МВР

ОД Враца

 

Новини

РЕЗУЛТАТИ ОТ РАБОТАТА НА ОД МВР ВРАЦА ПРЕЗ МЕСЕЦ АПРИЛ 2021Г.


През месец април 2021 г.,  на територията на ОДМВР-Враца са регистрирани 221 заявителски материала, при 281 преписки за същия период на 2020 г. Общият брой на регистрираните криминални престъпления е 165, спрямо 223 за същия период на предходната година. Цифрите отчитат намаление на криминалната престъпност с 26 %.

През април 2021 г., спрямо април 2020 г., се регистрира намаление на броя на регистрираните престъпления на територията на РУ в областта, както следва: РУ Роман – с 76,9%, РУ Мездра – 30,8 %, РУ Враца – с 10,3%, Бяла Слатина – с 35,1%, РУ Козлодуй – с 57,1 %. Лек ръст се наблюдава в РУ Оряхово –  с 5,3%,

По видове престъпления, през април 2021 спрямо април 2020 г., състоянието е следното: 

Престъпленията против собствеността - бележат намаление с около 43,7 % в сравнение с месец Април 2020 год. Регистрираните престъпления за месец април 2021 г. са 49, при 87 през април 2020 г.

 Престъпленията против личността – бележат увеличение със 45,8% в сравнение с месец април 2020 год. Регистрираните престъпления за месец април 2021 г. са 13, при 23 за април 2020 г.

 Грабежи –два са регистрирани грабежи за месец април 2021 г., срещу  1 регистриран за месец април 2020 г.

Кражби – намаление с 53,4%. Регистрираните кражби за април 2021 г. са 34, срещу 73 за април 2020 г.

 Измами – регистрирана е 1 измама за месец април 2021 г., срещу  0 за месец април 2020 г.

 Умишлени убийства – регистрирано е по 1 убийство за двата отчетни периода.

 Посегателства спрямо МПС – регистрирано е по 1 престъпление за двата отчетни периода

 Палежи – 4 регистрирани за април 2021 г. срещу 3 за април 2020 г.

 Наркотици – регистрирани са по 16 престъпления за двата отчетни периода

           При престъпленията, свързани с акцизни стоки без бандерол – от началото на годината са регистрирани 35 заявителски материала и са образувани 12 досъдебни производства. Съставени са 9 акта за установени административни нарушения. Иззети са 143 819 къса цигари без български акцизен бандерол и 141 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен.

Съгласно данните, през м. април 2021 г. коефициентът на престъпност за ОД МВР Враца е 104 единици,  при 141 единици, отчетени през април 2020 г.

  През месец април 2021 г., общо на територията на населените места от общините на област Враца, са проведени 53 специализирани полицейски операции  за противодействие на конвенционалната престъпност. Предупредените лица по чл.65 от ЗМВР са 401.

Пътно-транспортна обстановка в област Враца през месец април 2021 г.

През месец април 2021 г. в област Враца са регистрирани 74 пътно-транспортни произшествия, от които 14 са тежки. При катастрофите е убит един и ранени 16 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 39 повече, няма загинали, а ранените са с 6 повече.

През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 468 акта, и общо 4506 фиша  и клипа с установени нарушения на скоростния режим. Издадени са 114 бр. ЗППАМ.

   Установени  са 40 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 106 глоби, за неправоспособност – 33, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 17

   През месеца са прекратени регистрациите на 34 бр. МПС. Проведени са 38  бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 34 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата.

 

 

11 май 2021

ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

Балът е забавление! Шофирането е отговорност!


Абитуриентските празници са празници за всички. Те са свързани с дълги купони с приятели и почерпки с роднини и близки. Настроението дни наред е приповдигнато, а емоциите често са неконтролируеми. По време на тържествата всеки е склонен към компромиси, но сключването на „сделка“ със себе си за нарушаване на законите може да доведе до неприятности и помрачаване на настроение. Пренебрегването на Закона за движението по пътищата  и неправилното поведение на пътя може да се окажат опасни.

През 2018 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 150 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. Взети са повече от 610 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП.

За да удължиш празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва: 

Бъди разумен! Спазвай Закона за движението по пътищата

Информирай се за измененията в Закона за движението по пътищата

Твоята безопасност е най-важна, не я пренебрегвай

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Не се дрогирай

Намери си шофьор за бала и след него

Ако сам ще шофираш, не пий алкохол

Не шофирай след употреба на наркотици

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Бъди отговорен пътник

При нужда позвъни на телефон 112

 

Бъди разумен! Спазвай Закона за движението по пътищата

Разпоредбите на Закона за движението по пътищата са в сила по всяко време. По време на баловете нарушенията най-често се документират с автоматизирани технически средства и системи и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и след бала.

Информирай се за измененията в Закона за движението по пътищата

През 2018 г. Законът за движението по пътищата се промени, а част от промените влязоха в сила през 2019 г. Нарушенията на някои от разпоредбите водят до много сериозни последици – прекратяване регистрацията на превозното средство, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Законът е стриктен и спрямо управлението на МПС от неправоспособни и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата.

Твоята безопасност е най-важна, не я пренебрегвай

На първо място винаги поставяй собствената си безопасност! Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в риск от пътен или друг инцидент. Най-често по време на баловете се допускат следните нарушения:

- управление на МПС с превишена скорост;

- неправилно превозване на пътници (показване през прозорците или люковете; сядане върху рамките на вратите на автомобилите; изправяне от седалките на мотоциклетите без използване на опора; возене на повече пътници от броя на местата за сядане; неизползване на обезопасителен колан/каска);

- извършване на демонстративни и опасни маневри, при които неправилно превозваните пътници са застрашени от нараняване;

- отнемане на предимство на други участници в движението по пътищата;

- преминаване на червен сигнал на светофара;

- подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението по пътищата, главно към пешеходците;

- управление на МПС от неправоспособни водачи;

- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Празнувай, но се контролирай

Празниците не скриват опасностите и не трябва да са оправдание за необмислено и рисково поведение. Емоциите и еуфорията водят до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът не пречи на настроението, но оставя повече спомени.   

Не прекалявай с алкохола и не се дрогирай

Мит е, че алкохолът и наркотиците повдигат настроението и те правят щастлив. Алкохолът има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Той изкривява възприятията и ако шофираш след употреба на алкохол, поведението ти може да бъде неадекватно (натискаш газта, а неочаквано се сблъскваш с препятствие, което уж е било далече; натискаш рязко спирачката, защото пред теб има препятствие, което всъщност е много далече; и др.). Алкохолното опиянение може да развали празника за всички в компанията.

Наркотичните вещества също имат различно въздействие. Те дават усещането за щастие, сила и непобедимост, за справяне с всички ситуации, за пренебрегване опасността или сериозността. Управлението на МПС след употреба на наркотични вещества може да има тежки последици.

Дори и да не шофираш ти, пътуването в автомобил с шофьор, употребил алкохол или наркотици, може да те постави в не една и две рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития от водача алкохол или приетите от него наркотици.

Намери си шофьор за бала и след него

Най-добре е да имаш шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се доверявай и не се качвай в кола или на мотор при водач, който вече е пил или е дрогиран. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – вземи решение, което ще направи бала незабравим. При нужда потърси съдействие от родителите или други близки.

Ако сам ще шофираш, не пий алкохол! Не шофирай след употреба на наркотици

Ако си правоспособен водач и сам ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, намери предварително опитен водач с уговорката да остане трезвен. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за употребилия наркотици шофьор, но и за спътниците му и за останалите участници в движението по пътищата извън това превозно средство.

Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си употребил наркотици.

 

Ако шофьорът е с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда, нарушението е административно, но ако концентрацията на алкохол в кръвта му е над 1,2 на хиляда, това е престъпление по Наказателния кодекс.

Освен че ще бъде наказан с глоба между 500.00 и 1000.00 лв., употребилият алкохол водач (при концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда) ще бъде лишен от право да управлява МПС между 6 месеца и 3 години; ще му бъде отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и ще бъде прекратена регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. Според нарушението се отнемат между 10 и 15 контролни точки.  

Водачът с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 200.00 до 1000.00 лв.; отнема му се свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и се прекратява регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500.00 до 1500.00 лв. Освен че ще бъде осъден, на употребилия наркотични вещества или техни аналози водач ще бъде отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и ще бъде прекратена регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.

В Закона за движението по пътищата е предвидена глоба от 100.00 до 300.00 лв. и за тези, които са предоставили управлението на МПС на водач с концентрация на алкохол в кръвта на 0.5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

Ако все още не си правоспособен водач, дори в момента да се обучаваш за това, не шофирай. Абитуриентският бал не е повод да се нарушава законът и не е основание контролните органи да правят компромиси.

Ако МПС се управлява от неправоспособен водач, се прекратява регистрацията на превозното средство за срок от 6 месеца до 1 година. В Закона за движението по пътищата е предвидена глоба от 100.00 до 300.00 лв. за неправоспособните водачи, но и за тези, които са им предоставили управлението на МПС.

Престъпление по Наказателния кодекс е, ако:

- управляваш МПС в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред (лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200.00 до 1000.00 лв.);

- ако в едногодишен срок от наказването по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извършиш същото деяние (лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500.00 до 1200 лв.);

- ако управляваш МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство (лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200.00 до 1000.00 лв.).

Бъди отговорен пътник

Все по-често абитуриентите празнуват баловете си извън населените места, в които са училищата, а и в чужбина. Пътуването се извършва с организиран транспорт, най-често – с автобус. Всеки пътник трябва да познава отговорностите и максимално да ги поема, защото може да навреди на шофьора, на себе си и на всички останали пътници, а и на другите участници в движението извън автобуса.

Най-често пътуванията по празнични поводи са свързани с много емоции, говорене с по-висок тон от обичайното, говорене вкупом, силно слушане на музика, пеене, смях. Нерядко пътниците стават от местата си, стоят прави или сядат на облегалките на седалките. Почти никога не поставят обезопасителните колани, с които автобусите са оборудвани. Всички тези действия може да се окажат причина за нараняване при внезапно спиране или извършване на маневра, а също така и за настъпване на пътнотранспортно произшествие.

Важно е качването и слизането от автобуса да става на обособено за това място и само при напълно спряло превозно средство. Никога не се блъскай и не бързай да се качиш/слезнеш от автобуса. Може да се подхлъзнеш, да паднеш и да се нараниш, така и празникът ще бъде помрачен. Ако може, предварително определете кой къде и с кого ще седи на една седалка, за да не се налага да бързаш, за да заемеш желаното място.

Употребата на алкохол или други храни, напитки и вещества, които може да предизвикат у теб дискомфорт, е за предпочитане да бъде избегната. Ако ти става лошо при пътуване, преди път изпий хапче против гадене и повръщане, но вземи блистера със себе си, за да имаш и по обратния път.

Когато шофьорът спира за задължителна почивка, помни часа на потегляне, не се отделяй от групата, не се движи сам, движи се внимателно, защото използваните от автобусните шофьори паркинги са големи, на тях спират и паркират и други автобуси, камиони, леки автомобили и ако не си внимателен, може да бъдеш блъснат от друго движещо се в момента превозно средство.

Ако пътуваш зад граница с групата, запамети в телефона си номерата и адреса на българското посолство, телефона на ръководителя на групата и на шофьора, както и номера и марката на автобуса. Не забравяй да активираш услугата роуминг. Проучи кой е номерът за спешни повиквания в страната, чийто гост си. На никого не предоставяй личните си документи. Не се отделяй от групата и не подценявай съветите на организаторите, защото всяка страна има специфични обичаи, нарушаването на които може да доведе до неприятни последици.

При нужда позвъни на телефон 112 

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат твоя живот и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Винаги бъди със зареден телефон, подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора. Те ще ти помогнат по всяко време.

Отдел „Пътна полиция” –

Главна дирекция „Национална полиция”, 2021г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 май 2021

ЗАСИЛЕНИ ПРОВЕРКИ НА ТОВАРНИТЕ АВТОМОБИЛИ И АВТОБУСИТЕ

Контролните действия ще се извършват съвместно с ИААА в рамките на операция на ROADPOL


От днес до 16 май ще има засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Операцията се провежда на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. У нас в проверките ще участват, освен екипи на Пътна полиция и на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация.


Основната причина за провеждането на полицейските операции за контрол над товарните автомобили и автобусите се основава на факта, че при възникване на тежко пътнотранспортно произшествие (ТПТП) с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други ТПТП. В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат 4 пъти в годината. За 2021 г. първата бе проведена в края на зимата – от 8 до 4 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата - в началото на есента.


По отношение на най-честите нарушения, които са установени при проверки от този тип, са неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

10 май 2021

ОД МВР ВРАЦА С ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОХРАНАТА НА ПРАЗНИЦИТЕ

 

 В ОДМВР Враца е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и защитата на населението по време на Великден и Гергьовден и свързаните с тях почивни дни.

 В празничните дни на обществените места около храмовете и манастирите при провеждане на богослуженията ще бъде осигурено полицейско присъствие. Ще се следи за спазване на противоепидемичните мерки.
За повишаване безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия, дежурни полицейски екипи ще участват в контрола и регулиране на пътното движение в началото и края на празничните и почивните дни. Екипите ще бъдат разположени на пътищата от първи клас и в районите на участъци с концентрация на ПТП. При контрола на пътя ще бъдат използвани наличните автоматизирани технически средства за контрол на скоростта.
 По време на празничните дни  ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност”, като е планирано полицейски екипи да има и на териториите на малките населени места и пътищата между тях.


29 апр 2021

БЛИЗО 130 ХИЛЯДИ ЦИГАРИ БЯХА ИЗЗЕТИ ВЪВ ВРАЦА

  

На 22.04.2021г., служители от Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД МВР Враца проведоха специализирана операция с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани със съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол, на територията на гр. Враца. В автомобил паркиран пред вила във Врачански лозя, стопанисвана от 49-годишен мъж, криминално проявен по чл. 234 от НК, бяха намерени и иззети 68 000 къса цигари от различни марки, без български акцизен бандерол. В специално изграден тайник пред  същия имот са открити 34 600 къса цигари без акцизен бандерол. В хода на процесуално-следствените действия е извършено претърсване  в апартамент, мазе и гараж в гр.Враца, собственост на същото лице. Намерени и  иззети са общо 25 540 къса цигари от различни марки, без български акцизен бандерол.  Общото количество намерени  и иззети цигари са 128 140 къса(13 мастербекса). По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

 


23 апр 2021

От 19 часа тази вечер до 14 април ще бъде проведена специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства


 
Основната цел на операцията е намаляване на жертвите на пътя с участието на мотоциклетисти. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.
Водачите, които управляват мотоциклет чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, се наказват с  лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева.

09 апр 2021

РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕЙНОСТТА НА ОД МВР ВРАЦА ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ 2021Г.

     

През месец март 2021г.,  на територията на ОДМВР-Враца са регистрирани 231 заявителски материала, при 241 преписки за същия период на 2020 г. Общият брой на регистрираните криминални престъпления е 171, спрямо 203 за същия период на предходната година. Цифрите отчитат намаление на криминалната престъпност с 15,8 %.
 През март 2021 г., спрямо март 2020 г., се регистрира намаление на броя на регистрираните престъпления на територията на РУ в областта, както следва: РУ Роман – с 57,9%, РУ Мездра - 50 %, РУ Оряхово –  с 16,7%, РУ Враца – с 11,8%, Бяла Слатина – с 7,1%, РУ Козлодуй – с 4,2 %.
По видове престъпления, през март 2021 спрямо март 2020 г., състоянието е следното: 
Престъпленията против собствеността - бележат намаление с около 44 % в сравнение с месец Март 2020 год. Регистрираните престъпления за месец март 2021 г. са 51, при 91 през март 2020 г.
 Престъпленията против личността – бележат увеличение със 73% в сравнение с месец март 2020 год. Регистрираните престъпления за месец март 2021 г. са 19, при 11 за март 2020 г.
 Грабежи –няма регистрирани грабежи за месец март 2021 г., срещу  4 регистрирани за месец март 2020 г.
Кражби – намаление с 45%. Регистрираните кражби за март 2021 г. са 39, срещу 71 за март 2020 г.
 Измами – регистрирани са 3 измами за месец март 2021 г., срещу  4 за месец март 2020 г.
 Умишлени убийства – няма регистрирани убийства за двата отчетни периода.
 Посегателства спрямо МПС – няма регистрирани престъпления за месец март 2021 г., срещу 3 за същия период на 2020 г.
 Палежи – 2 регистрирани за март 2021 г. срещу 5 за март 2020 г.
 Наркотици – регистрирани са 13 бр. за месец март срещу 21 за март 2020 г.
При престъпленията, свързани с акцизни стоки без бандерол – от началото на годината са регистрирани 27 заявителски материала и са образувани 7 досъдебни производства. Съставени са 8 акта за установени административни нарушения. Иззети са 2739 къса цигари без български акцизен бандерол и 97 кг ситно нарязан тютюн без български акцизен.
Съгласно данните, през м. март 2021 г. коефициентът на престъпност за ОД МВР Враца е 105 единици,  при 125 единици, отчетени през март 2020 г.
  През месец март 2021 г., общо на територията на населените места от общините на област Враца, са проведени 68 специализирани полицейски операции  за противодействие на конвенционалната престъпност. Предупредените лица по чл.65 от ЗМВР са 683.
Пътно-транспортна обстановка в област Враца през месец март 2021 г.
През месец март 2021 г. в област Враца са регистрирани 57 пътно-транспортни произшествия, от които 14 са тежки. При катастрофите е убит един и ранени 16 граждани. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 8 повече, загиналите са с 1 по-малко, а ранените са с 2 повече.
През месеца за установени  нарушения на водачите  са съставени 538 акта, и 4259 фиша. Издадени са 216 бр. ЗППАМ.
   Установени  са 39 водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. За неизползване на обезопасителни колани и каски са наложени 135 глоби, за неправоспособност – 33, за шофиране без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – 26
   През месеца са прекратени регистрациите на 31 бр. МПС. Проведени са 40  бр. специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата. Изпратени са 54 бр. сигнални писма за осигуряване безопасността на движението по пътищата.

07 апр 2021

ОД МВР ВРАЦА С ОРГАНИЗАЦИЯ ПО ОХРАНА НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС

В ОДМВР – Враца е сформиран щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес.  За връзка с гражданите, от 8 март работи денонощна телефонна  линия 02/ 90 112 98. На нея, както и на e-mail  [email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към ангажиментите на МВР в изборния процес. Създадена е необходимата организация за ускорено издаване на лични документи. Направено е всичко, за да могат граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) поради изгубване, открадване, повреждане, унищожение или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В тази връзка Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа - в зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. Това удостоверение служи единствено и само за упражняване правото на глас, но не и като легитимация пред други органи. Решението на ЦИК е, че граждани с изтекли по време на извънредното положение документи за самоличност, могат да упражнят правото си на глас, като се легитимират с тях.  Служители на РДПБЗН – Враца са извършили проверки на  местата и обектите, в които ще бъдат провеждани изборите и ще бъдат обособени секциите. Специално внимание е обърнато за наличието на уреди за пожарогасене и възможността за евентуална евакуация на пребиваващите в сградата по време на изборите, в случай на инцидент. Инструктаж е проведен и с на членовете на РИК, секретари на общини и председатели на СИК, по спазване на изискванията за пожарна безопасност.

02 апр 2021