МВР

ОД Кърджали

 

Новини

Важна информация за гражданите при издаване на български лични документи

Лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност ; Препоръчваме електронните услуги на МВР за улеснение на потребителите

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Кърджали, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи /лични карти, паспорти, свидетелства за управление на МПС/ във всяко едно от звената "БДС" на територията на областта. Това може да бъде направено и преди изтичане на срока на валидност на документите.         
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена "БДС", както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.           
Готовите лични документи се получават в звеното "БДС", където е подадено заявлението.


Справки за натовареността по Районни управления на МВР в областта при приемане на заявления - в прикачените документи.

20 яну 2020

РДПБЗН-Кърджали провежда пожаро-тактическо учение за действия при критична ситуация във Водното огледало

Учението е планирано за 26 октомври 2021 г. с начало 10,30 часа

В РДПБЗН-Кърджали е планирано пожаро-тактическо учение „Ликвидиране на критична ситуация, свързана с пожар в обслужваща сграда, излизане от експлоатация на шлюзове и повишаване нивото на обект „Водно огледало“ в областния град, което ще се проведе на 26.10.2021 г. от 10:30 часа.
Пожарните екипи ще действат в зоната от въжения мост за кв. Възрожденци“ до Ардинския мост, съсредоточено в пространството до 500 м от шлюзовете на Водното огледало.
В рамките на учението ще бъде проигран Планът за действие на екипите на РДПБЗН-Кърджали и взаимодействие със силите от Единната спасителна система при издирване и спасяване на хора във Водното огледало.
Предвидено е участието на РДПБЗН-Кърджали, ОД на МВР-Кърджали, РДПБЗН- Пловдив, Зоналното жандармерийско управление в Кърджали, ЦСМП- Кърджали и Община Кърджали.

 


22 окт 2021

МВР открива телефонна линия

До 15.11.2021 г., а при балотаж - до 22.11.2021 г. включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail [email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.  Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.
Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.


18 окт 2021

Мерки за безопасност при използване на отоплителни уреди в жилищата

Експертите от РДПБЗН-Кърджали припомнят основни правила за намаляване на риска от пожари

През изминалия отоплителен сезон на територията на областта възникнаха 81 пожара по причини пряко свързани с периода, като 8 от тях са със сериозни материални щети. Пострадал е и 1 гражданин. Най-честите причини за възникване на пожарите у дома са неправилно използване на различни уреди за отопление, небрежност при употребата на електрически уреди: ютия, готварска печка, скара, а също свещи, цигари, бенгалски огън и други.
Във връзка са настъпването на новия отоплителния сезон се обръщаме с апел за спазване на правилата за пожарна безопасност в домовете ни.

Ето няколко съвета как да се намали рискът от пожар в дома:

• Огледайте дома си и определете къде и от какво е възможно да възникне пожар.
• Постарайте се да отстраните материалните и технически рискове навреме и според възможности си.
• Научете се как да действате при пожар и разкажете правилата на своето семейство;
• Създайте си план за действие при пожар.
• Осигурете си пожарогасител и се научете как се работи с него.
• Добра идея е да монтирате димни детектори в спалнята и помещенията до нея. Те ще предупредят навреме при задимяване в дома.
Основни правила за безопасност:
• Не използвайте неизправни отоплителни и нагревателни уреди.
• Бъдете внимателни при работа с газови уреди и следвайте указанията на производителя.
• Не претоварвайте електрическата инсталация и не използвайте едновременно голям брой удължители и разклонители.
• Не оставяйте без наблюдение готварски уреди, печки за отопление и други нагревателни уреди.
• Редовно почиствайте от натрупаните мазнини уредите в кухнята – фурната, скарата, печката, котлоните и абсорбатора.
• Не поставяйте близо до нагревателен или отоплителен уред горими предмети и горива.
• Внимавайте при използването на свещи и цигари.
• Не пушете в леглото.
• След употреба и преди излизане от къщи проверявайте дали използваните уреди са изгасени.
• Не оставяйте децата сами вкъщи и никога не ги заключвайте.
• Децата трябва да знаят, че запалките и кибритът са опасни играчки.

При пожар!

• Запазете самообладание. Паниката ще попречи да действате правилно. Помнете, че разполагате максимум с 2 минути, за да напуснете горящото жилище.
• Не скачайте през прозорец и балкон, не се спускайте по водосточни тръби и не използвайте асансьора.
• Ако преминавате през задимени помещения, се движете ниско долу и по възможност защитете дихателните си пътища с мокра тъкан.
• Ако дрехите Ви се запалят, не трябва да тичате, защото това ще доведе до по-бързо разпространение на огъня. Вместо това спрете, легнете на земята, покрийте си лицето с ръце и се търкаляйте, докато огънят изгасне.
• Ако пожарът е малък, използвайте пожарогасител за погасяването му. Ако нямате пожарогасител, може да използвате вода. С вода не се гасят електрически уреди под напрежение и мазнини!
• Ако вратата или дръжката й са горещи, ако излиза силен дим под и около нея, не я отваряйте – пожарът е близо.
• Ако не можете да се евакуирате безопасно,  използвайте дрехи, мокри кърпи или други подръчни материали, за да уплътните около вратата.
• Обадете се на тел. 112 и опишете точното си местоположение. При възможност влезте в банята и се намокрете – мокрите дрехи предпазват от температурата и дима.
• Оставете някакъв знак на прозореца или терасата, за да обозначите мястото, където се намирате.

ЗАПОМНЕТЕ:

• След като напуснете сградата, не се връщайте обратно.
• Незабавно уведомете пожарникарите, ако има застрашени хора или наличие на материали или уреди, които могат да предизвикат рязко развитие на пожара, или да причинят взрив!


11 окт 2021

Директорът на ОД на МВР-Кърджали благодари на петима ученици от СУ „Йордан Йовков“, предали в полицията портфейл с документи и пари

Благодарствени адреси до петима ученици от СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали изпрати директорът на ОД на МВР старши комисар Щерьо Милчев. Шестокласниците Петър Делчев, Еге Халил, Михаил Диков, Айберк Хасан и Йордан Йорданов намерили в района на училището мъжки портфейл с лична карта, свидетелство за правоуправление на МПС, контролен талон и 220 евро и го предали в приемната на полицейските инспектори в бл.“Младост“ в областния град. 20-годишният собственик на портфейла бил издирен и вещите му са върнати.
Старши комисар Щерьо Милчев изказва уважение за достойната постъпка, която показва здрава ценностна система и заслужава да бъде пример в обществото.
Петимата ученици получиха днес лично благодарствените адреси, които им бяха връчени в училището.


08 окт 2021

Специализирана операция за сигурността на водачите, пътниците и пешеходците се провежда в областта

Специализирана полицейска операции за контрол на движението по пътищата с нулева толерантност спрямо нарушенията и с основна тематична насоченост към осигуряване безопасността на пешеходците и на пътниците в превозните средства започна на територията на областта от 19 часа снощи и ще продължи до 19 часа на 11 октомври. От началото на годината до 3.10.2021 г. в страната са настъпили 4525 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 367 и са ранени 5674 участници в движението по пътищата, а през последната седмица поради грубо нарушаване на Закона за движението по пътищата се отчита повишаване на пътнотранспортния травматизъм.
В провежданата операция акцентите ще бъдат няколко: контрол на скоростните режими в тъмната част на денонощието, в т.ч. и в късните нощни часове, а преди началото и в края на учебните занятия е планирано полицейско присъствие в районите на кръстовища и пешеходни пътеки при входовете и изходите на учебните заведения за осигуряване на безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.
Контрол ще се осъществява и за: неправилно спиране и паркиране на пешеходни и велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, а също и на кръстовища и на по-малко от 5 метра от тях; паркиране пред входовете на паркове, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.
Полицейските служители ще бъдат ангажирани  и с ограничаване на неправилното движение на пешеходците – внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение, нарушения извън населените места при липса на банкет или тротоар.
Контролът спрямо водачите ще бъде насочен още към: установяване на нарушения, свързани с отнемане предимство на пешеходци и на ППС, управление на МПС от неправоспособни водачи, употребили алкохол,  наркотични вещества или техни аналози, управление на МПС без да се използват обезопасителни колани/каски и системи от водачите и пътниците.

06 окт 2021