МВР

ОД Разград

 

Новини

От 19 часа тази вечер започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

От утре на много места в страната се открива мотосезон 2021. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им. Произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината в страната са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. на територията на ОДМВР-Разград са възникнали 7 тежки ПТП с 9 ранени, а през първите три месеца на тази година – едно тежко произшествие с един ранен моторист.

Именно към водачите на мотоциклети и мотопеди е насочена и започващата от днес специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства. Тя ще се провежда до 14 април включително. Основната цел е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията, към която спада управляваният мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определените за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

ОДМВР-Разград напомня на шофьорите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева.

 

09 апр 2021

Благодарствена грамота и плакет получиха директорът на ОДМВР и окръжният прокурор на Разград

Директорът на Северно-централно държавно предприятие ДП-Габрово инж. Цветелин Миланов и директорът на Държавно ловно стопанство „Воден Ири Хисар” инж. Кирил Колев проведоха работна среща с ръководството на ОДМВР-Разград и окръжния прокурор Тихомир Тодоров. На срещата във „Воден” двамата връчиха благодарствени грамоти и плакети на старши комисар Константин Костов и прокурор Тодоров. Повод за разговорите бе бракониерският набег от 30 март, когато в землището на стопанството бе открит убит зубър. Тогава полицията стигна до извършителите за по-малко от 24 часа и тримата криминално проявени мъже от село Дянково бяха задържани.

Това не е единственият случай, в който доброто взаимодействие и сътрудничество между полиция, прокуратура и ръководство на ДЛС „Воден” дава резултат. През последните пет години в ОДМВР-Разград са регистрирани 11 криминални деяния, свързани с кражби на камери за видеонаблюдение от „Воден”, бракониерски лов и държане на оръжия без надлежни разрешителни. Разследването и разкриването им е приоритет в дейността на полицейските служители.

На срещата днес ръководните служители на трите институции се договориха да продължат сътрудничеството помежду си в интерес на опазването на реда и законността. Подобни съвместни действия срещу бракониерския лов и незаконната сеч бяха заявени още през 2017 година, когато окръжният прокурор Тихомир Тодоров, тогавашният директор на полицията Ивайло Йовчев и директорът на ДЛС „Воден” инж. Кирил Колев предупредиха, че ще бъдат безкомпромисни срещу нарушителите и техните набези - било на защитен дивеч, било на дървесина.

 


07 апр 2021

Трима мъже са задържани за бракониерски лов в резерват "Воден"

Сигнал за намерен убит зубър е подаден от служители на Държавно ловно стопанство „Воден Ири-Хисар“ около 9.50 часа на 29 март. Горските се натъкнали на останките от животното в землището на разградското село Черковна. При извършения оглед на местопроизшествието в присъствието на ветеринарен лекар са установени кожа, глава, кости и копита от убития женски бизон. По случая е отпочнато досъдебно производство по чл.278 Г, ал.1 от НК.

В хода на разследването под ръководството на Окръжна прокуратура са извършени претърсвания на пет адреса в разградското село Дянково. Криминалистите от ОДМВР-Разград иззели месо, вещи и предмети, съотносими към криминалното деяние. Иззети са и 14 кучета от породите „Кангал”, „Барак”, „Питбул” и „Дого Аржентино”, с които е извършван бракониерския лов.

В хода на процесуално-следствените действия е установена съпричастността на трима души от село Дянково към посоченото престъпление. Лицата на възраст 36, 31 и 27 години са задържани за срок до 24 часа. Двама от тях /36 и 27-годишните/ са криминално проявени и осъждани за увреждания, кражби и незаконна сеч. Според събраните до момента данни извършителите използвали кучетата, за да блокират преследваното животно, след което го убивали с копия.

Работата по разследването и документирането на престъпното деяние продължава.


30 мар 2021

Четирима шофьори с над 1,2 промила алкохол са засечени зад волана през изтеклата седмица

888 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 22 до 28 март 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 526 фиша и 72 акта. Един от актовете е издаден на неправоспособен шофьор. По време на контролната дейност са санкционирани и двама пешеходци за неправилно поведение на пътя.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. И при четиримата концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на шест моторни превозни средства – в един от случаите причината е неправоспособност на водача, в четирима – употребата на алкохол и в един – употреба на наркотични вещества.

През изминалата седмица е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие, при което са пострадали трима души, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.


30 мар 2021

Измама за близо 140 000 лв разкриха служители на „Икономическа полиция” – Разград

Криминално проявен мъж е задържан за измама, извършена в периода от април 2018 г. до 12 май 2020 г. Съпричастността му към извършеното престъпление е установена след оперативно-издирвателни действия, предприети след подаден сигнал в полицията от 43-годишна жена от Разград, потърпевша от деянието.

34-годишният извършител е установен и задържан в Севлиево. При извършени на 25 март 2021 г. претърсвания в жилището му и в два автомобила са открити и иззети множество документи, мобилни телефони, СИМ-карти и пластики. Според събраните до момента доказателства, мъжът заблудил потърпевшата, че се намира в интимна връзка с него. През това време многократно се възползвал от финансови средства, които тя му предоставяла чрез банкови и пощенски преводи за „адвокатски хонорари, съдебни разноски, откупуване на СИМ-карти” и прочие. В резултат на дълго поддържаната измама жената била завлечена с пари в размер на 134 хил. лв, 25 грама златни накити, мобилен телефон, ваучери – всичко на обща стойност 136 000 лв.

Измамникът е привлечен като обвиняем и е задържан за срок от 72 часа с прокурорско постановление. Предстои внасяне на искане за „постоянно задържане под стража” в Районен съд – Разград.

 


26 мар 2021

Сектор "БДС" ще съдейства на гражданите без валидни документи за изборите на 4 април

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-РАЗГРАД ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ на 04.04.2021г.

Служителите от сектора ще работят на 04.04.2021г. от 08.30ч. до 19.30ч. и на 03.04.2021г. от 08.30ч. до 17.30ч.

В седмицата преди 04.04.2021г., когато ще се проведат изборите за НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт ), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В сектор „Българси документи за самоличност“ при ОДМВР-РАЗГРАД е създадена следната организация за работа:

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването и или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт ) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02.04.2021г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоворение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   

 1. Гражданите лично да подадат искане в сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Разград или съответното звено на сектор БДС при Районно Управление на МВР за дните от 30.03.2021г. до 03.04.2021 г. от 08.30ч. до 17.00ч. и на 04.04.2021г. от 08.30ч. до 19.00ч.
 2.  

   

 3. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас за избор за НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ , се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
 4.  

   

 5. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ,СДВР или ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
 6.  

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 04.04.2021Г.


25 мар 2021

Близо 900 нарушения са засечени по пътищата в Разградско през изтеклата седмица

891 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 15 до 21 март 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 581 фиша и 87 акта. Два от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. По време на контролната дейност са санкционирани и 15 пешеходци за неправилно поведение на пътя.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на пет моторни превозни средства – в два от случаите причината е неправоспособност на водача, в два – употреба на алкохол и в един – употреба на наркотични вещества.

През изминалата седмица е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие, при което са пострадали двама души, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.


23 мар 2021