МВР

ОД Търговище

 

Новини

В хода на превантивна акция за пътна безопасност са установени 8 неправоспособни водачи и трима, управляващи след употреба на алкохолПриключи специализираната операция на „Пътна полиция“, свързана с подобряване на безопасността н движението, която бе проведена от 18 до 22.06.2019 г. в цялата страна. В нея освен пътни полицаи участваха и техни колеги от „Охранителна полиция“ с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Акценти в активната контролна дейност бяха: спазване на скоростните режими, неправоспособност на шофьорите, ползване на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, неправилно изпреварване, отнемане на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание бе отделено и на водачите на мотоциклети - на тяхната правоспособност, на видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства и на използването на защитни каски от водачите и спътниците им.

По време на превантивната акция по пътищата на област Търговище са били проверени 976 МПС. За констатираните от тях нарушения по Закона за движение по пътищата полицейските служители са съставили на съответните водачи 67 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 208 глоби по фиш. По време на проверките  контролните органи след извършване на справка за проверяваните от тях МПС са установили 41 случая на невръчени на водачи електронни фишове,  които са им връчили на място. В хода на акцията са установени 8 водачи, управляващи МПС, без да притежават свидетелство за управление, и трима водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол. 7 от проверените МПС не са били регистрирани по надлежния ред. Значителен е броят на случаите на превозване на деца без детски обезопасителни системи – 36. Констатиран е и един случай на управление на двуколесно МПС без защитна каска.


24 юни 2019

Засилен пътен контрол стартира на територията на цялата страна

Акцията е предприета във връзка с настъпилите през последните дни тежки пътни инцидентиСпециализирана операция на „Пътна полиция“ стартира в 14 ч днес в област Търговище, както и в цялата страна. В ОД МВР-Търговище е изготвен и утвърден план за провеждането й, с който е създадена организация за осъществяване на ефективен контрол по пътищата на областта с цел ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти и подобряване на безопасността на движението. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, неправилното изпреварване, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.

Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци със засилен трафик на движението на МПС, както и на места с въведена временна организация на пътя. В акцията освен служители на сектор„Пътна полиция“ в областната дирекция ще участват и техни колеги от „Охранителна полиция“ в районните управления в състава й, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Специализираната полицейска операция ще продължи до края на седмицата. Същевременно продължава и предприетата операция на „Пътна полиция“ за летния сезон. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.18 юни 2019

Лятна доза безопасност

Практически препоръки на „Пътна полиция” за деца и възрастни през лятната ваканцияЗА ПЕШЕХОДЦИ

1.    Върви по тротоара
2.    Използвай подлезите и надлезите
3.    Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета
4.    Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки
5.    Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини
6.    Пресичай улицата бързо
7.    Пресичай само на зелено
8.    Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли
9.    Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш
10.    Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове
11.    Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай
12.    Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ


1.    Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)
2.    Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива
3.    Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя
4.    Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години
5.    Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години
6.    Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители
7.    Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града
8.    Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото
9.    Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него
10.    Използвай велоалеята, ако има такава  
11.    Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори.
12.    За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед

ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА


1.    Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2.    Шофирай трезвен. Не се дрогирай
3.    Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш
4.    Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)
5.    Използвай обезопасителен колан/ защитна каска
6.    Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска
7.    Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия
8.    Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците
9.    Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)
10.    Бъди толерантен към останалите
11.    Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи
12.    Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност

ЗА ПЪТНИЦИ


1.    Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)
2.    Пътувай при трезвен и недрогиран водач
3.    Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска
4.    Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство
5.    Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката
6.    Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години
7.    Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка
8.    Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара
9.    Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца
10.    Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска
11.    Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила
12.    Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници


17 юни 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. юни 2019 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. юни 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:

– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 13 .06.2019 г.:  в селата  Дралфа(10 ч), Маково(13 ч) и Миладиновци(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 20.06.2019 г.: в селата Голямо Градище(10 ч), Люблен(13 ч) и Гърчиново(15 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 27.06.2019 г. – в селата Орач (10 ч), Длъжка поляна(13 ч) и Стара речка(15 ч).

05 юни 2019

Възможно е временно затруднение в движението на МПС на територията на област Търговище през идните няколко дни

На 6, 7, 8 и 9 юни през територията на областите Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград и Русе ще преминат военни формирования с едрогабаритна техника
Възможно е временно затруднение на движението на автомобили по основни пътища на територията на областите Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград и Русе на 6, 7, 8 и 9 юни, поради преминаването на военни формирования с едрогабаритна техника за участие в учение на НАТО.

На 6 юни от 9,30 часа поетапно през един час започва предвижването на 3 военни формирования с едрогабаритна техника, които ще се придвижват от ГКПП „Капитан Петко войвода“ по маршрут – гр. Тополовград-гр. Елхово-с. Тенево, където е предвидено време за презареждане и престой. След това колоните продължават към пътен възел "Петолъчката" - гр. Котел - гр. Омуртаг - гр. Разград - полигон „Николово“ - ГКПП „Русе“. Същите формирования се очаква да преминат през територията на област Търговище в следобедните часове на 6 юни 2019 г.

На 7, 8 и 9.06.2019 г. през територията на област Търговище в посока Русе се очаква да премине по едно военно формирование с едрогабаритна техника по гореспоменатия маршрут на ден, като на 8.06.2019  г. това ще стане в предиобедните часове на деня, а на 9.06.2019 г. – следобед.

 „Пътна полиция“ и Военна полиция са взели всички необходими мерки по съпровождането на техниката и обезпечаване на опасните участъци и уязвимите кръстовища. Умоляват се водачите, които ще пътуват по тези направления на посочените дати, по възможност да изберат алтернативни маршрути или часове на придвижване. Да не навлизат в колоната, както и да изпълняват стриктно указанията на униформените и временната организация на движението, ако е въведена такава.


05 юни 2019

Успешно приключи специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления и правонарушения в малките населени места

В нея участваха съвместни екипи от служители на районните управления и на дирекция „Жандармерия“ при ГДНПОперацията бе проведена на територията на област Търговище за времето от 12.04. до 31.05.2019 г. Основната й цел бе противодействие и превенция на престъпленията и нарушенията на обществения ред  в райони с по-голяма концентрация на такива(определени на база предварително изготвен анализ на динамиката на конвенционалната престъпност в областта), както в малки, слабо населени и отдалечени места и вилни зони, в които няма постоянно полицейско присъствие.

Съвместните екипи на районните управления в състава на областната дирекция и на Зоналното жандармерийско управление-Варна осъществяваха активен контрол върху поведението на водачите на МПС за спазване на изискванията на Закона за движение по пътищата, извършваха проверка на лица и ППС, както и на места за подслон, на питейни и увеселителни заведения, на заложни къщи и пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, с цел евентуално установяване на инкриминирани вещи. В хода на акцията бе осъществено засилено полицейско присъствие в тези райони както в светлата, така и в тъмната част на денонощието, което несъмнено повишава чувството за сигурност у жителите им.

По време на операцията екипите са извършили проверки на 254 МПС. За установени от тях престъпления по Наказателния кодекс са образувани три бързи полицейски производства в община Омуртаг – за управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила(престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК); за управление на МПС от неправоспособен водач в едногодишния срок на наложеното му наказание за същото деяние(престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК); и за управление на МПС, нерегистрирано по надлежния ред(престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК). Служителите от смесените екипи са констатирали и са взели отношение по 295 нарушения по Закона за движение по пътищата. Наложени 6 принудителни административни мерки/ПАМ/ по същия закон. Наложени са съответните санкции и за установени от тях 18 случая на нарушения по Закона за българските лични документи, Кодекса за застраховането и наредбите за опазване на обществения ред в съставните общини на областта. Издадени са протоколи за предупреждение и полицейски разпореждания по Закона за МВР.

Паралелно с осъществяване на контролна дейност полицейските служители със съдействието на представители на местната власт са разговаряли с превантивна цел със самотно живеещи възрастни хора в тези населени места относно опазване сигурността им и тази на имуществото им, както и за евентуален риск да бъдат въведени в заблуждение по различни измамни схеми.
Изготвеният в областната дирекция анализ категорично сочи, че за времето, от когато се провеждат такива операции със смесени екипи/ от м. ноември 2018 г./, е налице спад в броя на престъпленията с най-висок относителен дял в структурата на престъпността в областта – тези срещу собствеността/като кражби на инструменти, хранителни продукти, зимнина, покъщнина/, което несъмнено е доказателство за тяхната ефективност.

05 юни 2019

МВР осигурява безплатни почивки за деца на загинали и пострадали полицаи и пожарникариЗа поредна година Министерството на вътрешните работи осигурява безплатни почивки за семействата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг служители. Общо 42 деца и 26-има възрастни, техни родители или настойници, от столицата и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Шумен ще летуват в базите на ведомството в Несебър, Созопол и Долна баня. Седемдневните ваканции са през месеците юни, юли и септември.  

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 юни 2019