МВР

ОД Русе

 

Новини

ПРИ СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ ОДМВР – РУСЕ И ГДБОП СА ЗАДЪРЖАНИ МЪЖ И ЖЕНА ЗА ТРАФИК НА ЖЕНИ С ЦЕЛ СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Случаят се разследва от ОДМВР – Русе под надзора на Русенската районна прокуратура


 

Разследването е стартирало след подаден в ГДБОП сигнал  и проведени оперативни действия по случая. При съвместните действия на служители от ОДМВР – Русе, ГДБОП в Русе и Враца и служители на други областни дирекции, в хода на операцията в гр. Русе  са  установени две от жертвите на трафика с цел сексуална експлоатация – на 19 и 22 години, държани против волята им на адрес в областния град. В рамките на акцията е задържана 27-годишна от Монтана, чиято роля била да набира момичета за осъществяването на престъпната дейност. Малко по-късно е задържан и 31-годишният й съучастник от Враца. Извършени са претърсвания в домовете на двамата задържани. Според първоначалните данни набираните от тях момичета са били транспортирани в различни градове в страната, а престъпната им дейност  е започнала в средата на месец юли миналата година.

На двамата задържани е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под  стража". По случая е образувано досъдебно производство, по описа на Първо РУ – Русе, за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.6 вр. ал.1 вр. чл.20, ал.1 от НК. Разследването продължава под надзора на Русенска районна прокуратура.

 

22 яну 2020

СЛУЖИТЕЛИ НА ОДМВР – РУСЕ С ДВЕ ПРЕСТИЖНИ ОТЛИЧИЯ ОТ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА СПОРТНАТА АСОЦИАЦИЯ – МВР

 

На церемония, състояла се в Министерството на вътрешните работи вчера, бяха наградени най-добрите спортисти, треньори и деятели на спорта в МВР. Двама служители от ОДМВР – Русе получиха две от престижните годишни награди на Спортната асоциация на МВР за 2019 г. , която бе определена като една от най-успешните години в историята на спорта в МВР.

В индивидуалните спортове при мъжете Светослав Бодуров от ОДМВР Русе получи приза за Първо място на Националния преглед и на Националната купа по карате.
В секцията „Колективни спортове – регионални клубове“ отборът по полицейска лична защита на ОДМВР Русе в състав: Александър Йорданов и Светослав Бодуров също бе удостоен с престижното годишното отличие.
Годишните награди на русенци връчиха заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Припомняме, че русенските състезатели по полицейска лична защита и карате за служители на МВР вече пета поредна година (2015 – 2019) са сред шампионите на България, както в индивидуалните, така и в отборните състезания.

 


Повече за церемонията, състояла се вчера може да прочетете на сайта на МВР:  В една от най-успешните години в историята на спорта в МВР двама състезатели печелят приза „Спортист на годината“

 

 

17 яну 2020

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства


ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

15 яну 2020

ПОД НАДЗОРА НА ОКРЪЖНАТА ПРОКУРАТУРА В РУСЕ ПОЛИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ВЗРИВА, СТАНАЛ ВЧЕРА ВЪВ ВЕТОВО

 

На 13 януари 2020 г. около 10 часа в РУ – Ветово е постъпил сигнал за взрив в двор на къща в град Ветово. Веднага към мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията, пожарната и спешна помощ.
Линейката е откарала 51-годишния собственик на имота в болница в Русе за оказване на медицинска помощ.Служителите на МВР са предприели действия за обезопасяване на местопроизшествието в необходимия периметър, както и за евакуиране на хора от съседни имоти и сгради. Други пострадали при инцидента не са установени.
Дежурна оперативна група от служители на ОДМВР – Русе и експерти от СОБТ – МВР са извършили оглед на местопроизшествието. В хода на действията от имота са били установени и иззети вещи, поставени в дървени сандъци. Назначена е експертиза, от заключението на която да се установи тяхното естество. Те са предадени на специализирани служби за съхранение. В имота не са намерени други подозрителни вещи, които да създават опасност за живеещите в същата и в съседните сгради. Уврежданията по собственика на имота предстои да се установят от медицинската експертиза.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 333 от НК и чл. 339, ал. 1 от НК. С постановление но Окръжна прокуратура 51-годишният мъжът е задържан за 72 часа. 

Работата по изясняване на причините и обстоятелствата, довели до възникване на инцидента, продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Русе.  

 

 

14 яну 2020

Катастрофа между лек и товарен автомобил тази сутрин на пътя Русе – Силистра

Жена загина, а дете е откарано в болница. Движението по пътя не е спряно


 

Сигнал за ПТП на пътя ІІ-21 (Русе – Силистра) в района на разклона за с. Николово е постъпил в полицията тази сутрин в 07:46 часа, чрез тел. 112.
Според първоначално подадената информация лек автомобил е излязъл от разклона за с. Николово на главния път, където е бил блъснат от ТИР, движещ се в посока Русе, след което товарното возило се е преобърнало встрани. На място е загинала водачката на леката кола, а дете, което е пътувало с нея, е откарано в русенска болница.
Движението в района на инцидента не е спряно, местопроизшествието е запазено от служители на пътна полиция и се извършва оглед от дежурна оперативна група на ОДМВР – Русе.
Предстои изясняване на причините и обстоятелствата, довели до ПТП. 

14 яну 2020

График на мобилните екипи от ОДМВР-Русе за месец януари 2020 година ​ ​


През месец януари 2020 година 
мобилните екипи от ОДМВР-Русе ще осъществяват срещи и прием на граждани в населените места в областта по следния график:
   населено мястодатачас*с. Юделник
с. Голямо Враново
с. Ряхово
с. Черешово
15.01.2020 г.
10:00 - 15:00 ч.


с. Сваленик

с. Церовец
с. Щръклево
с. Красен
29.01.2020 г.
10:00 - 15:00 ч.

 

 
* Гражданите ще се уведомяват, чрез кметовете или представителите на съответната местна администрация за местата на срещите и по-конкретни часове.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. По разпореждане на главния секретар на МВР, от месец ноември 2017 година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможност пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

 

 

13 яну 2020