Кракра“ до кръстовището с ул. „Миньор“, по ул. „Миньор“ до кръстовището с ул. „Отец Паисий“, ул. „Отец Паисий“ до пътен възел „Марина бара“, по ул. „Софийско шосе“ до кръстовището с кръгово движение път 63 в посока кв. „Хумни дол“ до кръстовището с ул. „Юрий Гагарин“, по ул. „Юрий Гагарин“ до кръстовището с ул. „Клемент Готвалд“, по ул. „Клемент Готвалд“ до кръстовището с ул. „Благой Гебрев“, по ул. „Благой Гебрев“ до кръстовището с ул. „Юрий Гагарин“, по ул. „Юрий Гагарин“ посока центъра на гр. Перник до кръстовището с кръгово движение към ул. „Бучински път“ и крайна точка паркинга хипермаркет Кауфланд в кв. „Изток“.

От полицията апелират протестиращите да спазват закона и регламентирания, съгласно издаденото разрешение на кмета, маршрут за провеждането на протестните действия, за да се осигури и свободното придвижване на останалите жители.  Припомнят, че в закона за събранията, митингите и манифестациите ясно е указано, че който наруши обществения ред и гаранциите за организиране и провеждане на мирно шествие, се наказва с глоба от 50 до 300 лева. Съгласно своите правомощия, органите на реда имат право да връчват разпореждания на гражданите, за спазване на закона по време на провеждащите се протестни шествия.

 

.

22 ное 2018

ОДМВР-Перник с апел за спазване на закона и толерантност

Във връзка с разпространена информация в социалните мрежи и някои електронни сайтове, за очаквани протести на граждани тази вечер от 18,00 ч., изразяващи се в затваряне на основни пътни артерии и улици в гр. Перник и пътен възел „Даскалово“, ОДМВР-Перник напомня на  организаторите на инициативата и участниците в нея, да спазват обществения ред и законовите разпоредби, за да се избегнат предпоставки както за инциденти, така и за нарушаване правата на всички граждани от региона и страната. Проявите на форми на агресия могат да доведат до ескалация на напрежението.
Ръководството на ОДМВР – Перник е взело  всички мерки, целящи гарантиране на живота и здравето на хората. От полицията напомнят да се спазват указанията на униформените на място. Апелът е  по време на шествията да не се допускат провокации от страна на протестиращите към органите на реда и към тези, които не участват в тях, както и към проява на повече търпение и разбиране от страна на останалите граждани.

 

 

 

13 ное 2018

Мирен протест, прераснал в гражданско неподчинение вчера в Перник

Над хиляда човека и автомобили са участвали в проявата

Повече от хиляда перничани, заедно с автомобилите си проведоха протест по повод високите цени на горивата и предстоящото увеличение на „Гражданска отговорност“. Шествието, определено като автопоход имаше разрешение от Община – Перник, да се проведе на пътен възел „Даскалово“ от 18,00 до 20, 00 ч. Мероприятието беше обезпечено с полицейски сили на дирекция „Жандармерия“ и ОДМВР – Перник. Около 19, 00 ч. протестиращите се насочили към блокиране на автомагистрала „Люлин“, свързваща автомагистрала „Струма“. Младо момче се изплъзнало то кордона на силите на реда и било подгонено от униформени, които го върнали при протестиращите. Блокада е продължила до 21,00 ч., когато постепенно движението е пуснато.

13 ное 2018

Стартира Акция на полицията „Зима“

Започна традиционната акция на полицията „Зима“, която ще се провежда през целия месец ноември. В рамките на акцията ще се проведат три кампании: „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Кампанията ще се проведе за времето от 1 ноември до 10 ноември, а 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя. Втората кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците, е определена за времето от 11 ноември до 20 ноември, а 13 ноември е обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя. По традиция Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП в страната ще бъде отбелязан в седмицата на третата неделя на месец ноември (18 ноември 2018 г.). Третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията обхваща периода от 21 до 30 ноември 2018 г., а 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС - жертви на пътя. 
В хода на акция „Зима“ на територията на ОД на МВР - Перник ще се провеждат специализирани операции със съответната насоченост по обявените приоритети. 
През периода 1 – 10 ноември 2018 г. дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ППС с животинска тяга и др. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност. На контрол ще подлежи спазването на въведените ограничения за     движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа. Отношение ще се взема и спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти без светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. 
През периода 11 – 20 ноември 2018 г. дейността да бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.  Контролът ще бъде за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно, особено извън населените места. 
През периода 21 – 30 ноември 2018 г. дейността ще бъде насочена към контрол на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, на поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците. Специализираните полицейски операции  ще са насочени към проверки на изправността на фаровете. 
По време на акцията ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При констатирани нарушения ще бъдат направени предписания до стопаните на пътя. 

02 ное 2018

Ръководството на ОДМВР – Перник връчи 13 нови служебни автомобила

На официална церемония днес бяха връчени ключовете на 13 нови автомобила VW Tiguan и Great Wall Hover за структурите на МВР в областта. Беше отслужен и водосвет за безаварийно и безпроблемно изпълняване на служебните ангажименти с тях от отците Людмил и Борис от храм Св. Иван Рилски в областния град. На тържеството присъстваха Областният управител Ирена Соколова, кметът на община Перник Вяра Церовска, председателят на Окръжен съд – Перник Калин Баталски, директорът на РДПБЗН Емил Марков и директорът на ТДНС Красимир Костадинов. Автомобилите са за поделенията в Перник, Радомир, Брезник и Трън.
Кичовете връчи директорът на Областната дирекция старши комисар Димитър Попов. Той пожела на служителите да ги ползват по предназначение, за гарантиране сигурността и безопасността на гражданите от региона.
„Тези автомобили са доказателство за грижите към служителите на МВР, за тяхната сигурност. Когато сте обезпечени и сигурни, вие ще можете по-успешно да изпълнявате ангажиментите си и да гарантирате спокойствието на хората“ – каза областният управител Ирена Соколова. Губернаторът награди и тазгодишният победител в националния конкурс „Пътен полицай на годината“ Румен Евтимов. Той и колегата му Мартин Стоянов, също участвал в конкурса бяха поканени от г-жа Соколова, да посетят Брюксел в рамките на три дни.
Кметът Вяра Церовска също поздрави представителите на полицията за новата придобивка, подчертавайки, че трябва да благодарим на правителството за осигурения щит за сигурността на страната. А основата на този щит са именно хората, работещи в структурите на МВР.
Автомобилите са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“, като част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн., които ЕС отпусна на Р България през есента на 2016 г.
Те са оборудвани с комуникационен терминал ТЕТРА, система за автоматична идентификация на регистрационните номера на моторните превозни средства, таблетно устройство, светлинно-звукова система, конуси е разтегателни бариери.
Новите коли са предназначени за опазване на обществения ред в граничните зони. Те са за областните дирекции на МВР, на чиято територия има външни граници за ЕС.

31 окт 2018