МВР

ОД Перник

 

Новини

РДПБЗН: Да опазим природата от ПОЖАРИ !

Необичайно високите дневни температури и продължителното засушаване, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишават вероятността от възникване на запалвания и последващи пожари в земеделските земи и горските територии.

Ежегодно пожарите в природата причиняват огромни загуби на страната и нанасят сериозни вреди на околната среда. Унищожава се природното богатство – горите, загиват различни животински видове, опожаряват се селскостопански сгради, съоръжения и жилища. Много са и регистрираните случаи на загинали и пострадали граждани от огнената стихия в бита и природата.

От началото на годината в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Перник са регистрирани общо 719 пожари, като за същия период на миналата година са били 232. Пожарите без загуби са 611 броя, а през същия период на миналата година 163 броя - близо 4 пъти повече пожари в сухи треви в сравнение с миналата година. Пожарите в горския фонд от началото на годината до момента са 14 броя, като за същия период на миналата година е бил само 1 брой - отново много повече пожари през 2019 г.

Анализа на причините показва, че всички пожари в сухи треви и горски масиви са причинени от дейността на човека и само 2 % се дължат на природни явления.

В разгара на горещите летни месеци и предстоящата жътвена кампания, за да се предотвратят пагубните за природата и хората последици от пожари, е необходимо да се знае следното:

 • Със заповед на областният управител на област Перник е определен пожароопасния сезон в горите. Обръщаме внимание, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност през летния пожароопасен сезон. Забранено е паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горски фонд. Деянието е инкриминирано – чл.331, ал.2 от НК: „Който запали стърнище, вследствие на което предизвика пожар в горския фонд, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лв.”.
  Небрежното боравене с огън е най-честата причина за възникване на пожари от такова естество. Затова трябва да се спазват правилата за палене на огън в гората. Мястото се определя след преценка на пожарния риск за околните насаждения, по възможност трябва да е в близост до вода (язовир, река, ручей, извор, чешма). Огнището се подготвя кръгло, с диаметър до 1 м и се огражда с венец от камъни с височина около 20 см. или се вкопава в земята, като извадената от него пръст се насипва по периферията. Огнището се огражда с минерализована ивица – това е ивица, почистена от цялата тревна маса до почвения слой. В никакъв случай огънят не се оставя без наблюдение. Мястото не се напуска от хората, преди да е напълно изгасен. При ветровито време не се пали огън - летящите искри и въглени разпространяват огъня в неочаквани посоки, той се разраства и обхваща огромни площи за кратко време;
 • Абсолютно недопустимо е да бъде изхвърлена незагасена угарка от цигара в леснозапалима среда. Макар и малка по размери, тя притежава достатъчна „огнева мощ” да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея;
 • Изхвърлянето на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност има ефект на лупа вследствие продължителното слънчево нагряване и също се превръща във фатален огнеизточник;
 • Има случаи, в които техническа неизправност на машина или превозно средство, работещо в гората или земеделската земя може да причини огнено бедствие. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горските или земеделските територии, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.
 • В случай на пожар - не губете време. Незабавно се обадете на телефон 112.
През летния пожароопасен сезон е изключително важно да бъдем разумни, предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата около нас!

21 юни 2019

Двама криминално проявени са задържани за търговия и притежаване на наркотични вещества

Иззети са марихуана, амфетамин и екстази

Акциите са проведени от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник и криминалисти от Второ РУ.
На 18 юни, на ул. „Вардар“ в областния център спецполицаи от областната дирекция задържали 27-годишен перничанин в момент на продажба на наркотици. По-късно бил претърсен района  и входа на блока в който живее. Иззети са около 50 грама марихуана, 50 грама амфетамин и 50 хапчета екстази.
Вчера, в пернишкия кв. „Изток“ е проверен 19-годишен младеж. При направения му личен обиск са иззети около 7 грама амфетамин.
Двамата са познати на полицията и са задържани за 24 ч. с полицейска мярка.
Започнати са досъдебни производства и действията по разследванията продължават.

20 юни 2019

Полицията издирва 84 годишна жена

ОДМВР – Перник издирва Мара Борисова Заркова, на 84 г. Жената е в неизвестност от 14 май тази година и е с постоянен адрес гр. Перник.  Последно е забелязана на 08 май 2019 г. в района на радомирското с. Поцърненци, където притежава наследствена къща.
Висока е около 160 см.; с кафяви очи; къса боядисана и разресана на път коса  и  леко  пълно телосложение.  Същата се  подържа в добър  външен  вид  и  изглажда видимо  по-млада  от   действителната  си  възраст.  По данни на сина й, майка му  Мара Борисова Заркова  страда  от лека форма на старческа  деменция. В деня в който е била видяна за последно в  района на с. Поцърненци, общ.Радомир,  същата е била облечена в бежово – жълто  яке  от  плат   и  зелена  на  цвят пола.
Който има информация за жената, да се обади на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

31 май 2019

Директорът на ОДМВР – Перник, областният управител и кметът на Радомир връчиха наградите на финалистите в Националната програма „Работата на полицията в училищата“ 2018/2019 г.

Финалният етап от Националната програма „Работа на полицията в училищата" под мотото: „Ваканция – здравей! Да играем безопасно!" домакинства община Радомир с провеждането на спортно състезание. Събитието се състоя на градския стадион.В общо шестте отбора се включиха ученици от 4 и 5 клас от общините Радомир, Земен и Ковачевци, които премериха сили и бързина в няколко отделни етапа.
Чрез тях те демонстрираха знания и умения за овладяване на агресията, хулиганските и вандалски прояви, превенцията на престъпността, безопасността на движението по пътищата и основните дейности на полицията и нейните служби за помощ и съдействие на гражданите.
Отборите, представили се на призовите места, бяха отличени от областния управител Ирена Соколова, директорът на ОДМВР - Перник старши комисар Димитър Попов и кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.
Соколова поздрави организаторите на инициативата в лицето на ОДМВР, РУ-Радомир и МКБППМП - Радомир:
 "През своето 19-годишно съществуване програмата „Работа на полицията в училищата" се доказа като всеобхватна и резултатна в гарантирането на безопасността на децата. Всеки випуск ученици, чрез ролеви ситуации, игри и полезни знания, се запознава отблизо със задълженията и отговорностите на действащ полицейски екип. Вярвам, че този проект има своето бъдеще и отразява институционалното отношение, ангажираност и грижата към подрастващите в посока на личната им безопасност, както навън, така и в интернет пространството.", каза губернаторъ
Националната програма „Работа на полицията в училищата" стартира през 2000 година и има за цел засилване на присъствието на полицейските служители в учебните заведения и запознаване на децата с теми, които ще доведат до намаляване на противообществените прояви и престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни и повишаване на тяхната сигурност и безопасност

 

30 май 2019

Ученици показаха уменията си при извънредни ситуации

Областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" се проведе днес в Перник. Проявата е под патронажа на областния управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова. Организатори са РДПБЗН – Перник, РОУ и Областен съвет на БЧК. Награденият фонд е осигурен от Областна администрация  - Перник.
На първо място се класира XII ОУ „Васил Левски", на второ учениците от VIII ОУ „Кракра Пернишки", а трети  са възпитаниците на ОУ „Алеко Константинов"

Надпреварата включваше два етапа – теоретичен и демонстративе.Учениците демонстрираха уменията и реакциите си за действие в обособени центрове за земетресение, център производствени аварии, който включва - химическа, биологична и радиационна защита, индивидуални средства за защита, оказване на първа долекарска помощ на пострадали при бедствия, наводнения и гасене на пожари.
Отборът победител ще представи област Перник на републиканския кръг от ученически състезания по Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации, който ще се проведе на 26, 27 и 28 юни 2019 г., в Стара Загора.
Наградите връчиха зам.-областният управител Иво Иванов и служители от ГДПБЗН- София и РДПБЗН – Перник.

30 май 2019

С кратко тържество приключи учебната година на Детското полицейско управление в Перник

Децата от 3-ти „Г“клас при Основно училище „Св. Иван Рилски” приключиха успешно първата година от обучението си в Детското полицейско управление /ДПУ/. 20 са участниците в инициативата, които с много жар и инициативност посещаваха обучителните занимания през годината.
ДПУ се провежда за първи път в такъв формат – две учебни години. Приемник е на детските полицейски  академии, които се провеждаха ежегодно във всички общини на областта.
Целта на обучението е децата да придобият по-ясна представа за работата на полицаите каза в заключителното занимание Владислав Шишков – инспектор „Детска педагогическа стая“ при Първо РУ. По време на обучението те научават как да оказват първа помощ на пострадал, как да се държат по време на бедствия, как да се движат правилно по пътищата и да спазват правилата на движение. В специален курс те се запознават и с обучението на полицейските кучета и още много други интересни и достъпни за възрастта им.
На финала на първата учебна година на учениците им бяха показани новите автомобили, с които разполага пернишката полиция, както и някои от основните им „екстри” .
Преди да излязат във ваканция от това обучение, учениците показаха какво са научили и отговориха на доста въпроси пред служителите от Първо РУ.

29 май 2019

XVII областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ ще се проведе в Перник

На 30.05.2019 г. от 10,00 часа в сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, гр. Перник, ул.“Граово“ № 1А ще се проведе XVII областно ученическо  състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“.
Организатор – РДПБЗН-Перник в партньорство с РУО на МОН и Областна администрация на област Перник.
Откриване на състезанието – 10,00 часа.
Участници – право на участие имат отбори от по четирима състезатели (ученици от шести и седми клас) и един ръководител – педагог от всички училища на територията на област Перник. В РДПБЗН-Перник са регистрирани заявки за участие от три отбора.
Състезанието включва теоретическа и практическа част.
Теоретическата част представлява проверка на усвоените теоретични знания за действия при бедствия, аварии, катастрофи, пожари и оказване на първа помощ от І до VІІ клас чрез индивидуален тест съдържащ 30 въпроса, в който участва всеки състезател.
Практическата част е проверка на придобитите умения и навици за защита чрез състезателни игри, в които участват по трима състезатели на отбора. Осъществява се в учебни центрове по теми и учебни въпроси. Учебните центрове са четири:

 • І – „Защита при бедствия“;
 • ІІ – „Защита при промишлени аварии, радиоактивно заразяване, химическо замърсяване и биологични агенти“;
 • ІІІ – „Пожарна безопасност“;
 • ІV – „Първа помощ“.

Класиране – на първо място се класира отборът получил най-много точки от сбора на точките от теоретичната и практическата проверка на знанията и уменията на състезател за най-кратко време.

Награждаване на отборите – около 12,00 часа.

 

 

 

29 май 2019