МВР

ОД Кюстендил

 

Новини

Задържан е в полицейския арест заподозреният за извършено убийство вчера в Кюстендил

Задържан е 19-годишният кюстендилец, заподозрян като извършител на убийство в града вчера.  Около 23.30 ч. снощи е  докаран в ОДМВР – Кюстендил, от майка му. До момента са задържани 12 души, съпричастни към случая. Работата по случая  продължава активно екип от криминалисти, разследващи полицаи и под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил, съобщи  ст. комисар Е.Стамболийски тази сутрин.

 

Ххх

 

Вчера сутринта при възникнало сбиване  пред заведение в центъра на Кюстендил между група от около 20 души е починал мъж – той е смъртоносно наранен с нож в областта на сърцето, други петима с различни наранявания са настанени в кюстендилската болница за оказване на медицинска помощ. По-късно двама  от тях са закарани за лечение в столично здравно заведение.

Сигналът за инцидента е постъпил в полицията в Кюстендил вчера в 7.23 ч. Предприети са незабавни специализирани полицейски действия по установяване и задържане на участници в инцидента.Вчера бяха задържани 8 души. Започнато е досъдебно производство, работата на разследващя екип се осъществява под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил.

 

 

 

18 фев 2019

Осем души, съпричастни към инцидента в Кюстендил, са задържани

В условията на неотложност по случая са започнати процесуални действия, образувано е досъдебно производство за чл. 116, ал. 1, т. 4 от НК. Работи се интензивно, в екипа участват разследващи полицаи и наблюдаващ прокурор от окръжната прокуратура, със съдействието на служители на ОДМВР – Кюстендил. Към момента са задържани осем души. Това съобщи на брифинг ръководителят на Окръжна прокуратура - Кюстендил Камелия Стефанова. Тя уточни, че причината за възникналия конфликт е битова – употреба на алкохол. Сигналът е постъпил в 7.23 часа в дежурната част на ОДМВР. Незабавно са изпратени два автопатрула и в резултат на тяхната намеса е предотвратено по-нататъшното развитие на конфликта. Пострадали са шестима души, един от които, на 35 години, е починал на място вследствие на прободна рана. Останалите са настанени в болница в Кюстендил, един от тях, в по-тежко състояние, е транспортиран в София за оказване на квалифицирана помощ.

Директорът на ОДМВР – Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски допълни, че са идентифицирани повечето от участниците в конфликта. Продължава и издирването на мъж, който по първоначални данни е нанесъл фаталния удар, довел до смъртта на 35-годишния. Към момента продължават специализираните действия с участието на служители на ОДМВР – Кюстендил и на жандармерията. 

17 фев 2019

Министър Младен Маринов: Усилията за подобряване на работната среда ще дадат резултат в бъдеще

Министърът и кметът на Кюстендил Петър Паунов откриха реновираната сграда на ОДМВР – Кюстендил

 

Министър Младен Маринов поздрави служителите на областната дирекция на МВР и гостите на церемонията за откриване на обновената сграда на ОДМВР. В знак на благодарност за извършените ремонтни дейности, министърът награди с  Плакет на МВР кмета  Петър Паунов. „Благодарен съм на местната власт в лицето на кмета Паунов, че наред с образованието и здравеопазването, сигурността в областта е изведена като фактор от изключителна важност за добруването на жителите на Кюстендил. Всички усилия, положени за подобряване на средата в тази посока ще дадат резултат в бъдеще, ще допринесат за подобряване на сигурността в района и най-вече за подобряване на обслужването на гражданите. Обновяването ще даде възможност за достъп на гражданите в неравностойно положение до всички услуги и ще повиши доверието на обществото към всички полицейски служители, подчерта министър Маринов. Той пожела по-добри резултати в работата на служителите и повече удовлетворение сред гражданите при ползването на услуги в ОДМВР. Политиката на министерството е насочена не само към подобряване на битовите условия. В ОД МВР Кюстендил са разпределени нови автомобили, които са доставени по европейски програми. В процес е оборудването на всеки полицейски служител със средства за лична защита и средства  за въздействие в критични ситуации”, допълни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.           

На церемонията присъстваха директорът на Главна дирекция „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски, директорът на ОДМВР ст. комисар Елиан Стамболийски, директорът на РДПБЗН комисар Светослав Георгиев,  областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев. Кметът Паунов изрази удовлетворение от работата по реновиране на сградата на областната дирекция и подчерта, че средствата по проекта на стойност 1 175 000 лв. са осигурени по оперативна програма „Региони в растеж 2014 -2020“. Проектът е на Община Кюстендил и се осъществи в партньорство с Министерството на вътрешните работи. Целта е  подобряване на енергийната ефективност, качеството на работната среда и осигуряване на достъп на хора с увреждания до сградата. Кметът пожела на служителите здраве и успешно справяне със задачите им по гарантиране сигурността на гражданите на Кюстендилска област. По време на тържеството беше отслужен водосвет от архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев.  

12 фев 2019

"Аз и Детското полицейско управление" - конкурс за детска рисунка

Над 30 детски рисунки бяха представени в залата на ОДМВР – Кюстендл, в конкурс на тема “Аз и Детското полицейско управление”. Авторите са ученици от училище „Професор Марин Дринов“ – доброволци-първокурсници в програмата „Детско полицейско управление“. Днес след журиране приключи общинският етап. Победителите – Адриана Расийска, Леа Борисова, Анна Анастасова, продължават участието си в областния кръг на състезанието. Рисунката на Лазар Тодоров ще остане в кабинета на началника на РУ Кюстендил Росен Райчев.

Участниците в проекта „Детско полицейско управление“ от училището са 21, заниманията им се водят от педагогическия съветник Юлияна Станчева и инспекторите ДПС от РУ Кюстендил. Всички бяха гости на откриването на изложбата от техни рисунки и награждаването. Подаръците – книги и учанически пособия, на наградените връчи началникът на РУ Кюстендил Р.Райчев, той поздрави децата, пожела им отличен успех и да осъществяват мечтите си,това се постига с много труд и много четене!

08 фев 2019

По-малко пътни произшествия, по-малко убити и ранени по пътищата на Кюстендилска област през 2018 година

Резултатите се дължат на засиления полицейски контрол

Комисар Васил Паргов - началникът на отдел „Охранителна полиция“ – ОДМВР, представи днес  пред журналисти резултатите от работата на сектор „Пътна полиция“. Той посочи, че регистрираните пътни произшествия  в Кюстендилска област през изминалата година са 387, от тях тежки са 73 с 4-ма убити и 89 ранени. През 2017 г. ранените са били 118, убитите 10 души, общо възникналите произшествия – 417. По-добрите резултати в пътната обстановка през годината се дължат на засиления пътен контрол, подчерта комисар Паргов.

При пътни произшествия през 2018 година са ранени 18 пешеходци, основна причина за възникването на произшествията е нарушение на водачите на МПС – 96.12 %.  Всички убити при ПТП са по причина нарушения на водачите на МПС.

Общият брой на констатираните нарушения по пътищата на областта през годината е 39 100. За тях пътните полицаи са съставили 4752 акта за установяване на административно нарушение и 30 916 фиша.

138 автомобила са спрени от движение – техните собственици са ги управлявали след употреба на алкохол или упойващи вещества.

Комисар Паргов обърна внимание на последните промени в Закона за движение по пътищата и подчерта, че при извършване на проверка автоконтрольорите могат в реално време да направят справка дали водачът има наложени наказания и влезли ли са в сила. Могат на място да връчат на водачите издадените наказателни документи. Ако водачите имат влезли в сила наказателни постановления и не са платени наложените глоби, автоконтрольорите имат право да изземат СУМПС. Ако водачът докаже до 2 часа, че е платил задължението си, Свидетелството му се връща от извършилите проверката.

При подаването на заявления за  подновяване на СУМПС служителите правят справка за въведени в системата данни за влезли в сила наказателни постановления и неплатени глоби, Свидетелство не се издава до заплащането на задълженията.

Комисар Паргов подчерта, че законът предвижда дерегистрация на МПС, управлявано от неправоспособен водач, без да има значение чия собственост е.

07 фев 2019

Регионална дирекция ПБЗН отчете резултатите от работата си през 2018 г.

Ал. Джартов: Много добре работеща дирекция, с добре структурирана и подредена дейност

 

„Много добре работеща дирекция, с добре структурирана и подредена дейност“ – бе оценката на директора на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ от ГД ПБЗН – МВР

 

 

          Отчетът бе представен от директора комисар Светослав Георгиев, гости бяха директорът на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ при ГДПБЗН ст. комисар Ал. Джартов, зам. директорът на ОДМВР – Кюстендил,     комисар Веско Рангачев, зам.областният управител Матей Попниколов, ръководителят на областната структура на БЧК д-р Емилия Кацарска

 

           Основен приоритет в дейността на РДПБЗН – Кюстендил, през годината бе осигуряване на надеждна защита на населението и инфраструктурата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, както и ефективното управление на ресурсите и подобряване на административното обслужване за бизнеса и гражданите, отчете комисар Георгиев, като подчерта, че са  постигнати добри нива на  координация и сътрудничество с местните власти.

Дейността е оптимизирана, усилията са насочени към повишаване на общественото доверие към структурата и превантивната култура у населението за логично  поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации, както и прилагане на необходимите защитни мерки.

              Оказана е методическа и експертна помощ на централните и териториалните органи на изпълнителната власт по отношение на защитата при бедствия, като са проведени  6  заседания на общински съвети за намаляване на риска от бедствия - на общини Кюстендил, Бобов дол, Дупница, Рила, Трекляно и Бобошево. Оказана е методическа и експертна помощ на съветите при разрешаване на проблеми, свързани с усложнена зимна обстановка, наличие на възникнали свлачищни процеси, вероятност от възникване на наводнения причинени от валежи и пролетно снеготопене, и подготовка за жътвената компания.

 

През изминалата 2018 година, основната дейност бе насочена към подобряване на осъществявания контрол по спазване изискванията на Закона за защита при бедствия (ЗЗБ).

              Извършени са 240 проверки на 3 категории обекти, като направените предписания са изпълнени.

              Служители от дирекцията участваха в държавни приемателни комисии като членове на междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител на област Кюстендил за годишно обследване на язовирите на територията на областта.

             

Извършените контролни проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност при проектиране, строителство и експлоатация на обектите и тематичните проверки през годината бяха осъществени на територията на всички общини, както и на обектите, водени на отчет в РДПБЗН –  сгради на МВР, област с административен център Кюстендил, Регионална здравна инспекция – Кюстендил, „Балканфарма Дупница“ АД и ОПУ – Кюстендил.

 

Най-голям е относителният дял на издадените становища за съответствие на инвестиционни проекти с правилата и нормите за пожарна безопасност, следвани от становища за съответствие с изискванията на правилата и нормите за пожарна безопасност във връзка с въвеждането в експлоатация на строежите. Относителният дял на издадените становища за съответствие на инвестиционни проекти с правилата и нормите за пожарна безопасност през последните пет календарни години е най-голям през 2016 г. – 189  становища. Броят на становища за съответствие на инвестиционни проекти с правилата и нормите за пожарна безопасност през последните две години се запазва еднакъв от 83 бр. Тази тенденция се дължи на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За отчетния период са връчени 5 акта за установяване на административни нарушения на проектанти и 2 на строители по Закона за устройство на територията.

           

През периода служителите от ДПК и ПД проведоха планираните кампании, както следва: „Есенно-зимен пожароопасен сезон 2017/2018 и 2018/2019”, „Спри горските пожари – научи как” , абитуриентските празници, Великденските празници и „Опазване на реколтата от пожари”. Във връзка с това бяха разработени планове в РДПБЗН и РСПБЗН. 

                        Изготвена бе Регионална програма за опазване на горите от пожари през 2018 г. от РДГ – Кюстендил, и съгласувана с РДПБЗН. През месец юни бяха извършени съвместни проверки с РДГ – Кюстендил, по изпълнение на препоръките, залегнали в Регионалната програма за опазване на горите от пожари.

Отчитайки последните пет календарни години, могат да се направят следните изводи и тенденции:

- През 2018 г. най-голям е относителният дял на тематичните проверки на обекти, следвани от контролни проверки на обекти, проверки по изпълнение на предписаните мероприятия, съвместни проверки с други ведомства, контролни проверки на строежи и комплексни проверки на обекти.

- Най-голям е относителния дял на връчените АУАН за констатирани нарушения в обекти, следвани от АУАН за констатирани нарушения в земеделски земи.

 

В службите за ПБЗН и група ОЦ при РДПБЗН – Кюстендил, се осъществява непрекъснато денонощно 24 часово дежурство, провеждана е теоретична и практическа подготовка на личния състав в съответствие с „Методически указания за провеждане на професионалното обучение по месторабота на служителите от СД/РДПБЗН през 2018 година“, всички нормативни документи (техните изменения и допълнения) и указания от ГДПБЗН – МВР, касаещи осъществяването на дейностите по направление на пожарогасителната и спасителната дейност (ПГ и СД).

На 19.04.2018 г. на територията обслужвана от РДПБЗН – Кюстендил се проведе мащабно ПТУ със силите и средствата на РДПБЗН – Кюстендил, ОД на МВР, БЧК, ЦСМП, община Дупница, ДФ Дупница, ОПУ, БДЖ и с участието на сектор СОД – Благоевград. Темата на ПТУ бе активирало се свлачище, вследствие на което се прекъсва достъпът до автотунел на път I-1 (Е-79) на територията на община Дупница и в него има блокирани автомобили и хора. Реката в близост до активиралото се свлачище излиза от коритото си и залива частично жилищен квартал в гр. Дупница. Действията на участващите сили и средства бяха извършвани в присъствието на контролиращи служители от ГДПБЗН – МВР, които поставиха изключително високи оценки.

През периода бяха извършени общо 51 контролни проверки за нивото на пожаро-строевата подготовка на 119 служители от РДПБЗН – Кюстендил, като от проведените проверки се установи, че служителите по РСПБЗН постигат добри резултати.

За ограничаване и ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи бяха разработени и актуализирани 33 плана за пожарогасене и 31 ситуационни схеми, които се проиграваха преди утвърждаване от комисията за отстраняване на евентуални пропуски с цел постоянното подобряване на знанията и уменията на оперативния състав и запознаване с обектите на новоназначените служители.

 

През 2018 г. на територията на област Кюстендил е обявено 1 частично „бедствено положение” за района на с. Бараково, с. Крумово и гр. Кочериново, общ. Кочериново, във връзка с усложнена обстановка след  възникнал пожар в затворено общинско депо за неопасни отпадъци. При провеждане на НАВР от 24.07.2018 г. до 29.07.2018 г., поради обявеното частично „бедствено положение” със заповед на кмета на община Кочериново, чрез ОЦ на РДПБЗН – Кюстендил, бяха включени сили и средства на ЕСС по реда на чл. 29, ал. 2, т. 4 от Закона за защита при бедствия на основание искане на кмета на Общината. Координацията на съставните части на ЕСС се осъществи чрез Оперативния център на дирекцията. Ситуацията наложи да бъде въведен в изпълнение плана на РДПБЗН – Кюстендил, за действие при кризи, извънредни ситуации и за защита при бедствия.

През 2018 г. възникнаха 2 инцидента с източници на йонизиращи лъчения на ГКПП – Гюешево. Извършени бяха неотложни мерки и действия от екипи на РДПБЗН – Кюстендил, за ликвидиране на произшествията.

През годината са проведени от ОЦ при РДПБЗН – Кюстендил, тренировки по Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, съгласно утвърден от областния  управител план-график  на органите на изпълнителната власт и съставните части на ЕСС на областно ниво.  Резултатите показаха, че при 8  задействания на системата е постигнат резултат 87,47 % .

През отчетния период в Регионалната дирекция се проведоха 3 заседания на комисията за издаването на разрешения за извършване на дейности, съгласно нормативната уредба. Преиздадени са 6 разрешения на търговци: за „Сервизно обслужване на противопожарни уреди“ и „Подържане и обслужване на противопожарни системи и съоръжения“ на „Топсист“ ООД и на търговец „ТЕЦ“Бобов дол“ ЕАД за всички дейности по чл. 3 от Наредба № 8121з-531/09.09.2014 г.;  извършени са 5  проверки на търговци за извършване на дейности по осигуряване на ПБ на обекти и/или поддържане на и обслужване на уреди, системи и съоръжения, свързани с ПБ.

През изминалата година се затвърди добрата практика при провеждането на теоретични и практически занятия  всяка РСПБЗН да планира включването на регистрираните ДФ на територията на общината.

При направената статистика се откроява една община с по-активно действащо ДФ през отчетния период – община Бобошево.

Общият брой на доброволците в регистрираните ДФ към общините от област Кюстендил  е 106.

През месец октомври беше организиран семинар за доброволците от ДФ с участието на  представители на ГДПБЗН – МВР, кметовете на общините и почетния консул България във  Германия и пожарникар – доброволец. Той оцени като надеждна работата на нашите ДФ.

 

През 2018 г. са изготвени 35  пожаро-технически експертизи от служители на РДПБЗН – Кюстендил по искане на РУ “Полиция” – Кюстендил, Дупница, Рила и Бобов дол.

През 2018 г. в ОЦ при РДПБЗН – Кюстендил, са регистрирани 1060 сигнала за произшествия, срещу 1283 през 2017 г. Намалението е със 17,4 %,  основен дял при произшествията си остават пожарите – 709, което представлява 66,89 % от общия брой произшествия за периода. Второ място заемат помощните операции  - 278 или 26,23 %, следвани от СД – 38, или 3,58 %, лъжливите повиквания са 30,  или 2,83 % ,и дежурствата са 5  – 0,47 %.

Пожарите нанесли преки материални загуби са 160 или 22,6 % от регистрираните, а пожарите без материални загуби са 549 (77,4 % от регистрираните пожари).

Причините за възникналите пожари с материални загуби през отчетния период се разпределят, както следва: „късо съединение”, „в процес на установяване” и „небрежност при боравене с открит огън”.

От пожарите със загуби през отчетния период  най-голям е относителният дял на пожарите в „жилищно стопанство”, следвани от „транспорт, складиране и пощи” – устойчива тенденция през годините. Изводът е, че са най-много пожарите със загуби е в обектите, в които не се осъществява държавен противопожарен контрол.

При пожарите без материални загуби има значително намаление спрямо 2017 г. с 23,54 %. По-малкият брой на пожарите в сухи треви е в резултат на кампанийната дейност, която се осъществява, чрез средствата за масово осведомяване за спазване на добра противопожарна култура. Друг фактор, който влияе на статистиката, е че годината бе благоприятна в това отношение.

При пожари през 2018 г. са загинали трима граждани. Загиналите са в пенсионна възраст. Това показва, че най-уязвимата група от хора са възрастните, които много често са самотно живеещи и трудноподвижни. Пострадалите граждани при пожари през 2018 г. са шест.

Основна причина за пожарите със загинали и пострадали е небрежността на гражданите, липсата на култура по отношение на спазването правилата за пожарна безопасност и изградени навици за действие при възникване на пожар. Поради това, усилията на органите за ПБЗН са насочени, чрез превантивна дейност в тази насока за повишаване противопожарната култура на населението и недопускане възникването на пожари.

 

04 фев 2019