МВР

ОД Сливен

 

Новини

ПРЕДПРИЕТИ МЕРКИ ПО ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Сливен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на Сливен – РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица. 
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. 

Готовите лични документи се получават в звеното БДС на ОДМВР-Сливен, където е подадено заявлението. 
В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността по РУ, както следва:

bds13012020
 

Работното време на служба БДС в Сливен  и РУ-Нова Загора е от 08,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
Служби БДС в районните управления в Котел и Твърдица работят от 08,30 до 12,00 и от 13,00 до 17,30 часа в дните от понеделник до петък. 


 

20 сеп 2019

Ден на полицейската професия в детската градина

Детска градина „Теменуга” в Сливен посрещна днес служители от ОДМВР-Сливен, които запознаха децата с полицейската професия. Домакини бяха 6-годишните възпитаници на предучилищна група „Мечо Пух”. Полицаи от пътна, криминална, териториална полиция и атрактивните за децата полицаи от Тактическото звено за бързо реагиране, показаха на децата важните за полицая техника и обрадване, които ги отличават от другите професии. Малчуганите се запознаха с полицейската професия с нейната необходимост, значимост и отговорност. Не беше изненада, че децата се оказаха доста подготвени и отговаряха на въпросите за тяхната сигурност и безопасност. Демонстрираха отлични познания по пътна безопасност, реда за използване на телефона за спешна помощ 112 и колко е важно да се спазва закона. 
Демонстрация по лична защита и възможността да се докоснат лично до оборудването на полицаите силно развълнува децата. Много от тях изразиха желание да изберат тази професия. 
 

16 яну 2020

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

15 яну 2020

ОДМВР-Сливен: Всяка седмица полицейска операция в малките населени места

Ръководния състав на дирекцията се среща с кметовете и обществеността в населените места на област Сливен

Продължават ежеседмичните операции по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките населени места в област Сливен и пред новата 2020 година. Мобилните екипи продължават да работят с кметовете и кметските наместници за запазване на постигнатите добри резултати по отношение подобряване средата на сигурност и обществения ред. За месец януари са планирани срещи на ръководния състав на ОДМВР-Сливен в малките населени места на общините Сливен, Котел и Нова Загора по график:

На 09.01.2020г. срещи в селата Мокрен, Пъдарево и Седларево от община Котел.

На 09.01.2020г. срещи в селата Бяла, Градско и Новачево от община Сливен.

На 23.01.2020г. срещу в селата Медвен, Катунище и Градец в община Котел.

На 23.01.2020г. срещу в селата Камено, Научен и Съдиево от община Нова Загора.

Разкрито е едно престъпление и са установени 43 нарушения в хода на операция, осъществена от участъци „Запад“ и „Петолъчка“ при РУ-Сливен. Акцията е ежеседмична и се провежда на територията на  вилната зона на град Сливен и селата от общината. В хода на операцията е задържан  извършител на кражба на телевизор от вила в местността „Дюлева река“. Откраднатата вещ е върната на собственика. Повдигнато е обвинение на задържания 28-годишен криминално проявен мъж от град Сливен. По време на операцията са констатирани 43 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен. Извършени са проверки на 142 лица и 102 автомобила и превозни средства с животинска тяга. Осъществен е контрол на лица, склонни към извършване на противообществени прояви.  
Както през изминалата 2019 година, така и през новата 2020 в ОДМВР-Сливен е създадена организация за осигуряване на полицейско присъствие в малките населени места и осъществяване на специализирани операции по противодействие на престъпленията срещу личността и собствеността, по отношение пътната безопасност и по линия „Наркотици“ и „Акцизи“.

 

08 яну 2020

ОДМВР-Сливен: 13 водачи с алкохол, 5 с наркотици и нито едно тежко пътно произшествие в края на месец декември

9 специализирани операции и ежедневен контрол по пътна безопасност са осъществени от служители на Пътна полиция в област Сливен в дните от 23 декември до 1 януари. В най-натоварени дни на месец декември и в условията на завишен трафик са установени нарушения на водачи, свързани с употреба на алкохол, наркотици и превишаване ограничението на скоростта. Общо 13 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол- 7 с алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 6 с алкохол над 1,2 промила. Петима са установени зад волана след употреба на наркотици-марихуана и метамфетамин, като нарушителите са задържани в поделенията на ОДМВР-Сливен и са образувани досъдебни производства. Издадени са 18 заповеди за временно отнемане на свидетелствата за управление на водачите. Най-високата стойност за употреба на алкохол, измерена с техническо средство, е 2,47 промила. 
Рекордно превишаване на скоростта е заснето с мобилна камера при контрола на автомагистрала „Тракия“. Водач с лек автомобил „Алфа Ромео“, с варненска регистрация, е управлявал в посока София с 238 км/ч при ограничение 140 км/ч. На нарушителя е съставен електронен фиш, като глобата за това нарушение е 1050 лева.
Няма загинали и ранени в пътни инциденти на територията на ОДМВР-Сливен за дните  23 декември  - 1 януари. Регистрирани са две леки произшествия с причинени материални щети. От Пътна полиция отчитат добрите резултати по отношение на пътните произшествия на завишената контролна дейност и на повишената отговорност от страна на водачите. Забелязва се, че все по-голям брой водачи и пътници използват обезопасителните системи в автомобилите, управляват с редовни документи, съобразяват поведението си с пътните значи и държат на техническата изправност на автомобилите. Все още най-голям е броят на нарушенията, свързани със спазване ограниченията на скоростта в населени и извън населени места. По отношение „скорост“ се наблюдава завишаване на установените нарушения и съставените санкции.  

 

07 яну 2020

Петима са задържани с наркотици при операция на полицията в Сливен и Нова Загора

Иззети са метамфетамин и над един килограм канабис

Акцията е проведена в края на миналата седмица на територията на районите управления в Сливен и Нова Загора. Извършени са проверки от екипи на Криминална и Охранителна полиция за установяване на лица, занимаващи се с разпространение и употреба на наркотични вещества. 
В хода на процесуално-следствени действия, извършени от служители на РУ-Нова Загора, в частен имот в село Асеновец са намерени и иззети 18 пакета, съдържащи суха листна маса, която при полевия тест е реагирала на канабис. Общото тегло на иззетото наркотично вещество е около 1 килограм. Собственикът на имот- Д.Р. на 31 години, е отведен в РУ-Нова Загора и задържан за 24 часа. Работата по случая продължава.
Четирима са задържаните при акцията в Сливен. 
На 5 януари е извършена проверка на 28-годишния Й.Й. от град Сливен. Той е установен от полицейски екип на улица „Тодор Каблешков“. В него и в дома му е намерена и иззета суха листна маса, която при полевия тест е реагирала на канабис. Й.Й. е задържан за 24 часа.Около 22,00 часа на 4 януари, на ул.“Г.С.Раковски“, е извършена полицейска проверка на 22-годишния М.М. от град Сливен. Той доброволно е предал две пликчета, съдържащи бяло кристалообразно вещество, което при теста е реагирало на метамфетамин. М.М. е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа.
На 5 януари, при проверка на ул.“Орешак“, е установен 17-годишният К.Й. от град Сливен. В него е намерено и иззето топче от станиол, съдържащо суха листна маса, която при полевия тест е реагирала на канабис. К.Й. е задържан за 24 часа.
На 6 януари в квартал „Дружба“ е извършена полицейска проверка на 25-годишния Й.Й. от град Сливен. Той доброволно е предал пликче, съдържащо метамфетамин.
Й.Й. е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. 
Операциите по линия „Наркотици“ на територията на ОДМВР-Сливен продължават.

06 яну 2020