МВР

ОД Сливен

 

Новини

Началникът на РУ-Сливен се срещна с представители на сливенските мото клубове

Обсъдени бяха правилата за безопосност и някои практически препоръки към водачите на мотоциклети и мотопеди

Предстоящото откриване на мото сезона в Сливен и свързаните с това мероприятия бяха обсъдени на работна среща, инициирана от началника на РУ-Сливен. Вчера  главен инспектор Димитър Кикьов се срещна с президентите на сливенските мото клубове „Биволите” и „Хайдути”. В присъствието на началниците на сектор „Охранителна полиция” и група „Охрана на обществения ред” беше обсъден плана за предстоящото събитие и ролята на РУ-Сливен. Мото сезонът ще бъде открит на 21 април и предвижда редица мероприятия и зрелищни събития, което изисква съдействие от страна на органите на реда за безпрепятствено протичане на събитието, недопускане на инциденти и опазване на обществения ред. 
Двете страни обсъдиха маршрута на почетната обиколка, която ще започне от площад Хаджи Димитър, ще премине по булевардите „Г.С.Раковски”, „П.Хитов”, „Ст.Стамболов” през ЖП-гара, по булевард „Банско шосе”, като ще завърши в центъра на квартал „Речица”. Полицейско присъствие ще има по целия маршрут, като по-значително ще е в районите на големите кръстовища. Мероприятията по откриването ще продължат на обособения паркинг в центъра на квартал „Речица” по начин, който няма да доведе до затрудняване на движението. 
Главен инспектор Кикьов призова  за съдействие, от страна на ръководствата на мото клубовете, за провеждане на  разяснителна кампания, свързана със спазване на Закона за движение по пътищата и безопасното поведение на водачите на мотоциклети и мотопеди. Обърна внимание на порочната практика, от някои водачи, да скриват регистрационните табели на мотоциклетите. Съгласно Наредбата за регистрация на моторните превозните средства регистрационната табела, при мотоциклетите и мотопедите, трябва да е поставена отзад, видима  и отвесно разположена. Димитър Кикьов беше категоричен, че подобно поведение няма да се толерира и ще бъде наказвано съгласно закона, което предвижда глоба и лишаване от правоуправление. Бяха обсъдени и други аспекти от поведението на мотоциклетистите на пътя и отношението им към останалите участници в движението. Наблегна се на темите, които са пряко свързани с безопасността- високата скорост, изпреварването, допускането на неправоспособни водачи да управляват мощни мотоциклети и други. Набелязаха се съвместни действия и мероприятия, които биха спомогнали за повишаване на пътната безопасност.  
РУ-Сливен предоставя на вниманието на водачите на мотоциклети и мотопеди основни практически препоръки, свързани с тяхното поведение на пътя, за предотвратяване на тежки пътнотранспортни произшествия. 

Техническата изправност, екипировката 

 Безопасното движение с мотоциклети и мотопеди изисква  да не се правят дори най-малки компромиси с техническата изправност: светлини, спирачки, състояние на гумите; лагерите, веригата, амортисьорите,  осите  и т.н. Дори най-малки хлабини  в ходовата част, при високите скорости могат да предизвикат опасни вибрации, които да изхвърлят мотоциклета извън пътя. 

 Вие и вашите спътници Винаги поставяйте защитни каски, дори при пътувания на съвсем малки разстояния. Най-често при злополука возещите се на  мотоциклет, мотопед при удар в дърво, стълби и при падане блъскат главата си - в дърво, стълб, бордюр край платното.
Осигурете си специални защитни облекла за предпазване от наранявания при падане и удари.   

 


Скоростта 

Известно е, че управлението и возенето на мотоциклет или мотопед са несравнимо  по-рискови от това на  автомобили. Водачите и пътниците не са защитени и всяко падане или удар в друг автомобил или крайпътно препятствие води до изключително  тежки последици, дори когато скоростта не е голяма. 

Не се поддавайте на изкушенията на адреналина от високите скорости. Изберете уравновесен, не агресивен стил на управление на мотоциклета, без множество резки ускорения, слаломиране и рязко спиране. По-добре се движете със скоростта на автомобилния поток, на по-голяма дистанция, която ви осигурява място и време за реагиране при непредвидена ситуация.

Не се състезавайте с другите и не се поддавайте на „покани” от ваши колеги на пътя за надбягване. Това би довело до екстремен риск от произшествие.

Помнете, че най-голямата победа на пътя е да пристигнеш невредим  с този, когото возиш, от точка „А” до точка „Б”.

Не се опитвайте да поставяте „рекорди” - примерно, че сте изминали дистанцията  от София за Бургас за  два часа и половина! Това е напълно безсмислено и опасно. Няма да получите и специална награда за подвига.

Най-опасни за пътни злополуки са улиците в населените места. Застраховайте се с намалена скорост - в рамките на разрешената, а на конфликтни места - и по-малка. Опасностите в селищата са на всяка крачка: разсеян и /или бавен недовиждащ възрастен човек, който излиза неочаквано на платното; внезапно втурващи се  на улицата играещи деца; майки с колички; невнимателен или неправоспособен водач, който в последния момент ще ви затвори пътя, отнемайки предимство; нарушител, който навлиза в кръстовището при червен сигнал на светофара;  шофьор, най често възрастен,  който не  наблюдава огледалата за обратно виждане и започва завой наляво или в обратна посока без да е забелязал приближаващия отзад мотоциклетист /мотопедист/; внезапно появило се  дете - на велосипед, ролкови кънки, скейтборд, куче и много други  опасности. При висока скорост не можете да реагирате  и да предотвратите удар и падане.

Движете се с такава скорост, която  да  ви осигури спокойно, сигурно управление, което не налага рязко използване на спирачките. 


 Изпреварването

Опитите за изпреварване в участъци, където това е забранено с непрекъсната линия и пътни знаци, при интензивно насрещно движение, са опасни. Много мотоциклетисти нарушават правилата и преминават на минимална странична дистанция от изпреварваните от тях автомобили, като се стремят да не излизат от своята лента. Има опасност от отклоняване наляво и челен удар с насрещни автомобили, както за падане при съприкосновение с изпреварвания  или насрещния автомобил. Особено критично е, когато биват изпреварвани тирове и други едрогабаритни машини, които ограничават видимостта.

Започналото изпреварване на гладка настилка  с увеличена скорост може да завърши зле при попадане на мотоциклетиста внезапно на неравна настилка.Започвайте маневрата само ако сте сигурни, че участъкът пред вас е без опасни неравности.

След зимата по много пътища от валежите има изнесен, пясък, кал, малки камъчета на платното. В краищата на платното са се образували ивици пясък от разпръснатия  против заледяванията. Стремете се гумите да не стъпват на тези ивици, особено на завои, където мотоциклетът /мотопедът/ би се подхлъзнал и би последвало падане с тежки последици.  

Бъдете много предпазливи и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища  извън населените места. Често настъпват злополуки, когато автомобилът, който сте започнали да изпреварвате, внезапно предприеме  маневра - завой наляво,  и ви затваря пътя в последния момент. 

Помнете, че другите на пътя - водачи, пешеходци, не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите, в съчетание с  обичайно високата им скорост. Това води до критични ситуации и пътни злополуки. Водачите на автомобили започват маневри - завиване наляво или в обратна посока, с  погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет /в същата или в обратната посока/ е  достатъчно далече. Някои от водачите на автомобили не  поглеждат често в огледалата за обратно виждане  и дори не забелязват, че отзад ги застига мотоциклет, който започва изпреварване.

При изпреварване осигурявайте възможно по-голяма странична дистанция  от изпреварваното от вас превозно средство - автомобил, друг мотоциклет, мотопед, възрастен или дете на велосипед. Най-често велосипедистите пострадват при пътни злополуки при  следната ситуация: движейки се направо, те обръщат глава назад, за да видят приближаващото превозно средство, поради което несъзнателно рязко завиват наляво и попадат в опасната зона. 

Предимството 

Когато на кръстовище нямате предимство, изчаквайте достатъчно търпеливо преминаването на всички превозни средства, движещи по пътя с предимство. И обратно: когато вие сте с предимство, още преди кръстовището намалете скоростта  с готовност да реагирате, тъй като е голяма вероятността някой от изчакващите да потегли по-рано и внезапно да ви затвори пътя.

Също намалете скоростта и бъдете предпазливи, когато се движите направо  и имате предимство пред завиващи автомобили: много често главно възрастни шофьори, водачи на трактори и селскостопански машини, каруцари  започват завиване без да са се убедили достатъчно добре, че не създават конфликт с движещи се направо. Не забравяйте, че поради малките си габарити, макар със запален фар, мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването.   

 Преди да извършите маневра, включвайте достатъчно рано мигачите; не забравяйте, че сте по-трудно забележим в сравнение с автомобилите в интензивното движение. Винаги преди маневра се убеждавайте сигурно, че другите участници в движението са ви възприели и ще осигурят безопасното Ви преминаване. 

 Не преминавайте с висока скорост през кръстовища, въпреки че имате предимство зелен сигнал на светофара/. Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича  - винаги се намира пешеходец, решил да притича на червено, или шофьор на автомобил, който прибързано ще навлезе в кръстовището още на  жълт сигнал, преди зеления.

 

16 мар 2018

Близо 120 килограма нелегален тютюн е иззет при специализирана операция на полицията в Сливен

Спецакция по пресичане на нелегалната търговия с тютюневи изделия е осъществена през изминалата седмица на територията на квартал „Надежда” в град Сливен. Полицейски служители от участъка, обслужващ квартала, са проверили 186 автомобила, 239 лица, 8 търговски обекта и частни домове. Акцията е насочена главно в установяване на лица, занимаващи се с търговия на тютюневи изделия без изискуемия по закон бандерол. 
В хода на процесуално - следствени действия, извършени в два имота в квартала, полицейските служители са иззели чували със ситно нарязан небрандиран тютюн. 
Общото количество на иззетия тютюн е около 120 килограма. 
Уведомена е Районна прокуратура-Сливен.
Образувани са две досъдебни производства за престъпления по чл.234, ал.1 от НК.
Операциите по противодействие на незаконната търговия с тютюневи изделия по територията на ОДМВР-Сливен продължават.  

 

15 апр 2018

1221 нарушения на ЗДвП установени от служители на ОДМВР-Сливен

Глоби могат да се плащат на ПОС терминал в КАТ-Сливен

Продължават операциите по контрол и пътна безопасност, разпредени от директора на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков, на територията на сливенска област. Създадена е организация за завишен контрол на  по-голяма част от пътните участъци и особено на местата с повишена концентрация на пътни произшествия  в региона. Контролът е  по отношение на неправоспособните водачи, спазване  ограничението на скоростта, както и употребата на алкохол и наркотици. 
От 5 до 11 март екипи на „Пътна полиция” и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2365 автомобила и 2520 лица. Полицейските служители са констатирали 1221 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане. Със стационарните и мобилни камери са заснети 328 нарушения на скоростта. Издадени  са 271 електронни фиша. Само в Сливен за една седмица са заснети 155 нарушения, в Нова Загора са 99, Твърдица са 58 и 16 в Котел.  
За други нарушения са съставени 694 фиша. Актовете са 127. 
За неправоспособност са съставени 11 акта. Четирима са без винетен стикер. Трима водачи са санкционирани за управление след употреба на алкохол. 
9 водачи са установени да управляват след употреба на наркотици, за което са образувани досъдебни и бързи производства.
Иззети са 19 свидетелства за управление на МПС. За неплатени глоби са отнети 10.  

Тази седмица са предвидени специализирани операции по контрол на водачите за употреба на алкохол, наркотици и упойващи вещества.

„Пътна полиция”-Сливен уведомява гражданите, че от 12 март глобите, наложени с фиш, електронен фиш и наказателно постановление могат да се плащат на ПОС терминал в сградата на КАТ-Сливен, стая №11. 
При този вид плащане не се удържа такса и платената глоба веднага се отразява в Автоматизираната информационна система. 
Забележка: Плащането не важи за НП, наложени по Кодекса за застраховане.


13 мар 2018

Поздравление от Директора на ОДМВР-Сливен по случай Националния празник на Блъгария 3 март

Уважаеми съграждани и колеги,

Честването на Освобождението на България 3 март 1878 година, събира в едно родолюбието, възхитата и преклонението пред подвига на героите. Дата, която ни дава правото и самочувствието да се наречем свободни българи и връща държавата ни на картата на Европа.                      
На този ден почитаме героите от Априлското въстание, Шипченската епопея и всички, онези които са отдали живота си за свободна и суверенна България.
Идеалите на апостолите на българската свобода са живи. Нека помним заветите им и носим в сърцата си гордия български дух.

Дълбок поклон пред героите, дали живота си, за да бъдем свободни!


                             ДИРЕКТОР НА ОДМВР- СЛИВЕН
                             СТАРШИ КОМИСАР  ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ   

I

02 мар 2018

Криминалисти на РУ-Сливен разкриха престъпна схема за кражби в големи размери

Операцията е реализирана под наблюдението на прокуратурата; задържани са мъж и жена от София, извършвали кражби на маркови стоки от търговски обекти в цялата страната

Спецакцията е реализирана след проведено разследване на криминалисти на РУ-Сливен и планирани под надзора на Районна прокуратура-Сливен действия. В резултат на това В.М. /48 г./ и 49-годишната И.У били задържани в момент на кражба от търговски обект в град Сливен на различни артикули – предимно дрехи, на стойност около 3000 лева. Установено е, че дуото е разполагало с техническо средство, което им позволявало да свалят защитния механизъм, прикрепен към стоките. В хода на процесуално-следствените действия в багажника на автомобила , с който са се предвижвали, полицейските служители намерили множество вещи, обект на кражба по същата престъпна схема. Според събраните до момента данни, по идентичен начин двамата са извършвали кражби в цялата страна. Обект на престъплението били известни вериги за облекло, предлагали стоката си в големи търговски вериги.
Размерът на нанесените щети е в процес на установяване. В.М. и И.У. са криминално проявени за кражби. Наложена им е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” и са приведени  в ОЗ „Следствени арести”-Сливен.
 
По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което, под наблюдението на прокуратурата, продължава работата по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на двамата задържани.

26 фев 2018

Продължават арестите за разпространение на високорискови наркотични вещества в Сливен.

Криминалисти на ОДМВР-Сливен задържаха знакова фигура от криминалния контингент

При спецакция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“   на 20 февруари в казино в град Сливен е задържан 44-годишният Х.Х. При личния обиск в него е намерен и иззет плик, съдържащ 5 грама метамфетамин. Иззети са и други веществени доказателства, имащи отношение към престъпната дейност, извършвана от задържания. За случая е уведомена  Окръжна прокуратура-Сливен. Образувано е досъдебно производство за разпространение на наркотични вещества.  
Х.Х. е криминално проявен и осъждан. Първоначално му е наложена 24-часова полицейска мярка.  С прокурорско постановление Х.Х. остава в ареста за 72 часа. Предстои днес да бъде гледана мярката за постоянното му задържане.  

 

23 фев 2018

Криминалисти разбиха нарколаборатория в бургаското село Грозден

В операцията са участвали служители на ОДМВР-Сливен и РУ-Сунгурларе; задържани са петима

В резултата на оперативните действия на служители на РУ-Котел и ОДМВР-Сливен е реализирана спецакция по разкриване на нарколаборатория и задържане на лица, произвеждащи високорискови синтетични наркотици в бургаското село Грозден. Акцията е осъществена съвместно със служители на РУ-Сунгурларе към Областна дирекция на МВР - Бургас. На 21 февруари полицейските служители влизат в частен имот в селото, където установяват петима мъже в момент на производство на наркотици. Петимата са арестувани и отведени в РУ-Сунгурларе. В имота са извършени процесуално-следствени действия, при които полицейските служители установяват помещение, обособено като лаборатория. Иззети са множество предмети, вещества, съдове и прекурсори , необходими за производството на метамфетамин.  Иззети са и други веществени доказателства, имащи отношение към извършваната престъпна дейност. 
Задържаните са криминално проявените С.Т./20г./, И.Г./23г./, С.С./22г./ от град Сливен, 33-годишният Ж.К. от град Сунгурларе и 26-годишният Н.К. от село Грозден. 

Уведомена е Районна прокуратура-Карнобат. Образувано е досъдебно производство. Работата  по случая продължава.

 

22 фев 2018