МВР

ОД Сливен

 

Новини

Старши комисар Димитър Величков взе участие в най-голямото по рода си учение на военнополицейски подразделения на полигона в Ново село

Учението е под наслов „Отвъд хоризонта 19” и се провежда по инициатива на Военна полиция с участието на шест държави, НСО и подразделение на МВР за борба с тероризма

Днес на полигона в Ново село Военна полиция проведе учение „Отвъд хоризонта 19” с участието на военнослужещи от България, САЩ, Румъния, Украйна, Северна Македония и Армения, чиято цел е повишаване на способността за планиране и водене на операции с мисии „Подкрепа на международния мир и сигурност” и „Противодействие на тероризма в международна среда”.
Многонационална рота Военна полиция в състав от 300 военни полицаи демонстрираха действия в ситуация на въоръжен конфликт, която изисква действия по възстановяване и поддържане на правовия ред и съдействие на местната власт. 
В демонстрацията са включени действия по охрана, контрол и работа на водолазна група от служба Военна полиция.
Изпълнявайки задачи на терен с партньори от системата за сигурност на Република България и в международна среда, служба Военна полиция работи  за подобряване на взаимодействието с тях и изработване на общи тактики и процедури за бъдещи съвместни действия.  
Международното учение „Отвъд хоризонта 19” се проведе в присъствието на зам. началника на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов, военният аташе на САЩ полковник Шанън Джонсън, началника на НСО ген.-майор Данчо Дяков, ген.-лейтенант Любчо Тодоров командващ Съвместното командване на силите към МО, представители на Президентството, ръководителите на военна прокуратура, военен съд, ТД ДАНС и МВР в Сливен. 

 

16 май 2019

Приключи учебната година по проекта Детско полицейско управление в Нова Загора

 „Патрулиране с полицейско кучете” е последното занятие на младите доброволци от Детското полицейско управление в град Нова Загора, проведено на 10 май. 
От 1 октомври, когато започна обучението по проекта, децата са провели общо 8 занятия по теми, свързани с полицейската работа и противопожарната дейност. 
В проекта участват 24 деца от начално училище „Любен Каравелов” в град  Нова Загора. Занятията се водят от служители в районното управление и регионалната служа ПБЗН в града. През първия и втория учебен срок доброволците са преминали курс на обучение по „Работа с полицейски кучета”, „Лична полицейска защита”, „Безопасност на движението” и практически занятия по евакуации при пожар и други бедствия. 
Координаторът  на проекта в Нова Загора старши инспектор Иван Георгиев благодари на доброволците за сериозното отношение, с което са се отнесли към поставените им задачи и на  директора на училището г-жа Пенка Калина за съдействието и добрата организация за постигане на основната цел на програмата-  ранна превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в страната и създаване на навици за безопасно поведение.  
Проектът Детско полицейско управление се реализира в цялата страна със съдействието на МВР, МОН, Българския туристически съюз, Българския червен кръст и неправителствени организации. Идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да опознаят полицейската професия, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; да се справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината; своите права и отговорности пред обществото; работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях. 
В ОДМВР-Сливен обучение по  проекта се преминали  91 деца от четвъртите класове в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. 

 

16 май 2019

Звената "Български документи за самоличност" ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“  в СДВР и ОДМВР в страната ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

     3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г. Документът се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

15 май 2019

Отборът на ОДМВР-Сливен спечели купата в турнира по футбол, организиран от ЦПС-Сливен по случай за 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия

Полковник Любомир Вачев, командир на „Центъра за подготовка на специалисти” връчи днес купата на шампиона и награди участниците в турнира по футбол, организиран по случай  празник на Българската армия-6 май.
Финалът на турнира се игра днес между отборите на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен. Полицаите се наложиха над пожарникарите с резултат 2 : 0 и взеха купата на шампиона. На трето място се класира отбора на щаба на  Центъра за подготовка на специалисти. 
Турнирът е час от мероприятията, организирани от командването на „Центъра за подготовка на специалисти”-Сливен, част от състава на сухопътните войски към Министерство на отбраната, по случай 6 май- Деня на храбростта и празник на Българската армия. В него участие взеха отбори на „Военна полиция”, ТД ДАНС, 61 танков батальон, 2 танков батальон и Център за подготовка на сержанти и войници.

 

03 май 2019

В ОДМВР-Сливен няма регистрирани престъпления, тежки пътни произшествия и инциденти по време на Великденските празници и почивните дни

Вследствие на създадената организация от ръководството на ОДМВР-Сливен не са допуснати инциденти и нарушаване на обществения ред по време на Великденските празници и почивните дни. От 25 до 29 април на територията на районите  управления Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица са осъществени специализирани операции по осигуряване на добър обществен ред и пътна безопасност. 
От 14,00 до 06,00 часа на 27 срещу 28 април е осигурено присъствие и контрол в районите на църковните храмове от екипи на ОДМВР-Сливен, служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на неселението“ и Зонално жандармерийско управление – Бургас. От 25 до 29 април са извършени  проверки на 460 автомобила и 570 лица. Установени са 211 нарушения на ЗДвП, ЗБЛД и Кодекса за застраховане. С мобилни и стационарните камери са заснети 386 нарушения на скоростните режими. Осъществени са операции по установяване на водачи, употребили алкохол, упойващи вещества, нерегламентиран превоз на хора, спазване на ограниченията на скоростта. Регистрирани са 6 леки пътни инцидента без пострадали и с причинени незначителни материални щети. 
Служители на криминална и икономическа полиция са осъществили контрол по отношение на незаконната търговия в районите на църковните храмове и търговските обекти за нерегламентирана продажба на месо и други  хранителни продукти. В хода на проверките са констатирани две нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове. Образувани са препески по чл.234, ал. 1 от НК. Проведени са съвместни операции на участъци „Ябланово“ към РУ-Котел и участък „Запад“ към РУ-Сливен по осигуряване сигурността на гражданите и пътна безопасност в планинските села от областта, при която са установени двама неправоспособни водачи и управление на нерегистрирани МПС.
           

30 апр 2019