МВР

ОД Търговище

 

Новини

Няма допуснати нарушения на обществения ред на територията на гр. Търговище по време на разрешения от Общината протест

По време на разрешените от Община Търговище протестни действия за времето от 11 ч до 14 ч на 11.11.2018 г. не бяха допуснати нарушения на обществения ред. В протеста взеха участие около 350 души с 230 МПС. Съгласно издадена заповед № З-01-827/09.11.2018 г. на заместник-кмета на Община Търговище шествието бе с начална точка „Борово око“ и крайна точка ОМВ-Търговище. Автомобилите преминаха по предварително зададен маршрут през по-големите кръстовища на града.

По време на шествието са установени 5 нарушения на ЗДвП. Един водач на МПС е санкциониран на място за извършено нарушение по чл. 98, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, а в процес на установяване са извършителите на 4 нарушения на ЗДвП, по смисъла на чл. 137 и чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП.


13 ное 2018

12 служители на ОД МВР-Търговище са наградени послучай професионалния празник на българската полиция


10 от тях са служители на РУ-Търговище, и двама – на РУ-Омуртаг. Наградени са от началниците на двете районни управления с „Писмена похвала“ за проявен висок професионализъм, съобразителност и инициативност при изпълнение на служебните им задължения, както и за съществен принос за изпълнение на поставените пред дирекцията и управленията в състава й задачи.

Четирима служители са отличени за  конкретен принос в осъществената от тях дейност по случаи от полицейската работа. Двама служители от група „Криминална полиция“  в РУ-Омуртаг – инспектор Панайот Мирчев и младши експерт Станимир Василев, са наградени за положените от тях усилия и постигнати резултати в работата по разследването на два случая от м. октомври т. г. в гр. Омуртаг – противозаконно отнемане на лек автомобил „Опел Корса“ и взломна кражба на шкаф със сумата от 500 лв., документи и лаптоп, от  училище в същия град. В резултат на осъществените бързи действия по разследването двете престъпления са разкрити, автомобилът е намерен изоставен, а извършителят на деянията - 19-годишен младеж от село в община Омуртаг, е задържан в РУ-Омуртаг. Отличени за достойната си постъпка са и двама служители от група „Охрана на обществения ред“ в РУ-Търговище – мл. инсп. Ивелин Иванов и мл. инсп. Димитър Стоянов. На 2.11.2018 г. те  с патрулен автомобил веднага са се отзовали на получен сигнал за пожар в апартамент в кв. „Запад“ на гр. Търговище, чиято входна врата е била заключена, а вътре е имало дете. Заедно със свои колеги от дежурния екип на сектор „Пътна полиция“ двамата са разбили своевременно с подръчни средства тежката и масивна метална врата, и са изнесли невредимо навън 8-годишното момче, което е било само в задименото жилище.


 

08 ное 2018

6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти- жертви на пътя

Той е в рамките на провеждащата се кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ – част от традиционната превантивна акция „ЗИМА“ Кампанията „ С безопасно превозно средство на пътя“ се провежда от 1 до 10 ноември 2018 г. и е първи от общо трите етапа в хода на акцията. По време на провеждането й акцентът в осъществяваната контролна дейност от органите на „Пътна полиция“ е върху безопасното управление на пътните превозни средства – основно велосипеди и каруци. Следи се за спазване на въведените ограничения за движение на  велосипеди, пътни превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника по определени участъци от първокласната пътна мрежа и за наличие на необходимото оборудване у тях.

От началото на 2018 г. до момента в област Търговище са регистрирани два пътни инцидента между МПС и велосипедист, с двама пострадали в тях граждани. Това представлява 4,8 процента от регистрираните за периода в областта тежки пътно-транспортни произшествия. За съшия период на миналата година е регистриран един пътен инцидент от този вид, в който е пострадал един велосипедист.


От сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище напомнят:

Съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата/ЗДвП/ водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, и да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Санкцията за управление на велосипед без необходимите светлоотразители е 50 лева, а санкцията за велосипедист без светлоотразителна жилитка – 10 лева. Пътните полицаи допълват, че съгласно изменения и допълнения в ЗДвП, в сила от септември м.г., е въведена и санкция за управление на ППС  (включително и велосипед) след употреба на алкохол – глоба в размер на 100 лева.

СЪВЕТИТЕ НА ПЪТНИТЕ ПОЛИЦАИ:

Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от велосипедисти, ги прави почти незабележими за останалите участници в движението.

За мястото на пътното платно:

Помнете, че велосипедистът е ВОДАЧ НА ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО! Използвайте изградените велосипедни алеи!
Помнете, че тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи! Движете се възможно най-близо до дясната граница на платното за движение! Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец!

За техническата изправност:

Не правете компромиси с техническата неизправност на велосипеда си!
Неизправното колело е опасно и за велосипедиста, и за останалите участници в движението по пътищата!
Всеки велосипед трябва да има изправни:
-спирачки;
-звънец;
-устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад;
-бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

За екипировката:

Използвайте светлоотразителна жилетка при управление на велосипед извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
Закачете светлоотразители и на други подходящи места по тялото или екипировката си!
При възможност използвайте каска. Използвайте подходящо облекло и други защитни елементи (протектори).

За информираността:

Информирайте се за изискванията към велосипедистите според Закона за движението по пътищата!
Информирайте се за административно-наказателната отговорност, която носите при нарушения на Закона за движението по пътищата като велосипедисти!

За сигурността:

Помнете, че сте ПОЧТИ НЕЗАБЕЛЕЖИМИ!
Научете се да се пазите САМИ!
Не освобождавайте педалите и дръжте кормилото с ръка!
Не се движете успоредно или в непосредствена близост до друг велосипед!
Не се дръжте за друго пътно превозно средство!
Не возете втори човек на велосипеда!

За предимството, маневрите и дистанцията:

Осигурявайте предимство и бъдете толерантни!
Сигнализирайте маневрите отрано! Указвайте с ръка промяната на посоката на движение!
Бъдете внимателни при маневриране! Преди маневра се убедете, че няма опасност за вас и че няма да създадете рискова ситуация за пътен инцидент! Бъдете внимателни на кръстовища! Изберете по-голяма и безопасна дистанция!

06 ное 2018

Полицейски служители изнесоха от задимено жилище на безопасно място дете, неволно предизвикало пожар при игра с открит огънДнес около 11,30 в РУ-Търговище е получен сигнал от обитатели на жилищен блок в кв. „Запад“ на гр. Търговище за възникнал пожар на тераса на апартамент, като в жилището се е намирало дете. На мястото на инцидента своевременно са пристигнали екипи на два полицейски патрулни автомобила – на сектор“Пътна полиция“ в областната дирекция и на РУ-Търговище, както и екипи на пожарната и на Центъра за спешна медицинска помощ. Тъй като масивната метална входна врата на апартамента била заключена, без да губят време, полицейските служители са я разбили с подръчни средства, и са извели веднага навън 8-годишно момче, което е било само в жилището. Детето е прегледано в МБАЛ-Търговище и впоследствие е освободено, тъй като не е пострадало сериозно от дима, който бил изпълнил жилището и стълбищното пространство. Момчето е разказало, че при игра със запалка неволно е подпалило възглавничка на терасата, като впоследствие огънят се е пренесъл и върху други складирани там вещи.

 При инцидента са унищожени намиращи се на терасата масичка, 3 кв м дървена дограма и са опушени 10 кв м стени. Пожарът е погасен от служители на РС ПБЗН-Търговище с един  специализиран автомобил.02 ное 2018

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. ноември 2018 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. ноември 2018 г. в област Търговище служители от мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“ и на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:

На територията, обслужвана от РУ-Търговище - на 14.11.2018 г.

В селата Руец, Бистра и Пайдушко – от 10 ч
В селата Овчарово, Алваново и Черковна – от 11 ч
В селата Баячево, Острец и Копрец – от 12 ч
В селата В. Левски, Макариополско и Търновца – от 14 ч
В селата Дралфа, Буйново и Драгановец – от 15 ч


На територията, обслужвана от РУ-Попово - на 21.11.2018 г.

В селата Голямо Градище, Зараево и Ломци – от 10 ч
В селата Люблен, Козица и Тръстика – от 11 ч
В селата Гърчиново, Захари Стояново и Еленово – от 12 ч
В селата Крепча, Садина и Баба Тонка – от 14 ч
В селата Помощица и Берковски – от 15 ч
В село Бракница – от 16 ч


На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 28.11.2018 г.


В селата Изворово, Черни бряг и Милино – от 10 часа
В селата Добротица, Кьосевци и Глашатай – от 11 ч
В селата Разделци, Стойново и Великовци – от 12 ч
В селата Семерци и Орач – от 14 ч
В селата Моравица и Малоградец – от 15 ч
В селата Ястребино и Длъжка поляна – от 16 ч

02 ное 2018

Зимата е безопасна, когато си готов за нея!

Съвети на „Пътна полиция“


За изправността

    Провери изправността на спирачната система (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)
    Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)
    Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)


Принудителни административни мерки:

Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

При управление на технически неизправно ППС глобата е:

50 лв. – при констатирани незначителни неизправности
200 лв. – при констатирани значителни неизправности
500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)


За гумите

    Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март) (чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП)
    Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания
    Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП)

    Гумите с шипове са забранени (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)
    Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)
Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

За поддръжката

    Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки
    Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
    Смени водата с антифриз
    Провери работи ли парното

За сигурността

    Постави в багажника вериги за сняг, въже за теглене
    Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг
    При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж здраво волана, не променяй посоката на движение

За съобразителността

    Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за ремонти по маршрута си на движение
    Излез от вкъщи десетина минути по-рано, за да подготвиш автомобила си за път
    За планиран дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли дрехи и одеяло31 окт 2018

Утре стартира традиционната акция на полицията „ЗИМА“

Необходимо е водачите да проверят отново техническата изправност на автомобилите си и да ги подготвят за движение при зимни условияНа 1 ноември 2018 г. в област Търговище, както и в цялата страна, „Пътна полиция“ стартира традиционната си превантивна акция „Зима”. Тя ще продължи до края на месец ноември т.г. и ще премине през три тематични етапа, насочени към отделните категории участници в движението. В хода й по пътищата на областта ще бъдат реализирани специализирани полицейски операции, ще се осъществяват регулярни проверки и активен контрол за безопасността на движението. Целта е подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия. Ще се  акцентира върху основни предпоставки за предотвратяване на пътни инциденти по това време на годината, като - използване на гуми, предназначени за зимни условия, изправност на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозните средства, както и на отоплителната им система, снабдяване с други средства за безопасно пътуване през зимата, като – вериги на сняг, одеяло, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат.

Партньори на „Пътна полиция“ в осъществяване на инициативата са структурите на Съюза на българските автомобилисти и на Българския Червен кръст.

В рамките на превантивната акция ще се проведат три кампании:

Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата” ще се реализира през периода 1-10.11.2018 г.  В хода й дейността на „Пътна полиция“ ще бъде фокусирана към превенция над поведението на водачите на пътни превозни средства – основно велосипеди и каруци. Ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, каруци и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа, както и за движещи се превозни средства без необходимото оборудване и за използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите. При извършване на регистрация и пререгистрация на пътни превозни средства ще се извършва проверка за изправността на техните светлини в съответствие с нормативните изисквания. Датата 6 ноември ще бъде обявена за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

Вторият тематичен етап под наслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” е насочен към пешеходците и към поведението на водачите на МПС към тях. Той ще се проведе в периода 11-20.11.2018 г. В него ще се извърша активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. В рамките на този етап датата 13 ноември ще бъде обявена за Ден без пешеходци – жертви на пътя, а на 20 ноември по традиция ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП, обявен за такъв с резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г.  

Безопасно шофиране през зимата” е мотото на третата тематична кампания в рамките на акция „Зима“ . Тя ще се проведе в дните 21-30.11.2018 г. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на пътни превозни средства, в т.ч. и спрямо пешеходците. Датата 20 ноември ще бъде обявена за Ден без водачи и пътници в моторните превозни средства – жертви на пътя.

От 1.01.2018  г. до 31.10.2018 г. в област Търговище са регистрирани 354 пътно-транспортни произшествия, от които – 48 тежки. Загинали са 12 граждани, а ранените в тях са 48. За същия период на миналата година пътните инциденти в областта са били 339, от които – 38 тежки. Загинали са 15 и са ранени  40 граждани.
През изминалия зимен период (1.11.2017 г. – 31.03.2018 г.) в област Търговище са настъпили 163 пътно-транспортни произшествия,от които - 15 тежки. В тях са  загинали 4 и са били ранени 17 граждани.


31 окт 2018

235 нарушения при управлението на товарни автомобили и автобуси са установени по време на едноседмична акция в рамките на „TISPOL“

В хода й по пътищата на област Търговище са проверени 337 товарни автомобила и 51 автобуса


Операцията бе проведена през цялата минала седмица, като засилените проверки се извършваха на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ (TISPOL). В нашата страна те бяха осъществявани съвместно със служители на агенция „Автомобилна администрация“.

При проверките на товарните автомобили в област Търговище са установени общо 223 нарушения на Закона за движение по пътищата, като голямата част от тях са свързани с управлението на МПС с превишена скорост – 193. Органите за контрол на пътното движение са констатирали 6 случая на неизползване на обезопасителни колани от водачи на товарни автомобили, 2 – на управление на автомобили с техническа неизправност, и по един случай – на тахографско нарушение и на превишаване на определените за шофиране без почивка часове. 11 са установените нарушения, свързани с нередовни документи: в 9 случая – на водачите, и в 2 – на самите автомобили. В хода на акцията са установени и 9 други нарушения на Закона за движение по пътищата. По време на провеждането й са установени и две престъпления по Наказателния кодекс – управление на МПС с концентрация на алкохол над 1,2 промила – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс(правоспособен 38-годишен мъж управлявал в с. Медовина, община Попово, лек автомобил „Ауди А4“ с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,48 промила), и управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред(неправоспособен 40-годишен мъж от гр. Омуртаг управлявал нерегистриран по надлежния ред мотоциклет „Ява).

Значително по-малък брой нарушения по време на операцията са констатирани при проверените автобуси – общо 12. Най-много - 5 от тях, са свързани с превишаване на определените за управление на МПС часове без почивка,  3 – за управление с превишена скорост, и по 2 – за неизползване на обезопасителен колан от водача, и за други нарушения на Закона за движение по пътищата.

24 окт 2018