МВР

ОД Търговище

 

Новини

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства
ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от маскиран и нереален пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Уточняваме, че в МВР не съществува електронна поща с такъв адрес.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.   

15 яну 2020

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. януари 2020 г.
Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. януари 2020 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 16 .01.2020 г.:  в селата  Драгановец(10 ч), Вардун(13 ч) и Черковна(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 23.01.2020 г.: в селата Голямо Градище(10 ч), Люблен(13 ч) и Гърчиново(15 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 30.01.2020 г. – в селата Птичево(10 ч), Горско село(13 ч) и Змейно(15 ч).
07 яну 2020

6 случая на управление на МПС след употреба на алкохол са констатирани по време на полицейска операция през зимните празнициВъв връзка с отминалите коледни и новогодишни празници и свързаното с тях увеличаване на автомобилния трафик с цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата на територията на област Търговище бе проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“. Нейната основна цел бе нулева толерантност към водачи, управляващи МПС след  употреба на алкохол, под въздействието на наркотични вещества или пък без да притежават свидетелство за правоуправление. Същевременно в хода на акцията бе осъществяван и активен контрол за спазване от водачите на МПС на скоростните режими, като за целта  бяха използвани всички налични технически средства.

Установени са 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух между 0,5 и 1,2 промила, и други 3 случая на управление с концентрация на алкохол над 1,2 промила, което е престъпление от общ характер – по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Най-високата измерена концентрация на алкохол в издишания от водач въздух е 3,1 промила. За шофиране след употреба на алкохол служители на областната дирекция са съставили на съответните водачи на МПС 6 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Издадени са общо 10 заповеди за принудителна административна мярка по Закона за движение по пътищата на водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, от които: 6 – по чл. 171, т. 1, буква „б“ – временно отнемане на свидетелството за управление на съответния водач; 1 – по чл. 171, т. 2, буква „б“от същия закон - временно спиране от движение на превозното средство; и 3 – по чл. 171, т. 2а – прекратяване на регистрацията на МПС.

Най-високата измерена скорост на движение на МПС по пътищата на областта през горепосочения период от време е 133 км/ч извън населено място/при ограничение за движение с до 90 км/ч/, и 129 км/ч в населено място – при ограничение за движение със скорост до 50 км/ч.

По време на операцията не са установени случаи на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества.

03 яну 2020

6 акта за нарушения на ЗОБВВПИ са съставени по време на специализирана полицейска операция
Приключи специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества, която стартира на 9.12.2019 г. Активните контролни действия бяха предприети във връзка с коледните и новогодишни празници, когато по разбираеми причини се увеличава закупуването и използването на различни видове пиротехнически изделия от гражданите. В хода й системно бяха извършвани внезапни проверки в обекти, притежаващи лиценз за търговия с пиротехнически изделия/в област Търговище те са 16 на брой/, на складове за взривни вещества и на ловно-рибарски магазини. Паралелно се извършваха и проверки на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение и носене. В специализираната операция участваха служители от областната дирекция на МВР и от районните управления в състава й.

В хода на акцията са извършени проверки на 7 ловно-рибарски магазина в област Търговище. Полицейските служители са проверили и 104 физически лица относно спазване на нормативните изисквания за носене, съхраняване и правилна употреба на ловно и бойно оръжие. По време на специализираната операция органите на реда са извършили и 10 проверки в магазини, където се продават пиротехнически изделия,  както и 6 такива в складове съхранение на взривни вещества.
За констатирани нарушения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/  полицейските служители са съставили 6 акта за установяване на административно нарушение, като един от тях е за нерегламентирана употреба на пиротехнически изделия.02 яну 2020

Предприемат се допълнителни мерки за осигуряване спокойни коледни и новогодишни празници на гражданите на областта
Във връзка с предстоящите  зимни празници и свързаните с тях почивни дни в ОД МВР-Търговище е създадена организация за осигуряване на обществения ред, сигурността на гражданите и безопасността на движението на МПС, като за целта е изготвен и утвърден план. По места са проведени срещи с органите на местната власт и самоуправление за предприемане на съвместни мерки за опазване на обществения ред и за предотвратяване на евентуалното му нарушаване. Това се отнася особено до местата, свързани с масово събиране на хора по време на празнични тържества. За целта в близост до коледни и новогодишни базари, заведения, църковни храмове, гари и автогари, през визирания период от време ще има засилено полицейско присъствие.

Съвместно със служители на РДПБЗН-Търговище полицейски служители  са извършили проверки на питейни и увеселителни заведения в областта, където ще се провеждат празненства. Обект на контрол са били организацията за пожарната безопасност, условията за евакуация, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и системите за пожарогасене и пожароизвестяване. На собствениците и ползвателите на обектите се обръща внимание относно задълженията им по отношение на охраната, пропускателния режим и по поддържането в изправност на аварийните изходи. Проведени са срещи с ръководствата на фирми, осъществяващи  частна охранителна дейност в места, където се очаква да има празнични прояви, с цел подобряване на пропускателния режим, повишаване на бдителността и осъществяване при необходимост на своевременен обмен на информация с полицейските органи.

Създадена е необходимата организация за обезпечаване безопасността на движението по главните и второстепенни пътища в областта и по вътрешноградската мрежа предвид очаквания интензивен пътникопоток преди, по време и непосредствено след празничните и почивни дни. Дейността на служителите на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол спрямо водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. През периода на празниците по пътищата на областта ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“ с основна цел нулева толерантност към водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол, под въздействието на наркотични вещества или пък без да притежават свидетелство за правоуправление. Същевременно ще се следи за спазване на скоростните режими от страна на водачите на МПС, като за целта ще бъдат използвани всички налични технически средства. С оглед очаквания интензивен трафик по преминаващия през област Търговище път I-4/София-Варна/ по време на предстоящите празнични и почивни дни на различни участъци от него ще има дежурен полицейски екип. Засилено полицейско присъствие ще има и в други натоварени и конфликтни участъци по пътищата на областта. Наред с това нарядите ще осъществяват контрол и за спазване на въведените от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за автомобили, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

От сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция напомнят на водачите на МПС  да бъдат внимателни и толерантни на пътя, да спазват правилата за движение и да не подценяват рисковете при шофиране в зимни условия. Оттам информират още, че водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
23 дек 2019

Практически препоръки на „Пътна полиция“ за различните категории участници в движението във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници

ЗА ВОДАЧИ

Най-важни 10:
Провери техническата изправност на превозното средство!
Провери прогнозата за времето и въведените ограничения по твоя маршрут!
Ако се очаква усложнена пътна или атмосферна обстановка, не предприемай пътуване освен ако не е абсолютно належащо! Изчакай обстановката да се успокои!
Не забравяй да вземеш всички документи – лични и на автомобила!
Зареди достатъчно гориво!
Провери задължителното оборудване за автомобила и съдържанието на аптечката!
Подмени всички течности в автомобила със зимни. Провери работят ли чистачките!
Вземи вода, храна и одеяло, ако тръгваш на дълъг път. Оборудвай се с вериги за сняг и буксирно въже, вземи и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка! Постави тези вещи на достъпно място!
Шофирай разумно! Не рискувай живота си и този на семейството си!
Бъди толерантен на пътя! Давай предимство на пешеходците!


ИЗБОР НА МАРШРУТ

Планирай пътуването отрано. Предвиди резервен маршрут.
Непосредствено преди път провери за въведени ограничения по маршрута!
Ако пътуването е далечно, предвиди повече почивки!
При въведени временни ограничения за движение не ги нарушавай дори да не виждаш причина за тях!


БЪДИ ОСВЕДОМЕН

Информирай се за прогнозата за времето и ограничения по маршрута!
Проучи къде са спасителните служби в района на твоята почивка. Разбери как да се свържеш с тях.
Ако ще празнуваш извън населено място, информирай се за обхвата на мобилните комуникации!
Разбери има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка!
Информирай се за най-близкото лечебно заведение.
Проучи къде е най-близкото районно управление на МВР.
Ако пътуваш зад граница, информирай се къде е българското посолство и как да се свържеш с него.


ГРИЖИ ЗА АВТОМОБИЛА

Почисти автомобила изцяло, ако е навалян от сняг или ако е замръзнал!
Провери:
- маслото;
- антифриза;
- състоянието и налягането на гумите;
- изправността на светлините;
- изправността на отоплителната инсталация на автомобила! Ако не работи, намери друг автомобил или използвай друг вид транспорт;
- закрепването на обезопасителната седалка за превоз на деца!
- светлоотразителната жилетка в колата ли е;
- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;
- пожарогасителят и аптечката в колата ли са.

ПОДГОТОВКА НА ДОКУМЕНТИТЕ
Носи нужните документи – лични и на автомобила!
Ако задължителната ти застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите изтича, сключи нова навреме!
Провери дали си с валиден преминат технически преглед на автомобила!
Ако ще пътуваш зад граница, не забравяй личната си карта/паспорта и зелената карта!
Ако за пътуване с деца се изисква декларация или друг документ, не го забравяй!


ГОТОВНОСТ НА ШОФЬОРА

На дълъг път и при влошена заради метеорологични условия обстановка, нека зад волана бъде най-опитният!
Ако си нов водач, не се учи на майсторско шофиране при влошени метеорологични условия!
Бъди концентриран, не си отклонявай вниманието!
Ако си уморен, не шофирай!
Ако си пил алкохол, не потегляй на път дори на близко разстояние!
Никога не шофирай, ако си дрогиран!
В тъмното в районите на кръстовища бъди концентриран! Пешеходците често са с тъмни дрехи и ги виждаш в последния момент.


ОСИГУРИ БЕЗОПАСНОСТТА НА СЕМЕЙСТВОТО СИ

За сигурността на всички си поставете коланите/каските!
Настани децата в специални седалки/столчета за превоз на деца!
Съобразявай се с пътните знаци и маркировка!
Спазвай по-голяма дистанция!
При повече от един шофьор се сменяйте по-често!
За почивка спри на паркинга на крайпътен обект. Така ще се предпазиш от пътен инцидент заради неправилно спиране или паркиране!
Не се движи и не спирай без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите!
Ако си спрял в аварийната лента на магистралата, обозначи мястото със светлоотразителен триъгълник (поставя се на не по-малко от 100 метра от превозното средство)!
Не застрашавай живота на други семейства!


ПОДГОТОВКА ЗА НЕПРЕДВИДИМОТО

Винаги информирай близките си къде и с кого си, по какъв маршрут се движиш.
Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.
Подсигури се с достатъчно вода и храна за из път.
За дълъг път вземи одеяло за всеки случай.
Зареди мобилния телефон! Вземи зарядни за различните устройства и технически средства, които ползваш (телефон, таблет, акумулатор и други).
Вземи течност за размразяване на стъкла/ключалки.
Зареди се с резервни количества антифриз, масло, течност за чистачки.
Набави си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.


ЗА ПЕШЕХОДЦИ

Облича се цветно (със светли връхни дрехи)! Ако нямаш, прикачи светлоотразителни елементи на якето, палтото!
При пресичане на улицата/пътя спри или намали музиката, свали слушалките, за да възприемаш по-добре страничните шумове от автомобили, хора, светофари!
Използвай подлезите и надлезите за пешеходци!
Пресичай на пешеходна пътека!
Дори да си с предимство, убеди се, че шофьорът е възприел намеренията ти, и едва тогава пресечи.
Не тичай, за да хванеш автобуса, тролея, трамвая! По-добре изчакай следващия, макар че може да закъснееш. Закъснението е по-приемливо от травма от падане или пътна катастрофа.
Ако трябва да пазаруваш, излез малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.
Не забравяй, че зимните обувки и дрехи, ограничават движенията на пешеходеца!
Помни, че шапките и слушалките намаляват степента на възприятие на шумове!

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи20 дек 2019

По един случай на управление на МПС след употреба на алкохол и на наркотични вещества са установени в областта в хода на операция, инициирана от TISPOL

Акцията бе проведена миналата седмица на територията на всички страни - членки на Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“
Основната цел на специализираната операция бе недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите. Според  статистиката една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е  именно управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

По време на операцията в област Търговище са проверени общо 384 водачи на МПС. Установен е един случай на управление след употреба на алкохол над 0,5 промила. Полицейските служители при извършените от тях проверки са констатирали и един случай на управление на МПС под въздействието на наркотично вещество – метамфетамин. В хода на специализираната акция са установени и два случая на управление на МПС без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, за което на съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение по Кодекса за застраховането. На четирима водачи са временно отнети свидетелствата за управление на МПС заради неплатени глоби, наложени им по Закона за движение по пътищата. По време на проверките на водачи на МПС са връчени 47 електронни фиша.
17 дек 2019

Дете от Търговище – сред 94-те деца на загинали и пострадали при изпълнение на дълга си служители на МВР, подпомогнати от националната благотворителна кампания, организирана от министерството

С помощта на всички дарители децата получиха за Коледа по 900 лева, както и ваучери на обща стойност 1000 лева от дългогодишните поддръжници на инициативата „Технополис“ и „Билла България“

 „Подкрепата помежду ни прави всички ни по силни пред предизвикателствата на живота. Общата ни каузата е да се чувствате сигурни и да знаете, че сте и винаги ще бъдете част от голямото семейство на МВР“. С тези думи  на 12.12.2019 г. министърът на вътрешните работи Младен Маринов посрещна на предколедно тържество повече от 50 деца от цялата страна. Събитието бе организирано в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Пред своите гости министър Маринов представи клипа на Коледната кампания за 2019 г., изработен от Пресцентъра на МВР. Той отправи и специална благодарност към своите служители, участващи в Комисията, ангажирана с реализиране на благотворителната инициатива в името на по-успешното и уверено бъдеще на децата на колегите, които загубихме, но които ни завещаха пример за професионална чест и достойнство.

И през настоящата година спомоществователите на благотворителната кампания бяха осигурили много подаръци за децата, сред които бе и 14-годишната Златина Здравкова от гр. Търговище – дете на рано починал служител на РУ-Търговище. Тя е ученичка в осми клас на СУ „Проф. Никола Маринов“ в областния център.


Министър Маринов заедно с верния приятел и поддръжник на благотворителната кампания от самото й начало Тодор Белчев - председател на Съвета на директорите на „Видеолукс холдинг“, раздаде на децата подаръците, подготвени тази година за тях. Ваучери на стойност 850 лева и други изненади осигуриха “Технополис” и “Практикер”. За поредна година кампанията на МВР получи подкрепата и на „БИЛА - България“, които дариха ваучери на стойност 150 лева.

На предколедното събиране, организирано съвместно от МВР и Технополис, присъстваха заместник-министър Милко Бернер, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, заместникът му главен комисар Георги Арабаджиев, директорите на главните дирекции „Национална полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ главните комисари Христо Терзийски и Николай Николов, административният секретар на МВР Бойко Славчев, директори на административни дирекции в МВР.

Повече за тазгодишното Коледно издание на Националната благотворителна кампания на МВР, за начина на изпращане на дарения, както и банера, радиоспота и банера на кампанията можете да видите тук:

13 дек 2019