МВР

ОД Сливен

 

Новини

Облекчение по издаване на български лични документи

Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Сливен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на Сливен – РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица. 
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. 
Готовите лични документи се получават в звеното БДС на ОД МВР Сливен, където е подадено заявлението.
Пример: Лице с постоянен адрес в град Сливен може да подаде заявление за издаване на лична карта и паспорт в Районно управление-Твърдица, Котел или Нова Загора, където натоварването на служба БДС е по-малко и съответно чакането е по-малко. Получаването става в същото поделение на БДС, където е подадено заявлението. 
Това е удобно за гражданите, които работят или живеят по настоящ адрес в населените места, близо до големите общински центрове-Котел, Нова Загора или Твърдица. 
Напомняме: Работното време на служба БДС в Сливен е от 07,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
Служби БДС в районните управления в Котел, Нова Загора и Твърдица работят от 08,30 до 17,30 часа в дните от понеделник до пекът.  

 

20 сеп 2019

ОДМВР-Сливен: 1000 нарушения на ЗДвП за една седмица в област Сливен

Провеждат се специализирани операции по кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, в рамките на Акция „Зима”

От 4-ти до  10-ти ноември на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция”, и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков. Осъществяват се дейности, свързани с Акция „Зима”, която е в ход от 1-ви ноември и ще продължи до 31-ви на територията на цялата страната. 
За една седмица екипи, сформирани от служители на Пътна полиция, Териториална полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са проверили 2320 моторни превозни средства и 2416 лица. Констатирани са 1002 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Съставени са 1043 фиша и 113 акта за административни нарушения.
От 4-ти до 10-ти ноември на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 556 нарушения на скоростта. Издадени са 474 електронни фиша за превишаване на разрешената скорост в населени и извън места в област Сливен. 
В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 126 електронни фиша за нарушение на скоростта и са отнети 10 шофьорски книжки за неплатени глоби.

Най-честите нарушения на ограничението на скоростта са засечени при селата Злати войвода и Трапоклово, на булевардите „Цар Симеон”, „Банско шосе”, „Бургаско шосе” и „Панайот Хитов” в град Сливен. По път ІІ-66 /Ст.Загора-Нова Загора/ и път ІІ-55/Нова Загора-Раднево/. Път ІІ-48 /к-ще „Петолъчка”- Котел/ в района на селата Мокрен и Градец. Път І-6 /София-Бургас/ в района на Шивачево. 

През изминалата седмица са установени  7 неправоспособни водачи. 5 водачи са хванати да управляват  след употреба на алкохол, 2 от тях са с алкохол над 1,2 промила. 6 водачи са хванати да управляват под въздействието на наркотични вещества, за което са образувани бързи и досъдебни производства. 
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 24- за неплатени глоби, управление след употреба на алкохол, наркотици, и за липса на застраховка Гражданска отговорност. 

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 89 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействие на наркотични вещества и алкохол.  

Тази седмица се провеждат специализирани операции в рамките на Акция „Зима”.  От 11 до 20 ноември се провежда кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите, спрямо тях. Осъществява се контрол за спазване от пешеходците правилата за пресичане, водачите ще бъдат санкционирани, ако не отдават предимство на пешеходни пътеки. Ще се следи още за  спазване на ограниченията на скоростта, употребата на алкохол, наркотици, засилено полицейско присъствие ще има на най-натоварените кръстовища и булеварди в град Сливен и общинските центрове.   
                                      

 

12 ное 2019

Георги Кайраков със златен и сребърен медал в състезанието от Национална купа „България” по карате за служители на МВР

Георги Кайраков донесе златен и сребърен медал за ОДМВР-Сливен в две дисциплини на състезанието от Национална купа „България” по „Полицейска лична защита”. Състезанието се проведе на 7 ноември в град Смолян и е част от календара на Спортната асоциация на МВР за 2019 година. Участие взеха 25 отбора от областните дирекции на МВР в страната и Академията на МВР. 
На финала в дисциплина кумите Кайраков  се наложи над представителя на ОДМВР- Хасково и спечели златния медал. В дисциплина ката отстъпи на представителя от ОДМВР-Русе и остана втори със сребърен медал. 
Георги Кайраков взе участие и стана втори в отборното представяне в кумите, като се състезаваше  с отбора на ОДМВР-Русе. 
Директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков удостои Георги Кайраков със специален приз „За постигнати високи спортни постижения в турнири на МВР” по случай празника на полицията 8 ноември. Днес той го поздрави за новите успехи, пожела му здраве, да ни радва с нови постижения и да продължи да представя успешно Областната дирекция в предстоящите спортни турнири.  
От 2012 година, когато е започнал своята състезателна дейност, Койраков е спечелил 9 златни, 6 сребърни и 4 бронзови медала от състезания по карате за служители на МВР. Той работи като младши експерт по криминалистическа дейност към сектор „Криминална полиция” при РУ-Нова Загора и се състезава в отбора на ОДМВР-Сливен. Треньор на отбора е Диан Стоянов  младши полицейски инспектор в участък „Запад” при РУ-Сливен.

11 ное 2019

Засилена патрулна дейност на РУ-Сливен и масови полицейски проверки. Задържани са петима за притежание и употреба на наркотици

22-годишен мъж от град Ямбол е хванат два пъти да управлява след употреба на наркотици

От 8 до 11 ноември екипи на група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Сливен са извършили засилени проверки на лица и водачи за установяване на употреба, притежание и разпространение на наркотици на територията на град Сливен. 
Образувани са 4 бързи и едно 2 досъдебни производства. 
В хода на проверките през нощта на 8 срещу 9 ноември патрулни екипи са хванали двама мъже и една жена за притежание на наркотици. 29-годишния И.Д. е проверен на бул.“Хаджи Димитър“. В него е намерена и иззета марихуана. Образувано е досъдебно производство. 43-годишният С.Ф. е предал доброволно пакетче с метамфетамин. Проверката  е извършена около 01,30 часа на ул.“Д.Пехливанов“. С.Ф. е управлявал лек  „Ауди А8“ автомобил след употреба на наркотични вещества- амфетамин и метамфетамин. Срещу него са започнати две бързи производства. 
35-годишната И.Г. от град Сливен е проверена в 03,30 часа в центъра на град Сливен.В нея са намерени и иззети метамфетамин и канабис. По случая е започнато досъдебно производство.На 8 ноември, в 09,10 часа, на бул.“П.Хитов“ е извършена проверка на 19-годишния П.П., водач на лек автомобил „Опел Корса“. Проверката с техническо средство е установила употреба на наркотици-амфетамин и метамфетамин. Започнато е бързо производство. 
22-годишният Г.М. от град Ямбол е хванат от патрулен екип да управлява след употреба на наркотични вещества. Пробата с техническо средство е показала положителен резултат за метамфетамин, амфетамин и канабис. Свидетелството за управление на Г.М. отнето, той е отведен в РУ-Сливен и задържан. След освобождаването Т.М. отново е хванат да управлява след употреба на наркотични вещества. Срещу него са започнати две бързи  производства. 
Днес, в 01,20 часа, на път ІІ-66, е извършена проверка на 27-годишния М.М. от село Злати войвода, водач на лек автомобил „Опел Корса“. При проверката за употреба на алкохол той е показал положителен резултат 1,81 промила. По случая е започнато бързо производство.  
Засилената  патрулна дейност на територията на РУ-Сливен продължава. 
 
           
          

 

11 ное 2019

Осем полицейски служители бяха отличени с приза „Полицай на месеца”

В навечерието на професионалния празник на българската полиция 8 ноември, на тържествено събрание днес бяха връчени наградите „Полицай на месеца”. Старши комисар Димитър Величков директор на Областната дирекция на МВР в Сливен връчи отличието на 8 свои служители. Призовете получиха служители от криминална и охранителна полиция към дирекцията за месеците от юли до октомври. 
Призът „Полицай на месец ЮЛИ” получават Веселин Русев старши инспектор в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР-Сливен и Живко Кутулов младши експерт в участък „Надежда” при РУ-Сливен за работата им по разкриване на две кражби на парични средства в големи размери от офис на фирма в град Сливен, извършени в различен период от време през 2018 година. 
Веселин Русев и Живко Кутулов благодариха за наградата и подчертаха, че разкриването на това престъпление не е индивидуална заслуга, тя е плод на колективния труд на екипа в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” и служители на участък „Надежда” към РУ-Сливен. 
„Полицай на месец АВГУСТ” става инспектор Пламен Стефанов от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” към ОДМВР-Сливен за разкриване на незаконна търговия с горива и неплащане на акциз в големи размери. Незаконната дейност е осъществявана на територията на област Сливен и Бургас. 
Отличието за месец СЕПТЕМВРИ отива при служител в сектор „Криминална полиция” към РУ-Сливен. Наградата получава инспектор Георги Топалов за работата му по противодействие на битовата престъпност и в частност по разкриване на серия от домови кражби, извършени  в сливенския квартал „Комлука”.  
Призът „Полицай на месец ОКТОМВРИ” е колективен. Той се присъжда на служители от патрулно-постова дейност в районните управления на Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Екипите получават приза за работата си по осигуряване на обществения ред и за съществен принос в противодействието на разпространението и употребата на наркотични вещества. 
Група „Охрана на обществения ред” към РУ-Сливен, от името на своите колеги приза получи Живко Диманов командир на отделение. 
Група „Охрана на обществения ред” към РУ-Нова Загора, наградата получи Станчо Даниелов командир на отделение. Той поздрави своите колеги с празника и им благодари за добрата екипна работа.
Патрулно-постова дейност към група „Охранителна полиция” в РУ-Котел. От името на наградения екип плакета получи Янко Христов водач на патрулен автомобил. 
Патрулно-постова дейност към група „Охранителна полиция” в РУ-Твърдица. Призът беше получен от  Коста Нуков командир на отделение. 

Беше връчена и награда за постигнати високи спортни резултати в турнири на МВР на Георги Кайраков, полицай в сектор „Криминална полиция” при РУ-Нова Загора.
  policai na meseca

 

07 ное 2019

Полицията в Сливен отбелязва своя професионален празник - 8 ноември

На 8-ми ноември българската полиция отбелязва своя професионален празник- Деня на св.Архангел Михаил . 
Честването на тази дата е въведено през 1924 година по инициатива на софийския градоначалник - О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена  консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява следното: 
“Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”. 
С поднасяне на венци в памет на полицейски служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг, на паметника на Хаджи Димитър и тържествено събрание Областната дирекция на МВР в Сливен отбеляза своя професионален празник. 
В тържествения ден уважение към работата по полицейските служители и техния празник засвидетелстваха заместник-кмета на община Сливен Румен Иванов, заместник областния управител Камен Костов и директора на ТД ДАНС Николай Чиликов.
„Радвам се да видя препълнената зала и усмихнатите лица на колегите. В навечерието на нашия професионален празник искам да ви благодаря за отличната работа и постигнатите добри резултати, с които може да се похвалим в края на 2019 година. От професионализма и ефективността на нашата работа зависи да оправдаем очакванията на обществото и аз съм убеден, че имаме силите и волята да го направим. Изключително съм щастлив, че все повече млади хора избират полицейската професия за свое призвание.”, каза в обръщението си към полицейските служителите директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Величков. Той им пожела здраве, сили и оптимизъм. Изказа благодарности на техните семействата за търпението, разбирането и съпричастността към трудната и отговорна работа на полицая. 
Заместник-кмета Румен Иванов поздрави полицейските служители с техния професионален празник, като им пожела здраве благополучие и още много професионални и лични успехи. „Убеден съм, че в институцията работят достойни мъже и жени, които ежедневно доказват своята отдаденост и професионализъм в изпълнение на служебния си дълг.”, каза още той. 
„В ежедневието си се сблъсквате с различни съдби, с човешки грешки, с многоликата природа на хората, а понякога и с най-грозните й страни. Във вашата професия шансът е в полза на подготвения ум, на доблестните мъже и жени. Доказвате го с работата си.”, се казва в Поздравителния адрес на областния управител Чавдар Божурски. Той благодари на полицейските служители за участието им в съвместната работа на институциите за връщане и задържане на децата, които са останали извън образованието.  
Директорът на териториалната дирекция на ДАНС Николай Чиликов, дългогодишен полицейски служител, пожела на своите колеги здраве, професионални успехи и най-вече да бъдат себе си. 
На тържественото събрание 66 полицейски служители на ОДМВР-Сливен бяха наградени с „Писмена похвала” със заповед на директор на ОДМВР-Сливен и началници на районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. 
Старши комисар Димитър Величков връчи наградите „Полицай на месеца” за месеците от юли до октомври.
Получени бяха благодарствени писма от граждани, които изказват своята признателност към служители на Областната дирекция на МВР в Сливен, за бързата и навременна реакция, за човешкото отношение и съпричастност към проблемите на хората. „ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ! Тези момчета се отзоваха веднага и приеха присърце моята болка. Те заслужават огромна признателност, уважение и награда. Пожелавам на всички служители да бъдат здрави и да получават повече такива писма като моето.” С тези думи се обръща към полицейските служители жена, която е станала жертва на телефонна измама и е получила обратно всичко, което и е било отнето.    

 

07 ное 2019

Поздравление от старши комисар Димитър Величков по случай професионалния празник на бъпгарската полиция - 8 ноември

Уважаеми съграждани, 
На 8 ноември българската полиция отбелязва своя професионален празник. Денят на Св.Архангел Михаил олицетворява битката на силите на доброто за постигане на ред, истина и правда. Подобна битка водим ежедневно и ние, представителите на българската полиция, за да гарантираме законност, спокойствие и  сигурност. Усилията ни са насочени към това да отговорим максимално на обществените очаквания. Постигаме успехи, но отчитаме и нашите грешки. В напрегнато ежедневие разчитаме на Вашата искреност, подкрепа и доверие. 

Уважаеми колеги, 
Използвам възможността в този празничен ден да изразя своята дълбока благодарност за проявения професионализъм, за вашата постоянна готовност и воля за отговорна, напрегната и рискова работа за благото на хората. Всички Вие безрезервно изпълнявате високохуманния си дълг към обществото, пренебрегвайки понякога своите семейства и личното си удобство. 
Като изразявам дълбокото си уважение към вашия труд, пожелавам на Вас и на близките ви здраве, благополучие, лични и професионални успехи!
Нека Свети Архангел Михаил Ви закриля и Ви дава кураж и вяра по трудния път, който сте избрали!

Честит празник !

07 ное 2019