МВР

ОД Враца

 

Новини

Пътна полиция в изпълнение на Акция „Зима“

  


 
Служители на „Пътна полиция“-Враца проведоха  днес специализирана операция, която е част от традиционната Акция „Зима“. По време на проверките за готовност на автомобилите за зимния сезон, на водачите бяха разяснявани необходимите действия по подготовка на моторните превозни средства за движение  в зимни условия.
В оставащите два  дни до 8 ноември, пунктовете на Съюза на българските автомобилисти във Враца и  в Мездра, ще проверяват безплатно светлините на автомобилите, състоянието  на гумите, системите за почистване на стъклата.
През целия зимен сезон, служителите на Пътна полиция ще следят стриктно за грайферите на гумите, които не бива да са под 4 мм. Санкциите ще бъдат налагани от 15 ноември. Акция „Зима ще продължи до края на месец ноември.
СБА и Пътна полиция съветват всички водачи да спазват следните съвети за безопасност през зимата:
• Погрижете се за гумите - от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;
• Сменете водата с антифриз;
• Проверете изправността на чистачките и подменете перата.
• Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг;
• Проверете дали работи парното;
• На път потегляйте само с изправни спирачки;
• Поставете в багажника вериги за сняг и въже за теглене;
• Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите;
• Не подценявайте локвите и рисковете от аквапланинг;
При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация, сигнализирайте на телефон 112.


 
     

 

 

 

 

06 ное 2019

МВР с денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

 До  4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове.    Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

01 окт 2019

Пътна полиция започва Акция „Зима“

Традиционната Акция „Зима“ ще започне  на  01 ноември и ще продължи до 30 ноември

Акция „Зима“ ще бъде проведена на три етапа, в които ще се акцентира върху превантивни и контролни мерки за безопасност на водачите и пешеходците; безопасното шофиране; техническата изправност на автомобилите; поведението на водачите  спрямо пешеходците.

Пътна полиция ще налага санкции на водачи, които управляват автомобил с грайфер на гумите под 4мм.

В пунктовете на Съюза на българските автомобилисти  в гр. Враца и в гр. Мездра, до 8 ноември безплатно ще се проверяват светлините на автомобилите, протекторите на гумите, системите за почистване на стъклата.

На брифинг в ОД МВР Враца целите на предстоящата Акция „Зима“ бяха обяснени от главен инспектор Иван Коцев, началник на сектор „Пътна полиция“ - Враца, Митко Стаменов- началник на Съюза на българските автомобилисти –Враца, Гергана Михалчева- директор на Български червен кръст - Враца.

СБА и Пътна полиция съветват всички водачи да спазват следните съвети за безопасност през зимата:

 • Погрижете се за гумите - от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;
 • Сменете водата с антифриз;
 • Проверете изправността на чистачките и подменете перата.
 • Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг;
 • Проверете дали работи парното;
 • На път потегляйте само с изправни спирачки;
 • Поставете в багажника вериги за сняг и въже за теглене;
 • Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите;
 • Не подценявайте локвите и рисковете от аквапланинг;

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация, сигнализирайте на телефон 112.

 

31 окт 2019

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР Враца ще съдейства на гражданите за втория тур на местните избори

За втория тур на местните избори в населените места, където ще се проведат такива, служителите ще работят на 02 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 03 ноември 2019 г. от 08.30 до 19.30 ч.

Ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г. вкл., тъй като издадените удостоверения за първи тур на изборите на 27.10.2019 г. са невалидни.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 01 ноември 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 29 октомври 2019 г. до 02 ноември2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 03 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
 2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 03 НОЕМВРИ 2019 Г.

30 окт 2019

Специализирана операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

 

 От днес (14 октомври) до 20 октомври, на територията на Република България  се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. В проверките у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
 Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.

 

14 окт 2019

СЛУЖИТЕЛИ НА ОД МВР ВРАЦА ПРОВЕРИХА ЛОВНИТЕ ДРУЖИНКИ

      СЛУЖИТЕЛИ  НА ОД МВР  ВРАЦА  ПРОВЕРИХА ЛОВНИТЕ ДРУЖИНКИ 

 

            Днес, 5 октомври, служителите от „Контрол на общоопасните средства“ при ОДМВР Враца извършиха  инструктажи и проверки по места на ловнитe  дружинки  в област  Враца. Поводът е откриването днес  на ловния сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня. Служителите на МВР обърнаха внимание върху най-честите причини за инциденти по време на лов и обърнаха внимание върху  мерките  за безопасно транспортиране и боравене с оръжие:
- стрелба по шум или неясно видима цел;
-  използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
- неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;
- самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
-  употреба на алкохол и упойващи вещества
          Ловците получиха указания задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят; стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

          По време на днешните проверки не бяха констатирани пропуски  и нередности.

 

05 окт 2019