МВР

ОД Кюстендил

 

Новини

Засилени полицейски мерки ще бъдат предприети в Кюстендилска област за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на Великденските празници.

 

Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  в областта извършиха проверки на всички църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения.  В по-големите  храмове в областта  по време на празничните литургии ще дежурят служители на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението.

Ще  бъде засилен и пътният контрол.  Най-много туристи и автомобили се очаква да отидат в Рилския манастир, затова препоръчваме на гражданите да спазват стриктно правилата за движение, да паркират само на определените паркоместа, при възникнала необходимост от спиране – да бъде извън активната лента за движение

За да не бъде помрачен празникът, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност:
Внимавайте при продажба на животни
С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират.
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
•  Укрепете и осветете стопанските си постройки
•  Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
•  Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
•  Не дръжте големи суми пари в дома си.
•  Препоръчваме  при осъществяване на сделката с животни  да придружите купувача до ветиринарната служба в селото, където има такива, за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност.
•  Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само имате съмнение за подготвяно престъпление  -  обадете се незабавно на тел.112, който се избира безплатно от всички оператори.
Пазете се от джебчии
Всички знаем, че джебчиите използват струпването на много хора около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
•  Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре  я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
•  Попаднете ли в множеството – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си.
•  Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
•  За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112, униформен служител на улицата или направо в Районното управление. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.
         Ако ще отсъствате от дома
•  Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
•  Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не споделяйте плановете си в социалните мрежи.
•  Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома ви.
•  В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
•  Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

  Предупредете по-възрастните си роднини, ако някой им се обади по телефона и съобщи, тревожни вести за вас, ако иска пари, да не се доверяват! Да са убедени, че поискани по телефона пари, ако бъдат дадени, ще ги загубят. Телефонните измамници използват всеки повод да си набавят печалба.

 

Ако предприемате излет сред природата
•  Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд.  Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени места в районите на туристическите заслони и пътеки.
Ако ви предстои  пътуване:
Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Убедете се, че е в изправност. 
•  Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в празничните дни  от Великден  до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
•  Имайте предвид, че трафикът на превозни средства  ще бъде засилен.  Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.
•  Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
•  Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват  самонадеяност зад волана.
•  В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
•  Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.
 
Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи  настроението ви, сигнализирайте  на тел.112.

24 апр 2019

Работна среща на антикорупционните дирекции на МВР на Република България и МВР на Република Северна Македония ​

 

 

Днес ОДМВР – Кюстендил, бе домакин на работна среща на служители от дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, и служители на отдел „Вътрешна контрола и интегритет“ на вътрешното министерство на Северна Македония.

Делегацията на Република Северна Македония бе посрещната от директора на дирекция „Вътрешна сигурност“ старши комисар Румен Ганев и директора на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Елиан Стамболийски.

Инициативата за срещата  на антикорупционните структури  на двете държави е на българската страна, а целта е да бъдат предприети  съвместни действия за превенция на корупцията сред служители, както и да бъдат информирани гражданите, които пътуват през териториите ни, за възможностите да сезират институциите за корупционно поведение на служители.

Работната група на Северна Македония бе водена от помощника на министъра на вътрешните работи и ръководител на отдел „Вътрешна контрола и интегритет“ Деян Андонов. 

Гостите приеха проектното предложение на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, на тема „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“ и се договориха за изготвяне на  конкретни стъпки.

23 апр 2019

Пожарна безопасност по време на Великденските празници

 

 За големия християнски празник Възкресение Христово  се събират много хора в църковните храмове, палят се свещи, с това се повишава рискът от възникване на пожари.

За да не се помрачава празникът и за да се предотврати възникването на пожари, служители на РДПБЗН – Кюстендил, извършика проверки в 30 обекта в Кюстендилска област, в които ще има празнични богослужения.

Навсякъде обектите са осигурени с пожаротехнически средства за  първоначално гасене на пожари; пътищата за евакуация са проходими и чисти от горими материали и оборудване; крайните евакуационни изходи са в изправно състояние; електрическите  инсталации са в изправно техническо състояние.

На църковните служители са дадени  указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари в църковните обекти.

РДПБЗН призовава  гражданите за повишено внимание и за спазването на основните правила за пожарна безопасност:

Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки;–когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи; мислете за своята безопасност и тази на хората около вас, пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ;не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;при инцидент, запазете самообладание и без блъскане се насочете към изходите.при евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи.        По време на Великденските празници  е осигурено дежурство от служители на РДПБЗН в големите църковните храмове.

При инцидент звънете на телефон 112!

22 апр 2019

Специализирана 24-часова полицейска операция за контрол на скоростта

В рамките на СПО за 24 –часов  контрол на скоростта в Кюстендилска област са установени 333 нарушения. 143 от нарушенията са установени стационарните преносими уреди за контрол, стационарната камера е заснела 31 нарушения, с мобилните системи са установени 159.  4-ма от нарушителите са заснети в района на с. Багренци – те са преминали през населеното място с 50 км над допустимата скорост и са чужди граждани, 3-ма водачи, преминали с 50 км над допустимата скорост в населено място, са установени на територията на РУ Дупница. В рамките на 24-часовата операция са установени и 28 други нарушения на ЗДвП. Операцията се проведе на територията на цялата страна от 6.00 ч на 2 април до 6.00 ч на 3 април.

През изминалото денонощие няма възникнали пътни произшествия на територията на Кюстендилска област.

В рамките на операцията двама водачи са пътували по АМ „Струма“ със скорост 240 и 211 км. В навечерието на операцията е заснет водач, който е пътувал по АМ „Струма“ с 277 км.

03 апр 2019

Специализирана полицейска операция за контрол на скоростта

 

Днес на брифинг в ОДМВР – Кюстендил, старши инспектор Светослав Кирилов представи операцията, която ще се проведе от 1 до 7 април. Основна цел на операцията е намаляване на пътнотранспортния травматизъм и повишаване на пътната безопасност.

В рамките на операцията ще бъдат ползвани всички технически средства за упражняване на пътен контрол, ще бъдат ангажирани всички служители, имащи правомощия да упражняват специфичния контрол.

В рамките на операцията  ще се осъществи и 24-часов пътен контрол на 2 април от 6.00 ч. и ще приключи в 6.00 ч. на 3 април.

В Кюстендилска област точките за контрол са 32 и обхващат главните пътища.

От началото на тази година до 28 март по пътищата на Кюстендилска област са регистрирани 5250 нарушения на ограниченията за скорост.

Специализираната операция е част от операция, организирана от европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL.

29 мар 2019