МВР

ОД Търговище

 

Новини

В областната дирекция е обявен е конкурс за назначаване на полицейски служителиОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ТЪРГОВИЩЕ

обявява КОНКУРС ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА в МВР за 16
 вакантни  младши изпълнителски длъжности:  

-    ПОЛИЦАЙ – СТАРШИ ПОЛИЦАЙ в Районно управление – Търговище  - 8 бр.
-    ПОЛИЦАЙ – СТАРШИ ПОЛИЦАЙ в Районно управление – Попово – 5 бр.
-    ПОЛИЦАЙ – СТАРШИ ПОЛИЦАЙ в Районно управление – Омуртаг - 2 бр.
-    МЛ. АВТОКОНТРОЛЬОР в сектор „Пътна полиция“ – 1 бр.

Срок за подаване на документите за участие в конкурса: от 20.02.2020 г. до 20.03.2020 г. Документи се приемат в „Човешки ресурси” при ОДМВР – Търговище, всеки делничен ден от 10.00 до 12.00 и от 15.00 до 17.00 часа.

За повече информация относно изискванията към кандидатите и необходимите документи за участие в конкурса: тел. 0601/60363 и 0601/60374 - “Човешки ресурси”

21 фев 2020

Мъж, увредил лек автомобил, е установен при спецоперация в с. Голямо Градище

В рамките на акцията е задържан и водач на МПС, опитал се да попречи на полицейска проверка, образувано е и бързо полицейско производство за управление на МПС с прекратена регистрацияСпециализирана полицейска операция за противодействие и ограничаване на битовата престъпност бе проведена днес на територията на с. Голямо Градище, община Опака, под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище. В нея участваха служители на РУ-Попово, Участък Опака и на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция.

На изходите на селото бяха изградени 3 контролно-пропускателни пункта, където се извършваха масирани проверки. Освен установяването на извършители на криминални деяния и на правонарушения, по време на операцията е осъществен и активен пътен контрол. Проверени са общо 87 моторни превозни средства и 138 лица, установени са 6 лица с криминалистически регистрации, които са доведени в Участък Опака. За констатирани нарушения по ЗДвП на водачи са съставени 9 акта и са наложени 29 глоби по фиш. На 33-годишен правоспособен шофьор, жител на селото, е съставен акт по Закона за МВР - при спиране на управлявания от него автомобил, той опитал да осуети проверката. Мъжът е задържан за срок до 24 ч в РУ-Попово.

В хода на акцията е установен 43-годишен извършител на  увреждане на лек автомобил “Опел Астра“ с великотърновска регистрация, паркиран на улица в съседното село Гърчиново – срязани са били четирите му гуми. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК по описа на РУ-Попово. Установен е и 70-годишен правоспособен водач от с. Цар Асен, управлявал лек автомобил „Волга“, чиято регистрация е била служебно прекратена поради непрехвърляне на собствеността на автомобила в законноустановения срок след продажбата му. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 2 от НК - за управление на МПС, нерегистрирано по надлежния ред.

Проверени са и 7 търговски обекта в с. Голямо Градище, като не са констатирани нарушения на нормативните изисквания.

20 фев 2020

В сектор „БДС“ връчиха документите за самоличност на работещите в основно училище в Търговище, чиито заявления бяха приети на място с мобилна станция
В края на м. януари т. г. след подадена заявка за организиран прием на заявления за подмяна на документи за самоличност чрез мобилен екип на сектор „Български документи за самоличност“ посети I ОУ „Христо Ботев“ в гр. Търговище, където  бяха приети заявления за издаване на български лични документи от 30 души от училището -  педагогически и непедагогически персонал.

Заявленията на пожелалите да подменят личните си документи бяха разпечатани предварително от информационната система на МВР, а на място  служителите от сектор „Български лични документи“ извършиха проверка и при необходимост корекция на съдържащите се във формуляра данни. С помощта на мобилна станция  бе осъществено снемането на биометричните данни . Заплащането на необходимите такси по Тарифа № 4 бе извършено чрез ПОС терминално устройство на място в училището. Така процесът по подмяна на документите за самоличност значително се съкращава, а обслужването на  едно лице се извършва за кратко време.

Днес упълномощен представител на учителите и непедагогическия персонал на училището получи изготвените документи – лични карти и паспорти в сградата на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Търговище.
От сектор „Български документи за самоличност“ в областната дирекция напомнят на ръководителите на институции, фирми и учреждения, че продължават да се приемат молби за организиран прием на заявления за подмяна на български лични документи чрез мобилна станция.  За целта следва да се подаде молба до директора на областната дирекция на МВР, да бъде приложен списък с имената на желаещите служители, чиито документи за самоличност изтичат през 2020 г., и да се посочи лице за контакт. Повече информация по въпроса могат да бъде получена на тел. 0601/60355 и 0601/60421. Приемът се осъществява по желание на място във фирмата или в сградата на сектор „Български лични документи“ при ОДМВР-Търговище. Както вече бе споменато, това спестява на гражданите чакане пред  гишетата на службата за подаване и получаване на документите.

От сектора отново напомнят на жителите на областта, че всички лица с постоянен адрес на територията и могат да подават заявления за издаване на български лични документи  и преди изтичане срока на валидността им. И още – че всички те могат да подават заявления за издаване и подмяна на български лични документи във всяко едно звено на РУ в състава на дирекцията/т.е. – в  РУ-Попово и РУ-Омуртаг/, както и в сектор „БДС“ при ОДМВР – Търговище, независимо от постоянния си адрес. Заявления за подмяна на свидетелства за управление на МПС гражданите могат да подават и в съответните районни управления по постоянния им адрес, освен в сектор „Пътна полиция“.

От началото на м. февруари т.г. до момента в сектор „Български документи за самоличност“ при областната дирекция и в звената му в  районните управления в Попово и Омуртаг са приети общо 931 заявления за подмяна на лични карти, срещу 497 такива заявления, приети за аналогичния период на 2019 год.


20 фев 2020

Водач на автомобил е задържан за шофиране под въздействието на наркотични вещества, а пътник в него - за притежание на такива

По случая са образувани бързо и досъдебно производство по описа на РУ-Търговище
При извършена на 19.02.2020 г. около 19,55 ч на бул. „Митрополит Андрей“ в гр. Търговище полицейска проверка на лек автомобил „Алфа Ромео“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от правоспособен 34-годишен водач от същия град, е установено, че той управлява моторното превозно средство под въздействието на наркотичното вещество метамфетамин. Това е установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство „Drager drug test – 5000”. Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

При извършена полицейска проверка на 35-годишен пътник в автомобила – също от гр. Търговище,  е установено, че той държи у себе си около 0,33 грама  бяло кристално вещество, което при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество метамфетамин. При извършени последващи процесуално-следствени действия в жилището на същия в гр. Търговище са намерени 0,7 грама от наркотичното вещество метамфетамин и 1,2 грама от наркотичното вещество марихуана. Наркотичните вещества са иззети по надлежния ред.  По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

Двамата са задържани в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Материалите по случая са докладвани в Районна прокуратура-Търговище.20 фев 2020

За седмица по пътищата на областта са констатирани 23 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили

Нарушенията са установени по време на едноседмична полицейска операция по линия на „ROADPOL“
За времето от 10 до 17 февруари 2020 г. в област Търговище, както и в цялата страна. бе проведена специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите по линия на Европейската мрежа на службите на“Пътна полиция“ - ROADPOL. Аналогични действия  бяха осъществени във всички страни-членки в цяла Европа.

В нашата страна освен служители на МВР в проверките участваха и  служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Акцент в операцията бе поставен върху спазването на скоростните режими, недопускането на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, спазването на изискването за ползване на обезопасителните колани, недопускането на неправилен превоз на товар, претоварване и спазване на времето за почивки.
По време на едноседмичната акция контролните органи в област Търговище са проверили 318 товарни автомобила. Установени са общо 64 нарушения. Най-много от  тях са свързани с управление на МПС с превишена скорост – 23 случая.

Установени са и 5 случая на управление от водачи, които не са използвали обезопасителни колани, 4 – свързани с нередовни документи на водачите, и 3 – с нередовни документи н превозното средство. Образувано е бързо производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс за констатиран случай на управление на товарен автомобил „Ивеко 35“ в община Търговище от 42-годишен водач от гр. Варна под въздействието на наркотичното вещество канабис. Установен   е и случай на превоз на неукрепен товар. В хода на акцията на двама водачи са временно отнети свидетелствата за управление на МПС заради неплатени глоби за нарушения по Закона за движение по пътищата. На 19 водачи са връчени електронни фишове.

Значително по-малко нарушения са установени при проверените по време на акцията в областта ни 57 автобуса – 3 случая на неизползване на обезопасителни колани от водачи; 2 нарушения, свързани с нередовни документи на превозното средство, и едно друго нарушение по гореспоменатия закон.
18 фев 2020

За 11 часа са проверени 273 МПС в област Търговище по време на специализирана полицейска акция по безопасност на движението

В хода й за констатирани от тях нарушения контролните органи са съставили 37 акта по няколко закона, образувани са и 5 бързи производства
Специализирана полицейска операция по безопасност на движението бе проведена за времето от 18 ч на 15.02.2020 г. до 5 ч на 16.02.2020 г.  на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговище, по предварително изготвен и утвърден от директора на дирекцията план. Целта й бе ограничаване на предпоставките за тежки ПТП и нарушения на Закона за движение по пътищата, които логично нарастват с влошаване на метеорологичните условия през зимния период

Предварително извършения анализ сочеше като основни причини за възникване на пътни инциденти през периода: движението на МПС с превишена или несъобразена с пътните условия скорост, неправилното изпреварване, управлението на МПС от неправоспособни водачи или от такива, употребили алкохол или наркотични вещества.

В специализираната акция участваха служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция и на „Охранителна полиция“ в трите районни управления в състава й, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

По време на осъществявания активен контрол полицейските служители извършваха проверки за управление на МПС под въздействие на алкохол или на наркотични вещества, за правоспособност на водачите на МПС, за наличие на валидна застраховка "Гражданска отговорност“, за управление на нерегистрирани или на технически неизправни МПС, за използване на обезопасителни колани от водачите и от пътниците в автомобилите, за неплатени глоби и невръчени електрони фишове на водачи и на пътници. Акцията е проведена на ротационен принцип на екипите.        В хода  й контролните органи са проверили 273 МПС. Констатирани са редица нарушения по Закона за движение по пътищата, за които са съставени 31 акта на съответните водачи на МПС. Съставени са и 4 акта по Закона за българските лични документи, и по един – по Кодекса за застраховането и  по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества  и пиротехническите изделия. Образувани са 5 бързи полицейски производства, от които: 2 – за управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила, 2 – за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества, и едно – за управление на МПС с прекратена регистрация. Установен е и един случай на управление на МПС с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила, за което на водача е наложено административно наказание. Издадена е една заповед за налагане на принудителна административна мярка по Кодекса за застраховането. За други нарушения на Закона за движение по пътищата са наложени 62 глоби с фиш.

17 фев 2020

157 МПС и 263 лица са проверени в хода на специализирана полицейска акция в търговищкото село Лиляк

На база констатациите е образувано бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 1 от НК и са съставени актове по няколко различни закона
Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и подобряване на пътната безопасност бе проведена днес в с. Лиляк, община Търговище. В масираната акция, която се проведе  под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище, освен служители на ОД МВР и РУ-Търговище участваха и представители на Областната дирекция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

По време на операцията в селото бяха изградени и функционираха 5 контролно-пропускателни пункта. Полицейските служители са проверили 157 моторни превозни средства и 263 лица. Установени са 9 криминално проявени лица, които са доведени в управлението.

Установен е и водач, управлявал лек автомобил, който е бил спрян от движение и е бил с регистрационни табели, издадени за друго МПС.  Констатирано е още, че свидетелството за управление на МПС на водача е временно отнето заради неплатени в срок глоби по Закона за движения по пътищата. За същия водач е установено, че има още няколко регистрирани предишни нарушения по Закона за движение по пътищата. Той е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

Извършена е проверка на група лица от друга област, живеещи във фургони в с. Лиляк, за  които има получени сигнали за системно  извършване на противоправни деяния в населеното място. В резултат  са установени 2 нарушения по Закона за българските лични документи, и 4 – по Закона за гражданската регистрация, и са предприети съответните административни мерки.

Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 29 глоби по фиш за нарушения по Закона за движение по пътищата. Съставени са и 2 акта по Кодекса за застраховането.

По време на извършените проверки са установени и иззети свидетелство за регистрация на  МПС – първа и втора част, които са били обявени на общодържавно издирване.

Съвместно с представители на други държавни контролни органи са проверени 4 търговски обекта в селото. В два от тях служители на Комисията за защита на потребителите са констатирали нарушения – по Закона за туризма и по Закона за тютюна и тютюневите изделия. Две нарушения са установени и от представители на Областната дирекция по безопасност на храните – по Регламент 1169 от 2011 г. на Европейския парламент - за етикетирането на продуктите/установени са хранителни артикули без документи, удостоверяващи произхода им, и е наложена възбрана за продажбата им/, и по чл. 12 от Закона за храните/за актуализиране на удостоверението за регистрация на търговски обект/. Нарушителите ще бъдат санкционирани по съответния ред.
12 фев 2020

За седмица в областта са констатирани 943 нарушения на скоростните режими, извършени от водачи на МПС

Установени са както в светлата, така и през тъмната част на денонощието, по време на специализирана полицейска акция
От 31 януари до 7 февруари 2020 г. в  област Търговище, както и в цялата страна, бе проведена специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. През периода екипи от служители на сектор„Пътна полиция“ в областната дирекция и на„Охранителна полиция“ в районните управления в състава й осъществяваха активна контролна дейност както по основните извънградски пътища и по улиците на градовете в областта, така и в малки населени места в нея. Специален акцент  бе поставен на спазването на скоростните режими около училищата и детските градини.

За горепосочения период от време контролните органи са установили чрез използване на различни технически средства общо 575 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС в населените места областта ни. Проверките по време на акцията са осъществявани както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. 509 от нарушенията са констатирани през деня, а останалите 66 – през нощните часове.

През тъмната част на денонощието в областта ни по време на акцията са установени 368 нарушения на максимално допустимата скорост в различни пътни участъци извън населените места на област Търговище. 200 от тях са регистрирани през светлата част на денонощието.

По време на извършваните от тях проверки контролните органи са отнели временно свидетелствата за управление на МПС за неплатени от тях наложени им глоби по Закона за движение по пътищата. на 7 водачи на МПС. На 48 водачи на МПС и на 8 пътници са връчени електронни фишове за превишаване на разрешената скорост, издадени в предишен период.


11 фев 2020