МВР

ОД Русе

 

Новини

Русенци за 3-та поредна година станаха абсолютни шампиони на България в състезанията по полицейска лична защита и карате за служители на МВР

Отборът на ОДМВР – Русе завоюва първото място в комплексното класиране, като грабна шампионски и призови места в отборните и индивидуални дисциплини ​

 

Финален етап на Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканско първенство по карате за служители на МВР се проведе от 11 до 13 септември 2019 г.  в град Варна, спортна зала „Юнашки салон“.  В надпреварата участваха 16 отбора от цялата страна, представители на различни подразделения в МВР.

ОДМВР – Русе взе участие с два отбора, с водач и треньор Станислав Станчев, главен инструктор по полицейска лична защита на ОДМВР-Русе. Русенските състезатели премериха сили в отборната надпревара по полицейска лична защита и в индивидуалните дисциплини - „ката” и „кумите”.

В оспорваната отборна надпревара, на финала се наложи нашите отбори да се изправят един срещу друг в битката за купата. В крайна сметка Отборът „Русе -1” в състав Александър Йорданов и Светослав Бодуров  зае първото място и стана републикански шампион на България в „полицейска лична защита“. Другият ни тим „Русе – 2” в състав Станислав Георгиев, Теодор Иванов и Милен Атанасов, който се е наложи да влезе в последната битка, заради травма на колегата си, се класира на второ място.

При индивидуалните срещи, в дисциплината „ката“ – русенецът Светослав Бодуров заслужено стана първи при мъжете. В дисциплината „комите“, в категория до 75 кг, служителите на русенската областна дирекция на МВР Станислав Георгиев и Светослав Бодуров се класираха на двете 3-ти места. В категорията до 84 кг., в тази дисциплина, русенецът Александър Йорданов зае второ място, след като не успя да влезе в последната битка, заради травма, което доведе до служебната победа на опонента му. 

В крайното комплексно класиране на Републиканските състезания по полицейска лична защита и карате за служители на МВР заслужено служителите на ОДМВР - Русе станаха шампиони на България, като заеха първото място, оставяки зад себе си тимовете на Академия на МВР и ОДМВР - Пловдив.

 Спортът „Полицейска лична защита” е създаден за практикуване от служителите с полицейски правомощия и се явява съществена част от целия процес на обучение в системата на МВР. Дисциплините са с подчертано специализиран характер и симулират ситуации близки до реалните. Независимо, че придобитите умения се изграждат в един процес, подчинен на спортни правила, необходими са решителни, безкомпромисни и творчески действия. Постигнатите спортни резултати са показател за равнище на професионална подготовка.

Целта при упражняването на спорта „Полицейска лична защита” е изграждане и запазване на постоянно високо ниво на тренираност на полицейските служители през целия трудов път.

13 сеп 2019

ДВЕ СПЕЦАКЦИИ СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ПРОВЕДОХА РУСЕНСКИТЕ КРИМИНАЛИСТИ

При полицейски действия, извършени под надзора на прокуратурата, са иззети количества амфетамин, марихуана, крадени регистрационни табели и отглеждани канабисови растения

 

 

 

На 12 септември 2019 година се проведоха две паралелни специализирани полицейски операции, насочени срещу наркоразпространението. Действията, реализирани на територията на две населени места в Русенско, са извършени от служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОДМВР – Русе, под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе.

В рамките на едната акция е направено претърсване в имот в град Мартен, където криминалистите са открили -  125 грама амфетамин, субстанции, използвани за разреждането на наркотичното вещество, 11 броя саморъчно свити цигари, чието съдържание при полеви наркотест е дало положителна реакция за марихуана, както и комплект крадени регистрационни табели. Собственикът на имота, 43-годишен мъж, е криминално проявен и в срок на условна присъда за друго тежко умишлено престъпление. Той е задържан с постановление на прокуратурата за 72 часа. По случая се води досъдебно производство и работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.    

В рамките на паралелно проведени действия на територията на с. Бръшлен, община Сливо поле, е установено друго лице – 39-годишен мъж, оглеждал марихуана с цел последваща продажба на територията на страната. В рамките на проверката вчера са установени канабисови насаждения, които са иззети и предстои да бъде назначена физико-химична експертиза. Работата на полицията по случая продължава, като  предстоят и други допълнителни действия, с оглед  документиране на престъпната дейност на лицето.

        

13 сеп 2019

РУСЕ ДНЕС Е ДОМАКИН НА ТРАДИЦИОННАТА СРЕЩА МЕЖДУ РУМЪНСКИ И БЪЛГАРСКИ ПЪТНИ ПОЛИЦАИ

В приятелски футболен мач русенските полицаи биха колегите си от Гюргево с 8:3
Днес в Русе се проведе традиционната среща между румънски и български пътни полицаи и приятелски футболен мач между представителни отбори от двете страни.

Срещата бе официално открита от директора на ОДМВР – Русе ст.комисар Теодор Атанасов. Събитието от българска страна уважиха областният управител на Русе Галин Григоров, заместник-областният управител Валентин Колев, ръководни и редови служители от ОДМВР - Русе, а от румънска страна директорът на Румънската пътна полиция полицейски квестор Бречеа Флорентин, началникът на Пътната полиция в Окръжен инспекторат на полицията – Гюргево главен комисар Мариан Попеску и други техни колеги.

Дългогодишно е сътрудничество на ОДМВР – Русе с органите на полицията на Република Румъния и по-конкретно в Регион Гюргево. Смесени екипи на пътна полиция от България и Румъния традиционно осъществяват съвместни контролни проверки по безопасността на движението през различни периоди от годината – туристически сезон, празници и др., когато се очаква по интензивен трафик от румънски и български граждани. Служителите на реда контролират спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението на територията на съответната държава, в двата съседни гранични региона – Русе и Гюргево.

Осъществяването на съвместната дейност е основана на взаимния позитивен опит и вече традиционни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния“ .

В духа на традиционното професионално сътрудничество днес на терена на стадион „Дунав“ в гр. Русе се състоя и приятелски футболен мач между представителни отбори от двете страни. Превърнали се в една добра традиция, тези спортни срещи сплотяват полицейските служители на двете съседни държави и чрез духа на спорта развиват в тях редица качества, полезни и в полицейската им работа.

Футболният мач премина също в дух на колегиалност и приятелска атмосфера. Срещата се изигра в две полувремена по 30 минути и въпреки оспорваната надпревара, русенските полицаи надделяха с категоричното 8:3.

Медали, купи и грамоти на участниците връчи началникът на сектор „Пътна полиция“ – Русе гл. инспектор Михаил Манов.

 

 

 

12 сеп 2019

В навечерието на професионалния празник на българските пожарникари и спасители бяха наградени 13 служители от РДПБЗН – Русе


Днес пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари, намиращ се пред сградата на Първа РСПБЗН в Русе, бе проведена официална церемония във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – 14 септември.

На церемонията присъстваха областният управител на Русе Галин Григоров, заместник-областният управител Валентин Колев, директорът ОДМВР-Русе старши комисар Теодор Атанасов и неговият заместник комисар Илиян Енчев, началникът на „Районен център 112“ Полина Трендафилова, директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов и др.

Гостите и служителите приветства комисар Димитър Павлов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе: „Днес се прекланяме пред саможертвата на пожарникарите, отдали живота си и загинали при изпълнение на служебния дълг, с ясното съзнание за риска, който носи професията ни в името на спокойствието и сигурността на хората. Това ни задължава да сме по-отговорни, по-подготвени и сплотени пред предизвикателствата, които поднася ежедневието. Имаме сили и възможности да работим всеотдайно, така както очаква обществото от нас.“
Поздравление към служителите отправи областният управител Галин Григоров.

По време на церемонията бяха прочетени заповеди за награждаване на 13 служители от РДПБЗН – Русе. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, за проявена инициативност, постигнати високи и трайни резултати при изпълнение на служебните задачи с отличие „Почетен медал“ бе удостоен главен инспектор Красимир Владов, началник на Районна служба „ПБЗН -. Бяла. Със заповед на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов са наградени 5 служители, а със заповед на директора на РДПБЗН - Русе комисар Димитър Павлов – 7 служители.

Събитието продължи с ритуал по поднасяне на венци и цветя и отдаване на почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

След церемонията част от гостите се запознаха с напредъка по ремонтните дейности на сградата на Първа районна служба „ПБЗН“, който се извършва по трансграничен българо-румънски проект с европейски средства и съфинансиране от държавния бюджет.

 

12 сеп 2019

Стартира традиционната акция на полицията: “ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!

 

С наближаването на новата учебна година децата отново стават активни участници в движението - пътуват с обществен транспорт, пресичат улици и кръстовища... Често невнимателни, забързани за първия учебен час или увлечени в разговор с приятели ще попадат в рискови ситуации на улицата.

За предотвратяване на нещастията, за гарантиране на тяхната безопасност сме отговорни всички - родители, учители, водачи - ние ВЪЗРАСТНИТЕ.

С приближаването на всяка учебна година, служителите от пътна и териториална полиция извършват проверки в районите на училищата. С представителите на общините/кметствата се прави преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. Извършват се охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини, с директорите им се обсъждат мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточняват се начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления. За констатираните нередности и недостатъци се изпращат сигнални писма до съответните институции, за да бъдат предприети мерки за отстраняване на рисковете за сигурността на децата. 

Още на първия учебен ден, тази година на 16 септември, полицейското присъствие в районите на училищата ще бъде засилено. Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и техните придружители.


С цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки  с учащи се, до 31 октомври 2019 г, ще се проведе традиционната национална  “Акция на полицията: “ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!”. 

В навечерието на всяка учебна година Районните полицейски управления и сектор Пътна полиция при ОДМВР-Русе набелязват мерки за гарантиране безопасността на децата в районите на училищата. Тази година отново е изготвен и утвърден план за конкретни дейности в хода на акцията.

По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите училища, особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията дните 23-29 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност.

На 28-ми септември ще се проведе Ден на превенцията в национален мащаб, както и традиционния ХХVІI Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2019“ в гр. Плевен.

 

Решаващата роля за безопасността на детето, все пак имат родителите. Препоръчваме им да използват първите дни на учебната година, за да им припомнят правилата за безопасно движение на пешеходците.

• Ако нямат  възможност да водят и вземат малкия ученик от училище, нека определят кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само и да го проходят заедно, няколко пъти.  
• Ясния регламент също е от полза – уговореният и спазван час на прибиране, спестява много излишни обаждания до роднини, полиция, бърза помощ.
• Основните неща, които детето трябва да знае, за да е в безопасност са:
- къде да пресича (уговорете с него на кое кръстовище да пресича)
- как да пресича -   как да се огледа и на какво разстояние трябва да бъде отдалечен автомобила, за да предприеме пресичане.  
- кога не бива да пресича – например пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил
- къде да играе безопасно, след като си подготви уроците за следващия ден.
• Детето се нуждае преди всичко от практически тренинг как да оцелява на улицата, само теорията не му е достатъчна. Детето трябва да се научи да мисли, действа и да взема решения като участник в движението.  

И най-важното: ДЕТЕТО МОЖЕ ДА ЗНАЕ ПРАВИЛАТА, НО ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ВИЖДА. ПРИМЕРЪТ НА РОДИТЕЛЯ Е МНОГО ВАЖЕН !

 

 


От Отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“, в помощ на възрастни и подрастващи, са изготвени 
Практически препоръки за безопасност на пътя

 

11 сеп 2019

Затруднено е движението по пътя Русе – София, в района на с. Пейчиново, заради тежка катастрофа

 

Сигнал за тежък пътен инцидент е получен, чрез тел. 112, днес в 16:24 часа. По първоначални данни катастрофата е станала по пътя Русе – Плевен, в района на с. Пейчиново, където са се ударили челно лек автомобил с ТИР и водачът на леката кола е загинал на място. Веднага към местопроизшествието са изпратени екипи на спешна помощ, полицията и пожарната. Към момента няма данни за други пострадали. Движението по главния път не е преустановено, но е затруднено в района на инцидента, регулира се от полицията, като се пропуска в едната лента.

Местопроизшествието е запазено от униформените и предстои извършване на оглед от дежурна оперативна група на ОДМВР – Русе. Причините и обстоятелствата, довели до тежкия пътен инцидент предстои да бъдат изяснени.

10 сеп 2019

График на мобилните екипи от ОДМВР-Русе за месец септември 2019 година ​ ​


През месец септември 2019 година 
мобилните екипи от ОДМВР-Русе ще осъществяват срещи и прием на граждани в населените места в областта по следния график:
   

населено място

дата

час*

с. Юделник
с. Кошарна
с. Черешово
с. Борисово


12.09.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.

с. Просена
с. Хоанца
с. Долно Абланово
с. Ново село


19.09.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.

с. Красен
с. Божичен
с. Иванов
с. Кошов


26.09.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.

 * Гражданите ще се уведомяват, чрез кметовете или представителите на съответната местна администрация за местата на срещите и по-конкретни часове.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. По разпореждане на главния секретар на МВР, от месец ноември 2017 година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможност пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

 

 

10 сеп 2019