МВР

ОД Кърджали

 

Новини

Двама, обявени за общодържавно издирване, са установени от полицаи в Кърджали и в Кирково

Задържаните са с "мярка "принудително довеждане" като обвиняеми по досъдебни производства

 Двама, обявени за общодържавно издирване, са били установени на територията на полицейските управления в Кирково и Кърджали. На ГКПП „Маказа“ при влизане в България служители на РУ-Кирково проверили 52-годишен, който се оказал обявен за издирване с мярка „принудително довеждане“ като обвиняем по досъдебно производство на РУ-Трявна. Около 11 часа вчера полицейски инспектор проверил 58-годишен мъж в Кърджали  и при справка се изяснило, че мъжът е с мярка „принудително довеждане“ като обвиняем по досъдебно производство на РУ-Димитровград. са Уведомени са инициаторите на издирването и лицата са предадени на конвойната служба.

21 фев 2019

Започват срещи на полицейските инспектори с местната власт и гражданите от обслужваните райони на територията на РУ-Кърджали

25 са районите в областния град и населените места в общините Кърджали и Черноочене, където ще бъдат направени публичните отчети

Срещи за информиране на органите на местното самоуправление и гражданите за резултатите от работата на полицията ще се проведат през месеците февруари и март на територията, обслужвана от РУ-Кърджали. На тях полицейските и младши полицейските инспектори ще направят отчет-анализ за своята дейност и ще обсъдят с населението проблемите, които съществуват и начините за тяхното решаване. Важен момент в тези срещи е гражданите да бъдат привлечени като активна страна в опазването на обществения ред и противодействието на престъпността. Вторият акцент е превантивен – хората да знаят какви са най-често извършваните престъпления и как да се предпазят от тях.


График за деня, часа и мястото на срещите – в прикачения документ.

13 фев 2019

Двама доброволци от област Кърджали са наградени в националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“

Грамота и купа получи днес доброволецът от формированието „Черноочене-2016“ Нурай Хасан  на официалната церемония по награждаването в националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“, която се състоя в Централния военен клуб в София. С грамота и плакет от Националната асоциация на доброволците в България беше отличен ардинският доброволец Юлиян Банков. Двамата получиха отличията си от зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. Доброволецът Нурай Хасан от Черноочене зае престижното второ място в категория „Отличени“ за спасяване на жена, попаднала в критична за живота ѝ ситуация, а колегата му Юлиан Банков е излъчен за „Личност на 2018“ за активната му дейност в ардинското доброволно формирование.
На церемонията по награждаването присъстваха: зам.-областният управител на област Кърджали Севда Камбурова и началникът на РДПБЗН комисар Сергей Заимов.


На снимките: Наградените Юлиян Банков и Нурай Хасан. 
Зам.-областният управител Севда Камбурова и комисар Сергей Заимов с отличените доброволци.

07 фев 2019

Криминалисти от ОД на МВР-Кърджали задържаха мъж с голямо количество марихуана

Окръжна прокуратура-Кърджали привлече като обвиняем 22-годишен мъж за държане с цел разпространение на марихуана

Под наблюдението на Окръжна прокуратура – Кърджали, в ОД на МВР – Кърджали се провежда разследване по бързо производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество – марихуана.
На 2 и 3 февруари 2019 г. при специализирана операция, разпоредена от старши комисар Венцислав Момчилов, в околностите на гр. Кърджали, е намерена и иззета марихуана с общо тегло 1,7 кг. По случая за срок до 24 часа в РУ-Кърджали е бил задържан 22-годишен мъж.
Той е привлечен като обвиняем към наказателна отговорност като обвиняем за престъпление по чл.354а ал.1 от Наказателния кодекс – за държане с цел разпространение на наркотични вещества.  С постановление на Окръжна прокуратура – Кърджали обвиняемият е задържан за срок от 72 часа.
Извършени са огледи на местопроизшествие, претърсвания и изземване, разпитват се свидетели.

 

04 фев 2019

Намалял е броят на пожарите в областта през 2018 година

150 автономни пожароизвестителни датчика са монтирани в домовете на възрастни и трудно подвижни хора

Директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов направи днес отчет-анализ за резултатите от дейността на дирекцията през 2018 г. Гости на отчета бяха: старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция „Оперативни дейности“  в ГДПБЗН, областният управител Никола Чанев, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов, началникът на Районен център 112-Кърджали инж.Елена Паскалева, д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП и Жана Чакърова-Шукерска, директор на ОС на БЧК. В отчета беше очертана картината по основните дейности на Регионалната пожарна дирекция.

Пожарогасителна и спасителна дейност

През 2018 г. са регистрирани общо 750 излизания с пожарна техника /ПТ/, 665 от които за възникнали произшествия. За сравнение през 2017 г. са регистрирани общо 883 излизания с ПТ, 784 от които за възникнали произшествия.


Вид произшествие              2017         2018

Пожари                                  131            117
Пожари без загуби                312           205
Дежурство ПТ                          10             18
Лъжлив сигнал                         84             63
Помощ на други РСПБЗН         5               4
СД                                           341           343
Общо произшествия             784            665
Общо излизания                    883            750


По отрасли - водещ е делът на произшествията в „жилищно стопанство, дейности на домакинства” – 41,9 %  от общия брой, следвани от “транспорт, складиране и пощи” – 28,4 %. 
Водеща причина при пожарите е „небрежност при боравене с открит огън“ с 39,1 % от общия брой пожари, следвани от  „неправилно използване на отоплителни уреди“ с 22,3 %, „късо съединение“ с 21, 1%. За 5.2 % от пожарите причините са в процес на установяване.
По отношение на лъжливите повиквания се наблюдава тенденция за намаляването им през последните пет години, като за 2018 г. броят им е най-малък – 63. 

Контрол по спазване на Закона за защита при бедствия

През 2018 г. са извършени общо 389 проверки. Проверени са 80 аварийни планове и 78 планове за защита при бедствия. Осъществени бяха 19 проверки за контрол по изпълнението на дадени предписания. Освен това са извършени 29 проверки на колективни средства за защита. 
Служители на РДПБЗН - Кърджали участваха в 182 съвместни проверки от междуведомствени комисии. 

Държавен противопожарен контрол (ДПК)

През 2018 г. са извършени 38 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 968 обекта и тематични в 1478 обекта.
Съвместно с други служби на МВР и ведомства са проверени 69 обекта, по сигнали и предложения 26 обекта, по искания за издаване на сертификати 2 обекта. 
През отчетния период са връчени 795 противопожарни разпореждания. Предписани са 1901 мероприятия.
За нарушения на пожарните правила и норми са съставени 100 акта за административни нарушения. За отчетния период са приложени 38 принудителни административни мерки.
През отчетния период при пожари са загинали 4-ма граждани и са пострадали 8, при загинали 2-ма граждани и пострадали 7 за 2017 г.
Няма загинали и пострадали служители при произшествия през годината.
На територията на област Кърджали има регистрирани 6 доброволни формирования с общо 59 доброволци. Регистрирани са 3 участия на доброволци в ликвидиране на произшествия от областта. Проведени са 13 съвместни пожаротактически занятия.

Превантивна дейност

РДПБЗН – Кърджали организира отпечатването на 4000 флаера по разработена от ГДПБЗН брошура с мерките за пожарна безопасност. Рекламните материали се разпространяват чрез органите на местната власт, службите за социален патронаж, пенсионерски клубове, училища, както и от оперативния състав при провеждане на ПТЗ  и оперативно изучаване на районите. В домове на самотно живеещи, възрастни и трудно подвижни граждани са монтирани 150 автономни пожароизвестителни датчика.
Служители, упражняващи държавен противопожарен контрол, изнесоха 75 лекции /беседи в учебни заведения/ по теми, свързани с пожарната безопасност в дома и училище и правила за недопускане на пожари от отоплителни и нагревателни уреди. Проведоха се 25 срещи преди или след молитви в религиозните храмове /джамии и църкви/ със същата превантивна цел.
Проведени са общите събрания на 29 МПО „Млад огнеборец“, като са привлечени  321  ученици за членове.
За провеждането на ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” за учебната 2018/2019 г. са формирани 35 отбора с общо 153 ученици и 35 педагози. 
В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата’2018” участваха 166 деца от областта, като в областния кръг бяха допуснати 170 рисунки, а 20 бяха наградени.
Проведен бе първият етап от ежегодния НК „Пожарникар на годината-2017“. Предложеният от комисията служител младши инспектор Бисер Петров, старши пожарникар I степен в РСПБЗН – Крумовград, беше отличен в заключителния етап на конкурса и беше награден с „писмена похвала“ със заповед на директора на ГДПБЗН - МВР.
Във връзка с влошени метеорологични условия и риск от възникване на кризисни ситуации до органите на изпълнителната власт са изпратени 10 предупреждения и 30 метеоаларми. 

 

31 яну 2019

Спад на престъпленията в областта през януари 2019 година ​ ​

Същата тенденция е отчетена в ОД на МВР-Кърджали и през месец декември 2018 г.

Спад на криминалната престъпност на територията на ОД на МВР-Кърджали е регистриран през периода от 1 януари до 30 януари 2019 г., съобщи на редовен брифинг пред журналисти директорът старши комисар Венцислав Момчилов. Регистрираните 55 криминални деяния през януари са с 26 броя по-малко в сравнение със същия период на предходната година.
Запазва се тенденцията структуроопределящи да са общоопасните деяния, които са намалели от 48 на 27 през месец януари, тази година, с относителен дял 49 процента. Традиционно преобладават т.нар. транспортни  престъпления – 16 броя.
Деянията, свързани с наркотични вещества, са 5 при 14 към януари 2018 г. Иззети са 6 грама хероин и 8 грама марихуана, задържани са 5 лица за незаконно притежаване на наркотични вещества.
Регистрирано е 1 посегателство спрямо МПС при липса на такива през сравнявания период.
Престъпленията против собствеността са намалели почти трикратно – от 16 на 6 през настоящата година. От тях 5 са кражби. През януари 2018 г. кражбите са били 14  на брой.
През настоящия месец не са регистрирани грабежи и измами, липсват такива и през януари 2018 г.
Престъпленията против личността бележат лек ръст. Към 30.01.2019 г. са регистрирани 5 деяния, при 3 през 2018 г. Разследват се противозаконно лишаване от свобода, блудство и телесни повреди.
На 26.01.2019 г. в РУ Кърджали е образувано досъдебно производство, за извършено престъпление по чл. 142а от НК за това, че в периода от месец ноември 2018 г. до 26 януари 2019 г. в гр.Кърджали, жител на града противозаконно лишил от свобода 26-годишна жена от област Пловдив.
През м.декември 2018 г. също се отчита значителен спад на криминалната престъпност. Регистрираните през месеца 38 криминални деяния са с 27 броя по-малко в сравнение със същия период на 2017 година.
Престъпленията против собствеността бележат спад – от 20 през декември 2017 г. на 14 през 2018 година.
Кражбите са намалени повече от два пъти – 6 деяния (14 за 2017 г.). 
Престъпленията против личността също бележат спад. При регистрирани през декември 2017 г. 8 деяния, през 2018 г. тези престъпления са 2, от които едното е убийство на новородено и е разкрито. На 19 декември миналата година труп на бебето е открит в коритото на река Арда в Кърджали. Образувано е досъдебно производство.
Структуроопределящи се запазват общоопасните деяния, при които също се отчита спад -от 25 на 21. Относителният им дял е 55 процента. Преобладават престъпленията по транспорта – 14 броя (19 през декември 2017 г.), равняващи се на 67 процента от общоопасните деяния.
Деянията, свързани с наркотични вещества, са 5 – увеличени с 1 брой. Иззети са 33 грама марихуана и 3,2 грама хероин, 5 лица са задържани.
През месец декември 2018 г. са проведени голям брой специализирани полицейски операции за противодействие на рисковите фактори за ПТП, подобряване на обстановката по безопасност на движение и превантивно въздействие върху участниците във връзка с празничните дни през този период.
През последния месец на миналата година 206 служители са проверили 2470 МПС и 3182 лица на територията на областта. За констатирани нарушения са съставени 118 акта и 494 фиша по ЗДвП, 1 акт по Наредба на общината за опазване на обществения ред, 1 акт по Закона за акцизите и данъчните складове и 5 акта по Закона за българските лични документи.
През 2018 г. са регистрирани 368 пътнотранспортни произшествия, от които 159 тежки, с 3-ма загинали и 220 ранени граждани. Сравнението с 2017 г. показва ръст с 13 броя на тежките ПТП, намаление със 7 на убитите и увеличение с 38 на ранените лица. Броят на леките ПТП (само с материални щети) е снижен с 92 броя.
За поредна година най-голям е делът на ПТП вследствие управление с несъобразена скорост–44 процента от всички произшествия, с 1 загинал и  95 ранени. Като причина за ПТП следват отнемането на предимство–14 процента от ПТП с 54 ранени; неспазването на дистанция с 10 процента от произшествията с 1 загинал и 7 ранени лица; неправилното движение на заден ход с 6 процента от ПТП и 8 ранени; управление на МПС след употреба на алкохол с дял 3 процента и 8 ранени граждани.
Основните причини за ПТП с пострадали са:
- сблъскване между МПС е причина за 155 ПТП, при които е загинал 1 и са ранени 85 граждани;
- блъскане в крайпътно съоръжение, дърво, стълб, предпазна ограда, препятствие на пътя или в скат е довело до 77 ПТП с 29 ранени;
- блъскане на пешеходец е причина за 47 ПТП, при които е загинал 1 и са ранени 50 души;
- преобръщане на МПС е причина за 25 от ПТП, с 27 ранени граждани.
Продължават дейността си сформираните мобилни екипи от полицейски служители от ОД на МВР-Кърджали за осъществяване прием на граждани в малки населени места в областта. През декември 2018 г. и януари 2019 г. са проведени срещи с кметовете и жители на 27 села в община Кърджали. Присъствалите посочват проблеми със свободно пашуващи животни и скитащи кучета, създаващи опасност за живота и здравето на населението. Споделят, че по пътя Джебел–Слънчоглед–Маказа са премахнати знаци, ограничаващи движение на МПС над 10 тона, което създава предпоставки за разрушаване на пътната настилка. Във визирания пътен участък често била превишавана скоростта на движение, поради което хората се интересуват от възможността да бъдат поставени ограничители на скоростта в населените места. На РУ-Джебел е възложено да осъществява засилен контрол в посочените от гражданите участъци за спазване на ограниченията на скоростта. За останалите искания на населението са изпратени сигнални писма до компетентните институции.

 

31 яну 2019