МВР

ОД Сливен

 

Новини

ОДМВР-Сливен: Започват засилени проверки за неправоспособни водачи, използване на обезопасителни системи и контрол по изправност на пътя и пътните съоръжения

Ръководството на ОДМВР-Сливен е изпратило 182 сигнални писма към стопаните на пътищата в областта за констатирани нередности от началото на тази годината

От днес до 24 април в цялата страна започват засилени проверки на водачи на МПС за употреба на алкохол, правоспособност и използване на обезопасителните системи в автомобилите. 
Екипи на Пътна полиция ще има на местата с повишена концентрация на пътни произшествия на главните и второкласни пътища в област Сливен. В районите на пътни участъци с временна организация на движението. Ще се осъществява ефективен контрол върху водачи на мотоциклети, като се акцентира върху правоспособността, регистрацията на мотоциклетите, състоянието и видимостта на табелата с регистрационен номер и използването на защитни каски.
Ще се следи за използването на обезопасителните системи в автомобилите- предпазни колани от водачи и пътници, както и обезопасителни столчета за децата. Не на последно място ще бъде извършван контрол  за правоспособност и платени глоби. 
Полицейските екипи ще следят за изправността на пътните съоръжения, знаците, маркировката, препятствия, ограничаващи видимостта, опасни неравности по пътя и други, имащи пряко отношение към пътната безопасност. 
От началото на годината ръководството на ОДМВР-Сливен е изпратило  182  сигнални писма към стопаните на пътищата в областта за осигуряване безопасността на движението. Писмата и предложенията са изготвени въз основа на установени нередности и неизправности на пътя от полицейски служители при осъществяване на дейността си на територията на Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. 

От 8  до 14 април на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков. 
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел за една седмица  са проверили 1288 моторни превозни средства, и 2306 лица. Констатирани са 628  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 294 нарушения на скоростта и 1 автомобил без застраховка Гражданска отговорност. Издадени са 397 електронни фиша за скорост и 1 електронен фиш за автомобил без застраховка. 
В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 86 електронни фиша и са отнети 4 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 479 фиша. Актовете са 128. 
Установени са 3 неправоспособни водачи. 3 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като 1 е с над 1,2 промила. 4 са управлявали МПС след употреба на наркотици.
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 12.

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 138 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, управляващи МПС под въздействието на наркотични вещества и алкохол.  
                                      

 

17 апр 2019

Операция на полиция и жандармерия в сливенските села

В резултат на предприетите мерки кражбите в сливенските селата намаляват с до 20 процента

Акция по противодействие на битовата престъпност и спазване на разпоредбите в Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен се проведе на 13 и 14 април от служители на участъци „Запад“ и „Петолъчка“ съвместно със Зонално жандармерийско управление -Бургас. В хода на операцията са проверени 189 лица и 125 автомобила и превозни средства с животинска тяга. Констатирани са 33 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредбата на общината. Осъществен е контрол на лица със  склонност към извършване на противоправни деяния. Съставени са 15 акта и 18 глоби с фиш.
Посетени са 9 сигнала от телефон 112. Три сигнала за висока музика в селата Тополчане и Сотиря. Един сигнал за лице с психично заболяване,  което буйства. Три сигнала за семейни скандали в с.Сотиря,с.Чокоба и с.Крушаре. Служители на участък „Запад“ са се отзовали на сигнал за дете, което не се е прибрало в домът си в ромския квартал на село Селиминово. Детето е имало вечерен час - 20,00 часа, след като не се е прибрало до 23,00 часа, родителите му подават сигнал на телефон 112. Полицейските служители се отзоват незабавно на сигнала, но при тяхното пристигане се установява, че детето вече е в дома на родителите си. 
В хода на акцията е осъществен контрол и наблюдение на самотно живеещи хора в отдалечените села на община Сливен.
Операциите по противодействие на престъпността и опазване на обществени ред на територията на ОДМВР-Сливен продължават. Редовно се осъществяват  акции, съвместно с жандармерията, с цел да се гарантира спокойствието на хората в региона.. От началото на тази година благодарение на специализираните операции, разпоредени от ръководството на ОДМВР-Сливен,  се отчита значително намалели при престъпленията срещу собствеността. В края на месец март се отчита спад с 41 престъпления, спрямо регистрираните през месец януари. За януари в ОДМВР-Сливен са регистрирани 110 кражби, за месец март те са 69. За същия период само са Сливен регистрираните кражби са с 22 по-малко. Ръководството на ОДМВР-Сливен продължава работа за запазване на тенденцията по намаляване на престъпленията, извършвани в малките населени места и увеличаване на разкриваемостта.  

 

15 апр 2019

Иззети наркотици и трима задържани при специализирани операции срещу наркоразпространението в Сливен и Нова Загора

В дните 12 и 13 април екипи на районните управления в Сливен и Нова Загора са  провели операции по противодействие на наркоразпространението. Служители на сектори „Криминална полиция“ и участъци „Запад“, „Петолъчка“, „Надежда“ и „Кв.Шести“ са извършили масови проверки на лица от криминалния контингент, в обекти, автомобили и частни адреси. Претърсванията са извършени с полицейски кучета, обучени да откриват наркотични вещества. Задържани са трима, иззети са пакетирани и приготвени за продажба дози канабис и хероин. 
На 12 април криминалисти  на участъци „Надежда“ и „Запад“ са иззели канабис, скрит в лек автомобил и в частни имоти в сливенското  село Блатец. В квартал Шести в Нова Загора са иззети 46 пакетчета с вещество, което при полевия тест е реагирало на хероин. Задържаните са Т.Т. (38г.)  от град Нова Загора, Н.С.(36г.) и Х.Б.(21г.) от село Блатец.
За резултатите от проведените операции е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен. 
Образувани са досъдебни производства.
Действията на ОДМВР-Сливен по противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества продължават.

15 апр 2019

Доброволците от Детско полицейско управление се обучаваха в планинско спасяване

Днес се проведе поредното занятие на доброволците от Детско полицейско управление в Сливен. Те се обучаваха да оказват помощ на хора, оказали се в беда или пострадали в планината. Представителите на „Планинска спасителна служба” към БЧК в Сливен Николай Сотиров, Милен Атанасов, Атанас Кошничаров и Светослав Семов обясниха на децата с какво се занимава спасителната служба и в какви спасителни операции са участвали. Малките полицаи бяха въведени в ситуации, които могат да възникнат с тях или с техни близки, когато са в планината. Освен теория те имаха възможност да проследят процеса и в практическо занятие. Планинските спасители показаха на децата техниката и оборудването с което разполагат- високопроходим специализиран спасителен автомобил и оборудването, съобразено със сезона и трудността на терена. 
Децата получиха ценни съвети за основните правила при планински преходи и излети, да обичат и пазят природата и да не подценяват планината. 
От началото на проекта до момента Детското полицейско управление е провело 25 занятия. Децата придобиха знание и умения в окозване на първа долекарска помощ и лична полицейска защита, запознаха се с дейността на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението, представители на РЗИ-Сливен показаха им показаха  вредата от  тютюнопушенето и алкохола, с Пътна полиция си припомниха правилата за движение и други. Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения. Заниманията се провеждат в рамките на един астрономически час веднъж седмично, като е предвидено да продължат до началото на месец юни. 

По програмата Детско полицейско управление участват децата от  ІV-б клас в ІІІ-то ОУ „Д-р Ив.Селимински“ в град Сливен. Темите за обучение и занимание са подготвени и представени съобразно възрастовите  особености на децата. Основната цел на програмата е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в  страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.

12 апр 2019

За броени часове криминалисти на участък „Запад“ разкриха умишлен палеж

Задържан е 32-годишен мъж

Сигналът за пожар в къща в сливенското село Божевци е подаден от съседи снощи в 21,13 часа. На място е изпратен екип на РСПБЗН-Сливен, който е ликвидирал произшествието в 01,00 часа. След огледа и извършените незабавни процесуално-следствени действия криминалисти на участък „Запад“  към РУ-Сливен установяват и задържат извършителя.  Той е криминално проявеният Г.Г. на 32 години от село Каменари, община Елена. Той е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. Пред органите на реда за извършеното деяние той е посочил лични причини и конфликт със собственика на имота. Работата по случая продължава . Образувано е досъдебно производство. 
При пожара  няма пострадали, причинени са материални щети- унищожено е 150кв.м. покривна конструкция, 200 кв.м. опушени стени, битова техника и обзавеждане.

 

12 апр 2019

ОДМВР-Сливен: 911 нарушения на скоростта са установени за една седмица

Нито едно тежко пътно произшествие по време на операция по линия на TISPOL

В седмицата за контрол на скоростта на територията на ОДМВР-Сливен са установени 911 нарушения на скоростните режими. Акцията е по линия на TISPOL и се проведе от 1 до 7 април.  
Проверени са 2623 автомобила и 2702 лица. С технически средства са заснети 911 нарушения на скоростта. С камерата тип „Тринога” са заснети 366 нарушения, мобилните камери в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица са установили 545 нарушения на скоростта. Установени са 5 автомобила без застраховка Гражданска отговорност.
Издадени са 683 електронни фиша.
Общо нарушения на Закона за движение по пътищата за област Сливен през изминалата седмица са 1151. Съставените актове са 112. 
Установени са 11 неправоспособни водачи. Четирима са употребил алкохол, като трима от тях са над 1,2 промила. Трима са хванати да управляват след употреба на наркотични вещества. 
Пътна полиция- Сливен отчитат, че по време на операцията не са станали тежки пътни произшествия със загинали и ранени.  
От  06,00 часа на 2 април до 06,00 часа на 3 април се проведе акция „24 часа скорост”, по време на която са заснети 191 нарушения на скоростта. 

В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 142 фиша и са отнети 3 шофьорски книжки за неплатени глоби.
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 9.

Екипи на Териториална полиция и районните управления в Сливен, Котел и Нова Загора са съставили общо 106 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействието на наркотични вещества и алкохол.  

Продължават операциите  по пътна безопасност  по  установяване на нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм, както и ежедневен контрол на скоростта, употребата на наркотици и алкохол, правоспособност, застраховка Гражданска отговорност, спазване на предимство, сигнализация и маркировка. 

 

10 апр 2019

Полицията в Сливен е задържала мъж и жена при опит да прокарат в обръщение фалшива валута

Полицейските служители на икономическа и криминална полиция към ОДМВР-Сливен започват работа по случая на 2 април, след получен сигнал, че в обменно бюро в град Сливен е направен опит да бъдат прокарани в обръщение 1000 фалшиви швейцарски франка. Предприети са незабавни действия и заградителни мероприятия, при които е установен и спрян  лек автомобил „Опел Вектра“. При последвалите процесуално-следствени  действия в автомобила са намерени две фалшиви банкноти с номинал 1000 швейцарски франка. Автомобилът е управляван от 33-годишния Л.Л., с него е пътувала и жена на 23 години, и двамата от град Лом. Двамата са отведени в РУ-Сливен и задържани за 24 часа. В хода на разследването се установява, че Л.Л. е прокарал в обръщение 1000 франка в обменно бюро в град Димитровград. Последвали са процесуално следствени действия в жилище, обитавано от двамата задържани, където са намерени фалшиви швейцарски франка и друга валута. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен.  

 

09 апр 2019