МВР

ОД Разград

 

Новини

Близо 600 административно-наказателни документа са съставени за седмица от "Пътна полиция"

678 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 15 до 21 април 2019 г. През посочения период eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 427 фиша и 67 акта. Седем от актовете са на неправоспособни водачи. Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. Санкционирани са още един мотоциклетист и един велосипедист.

Шест моторни превозни средства са спрени от движение – пет от тях заради неправоспособност на водача и едно заради употреба на алкохол от страна на шофьора.

През периода пътните полицаи са извършили 42 проверки за употреба на дрога при шофиране.

Настъпило е едно пътно-транспортно произшествие с един ранен, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

23 апр 2019

Полицията предприема допълнителни мерки за обезпечаване на сигурността по време на Великденските празници

 

Традиционно в навечерието на Възкресение служителите на МВР предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите в празничните дни. В специални срещи с органите на местната власт и администрацията са разяснени конкретните дейности за осигуряване на безопасността по празниците.

Специалистите по сигурността съветват гражданите при отсъствие през празнични дни да обезопасят жилищата си и да помолят съседи да наблюдават дома им срещу евентуално посегателство.
Традиционно храмовете и търговските обекти са предпочитаните от джебчиите места, особено в суматохата на празничното настроение. Повече бдителност и повишено внимание биха ни предпазили от неприятната изненада да останем без документи, пари или накити. 

През пролетните празниците зачестяват и кражбите и измамите при търговия с животни. За да не ви измамят - предварително се осведомете за имената и номерата на автомобилите на купувачите, а при разплащането - проверете дали получените пари са истински. 

Служителите на “Пътна полиция” насочват внимание и към очакваното интензивно движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, особено в пиковите часове. Допълнително полицейско присъствие ще бъде осигурено за подпомагане на движението в дните, когато хората напускат и се прибират в градските центрове.

В тази връзка на 28 срещу 29 април ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“. За времето от 25 до 29 април в разстановките за контрол и регулиране на движението по пътищата ще бъдат включени максимален брой служители с правомощия за работа по ЗДвП.

Експертите са категорични, че основните рискови фактори за възникване на пътни инциденти през почивните дни са свързани с увеличената интензивност на движението, склонността към компромиси при изпреварване и рискови маневри, празничната еуфория и понижената бдителност.

За да не помрачите празничните дни, следвайте няколко прости съвета:

Препоръки за безопасност през Великденските празници
БЕЗОПАСЕН ВЕЛИКДЕН 2019

23 апр 2019

Временна забрана за движение и паркиране се въвежда на 27 април в Разград

 

Във връзка с провеждането на традиционния Великденски крос се въвежда временна забрана за движение и паркиране на ППС по определени улици в гр. Разград, включени в маршрута на кроса.

Забраната важи за времето от от 9.30 до 11.30 часа на 27.04.2019 г. /събота/ по следните улици в гр. Разград:

- ул. „Св.Св. Кирил и Методий” - в участъка от бул. „България” до площад „Независимост“;

- ул. „Искър”- в участъка от ул. „Марица“ до бул. „България“;

- ул. „Иван Вазов” - в участъка от ул. „Св.Св. Кирил и Методий” до ул. „Дунав”;

- ул. „Дунав” - в участъка от ул. „Иван Вазов” до ул. „Паркова”;

- ул. „Паркова“ – в участъка от ул. „Дунав“ до входа на Градски парк.

 

За посочения период от време водачите на превозни средства могат да използват като обходен маршрут улиците: „В. Левски”, „Княз Борис”, „Св. Климент“ и „Хаджи Димитър”.

 

22 апр 2019

Двойно повече фишове са издадени за седмица от "Пътна полиция"

428 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 8 до 14 април 2019 г. През втората седмица на месеца eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 402 фиша и 57 акта. Два от актовете са на неправоспособни водачи. Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Пет моторни превозни средства са спрени от движение – три от тях заради неправоспособност на водача и две заради употреба на алкохол от страна на шофьора.

През периода пътните полицаи са извършили 34 проверки за употреба на дрога при шофиране.

Настъпили са три пътно-транспортни произшествия с двама загинали и двама ранени, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

 

16 апр 2019

Близо 700 нарушения са засечени по пътищата на Разградска област за седмица

692 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 1 до 7 април 2019 г. През първата седмица на месеца eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 220 фиша и 54 акта. Три от актовете са на неправоспособни водачи. Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Санкциониран е един пешеходец.

Четири моторни превозни средства са спрени от движение – две от тях заради неправоспособност на водача и две заради употреба на алкохол от страна на шофьора.

През периода пътните полицаи са извършили 41 проверки за употреба на дрога.

Настъпили са две пътно-транспортни произшествия с един загинал и четирима ранени, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

636 са общо засечените нарушения за скорост по време на едноседмичната операция по линия на ТИСПОЛ. С т.нар. „тринога“ са установени 304 нарушения, от които 42 през нощта. Със системите за видеоконтрол в служебните автомобили засечените нарушения на скоростните режими са 332.

 

09 апр 2019

Създаване на Кризисен център за жертви на трафик и домашно насилие - приоритет в работата на Областния съвет за превенция на домашното насилие през 2019 година

Директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев и представители на четирите районни полицейски управления взеха участие в Годишното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие. То бе открито от Областния управител Гюнай Хюсмен, а приветствие към участниците отправиха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и народният представител Десислава Атанасова.

В дневния ред на годишното заседание бяха включени добрите практики в сферата на превенцията на домашното насилие и прилагането на Закона за защита от домашното насилие в област Разград. Представители на институции, ангажирани в работата по проблема с насилието – съд, прокуратура, полиция, социални служби, бяха единодушни, че създаденият механизъм в област Разград функционира ефективно и може да бъде мултиплициран като опит в други региони на страната. В голям процент от случаите жертвите на насилие първо се обръщат към полицията, подчерта директорът на ОДМВР старши комисар Йовчев. През 2018 година са регистрирани 70 сигнала, а отработените преписки са 34. Контрол е осъществяван по 39 издадени заповеди за незабавна защита. При постановяване на мярка по Закона за домашно насилие съдът информира съответното Районно полицейско управление и конкретен служител поема контрол върху спазването на мярката. В случай на нарушаване на съдебна заповед се образуват бързи производства по чл.296 от НК, извършителят се задържа за срок от 24 часа и незабавно се уведомява съответната прокуратура. Директорът на ОДМВР-Разград предложи на присъстващите Областният съвет да се фокусира не само върху домашното насилие, а и върху насилието, извършвано над деца и от деца. Разширяването на тематиката ще ангажира учебните заведения, родителите и психолозите.

Областният съвет за превенция на домашното насилие в област Разград е първата подобна структура, създадена в България. Тя функционира от 3 години и обединява усилията на над 40 институции и организации, ангажирани с проблема домашно насилие.

 

08 апр 2019

Четирикратно увеличение на престъпленията, свързани с наркотици и подобрение на пътно-транспортната обстановка отчита ОДМВР-Разград

Четирикратно са се увеличили престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотици. Това сочат данните за криминогенната обстановка през месец март 2019 г. Регистрирани са 5 престъпления по линия „Наркотици“, както и шест бързи производства за управление на МПС под въздействието на упойващи вещества. Това съобщи на месечния брифинг пред журналисти директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев. Установените извършители на регистрирани през периода престъпления са 24. Общо през месеца са разкрити 57 престъпления, установените извършители са 52.

От началото на 2019 г. в ОДМВР Разград са регистрирани 284 криминални престъпления спрямо 296 за същия период на 2018 г.

През месец март са проведени 34 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП.

От 01.03. до 31.03.2019г. на територията на Област Разград са настъпили общо 23 пътно-транспортни произшествия, от които 9 тежки с 1 загинал и 15 ранени граждани. Това съобщи комисар Божидар Божков, началник отдел „Охранителна полиция“.Реализираната административно-наказателна дейност се изразява в издаването на 2559 документа, в това число 374 акта и 2185 фиша. С мобилните системи за видеоконтрол с TFR1-M са установени 728 нарушения за скорост, a със СПУКС тези нарушения са 695. Общо заснетите нарушения на скоростните режими са 1423 като през изминалия месец март няма констатирани фрапиращи нарушения на скоростта.

По време на 24-часовата акция „Скорост“ по линия на ТИСПОЛ, която се проведе от 06.00 часа на 02 април до 06.00 часа на 3 април, са констатирани 362 нарушения. Контролът се осъществяваше на 27 точки, като само с т.нар. „тринога“ са заснети 189 нарушения на скоростните режими.

 

04 апр 2019