МВР

ОД Сливен

 

Новини

1609 нарушения на ЗДвП са установени за една седмица на територията на ОДМВР-Сливен

Пътна полиция служебно прекратява регистрация на пътно превозно средство, което не е регистрирано от новия му собственик

Продължават операциите по контрол и пътна безопасност, разпредени от директора на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков, на територията на областта. Създадена е организация за завишен контрол на  по-голяма част от пътните участъци и особено на местата с повишена концентрация на пътни произшествия  в региона. Контролът е  по отношение на неправоспособните водачи, спазване  ограничението на скоростта, застраховка Гражданска отговорност,  използване на обезопасителните системи и други. 
През изминалата седмица екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2106 моторни превозни средства, и 2310 лица. Полицейските служители са констатирали 1609 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
С мобилни и стационарни камари в областта са установени 605 нарушения на скоростните режими. Стационарната камера на изхода на град Нова Загора е заснела 140 нарушения, с мобилните камери само в град Сливен за една седмица са заснети 315 нарушения, 94 от тях през нощта. С останалите технически средства, разпределени в районните управления са установени в Котел- 73, Твърдица-77. За седмицата са издадени 518 електронни фиша. 
За други нарушения са съставени 8821 фиша. Актовете са 59. 
За неправоспособност са съставени 3 акта. 7 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като 6 от тях са с алкохол над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства. 3 са употребилите наркотични вещества по време на управление. За неплатени глоби са отнети 13 шофьорски книжки. Прекратени са регистрациите на 9 автомобила.

От отдел „Пътна полиция“ в ГДНП напомнят, че в края на 2017 г. влезе в сила разпоредбата на чл. 143, ал. 15 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) за служебно прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да го регистрира на свое име.
От 12.06.2018 г. в програмното осигуряване е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ - служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27.12.2017 г. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно.
От 06.03.2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване. 
При неизпълнение на задължението по чл. 145, ал. 2 от ЗДвП се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.Важно е да се знае, че управлението на превозни средства с прекратена регистрация е престъпление по смисъла на чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс. 

20 юни 2018

200 дози хероин и амфетамин са иззети при акция срещу наркорозпространението на ОДМВР-Сливен

Задържан е мъж на 53 години

Спецакцията е осъществена в края на миналата седмица. Криминалисти и служители от специализираните полицейски сили влизат в заведение в новозагорския квартал „Шести“. С разрешение на Районен съд-Нова Загора е извършено претърсване и изземване. В хода на процесуално – следствените действия полицейските служители намират 199 броя хартиени пликчета, съдържащи бледокафяво вещество, което на полевия тест е реагирало на хероин. Иззети са още 12 пакетчета с бяло кристалообразно вещество, реагирало на амфетамин и други течности,вещества и предмети, имащи отношение към престъпната дейност. Назначени са експертизи, образувано е досъдебно производство. На място в обекта е установен 53-годишният Й.М. от град Нова Загора. Първоначално е задържан за 24 часа. С прокурорско разпореждане той е оставен в ареста за 72 часа. Очаква се Окръжен съд-Сливен да се произнесе по направено искане от Окръжна прокуратура за налагане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. 

 

19 юни 2018

ОДМВР-Сливен, Община Сливен и кметовете обсъдиха промените в Наредбата за обществения ред

Предприеха се конкретни действия по прилагането й

Ръководството на ОДМВР-Сливен участва в съвместна среща с Община Сливен във връзка с промените в Наредбата за обществения ред и работата на мобилните екипи. Старши комисар Димитър Величков изказа задоволство по отношение на работата с местната власт. Подчерта колко е важна добрата обратна връзка за решаване на проблемите във всеки един район. Екипи, сформирани от служители  на отдел „Охранителна полиция” и сектори „Противодействие на криминалната престъпност” и  „Противодействие на икономическата престъпност” провеждат срещи с кметовете и населението в областта. Вчера мобилни екипи посетиха села в общините Сливен и Твърдица. Величков увери кметовете, че могат да разчитат на силите и ресурса на ОДМВР-Сливен и благодари за доброто взаимодействие. 
По отношение промените в Наредбата за обществения ред на територията на общината началникът на РУ-Сливен главен инспектор Димитър Кикьов настоя кметовете да създадат необходимата организация за по-бързото прилагане на заповедта на кмета, касаеща регистрацията и движението на превозни средства с животинска тяга. 
Съгласно тази заповед всички собственици на този вид превозни средства трябва да ги регистрират в центровете за административно обслужване на съответните населени места в община Сливен. Превозното средство трябва да е с жълт цвят и да има регистрационен номер, който съдържа букви, идентифициращи населеното място и цифри показващи поредния номер, който да е ясно видим изписан върху самото превозно средство, както и да бъдат оборудвани със светлоотразителни знаци. На всеки собственик се издава талон с данните на превозното средство, което да покаже при поискване. Регистрацията и издаването на талоните ще бъде безплатно, обясни секретарят на Общината Валя Радева. 
На територията на град Сливен се забранява движението на  превозни средства с животинска тяга по основните булеварди. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоби  от 50 до 1000 лева, като се предвижда и сваляне на кошуми, „ако се налижи ще изземваме и каруци”, каза Кикьов. Проверките ще се извършват съвместно с Общинска охрана. Особено важно, подчерта той, е да се следи за спазване на времето за движение по общинските полски пътища, което има пряко отношение към сигурността, свързано най-вече с престъпните посегателства и пътната безопасност. Съгласно заповедта на кмета движението  трябва да се извършва: за зимния период от 07,00 до 17,00 часа, за летния от 07,00 до 20,00 часа.  
Засегната беше и темата, относно нощните заведения и търговски обекти, които работят след 23,00 часа. Собствениците на такива заведения трябва да подадат заявления в Общината за получаване на разрешително за удължено работно време в противен случай ще бъдат санкционирани. Всяка община сама решава дали да разреши на своя територията такава дейност, съобразено с това дали няма да наруши спокойствието на гражданите след 23,00 часа. 

15 юни 2018

РДПБЗН-Сливен : Защита от горски и полски пожари

Горските и полски пожари нанасят сериозни щети на околната среда.
Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. 
Характерно за горските пожари е, че фронтът на разпространение често променя посоката си. Поради това, за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. 
От началото на годината са възникнали общо 372 броя произшествия на територията на област Сливен от които 9 бр. в горски територии и земеделски земи. 
Пожарната статистика показва, че едва в 2 % от случаите пожарите в горските територии се причиняват от природни явления(мълнии), а в останалите 98 на сто - причина за огнените бедствия е човешката небрежност. 
За да опазим зеленото богатство на страната от пожари, е необходимо да спазваме изискванията за пожарна безопасност в горските територии. 

ЗАПОМНЕТЕ:

Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие като например хвърлена кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на горенето. 
Повишена опасност от пожар крие небрежното пушене. 
Хвърлянето на незагасени цигари може да е пагубно за значителна част от горските територии. 
Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите, с които преминавате покрай или през горски територии. 
Не палете огън в горите, освен на специално обозначени и устроени  места. 
Преди да запалите огън, се уверете, че са осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе подръчни уреди за гасене-тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.
Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. 

ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА ПОЖАР В ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ:

•  Определете посоката на вятъра и напуснете района, който ще попадне в обсега на пожара. 
• Съобщете за пожара на единния европейски номер за спешни повиквания 112 или в най-близкото населено място или горски дом.
•  Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия - просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места.
Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея. 
Покрийте откритите части на тялото си. Пред  устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте се приведени.
• Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп от набързо начупени клони, с които удряйте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Не сваляйте дрехите си - те поемат част от топлината.
•  При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по нагоре по склоновете - от ниските части към върха.
•  Оказвайте помощ и съдействие на екипите за гасене на пожарите и за евакуиране на хората и животните от района на пожара.
Забележите ли признаци на пожар в горски територии, незабавно подайте съобщение на тел. 112! Вашата съобразителност може да предотврати големи щети и да спести значителни разходи по овладяването на усложнената обстановка.  

ЗАПОМНЕТЕ:
Със започването на жътвената кампания и с повишаването на температурите се увеличава риска от  пожари и запалвания в площите с житни култури, които нанасят значителни загуби за земеделските стопани. 
Изгарянето на растителни остатъци в земеделските земи е забранено- чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи забранява “изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи”.
Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.
В личните стопанства палете огън само, ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). 
Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. 
Никога не оставайте запаления огън без наблюдение!
Не палете огън в  междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.
 Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горски територии.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на собствениците и ползвателите на земеделски земи, както и на кметовете на населените места.
Не се допуска паркиране и ремонтиране на моторни превозни средства в площите с посеви от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.
Повишена пожарна опасност крие и небрежното пушене. Хвърлянето на незагасени цигари може да доведе до опожаряването на значителни площи с посеви. Не изхвърляйте цигари от автомобилите, с които преминавате покрай или през площите с посеви. 
Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. 

При възникване на пожар незабавно подайте съобщение на единния европейски номер за спешни повиквания 112. 


За повече информация търсете информационния сайт на ГДПБЗН-МВР, София
http://www.pojarna.com

13 юни 2018

1744 нарушения на ЗДвП са установени за една седмица на територията на ОДМВР-Сливен

Полицейските служители проверяват за невръчени фишове по време на проверките

Продължават операциите по контрол и пътна безопасност, разпредени от директора на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков, на територията на областта. Създадена е организация за завишен контрол на  по-голяма част от пътните участъци и особено на местата с повишена концентрация на пътни произшествия  в региона. Контролът е  по отношение на неправоспособните водачи, спазване  ограничението на скоростта, застраховка Гражданска отговорност,  използване на обезопасителните системи и други. 

От 4 до 10 юни на територията ОДМВР-Сливен се проведе полицейска операция за установяване употребата на алкохол и  наркотични вещества от водачите по линия на TISPOL.
В хода на операцията са проверени 665 водачи. Установени са трима, употребили алкохол, като двама са били с алкохол над 1,2 промила, и седем водачи с наркотични вещества. 13 шофьорски книжки са отнети за неплатени глоби, 8 водачи са нямали застраховка Гражданска отговорност. Водачите и пътниците в автомобилите са проверявани за невръчени фишове. По време на операцията полицейските служители са връчвали 46 електронни фиша. 

През изминалата седмица екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2462 моторни превозни средства, и 2610 лица, в това число и проверените по време на TISPOL. Полицейските служители са констатирали 1744 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
С мобилни и стационарни камари в областта са установени 620 нарушения на скоростните режими. Стационарната камера на изхода на град Нова Загора е заснела 71 нарушения, с мобилните камери само в град Сливен за една седмица са заснети 409 нарушения. С останалите технически средства, разпределени в районните управления са установени в Котел- 48, Твърдица-92. За седмицата са издадени 742 електронни фиша. 
За други нарушения са съставени 1021 фиша. Актовете са 103. 
За неправоспособност са съставени 7 акта. 

 

13 юни 2018

Криминалистите на сектор „ПКП” са шампионите в турнира по футбол за купата на ОДМВР-Сливен

Отборът на ТОП криминалистите спечели турнира по футбол на малки врати за купите и наградите на Директора на ОДМВР-Сливен, който се  проведе по повод професионалния празник на МВР-5 юли. В оспорван  мач, игран вчера на игрището на спортен комплект „Тангра” в град Сливен, отборът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР-Сливен се наложи над отбора на група „Охрана на обществения ред” при РУ-Сливен. Те победиха миналогодишния носител на купата при изпълнение на дузпи, след като срещата завърши с резултата 0:0 в редовното време. На трето място остана отборът на участъци „Запад” и „Петолъчка”, който победи криминалистите на РУ-Сливен с 5:1. 
Купата на шампиона и медалите на победителите ще бъдат връчени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков на тържественото събрание по повод професионалния празник на МВР. 
Следващият турнир от спортните събития, предшестващи професионалния празник на МВР, е по тенис на маса и започва от 19 юни. Той стартира от 10,00 часа в залата на ул.”Дели Ради”  в квартал „Даме Груев” в град Сливен. Участниците са  от различни структурни звена като ПБЗН, БОП, РУ-Сливен, Миграция и други. 

 

12 юни 2018