МВР

ОД Разград

 

Новини

Шест сигнала, свързани с предстоящите избори, са постъпили до момента в ОДМВР-Разград

Във връзка с предстоящото провеждане на избори за общински съветници и за кметове на 27.10.2019г. и на втори тур на 03.11.2019г в ОДМВР Разград са предприети всички необходими мерки за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и опазване на обществения ред. До момента в ОДМВР – Разград са получени шест сигнала във връзка с предстоящите избори. По всички сигнали е извършена проверка, като по никой от тях не са установени данни за извършено престъпление или административно нарушение. И шестте сигнала са докладвани на прокурор и заедно със събраните материали са изпратени в прокуратурата. Това съобщи на брифинг днес заместник директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. Той посочи, че общо през месец септември са разкрити 50 престъпления. Установените извършители са 56 лица (вкл. регистрирани през предходни периоди), от които 35,7% имат и предишни криминални прояви, а 30% са безработни. През месеца са регистрирани 6 престъпления за притежание и разпространение на наркотични вещества, както и четири престъпления за управление на МПС след употреба на наркотици. Общото количество наркотични вещества, установено през септември, е 4,15 грама амфетамин, 1,5 грама опиат, 20 гр. марихуана и 20 кг канабис зелена маса.

През септември са проведени 37 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП.

Пътно-транспортната обстановка се е подобрила по всички показатели през септември в сравнение със същия период на 2018 година. От 01.09.2019 г. до 30.09.2019 г. на територията на Област – Разград са настъпили общо 48 ПТП, от които 15 тежки, с 3 загинали и с 18 ранени лица.

Основната причина за настъпилите тежки катастрофи е несъобразената скорост и отнемането на предимство, уточни началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Божидар Божков. През септември на територията на Област Разград са констатирани общо 728 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС. Най-фрапиращ е случаят от 25.09.2019г. - в 23.56 ч. в с.Ушинци, водач на автомобил с румънска регистрация се е движил със 124 км/ч, при ограничение на скоростта за населено място от 50км./ч.

Участие в брифинга взе и главен инспектор Светломир Димитров от ОУ"ПБЗН". Пред медиите той посочи, че през изминалия летен сезон пожарите са се увеличили тройно в сравнение със сезон 2018. Екипите са реагирали на близо 400 произшествия. В допълнение главен инспектор Димитров припомни и препоръките за внимателно боравене с огън - на открито и през предстоящия отоплителен сезон.

 

10 окт 2019

Първите проверки на ловните дружинки в Разградско не засякоха нарушения

Полицейски служители от областната дирекция в Разград започнаха масови проверки на ловните дружинки в областта по време на откриването на ловния сезон на групов лов на дива свиня. Униформените осъществяват контрол при пренасяне на оръжието на ловците.

По време на проверките преди началото на ловните излети полицейските служители обърнаха внимание на безопасното боравене с огнестрелно оръжие и стрелба само по цел, която е ясно видима, на забраната за носене и ползване на оръжие след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества.

Проверка на членска карта, заверен билет за лов за настоящата година и инструктаж за безопасност - с това започна първият излет на дружинка №11-Разград в местността „Пчелина“. Полицейските служители Румен Аврамов и Ангел Колев извършиха проверка на разрешителните и начина на пренасяне на оръжията на ловците. Според нормативните изисквания оръжието трябва да бъде в затворено в транспортен куфар или в калъф, който има заключващо устройство на спусъка.

Във връзка с необходимостта от превенция за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът трябва да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ловците са инструктирани да са бдителни и ако установят умрели диви свине или с нетипично поведение да подадат сигнал към компетентните служби.

Ловният сезон приключва на 28 февруари, като дотогава по време на излетите дружинките ще бъдат системно проверявани от служители на МВР и РДГ.

 

06 окт 2019

Започват проверки на ловците във връзка с откриването на ловния сезон за групов лов на дива свиня

 

На 5 октомври се открива ловният сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. По този повод сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГД „Национална полиция“ инициира извършването на инструктажи на ръководителите на ловните дружинки по места от съответните областни дирекции на МВР.

Първите проверки ще се осъществят в събота и неделя (5-6 октомври) като ще се обръща особено внимание на следното :

- участниците в груповия лов да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят

- спазване на забраната за употреба на сачми с диаметър над 6 мм.

- спазване на забраната за носене и употреба на оръжие и боеприпаси при и след употребата на алкохол, наркотични или упойващи вещества

- пренасяне на огнестрелното оръжие без поставени в него или в зарядното устройство боеприпаси

- пренасяне на огнестрелното оръжие в затворен транспортен куфар

- при пренасяне на дългоцевното оръжие в калъф, същото да е със заключващо устройство на спусъка

- спазване на забраната за употребата на огнестрелни оръжия с цел, различна от целта, за която са придобити

- спазване на забраната за откритото носене на оръжие на обществени места

- спазване на забраната за преотстъпване или предоставяне на огнестрелните оръжия и боеприпасите на други лица

- безопасното боравене с огнестрелните оръжия и боеприпасите и стрелба само по ясно видима цел

- срока на валидност на разрешенията за носене и употреба на огнестрелните оръжия и боеприпасите спазването на мерките за биосигурност и дезинфекция

При установяване на нарушения ще се предприемат административнонаказателни мерки и /или/ отстраняване от ловния излет.

На територията на ОДМВР-Разград е създадена организация за засилен контрол и недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие. Част от проверките са организирани съвместно с представители и автомобили на Регионална дирекция по горите - Русе.

 

03 окт 2019

Кампания за предсрочно подновяване на лични документи започва в ОДМВР-Разград

ОДМВР-Разград стартира кампания по предсрочно подновяване на изтичащи лични документи на гражданите. Заради очаквания огромен наплив пред гишетата на сектор „БДС“ през предстоящата 2020 година, във връзка с изтичане срока на валидност на значителен брой документи за самоличност, се създава организация по предоставяне на различни възможности на гражданите на област Разград за предсрочна подмяна на документите им.

Статистиката сочи, че през 2020 година изтичат 21 138 лични карти, 15 482 паспорта и 8 429 шофьорски книжки. Това е десет пъти повече от изтичащите през 2019 година документи – 1 846 лични карти, 4 776 паспорта и 2081 шофьорски книжки. По тази причина ОДМВР-Разград призовава гражданите да не чакат изтичането на крайния срок на валидност на документите си, а да изтеглят по-рано подмяната им. Така ще си спестят време и напрежение, избягвайки опашките пред Паспортна служба.

Предстои разпращането на писма до институции, предприятия, фирми и организации в област Разград, които искат да се възползват от възможността организирано да бъдат обслужени в кратки срокове. За целта в група „БДС“ ще бъде обособено специално гише, на което по предварително изготвен и съгласуван график ще се подменят документи на желаещите. Ако не е възможно хората да се явят в сектор „БДС“, обслужването на конкретна организация или фирма може да се извърши на място с мобилна биометрична станция при желание от тяхна страна.

ОДМВР-Разград призовава гражданите, които притежават валиден електронен подпис, да се възползват от възможността да подават он-лайн заявления за подмяна на документи.

 

02 окт 2019