МВР

ОД Пловдив

 

Новини

ПРИЗИВ: Не оставяйте подмяната на лични документи за последния момент !

През 2020 г. и 2021 г. се очаква личните документи на много граждани да изтекат и да се наложи подновяването им. До края 2020 г. в област Пловдив предстои подмяната на още  70 000 лични карти, 40 000 паспорта и на 64 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства. По време на въведеното извънредно положение с 6 месеца бе удължен срока на валидност на изтичащите в периода от 13 март до 31 октомври лични документи. В тази връзка се очаква натоварването в сектор БДС да е през месеците септември- октомври.
Съветваме ви : Не оставяйте подмяната за последния момент!
Така ще се постигне по-равномерно натоварване на служителите, няма да има напрежение при административното обслужване, ще се избегне струпване на много хора пред гишетата и ще се съкрати времето за извършване на административната услуга.
Документите могат да се подменят и преди изтичане срока им на валидност. Към момента няма опашки от чакащи граждани. Жителите на област Пловдив, чиито лични документи подлежат на подмяна през 2020г, могат да подадат заявление за издаване на лична карта, паспорт, СУМПС и дубликат на СУМПС във всички звена БДС при РУ на МВР на територията на областта.
Заявлението може да се направи и чрез електронните административни услуги „Издаване на лични карти на български граждани“ и „Издаване на паспорти на български граждани“.

Благодарим Ви за разбирането!

01 юли 2020

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.

Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Справка за извършените административни услуги на 02 юли 2020г. 

Уважаеми граждани,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

03 юли 2020

2 177 проверки на пътя извършиха служителите на ОДМВР Пловдив в седмицата на баловете

29 са глобените водачи, превозвали неправилно абитуриенти в автомобилите

Служители на ОДМВР Пловдив проведоха специализирана полицейска операция  за осъществяване на контрол над водачи на МПС по спазване на правилата за превоз на пътници. Във времето от 25 до 30 юни – седмицата на абитуриентските балове са извършени 2 177 проверки на водачи на превозни средства. В почти половината от случаите са констатирани различни нарушения.  909  са санкциите по ЗДвП, като от тях 280 броя са АУАН-ите, а глобите по фиш са 596.  Проверяващите са съставили 16 акта свързани с установени нарушения на правилата при превоз на пътници и 57 АУАН за неспазване на пътни знаци и маркировка.  В 24 от случаите са установени водачи, които са използвали мобилния си телефон по време на управление на превозното средство, без наличие на "хендс-фри" устройство. 46 са констатираните нарушения за неизползване на обезопасителен колан. 7 от проверените пътни превозни средства са били с технически неизправности. 12 са съставените актове за нередовни пътни документи.  29 броя са глобите с фиш за установени нарушения на правилата за превоз на пътници.  За неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри са съставени 94 глоби с фиш. 187 са случаите на неправилно спиране и престой. 33 са фишовете, съставени от органите на реда за констатирана техническа неизправност на превозните средства. В 85 от случаите водачи и пътници са били с неизрядни документи. 29  са глобените водачи, в чиито автомобили са констатирани пътници, седнали върху рамките на вратите или показали телата си през прозорците.
В хода на проверките на четирима от водачите е наложена принудителна административна мярка, като са отнети шофьорските им книжки за неплатени глоби във връзка с извършени предишни техни нарушения.  Полицейските служители са установили и задържали 4-ма водачи, извършили криминални престъпления на пътя- в  два от случаите водачите са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол, в другите два са шофирали под въздействие на наркотични вещества. Трима от проверените са били неправоспособни.
Пловдивската полиция продължава да следи поведението на участниците в движението.

01 юли 2020

Дрогиран иманяр задържаха служители на РУ Раковски

В купето на автомобила му са открити повече от 200 предмета с белези на културни ценности

В хода на проверка автопатрул на РУ Раковски спрял водач на лек автомобил „Фолсваген“. Пробата за употреба на алкохол и наркотични вещества, показала, че 31 годишният мъж зад волана шофира след употреба на амфетамин. Последвало претърсване на превозното средство и  в купето му униформените открили 8 грама марихуана, както и множество предмети с белези на културно-исторически ценности – монети и пръстени , изработени от бронз, мед и сребро. В багажника на автомобила мъжът държал два металотърсача и лопати. Откритите предмети с белези на артефакти били съхранявани в кутия и найлонов плик и били старателно почистени с цел последваща продажба.  Мъжът е задържан в ареста за  срок до 24 часа, а иззетите предмети са изпратени за анализ в историческия музей.  От заключението в експертната справка е видно, че повечето от откритите предмети са оригинални и притежават белези на културно- исторически ценности от различни исторически епохи. Материалите по случая са докладвани на Районна прокуратура Пловдив.

 

30 юни 2020

Полицията задържа за дрифт на пътя 48 годишен пловдивчанин

Водачът е установен на булевард "Освобождение", след незабавна реакция на служителите на "Специализирани полицейски сили". Униформените са съставили и акт по чл.104б от Закона за движение по пътищата, за това, че мъжът зад волана използва път за обществено ползване за други цели,  освен в съответствие с неговото предназначение, като с действието си застрашава останалите водачи на пътя и преминаващите пешеходци.  Шофьорът на лек автомобил "Ауди" е извършвал резки маневри, като по този начин преднамерено е извадил МПС извън контрол чрез предаване до загуба на сцепление на задните гуми( дрифт) и с действията си е блокирал движението по пътното платно.  Справка в системата на МВР показва, че пловдивчанинът има и други криминални прояви. Мъжът е взел шофьорска книжка, когато е бил на 23 години. От тогава до сега е наказван за различни нарушения по ЗДвП с 16 акта, 1 фиш и 2 електронни фиша.

27 юни 2020

Служители на Трето РУ разбиха незаконен цех за тютюн в село Ясно поле

Иззети са 870 кг тютюн , машина за рязане електронен кантар

В хода на специализирана полицейска операция е извършено претърсване на имот в  пловдивското село  Ясно поле. 65 годишен собственик на къща с прилежащи постройки към нея е обособил в имота си цех за рязане на тютюн. При влизане в помещенията униформените установили трима работници в момент на рязане на тютюневи листа. В хода на процесуално- следствени действия от различни помещения в къщата са иззети машината за рязане, електронен кантар, както и множество чували с различно тегло, пълни с безакцизната стока. Четиримата мъже са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Наемните работници са на възраст 27, 29  и 33 години. Мъжете са с криминални прояви по линия акцизни стоки без бандерол и унищожаване и повреждане на чуждо имущество, като за извършените деяния са били вече осъждани.  Работата по документиране престъпление по чл. 234 ал 1 от НК продължава под надзора на компетентната прокуратура.

25 юни 2020