МВР

ОД Кюстендил

 

Новини

Важно за всички граждани, ползватели и преминаващи през земеделските земи

Предупреждение от РДПБЗН – Кюстендил: Внимание! Повишена опасност от пожари

Предупреждение от РДПБЗН – Кюстендил: Внимание! Повишена опасност от пожари

                                                            

                                                                             

                                   


          Повишаване на температурите, през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. Въпреки редицата предупреждения на служителите от РДПБЗН – Кюстендил, продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици  за горския и полски фонд.  

От началото на 2021 г. са възникнали 33 пожара: 4  от тях са  без преки материални загуби в урбанизирани територии, 13 - в извън урбанизирани територии и 16 пожара са причинени при палене на отпадъци.

При възникналите  пожари са засегнати 35000 м2 сухи треви и храсти в  извън урбанизирани и урбанизирани територии.

РДПБЗН – Кюстендил, напомня за мерките за пожарна безопасност в земеделските земи:

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.

Абсолютно ЗАБРАНЕНО е в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици)    паленето на стърнища и други растителни остатъци и  използването на открити огнеизточници;

Не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция  за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР,  е от 200 до 2000 лв.

 

При забелязан  пожар, съобщете незабавно на тел.112.

 

РДПБЗН КЮСТЕНДИЛ

26.02.2021 г.

 

26 фев 2021

Министър Христо Терзийски бе гост в кюстендилско училище


Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски бе гост в Кюстендил по покана на кмета на града Петър Паунов. Двамата откриха  детска площадка за пътна безопасност в ОУ .,Паисий Хилендарски“.

Инициативата за изграждането на тази площадка е на служителя от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Пловдив, Ботьо Гиргинов,  служителят от ОДМВР – Кюстендил, Радослав Златков и кюстендилката Гергана Генадиева. Площадката с изрисуван полигон, пътни знаци, пешеходни пътеки и маркировка е изградена с лични средства на инициаторите и училището с директор Здравка Тасева.

Откритият урок за второкласници проведоха служителите на ОДМВР Пловдив Ботьо Гиргинов и служителят на ОДМВР – Кюстендил, Светослав Кирилов.

Подаръци  с материали, подпомагащи обучението по пътна безопасност, получи училището.  Участниците получиха талони за образцово участие в движението от министър Христо Терзийски и сърца от кмета Паунов с посланието , че животът е важен.

След проведеното занимание министър Терзийски поздрави домакините , участниците в открития урок и създателите на площадката. Той сподели:

 „Много се радвам да присъствам на този урок в училището, защото нашата инициатива преди доста години е стартирала като Детска полицейска академия , след това прераснала в Детско полицейско управление дава своите резултати. За нас пътната безопасност е приоритет на Министерството на вътрешните работи.Помощ, която могат да окажат децата в пътната безопасност е такава да ги учим, заедно да се учим с тях на безопасност на движение. В много случаи те дават примери и корегират поведението на своите родители. Включително и при управлението на автомобили без колани или говореното по телефон“.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов също поздрави участниците в заниманието, домакините и гостите, като сподели: „Интересът от останалите училища към такива площадки е изключително голям. Видяхте децата с какъв заряд  се включиха в заниманията. Те първа предстоят много съвместни инициативи с полицията.Имаме възможност днес децата да се радват и разбира се да напомнят на нас, когато грешим на пътя“.

На събитието присъстваха и директорът на ОДМВР – Кюстендил, ст. комисар  Стамболийски, областният управител Виктор Янев и  председателят на ОбС Михаела Крумова.

Хххх

 

Министър Терзийски отговори на журналистически въпрос, че МВР продължава да упражнява контрол по спазването на мерките и произтичащите задължения от заповедите на министъра на здравеопазването в условията на епидемия. От началото на епидемията – март 2020 г. до сега са образувани над 3300 досъдебни производства. Има 600 присъди, а нашите ежедневни задължения продължават.

 

05 фев 2021

Важна информация за срока на валидност на личните документи!


 

Считано от 01.02.2021 г. всички лични карти, чийто срок на валидност  изтича, подлежат на подмяна в 1-месечен срок, тъй като съгласно §10, ал. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, удължаването на сроковете на валидност за личните карти и паспортите е валидно само за тези, които изтичащи в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021 г., а за СУМПС – за изтичащите в периода 13.03.2020 г. до 31.12.2020 г. удълженият срок е със 7 месеца.

Информираме гражданите, че не е задължително да подменят паспортите си.

Паспортите с изтекъл срок на валидност полежат на връщане на органа, който ги е издал, в 3-месечен срок след изтичане на валидността.

 

Напомняме, че всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана о т  ОДМВР - Кюстендил, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена услуга във всички поделения  както в Кюстендил, така и в РУ Дупница, РУ Рила, РУ Бобов дол, а за  бърза услуга  - в сектор  „Български документи за самоличност“  в ОДМВР, сектор „Пътна полиция“ в Кюстендил, и в РУ Дупница.

04 фев 2021

С решение на парламента срокът на валидност на българските документи за самоличност бе удължен

Проверете срока на валидност на личните си документи!

 

Срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., бе удължаен с шест месеца. За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина при условията на реципрочност. При желание/необходимост всеки гражданин може да подаде заявление за нова лична карта и паспорт и преди изтичането на удължения срок.

 

Срокът на валидност на СУМПС, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.12.2020 г., бе удължен със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.

 

Напомняме, че всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Кюстендил,  имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена  услуга във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ – РУ Дупница, РУ Бобов дол, РУ Рила.

За бърза  услуга  гражданите  могат да подават заявления само в ОДМВР – Кюстендил, и  РУ Дупница.

11 яну 2021

Сигурност по време на Коледните и Новогодишни празници

 

Пътуванията за Коледа и Нова година най-често са семейни, пътуват и приятели и колеги, решили да са заедно за празниците. Пътуванията нерядко са и извън страната. Трафикът е натоварен и интензивен почти непрекъснато, но пиковете си достига в дните непосредствено преди началото на почивните дни и в последния почивен ден. За движението по пътищата и участниците в него почивен ден няма.

За безопасността при движение по пътищата на страната по време на пътуванията за Коледа и Нова година „Пътна полиция“ препоръчва:

 

ЗА ВОДАЧИ

 

Важните десет

Пътувай само с изправно превозно средство! Не потегляй, ако чистачките не работят!

Провери задължителното оборудване за автомобила и съдържанието на аптечката!

Информирай се за прогнозата за времето и ограниченията по твоя маршрут!

Не потегляй на път, ако се очаква влошаване на пътната или атмосферната! Изчакай усложненията да отминат!

Вземи всички документи – лични и на автомобила! За чужбина не забравяй зелената карта.

Зареди достатъчно гориво!

Провери сменени със зимни ли са и в достатъчно количество ли са всички течности в автомобила. Вземи вода, храна и одеяло. Оборудвай се с вериги за сняг и буксирно въже, вземи и други инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка! Постави тези вещи на достъпно място!

Бъди концентриран! Не се разсейвай! Не рискувай живота си и този на семейството си!

Шофирай разумно и бъди толерантен! Давай предимство на пешеходците!

 

Грижа за себе си

-          Носи нужните документи – лични и на автомобила!

-          Ако задължителната ти застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите изтича, сключи нова навреме!

-          Провери дали си с валиден преминат технически преглед на автомобила!

-          Ако ще пътуваш зад граница, не забравяй личната си карта/паспорта и зелената карта!

-          Ако за пътуване с деца се изисква декларация или друг документ, не го забравяй!

-          На дълъг път и при влошена заради метеорологични условия обстановка, нека шофира най-опитният!

-          Ако си нов или неопитен водач, не се учи на майсторско шофиране при влошени пътни и метеорологични условия!

-          Ако си пил алкохол, не потегляй на път дори на близко разстояние!

-          Не употребявай наркотици. Шофирането след употреба на наркотици е престъпление!

-          Ако си уморен, не шофирай!

-          Бъди концентриран, не си отклонявай вниманието!

-          В тъмното в районите на кръстовища бъди концентриран! Пешеходците често са с тъмни дрехи и ги виждаш в последния момент.

 

Грижа за семейството и близките

-        В автомобила всички бъдете с поставени обезопасителни колани, а децата нека са в специално столче/седалка!

-            На мотопеда/мотоциклета бъди със защитна каска!

-            Съобразявай се с пътните знаци и маркировка!

-            Спазвай по-голяма дистанция!

-            Шофирай съобразено с моментните условия! Внимавай за работници на пътя!

-            Ако има и други шофьори, сменяйте се по-често при пътуване на дълго разстояние!

-            За почивка използвай обособените за отдих места или паркинга на крайпътен обект. Така ще се предпазиш от пътен инцидент заради неправилно спиране или паркиране!

-            Не се движи и не спирай без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите!

-            Ако си спрял в аварийната лента на магистралата, обозначи мястото със светлоотразителен триъгълник (поставя се на не по-малко от 100 метра от превозното средство)!

-             Пази живота на своето и другите семейства!

 

Грижи за автомобила

Винаги почиствай автомобила изцяло, ако е затрупан от сняг или е замръзнал!

Проверявай особено преди дълъг път:

-          маслото;

-          антифриза;

-          състоянието и налягането на гумите;

-          изправността на светлините;

-          изправността на отоплителната инсталация на автомобила! Ако не работи, намери друг автомобил или използвай друг вид транспорт;

-          закрепването на обезопасителната седалка за превоз на деца!

-          светлоотразителната жилетка в колата ли е;

-          обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

-          пожарогасителят и аптечката в колата ли са.

 

Информирана планираност

-          Планирай пътуването отрано. Подготви резервен маршрут.

-          Непосредствено преди потегляне провери за ограничения и се информирай за прогнозата за времето!

-          Дори да не виждаш причина за въведените ограничения, не ги нарушавай!

-          Ако пътуването е далечно, предвиди повече почивки в районите на бензиностанции и обособени места за отдих!

-          Ако ще празнуваш извън населено или непознато място:

-       Информирай се за обхвата на мобилните комуникации!

-       Информирай се за най-близкото лечебно заведение.

-       Проучи къде са спасителните служби в района на твоята почивка. Разбери как да се свържеш с тях.

-       Проучи къде е най-близкото районно управление на МВР.

-          Ако пътуваш зад граница, информирай се къде е българското посолство и как да се свържеш с него.

 

Готовност за неочакваното и непредвидимото

-       Винаги информирай близките си накъде пътуваш и с кого, какъв е маршрутът ти

-       Носи в себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.

-       За дълъг път си осигури вода за пиене и храна, вземи одеяло за всеки случай.

-       Зареди мобилния телефон! Вземи зарядни за различните устройства и технически средства, които ползваш (телефон, таблет, акумулатор и други).

-       Вземи течност за размразяване на стъкла/ключалки.

-       Зареди се с резервни количества антифриз, масло, зимна течност за чистачки.

-       Набави си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

 

ЗА ПЕШЕХОДЦИ

Обличай се цветно, със светли връхни дрехи! Ако нямаш, прикачи светлоотразителни елементи на якето, палтото!

Помни, че шапките и слушалките намаляват степента на възприятие на шумове!

Когато пресичаш, спри или намали музиката, свали слушалките, за да възприемаш правилно страничните сигнали и шумове от автомобили, хора, светофари!

Използвай подлезите и надлезите за пешеходци!

Пресичай на пешеходна пътека!

Дори да си с предимство, убеди се, че шофьорът е възприел намеренията ти за пресичане, и едва тогава премини.

Не тичай, за да хванеш автобуса, тролея, трамвая! Изчакай следващия дори да закъсняваш. По-добре да закъснееш, отколкото да получиш травма от падане или да попаднеш в пътен инцидент.

За да напазаруваш, излез малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.

Ако има поледици, пази се и от висулки при движение в близост до сгради.

Не забравяй, че зимните обувки и дрехи намаляват подвижността и ограничават движенията на пешеходеца!

 

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи.

 

Отдел „Пътна полиция“

Главна дирекция „Национална полиция“

23 дек 2020

Препоръки на  РДПБЗН – Кюстендил, за безопасност по време на Коледните и Новогодишни празници


 

Преди предстоящите празници служители на РДПБЗН – Кюстендил, извършиха проверки в 17 обекта на територията на областта. В един от обектите са констатирано нарушение на правилата и нормите за пожарна безопасност и е направено  предписание.

На територията на област Кюстендил от началото на отоплителния сезон има  един пострадал и един загинал, но е значителен броя на пожарите възникнали поради самозапалване на комини (14 бр. от които 1 бр. е с материални загуби), неправилно ползване на отоплителни уреди (7 бр.), късо съединение (10 бр.) и небрежност при боравене с открит огън(1 бр.)

С настъпването на Коледните и Новогодишни празници се повишава и рискът от пожари и свързаните с тях инциденти!

Вероятността за възникването на пожари се засилва, както на обществени места, така и в частни домове. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, ползване на бенгалски огън, фойерверки, сценични и други пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди, в т.ч. и електрически лампички и други коледни украси.

За да се избегнат трагични случаи, настъпили вследствие на пожари и запалвания, както случаи на помрачаване на празничното настроение, РДПБЗН-Кюстендил отново НАПОМНЯ:

У дома и на работното място:

  1. Не използвайте свещи и бенгалски огън за коледни украси на елхите и помещенията!
  2. Не оставяйте без надзор работещи електрически лампички и др. подобни украси!
  3. Не оставяйте без надзор работещи електрически и други отоплителни уреди!
  4. Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия!
  5. Бъдете отговорни, когато държите запалени свещи в църквите. Пазете околните хора и имуществото в църквите!

 

 

21 дек 2020

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН


 

За периода от 01.10. до 02.12.2020 г. са възникнали общо 26  произшествия.

И през този отоплителен сезон броят на пожарите тенденциозно се запазва,  като най-честите причини за пожарите се очертават  късо съединение – 10, неправилно ползване на отоплителни уреди – 1, техническа  неизправност – 3, и самозапалване -1 пожгар в комините на жилищните сгради.

За периода за съжаление има 1 загинал на 86 годишна възраст и 1 пострадал на 79 г. възраст в резултат на пожар.

 

ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЕЛ. ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ:

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение! 

При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.

Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!

Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи. Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар! 

 

ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ

НА ТВЪРДО ГОРИВО:

Недопускайте използването на самоделни отоплителни уреди на твърди горива.

Под печките за твърдо гориво осигурете негорима подложка, излизаща пред нея най-малко на 50см. и 25см. встрани, с борд 1см.

Разстоянието от печката и димоотводните тръби до горими предмети, конструктивни елементи и стенни покрития не трябва да е по-малко от 50 см.

Проверете стабилно ли са укрепени димоотводните тръби. Прогорели (пробити) такива, незабавно се подменят с нови.Осигурете ревизионните отвори към комина със стандартно изработени метални розетки.

Ревизирайте комините които ще експлоатирате през зимата – те се изграждат задължително от негорими материали. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията, така също и вградени горими материали. Ако не сте почистили комините от налепи и сажди, направете го веднага. Ако сте установили наличие на пукнатини в комините в подпокривните пространства, същите трябва незабавно да се измажат. Комините трябва да са плътно измазани.

Не оставяйте за сушене върху или около отоплителните уреди дрехи, и др. горими и леснозапалими материали.

Почиствайте комините и кюнците от натрупани сажди и отлагания по механичен начин – не използвайте горими и леснозапалими вещества и материали!

 

 

Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната Ви собственост, но живота и здравето на близките хора до ВАС.

 

 

РДПБЗН – КЮСТЕНДИЛ 

04 дек 2020