МВР

ОД Търговище

 

Новини

По-малко констатирани нарушения по време на традиционната акция на полицията„ЗИМА“ през тази година

Най-много от тях отново са за неизправности по осветителните системи и сигнализацията на превозните средстваОсновната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2017 г. в цялата страна   традиционна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” бе ограничаване на увеличаващите се през есенно-зимния сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, и особено на  такива с участието на рискови групи участици в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия, управляващи неподготвени за тези условия автомобили.   

     В хода й служителите на сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище проведоха 3 специализирани полицейски операции  - по една в рамките на всяка от включените в нея тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. По време на акцията на територията на област Търговище контролните органи са проверили 635 пътни превозни средства/ППС/, от които: 409 леки автомобила, 153 товарни автомобила, 26 селскостопански машини, 16 велосипеда, 11 мотоциклета, 8 пътни превозни средства/ППС/ с животинска тяга/каруци/, 3 мотопеда, и  9 други ППС.

 Общият брой на констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата е 48. Най-много са установените случаи на управление на ППС с неизправности по осветителните системи и сигнализацията им – 18. Констатирани са 9 случая на управление на неизправни велосипеди, 7 – на управление на ППС с разкъсани или износени гуми, и 14 случая – на установени други неизправности. При сравнение с миналогодишното издание на превантивната кампания прави впечатление намаляването на броя на установените нарушения.Така например в тазгодишното издание на акцията установените случаи на управление на ППС с неизправности по осветителната система и по сигнализацията им са над два пъти по-малко от миналата година, същото се отнася и до управлението на ППС с разкъсани или износени гуми. Това е атестат както за ефективността от проведената активна превантивна кампания за повишаване безопасността на движението на МПС при зимни условия, така и за повишената отговорност, с която водачите се отнасят към подготовката и оборудването на автомобилите си за управление през зимата.

За констатираните от тях нарушения контролните органи са съставили 19 акта за установяване на административно нарушение и са наложили също толкова глоби по фиш по Закона за движение по пътищата. 4 проверени от тях МПС са били временно спрени от движение до отстраняване на сериозни технически неизправности по тях, които създават рискове за безопасността на движението. Освен водачи на МПС в хода на акцията са санкционирани и 9 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като са им наложени глоби с фиш. По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили и 5 предписания до АПИ и местните администрации за отстраняване на недостатъци по пътната настилка или свързани с вертикалната и хоризонтална маркировка, повечето от които са изпълнени своевременно.

11 дек 2017

Най-често срещаното нарушение по пътищата на областта остава неспазването на скоростните режими

За 11-те месеца на годината са образувани 86 бързи полицейски производства за управление на МПС след употреба на алкохол или на наркотични вещества

  
Най-често срещаното нарушение по пътищата на областта остава неспазването на скоростните режими

За 11-те месеца на годината са образувани 86 бързи полицейски производства за управление на МПС след употреба на алкохол

С 15 е намалял броят на тежките пътно-транспортни произшествия за 11-те изминали месеца на 2017 год. в сравнение със същия период на миналата година/от 57 – за 2016 г., на 42 – за настоящата година/ - отчитат от сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище. За сравняваните периоди от време чувствително е намалял и броят на ранените в пътни инциденти – от 80 на 45. Броят на загиналите в злополуки на пътя в областта  обаче е нараснал -  15 от началото на настоящата година до края на м. ноември, срещу 9 за разглеждания период на 2016 г.

В резултат на предприетите в дирекцията превантивни мерки за намаляване на пътния травматизъм и системно провежданите специализирани полицейски операции  както по основните пътни артерии в областта, така и в малките населени места, е налице подобрение в редица от показателите, характеризиращи безопасността на движението. За осъществявания системно активен и ефективен контрол на пътя от органите на „Пътна полиция“ свидетелстват установените 33 752 нарушения на пътя, които са с 421 повече от тези през миналата година. Най-масови продължават да бъдат нарушенията, свързани с неспазване на скоростните режими от страна на водачите на МПС – 18 469. В 236 от случаите на управление с превишена скорост, установено чрез автоматизирани технически средства, превишаването на максимално допустимата скорост от нарушителите е от 41 до 50 км/ч.

Сериозен е и броят на нарушенията на водачи, свързани с неспазване на предимство, на пътни знаци и сигнали – 2350. Статистиката сочи, че този вид нарушения често са предпоставки за пътни инциденти. И по-конкретно – по тази причина в област Търговище са настъпили 82 пътно-транспортно произшествия за периода, като по-голям за 11-те месеца на 2017 г. е само броят на инцидентите, предизвикани от неправилни маневри на водачите на МПС - 94. Сред често срещаните други нарушения на Закона за движение по пътищата са: управление на МПС по пътищата на областта с нередовни пътни документи – констатирани 1764 случая; неизползване на обезопасителен колан или каска – 1403 случая;  неправилно спиране и паркиране на МПС – констатирани 1244 случая.

За този период на 2017 г. 1906 МПС са били временно спрени от движение от органите на „Пътна полиция“ в областта поради техническа неизправност, управление на МПС  с регистрационни табели с изтекъл срок на валидност, или без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. От направения анализ се налага изводът, че набелязаните и влезли в сила в началото на годината мерки за подобряване на пътната безопасност и свързаните с тях промени в Закона за движение по пътищата дават положителен резултат. За 11-те месеца на 2017 г. в област Търговище спрямо 223 водачи е приложено административно наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство поради управление на ППС след употреба на алкохол. За същия период в ОД МВР-Търговище са образувани 86 бързи полицейски производства по чл. 343б от Наказателния кодекс - за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта им над 1,2 промила; за управление на МПС с концентрация на алкохол над 0,5, след като водачът вече има влязла в сила присъда за предходното деяние; и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози.Буди тревога  увеличеният брой случаи на управление на МПС от неправоспособни водачи.  За разглеждания период на настоящата година са констатирани 468 случая на управление на МПС от водачи, непритежаващи шофьорска книжка/срещу установени 387 такива случаи за миналата година/.07 дек 2017

Практически препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно движение по време на студентския празник на 8 декември 2017 г.Студентският празник в началото на месец декември дава стартът на множество пътувания на хора от различни възрасти. Той се свързва с положително заредени емоции и заради предстоящите коледни и новогодишни почивни и ваканционни дни. Планират се екскурзии, неколкодневни отсядания в курортни комплекси и пътувания зад граница.

Движението по пътищата на страната по време на празници често се свързва с възможността за рискове от попадане в ситуации на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Нерядко вината освен на водачите е и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Отчитаните основни рискови фактори са: недостатъчен шофьорски опит при есенно-зимни условия; несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на неправилни и рискови маневри; отнемане на предимство; управление на автомобили от неправоспособни водачи или от водачи с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Допълнително влияят настроението, празничните емоции, еуфоричните състояния и силната музика.

За ограничаване на пътните инциденти и за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември, „Пътна полиция“ препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

    Иди на празника с обществен транспорт или с такси или намери кой да те вози!
    Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.

    До хижата или хотела нека шофира най-опитният!
    Ако купонът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

    Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!
    Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година, а смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.

    Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!
    Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.

    Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник.  
Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй обаче, че липсата на обезопасителен триъгълник аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.

    Никога не шофирай пил или дрогиран!
    Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици,  някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.

    Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
    Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.

    Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!
    Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.
    Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.

    След купона всички починете и тогава отпътувайте обратно!
    Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя.  
При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пожелаваме на всички настоящи и бивши студенти приятни празнични дни и безопасно пътуване!


05 дек 2017

В РУ-Попово са задържани извършители на кражби от два кафе-автомата в гр. Попово

В хода на разследването е установено, че двамата непълнолетни са извършили и кражби на компютърни конфигурации от две училища в града


Своевременно след получаване в ранните часове на 30.11.2017 г.в РУ-Попово на сигнали за два разбити кафе-автомата в гр. Попово са предприети действия по разследването – на място са извършени огледи и са образувани две досъдебни производства по чл. 195, ал. 4 от Наказателния кодекс. В резултат на професионално осъществените бързи оперативни действия от страна на служители на управлението за броени часове са установени извършителите на деянието  - две непълнолетни момчета на 15 и 16 години, ученици в две поповски училища. В нощта на 29 срещу 30.11.2017 г. те по идентичен начин чрез използване на техническо средство са повредили заключващите механизми на вратите на двете кафе машини, и са извършили кражби на монетните механизми с намираща се в тях сума от общо 87 лв. на монети.

В хода на разследването в рамките на образуваните под ръководството на Районна прокуратура-Попово досъдебни производства криминалистите на РУ-Попово са установили съпричастността на двамата непълнолетни към още две кражби, извършени през м. ноември в гр. Попово. Двамата младежи са проникнали през един от уикендите чрез счупване на прозорец в сградите на основно училище и на професионална гимназия в гр. Попово, и са извършили кражби на три лаптопа, четири компютъра и три монитора за компютри. По време на проведените процесуално-следствени действия компютърните конфигурации са намерени в домовете на извършителите. Двамата са направили пълни самопризнания за извършените от тях деяния. По тези два случая са образувани досъдебни производства по чл. 195, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.

Извършителите са задържани са за срок до 24 ч в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за  МВР.


01 дек 2017

Днес стартира третият етап на превантивната акция „Зима“

22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътяЗа времето от 21 до 30 ноември 2017 г. в област Търговище, както и в цялата страна, се провежда третата тематична кампания под наслов „Безопасно шофиране през зимата” в рамките на традиционната акция „Зима“. Кампанията е  насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи и поведението на водачите спрямо пешеходците. В рамките й утрешният ден – 22 ноември, е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.


От началото на 2017 година до 21 ноември 2017 година в област Търговище са настъпили  25 тежки пътно-транспортни произшествия, с  пострадали в тях водачи и пътници в МПС. В тези пътни инциденти са загинали 13 и са ранени 33-ма граждани. На подходящи места край пътищата в областта ще се провеждат специализирани полицейски операции с превантивна насоченост.  От сектор „Пътна полиция“  отново напомнят на водачите на МПС да бъдат внимателни и толерантни на пътя и да шофират отговорно и със съобразена с пътните и метеорологични условия скорост.

21 ное 2017

Установен и задържан е участник в осъществяване на телефонна измама в гр. Попово
На 17.11.2017 г. след проведени в РУ-Попово оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на измама  след обаждане на стационарен телефон, извършена на 14.11.2017 г. в гр. Попово, при която след използване на сценария за необходимост да бъде оказано съдействие на полицията за задържане на извършители на телефонни измами, от владението на 71-годишна жена от гр. Попово е отнета сумата от 5700 лв. Извършител на деянието е 59-годишният Р.Д. от с. Ясеновец, обл. Разград, който при реализиране на престъпната схема е играел ролята на куриер/муле/. Установена е съпричастността му при извършване на още две телефонни измами - в градовете Силистра и Исперих.

Р.Д. е задържан за срок до 24 ч в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 по описа на РУ-Попово. На Р.Д. е повдигнато обвинение на извършеното от него деяние. Същият досега не е бил известен със свои прояви на полицията.

В досегашния ход на разследването е установено, че Р.Д. е бил нает да участва в схемата за измами чрез публикувана от него обява, че си търси работа – с него са се свързали и са му предложили да изпълнява куриерски услуги. Същият не е познавал лично хората, наели го на работа. След като е взел хвърлената от балкона сума от 71-годишната жена от гр.Попово,  по телефона той е получил указания да остави парите в близост до указателната табела за гр. Русе, след като си удържи за себе си определена част от нея.

20 ное 2017

19 ноември – Ден на възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

38 тежки пътно-транспортни произшествия от началото на годината в област Търговище, в които са загинали 15 и са ранени 40 души
С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. се призовават правителствата и международната общественост всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2017 г. календарният ден за възпоменание е 19 ноември.

Отбелязването на Деня за възпоменание цели хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Нека в този ден почетем паметта на загиналите и изкажем съболезнования на близките им. Нека всички се  замислят за опасностите  в пътното движение и как да се предпазят от тях; да си припомнят за тежките злополуки, които са се случили с тях, техни близки и приятели и да си дадат сметка  кога преди инцидента и от кого не е било извършено навреме вярното действие, за да бъде предотвратено нещастието.

До момента през 2017 г. на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговище,  са настъпили 38 тежки пътно-транспортни произшествия, в които са загинали 15 и са ранени 40 души.

Значителна част от тежките инциденти по пътната и улична мрежа са причинени от водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол или други упойващи вещества, и от неправоспособни водачи. Нека не забравяме, че когато сме участници в движението, е необходимо да бъдем внимателни и концентрирани, и да прилагаме нулева толерантност към тези, които застават зад волана без нужната правоспособност или шофират, употребили алкохол или наркотици. Защото отговорността на пътя е споделена отговорност. От „Пътна полиция“ призовават гражданите на 19 ноември още веднъж да преосмислят отношението си към безопасността на движението, за да запазим най-ценното – живота и здравето на хората.


17 ное 2017

16 ноември- Ден без пешеходци- жертви на пътя

Провежда се втората част на акция "Зима"


В дните на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях, 16 ноември е обявен за ден без пешеходци – жертви на пътя. В рамките на втората кампания от акция „Зима,“ пътните полицаи осъществяват засилен  контрол върху поведението на пешеходците на пътя относно спазване на правилата за безопасно пресичане. Униформените следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието

От началото на 2017 г. на територията на област Търговище са регистрирани 5  пътни инцидента с пешеходци. В тях са ранени трима  души, а са загинали двама. За същия период на 2016 г. пътните произшествия с пешеходци в региона са били 9, с 8 ранени и един загинал в тях.

Пътните полицаи призовават пешеходците да бъдат внимателни и да спазват правилата – да не бързат, когато пресичат; да избягват да се движат по пътното платно; да бъдат предпазливи при намалена видимост; да са търпеливи на спирките на градския транспорт. Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях възникват най-често между 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.


ВАЖНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ:

• Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.   

• Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!
• Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

• Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци, и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.
• Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!

• Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите ви.

• Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

За всички водачи на пътни превозни средства е изключително важно да намаляват скоростта, когато на и край платното се намира пешеходец, особено дете, както и да шофират с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука. Необходимо е да познават и очакват възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея.

16 ное 2017