МВР

ОД Разград

 

Новини

Победителите в „Живот без дрога“ получиха наградите си в навечерието на Празника на МВР - 5 юли

На стилна церемония в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев награди победителите в тазгодишното издание на конкурса „Живот без дрога“. Авторите на осемте най-добри плаката получиха подаръците си в присъствието на заместник директора комисар Константин Костов, началниците на четирите Районни управления на МВР, окръжния прокурор Тихомир Тодоров, областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, заместник кмета на община Разград Добрин Добрев и дългогодишните спонсори на конкурса - „Амилум България“ и „Балканфарма Разград“.

Цвят и настроение в празника внесе Дея Куманова, която поздрави гости и участници със свои изпълнения на популярни песни. Общо 25 плаката, изработени от ученици в общините Разград, Исперих, Завет, Самуил и Цар Калоян, постъпиха в ОДМВР-Разград. Компетентно жури с председател директорът на Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ Тодор Тодоров разгледа, оцени и класира творбите в две категории – изработени на компютър и рисувани на ръка.

Победители при изготвените на компютър плакати са:

1 място – Пресиян Терзиев от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“-Разград

2 място – Александра Иванова от ПГ „Васил Левски“ – Исперих

3 място – Бейшан Яфес от ПГ „Васил Левски“ – Исперих

Поощрителна награда спечели Наталия Христова от ПГХТБТ „Мария Кюри“ – Разград.

Отличените в по-многобройната категория – рисувани на ръка плакати, са:

1 място – Константин Коцев от НПТГ „Шандор Петьофи“-Разград

2 място – Серай Касим и Илайда Огнянова от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – Самуил

3 място – Алтай Кязим от ПГСС „Хан Аспарух“ – Исперих

И в тази категория журито присъди поощрителна награда. Тя е за Виктория Борисова и Кристиян Павлов от ПГСС „Хан Аспарух“ – Исперих.

Всички плакати, участвали в конкурса „Живот без дрога“, са подредени в изложба в Художествената галерия. Те ще останат на вниманието на посетителите до 10 юли. Предвидена е възможност за откупка, като събраните средства ще бъдат предоставени на децата на двама загинали служители от ОДМВР-Разград. На днешната церемония благотворителната кауза събра над 400 лв. Даренията и откупките продължават до средата на месеца.

Най-добрите плакати бяха отпечатани в тираж, достатъчен за разпространението им в учебните заведения от Разградска област и разпратени във всички училища.

01 юли 2020

Всеки последен работен ден от месеца звено "Регистрация на МПС" ще работи до 16.30 часа с граждани

ОДМВР-Разград уведомява гражданите, че звено „Регистрация на МПС” в сектор „Пътна полиция” ще работи до 16.30 часа на 30 юни поради профилактика. Намаленото с час работно време с граждани ще важи всеки последен работен ден в месеца.

Междувременно пътните полицаи са установили 525 нарушения на Закона за движение по пътищата в периода от 22 до 28 юни 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 446 фиша и 113 акта. Девет от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Санкционирани са и двама мотористи за неправилно поведение на пътя.

Установени са трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Регистрациите на шест моторни превозни средства са прекратени – при всички случаи причината е неправоспособност на водачите.

През изтеклата седмица е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие с един ранен, сочи още справката на „Пътна полиция“.


30 юни 2020

Започват засилени проверки на водачите на дву-, три- и четириколесни превозни средства

Специализирана полицейска операция за подобряване на пътната обстановка се провежда от 16 часа на 25 юни до 22 часа на 1 юли на територията на ОДМВР-Разград. Целта е да се засили контролът върху водачите на дву-, три- и четириколесни превозни средства.

Едни от най-уязвимите участници в движението са водачите на мотопеди, мотоциклети и АТВ. Не са редки случаите на тежки пътно-транспортни произшествия с тяхно участие, особено когато не притежават нужната правоспособност или не поставят защитни каски при управлението на такъв вид превозни средства.

Разпоредената полицейска акция цели засилен контрол за подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи. Водачите ще бъдат за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, управление на нерегистрирани превозни средства или такива с поставени нечетливи или деформирани регистрационни табели, неплатени глоби по ЗДвП и наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

 

26 юни 2020

Невръчени глоби за нарушения на пътя - вече справка в Портала на МВР

Oт 24 юни гpажданите ще могат да правят справка за невръчени наказателни постановления и електронни фишове чрез Портала за административни услуги на МВР. До сега можеха да се проверяват само дължимите глоби по ЗДвП по влезли в сила фишове, електронни фишове и наказателни постановления /НП/.
Това става чpез ycлyгата „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП c възможност за плащане“ пpи въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС и ЕГН.

Както и досега, при връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през Електронния портал за административни услуги на МВР. Другите възможности за заплащане на задължения са чрез терминално устройство в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи.

Oт 24 юни пpи наличие на невръчени НП и електронни фишове на екрана ще се визуализира съобщение за това. Важно е гражданите да знаят, че за да стане дължима глобата, наложена с даден административно-наказателен документ, той трябва първо да бъде връчен и влязъл в сила, съгласно нормативно заложените срокове.

Електронен фиш може да бъде връчен във всяко Районно управление на МВР или в звено на „Пътна полиция”, като може да бъде заплатен веднага по посочените по-горе начини. За връчване на наказателните постановления е необходимо водачът лично да посети звеното „Пътна полиция” към съответната ОДМВР по постоянен адрес.

24 юни 2020

Трима пешеходци и двама мотоциклетисти са санкционирани за нарушения на пътя

755 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 15 до 21 юни 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 472 фиша и 110 акта. 10 от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Санкционирани са трима пешеходци и двама мотористи за неправилно поведение на пътя.

Установени са петима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Регистрациите на 11 моторни превозни средства са прекратени – седем от тях заради неправоспособност на водачите и четири заради употреба на алкохол от страна на шофьорите.

През изтеклата седмица са регистрирани три пътно-транспортни произшествия с четирима ранени, сочи още справката на „Пътна полиция“.

23 юни 2020

Дрога, злато и пари са иззети при спецоперация на територията на град Кубрат

Двама братовчеди – наркодилъри са задържани при специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, която се проведе днес на територията на град Кубрат. Незаконната дейност е развивана поне от година и половина - две, съобщи на пресконференция днес окръжният прокурор Тихомир Тодоров. В хода на предприетите процесуално-следствени действия са извършени претърсвания на два имота. Иззети са близо 230 грама суха тревиста маса /чай/, реагираща на амфетамин, електронни везни, джъмпери, въздушна пушка, патрони, мобилни телефони, сим-карти на чужди оператори, 4 автомобила, близо 40 грама злато и над 4 000 лв. Двамата мъже – на 44 и на 24 години вече имат повдигнати по две обвинения за притежание на наркотични вещества и търговия с дрога. Задържани са за срок от 72 часа с прокурорско разпореждане. Продължава работата по досъдебното производство, образувано за престъпление по чл.354 А, ал.1 от НК.

Три контролно-пропускателни пункта бяха изградени днес на входно-изходните пътища в Кубрат, каза още заместник-директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. В хода на специализираната операция бяха проверени 269 лица и 198 моторни превозни средства. Установени са 54 нарушения по ЗДвП. Връчени са 11 електронни фиша. Проведени са беседи с 23 лица от активния криминален контингент.

Задържано за срок до 24 часа по ЗМВР е още едно лице – 47-годишен мъж от Кубрат, който стрелял с газов пистолет и счупил прозорците на съседна къща. Срещу него е образувано бързо производство за едро хулиганство по чл.325 от НК.

18 юни 2020

Специализирана полицейска операция за подобряване на пътната обстановка се провежда от 18 до 25 юни

Специализирана полицейска операция за подобряване на пътната обстановка започна днес на територията на ОДМВР-Разград. Тя ще върви ежедневно до 25 юни.

Приключването на дистанционното обучение на подрастващите и възможността за по-свободно придвижване през летните месеци създават условия за повишена активност по пътищата. В пътнико-потока се включват масово дву- и три-колесни превозни средства. Зачестяват и случаите с възникване на пътно-транспортни произшествия с пешеходци. Разпоредената полицейска акция цели засилен контрол за подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи. Водачите ще бъдат проверявани за поведението им спрямо пешеходците на пътя, за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, отнемане на предимство, неплатени глоби по ЗДвП и наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Контролът за пешеходците е във връзка с правилното пресичане на пътното платно и спазването на светлинните сигнали на светофарните уредби. Велосипедистите са длъжни да използват светлоотразителни жилетки при управление на колело извън населените места, през тъмната част от денонощието и при намалена видимост.

18 юни 2020