МВР

ОД Разград

 

Новини

Двойно повече нарушения по пътищата са засечени за седмица от пътните полицаи

Санкционирани са и 13 пешеходеца

606 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 11 до 17 февруари 2019 г. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 232 фиша и 116 акта. Осем от актовете са на неправоспособни водачи. Други три броя от актовете са съставени на шофьори, които управляват МПС без заплатена винетна такса. По време на контролната дейност са засечени четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, като двама от тях са били с концентрация над 1,2 промила. В хода на провеждаща се специализирана полицейска операция са санкционирани 13 пешеходци.

5 моторни превозни средства са спрени от движение – един автомобил е с прекратена регистрация заради употреба на алкохол от страна на водача, три превозни средства - заради неправоспособност на шофьорите и едно МПС заради употреба на упойващи вещества от водача.

През периода пътните полицаи са извършили 35 проверки за употреба на дрога.

Няма данни за настъпили пътно-транспортни произшествия през отчетния период, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

 

19 фев 2019

Психолог на ОДМВР и инспектор Детска педагогическа стая влизат във ВУИ-Завет

 

По инициатива на инспектор Детска педагогическа стая при Участък МВР – Завет Мирослав Минев на 13.02.2019 г. във ВУИ „Н. Й. Вапцаров” се проведе работна среща с участието на представители от РУО-Разград, Отдела за закрила на детето, МКБППМН-Завет, учители и възпитатели от учебното заведение.

На срещата бяха обсъдени предложения за съвместна превантивна работа във ВУИ, за да се ограничат противоправните деяния на учениците. Психологът на полицията Полина Вълчева, инспекторът Детска педагогическа стая и останалите институции ще обединят усилията си в дейности с възпитаниците на интерната. Целта е да бъдат усвоени умения за общуване в учебното заведение, в семейството и в обществото, за оценяване на свободата на всеки човек, за отговорността към собственото поведение и личния пример.

Работната среща премина в разговори за предшестващия жизнен опит на учениците, свързан с прояви на агресия и насилие, за ценностната система, при която стойности като солидарност, готовност за оказване на помощ или съчувствие са изтласкани на заден план.

Освен теоретичните занимания, в работата с децата са набелязани и практични занятия във връзка с усвояването на умения за комуникация, на умения за боравене с цифри, за пространствени умения, за перцептивни умения, бързина на отговора (скоростна обработка на информацията) и за капацитет за вземане на решения и др.

Основен ангажимент по изброените дейности ще имат Полина Вълчева – психолог при ОДМВР, ИДПС Мирослав Минев при Участък Завет и училищният психолог на ВУИ Н. Василева. Набелязаните мерки ще се проведат в 5-6 занятия и трябва да приключат през месец май 2019 г.

След срещата на институциите беше отработено първото занятие с учениците от ВУИ „Н. Й. Вапцаров”, което протече с опознаване и споделяне на положително мнение за стоящия от дясно на представящия се. След това всеки имаше възможност да се представи с рисунка на лист под формата на животно или растение и да обясни какво го свързва с съответната рисунка.

Първото занятие премина при засилен интерес от учениците, които се включиха активно в коментари, изказвания и показаха че могат да общуват цивилизовано, като всеки участник спазваше определеното изискване за култура на комуникирането между събеседници и работата в екип.

Следващите срещи и занятия ще бъдат планирани и проведени в същия състав от обучители.

 

15 фев 2019

Трикратно увеличение на престъпленията, свързани с наркотици, отчита ОДМВР-Разград

Трикратно са се увеличили престъпленията, свързани с притежание и разпространение на дрога. Това сочат данните за криминогенната обстановка през месец януари 2019 г. Регистрирани са 8 престъпления по линия „Наркотици“, както и три бързи производства за управление на МПС под въздействието на упойващи вещества. Това каза на месечния брифинг пред журналисти заместник-директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. Иззетите количества наркотични вещества през месец януари са 179,9 гр екстази под формата на 433 броя таблетки, 6,2 грама амфетамин, 1,7 грама марихуана, 2,6 грама чай или т.нар „дизайнерска дрога“ и 0,1 гр.кокаин.

През януари са регистрирани пет телефонни измами на територията на ОДМВР-Разград. Нанесените щети за потърпевшите лица са в размер на почти 10 хиляди лева. Продължават целенасочените действия на полицията към повишаване информираността на възрастните хора за този вид престъпления.

За месец януари са проведени 47 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП.

С т.нар. „тринога“ са установени 524 нарушения за скорост в малки населени места на територията на ОДМВР – Разград. С мобилната система за видеоконтрол TFR1-M са констатирани други 344 нарушения. Това съобщи комисар Божидар Божков, началник отдел „Охранителна полиция“. Реализираната административно-наказателна дейност се изразява в издаването на 2137 документа, в това число 320 акта и 1817 фиша.

От 04.02.2019 год. на територията на ОДМВР – Разград се провежда специализирана полицейска операция по безопасност на движението за спазване правилата за движение от пешеходците и контрол над водачите на МПС, относно поведението им на пътя спрямо пешеходците. В периода 04-10.02.19 год. са наложени 12 глоби по фиш на пешеходци, пресичащи неправилно пътното платно в нарушение на чл. 113, ал. 1 от ЗДвП. През 2018 год. са наложени общо 39 глоби по фиш на пешеходци по чл. 113, ал. 1 от ЗДвП и са съставени 28 акта за установено административно нарушение на водачи, отнемащи предимство на пешеходци в нарушение на чл. 119, ал. 1 от ЗДвП.

12 фев 2019

11 пешеходци са санкционирани за седмица от пътните полицаи

329 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 4 до 10 февруари 2019 г. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 193 фиша и 82 акта. Три от актовете са на неправоспособни водачи. По време на контролната дейност са засечени двама шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, като единият от тях с концентрация над 1,2 промила. В хода на провеждаща се специализирана полицейска операция са санкционирани 11 пешеходци и 1 мотоциклетист.

3 моторни превозни средства са спрени от движение – един автомобил заради употреба на алкохол от страна на водача и две превозни средства заради неправоспособност на шофьорите.

През периода пътните полицаи са извършили 37 проверки за употреба на дрога.

Няма данни за настъпили пътно-транспортни произшествия през отчетния период, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

 

12 фев 2019