МВР

ОД Търговище

 

Новини

Близо два пъти повече пътни превозни средства са проверени в областта по време на акция „ЗИМА“ в сравнение с миналогодишното й издание

За неспазване на правилата за движение освен водачи на МПС са санкционирани 24 пешеходци и 9 души, управлявали каруци
Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2021 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” бе подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия.   Акцентът на активната контролна дейност бе върху ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на някои рискови групи участници в движението – пешеходци, велосипедисти, водачи на ППС с животинска тяга, както и на водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за този сезон автомобили.

От 2014 г. насам акцията включва три тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. В хода й по пътищата на областта бяха осъществени три специализирани полицейски операции и се провеждаха регулярни проверки за безопасността на движението. През м.ноември т. г. на територията на област Търговище контролните органи са проверили общо 964 пътни превозни средства/ППС/, което представлява чувствително увеличение с проверените през миналогодишното издание на традиционната превантивна акция ППС – 511. От проверените по време на настоящата превантивна акция ППС 662 са леки автомобила, 241 - товарни автомобили, 24 – ППС с животинска тяга/каруци/, 9 - селскостопански машини, 11 – мотопеди, 8 - велосипеди, 7 – мотоциклети, и 2 – индивидуални електрически превозни средства.

От извършените проверки прави впечатление, че голямата част от водачите подхождат с необходимата отговорност към подготовката на  своите МПС за управление при зимни условия - установените по време на акцията случаи на управление на ППС с неизправности са едва 11. Най-много са случаите на управление на превозни средства с разкъсани или износени гуми - 8. Констатиран е само един случай на управление на МПС с неизправности по осветителните системи и сигнализацията му.

За установените от тях нарушения контролните органи са съставили 2 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 9 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата/Тук не са включени издадените електронни фишове/, като една от тях е наложена на велосипедист. Прави впечатление и че за неспазване на нормативните изисквания за пътна безопасност са санкционирани 9 водачи на ППС с животинска тяга - съставени са 3 акта и са наложени 6 глоби по фиш на управляващи каруци. Освен водачи на ППС в хода на акцията са санкционирани и 24 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като на трима от тях са съставени актове за неправилно пресичане, а на 21 са наложени глоби по фиш.

По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили 3 предписания до органите на АПИ, свързани с необходимост от отстраняване на недостатъци по пътни настилки и сигнализацията с пътни знаци и маркировка. Две от тях вече са изпълнени. Изготвени са и 3 предписания до органи на местната власт за необходимост от подобряване на улично осветление и отстраняване недостатъци по пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътната маркировка, които са изпълнени своевременно.

02 дек 2021

От ГДНП напомнят на шофьорите да не оставят автомобилите си с ключ в контакта и без надзор
Това е и нарушение на закона, но и предпоставка колата да стане обект на противозаконно отнемане
С настъпването на зимния сезон са налице предпоставки моторните превозни средства да станат лесно обект на кражба. Въпреки че не се наблюдава зачестяване на противозаконно отнемане на МПС, от ГД ”Национална полиция” напомнят на водачите да не напускат автомобилите си незаключени с поставен ключ в контакта или с работещ двигател. Това е предпоставка колата да стане лесен обект на кражба.  

Посегателствата над автомобили „на ключ“ най-често се случват в три основни ситуации:
- пред жилищата и офисите, когато водачите чистят колите си от сняг или се опитват да затоплят купето преди предстоящо пътуване;
- при изпращането на децата в училище или детската градина;
 -при бързи покупки от павилиони и гишета по улиците.


Дори и за кратък период от време, автомобилите никога не бива да бъдат оставяни незаключени. Такова е и изискването на чл. 96 от ЗДвП.01 дек 2021

Изборният ден в Търговище приключи без нарушения на обществения ред
В област Търговище дeнят нa втория тур от избopитe зa президент и вицепрезидент на Република България пpeминa в cпoĸoйнa oбcтaнoвĸa, бeз cъщecтвeни нapyшeния нa oбщecтвeния peд и инциденти. Kъм 20,16 ч пpиĸлючи paбoтa и пocлeднaтa избиpaтeлнa ceĸция в oблacттa.    Cъздaдeнa e нeoбxoдимaтa opгaнизaция зa oбeзпeчaвaнe нa oxpaнa oт cлyжитeлитe нa MBP пpи тpaнcпopтиpaнeтo нa избopнитe ĸнижa и пpeдaвaнeтo им oт ceĸциoннитe избиpaтeлни ĸoмиcии/CИK/ в Paйoннaтa избиpaтeлнa ĸoмиcия/PИK/. Πpeнacянeтo нa избopнитe мaтepиaли oт PИK дo ЦИK-Coфия cъщo щe бъдe oбeзпeчeнo c пoлицeйcĸa oxpaнa.    

От 16.11.2021 г., когато в паспортните служби започна приемът на искания за издаване на удостоверения за гласуване, до края на днешния изборен ден, в  сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Търговище и в звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг са издадени  6 удостоверения за гласуване нa гpaждaни, ĸoитo нe пpитeжaвaт вaлидни дoĸyмeнти (личнa ĸapтa или личeн /зeлeн/ пacпopт), зaщoтo ca изгyбeни, oтĸpaднaти, пoвpeдeни, yнищoжeни или c изтeĸъл cpoĸ. Днес в сектора и в звената му в двете районни управления са връчени 15 изработени лични карти на такива граждани.

Πpoдължaвa cъвмecтнaтa paбoтa нa oпepaтивния щaб в OДMBP-Тъpгoвищe c инcтитyциитe, aнгaжиpaни c избopния пpoцec. Дeжypнитe пoлицeйcĸи eĸипи ocтaвaт в гoтoвнocт зa peaгиpaнe пpи възниĸнaлa нeoбxoдимocт.

21 ное 2021

В спокойна обстановка започна изборният ден в област Търговище

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Търговище и звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг ще работят днес от 08,30 ч. до 19,30 ч.
Денят на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България в областта започна в спокойна обстановка. Преди началото му не са регистрирани нарушения на обществения ред. Снощи охраната на всички избирателни секции в областта бе поета от полицейски служители, тази сутрин секционните помещения са предадени на съответните избирателни комисии. Около 260 служители на МВР са пряко ангажирани с охраната на избирателните секции в региона в деня на вота. Предприети са всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното и законосъобразно протичане на изборния ден. Сформираните мобилни полицейски екипи са в готовност незабавно да реагират на евентуални сигнали за престъпления против политическите права на гражданите, и да извършват прецизни проверки по тях.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
По решение на СИК при необходимост председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението.


Създадена е организация сектор„Български документи за самоличност“ в областната дирекция и звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг да работят днес от 8.30 до 19.30 часа.  Служителите им ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. Искания за удостоверения се приемат до 19 ч.
В сектора и в паспортните звена в РУ-Попово и РУ-Омуртаг  за периода от  16.11.2021 г. до  момента са издадени 6 удостоверения на граждани, непритежаващи валидни документи за самоличност, с които те да упражнят правото си на глас. За същия период от време са издадени и връчени на граждани 236 лични карти. От „Български документи за самоличност“ припомнят, че удостоверение за гласуване се издава само след приемане на заявление за издаване на лична карта и след платена такса за услугата. То се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден -  21 ноември 2021 г.

Напомняме на гражданите  още, че могат да подават сигнали за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на функциониращата денонощно в Министерството на вътрешните работи открита линия - телефон 02/9011298, и имейл – [email protected]  Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са съотносими към дейността на МВР. Сигнали се приемат и в районните управления в Търговище, Попово и Омуртаг, както и на тел. 112.
21 ное 2021

Днес отбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествияСъс своя резолюция от 2005 г. Генералната асамблея на организацията на Обединените нации отрежда всяка трета неделя от месец ноември е да бъде отбелязвана като “Ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия”. Тази година мотото на организаторите е „Помним! Подкрепяме! Действаме!“

Статистиката за тежките пътни инциденти в област Търговище за последните няколко години е следната:от началото на 2021 г. до момента - 39 тежки ПТП/8 загинали в тях граждани и 48 ранени/ За същия период от време данните за предходните години са следните:  2020 г. – 50 тежки ПТП/10 загинали, 52 ранени/, 2019 г. – 44 тежки ПТП/15 загинали, 46 ранени/, 2018 г./52 тежки ПТП/13 загинали, 53 ранени/. Анализът сочи като най-често срещани причини за тежките пътни инциденти управление на МПС с превишена скорост, неправилни маневри от страна на водачите, неправилно движение по пътното платно на МПС  и неправилното му пресичане от пешеходци.


Днес от 10 ч в православния храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Търговище ставрофорен иконом Славчо Проданов отслужи панихида за загиналите в тежки пътни инциденти по пътищата на областта ни. Паметта им с присъствието си почетоха комисар Димитър Димитров - началник на отдел "Охранителна полиция" в областната дирекция, гл. инсп. Иван Стефанов - началник на сектор"Пътна полиция", началникът на РУ-Търговище гл. инсп. Светлин Петев и началник сектор в отдел "Охранителна полиция" на дирекцията гл. инсп. Иван Александров.  На службата в храма присъства и областният управител Станимир Парашкевов.


21 ное 2021

Утре започва третият етап на акция „Зима“, насочен към водачите на МПС
Третият етап на акцията започва утре и ще продължи до края на месец ноември. Фокусът е поставен върху техническата изправност на моторните превозни средства. През тези 10 дни екипите на полицията ще следят автомобилите да са с гуми, подходящи за движение при зимни условия, и с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Освен това ще се проверява изправността на стъклопочистващите и осветителните системи. Водачите трябва да  подготвят автомобилите си за сезона и да бъдат особено внимателни при управление при зимни условия, защото на места вече, особено в сутрешните часове, има заледявания по пътищата.
 

Акция "Зима" е насочена към всички участници в движението по пътищата. Тя е разделена на три етапа, всеки един от които се провежда в рамките на 10 дни през целия месец ноември. По време на първия се обръща внимание на водачите на безмоторни превозни средства и индивидуални електрически превозни средства. Втората десетдневка е посветена на пешеходците, а третата на водачите на моторни превозни средства.

19 ное 2021

21 ноември – Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Обръщение на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков към гражданите


Всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, след като от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. с резолюция е взето това решение.

 На 21 ноември тази година светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни увреждания. С различни светски и религиозни събития хората ще изразят своята съпричастност към болката от загубата на деца, родители и приятели и към страданията на онези, които са лекували или още лекуват травмите си.

Ние сме част от тази действителност и не спираме да търсим начини за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти. Последиците от всяко едно тежко пътнотранспортно произшествие не може да са измерими и заменими, когато засягат човешкия живот. В световен мащаб човечеството търпи загуби, които не може да бъдат поправени, но усилията на семействата на пострадалите при пътните злополуки, държавните и местни органи, гражданските формирования, неправителствените и бизнес организации са постоянни и бележат съществено развитие в областта на прилагането на мерки за ограничаване на този вид травматизъм. Поставят се и по-сериозни и амбициозни цели — за намаляване и дори достигане до нула на жертвите от пътни инциденти. Република България активно участва в международните програми и събития и според реалностите се включва със свои предложения, активности и реализации, подпомагащи глобалните такива.

Обръщам се към Вас с призив да се присъедините към Световния ден и да подкрепите хората, които имат нужда от помощ вследствие на претърпяна травма от пътнотранспортно произшествие. Нека на 21 ноември отдадем своята почит към жертвите от катастрофи и се обединим в усилията си за съхраняване на човешкия живот. Нека хората, които ежедневно се движат по улиците и по пътищата, да се чувстват сигурни и да се връщат в края на деня живи и здрави при семействата си. Нека помним, че само за една година (2020 г.) по пътищата на страната при 5710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7121 човека, а за десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените —  6347.

16 ное 2021