МВР

ОД Търговище

 

Новини

На 8 ноември – Архангеловден, българската полиция отбелязва своя професионален празник

Поздравление към служителите на областната дирекция на МВР-Търговище от директора й ст. комисар Николай Ненков


Уважаеми колеги,


За мен е чест да ви поздравя с професионалния празник на българската полиция 8 ноември – Деня на св. Архангел Михаил, и да отправя своите искрени благопожелания към вас и вашите семейства! Използвам празничния повод, за да благодаря на всеки един от вас за избора ви да работите в системата на МВР, както и за убедеността и постоянството, с които отстоявате този ваш избор в служба на гражданите и обществото - независимо от всички трудности, които преодолявате.

И тъй като празниците са и повод за равносметка, бих искал да отбележа, че заслугата за много добрите постижения в основни приоритетни области от дейността на дирекцията ни е на всички вас. Нашата професия и работата ни несъмнено не са от леките. Отговорността ни е огромна, предизвикателствата пред нас се множат, както и обществените изисквания и очаквания. Убеден съм, че ще  продължите напред с досегашния хъс и себераздаване, които ежедневно влагате в работата си, и вярвам, че това ще бъде оценено подобаващо от гражданите, чийто здраве, живот и имущество сме призвани да защищаваме. А доверието на обществото е най-доброто  признание за усилията, които полагаме, за да осъществим успешно своята кауза и мисия.

Позволете ми още веднъж да ви поздравя и да пожелая здраве и благополучие на вас и на близките ви.  Защото хората до нас с подкрепата, разбирането и съпричастността си ни дават сили по-леко да превъзмогнем напрежението, умората, стреса – чест спътник на нашата работа, в която понятието работно време обикновено е само условна величина.

Честит празник, скъпи колеги!


******
Още за празника:

Честването на 8 ноември като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод, и след обсъждане е избран Св. Архангел Михаил - предводител на небесното войнство, защитник на онеправданите и страдащите. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява:"Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта, се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт, дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”.
Денят се е отбелязвал до 1943 год. С решение на Министерския съвет е възстановен като празник на полицията през 1998 год.

******
Послучай тазгодишния празник на полицията за съществен принос при изпълнение на професионалните си задачи със заповед на директора на областната дирекция на МВР с „Писмена похвала“ са наградени: гл. инсп. Иван Александров, впд началник на РУ-Търговище, и още трима служители в същото управление - гл. инсп. Светлин Петев, началник на сектор „Криминална полиция“; ст. инсп. Кирил Кирилов, началник на група „Териториална полиция“ в сектор „Охранителна полиция“; и ст. инсп. Димитър Боянов,  началник на група „Охрана на обществения ред“ в същия сектор.


07 ное 2019

Двама мъже от област Търговище са задържани за серия кражби от православни храмове в русенски села

При съвместни действия на служители от ГДНП, ОДМВР – Русе и ОДМВР – Търговище са намерени и иззети множество икони, църковна утвар, както и инструменти за взломяванеВ края на миналата и началото на тази седмица в ОДМВР – Русе са постъпили сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област. В хода на изясняването им, при извършените процесуално следствени и оперативно-издирвателни дейности, криминалистите установили, че в периода от 24 октомври до 6 ноември тази година в църквите в русенските селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, Русенска област е проникнато чрез взломяване на входните врати, срязване халки на катинари и разбиване на метални решетки, като в църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства. От всички храмове са установени кражби.  Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност. В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см. Х 74 см., църковни одежди и други предмети.

В хода на предприетите и реализирани издирвателни мероприятия съвместно от служителите на ГДНП, ОДМВР – Русе и ОДМВР – Търговище като извършители на деянията са установени две лица – 45-годишен мъж от гр. Опака и 49-годишен мъж от село Водица, община Попово. И двамата са известни на органите на реда, осъждани. До момента полицаите са открили и иззели 19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи.

Двамата мъже са задържани за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

07 ное 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. ноември 2019 г.
Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. октомври 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 14.11.2019 г.:  в селата  Божурка(10 ч), Подгорица(13 ч) и Макариополско(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 21.11.2019 г.: в селата Заветно (10 ч), Априлово(13 ч) и Звезда(15 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 28.11.2019 г. : в селата Илийно(10 ч),  Камбурово(13 ч) и Беломорци (15 ч).

06 ное 2019

И вторият тур на местните избори в област Търговище приключи
Към 20,30 ч на 3.11.2019 г. приключи работа и последната избирателна секция  в област Търговище. В населените места, където днес се провеждаше втори тур на местните избори, изборният ден премина и приключи в спокойна обстановка и при добър обществен ред. До момента през днешния ден на територията на областта не са регистрирани сериозни произшествия или инциденти, които да застрашат протичането на изборния процес.

Създадена е организация за обезпечаване на охрана от служители на ОД МВР-Търговище до предаването на протоколите и изборните книжа от секционните избирателни комисии/СИК/ в общинските избирателни комисии/ОИК/. Ще бъдат съпровождани всички автомобили, превозващи изборни материали. Съвместно с общинските администрации са предвидени конкретни мерки за осигуряване безопасността на движението при транспортиране на бюлетините и протоколите до ОИК след приключване на изборния ден. Пренасянето на изборните материали от ОИК до ЦИК-София също ще бъде обезпечено с полицейска охрана.

В  сектор“Български документи за самоличност” и в звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг в деня вота – 3.11.2019 г., са издадени общо 4 удостоверения/в случаи на изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност/, с които гражданите да упражнят правото си на глас. От тях 2 са издадени в сектор „БДС“ в областната дирекция, и по едно – в паспортните служби в РУ-Омуртаг и в РУ-Попово. Общият брой на издадените и връчени в поделенията на сектора удостоверения за гласуване след подадени заявления от граждани за времето от 29.10.2019 г. до приключване на изборния ден днес, е 11.
    


03 ное 2019

Спокойно започна и втория тур на местните избори в област Търговище


Изборният ден в област Търговище в местата, където се провежда  втори тур на местните избори, започна в спокойна обстановка. Снощи охраната на всичките 162 избирателни секции в областта, където ще се гласува днес, бе поета от 125 служители на ОД МВР-Търговище/От днес е поета охраната и на една мобилна секция в гр. Търговище/. Предприети са всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното протичане на деня на вота.  

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите, както и хора в явно нетрезво състояние.
По решение на СИК председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението.

Създадена е организация сектор„Български документи за самоличност“ в областната дирекция и звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг да работят  днес от 8.30 до 19.30 часа.  Служителите им ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

В сектора и в паспортните звена в РУ-Попово и РУ-Омуртаг от  29.10.2019 г. до 2.11.2019 г. включително са издадени  7 удостоверения на граждани, непритежаващи валидни документи за самоличност, с които да упражнят правото си на глас.От „Български документи за самоличност“ припомнят, че удостоверение за гласуване се издава само след приемане на заявление за издаване на лична карта и след платена такса за услугата. То се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно само за изборния ден - 27 октомври 2019 г.
Напомняме на гражданите  още, че могат да подават сигнали за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на функциониращата денонощно в Министерството на вътрешните работи открита линия - телефон 02/982 22 32, и имейл - [email protected]  Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

03 ное 2019

Изненадай зимата - подготви се за нея!

Практически препоръки на „Пътна полиция“ за ЗИМА - 2019
•   Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.


•   Смени водата с антифриз.


•   Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.


•   Провери работи ли парното.


•   На път потегляй само с изправни спирачки.


•   Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене.


•   Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите.


•   Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.


•   Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.


•   При попадане в пътно-транспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

01 ное 2019

Утре стартира превантивната акция на „Пътна полиция“ – „ЗИМА“

Във всеки от трите й тематични етапа по пътищата на областта ще бъде провеждана специализирана полицейска операцияОт 1.11.2019 г. в област Търговище, както и в цялата страна, стартира традиционната акция на полицията „ЗИМА“, която ще продължи до края на месеца. Основната й насоченост е към ограничаване на пътно-транспортния травматизъм, предпоставките за който нарастват с настъпване на зимата и с промяната на метеорологичните условия/заснежени и мокри пътни настилки, намаляване на светлата част на денонощието, и др./ Партньори на „Пътна полиция“ в осъществяване на инициативата са структурите на Съюза на българските автомобилисти и на Българския Червен кръст. В рамките на превантивната акция отново ще се проведат три отделни тематични кампании, които вече бяха реализирани успешно в страната в последните четири години.

Първата от тях е „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, и ще се осъществи през периода 1-10.11.2019 г.  В хода й дейността на „Пътна полиция“ ще бъде фокусирана към превенция  на поведението на водачите на пътни превозни средства – основно велосипеди и каруци. Ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, каруци и селскостопанска техника, по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа, както и за движещи се превозни средства без необходимото оборудване и за използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите. При извършване на регистрация и пререгистрация на пътните превозни средства ще се извършва проверка за изправността на тяхната светлинна и светлоотразителна сигнализация в съответствие с нормативните изисквания. Контролните органи ще вземат отношение при всеки констатиран случай на движение на ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти, неизползващи светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и в условията на намалена видимост.

Втората кампания под наслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” е насочена към пешеходците и към поведението на водачите на МПС към тях. Тя ще се проведе в периода 11-20.11.2019 г. В хода й ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки, като специално внимание ще се отдели на движението на пешеходците в тъмната част на денонощието. В рамките на този етап на 17 ноември/третата неделя от месеца/ по традиция ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП, обявен за такъв с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г.  

„Безопасно шофиране през зимата” е мотото на третата кампания в рамките на акция „Зима“ . Тя ще се проведе в дните 21-30.11.2019 г. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, за поведението на пътниците, както и на водачите на пътните превозни средства, в т. ч. и спрямо пешеходците.

В ОД МВР-Търговище е създадена необходимата организация за провеждане на специализирана полицейска операция в хода на всеки един от етапите на превантивната акция, като за целта е изготвен и утвърден съответен план.  По време на акцията пътните полицаи и служители на „Охранителна полиция“ ще осъществяват регулярни проверки и активен контрол за безопасността на движението по пътищата с цел подобряване неговата сигурност и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия/използване на гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, в периода от 15 ноември до 1 март съгласно Закона за движение по пътищата; наличие на вериги за сняг; зареждане с антифриз; замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат; изправност на отоплителната система, на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство, и др/. По време на акция „Зима“  контролните органи ще извършват и оглед на пътните настилки, на сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и на осветеността на участъци от уличната мрежа с повишена опасност за пътни инциденти, като при необходимост своевременно ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя.

През последния зимен период: 1.11.2018 г. – 31.03.2019 г., в област Търговище са регистрирани 152 пътни инцидента, от които 16 – тежки. В тях са загинали 4 и са ранени 16 граждани. Сравнението сочи, че за същия период на 2017/2018 г. по пътищата на региона са настъпили 163 пътно-транспортни произшествия, от които – 15 тежки. В тях са загинали 4 и са били ранени 17 граждани

31 окт 2019

В сектор „Български документи за самоличност“ е въведена допълнителна организация за работа във връзка с втория тур на местните избори

Служители на сектора ще работят на 3 ноември 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа и ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражняват правото си на гласПри произвеждане на втори тур на местните избори за кметове на общини и на населени места на 03.11.2019 г.  ще се издават нови удостоверения от  днес - 29.10.2019 г. , до 03.11.2019 г. включително.

В седмицата преди 3 ноември 2019 г., когато ще се проведе втория тур на изборите  за кметове на общини и на населени места, в сектор „БДС“ на областната дирекция е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

1.    В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
2.    При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 1 ноември 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
 
За да бъде издадено удостоверение, е необходимо:
 
1.    Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР-Търговище, в РУ-Попово или в РУ-Омуртаг за дните от 29 октомври 2019 г. до 2 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч., и на 3 ноември 2019 г. -  от 08.30 ч. до 19.00 ч.
2.     Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в местните избори, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3.    В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ,И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 3 НОЕМВРИ 2019 Г.
 

29 окт 2019