МВР

ОД Смолян

 

Новини

График на планираните срещи на мобилните екипи от ОДМВР – Смолян в малките населени места през месец август 2021 г.

През месец август 2021 г. по утвърден график от директора на ОДМВР- Смолян мобилни екипи, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“ и секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“ и представител на РСПБЗН - Смолян, ще посетят малки населени места и проведат срещи с представители на местната власт и жители по въпросите на сигурността и реда, както следва:

На територията на община Смолян

- с. Чокманово -         на 11.08.2021 г. – 10:30 ч.

- с. Смилян -               на 11.08.2021 г. – 11:30 ч.

- с. Могилица-            на 11.08.2021 г. – 13:30 ч.

- с. Арда -                    на 11.08.2021 г. – 14:30 ч.

 

На територията на община Златоград

- с. Бурево -                 на 18.08.2021 г. – 11:00 ч.

- с. Средец -                 на 18.08.2021 г. – 13:00 ч.

- с. Изгрев -                  на 18.08.2021 г. – 14:00 ч.

- с. Диманово -             на 18.08.2021 г. – 15:00 ч.

 

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. При тези срещи  гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали за  закононарушения, за нарушения на обществения ред, за подготвяни и за извършени престъпления, както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.


28 юли 2021

Стартира специализирана полицейска операция за контрол на водачите, управляващи мотоциклети

От днес до краят на месец август на територията на РУ – Девин при ОДМВР Смолян, ще се проведе специализирана полицейска операция за контрол на водачите, управляващи мотоциклети. Акцията е във връзка с усложнената пътнотранспортна обстановка и зачестилите тежки ПТП с ранени лица с участието на мотоциклети. Само за изминалите две седмици трима мотоциклетисти са пострадали при настъпили пътни инциденти в този район.

Екипите на “Пътна полиция” ще следят основно за правоспособност на водачите на двуколесни и триколесни МПС, регистрация на мотоциклетите, състояние и видимост на табелата с регистрационен номер, недопускане управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества и техните аналози, използване на защитни каски от водачите и пътниците.

При установяване на нарушения за Закона за движение по пътищата ще се предприемат незабавни действия за санкциониране на нарушителите.

 

От 14 до 18 юли тече и друга акция по безопасност на движението на територията на ОДМВР – Смолян, в нея се осъществява контролната дейност за неизправните шумозаглушителни устройства на превозните средства. В хода на засилените проверки  се следи за техническата изправност на автомобилите, наличието на монтирани шумоусилващи устройства и други нарушения на ЗДвП.

 

 

 


16 юли 2021

Изборният ден в област Смолян започна в спокойна обстановка

Изборният ден започна в 07:00 часа, секционните помещения на територията на региона са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл [email protected]

В днешния ден служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Смолян, ще работят от 08:30 до 19:30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Областна дирекция на МВР - Смолян е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.


11 юли 2021

Служителите на звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на извънредните избори за Народно събрание

Служителите на звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на извънредните избори за Народно събрание

Във връзка с провеждане на избори за Народно събрание на Република България на 11.07.2021 г. звената “БДС” при ОДМВР Смолян ще работят извънредно със следното работно време:

•           На 10.07.2021г. /събота/ от 08:30 часа до 17:30 часа / Гражданите подават искане до 17:00 часа/

•           На 11.07.2021г. /неделя/ от 08:30 часа до 19:30 часа / Гражданите подават искане до 19:00 часа/


Целта е българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на гражданите, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването и, или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 09 юли 2021 г., по искане на лицето, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласува.


За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в  звената „Български документи за самоличност“;

2. Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборите за Народно събрание се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.


УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 11  ЮЛИ 2021 г.

08 юли 2021

Ден на отворени врати в РУ - Златоград

В Районно управление - Златоград се проведе  ден на отворени врати. На служителите гостуваха 35 деца от зелено училище при Център за подкрепа и личностно развитие гр. Златоград. Те бяха посрещнати лично от ръководството на участъка, които ги запознаха с отговорната професия на полицая. Малчуганите имаха възможност да посетят работните места на служителите, дежурната част, помещенията за арест, стаята за разпознаване. Видяха какви помощни средства използват полицаите, пистолети, снаряжение, щитове, каски, бронежилетки и др. С интерес разгледаха служебния полицейски автомобил, и мотоциклет, като особено любопитно за тях бе това, което го отличава от останалите МПС -та– специалната звукова и светлинна сигнализация. Не бе пропусната и актуалната за лятната ваканция тема за пътна безопасност, как се пресича на пешеходна пътека и правилата за управлението на велосипеди и тротинетки.  За интересното изживяване децата се отблагодариха, изпълнявайки песен и танц и подариха специално нарисувана за своите домакини картина.

07 юли 2021

Полицаи от ОДМВР - Смолян задържаха лице организирало предлагане на имотна облага с цел да склони другиму, да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия

На 5 юли в полицията е получена информация за мъж на 32 години от Смолян, който организирал даване на имотни облаги с цел гражданите да упражнят избирателните си права в подкрепа на определена политическа партия, съобщи на брифинг днес директорът на ОДМВР – Смолян старши комисар Николай Димов. Сформиран е екип от разследващи полицаи за установяване на цялостната престъпна дейност на мъжа, изяснена е схемата: човекът предлагал да осигури до 100 избиратели, които да дадат вот за определената политическа партия и кандидат срещу определена парична сума, която в момента на задържането е била обект на преговори. Действията се провеждали в условията на конспиративност, в затворен приятелски и роднински кръг, като били използвани и приложения в социалните мрежи, които също са обхванати, поясни директорът на ОДМВР. На мъжа е наложена мярка за задържане до 72 часа и ще бъде внесено искане за постоянното му задържане под стража. Предстои разпит на свидетели, съобщи окръжният прокурор Недко Симов. Първоначалните сведения се потвърждават и затова сме пристъпили към привличане на мъжа към наказателна отговорност, допълни той и призова всички граждани да подават сигнали, тъй като с активното съдействие на гражданското общество могат да бъдат разкрити всички престъпни посегателства срещу политическите права на гражданите. Ще бъдат разпитани и всички хора в списъка, за да се установи свързаността им със случая, посочи наблюдаващият прокурор Татяна Найденова.

 


07 юли 2021

Награди за служители на ОДМВР – Смолян, по случай Празника на МВР

Във връзка с професионалния празник на служителите от системата на Министерството на вътрешните работи – 5 юли и честването на 142 години от създаването на вътрешното ведомство, за постигнати високи професионални резултати и съществен принос при изпълнение на служебните задължения със заповед на старши комисар Николай Димов директор на ОДМВР - Смолян с отличие «ПИСМЕНА ПОХВАЛА» бяха наградени четирима служители от сектор „Пътна полиция“ и отдел „Охранителна полиция“ на ОДМВР – Смолян, те са: младши инспектор Ангел Димитров Марчев; младши инспектор Атанас Ангелов Мирчев; младши инспектор Александър Захариев Милковски; младши инспектор Съби Христов Бунев.

С «ГРАМОТА ЗА ЗАСЛУГИ», за съществен граждански принос за разкриване на престъпление – домова кражба, навременно оказвано съдействие в работата на органите на МВР – Смолян, свързано с отлично заявена гражданска позиция и личен ангажимент бе награден смолянчанина Петър Иванов Батинков.

 

От името на ръководството на МВР и лично от свое име, старши комисар Николай Димов поздрави служителите по случай празника. Той изрази своето уважение и признателност към всеотдайността и професионализма им, с които срещат предизвикателствата на днешното динамично време и се грижат за опазване на обществения ред, за съхраняването на правата и свободите на гражданите, както и опазване на техния живот и имущество.  Пожела на служителите и техните семейства здраве, силен дух, лично щастие и благополучие.


05 юли 2021