МВР

ОД Смолян

 

Новини

Полицейски служители изнасят беседи по пътна безопасност в училищата на територията на област Смолян

Служители на ОДМВР-Смолян изнасят беседи по пътна безопасност пред учениците от местните училища. Инициативата е традиционна за областната дирекция и се реализира със старта на всяка нова учебна година, тя е и част от мерките заложени в полицейската акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Беседите се провеждат по график, одобрен от Регионалното управление на образованието в областния град, като са обхванати максимален брой паралелки от всички училищни степени.

Вчера пътните полицаи бяха в ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Смолян, при ученици от  I до VII клас. Пред най–малките възпитаници на училището, полицейски инспектор Стефан Христов от група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в ОДМВР-Смолян, поднесе в достъпна форма и по интересен начин беседата, като ги учеше как да се движат безопасно и да бъдат внимателни. Разказа им за опасностите на улицата и как да се пазят. Припомни им нагледно правилните места и начините за пресичане на пътното платно при движение. Разясни и предпазните мерки при каране на велосипед, тротинетка и ховърдборд. Пред по-големите ученици беше засегнат въпросът за рисковете от безразсъдното поведение на пътя и управлението на моторни превозни средства от неправоспособни или употребили алкохол или наркотични вещества водачи. Учениците получиха информация и ценни съвети как да се грижат за безопасността си като участници в движението в качеството на пешеходци или пътници.

Децата посрещнаха с радост гостуването на служителите на реда, като задаваха много въпроси и споделяха свои наблюдения. Партньорството между смолянската полиция и училищата в региона в различни превантивни инициативи, е традиционно и полезно за формирането на отговорно поведение и дисциплинираност на подрастващите.

 

 

 

 

13.10.2021 г.                                                  Говорител на ОД МВР – Смолян

гр. Смолян


13 окт 2021

ОДМВР - Смолян обявява конкурс за осем вакантни длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка.

Съгласно заповед на Министъра на вътрешните работи в Областна дирекция на МВР – Смолян е обявен конкурс за назначаване на държавна служба за вакантни младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, както следва:

  • полицай - старши полицай - 3 (три) вакантни длъжности;
  • младши автоконтрольор II – I степен - 4 (четири) вакантни длъжности;
  • младши полицейски инспектор – 1 (една) вакантна длъжност.


Документите за участие в конкурса ще се приемат в звено „Човешки ресурси“  при ОДМВР – Смолян до 18.10.2021 г. включително, на адрес: гр. Смолян, бул. „България” № 67, всеки работен ден от 10.00 ч. до 11.30 ч. и от 13.30 ч. до 16.30 ч.

Телефон за връзка 0301/35314


Последващата информация, за хода на конкурса, ще бъде публикувана в електронната страница на ОДМВР Смолян в рубриката „Конкурси”.

Конкурси


06 окт 2021

Ловен сезон 2021/2022 г.

Осъществяване на превенция и контрол за обезпечаване на неговото нормалното протичане

Във връзка с предстоящото откриване на новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня на 02.10.2021 г., са взети всички необходими мерки за безопасно протичане. Подписан е оперативен план за взаимодействие между Областна дирекция на МВР -  Смолян, Регионална дирекция по горитеСмолян, Южно – централно държавно предприятие – Смолян и ловните сдружение с цел осъществяване на превенция и контрол по време на провеждане на ловните излети в горските масиви на територията на областта.

В ход е извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните структури на територията на ОД МВР – Смолян. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.

От извършен анализ от изминалите ловни сезони са изведени най-честите причини за допускане на инциденти:

 - стрелба по шум или неясно видима цел;

 - използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

 - неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;

-  самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;

-  употреба на алкохол и упойващи вещества.

В област Смолян има 2962 физически лица с разрешение за носене на оръжие с ловни цели. През изминалия ловен сезон 2020/2021 г. е констатирана една злополука с ранен, след като ловецът е допуснал една от посочените причини за възникване на инцидента - неправилно боравене с огнестрелно оръжие.

Това е поводът да се напомнят някои от основните правила за безопасно поведение:

- участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;

- стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;

- стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

От утре започват съвместни проверки с представители от Регионалните дирекции по горите, държавните предприятия  в ловно стопанските райони на област Смолян, като ще се следи за актуални, заверени ловен билет и членска карта и разрешително за лов попълнено с всички реквизити (срок, място, вид дивеч и др.). През миналия ловен сезон са проверени 78 ловни дружни и 1980 ловци, като не са констатирани нарушения по Закона за лова и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

 

 

 

01.10.2021 г.                                                  Говорител на ОД МВР – Смолян

гр. Смолян


01 окт 2021

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян уведомява жителите и пребиваващите на територията на град Смолян и областта, че днес - 1 октомври 2021 година в 11 часа ще бъде задействана сиренната система, чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.

 

Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението се тества два пъти годишно, в първия работен ден на месец април и на месец октомври в цялата страна, чрез задействане на акустичните сигнали, в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност (приета с ПМС № 48 от 01.03.2012 г., обн. ДВ бр.20 от 09.03.2012 г.). Целта на тренировката е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите. Дейностите по теста се контролират и ръководят от регионалните дирекции при ГДПБЗН – МВР.


01 окт 2021

Пожарникарите с атрактивна демонстрация в центъра на Смолян

Проявата е част от мероприятията заложени в „Седмицата на пожарната безопасност“. Смолянските огнеборци демонстрираха техника и аварийно-спасителна дейност в центъра на областния град. В действие влязоха три противопожарни автомобила, 30 - метрова автомеханична стълба и друго специално оборудване. Десетки малчугани се докоснаха до работата на огнеоборците. Те имаха възможност да се снимат в пожарен автомобил, да се качат в него и да си сложат каска. Атрактивно и интересно за жителите на града беше да наблюдават, как се действа при тежко пътно произшествие, когато се налага пострадалият бързо да бъде изваден от силно деформиран автомобил. В демонстрацията заедно с пожарникарите участие взеха членовете на Доброволното формирование към Община Смолян. Младежите – доброволци от Българския червен кръст – гр. Смолян пък демонстрираха техниките за оказване на спешна медицинска помощ на пострадалите.                                                                               

В такива екстремни и кризисни ситуации са необходими комплекс от качества – отдаденост, концентрация, самообладание, бързина и точна преценка, за да бъде спасен човешки живот.

17 сеп 2021

Акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Във връзка с началото на учебната година ОД МВР – Смолян стартира превантивна кампания за лична безопасност на учениците на територията на областта.

С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най – уязвимите групи участници в движението по пътищата – децата, със старта на първия учебен ден до краят на м. октомври ще се проведе традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“.  Успоредно с това ще продължат и полицейските операции за спазване ограничение на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата, а и на всички участници в движението, като активният контрол ще се осъществява през цялата учебна година на територията на областта.

Преди началото на учебната година са проведени срещи с ръководствата на учебните заведения за осъществяването на пропускателния режим, връзката с полицейските органи при конфликтни ситуации или съмнителни лица край училищата, извършени са охранителни проверки на сградите.  Осъществено е и традиционното партньорство с Регионалното управление на образованието за конкретни мерки при откриването на учебната година и опазването на обществения ред. Продължава и програмата „Работа на полицията в училищата“ с основни акценти върху личната сигурност на децата, безопасно поведение на пътя, тежките последици от употреба на наркотичните вещества, превенция на агресията в училищата.

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.   През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.   По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

Там където е било необходимо са извършени или са в процес на извършване на дейности по освежаване на пътната маркировка, монтиране на допълнителни предпазни парапети указателни табели или пътни знаци.

Решаваща роля за безопасността на децата все пак имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение, като пешеходци.

 

Основни препоръки на „Пътна полиция“ – в прикачения файл.


14 сеп 2021

Регионална дирекция ПБЗН - Смолян провежда редица мероприятия по случай "Седмицата на пожарната безопасност"

На 14 септември се отбелязва професионалният празник на служителите от структурите за “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. В периода от 13-ти до 19-ти септември 2021 г. на национално ниво традиционно се провежда „Седмица на пожарната безопасност”. Организираните мероприятия през този период целят повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защита на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян планира следните инициативи:

- На 14.09.2021г. в 11.00ч. с поднасяне на венци и цветя на паметника на героите –костница (в кв. Райково), ще бъде почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари.

- Във всички служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в областта през седмицата ще бъдат организирани дни на отворените врати.

- През седмицата 13-ти – 19-ти септември в Районните служби “ПБЗН” ще бъдат разкрити и приемни за граждани, в които те ще могат да получават консултации по различни въпроси, свързани с пожарната безопасност.

- Предвидени са срещи с общинските ръководства и директори на училища.

- Районните служби ПБЗН ще проведат демонстративни занятия за запознаване на гражданите с възможностите на противопожарната техника, с наличната екипировка и оборудване, както и с уменията на огнеборците да боравят с тях в различни аварийни ситуации (в гр. Смолян демонстрацията ще бъде на 16.09.2021 г. от 16.30 до 18.30 часа на площад „Свобода“, стар център ).

- Огнеборците ще организират състезания, викторини, игри с тематика в областта на пожарна безопасност и защита на населението за деца и ученици.

- Във връзка с празника ще бъдат уважени и бившите пожарникари, ще бъдат организирани срещи с тях, на които младите огнеборци ще имат възможност да  обменят опит с ветераните.

- Служителите на Регионална дирекция ПБЗН – Смолян организират и дарителска кампания в помощ на децата на загинали служители. Към момента от районните служби са събрани и приведени по дарителска сметка в помощ на дете на загинал пожарникар от гр. Чепеларе, сумата от 1178 лв.

- За постигнати високи професионални резултати и във връзка с професионалния празник са наградени двадесет и девет служителя на РД ПБЗН – Смолян.

За проявено себеотрицание, изключителен професионализъм при изпълнение на служебните задължения, свързани с ограничаването, потушаването и недопускане разпространението на огън към населени места при възникналите масови горски пожари на територията на Република Северна Македония, със заповед на Министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, с „КОЛЕКТИВНА  ПАРИЧНА НАГРАДА“ са наградени седемнадесет служителя. Други трима огнеборци са с „ПИСМЕННА ПОХВАЛА“ от Министъра на МВР, наградени за конкретен личен принос при изпълнение на служебните задължения. Със заповед на директора на Главна дирекция ПБЗН главен комисар Николай Николов са наградени седем служителя с „ПИСМЕННА ПОХВАЛА“. Същата награда е и за още двама пожарникари, дадена от директора на РД ПБЗН комисар Симеон Цървуланов.


Информация с подробности около планираните мероприятия може да се видят в прикачения файл.


13 сеп 2021

Мобилен екип на отдел БДС при ОД МВР - Смолян прие заявления за подмяна на лични документи на лица с инвалидност в осем населени места в областта

Днес - 10 септември, служители от ОДМВР-Смолян с мобилна биометрична станция осъществиха прием на заявления за издаване на лични документи на лица с инвалидност в осем населени места в областта.

Тази услуга е за неподвижни и трудноподвижни лица, която се осъществява след предварителна заявка. Необходимо е да се подаде писмено искане до директора на ОДМВР-Смолян, като се приложи експертно решение от ТЕЛК. Искането да съдържа информация за лицето, което трябва да бъде посетено, да бъде посочено лице за контакт. Искането се изпраща по пощата на адрес: ОДМВР-Смолян, гр. Смолян, бул. „България“ № 67 или на електронна поща: [email protected]

Важно е да се знае, че заявления за издаване на документи за самоличност може да се подават и преди изтичане на срока на тяхната валидност.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис могат да се възползват като подадат заявление онлайн чрез Портала за електронни административни услуги на МВР на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg

Ежедневна информация, свързана с издаването на българските лични документи може да се получи на телефони: 0301/35301 0301/35362


10 сеп 2021