МВР

ОД Враца

 

Новини

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАБОТАТА НА ОДМВР ВРАЦА ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2021г.

 

През месец септември 2021 г.,  на територията на ОДМВР-Враца са регистрирани 277 заявителски материала, при 270 преписки за същия период на 2020 г. Общият брой на регистрираните криминални престъпления е 182, спрямо 216 за същия период на предходната година. Цифрите отчитат намаление на криминалната престъпност с 15,7 %.

 През септември 2021 г., спрямо септември 2020 г., се регистрира намаление на броя на регистрираните престъпления на територията на РУ в областта, както следва: РУ Роман – с 81,8%,  РУ Мездра  - с 36,7 % РУ Оряхово– с 15,8%, РУ Бяла Слатина – с 14,5%, РУ Враца – с 8,6% и РУ Козлодуй – с 3,7%. 

По видове престъпления, през септември 2021 спрямо септември 2020 г., състоянието е следното: 

Престъпленията против собствеността - бележат намаление с около 50,6 % в сравнение с месец септември 2020 год. Регистрираните престъпления за месец септември 2021 г. са 43, при 83 през септември 2020 г.

 Престъпленията против личността – бележат намаление с 15,4%. Регистрираните престъпления за месец септември 2021 г. са 22, при 26 през септември 2020 г.

 Грабежи – регистрирани са по 2 грабежа за двата отчетни периода.

Кражби – намаление с 46,9%. Регистрираните кражби за септември 2021 г. са 34, срещу 64 за септември 2020 г.

 Измами – няма регистрирани измами за периода, срещу 2 за месец септември 2020 г.

 Умишлени убийства – регистрирано е по 1 престъпление за двата периода.

 Посегателства спрямо МПС – регистрирани са 2 престъпления за месец септември 2021 г., срещу 5 за септември 2020 г.

 Палежи – 5 регистрирани за септември 2021 г. срещу 7 за септември 2020 г.

 Наркотици – 20 регистрирани за септември 2021 г. срещу 15 за септември 2020 г.

           При престъпленията, свързани с акцизни стоки без бандерол – от началото на годината са регистрирани 75 заявителски материала и са образувани 16 досъдебни производства. Съставени са 11 акта за установени административни нарушения. Иззети са 182 710 къса цигари без български акцизен бандерол, 192,953 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол и 255 л алкохол без български акцизен бандерол.

Съгласно данните, през м. септември 2021 г. коефициентът на престъпност за ОД МВР Враца е 115 единици,  при 135 единици, отчетени през септември 2020 г.

  През месец септември 2021 г., общо на територията на населените места от общините на област Враца, са проведени 62 специализирани полицейски операции  за противодействие на конвенционалната престъпност. Предупредените лица по чл.65 от ЗМВР са 632.

Пътно-транспортна обстановка в област Враца през месец септември 2021 г.

 През месец септември 2021 г. в област Враца са регистрирани 51 пътно-транспортни произшествия, от които 17 са тежки. При катастрофите са убити 1 и ранени 28 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 16 по - малко, загиналите са равни по брой, а ранените са с 6 повече.

През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 403 акта, и общо 3782 фиша  и клипа с установени нарушения на скоростния режим. Издадени са 131 бр. ЗППАМ.

   Установени  са 40 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 72 глоби, за неправоспособност – 30, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 20

   През месеца са прекратени регистрациите на 29 бр. МПС. Проведени са 40  бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 19 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата.


07 окт 2021

Служители на ОД МВР Враца участваха в работата по международен проект проведен в гр.Брашов,Румъния.

За времето от 28 септември до 1 октомври 2021г. в гр.Брашов,Румъния,  инспекторите Георги Йорданов и Теодор Велковски  от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД МВР Враца, участваха в поредна работна среща по Проектът RAISA „Повишаване на осведомеността и подобряване на методите на работа за противодействие срещу измамите при вътреобщностни придобивания, засягащ бюджета на ЕС“.  ОД МВР Враца е един от партньорите по проекта съвместно с полицейски служби от Румъния  и Унгария. Основната цел в съвместната работа  е създаването на професионална мрежа от служители в страните – пратньори, които да противодействат на данъчни измами, засягащи бюджетите на държавите в ЕС, както и подобряването на методите и техниките на разследване

04 окт 2021

СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

              

Служителите на сектор Пътна полиция-Враца са подготвили план с мерки за  Седмицата за превенция на детската пътна безопасност (15.09.2021 г. – 22.09.2021 г.), обяви на среща с медиите старши инспектор Петър Цветков-началник на Пътна полиция –Враца. Датата 21 септември ще бъде Денят на превенцията без загинали на пътя. Седмицата и Денят на превенцията (Денят без загинали на пътя) ще се проведат под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Практически препоръки
за безопасност на пътя – учебна 2021/2022 година
  

ЗА УЧЕНИЦИ

ВАЖНО!
Научи се да се пазиш сам на пътя.

• АКО ОТИВАШ ПЕША НА УЧИЛИЩЕ
 Провери заедно с родителите си кой е най-безопасният и кратък маршрут до училище.
 Припомни си правилата за пешеходци.
 Винаги:
 пресичай на зелено;
 се движи по тротоара и използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
 върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
 Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, закрепени за облеклото или раницата.
 Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, за да не станеш жертва на катастрофа.
 На натоварено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 ОБСЪДИ с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

• АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД
 Преди началото на учебната година заедно с родителите си провери изправността на колелото.
 Припомнете си заедно най-безопасния маршрут до училище.
 Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.
НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ:
 велосипедът е пътно превозно средство, а
 велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
 Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 Дори да закъсняваш за училище, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
 ПОМНИ, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

ЗА РОДИТЕЛИ

ВАЖНО!
Децата не са възрастни.
Най-важна е безопасността на твоето дете.
Детето е уязвимо, когато е само на пътя, без наблюдение и контрол от възрастен.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ Е ПЪРВОКЛАСНИК
 Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 Преминете заедно неколкократно по маршрута.
 Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.
 В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
 Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.
 Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
 При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
 ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запамети в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.

• АКО ТИ ВОЗИШ ДЕТЕТО СИ ДО УЧИЛИЩЕ
 Провери дали използваната обезопасителна система за деца е изправна.
 Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
 Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, като нарушаваш правилата на пътя.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ ХОДИ САМÒ ДО УЧИЛИЩЕ
 Преди началото на учебната година припомнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:
 Настоявай на светофара детето ти винаги да пресича на зелено.
 Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци.
 Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
 Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.
 Препоръчай на детето си на натоварено кръстовище да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 Коментирайте актуални събития, свързани с катастрофи и последиците от тях.
 При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
 Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ СЕ ПРИДВИЖВА ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД ЗАЕДНО
 Преди началото на учебната година прегледайте техническата изправност на колелото.
 Уточнете най-безопасния маршрут до училище.
 Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:
 велосипедът е пътно превозно средство, а
 велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение;
 до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
 Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 НАПОМНЯЙ на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самò.

ЗА ВОДАЧИ

ВАЖНО!
Децата са част от движението пътя и още се учат да се пазят сами.

•  АКО СЕ ДВИЖИШ ПОКРАЙ ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ
 Винаги спазвай ограниченията на пътя. Те са, за да предпазят децата и теб от пътен инцидент.
 Винаги  бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила. 
 Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
 Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

• АКО ПРЕМИНАВАШ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧИЛИЩЕ
 Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
 Винаги  бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение. 
 Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.   
 Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
 Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.
 ПРИ КАТАСТРОФА НА ПЪТЯ ПОДАЙ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

Отдел „Пътна полиция“ –
Главна дирекция „Национална полиция“
Септември, 2021 г.

14 сеп 2021

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАБОТАТА НА ОД МВР ВРАЦА ПРЕЗ МЕСЕЦ АВГУСТ 2021г.

През месец август 2021 г.,  на територията на ОДМВР-Враца са регистрирани 253 заявителски материала, при 262 преписки за същия период на 2020 г. Общият брой на регистрираните криминални престъпления е 162, спрямо 217 за същия период на предходната година. Цифрите отчитат намаление на криминалната престъпност с 25,4 %.

 През август 2021 г., спрямо август 2020 г., се регистрира намаление на броя на регистрираните престъпления на територията на РУ в областта, както следва: РУ Оряхово– с 67,6%, РУ Козлодуй – с 40,5%,  РУ Враца – с 20,6%, РУ Роман – с 14,3%  и РУ Мездра  - с 14,3 % . Лек ръст се наблюдава в РУ Бяла Слатина – с 2,2%

По видове престъпления, през август 2021 спрямо август 2020 г., състоянието е следното: 

Престъпленията против собствеността - бележат намаление с около 43 % в сравнение с месец август 2020 год. Регистрираните престъпления за месец август 2021 г. са 53, при 93 през август 2020 г.

 Престъпленията против личността – бележат леко увеличение с 3,5%. Регистрираните престъпления за месец август 2021 г. са 30, при 29 през август 2020 г.

 Грабежи – регистрирани са 2 грабежа за периода, за месец август 2020 г. няма регистрирани.

Кражби – намаление с 48,7%. Регистрираните кражби за август 2021 г. са 38, срещу 74 за август 2020 г.

 Измами – регистрирана е 1 измама за периода, срещу 4 за месец август 2020 г.

 Умишлени убийства – няма регистрирани за периода срещу 1 за месец август 2020 г.

 Посегателства спрямо МПС – регистрирани са 3 престъпления за месец август 2021 г., срещу 4 за август 2020 г.

 Палежи – 2 регистрирани за август 2021 г. срещу 5 за август 2020 г.

 Наркотици – 16 регистрирани за август 2021 г. срещу 10 за август 2020 г.

           При престъпленията, свързани с акцизни стоки без бандерол – от началото на годината са регистрирани 59 заявителски материала и са образувани 15 досъдебни производства. Съставени са 11 акта за установени административни нарушения. Иззети са 175 479 къса цигари без български акцизен бандерол, 182,568 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол и 190 л алкохол без български акцизен бандерол.

Съгласно данните, през м. август 2021 г. коефициентът на престъпност за ОД МВР Враца е 102 единици,  при 137 единици, отчетени през август 2020 г.

  През месец август 2021 г., общо на територията на населените места от общините на област Враца, са проведени 58 специализирани полицейски операции  за противодействие на конвенционалната престъпност. Предупредените лица по чл.65 от ЗМВР са 651.

Пътно-транспортна обстановка в област Враца през месец август 2021 г.

През месец август 2021 г. в област Враца са регистрирани 66 пътно-транспортни произшествия, от които 14 са тежки. При катастрофите са убити 2-ма и ранени 15 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 4 повече, загиналите са с 1 по-малко повече, а ранените са с 8 по-малко.

През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 358 акта, и общо 3661 фиша  и клипа с установени нарушения на скоростния режим. Издадени са 104 бр. ЗППАМ.

   Установени  са 39 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 105 глоби, за неправоспособност – 23, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 22

   През месеца са прекратени регистрациите на 34 бр. МПС. Проведени са 44  бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 34 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата

10 сеп 2021

График за провеждане на срещи и осъществяване на прием на граждани от служители на ОДМВР – Враца в населените места на област Враца през месец Септември 2021 г.


Дата и час

Населено място / община

Мобилен екип

02.09.2021 г.

10.00 ч.

 

с. Войводово, общ. Мизия

 

Емил Спиридонов – началник сектор ПИП

Марин Маринов – началник група ООРТПКОС

Ивайло Стоянов – разузнавач в сектор ПКП

Венцислав Александров – ПИ в сектор ПП

02.09.2021 г.

10.30 ч.

 

с. Крушовица, общ. Мизия

 

Емил Спиридонов – началник сектор ПИП

Марин Маринов – началник група ООРТПКОС

Ивайло Стоянов – разузнавач в сектор ПКП

Венцислав Александров – ПИ в сектор ПП

02.09.2021 г.

11.00 ч.

 

с. Софрониево, общ. Мизия

 

Емил Спиридонов – началник сектор ПИП

Марин Маринов – началник група ООРТПКОС

Ивайло Стоянов – разузнавач в сектор ПКП

Венцислав Александров – ПИ в сектор ПП

02.09.2021 г.

11.30 ч.

 

с. Липница, общ. Мизия

Емил Спиридонов – началник сектор ПИП

Марин Маринов – началник група ООРТПКОС

Ивайло Стоянов – разузнавач в сектор ПКП

Венцислав Александров – ПИ в сектор ПП

08.09.2021 г.

10.00 ч.

 

 

 

с. Враняк, общ. Бяла Слатина

 

 

Александър Цветанов – н-к група в сектор ПИП

Светослав Николов – началник група ОПТПАНДИАД в сектор ПП

Николай Тодоров – разузнавач в сектор ПКП

Любомир Лалов – ПИ в сектор ООРТП

08.09.2021 г.

10.30 ч.

 

с. Бъркачево, общ. Бяла Слатина

 

Александър Цветанов – н-к група в сектор ПИП

Светослав Николов – началник група ОПТПАНДИАД в сектор ПП

Николай Тодоров – разузнавач в сектор ПКП

Любомир Лалов – ПИ в сектор ООРТП

08.09.2021 г.

11.00 ч.

 

с. Попица, общ. Бяла Слатина

Александър Цветанов – н-к група в сектор ПИП

Светослав Николов – началник група ОПТПАНДИАД в сектор ПП

Николай Тодоров – разузнавач в сектор ПКП

Любомир Лалов – ПИ в сектор ООРТП

08.09.2021 г.

11.30 ч.

 

с. Соколаре, общ. Бяла Слатина

Александър Цветанов – н-к група в сектор ПИП

Светослав Николов – началник група ОПТПАНДИАД в сектор ПП

Николай Тодоров – разузнавач в сектор ПКП

Любомир Лалов – ПИ в сектор ООРТП

14.09.2021 г.

10.00 ч.

 

с. Ботево, общ. Хайредин

 

Петър Цветков – началник сектор ПП

Николай Николов – н-к група ППЛ в сектор ПКП

Мирослав Маринов – разузнавач в сектор ПИП

Момчил Христов – ПИ (КОС) в сектор ООРТП

14.09.2021 г.

10.30 ч.

 

с. Хайредин, общ. Хайредин

 

Петър Цветков – началник сектор ПП

Николай Николов – н-к група ППЛ в сектор ПКП

Мирослав Маринов – разузнавач в сектор ПИП

Момчил Христов – ПИ (КОС) в сектор ООРТП

14.09.2021 г.

11.00 ч.

с. Михайлово, общ. Хайредин

 

Петър Цветков – началник сектор ПП

Николай Николов – н-к група ППЛ в сектор ПКП

Мирослав Маринов – разузнавач в сектор ПИП

Момчил Христов – ПИ (КОС) в сектор ООРТП

14.09.2021 г.

11.30 ч.

 

с. Манастирище, общ. Хайредин

 

Петър Цветков – началник сектор ПП

Николай Николов – н-к група ППЛ в сектор ПКП

Мирослав Маринов – разузнавач в сектор ПИП

Момчил Христов – ПИ (КОС) в сектор ООРТП

24.09.2021 г.

10.00 ч.

 

с. Уровене, общ. Криводол

Петър Петров – ВПД началник сектор ПКП

Николай Стефанов – началник група ОДПКПД в сектор ПП

Георги Йорданов – разузнавач е сектор ПИП

Милен Дзипалски – ПИ в сектор ООРТП

24.09.2021 г.

10.30 ч.

 

с. Голямо Бабино, общ. Криводол

Петър Петров – ВПД началник сектор ПКП

Николай Стефанов – началник група ОДПКПД в сектор ПП

Георги Йорданов – разузнавач е сектор ПИП

Милен Дзипалски – ПИ в сектор ООРТП

24.09.2021 г.

11.00 ч.

с. Пудрия, общ. Криводол

Петър Петров – ВПД началник сектор ПКП

Николай Стефанов – началник група ОДПКПД в сектор ПП

Георги Йорданов – разузнавач е сектор ПИП

Милен Дзипалски – ПИ в сектор ООРТП

24.09.2021 г.

11.30 ч.

 

с. Краводер, общ. Криводол

Петър Петров – ВПД началник сектор ПКП

Николай Стефанов – началник група ОДПКПД в сектор ПП

Георги Йорданов – разузнавач е сектор ПИП

Милен Дзипалски – ПИ в сектор ООРТП


26 авг 2021

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ВОДАЧИ НА МОТОПЕДИ И МОТОЦИКЛЕТИ

          Водачите на двуколесни моторни превозни средства (МПС) са уязвими участници в движението по пътищата и точно заради това Законът за движението по пътищата (ЗДвП) задължава управляващите пътни превозни средства да бъдат внимателни и предпазливи към тях.

            Мотопедистите и особено мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация, защото превозните им средства са изключително маневрени и бързо развиват по-висока скорост, а това допълнително ги превръща в невидими!

 

Съвети на пътна полиция за техническата изправност

 

            Заради високата маневреност и управлението с висока скорост особено на мотоциклетите задължително отделяйте време за периодични проверки на техническата изправност на своите двуколесни моторни превозни средства.

Проверявайте спирачките, светлините, състоянието на гумите, амортисьорите, веригата и другите системи, които гарантират вашата сигурност от гледна точка на техническата изправност. При невъзможност сами да отстраните повредата, непременно се обръщайте към експерти в специализирани сервизи и автоработилници. За мотоциклетиста и мотопедиста е изключително важно превозното средство да е технически изправно, за да се повиши стабилността му. 

ЗАТОВА:

 • Не правете компромиси с техническата неизправност! При необходимост отложете пътуването до отстраняване на повредата!

 • Планирайте консултация с компетентни специалисти!

   

Съвети на пътна полиция за екипировката

 

            Да си на две колела те прави по-уязвим от онези, които са в превозни средства на 3, 4 и повече колела. При възникнал удар водачът на двуколесно превозно средство е изправен пред в пъти по-голям риск от тежко нараняване или фатален край. 

Най-често при произшествие ударът се понася от главата на мотоциклетиста/ мотопедиста. Не случайно ЗДвП задължава и водачът, и неговият спътник да се обезопасят с каски. Погрижете се да имате каска и за онзи, когото искате да возите, и не приемайте отказ да я използва. При всички случаи при падане от мотоциклет или мотопед и водачът, и спътникът му са в пряко съприкосновение с пътната настилка, бордюра, стълба, дървото, стената или друго превозно средство. Освен главата, наранени са и други части на тялото. Често травмите се оказват вътрешни. Изборът на подходящо облекло и използването на защитни елементи (протектори) в областта на кръста, коленете и лактите може да ви предпази от по-тежки травми. 

ЗАТОВА:

 • Не подценявайте използването на каска!

 • Осигурете каска и за спътника си!

 • Снабдете се с подходящо облекло и други протектори!

   

Съвети на пътна полиция за правоспособността

 

            Желанието за управление на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Немалка част от пътнотранспортните произшествия с двуколесни моторни превозни средства са допуснати от неправоспособни водачи.

Ако не сте навършили необходимата възраст за започване на курс и придобиване на правоспособност, не пренебрегвайте разпоредбите на закона. Възрастовите граници за придобиване на правоспособност за различните категории МПС са обусловени от степента на физическото развитие, стабилност и устойчивост на психологическата зрялост на хората. До навършване на необходимата възраст може да започнете да изучавате ЗДвП и правилника за неговото прилагане. По време на курса за придобиване на правоспособност инструкторите разкриват тънкостите за безопасно движение на две колела. Притежаването на свидетелство за управление на мотопед или мотоциклет ще ви направи по-уверени, когато започнете да трупате опит на пътя. Не се изкушавайте да карате МПС, ако нямате свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по ЗДвП, а ако повторите нарушението – ще ви бъде потърсена наказателна отговорност.

ЗАТОВА:  

 • Информирайте се за изискванията според Закона за движението по пътищата!

 • Информирайте се за административнонаказателната и за наказателната отговорност, която носите при нарушения на ЗДвП!

 • Управлявайте мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач!

   

Съвети на пътна полиция за пътната настилка

 

            Често пътната настилка е неравна, но след дъжд е особено опасна. У водачите на мотоциклети и мотопеди се създава лъжовното усещане за стабилност и затова често   подценяват пътните условия. Измамното усещане за сигурност на две колела често води до пътни инциденти, някои от които – с фатален край.

Множеството ремонти на пътната настилка и недоброто й почистване след тях са изключително опасни. Остатъците от пясък, кал и малки камъчета особено в краищата на платното и на завои крият риск от подхлъзване и падане. За това спомагат и различните течности, отделяни от превозните средства и попадащи върху пътната настилка. В населените места, твърде често на нови места, се изграждат изпъкнали изкуствени неравности и повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки за предпазване на други уязвими участници в движението, каквито са пешеходците.

ЗАТОВА:

 • Бъдете внимателни на завои и при движение в близост до края на платното!

 • Бъдете подготвени за среща с непредвидени опасности!

 • Не забрявайте за изкуствените неравности и повдигнатите пешеходни пътеки! Когато преминавате през тях, намалете скоростта и бъдете внимателни – може да пресича пешеходец.

 

Съвети на пътна полиция за скоростта и сигурността

 

            Да си водач или пътник на мотоциклет или мотопед, е свързано с по-голяма вероятност от попадане в рискова ситуация. Истината е, че двуколесните МПС са:

 • по-нестабилни,

 • по-незащитени и

 • по-незабележими

  в сравнение с останалите ППС. Причините за това са необходимостта от балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкият им габарит и изкушението за движение с по-висока скорост.

  Има пътни участъци, по които е забранено движението на превозни средства, които не може да развият скорост, по-висока от определената. Същевременно за различните пътни участъци са въведени ограничения на скоростните режими. И в двата случая нарушаването на законовите разпоредби може затрудни придвижването на останалите участници в движението или да доведе до риск от попадане в пътни инциденти с пострадали хора.      

  Особено опасни са приятелските надпревари и скоростните състезания („гонки”), които не са регламентирани или възникват случайно и внезапно и се провеждат извън обезопасени за целта трасета. Резките ускорения и спирания, слаломите между превозните средства, акробатичните демонстрации и емоциално предизвиканите надпревари с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и останалите участници в движението на пътя.

  Изберете подходяща за условията скорост и спазвайте по-голяма дистанция. Така ще си осигурите повече време за реакция и място за спасителна маневра и в населено, и извън населеното място. При всички случаи си изградете навик да се пазите сами на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това. На мотопеда/мотоциклета вие сте по-трудно забележим от водачите на леки или товарни автомобили особено ако попаднете в така наречената „мъртва точка“ на огледалата за обратно виждане. Не забравяйте, че поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движите, вие сте невидим за останалите.

  В населените места най-често възникват пътни злополуки с уязвимите групи, участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъдете изключително внимателни при преминаване покрай:

 • спирки на градския транспорт,

 • детски площадки и градини,

 • училища,

 • лечебни заведения,

 • паркове и

 • при пресичане на кръстовища.

  Намалете скоростта, изчакайте зеления сигнал на светофара, а дори при разрешителен режим на завой на кръстовище изчакайте преминаването по пешеходната пътека на бавно движещите се възрастни хора, хора с увреждания, майки с детски колички или деца.

 • Не забравяйте, че другите участници в движението не могат правилно да преценят вашата реална скорост и времето, за което ще ги достигнете.

 • Непрекъснато следете движението около себе си с огледалата за обратно виждане.

 • Планирайте времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки. Високата скорост, вибрациите на мотоциклета, шумът и въздушните течения, концетрацията за балансиране, особено при маневриране в скоростен режим и непрекъснатото взиране в тъмната част на денонощието, водят до вътрешно напрежение и натрупване на умора. Кратката почивка и приемът на освежителни напитки ще възстанови силите ви, за да продължите към избраната от вас крайна точка.

 • Не забравяйте при пътуване в сумрак или през нощта да облечете светлоотразителна жилетка.

 • При скоростни нерегламентирани гонки съществува огромен риск от пътен инцидент, в който да пострадате както вие, така и случайни минувачи – водачи на превозни средства и пътници в тях или пешеходци.

   

  ЗАТОВА:

 • Управлявайте двуколесно МПС само ако сте правоспособни!

 • Помнете, че с мотоциклета и мотопеда сте „НЕВИДИМИ“!

 • Научете се да се пазите САМИ!

 • Научете се да пазите другите уязвими участници в движението – пешеходците, и своите спътници!

 • Използвайте светлоотразителни жилетки и елементи!

 • Изберете уравновесен и неагресивен стил на управление!

 • Движете се през разрешени за вашата категория превозно срество пътни участъци!

 • Не нарушавайте скоростните режими!

 • Не участвайте в нерегламентирани скоростни гонки!

 • Стигнете до избраната крайна точка невредими!

 

Съвети на пътна полиция за предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването

 

            Стабилността на две колела е по-голяма, когато:

 • културата на движение е по-висока;

 • има толерантност на пътя;

 • е взето правилно решение при маневра или изпреварване при спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция.  

 • Бъдете търпеливи спрямо превозните средства с предимство. Имайте готовност да реагирате, като намалите скоростта дори Вие да имате предимство особено пред завиващи автомобили. Ако се налага, спрете, тъй като вероятността някой от изчакващите да потегли по-рано и внезапно да ви затвори пътя, е голяма. Често особено възрастни шофьори, водачи на трактори, селскостопански машини или каруци предприемат завиване, без да са се убедили достатъчно, че не създават конфликт с движещите се направо.

 • Преди да извършите маневра, включвайте достатъчно рано мигачите. Не забравяйте, че в интензивното движение сте по-трудно забележими в сравнение с автомобилите. Винаги преди маневра се убеждавайте, че другите участници в движението са ви възприели и ще осигурят безопасното ви преминаване. Поради малките си габарити, макар със запален фар, мотопедът/мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост МПС се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването.  

 • Не се движете непосредствено зад автомобила пред вас. При внезапното му спиране неминуемо ще се блъснете в него. Особено опасно е, когато мотоциклетист с намерение да изпреварва, се движи на минимална дистанция зад едрогабаритни товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, които закриват видимостта напред.

 • Не забравяйте, че водачите на автомобили започват маневри завиване наляво или в обратна посока с  погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет е  достатъчно далече. Други не поглеждат често в огледалата за обратно виждане  и дори не забелязват, че отзад ги застига или дори вече ги изпреварва мотоциклет.

 • В забранените за изпреварване участъци, обозначени с пътни знаци и маркирани с непрекъсната линия, и при интензивно насрещно движение изпреварването е опасно и за вас, и за останалите участници в движението. В стремежа си да не излезете от своята лента, допускате и други нарушения. В подобни ситуации се увеличава рискът от отклоняване наляво и челен удар с насрещни автомобили, както и от падане при съприкосновение с изпреварвания  или насрещния автомобил. Особено критично е, когато биват изпреварвани тирове и други едрогабаритни машини, които ограничават видимостта.

 • Не потегляйте веднага след светване на зеления сигнал на светофара. Мотоциклетът ускорява рязко и влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението. Бъдете много предпазливи, не навлизайте с висока скорост и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища. Често настъпват злополуки, когато изпреварваният от вас автомобил внезапно предприеме маневра завой наляво и ви затваря пътя в последния момент. Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича – винаги може да се появи неправилно пресичащ пешеходец или шофьор на автомобил, който бърза да навлезе в кръстовището още на  жълт сигнал на светофара.

ЗАТОВА:

 • Осигурявайте предимство и бъдете толерантни!

 • Сигнализирайте маневрите отрано!

 • Изберете по-голяма и безопасна дистанция!

 • Бъдете внимателни при изпреварване!

 • Предвидете опасностите на кръстовища!

   

  Съвети на пътна полиция за отговорността и гражданската позиция

   

  Възпитанието вкъщи, личният пример на родители и близки, обучението в училище, имитирането на чуждото поведение и подражанието са в основата на културата на движение по пътищата. Нетърпимостта към агресивно поведение на пътя се възпитава и в семейството от родителите и извън дома от цялото общество. Отговорно е поведението, когато всички участват в процеса на възпитание в безопасно поведение на пътя. Не е правилно да се смята, че само пътните полицаи могат да въздействат на нарушителите и да контролират тяхното поведение.

Без да подозирате, вие може да се окажете пример за поведение на по-малки ваши близки, познати, съседи и дори непознати подрастващи. Винаги демонстрирайте правилно поведение като участник в движението по пътищата. Не допускайте юноши и младежи, които са неправоспособни или в явно нетрезво състояние, да управляват вашия или чужд мотопед/мотоциклет или други моторни превозни средства. Дори да искате да запазите добрите си отношения с потенциални нарушители, решете кое е по-ценно за вас – предпазването от евентуален фатален инцидент или създаването на лъжеусещане, че всичко е наред. За предотвратяване на рискови пътувания потърсете съдействие от  органите на реда („Пътна полиция”), като се обадите незабавно на телефон 112.

ЗАТОВА:

 • Бъдете пример за подражание!

 • Търсете съдействие от всички компетентни държавни и местни органи и организации!

 • На телефон 112 подайте сигнал за предотвратяване на пътни инциденти!

   

   


13 авг 2021

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАБОТАТА НА ОД МВР ВРАЦА ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮЛИ 2021г.

През месец юли 2021 г.,  на територията на ОДМВР-Враца са регистрирани 260 заявителски материала, при 245 преписки за същия период на 2020 г. Общият брой на регистрираните криминални престъпления е 191, спрямо 214 за същия период на предходната година. Цифрите отчитат намаление на криминалната престъпност с 10,8 %.
 През юли 2021 г., спрямо юли 2020 г., се регистрира намаление на броя на регистрираните престъпления на територията на РУ в областта, както следва: РУ Роман – с 100%,  РУ Оряхово –  с 34,6%, РУ Козлодуй – с 27,6 %,  Бяла Слатина – с 21,7%,  РУ Мездра  - с 10,7 % и  РУ Враца – с 4,6%.
По видове престъпления, през юли 2021 спрямо юли 2020 г., състоянието е следното: 
Престъпленията против собствеността - бележат намаление с около 49,4 % в сравнение с месец юли 2020 год. Регистрираните престъпления за месец юли 2021 г. са 39, при 77 през юли 2020 г.
 Престъпленията против личността – бележат леко увеличение с 3,5%. Регистрираните престъпления за месец юли 2021 г. са 30, при 29 през юли 2020 г.
 Грабежи – няма регистрирани за двата отчетни периода.
Кражби – намаление с 70,2%. Регистрираните кражби за юли 2021 г. са 20, срещу 67 за юли 2020 г.
 Измами – регистрирани са равен брой  измами – по 1 за месец юли 2021 г. и за месец юли 2020 г.
 Умишлени убийства – по 1 регистрирано убийство за двата отчетни периода.
 Посегателства спрямо МПС – регистрирани са 3 престъпления за месец юли 2021 г., срещу 2 за юли 2020 г.
 Палежи – 8 регистрирани за юли 2021 г. срещу 6 за юли 2020 г.
 Наркотици – 14 регистрирани за юли 2021 г. срещу 11 за юли 2020 г.
           При престъпленията, свързани с акцизни стоки без бандерол – от началото на годината са регистрирани 50 заявителски материала и са образувани 15 досъдебни производства. Съставени са 11 акта за установени административни нарушения. Иззети са 175 119 къса цигари без български акцизен бандерол, 179,660 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол и 130 л алкохол без български акцизен бандерол.
Съгласно данните, през м. юли 2021 г. коефициентът на престъпност за ОД МВР Враца е 121 единици,  при 135 единици, отчетени през юли 2020 г.
  През месец юли 2021 г., общо на територията на населените места от общините на област Враца, са проведени 51 специализирани полицейски операции  за противодействие на конвенционалната престъпност. Предупредените лица по чл.65 от ЗМВР са 900.
Пътно-транспортна обстановка в област Враца през месец юли 2021 г.
 През месец юли 2021 г. в област Враца са регистрирани 67 пътно-транспортни произшествия, от които 26 са тежки. При катастрофите са убити 2-ма и ранени 33 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 16 повече, загиналите са с двама повече, а ранените са с 21 повече.
През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 418 акта, и общо 4633 фиша  и клипа с установени нарушения на скоростния режим. Издадени са 141 бр. ЗППАМ.
   Установени  са 43 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 78 глоби, за неправоспособност – 33, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 25
   През месеца са прекратени регистрациите на 39 бр. МПС. Проведени са 44  бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 43 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата.

09 авг 2021