МВР

ОД Разград

 

Новини

Третокласничка от Разград е сред призьорите в конкурс на ГДНП

Рисунка на дете от Разград е сред наградените в Националния конкурс на тема „Полицаят е мой приятел и учител“. Синем Шабан от 3б клас на ОУ „И.С.Тургенев“ спечели трето място в конкуренция от 84 творби, изпратени от цялата страна в Главна дирекция „Национална полиция“.

Конкурсът е част от планираните дейности по програма „Детско полицейско управление“. Отличените на областния етап рисунки отпътуваха за София и бяха подредени в благотворителен търг на церемонията „Полицай на годината“, която се проведе на 13 декември в НДК. Събраните средства отидоха по сметка в кампанията за подпомагане на децата на загинали и пострадали служители от МВР.

За конкурса „Полицаят е мой приятел и учител“ от ОДМВР-Разград бяха изпратени четири рисунки. На 12.12.2018 г. жури е разгледало и оценило за награждаване 7 от общо 84-те постъпили детски творби в национален мащаб. Официалното награждаване на децата-победители ще се състои на 20 декември от 11 часа в сградата на ГДНП.

 

16 дек 2018

ОДМВР-Разград ви съветва - не правете компромиси със своята безопасност!

 

По време на Коледните и Новогодишни празници е засилено използването на пиротехнически изделия. За да се избегнат инциденти и наранявания или възникване на пожари, ОДМВР-Разград апелира към гражданите за повишена бдителност при употребата на пиратки и фойерверки.

Обръщаме внимание, че употребата на пиротехнически изделия е ЗАБРАНЕНА:

В ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА;

В БЛИЗОСТ ДО ЛЕСНОЗАПАЛИМИ МАТЕЛИАЛИ;

В РАЙОНИТЕ НА ЗДРАВНИ, УЧЕБНИ И СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ХРАМОВЕ И МАНАСТИРИ.

Закупуването на пиротехнически изделия може да става единствено в обекти, които притежават разрешение за търговия с пиротехнически изделия. Преди употребата им, внимателно трябва да се чете и изпълнява инструкцията върху всяко едно от изделията, да се преценява мястото, където ще се възпламеняват, с оглед безопасността.

От МВР са предприети действия за извършване на проверки във всички търговски обекти и складове за съхранение на пиротехническите изделия. Вземат се мерки за пресичане на нерегламентираната им продажба.

При констатирани нарушения ще се търси най-строга отговорност от виновните лица.

Основни правила за безопасност:

- Не използвайте видимо повредени пиротехнически изделия или такива с изтекъл срок на годност.

- Не нарушавайте целостта на изделията, не правете опити за тяхното разделяне или съединяване.

- Не предоставяйте пиротехнически изделия на деца по никакъв повод, а при употреба спазвайте указаните задължителни безопасни отстояния от други хора.

- Не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени или метални контейнери.

- Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки или в близост до лицето и косата могат да предизвикат локални изгаряния и травми, натискането им с крак също може да бъде опасно.

- Не използвайте самоделно направени фойерверки.

- Ако при употреба, пиротехническото изделие не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 15 минути, след което го залейте с вода.

- Препоръчваме, когато използвате пиротехнически изделия да разполагате с вода или пожарогасител, които да използвате при евентуално възникнал пожар.

- Погрижете се пиротехническото изделие да е поставено върху твърда, равна повърхност.

- Бъдете внимателни, ако има силен вятър.

- Не пушете докато пренасяте пиротехническите изделия.

- Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверките към хора или животни.

- Четете и спазвайте инструкциите за употреба, изписани върху пиротехническото изделие.

- Не се препоръчва употребата на алкохол, когато използвате пиротехнически изделия.

Контрол над оръжията и боеприпасите:

Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства.

Забранява се :

-откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;

-носенето и употребата на оръжие и боеприпаси в обществени заведения за хранене и увеселение; в молитвени домове, храмове и манастири; в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове ; при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

- употребата на огнестрелно оръжие с цел, различна от целта за която са придобити; неогнестрелни оръжия (газ-сигнални пистолети, пневматично оръжие) на обществени места.

Нарушителите на изброените по-горе забрани се наказват с глоба от 500 до 2500 лв.

Който носи и употребява оръжия и боеприпаси при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества се наказва с глоба от 500 до 3000лв. и отнемане на разрешението за срок от една година.

14 дек 2018

С 214 фиша и 83 акта са санкционирани за седмица шофьори - нарушители на пътя

326 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 3 до 9 декември 2018 г. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 214 фиша и 83 акта. 4 от актовете са на неправоспособни водачи. По време на контролната дейност са засечени трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като двама от тях са били с концентрация над 1,2 промила.

5 моторни превозни средства са спрени от движение – в два от случаите регистрацията е прекратена поради неправоспособност на водача, в други два заради употреба на алкохол и в един – заради употреба на наркотични вещества от страна на шофьора.

През периода пътните полицаи са извършили 32 проверки за употреба на наркотични вещества. Една от пробите се оказала положителна.

Настъпили са две пътно-транспортни произшествия с двама пострадали, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

11 дек 2018

С 66% е увеличен през ноември броят на регистрираните престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотици

Намаление в броя на регистрираните криминални престъпления се наблюдава през месец ноември на територията на ОДМВР-Разград. Анализът на криминогенната обстановка сочи, че най-осезателно е то при т.нар. престъпления против собствеността – 15 %. Това каза на месечния брифинг пред журналисти заместник-директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. От началото на 2018 г. в ОДМВР-Разград са регистрирани 50 престъпления, съставомерни по чл.354а от НК – притежание и разпространение на наркотични вещества, 30 са били за същия период на 2017 г., което е увеличение с над 66%. Иззетите количества наркотични вещества през месец ноември са 11,5 грама амфетамин, 0,7 грама марихуана и 9,40 грама кокаин.

Проведени са 5 специализирани полицейски операции по линия „Противодействие на престъпления, свързани с митническия режим. Акцизни стоки”. В резултат на това е иззет близо тон и половина тютюн без бандерол.

През месец ноември са проведени 48 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП. С т.нар. „тринога“ са установени 201 нарушения за скорост в малки населени места на територията на ОДМВР – Разград. С мобилната система за видеоконтрол TFR1-M са установени 390 нарушения. Това съобщи главен инспектор Синан Тахсинов, началник сектоp „ООРТП“ в отдел „Охранителна полиция“. Най-фрапиращите засечени нарушения са превишения на скоростта с 58 км/ч извън населено място. Реализираната административно-наказателна дейност се изразява в издаването на 1857 документа, в това число 906 електронни фиша, 352 акта и 599 фиша.

На брифинга бе анонсирано и 15-тото коледно издание на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Инициативата се провежда под патронажа на Министъра на вътрешните работи. 3 деца от Разградско ще получат подаръци и изненади от спомоществователите на благотворителната кампания.

04 дек 2018

Препоръки за безопасност по време на студентския празник - 8 декември

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

 

за безопасно поведение при движение по пътищата по време на

студентския празник – 8 декември 2018 г.

 

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.

Тази година не е по-различна от другите. В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгл. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.

За да остане празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти:

 

Не ползвай личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

 

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

 

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- водата сменена ли е с антифриз;

- има ли масло;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

 

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:

- какъв да бъде маршрутът;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

 

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

   

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!
 •  

   

 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 •  

   

 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 •  

   

 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!
 •  

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.

Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.

Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.

Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.

Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.

Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.

Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.

Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки

Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.

Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.

Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта

Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл

Безопасни игли – 6 бр.

Ножици с тъпи върхове – 1 бр.

Уред за обдишване – 1бр.

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

 

Отдел „Пътна полиция“,

Главна дирекция „Национална полиция”

2018 г.

 

03 дек 2018