МВР

ОД Кюстендил

 

Новини

Създадена е организация в РУ Дупница за ускорено издаване лични документи, за да могат жителите на с. Овчарци да упражнят правото си на глас в избора за кмет на 27 септември 2020 г.

 

Районно управление Дупница и звеното „Български документи за самоличност“ при РУ -  Дупница към ОДМВР – Кюстендил,  ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на избора за кмет на с. Овчарци на 27.09.2020 година.

 

 

В седмицата преди 27 септември 2020 г., когато ще се проведат изборите за кмет на селото,  е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 септември 2020 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 

  1. Гражданите лично да подадат искане в РУ- Дупница  до 25 септември или на  27  септември  2020 г. от 08.30 ч. до 17.00 часа.
  2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за кмет, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ

24 сеп 2020

ОДМВР – Кюстендил, предприе мерки за безпроблемното придвижване на гражданите по пътищаща на областта във връзка с очаквания засилен трафик от 18 до 22 септември.

ОДМВР – Кюстендил, предприе мерки  за безпроблемното придвижване на гражданите по пътищаща на областта във връзка с очаквания засилен трафик от 18 до 22 септември. 

 Ще се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел да обезпечи нормалния трафик и да засили контрола над водачите.   В петък след обяд, събота сутринта, както и във вторник  е създадена организация за подпомагане на движението.

Другият акцент на операцията е насочен към контрола на водачи, управляващи след употреба на алкохол и наркотични вещества , спазване на скоростните ограничения и ползването на обезопасителни системи.

При нарушения на пътя или извършени противозаконни действия или престъпления гражданите могат да  подават сигнали на тел. 112.

18 сеп 2020

Седмица на пожарната безопасност

На гости в РСПБЗН - Кюстендил

 

Днес гости на служителите от РСПБЗН – Кюстендил,  бяха възпитаници на детска градина „Първи май“.  Малчуганите бяха запознати с професията на пожарникарите, с  пожарникарската техника, „помогнаха“ за пускането на водна линия за гасене на огън, спуснаха се по въжен тролей, който се ползва за спасяване на хора при възникнали произшествия.

Развълнувани, децата поздравиха домакините, поднесоха им цветя и картина, от тях създадена.

Началниктъ на РСПБЗН – Кюстендил, Симеон Симеонов  им благодари за посещението, за интереса към работата на пожарникарите и изрази увереност, че те знаят, че с огъня не се играе…

Днес от 15.30 ч. пожарникари ще бъдат гости на децата от ЦДГ „Славейче“ в Кюстендил.

Ххх

Началникът на РСПБЗН С. Симеонов съобщи че от началото на годината са възникнали 319 пожара  на територията,  обслужвана от Районната служба. 532 са пожарите за същият период на миналата година. Най- често причината е небрежно боравене с открит огън, има пожари, причинени  и от неизправна техника по полетата.

 

16 сеп 2020

Мерки на ОДМВР – Кюстендил, за гарантиране на пътната безопасност в навечерието на Новата учебна година ​

 

 

Днес на брифинг в ОДМВР – Кюстендил, началникът на сектор „Пътна полиция“  Р. Боюклийски представи предприетите мерки за гарантиране безопасността на децата и учениците в началото и през учебната година.

Той съобщи, че от днес до 22 септември се провежда Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 16 септември е Ден на превенция, организиран от Европейската мрежа на службите на пътна полиция. За България той ще се проведе под мотото „Остани жив! Пази живота!“ . Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

 

Той подчерта, че в рамките на операцията ще бъде засилено полицейското присъствие както в първия учебен ден в районите около училищата в областта, така и по пътищата.

Акцент в проверките ще бъде недопускането на управление на МПС след  употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи,  пътните полицаи ще   следят и за недопускане на отнемането на предимство на пешеходци от водачите на моторни превозни средства, както и за неправилно пресичане от пешеходци. Ще се следи както за спазването на скоростните режими, така  и за неправилни маневри и спиране в лентата за принудително спиране на автомагистралите. При спиране на водачите ще се правят проверки и за невръчени електронни фишове.

ххх
От началото на годината на територията на Кюстендилска област са възникнали 195 пътни произшествия, 54 от тях са тежки, убитите са 4-ма, ранени са 62-ма. Пътните произшествия през 2019 за същия период са били 276, тежките са били 64, загинали са 9 души, ранени са 72.
От началото на тази година няма пътни инциденти с участието на деца по пътищата на Кюстендилска област. 

 

14 сеп 2020

Седмица на пожарната безопасност

 

 

Традиционната Седмица на пожарната безопасност и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН ще се проведе от 14 до 18 септември в страната.

Професионалният празник на служителите е на 14 септември. Служителите на РДПБЗН – Кюстендил, ще честват празника с множество събития, които са насочени към   повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защита, повишаване на  престижа на професията и доверието на хората към органите за ПБЗН, към популяризиране на   дейностите, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.

Във всички районни служби  на  РДПБЗН – Кюстендил, ще се проведат дни на отворените врати. Предвидено е провеждането на демонстрации,   викторина, детски игри с тематика в областта на ПБЗН, срещи с представители на общинските администрации. Ще бъдат проведени информационно-разяснителни беседи с представители на местната изпълнителна власт, бизнеса, гражданското общество по актуални въпроси за превенция и популяризиране на мерките за пожарна безопасност, и защитата на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации.

10 сеп 2020