МВР

ОД Русе

 

Новини

ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОВЕРКИТЕ НА ПОЛИЦИЯТА ПО СПАЗВАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ

През изтеклата седмица униформените са съставили 100 предупредителни протокола, посетили са адреси на над 850 карантинирани, проверяват се търговски обекти за спазване на работно време ​

 

 

Ръководството на ОДМВР – Русе е създало организация и са мобилизирани всички средства, с които разполага, за да подпомогне населението, държавните и регионалните институции, във връзка с координирането и реализирането редица дейности за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Нашата обща цел е да защитим живота и здравето на българските граждани, да контролираме и съдействаме за спазване на противоепидемичните мерки.

В цялата област се извършват полицейски проверки, като се осъществява строг контрол за спазване на въведените мерки, според указанията в заповедите на Министерството на здравеопазването и решенията на Областния щаб.

/повече по темата в линка - В ХОД СА АКТИВНИ ЕЖЕДНЕВНИ ДЕЙСТВИЯ НА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ/

 

През изминалата седмица на територията на ОДМВР – Русе, екипите на полицията са извършили проверки по адреси на общо 859 карантинирани лица.

Оказано е съдействие на РЗИ в15 случая за установяване на адреси и лица с положителен резултат за Коронавирус, както и за контактните им лица. Осигурено е още и съдействие на инспектори от РЗИ за посещение на карантинирани лица.

Униформените са съставили 100 предупредителни протокола по ЗМВР, с оглед на неизпълнение на изискванията - за носене на предпазни маски и други защитни средства, спазване на дистанция и т.н.

Започнати са 6 проверки по сигнали за нарушаване на изискванията и  на здравните власти.

Екипи на полицията са участвали в почивните дни в съвместни проверки с представители на РЗИ в търговски обект, намиращи се в гр. Русе, за спазване на работното време, наложено със заповед на здравния министър. Посетени са нощни клубове и ресторанти, като нарушения не са били констатирани.

Контролната дейност на служителите на МВР продължава.

 

 


ОДМВР – РУСЕ АПЕЛИРА КЪМ ВСИЧКИ ВАС


Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите и въведените правила!

Погрижете се за себе си, за близките си и за околните!

Борбата с вируса е отговорност на всеки един от нас!

 

 

23 ное 2020

В ХОД СА АКТИВНИ ЕЖЕДНЕВНИ ДЕЙСТВИЯ НА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ

 

Ръководството на ОДМВР – Русе е създало организация и са мобилизирани всички средства, с които разполага, за да подпомогне населението, държавните и регионалните институции, във връзка с координирането и реализирането редица дейности за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Нашата обща цел е да защитим живота и здравето на българските граждани, да контролираме и съдействаме за спазване на противоепидемичните мерки.

В цялата област се извършват полицейски проверки, като се осъществява строг контрол за спазване на въведените мерки, според указанията в заповедите на Министерството на здравеопазването и решенията на Областния щаб.

Униформените осъществяват контрол за спазването на дистанция и носенето на защитни маски за еднократна или многократна употреба или друго средство за защита, покриващо носа и устата /в т.ч кърпа, шал, шлем и т.н./ в закрити обществени места, а също се проверват транспортните средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп граждани, както и железопътни гари и автогари, търговски и други обекти, където се събират повече хора, съгласно разпорежданията на здравното министерство.

Полицейските служители предупреждават гражданите да спазват ограничителните мерки, заради пандемията от коронавирус, като спрямо нарушителите се прилагат съответните законови средства. Те издават устни разпореждания, съставят предупредителни протоколи, а при явни нарушения се прилагат правомощията им по чл. 209а, ал. 1 от Закона за здравето, като се съставят актове.

В ОДМВР -  Русе също се отработват и сигнали, подадени от граждани, за нарушения на мерките – в големите търговски обекти, в обществени сгради, в градския транспорт и т.н. Всяка информация са проверява и при установяване на нарушения са взема отношение по компетентност.

Продължава да е завишен и контролът по спазване на карантината, като се извършват ежедневни проверки на лица, на които са издадени предписания от РЗИ. Изяснява се дали карантинираните напускат адресите, на които са посочили, че ще изпълняват ограничителните мерки. За констатирани нарушения се образуват преписки и досъдебни производства, с оглед изясняване на извършено престъпление по чл.355 от НК. Материалите се докладват по компетентност в Районна прокуратура – Русе.

Ръководствата на районните управления при ОДМВР – Русе  са влезли във връзка с управителите на големите търговски вериги и обекти, както и с други представители на бизнеса, като са инициирани срещи, на които да бъде обсъдено по-ефективното прилагане на противоепидемичните мерки. На управителите и собствениците се връчват полицейски разпореждания за спазване на мерките. Отделно полицейски служители ежедневно обхождат такива обекти в целия регион и извършват проверки.

 

През вчерашния ден и до 15 часа днес, на територията на ОДМВР – Русе, екипите на полицията са извършили проверки по адреси на общо 365 карантинирани лица, при които не са установени нарушения.

Оказано е съдействие на РЗИ в 9 случая за установяване на адреси и лица с положителен резултат за Коронавирус, както и за контактните им лица.

Униформените са съставили 53 предупредителни протокола по ЗМВР, с оглед на неизпълнение на изискванията за носене на предпазни маски и други защитни средства.

Започната е една проверка по сигнал за нарушаване на изискванията на здравните власти.

 

 


ОДМВР – РУСЕ АПЕЛИРА КЪМ ВСИЧКИ ВАС


Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите и въведените правила!

Погрижете се за себе си, за близките си и за околните!

Борбата с вируса е отговорност на всеки един от нас!

 

20 ное 2020

СПЕЦАКЦИЯ НА ОДМВР – РУСЕ, НАСОЧЕНА СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО, БЕ ПРОВЕДЕНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАДОВЕТЕ РУСЕ, ВАРНА И АЛФАТАР

При реализираните полицейски действия, под надзора на Окръжната прокуратура в Русе, са иззети наркотици, пособия за разфасоване, разтегляне и разпределянето им, мобилни телефони, компютри и са задържани двама мъже 

Под надзора на Окръжна прокуратура – гр.Русе в края на миналата седмица бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с разпространението и притежанието на наркотични вещества на територията на гр. Русе, гр. Варна и гр. Алфатар в Силистренско.

В рамките на операцията, от служителите МВР са извършени оперативно-издирвателни и процесуални действия за установяване на лица разпространяващи наркотични вещества – хероин, метамфетамин и марихуана. При реализираните действия в Русе са установени и задържани двама мъже – русенец на 51 г. и мъж от Варна на 44 г, а в хода на последвалите процесуални действия са извършени претърсвания на 7 адреса и 3 автомобила, на територията на трите населени места. Полицаите са иззели общо около 150 гр. хероин, 120 гр. метамфетамин и около 7 кг суха тревна маса – марихуана, а още и мобилни телефони, преносими компютри, пособия за разфасоване, за разтегляне и за разпределяне на наркотичните вещества.

На двамата мъже е взета мярка задържане под стража за срок от 72 часа. Предстои и искане на постоянна мярка.

По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе.

 

 

17 ное 2020

СЪОБЩЕНИЕ

Зачестиха телефонните измами на територията на област Русе

През последните няколко седмици зачестиха телефонните измами на територията на област Русе.  Измамниците във всички случаи въвеждат в заблуждение възрастни хора, като им позвъняват на случаен принцип на домашните им стационарни телефони. Прилагат актуалната схема 7 „необходимо е да се съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници“. Представят се за полицейски служители и искат съдействие от потърпевшите, което се състои от предоставяне на крупна сума пари за да бъдат заловени измамниците.

Също така ползват като схема и актуалната в момента обстановка свързана с корона вируса. Представят се за лекари и разясняват на потърпевшите възрастни граждани, че техен близък е заболял от новата болест и е необходимо да се предостави крупна сума пари за закупуване на ваксини, лекарства и др.

Много хора имат желание да помогнат на полицията и измамниците успешно използват това !

- Не позволявайте на измамниците да си играят с вашите емоции!

- Бъдете бдителни!

- Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари

-  Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи!

- Не давайте пари на непознати по никакъв повод!

- При телефонните измами матрицата е една: по телефона искат пари, схемите са различни!!!

 

Една от най-разпространените схеми е следната:

Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници, като междувременно получите и обаждане от лице, представящо се за лекар, който твърди, че ваш близък или роднина е болен и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение, обаждането е придружено често и със заплахи за живота и здравето ви.

 

Възможни са следните измамливи сценарии:

  1. Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.
  2. Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

 

Не се доверявайте на обаждания от непознати лица или такива, представящи се за „ПОЛИЦАИ“, „ДОКТОРИ“, ваши „БЛИЗКИ ИЛИ РОДНИНИ“, особено ако ви искат пари. Опитайте се да запазите самообладание !

03 ное 2020