МВР

ОД Кърджали

 

Полезна информация

Препоръки за безопасно движение по пътищата през Великденските празници

Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътуване. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.
Топлите дни предполагат повишаване на интензивността па движението по пътищата на страната. Активност се отчита и по отношение на управлението на двуколесни пътни превозни средства - велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Нови и недотам опитни шофьори добиват псевдоувереност и сядат смело зад волана, отправяйки се на дълъг път. Неправоспособните водачи необмислено карат коли и мотоциклети, рискувайки не само своя живот.
Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове все по-често са нещо обичайно.
След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.
Компромисите, които сме склонни да правим заради празничното настроение, не бива да ни прави небрежни към собствената ни сигурност и тази на нашите близки.
За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция „Национална полиция" препоръчва:

ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПРЕВОЗНОТО СИ СРЕДСТВО

- Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.
- Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.
- Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни.
- Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.
- Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.
- Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.

ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО

- Планирайте отрано и практично пътуването.
- Използвайте светлата част на деня за придвижване.
- Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията.
- Преди шофирането починете добре.
- Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването.
- Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.
- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.
- Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
- Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА

- Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.
- Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред вас.
- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.
- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПРАЗНИКА

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
- Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора.
- Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
- Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
- Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.

ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ ОТ ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.
- Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
- Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

Отдел „ Пътна полиция " при Главна дирекция „Национална полиция"

 

03 апр 2018

Спасителни действия при пътни произшествия с пострадали хора и възникнали пожари

Във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия на територията на област Кърджали със загинали и пострадали хора и възникнали пожари, ръководството на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кърджали призовава водачите на моторни превозни средства за спазване на следното:

 Автомобилът, с който пътувате, следва да бъде с проверени и обезопасени електрическа, горивна и охладителна системи, и задължително да е оборудван с изправен пожарогасител;

 При възникване на пътнотранспортно произшествие позвънете на телефона на единната спасителна система за спешни повиквания – 112, като съобщите:

1.Кой се обажда (Вашето име);
2.Отчетливо и бавно кажете какъв е проблемът: “катастрофа”, има ли пострадали или застрашени хора, след това посочете адреса (град, квартал, улица, №, близка пряка, място, местност или друго, по което да могат да се ориентират спасителните екипи);
3.Ако има ранени хора, посочете броят на пострадалите, по възможност вида на нараняванията.

Опитайте се да потърсите помощ от преминаващи хора, автомобили или близки обекти.
Важно е да знаете, че първите 5-6 минути са от решаващо значение за спасяване живота на пострадалите. Затова при автопроизшествие започнете със спасяването на хората! Опитайте се да оцените състоянието на пострадалите и степенувайте по важност действията си до пристигането на екипите за спешно реагиране, като преди всичко установите дали пострадалите имат наличие на самостоятелно дишане, запазена сърдечна дейност, нараняване с обилно кръвотечение, счупени кости и признаци на други тежки увреждания. Ако обстоятелствата налагат пострадалият да бъде пренесен на безопасно място, поставете го върху твърда подложка /дъска/. Ако поради опасност от пожар или по други съображения се налага да пренесете пострадалия на по-голямо разстояние, бъдете много внимателни и избягвайте резките движения.
При липса на дишане чрез извиване на главата максимално назад ще осигурите дихателен път на пострадали. 
Чрез притискане на "сънната" артерия по предно- страничната част на шията установете наличие или липса на пулс. Започнете незабавно външно притискане на сърцето, с честота 60-80 притискания в минута при липса на пулсации.
При нараняване, съпроводено с обилно кръвотечение, незабавно трябва да се направи кръвоспиране.
Когато пострадалият е в състояние на безсъзнание, но има запазени дишане и сърдечна дейност, във всички случаи е необходимо да се постави в странично стабилно положение.

 Първоначални действия при  ПТП, ако сте блокирани в автомобила си и/или сте пострадали:
1.По възможност се евакуирайте от превозното средство;
2.Ако има други пътуващи с Вас им помогнете да се евакуират, при невъзможност за това (ако те са затиснати от конструкцията на автомобила), не предприемайте рисковани мерки по тяхното освобождаване;
3.Изчакайте помощта на компетентните органи;
4.Обезопасете мястото на катастрофата със светлоотразителен триъгълник- 30 м за градски условия и 100 м за извънградски условия;
5.Откачете клемите на акумулатора;
6.Не пушете и избягвайте всякакви източници на възпламеняване (запалки, кибрит и др.), защото може да има неконтролируемо изтичане на гориво;
7.Ако сте затиснати от конструкцията на автомобила, не се движете;
8.За погасяване на възникнал пожар използвайте пожарогасителя в автомобила.
Това се прави по следния начин:
- Издърпайте обезопасяващия щифт;
- Натиснете ръчката и насочете струята близко до основата на пламъците;
- Дръжте здраво насочващото устройство.
Спрете гасенето на пожара, ако това застрашава живота Ви.
9.Ако злополуката е с транспортно средство, превозващо опасен товар, избягвайте допира с товара и по възможност се отдалечете на безопасно разстояние.Регионална дирекция “ Пожарна безопасност и защита на населението” - Кърджали

15 дек 2017

Важни правила с полезни съвети за вашата безопасност на пътя през зимата

ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1).
Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).
- Велосипедът трябва да е с изправни:
 Спирачки;
 звънец (чл. 79, т. 1 и 2).
Глобата е между 20 и 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4 (150 лв.); чл. 180, ал. 1, т. 1 (от 20 до 150 лв.) или чл. 183, ал. 3, т. 7 (30 лв.).

ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ
Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).
Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).

ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ
- Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).
- Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).
- ЗАБРАНЕНО Е движението по пътищата с гуми с шипове, а
- Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ
- Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).
Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).
- Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш: 
 два бели или жълти светлоотразителя отзад;
 през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).
- При движение с велосипед трябва да имаш: 
 устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад;
 бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата (чл. 79, т. 3 и 4).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 4).

ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш: 
 обезопасителен триъгълник;
 аптечка;
 пожарогасител и
 светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- За зимата е препоръчително в МПС да имаш: 
 Антифриз;
 резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
 вериги за сняг;
 достатъчно гориво;
 зарядно за акумулатор;
 въже за теглене;
 одеало и др.

ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА

- Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка: 
 в тъмната част на денонощието;
 при намалена видимост и 
 извън населени места (чл. 80, т. 1).
Глобата е 10 лв. (чл. 183, ал. 1, т. 5).

БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
- Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
- Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
- Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).
- Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).
Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).
- Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).
Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1). 

30 окт 2017

Мерки за предотвратяване на пожари при използване на отоплителни уреди

Напомняме на всички граждани на областта, че през отоплителния сезон в жилища на граждани рязко нараства броят на пожарите, причинени от отоплителни и нагревателни прибори. Наред с унищожаването на сградите и домашното имущество в  много случаи пожарите застрашават живота и здравето на хората. 
Основна причина за възникването на тези пожари е неправилното ползване на отоплителните уреди, небрежност при боравене с открит огън и късо съединение в ел. инсталации.
Правила за поведение при използване на отоплителни уреди на твърдо гориво:
- Печките следва да се разполагат на безопасно разстояние от горими конструкции и материали;
- Комините на сградите трябва да са измазани, без пукнатини и периодично да се почистват от натрупаните сажди;
- Димоотводните тръби да се монтират правилно, на разстояние не по-малко от 80 см. от горими материали. В никакъв случай да не се допуска използването на вентилационните канали като комини;
- Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци;
- Не използвайте запалими течности, за да разпалите печката.

Правила за поведение при използване на отоплителни уреди на течно гориво:
- Използването на нафта като гориво увеличава пожарната опасност, тъй като тя е горима течност
- Използвайте само технически изправни и стандартни отоплителни и нагревателни уреди;
- Недопустимо е запалването на неизстинала нафтова печка, тъй като това може да доведе до взрив;
- При разливане на гориво незабавно трябва да се почиства разлятата течност;
- Резервно гориво (нафта) трябва да се съхранява на безопасно разстояние от отоплителните уреди или в други помещения.

Правила за поведение при използване на електрически и газови отоплителни уреди:
- Не използвайте нестандартни или необезопасени отоплителни и нагревателни уреди с открити реотани;
- Не оставяйте без наблюдение отоплителните и нагревателните уреди;
- Не сушете дрехи върху отоплителни и нагревателни уреди, това често води до пожар;
- Включвайте електрическите отоплителни уреди директно в контакта, не претоварвайте мрежата и не използвайте разклонители и удължители;
- Използвайте само стандартни електрически предпазители;
- Не съхранявайте газови бутилки в мазета, в близост до източници на топлина, тавани, стълбища и на пряко слънчево нагряване;
- В случай, че усетите специфична миризма на газ, веднага затворете вентилите на газовите бутилки (съоръжения) и проветрете помещението;
- Отопляваните с газови печки помещения трябва да имат възможност за естествена вентилация;
- Не съхранявайте и не ползвайте пропан-бутан в помещения без вентилация;
- Не обръщайте бутилката надолу, предпазвайте я от удар, не я оставяйте в легнало състояние, не я търкаляйте;
- Не проверявайте за евентуално изтичане на газ чрез поднасяне на пламъкс.

Как трябва да действате, ако в дома ви възникне пожар?

Използвайте пожарогасител за погасяването на малки пожари. Може да използвате и вода, ако пожарът не е електрически или химически. Не се опитвайте да погасите пожар, който не може да контролирате. 
Ако пожарът е прекалено голям, напуснете сградата веднага. Едва когато излезете навън и сте в безопасност, се обадете на телефон 112. Изчакайте навън пристигането на екипите на пожарната и ги информирайте за вида, големината и местоположението на пожара. 
Ако дрехите Ви се запалят: легнете на земята, покрийте лицето си с длани и се търкаляйте напред - назад докато огъня изгасне. При никакви обстоятелства не тичайте,  така ще разпалите огъня още повече. 
Ако е задимено, покрийте с кърпа устата и носа си и се движете ниско до земята. Димът е много опасен за вдишване поради съдържащите се в него отровни продукти на горенето. Повечето смъртни случаи по време на пожари се дължат именно на въздействието на дима.
Ако вратата или дръжката й са горещи, ако излиза пушек от цепнатините под и около нея, не я отваряйте. Това означава, че пожарът е от другата страна. Ако дръжката на вратата е студена и няма дим, отворете я много внимателно и после бързо напуснете сградата.
Ако сте заключени или блокирани в стая,  използвайте ленти, мокри кърпи или дрехи за да запушите всякакви пукнатини и цепнатини около вратата. Обадете се на пожарната и им обяснете точното си местоположение.
Ако се запалят олио или други масла и мазнини, опитайте да ги изгасите като хвърлите в огъня оцет, сода за хляб или сол. Ако пожара е в тенджера или тиган, опитайте се да го покриете с капак или мокра дреха.
 
При пожар използвайте спешния телефон – 112.


РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ПБЗН” – КЪРДЖАЛИ

11 окт 2017

Препоръки за безопасно пътуване по време на Великденските празници

Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътуване. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.
Топлите дни предполагат повишаване на интензивността па движението по пътищата на страната. Активност се отчита и по отношение на управлението на двуколесни пътни превозни средства - велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Нови и недотам опитни шофьори добиват псевдоувереност и сядат смело зад волана, отправяйки се на дълъг път. Неправоспособните водачи необмислено карат коли и мотоциклети, рискувайки не само своя живот.
Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове все по-често са нещо обичайно.
След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.
Компромисите, които сме склонни да правим заради празничното настроение, не бива да ни прави небрежни към собствената ни сигурност и тази на нашите близки.
За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция „Национална полиция" препоръчва:
ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПРЕВОЗНОТО СИ СРЕДСТВО
- Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.
- Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.
- Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни.
- Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.
- Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.
- Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.
ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО
- Планирайте отрано и практично пътуването.
- Използвайте светлата част на деня за придвижване.
- Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията.
- Преди шофирането починете добре.
- Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването.
- Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.
- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.
- Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
- Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
- Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.
ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА
- Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред.
- Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притеснявате водача в автомобила пред вас.
- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.
- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквайте задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПРАЗНИКА
- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
- Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора.
- Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
- Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
- Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.
ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ ОТ ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ
- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.
- Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
- Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

                                   Отдел „ Пътна полиция " при Главна дирекция „Национална полиция"

10 апр 2017

Препоръки за предпазване от тежки пътнотранспортни произшествия през зимния период

Препоръките са насочени към различните групи участници в движението по пътищата и целят изграждане на ЗАЩИТНО ПОВЕДЕНИЕ в рискови ситуации през зимния период (ноември – март).
Най-застрашени да пострадат в пътнотранспортно произшествие са пешеходците и особено онези от тях, които са във възрастовата група над 64 години. Най-много злополуки с тях са регистрирани във времето на сумрака. Причините най-често са комплексни: намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното за движение и в същото време – несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.
През миналия зимен период – 01.11.2015 г. – 31.03.2016 г., на територията на страната са настъпили 2605 тежки ПТП, при които са загинали 237 и са били ранени 3170 участници в движението по пътищата.
По вид участник в ПТП броят на загиналите през миналия зимен период (2015/2016 г.) е: водачи – 108 – 45,57% от всички 237 загинали (при 1299 ранени); пешеходци – 69 – 29,11% от всички 237 загинали (при 792 ранени), пътници – 60 – 25,32% от всички 237 загинали (при 1077 ранени), и работници на пътя – 0 (при 2 ранени).
През зимния период 2015/2016 г. са настъпили 39 ПТП с участието на велосипеди и 13 – на ППС с животинска тяга. През същия период в 97 случая ПТП са с участието на мотоциклети и мотопеди (съответно 76 и 21). При 146 ПТП с посочените видове ППС са загинали 10 (0,42% от 237) и са били ранени 153 (4,83% от 237) участници в движението по пътищата.
Изнесената статистика сочи, че управлението на двуколесни ППС и на ППС с животинска тяга през зимните месеци НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, а 5,72% от всички 2605 настъпили ПТП през зимния период 2015/2016 г. са именно с ППС от посочените категории. 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!
За своята лична безопасност се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.
Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, като се ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж.

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!
По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ПРЕМИНЕ и едва тогава пресечете безопасно.
 Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ!
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.
Помнете, че движението през заледен и заснежен учатък е заначително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.
Същевременно реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!
Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. Площта за чакане често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.
Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.
Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма ОПАСНОСТ ДА НЕ БЪДЕТЕ ЗАБЕЛЯЗАН/А от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

 

ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!
Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките, а в допълнение и слушалките на ушите ви правят по-бавни, трудно подвижни и по-слабо възприемащи заобикалящия ви свят като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.
Помнете, че ушанката, шапката, шалът и слушалките пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!
Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.
Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи МНОГО ПО-КЪСНО и НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, а при поява в далечината на фарове в една от двете посоки – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА!

ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!
Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.
Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!

                   ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЕЛОСИПЕД ИЛИ ДРУГО ДВУКОЛЕСНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ЗА ПРИДВИЖВАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ!
Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за настъпване на пътни инциденти, често с фатални последици.
Помнете, ако въпреки това сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, че сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. 
Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е при зимни условия ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВЕЛОСИПЕДИ ИЛИ ДРУГИ ДВУКОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА.

ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА С ЖИВОТИНСКА ТЯГА ТРЯБВА ДА СА ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!
Най-често ПТП с пътни превозни средства с животинска тяга (каруци) настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да оборудвате каруците с необходимите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ, за да са ВИДИМИ за останалите участници в движението по пътищата.

НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!
Не пестете време и средства, за да приведете осветителната система на своя автомобил в пълна изправност.
Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.
Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове.
Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!
Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои и затова трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Ако амортисьорите вече не са ефективни, трябва да бъдат подменени. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг и лопата, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

БЪДЕТЕ НАЩРЕК В “ТЪМНАТА ЗОНА”!
При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА дотолкова, че ДА МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т.нар. “ТЪМНА ЗОНА”. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.
Помнете, че Е ВЪЗМОЖНО именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука.
Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), не превключвайте веднага на къси светлини.
Помнете, че това ще ви постави в ситуация да се движите на къси светлини в т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, което увеличава риска от пътен инцидент.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ И ПРИ ПОПАДАНЕ В ТЪМНАТА ЗОНА!

ДВИЖЕТЕ СЕ С РАЗУМНА СКОРОСТ В ЗОНАТА НА ВИДИМОСТТА!
При пътуване по тъмно с автомобил бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация.
Помнете, че трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено.
Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да изберете такава скорост, която да ви позволи ДА РЕАГИРАТЕ И СПРЕТЕ, БЕЗ ДА ЗАГУБИТЕ КОНТРОЛ НАД АВТОМОБИЛА, В ОСВЕТЯВАНАТА ОТ ФАРОВЕТЕ ЗОНА!

ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!
Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат.
Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е преди спирката ДА НАМАЛИТЕ ПЛАВНО СКОРОСТТА И МАКСИМАЛНО ДА УВЕЛИЧИТЕ СТРАНИЧНАТА ДИСТАНЦИЯ от заобикаляния от вас спрял автобус, тролейбус или трамвай. Бъдете в очакване на внезапно пресичане от пешеходец.

ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ  ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ  ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!
При управление на автомобила по хлъзгава настилка, покрита с утъпкан заледен сняг, при застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заобикалянето им.
Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.
Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.
Помнете, че през зимата има нещастни случаи със загинали при блъскане от автомобил деца, които са се пързаляли по наклонена улица и внезапно, при невъзможност да спрат, са излезли с шейни на улицата в края на своята “писта”.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е, когато шофирате, ДА ПРОГНОЗИРАТЕ ВНЕЗАПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА, а при забелязване на пързалящи се деца НЕЗАБАВНО ДА НАМАЛИТЕ СКОРОСТТА до степен за избягване на всякакъв риск.            

ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И АКВАПЛАНИНГИ!
Когато вали дъжд и на пътя се образуват големи локви, е налице опасност от попадане в т.нар. аквапланинг. При него гумите не успяват да отведат водата, която се намира между тях и асфалта. Пред гумите се събира вода. Когато налягането на водата надвиши това на гумите, те губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя.
Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да предотвратите попадането в аквапланинг, като често ПРОВЕРЯВАТЕ ГУМИТЕ И ТЯХНОТО НАЛЯГАНЕ; ИЗНОСВАНЕТО ИМ И ДЪЛБОЧИНАТА НА ПРОТЕКТОРИТЕ И КАТО УПРАВЛЯВАТЕ АВТОМОБИЛА СИ ПО-БАВНО И ВНИМАТЕЛНО.

ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!
В късна есен  сутрин  много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения.
Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски. 
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да се ДВИЖИТЕ ПРЕДПАЗЛИВО, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА ОЩЕ ПРЕДИ НАВЛИЗАНЕТО ВЪРХУ МОСТ. Вече навлезли в него, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СПИРАЧКИТЕ, а НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!
Когато при отрицателни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост, тъй като има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност, на сенчест участък изведнъж да навлезете  върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня. 
Помнете, че Е ОПАСНО да задействате рязко спирачките и да отнемете изведнъж газта, защото може да загубите управление на автомобила.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е при попадане върху лед да запазите самообладание и ПОСТЕПЕННО И ПЛАВНО ДА НАМАЛИТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, при включена предавка.

НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО  И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ  НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ!
При първите снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват с часове в задръствания. Затрудненията се дължат основно на неподготвени за зимата автомобили, с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги против буксуване. Мнозина бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, без подготовка за усложения на метеорологичните и пътни условия. През зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.
Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби  ще ви изтегли  само до първата отбивка, за да не пречите на движението.
Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана  при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е  крайно наложително!
Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.
Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте като останалите.
Помнете, че причината за колоната  може да е катастрофа, закъсали автомобили или  регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за  разчистване на участъка. Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага за тяхното изтегляне да се отклонява почистващата техника.
При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти – така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА ИЗПЪЛНЯВАТЕ УКАЗАНИЯТА на пътните полицаи и служителите на пътните служби и ДА НЕ НАВЛИЗАТЕ в участъци при ясен знак, че това не е разрешено! Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им, а и за самите вас!
ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ СЕ ОСВЕДОМЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!

                          
                                                     Главна дирекция “Национална полиция”, 2016 г.      
    

31 окт 2016

Практически препоръки по пътна безопасност през учебната 2016/2017 година

Пътят от дома до училище не винаги е безопасен. Децата и родители се движат по пътното платно като пешеходци, пътници или водачи на пътни превозни средства. В автомобил, на велосипед или мотопед всеки един от нас може да се окаже в риск от попадане в пътен инцидент.
За да се чувстваме в по-голяма безопасност е добре да си припомним следните препоръки: 
 
АКО СИ УЧЕНИК
НЕ ЗАБРАВЯЙ, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя. Там си уязвим особено ако си сам и не можеш да потърсиш помощ от възрастен.
Затова ПОМНИ:

• АКО ХОДИШ САМ НА УЧИЛИЩЕ
 Си припомни заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
 Припомни си основните правила за движение на пешеходците.
Не забравяй, че заради личната си безопасност винаги трябва:
 да пресичаш при зелена светлина на светофара;
 да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци;
 да вървиш по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
 Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, които може да закрепиш за облеклото или ученическата си раница.
 Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, защото лесно може да станеш жертва на катастрофа.
 На оживено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 ОБСЪДИ с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

• АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД
 Преди началото на учебната година заедно с родителите си прегледай техническата изправност на колелото.
 Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
 Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.
НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ:
 велосипедът е пътно превозно средство, а
 велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 когато са навършили 12 години, велосипедистите трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 Говори с родителите и с приятелите си за случаи, свързани с пътни инциденти с велосипедисти. Обсъдете и последиците от тях.
 Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 Дори да закъсняваш за училище, не преминавай при червен сигнал на светофара, защото лесно може да станеш причина за катастрофа и да пострадаш в нея.
 ПОМНИ, че при пътен инцидент трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

АКО СИ РОДИТЕЛ
НЕ ЗАБРАВЯЙ, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. На пътя детето е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

•  АКО ДЕТЕТО ТИ Е ПЪРВОКЛАСНИК
 Преди началото на учебната година уточнете най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
 Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.
 Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.
 В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
 Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.
 Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
 При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
 ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.

• АКО ТИ ВОЗИШ ДЕТЕТО СИ ДО УЧИЛИЩЕ
 Провери изправността на обезопасителната система за деца, която използваш.
 Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо до дома ти и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
 Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ ХОДИ САМÒ ДО УЧИЛИЩЕ
 Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
 Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците:
 Настоявай пред детето то винаги да пресича при зелена светлина на светофара.
 Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.
 Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
 Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя. Ако направи компромис, може да се окаже жертва на катастрофа.
 Препоръчай на детето си, ако кръстовището е оживено, да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 Обсъждайте актуални събития, свързани с пътни инциденти и последиците от тях.
 При възможност закупи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
 Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва да се обърне детето за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ СЕ ПРИДВИЖВА ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД
 Преди началото на учебната година заедно прегледайте техническата изправност на колелото.
 Уточнете заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
 Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите, като  припомниш, че:
 велосипедът е пътно превозно средство, а
 велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
 Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 НАПОМНЯЙ на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това само.

АКО СИ ВОДАЧ
НЕ ЗАБРАВЯЙ, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.

Затова ПРИЕМИ следните съвети:

•  АКО СЕ ДВИЖИШ В БЛИЗОСТ ДО ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ
 Винаги спазвай ограниченията на скоростта. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и теб от пътен инцидент.
 Винаги  бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза да настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила. 
 Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
 Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от пътен инцидент.

• АКО ПРЕМИНАВАШ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ
 Винаги се движи със скорост под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
 Винаги  бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение, тичайки. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение. 
 Винаги давай предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.   
 Винаги бъди толерантни към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
 Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
 Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.
 ПРИ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ ВИНАГИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕШ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

Отдел „Пътна полиция“ –
Главна дирекция „Национална полиция“

09 сеп 2016

Как да предпазим автомобила от кражба

Паркирайте автомобила само на добре осветени, многолюдни места и винаги при възможност в охраняеми паркинги и гаражи.
Винаги заключвайте вратите на багажника и автомобила си.
Ако автомобилът Ви е снабден с имобилайзер и електронен код, сменяйте кода си след всяко влизане в сервиз, както и след ползване на колата от друго лице.
Никога не оставяйте в автомобила си на видни места каквито и да било вещи – дипломатически куфарчета, мобилни телефони, дамски чанти.
За да предпазите колата си от кражба, докато шофирате, дръжте винаги вратите заключени, когато сте в застроени райони и се старайте прозорците да са вдигнати особено когато спирате на светофар или кръстовище.
Използвайте средната лента от платното за движение, ако има такава, когато чакате на кръстовище или светофар, за да е по-трудно да се стигне до автомобила Ви от тротоара.
Бъдете особено внимателни, ако някой се опита да Ви спре без основателна причина, или ако попаднете в лек пътен инцидент – понякога крадците „случайно” се блъскат в колата Ви, като целта е да излезете от нея, за да могат да я откраднат. Ако това се случи, опитайте се да запомните регистрационния номер на превозното им средство.Ако Ви нападне въоръжен човек, не оказвайте съпротива. Дайте ключовете и парите, ако Ви ги поискат. Не спорете, не се бийте и не ги гонете, може да Ви наранят. Опитайте се да запомните колко е възможно повече подробности за нападателите.
По възможност в автомобила да се постави защитно заключващо устройство за кормилото и педалите или монтиран скрит бутон, който трябва да се активира, за да стартира автомобилът. При финансова възможност да се монтира джипиес модул с автономно захранване, чрез който при кражба може да се локализира местоположението на автомобила.
Не оставяйте автомобилът с работещ двигател без надзор, дори когато се налага да слезете от него за кратък период от време, например да си купите кафе, вестник и т.н.
 

02 сеп 2016