МВР

ОД Пловдив

 

Новини

Предприети са необходимите мерки за спокойното протичане на студентския празник

МВР е взело всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник, 8 декември. Екипи на Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили проверки на всички питейни и увеселителни заведения, където се очакват празнуващи студенти, допълнителни мерки са набелязани и от Пътна полиция.

На 8 декември сутринта на територията на цялата страна ще започне специализирана полицейска операция на Пътна полиция, която ще продължи и следващия ден. Екипите ще следят за управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи или от шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Полицейските служители  ще са безкомпромисни към онези участници в пътното движение, които грубо нарушават Закона за движение по пътищата и с поведението си създават опасност за останалите. За недопускане на пътни инциденти апелираме след празника зад волана да застане най-опитният водач и преди да поеме по обратния път, той да е отпочинал, в никакъв случай да не шофира след употреба на алкохол или наркотични вещества. 

Полицейското присъствие около увеселителните и питейните заведения, където ще има празнуващи на 8 декември ще бъде засилено и в случай на необходимост, младите хора ще могат веднага да се обръщат за помощ от силите на реда. На предварителни срещи с охранителните фирми са разменени контакти, ако е необходима бърза реакция. Проведени са инструктажи и стриктно ще се следи в заведенията да не се допускат непълнолетни, посетители с огнестрелни и пиротехнически изделия. 

Над 6 000 проверки са извършени от служителите на ГДПБЗН на места, където се очакват празнуващи. Връчени са 1300 разпоредителни документа с предписания, които в кратки срокове трябва да бъдат изпълнени, има и 38 акта за установени административни нарушения, а 8 съоръжения са изведени от експлоатация, защото са били рискови. Ще се извършва и последващ контрол върху изпълнението на предписаните дейности. По време на празника ще има допълнителни дежурства.

07 дек 2018

Четиринадесет души са били отведени в полицията за противообществени прояви във връзка с вчерашното дерби между футболните отбори на “Локомотив” и “Ботев” в Пловдив

На 12 от извършителите са съставени актове по ЗООРПСМ, седмина са били задържани за срок до 24 часа

В резултат на създадената организация от областната дирекция на МВР за  охрана на обществения ред в Пловдив, не са регистрирани инциденти по време на вчерашния футболен мач между отборите на “Локомотив” и “Ботев”. Преди началото на срещата 19-годишен е задържан за срок до 24 часа в Пето РУ, след като хвърлил стъклена бутилка срещу полицейски служители на кръстовище между бул. “Санкт Петербург” и ул. “Лев Толстой”. При обиск от него било иззето пакетче с наркотично вещество. Срещу младежа е образувано досъсебно производство по чл. 354 от НК, съставен му е акт по чл. 21, т.6 от  ЗООРПСМ.

В края на мача, за нарушение на обществения ред по време на самата среща, в Пето РУ били отведени 13 зрители на възраст между 16 и 29 години. На единадесет от тях са съставени актове по ЗООРПСМ за използване на маски и хвърляне на пиротехнически средства. В полицейския арест за едно денонощие са оставени шестима.

Около 23.00 часа, след бързата намеса на служители от сектор “Специализирани полицейски сили” е предотвратено възникването на сбиване между привърженици на двата отбора в квартал “Христо Смирненски”. На място била установена самоличността на общо над 130 участници, които са предупредени по силата на ЗМВР да не нарушават обществения ред. 

05 дек 2018

РДПЗБН – Пловдив с редица инициативи за Международния ден на доброволеца – 5 декември

Информационна кампания за популяризиране на доброволчеството при ликвидиране на големи пожари, бедствия и аварии организират служителите от пловдивската дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ на 5 декември, когато се отбелязва Международния ден на доброволеца.

В празничната програма са включени следните инициативи:

 1. Първа РСПБЗН-Пловдив

  От 10.00 ч. до 14.00 ч. - инспектори от РСПБЗН ще раздават брошури на срещи с ученици от:

  Национална Търговска Гимназия, бул."Руски" №50, гр. Пловдив.

  СУ „Васил Левски“, бул. „6-ти септември“ №1, гр. Пловдив.

  СУ „Патриарх Евтимий“, ул. „Иван Вазов“ №19, гр. Пловдив.

  СУ „Паисий Хилендарски, ул. „Родопи“ 48, гр. Пловдив.

  17.00 ч. - 18.00 ч. -  раздаване на брошури на гражданите от служители от дежурните смени на РСПБЗН и доброволци от ДФ „Пловдив 112“ на обществени места и търговски центрове:

  МОЛ „Марково тепе“, бул. „Руски“ № 54, гр. Пловдив.

  МОЛ „Пловдив“, ул. „Перущица“ № 8, гр. Пловдив.

  ТЦ „Гранд“, ул. „Капитан Райчо“№ 56, гр. Пловдив.

  10.00 ч. - 12.00 ч. - „Ден на отворените врати“ в Първа РСПБЗН - Пловдив с тематична насоченост „Ролята на доброволните формирования при ликвидирането на пожари, бедствия и други извънредни ситуации“.

 2. Втора РСПБЗН – Планирана среща при кмета на община Куклен и представители на ДФ – Куклен.
 3. РСПБЗН Стамболийски- Отбелязване на празника с ученици от 10, 11 и 12 клас от ПГЛВ „Христо Ботев“ гр. Перущица, беседа, демонстрационна учебна евакуация, демонстрация на пожарогасителна техника, демонстрация, работа с пожарогасители от ДФ „Гасаческа група Перущица“
 • Отбелязване на празника с ученици от 10, 11 и 12 клас от СУ „П. Р. Славейков“ гр. Кричим, демонстрация на пожарогасителна техника, демонстрация, работа с пожарогасители от ДФ „Кричим“
 1. РСПБЗН Хисаря – „Ден на отворените врати“ на 04.12.2108 г., на 05.12 демонстрация на противопожарна техника в присъствието на ДФ Хисаря, местната власт и ученици от МПО „Млад огнеборец“, среща с представители на ДФ и местната власт.
 2. РСПБЗН Раковски – „Ден на отворените врати“ на 05.12. 2018 г. с участие на доброволци.
 3. РСПБЗН Садово – Планирани мероприятия с ученици от Селскостопанската гимназия в гр. Садово на 05.12.2018 г.: проиграване на учебна евакуация, демонстрация на спасителна и пожарогасителна техника, беседа и запознаване с идеята за доброволчеството.

04 дек 2018

Полицията ще следи за опазване на обществения ред и недопускане на противообществени прояви във връзка с дербито между пловдивските отбори на ПФК „Локомотив“ и ПФК „Ботев“

От страна на областната дирекция на МВР са предприети необходимите мерки за  охрана на обществения ред и безопасността на движението в Пловдив във връзка с предстоящия футболен мач на 4 декември /вторник/  от 17.30 ч., на стадион „Локомотив“.

Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители ще следят за недопускане на инциденти на територията на града. Ще бъде създадена организация за безпроблемно придвижване на зрителите за и от стадиона. В тази връзка е възможно да бъде въведено временно ограничение на движението по бул. „Освобождение“ от кръстовището му с бул. „Менделеев“, ул. „Димитър Ризов“ по продължение с ул. „Цветан Лазаров“ до кръстовището между бул. „Санкт Петербург“ с ул. „Лев Толстой“.

За да бъде избегнато струпване, приканваме зрителите да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона в 14.30 часа.

На изградените контролно-пропускателни пунктове полицаите ще извършват щателни проверки, а при охраната на мача ще бъде използвано и видеонаблюдение.

Призовават се привържениците да спазват стриктно разпорежданията на  служителите на реда; нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Припомняме, че съгласно чл.13, ал.2 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия (ЗООРПСМ), на територията на спортната зона не се допускат:

 • лица, които отказват да бъдат проверени;
 • лица без лична карта;
 • лица, които отказват да изпълняват създадения ред и условия за влизане и пребиваване в спортния обект;
 • лица, в които се открият предмети и вещества, чието внасяне на територията на спортната зона и спортния обект е забранено;
 • лица, употребили алкохол или под въздействие на наркотични или други упойващи вещества, както и такива във видимо неадекватно или агресивно състояние, неможещи да контролират поведението си;
 • малолетни лица, които не са придружени от родител, настойник или друго лице, което полага грижи за детето, или от лице с педагогическо образование, в случаите на организирано посещение от учебни заведения или спортни организации, като това обстоятелство задължително се декларира писмено с декларация по образец съгласно ЗООРПСМ.;
 • непълнолетни лица до 16 години, които не са придружени от родител, попечител, друго лице, което полага грижи за детето, или от пълнолетен дееспособен придружител, когато спортното мероприятие завършва след 22 часа;
 • лица с наложена принудителна административна мярка забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина;
 • лица, които извършват нарушения по чл. 20 и 21 от ЗООРПСМ.

 

Придружителите следва да знаят, че едно пълнолетно дееспособно лице може да бъде придружител на не повече от три деца до 16 години, освен в случаите на организирано посещение от учебни заведения или спортни организации и в случаите, в които е родител, настойник, попечител или друго лице, което полага грижи за децата.

 

Особено внимание се обръща на посетителите на спортното мероприятие за спазване на следните забрани съгласно чл.20, ал.1 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия (ЗООРПСМ):

 • влизането в спортния обект с чужд документ/знак по чл. 11, ал. 2 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия (ЗООРПСМ) - входен билет или абонаментна карта; служебен пропуск или акредитация; покана;
 • влизането в спортния обект без лична карта, с изключение на малолетни лица, както и влизането в места и зони, забранени за посетители;
 • замърсяване на спортната зона и спортния обект;
 • влизането в спортната зона и в спортния обект, когато са под въздействието на алкохол, наркотични или други упойващи вещества, както и когато проявяват агресивно поведение;
 • писане, облепяне или рисуване навсякъде на територията на спортния обект или по конструкции по пътищата, които водят към него;
 • носенето на бутилки, включително пластмасови над 500 мл, предмети от чуплив или особено твърд материал, обемисти предмети и вещи, чадъри с дълги дръжки, знамена и транспаранти с дръжки, по-дълги от 1,5 м и с диаметър по-голям от 1 см, с изключение на олекотени ПВЦ тръби с размер до 2,5 см.

   

        Противообществена проява (спортно хулиганство) по смисъла на чл.21 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия (ЗООРПСМ) е проява, която не съставлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и е извършена в спортния обект или в спортната зона преди, по време или непосредствено след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект във връзка със спортното мероприятие, изразяваща се във:

 • носене на знамена, плакати и транспаранти, на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и символи, подтикващи към омраза и насилие, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, обявени за противозаконни;
 • отказ за изпълнение на разпорежданията на отговорните за спортното мероприятие лица, ангажирани със сигурността и безопасността, или на полицейските органи;
 • преодоляването на преградни приспособления, конструкции и съоръжения, намиращи се в спортния обект или спортната зона;
 • нахлуване на спортния терен;
 • паленето и поддържането на огън;
 • хвърлянето на предмети;
 • носенето на маски и действия за напълно прикриване на лицето или на части от него, което затруднява разпознаването;
 • отправянето на ругатни, други неприлични изрази, жестове и поведение, които са особено вулгарни, както и изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа;
 • носенето на оръжие и предмети, които могат да се използват като оръжие; боеприпаси; спрейове със защитен газ, с разяждащи или с оцветяващи вещества; сигнални ракети, взривни устройства, пиротехнически изделия и други общоопасни средства, отделни техни съставки; наркотични и други упойващи вещества, както и други вещества и предмети, които могат да бъдат опасни за живота и здравето на околните;
 • предизвикване или участие в сбивания;
 • използването на посочените в т. 9 вещи, предмети и вещества;
 • посегателство над състезатели, съдии, полицейски органи или други ангажирани с организацията, със сигурността или с безопасността длъжностни лица, както и спрямо медицински лица, журналисти, фоторепортери и оператори;
 • унищожаване или повреждане на чуждо имущество;
 • използването на знамена, плакати и транспаранти, на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и символи, подтикващи към омраза и насилие, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, обявени за противозаконни;
 • пребиваване в спортната зона или спортния обект на лица в срока на наложена забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина.

 

03 дек 2018

Практически препоръки за безопасно поведение при движение по пътищата по време на студентския празник - 8 декември 2018 г.

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.

Тази година не е по-различна от другите. В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгл. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.

За да остане празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти:

Не ползвай личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- водата сменена ли е с антифриз;

- има ли масло;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

ПОМИСЛИ:

- какъв да бъде маршрутът;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

03 дек 2018