МВР

ОД Разград

 

Новини

Трета биометрична станция заработи в сектор "БДС" заради предсрочното подновяване на лични документи

Първи в кампанията се включиха служителите на ОДМВР-Разград

Кампанията по предсрочно подновяване на лични документи, обявена от ОДМВР-Разград, постепенно набира скорост. Всички, чиито лични карти и шофьорски книжки изтичат през 2020 година, могат още сега да се възползват от предоставената възможност да преиздадат документите си, без да чакат на опашки. В сектор „БДС“ вече работи още една биометрична станция, на която по предварително изготвен и съгласуван график ще се подменят документи. Обособеното ново работно място бе тествано от полицейските служители, които дадоха личен пример, включвайки се първи в кампанията.

Стартира и разпращането на писма до институции, предприятия, фирми и организации, които искат да се възползват от възможността организирано да бъдат обслужени в кратки срокове. Ако служителите им не могат да се явят в сектора, обслужването ще се извършва на място с мобилна биометрична станция.

Организацията по изтегляне напред във времето на голяма част от подлежащите на подмяна документи се създава заради очаквания огромен наплив пред гишетата на група „БДС“. Статистиката сочи, че през 2020 година изтичат 20 579 лични карти, 15 141 паспорта и 8 356 шофьорски книжки. Това е десетократно повече от изтичащите през 2019 година документи. За сравнение през юли 2019 година са подлежали на подмяна 118 лични карти. За същия месец 2020 година изтичат 3 054. Подобно е съотношението през почти всички месеци на предстоящата година. Ако през декември 2019 година изтичат 289 лични карти, то през декември 2020 година те са 2 447. По тази причина ОДМВР-Разград призовава гражданите да не чакат крайния срок на валидност, а да извършат по-рано подмяната на документите си. Така ще си спестят време и напрежение, избягвайки опашките пред Паспортна служба.

Тези, които притежават валиден електронен подпис, могат да се възползват и от възможността да подават он-лайн заявления за подмяна на документи.

14 ное 2019

На 17 ноември отбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите от катастрофи

 

С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена за Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Министерството на вътрешните работи ежегодно се присъединява към събитията, посветени на хората, загубили живота си при движение по пътищата на страната и извън нея. През 2019 г. Световният ден се отбелязва на 17 ноември (неделя).

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет и Националния съвет на религиозните общности в България е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи. Всяка религия има определен ден от седмицата за служба, поради което и в храмовете на официалните религии в страната в различен ден от третата седмица на ноември ще се отслужи литургията по повод Световния ден. В православните храмове службата ще бъде на 17 ноември.

Европейското послание, с което Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия през 2019 г. ще се проведе, е „Животът не е резервна част". Мотото се съгласува с генералната тема на Третата глобална министерска конференция по безопасност на движението по пътищата, която ще се проведе в Стокхолм през февруари 2020 г. на тема „Постигане на глобални цели 2030 г."

Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП. Към това трябва да добавим и увеличаващата се цифра от 4.2 милиона починали в следствие на замърсения въздух, причинен до голяма степен от транспорта.

Необходимо е да се замислим относно типа мобилност, който имаме днес, базиран на ценности като неотложност, себелюбие и материализъм. Този модел не се вписва в рамките на едно зряло общество, в което икономическите и екологичните последици рефлектират върху цялото човечество.

Моторните превозни средства се произвеждат, за да предоставят на собствениците им свобода на придвижване и усещане за лично надмощие чрез скоростта. Това ги превръща и в рискови машини. Човешкият живот не е резервна част, която може да се замени, ако е счупена. Така че опасността да бъдем убити от тях в следствие от лош контрол или от замърсяването, което причиняват, не може да бъде „резервна част". Опасността е част от тяхното предназначение и дизайн.

За да се постигнат заложените от ООН устойчиво развиващи се цели 3.6 и 11.2 (по-добро здраве и постоянно развитие на околната среда), ние трябва да приемем истината и да разберем, че визия „Нула" не е само желана цел, но е и следствие от пътния трафик, който се нуждае от по-леки и безопасни автомобили, както и от нула вредни емисии, а спрямо транспорта целта е да се редуцират дългите дистанции, като фокусът е върху „продукти без километри".

13 ное 2019

Отборът на РУ-Кубрат грабна първо място в празничния турнир по стрелба, посветен на 8 ноември

 

21 полицейски служители от всички Районни управления и ОДМВР-Разград се включиха в празничния турнир по стрелба с боен пистолет, посветен на 8 ноември. На откритото стрелбище на СК „Дръзки“ те премериха сили в динамична стрелба. Според регламента участниците стреляха със служебно зачисленото си оръжие. Те трябваше да изпълнят интуитивна стрелба за самоотбрана при нападение над полицейски служител. Този вид упражнение се доближава максимално до реалните условия, т.е. служителят трябва да стреля бързо и за кратко време, без възможност да се прицелва. За всеки изстрел извън 10-ка и 9-ка в мишената се добавят наказателни секунди. След изпълнението на първите четири изстрела, участникът се придвижва зад прикритие и изпълнява следващите четири изстрела от прикритието.

Първо място в индивидуалното класиране зае Йордан Йорданов от РУ-Кубрат, на второ място се класира Николай Николов от „Пътна полиция“ – Кубрат, а на трето – Стоян Стоянов от група „Миграция“. В отборната надпревара призът заслужено грабна РУ-Кубрат, последвано от РУ-Исперих. Третото място остана за отбора на ОДМВР-Разград.

Наградите за победителите бяха осигурени от председателя на Спортен клуб „Дръзки“ Методи Ботровлиев.

 

07 ное 2019

С „Ден на отворени врати” полицаите в Разград отбелязват своя професионален празник

 

Децата от Детското полицейско управление в ОУ „И.С.Тургенев” - Разград станаха съпричастни към професионалния празник на полицейските служители. Те гостуваха в Областна дирекция на МВР и имаха възможността да разгледат отблизо работата на разследващите полицаи, експертите от „Научно-криминалистическата лаборатория” и служителите в сектор „Български документи за самоличност”. Преди да поемат на пътешествие в полицейските дейности, четвъртокласниците посетиха залата, където ОДМВР-Разград организира брифинги за медиите. Специална презентация на мултимедия ги запозна с полицейските униформи, видовете полиция и задачите на всяко звено. При криминалистите от НТЛ децата видяха как компютър разпознава взети предварително пръстови отпечатъци и доказва извършител на престъпление. При разследващите полицаи посетиха помещението за разпознаване и мястото, където се извършват криминалстичните регистрации. В сектор „БДС” получиха „паспорти” и пробваха да снемат биометрични данни. Научиха кога се издава първа лична карта и какво съдържат българските лични документи.

Посещението на доброволците бе част от дейностите по Национална програма „Детско полицейско управление”. Целта на открития урок бе децата да се запознаят със структурата на МВР, развитието на системата и полицейската дейност днес.

 

07 ное 2019

Пътни полицаи от Кубрат участваха в интерактивна викторина

Инициативата е на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

 

Емоционален старт на новата учебна седмица зададе интерактивната викторина на МКБППМН-Кубрат, която беше споделена с учениците от най-голямото общинско училище в понеделник в спортния салон. Забавен начин за проверка на знанията и уменията на учениците по безопасност на движението по пътищата подготвиха и предложиха авторите на въпросника по БДП-д-р Надие Карагьозова-секретар на местната комисия и пътните полицаи от РУ на МВР-Кубрат – Николай Николов и Владимир Атанасова. МКБППМН успешно си партнира с РУ-Кубрат и не веднъж е реализирала съвместни прояви, насочени към повишаване чувствителността на подрастващите към теми, които са тяхната визитка на по-късен етап от живота им като пълноценни възрастни.

Срещата откри инициаторът на проявата д-р Надие Карагьозова и отдели специално внимание на всички деца от училището, с които я свързват много срещи. Позналите верния отговор, получиха подаръци, осигурени от местната комисия и училищното ръководство. Училището получи диплом за специално участие в интерактивната и образователна инициатива и купа „Училище-партньор“.

Колко са подготвени за пътното платно подрастващите, като пешеходци, като велосипедисти, като водачи на МПС (учениците от горния курс в професионалните гимназии), познават ли основните елементи на пътното платно, кои са най-често срещаните пътни инциденти, как трябва да пазим своя живот и този на другите са въпросите, чиито отговори търсиха участниците, докато работиха върху въпросника. Забавната викторина ще гостува и в други училища от района в изпълнение на задачите и целите на обучението по движението по пътищата, заложена в учебните програми и в превантивната програма на местната комисия. Формирането на пътна култура започва още в най-ранното детство и се разширява и обогатява през целия съзнателен живот на човека.

 

04 ное 2019