МВР

ОД Търговище

 

Новини

41 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили са констатирани в областта през миналата седмица

Акцията бе инициирана от ROADPOL и бе проведена в цяла Европа
От 8 до 14 февруари 2021 г. в цялата страна, както и в област Търговище, бе проведена специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Паралелно такава превантивна акция бе проведена на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“/ROADPOL/. Според извършения анализ основните причини за възникването на произшествия с товарни автомобили и автобуси са: неспазване на  времето за почивка от водачите, превишена скорост, употреба на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите. Затова и основните акценти в контролната дейност на полицейските екипи бяха: спазването на времето за почивка при водачите на товарни автомобили и на скоростните режими, недопускането на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и на превоз на неукрепен товар.

Проверяваше се и за изрядността на документите на водачите и товарите, както и за евентуален превоз на нелегални мигранти. Освен служители на “Пътна полиция” в проверките у нас участваха и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

За изминалата седмица по пътищата на област Търговище са проверени 294 товарни автомобила. Установени са 41 случая на управление с превишена над максимално допустимата скорост, както и 9 случая на нередовни документи на превозното средство, 6 – с нередовни документи на водачите, 5 случая на неизползване на предпазни колани при управление на такъв вид автомобили, 3 тахографски нарушения и 2 случая на техническа неизправност на автомобилите. Установен е и един водач, управляващ товарен автомобил след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания въздух 1,94 промила, за което е образувано бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

По време на полицейската операция са проверени и 21 автобуса, като са констатирани само 2 случая на нарушения на скоростните режими.

16 фев 2021

На 11 февруари се чества Единния европейски номер 112

Европейският ден на тел. 112 протича под мотото „Да кажем „Благодаря“ на хората, които винаги ни помагат
Европейският ден на телефон 112 беше отбелязан със zoom връзка под мотото „Да кажем „Благодаря“ на хората, които винаги ни помагат“. И тази година България се включи в инициативата на  Европейската асоциация на спешните номера, която призова  гражданите да споделят в социалните мрежи своята лична история. В дирекция „Национална система 112“ са получени над 500 благодарности на граждани за оказана помощ и съдействие в извънредна ситуация, две от които с видеобръщения.

През 2020 г. са приети 3 619 998 повиквания, от които 2 137 288 с конкретни искания на граждани за оказване на помощ (реални сигнали). Към службите за спешно реагиране са изпратени 1 423 119 инцидента, което е с 4,2 % увеличение спрямо 2019 г. Запазена е тенденцията на увеличение на относителния дял на регламентираните повиквания от общия брой приети  – 59% за 2020 г. и 53% за 2019 г.  Злоумишлените обаждания са намалели с над 50 000 броя, вследствие на предприетите мерки от ДНС 112 и СДВР/ОДМВР за търсене на отговорност и издаване на наказателни постановления на граждани, злоумишлено използващи телефон 112. Сигналите, предадени към полиция, са се увеличили с 6,26 %. Наблюдава се намаление с 11,76% на сигналите за престъпления против личността, с 20% - на тези за пътнотранспортни произшествия и с 15 % - към звената на пожарна и аварийна безопасност.
Сигналите към Центровете за спешна медицинска помощ са се увеличили с 2,16 %, същата тенденция – с 14,98% се наблюдава и към Планинска спасителна служба, ИА „Морска администрация”, Агенция „Пътна инфраструктура”, Изпълнителна агенция по горите и общините.
Значително е намалял броят на сигналите за терористични актове, бедствия, за инциденти и събития с животни, за аварии и за изгубени и бедстващи хора.
Средно на ден центровете 112 са обслужвали по 9 888 повиквания.

На днешния ден – 11 февруари 2021 г., към гражданите, организациите  и компаниите е отправен призив, за създаване на т.нар. „верига за благодарности“ в социалните медии Twitter, Facebook I Linkedin, като:
•    ако желаят, да споделят своите истории и да благодарят на специалистите от спешните служби да оказаната им помощ и съдействие в труден и важен за тях момент
•    към инициативата могат да се присъединят и специалисти от аварийните служби, които да благодарят на свои колеги за упоритата им и всеотдайна работа
•    самите специалисти от спешните служби също могат да споделят история, която ги е впечатлила най-силно в работaта им през последната година11 фев 2021

Днес стартира операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Акцията е инициирана от ROADPOL и се провежда в цяла Европа

От днес до 14 февруари 2021  г. се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Освен у нас, действия се осъществяват на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на пътната полиция. Основното, за което ще следят екипите на място, е спазването на времето за почивка при водачите на товарни автомобили и на скоростните режими, недопускането на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и на превоз на неукрепен товар. Служителите ще проверяват за изрядността на документите на водачите и товарите, ще се следи и за  превоз на нелегални мигранти. Освен представители на „Пътна полиция“ в проверките у нас ще участват и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, а при необходимост в тях ще се включат служители на икономическа и криминална полиция.  

В календара ROADPOL е заложено подобни проверки да се правят два пъти в годината – пролет и есен. Целта е да се обърне внимание на водачите на товарни автомобили и автобуси да са по-внимателни на пътя, защото при пътно-транспортни произшествия с подобни автомобили  броят на загиналите и ранените е значително по-голям. Според анализа изведените основни причини за възникването на произшествия с товарни автомобили и автобуси са неспазване на  времето за почивка от водачите, превишена скорост, употреба на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.
08 фев 2021

160 нарушения на скоростните режими в населените места на областта са установени за два дни по време на превантивна акция по пътна безопасност
От вечерта на 5 до вечерта на 7 февруари 2021 г. в цялата страна, както и в област Търговище, бе проведена специализирана полицейска операция с цел осигуряване на безопасността на движение по пътищата. Един от основните акценти на превантивната акция в населените места  бе отнемането на предимство – в това число преминаване на червен сигнал на светофарните уредби, и неосигуряването на предимство на пешеходци. Засилен бе и контролът относно нарушаване правилата за движение от пешеходците. Извън населените места полицейските екипи следяха най-вече за неправилно изпреварване, рисково и агресивно шофиране и за използване на обезопасителни колани и системи. Контролираше се и спазването на скоростните режими от водачите на МПС.

В хода на специализираната операция униформените служители са проверили 299 МПС и 394 граждани. Прави впечатление  относително неголемият брой като цяло на констатираните нарушения по Закона за движение по пътищата. Най-много сред тях са случаите на неизползване по време на движение на МПС на обезопасителни колани, системи и каски – 14. 9 са установените нарушения, свързани с неспазване на пътни знаци и маркировка, по 3 – на използване на мобилен телефон по време на управление на МПС, и на неправилно изпреварване или неправилно движение по пътното платно, един – на управление на МПС без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. За двете денонощия на акцията  служителите на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция на МВР са установили трима водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол. В единия от случаите е образувано бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 1 от  Наказателния кодекс, а в другите два случая на водачите, в издишания от които въздух е установена концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила, са наложени административни санкции.

По време на акцията в населените места на областта са установени 160 нарушения на скоростните режими, а извън населените места – 17 такива. За констатираните от тях нарушения пътните полицаи са съставили 28 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 54 глоби по фиш.08 фев 2021

„Пътна полиция“ започва нова специализирана операцияОт днес до неделя в страната е в ход специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението по пътищата. В населените места ще се следи за отнемане на предимство – в това число преминаване на червен сигнал на светофарните уредби и неосигуряване предимство на пешеходци. От „Пътна полиция“ напомнят на водачите на МПС, че за тези две нарушения, ако се извършат два пъти в рамките на една година, виновният търпи санкция от 200 лева и лишаване от право да се управлява МПС за срок един месец.

 Продължава и контролът по нарушение на правилата за движение от страна на пешеходците.

В извън населените места екипите ще следят за неправилно изпреварване, рисково и агресивно шофиране, използване на обезопасителни колани и системи. Системите за контрол на скоростта ще бъдат разполагани и на малки пътища – третокласни и общински.


05 фев 2021

Активният контрол с цел повишаване на безопасността по пътищата на областта при зимни условия продължава

В поредната превантивна полицейска акция са констатирани 437 случая на неспазване на скоростните режими в населени места

948 МПС и 1079 лица са проверени от служители на сектор „Пътна полиция“ и на районните управления в състава на областната дирекция на МВР по пътищата в област Търговище в хода на специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение. По време на провеждането й/ от 29.01.2021 г. до 5.02.2021 г./ в населените места на областта полицейските екипи бяха разположени в райони с интензивен трафик и край пешеходни пътеки, особено в пиковите за движението часове. Контролните органи следяха за правилното пресичане от страна на пешеходците и недопускане на отнемане на предимството им от водачите на превозни средства, както и за изискването да не се ползват мобилни телефони от шофьорите без „хендс фри“. Друг акцент в превантивната акция бе в засилването на контрола на скоростните режими извън населените места. Осъществяваше се активен контрол и за недопускане на управление на МПС от неправоспособни и водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Установен е един водач, управлявал МПС с концентрация на алкохол в издишания от него въздух от 0,5 до 1,2 промила, за което ще му бъде наложена административна санкция. В хода на акцията са установени 74 случая на неспазване на пътни знаци и маркировка от водачи на МПС; 52 случая на неизползване на обезопасителни колани, системи и каски по време на движение на МПС; 24 случая – на неправилно изпреварване или неправилно движение по пътното платно; по 5 случая – на използване на мобилен телефон по време на управление на МПС и на нарушения, извършени от пешеходци; 3 случая – на управление на МПС без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, и 2 случая – на отнемане предимство на пешеходци от водачи на МПС. По отношение на скоростните режими полицейските служители са констатирали 437 случая на неспазването им в населените места в областта, и 17 – извън населените места. Както е известно, неспазването на максимално допустимата скорост на движение на МПС е една от основните предпоставки за тежки пътни инциденти.

За установените в хода на специализираната операция нарушения на Закона за движение по пътищата полицейските служители са съставили 77 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 246 глоби по фиш.
05 фев 2021

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение


 

От днес до 3 февруари 2021 г. в област Търговище, както и в цялата страна, се провежда специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение. Тя е с два акцента: в населените места екипи на „Пътна полиция“ ще бъдат разположени на места с интензивен трафик и край пешеходните пътеки, особено в пиковите часове за движение. Те ще следят за правилното пресичане от страна на пешеходците и недопускане на отнемане на предимството им от водачите на превозни средства, както и за изискването да не се ползват мобилни телефони от шофьорите без „хендс фри“.

Вторият акцент е в засилването на контрола на скоростните режими в извън населените места. Техническите средства ще бъдат разположени на пътищата от първи, втори и трети клас.

Засилени остават и проверките за недопускане на управление на МПС от неправоспособни и водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

29 яну 2021