МВР

ОД Пловдив

 

Новини

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.  Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Уважаеми жители на Пловдив и областта,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

Справка за извършените административни услуги на 22.07.2021 г.

23 юли 2021

Катастрофа затруднява движението в района на 112-ти км на АМ „Тракия“, посока Бургас

Автомобилите се пренасочват по обходен маршрут от 90-ти км през Пазарджик

В рамките на специализирана полицейска операция в пловдивския участък на АМ „Тракия“, около 9 ч. тази сутрин служители на областната дирекция на МВР подали сигнал за спиране на лек автомобил „Фолксваген“, пътуващ в посока Бургас. Вместо да се подчини на полицейското разпореждане, водачът увеличил скоростта и продължил по пътя си. В района на 112-ти км „Фолксваген“-ът преминал между два успоредно движещи се автомобила и блъснал единия от тях. От удара колата е смачкана, а по първоначални данни в нея има сериозно пострадала жена, която предстои да бъде извадена с помощта на специализирана техника на пожарната. На място е задържан шофьорът на „Фолксваген“-а.

До отработване на случая е затруднено движението в участъка на катастрофата. Автомобилите се пренасочват от 90-ти км през Пазарджик, преминават през Пловдив и се връщат на магистралата.

22 юли 2021

РДПБЗН – Пловдив: Необходимо е повишено внимание и стриктно спазване на правилата по време на пожароопасния сезон


Във връзка с настъпилия пожароопасен сезон, рязкото повишаване на дневните температури и с цел предотвратяване на пожари в полски или горски масиви, от пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ обръщат специално внимание на следните факти:

През последния месец екстремно високите температури и последващото засушаване доведоха до възникването на мащабни пожари на територията на Канада, Турция и Кипър, при които са засегнати огромни горски площи, инфраструктура и бяха отнети човешки животи.

Само от началото на месеца до момента, на територията на област Пловдив са станали няколко пожара в масиви с житни култури, в резултат на които са унищожени над 700 дка посеви и частично е засегната горска територия. Статистиката показва, че възникнали в полски масиви пожари впоследствие се разпространяват и в горския фонд, като това води след себе си до големи материални щети.

През годините броят на пожарите в сухи треви, стърнища и отпадъци не само е устойчив, но и тревожно се увеличава. Въпреки забраната за палене на огън в сухи треви, отпадъци и стърнища и многобройните предупреждения от органите за Пожарна безопасност и защита на населението, продължават случаите на безконтролни запалвания  и небрежност при боравене с открит огън.

Имайки предвид горното, с цел недопускане на пожари в полски и горски масиви на територията на областта, РДПБЗН – Пловдив призовава за повишено внимание и отговорност от страна на всички физически и юридически лица, имащи отношение към жътвената кампания, както и от гражданите, посещаващи горски територии. В тази връзка акцент се поставя на следните правила за пожарна безопасност: 

  • Забранено е паленето на сухи треви, стърнища, други растителни отпадъци и горими материали, както и паленето на огън на територията на горския фонд, освен на строго определените за целта места.
  • Да не се изхвърлят неизгасени цигари и клечки кибрит в горите, стърнищата и местата със суха тревна растителност.
  • Да не се използват съоръжения/машини и инструменти, иницииращи открит пламък на места със суха тревна растителност, в горите и в близост до площи с житни култури или ожънати масиви(стърнища) .
  • Да се спазват стриктно предупредителните и забранителните знаци за пожарна безопасност в горите и полските насаждения.
  • При забелязване на пожар или запалване на сухи треви, стърнища или други горими отпадъци, незабавно да се съобщава на (тел: 112) и  да се предприемат първоначални действия за пожарогасене с подръчни противопожарни уреди, с цел локализиране на пожара в началната му фаза. При липса на такива могат да се използват – земна пръст, пясък, тупалки направени от клони, лопати, съдове с вода и други.
  • Пушенето и паленето на открит огън да се извършва на обезопасени места, отстоящи на разстояние най-малко на 50 метра от складиран фураж и на 100 метра от посевите;
  • Не се допуска паркирането на превозни средства, нощуването им и извършването на ремонтни дейности покрай пътища, които минават покрай складиран фураж, покрай посевите и през тях.
  • Не се допуска използването на огнестрелно оръжие, свещи, кибрит, факли и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражни площадки;

  При констатиране на нарушения на правилата за пожарна безопасност се прилагат административно-наказателни мерки и виновните лица се санкционират с глоби в размер от 200 до 2000 лева съгласно Закона за МВР.  

14 юли 2021

Пловдивски полицаи споделиха с деца професионалния си празник

С приятно посещение бяха зарадвани вчера служители от пловдивската дирекция по случай професионалния празник на МВР – 5 юли. Гости в сектор „Пътна полиция“ бяха деца от образователен център в областния град. На специално обособената в двора тренировъчна площадка по безопасност на движението инспектор Ботьо Гиргинов припомни на малчуганите основните правила за поведение на пътното платно. Увлечени в забавните игри,  всички бяха изненадани от присъединилите се служители от сектор „Специализирани полицейски сили“ и двама от четириногите им помощници – кучетата Хектор и Дино. Докато слушаха разказите за полицейската професия, момчетата и момичетата имаха възможност да изпробват защитното оборудване и да разгледат служебните микробуси и мотори. С послушанието и точността, с която изпълняват командите на своите водачи, Хектор и Дино изцяло спечелиха интереса на децата. На раздяла всяко от тях получи балон, брошури със съвети за безопасно лято и станалото традиционно за пловдивската полиция сърце, символизиращо грижа и внимание към себе си и околните. В края на срещата и служителите на реда имаха подарък  – по повод празничния ден възпитаниците на образователния център им поднесоха ръчно изработен сувенир.

06 юли 2021

Промени в организацията на движението в Пловдив и региона във връзка с провеждане на 68-та Международна колоездачна обиколка на България ​

 

Временна реорганизация на движението ще бъде създадена на територията на ОДМВР – Пловдив във връзка с провеждане на 68-то издание на Международната колоездачна обиколка на България.  На 1 и на 2 юли, когато участниците ще преминат през областта, всички моторни превозни средства ще бъдат спирани изцяло или поетапно по следните маршрути:  

На 01.07.2021 г., за времето от 16.30 ч. до 18.30 ч.:  бул. „България“, от входа на Пловдив откъм гр. Пазарджик до кръстовище с ул. „Победа“.

На 02.07.2021 г., за времето от 13.30 ч. до 14.30 ч.: бул. „Цар Борис III Обединител“, в отсечката между бул. „Шести септември“ и бул. „България“ – бул. „България“, в отсечката между бул. „Цар Борис III Обединител“ и ул. „Васил Левски“ – ул. „Васил Левски“, в отсечката между бул. „България“ и табела „Край на Пловдив“ – с. Труд – гр. Баня – гр. Карлово – с. Кърнаре – гр. Троян /финал/.

29 юни 2021