МВР

ОД Разград

 

Новини

Безопасен Великден - полицейският състав на ОДМВР-Разград е мобилизиран с цел опазване на обществения ред и гарантиране сигурността на гражданите

В ОДМВР-Разград е създадена организация за недопускане на нарушения на обществения ред през празничните и почивни дни. Засилено ще бъде полицейското присъствие в районите на християнските храмове и други обществени места, където е планирано провеждането на различни събития и публични празнични прояви. 

Предприети са превантивни мерки за ограничаване извършването на престъпления против собствеността. По време на празниците зачестяват домовите кражби, тъй като много граждани отсъстват от домовете си и пребивават в други населени места. Полицията препоръчва стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако отсъстват за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и ценности, да се обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства.

По време на Великденските празници от 30 април до 4 май се очаква значително увеличение в интензивността на движението по основните и второстепенни пътища на територията на ОДМВР. През този период ще се предприемат превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки - респектиране на грубите нарушители, изваждане от движението на неправоспособни, употребили алкохол или наркотици водачи, както и мерки за недопускане на задръствания. От 29 април до 9 май на територията на ОДМВР-Разград ще бъде проведена специализирана полицейска операция за спазване на скоростните режими, управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични и други упойващи вещества, правоспособност, използване на обезопасителни колани и системи.

Полицейско присъствие е организирано и при провеждането на традиционния Великденски крос. В изпълнение на заповед, издадена от кмета на община Разград, на 1 май от 9.30 до 11.30 часа с униформени служители ще бъде обезпечено трасето на спортната изява. Затворени за движение и паркиране ще бъдат улиците „Св. св. Кирил и Методий“, „Искър”, "Иван Вазов", "Дунав" и "Паркова".

ОДМВР-Разград апелира към всички граждани да се съобразяват с указанията, давани от полицейските служители, както и да съблюдават спазването на разпоредените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.


28 апр 2021

Над 500 нарушения на скоростните режими са засечени по време на операция по линия на ROADPOL

813 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 19 до 25 април 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 413 фиша и 88 акта. Пет от актовете са издадени на неправоспособни шофьори.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двамата концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на шест моторни превозни средства – в три от случаите причината е неправоспособност на водачите, в другите три – употребата на алкохол.

От 19 април започнаха засилени проверки за спазване на скоростните режими в населените места и по републиканската пътна мрежа. В рамките на операцията по линия на ROADPOL до 25 април са констатирани 435 нарушения за скорост в населени места и 81 извън населените места. По време на 24-часовия маратон „Скорост“, който се проведе от 00.00 часа до 24.00 часа на 21 април, са засечени 172 нарушения. От тях 61 са заснети с т.нар. „тринога“, а 111 – с камерите, монтирани в служебни автомобили.


27 апр 2021

24-часов маратон за контрол на скоростта ще се проведе на 21 април

Операцията е по линия на ROADPOL

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Скорост“ се провежда от 19.04.2021 г. до 25.04.2021г. на територията на област Разград. Полицейската акция е по линия на ROADPOL и цели засилен контрол за подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи.
В рамките на операцията на 21 април за времето от 00.00 до 24.00 часа ще се проведе "24-часов маратон - Скорост" за контрол на скоростните режими.

Заради превишаване на максимално допустимата скорост, от 01.01.2021 г. до 15.04.2021 г. на територията на ОДМВР-Разград са възникнали 42 пътно-транспортни произшествия. От тях 8 са тежки с 12 пострадали.

По време на акцията водачите ще бъдат проверявани за спазване на скоростните режими в населените места и по републиканската пътна мрежа, за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, отнемане на предимство, неплатени глоби по ЗДвП и наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“.


19 апр 2021

От 19 часа тази вечер започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

От утре на много места в страната се открива мотосезон 2021. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им. Произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината в страната са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. на територията на ОДМВР-Разград са възникнали 7 тежки ПТП с 9 ранени, а през първите три месеца на тази година – едно тежко произшествие с един ранен моторист.

Именно към водачите на мотоциклети и мотопеди е насочена и започващата от днес специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства. Тя ще се провежда до 14 април включително. Основната цел е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията, към която спада управляваният мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определените за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

ОДМВР-Разград напомня на шофьорите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева.

 

09 апр 2021

Благодарствена грамота и плакет получиха директорът на ОДМВР и окръжният прокурор на Разград

Директорът на Северно-централно държавно предприятие ДП-Габрово инж. Цветелин Миланов и директорът на Държавно ловно стопанство „Воден Ири Хисар” инж. Кирил Колев проведоха работна среща с ръководството на ОДМВР-Разград и окръжния прокурор Тихомир Тодоров. На срещата във „Воден” двамата връчиха благодарствени грамоти и плакети на старши комисар Константин Костов и прокурор Тодоров. Повод за разговорите бе бракониерският набег от 30 март, когато в землището на стопанството бе открит убит зубър. Тогава полицията стигна до извършителите за по-малко от 24 часа и тримата криминално проявени мъже от село Дянково бяха задържани.

Това не е единственият случай, в който доброто взаимодействие и сътрудничество между полиция, прокуратура и ръководство на ДЛС „Воден” дава резултат. През последните пет години в ОДМВР-Разград са регистрирани 11 криминални деяния, свързани с кражби на камери за видеонаблюдение от „Воден”, бракониерски лов и държане на оръжия без надлежни разрешителни. Разследването и разкриването им е приоритет в дейността на полицейските служители.

На срещата днес ръководните служители на трите институции се договориха да продължат сътрудничеството помежду си в интерес на опазването на реда и законността. Подобни съвместни действия срещу бракониерския лов и незаконната сеч бяха заявени още през 2017 година, когато окръжният прокурор Тихомир Тодоров, тогавашният директор на полицията Ивайло Йовчев и директорът на ДЛС „Воден” инж. Кирил Колев предупредиха, че ще бъдат безкомпромисни срещу нарушителите и техните набези - било на защитен дивеч, било на дървесина.

 


07 апр 2021

Трима мъже са задържани за бракониерски лов в резерват "Воден"

Сигнал за намерен убит зубър е подаден от служители на Държавно ловно стопанство „Воден Ири-Хисар“ около 9.50 часа на 29 март. Горските се натъкнали на останките от животното в землището на разградското село Черковна. При извършения оглед на местопроизшествието в присъствието на ветеринарен лекар са установени кожа, глава, кости и копита от убития женски бизон. По случая е отпочнато досъдебно производство по чл.278 Г, ал.1 от НК.

В хода на разследването под ръководството на Окръжна прокуратура са извършени претърсвания на пет адреса в разградското село Дянково. Криминалистите от ОДМВР-Разград иззели месо, вещи и предмети, съотносими към криминалното деяние. Иззети са и 14 кучета от породите „Кангал”, „Барак”, „Питбул” и „Дого Аржентино”, с които е извършван бракониерския лов.

В хода на процесуално-следствените действия е установена съпричастността на трима души от село Дянково към посоченото престъпление. Лицата на възраст 36, 31 и 27 години са задържани за срок до 24 часа. Двама от тях /36 и 27-годишните/ са криминално проявени и осъждани за увреждания, кражби и незаконна сеч. Според събраните до момента данни извършителите използвали кучетата, за да блокират преследваното животно, след което го убивали с копия.

Работата по разследването и документирането на престъпното деяние продължава.


30 мар 2021