МВР

ОД Разград

 

Новини

Полицейска операция с акцент "нарушения на пешеходци" започва от днес

Масови проверки за нарушения, извършени от пешеходци, както и от водачи на МПС, неосигуряващи предимство на пешеходци, започват от днес. Пътните полицаи ще работят за ограничаване на предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия и контрол на движението по пътищата с нулева толерантност спрямо нарушенията. Специализираната полицейска операция започва от 19 часа на 15 октомври.

От началото на годината до настоящия момент на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 19 пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци, от които 16 тежки с 2 - ма убити и 14 ранени лица. За същия период на миналата година са възникнали 21 ПТП, от които 19 тежки с един убит и 18 ранени лица. Въпреки по – малкия брой на настъпили такива произшествия, се увеличава броят на загиналите лица.

С настъпването на есенно-зимния период, намаляването на светлата част от денонощието и видимостта на пътя традиционно се отчита и повишаване в интензивността на пешеходното и автомобилно движение в населените места, което от своя страна е предпоставка за нарастване на инцидентите с участието на пешеходци.

Засилените проверки ще продължат до 19 часа на 24 октомври.


15 окт 2021

480 първокласници от общините Разград и Цар Калоян ще получат подаръци от полицията

За 21-ва поредна година полицията в Разград провежда своите срещи с първокласници. Инициативата днес стартира от ОУ “Никола Икономов” в Разград, където за първи път прага на класните стаи са прекрачили 97 деца. По традиция служителите на реда раздават специални подаръци, които да са полезни за децата и техните родители. Малчуганите се запознават с инспекторите от Детска педагогическа стая, научават специфични детайли за отличителните знаци, видовете полицейски служители, направленията в тяхната дейност и отговорностите на различните служби. Първоначалните беседи са свързани с теми по безопасност на движението и лична безопасност - рискове при общуване с непознати и действия при евентуални кризисни ситуации.

Срещите се провеждат по съгласуван с Регионалното управление на образованието график. Инспекторите от Детска педагогическа стая към Районно управление – Разград ще проведат срещи с всички първолачета в рамките на следващите две седмици. Превантивни материали ще получат децата и учителите в общините Разград и Цар Калоян.


12 окт 2021

Четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, са засечени за седмица

246 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 4 до 10 октомври 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 190 фиша и 45 акта. За нарушение на правилата а движение са санкционирани трима пешеходци. Заснети са 43 нарушения за скорост със системите за видеоконтрол, монтирани в служебни автомобили.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на три моторни превозни средства – и в трите случая причината е неправоспособност на водачите.

През изтеклата седмица са регистрирани четири пътно-транспортни произшествия, при които един човек е загинал, а трима са пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

От 11 до 17 октомври на територията на ОДМВР-Разград се провежда специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL “Товарни автомобили и автобуси”. Голяма част от тежките транспортни злополуки по пътищата в Европа с голям брой човешки жертви и значителни материални щети са причинени от водачите на автобуси и товарни автомобили. Основните причини за възникналите инциденти са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

От началото на годината до 01.10.2021г. на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 339 ПТП, от които 77 тежки с 5 убити и 96 ранени лица. За същия период на миналата година общият брой на ПТП е бил 295 със 7 убити и 101 ранени лица. При сравнение на двата периода се отчита нарастване на общия брой на ПТП и намаление в броя на възникналите тежки катастрофи.


12 окт 2021

С удължено работно време и през октомври е сектор "БДС"

Над 2300 лични карти са изтекли от началото на годината до момента, а притежателите им не са предприели действия по тяхната подмяна. ОДМВР-Разград призовава гражданите да проверят валидността на документите си за самоличност и да не забравят, че от 1 февруари 2021 година важи само едномесечния срок за подновяване на лични карти. Предвид наближаващите избори за Президент и Народно събрание, Сектор „Български документи за самоличност“ продължава и през октомври да работи с удължено работно време. Служителите обслужват граждани от 08.30ч. до 19.00ч. без прекъсване от понеделник до петък. В РУ-Исперих, РУ-Кубрат и РУ-Лозница работното време е от 08.30ч. до 17.30ч.

До края на годината изтичат още 4524 лични карти, 1268 паспорта и 2534 свидетелства за управление на МПС. Само през септември са издадени 3044 лични карти. От началото на 2021 година до момента са изготвени и връчени близо 20 000 лични карти, над 12 000 паспорта и почти 6300 свидетелства за управление на МПС.

Напомняме, че всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР-Разград, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена услуга във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ на територията на Област Разград. Притежателите на електронен подпис могат да се възползват от предоставените услуги за прием на заявления чрез портала за електронни услуги на МВР.

 


05 окт 2021

Над 110 нарушения на скоростните режими са заснети от системите за видеоконтрол в Лудогорието

303 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 27 септември до 3 октомври 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 247 фиша и 40 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Заснети са 111 нарушения за скорост, от които 13 с т.нар.“тринога“.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на пет моторни превозни средства – в четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, а в един - употребата на алкохол от страна на шофьора.

През изтеклата седмица са регистрирани четири пътно-транспортни произшествия, при които един човек е загинал, а трима са пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.


05 окт 2021

424 наказателни документа на неизрядни шофьори са съставили за седмица служители на "Пътна полиция"

423 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 20 до 26 септември 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 367 фиша и 57 акта. Три от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Заради неспазване на правилата за движение е санкциониран и един велосипедист.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на пет моторни превозни средства – в четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, а в един - употребата на алкохол от страна на шофьора.

През изтеклата седмица са регистрирани две пътно-транспортни произшествия, при които трима души са пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.


28 сеп 2021

21 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя

451 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 13 до 19 септември 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 769 фиша и 65 акта. Пет от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Заради неспазване на правилата за движение са санкционирани и трима пешеходци.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на три моторни превозни средства – в два от случаите причината е неправоспособност на водачите, а в третия - употребата на алкохол от страна на шофьора.

През изтеклата седмица е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие, при което един човек е пострадал, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

21 септември е обявен от „Roadpol“ за Ден без загинали на пътя. Целта е да се насочи вниманието на всички участници в движението към безопасността на пътя. Акцентът на операцията тази година е да се ограничи използването на мобилни и електронни устройства по време на движение. Пътна полиция ще контролира трафика и през празничния 22 септември, когато ще се следи и за превишена скорост.


21 сеп 2021

Участници в нерегламентиран лов са установени в резервата "Воден"

Трима мъже са установени на територията на резервата „Воден” през нощта на 14 септември. След сигнал от служители на ловното стопанство и предприети незабавни оперативно-издирвателни действия в село Дянково е спрян джип „Тойота”, с който тримата се придвижвали. В автомобила са открити ловна карабина, заглушител, уреди за нощно виждане и оптика, собственост на 50-годишния от Разград. Той е задържан за срок от 24 часа. Съпричастността на другите двама – 27-годишен от Разград и 43-годишен от Габрово към извършеното престъпление е в процес на установяване.

В хода на процесуално-следствените действия под ръководството на Районна прокуратура – Разград са извършени претърсвания на два адреса в град Разград и село Ушинци. Криминалистите намерили и иззели препарирани птици от редки и защитени видове, кожи на животни и други ловни трофеи. Води се разследване за престъпление по чл.237, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.


15 сеп 2021