МВР

ОД Разград

 

Новини

Учебно практическо занятие проведе полицията в Лозница

Учебно практическо занятие проведе на 13 юни полицията в Лозница. Служителите на РУ – Лозница, РУ-Разград, РСПБЗН - Лозница, ЦСМП-Лозница и доброволното формирование на Община Лозница за защита при бедствия отиграха ситуация „възникване на пожар и установяване на лице в безпомощно състояние в гориста местност в близост до град Лозница.

Начало на занятието даде дежурният на ОбС, който съобщи в 10.00 часа, че в котелното помещение в сградата на община Лозница е възникнал пожар, а в края на коридора е забелязан човек с видими психични отклонения в зоната на пожара. На място са изпратени екипи на Районно управление – Лозница, които да отцепят района и да окажат съдействие при евакуацията на хората. Психично-болното лице е локализирано, задържано и изведено от сградата. Пристигналият екип на РСПБЗН започва пожарогасенето. В 11 часа е получен сигнал за човек в неизвестност, забелязан последно в района на язовир „Каменна чешма“. Към мястото са изпратени екипи и служебно куче. Служители на ОУПБЗН започват претърсване на язовира с лодка до откриването на изчезналия.

Целта на тренировката е да се проиграят действията на служителите на РУ – Лозница, служители на РСПБЗН, ЦСМП-Лозница и доброволното формирование на Община Лозница съгласно плана за защита при бедствия на Община Лозница, както и да се подобри организацията на съвместните действия за обезпечаване на сигурността на гражданите по време бедствия, кризи и извънредни ситуации.

14 юни 2019

Стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Започна традиционната акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. Целта е да се ограничат предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия с деца през ваканционните летни месеци.

До края на учебната година пътните полицаи ще осъществяват ефективен контрол в районите на учебните заведения и ще следят за нарушения, застрашаващи сигурността на подрастващите и техните родители и близки. Планирани са специализирани полицейски операции в дните на официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиалния курс.

Съвместно с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, Регионалното управление на образованието и училищните ръководства са набелязани съвместни действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии. Създадена е организация за извършване на инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и наркотици и контрол върху техническото състояние на автобусите. При установяване на нарушения ще се предприемат съответните законови мерки.

Активният контрол ще продължи и през месеците юли и август. Ще се следи за неправилното движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, шофиране от неправоспособни водачи, използване на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

През месеците юни, юли и август 2018 г. в Разградска област няма регистрирани пътно-транспортни произшествия с деца на възраст от две до седемнадесет години. За същия период на 2017 г. са били регистрирани 2 тежки катастрофи, при които са ранени пет деца.

Oт началото на 2019 г. е настъпило 1 автопроизшествие с дете и то е загинало. Тежкият инцидент стана 14 април около 02.50 часа по пътя Исперих – село Свещари. Тогава лек автомобил „Алфа Ромео”, управляван от 17-годишно момче, се заби в дърво. На място загинаха и детето, и 39-годишният му баща, предоставил управлението на колата.

 

14 юни 2019

Подобрение в криминогенната и в пътната обстановка през май отчита ОДМВР-Разград

От началото на 2019 г. в ОДМВР Разград са регистрирани 466 криминални престъпления спрямо 546 за периода на 2018 г., което е намаление с 14,56%.

Запазва се тенденцията за увеличаване на престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотици. Регистрираните престъпления по тази линия от началото на годината са 27, 16 са били за същия период на 2018 г. Увеличението е с 68,75%. Това съобщи на месечния брифинг пред журналисти заместник директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. По статистически данни три са регистрираните грабежи от началото на 2019 г., един е бил за 2018 г. Един от грабежите е извършен от три непълнолетни лица, а останалите два след изясняване на фактическата обстановка по случаите, предстои да бъдат квалифицирани по друг състав от НК.

Установените извършители на регистрирани през периода престъпления са 41. Общо през май са разкрити 78 престъпления, установените извършители са 77. 33 лица са били задържани в поделенията на ОДМВР Разград за срок до 24 часа на основание чл.72, ал.1 от ЗМВР.

През месец май са проведени 31 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП.

От 01.05.2019 г. до 31.05.2019 г. на територията на Област Разград са настъпили общо 28 пътно-транспортни произшествия, от които 5 тежки с 6-ма ранени. Това съобщи главен инспектор Теодор Тодоров, началник сектор „Пътна полиция“. Реализираната административно-наказателна дейност се изразява в издаването на 2573 документа, в това число 393 акта и 1038 фиша. С мобилните системи за видеоконтрол с TFR1-M са установени 405 нарушения за скорост, a със СПУКС засечените нарушения са 1218. Общо заснетите нарушения на скоростните режими са 1623. Най-фрапиращото нарушение е констатирано на 18.05.2019 г. по път I-2 /след разклон за с.Езерче/, в посока гр.Русе и е извършено от водач на л.а. „АУДИ С8“ със софийска регистрация, който се е движил със скорост от 189 км/ч. при ограничение 90 км в час. Издадените електронни фишове са 990 броя, уточни главен инспектор Тодоров.

11 юни 2019

Деца се учиха да играят безопасно преди лятната ваканция

Инициативата на ОДМВР-Разград е заключителен етап по Национална програма „Работа на полицията в училищата“ за учебната 2018/2019 г.

 

Служители от сектор „Криминална полиция“ и „Пътна полиция“ в ОДМВР-Разград и инспекторите от детските педагогически стаи в четирите районни управления организираха състезание за деца от 5 и 6 клас. В надпреварата участваха над 30 деца от училища в областта, организирани в 8 отбора. Те решаваха казуси по безопасност, редиха пъзел-пътен знак и показаха умения за правилно управление на велосипеди.

Директорът на областната дирекция поздрави участниците в състезанието под надслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно.“ Старши комисар Ивайло Йовчев раздаде и наградите, осигурени от ГД “Национална полиция“- МВР и ОДМВР-Разград.

След оспорваната надпревара два отбора се оказаха с равен брой точки на първо място. За да решат изхода на състезанието, децата отговаряха на допълнителни въпроси за безопасно поведение.

Инспектор Женя Калчева от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ обяви комплексното класиране в състезанието. Първото място заеха петокласниците от ОУ „Никола Вапцаров” – Разград. На второ място се наредиха учениците от ОУ “Никола Икономов“ - Разград. Третото място заеха децата от СУ “Христо Ботев“ - Лозница. След наградите за призовите места старши комисар Йовчев раздаде подаръци за всички участници.

Инициативата на разградската полиция бе заключителна част на дейностите по Национална програма „Работа на полицията в училищата“ за учебната 2018/2019 г. Програмата стартира през 2000 г. Целта й е да засили присъствието на полицейските служители в учебните заведения и провеждането на уроци по полезни теми. Години наред полицаите помагат на децата да изградят модели за безопасно поведение и реакция в опасна ситуация, както и уважение към реда и законите.

 

07 юни 2019

Сектор "БДС" ще обслужва граждани и в събота

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Разград ще работи в събота /8 юни 2019 г./ от 9.00 до 15.00 часа. За да се избегне струпването на голям брой хора, в събота служителите ще извършват само административната услуга „връчване на изготвени български лични документи“.

През 2019 г. изтичат 3853 лични карти, 8 265 паспорта и 3240 шофьорски книжки. За сравнение през 2020 г. предстои подмяната на 21 950 лични карти, 15 924 паспорта и 8 524 свидетелства за управление на МПС.

По Закон лична карта с изтекла валидност трябва да бъде подменена в 30-дневен срок, а паспорт – в 3-месечен. Изтеклите документи се връщат в сектор „БДС“. В противен случай санкцията по Закон е от 20 до 150 лева.

В случай, че загубите или повредите български документ за самоличност глобата е от 30 до 200 лева.

Сектор “Български документи за самоличност” призовава гражданите, които притежават валиден електронен подпис, да се възползват от възможността да подават он-лайн заявления за подмяна на документи.

Така ще избегнат чакането на опашка и напрежението от струпването на хора пред гишетата.

05 юни 2019

Разградските юноши обраха първите места на републиканско състезание по пожаро-приложен спорт

 

От 27 до 30 май в Пловдив се проведе 47-мият републикански преглед по пожаро-приложен спорт. За първи път в състезанията се допуска участие на юноши във възрастови групи от 14 до 18 години. Надпреварата е индивидуална в две дисциплини „Изкачване с щурмова стълба” и „100-метрова пътека с препятствия”.

Честта на Разград защитаваха шест момчета и едно момиче, които завоюваха първите места във възрастовите си групи. В дисциплината „100-метрова пътека с препятствия” при юношите 17-18 г. на първо място се класира Ивайло Здравков, на второ – Петър Петров. Станислав Иванов зае първа позиция в същата дисциплина при юношите 15-16 г.

В другата дисциплина „Изкачване с щурмова стълба” при юношите 15-16 г. на първо място се класира Кристиян Огнянов, следван от Станислав Иванов. При по-големите /17-18 г./ отново разградчани грабнаха медалите – на първо място Мартин Димитров, на второ – Петър Петров. На трето място се класира Ивайло Здравков.

 

05 юни 2019