МВР

ОД Кърджали

 

Новини

Наградиха вицешампионките на България за действия при кризисни ситуации от училището в село Жълтуша

Областният управител на област Кърджали Никола Чанев, кметът на община Ардино Ресми Мурад и директорът на РДПБЗН комисар Сергей Заимов отрупаха с похвали и подаръци четири момичета от ОУ „Отец Паисий“ в село Жълтуша, които станаха сребърни медалистки в Националното ученическо състезание „Защита от бедствия, пожари и аварийни ситуации“, което се проведе на 16.10.2018 г. в Стара Загора. Седмокласничките Ева Бояджиева, Виктория Христова, Анита Храмова и осмокласничката Габриела Новакова спечелиха сребро в оспорвана битка с още 27 отбора от страната. С тях на тържеството в областната управа днес беше и треньорката и мениджър на отбора Наталия Хаджиева, старши възпитател в училището.
Вие сте от район, в който условията са тежки и вярвам, че знанията и уменията ви за справяне с кризисни ситуации, ще ви бъдат от полза в ежедневието. Все пак ви пожелавам да ги усвоявате повече на тренировки, отколкото в живота. А това, че сте толкова добри в състезанията, ме кара да ви пожелая някоя от вас да стане следващият комисар на Кърджали, директор на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза областният управител Никола Чанев и връчи на отбора грамота и предметни награди. С грамота, предметни награди и пожелания да славят училището, родния край, да се развиват в областта, в която вече са доказали своя талант, се включи кметът на община Ардино Ресми Мурад. Комисар Сергей Заимов връчи плакети и грамоти на всички от отбора, като открои за цялостен принос г-жа Наталия Хаджиева, която години наред влага усилия за съществуването и достойното представяне на момичешкия тим от училището в Жълтуша. Благодарности получи и инспектор Христо Христов от регионалната дирекция, който организира общинските и областните състезания за защита от бедствия, пожари и аварийни ситуации.

 

12 дек 2018

1335 пътни превозни средства са проверени на територията на ОД на МВР-Кърджали в акция „Зима“

23 специализирани операции по основните приоритети в акция „Зима“ са проведени на територията на ОД на МВР-Кърджали през месец ноември. Осем от тях са с акцент „С безопасно ППС през зимата“, други осем – „Безопасно шофиране през зимата“, а седем – „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“. Общо 1335 са проверените пътни превозни средства по време на акцията: най-голям  е броят на леките автомобили – 1080, 156 са проверените товарни автомобили, селскостопанска техника – 59, мотопеди – 13, пътни превозни средства с животинска тяга – 11.
Полицейските служители са установили 154 неизправности, като 66 броя са били свързани с осветителните системи и сигнализация на пътните превозни средства, в 9 случая са констатирани износени гуми, в графа други попадат 78 нередности. Съставени  са 14 акта по ЗДвП и 140 фиша. Санкционирани са и 3-ма пешеходци с фишове по ЗДвП за неправилно пресичане.

 

11 дек 2018

Специализирани операции са планирани в областта във връзка със студентския празник

Специализирани операции за охрана на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението са планирани в областта от 7 декември до 9 декември със заповед на старши комисар Венцислав Момчилов във връзка с празника на студентите. Около 90 пътни полицаи, полицейски и младши полицейски инспектори ще бъдат включени в операцията на територията на областта. 32-ма са служителите на ОД на МВР-Кърджали, които ще подпомагат движението при необходимост, ще осъществяват контрол на водачите за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места, правоспособност, употреба на алкохол и упойващи вещества. Силите на Пътна полиция ще бъдат разположени по възлови кръстовища и в участъци към заведенията, където ще има празнуващи. Контролът ще обхване и трасетата до туристически комплекси, вилни зони и хижи, в които са планирани тържества на студенти.
Съвместни екипи от полицаи  и пожарникари до 6 декември ще извършат проверки на заведения в областта с оглед  уточняването на охранителния режим и спазване на мерките за пожарна безопасност. На собствениците и управители на заведения ще бъдат дадени предписания при необходимост за отстраняване на пропуски.
Пътна полиция призовава водачите да бъдат внимателни и търпеливи, когато шофират, да спазват правилата за движение, за да не помрачават с инциденти празничния ден.

При необходимост от помощ на полицията или пожарната телефонът за сигнали е 112.

04 дек 2018

Разкрити са 54 процента от извършените престъпления в областта за десетте месеца на тази година

Анализ на работата на ОД на МВР-Кърджали направи старши комисар Венцислав Момчилов

Регистрираните 717 криминални престъпления бележат слаб ръст с 15 броя (2 %), дължащ се на увеличението на деяния, свързани с използване на чужди регистрационни табели на МПС и т.нар. транспортни престъпления. Разкриваемостта - 54 %, е нараснала с 3.5 пункта. Разкрити са и 89 престъпления, регистрирани през предходни периоди. Това обяви на брифинг днес директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Венцислав Момчилов.
Структуроопределящи през периода са общоопасните престъпления – 390 броя, които са увеличени с 46 броя спрямо предходната година. Тези престъпления се равняват на 54 % от общо извършените криминални деяния. Преобладават престъпленията по транспорта – 231 броя, които са 59 % от общоопасните деяния. Разкриваемостта на общоопасните престъпления е 68 %.
Случаите, свързани с наркотици, са нараснали от 58 на 74 броя през 2018 година. Иззети са - 6 734 грама марихуана суха листна маса, 36 стръка канабис, 18 грама хашиш, 178 грама амфетамин, 17 грама хероин, 1 грам метаамфетамин, 62 таблетки екстази и 23 грама кокаин. 
Регистрирани са 3 посегателства спрямо МПС, при 1 през 2017 год. Едното от деянията е грабеж на МПС чрез използване на хладно оръжие и е разкрито.
Престъпленията против собствеността – 213 броя, равняващи се на 30 % от общо извършените криминални деяния, бележат спад с 27. Разкриваемостта им - 40 %, е подобрена.   
Структуроопределящи от престъпленията против собствеността са кражбите. През периода се отчита спад с 15.3 % на тези деяния, които от 170 са намалели на 144. От тях към 31.10.2018 г. са разкрити 62 броя - разкриваемост 43 %.
Кражбите от магазини,  кражби на части и вещи от МПС, джебчийските и кражбите на  кражбите на селскостопанска продукция и животни са намалели, като при джебчийските и кражбите от магазини се отчита почти четирикратен спад.
Грабежите – 5 на брой, са нараснали с 1 деяние. Към момента са разкрити 3 от тях. По друг от тях досъдебното производство е срещу известен извършител. 
Измамите бележат ръст – от 16 на 23 през 2018 година. Единадесет от тях са телефонни. Общата сума, предадена от потърпевши, е в размер на 76 943 лева.  Установени са 7 лица, съпричастни към извършените измами.
Старши комисар Момчилов отбеляза, че икономическите престъпления бележат спад - от 86 на 74 през настоящата година. Преобладават документните престъпления и престъпленията против стопанството. Първите са намалели с 9 броя, а престъпленията против стопанството с 4 деяния. Регистрирани и разкрити са 4 подкупа.
При проведените множество специализирани операции по противодействие разпространението на акцизни стоки без акцизен бандерол, са иззети 183 490 къса цигари без платен акциз, 35 кг нарязан тютюн и 949 литра алкохол.
По-малко са загиналите при пътни произшествия. От началото на годината до 31.10.2018 година на територията, обслужвана от ОДМВР-Кърджали, са регистрирани 314 пътнотранспортни произшествия, 135 от които тежки ПТП с 5-ма убити и 179 ранени. Сравнението със същия период на миналата година показва увеличение с 12 броя на тежките ПТП (с убити и ранени хора), намаление с 3-ма на загиналите и ръст с 30 на ранените граждани. Леките ПТП (171) са намалени с 71 броя.
По линия на превенцията периодично се посещават самотно живеещите хора в малките населени места, като при разговорите с тях полицейските служители обръщат внимание на телефонните измами, на необходимостта от мерки за гарантиране на сигурността на домовете и съвети за предпазване на живота, здравето и имуществото от престъпни посегателства. 
Проведени са срещи с кметове във връзка с мерки за опазване на селскостопанската продукция. Изготвени са сигнални писма да не се оставят без надзор домашни животни в близост до пътната мрежа, тъй като създават предпоставки за катастрофи. 

 

28 ное 2018