МВР

ОД Русе

 

Новини

Информация за административното обслужване на граждани при издаване на български документи за самоличност

Звената на сектор „БДС“ при ОДМВР - Русе ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на извънредните избори на 11 юли

 

 

 

Във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 11.07.2021 г. и  големия брой лични карти,  чийто срок изтича през 2021 г. ОД МВР – Русе уведомява гражданите, че заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане на срока на валидност на притежаваните документи.


Напомняме:

** За улеснение, гражданите могат да подадат заявления за лична карта и/или паспорт, във всяко звено „Български документи за самоличност“ на територията на област Русе  /в сектора в ОД МВР-Русе, РУ – Бяла, РУ – Две могили, РУ – Сливо поле и РУ – Ветово/, ако имат постоянен адрес на територията на областта. Готовите документи се получават от същото звено, където е подадено заявлението.

** Удължаването на валидността на личните карти и паспорти /съгласно разпоредбите на §10 ал.2 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение/ се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина – при условията на реципрочност.

** Крайният  срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 /тридесет/ дни, след датата на изтичане валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20.00 /двадесет/ до 150.00 /сто и петдесет/ лева.

 

** Административното обслужване на гражданите в сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР-Русе, в звеното, което се намира в сградата на бул. Ген. Скобелев 49, се осъществява след предварително записан час на телефонен номер 082/88 22 88.

Припомняме, че тази промяна в организацията на работа се наложи от 1 ноември 2020 година, във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната, с цел да не се получава струпване на хора, както и да се намали времето за изчакване извън сградата /което е неприятно, особено при неблагоприятни метеорологични условия/.

Създадената организация не е променена към момента и всички граждани, които желаят за подадат заявление за издаване на лична карта и/или паспорт, както и да получат готовите си документи, ще трябва да заявят/запишат предварително час за обслужване, като се обадят на телефонен номер 88 22 88 с код за град Русе 082, в работно време: понеделник – петък,  от 8.30 часа до 17.30 часа.

Можете да планирате подаването на заявление до три месеца напред.

Ако се налага подаване на заявление с такса за експресна поръчка ще бъдете приети без предварително записан час.

 

 

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Русе ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на извънредните избори за Народно събрание

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат извънредните избори за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 09 юли 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 

  1.  Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР и РУ при ОДМВР за дните от 06 юли 2021 г. до 10 юли  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 11 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 10.07.2021 г. (събота) и на 11.07.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР.
  2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 11 ЮЛИ 2021 Г.

 

15 юни 2021

39-годишен пиян и дрогиран, счупил стъкло на входна врата в сградата на ОДМВР – Русе, е задържан от полицията

 

Инцидентът е станал около 06:40 часа тази сутрин, когато на главния пропуск в сградата на областната дирекция се е появил въоръжен с нож мъж, във видимо неадекватно състояние. Ползвайки ножа, той счупил стъкло на входната врата и избягал в неизвестна посока. Веднага бил подаден сигнал към дежурните полицейски наряди. В резултат на предприетите незабавни заградителни действия мъжът бил задържан минути след това в централната част на града. При задържането мъжът не е оказал съпротива. Установена е самоличността му – 39-годишен русенец. Тестове за алкохол и за наркотици показали високо съдържание на алкохол в кръвта му, отчетен е и положителен резултат за метамфетамин.

Мъжът е отведен в болница „Канев“ в Русе, за да му бъде оказана медицинска помощ, тъй като при инцидента е получил порезни рани, след което е задържан в полицията за срок до 24 часа. Към момента не са постъпвали сигнали за пострадали хора или други нанесени щети. Работата по изясняването на случая продължава в рамките на образувано досъдебно производство.

 

10 юни 2021

Модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита в рамките на проведена специализирана операция

Действията са осъществени от служители на ГДНП и техни колеги от ОДМВР Пловдив, Русе и Хасково под наблюдението на прокуратурата; задържани са двама мъже за производство и разпространение на наркотици

 

Операцията, утвърдена от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР гл. комисар Стоян Темелакиев, е проведена на 7 и 8 юни на територията на областите Пловдив, Русе и Хасково. Действията на криминалистите са координирани от ГДНП и са осъществени под надзора на прокуратурата. 

В хода на операцията на територията на гр. Русе е установено помещение за отглеждане на растения от рода на конопа, оборудвано с високотехнологично съоръжение. В момент на полагане на грижи за растенията е задържан 46-годишен мъж от Тополовград. От помещението са иззети  620 растения с височина над 150 см и везни. Процесуално-следствените действия продължили и в жилище в Русе, обитавано от мъжа, където са открити  малко количество амфетамин на прах и марихуана, а на адреса му в Тополовград са установени и иззети половин килограм суха тревиста маса, реагирала на канабис при извършения полеви тест, както и везна.

В рамките на операцията, на територията на Тополовград, е установен и 40-годишен местен жител, съпричастен към случая. От дома му е иззет още половин килограм канабис.

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжете са задържани, с прокурорско постановление са им повдигнати  обвинения по чл. 354 а, ал 1, вр. чл. 354 в от НК. Работата по разследването продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура - Русе.

 

 

 

08 юни 2021

СЪС ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪР БОЙКО РАШКОВ, РЪКОВОДСТВОТО НА ОДМВР - РУСЕ СЕ ПОЕМА ОТ СТАРШИ КОМИСАР МИРОСЛАВ ДАМЯНОВ

Старши комисар Мирослав Дамянов е новият директор на Областната дирекция на МВР в Русе. Той поема ръководството със заповед на министъра на вътрешните работи от 3 юни.

Днес старши комисар Дамянов бе официално представен пред ръководния състав на ОДМВР - Русе от заместник-министър Венцислав Катинов.

Мирослав Дамянов е роден през 1975 г. в гр. Русе. Завършил е висше образование през 2000 г. във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност /ВИПОНД/ - МВР, специалност "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред", а през 2009 година се е дипломирал и като „Магистър“ в специалност „Право" в Русенски университет „Ангел Кънчев".
Професионалната си кариера в системата на Министерството на вътрешните работи започва през октомври 2000 г. в Първо РУ при ОДМВР-Русе, като разузнавач в „Криминална полиция“. От 2010 до 2018 година заема длъжността началник на група в сектор „Криминална полиция“ към Първо РУ, а след това до момента е началник на районното управление в гр. Две могили.  

Досегашният директор на ОДМВР – Русе Теодор Атанасов напуска системата на МВР.

 

 

04 юни 2021

Сирени в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

2 юни в 12 часа

 

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Точно в  12:00 часа, в продължение на 2 минути,  сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат и останат на място.

 

 

 

****

С решение №211/31.05.1993 година на Министерския съвет, 2-ри юни е обявен за ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, чиято памет се почита с вой на сирени.

В изпълнение на чл.34 от „Наредба за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност”, приета с ПМС №48 от 01.03.2012 година, обн. ДВ бр.20 от 09.03.2012 година, изм. и доп. ДВ бр.61 от 02.08.2019 година, на 2 юни в 12:00 часа се провежда тест със сиренната система.  Той се изпълнява, чрез реално задействане на крайните акустични устройства (сирени) в продължение на две минути, като се излъчва акустичния сигнал „Въздушна опасност”.

 

 

31 май 2021

ДЕТСКИ ПРАЗНИЦИ С УЧАСТИЕ НА ПОЛИЦАИ И ПОЖАРНИКАРИ НА 1 ЮНИ

 

ДВЕ МОГИЛИ

 

Районно управление – Две могили, при Областна дирекция на МВР – Русе, съвместно с РСПБЗН – Две могили, при Регионална диракция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Русе и със съдействието на Община Две могили, организират празнично отбелязване на Деня на детето – 1 юни с провеждането на превантивно – образователно мероприятие под надслов „БЪДИ ОТГОВОРЕН!“.

То ще се състои на 1 юни 2021 г. в град Две могили, от 10:00 часа в района на площад „Филип Тотю“, пред сградата на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“.

По време на събитието подрастващите, техните родители, преподаватели и близки ще могат, чрез практически и нагледни средства, да се запознаят с професията на полицаите и пожарникарите и ще могат да разгледат използваните от тях униформи, техника и помощни средства.

 

 

 

РУСЕ

Със служители, техника, помощни и специализирани превозни средства ОДМВР  - Русе и РДПБЗН – Русе ще се включат в общоградските събития, свързани с честването на Деня на детето в град Русе.

Полицаите и пожарникарите ще очакват малките си и по-големи приятели от 10:00 до 13:30 часа на паркинга на ул. „Църковна независимост“ до Съдебната палата, където ще бъдат разположени със специализираната си техника и оборудване.28 май 2021