МВР

ОД Търговище

 

Новини

Служители на РУ-Омуртаг задържаха 16 нелегални мигранти
На 21.10.2021 г. около 10,20 часа, в РУ-Омуртаг е получен сигнал от гражданин за забелязани двама необичайно изглеждащи мъже с раници на пътя Котел-Омуртаг, преди разклона за с. Станец. На място незабавно  били изпратени екипи от служители на управлението, които около 11,50 часа, в борова гора преди разклона за гореспоменатото село, установили 16 мъже, на видима възраст от 10 до 20 години /7 пълнолетни, 7 непълнолетни и двама малолетни/, които не говорят български език, всички без документи за самоличност.

По данни на  чуждестранните граждани, групата им е от Афганистан, и участниците в нея са преминали нелегално границата от  Турция. По случая са образувани досъдебни производства по чл. 280 и по чл. 279, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг. Пълнолетните чужденци са задържани на основание чл. 72, ал. 1, т. 4 от Закона за МВР, на останалите е предоставена полицейска закрила. Работата по случая продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Търговище.22 окт 2021

Над половината от проверените по пътищата на областта товарни автомобили се движат с превишена скорост

Това показват резултатите от проведената едноседмична специализирана акция на „Пътна полиция“ за контрол на товарните автомобили и автобусите
Приключи проведена в страната специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите, която   бе проведена на територията на цяла Европа - във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – ROADPOL. Основен акцент в осъществяваната активна контролна дейност бе спазване на времето за почивка от страна на водачите на тези видове МПС, недопускане на претоварване на товарните автомобили, спазване на скоростните режими, недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества.

По време на превантивната акция в област Търговище са проверени 653 товарни автомобила. Установени са сериозен брой нарушения на установените скоростни режими – 470. В 5 от случаите са констатирани нарушения, свързани с нередовни документи на водача на съответния товарен автомобил. Регистрирани са по 3 случая на нарушения, свързани документите за превоз, както и за управление на МПС без използване на обезопасителен колан. В един случай е установена и техническа неизправност на съответното МПС.

В хода на операцията контролните органи са проверили по пътищата на областта и 58 автобуса. Единственото по вид нарушение, което е установено при тези проверки, е неспазване на скоростните режими/управление с превишена скорост/ – в 7 от посочените случаи.

В календара на ROADPOL са предвидени 4 пъти в годината операции за контрол на товарните автомобили и автобусите – във всеки един от сезоните. Причината за това са сериозните щети, които настъпват след пътни инциденти с участието на подобен тип превозни средства.
 

19 окт 2021

Приключи превантивна акция на „Пътна полиция“, насочена към безопасността на пешеходците и пътниците в превозните средства

В хода й са установени петима водачи, управлявали след употреба на алкохол, и трима – под въздействие на наркотични вещества

651 МПС и 773 пътуващи в тях граждани са проверени по пътищата на област Търговище в хода на специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата с нулева толерантност спрямо нарушенията и с основна тематична насоченост към осигуряване безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства. Превантивната акция бе проведена за периода 5-11 октомври 2021 г.  Контролните органи следяха за правилното пресичане на пешеходците, както и за спазването на предимството им от страна на водачите.

Специален акцент в нея бе използването от страна на пътниците на обезопасителни системи, както и обезопасяването при превозването на деца.  Паралелно бе осъществяван активен контрол и  върху неправилно спиране и паркиране на пешеходни и велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, а също и на кръстовища и на по-малко от 5 метра от тях; паркиране пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

24 са случаите на констатирано от полицейските служители неизползване на обезопасителни колани от водачи на МПС, и 13 – на пътници в МПС без предпазни колани. В хода на операцията по пътищата на областта са установени 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила/престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс/, и 2 случая – на управление на МПС с алкохолно съдържание в издишания от водача  въздух от 0,5 до 1, 2 промила, за което се налага санкция по административен ред.Най-високата отчетена стойност на алкохолно съдържание в издишания от водач на МПС въздух е 2,92 промила. Установени са и трима водачи, управлявали МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози.

Констатирани са 6 случая на нарушения на разпоредби на Закона за движение по пътищата, извършени от пешеходци. По време на акцията контролните органи са установили двама седнали зад волана неправоспособни водачи, и два случаи на неосигурено предимство на пътно превозно средство от страна на водачи на МПС.
804 са  констатираните за периода на територията на област Търговище нарушения на скоростните режими. За така  установените от тях нарушения полицейските служители са съставили 71 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 182 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата.

12 окт 2021

1,6 кг суха тревиста маса, реагираща на наркотичното вещество марихуана, иззеха криминалисти от жилище в Търговище

Живееща там млада жена отглеждала растенията в гориста местност край града

На 11.10.2021 г. при извършени около 10,30 ч процесуално-следствени действия в дома на 25-годишна жена от гр. Търговище криминалисти на ОДМВР и РУ-Търговище са намерили и иззели суха зелена тревиста маса, съхранявана в кашони, която при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество марихуана. При последващи действия по разследването е установено, че същата отглежда в гориста местност край гр. Търговище още 11 растения с височина от 1,50 до 2 м всяко, които при извършен полеви наркотест реагират на наркотичното вещество канабис. Същите са иззети по надлежния ред.

Извършени са съответните огледи от дежурна оперативно-следствена група. Младата жена е задържана в РУ-Търговище за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1/ за държане на високорискови наркотични вещества/ и по чл. 354в, ал. 1/за засаждане и отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила/ от Наказателния кодекс по описа на областната дирекция на МВР-Търговище.

Действията по документиране на престъплението продължават и се извършват под надзора на прокурор от Районна прокуратура-Търговище.


12 окт 2021

В област Търговище стартира операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От днес до 17 октомври 2021 г. в страната ни е в ход специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Действията се провеждат на територията на цяла Европа във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – ROADPOL.

Проверките у нас се осъществяват от смесени екипи – на “Пътна“ и “Охранителна полиция”, и на служители от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.  Основното, за което ще се следи, е спазване на времето за почивка, недопускане на претоварване на товарните автомобили, спазване на скоростните режими,
недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества.

В календара на ROADPOL са предвидени 4 пъти в годината операции за контрол на товарните автомобили и автобусите – във всеки един от сезоните. Причината за това са сериозните щети, които настъпват след пътни инциденти с участието на подобен тип превозни средства.


11 окт 2021