МВР

ОД Пловдив

 

Новини

Домашна работилница за обработка на тютюн бе разкрита в село Манолско Конаре

Съвместна специализирана операция за пресичане на контрабандата с акцизни стоки е проведена днес от служители на пловдивския отдел „Икономическа полиция“ и инспектори от Агенция „Митници“. Под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив процесуално-следствените  действия са предприети в частен имот в село Манолско Конаре. Там екипите открили над 800 килограма наситнен тютюн и четири машини за рязането му. Допълнително е иззето и значително количество необработена тютюнева листна маса, което предстои да бъде уточнено. Като заподозрени за незаконната дейност с полицейски заповеди са задържани четирима мъже. По случая е образувано досъдебно производство в отдел „Икономическа полиция“ при областната дирекция на МВР. Работата по документирането му продължава.

20 сеп 2019

Предприети са необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред по време на празничните почивни дни на територията на пловдивска област

В ОДМВР-Пловдив е създадена необходимата организация за обезпечаване на обществения ред,  безопасното движение по пътищата и гарантиране сигурността на гражданите по време на честванията на Деня на независимостта на България – 22 септември, и свързаните с него почивни дни.

Засилено полицейско присъствие ще има на местата за провеждане на чествания и тържества, като и на други публични прояви, свързани с празника в Пловдив и областта. За обезпечаване на сигурността и обществения ред и своевременна реакция при необходимост са обсъдени съвместни мерки с представители на местната власт, Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението”, частните охранителни фирми, големите търговски центрове и увеселителни заведения. 

Според анализ на пътнотранспортната обстановка, по време на празничните дни се забелязва значително увеличение на интензивността на движението както в населените места, така и по пътищата от републиканската пътна мрежа, особено тези, водещи към курортните комплекси. За ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП, както и за увеличаване на пропускателната способност на най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа на територията на областта, от страна на пловдивската полиция се предприема следното:

            Създадена е организация за осигуряване на максимален брой екипи за   регулиране и облекчаване на движението по пътищата, по които се очаква най-голямо натоварване  - входно-изходните артерии на  град Пловдив, уличната мрежа около големите търговски центрове, увеселителни заведения и други места с масово посещение.

            Осигурени са необходимите дежурни полицейски сили за своевременното въвеждане на временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка, както и за контрол над водачите за движение с неподготвени автомобили, за стриктно спазване на въведените временни забрани и ограничения, особено в подходите към рисковите участъци.

            По време на празниците дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Засилва се превантивния контрол от страна на пътна полиция и по отношение на пешеходците за недопускане на инциденти и груби нарушения на ЗДвП.  В районите на питейните заведения на проверки ще бъдат подлагани водачите на МПС за употреба на алкохол, наркотични или други упойващи вещества.

ОДМВР – Пловдив призовава водачите на МПС да бъдат отговорни на пътя! Нека предприемат пътуване единствено с изправни и подготвени за движение в зимни условия автомобили, да спазват правилата за движение, да не предприемат рискови маневри, да проявяват търпимост при очакваните затруднения в трафика както в населените места, така и по републиканските пътища.

Във връзка с предстоящите празнични дни служители от отдел “Криминална полиция” при ОДМВР – Пловдив отправят съвети към хората как да опазят имуществото си от посегателства.
Експертите предупреждават, че домовите кражби зачестяват по време на празниците и напомнят на гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора. При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Вкъщи не трябва да се оставят големи суми пари или скъпи бижута. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището, да разполага с телефон за връзка и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията.

Извън домовете си е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им. Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните.

Полицията призовава гражданите да завишат бдителността си и при забелязване на съмнителни лица или предмети своевременно да сигнализират на полицейските органи.

 

19 сеп 2019

ОДМВР – Пловдив с постоянно участие на изложението „Ауто сити Пловдив 2019”

Организацията е създадена в рамките на съвместна кампания по безопасност на движението „Отговорни на пътя“

За втора поредна година служители от сектор “Пътна полиция” при областната дирекция на МВР ще предоставят полезна информация за безопасно шофиране и съвети за намаляване на пътнотранспортните произшествия на посетителите на „Ауто сити Пловдив 2019“ на Международния технически панаир. Инициативата е част от активната превантивна дейност за повишаване сигурността на движение и намаляване на пътнотранспортния травматизъм на обслужваната територия. Осъществява се в тясно сътрудничество с организаторите на изложението, Областна администрация, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, БЧК, клуб „Щереви Рали Тим“ и Регионално управление на образованието.

В дните от 23 до 28 септември, в обособената зона на ОДМВР – Пловдив между палати №  7 и № 8, желаещите могат да получат консултации за процедурите и необходимите документи за регистрация на новозакупен автомобил, както и да им бъде оказана помощ за окомплектоването на необходимите документи за покупка по време на самото изложение. Предвидена е и възможност за електронна справка на шофьорите за евентуални нарушения  на пътя.

Специално внимание ще бъде обърнато на децата, към които са насочени усилията на полицията за формиране на правилно поведение на пътя. За тях са предвидени тематични беседи и практически занимания по безопасност на движението. От активистите на БЧК ще им бъдат демонстрирани начините за оказване на първа помощ при инциденти, а в състезателния бокс на клуб „Щереви Рали Тим“ ще могат да се снимат със самите шампиони и техния автомобил. 

19 сеп 2019

Полезно за потребителите на административни услуги на ОДМВР – Пловдив – 18 септември

Актуална информация към 9.30 ч.

С оглед улесняване на гражданите, ползващи административни услуги на ОДМВР – Пловдив, предоставяме актуална информация за състоянието на административното обслужване в сектор “Пътна полиция” на ул. “Напредък” № 2, в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления.

По линия на “Пътна полиция”:

Тази сутрин на пункта за идентификация е имало 20 автомобила за регистриране и между 10 и 15 граждани, изчакващи пред гишетата за подмяна на СУМПС и промяна на собственост на МПС.

Вчера са били обслужени 683 граждани, от които 380 са представили автомобилите си през каналите за идентификация на МПС. 272 граждани са посетили сектора за услуги по издаване или подмяна на СУМПС или за връчване на наказателни постановления, 31 са били за други административни услуги /издаване на удостоверителни документи, получаване на протоколи за ПТП, внасяне на проекти за съгласуване на организация на движението/.

По линия на “Български документи за самоличност”:

Тази сутрин в сградата на сектора БДС на ул. “Волга” № 70 и пред гишетата на шестте районни управления в Пловдив за подаване или получаване на документи е имало до десетина чакащи. Между 2 и 7 души са били и в РУ – Асеновград, РУ - Първомай, РУ - Раковски, РУ – Стамболийски, РУ - Труд и РУ - Хисаря.

Вчера общо са били обслужени 1186 граждани. От тях 264 – в сектор БДС, 129 – в Първо РУ, 78 – във Второ РУ, 84 – в Трето, 67 – в Четвърто РУ, 107 – в Пето РУ и 111 – в Шесто РУ. В паспортната служба на РУ – Асеновград са били 94 души, 69– в РУ – Карлово, 26 – в РУ – Първомай и РУ – Раковски, 51 – в РУ – Стамболийски, 57– в РУ- Труд и 23- в РУ- Хисаря.  

 

18 сеп 2019

При няколкочасова полицейска акция са установени над 470 нарушения на пътя в Пловдив и областта

Масирана спецакция бе проведена в петък от служители на областната дирекция на МВР в рамките на активните действия за подобряване безопасността на движението и предотвратяване на тежките катастрофи в Пловдив и региона. За времето от 9.00 ч. до 14.00 ч. пътният контрол е осъществен от екипи на тринадесетте районни управления и секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“. Общо са проверени 566 лица и 473 МПС, по ЗДвП са съставени 65 акта и издадени 409 глоби с фиш. 263 са нарушенията на скоростния режим и 14 – на пътните знаци и маркировка. 9 водачи са преминали с автомобилите си при забраняващ сигнал на светофарна уредба, а един е отнел предимството на пешеходец. Без обезопасителни колани са били 19, трима са управлявали без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, а други 18 са били с неизрядни пътни документи.

 

17 сеп 2019

Полицията ще се грижи за охраната на обществения ред във връзка с футболната среща между отборите на ПФК „Ботев“ и ПФК „ЦСКА – София“ в Пловдив

От служителите на пловдивската дирекция на МВР са предприети всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасността на движението в областния град във връзка с предстоящия футболен мач на 14 септември, събота, от 17.30 ч., на стадиона на спортен комплекс “Ботев 1912“ в квартал „Коматево“.

Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицаите ще следят за недопускане на инциденти на територията на града. Ще бъде създадена организация за безпроблемно придвижване на зрителите за и от стадиона. От сборните пунктове по маршрутите им на придвижване феновете на двата отбора ще бъдат съпроводени от полицейски екипи. По този повод във времевия период от 16.00 ч. до 21.00 ч. е възможно да бъде въведена временна реорганизация на движението по ул. ”Коматевско шосе” и по ул. ”Захаридово”, в отсечката до кръстовището с ул.”Драговец”.

На изградените контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение служителите на реда ще извършват щателни проверки на посетителите. Няма да бъдат допускани лица под въздействието на алкохол или наркотици, такива, на които са наложени забрани за посещение на спортни мероприятия, както и малолетни  без пълнолетен придружител. Притежатели на забранени предмети и вещи съгласно ЗООРПСМ ще бъдат отвеждани и задържани в най-близкото районно полицейско управление. 

За да бъде избегнато струпване, приканваме зрителите да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона в 14.30 часа.

ОДМВР – Пловдив напомня на феновете да спазват стриктно разпорежданията на  служителите на реда; нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия /ЗООРПСМ/.

 

 

13 сеп 2019

Полезно за потребителите на административни услуги на ОДМВР – Пловдив – 13 септември

Актуална информация към 9.00 ч.

С оглед улесняване на гражданите, ползващи административни услуги на ОДМВР – Пловдив, предоставяме актуална информация за състоянието на административното обслужване в сектор “Пътна полиция” на ул. “Напредък” № 2, в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления.

По линия на “Пътна полиция”:

Тази сутрин на пункта за идентификация е имало 10 автомобила за регистриране и между 10 и 15 граждани, изчакващи пред гишетата за подмяна на СУМПС и промяна на собственост на МПС.

Вчера са били обслужени 619 граждани, от които 340 са представили автомобилите си през каналите за идентификация на МПС. 253 граждани са посетили сектора за услуги по издаване или подмяна на СУМПС или за връчване на наказателни постановления, 26 са били за други административни услуги /издаване на удостоверителни документи, получаване на протоколи за ПТП, внасяне на проекти за съгласуване на организация на движението/.

По линия на “Български документи за самоличност”:

Тази сутрин в сградата на сектора БДС на ул. “Волга” № 70 и пред гишетата на шестте районни управления в Пловдив за подаване или получаване на документи е имало до десетина чакащи. Подобен брой са били и в РУ – Асеновград, РУ - Труд и РУ – Стамболийски, а 2 - в РУ - Раковски.

Вчера общо са били обслужени 1157 граждани. От тях 273 – в сектор БДС, 157 – в Първо РУ, 89 – във Второ РУ, 80 – в Трето, 66 – в Четвърто РУ, 92 – в Пето РУ и 62 – в Шесто РУ. В паспортната служба на РУ – Асеновград са били 110 души, 70– в РУ – Карлово, 34 – в РУ – Първомай, 33 – в РУ – Раковски, 39 – в РУ – Стамболийски, 35– в РУ- Труд и 17- в РУ- Хисаря.  

 

13 сеп 2019

ОДМВР – Пловдив е предприела необходимите мерки за гарантиране на сигурността и опазването на обществения ред при откриването на новата учебна година

Преди началото на учебната 2019/2020 година полицейските служители са провели срещи с представителите на местната власт, РИО, директори на училища и детски градини, ръководствата на частни охранителни фирми. По време на разговорите са набелязани конкретни мероприятия и са съгласувани съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността при провеждане на тържествата в районите на детските и учебни заведения. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. От страна на полицейските инспектори са припомнени начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на Областна дирекция на МВР - Пловдив. Спрямо служителите на частните охранителни фирми е предвидено изискване да следят с повишено внимание за лица със съмнително поведение в и около охраняваните обекти, като е определен и редът за подаване на сигналите за констатирани противообществени прояви.   

Със започването на  новата учебна година мерките за пътна безопасност на децата и младежите се засилват и в тази връзка от 1 септември до края на октомври е създадена организация за провеждане на традиционната „Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, при която полицейски патрули ще дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в Пловдив и областта.  

В рамките на акцията, съвместно с представители на местната власт, в районите на всички детски и учебни заведения са извършени обследвания на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради, обезопасяване на входовете и др., като за всяка констатирана слабост са дадени съответните писмени предписания.

По време на тържествата за първия учебен ден полицейски служители ще запознаят родители и педагози с риска от пътнотранспортни произшествия с деца и ще отправят конкретни препоръки към тях. Беседи за безопасно поведение на пътя ще бъдат изнесени в детски градини и в началния и гимназиални курсове на училищата - по илюстративен и демонстративен начин и чрез използване на изградени учебни площадки, пред децата ще бъдат представени различни ситуации на пътни злополуки и ще бъдат дадени практически съвети.

12 сеп 2019