МВР

ОД Русе

 

Новини

СПЕЦОПЕРАЦИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТРИ РАЙОННИ УПРАВЛЕНИЯ В РУСЕНСКО СЕ ПРОВЕДОХА В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА

Действията по противодействие на конвенционалната престъпност са реализирани под надзора на Окръжна прокуратура-Русе, от съвместни екипи на ОДМВР, Регионалната дирекция по горите и Регионалната дирекция Автомобилна администрация

 

 

Специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност в малките населени места бе проведена в четвъртък и петък миналата седмица на териториите на Първо и Второ РУ в Русе, както и в района на РУ – Бяла. В действията, реализирани под надзора на Окръжна прокуратура-Русе, са взели участие екипи служители от различни подразделения на ОДМВР- Русe, като за проверките са съдействали и инспектори от русенските подразделения на РДГ и РДАА.
В хода на операциите служителите на МВР са проверявали за незаконна сеч и нерегламентирано съхранение и транспортиране на дървен материал,  посегателства срещу собствеността на гражданите, управление на МПС от неправоспособни водачи, след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или упойващи средства, на нерегистрирани МПС и други нарушения на ЗДвП, нарушения на закона за българските лични документи, също за нарушения на акцизните режими, спазването на карантинни режими и въведените ограничения във връзка с извънредната обстановка, както и други дейности с цел превенция на конвенционалната престъпност. Наред с това установяване и на лица, извършители на престъпления, лица обявени за издирване, местно и общодържавно, проверки по Закона за гражданската регистрация.

На територията на Първо РУ, на четири адреса в русенския квартал Средна кула, екипите са установили незаконна сеч и съхранение на дървесина от общинския горски фонд, като намереният материал бил без контролна марка и без необходимите документи.
В хода на акцията си полицаите от Първо РУ са установили няколко лица, извършители на криминални престъпления. Заловени са двама /мъж на 29 години, известен на органите на реда и жена на 21 г./, които са извършили две кражби на парични суми от бусове, оставени незаключени в района на ул. Борисова. Установен е още и извършител /известен на полицията мъж на 31 г./, отнел от адрес в Русе на ул. Хан Омуртаг електрическа триколка на стойност 1200 лв, като превозното средство е било открито и върнато на стопанина. 18-годишен, също известен на полицаите, пък е бил заловен за кражби от товарен автомобил и от бензиностанция. Предмети на посегателствата му били акумулатор и алкохол. В рамките на операцията, при извършваните проверки на автомобили и МПС, е бил спрян 31-годишен водач на лек автомобил и в него са намерени 10 таблетки екстази.

От служителите на Второ РУ са установени и задържани 5 лица, извършители на различни престъпления, две досъдебни производства са образувани за притежание и разпространение на наркотични вещества – едното за марихуана /окол 10 гр/, а другото за метемфетамин /около 25 грама/. 

На територията на Бяла, служителите от местното районно управление по време на реализираната спецоперация също са установили случай, свързан с наркотици. На адрес в града те са спрели за проверка автомобил, управляван от 24-годишен техен познайник, у когото са открили количество марихуана, а при продължилите действия по разследването в жилището му са открити 20 грама марихуана, саксии с разсад и оборудване за отглеждане и разфасоване на готов наркотик.

По време на операциите, от полицейските екипи са извършвани и масирани превантивни проверки на лица, престояващи на и в близост до пътните платна, по протежението на главните артерии път І-5 / Русе – В.Търново/ и І-2 / Русе – Варна/, с оглед извършване на нерегламентирани дейности, проституиране, просия, престъпни посегателства от МПС и т.н.

 

 

Действията на служителите на ОДМВР – Русе по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция на територията на малките населени места в областта продължават, в хода на планирани и други специализирани полицейски операции.

 

02 мар 2021

20-годишен, с отнето свидетелство и постановена присъда за управление на МПС след употреба на наркотици, е задържан след преследване. При предизвикан от него пътен инцидент леко са пострадали двама служители на реда

Гражданин е оказал съдействие на органите на реда за залавянето на нарушителя, при което е пострадала неговата кола. Днес русенецът бе удостоен с почетно признание от полицията

 

 

 

В късните часове на съботния ден /27.02.2021 г./, полицейски наряд от ОДМВР-Русе е подал сигнал за спиране на шофьор на лек автомобил „Ауди“, движещ се по бул. „Липник“ в Русе. Водачът не се подчинил. Предприето е преследване от наряда и други екипи на полицията на дежурство. В опитите си да избяга от органите на реда, мъжът е ударил служебна кола. От инцидента леко са пострадали двама униформени. В залавянето на нарушителя се е включил и гражданин, който е възпрепятствал по нататъшното придвижване на нарушителя с колата си, при което са нанесени щети и по неговото превозно средство. Полицейските служители успяват да задържат водача на аудито, установена е самоличността му – 20-годишен мъж от Русе. При претърсване в автомобила са установени  наркотични вещества, електронна везна и голяма сума пари. Извършена справка е показала, че младият мъжът е с отнето свидетелство за правоуправление и с постановена през юли месец м.г. присъда по наказателно производство от общ характер за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

Извършен е оглед на местопроизшествието. 20-годишният първоначално е задържан в полицията, а след това с постановление на прокуратурата за 72 часа. За извършените от него нарушения са му съставени общо 13 акта по ЗДВП.

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата, в хода на образувано досъдебно производство.

 Русенецът Димитър Иванов, оказал съдействие на органите на реда за задържането на 20-годишния нарушител в събота, днес бе удостоен с почетна грамота от русенската полиция за проявена смелост и гражданска доблест. Признанието му бе връчено от директора на ОДМВР-Русе старши комисар Теодор Атанасов.

 

 

 

 

01 мар 2021

41-ГОДИШЕН РУСЕНЕЦ СЕ РАЗСЛЕДВА ОТ ПОЛИЦИЯТА ЗА НАРКОТИЦИ

 

41-годишен мъж е задържан за наркотици при акция на полицията в Русе, повдигнати са му обвинения и е с мярка за 72 часа. Действията по задържането са реализирани на 17 февруари около 08:50 ч. в гр. Русе, когато до бензиностанция на бул. Васил Левски служители на областната дирекция на МВР в Русе са спрели за проверка двама, движещи се с лек автомобил БМВ. Като водач на превозното средство е установен русенец на 41 г. и пътник на 30 години, също от Русе. В хода на проверката във водача е открита суха тревна маса, за която той заявил, че е марихуана с приблизително тегло около грам. Освен това мъжът е изпробван с техническо средство за употреба на наркотични вещества, като уредът е отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин.

Последвали са процесуално-следствени действия. При претърсване и изземване в жилището, обитавано от 41-годишния, служителите на реда са намерили и иззели различни видове наркотици: близо 60 хапчета със специфична форма, които са дали при тест реакция за "екстази"; бучка бяло кристалообразно вещество, реагиращо на "метамфетамин"; и суха тревна маса дала резултат за "марихуна", също така са открити боеприпаси, парична сума, пособия за разтегляне и мобилен телефон.

По случая е заведено досъдебно производство и работата по него продължава под надзора на Окръжна прокуратура - Русе. На 41-годишния е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа с повдигнати обвинения по чл. 354а, ал. 1, пр. 3 и 4, чл. 343б, ал. 3 и чл. 339, ал. 1 от НК.

 

 


19 фев 2021

ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР ЯВОР ЯНКОВ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ - НАЧАЛНИК НА ВТОРО РУ В РУСЕ

 

 

Със заповед на министъра на вътрешните работи за началник на Второ районното управление при ОДМВР – Русе е назначен главен инспектор Явор Янков. Главен инспектор Янков встъпи отново в длъжността, след приключване на мандата му в Мисията на Европейския съюз за погранична помощ на Молдова и Украйна.

Явор Янков е роден през 1974 г. в гр. Русе. Средното си образование е завършил в Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе, а висше в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в гр. Свищов. Професионалната му кариера е започнала в сектор „Борба с организираната престъпност“ в Русе, където служи от 1999 до 2010 година. В периода 2010 – 2015 година Янков е работил като задграничен представител на Министерството на вътрешните работи  на България в Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) – Букурещ. От 2015 до 2017 година е началник група в „Криминална полиция“ при Второ РУ, със заповед на министъра на вътрешните работи от 17 април 2018 година е назначен за началник на Второ РУ в Русе.  От декември 2019 до декември 2020 е изпълнявал длъжността – експерт по трансгранична престъпност, като е координирал дейността на работната група за противодействие на трафика на оръжие в Мисията.

Янков владее английски и руски език, ползва румънски и сръбски. Преминал е редица международни курсове и специализации в областта на правоприлагането и сигурността, по линия на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и на ФБР-САЩ, на BKA (Bundeskriminalamt) Германия и други.

Награждаван е многократно за постигнати високи резултати в служебната си дейност в страната и чужбина.

 

 

 

 


11 фев 2021

ОПЕРАЦИИ ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОНВЕНЦИОНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА СЕ ПРОВЕДОХА НА ТЕРИТОРИИТЕ НА ОБЩИНИТЕ БЯЛА И ИВАНОВО​

Действията са реализирани под надзора на Окръжна прокуратура- Русе, от съвместни екипи на ОДМВР, Регионалната дирекция по горите и Регионалната дирекция Автомобилна администрация

 

 

Специализирани полицейски операции по противодействие на конвенционалната престъпност в малките населени места се проведоха в края на миналата седмица на териториите на общините Бяла и Иваново. В действия са се включили екипи служители от различни подразделения на ОДМВР-Русe, съвместно с представители на Регионална дирекция по горите Русе и Регионална дирекция Автомобилна администрация –Русе и са реализирани под надзора на Окръжна прокуратура Русе.

В хода на операциите служителите на МВР са извършвали проверки за незаконна сеч и нерегламентирано съхранение, както и транспортиране на дървен материал,  посегателства срещу собствеността на гражданите, управление на МПС от неправоспособни водачи, след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или упойващи средства, на нерегистрирани МПС и други нарушения на ЗДвП, нарушения на закона за българските лични документи, също за нарушения на акцизните режими, спазването на карантинни режими и въведените ограничения във връзка с извънредната обстановка, както и други дейности с цел превенция на конвенционалната престъпност. Наред с това установяване и на лица, извършители на престъпления, лица обявени за издирване, местно и общодържавно, проверки по Закона за гражданската регистрация.

В резултат на екипната работа са установени нарушения и са образувани: 14 преписки, свързани със случаи на незаконно съхранение и транспортиране на дървесина на териториите на село Щръклево,  гр. Две могили и гр. Бяла. Образувано е едно досъдебно производство за притежание на културно-исторически ценности в гр. Бяла, където в имот са установени антични монети и металотърсачи.  Започнато е още едно досъдебно производство, във връзка с наркотици, след като в частен дом в с. Щръклево е намерена около 15 гр. марихуана. Заведена е една преписка за открити акцизни стоки без бандерол – цигари, в имот в гр. Две могили. Разкрита е кражба на колело на стойност 3500 лева от Бяла, съвместно с ОДМВР Варна.
По време на операциите са извършени и проверки на тежкотоварни автомобили от екипи на автомобилната администрация, при които са констатирани 9 нарушения.

 

Действията на служителите на ОДМВР–Русе по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция на територията на малките населени места в областта продължават, в хода на планирани и други специализирани полицейски операции,  както и засилване на полицейското присъствие в района на училищата, след връщането на учениците в клас, с оглед противодействие разпространението на наркотични вещества.
Продължава и екипната работа между различните институции, под ръководството на прокуратурата и с други широкомащабни проверки в различни населени места.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

08 фев 2021