МВР

ОД Кюстендил

 

Новини

Министър Маринов, министър Димитров и главният прокурор проведоха работна среща в община Бобов дол

Работна среща в община Бобов дол се проведе днес, Тя бе инициирана  от главния прокурор Иван Гешев. Участваха министър Младен Маринов и министър Емил Димитров, директорът на ОДМВР-Кюстендил ст. комисар Елиан Стамболийски, представители на районната прокуратура и на общината. Основната тема бе свързана с чистотата на въздуха в региона. Ще се извършва цялостна проверка на ТЕЦ „Бобов дол“ -  какво се гори, разрешителния режим за изгаряните материали. В полицията и в прокуратурата ще постъпват своевременно данни, а ако се установят нарушения или престъпление, ще се търси наказателна отговорност, обобщи Иван Гешев.  Проверяват се и сигнали, че с тежкотоварна техника се изкарват въглища, а не както е декларирано - глина. Посочено бе, че МВР, съвместно с ИААА, ще предприемат проверки дали съответните камиони са претоварени и нанасят евентуални поражения на инфраструктурата.

Налице е резултат по един от банковите обири – има задържан извършител и съвместно с прокуратурата е повдигнато обвинение, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на журналистически въпроси в Бобов дол. Той допълни, че по другите случаи се работи и има заподозрени.

Министърът посочи, че са набелязани и мерки, една от които е засилване на полицейското присъствие около уязвимите обекти, особено в големите градове. По думите му, вчера са разпоредени на професионалното ръководство няколко задачи, като една от тях е да се дискутира проблемът с отделите по охрана на банките, с оглед на това да се повиши сигурността им, а другата е  да се работи по разкриване на извършителите.

Министър Маринов уточни, че по случая във Враца се работи и вече има насоки.  Като предупреждение към онези, които искат да вършат подобна престъпна дейност, мотивирани от различни причини, министър Маринов категорично заяви, че МВР и прокуратурата работят изключително упорито, извършителите ще бъдат задържани и срещу тях ще бъде приложена цялата строгост на закона. 

13 фев 2020

Регионално звено на дирекция „Жандармерия“ ще работи на територията на областите Благоевград и Кюстендил ​

 

Съставът от 25 служители, оборудвани с пет автомобила има основна цел борбата с битовата престъпност на териториите на областите Благоевград и Кюстендил.
Новото звено в Благоевград е група към Зоналното жандармерийско управления в София, обясни старши комисар Красимир Добрев, директор на Дирекция „Жандармерия”.  Звеното е едно от първите изнесени поделения на дирекцията съгласно заповед на министъра на вътрешните работи. Нуждата от постоянно присъствие на жандармерията на територията на двете области поради обширната площ и наличието на граници наложи откриването на новото звено. Основен приоритет на групата ще бъде работа в малките населени места, контакт с гражданите и кметовете, дори в труднодостъпни райони, където няма наличен полицейски ресурс. Служителите, които ще работят в групата са местни хора, които до момента са пътували до София.
На церемонията по откриването присъстваха  още директорите на областните дирекции в Благоевград и Кюстендил ст. комисарите Дойчин Дойчинов и Елиан Стамболийски, комисар Георги Пармаков, директор на РДПБЗН-Благоевград, областният управител на област Благоевград  Бисер Михайлов и други гости.
Старши комисар Дойчинов изрази благодарността си към ръководството на МВР за гласуваното доверие  и изтъкна, че близо година служителите на Дирекция „Жандармерия“ и колегите им от ОДМВР-Благоевград работят в отличен синхрон и добра комуникация, за което говорят и отличните резултати от проведените съвместни операции на територията на Благоевградска област. „Вярвам, че с новата организация и с разполагането на жандармерийското звено на наша територия доброто ни взаимодействие ще продължи и във вече ежедневните патрули“, каза Дойчинов.

 

12 фев 2020

Съвместна акцията на полицейски екипи и служители на РИОСВ се проведе в Дупница на наблюдението на прокуратурата

 

 

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, директорът на ГД “Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски,  министър Емил Димитров и говорителят на главния прокурор Сийка Милева оповестиха предприетите съвместни мерки за недопускане нерегламентирано съхраняване на отпадъци.

Прокуратурата образува  ново досъдебно производство срещу собственика на проверяваната  фирма, съобщи говорителят на главния прокурор. То ще е за нерегламентирано управление на отпадъците, което застрашава живота на много граждани. Органите на реда търсят  собственика на известните му адреси, за да му връчат заповед за принудително спиране на дейността на фирмата до разчистването на всички отпадъци наоколо, уточни Милева.

Необходимо е незабавно прекратяване на дейността по получаване на отпадъци, за целта е осигурен денонощен полицейски пост, заяви главният секретар Ивайло Иванов.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посочи, че са възможни законови промени, въз основа на които фирми, които съхраняват нерегламентирано отпадъци, да могат да бъдат затваряни веднага.

05 фев 2020

Криминалисти от РУ Кюстендил задържаха трима по време на операция за противодействие на престъпленията, свърдзани с наркотици

Вчера криминалисти от РУ Кюстендил са задържали 3-ма притежатели на наркотични вещества.

По време на проведена специализирана операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, служители  са установили 27-годишна водачка  на л.а. „Ауди“ да управлява след употреба на наркотични вещества. Тестът е направен с техническо средство. При проверката в дамската й чанта са открити и иззети 31 г канабис, 10 г амфетамин, 5 г МДМА,  последвало е претърсване в дома й, където са открити още 13 г канабис, 23 г амфетамин и 15 г МДМА. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. 27-годишната кюстендилка, която е попадала в полезрението на полицията и в друг случай, ще остане в полицейския арест 24 часа. Започнато е бързо полицейско производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

23-годишен кюстендилец е опитал да осуети полицейска проверка на ул. „Шейново“ в града – опитал да бяга, изхвърлил станиолова опаковка. Задържан е, съдържанието на станиоловата опаковка е амфетамин, установен с полеви наркотест. Задържаният е известен на полицията и с други противозаконни деяния, по случая е започнато бързо полицейско производство, уведомен е дежурен прокурор.

Задържаната 25-годишна дупничанка е била пътничка в проверен л.а. „Дачия“, от нея е иззето стъклено шише с течност, която при направения полеви наркотест е реагирала на метамфетамин. Бързо полицейско производство е започнато по случая, уведомен е дежурен прокурор.

05 фев 2020

Информация за предсрочната смяна на български лични документи – 3 февруари 2020

 

Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Кюстендил, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко  звено на“Български документи за самоличност“  на територията на областта.

Мярката е предприета, за да се облекчат  по-натоварените звена БДС, както и с цел улесняване на  гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.
Готовите документи се получават в звеното  БДС,  където е подадено заявлението.
В тази връзка предоставяме  информация за натовареността на отделните звена по районни управления:

На 3 февруари  в ОДМВР са подадени 77 заявления, в РУ Дупница – 66, в РУ Рила –2, в сектор „Пътна полиция“ – 20. 

04 фев 2020

Смяна на личните документи

 

Напомняме на гражданите, чиито срок на валидност на личните документи изтича през тази година и постоянният им адрес е на територията на Кюстендилска област, могат да подават  заявления  за лична карта или паспорт с обикновена услуга във всяко от звената – в сектор БДС ОДМВР и РУ Рила, РУ Дупница, РУ Бобов дол.

Заявления за издаване на Свидетелство за управление на МПС на български граждани може да се подават в Районните управления  в Дупница, Бобов дол и Рила, както и в сектор „Пътна полиция“ ОДМВР -  Кюстендил, за предсрочна подмяна, ако срокът на СУМПС изтича през тази година, както и при промяна в данните на водача/смяна на фамилия, транслитерация/.             Заявления за издаване на СУМПС на граждани,чиито свидетелства са изгубени, повредени или откраднати, също може да се подават в районните управления, на чиято територия е постоянният им  адрес  и в сектор „Пътна полиция“ ОДМВР – Кюстендил.

Гражданите могат да платят таксите на гишетата за приемане на заявления чрез ПОС устройство.

На 31 януари в сектор БДС в ОДМВР са подадени 57 заявления, в РУ Дупница - 56, в РУ Рила - 1.

03 фев 2020