МВР

ОД Смолян

 

Новини

Как да се предпазим в горещото време

Препоръки:

Ограничете извършването на дейности на открито в най-горещите часове на деня - между 11 и 15 часа;
    - Между 12 и 16 часа  ползвайте помещенията с климатик или най-сенчестото място в стаята или офиса;

 • При разходка използвайте сенчести маршрути и периодичноправете кратки почивки;
 • За светлокожите са опасни не само слънчевите лъчи, могат да се получат-слънчев удар, изгаряния и други;
 • Да се пазят сърдечно болните. Кръвоносните съдове се разширяват от топлината, това може да понижи стойностите на кръвното налягане, прегряването води до унесеност, делириум, даже бълнуване;
 • На открито използвайте шапки с широка периферия;
 • Носете светли и проветриви (широки) дрехи, дори навлажнени, изпаряват вода и тялото остава защитено за по-дълго време;
 • За да се предпазите от топлинен удар, пийте много течности. Използвайте по-големи количества - над 2литра. Специалистите препоръчват да се пие вода винаги, щом усетите жажда. Желателно е течностите, да съдържат сол - тялото я губи с потта. Айрян, бульони, натурални сокове са най-подходящите напитки, които предотвратяват дехидратацията;
 • Внимавайте с разхлаждането в басейни и в морето, рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането;

   


       -   Алкохолът е абсолютно противопоказен !!!

   

   

  При нужда незабавно позвънете на:

   

  „ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ НОМЕР ЗА СПЕШНИ     ПОВИКВАНИЯ ” - телефон – 112

   

       Полезно е да знаете още:

   

 • Телефон 112 е Единен номер за спешни повиквания в Европа.

   

 • На телефон 112 може да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при пожари, катастрофи, бедствия, аварии, терористични актове, както и в случаи на нарушаване на обществения ред;

   

 • Вашето обаждане се приема от оператор. Бъдете максимално ясни и точни при съобщаване на информацията и мястото на инцидента;

   

 • Телефон 112 се избира без код. Обаждането е безплатно;

 • Системата 112 отсява фалшивите сигнали. Недобросъвестните обаждания се санкционират по установения законов ред;

03 юли 2019

Турнир по стрелба

    По повод 140-та годишнина от създаването на Министерство на вътрешните работи и 60 години от създаването на ОДМВР – Смолян, днес на стрелбището на ОДМВР-Смолян се проведе турнир по стрелба. 12 отбора премериха сили в състезание по стрелба с пистолет. Участниците бяха, както следва: два отбора от РУ-Смолян, два отбора 101 алпийски полк, ОДМВР – Смолян, отдел „Разследване“ при ОДМВР-Смолян, Затворническо общежитие – Смолян, РУ. Девин, ОДМВР-Смолян, РУ-Златоград, РУ-Мадан, РДГП-Смолян.  В отборното класиране на първо място е отборът на РУ-Смолян – мъже. На второ място се класира отборът на 101 алпийски полк –мъже,  на трето място е отборът на ОДМВР-Смолян. Четвъртото място е за отборът на РУ-Мадан.  При индивидуалната надпревара първи се класира Никола Керемедчиев –РУ-Смолян, втори е Радван Сираков – 101 алпийски полк, и на трето място Иван Бялков – 101 алпийски полк. Четвърти се класира Божидар Георгиев – РУ-Чепеларе. Директорът на ОДМВР-Смолян – ст.комисар Николай Димов поздрави всички участници, връчи грамоти на отличилите се и пожела на всички здраве и професионални успехи в борбата с престъпността и осигуряване на ред и законност.

03 юли 2019

Ден на отворените врати

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ,

Днес в ОДМВР-Смолян се проведе инициативата „Ден на отворените врати“ с участието на студенти от ВСЕ „Черноризец храбър“. Повече от 20 студенти от различни специалности посетиха различни кабинети в областната дирекция, където лично директорът на ОДМВР-Смолян – ст.комисар Николай Димов, ги запозна с историята на МВР и смолянската дирекция, различните направления на дейност и приоритетите в работата на полицията. Младежите разгледаха специализирания автомобил за просещаване на местопроизшествия, посетиха дежурната част, научно-техничеката лаборатория, кабинети на служители. В малката зала на ОДМВР-Смолян бяха дискутирани различните криминогенни фактори и влиянието им върху нивото на престъпността, взаимодействието между институциите в осигуряването на добър обществен ред и безопасност, както и ролята превенцията и предотвратяването на престъпления за усещането за сигурност у гражданите.

Инициативата е част от мероприятията, насочени към честването на 140 години от създаването на МВР и 60 от създаването на ОДМВР-Смолян.

С концерт на талантливи полицаи, на деца на служители различни структури на ОД МВР – Смолян, със специалното участие на звездата от Х-фактор – Мирослава Тодорова, както и участието  на певицата Златина Узунова и гайдаря Никола Марковски, детска формация „Орфееви звуци и смесена детска формация „Бойка Присадова“, с атрактивни демонстрации, състезания и изложба на оръжия и помощни средства, ОДМВР- Смолян ще отбележи професионалния празник на служителите от МВР – 140 години от създаване на министерството и 60 години от създаването на смолянската дирекция

На 5-ти юли 2019г. се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./

С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

 През 2019 година се честват 60-години от създаването на ОДМВР – Смолян. На 23.01.1959 година с Указ на Министерския съвет, Република България се разделя по нов териториален и административен принцип. Формира се окръжно управление на МВР, ръководено от началник и заместник началници по държавна сигурност, милиция и противопожарна охрана.

 

Във връзка с честването на професионалния празник на служителите от МВР – 5-ти юли и 60 години от създаването на ОД на МВР – Смолян, ще се проведат следните мероприятия:

На 24.06.2019г. стартира кръводарителска кампания, в която взеха участие служители от всички структури на ОДМВР-Смолян. Кампанията ще приключи на 02.07.2019г.

На 03.07. 2019г. на стрелбището на ОДМВР-Смолян ще се проведе турнир по стрелба с пистолет.

На 04.07.2019г. във всички Районни управления при ОДМВР-Смолян ще се проведат ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ. На гостите ще се показват патрулните автомобили, технически и помощни средства, кабинета на началника, помещенията за задържане и за полицейска закрила на деца, оперативната дежурна част и др.

            На 04.07.2019г. от 10:30 часа в ОДМВР-Смолян ще се проведе брифинг с участието на представители на местните и централни медии на тема „Резултатите от работата на служителите в ОДМВР-Смолян през първото шестмесечие на 2019г. в борбата с престъпността и осигуряването на добър обществен ред“.

            На 04.07.2019г. от 16:30 часа в сградата на ОДМВР-Смолян ще бъде открито изложение на оръжия, технически средства и помощни средства, използвани в ежедневната работа на служителите от ОДМВР – Смолян.

 На 04.07.2019г. от 17:00 часа в ОДМВР-Смолян от 17:00 часа на Амфитеатър на Стар център ще се проведат демонстрации по полицейска лична защита  и бойни изкуства, работа със служебно куче и демонстрация на „Специализирано тактическо звено за бързи действия“ при ОДМВР-Смолян.

            Празникът ще продължи с благотворителен концерт, средствата от който ще бъдат разпределени на децата на загинали полицаи от ОДМВР-Смолян. Благотворителната инициатива ще бъде с участието на служители на ОДМВР-Смолян и деца на служители от различни структури на ОДМВР – Смолян, със специалното участие на Мирослава Тодорова – полуфиналист в музикалния формат на „Х-Фактор – 2017г.“, както и със специалното участието на певицата Златина Узунова и гайдаря Никола Марковски, детска формация „Орфееви звуци“ и смесена детска формация „Бойка Присадова“.  По време на концерта ще бъдат обявени и връчени наградите от конкурса за рисунка, есе и стихотворение „Полицаят – мой приятел“.

Уважаеми дами и господа журналисти, каним ви да уважите с присъствието си нашите мероприятия!

 

28 юни 2019

Ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”

На 30.05.2019 година от 10.00 часа  на “Амфитеатър” -  нов център гр. Смолян се проведоха съвместно:  общинско за община Смолян и  областно  за област Смолян ученическо състезание “Защита при  бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Мероприятията са  включени в Националния календарен план за извънучилищни дейности, който се утвърждава от министъра на образованието, младежта и науката и се предоставя на РУО и всички структурни звена в системата на средното образование. Основната цел  е подготовка на подрастващите за  правилно действие и поведение при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

 

            Състезанието премина на два етапа:  теоретическа и практическа част.

            На общинско ниво участваха шест отбора сформирани от училищата на територията на община Смолян:

                    СУ "Св.Св. Кирил и Методий" гр. Смолян;  ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" гр. Смолян; ОУ "Стою Шишков" гр. Смолян; ОУ "Юрий Гагарин" гр. Смолян; ОУ "Иван Вазов"  гр. Смолян;  ОУ "Стою Шишков" с.Търън;

                 Класиране на общинското състезание:

                 І място: ОУ "Стою Шишков" гр. Смолян;

                 ІІ място: СУ “Св.св. Кирил и Методий” гр. Смолян;

                 ІІІ място: ОУ "Стою Шишков" с.Търън;

                 Отборите бяха наградени със  купи, медали и грамоти подсигурени от община Смолян.

                 На областно ниво участваха отборите класирали се на първо място от проведените общински състезания. В надпреварата взеха участие отборите от: община Смолян - ОУ "Стою Шишков" гр. Смолян; община Баните - СУ "Христо Ботев" с. Баните; община Борино – СУ "Н. Й. Вапцаров",  с. Борино; община Девин  - СУ "Хр.Ботев" гр. Девин; община Доспат - ОУ  "Христо Ботев" с. Късак; община Мадан – СУ “Св.св. Кирил и Методий” с. Върбина; община Рудозем  - СУ “Св.св. Кирил и Методий” гр. Рудозем и община Чепеларе - СУ "Васил Дечев"  гр.Чепеларе;

                Класиране на областното състезание:

                 І място: СУ “Никола Йонков Вапцаров” с. Борино, община Борино;

                 ІІ място: ОУ “Стою Шишков” гр. Смолян, община Смолян;

                 ІІІ място: СУ "Хр.Ботев", гр. Девин, община Девин;

        Отборите бяха наградени със купи, медали, грамоти и предметни награди подсигурени от РДПБЗН-Смолян.

                 Отборът на СУ “Никола Йонков Вапцаров” с. Борино, община Борино придобива право за участие в националното ученическо състезание, което ще се проведе от 26,27 и 28 юни 2019 г. в гр. Стара Загора.

31 май 2019

Спортът е по-добрия начин децата да пораснат

          На 29.05.2019 г.от 14.00 часа, в спортна зала   „Величко Чолаков“  гр. Смолян се проведе спортно състезание със седемдесет ученици от петите класове на всички училища в град Смолян  „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат“ като част от Плана за действие по Националната стратегия за младежта  (2010-2020). Кампанията е насочена към превенция на правонарушения, извършени от младежи, част от приоритет  9 - „Повишаване ролята на младите хора в превенцията на престъпността“.
          Дейностите са заложени в изпълнение на сключено споразумение между Главна дирекция „Национална полиция“ и Съюза на пивоварите в Р България за сътрудничество и взаимодействие в превантивната кампания срещу употребата на алкохол сред подрастващите. Сътрудничеството и взаимодействието се състоят в реализиране на спортни дейности, с цел популяризиране на физическото възпитание и спорта сред младежите и ограничаване на извършените от тях престъпления и правонарушения. Организатори на проявата са Главна дирекция „Национална полиция“, Областна дирекция на МВР – Смолян, Регионално управление на образованието - Смолян. От Съюза на пивоварите в България са подсигурени много награди и изненади за всички участници.  Участниците и гостите на състезанията имаха възможност да наблюдават демонстрации на служители на МВР по различни направления на дейност, в това число пожарна безопасност, защита на населението, задържане на нарушител и други.  Нямаше победители или победени, а състезанието се превърна в празник с участието на гайдари, танцьори и спортисти. Всички деца бяха обявени за победители и получиха купи, медали и материални награди осигурени от  Съюза на пивоварите в  Р България. След приключване на мероприятието те имаха възможност да присъстват на различни демонстрации, представени от служители на ОД на МВР – Смолян.

30 май 2019

Kонкурс за детска рисунка на тема „С очите си видях бедата“ – 2019г

На 21.05.2019г. приключи областният конкурс за детска рисунка на тема „С очите си видях бедата“ – 2019г. Комисия в състав председател  гл. инспектор Бечо Андреев Пойдовски – Началник сектор “ПиКД” към  РДПБЗН  – Смолян и членове ст. инспектор Бойка Тодорова Кирякова  – началник група „ПКиПД”, сектор “ПиКД” към РД ПБЗН – Смолян, инспектор ЗН Добрина Кисимова  към група “ПКиПД”, Мария Семерджиева – Началник на  РУО на МОН 

гр. Смолян и Георги Стойков  – уредник  научен архив към “Художествена галерия” гр. Смолян разгледа, оцени и класира представените рисунки от общинските конкурси  на  десетте общини , по категории и групи както следва:

            Първа категория: Деца и ученици от всички образователни училища и центровете за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищното и  училищно образование.

 

            ПЪРВА ГРУПА ОТ 7 ДО 10 ГОДИНИ

            І място: Еввел Джамалов Ходжев – 7 г.

            ДГ “Мечта” с. Късак, община Доспат, обл. Смолян

            І място: Дейниел Венциславов Сандев – 10 г.

             СУ “Св.св. Кирил и Методий” гр. Рудозем, обл. Смолян

            ІІ място: Антония Младенова Дукатева -  10 г.

            ОУ “Юрий Гагарин” гр.Смолян, обл. Смолян

            ІІ място: Стоянка Вергилова Ковачева – 9 г.

            СУ “Христо Ботев” гр. Девин, обл. Смолян

            ІІІ място: Ясен Юлиянов Карамфилов – 10 г.

            ОУ “Васил Левски” с. Боровина, община Мадан, обл. Смолян

            ІІІ място:  Амира Шукриева Шалганова  – 8 г.

            ОУ “Христо Ботев” с. Късак, община Доспат, обл. Смолян;

       

            Поощрителни награди:

           - Владислав Веселинов Татаров – 10 г.

            СУ “Христо Ботев” гр. Девин, обл. Смолян

           - Даниел Атанасов Пашов – 6 г.

            ДГ “Веселин Маринов” с. Баните, обл. Смолян;

           - Рая Стефанова Безергянова – 6 г.

            ДГ “Веселин Маринов” с. Баните, обл. Смолян;

           - Даная Бисерова Бояджева – 9 г.

            СУ “Св.св. Кирил и Методий” гр. Неделино, обл. Смолян

 

ВТОРА ГРУПА ОТ 11 ДО 13 ГОДИНИ

             І място: Мелиса Венциславова Карамфилова – 13 г.

             ОУ “Никола Й. Вапцаров” гр. Мадан, обл. Смолян

             І място: Веселина Юлианова Карамфилова – 13 г.

             ОУ “Васил Левски” с. Боровина, община Мадан, обл. Смолян

             ІІ място: Емили Венциславова Белева – 12 г.

             ОУ “Христо Ботев” с. Любча, община Доспат, обл. Смолян

             ІІ място: Лора Стефанова Рускова – 13 г.

            ОУ “Никола Й. Вапцаров” гр. Мадан, обл. Смолян

             ІІІ място: Мирела Руменова Огнянова – 13 г.

             ОУ “П.Р. Славейков” с. Средногорци, община Мадан

             ІІІ  място: Симона Веселинова Бръмчева – 11 г.

             ОУ “Св.св. Кирил и Методий” с. Давидково, община Баните , обл Смолян

 

           Поощрителни награди:

           - Кристияна Десиславова Коруева – 11 г.

              ОУ “Св.св. Кирил и Методий” гр. Неделино, обл. Смолян

              - Деан  Емверов Хайдушки  – 12 г.

              СУ “Отец Паисий” гр. Мадан, обл. Смолян

              - Елиза Фейзиева Хайвазова  – 11 г.

              СУ “Антим І” гр.Златоград, обл. Смолян

             - Вихър Стоянов Чонев  – 13 г.

              ОУ “Св.св. Кирил и Методий” с. Давидково, община Баните, обл. Смолян

 

            ТРЕТА ГРУПА ОТ 14 ДО 18 ГОДИНИ

            І място: Елмира Бойкова Кехайова  – 16 г.

            СУ “Димитър Благоев” гр. Доспат, обл. Смолян

            І място: Мелиса Юлианова Лойтова   –  16 г.

            ПГИ “Карл Маркс” гр. Смолян, обл. Смолян

            ІІ място: Ванеса Красимирова Башева– 17 г.

            СУ “Антим І” гр.Златоград, обл. Смолян

            ІІІ място: Теодора Реджепова Кабадаиева – 14 г.

           СУ “Димитър Благоев” гр. Доспат, обл. Смолян

           ІІІ място: Лиляна Славчева Пашова  – 14 г.

           СУ “Отец Паисий” гр. Мадан, обл. Смолян

           

               Поощрителни награди:

- Еманоела Бисерова Михайлова – 14 г.

              ОУ “Св.св. Кирил и Методий” с. Смилян, обл. Смолян

 

              Втора категория: Деца и ученици от профилирани парарелки, училища и школи по изобразително изкуство.

  ВТОРА ГРУПА ОТ 11 ДО 13 ГОДИНИ

 

              ІІІ място: Ивалина Веселинова Атанасова – 11 г.

             НЧ “Иван Вазов 1999” гр. Мадан, обл. Смолян

 

            Трета категория: Деца и ученици от училища  за деца със специални потребности и домове за  деца в неравностойно положение:

     ПЪРВА ГРУПА ОТ 7 ДО 10 ГОДИНИ

 

             І  място: Даная Валентинова Росенова  – 10 г.

             ДЦДМУ “Слънце” гр. Рудозем, обл. Смолян

             І  място: Бисер Ангелов Джуров   – 8 г.

             ЦПЛР ОДК  гр. Девин, обл. Смолян

            ІІ  място: Рая Илиева Гаджанакова  – 8 г.

             ЦПЛР ОДК  гр. Девин, обл. Смолян

            ІІІ място:  Самир Имиев Коджов – 7 г.

            ЦОП  гр. Доспат, обл. Смолян

            

            Поощрителни награди:

- Рубин Наимов Бекиров – 10  г.

             ЦСРИ “Детелина” гр. Мадан, обл. Смолян

- Рая Местанова Механчева – 9 г.

             ЦОП гр. Доспат, обл. Смолян

 

            ВТОРА ГРУПА ОТ 11 ДО 13 ГОДИНИ

           

             І  място: Биляна Сергеева Къркелова  – 11 г.

            ЦОП  гр. Доспат, обл. Смолян

            ІІ  място: Милен Младенов Добрев – 13 г.

            ЦСРИ “Детелина” гр. Мадан, обл. Смолян

            ІІІ място:  Янис Софков Йорданов – 11 г.

            ЦОП гр. Неделино, обл. Смолян

            ТРЕТА ГРУПА ОТ 14 ДО 18 ГОДИНИ

             

           ІІ  място: Виолета Салихова Планкова  – 14 г.

            ЦОП  гр. Доспат, обл. Смолян

23 май 2019

„Работа на полицията в училищата“ 2019

На 14.05.2019 г.от 14.00 часа, в актовата зала на  СУ „Св. Св. Кирил и Методий“  гр. Смолян се проведе заключителното мероприятие по Националната програма „Работа на полицията в училищата“. Гости на състезанията бяха ст.комисар Николай Димов – директор на ОДМВР-Смолян, г-н Владимир Гърбелов – зам.-областен управител на Област Смолян, г-га Мария Семерджиева – началник на РУО – Смолян, гл.инспектор Костадин Бундов – началник на РУ-Смолян. Деца от петите класове от всички училища в Община Смолян участваха в състезание – викторина. Ученици от девет училища от община Смолян отговаряха на въпроси за пътната безопасност и безопасните игри през лятната ваканция, подаване на сигнал за престъпление и други. Първи в състезанието се класира отборът на ОУ „Иван Вазов“ – гр.Смолян, втори – отборът на ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ с. Смилян, а третият приз беше за отборът на домакините от СУ „Св.св.Кирил и Методий“ гр.Смолян. Първенците получиха плакети с логото на Националната програма „Работа на полицията в училищата“, игри и предметни награди. Всички петокласници от учебните заведения в Община Смолян получиха предметни награди.  Националната програма „Работа на полицията в училищата“ стартира през 2000 година и има за цел да засили  присъствието на полицейските служители в учебните заведения и запознаване на децата с теми, които да доведат до намаляване на противообществените прояви и престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни и повишаване на тяхната сигурност и безопасност. Инспекторите от „Детска педагогическа стая“ при РУ – Смолян работят по програмата от 2001 година, като за тези 18 години са подготвили хиляди деца и са им помогнали да изградят модели за безопасно поведение и реакция в опасна ситуация, както и уважение към реда и законността. Програмата е всеобхватен инструмент за обща превенция на за безопасност на деца и намира много добър прием от страна на родители, училищни власти и общественост. Работата по програмата създава у подрастващите модели на безопасно поведение и им помага да изградят умения за разрешаване на конфликти. Организатори на мероприятието са ОДМВР-Смолян и Община Смолян.

15 май 2019

„Детска полицейска академия“

На 29.03.2019г. 23-ма участници в „Детска полицейска академия“ – ученици в СУ „св.св.Кирил и          Методий“ гр.Смолян, посетиха Академията на МВР. За поредна година през учебната 2018/2019г. се проведе „Детска полицейска академия“  с ученици от девети клас на СУ “Св. св. Кирил и Методий” гр. Смолян. Основната задача, която бе поставена при провеждането ѝ бе да се утвърди ценностно отношение на децата към закона и законосъобразното поведение. Детската полицейска академия даде възможност на младите хора да се запознаят с функциите на основните звена в МВР, както и да развие умението им да работят в екип. Друга цел на обучението бе да се формира негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище, както и придобиване на умения и навици при вземане на решения, касаещи личната безопасност.

01 апр 2019