МВР

ОД Разград

 

Новини

Полицията отново призовава: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати!

 

За пореден път призоваваме гражданите да не се доверяват при получаване на телефонно обаждане, при което се искат пари, без значение от кого или по какъв повод!

Не се доверявайте и не давайте пари на непознати.

В повечето случаи измамните схеми се прилагат спрямо възрастни хора, а всичко започва с едно обаждане от непознат. Сценариите може да са различни, но измамниците правят всичко възможно да въздействат на жертвата и да я убедят, че те са единственото възможно решение и тя трябва да направи всичко, което й кажат.

Преди да изпълните съответното искане, помислете и намерете начин да се свържете с ваши роднини и близки!

Поводът за призива е два случая и опит за измама, регистрирани през последните четири дни в Разградска област, а схемата е свързана с отправяне на заплахи за отвличане и малтретиране на близки на избраната жертва – хора над 70 години. Възползвайки се от страха на хората за децата им или други близки роднини, измамниците принуждават жертвите си да пътуват до Румъния и да предадат исканите пари.

 


28 юли 2021

22 нарушения са установени при засилени проверки на ТИР-ове и автобуси

614 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 19 до 25 юли 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 527 фиша и 66 акта. Два от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. За неспазване на правилата за движение са санкционирани един мотоциклетист и един велосипедист.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При трима от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на три моторни превозни средства – в два от случаите причината е неправоспособност на водачите, в един – употребата на алкохол.

От 19 до 25 юли на територията на ОДМВР-Разград се проведе специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL. Акцент в контролната дейност на пътните полицаи бяха товарните автомобили и автобуси. В хода на засилените проверки пътните полицаи следиха за техническата изправност, спазване времето за почивка на водачите, превишаване на скоростта, превоз на необезопасени товари, употреба на алкохол или упойващи вещества, претоварване на автомобилите и други нарушения на ЗДвП. По време на полицейската акция са проверени 97 ТИР-а и четири автобуса. Установени са 22 нарушения, едно от които е свързано с ADR, а при един от товарните камиони са превишени часовете на водача за шофиране.


27 юли 2021

ОДМВР-Разград стартира за 21-ва поредна година Детска академия по безопасност

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на "Еколято 2021". На откриването присъстваха директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Диян Минков, директорът на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество Цветанка Русева и председателят на Български червен кръст д-р Милена Кехайова.

Децата, разделени на групи, имаха възможност да преминат през четири обособени секции – експерти с Криминалистичната лаборатория демонстрираха на живо как се снемат пръстови отпечатъци и как стават видими невидимите следи от местопрестъплението. Могат ли се вземат следи от мирис, какви консумативи се ползват за откриването на наркотични вещества и още много интересни факти от полицейската работа научиха участниците в Академията. В секцията на „Пътна полиция” присъстващите имаха възможност да видят камера за видеоконтрол на скоростта, дрегер, таблет, както и оборудването на служебните автомобили. Старши инспектор Неделчо Симеонов разясни на децата кога законът им позволява да управляват електрически тротинетки, къде е разрешено да става това, как безопасно да карат велосипеди през ваканцията и кога могат да шофират мотопеди. В секцията на БЧК младежи-доброволци обясниха правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, а децата сами участваха в демонстрациите. Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” показаха на присъстващите оборудването на пожарните автомобили, каските на огнеборците и шланговете за гасене на пожари.

Целта на инициативата е участниците да трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, да се запознаят с действащото законодателство, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Партньори на ОДМВР-Разград са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество. Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 150 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Първата за тази година академия днес завършиха 50 деца. Втората академия ще се проведе на 6 август, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 20 август.

Подаръците за децата /тефтерчета със съвети за безопасност/ са изработени благодарение на "Амилум България" и "Балканфарма-Разград".

 


21 юли 2021

Девет нарушения са засечени при ТИР-овете в първия ден от акцията по ROADPOL

742 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 12 до 18 юли 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 521 фиша и 62 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. За неспазване на правилата за движение е санкциониран един мотоциклетист.

Установени са петима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При четирима от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на седем моторни превозни средства – в четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в три – употребата на алкохол.

От 19 до 25 юли на територията на ОДМВР-Разград се провежда специализирана полицейска операция по линия на ROADPOL. Акцент в контролната дейност на пътните полицаи ще бъдат товарните автомобили и автобуси. В хода на засилените проверки ще се следи за техническата изправност, спазване времето за почивка на водачите, превишаване на скоростта, превоз на необезопасени товари, употреба на алкохол или упойващи вещества, претоварване на автомобилите и други нарушения на ЗДвП. През първия ден от полицейската акция са проверени 27 ТИР-а и един автобус. Установени са девет нарушения, едно от които е свързано с ADR.


20 юли 2021

Мобилни екипи от полицейски служители се срещат с представители на местната власт и граждани в малките населени места

Срещите се възобновяват през месец юли

Възобновяват се срещите на мобилни полицейски екипи с граждани и представители на местната власт по малките населени места. Инициативата бе прекратена през март 2020 г. заради въведените противоепидемични мерки в страната, свързани с разпространението на COVID-19. От 1 юли отново ще има изнесени приемни в селата на област Разград.

Инициативата стартира през ноември 2017 г. Мобилните екипи от полицейски служители от охранителна, криминална и икономическа полиция на ОДМВР-Разград провеждат ежемесечни срещи с представителите на местната власт и гражданите в малките населени места.
Изнесените приемни се организират независимо от служителите, определени за обслужване на съответния район. Целта е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред. Гражданите и представителите на местната власт могат да подават сигнали за нарушения на Закона за движение по пътищата, нарушения на обществения ред и престъпления, както и сигнали, които налагат предприемането на действия от други компетентни институции. Със заповед на областния директор и по разпореждане на главния секретар на МВР инициативата продължава да се осъществява.

През юли графикът на мобилните екипи е:

 

Дата

Населено място

Време на провеждане

1

15.07.2021г.

с.Дряновец /кметство/

09.00ч.-09.30ч.

2

15.07.2021г.

с.Осенец /кметство/

09.30ч.-10.00ч.

3

15.07.2021г.

с.Балкански /кметство/

10.00ч.-10.30ч.

4

15.07.2021г.

с.Благоево /кметство/

10.30ч.-11.00ч.

5

15.07.2021г.

с.Гецово /кметство/

11.00ч.-11.30ч.

6

29.07.2021г

с.Радинград /кметство/

09.00ч.-09.30ч.

7

29.07.2021г

с.Недоклан /кметство/

10.00ч.-10.30ч.

8

29.07.2021г

с.Ясеновец /кметство/

10.30ч.-10.50ч.

9

29.07.2021г

с.Черковна /кметство/

11.00ч.-11.15ч.

10

29.07.2021г

с. Дянково /кметство/

11.30ч.-12.00ч.


14 юли 2021

Пътна полиция ще следи за шумни автомобили

642 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 5 до 11 юли 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 588 фиша и 54 акта. Шест от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. За неспазване на правилата за движение са санкционирани един пешеходец и трима мотоциклетисти.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на пет моторни превозни средства – в четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в един – употребата на алкохол.

През изтеклата седмица е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие, при което един човек е ранен, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

От 14 до 18 юли на територията на ОДМВР-Разград ще се проведе специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Акцент в контролната дейност на пътните полицаи ще бъдат неизправните шумозаглушителни устройства на превозните средства. В хода на засилените проверки ще се следи за техническата изправност на автомобилите, наличието на монтирани шумоусилващи устройства и други нарушения на ЗДвП.


13 юли 2021

Над 600 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени за седмица

636 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 28 юни до 4 юли 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 323 фиша и 47 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. За неспазване на правилата за движение е санкциониран и един мотоциклетист.

Установени са трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на шест моторни превозни средства – в четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в един – употребата на алкохол и в един – употребата на наркотични вещества.

През изтеклата седмица са регистрирани три пътно-транспортни произшествия, при които един човек е загинал, а двама са ранени, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

68 нарушения са установени от „Пътна полиция“ в рамките на операция „Безопасен превоз на деца“, която се проведе от 15 до 30 юни като част от акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. За спиране на по-малко от 5 м преди пешеходна или вело пътека са съставени 23 акта. Седем са санкционираните водачи за неправилно спиране в райони на учебни заведения, за да слязат деца-пътници. Също толкова са наложените глоби на неправилно пресичащи пешеходци. 30 акта са съставени на шофьори и пътници без поставени обезопасителни колани. Девет от проверените водачи, превозващи деца, са глобени за неизползване на колан.


06 юли 2021

РУ-Кубрат грабна първо място в празничния турнир по стрелба, посветен на празника на МВР

Служители от всички Районни управления, ОДМВР-Разград и РДПБЗН-Разград се включиха в празничния турнир по стрелба с боен пистолет, посветен на 5 юли. На закритото стрелбище във „ФОУССД“ при ОДМВР-Разград те премериха сили в динамична стрелба. Според регламента участниците стреляха със служебно зачисленото си оръжие. Интуитивната стрелба, която трябваше да изпълнят, се доближаваше до реалните условия, т.е. служителят трябва да стреля бързо и за кратко време да порази максимално точно целта. За неточен изстрел се добавят наказателни секунди. След изпълнението на всеки втори изстрел, участникът се придвижва в друга позиция за стрелба, като от последната позиция трябва да порази три различни мишени.

В оспорваната надпревара първо място в индивидуалното класиране при мъжете зае Николай Николов от РУ-Кубрат, на второ място се класира Сечкин Юсниев от сектор „Пътна полиция“, а на трето – Валери Николов от РУ-Исперих. При жените първо място грабна Десислава Симеонова от РУ-Лозница, на втора позиция се класира Кристина Коева от РУ-Кубрат. Третото място си поделиха две дами от ОДМВР-Разград – Биляна Ангелова и Стела Ицкова.

В отборната надпревара призът заслужено грабна Районно управление - Кубрат, последвани от отбора на сектор „Пътна полиция“. Третото място остана за отбора на РУ-Исперих.

За победителите бяха осигурени медали, купи и грамоти, които връчи директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Диян Минков.

 


02 юли 2021