МВР

ОД Търговище

 

Новини

Ден на отворените врати бе проведен в РУ-Търговище

Възпитаници на Специалното училище за ученици с увреден слух „Св. И. Рилски“-Търговище посетиха местната полицияМомчета и момичета от училището на възраст от 8-ми до 12-ти клас, придружени от двама техни преподаватели, бяха на посещение в РУ-Търговище в рамките на образователния проект „Твоят час“.  Срещата бе реализирана по инициатива на учениците и техните ръководители. Домакини на децата бяха началникът на група „Териториална полиция“  в РУ-Търговище Кирил Кирилов, и колегите му: полицейски инспектор Ивайло Валентинов и инспектор в Детска педагогическа стая Бойко Янакиев.

Гостуващите ученици получиха възможност да видят помещенията за задържане на непълнолетни и за осъществяване на полицейска закрила на деца. Те се запознаха и с различни предпазни и помощни средства/каска, полицейски щит, бронежилетка; белезници, различни видове палки/, които полицейските служители употребяват при изпълнение на задълженията си в определени от закона случаи, както и с използваните от тях при осъществяване контрол на движението на МПС стоп-палка и светлоотразителна жилетка. На децата бе обяснено колко важно е спазването на основните правила за пътна безопасност от всички категории участници в него.

За осъществяването на пълноценна комуникация между учениците и техните домакини с жестомимичен превод помагаше психологът в СУ за деца с увреден слух г-жа Тодорка Димова. Децата искрено се радваха на предоставената им възможност да се докоснат до използваните от полицейските служители помощни средства и атрибути и да се снимат с тях.

Последва непринуден разговор на различни интересуващи гостите теми, сред които – негативните последици за младия организъм от употребата на цигари, алкохол и наркотични вещества;  изискването на разпоредба на Закона за закрила на детето вечер след  22 ч ненавършилите пълнолетие да се придружават на обществени  места от родител, настойник или попечител, както и че невръщането в 7-дневен срок на намерена чужда вещ представлява престъпление по Наказателния кодекс.
    

23 фев 2018

Ученици от Детското полицейско управление в Търговище се учиха да оказват първа долекарска помощ

Изнесеното занятие бе проведено в сградата на един от партньорите на полицията в осъществяване на програмата – БЧК-ТърговищеКаква първа помощ трябва да бъде оказана на пострадал при изгаряне, колко са степените на изгаряне, как се установява дали човек е изпаднал в безсъзнание и ако е – какви стъпки трябва да се предприемат, за да му се помогне? Отговор на тези и други свързани с темата въпроси 20 седмокласници от II СУ“Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище – участници в Детското полицейско управление, получиха от Дияна Ненова – специалист в БЧК-Търговище. По време на практическото занятие децата научиха да правят различни видове превръзки – според това къде и какво е нараняването, както и че получена при изгаряне рана първо трябва да се охлади. И още – че първа помощ на засегнат от пожар никога не трябва да се оказва в горящото помещение, а първо пострадалият трябва да бъде изтеглен на безопасно място. На занятието присъстваха класният им ръководител и полицейски инспектор от РУ-Търговище.

 Българският червен кръст е един от партньорите на  OД МВР-Търговище в осъществяване на националната програма „Детско полицейско управление“, заедно с РДПБЗН, БТС и РЗИ. Програмата е инициатива на МВР и е предназначена за обучение на деца от начален и прогимназиален етап. Основната идея е те да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината; за своите права и отговорности
Обучителната програма по проекта „Детско полицейско управление“ е двугодишна, и включва  комплекс от теоретични и практически занятия. Изучаване правилата за безопасност на движението, овладяване техниката на детската полицейска лична защита, обсъждане на вредата от алкохола, тютюнопушенето и употребата на наркотични вещества върху здравето на младежите –това са само част от темите на занятията, които се провеждат в детските полицейски управления в областта. Освен в гр. Търговище такива функционират още в  ОУ „Любен Каравелов“ в гр. Попово и в ОУ „Даки Йорданов“ в гр. Омуртаг, като навсякъде участието на децата в тях е изцяло на доброволен принцип.


21 фев 2018

Приключи превантивна полицейска операция за ограничаване предпоставките за ПТП по пътищата на областта

Най-много са установените случаи на управление на МПС без валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и от водачи, непритежаващи свидетелство за управление на МПС


На база изготвен в сектор „Пътна полиция“ на ОД МВР-Търговище анализ на тежките пътно-транспортни произшествия в област Търговище от началото на годината е установено, че сред основните причини за тях са управление на МПС с превишена и несъобразена скорост, неправилно изпреварване, управление на технически неизправни МПС или от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества или техни аналози. С цел ограничаване на предпоставките за пътни инциденти с тежки последствия и подобряване на безопасността на движението в малките населени места, по третокласната и общинска пътна мрежа и в районите около увеселителни заведения на територията, обслужвана от дирекцията, за времето от 13 до 18.02.2018 г. бе проведена специализирана полицейска операция по предварително утвърден план. Основните акценти в осъществяваната от пътните полицаи активна контролна дейност по време на превантивната акция бяха насочени към недопускане на управлението на МПС след употреба на алкохол,  наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи; недопускане управление на нерегистрирани и технически неизправни МПС,  а също и проверки за наличие на валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Заедно със служителите от „Пътна полиция“ в специализираната полицейска операция участваха и техни колеги от „Охранителна полиция“ в състава на районните полицейски управления. Част от проверките бяха осъществени по метода „широкообхватен контрол“.

По време на операцията са констатирани по един случай на управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози/престъпление по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс/; на управление на МПС с концентрация на алкохол над 1,2 промила/престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс; и на управление на МПС от неправоспособен водач, след като е наказван за същото в едногодишен срок с влязло в сила наказателно постановление/престъпление по чл. 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс/. В хода на операцията са установени  и три случая на управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал.2 от Наказателния кодекс.

Общият брой нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането, констатирани от контролните органи по време на превантивната акция, е 114. Съставените на водачи на МПС актове за установяване на административно нарушение са 21, като най–много са тези по Кодекса за застраховането/за управление на МПС без валидна застраховка „Гражданска отговорност“/ - 9, и за управление на МПС от неправоспособни водачи – 7. По време на акцията полицейските служители са наложили на водачи на МПС и 65 глоби по фиш за допуснати други нарушения на правилата за движение по пътищата.


20 фев 2018

Служители на РУ-Попово установиха и иззеха близо 50 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол, превозван с автомобил


На 16.02.2018 г. при извършена около 12,30 ч рутинна полицейска проверка на път II-51/Бяла-Попово-Дралфа-Лозница/ - до разклона за с. Ковачевец, община Попово, на лек автомобил „Мерцедес“ с великотърновска регистрация е установено, че в него са превозвани 49,5 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол, готов за употреба. Тютюнът е бил в торбички, някои от които – поставени в кашони, укрити под други кашони, в които е имало автомобилни масла. Иззет е  по съответния надлежен ред.

Водачът на лекия автомобил В.К., на 32 год., и пътуващият с него С.А., на 35 год., са задържани за срок до 24 ч в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. И двамата са от с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград. Процесуално-следствените действия по документиране на престъплението продължават и са съгласувани с прокурор от Районна прокуратура-Попово. По случая е образувано досъдебно производство по чл.234 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово.


16 фев 2018

Полицията ще се грижи за охраната и нормалното протичане на частичните избори за кмет на кметство Кестеняво


В ОДМВР-Търговище са предприети необходимите мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност при произвеждането на частичните избори за кмет на село Кестеняво, община Омуртаг, които ще се проведат на 18 февруари 2018 г. За целта в РУ-Омуртаг е изготвен съответния план, който е утвърден от директора на областната дирекция.  Сформиран е временен оперативен щаб, който ще ръководи силите и средствата и ще се грижи за законосъобразното протичане на изборния процес.

Полицейски служители ще осигуряват охраната на изборните книжа и бюлетините по време на престоя им в сградата на общинска администрация – Омуртаг, и при транспортирането им от ОИК - Омуртаг до изборната секция и обратно след приключване на изборния ден. В самия изборен ден служители на РУ-Омуртаг ще осъшествяват охраната на помещението за гласуване в село Кестеняво. В секцията няма да бъдат  допускани въоръжени лица, хора  в нетрезво състояние или носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Осигурена е възможност на гражданите, на които документите за самоличност (личните карти или лични (зелени) паспорти) са изгубени, откраднати, повредени или унищожени, или личната карта е с изтекъл срок на валидност, да получат удостоверение за гласуване от 10 до 16 ч в изборния ден в звеното на  „Български документи за самоличност“ в РУ-Омуртаг.

На 18.02.2018 г. служители на РУ-Попово за времето ще осъществяват охраната на помещението за гласуване в с. Баба Тонка, община Попово, където в този ден ще бъде проведен местен референдум. Ще бъде обезпечена полицейска охрана и при транспортиране на материалите от ОИК-Попово до изборната секция и обратно след приключване на вота.16 фев 2018

Граждани от различни населени места в областта благодарят на полицейски служители за бързо установени извършители на кражби на пари и вещи


От началото на годината в ОД МВР-Търговище са получени няколко писма от граждани, в които те изразяват своята благодарност към служители на РУ-Търговище и РУ-Попово за това, че своевременно са установили извършителите на кражби, от които са били потърпевши.

 В единия случай става дума за извършена кражба на дамска чанта с намиращи се в нея лични документи, дебитна карта, мобилен телефон и сумата от 115 лв. – собственост на 66-годишна жена от с. Разбойна, община Търговище. Жената пуснала внучето си да играе на детската площадка в близост до сградата на Регионалната библиотека в гр. Търговище, а след няколко минутки чантата й вече я нямало в детската му количка. Още на следващия ден в резултат на професионалните действия на криминалисти от РУ-Търговище в управлението е доведена 46-годишната  Е.А. от гр. Попово, за която е установено, че е извършила кражбата. “Благодаря ви, че имате такива добри служители като Николай Желев, Пламен Стойнов и Джулиян Станчев, които веднага се отзоваха на сигнала ми и бързо намериха извършителя. Хиляди благодарности!“ – пише до директора на ОД МВР-Търговище потърпевшата от кражбата  Севие Кабилова, на която откраднатите вещи са върнати, а паричната сума – възстановена.

 „Благодаря на екипа служители на РУ-Търговище Николай Желев, Бойко Янакиев и Илияна Власова за професионализма и за изключителното им човешко отношение. Такива хора трябва да бъдат за пример. Ще бъда изключително благодарна те да бъдат наградени по достойнство!“ – пише до началника на  управлението Зоя Дафинова от гр. Търговище. Тя изразява признателността си към полицейските служители за това, че са разкрили кражба на портфейл със сумата от 480 лв. и лични документи от офис на фирмата й в същия град, извършена през м. август 2017 г. Впоследствие сумата е възстановена на потърпевшата.

    Друго получено в дирекцията благодарствено писмо е от 71-годишния Йордан Йорданов от поповското село Славяново. За времето от 17 до 21.12.2017 г. от дома му в селото е била извършена кражба на сумата от 280 лв. В резултат на незабавните действия, предприети от служители на РУ-Попово, е установен извършителят на кражбата от неговия дом, както и на такава от друга къща в Славяново – 15-годишно непълнолетно момче от селото. Впоследствие поповските криминалисти установиха, че същият младеж е извършил кражби от други 5 къщи в същото село. Понастоящем той е в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в гр. Г. Оряховица на база издадено от прокурор от Районна прокуратура-Попово постановление. „Благодарение на бързата намеса на полицейските служители Радослав Раднев и Йозджан Мехмедов  извършената от дома ми кражба бе разкрита за 2 часа. Сърдечно им благодаря и желая здраве на тях и на семействата им! Такива ангажирани с проблемите на хората служители са необходими на МВР. Благодаря, че ги има!“ – пише в благодарственото си писмо възрастният мъж от с. Славяново.14 фев 2018

През 2017 г. в област Търговище броят на пътните инциденти е намалял

Значителна част от тежките ПТП са настъпили извън населените места в областтаПрез 2017 г. на територията, обслужвана от ОДМВР–Търговище, са регистрирани 44 тежки ПТП, с 15 загинали  и 46 ранени в тях  граждани. В сравнение с 2016 г.  е налице намаление броя на тежките пътни инциденти с 16 /26.7%/, както и сериозно намаление на ранените в тях – с 36/43.9%/. Налице е обаче увеличение на загиналите в ПТП граждани в област Търговище -  с  четирима/36.3%/ повече  от предходната година, независимо от наблюдаваната през последните 10 год. тенденция към намаляване/ с изключение на 2014 г./ броя на загиналите в пътни инциденти в област Търговище. За 2017 г. са регистрирани и 412 пътни инциденти с материални щети /с 44 по-малко спрямо 2016 г./

Анализът на тежките пътно-транспортни произшествия сочи, че основни причини за настъпването им са превишена и несъобразена с пътните условия скорост, като в някои от случаите това е съчетано с нарушаване правилата за движение от пешеходци, неправилни маневри, отнемане на предимство, управление на МПС след употреба на алкохол, както и с открояващата се в последно време обезпокоителна тенденция нерядко неправоспособни водачи да управляват пътни превозни средства.

От всички тежки ПТП 33/75%/ са настъпили извън населените места в областта, при които са  загинали 13 души/86.6%/ и са ранени 28/60.9%/ души. И тъй като целогодишно интензивността на автомобилния трафик по ПП I-4, II-48 и II-51 и по третокласната пътна мрежа не намалява, по пътищата от републиканската пътна мрежа и в участъците с концентрация на ПТП  системно се осъществява засилена контролна дейност  от страна на пътните полицаи.

Най-много са загиналите през 2017 г. граждани в пътни инциденти, причинени от управление на МПС с превишена и с несъобразена скорост – 8 души. Петима граждани са загинали в катастрофи, предизвикани от неправилни маневри, трима – вследствие на отнемане на предимство, и двама – в резултат на неспазване на правилата за движение по пътищата от страна на пешеходци.  

Най-тежка е била пътно-транспортната обстановка в областта през месеците март, май, юни и септември, когато са регистрирани общо 22 ПТП с 12 загинали и 21 ранени граждани. Доказателство за осъществявания активен контрол на пътя от служителите в сектор „Пътна полиция“ с цел ограничаване предпоставките за тежки пътни инциденти  е увеличението  с 1840  на общо констатираните от тях нарушения спрямо 2016 г. Нарасналият брой констатирани нарушения, които създават потенциална опасност за пътно-транспортни произшествия, като управление на МПС без съответното свидетелство/с 83 повече за 2017 г./, отнемане предимство на пешеходец от водач на МПС/с 6 повече/, оказва и  превантивен и възпиращ ефект върху поведението на водачите на МПС за недопускане и ограничаване на посочените нарушения.

Към 31.12.2017 г. на отчет в сектор„Пътна полиция“ в ОДМВР-Търговище са се водили 50 431пътни превозни средства. Голям дял от тях заемат автомобилите - 43 133 бр. Регистрираните мотоциклети и мотопеди  са 2 885, а товарните автомобили, трактори, ремаркета, специални машини и др. - 4413. През 2017 г. в сектора са извършени са 3 460 първоначални регистрации на МПС. Бракувани са 1792 МПС, а от движение са спрени 639. През годината са издадени 5624 национални свидетелства за управление на МПС и са установени 3 МПС,обявени на общодържавно издирване. 43 са водачите от областта, на които към края на отчетния период са били с отнети им всички контролни точки. С образователна и превантивна цел служители от сектора са провели 27 срещи с учениците от началните класове в училищата на областта, на които са изнесени специализирани беседи, касаещи безопасното поведение на децата на пътя.

В момента в дирекцията се подготвят допълнителни мерки с цел намаляване на пътния травматизъм в областта. Все по-активна ще бъде контролната дейност по пътищата от третокласната и четвъртокласна пътна мрежа, като в проверките  наред с пътните полицаи ще участват и служители от „Охранителна полиция“.31 яну 2018

Въвеждат се ограничения за движението на МПС във връзка с честванията на 140-та годишнина от освобождението на гр. Търговище


По повод честванията на 140-та годишнина от освобождението на гр. Търговище в периода от 27 до 29 януари 2018 г. в града ще бъдат въведени следните временни ограничения на движението на МПС:

•    Във връзка с подготовката и провеждането на възстановка на освобождението на гр. Търговище, придвижването на автомобили и обществен транспорт ще бъде преустановено за няколко часа от кръстовището на ул. „Трети март“ и бул. „Митрополит Андрей“ по протежението на ул. „Трети март“ до кръстовището с бул. „Трайко Китанчев“. Забрана за движение на МПС ще има също и от кръстовището на ул. „Г.С. Раковски“ с ул. „Трети март“ до ул. „Васил Априлов“.  Ограниченията са съответно: на27 януари, събота – от 15,30 до 17 ч, и на 28 януари, неделя – от 10,30 до 12,30 часа.

•    Същите маршрути ще бъдат забранени за движение на МПС и на 29 януари, понеделник, но улица „Г.С. Раковски“ ще бъде затворена в участъка от ул. „Екзарх Йосиф“ до ул. „Трети март“. Спирането на движението на транспортните средства през този ден ще е за времето от 11 до 12,30 ч.


Горепосочените ограничения на движението на МПС се въвеждат с цел осигуряване безопасността на гражданите по време на възстановката в неделя и на шествието от паметника на ген. Казимир Ернрот до Морената в квартал „Варош“ на гр. Търговище в понеделник.

26 яну 2018