МВР

ОД Търговище

 

Новини

Днес е Европейският фокус ден за превенция на домовите кражбиНа 21 октомври 2020 г. се провежда Европейският фокус ден за превенция на домовите кражби. Той се провежда за втори път и  е организиран от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN).  Тя заедно с държавите - членки реализира тази кампания с цел да се подкрепи борбата срещу това престъпление, като се повиши информираността на гражданите как да се защитят срещу подобни посегателства.

Домовите кражби са престъпление, широкоразпространено на целия континент. Всяка европейска държава прилага различни действия за противодействие. Тези кражби засягат не само собствеността на жертвите, те са посегателство срещу чувството за сигурност у дома – място, което всички ние имаме нуждата да възприемаме като най-сигурно. Това води до сериозни негативни ефекти върху психиката на потърпевшите и техните близки. Ето защо държавите – членки на Европейска мрежа за превенция на престъпността и EUROPOL, обединиха усилията си, за да организират тази инициатива за втори път на европейска територия.

Поради Covid-19 и трудностите при организирането на физически събития превантивната кампания за #StopDomesticBurglaries, Вторият европейски фокус ден за превенция на домовите кражби 2020 е само онлайн събитие.


КАК ДА ЗАЩИТИМ ДОМА СИ? Ето някои основни съвети на криминалистите:


За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание  на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка с широкоъгълна оптика. Избягвайте да държите големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения. Поставете здрава сигурна външна врата от метал или масивно дърво с най-малко три окачвания в пантите. Обърнете особено внимание на бравите. Секретните им патрони в никакъв случай не бива да се подават над повърхността на вратата, тъй като тогава крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ, след което с рязък удар ги пречупват в най-тънката им част. Отключването след това със специален шперц е елементарно. Не разчитайте на допълнителни брави със скосено езиче. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави. Обърнете внимание на здравината на пантите. Престъпниците често атакуват точно в тези точки. Ако живеете на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако балконите ви граничат със стълбището на блока, има голяма вероятност крадци да проникнат оттам. Има случаи, когато крадци-алпинисти проникват и откъм покрива на блока. Ето защо е препоръчително поставянето на решетки и здравото укрепване на балконските врати. Практиката показва, че крадците набелязват апартаментите нощем. Затова оставете някоя лампа да свети. Оставете и включено радио. Така ще имитирате, че в жилището има хора. Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата. При продължително отсъствие вземете мерки крадците да не намерят нищо ценно в дома ви. Преместете при ваши близки преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари. За препоръчване е парите да се съхраняват в банков трезор.

21 окт 2020

Приключи акция по пътна безопасност за контрол на движението на товарни автомобили и автобуси в рамките на ”ROADPOL“

В Търговищка област над 1/3 от водачите на проверените товарни автомобили са управлявали с превишена скорост
От 12 до 18 октомври на територията на всички държави-членки на европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – ROADPOL,  бяха извършени засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Полицейските служители в област Търговище също осъществяваха активен контрол за спазване на разрешената максимална скорост за движение, употребата на алкохол и наркотични вещества и/или техните аналози от водачите, и за използване на обезопасителни колани. Извършваха се проверки и за спазване на часовете за почивка от водачите, за недопускане на претоварване на автомобилите, за евентуално превозване на по-голям брой пътници от предвиденото, за превоз на неукрепени товари, за техническата изправност на автомобилите, както и за  управление на товарни автомобили от неправоспособни водачи и водачи, на които временно е отнето свидетелството за управление.

По време на превантивната акция в област Търговище са проверени 265 товарни автомобила. Установените нарушения на Закона за движение по пътищата  са 126 на брой. Най-много от тях са свързани с нарушения на скоростните режими – за периода в областта ни са констатирани 98 случая на управление на товарен автомобил с превишена скорост. В 5 случая е установено управление на МПС с нередовни документи на водача му, в 4 се касае за нередовност в документите на превозното средство, в 3 – за неизползване на обезопасителните колани от водачите, и в един - за неукрепен добре товар на автомобила. В хода на осъществяваните от тях проверки служителите на „Пътна полиция“ са установили и други 15 нарушения на Закона за движение по пътищата. По време на проверките пътните полицаи са връчили 24 електронни фиша на водачи на товарни автомобили, 3 фиша – на пътници в автомобилите, а на един водач временно е отнето временно свидетелството за управление на МПС заради неплатени глоби.

В хода на операцията полицейските служители са извършили проверки  и на 47 автобуса . Само в три случая са констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата – в два от  тях се касае за неизползване на обезопасителен колан от водачите, а едно от нарушенията е за управление на автобус с превишена скорост.

21 окт 2020

570 нарушения на скоростните режими са установени за седмица в областтаОт  9 до 15 октомври 15 октомври  2020 г. в област Търговище, както и в цялата страна, бе проведена специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Целта на акцията бе ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти вследствие движение на МПС с превишена и несъобразена скорост, тъй като в последните месеци в страната техният брой е нараснал.

Контролът се осъществяваше както по пътища от републиканската пътна мрежа, така и по общински пътища, а също – и в населени места на областта. По време на операцията  служителите на „Пътна полиция“ са използвали всички налични технически средства за контрол на скоростта. Контролът  бе осъществяван както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.   

По време на акцията са констатирани 570 нарушения на скоростните режими от страна на водачи на МПС. От тях 506 са установени извън населените места на областта, а 64 – в населените й места. За установени от тях други нарушения на Закона за движение по пътищата контролните органи са съставили 53 акта за установяване на административно нарушения и са наложили 156 глоби по фиш.
16 окт 2020

Сред най-честите нарушения – неспазване на пътни знаци и маркировка, и неизползване на предпазни колани и каски
1176 МПС и 1283 лица са проверени по пътищата на област Търговище в хода на проведена миналата седмица специализирана полицейска операция. Целта на превантивната акция, която бе проведена в цялата страна, бе осигуряване безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти. В хода й приоритетно бе осъществяван активен контрол за неправилно движение на велосипедисти по предназначените за пешеходци площи, за внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци, за отнемане на предимство на пешеходци или велосипедисти от водачи на ППС, и за недопускане на преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби.

За констатираните от тях по време на акцията нарушения на Закона за движение по пътищата служителите на „Пътна полиция“ в областта ни са съставили 73 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 384 глоби по фиш. Най-много са съставените актове на водачи на МПС за неспазване на пътни знаци и маркировка – 87, пред тези за неизползване на обезопасителни колани, каски и системи – 52. По време на акцията за извършени от тях нарушения са санкционирани 16 пешеходци. По 3 акта са съставени за установени случаи на отнемане предимство на пешеходец от страна на водач на МПС и за управление на МПС от неправоспособни водачи. За преминаване на забраняващ сигнал на светофара униформените служители са съставили 2 акта. Съставен е и акт на водач, управлявал МПС с установена с алкотест „Дрегер“ концентрация на алкохол в издишания от него въздух между 0,5 и 1,2 промила, както и на велосипедист - за извършено от него нарушение на правилата за движение.

309 нарушения на скоростните режими в областта са констатирани в хода на превантивната акция, като служителите на „Пътна полиция“ са използвали всички налични технически средства за контрол на скоростта на МПС, и са  осъществявали този контрол както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. При извършваните в хода на операцията проверки са връчени 58 електронни фиша.
12 окт 2020

От днес е в ход операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Проверки се извършват на територията на всички страни - членки на ROADPOL

 


От 12 до 18 октомври на територията на всички държави-членки на европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – ROADPOL, се извършват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. В хода на операцията екипите ще контролират за спазване на разрешената максимална скорост за движение, употребата на алкохол и наркотични вещества и/или техните аналози от водачите, използване на обезопасителни колани. Ще се следи също за спазване на часовете за почивка от водачите, недопускане на претоварване на автомобилите, превозване на по-голям брой пътници от предвиденото, превоз на неукрепени товари, техническа изправност на автомобилите, управление на товарни автомобили от неправоспособни водачи и водачи, на които временно е отнето свидетелството за управление.

Проверките у нас се извършват съвместно от пътни полицаи и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Такива ще се извършват в цялата страна, включително в област Търговище.

12 окт 2020

Обявен е конкурс за длъжността „старши експерт“/КАО/ към отдел „Административен“ в областната дирекцияМясто и срок за подаване на документите за участие:

-    Срокът за подаване на документи е 10 дни. (от 07.10.2020 г. до 16.10.2020 г.)

-    Документите да бъдат представени лично или чрез пълномощник (оригинално нотариално заверено пълномощно) на адрес: гр. Търговище, ул. „Спиридон Грамадов“ № 36, всеки работен ден от 10:00 часа до 12:00 часа и от 15:00 часа до 17:00 часа в сектор „Координация, административно и правно обслужване и човешки ресурси” към отдел „Административен” при Областна дирекция на МВР - Търговище.


ОБЯВЛЕНИЕТО за обявения конкурс можете да намерите на:
www.mvr.bg - Постъпване на работа в МВР  - Обявени конкурси
на длъжности за държавни служители по чл. 142, ал.1, т.2 от ЗМВР


Телефон за справки и допълнителна информация: 0601/60363; 0601/60248


06 окт 2020