МВР

ОД Кюстендил

 

Новини

Резултати от СПО за контрол на пътното движение в малките населени места

 

 

Операцията се проведе за времето от 29 до 31 май на територията на цялата страна. Екипите на пътна полиция в Кюстендилска област упражниха контрол за спазване на правилата както от страна на водачите, така и от страна на пешеходците, спазване на пътни знаци и маркировка, недопускане на управление на МПС от неправоспособни водачи и от водачи, употребили алкохол и упойващи вещества.

В Кюстендилска област пътните полицаи са проверили 710 МПС и 786 лица. За установени нарушения са санкционирани с фиш 66 водачи, съставени са 7 АУАН, 6 образувани са 6 бързи полицейски производства за управление след употреба на алкохол, 53 са санкционирани за неспазване на ограниченията за скорост, 4са установените неправоспособни водачи. В рамките на операцията са връчени 71 ел.фиша на водачи и пътници от проверените МПС.

 

01 юни 2020

Специализирана полицейска операция за охрана и недопускане нарушения на обществения ред и извършването на престъпления по време на прибирането на селскостопанската реколта в Кюстендилска област ​

 

 

На брифинг в ОДМВР началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Васил Паргов представи предстоящата операция, която стартира на  1 юни.

 

До пика  на кампанията по прибирането на черешите охраната ще се поеме от служители на ОДМВР – Кюстендил,  и   РДГП – Кюстендил, след 8 юни  ще се включват и служители на  дирекция „Жандармерия“ на МВР. Предвижда се  по време на  операцията да бъдат изградени 2 КПП в района на черешовите масиви, ще се осъществяват обходи и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко, но присъствието на полиция  ще предотврати посегателства,  ще пресече опити за извършване и на други  престъпления. Комисар Паргов подчерта, че традиционното осъществяване на тази операция има положителен ефект – значително е снижението на конвенционалната престъпност.
И тази година в  осъществяването на охранителната операция маршрутите на екипите ще бъдат съгласувани с местната власт, поетапно ще бъдат увеличавани и екипите в районите с черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколта, пунктовете за наемане на работна ръка. И тази година ще се следи след 20.00 ч в масивите да е преустановена работата, ще се следи за спазването на правилата, които приема местната власт, за  наемането на  работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви, за работното време  на пунктовете за изкупуване на черешите. Охранителната операция ще се осъществи на територията на 4 общини, обслужвани от РУ Кюстендил и РУ Бобов дол.

Специализираната охранителна и превантивна операция  ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.

28 май 2020

39-годишна чужда гражданка е задържана за незаконно преминаване на границата на страната и неподчинение на полицейски разпореждания

39-годишна водачка на л.а. «Ситроен» с швейцарска регистрация не се е подчинила на полицейските сигнали за спиране и проверка, с висока скорост е преминала през ГКПП – Гюешево, като е повредила бариерата, не е спряла за проверка при подаден сигнал от граничен патрул в с. Гърляно. Служителите подали  сигнал към дежурната част в ОДМВР – Кюстендил, и при  влизане в града, отново не се подчинява на полицейски сигнал за спиране, ударила се е в служебен автомобил на РУ Кюстендил, спряна е след минути преследване на ул. «Спартак»  и след удар в друг служебен автомобил. Служителите на реда са установили, че водачката на автомобила е гражданка на Република Северна Македония и Швейцария, във видимо неадекватно състояние е била, закарана е в Центъра за спешна помощ за преглед и изследвания. Действията по започнатото досъдебно производство се осъществяват под прякото наблюдение на прокурор от РП Кюстендил, взета й е кръв за анализ за употреба на алкохол и упойващи вещества.  

15 май 2020

Академията на МВР с полезна информация за кандидатстуденската кампания 2020

За пореден път Академията на МВР отваря врати за прием на курсанти, студенти и докторанти. Пълна информация за кандидатстудентската кампания 2020 можете да откриете в интернет страницата на висшенто учебно заведение – www.mvr.bg/academy в меню „Прием на курсанти, студенти и докторанти“.  Академията на МВР предоставя и телефони за връзка -  02982 9236 или 02982 9212, в случаи на възникнали  допълнителни въпроси.

За кандидатите от Кюстендилска област телефоните за връзка са:078 557 444, 078 557 386,  078 557 274

05 май 2020

Информация за жителите на Кюстендилска област при издаването на български лични документи ​

 

Лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност. За улеснение гражданите могат да заявяват и електронни услуги

Гражданите с постоянен адрес на територията на Кюстендилска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи /лични карти, паспорти, свидетелства за управление на МПС/ във всяко  от звената БДС – в ОДМВР и сектор „Пътна полиция“ в  Кюстендил, в РУ Дупница, в РУ Бобов дол и РУ Рила.

 Това може да бъде направено и преди изтичане на срока на валидност на документите, като гражданите стриктно спазват епидемичните мерки – спазване на отстояния в помещенията за административно обслужване и носене на предпазни маски.

С оглед  въведеното извънредното положение в страната и спазването на епидемичните мерки се удължава срокът на валидност на личните документи, които изтичат в периода 13 март – 31 октомври 2020 г .  Тези документи са валидни само за територията на страната.

        
Готовите лични документи се получават в звеното, където е подадено заявлението.

Ххх

Вчера, 21.4.2020 г., в звената на БДС в Кюстендилска област са подадени 91 заявления – в БДС в Кюстендил – 30, в РУ Дупница – 34, в РУ Бобов дол – 6, м РУ Рила – 3.

 

22 апр 2020

Служителите на ОДМВР – Кюстендил, ще продължат да упражняват засилен контрол за спазване на противоепидемичните мерки и по време на Великденските празници ​

 

 

Преминаващите през изградените КПП ще бъдат проверявани обстойно както за наложена карантина, така и за обстоятелството «отиване на работа».

Пътните полицаи ще следят стриктно както за спазване на правилата за движение, така и да не се допуска пътуване извън допустимите поводи.

Служители на ОДМВР и служители на РСПБЗН ще упражняват контрол в района на храмовете – черкви и манастири, както за спазването на противопожарните норми, така и на мерките за недопускане  на заразяване с коронавируса. Ще се следи стриктно за спазването на отстоянията и ползването на лични предпазни средства.

Уверени сме, че гражданите ще спазят указанията на Националния щаб, ще предприемат пътувания при неотложност и ще бъдат отговорни както към себе си, така и към близките си хора.

Желаем на всички да са здрави и спокойно да посрещнат Възкресение Христово.

 

15 апр 2020

Административното обслужване на гражданите е организирано от ОДМВР при стриктно спазване на епидемичните мерки

Въведени са промени, за да се избегне натрупването на големи групи от хора в звената за административно обслужване ​

 

 

 

В ОДМВР – Кюстендил, е създадена организация за обслужване на гражданите както в Кюстендил, така и в районните управления в областта.

Ако имат неотложна нужда гражданите от смяна на личните документи, това е възможно при стриктно спазване на мерките за отстояние, ползването на маски в закритите помещения.

Създадена е  улеснен достъп/изградена рампа/ и  за  гражданите със затруднена двигателност да бъдат обслужени в помещения на ОДМВР, РУ Дупница, РУ Бобов дол и РУ Рила. 

От възможността за гражданите, които са лежащо болни, да бъдат обслужени на адрес с мобилна биометрична станция,  могат да се ползват след заявяване  в районните управления или в сектор БДС в ОДМВР. Обслужването по този начин ще бъде възстановено след изтичане на срока на извънредното положение.

Срокът на валидност  на личните документи, които изтичат в периода 13 март 2020 г. – 31 октомври 2020 г.,  бе удължен с шест месеца със  Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., обнародван е в Държавен вестник  бр. 28, 24.03.2020 г.

 
В посочения срок на удължаване тези лични карти ще са валиден идентификационен документ за самоличност, а СУМПС – валидни индивидуални удостоверителни документи за правоспособност за управление на моторно превозно средство, само на територията на Република България.

Тъй като предоставянето на административни услуги по издаване на български лични документи няма да преустановява своя режим на работа, по желание на тези граждани ще могат да им се издават нови документи и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

Удължава се срокът на валидност на документите на дългосрочно и постоянно пребиваващи чужденци в България, както и на гражданите на ЕС и техните семейства.

В Закона за чужденците в Република България се дава възможност на чужденец с продължително пребиваване в Република България, на който срокът за пребиване изтича в срока на обявено извънредно положение, да може да подаде заявление за продължаване на пребиваването в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение. Срокът на обявеното извънредно положение не се счита за прекъсване, когато чужденецът подаде заявление за дългосрочно или постоянно пребиваване.

Продължително пребиваващ чужденец, на който разрешеното продължително пребиваване изтича в срока на обявено извънредно положение може да влезе на територията на страната без наличие на виза в 14-дневен срок след отмяната на извънредното положение.

Сроковете на разрешенията по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, които изтичат по време на действието на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се удължават с два месеца от отмяната му.

Промените ще допринесат за избягване струпването на големи групи от граждани в звената за административно обслужване за прием на заявления.

09 апр 2020