МВР

ОД Плевен

 

Новини

65 – годишен участник в телефонни измами е задържан в Белене

Разследването е под ръководството и контрола на прокуратурата

Действия по разследването, под ръководството на прокурор, са стартирали през месец юни, когато постъпили сигнали за извършени няколко телефонни измами в крайдунавския град. На 24 юни 2019 година за времето от 16:30 часа до 20:00 часа 86-годишна жителка на Белене е потърсена от непознат на домашен телефон. Под предлог, че съдейства на МВР за задържане на телефонни измамници са ѝ дадени указания да остави в полиетиленов плик, закачен на вратата пред дома 2550 лева. Образувана е преписка за престъпление по чл.209 от НК. От проведените оперативни действия е установен 65-годишен от Свищов, който в ролята на "куриер" е посетил домашния адрес на потърпевшата, откъдето взел паричната сума. На 3 юли 2019 година мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Той е привличен и разпитан в качеството на обвиняем. Направил е пълни признания за участието си в престъплението. Изяснило се е, че на същата дата около 19:00 часа той е посетил друг адрес в Белене, за да вземе златни накити от друга жертва. По същата схема – съдействие на полицията за задържане на измамници - 71-годишна, е оставила в полиетиленов плик на вратата на къщата си три златни пръстена и златна халка. В хода на процесуално-следствените действия е открита част от паричната сума, всички златни накити и други вещи, свързани с предмета на разследване. Работата по зокументирането на престъплението продължава.

 

 

09 юли 2019

140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи

За празника поздравителни адреси в ОДМВР – Плевен се получиха от различни институции

 

На 5 юли служителите на Министерството на вътрешните работи отбелязват своя професионален празник. Вече 140 години самоотверженият труд в името на сигурността и спокойствието на гражданите е този, който обосновава съществуването на ведомството.
За празника поздравителни адреси в ОДМВР – Плевен се получиха от народни представители от Народно събрание на Република България, Генерално консулство на Република Турция – Пловдив генерален консул Хюсейни Ергани, Областен управител на Област Плевен Мирослав Петров, Председател на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, Кмет на община Плевен Георг Спартански, Районна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Оряхово, управител на „ВиК“ ЕООД – Плевен инж. Митко Спасов, Национален военен университет „Васил Левски“ - факултет „Авиационен“, 55-ти инженерен полк - Белене, Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, „Кремък“ ЕООД – Стара Загора, Агенция за сигурност – Скорпио ООД, различни структури на МВР в страната и Областни дирекции.

08 юли 2019

Участник в телефонни измами е задържан след незабавна професионална реакция на криминалисти от Белене, под ръководството на районен прокурор

Работата е започнала на 24 юни тази година, когато съдействие в полицията е потърсила възрастна жена от Белене. За времето от 18.00 часа до 19.30 часа 71-годишната след телефонни разговори с непознати е въведена в заблуждение. За да съдейства при задържане на телефонни измамници тя е закачила на портата пред къщата си полиетиленов  плик със 1100 лева.
На 25 юни 2019 година в полицията в Белене е получен сигнал от 70 - годишна жителка на крайдунавския град. Тъжителката е заявила, че на 24 юни 2019 година около 19:30 часа била потърсена на домашния си телефон от непознат. Под претекст, че се провежда операция по залавяне на телефонни измамници, била въведена в заблуждение. По дадени й указания възрастната жена оставила в контейнер  в близост до дома си 1630 лева и дебитна карта с изписан на нея коректен пин код. По случаите незабавно са образувани преписки за престъпление по чл.209 от НК.
На 27 юни в крайдунавския град е регистрирана друга измама. По същата схема е подведена в заблуждение друга жителка на Белене – 70-годишна. За да окаже съдействие на полицията тя оставила 7600 лева в черен полиетиленов плик под пейката пред дома.
В хода на проведените оперативни издирвателни мероприятия под ръководството на наблюдаващ прокурор е установен 54-годишен, който в ролята на "куриер" е посетил домашните адреси на потърпевшите и е взел инкриминираните парични суми. На 1 юли 2019 година извършителят е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.  Привлечен е и разпитан в качеството на обвиняем. Дал е подробни сведения за участието си в деянията. В хода на процесуално-следствените действия са открити част от инкриминираните парични суми и вещи, съотносими с предмета на разследване. Продължава работата по документиране на престъплението.
          

05 юли 2019

За постигнати високи професионални резултати в пряката си работа са наградени 98 служители от ОДМВР - Плевен

Старши комисар Красимир Начев награди с „Писмена похвала“ 81 служители във връзка с професионалния празник на МВР

Днес от 9 часа в сградата на ОДМВР - Плевен се проведе тържествено събрание на ръководния състав във връзка с професионалния празник на служителите в МВР – 5 юли. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е наградил старши комисар Начев с почетен знак на МВР II степен, а с колективна парична награда са наградени двама служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“. „Писмена похвала“ от министъра получиха трима служители, а „писмена похвала“ от главния секретар на МВР – 10 служители. С „Писмена похвала“ от директора на ОДМВР – Плевен са наградени 81 служители, а грамота от административния секретар на МВР е получил един служител.  Директорът старши комисар Красимир Начев връчи грамоти на наградените за постигнатите високи резултати и конкретен личен принос при изпълнение на служебните си задължения.

04 юли 2019

Пожар в центъра на Плевен, един мъж е пострадал

В потушаване на пламъците са включиха служители от РСПБЗН - Плевен с три автомобила и една автостълба

Пожар горя в сграда в областния град на улица ”Цанко Церковски“. Сигнал за инцидента е постъпил в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен в 6 часа тази сутрин. По първоначална информация огънят е запален от нанесли сe незаконно обитатели. Пламъците са се разширили и са обгърнали голяма площ поради нанесените отпадъци. Трима са откарани за преглед в болнично заведение. Двама са освободени без сериозни наранявания. 58-годишен мъж е получил обгаряния по ръцете в опит да гаси пожара. Това е пореден пожар в изоставената сграда. В имота се самонастаняват различни хора и инциденти се случват няколко пъти годишно. Служители от РСПБЗН – Плевен локализираха и потушиха пожара за минути. Но след овладяването на огъня продължиха действия по разчистване и щателен оглед за установяване на други ранени и пострадали граждани. Предстои установяване на размера на нанесените материални щети. Уведомена е прокуратурата.

02 юли 2019

Участник в телефонна измама е задържан след незабавна професионална реакция на криминалисти от Пордим и Плевен

На 28 юни 2019 година в 12:30 часа в полицията в Пордим е заявено от 86-годишен жител на село Вълчитрън, че е станал жертва на телефонна измама. Тъжителят е обяснил, че за времето от 11:00 часа до 12:30 часа същия ден е потърсен на домашния телефон. Съобщено му било, че дъщеря му е пострадала и е необходима сумата от 3 000 лева, за да се извърши операция. Изпълнявайки получените указания възрастният човек предава на непознат събраните пари. След получаване на информация за случая, в РУ Пордим е образувано досъдебно производство и са предприети незабавни оперативно-издирвателни действия, в които се включват и служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен. В резултат на професионалните действия - проведените незабавни оперативни действия и заградителни мероприятия е установен мъжът, който е взел парите – 39-годишен от село Обнова. Той се придвижвал с лек автомобил "Опел Зафира". Задържан за срок до 24 часа. При претърсване на лекия автомобил е установена инкриминираната сума в размер на 3 000 лева. 39-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор в РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. Продължава работа разследващ полицай и служители на РУ – Пордим.
        

01 юли 2019

Мобилни екипи на ОД на МВР-Плевен ще посетят 13 населени места в община Левски през месец юли 2019 година

За подобряване на дейността по опазване на обществения ред и за противодействие на конвенционалната престъпност сформираните мобилни екипи ще осъществят прием на граждани в следния график:

12 юли - Населени места към РУ ЛЕВСКИ
Село Обнова – 09.30 часа – Кметство село Обнова
Село Изгрев – 10.30 часа –  Кметство село Изгрев
Село Трънчовица – 11.30 часа – Кметство село Трънчовица
Село Българене – 13.00 часа – Кметство село Българене
Село Малчика – 14,00 часа – Читалище село Малчика

19 юли - Населени места към РУ ЛЕВСКИ
Село Аспарухово – 09.30 часа – Кметство село Аспарухово
Село Асеновци – 10.30 часа – Кметство село Асеновци
Село Градище – 11.30 часа – Кметство село  Градище
Село  Варана – 12.30 часа – Кметство село Варана

26 юли - Населени места към РУ ЛЕВСКИ
Град Левски – 09.30 часа – Община – Левски
Село Козар Белене – 10.30 часа – Кметство село Козар Белене
Село Стежерово – 11.30 часа – Читалище  в село Стежерово
Село Божурлук – 12.30 часа – Читалище  в село Божурлук.

26 юни 2019