МВР

ОД Пловдив

 

Новини

​ Безакцизен тютюн и 3 700 къса цигари са иззети от служителите на Първо РУ при акция по линия битова престъпност

Специализираната полицейска операция за обезпечаване на обществения ред, сигурност, безопасност на движението и противодействие на битовата престъпност се проведена на 24 септември на територията, обслужвана от Първо районно управление – Пловдив. В хода на акцията са извършени проверки на имоти в град Куклен и селата Брестник, Белащица, Марково и  Първенец. В резултат са образувани  2 бързи производства и 7 проверки по заявителски материали, като  задържани от органите на МВР са общо 4 лица.  Иззети са  3 700 къса цигари и близо 2 кг тютюн.  3 400 къса саморъчно свити цигари са открити  в жилищна  постройка в гр. Куклен, стопанисвана от  58 годишна жителка на населеното място.  Останалото количество безакцизна стока – цигарени късове и тютюнева листна маса са иззети от  жилищата на 65 годишен мъж от Първенец, 33 годишен жител на Куклен. Саморъчно свити цигари в по- малки количества са открити и иззети и от други имоти в населените места,  стопанисвани от три жени.  20 литра безцветна течност с мирис на спирт е била складирана в избено помещение на вила в село Белащица, собственост на 41 годишна жена.  По случая е започната проверка с  оглед събиране на данни за извършено престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. В хода на акцията служители на районното управление са установени и други нарушения, за които е взето е взето административно отношение. Съставени са 17 акта по Закона за движение по пътищата, 4 акта по Закона за гражданската регистрация, 6 акта по Наредба на Община Родопи, както и 33 броя глоби по фиш.

25 сеп 2020

​В индустриалната зона на Труд: Полицията откри незаконен цех за производство на олио и склад с хранителни стоки с изтекъл срок на годност

В хода на съвместна проверка служителите на икономическа полиция и районното управление в Труд са открили  незаконен цех за производство на олио. Установено е, че собственик на еднолично дружество държи производствен цех в индустриалната зона. 63 -годишният предприемач произвеждал студено пресовани масла от различни семена, без необходимите разрешения и без да спазва хигиенни изисквания. Изискано е  съдействие от областната дирекция по безопасност на храните и 03 РСПАБ-Пловдив. В резултат на проверката е съставен  констативен протокол, издадено е  разпореждане за забрана от ОД БАБХ и предписание от служителите на 03 РСПАБ - Пловдив. При съвместната работа е проверен и друг склад в индустриалната зона, където е установено съхраняване на големи количества негодни за употреба пакетирани хранителни продукти. Ползвател на склада е 37 годишен пловдивчанин, на който проверяващите органи са съставили констативен протокол и разпореждане за забрана от ОД БАБХ. Хранителните стоки са поставени под забрана ще бъдат унищожени в последстие, по процедура започната от  агенцията по безопасност на храните.

25 сеп 2020

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.

Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Справка за извършените административни услуги на 24 септември 2020 

Уважаеми граждани,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

25 сеп 2020

Криминалисти разбиха добре оборудвана и прикрита оранжерия с марихуана в Съединените

При специализирана полицейска операция по противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества  служители на РУ Труд претърсили имот, където открили  оранжерия с марихуана. В оранжерията, стопанисвана от местен жител служителите на реда открили 15 стръка канабис, готови за бране и последваща обработка. Растенията били с внушителна височина между 2 и 3 метра, а за качественото им отглеждане била поставена модерна система за капково напояване. При претърсване криминалистите открили  и известно количество изсушена марихуана. Установено  и задържано  за срок до 24 часа е лицето, което е  полагало грижи за растенията-32 годишен мъж, който до момента няма регистрирани други криминални прояви. Служители на РУ Труд са започнали досъдебно производство под наблюдение на прокуратурата.

24 сеп 2020

Престъпна схема за износ на нелегални цигари за Европа, разкриха служители на икономическа полиция

Иззети са 170 хиляди къса цигари, старателно скрити в метални кутии за инструменти

Полицейските служители предприели проверка във връзка с получен сигнал от софийско търговско дружество, че от негово име пловдивска куриерска фирма изпраща пратки със стоки, като използва данните на столичното дружество без негово знание и съгласие.  В хода на проверка в складова база на бул. "Дунав" под тепетата в момент на изпращане на пратка е установен 33 годишен плевенчанин с инициали  И. М. И.  Мъжът управлявал микробус "Фолксваген Транспортер" в който били открити  4бр. палети с опаковани кутии за инструменти, готови за изпращане. В металните кутии, които били заключени, старателно били скрити картонени  кутии с цигари Dunhill с български акцизен бандерол. Иззети са общо 17 бокса с 8 500 цигарени кутии, съдържащи 170 хиляди къса. За случая е уведомена пловдивската митница и РП Пловдив. Автомобила, натоварен със стока е транспортиран до митницата с оглед вземане на отношение по административен ред, а от отдел Икономическа полиция започва проверка по преписка с оглед установяване на данните  за извършеното престъпление.

23 сеп 2020

На автомагистрала "Тракия": Полицията задържа 10 души мигранти от Афганистан

В близост до пътен възел Трилистник- Стряма на км. 137 на автомагистрала "Тракия", служители на „Специализирани полицейски сили“ и Пътна полиция,спрели за проверка лек автомобил „БМВ“. Превозното средство било собственост и управлявано от 23 годишен, криминално проявен мъж от бургаското село Екзарх Антимово.  В автомобила, който пътувал към  град София,  били превозвани  10 лица от Афганистан,  но нито едно тях не притежавало документ за самоличност. Бежанците, преминали държавната ни граница с Република Турция незаконно, са на възраст от 18 до 20 години, а съдействие за задържането им са оказали служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“ гр. Смолян.  Водачът на превозното средство е задържан под стража за 72 часа, а по случая  под наблюдение на Окръжна прокуратура е започнато досъдебно производство по чл. 281 ал 2 от НК.

23 сеп 2020

В Асеновград : Община и полиция със съвместна инициатива „Ден без автомобили“

Общинската администрация и Районното управление на полицията в Асеновград приканват жителите на града, както и неговите гости да участват в импровизиран пешеходен тур до Асеновата крепост този понеделник – 21 септември.  "Денят без автомобили" ще бъде отбелязан и с безплатен вход на туристическия обект - от 09:00 ч. до 20:00 ч. Служители на администрацията и униформени призовават поне за ден да слезем от превозните средства, като използваме алтернативен транспорт или се придвижим пеша. С личното си участие всеки желаещ да се включи в похода ще допринесе за опазването на околната среда и ще повлияе върху предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия. През всички останали дни стойността на входния билет за Асеновата крепост е  без промяна - 4 лева за един човек, а за групови посещения (над 10 души) цената е 3 лева. Студентите, учениците и пенсионерите плащат по 2 лева, за да влязат и да разгледат крепостта. Цената на билета за семейства с до 2 деца е в общ размер на 9 лева. За обикновена беседа се плаща 7 лева, за специализирана по зададена тема - 9 лева, а за такава на чужд език - 12 лева. С нестандартната инициатива с общината и полицията се включат в отбелязването на Европейската седмица на мобилността.  

21 сеп 2020

13 лица са задържани от пловдивската полиция в хода на специализирана операция по линия засилен контрол на водачи на МПС

Акцията, проведена на територията на областта е обхванала часовия диапазон от 13 часа на 19 септември до 05 часа на неделния ден. Задържаните водачи са управлявали превозни средства под въздействието на алкохол и наркотични вещества, а един от проверените на пътя е  предложил подкуп на длъжностно лице. За 24 часа в полицейския арест е задържан и мъж, управлявал превозно средство с регистрационни табели, предназначени за друго МПС. За извършените престъпления под надзора на прокуратурата са започнати 14 бързи производства. В хода  на специализираната операция са проверени 1310 моторни превозни средства и 1658 лица. Осъществяването на засилен контрол по пътищата на Пловдив и областта, цели подобряване безопасността на движение  недопускане управление на МПС от неправоспособни водачи или такива, употребили алкохол, наркотични вещества или техните аналози, както и  установяване на други нарушения по ЗДвП, които пряко влияят върху пътнотранспортния травматизъм.В хода на работа служители на районните управления, специализирани полицейски сили и пътните полицаи са установили 547 нарушения.  Отнети са 17 свидетелства за управление на МПС, а на 7 от автомобилите е прекратена регистрацията. Съставени са 185 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби по фиш са 285 броя. 14 от проверените водачи са шофирали след употреба на алкохол. При 6 от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите 8 е била под този показател. Петима са задържаните дрогирани водачи. По ЗДвП са установени 135 нарушения. В 72 от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 5 от превозните средства са били без ЗГО.  97 са били неизрядните водачи по отношение на своята сигурност- шофирали са без поставен обезопасителен колан или предпазна каска. 9 са лицата, управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон. В 109 от случаите са наложени глоби за нередовни пътни документи, а 5 ма от водачите са санкционирани за използване на мобилен телефон по време на движение. В хода на проверките са констатирани и 4 нарушения на пешеходци. Бързо производство е започнато и срещу водач на превозно средство, предложил на проверяващите подкуп, за да не бъде санкциониран. По време на акцията пловдивските полицаи са връчили 48 фиша на водачи, извършили предишни нарушения на пътя.

 

20 сеп 2020