МВР

ОД Търговище

 

Новини

Намаление броя на тежките ПТП и на загиналите в тях граждани отчитат за полугодието в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция

По-голямата част от пътните инциденти са възникнали при суха пътна настилка и през светлата част на денонощието

През първите 6 месеца на 2021 г. на територията, обслужвана от ОДМВР – Търговище, са регистрирани 17 тежки ПТП с 3-ма загинали и 24 ранени в тях граждани. В сравнение със същия период на 2020 г. се наблюдава намаление на тежките ПТП с 4, намаление на загиналите в тях граждани с 3, и увеличение броя на ранените с двама. През периода са регистрирани общо 158 ПТП с материални щети, срещу 154 през 2020 г.

Анализът на пътния травматизъм сочи, че инцидентите са причинени най-вече от управление на ППС с превишена и несъобразена с пътните условия скорост, в много от случаите - в съчетание с нарушаване правилата за движение от пешеходци, неправилните маневри, отнемането на предимство, управление на ППС от неправоспособни водачи и от водачи, употребили алкохол.

Най-често срещаната причина за инцидентите по пътищата на областта ни през периода са неправилни маневри на водачите на МПС – поради нея са настъпили 6 ПТП с един загинал и 9 ранени граждани. 6 тежки пътни инцидента са причинени от отнемане на предимство, като в резултат са ранени петима граждани. Същия брой ПТП за периода са възникнали и поради движение на МПС с превишена и несъобразена скорост – в тях е загинал един и са ранени 8 граждани. Поради нарушение на правилата за движение от страна на пешеходец е възникнал един пътен инцидент, завършил със смъртта на гражданин.

Статистиката сочи още, че най-голям брой от тежките ПТП в област Търговище през първото полугодие на настоящата година – 8, са настъпили по републиканската и общинската пътна мрежа извън населените места. В тях са ранени 16 граждани и са загинали двама. 11 от тежките пътни инциденти са настъпили при суха настилка, а при мокра и заснежена настилка са регистрирани 6 тежки ПТП. 13 от тежките пътни инциденти са възникнали в светлата част на денонощието.

За периода контролните органи са установили 21 913 нарушения на Закона за движение по пътищата, като на нарушителите са съставени 2230 акта за установяване на административно нарушение, и 5465 фиша. Електронните фишове за полугодието са 14218. В сравнение с 2020 г. констатираните нарушения са с 679 повече, като съставените актове са с 210 повече, а  фишовете са с 393 повече.
През периода служителите от сектор “Пътна полиция” в областната дирекция са участвали в 29 тематични специализирани полицейски операции по безопасност на движението, които са били  планирани от ГДНП, ОДМВР или от РУ. Анализът сочи, че е необходимо допълнително активизиране на контролната дейност по отношение на спазване правилата за движение от пешеходците и велосипедистите и отнемането предимството на пешеходци и велосипедисти от водачите на МПС предвид факта, че за полугодието пътните инциденти с участието на тези категории участници в движението съставляват 35.29 % от общия им брой. В тях са загинали 1/3 от общия брой загинали в пътни инциденти, и  са пострадали ¼  от ранените.  За периода по улиците и пътищата на областта контролните органи са констатирали 209 нарушения, допуснати от пешеходци и колоездачи.

Ръст бележат установените от контролиращите пътната безопасност нарушения за управление на МПС с превишена скорост, за неизползване на обезопасителени колани или защитни каски, за отнемане предимство на пешеходец, за управление на МПС без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“,  което от своя страна оказва възпиращ превантивен ефект върху  поведението на водачите на МПС с оглед недопускане и ограничаване на посочените по-горе нарушения.


22 юли 2021

Започват засилени проверки на товарни автомобили и автобуси


От днес до 25 юли 2021  г. на територията на област Търговище и  цялата страна, както и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ -  Roadpol, е в ход специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите.
Основното, за което ще следят екипите у нас, е неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите. В проверките по българските пътища, освен пътни полицаи, ще се включат служители на Криминална полиция  и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
В календара на Roadpol от тази година са предвидени вече четири операции с аналогичен акцент. Основната причина за това, е че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки ПТП.

19 юли 2021

Деца гостуваха на служители от РУ-Търговище и се запознаха с полицейската професия
14 деца от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование/ РЦПППО/-обл.Търговище, водени от свои учители, днес гостуваха на служителите от РУ-Търговище с идеята  малчуганите да научат повече за професията на полицая. Посещението им бе в изпълнение на идеята на ръководството на центъра през ваканцията си децата да посетят различни институции и като част от летните си занимания да се запознаят със спецификата на работата в разнообразни професионални сфери.

Учениците прекараха незабравими минути в компанията на служителите в сектор „Охранителна полиция“ на РУ-Търговище полицейски инспектор Галина Георгиева и младши полицейските инспектори Виктор Дечев и Вейсел Вейселов. Униформените служители ги запознаха с основните помощни средства, които използват при осъществяване на дейността си в служба на обществения ред и спокойствието на гражданите – стоп-палка, белезници, щит, бронежилетка. На малките гости на полицаите бе предоставена възможност да разгледат служебния полицейски автомобил, и да станат свидетели на това как той се  движи при специален режим – с включена звукова и светлинна сигнализация. Несъмнено много емоции им донесе представянето на служебното куче Арчи, което  изпълни безотказно зададените му водача му Христо Димитров команди, и с присъствието си внесе  жизнерадостно настроение сред децата. Логично служителите на реда припомниха на малките си гости и основните правила за пътна безопасност, които те трябва да спазват като участници в движението.

Предишния ден децата от лятната занималня към РЦПППО-обл.Търговище, се запознаха и с професията на пожарникаря, гостувайки в РСПБЗН-Търговище, където им бе демонстрирано оборудването и действието на противопожарния автомобил.16 юли 2021

В ОДМВР-Търговище са предприети необходимите мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред в деня на парламентарните избори

В ОДМВР-Търговище е създадена организация и са предприети поредица от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота по време на предстоящите парламентарни избори за Народно събрание. В дирекцията е сформиран оперативен щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, и ръководи дейността на структурите на дирекцията в региона. Щабът ще функционира постоянно и в изборния ден.

Около 270 служители на МВР ще охраняват РИК и СИК в област Търговище. Служителите ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 10 юли 2021 г. Тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в РИК. За да се гарантира законосъобразното протичане на изборния процес, мобилни полицейски екипи са в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение.

Извършени са проверки на всички 255 обекта в областта, в които ще бъдат провеждани изборите и ще бъдат обособени секции. Специално внимание е обърнато за наличието на уреди за пожарогасене и възможността за евентуална евакуация на пребиваващите в сградата по време на изборите в случай на инцидент. Проблеми в противопожарно отношение не са констатирани. Проведени са и инструктажи на членовете на РИК, секретари на общини и председатели на СИК, по спазване на изискванията за пожарна безопасност.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Търговище  ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас.  Гишетата в паспортните служби в звената в РУ-Попово и РУ-Омуртаг, както и в сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Търговище, ще работят  на 10.07.2021 г. / събота/ от 08.30 ч. до 17.30 ч. , и на 11.07.2021 г. /неделя/ - от 08.30 ч. до 19.30 ч., като гражданите могат да подават искания за издаване на удостоверения до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи пред секционната избирателна комисия, и е валидно за изборния ден  - 11 юли 2021 г. 

На отворената в МВР денонощна телефонна линия 02/90 112 98 и на e-mail [email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Сигнали се приемат и в районните управления, както и на тел. 112.09 юли 2021

През уикенда се въвежда се временна организация на движението по някои улици в централната част на гр. Търговище във връзка с предстоящите на 11 юли избори за Народно събрание


От ОДМВР-Търговище информират водачите на МПС и всички граждани на гр. Търговище, че във връзка с разпределянето на изборните книжа по секционни избирателни комисии и тяхното последващо прибиране и предаване в РИК, с цел подобряване средата за сигурност и безопасността на движение на граждани и МПС, е необходимо да бъде въведена следната временна организация на пътното движение в гр. Търговище:


-    На 10.07.2021 г.
за времето от 10 ч. до 18 ч. да се ограничи изцяло движението и паркирането на МПС по улица „Климент Охридски“ ( в двете посоки)  и улица „Св. Св. Кирил и Методий“ . Да се ограничи изцяло движението и паркирането на МПС по ул. „Христо Ботев“ в участъка от кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“ до кръстовището с ул. „Стефан Караджа“. На горепосочената дата от 07 до 18 ч.  да  се ограничи и свободното паркиране на МПС от граждани на общинските паркинги, както следва: паркинг между ОУ „Христо Ботев“ и банка ДСК, и паркинг пред спортна зала „Сеид Мустафов“;

   На 11.07.2021 г. за времето от 18 ч. до прибиране на всички СИК или отпадане на необходимоста да се ограничи изцяло движението и паркирането на МПС  по улица „Климент Охридски“ ( в двете посоки)  и улица „Св. Св. Кирил и Методий“ . Да се ограничи изцяло движението и паркирането на МПС по ул. „Христо Ботев“ в участъка от кръстовището с бул. „Митрополит Андрей“ до кръстовището с ул. „Стефан Караджа“. На горепосочената дата  от 12 ч.  до отпадане на необходимостта да се ограничи и свободното паркиране на МПС от граждани на общинските паркинги, както следва : паркинг между ОУ „Христо Ботев“ и банка ДСК, и паркинг пред спортна зала „Сеид Мустафов“;

От ръководството на областната дирекция се обръщат към водачите на МПС с апел да спазват стриктно временно наложените ограничения за движение и разчитат на тяхната отговорност и разбиране относно временно причиненото им неудобство.


08 юли 2021

Гл. инсп. Светлин Петев е временно преназначен на длъжност началник на РУ-Търговище


Със заповед на министъра на вътрешните работи от 6.07.2021 г. на длъжност „Началник I степен на РУ-Търговище“ при областната дирекция на МВР за срок от една година е временно преназначен гл. инсп. Светлин Петев, досега - началник на сектор „Криминална полиция“ в районното управление.

Св. Петев е започнал работа в системата на МВР през 1993 г. като полицай. Впоследствие работи като младши разузнавач в сектор „Криминална полиция“ на РУ-Търговище. През 2008 г. става разузнавач, а през 2012 г. е назначен за началник на група в същия сектор. От 2015 г. е началник на сектор „Криминална полиция“ в РУ-Търговище, а от 6.07.2021 г. е впд началник на управлението.

Гл. инсп. Светлин Петев е завършил Шуменския университет„ Епископ Константин Преславски“, магистър по социална педагогика. Многократно е награждаван за значими професионални постижения.

47-годишен, баща на дъщеря.

08 юли 2021

С турнири по тенис на маса и стрелба с боен пистолет полицаи и пожарникари отбелязваха 142-та годишнина от създаване на МВР

Победителите и техните подгласници бяха наградени от ст. комисар м. Михайлов, впд директор на областната дирекция
Състезатели от 3 отбора застанаха на огневия рубеж на стрелбището на ОДМВР-Търговище в с. Разбойна, за да премерят точност и умения в традиционния турнир по стрелба с голямокалибрен пистолет за служители на МВР. Отборите се състезаваха на динамична стрелба – 6 изстрела по 4 мишени. Всеки отбор се състоеше от по двама служители.
В отборната надпревара се наложиха състезателите на РУ-Омуртаг в състав Нурай Ниязиев и Танер Юмеров, с резултат от 134 т. Второто място остана за сборен отбор, състоящ се от Свилен Бонев от Оперативния център при РДПБЗН-Търговище, и Борислава Райчева от отдел „Разследване“ в областната дирекция, която бе единствената дама-участник в турнира.Те постигнаха сбор от 86 т. Трети с резултат 74 т. е отборът на РУ-Попово, за който се състезаваха Николай Христов и Пламен Балабанов. Четвърти в надпреварата е отборът на РУ-Търговище в състав Денислав Николов и Николай Савов. Младият служител в сектор „Криминална полиция“ на РУ-Търговище Денислав Николов, който бе дебютант в турнира, успя да се наложи над всички в индивидуалната надпревара, където спечели първото място с резултат 88 т. Втори индивидуално е Свилен Бонев от РДПБЗН-Търговище, със 79 т., а трети с резултат 75 т.е Нурай Ниязиев от РУ-Омуртаг.

Не по-малко разгорещена и оспорвана бе надпреварата в край тенис-масите в залата по този вид спорт до игрище„Неделчо Камов“ в гр. Търговище. Там сили премериха 5 отбора – на РДПБЗН-Търговище, на ОДМВР-Търговище, на РУ-Търговище, на РСПБЗН-Търговище, и на Областно звено „Охрана“ към Министерството на правосъдието. Класирането бе само отборно. Победител в турнира стана отборът на РДБПЗН-Търговище с водач директора на дирекцията комисар Стефан Стефанов. Освен него за отбора-победител играха Борислав Борисов и Росен Кишишев. На второ място остана отборът на ОЗ“Охрана“, а трети са представителите на РУ-Търговище.

След приключване на състезанията  ст. комисар Мариан Михайлов, впд директор на ОДМВР-Търговище, поздрави с професионалния празник всички участници, и връчи отличия на победителите и на техните подгласници.02 юли 2021

Петима водачи, шофиращи след употреба на алкохол, са установени в хода на превантивна акция за пътна безопасност

462 МПС и 517 граждани са проверени по пътищата на област Търговище от контролните органи  по време на петдневна специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на движението. Акцентът в нея бе сигурността по основни пътни артерии предвид засиления автомобилен трафик към морските курорти. Приоритет в действията на полицейските екипи бе недопускане на управлението на МПС от водачи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; на управление на МПС от неправоспособни водачи; на неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби; на неизползването на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците.

По време на превантивната акция униформените служители са констатирали 5 случая на управление на МПС след употреба на алкохол. в 3 от тях е била установена концентрация на алкохол в издишания от водачите въздух над 1,2 промила, което е престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. По случаите са образувани бързи полицейски производства. В други два случая водачите са управлявали с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух между 0,5 и 1,2 промила, за което са им наложени наказания по административен ред.

Контролните органи са установили 27 случая на неизползване на обезопасителни колани по време на движение на МПС, 16 случая на неправилно изпреварване, 4 – на управление на технически неизправни автомобили, 3 – на неосигурено предимство на пътно превозно средство, и един случай – на управление на МПС от неправоспособен водач. В хода на превантивната акция с технически средства са установени 473 нарушения на скоростните режими.

За констатираните от тях нарушения на Закона за движението в хода на операцията полицейските служители са съставили 43 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 156 глоби по фиш.


02 юли 2021