МВР

ОД Сливен

 

Новини

Главният секретар на МВР и окръжният прокурор благодариха на всички екипи, участвали в операцията

В ранния следобед издирваният 21-годишен мъж е установен и задържан

Извършителят е задържан. Искрена благодарност на директора на ОДМВР-Сливен и към всички, които участваха в операцията,  заяви окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов . В понеделник ще му бъде внесено искане за налагане на  постоянна мярка „задържане под стража“. В момента задържаният е в болница. Събрани са всички необходими доказателства. До утре ще имаме изваден ДНК профил, уточни той.
По думите на главния секретар на МВР извършителят е засечен в района. Започва продължително преследване. Местен го е задържа за малко, но той успява да избяга. „Колегите влязоха в следите му и след 2 часа преследване той беше заловен. Има наранявания по краката. Колегите са стреляли, тъй като не се е подчинил на никакви разпореждания", коментира още гл.комисар Ивайло Иванов.  "Заподозреният е контактен. Предстои да бъде уточнено дали  раните по краката му дали са от стрелбата или от гористата местност, която е преминал". Главният секретар на МВР уточни, че следобед е имало много сигнали. "Получихме информация, че неговите близки са знаели за това престъпление, но до този момент ни го спестяваха" допълни главен комисар Иванов. Той посочи, че към момента няма данни за съучастници, заподозреният има две присъди - за блудство и за дребни кражби. Няма информация задържаният да има психически проблеми. Главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов благодари сърдечно на колегите си, на служителите от държавните институции,  на жителите на селото, които се включиха активно в мащабната операция по издирването на заподозрения.

 

16 авг 2019

Пожароопасен сезон в горите. Как да опазим горите от пожари?

С настъпване на летния сезон опасността от пожари в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Пожарите в горски масиви са едни от най-сложните за овладяване. Те се разпростират на големи площи и загубите от тях са внушителни. Възстановяването на горите изисква много време, за това трябва да знаем как да ги опазим.
Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да сме както в гората, така и в близост до залесени площи. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие (хвърлена кибритена клечка), което допринася за бързо разпространение на горенето. Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени цигари може да предизвика неконтролируема огнена стихия. Не правете това от движещи се автомобили. Не бива да се изхвърлят и стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са съоръжени с искрогасители. Не палете огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за това туристически места. Преди да запалите огън се уверете, че имате осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Разчистването от сухи клони и др. в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне! Особено отговорни по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите трябва да бъдат туристите, ловците, гъбарите и секачите.
Ако Вие сте собственици на гори, трябва да знаете, че сте задължени да спазвате и изпълнявате всички лесоустройствени мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение на стопанисването им. 
При забелязване на признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) е необходимо бързо да оцените обстановката – възможно най-точно да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронтът на придвижване на горенето и скоростта на разпространение. Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вас зависи техният живот - своевременно подайте точно и ясно съобщение за пожара. 
Запалване в начална фаза може да бъде предотвратено с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако сте в група, един от вас трябва да съобщи за възникналия пожар, а останалите – да обединят усилията си за локализиране на запалването до пристигане на органите за пожарна безопасност и защита на населението или специализирана група за гасене на горски пожари. 
В условия на пожар пазете дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя. Задължително предпазвайте дихателните си пътища чрез намокрени кърпи и др. тъкани. При опасност от бързо усложняване на обстановката търсете безопасен път за напускане – в посока, обратна на вятъра или покрай естествени и изкуствени водни басейни. След като избегнете опасността, не бива да ви напуска мисълта по най-бързия начин да подадете съобщение за забелязания от вас пожар – на тел. 112, в местното горско стопанство или кметство на населено място. 

  РАЙОННА СЛУЖБА "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО" - СЛИВЕН

 

14 авг 2019

ОДМВР-Сливен: 461 нарушения на скоростта са засечени за една седмица в област Сливен

Санкционирани са 762 нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховане

От 5 до 11 август на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция, Териториална полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са проверили 2114 моторни превозни средства и 2186 лица. Констатирани са 762 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Съставени са 647 фиша и 91 акта за административни нарушения.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 461 нарушения на скоростта. Издадени са 426 електронни фиша за превишаване на разрешената скорост в населени и извън места в област Сливен. 

Най-честите нарушения на ограничението на скоростта са засечени при селата Злати войвода и Трапоклово, на булевардите „Цар Симеон”, „Банско шосе”, „Бургаско шосе” и „Панайот Хитов” в град Сливен. По път ІІ-66 /Ст.Загора-Нова Загора/ и път ІІ-55/Нова Загора-Раднево/. Път ІІ-48 /к-ще „Петолъчка”- Котел/ в района на селата Мокрен и Градец. Път І-6 /София-Бургас/ в района на Шивачево. 

В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 121 фиша и са отнети 5 шофьорски книжки за неплатени глоби.
Установени са 6 неправоспособни водачи. Четирима водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като двама са с алкохол над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства.
Двама водачи са управлявали след употреба на наркотични вещества. 
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 10. 

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 86 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействие на наркотични вещества и алкохол.  

Осъществява се контрол по национални кампании „Лято” и „Ваканция! Да пазим децата на пътя!”.
Тази седмица се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, употребата на алкохол, наркотици, засилено полицейско присъствие има на автомагистрала Тракия и главните пътища в областта, предвид засиления трафик в летните месеци.

 

13 авг 2019

Над 800 нарушения на скоростта са засечени за една седмица в област Сливен

Санкционирани са 1104 нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховане

От 29 юли до 4 август на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция, Териториална полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са проверили 2327 моторни превозни средства и 2416 лица. Констатирани са 1104 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Съставени са 975 фиша и 96 акта за административни нарушения.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 817 нарушения на скоростта. Издадени са 723 електронни фиша за скорост и 6 електронен фиш за автомобили без застраховка. 

Най-честите нарушения на ограничението на скоростта са засечени при селата Злати войвода, Калояново и Трапоклово, на булевардите „Цар Симеон”, „Банско шосе”, и „Панайот Хитов” в град Сливен. По път ІІ-66 /Ст.Загора-Нова Загора/ и път ІІ-55/Нова Загора-Раднево/. Път ІІ-48 /к-ще „Петолъчка”- Котел/ в района на селата Мокрен и Градец. Път І-6 /София-Бургас/ в района на Шивачево. 

В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 137 фиша и са отнети 3 шофьорски книжки за неплатени глоби.
Установени са 5 неправоспособни водачи. Четирима водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като всички са с алкохол над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства.
Двама водачи са управлявали след употреба на наркотични вещества. 
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 8. 

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 105 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействие на наркотични вещества и алкохол.  

Осъществява се контрол по национални кампании „Лято” и „Ваканция! Да пазим децата на пътя!”.
Тази седмица се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, употребата на алкохол, наркотици, засилено полицейско присъствие има на автомагистрала Тракия и главните пътища в областта, предвид засиления трафик в летните месеци.

 

06 авг 2019

ОДМВР-Сливен: Над 900 нарушения на скоростта са засечени за една седмица в област Сливен

Санкционирани са 1129 нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховане

От 22 до 28 юли  на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция” и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.  Осъществява се контрол по национални кампании „Лято” и „Ваканция! Да пазим децата на пътя!”.
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция, Териториална полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са проверили 2281 моторни превозни средства и 2318 лица. Констатирани са 1129 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Съставени са 973 фиша и 111 акта за административни нарушения.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 949 нарушения на скоростта. Издадени са 617 електронни фиша за скорост и 5 електронен фиш за автомобили без застраховка. 

Най-честите нарушения на ограничението на скоростта са засечени при селата Злати войвода, Калояново, Трапоклово и Крушаре, на разклона за село Камен по път II-53, на булевардите „Цар Симеон”, „Банско шосе”, и „Панайот Хитов”.

В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 126 фиша и са отнети 8 шофьорски книжки за неплатени глоби.
Установени са 7 неправоспособни водачи. Четирима водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, двама са с алкохол над 1,2 промила. 
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 14. 

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 122 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействието на наркотични вещества и алкохол.  

Тази седмица се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, употребата на алкохол, наркотици, засилено полицейско присъствие има на автомагистрала Тракия и главните пътища в областта, предвид засиления трафик в летните месеци.

 

30 юли 2019

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН За времето от 06,00 часа на 24.07.2019 г. до 08,00 часа на 25.07.2019 г.

Сливен: Притежание на наркотици е установено при патрулна дейност от служители на РУ-Сливен. На 24 юли, в 20,30 часа, е извършена проверка на 20-годишния П.С. от град Сливен. В него е намерено и иззето бяло кристалообразно вещество, което при полевия тест е реагирало на метамфетамин. Тази сутрин, около  02,50 часа, пред игрална зала в града е извършена проверка на 20-годишния Д.Д. и момче на 17 години, и двамата от град Сливен. В тях е намерено и иззето вещество, което при полевия тест е реагирало на метамфетамин. Тримата са задържани за 24 часа. Образувани са досъдебни производства. 
           
Нова Загора: Полицейски служители на РУ-Нова Загора са установили неправоспособен водач МПС, който управлява след наложено административно наказание за същото нарушение. На 24 юли в Нова Загора е спрян за проверка мотопед, без регистрационна табела, управляван от 34-годишния Й.М. от село Баня. При проверката се установява, че водачът е неправоспособен и вече има наложено административно наказание за управление на МПС. Срещу Й.М. е започнато бързо производство. 

 

25 юли 2019