МВР

ОД Пловдив

 

Новини

55 000 души от областта ще трябва да подменят свидетелствата си за управление на МПС през тази година

 Жителите на област Пловдив могат да подават заявления за подмяна на свидетелствата  за управление на МПС във всяко районно управление на територията на Областната дирекция.  Документите  могат да бъдат подновени поради изтичане срок на валидност или изтекъл такъв, при промяна на фамилия и транслитерация- когато има разлика при изписването на името с латински букви. В районните  полицейски управления може да бъде заявено и преиздаване на дубликат- в случай, когато документът е изгубен. В този случай валидността на новоиздадения документ е със същия срок като на оригинала. При подмяна на шофьорската книжка трябва да бъде приложено медицинско свидетелство. В случаите за категория „В“ то се издава  от личния лекар, а за останалите  категории – от лекарска комисия. На място се попълва  заявление , предоставя се  стария документ и квитанция за платена такса.  На място може да платите и през ПОС терминално устройство.  Цената на обикновената услуга е 25 лева.  Документът ще бъде изготвен за 30 дни.
В случаите когато предстои първо издаване на СУМПС или искате бърза поръчка ще трябва да подадете документите си в сектор „Пътна полиция“ Пловдив. В този случай времето за издаване на документа е до 10 дни, а цената - 50 лв. Адресът на Пътна полиция - Пловдив  е ул. „Напредък“ № 2, а работното време е от понеделник до петък - от 8,30 до 17,00 ч. 
С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления съветваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за тяхната предсрочна подмяна.

22 яну 2020

Близо 220 000 души в област Пловдив ще трябва да подменят своите лични документи през настоящата година

ОДМВР Пловдив предприема мерки, за да се справи с преиздаването без затруднения

Сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР Пловдив обслужва българските граждани, регистрирани по постоянен адрес на територията на област Пловдив, състояща се от осемнадесет общини които включват 17 града и 198 села. По данни на Главна дирекция ГРАО към 15 декември 2019 г. населението на областта възлиза на 746 хил. жители, като 385 хил. от тях са регистрирани в областния град. През настоящата година 88 000 души от областта ще трябва да подновят личните си карти. Тогава изтича срока на валидност на 77 000 паспорта и 55 000 свидетелства за управление на МПС. С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления от сектор БДС съветват гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за тяхната предсрочна подмяна. Жителите на Пловдив и областта могат да направят това по-рано-  в началото на годината - през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи и когато натоварването на звената БДС традиционно е по-малко, за да се избегне образуването на опашки и продължителното чакане. Очаква се най-натоварен да бъде периода юли – август, когато се прибират в страната българските граждани, пребиваващи постоянно в други държави. Натоварен период ще бъде и края на годината ноември – декември 2020 година, когато изтича валидността на най-голям брой лични карти и паспорти. В зависимост от разпределението на населението в различните населени места и общини най-натоварени (с най-големи жилищни райони) са звената БДС към 01, 05, 06 РУ – Пловдив и РУ – Асеновград. За улеснение на гражданите и  за получаване на равномерно натоварване на звената БДС заявления за издаване на лични документи- лична карта, паспорт и СУМПС с обикновена услуга (до 30 дни),  може да се подават във всяко районно полицейско управление и в сектора на ул.“Волга“ 70, ако постоянния адрес е на територията на област Пловдив, независимо от това в кой район или населено място е конкретния постоянен адрес на подалия заявление за смяна. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. Заявления за документи за самоличност - лична карта и/или паспорт-  БЪРЗА УСЛУГА (3 работни дни) се приемат в 01, 02, 03, 04, 05 и 06 РУ Пловдив. Сектор “Български документи за самоличност” приема Заявления за издаване на документи за самоличност (лична карта и/или паспорт) ОБИКНОВЕНА, БЪРЗА И ЕКСПРЕСНА УСЛУГА ( 8 работни часа).

Мерки които се предвиждат за улеснение на гражданите:

Работното време на звената БДС към районните управления и сектор БДС към ОДМВР Пловдив  ще бъде удължавано в зависимост от натоварването. При необходимост ще се работи извънредно и съботните дни;

Ще се осигури възможност за организиран прием на заявления за издаване на лични документи на място в институции, ведомства, големи предприятия и др. от мобилни екипи при заявено желание от тяхна страна

Възможно е подаването на заявление за издаване на документи по електронен път чрез интернет на сайта Електронните административни услуги на МВР (https:\\e-uslugi.mvr.bg) за гражданите които притежават квалифициран електронен подпис. Подробните условия за ползването на услугата са описани на сайта.

Ежедневно на страницата на ОДМВР Пловдив ще бъде публикувана информация за натовареността на звената за предходния ден с цел гражданите да се ориентират къде е по-малко натоварено и ще изчакват по-кратко време.

22 яну 2020

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят личните си документи за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.

Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Справка за извършените административни услуги на 22 януари 2020

Уважаеми граждани,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

22 яну 2020

В Пловдив наградиха победителите в областния етап на конкурса „Пожарникар на годината – 2019“

Плакет и почетна грамота получиха петима служители на РДПБЗН – Пловдив, номинирани и излъчени за победители в първия областен етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината – 2019“. Наградите за проявения професионализъм и конкретни резултати в работата по различните направления на дейност им бяха връчени официално днес от директора комисар Георги Мангараков. 
Комплексен победител в конкурса за Пловдивска област е началникът на РСПБЗН – Стамболийски гл. инспектор Стоил Дрянков.
В категория „Пожарогасителна и спасителна дейност“ първенци са ст. инспектор Божил Тодоров, началник на група в  Първа РСПБЗН – Пловдив и мл. експерт Сашо Янаджиев, началник на дежурна смяна в РСПБЗН – Асеновград. По линия на „Контролна дейност“ с най-високи резултати са отличени инспектор Иво Кабадозов от Втора РСПБЗН – Пловдив и мл.инспектор Георги Баталов от РСПБЗН – Стамболийски.
За съществен принос и активно участие в акции за осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението плакет и грамота получи и ръководителят на групата по височинно-спасителна дейност в Доброволното формирование „Пловдив 112“ Павел Щипков.

Конкурсът „Пожарникар на годината“ на МВР се провежда за 25-ти път като една от фомите за популяризиране дейността на органите, осъществяващи пожарна безопасност и защита на населението и издигане на обществения авторитет на професията. В рамките на два етапа – областен и национален, за конкретен и съществен принос в цялостната дейност за преодоляване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации се номинират и награждават служители от регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ в страната, представители на партниращи институции и органзации и граждани.

21 яну 2020

Пловдив с най- голям брой призове на годишните награди на Спортната асоциация – МВР

 За пореден път пловдивчани останаха верни на традицията си да побеждават като запазиха челните места в националната надпревара. С призове в колективните спортове бяха отличени отборите по футбол и футзал на спортен клуб МВР – Пловдив- републикански шампиони за 2019 г и отборът на РДПБЗН Пловдив – републикански шампион по пожароприложен спорт за 2019г на церемония в Министерството на вътрешните работи. Индивидуални награди за международен принос получиха  Пламен Писков и Михаил Костов – служители на РДПБЗН Пловдив. Двамата мъже са участници в представителния отбор по пожароприложен спорт, който през месец  септември  спечели бронзов медал в дисциплината “Пожарна щафета 4х100 метра с препятствия”  на Световното първенство в Русия. По традиция на събитието се отличават най-добрите спортисти, треньори и деятели на спорта в МВР, които утвърждават спортносъстезателната дейност като важен елемент в професионалната подготовка на служителите във ведомството.

19 яну 2020

Под ръководството на Окръжна прокуратура пловдивската полиция проведе мащабна специализирана акция тази нощ

В хода на проверките участие взеха служители на специализирани полицейски сили, пътна полиция и районните управления, които  провериха 1400 автомобила и 1700 лица на територията на Пловдив и областта. Целта на акцията бе установяване на нарушения по Закона за движение по  пътищата и по линия на наркоразпространението. Съставени са 120 акта и 126 фиша.  Служителите са установили 26 - ма, които са  шофирали след употреба на алкохол. В  10 от случаите дрегерът е отчел над 1.2 промила. При останалите 16  от нарушителите употребения алкохол е бил под 1.2 промила.  На територията на три от районните в града, както и в Карлово и Труд са задържани водачи, шофирали след употреба на наркотични вещества и техните аналози.  Справката за  водачите шофирали след употреба на алкохол, отчита най- много нарушения на територията на областта. В Пловдив- на територията на Второ районно е установен и задържан водач с над 2.53 промила. В Първомай нарушителите са трима, като при двама от проверените дрегерът е отчел 1.43 .Двама са шофирали в нетрезво състояние и на територията на Труд- с отчетени 1.60 и 1.75 промила. На територията на Стамболийски и Раковски пробите на водачите са показали над 1.8 промила,а в Хисаря-2.08.  В рамките на проверките на 26 от водачите са съставени актове за неизползване на обезопасителен колан, констатирани са  5-ма неправоспособни, а 6 моторни превозни средства са били без застраховка гражданска отговорност. 
С цел да избегнат наложените санкции, двама от нарушителите са се опитали да дадат подкуп на полицейски служители, за което са започнати досъдебни производства. В Пловдив, на територията на Първо РУ едно лице е задържано и за хулигански прояви,изразяващи се в агресивно поведение към служителите на реда.

19 яну 2020

Икономическа полиция и ДАНС установиха нерегламентирано помещение за третиране на пластмасови отпадъци в Пловдив

Нерегламентирано помещение в което се третират (мелят) отпадъци от пластмаса - закачалки за дрехи и макари, са установили при съвместна проверка служители на отдел “Икономическа полиция” Пловдив, ТДНС и Регионалната инспекция по околната среда и водите. В работното помещение,  което се е намирало на ул. “Рогошко шосе”- южно от входа на дружество “Юрий Гагарин”, са намерени самоделна мелачна машина и екструдер, кантар и 38 броя чували, всеки от които е съдържал по 25 кг. гранулат. Установени са и двама работника, без документи за самоличност и без данни за фирма. Извикан е автопатрул от Трето РУ  и на работниците са съставени 2 броя АУАН по Закона за българските лични документи.С оглед на установеното са съставени констативни протоколи, а служители от регионалната инспекция по околната среда и водите ще съставят  2 броя АУАН по Закона за управление на отпадъците. Дейността е прекратена с предписание от РИОСВ. Ще бъдат сезират органите на НАП и Инспекция по труда.

17 яну 2020