МВР

ОД Русе

 

Новини

Трима участници в схема за телефонни измами са задържани при операция на ГДНП и ОДМВР - Стара Загора и Русе

Специализираната полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на извършвани на територията на страната телефонни измами е проведена на 19 март. Действията са осъществени от криминалисти на ОДМВР – Стара Загора и ОДМВР – Русе, координирани от ГДНП, под наблюдението на прокуратурата. В резултат на планираните действия, към 20:00 ч в гр. Бяла били задържани двама жители на село в Монтанска област, пътували в  лек автомобил "Мазда". При извършено претърсване на колата униформените открили мобилни телефони, сумата от 9970 лв. и златни накити, които по първоначални данни са получени при извършени телефонни измами на териториите на Врачанска и Монтанска област. Малко по-късно в Русе е задържан и мъж от Ветово, който е трябвало да получи пренасяните пари и златни накити.

В хода на разследването е установено, че тримата мъже са съпричастни и към четири телефонни измами, извършени на територията на Стара Загора за времето от 17.12.2018 г. до 28.02.2019 г., при които са отнети общо 24 970 лв. и за които са образувани и се водят досъдебни производства.

На задържаните са повдигнати обвинения и с постановление на РП - Стара Загора е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава в рамките на образуваните досъдебни производства.

 

21 мар 2019

СПАД В РЕГИСТРИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И РЪСТ НА РАЗКРИВАЕМОСТТА ОТЧИТА ОДМВР – РУСЕ ЗА 2018 ГОДИНА

Резултатите от дейността на русенската дирекция през 2018 г. и оперативната обстановка в региона бяха обсъдени на годишния отчет-анализ на структурата, който се състоя днес

 

  

 

 

Днес се проведе годишен отчет-анализ за работата на ОДМВР – Русе през изминалата 2018 година, на който бяха обсъдени общите резултатите от дейността дирекцията, обстановката в региона, както и реализираните от служителите конкретни мерки в отделните направления. 

Добра оценка за работата на служителите от русенската дирекция, от името на ръководството на МВР, даде зам.-главният секретар главен комисар Георги Арабаджиев, който участва в работното съвещание заедно със старши комисар Стоян Темелакиев,  зам.-директор на ГДБОП. На отчета присъстваха още заместник-областният управител на Русе Валентин Колев, ръководители на структури в Община Русе, административният ръководител на Окръжна прокуратура - Русе, директорът на ТД ”Национална сигурност”- Русе, директорът на РДГП-Русе, началникът  на ТС „БОП- Русе, Разград”, директорът на РДПБЗН-Русе и ръководни служители в областната дирекция.

Старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе, представи резултатите от дейността за 2018 година, предприетите и реализирани мерки по приоритетите на вътрешното министерство в различните направления на работа, отчитайки спецификите на региона. Той очерта и акцентите за текущата година.

За едногодишния период са били регистрирани по-малко престъпления - общо 2495 (2292 криминални и 203 икономически), спрямо 2017 г., когато броят им е бил 2596 (2286 криминални и 310 икономически), а разкриваемостта е увеличена с 8.2 пункта - до 45.53% за 2018 г., при 37.33% за 2017 г.

Престъпленията против собствеността продължават да заемат най-голям дял в структурата на криминалната престъпност - 55.26%, следвани от общоопасните - 25.74 %, престъпленията против личността - 4.51 %, против стопанството - 4,43%, против реда и общественото спокойствие - 3.78% и т.н.

През 2018 г. са установени по-голям брой извършители на престъпления – 1638, с 264 повече от 2017 г. Данните сочат още и намаление в броя на извършените престъпления в съучастие, като съответно е нараснал броят на индивидуално извършените престъпления. Наблюдава се промяна в дяловото разпределение между категориите извършители, като трите най-големи групи извършители са: 18-30 г., над 40 г. и 31-40 г.

За годината са регистрирани 5 умишлени убийства, които са разкрити. Отчита се известно увеличение в случаите на телесни повреди (чл.128-135 от НК) - от 68 на 95, но разкриваемостта е нараснала от 26,47 % на 43,16 %. При кражбите се наблюдава тенденция към намаляване на взломните, а има повече случаи на домови кражби, осъществени без следи от взлом и кражби на вещи и части от МПС. Значително намаление има при грабежите. През 2018 г. са регистрирани 28 случая, с 22 по-малко от 2017 г., като са разкрити 13 от тях и разкриваемостта е нараснала с около 14%.

По отношение на телефонните измами статистиката сочи относителна устойчивост в броя на регистрираните случаи, които през 2018 г. са 65 /25 опита и 40 довършени/, а за 2017 г. - 63 /27 опита и 36 довършени измами/. През 2018 г. щетите /354 755 лева/ нанесени на гражданите, като цяло надхвърлят два пъти тези за 2017 г. /290 750 лева/. В резултата на активните действия на русенската полиция обаче през миналата 2018 са предотвратени щети за около 120 000 лева и над 11 000 евро, включително и на чужденци от съседни държави. Установени и задържани са общо 19 лица - 8 извършители и други 11, изпълняващи ролята на куриери/„мулета“. През 2018 г. в общия брой на регистрираните общоопасни престъпления (палежи, посегателства над МПС, притежание на оръжие, престъпления по транспорта и др.) има спад и повишена разкриваемост.

В русенската областна дирекция през 2018 г. активно продължи и работата по противодействие на престъпленията, свързани с производството, употребата и разпространението на наркотични вещества, което доведе до много по-добри резултати. За годината на територията на ОДМВР-Русе са регистрирани общо 98 досъдебни производства и преписки, свързани с наркотици (55 - 2017 г.), с установени 107 извършители (30 – 2017 г.) .

Спад бележи статистиката при регистрираните икономически престъпления с близо една трета от 310 през 2017 г. на 203 през 2018 г., а разкриваемостта на този вид престъпност е нараснала до 36.95%, което е със 17 % повече от 2017 г. В резултат на активната работа по противодействие разпространението на акцизни стоки без бандерол през 2018 г. в подразделенията на ОДМВР-Русе са иззети 12893 къса цигари, 420.3 килограма нарязан тютюн, 100.9 литра алкохол. Образувани са 12 досъдебни производства и 19 преписки.

По отношение на пътнотранспортния травматизъм се наблюдава намаление по всички показатели, в сравнение с 2017 г. За 2018 г. в Русенска област общият брой пътни произшествия е намалял с 362, броят на тежките ПТП с 4, броят на пострадалите лица също - с 18 на ранените и с 2 на загиналите. За 2018 г. на територията, обслужвана от ОДМВР – Русе са регистрирани 1083 ПТП, като при 331 тежки ПТП са пострадали общо 435 души – 420 ранени и 15 загинали. Значително се е завишила и административно-наказателната дейност на дирекцията в това направление, като са установени общо 36317 нарушения на пътя (22097 – 2017г.). Съставени са над 14 000 повече фишове и актове за установяване на административни нарушения - 8820 акта (6788 – 2017г.), 26178 фиша (14165 – 2017г.).  

През настоящата година усилията на служителите от ОДМВР – Русе ще бъдат насочени към повишаване ефективността в противодействието и превенцията на т. нар. “битова престъпност”, с акцент върху малките населени места и рисковите групи; намаляване на пътнотранспортния травматизъм и подобряване на безопасността, контрола и организацията на движението по пътищата; противодействие на икономическата престъпност, с акцент контрабанда, измами, злоупотреби с ДДС, престъпления с акцизни стоки, корупция и други, ощетяващи държавния бюджет; противодействие срещу наркоразпространението и кражбите.

 

Висока оценка за работата на служителите от дирекцията и за изключителното добро взаимодействие между институциите в Русе дадоха присъстващите на отчета представители на прокуратурата, областната администрация, общината и другите структури на МВР.

20 мар 2019

СТАРШИ РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ ОТ ОДМВР – РУСЕ С ОТЛИЧИЕ И НАГРАДА ОТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Окръжна прокуратура-Русе днес внесе в съда обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова

 

 

Тази сутрин Окръжна прокуратура – Русе е внесла в съда обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова. Това бе обявено на брифинг днес, в който участваха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, наблюдаващите делото прокурори, директорът на ОДМВР – Русе ст.комисар Теодор Атанасов и разследващият полицай, водил досъдебното производство.

От прокуратурата бяха дадени подробности за проведеното разследване в рамките на последните 5 месеца. На Северин Красимиров са повдигнати обвинения по три точки от наказателния кодекс - за блудство, изнасилване и убийство по особено жесток начин.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова определи убийството на Виктория Маринова като чист криминален случай. „Този случай разтърси всички не само с проявената жестокост, но и с неприятния факт на внушенията, направени от определени кръгове – българи срещу българските институции и срещу държавата, че журналисти, борещи се срещу корупцията и извършват разследвания срещу корумпирани длъжностни лица, биват убивани. За съжаление петното, което оставиха върху държавата се наложи целят екип да обори само с много усърдие и висок професионализъм, както и със самообладание, проявено от  колегите, за да стигнем до истината“, заяви Арнаудова.

Разследването е показало категорично, че със Северин не е имало други хора в деня на убийството и по време на разследването не са събрани никакви доказателства за това, трите престъпления да имат общо с професионалната реализация на жертвата, заяви окръжният прокурор Георги Георгиев. Той уточни, че са проверени всички възможни версии, разпитани са над 30 свидетели и са направени множество експертизи, както и всичко друго необходимо, предвидено от закона.

 

 

Окръжният прокурор Георги Георгиев, прокурор  Кремена Колицова и старши разследващ полицай Добрин Харалампиев са удостоени с почетна грамота и награден нож от главния прокурор Сотир Цацаров, за проявения професионализъм при разрешаване на случая. Наградите им бяха официално връчени днес от Румяна Арнаудова.

 

 

Свързани теми:

ПЪРВА ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА “ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА” БЕ ПРИСЪДЕНА НА ИНСПЕКТОР ДОБРИН ХАРАЛАМПИЕВ, СТАРШИ РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ В ОТДЕЛ „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ПРИ ОДМВР-РУСЕ


19 мар 2019

При акция на икономическа полиция вчера в Русе са открити и иззети големи количества стоки с лого на защитени търговски марки

Засечено е нерегламентираното ползване на общо 18 търговски марки

 

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Русе вчера са извършили проверка във връзка с информация за търговия  със стоки, носещи различни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителното право върху тях. В тази връзка е проверен офис на куриерска фирма в Русе на бул. Липник, където пратка от такива артикули е изпратил 46-годишен мъж. Те са били насочени към клиенти от Европейския съюз. При действията на полицаите там са установени 18 кашона, в които е имало дрехи, портмонета и колани, брандирани с известни търговски марки. За въпросните артикули не е установено да има съгласие на притежателите на изключителното право върху търговските марки за клас 25 по МКСУ /международна класификация на стоките и услугите/, за конкретните марки. Те са били предадени от куриерската фирма на полицаите. Случаят е документиран и е започнато разследване в хода на образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 172б, ал. 1 пр. 1 от НК. 46-годишният мъж не за пръв път попада в полезрението на служителите на икономическа полиция. Преди около месец в Русе той е бил засечен при изпращане на такива стоки, за което тогава е било образувано досъдебно производство.

В хода на провежданата акция вчера служителите на икономическа полиция са установили още един подобен случай. При проверка в офис на фирма за куриерски услуги, намираща се в централната част на град Русе, са заловили две лица от с. Смирненски – мъж на 33 години и младеж на 16 г., в момент на подготвяне за изпращане в други страни от ЕС голямо количество стоки, също обект на изключителното право на известни търговски марки. За тези артикули и въпросните марки отново не е установено наличието на съгласие на правопритежателите. При последвало претърсване и изземване, в имоти на територията на община Ветово, стопанисвани и обитавани от 33-годишния мъж, са установени още стоки с логото на известни търговски марки. Общото количество е около 200 килограма – дрехи, обувки и други. Случаят е докуметиран, като е започнато разследване в хода на образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 172б, ал. 1 пр. 1 от НК.

Работата по досъдебните производства продължава, под наблюдението на Русенска районна прокуратура.
В случаите е засечено нерегламентираното ползване на общо 18 търговски марки. Предстои уточняване на причинените вреди. 

14 мар 2019

Допълнителното вписване на екокатегория в свидетелството за регистрация на МПС не е задължително

 

 

В Република България има регистрирани автомобили, които са стари и не са произведени в съответствие с изискванията за екологична категория на двигателя.

В свидетелствата за регистрация на внесени у нас употребявани автомобили може да липсва информация за екологичната категория, поради което тя не е отразена в българското свидетелство за регистрация.

Този проблем не съществува за новите превозни средства. Те се регистрират след представяне на сертификат за съответствие, издаден от производителя. В този сертификат е записана и екологичната категория на двигателя, която е в съответствие с европейските изисквания.

Съгласно чл.54, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, размерът на данъка се определя и се съобщава на данъчно задълженото лице от общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от МВР.

Когато в регистъра няма данни за екологичната категория на моторното превозно средство, се приема, че то е без екологична категория. Екологичната категория на двигателя, може да бъде вписана допълнително, по желание на собственика, след определянето й от производителя на превозното средство.

С приетите промени на чл.55, ал.1 от ЗМДТ, обнародвани в ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г., за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т годишният данък се състои от два компонента - имуществен и екологичен, като екологичният се определя от общинския съвет, в зависимост от екологичната категория на автомобила в следните граници:

 

Екологична категория

Коефициент

без екологична категория, с екологични категории "Евро 1" и "Евро 2"

 1,10 - 1,40

"Евро 3"

1,00 - 1,10

"Евро 4"

0,80 - 1,00

"Евро 5"

0,60 - 0,80

"Евро 6" и "ЕЕV"

0,40 - 0,60

 

11 мар 2019

График на мобилните екипи от ОДМВР-Русе за месец март 2019 година ​ ​


През месец март 2019 година мобилните екипи от ОДМВР-Русе ще осъществяват срещи и прием на граждани в населените места в областта по следния график:


  

населено място

дата

            час*

с. Караманово, с. Джулюница, с. с. Новград, с. Пиерково

07.03.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Кривина, с. Батин, с. Белцов, с. Беляново

12.03.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Босилковци, с. Пейчиново, с. Стърмен, с. Долна студена

21.03.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.

с. Ценово, с. Брестовица, с. Ботров, с. Волово

26.03.2019 г.

10:00 - 15:00 ч.
* Гражданите ще се уведомяват, чрез кметовете или представителите на съответната местна администрация за местата на срещите и по-конкретни часове.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. По разпореждане на главния секретар на МВР, от месец ноември 2017 година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможност пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

 

 

01 мар 2019