МВР

ОД Смолян

 

За областта

   Област Смолян се намира в Южна България и е разположена в централната част на Родопите на територия от 3231,8 кв.км. Граничи с областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Благоевград, като на юг областната граница съвпада с държавната граница с Република Гърция. Областта е административно разделена на 10 общини - Община Баните, Община Борино, Община Чепеларе, Община Девин, Община Доспат, Община Мадан, Община Неделино, Община Рудозем, Община Смолян и Община Златоград. В област Смолян са разположени 243 населени места, от които 8 са градове и 235 села. Населението е 121 752 души /по данни на НСИ от Преброяването на населението през февруари 2011г./
   В област Смолян съществува сравнително добре изградена пътна мрежа. Основните пътни артерии са: Смолян-Пловдив; Смолян-Девин-Пазарджик; Смолян - Доспат – Гоце Делчев; Смолян-Ардино-Кърджали. Най-натоварена и имаща социално и икономическо значение се явява пътната артерия Смолян - Пловдив. 
   Релефът е планински - областта обхваща източната част на Родопите - вековни иглолистни гори и пасища. Природата на Родопите е идеално място за зимен и летен, селски, ловен и еко-туризъм. По-голямата част от населените места са туристически центрове. Някои от природните забележителности в област Смолян са биосферните резервати Казаните, Сосковче, Момчил дол и Амзово, феномените Чудните мостове, Триградското ждрело, пещерите "Дяволското гърло", Ухловица и Ягодина.

 

   В област Смолян, на около 15 км от гр.Смолян се намира и курортния комплекс Пампорово. Той е един от най-слънчевите планински курорти в България – слънчевите дни в годината тук са повече от 240. Климатът е мек, със силно Средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8,5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150 см. Надморската височина на курорта е 1 650 м, като най-високият връх е Снежанка – 1 926 м. В Пампорово основният туристически поток е през зимните месеци, защото курортът е пригоден предимно за ски-спортовете. Почти всички ски-писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци. Връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.