МВР

ОД Разград

 

Новини

Близо 1000 нарушения за седмица са засечени в Лудогорието

915 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 17 до 23 юни 2019 г. През посочения период eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 790 фиша и 89 акта. Шест от актовете са на неправоспособни водачи.

Установени са осем водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Санкциониран е и един пешеходец.

11 моторни превозни средства са спрени от движение – четири заради употреба на алкохол от страна на шофьора, едно заради наличие на упойващи вещества при водача и шест поради неправоспособност на водачите.

През периода пътните полицаи са извършили 63 проверки за употреба на дрога при шофиране. Една от пробите се оказала положителна.

През изтеклата седмица няма регистрирани пътно-транспортни произшествия.

 

25 юни 2019

Оперативно-тактическо учение се проведе в местността Пчелина край Разград

Пожаро-тактическо учение със сили на РДПБЗН-Разград, ОДМВР-Разград и водолази от Варна се проведе днес в местността "Пчелина". Целта бе да се провери взаимодействието на частите на Единната спасителна система /ЕСС/ в област Разград за изпълнение на плана за защита при бедствия на областно ниво и взаимодействието със сектор СОД към РДПБЗН – Варна.

Според сценария и плана на занятието ОДМВР – Разград обявява за издирване лек автомобил, с който е извършено престъпление. Колата е забелязана в ранните часове на 20.06.2019 г. за последно да се движи по пътя Разград – Попово. По информация от къмпингуващи рибари на язовир „Пчелин 1“ около 05:00 часа на 20.06.2019 г. в района на стената се е чул силен плясък във водата и се е образувала вълна.

В 08:30 часа на 20.06.2019 г. в РДПБЗН – Разград е получен сигнал от дежурната част на ОДМВР – Разград за оказване на съдействие при извършване на оглед и претърсване на района около стената на язовира. Изискано е изпращане на водолазна група от сектор СОД при РДПБЗН – Варна. Обособени са два участъка - за претърсване дъното на определения район с цел издирване на лекия автомобил чрез водолазната група и екип за изваждането му от водоема чрез лебедка и кран, както и за извършване оглед на водната повърхност и бреговата ивица на стената и южния бряг за наличие на други улики и веществени доказателства чрез моторна лодка. След изваждане на автомобила служители от Криминална полиция при РУ – Разград извършиха оглед на място.

20 юни 2019

От 14 часа днес започва специализирана операция на Пътна полиция

За времето от 14:00 часа на 18.06.2019 год. до 24:00 часа на 22.06.2019 год. на територията на ОДМВР – Разград ще се проведе специализирана полицейска операция с цел осигуряване и подобряване безопасността и организацията на движението.

По време на специализираната операция ще се осъществява засилен контрол за спазване на скоростно режим от водачите на МПС в населените места и по републиканската пътна мрежа, правоспособност на водачите на МПС, управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, използване на обезопасителни системи от водачите и пътниците в МПС, използване на защитни каски от водачите на двуколесни МПС и пътниците, регистрация на МПС и проверка на техническата им изправност.

Също така по време на специализираната операция ще бъде извършена проверка на състоянието на хоризонталната и вертикална сигнализация и за наличие на препятствия, които намаляват или ограничават видимостта по републиканските и общински пътища на територията на област Разград. При констатиране на неизправности, полицейските служители, на основание чл. 165, ал. 1, т. 3 от ЗДвП, ще изпращат сигнални писма до стопаните на пътя и ще извършват последващ контрол за отстраняването на установените нарушения.

.

18 юни 2019

Близо 700 нови нарушения са извършени за седмица от шофьори в Разградско

692 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 10 до 16 юни 2019 г. През посочения период eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 609 фиша и 67 акта. Шест от актовете са на неправоспособни водачи.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Санкциониран е и един велосипедист.

5 моторни превозни средства са спрени от движение – едно заради употреба на алкохол от страна на шофьора, едно заради наличие на упойващи вещества при водача и три поради неправоспособност на водачите.

През периода пътните полицаи са извършили 74 проверки за употреба на дрога при шофиране. Една от пробите се оказала положителна.

През визирания седмичен период са станали три пътно-транспортни произшествия с петима пострадали граждани.

 

18 юни 2019

Учебно практическо занятие проведе полицията в Лозница

Учебно практическо занятие проведе на 13 юни полицията в Лозница. Служителите на РУ – Лозница, РУ-Разград, РСПБЗН - Лозница, ЦСМП-Лозница и доброволното формирование на Община Лозница за защита при бедствия отиграха ситуация „възникване на пожар и установяване на лице в безпомощно състояние в гориста местност в близост до град Лозница.

Начало на занятието даде дежурният на ОбС, който съобщи в 10.00 часа, че в котелното помещение в сградата на община Лозница е възникнал пожар, а в края на коридора е забелязан човек с видими психични отклонения в зоната на пожара. На място са изпратени екипи на Районно управление – Лозница, които да отцепят района и да окажат съдействие при евакуацията на хората. Психично-болното лице е локализирано, задържано и изведено от сградата. Пристигналият екип на РСПБЗН започва пожарогасенето. В 11 часа е получен сигнал за човек в неизвестност, забелязан последно в района на язовир „Каменна чешма“. Към мястото са изпратени екипи и служебно куче. Служители на ОУПБЗН започват претърсване на язовира с лодка до откриването на изчезналия.

Целта на тренировката е да се проиграят действията на служителите на РУ – Лозница, служители на РСПБЗН, ЦСМП-Лозница и доброволното формирование на Община Лозница съгласно плана за защита при бедствия на Община Лозница, както и да се подобри организацията на съвместните действия за обезпечаване на сигурността на гражданите по време бедствия, кризи и извънредни ситуации.

14 юни 2019

Стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Започна традиционната акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. Целта е да се ограничат предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия с деца през ваканционните летни месеци.

До края на учебната година пътните полицаи ще осъществяват ефективен контрол в районите на учебните заведения и ще следят за нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки. Планирани са специализирани полицейски операции в дните на официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиалния курс.

Съвместно с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, Регионалното управление на образованието и училищните ръководства са набелязани съвместни действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии. Създадена е организация за извършване на инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и наркотици и контрол върху техническото състояние на автобусите. При установяване на нарушения ще се предприемат съответните законови мерки.

Активният контрол ще продължи и през месеците юли и август. Ще се следи за неправилното движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, шофиране от неправоспособни водачи, използване на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

През месеците юни, юли и август 2018 г. в Разградска област няма регистрирани пътно-транспортни произшествия с деца на възраст от две до седемнадесет години. За същия период на 2017 г. са били регистрирани 2 тежки катастрофи, при които са ранени пет деца.

Oт началото на 2019 г. е настъпило 1 автопроизшествие с дете и то е загинало. Тежкият инцидент стана 14 април около 02.50 часа по пътя Исперих – село Свещари. Тогава лек автомобил „Алфа Ромео”, управляван от 17-годишно момче, се заби в дърво. На място загинаха и детето, и 39-годишният му баща, предоставил управлението на колата.

 

14 юни 2019

Подобрение в криминогенната и в пътната обстановка през май отчита ОДМВР-Разград

От началото на 2019 г. в ОДМВР Разград са регистрирани 466 криминални престъпления спрямо 546 за периода на 2018 г., което е намаление с 14,56%.

Запазва се тенденцията за увеличаване на престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотици. Регистрираните престъпления по тази линия от началото на годината са 27, 16 са били за същия период на 2018 г. Увеличението е с 68,75%. Това съобщи на месечния брифинг пред журналисти заместник директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. По статистически данни три са регистрираните грабежи от началото на 2019 г., един е бил за 2018 г. Един от грабежите е извършен от три непълнолетни лица, а останалите два след изясняване на фактическата обстановка по случаите, предстои да бъдат квалифицирани по друг състав от НК.

Установените извършители на регистрирани през периода престъпления са 41. Общо през май са разкрити 78 престъпления, установените извършители са 77. 33 лица са били задържани в поделенията на ОДМВР Разград за срок до 24 часа на основание чл.72, ал.1 от ЗМВР.

През месец май са проведени 31 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП.

От 01.05.2019 г. до 31.05.2019 г. на територията на Област Разград са настъпили общо 28 пътно-транспортни произшествия, от които 5 тежки с 6-ма ранени. Това съобщи главен инспектор Теодор Тодоров, началник сектор „Пътна полиция“. Реализираната административно-наказателна дейност се изразява в издаването на 2573 документа, в това число 393 акта и 1038 фиша. С мобилните системи за видеоконтрол с TFR1-M са установени 405 нарушения за скорост, a със СПУКС засечените нарушения са 1218. Общо заснетите нарушения на скоростните режими са 1623. Най-фрапиращото нарушение е констатирано на 18.05.2019 г. по път I-2 /след разклон за с.Езерче/, в посока гр.Русе и е извършено от водач на л.а. „АУДИ С8“ със софийска регистрация, който се е движил със скорост от 189 км/ч. при ограничение 90 км в час. Издадените електронни фишове са 990 броя, уточни главен инспектор Тодоров.

11 юни 2019