МВР

ОД Пловдив

 

Новини

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.  Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Уважаеми жители на Пловдив и областта,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

Справка за извършените административни услуги на  02 март 2021


04 мар 2021

Млади еколози и  пътни полицаи засадиха заедно дръвче в двора на  ОУ „ Христо Ботев“  в Крумово

Стартът на инициативата „Да пазим живота и да създаваме живот" бе даден само преди няколко седмици от директора на пловдивската полиция

Тесен се оказа двора на училище „Христо Ботев“ в Крумово на 4 март.  Третокласници от училището,  участваха в открит урок по безопасност на движението и  показаха своите знания за правилата на пътя. С демонстрации те разиграха реални ситуации на пътното платно , а заедно с инспектор Ботьо Гиргинов  от сектор „Пътна полиция“ Пловдив, коментираха действията на своите връстници.  В края на урока петокласници от клуб „Млади еколози“  на  учебното заведение, заедно със своите учители и служители на полицията, засадиха дръвче- символ на бъдещето. Закупените от ст. комисар Йордан Рогачев дръвчета ще бъдат засаждани  в двора на всяко учебно заведение, в което служители на полицията изнасят урок по безопасност на движението и ще  напомнят на подрастващите за грижата към човешкия живот.  С личен труд в  инициативата се включиха и  ученици от  професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев” в град Пловдив. В часовете по практика те изработиха дървени табелки с формата на знак „СТОП“, на които е изписано посланието от кампанията на пловдивската полиция.

 

04 мар 2021

В Пловдив: 12-ти неуспешен опит за подкуп на полицаи

При поредната акция на пловдивската полиция, в хода на която бе осъществен засилен контрол по пътищата в града и областта бяха задържани четирима водачи при опит да подкупят длъжностни лица, опитвайки се да избегнат ударите на закона. Само за 16 часа в събота срещу неделя бяха констатирани 1 346 нарушения, отнети 25 шофьорски книжки, а 17 водачи - установени с алкохол и наркотици зад волана.  18- годишен пловдивчанин и двама негови по- възрастни съграждани на 44 и 51 години, са се опитали избегнат санкциите, подхвърляйки пари на проверяващите.  35 годишен турски гражданин, седнал зад волана на „Опел астра“ , който нямал валидно свидетелство за управление на МПС предложил подкуп в размер на 200 лв, за да прикрие престъплението си на пътя. Така от началото на годината случаите, в който длъжностно лице, служител на пловдивската полиция отказва предложен подкуп, стават 12. Практиката показва, че нарушителите на пътя са предлагали различни суми и ценности, сред които и златно кюлче. Серията със задържани заради подкуп започна с 15-годишен младеж от Първомай, който бе задържан в първия ден на 2021г., след като предложи 50 евро на полицаи, за да не бъде взето административно отношение за нарушението му.

01 мар 2021

С открит урок по безопасност на движението посрещнаха 1-ви март възпитаниците на СУ "Св. Константин- Кирил Философ" в Пловдив

Със затоплянето на времето подрастващите  ще прекарват по- голяма част от деня навън, а това от своя страна изиска възрастните и родителите да ги подготвят за предизвикателствата на открито и отговорностите на пътя. Инспектор Ботьо Гиргинов разказа на второкласници от учебното заведение  интересни и поучителни истории, свързани с безопасността им на улицата , опасностите при разговорите с непознати и как да помогнат на друго дете в беда. Децата научиха, че за да са полезни за себе си първо трябва добре да  познават района в който живеят и учат, че трябва да са смели, но и предпазливи. Защото навън живота е различен. На площадката по безопасност на движението служителят на ""Пътна полиция"  им показа как, къде и кога да пресичат, в кои случаи имат предимство и кога задължително да търсят помощ от възрастните.  В края на открития урок ,който е част от инициативата на пловдивската полиция "Да пазим децата", второкласниците получиха мартенички за здраве, както повелява традицията на този ден.

01 мар 2021

Служители на РУ Раковски задържаха трима  дилъри с дрога за близо 4 800 лв.

Иззети са 110 топчета марихуана и 140 гр. амфетамин, предназначени улична продажба

Арестите са в рамките на специализирана полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества, като на 28 март вечерта  служители на РУ Раковски са извършили претърсвания на два адреса в населеното място. В жилищата на 19 -годишен и 29- годишен са намерени и иззети разфасовки с различен грамаж - общо 140 гр. амфетамин и 110 броя топчета марихуана. Иззети са и 2 електронни везни със следи от дрога по тях. Двамата купили наркотичното вещество от друг дилър, също от Раковски.  С постановление на дежурен прокурор, и тримата обвиняеми са задържани за 72 часа, в рамките на които предстои внасяне на искания за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които са обвинени, е „лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. В резултат на засилените проверки и целенасочена работа на служителите на РУ Раковски по линията, от началото на годината до момента седем жители на града са с повдигнати обвинения за наркоразпространение.

01 мар 2021

53- годишен мъж от село Чалъкови е задържан заради причинена средна телесна повреда

Действията на разследващите се водят под надзора на Районна прокуратура Пловдив

На 28 февруари около 10 часа в РУ Хисаря е получено съобщение  от пловдивска болница, че в лечебното заведение  с фактура на черепа е настанен 60- годишен мъж . По думите на пострадалия по- рано на същата дата друг 53- годишен мъж с който работел заедно му е нанесъл множество удари с твърд предмет по тялото, а един от тях е сериозно е засегнал главата му. В резултат на бързите действия на служители на РУ Хисаря е задържан извършителя на престъплението- 53- годишен жител на село Чалъкови.  В хода на работата на разследващите са събрали  голям обем от веществени доказателства, които показват съпричастността на задържания към извършеното престъпление.  Двамата мъже са работели в кравеферма в Ново Железаре, където оставали да нощуват. Същия ден след работа седнали да се почерпят, възникнал спор, който прераснал в скандал и бой.  По безспорен начин е установено, че задържаният по- млад мъж е нанесъл ударите с винкелов профил.

 

01 мар 2021

Подменихте ли изтичащите лични документи?

Жителите на Пловдив и областта, които имат постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Пловдив, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи – лична карта, паспорт или СУМПС във всяко едно от 13-те звена на сектор БДС с обикновена услуга/ до 30 дни/.  Без значение от постоянни адрес всеки заявител може да посети най- близкото до него районно управление, в което се намира паспортната служба.  Единствено ако искате да се възползвате от експресна услуга, задължително трябва да посетите звеното на улица „Волга“ в областния град.  За издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга, притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от услугата чрез    „Портал  за  електронни  административни  услуги  на   Министерството  на  вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg . Готовите лични документи се получават в звеното където е подадено заявлението. Българските граждани в чужбина могат да подават заявления за български лични документи без електронен подпис чрез сайта на Министерството на външните работи. С подробностите и условията може да се запознаете на адрес:   https://www.mfa.bg/bg/news/28436
Поради изтичане на валидност  до края на 2021 година в Пловдив и областта трябва да бъдат подменени 38 000 лични карти, 41 000 паспорта и 48 000 шофьорски книжки.

25 фев 2021