МВР

ОД Сливен

 

Новини

Облекчение по издаване на български лични документи

Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Сливен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на Сливен – РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица. 
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. 
Готовите лични документи се получават в звеното БДС на ОД МВР Сливен, където е подадено заявлението.
Пример: Лице с постоянен адрес в град Сливен може да подаде заявление за издаване на лична карта и паспорт в Районно управление-Твърдица, Котел или Нова Загора, където натоварването на служба БДС е по-малко и съответно чакането е по-малко. Получаването става в същото поделение на БДС, където е подадено заявлението. 
Това е удобно за гражданите, които работят или живеят по настоящ адрес в населените места, близо до големите общински центрове-Котел, Нова Загора или Твърдица. 
Напомняме: Работното време на служба БДС в Сливен е от 07,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
Служби БДС в районните управления в Котел, Нова Загора и Твърдица работят от 08,30 до 17,30 часа в дните от понеделник до пекът.  

 

20 сеп 2019

Полицай от Нова Загора спечели два медала от републиканско първенство по карате за служители на МВР

Георги Кайраков, полицай в РУ-Нова Загора, спечели два сребърни медала в републиканското първенство по карата за служители на МВР, състояло се миналата седмица  в град Варна. Той се класира втори в индивидуалните дисциплини ката и кумите, в категория  + 84 килограма. В турнира са взели участие отбори от СДВР, ГДБОП и всички 28 областни дирекции. Състезанието е част от календара на Спортната асоциация на МВР за 2019 година.
Днес директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков поздрави полицейския служител с постигнатия успех и му пожела много следващи победи. 
Кайраков се състезава от 2012 година, още като школник в Центъра за специализирана полицейска подготовка в град Варна.   Като служител в РУ-Нова Загора е спечелил 8 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала от състезания по карате за служители на МВР. Той работи като младши експерт по криминалистическа дейност към сектор „Криминална полиция” при РУ-Нова Загора и се състезава в отбора на ОДМВР-Сливен. Треньор на отбора е Диан Стоянов  младши полицейски инспектор в участък „Запад” при РУ-Сливен.

20 сеп 2019

ОДМВР-Сливен с мерки за обезпечаване сигурността и обществения ред по време на предстоящите празнични и почивни дни

Главен инспектор Илиян Николов началник на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР-Сливен и началник сектор „Охранителна полиция” главен инспектор Венелин Гецов  представиха на брифинг днес предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пътната безопасност по време на предстоящите празници и почивни дни. 
Предприети са действия по осигуряване на екипи, които да извършват контрол в дните от 20 до 23 септември, съобразени с организацията на движение и очаквания засилен трафик.  
Засилено полицейско присъствие ще има на автомагистрала „Тракия” от 12,00 часа до 20 часа на 20 септември и от 08,00 часа през целия ден на 21 септември. Целта е безпрепятствено преминаване на автомобилите и своевременна реакция при възникване на пътни инциденти на магистралата. В изпълнение на заповед на АПИ ще се осъществява контрол в първия и последния почивен ден по АМ”Тракия” за спазване на  забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона. За 20 септември забраната ще е от 16,00 до 20,00 часа, за 23 септември от 14,00 до 20,00 часа. Всички служители, които имат правомощия да работят по Закона за движение по пътищата ще бъдат ангажирани. През целия период са предвидени специализирани полицейски операции. Всеки ден от 20 до 23 септември ще има засилено полицейско присъствие в часовете от 22,00 до 02,00 часа, с цел проверка на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Предвижда се засилено използване на техническите средства за контрол на скоростта. На 21 и 22 септември, ще  се проведе специализирана операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност”. Всички налични средства за контрол на скоростните режими на територията на дирекцията ще бъдат максимално натоварени. 
В дейностите по осигуряване на обществения ред по време на честването на Деня на Независимостта са включени всички служители на охранителна и екипи на криминална и икономическа полиция в ОДМВР-Сливен. Всички събития във връзка с празника на територията на областта ще бъдат охранявани. Внимание ще се обърне на местата с по-голяма струпване на хора, като големи търговски обекти, автогари, жп гари и други.  В това число влизат и мерки по противодействие на терористични дейности, като ще се вземат под внимание изоставени багажи, съмнително поведение на лица, съмнително паркирани МПС в райони със струпване на повече хора. Специален ресурс ще бъде отделен за опазване на тишината. Ще бъдат изземвани музикални уредби, които са изнесени на открито. Денонощно полицейски патрули ще следят за обществения ред и сигурността на територията на районните управления. Ще бъде засилен контролът в районите на увеселителните и питейни заведения. Съвместно със служители на Зонално жандармерийско управление –Бургас ще се следи да спазване на обществения ред в малките населени места, опазване на селскостопанската продукция и пътната безопасност. 
Издадени са предписания на ръководителите на частни охранителни фирми за повишена бдителност и за своевременно уведомяване на полицията при нужда. Ще се следи за незаконна търговска дейност и ще се извършват проверки за противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол. 

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите да бъдат внимателни, бдителни и да не оставят личните си вещи без надзор. Водачите на МПС да бъдат толерантни към останалите участници в движението, да спазват правилата, ограниченията на скоростта и  да не сядат зад волана пили. 

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:


Празничните дни са свързани с предварително планиране на свободното време, но не рядко и с реализиране на ненадейни хрумвания за пътуване. Обикновено по празници човек мисли за очакваните положителни преживявания и съвсем естествено пренебрегва дори лични принципи и правила за поведение.
Личната безопасност, а и тази на останалите – познати и непознати, членове на семейството или приятели, колеги, е от особена важност. 
Не бива да забравяме, че и по време на празници на пътя има ПЕШЕХОДЦИ, ВОДАЧИ, ПЪТНИЦИ И РАБОТНИЦИ НА ПЪТЯ. 
Пътуванията по празници се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си.
Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Ето няколко съвета за безопасно поведение на пътя от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“:

- Провери изправността на превозното средство
- Подготви се с допълнителни аксесоари за дълъг път 
- Планирай пътуването, но не и времето за пристигане
- Провери за ограничения по маршрута си
- Провери за срока на валидност на документите
- Провери за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата
- Шофирай концентрирано
- Запази спокойствие при попадане в колона
- Бъди отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя
- Бъди толерантен 
- При нужда позвъни на телефон 112
ПРОВЕРИ ИЗПРАВНОСТТА НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

- Провери преминат ли е периодичният преглед за проверка на техническата изправност 
- Провери спирачната система, маслото, антифриза и светлините
- Провери състоянието на чистачките. Ако трябва, подмени перата с нови 
- Зареди резервоарчето с миеща течност за стъкла
- Провери в моторното превозно средство (отнася се за 3- и 4-колесни МПС) налични ли са аптечка, обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка и пожарогасител
- Провери съдържанието на аптечката и състоянието (изправността) на пожарогасителя
- Ако превозното средство е технически неизправно, пътувай с друг автомобил, с влак или автобус

ПОДГОТВИ СЕ С ДОПЪЛНИТЕЛНИ АКСЕСОАРИ ЗА ДЪЛЪГ ПЪТ

- Не забравяй да монтираш стабилно (съгласно инструкцията за употреба) детско обезопасително столче (седалка), ако ще превозваш и дете (деца)
- Зареди вода за пиене и вода за автомобила
- За мобилния телефон вземи зарядно за автомобил
- Сложи в багажника буксирно въже, зарядно за акумулатор
- Зареди повече гориво в случай, че пътуването се удължи
- Ако маршрутът и районът за почивка са ти непознати – подготви (и си носи) карта за ориентир

ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО, НО НЕ И ВРЕМЕТО ЗА ПРИСТИГАНЕ

- Планирай пътуването отрано и практично
- Тръгни по-рано, за да избегнеш натоварванията по маршрута 
- Използвай светлата част на деня за придвижване 
- Прави по-чести почивки, ако пътят е дълъг
- Ако има и друг шофьор, сменяйте се, за да отпочивате, ако пътят е дълъг
- Не си поставяй предварително час на пристигане. Ако закъснееш, това може да те притесни и да те предизвика към рисково шофиране с превишена скорост и неправилни маневри

ПРОВЕРИ ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ ПО МАРШРУТА СИ

- Планирай маршрута си и местата, които ще посетиш
- Осведоми се за въведени временни ограничения на движението 
- Провери има ли участъци в ремонт 
- Информирай се за обходните маршрути и при нужда се снабди с карта за ориентир
- Проучи местата за отдих и възможностите за паркиране край обектите, които ще посетиш    

ПРОВЕРИ ЗА СРОКА НА ВАЛИДНОСТ НА ДОКУМЕНТИТЕ

- Провери валидността на свидетелството си за управление на МПС. Не тръгвай на път със свидетелство с изтекъл срок на валидност
- Провери валидността на полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Не тръгвай на път без валидна полица
- Не забравяй да вземеш свидетелството си за управление на МПС и контролния талон
- Не забравяй и свидетелството за регистрация на превозното средство
- Не забравяй валидната полица за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите
- При напускане на територията на страната носи валиден международен сертификат за „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за чужбина – „Зелена карта“
- Носи документа, отразяващ датата за извършване на следващия периодичен преглед за проверка на техническата изправност
- Ако ще преминаваш по платената пътна мрежа, плати винетна или тол такса за превозното средство, което управляваш
- Провери стикерът за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите залепен ли е на определеното място 
- Ако ще пътуваш зад граница, провери какви документи са ти нужни, ако ги нямаш, снабди се с тях и не ги забравяй 
- За някои чужди страни се изисква паспорт. Информирай се предварително за това

ПРОВЕРИ ЗА НЕЗАПЛАТЕНИ ГЛОБИ ПО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

- Преди пътуване се информирай за неплатени задължения по Закона за движението по пътищата (ЗДвП)
- Информация за неплатени глоби по ЗДвП може да получиш:
- във всяко районно управление на МВР 
- в отдел/сектор „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР
- от Портала за електронни административни услуги на МВР
- Ако имаш неплатени задължения, рискуваш:
- временно отнемане на свидетелството за управление на МПС (на водач), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 1, б. „д“ от ЗДвП)
- временно спиране от движение на пътно превозно средство (на собственик), ако управляваш МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба (чл. 171, т. 2, б. „к“ от ЗДвП)
- Информация за реда и начина на плащане на глоби може да намериш на адрес:
https://mvr.bg/opp/административни-услуги
в статията „Ред и начин на плащане на глоби по Закона за движението по пътищата“.

ШОФИРАЙ КОНЦЕНТРИРАНО

- Преди шофирането почини добре 
- Докато шофираш, не се разсейвай – с писане или говорене по телефона, с търсене на обхват или станция, с отклонение на мислите, с обслужване на пътниците, с ядене и др.
-  Движи се със съобразена с пътните условия скорост
- Бъди особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими
-  На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта

ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ ПРИ ПОПАДАНЕ В КОЛОНА

- Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред. 
- Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция, за да не притесняваш водача в автомобила отпред
- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново 
- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара
- Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив
- При образувана колона на автомагистрала не заемай/не използвай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи
- Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи

БЪДИ ОТГОВОРЕН КЪМ СЕБЕ СИ, 
СЕМЕЙСТВОТО СИ И КЪМ ОСТАНАЛИТЕ НА ПЪТЯ

- Не пий алкохол поне 8 часа преди отпътуването на далечно разстояние 
- Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици
- Въздържай се от обилно нахранване преди шофиране, за да избегнеш сънливостта и забавените реакции 
- На дълъг път нека шофира най-опитният
-  Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца
- Поставяй предпазна каска, ако си с мотопед или с мотоциклет
- Осигури каска и за пътника, настоявай да я използва
- Поставяй предпазен колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това
- Не превозвай деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки или столчета) за всяко от тях
- Ползването на колан/каска, а за деца – на седалка или столче, е задължително съгласно Закона за движението по пътищата
- Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора
- Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение 
- Възпрепятствай управление на МПС от неправоспособни
- Не допускай твоят шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдеш и ти
- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт


БЪДИ ТОЛЕРАНТЕН

- Не забравяй, че пешеходците, децата и възрастните (престарелите) хора са уязвими участници в движението по пътищата
- Помни, че водачите на двуколесни пътни превозни средства (велосипедисти, мотопедисти, мотоциклетисти) също са уязвими участници в движението по пътищата
- Давай път на пресичащите пешеходци, но задължително се убеди, че шофьорът отзад е възприел намерението ти
- Ако превозното средство пред теб спре внезапно, значи има причина. Спри и ти, не предприемай веднага маневра да го заобиколиш отляво или отдясно
- Помни, че при сблъсък между пешеходец и превозно средство, пешеходецът е многократно по-уязвим и раним
- Не забравяй за „мъртвата точка“ на огледалата
- Мотоциклетистите са бързи и маневрени и често са „невидими“, когато заобикалят твоето превозно средство
- Не засичай водач на двуколесно превозно средство. Двуколесните  са неколкократно по-нестабилни от превозни средства с 3-, 4- и повече колела
- Винаги търси визуален контакт с останалите участници в движението, с които си попаднал в „конфликтна“ точка и трябва да решите кой да премине пръв. Не продължавай движението си, ако не си убеден, че и другият участник е разбрал и възприел намерението ти


ПРИ НУЖДА ПОЗВЪНИ НА ТЕЛЕФОН 112

Отдел „Пътна полиция” при 
Главна дирекция „Национална полиция”

19 сеп 2019

Старши комисар Димитър Величков присъства на откриването на центъра за видеонаблюдение на Община Сливен

„Видеоинформация е от полза, както в решаването на криминални случаи, така и във възможността да се планират  мерките за сигурност” каза директорът на ОДМВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков при откриването на центъра за видеонаблюдение в сградата на Община Сливен. Той благодари на кмета на града и на общинската администрация за изграждането на този високотехнологичен проект и подчерта, че това е една сериозна инвестиция, която ще даде своите положителни резултати в опазването на обществения ред и гарантиране сигурността на  гражданите.  
Възможностите на центъра за видеонаблюдение бяха представени от началника на отдел „Общинска охрана” Петко Чолаков в присъствието на кмета Стефан Радев, председателия на Общинския съвет Димитър Митев, заместник областния управите  Камен Костов, представители на общинска администрация, журналисти и гости. 
Кметът Стефан Радев поясни, че се работи по разширяване и надграждане на  видеонаблюдението. Предстои да бъде обхваната по-голяма част от града, като и изграждане на такава система в малките населени места, в чийто обсег да попада трафика и общинската собственост. Гостите се запознаха отблизо с техническите възможности на системата за видеонаблюдение, включваща камери на ключови места в града. 
Бе отчетено, че използваните модерни технологии дават възможност за своевременно и качествено установяване и проследяване на различни закононарушения и хулигански прояви, чрез едновременено наблюдение от независими един от друг контролни центрове, разположени в различни обекти в града. 
МВР има непрекъснат достъп до системата, която извършва наблюдение в реално време. Помощта, която оказва видеонаблюдението, в работата на полицията е от голямо значение. Благодарение на досега действащата система са разкрити множество престъпления, решени са различни казуси при пътни произшествия и са планирани редица превантивни мерки по обществен ред и сигурност. 

 

19 сеп 2019

ОДМВР-Сливен: 932 нарушения на ЗДвП за една седмица в област Сливен

Провеждат се операции по линия на TISPOL и национална кампания „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

От 9 до 15 септември на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция” и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция, Териториална полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, са проверили 1845 моторни превозни средства и 1966 лица. Констатирани са 932 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Съставени са 837 фиша и 85 акта за административни нарушения.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 230 нарушения на скоростта. Издадени са 494 електронни фиша за превишаване на разрешената скорост в населени и извън места в област Сливен. 

Най-честите нарушения на ограничението на скоростта са засечени при селата Злати войвода и Трапоклово и Калояново, на булевардите „Цар Симеон”, „Банско шосе”, „Бургаско шосе” и „Панайот Хитов” в град Сливен. По път ІІ-66 /Ст.Загора-Нова Загора/ и път ІІ-55/Нова Загора-Раднево/. Път ІІ-48 /к-ще „Петолъчка”- Котел/ в района на селата Мокрен и Градец. Път І-6 /София-Бургас/ в района на Шивачево. 

В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 189 фиша, отнета е 1  шофьорска книжки за неплатени глоби.
Установени са 4 неправоспособни водачи. Четирима водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като един е с алкохол над 1,2 промила, за което се образувано бързо производство.
Двама водачи са управлявали след употреба на наркотични вещества. 
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 5. 

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 97 фиша за неправилно паркиране.

На територията на ОДМВР-Сливен от 16 септември е в ход специализирана операция по линия на TISPOL за извършване на  засилен контрол за незаконосъобразното използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства.
Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на забраната за използване на мобилни устройства. По  време на шофиране те силно разконцентрират вниманието на водача, което може да се окаже фатално.
Според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение, предвидена в ЗДвП, е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. Операцията ще продължи до 22 септември.

От 16 до 29 септември се извършват  проверки от екипи на Пътна полиция съвместно с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" на автобусите, превозващи деца и ученици.  

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на неправоспособни водачи и лица, които управляват под въздействие на наркотични вещества и алкохол .  

Осъществява се контрол по национални кампании „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.

 

17 сеп 2019

ОДМВР-Сливен: Засилено полицейско присъствие в първия учебен ден

От началото на месец септември в ОДМВР-Сливен са предприети редица мерки по осигуряване на добър обществен ред и пътна безопасност при започване на учебната година в областта. Извършени са охранителни проверки на сградите и районите около  училища и детски градини. Проведени са срещи с представители на частни охранителни фирми, които извършват охрана и осъществяват пропускателния режим в учебните заведения. През целия месец са планирани операции по контрол на търговските обекти в близост до училищата и детските градини за недопускане на продажба на забранени изделия.  Екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита  на населението”-Сливен са осъществили проверки в учебните заведения по отношение пожарната безопасност и по отношение на извършените през лятото ремонтни дейности. Не са установени сериозни нарушения, издадени са предписания за спазване на правилата за пожарна безопасност в обектите.
Предвидени са полицейски операции в питейните и увеселителните заведения с цел недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, като и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца.  
В първия учебен ден са осигурени полицейски патрули, които да подпомагат движението и да осигурят  безпроблемно придвижване на учениците и техните придружители. 
Първият учебен ден в село Сотиря е преминал спокойно, без напрежение и без произшествия. В селото е осигурен денонощен полицейски патрул, който да гарантира сигурността на населението. Съвместно с кмета на селото са предприети действия по осигуряване на добър обществен ред за започване на учебната година, които да гарантират спокойствието на учениците и техните родители. Осигурени са мобилни полицейски патрули, които да извършват обходи през нощта в селата от община Сливен от служители на участъци „Петолъчка” и „Запад”. Засилена патрулна дейност се осъществява и на територията на районните управления в Котел, Нова Загора и Твърдица. Осъществява се контрол на водачите на ученически автобуси за употреба на алкохол, упойващи вещества и проверка на документите, издадени от компетентните служби,  за техническа изправност на превозните средства. 
Традиционно всяка година от 1 септември стартира национална кампания „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Седмицата от 23 до 29 септември е определена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, като 28 септември е обявен за „Ден на превенция”. В рамките на кампанията служители на сектор „Пътна полиция”, съвместно с представители на общините и кметствата, извършват проверки в районите на учебните заведения за изправност на сигнализацията с пътни знаци, маркировка, улично осветление, предпазни огради и обезопасеността към входовете. 
И тази година, съобразно предварително изготвени графици, ще продължат беседите по пътна безопасност от служители на Пътна полиция, както и срещи с родителските настоятелства с цел подобряване на пътната безопасност на децата. 
От началото годината Пътна полиция отчита намаляване при броя на загиналите в пътни произшествия на територията на ОДМВР-Сливен. От 1 януари до 16 септември са станали общо 358 пътни произшествия, тежките са 80 с 11 загинали и 105 ранени. За същия период на миналата година загиналите в тежки ПТП са били 17, а ранените 95. 
От отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” са изготвили препоръки за безопасност и недопускане на пътни произшествия към родители, ученици и водачи.  

Практически препоръки:

ЗА ученици

Научи се да се пазиш сам!

ДО УЧИЛИЩЕ ПЕША

Избери с родителите си най-безопасния и кратък маршрут до училище.
Припомни си правилата за пешеходци.
Винаги:
пресичай на зелено;
се движи по тротоара;
използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
Бъди видим! Убеди се, че шофьорите са те видели!
Използвай светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи, закрепени за облеклото или раницата.
Дори да закъсняваш за училище, спазвай правилата за движение, за да не станеш жертва на катастрофа.
На опасно или натоварено кръстовище пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
JС родителите си набележи към кого може и трябва да се обърнеш за помощ. Запамети номера му в телефона си.
до училище с велосипед

Заедно с родителите си провери изправността на колелото.
Изберете заедно най-безопасния маршрут до училище.
Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.
ПОМНИ, че:

велосипедът е пътно превозно средство, а
велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
до 12-годишна възраст велосипедистът трябва да се движи по троатара, а на платното за движение може да управлява колело само с придружител, навършил 16 години;
навършилият 12 години велосипедист трябва да се движи възможно най-вдясно на платното за движение;
велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
Дори да закъсняваш, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
Помни, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.
 

ЗА родители

ПОМНИ!

децата не са възрастни.

Безопасността на твоето дете е най-важна.

Детето е уязвимо, когато е само на пътя.

АКО ИМАШ първокласник

Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
Заедно преминете няколко пъти по маршрута.
Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.
В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пътя.
Винаги бъди за пример! Не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
При възможност купи светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи и ги закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
JПредварително се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерaта на хората, на които може да се довери.
Ако возиш детето до училище

Провери изправността на използваната обезопасителна система за деца.
Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да мислиш, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението.
Бъди за пример! Не прави компромиси, нарушавайки правилата на пътя.
 

Ако детето ходи самo до училище
Припомнете си заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:
Настоявай на светофара детето винаги да пресича на зелено.
Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци.
Обърни внимание на детето, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.
Препоръчай на детето на натоварено кръстовище да пресича с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерaта на хората, на които може да се довери.
 

Ако детето СЕ ДВИЖИ ДО училище с велосипед

ЗАЕДНО

Проверете техническата изправност на колелото.
Изберете най-безопасния маршрут до училище.
Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:
велосипедът е пътно превозно средство, а
велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение за превозните средства;
до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
Настоявай детето винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
JНапомняй на детето, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самo.
 

ЗА водачи

важно!

Децата са част от движението на пътя и още се учат да се пазят сами.

ПРИ ДВИЖЕНИЕ покрай детско или учебно заведение

Винаги спазвай ограниченията. Те са, за да предпазят всички пътен инцидент.
Винаги бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но нерядко някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила.
Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.
 

ПРИ ДВИЖЕНИЕ покрай спирка на масовия градски транспорт в близост до УЧИЛИЩЕ

Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
Винаги имай готовност да спреш. Децата рязко променят решенията си и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение.
Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.
Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да подадат сигнал с ръка.
Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.
При катастрофа на пътя подай сигнал на телефон 112.
 

Отдел „Пътна полиция“ –Главна дирекция „Национална полиция“
Септември, 2019 г.

 

16 сеп 2019

Задържан е 43-годишен английски гражданин по обвинение в извършване на блудствени действия с деца

Арестът на английския гражданин е извършен на 12 септември след осъществена двумесечна проверка по документиране на престъплението от служители на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП и служители на ОДМВР-Сливен. 
43-годишният  мъж е задържан около 06,00 часа сутринта при специализирана полицейска операция в дома си, в сливенския квартал „Надежда“. В момента на ареста той е бил заварен в едно помещение в присъствието на шест малолетни и непълнолетни лица от мъжки пол. Децата са отведени незабавно в РУ-Сливен и с тях е започната  работа с инспектори от Детска педагогическа стая, психолог и разследващи полицаи. В хода на извършените процесуално - следствени действия от жилището и личния автомобил на задържания са иззети компютърна конфигурация, видеокамери и други вещи, имащи отношение към извършеното престъпление. Той е отведен в РУ-Сливен и първоначално е задържан за 24 часа, днес ще бъде гледано искането за неговото постоянното задържане. 
По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Сливен, като е документирано, че лицето е осъществявало неколкократно блудствени действия с малолетните жертви от гр. Сливен. 
Докато извършвал противоправните си деяния лицето легитимирало престоя и контактите си с децата от квартала, в който живеел в гр. Сливен като се представял за пастор, който проповядва течение на християнската религия. 
През изминалата седмица служителите на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са задържали още трима педофили на територията на град София. В понеделник на 09.09.19г. е бил арестуван френски гражданин, който работил като служител в кол-център на международна фирма. На 13 в петък пък били задържани други двама български граждани от град София.  
 

13 сеп 2019