МВР

ОД Пловдив

 

Новини

Открит урок за правилата на движение изнесоха днес полицаи от Трето РУ пред първокласници от пловдивско училище

Инициативата е част от превантивната дейност на полицията за изграждане на полезни навици за поведение на пътя сред най-малките участници в движението и предотвратяване на пътни произшествия с деца

По подходящ и забавен начин полицейските служители успяха да ангажират вниманието на ученици от 1а клас от СУ „Христо Г. Данов“ на теми, свързани с правилното им поведение на пътя. Занятието бе проведено на  специално изградената площадка по безопасност на движението на ул.”Стефан и Обрейко Обрейкови“ в квартал „Гагарин“. Децата се запознаха с основните пътни знаци и участваха в различни пътни ситуации, а по-късно отблизо разгледаха полицейския автомобил и защитните предпазни средства на униформените. Съветите, които отправиха към тях служителите на реда, бяха да бъдат много внимателни и дисциплинирани на пътя; пресичането на пътното платно да става само на пешеходна пътека или на зелен сигнал на светофара, а по възможност да използват подлез; игрите навън да бъдат на безопасни места и никога да не изскачат внезапно там, където се движат автомобилите; карането на велосипед да става с предпазна каска и само на определените за това места и др. 


22 окт 2021

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.  Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Уважаеми жители на Пловдив и областта,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

Справка за извършените административни услуги на 20.10.2021 г.

21 окт 2021

Достойна постъпка: Пловдивчанин намери портмоне с голяма парична сума и веднага сигнализира на тел. 112

Ръководството на ОДМВР – Пловдив изказва благодарност на 57-годишния мъж за доблестта и проявения граждански дълг

Честността и добрината на този мъж затвърждава вярата ни, че високият морал и човечността все още не са рядкост сред нас. С тези думи директорът на пловдивската полиция старши комисар Димитър Балев изказва благодарност към 57-годишен пловдивчанин. Вчера сутринта, слизайки от камиона си в с. Царацово, той видял изгубено портмоне с над 1000 лева и веднага съобщил за това на тел. 112.  Отзовалият се на сигнала полицейски служител от РУ – Труд своевременно установил собственичката – местна жителка. Портмонето с непокътнатото му съдържание е предадено на жената, която също отправя своята най-искрена признателност към мъжа.

 

21 окт 2021

Ръководството на ОДМВР – Пловдив участва в работна среща в Областната управа по повод предстоящите избори

Директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Димитър Балев, заместникът му комисар Васил Костадинов и началниците на всички отдели и районни управления участваха в работна среща по инициатива на областния управител на Пловдивска област Ангел Стоев. На нея присъстваха и заместник областните управители Иванка Петкова и Даниела Николова и главният секретар на Областната администрация Георги Янев.

В рамките на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с организацията около предстоящите избори. Единодушно бе прието мнението на областния управител, че се очаква работата на всички институции и ведомства, ангажирани с произвеждането на вота на 14 ноември да бъде по-обемна и по-тежка, поради естеството му – президентски и парламентарен в един ден.  Като допълнително предизвикателство бе отчетена и усложнената пандемична обстановка в страната и необходимостта от засилен контрол в тази насока. Акцент бе поставен върху две основни задачи пред служителите на МВР и в частност на пловдивската дирекция. От една страна създаване на необходимата организация за охраната на изборните секции и транспортирането на машините за гласуване, изборните книжа и други помощни материали. От друга – активното противодействие на престъпленията, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите като купуване на гласове и т.нар „корпоративен вот“. В тази връзка г-н Стоев изрази своята убеденост, че вътрешното ведомство е именно институцията, която ще гарантира реда и сигурността, за да бъдат произведени честни и демократични избори.

По време на срещата бяха коментирани и допълнителни мерки за обезпечаване на изборния ден, сред които възможностите за разширяване на работния график на екипите на EVN през ноември и за подсилване на аварийните им групи, които да се задействат максимално бързо при евентуални проблеми с електричеството, както и предложение за оптимизиране на броя и местата на изборните секции.  

 

 

07 окт 2021

И този месец мобилни полицейски екипи ще бъдат в помощ на хората в малките и отдалечени населени места в Пловдивска област

Графикът за посещения на служителите стартира от утре, 5 октомври

Постоянното полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места на територията на областта продължава да бъде организирано и да се провежда по предварително утвърден график от директора на пловдивската дирекция на МВР. През м. октомври мобилните екипи, в състава на които влизат служители от отделите "Охранителна полиция", "Криминална полиция" и "Икономическа полиция", ще проведат срещи с представителите на местната власт и жителите на съответните селища на следните дати:

1. На 05.10.2021 г.,  на територията на 01 РУ Пловдив - с. Марково, с. Първенец, с. Храбрино, с. Брестник, с. Брани поле, с. Белащица.

2. На 07.10.2021 г., на територията на  РУ – Асеновград - с. Червен, с. Долнослав, с. Тополово, с. Катуница, с.Караджово, с. Болярци.

3. На 12.10.2021 г.,  на територията на  РУ – Карлово - с. Мраченик, с. Куртово, с. Дъбене, с. Войнягово, с.Певците, с. Столетово.

4. На 14.10.2021 г., на територията на  РУ – Стамболийски - с. Златитрап, с. Брестовица, с. Скобелево, с. Йоаким Груево, с. Куртово Конаре, с. Устина.

5. На 19.10.2021 г., на територията на РУ – Хисар - с. Мало Крушево, с. Кръстевич, с. Беловица, с. Ръжево Конаре, с. Дълго поле, с. Житница.

6. На 21.10.2021 г., на територията на РУ – Първомай - с. Виница, с. Татарево, с. Дълбок извор, с. Караджалово, с. Бяла река, с. Православен.

7. На 26.10.2021 г., на територията на  РУ – Раковски - с. Чехларе, с. Дрангово, с. Златосел, с. Върбен, с. Стрелци, с. Пъдарско.

8. На 28.10.2021 г., на територията на РУ – Труд - с. Рогош, с. Трилистник, с. Скутаре,

с. Малък чардак, с. Голям чардак, с. Любен.

04 окт 2021

Служители на ОДМВР – Пловдив ще се грижат за сигурността на децата и пътната им безопасност през новата учебна година

На брифинг днес в сградата на ОДМВР - Пловдив заместник-директорът комисар Васил Костадинов и началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Костадин Костов оповестиха мерките  във връзка с новата учебна 2021/2022 година. От представените данни стана ясно, че за гарантиране сигурността на децата и недопускане на пътни произшествия с тяхно участие са осъществени редица предварителни мероприятия и са планирани бъдещи превантивни дейности. Направени са охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини, както и на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни парапети. На работни срещи с  кметовете на общини, представители на РИО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги частни фирми са обсъдени допълнителни възможности за повишаване на физическата защита, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства.  Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления. Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на  малолетни и непълнолетни посетители и продажбата им на алкохол и цигари.  По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители.

 

С началото на новата учебна година усилията за предотвратяване на пътни произшествия с участие на деца и младежи се засилват. В периода от септември до октомври е в ход традиционната акция на полицията  „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, при която полицейски патрули ще дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в Пловдив и областта.  За постигане на максимален превантивен ефект е осигурено ежедневно присъствие на униформени в районите на училищата преди началото и в края на учебните занятия. Сред основните задачи на служителите е да реагират незабавно при забелязване на рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат на безопасно място и им дават указания за правилно поведение. Също така активно ще се намесват и за подпомагане на безопасно пресичане на деца и възрастни хора и извън училищните райони, както и по улиците с интензивно движение. Строг контрол ще се осъществява спрямо водачите на МПС за недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата, като стриктно ще се следи за използване на средства за защита – обезопасителни колани и каски и детски обезопасителни системи.

Дните от 15 до 22 септември са обявени за Седмица на детската пътна безопасност, а Денят на превенцията 21 септември - за Ден без загинали на пътя. В контекста на Дните на безопасността на ROADPOL през тази година на национално ниво те ще преминат под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

Според статистика от сектор“Пътна полиция“ – Пловдив, в периода от 01.06. – 31.08.2021 г. на територията на дирекцията са регистрирани 33 пътнотранспортни произшествия с участието на 39 деца. Едно е загинало, а 38 са с различни наранявания. Трима от непълнолетните са участвали в катастрофите като велосипедисти, 8 – като пешеходци, а 26 са били пътници.

Практически препоръки за учебната 2021/2022 година от Отдел "Пътна полиция", ГД "Национална полиция".

 

 

14 сеп 2021