МВР

ОД Търговище

 


КАКВО СЪВЕТВАТ ПЪТНИТЕ ПОЛИЦАИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА АБИТУРИЕНТСКИТЕ БАЛОВЕ

 

 По време на предстоящите през този месец абитуриентски балове е налице сериозна опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти. Рисковите фактори са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост или чрез извършване на опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници/показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно – към пешеходците; посещение на заведения с автомобили, управлявани от употребили алкохол и неправоспособни след края на баловете – в нощните и ранните сутрешни часове в деня на тържеството и през следващите дни.

 Статистиката сочи, че най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години в страната са настъпили след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост.

 За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на самите абитуриенти, както и на техните родители, приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържеството им. За да не бъде помрачено по нелеп начин празничното настроение на всички тях, от “Пътна полиция” ги съветват да спазват следните препоръки:

КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

• Вашето приповдигнато настроение на този празник е понятно и логично. Не забравяйте обаче, че силните емоции често са лош съветник и понякога водят до загуба на чувството за предпазливост.

• В празничния ден на коктейла или обяда у дома или в заведение е нормално да се почерпите, но нерядко това впоследствие води до вземане на “смели” решения като: показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, викове, размахване на бутилки и др. Тъй като това е ваш празник, именно вие най-успешно според нас можете да въздействате на приятелите си да не рискуват излишно и да не излагат по този начин празника ви на опасност от евентуален тъжен провал.


• Непременно осигурете неупотребил този ден алкохол водач, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен в случай че се наложи да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.

• Не се съгласявайте, колкото и да е голяма еуфорията ви след абитуриентския бал, оттам да ви откарват с автомобил хора, които е вероятно да са употребили алкохол или да са неправоспособни. Ако лично вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили и да не се поддавате на провокации за състезаване с останалите, при което често се нарушават правилата за движение


• - Не се показвайте от прозорците и люковете на автомобилите и не сядайте  на рамките върху рамките на вратите им по време на движение– това носи голям риск и застрашава живота ви. Не размахвайте от прозорците балони, бутилки, видеокамери и фотоапарати.

• След бала нерядко възникват спонтанни предложения празникът да продължи на друго място. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради управление на МПС с превишена скорост, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача и др. Нашият съвет е въпреки разбираемия висок градус на настроението ви да не се съгласявате с подобни предложения.


КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

• Съветът към вас е в този празничен за децата ви ден абитуриентите да не шофират, дори да са правоспособни. Предвид особеното им емоционално състояние те лесно могат да допуснат грешки зад волана. По-добре е при пътуванията от дома ви до училището, до дома на класната ръководителка и до заведението на бала зад волана да бъдете вие, родителят, или ваш близък приятел с достатъчно шофьорски опит. Ако все пак предоставите на вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

• Настойчиво помолете вашите деца-абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях в празничната вечер. При необходимост – за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред, потърсете съдействие от полицейските органи  на тел. 112 или този на най-близкото поделение на МВР


• На тържеството у дома ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и приятелите, които го съпровождат.

• Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления контрол в празничните дни от органите на “Пътна полиция” за опасни нарушения като: неправилно превозване на пътници, показали се отвън от прозорците и люковете на автомобилите, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания и др. Децата ви-абитуриенти трябва много добре да знаят, че въпреки че това е техният празник, и тогава за тях и за приятелите им, които ги придружават, в пълна сила важат правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движение по пътищата.