МВР

ОД Търговище

 

Новини

232 нарушения, свързани с неспазване на скоростните режими, са констатирани за 24 часа в област Търговище

Проведената специализирана операция е в рамките на едноседмична акция за контрол на скоростта, инициирана от TISPOL


За времето от 6,00 ч часа на 18 април до 6,00 ч часа на 19 април 2018 г. в страната бе проведена специализирана полицейска операция „24 часа скорост“, която е част от едноседмична акция на  за контрол на скоростта, залегнала в календара на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция „(TISPOL). Основната цел на превантивната инициатива бе да се обърне внимание на водачите на МПС, че превишаването на скоростта е един от основните фактори за възникване за тежки пътни инциденти – както у нас, така и в страните от ЕС. Засилени проверки за спазване на скоростните режими се проведоха паралелно във всички страни – членки на TISPOL. Подобни операции се провеждат от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“ от 2013 г.

 В област Търговище екипите на сектор „Пътна полиция“ осъществяваха контрол основно за спазване на максимално допустимата скорост на движение на МПС в населените места, първокласните, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа, посредством мобилни камери и  т.нар.камера на тринога.

Операцията в областта бе осъществена в 8 точки за контрол на скоростта. За посочения 24-часов период от време  служителите на “Пътна полиция“ са установили общо 232 нарушения на скоростните режими. 167 от тях са регистрирани с т. нар камера на тринога/8 от тях са в тъмната част на денонощието/ и 65– с мобилни камери. По време на операцията са констатирани 4 случая на движение на МПС в населено място с над максимално допустимите 50 км/ч. Най-голямото констатирано превишаване на максимално допустимата скорост в населено място е с 64 км/ч. Екипите, ангажирани в операцията, в хода й са констатирали и 49  други нарушения на Закона за движение по пътищата. По време на провеждането й в област Търговище не са регистрирани тежки пътни инциденти с пострадали в тях хора.

От началото на 2018 г. досега на територията на област Търговище са регистрирани 13 тежки пътно-транспортни произшествия с 5 загинали и 14 ранени в тях граждани, като значителна част от тези пътни инциденти са причинени именно от управление на МПС с превишена или несъобразена скорост. За първите три месеца от настоящата година  на територията, обслужвана от дирекцията, са издадени 3754 електронни фиша на водачи на МПС за нарушения на скоростните режими, като наложените с тях глоби са на обща стойност 442 369 лв.

19 апр 2018

График за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. април 2018 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. април 2018 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“ и на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят населени места в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:

12.04.2018 г. – община Търговище: селата Дралфа, Кръшно, Маково и Миладиновци
18.04.2018 г.  – община Попово: селата Зараево, Козица, Захари Стояново и Садина
25.04.2018 г. – община Омуртаг:  селата Любичево, Трескавец, Моравка и Коноп.

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. На  тези ежемесечни срещи на гражданите и представителите на местната власт се дава възможност власт да подават сигнали за нарушения по Закона за движение по пътищата, за нарушения на обществения ред и за извършени престъпления, както и за подават сигнали, които налагат предприемане на действия от други компетентни институции.


18 апр 2018

В 6 ч на 18.04.2018 г. стартира 24-часова операция за контрол на скоростта на МПСОт 16 до 22.04.2018 г. в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол за спазване на разрешената максимална скорост на движение на МПС. Превантивната акция, която е част от календара на европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – „TISPOL”, чийто член е и Република България, има за цел намаляване на пътния травматизъм, една от основните предпоставки за който е именно неспазването на скоростните режими.

В хода на операцията за времето от 06,00 ч на 18.04.2018 г. до 06,00 ч на 19.04.2018 г. у нас ще бъде проведена непрекъсната 24-часова операция за контрол на скоростта. В хода й екипите на „Пътна полиция“ ще осъществяват контролната си дейност в населените места, по пътищата от републиканската пътна мрежа и по третокласните пътища.  Точките за контрол на скоростта на територията на област Търговище ще бъдат съобразени по време и място с интензивността на движението, с участъците по пътищата, където има условия за управление на МПС с висока скорост,както и в районите около училища и детски градини. При проверките пътните полицаи ще използват всички налични технически средства за контрол на скоростта, както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Представителите на средствата за масово осведомяване могат да се информират от пресцентъра на ОД МВР-Търговище за текущите резултати от операцията по всяко време oт нейното провеждане. След приключването й своевременно ще им бъдат предоставени обобщените данни от нея.

По време на проведена аналогична 24-часова операция в област Търговище през м. април миналата година със стационарна камера бяха констатирани 71 нарушения на скоростта, а с мобилни камери – 11. Установени бяха два случая на управление на МПС в населено място със скорост над 50 км/ч. Констатиран бе и случай на управление на лек автомобил от 27-годишен водач след употреба на наркотичните вещества метамфетамин и канабис.

17 апр 2018

Днес стартира операция за контрол по спазването на скоростните режими в рамките nа “TISPOL”


Oт 16 дo 22.04.2018 г. в страните – членки на “TISPOL”/Европейска мрежа на службите на „Пътна полиция“/, чийто член е и Република България, ще бъде осъществяван засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение на МПС.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление, и се считат за най-сериозната причина за възникване на тежки пътни инциденти и за причиняване на смърт по пътищата на Европа. Предвид факта, че голям брой от тежките пътно-транспортни произшествия у нас, със значителен брой загинали или пострадали в тях, са предизвикани именно поради движение с превишена или несъобразена скорост, то осъществяването на активен контрол по спазване на скоростните режими е от съществено значение за подобряване на пътната обстановка и за намаляване на пътния травматизъм.

Статистиката сочи, че и през изминалата 2017 г. именно управлението на МПС с превишена или с несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за пътните инциденти, възникнали по вина на водачите. По този показател данните за страната ни са над средното ниво в сравнение с тези за държавите – членки на Европейския съюз.

В рамките на специализираната превантивна акция, която ще се проведе в цялата страна, екипите на "Пътна полиция“ ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета. Те ще използват всички налични технически средства за контрол на скоростта на движение на МПС.16 апр 2018

Предприети са допълнителни мерки за осигуряване на обществения ред, сигурността и спокойствието на гражданите по време на великденските празници


И тази година в ОД МВР-Търговище са предприети комплекс от мерки  с цел гражданите на областта и техните гости да се радват на спокойни и светли великденски празници. За да не бъдат допуснати инциденти или нарушаване на обществения ред, ще бъде засилено полицейското присъствие в районите около християнските храмове и на местата, където са предвидени различни празнични прояви с очаквано масово участие на граждани в тях. Вниманието на полицейските патрули ще бъде фокусирано и върху гари и автогари предвид интензивното придвижване на пътници, както и върху базари, пазари и пешеходни зони, където има струпване на много хора, с оглед недопускане на посегателства върху собствеността им.

 По време на предстоящите празнични и почивни дни на територията на областта ще бъдат проведени специализирани полицейски операции с  цел недопускане на кражби и злоупотреби при търговия с домашни животни,  на разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол.

Предвид очакваното увеличение на интензивността на автомобилния поток  се предвижда засилено полицейско присъствие по главните пътища и в районите на участъци с концентрация на ПТП с оглед регулиране, подпомагане и контрол на движението на МПС. За времето от 5 до 9.04.2018 г. по пътищата на областта ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“, в хода на която ще бъде осъществяван системен контрол на движението на МПС както по главните пътища от републиканската пътна мрежа, така и по тези от трети клас и по общинската пътна мрежа, а също и в районите на питейни и увеселителни заведения. Създадена е и организация за максимално ефективно използване на техническите средства за контрол на скоростта. При осъществяване на  превантивната и контролната си дейност пътните полицаи ще бъдат подпомагани от служители на „Охранителна полиция“ в районните управления на МВР. Освен  спрямо водачи, шофиращи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози,  служителите на сектор„Пътна полиция“ ще  вземат отношение и към водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, управление на автомобили без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, управление на МПС без заплатена винетна такса, управление на нерегистрирани или неизправни автомобили, мотоциклети и мотопеди. От сектора апелират към водачите на МПС да спазват ограниченията на скоростта и да ползват обезопасителни колани, да не се поддават на нетърпението и припряността, и да не предприемат рискови маневри и изпреварвания. Попаднат ли в задръстване, да запазят спокойствие и да проявят търпение, защото прояви на нервност и агресивност няма да ускорят придвижването
им, а само допълнително биха усложнили ситуацията.


 Няколко съвета към гражданите за тяхната и на имуществото им безопасност:

      - Ако по празниците напускат жилищата си за по-дълго време, да не съобщават това на широк кръг от хора,  а само на най-близки или съседи, които да наблюдават дома им. Преди заминаване следва да се провери дали са затворени добре вратите в него, прозорците на тераси и санитарни помещения, дали са укрепени надеждно вратите на гаражи и мазета. Трябва да се избягва държането на големи суми парични суми или ценности в домовете. Такива гражданите не бива да оставят и в автомобилите си, независимо за колко време ги напускат.

         - Необходимо е да имат предвид, че по празници извършителите на джебчийски кражби се активизират, използвайки струпването на много хора около пазарите и църковните храмове. Техни удобни мишени са дамските чанти и задните джобове на панталоните. Чантите трябва да се носят затворени, плътно до тялото, а портфейлите – във вътрешния джоб. Пак заради риск от такива кражби не трябва да се оставят на лесно достъпни места портфейли, мобилни телефони,таблети. Гражданите трябва да знаят, че за да бъде разкрита или пресечена джебчийска кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията на тел. 112, униформен служител на улицата или направо в съответното районно управление.

         - Добре е деца и внуци отново да припомнят на по-възрастните си роднини и близки за риска да бъдат въведени в заблуждение по телефона, и да ги предупредят под никакъв предлог да не предоставят пари и ценности на непознати.

         - Стопаните, които отглеждат животни, и най-вече – агнета и ярета, търговията с които се засилва в навечерието на Великден и Гергьовден, трябва да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, посещаващи  дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи хора, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, от които впоследствие възнамеряват да извършат кражби. Стопаните в никакъв случай не трябва да оставят сами непознати в имота си, особено в помещението, където съхраняват пари. Постройките, в които са животните, трябва да са добре укрепени и осветени.


И ако все пак произшествие помрачи вашето настроение, знайте, че на тел. 112 можете да потърсите помощ от дежурните служители на районните управления на МВР  и районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението”.  От ОДМВР- Търговище ви пожелават светли и благословени празнични дни!


04 апр 2018

Препоръки за безопасно движение по пътищата през великденските празнициПрез празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на очите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства, се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации и за инциденти на пътя.
 Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, като забравят, че цялото им семейство е в автомобила, и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение подлагат на опасност не само своя живот, но и този на близките си, а така също и на други участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.
 Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.
 След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.
 Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни правят опасни за самите нас.

 За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция „Национална полиция" препоръчва:


 ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

- Провери спирачките, маслото, гумите и светлините.
- Провери чистачките и зареди резервоарчето с препарат.
- Не бързай да сменяш зимните гуми с летни.
- Ако превозното средство е неизправно, намери друг автомобил или пътувай с влак или с автобус.
- Зареди повече гориво, в случай че се наложи да пътуваш дълго и бавно.
- Вземи документите на автомобила и  полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.

 ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО


- Планирай отрано и практично пътуването.
- Използвай светлата част на деня за придвижване.
- Тръгни по-рано.
- Преди шофирането почини добре.
- Не пий алкохол поне 8 часа преди пътуването.
- Въздържай се от обилно нахранване, преди да седнеш зад волана. Така ще избегнеш сънливостта и забавените реакции.
- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.
- Не си определяй час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
- Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях - в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
- Поставяй предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомни, че и ти като шофьор носиш отговорност пътниците да са с поставени колани.
- Не превозвай детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

 БЪДИ СПОКОЕН В ЗАДРЪСТВАНЕ

- Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.
- Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.
- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново.
- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
- Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив.
- При образувана колона на автомагистрала не заемай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
- Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи.

БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
- Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението па автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.
- Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
- Възпрепятствай управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
- Не допускай шофьорът на колата, в която се движиш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварваиия, защото при злополука потърпевш ще бъдеш и ти.

 ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движи се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб.
- Бъди особено предпазлив при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са «замаскирани», пълни са с вода или са трудно забележими.
- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
- Ако на платното забележиш пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спри и го изведи на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

03 апр 2018