МВР

ОД Пловдив

 

Новини

Засилен пътен контрол стартира на територията на цялата страна

Акцията е предприета във връзка с настъпилите през последните дни тежки пътни инциденти

Специализирана операция на пътна полиция започва от днес в цялата страна. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.

Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.

Същевременно продължава и предприетата за летния сезон операция на пътна полиция. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.

18 юни 2019

Масирана полицейска операция срещу незаконното производство, съхранение и разпространение на наркотични вещества бе проведена на територията на ОДМВР – Пловдив

Иззети са близо 10 килограма марихуана, множество канабисови растения, амфетамин, хероин и психотропно вещество от нов вид

Спецакцията е осъществена във вторник и сряда под прякото ръководство на Окръжна и Районна прокуратури в областния град. В хода на процесуално-следствените действия шестима души са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354а от НК, с прокурорски постановления са задържани до 72 часа.

Почти 58 грама ново психотропно вещество от рода на синтетичния канабиноид, 19 грама хероин, 40 таблетки ксанакс и електронна везна открили служители на Шесто РУ на адреса на 34-годишна жена от пловдивския квартал „Столипиново“, регистрирана и с присъди по линия на наркотици.   

Множество топчета марихуана с тегло около 86 грама конфискували полицаи от Четвърто РУ от 20-годишен криминално проявен шофьор на лек автомобил „Мерцедес“ и 19-годишната му спътничка. Общото количество наркотик, заедно с електронна везна, са намерени при личните обиски и претърсвания в колата и апартаментите на двамата. Колегите им от Второ РУ пък установили, че 25-годишен жител съхранява в дома си над 7 грама амфетамин, пакет марихуана, електронна везна и две механични мелнички.

В рамките на специализираната операция служителите на реда в Асеновград разкрили в бивша производствена сграда лаборатория за отглеждане и сушене на марихуана. Конфискувани са 284 стръка канабисови растения и зелена листна маса, чието количество предстои да бъде изяснено. Допълнително са иззети 10 климатици, луминисцентни лампи, вентилатори и други уреди и инструменти, ползвани за оборудване на помещението. Като заподозрян за осъществяваната незаконна дейност е задържан 40-годишен столичанин.  

Междувременно криминалисти от районното управление в Първомай предприели процесуални и следствени действия в имота на 30-годишен мъж от село Драгойново, известен и осъждан за разпространение на наркотици. В къщата били открити 19 растения марихуана в различен стадий на растеж, близо 185 грама суха зелена листна маса, електронна везна и значителна парична сума. В близка гориста местност, укрити от извършителя в кофи и чували, били намерени още 9 килограма от наркотика.

Цялостното документиране на образуваните полицейски производства продължава под наблюдение на прокуратурата.

14 юни 2019

Ст. комисар Атанас Илков с награда за проявен висок професионализъм

Почетното отличие на МВР „За доблест и заслуги“ – III степен му бе връчено от министъра Младен Маринов

Чест е за мен да връча награди на служители на МВР за проявен професионализъм при разкриването и неутрализирането на организираната престъпна група, извършвала телефонни измами на територията на страната. С особена радост и благодарност се обръщам и към   главния изпълнителен директор на БТК-ЕАД. Служителите на мобилния оператор ни оказаха изключително съдействие, заяви министър Младен Маринов на кратка церемония по награждаването. За организираната и проведена последователна оперативна работа и доказани високи професионални резултати, довели до разбиването на организираната престъпна група, тормозела в продължение на години обществото,  вътрешният министър отличи началника на сектор „Измами“ в ГДНП гл.инспектор Златка Падинкова с предметна награда - огнестрелно оръжие, а колегата й - инспектор Ивайло Стойчев, с почетен знак на МВР - III степен. В знак на признателност към оказаната конкретна помощ на МВР в проведените действия по операцията, министър Маринов връчи на Атанас Добрев – гл. изпълнителен директор на БТК-ЕАД, почетен медал на МВР. Разкриването на престъпната схема е нагледен пример и доказателство как  заедно можем да бъдем ефективни в противодействието на престъпността, заяви министър Маринов и изрази увереност това сътрудничество да продължи в бъдеще в името на обществото.

За проявен висок професионализъм при планирането и реализирането на всички дейности, свързани с охраната и координацията на структурите на МВР по време на Апостолическото посещение на Папа Франциск у нас, вътрешния министър отличи с почетно отличие „За доблест и заслуги“ – I степен заместник - директорът на ГДНП ст. комисар Тодор Гребенаров, а ст.комисар Атанас Илков – директор на ОДМВР-Пловдив и ст. комисар Антон Златанов – зам.-директор на СДВР – с почетно отличие „За доблест и заслуги“ – III степен.  Чрез тях министър Младенов изказа благодарност  и към всички други служители, ангажирани и работили по време на посещението. Със своите професионални действия гарантирахме сигурност, доказахме, че сме държава с високо ниво     на обществен ред, коментира вътрешният министър  и благодари на всички служители, работили на терен по време на визитата.

На церемонията присъстваха заместник-министрите Красимир Ципов и Стефан Балабанов, главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов и заместникът му гл.комисар Георги Арабаджиев, директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски.

 

10 юни 2019

Стоки, имитиращи оригинални марки, иззеха служители на икономическа полиция при ОДМВР – Пловдив ​

Конфискувани са 1504 фалшиви артикула

Акцията на служители на сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив е била проведена вчера. В хода на полицейските действия е извършена проверка в гаражно помещение на ул. „Антон Страшимиров“, ползвано от 44-годишна жена. Установено е, че там се съхраняват маратонки, чанти, очила, анцузи, якета и други стоки, означени със знаци, сходни или идентични с тези на световно известни регистрирани търговски марки. Иззети са общо 1504 артикула, всички с трайно пришити и инкрустирани търговски знаци, обект на изключително право, използвани без правно основание. Започнато е досъдебно производство по описа на сектора за извършено престъпление по смисъла на чл. 172б от НК. Работата по случаите продължава под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив.

 

07 юни 2019

Министър Маринов: Когато има организация и институциите действат превантивно и заедно, се справяме, въпреки тежката метеорологична обстановка

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов се запозна на място със създадената организация и предприетите действия от кризисния щаб в Пловдив. На проведеното заседание на щаба днес участие взеха и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов и областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров. По време на срещата министърът изрази задоволство, че въпреки възникналата изключително тежка ситуация през нощта, не са допуснати инциденти с пострадали хора, материални щети са ограничени до очакваните при такъв вид бедствия, а днес хората могат нормално да отидат на работа. По думите му когато има организация и институциите действат превантивно и заедно, се справяме, въпреки тежката метеорологична обстановка. Той подчерта, че обществото очаква от нас бърза реакция, добра комуникация и обща воля.  Младен Маринов отбеляза, че независимо от нормализирането на обстановката, бдителността за евентуални следващи валежи не трябва да намалява.

Над 400 души са били ангажирани на терен през цялата нощ - 150 служители на МВР, допълнително дислоцирани сили от Кърджали и София, около 250 общински служители и доброволци.
Към момента обстановката в града е нормализирана, движението навсякъде е възстановено, няма критични участъци. 
След анализ на обстановката във връзка с обилните валежи и в други области в страната, от 20 часа снощи в сградата на ОДМВР – Пловдив бе свикан извънреден кризисен щаб под ръководството на директора ст. комисар Атанас Илков. В него участваха началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов, началникът на сектор “Пътна полиция” гл. инспектор Димитър Димитров, зам.-кметът по транспорта и обществения ред Златин Велев, кметовете на райони “Централен” и “Тракия” Георги Стаменов и Костадин Димитров, началникът на отдел “Обществен ред и управление при кризи” в Община Пловдив Емил Вълков, директорите на общински предприятия “Чистота” и “Градини и Паркове” Иван Стоянов и Стоян Алексиев, Димитър Георгиев от Областна администрация, управителят на ВиК Спартак Николов. След оперативната среща в Пловдив, министър Младен Маринов се отправи към Казанлък и Велико Търново. На място той ще се запознае със създадената организация и предприетите действия от екипите на пожарна и полиция и ще направи оглед на щетите, нанесени от обилните валежи в двата региона.

03 юни 2019