МВР

ОД Пловдив

 

Новини

Директорът на пловдивската полиция с поредната нетрадиционна кампания, насочена към ученици и тийнейджъри

С позитивното послание „Избери живота!“, изписано върху фотография на велосипед, оставен на ръба на планински зъбер, ст. комисар Йордан Рогачев призова тийнейджърите заедно да обявят война на наркотиците

Снимка с надпис: "Не убива последната доза. Убива ПЪРВАТА", намира място на билбордове и LED екрани на възлови кръстовища и пътни артерии в града. Кампанията с различна гледна точка и почерк цели да накара младите хора да се замислят за последствията и на време да направят своя категоричен избор - живот без дрога, за да не паднат в пропастта на зависимостите. Въпреки, че пандемията и дистанционното обучение оставиха учениците през по- голяма част от времето у дома, употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най-острите проблеми сред тийнейджърите. Видео презентации в часовете на класа, беседа с инспектори детска педагогическа стая и личен разговор с разследващи, които могат да отговорят и на най- смелите въпроси по темата, са само част от стъпките, с които  полицията в областния град ще се опита да достигне до подрастващите, за да са наясно с фаталните последствия от подобен избор. От полицията призовават и родителите към по- активна социална ангажираност, както и със запълването на свободното време на децата с различни извънкласни активности.  Как да предпазим децата от новите опасни наркотици?

По статистически данни на ОД на МВР Пловдив само през първите три месеца на годината за престъпления, свързани с наркотични вещества са образувани 242 заявителски материала, а задържаните за производство и разпространение са 171, като 9 от тях са жени. Четирима от извършителите на разкрити престъпления от този род са непълнолетни  на възраст между  14 и 17 години.

09 апр 2021

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.  Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР.  Не чакайте крайния срок за смяна на лични документи

Уважаеми жители на Пловдив и областта,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

Справка за извършените административни услуги на  16 април 2021


19 апр 2021

Санкциониран е водач на пропаднала в улична шахта кола

 Мястото на инцидента- ул. "Луда Яна" в Пловдив

При наличие на пътен знак Ж-3/Предварителен указател за отклоняване на движението/ и А-23 /Участък от пътя в ремонт/ за временна организация на движението,  водач навлиза в участък от пътя в ремонт и пропада в пътна шахта. С действията си управлявалият превозното средство нарушава чл. 6 т. 1 от ЗДвП. Санкциите за  пътнотранспортно произшествие са 200 лв., за навлизане в участъка от пътя в ремонт според чл. 171 т. 1 буква "Ж"се отнема свидетелството за управление на МПС за 1 месец, а за нарушение по чл. 171 т. 2 буква "Н"- автомобилът се спира от движение за 1 месец.

18 апр 2021

Пловдивчанин предизвика ПТП на магистрала Тракия, оказа с алкохолна проба от 3,43 промила

Водач на "БМВ" с пловдивска регистрация, пътуващ към София, изгубил контрол над превозното средство което управлявал и се ударил в движещия се пред него камион "Ивеко". На местопроизшествието- малко след километър 123 посока  София, пристигнал патрул на пловдивската полиция, който извършил проверка на документите на двамата водачи, участвали в инцидента и подложил на полеви тест за употреба на алкохол шофьорите. Оказало се, че виновният водач е седнал зад волана на автомобил чужда собственост , при това пил- дрегерът отчел алкохолна концентрация от внушителните 3.43 промила. Причинилият произшествието  е пловдивчанин на 44 години. Справка "Нарушител" сочи, че водачът е правоспособен от 26 г и до момента има съставени 5 акта за различни нарушения по ЗДвП, но друг път не е бил хващан да шофира пил. Мъжът е задържан, а случаят докладван на прокуратурата.

17 апр 2021

Пловдивската полиция разби домашна оранжерия за отглеждане на марихуана

При спецакцията, проведена под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив, са задържани трима мъже

Криминално проявен мъж от Поморие е задържан за срок от 72 часа с прокурорско постановление, след като е установен от пловдивски криминалисти в момент на притежание на  голямо количество наркотични вещества.Проверката на мъжа е извършена на оживен булевард в областния град , малко след  21.30 часа на 14 април. Служителите на реда разполагали с оперативна информация,че лицето търгува с дрога.  При вида на униформените 27 -годишния мъж от крайморски град, побягнал и изхвърлил в близко улично кошче за боклук хартиена торба с бяло вещество на бучки и прах. Установено е, че откритото  съдържимо е амфетамин с тегло близо половин килограм. След кратко преследване мъжа, който е с множество криминални прояви по линия наркоразпространение, е задържан. В хода на  продължилата операция по линията са  последвали процесуално следствени действия и на територията на още две населени места. Извършени са претърсвания на  автомобили, къщи,  апартаменти, стопански постройки и гаражни помещения, находящи се в хасковското село Родопи и подбалканските градове   Карлово и Сопот. В помещения, снабдени с вентилационна инсталация и рефлекторни лампи, криминалистите са открили 116 добре отгледани растения коноп, повечето от които със съцветия и с височина около 60 см, засадени в саксии.  Задържани са  и двама мъже- единия е на 46 години от Сопот, а другия - 60 годишен жител на село Родопи. Лицата, които са организирали криминалната дейност, свързана със забранено отглеждане на растения, предназначени за продажба на наркопазара са задържани за срок до 24 часа. Разследващи продължават работата си по двата случая по указания, дадени от Окръжна прокуратура Пловдив.

 

17 апр 2021

Полицията задържа 37- годишен лихвар в хода на акция, проведена под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив

Задържаният мъж е извършвал нерегламентирано лихварска дейност от началото на 2018 година до момента. На 14 април при претърсвания на адреси в Пловдив, обитавани от лицето, са открити и иззети чужди лични и банкови карти с ПИН-кодове, множество документи, сред които записи на заповед, над 50 големи талона на леки автомобили, тефтери със записки на имена и суми, както и договори за заеми. Открита е и сумата от около 10 000 лв. – пари в брой, както и множество заложени вещи. До момента по делото са разпитани повече от 25 свидетели. При разследването е установено, че мъжът е работел като кредитен консултант към небанкова финансова институция, като паралелно с това е предоставял в заем парични суми на трети лица срещу месечна лихва от 10 до 15 %. Установено е, че в периода от 01 януари 2018 до 14 април 2021г е отпуснал кредити, като е предоставил парични заеми на обща стойност 60 000 лева на 20 физически лица. От уговорените лихви от дейност е получил неправомерни доходи  в размер на близо 80 000 лева.  Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. По закон предвиденото наказание за престъплението, извършено от задържания е лишаване от свобода от 5 до 10 години, както и конфискация на част или цялото имущество. 

16 апр 2021

127 са глобените пешеходци при акция на пловдивската полиция

Засиленият контрол на органите на реда,  цели подобряване на дисциплината на пътя от страна на пешеходци и водачи. Във времевия диапазон от 10 до 16 часа служители на ОД на МВР Пловдив са проверили 542 водачи, а констатираните нарушения на водачи и пътници , за които е взето административно отношение по ЗДвП са 967.    Установените случаи за нарушения от страна на пешеходците са 127, като при 7 от проверките  са съставени актове за неспазване на светлинните сигнали на светофарната уредба и внезапно навлизане на пътното платно. 120  са санкционираните пешеходци, пресекли на необозначени за целта места, с което са рискували живота си и са създали предпоставка за пътнотранспортно произшествие.  238 са констатираните нарушения по ЗДвП, извършени от водачи-а това са п оловината от общия  брой проверени шофьори.  177 от тях  са глобите по фиш, а актовете са 61.  Припомняме, че глобата за водач, отнел предимство на пешеходец е 50 лв. , а при констатиране на нарушението  се отнемат и контролни точки от талона. Пешеходците ги грози санкция от 20 до 50 лв, като по- високата глоба се налага за преминаване на червен светофар или за прескачане на пътни заграждения.

Бързо производство под надзора на прокуратурата е започнато срещу водач, управлявал МПС под въздествието на наркотични вещества. Три са актовете за водачи, преминали на червен сигнал на светофара, а в 14 от случаите проверяващите са констатирали, че водачите говорят по мобилен телефон, докато шофират.  24 от шофьорите са били небрежни към своята сигурност, пренебрегвайки задължението да използват обезопасителен колан, за което е взето административно отношение.  

Освен за пресичане на нерегламентираните за целта места, за неспазване на светлинните сигнали на светофарите и внезапно навлизане на платно за движение, полицейските служители следяха за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 86 са констатираните нарушения за това, а извършилите ги водачи са получили глоби по фиш.На са малко и водачите, които не са били с изрядни документи по време на проверките – фишовете за това нарушение са 27. Глобените за неправилно паркиране и престой са 28 . При 19 от проверките е установено, че водачите са се качили зад волана на технически неизправни автомобили, а 17  са глобените водачи, които не са използвали светлинна сигнализация . 

Продължава засиления контрол и по спазването на скоростните режими.  От 9 до 12 април камерите на пловдивската „Пътна полиция“ са заснели 3 656 нарушения. Техническите средства са документирали нарушенията, извършени от водачи, които не са се съобразили с максимално допустимата скорост по пътищата в  Пловдив и областта. Органите на реда ще бъдат безкомпромисни към всички нарушители, които с поведението си застрашават живота и здравето на останалите участници в движението.

13 апр 2021

Безакцизни цигари на стойност 11 000 лв  и тютюн  за близо 5 000 лв иззеха при акция за противодействие на контрабандата, служители на Трето РУ

След придобита оперативна информация за предстояща сделка с акцизни стоки без бандерол, криминалисти от Трето РУ задържали  в момент на покупко- продажба, двама мъже- продавач и търговец. На улица «Петър Шилев» при предаване на 20 стека цигари с марката «Карелия Блу» унифомените задържали 30- годишния купувач. Последвала проверка в жилище, обитавано от 32- годишния продавач, който е криминално проявен по линията. При претърсване в дома му на улица «Велико Търново» 8, разследващите открили 55 стека с марките «Давидоф», 98 стека цигари «Карелия блу» и 16 стека син «Уинстън». Откритите и иззети късове нелегални цигари са 37 800 броя.   Малко по- късно същия ден при проверка на имот в «Шекер махала», в който живеела 23- годишна жена, е открит около 30 килограма безакцизен тютюн, който бил нарязан на ситно. Лицата са задържани в ареста за 24 часа по ЗМВР, а работата по започнатите бързи производства продължава под надзора на РП Пловдив.  

 

 

 

07 апр 2021