МВР

ОД Сливен

 

Новини

Старши комисар Димитър Величков поздравява жителите на Сливен с празника на града -Димитровден

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ, 

Днес посрещаме с вълнение празника на нашия град -Деня на Св. Димитър Солунски Чудотворец, показваме обичта си към родния край и  близките хора. 
 Сливен е град със силен дух, който зарежда сърцата на всички нас със смелост, за да се справим с трудностите и да мислим за себе си като общност от хора с общи цели.
2020 година ни изправи пред предизвикателство, което промени  начина ни на живот. Нека бъдем отговорни към здравето си и това на нашите близки!
Пожелавам на всички сливенци здраве, сила и смело да следват мечтите си!

Сърдечно поздравявам жителите на град Шивачево, които празнуват на  Димитровден.  Пожелавам им да бъдат все така предприемчиви, упорити и да работят за просперитета на своя град.  

На този ден празнуват строителите. За мен е чест и удоволствие да поздравя всички, работещи в сферата на строителството с техния професионален празник и да им пожелая здраве и сили, за да реализирате успешно поставените си цели и идеи.

Поздравявам всички съименици  с празника, като им пожелавам здраве, късмет и дълъг живот!
                         
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Директор  ОДМВР-Сливен
старши комисар Димитър Величков

 

26 окт 2020

ПРЕДПРИЕТИ МЕРКИ ПО ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ


Във връзка с постоянно растящия брой на заразените с корона вирус COVID-19 в страната, в ОДМВР Сливен временно се преустановява  „Организирания прием“ на заявления за издаване на български лични документи по постъпили искания  от институции, ведомства, кметства и др.

От 01.11.2020 г. работното време на сектор „Български документи за самоличност“ е от 08,30 ч. до 17,30 ч.


ВАЖНО!

Срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г. се удължава с 6 месеца
§10, ал.2 от ПЗР на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13.03.2020г.
Срока на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13.03.2020г. до 31.10.2020г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Р България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.
§10, ал.3

Срока на валидност на СУМПС, който изтича в периода от 13.03.2020г. до 31.10.2020г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването СУМПС е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на МПС само на територията на Р България. По искане на лицето ново СУМПС може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

Сектор „Български документи за самоличност“ напомнят, че чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес:
e-uslugi.mvr.bg
всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис
може да подаде заявление за издаване на:
• лична карта и/или паспорт
• удостоверение за събития свързани с издаването на документи
 
Лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Сливен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на Сливен – РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица. Готовите лични документи се получават в звеното БДС на ОДМВР-Сливен, където е подадено заявлението. 
В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността по РУ, както следва:
Брой приети заявления за лични документи  
  

Работното време на служба БДС в Сливен  от 07,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
в РУ-Нова Загора е от 08,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
Служби БДС в районните управления в Котел и Твърдица работят от 08,30 до 12,00 и от 13,00 до 17,30 часа в дните от понеделник до петък. В РУ-Котел и РУ-Твърдица не може да бъде осигурен непрекъснат прием през работния ден. Извиняваме се на гражданите за причиненото неудобство. 
Поради неосигурен лесен достъп до помещенията на БДС на хора с увреждания в РУ-Котел, прием на документи може да се извърши с мобилна станция при подадено искане по реда на чл.10 от Инструкция№Із-417/10.03.2010г. на МВР.

20 сеп 2019

Разкрити престъпления и задържани при специализирана операция на полиция и прокуратура в Сливенско

В края на миналата седмица е проведена специализирана операция по противодействие на битовата престъпност от служители на РУ-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура. В хода на операция са разкрити множество престъпления срещу собствеността, заявени от началото на месеца. Извършителите са установени и задържани. 
22-годишният криминално проявен Т.Х. от село Гергевец е задържан в района на общинския пазар в град Сливен. На 11 октомври той е проникнал в заведение за бързо хранене в центъра на Сливен и е извършил кражба на метален шкаф с намиращи се в него 50 лева на монети. Т.Х. е направил самопризнания, задържан е за 24 часа.  
Във ферма за животни в село Крушаре е задържан 37-годишният, криминално проявен, П.Д. , който на 30 септември е проникнал в частен имот в същото село и е извършил кражба на сумата от 300 лева. 
В хода на операцията са задържани извършителите на кражби на 2 мобилни телефона и кражба на сумата от 340 лева от частен дом в град Сливен. Извършителите са задържани за срок до 24 часа в РУ-Сливен, като са привлечени и разпитани в качеството им на обвиняеми. 
Разкрита е кражба на три броя тротинетки от детска градина в град Сливен. Извършителите са непълнолетни лица, като предстои предаването им на МКБППМН за отношение.
По време на операция са извършени проверки в районите на учебните заведения в град Сливен за установяване разпространение и употреба на наркотични вещества, извършен е контрол на лица с криминални прояви и проверки на водачи на МПС за употреба на алкохол, наркотици и правоспособност. 

 

19 окт 2020

Контрол на скоростта и засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

От днес до 18 октомври на територията на ОДМВР-Сливен екипи на пътна полиция ще упражнява засилен контрол над товарните автомобили и автобусите. Операцията ще се провежда в цялата страна и е в сила за всички европейски държави, членки на  ROADPOL. Проверките ще се извършват съвместно със служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Операцията се провежда по инициатива на ROADPOL и цели ограничаване на пътните произшествия с участието на товарни автомобили и автобуси. Европейската статистика сочи, че в при този вид произшествия броят на загиналите и ранените е значително по-голям. Основните причини за възникване на произшествия с товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоза на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите. 
Проверките ще се извършват съобразно тези показатели, като ще се следи за техническа изправност, редовни документи, застраховка „Гражданска отговорност” и други. 
От 9 октомври е в ход специализирана операция по контрол на скоростта. В ОДМВР-Сливен е създадена организация за контрол при спазването на скоростните режими в населени и извън населени места. Всички технически средства са в експлоатация. Полицейски екипи с мобилни камери следят за спазване на скоростта на местата с повишена концентрация на пътни произшествия в областта. 

12 окт 2020

Срещи на полицейски служители и кметове в община Котел, свързани с предстоящия зимен сезон

Посещение на самотно живеещи възрастни хора и срещи с кметовете на населените маста, обслужвани от участък „Ябланово“ , са проведени в рамките на превантивна кампания по противодействие на битовата престъпност в община Котел. На 10 и 11 октомври полицейски служители на участъка са извършили обход на селата Кипилово, Боринци, Филаретово, Стрелци, Ябланово и Тича. Осъществени са срещи с кметовете на населените места, на които са обсъдени проблеми със сигурността в района и са планирани съвместни действия през предстоящия зимен сезон. Проведени са срещи и беседи със самотно живеещи възрастни хора в селата. Осъществен е контрол по отношение на криминалния контингент- установяване на адрес, проверка на лица и части домове. Извършени са проверки и срещи със собственици на търговски обекти, хотели, бензиностанции и други. Проверени са 97 превозни средства и 141 лица. В хода на операцията са констатирани 45 нарушения на Закона за движение по пътищата.  

12 окт 2020

Полиция и ученици в Нова Загора с практически занимания по пътна безопасност

Открит урок по правила за правилно пресичане и безопасно движение в градски условия се проведе вчера в НУ „Любен Каравелов” в град Нова Загора. Пътни полицаи от РУ-Нова Загора и ученици от 1 до 4 клас имаха занятие по пътна безопасност, което е част от планираните обучителни беседи за учебната 2020/2021 година. Целта на уроците е запознаване с основните правила за пътна безопасност, уточняване знанията на децата, затвърждаване на уменията и оценка на опасността за безопасно поведение на пътя. В практическото занимание децата демонстрират придобитите знания, наблюдават останалите участници в движението и дават оценка на тяхно поведение. 
Децата демонстрират много добри познания за правилата, по които трябва да се предвижват до и от училище и  как да се пазят  при пресичане на някои от по-опасните места в града. 

 

08 окт 2020

ОДМВР-Сливен предупреждава за телефонни измами

Поради зачестили обаждания в РУ-Сливен за опити за телефонни измами и едно заявление за реализирана измама, ОДМВР-Сливен предупреждава  гражданите да бъдат бдителни при получаване на обаждане на стационарен телефон. Схемата е „оказване на съдействие на органите на реда при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. В конкретния случай се получава обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Мнимият полицай печели доверието на жертвата, като обяснява, че е засечено обаждане с цел измама на техния абонат  и се налага незабавно съдействия, за да бъдат заловени престъпниците.  

Полицията съветва при получаване на подобно обаждане телефонната връзка да бъде незабавно прекратена. 
 
Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.

На 7 октомври са получени три сигнала от граждани, че спрямо тях е направен опит за измама. Жена на 74 години от град Сливен е предала сумата от 1600 лева, като е била въведена в заблуждение по посочената схема.

 

08 окт 2020