МВР

ОД Сливен

 

Новини

Засилено полицейско присъствие в празничните и почивни дни

Във връзка с предстоящия празник „Деня на независимостта”-22 септември по разпореждане на Главна дирекция „Национална полиция” в ОДМВР-Сливен е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността по време на празниците и почивните дни.

Засилено полицейско присъствие ще има на местата за провеждане на чествания и тържества, като и на други публични прояви, свързани с празника. Планирани са специализирани операции и проверки по линя на икономическа и криминална полиция по противодействие на правонарушенията и за недопускате на тежки престъпления. Създадена е организация за съвместна работа с местната власт и местното самоуправление за обезпечаване на сигурността и обществения ред.

По отношение на пътната безопасност по време на предстоящите празнични и почивни дни в сектор „Пътна полиция”-Сливен е създадена организация за засилено полицейско присъствие на най-натоварените пътни участъци. Това са автомагистрала „Тракия”, главен път I-6 и I-7, път II-53 – особено в района на селата Крушаре и разклона за село Камен, път II-66 и път III-488 Сливен- село Градец – град Котел. Ще се извършва регулиране и подпомагане на движение в най-натоварените участъци. Контролът ще се осъществява главно за спазване на ограничението на скоростта, правоспособност, употреба на алкохол и упойващи вещества, неправилно изпреварване, отнемане на предимство, използване на обезопасителните системи в автомобилите и застраховка Гражданска отговорност. Ще има засилено полицейско присъствие в районите на питейни и увеселителни заведения, при което ще се следи за употреба на алкохол и упойващи вещества от водачи на МПС. 

                     

ОДМВР-Сливен призовава водачите да спазват правилата за движение, да шофират с повишено внимание и да бъдат толерантни към останалите участници в движението.

 

21 сеп 2018

Предмети с културно-историческа стойност са иззети при полицейска операция край Сливен

Иззети са множество монети, накити и други ценности

Ценните предмети са открити при операция на служители на ГДНП и служители на ОДМВР-Сливен -  сектор „Противодействие на криминалната престъпност”, отдел „Досъдебно производство” и РУ-Котел, под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен.  В резултат на съвместната работа на службите на 19 септември в района на кръстовище „Петолъчка” е задържан 56-годишният С.Х. от град Котел. При последвалите процесуално-следствени действия- претърсване и изземване, в С.Х. полицейските служители са намерили старинни монети, пръстени и други предмети, имащи културно-историческа стойност. При последвалите действия в дома на задържания са иззети още монети, метални предмети от корозирал метал  и два металотърсача.  
Образувано е досъдебно производство. С.Х. е привлечен е като обвиняем.  
Работата по случая продължава.

21 сеп 2018

Без загинали деца през лятото по пътищата в сливенска област

В ОДМВР-Сливен продължават специализираните операциите и контролът по пътна безопасност

Завишена административнонаказателна дейност и добри резултати по отношение на пътнотранспортния травматизъм отчита ОДМВР-Сливен от началото на годината и в края на летния сезон. Това съобщи днес на брифинг началника на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов. Специализирани операции по пътна безопасност, ежедневен контрол на движението и голям брой санкционирани нарушения, подчерта Николов, са основните причини за намаляване на пътните произшествия, броя на загиналите и ранените в региона. От началото на годината на територията на ОДМВР-Сливен са възникнали общо 550 пътни произшествия с 80 по-малко от 2017 година. Тежките ПТП са с 53 по-малко. Загиналите при пътни инциденти през 2017 са били 25, тази година те са 16 или с 9 по-малко. Ранените са 95, като през 2017 година те са били 151. По отношение на административнонаказателната дейност има завишение с 15666 установени нарушения повече от 2017 година. До 15 септември те са 34711, през същия период на 2017 година те са били 23145. Съставените електронни фишове са с 5344 повече. 
Главен инспектор Николов отбеляза, че няма регистрирани пътни произшествия със загинали деца през месеците юни, юли и август на 2018 година. От 1 до 31 септември се работи по национална кампания „Децата тръгват на училище! Да пазим децата на пътя!”. Кампанията стартира с обявяване на седмицата от 24 до 30 септември за „Седмица на детската пътна безопасност”, а 29 септември е обявен за „Ден на превенцията”. На национално ниво този ден ще се проведе в град Габрово, домакин на  XXVI национален конкурс „Пътен полицай на годината”-2018.
 „Във връзка с тези кампании ОДМВР-Сливен е изготвило брошури, предназначени за децата и водачите на МПС, които се раздават по време на ежедневната дейност на полицейските служители, осъществяващи контрол на пътното движение. Целта е да бъде завишено вниманието, както на водачите, така и на децата, което ще допринесе за тяхната безопасност”, каза началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен. Той допълни, че до края на месеца предстоят срещи и беседи в детските градини и училищата в сливенска област. 
От началото на месец септември се работи по операции от системата на европейските служби на пътна полиция TISPOL. Контролът по тях е свързан с нарушаване на скоростните режими, използване на мобилни устройства по време на движение, и операция EDWARD, при която 19 септември беше обявен за ден без загинали на пътя.  По време на операцията на територията на ОДМВР-Сливен няма загинали, регистрирани са 3 леки произшествия с материални щети. 

 

21 сеп 2018

Операция EDWARD: 19 септември- ден без загинали на пътя

Акцията се провежда под мотото „Безопасни мобилни комбинации за живот”

Операция EDWARD - Европейски ден без загинали на пътя, се провежда за трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на акцията е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на Европа.

На 19 септември ОДМВР-Сливен ще се включи в 24-часовия контрол по пътна безопасност с всички налични сили средства  на сектор „Пътна полиция” и екипи на районните управление в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Ръководството на Областната дирекция е осигурило информационни материали, които ще бъдат раздавани на водачите.  Предвидено е засилено  полицейското присъствие по главните пътища и в малките населени места, предприети са необходимите мерки за ограничаване на пътните произшествия, като ще се следи за нарушения, имащи пряка връзка и са реална предпоставка за пътни инциденти. Ще се осъществява контрол по отношение на употребата на алкохол и наркотици, спазване на скоростните режими, предимство, изпреварване, използване на обезопасителните системи в автомобилите, застраховка Гражданска отговорност и други.

Проверките започват в 00,00 часа тази нощ и ще продължават 24 часа.

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. Тази година еврейският ден без жертви на пътя ще протече под мотото на страната ни „Безопасни мобилни комбинации за живот”.

18 сеп 2018

ОДМВР-Сливен с мерки по обезпечаване сигурността и обществени ред в първия учебен ден и учебна 2018/2019 година

Не бяха допуснати инциденти и нарушения на обществения ред при откриване на учебната година на територията на ОДМВР-Сливен. На 17 септември полицейски екипи на районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица са осъществили охранителни и регулировъчни мероприятия с цел, гарантиране  сигурността на учениците и техните родители, опазване на обществения ред в и около учебните заведения. Освен униформени служители в охранителните мероприятия са включени и цивилни полицаи. Както през първия учебен ден, така и през цялата учебна година в ОДМВР-Сливен е създадена организация за недопускане на продажба на алкохол и тютюневи изделия на ученици от търговските обекти в близост до учебните заведения. Контролът и наблюдението с цел недопускане на разпространението на наркотични вещества край училищата остава завишен. Както всяка година полицейски служители ще извършват периодични обходи по контрол, свързан с  пропускателния режим. По-специално внимание ще се отделя на пиковите часове, в които е предвидено да има полицейско присъствие. Продължават операциите на Пътна полиция в кампанията „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“, която стартира от началото на месец септември. В рамките на предприетите действия са проведени срещи с училищните ръководства и са планирани обучителни занятия с децата за запознаване с правилата за движение по пътищата. 
„Детско полицейско управление“ и „Работа на полицията в училищата“ са основните програми, по които ОДМВР-Сливен и училищата в региона продължават да си сътрудничат. 
Приоритетен остава ангажиментът на Областната дирекция по отношение работата във връзка с Механизма за задържане в образователната система на деца и ученици в задължителната училищна и предучилищна възраст.

 

18 сеп 2018

Награждаване на победителите в областния етап на международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”, гр. Сливен - 2018г.

    Международният  конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата” се организира от ГДПБЗН – МВР с партньорството на Министерство на образованието и науката и Националният дворец на децата.
    През 2002 г. за първи път конкурсът се провежда в национален мащаб на три етапа – общински, областен и национален.
    От следващата 2003 г. конкурсът прераства в международен, като се провежда под егидата  на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа.
    Според регламента на конкурса участниците се състезават в четири категории, като във всяка от категориите отличията се присъждат в три възрастови групи: първа – от 7 до 10 години, втора – от 11 до 13 години и трета – от 14 до 18 години, както следва:
- деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в системата на предучилищното и училищно образование;
- деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство;
- деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение;
- международни участници, партньори в Откритото частично споразумение за големите рискове към Съвета на Европа (EUR – OPA).
    Целите на конкурса са:
- да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система.
- да се създаде интерес към професията на пожарникаря и спасителя .
- да се възпита съпричастие към проблемите на човека, готовност за оказване на помощ, желание за участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда.
- да се насърчи развитието и реализацията на проявени творчески заложби при децата и учениците.

    През учебната 2017/2018 г. в областния етап на конкурса се включиха над 80 деца. Победителите в конкурса бяха излъчени от жури в състав: преподаватели от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” Сливен, както и експерти от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Сливен.

    Журито присъди следните награди:

Първа категория: Деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностното развитие.
Първа възрастова група 7 – 10 години
1 място Милица Николова Болгурова – 8 години
НУ „Любен Каравелов“ гр. Нова Загора
2 място Тодор Димитров Димитров – 9 години
НУ „Любен Каравелов“ гр. Нова Загора
3 място Никола Георгиев Иванов – 10 години
НУ „Любен Каравелов“ гр. Нова Загора

Втора възрастова група 11 – 13 години
1 място Назль Риза Чобан – 13 години
ОУ „Елисавета Багряна гр. Сливен
2 място Диана Георгиева Евстатиева – 13 години
ОУ „Елисавета Багряна гр. Сливен
3 място Габриела Георгиева Христова – 11 години
СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Сливен

Трета категория: Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение.
Трета възрастова група 14 – 18 години
1 място Хасан Алиев Кезалиев – 14 години
Център за специална образователна подкрепа „Д-р Власаки Шуманов“ гр. Сливен

 

13 сеп 2018