МВР

ОД Кюстендил

 

Новини

ОДМВР – Кюстендил, предприе мерки за безпроблемното придвижване на гражданите по пътищаща на областта във връзка с очаквания засилен трафик от 18 до 22 септември.

ОДМВР – Кюстендил, предприе мерки  за безпроблемното придвижване на гражданите по пътищаща на областта във връзка с очаквания засилен трафик от 18 до 22 септември. 

 Ще се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел да обезпечи нормалния трафик и да засили контрола над водачите.   В петък след обяд, събота сутринта, както и във вторник  е създадена организация за подпомагане на движението.

Другият акцент на операцията е насочен към контрола на водачи, управляващи след употреба на алкохол и наркотични вещества , спазване на скоростните ограничения и ползването на обезопасителни системи.

При нарушения на пътя или извършени противозаконни действия или престъпления гражданите могат да  подават сигнали на тел. 112.

18 сеп 2020

Седмица на пожарната безопасност

На гости в РСПБЗН - Кюстендил

 

Днес гости на служителите от РСПБЗН – Кюстендил,  бяха възпитаници на детска градина „Първи май“.  Малчуганите бяха запознати с професията на пожарникарите, с  пожарникарската техника, „помогнаха“ за пускането на водна линия за гасене на огън, спуснаха се по въжен тролей, който се ползва за спасяване на хора при възникнали произшествия.

Развълнувани, децата поздравиха домакините, поднесоха им цветя и картина, от тях създадена.

Началниктъ на РСПБЗН – Кюстендил, Симеон Симеонов  им благодари за посещението, за интереса към работата на пожарникарите и изрази увереност, че те знаят, че с огъня не се играе…

Днес от 15.30 ч. пожарникари ще бъдат гости на децата от ЦДГ „Славейче“ в Кюстендил.

Ххх

Началникът на РСПБЗН С. Симеонов съобщи че от началото на годината са възникнали 319 пожара  на територията,  обслужвана от Районната служба. 532 са пожарите за същият период на миналата година. Най- често причината е небрежно боравене с открит огън, има пожари, причинени  и от неизправна техника по полетата.

 

16 сеп 2020

Мерки на ОДМВР – Кюстендил, за гарантиране на пътната безопасност в навечерието на Новата учебна година ​

 

 

Днес на брифинг в ОДМВР – Кюстендил, началникът на сектор „Пътна полиция“  Р. Боюклийски представи предприетите мерки за гарантиране безопасността на децата и учениците в началото и през учебната година.

Той съобщи, че от днес до 22 септември се провежда Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 16 септември е Ден на превенция, организиран от Европейската мрежа на службите на пътна полиция. За България той ще се проведе под мотото „Остани жив! Пази живота!“ . Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

 

Той подчерта, че в рамките на операцията ще бъде засилено полицейското присъствие както в първия учебен ден в районите около училищата в областта, така и по пътищата.

Акцент в проверките ще бъде недопускането на управление на МПС след  употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи,  пътните полицаи ще   следят и за недопускане на отнемането на предимство на пешеходци от водачите на моторни превозни средства, както и за неправилно пресичане от пешеходци. Ще се следи както за спазването на скоростните режими, така  и за неправилни маневри и спиране в лентата за принудително спиране на автомагистралите. При спиране на водачите ще се правят проверки и за невръчени електронни фишове.

ххх
От началото на годината на територията на Кюстендилска област са възникнали 195 пътни произшествия, 54 от тях са тежки, убитите са 4-ма, ранени са 62-ма. Пътните произшествия през 2019 за същия период са били 276, тежките са били 64, загинали са 9 души, ранени са 72.
От началото на тази година няма пътни инциденти с участието на деца по пътищата на Кюстендилска област. 

 

14 сеп 2020

Седмица на пожарната безопасност

 

 

Традиционната Седмица на пожарната безопасност и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН ще се проведе от 14 до 18 септември в страната.

Професионалният празник на служителите е на 14 септември. Служителите на РДПБЗН – Кюстендил, ще честват празника с множество събития, които са насочени към   повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защита, повишаване на  престижа на професията и доверието на хората към органите за ПБЗН, към популяризиране на   дейностите, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.

Във всички районни служби  на  РДПБЗН – Кюстендил, ще се проведат дни на отворените врати. Предвидено е провеждането на демонстрации,   викторина, детски игри с тематика в областта на ПБЗН, срещи с представители на общинските администрации. Ще бъдат проведени информационно-разяснителни беседи с представители на местната изпълнителна власт, бизнеса, гражданското общество по актуални въпроси за превенция и популяризиране на мерките за пожарна безопасност, и защитата на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации.

10 сеп 2020

ГДБОП провежда оперативни действия по неутрализиране на престъпна група, занимавала се с лихварство и рекет в Кюстендил и региона

Разследването се осъществява под надзора на Специализираната прокуратура

Днес, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, служители на ГДБОП извършват действия по разследване на организирана престъпна група за лихварство и рекет на територията на Кюстендил и региона.
Към момента са задържани шест лица, за които има доказателства за съпричастност с дейността на групата. Извършват се претърсвания на 14 адреса, изземат се веществени доказателства, разпитват се свидетели, в т.ч. пострадали от престъпната дейност.
Според първоначалните данни участниците са предоставяли кредити срещу висока лихва на лица, на които са налагали психически тормоз и побои при забавяне плащането на вноските.
Действията по разследването продължават. След събиране и анализ на доказателствата наблюдаващият делото прокурор ще прецени на кои от лицата да бъде наложено задържане до 72 часа и кои от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

 

09 сеп 2020

Поклон пред паметта на 6-мата загинали полицаи и пожарникари по време на изпълнение на служебните им задължения преди 21 години ​

 

 

Днес колеги и приятели на загиналите преди 21 години полицаи и пожарникари по време на изпълнение на служебни задължения почетоха паметта им в РУ Бобов дол , поднесоха венци и цветя на паметната плоча.  Помълчаха под звуците на сирени.

На 4 септември 1999 г при авария в Централните  взривни складове на мини „Бобов дол“  загинаха  мл. лейтенант Иван Факирски, мл. лейтенант Венцислав Георгиев, мл.лейтенант Бисер Калистратов, мл. лейтенант Ивайло Иванов, мл. лейтенант Ивайло Парасков и капитан Крум Зарев.  Шестимата млади служители изпълняваха служебни задължения.

Днес в Бобов дол дойде и директорът на ГДПБЗН – МВР главен комисар Николай Николов, кметът на Бобов дол Елза Величкова, председателят на ОбС, заместник-директорът на ОДМВР – Кюстендил комисар В. Рангачев. Родители и вдовици на загиналите служители поднесоха цветя.

 „Бог да ги прости! Ще ги помним!“,  каза гл. комисар Николай Николов.  

04 сеп 2020