МВР

ОД Сливен

 

Новини

Над 1000 нарушения на ЗДвП са установени за една седмица

За неправилно паркиране са съставени 128 фиша

От 11  до 17 февруари  на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.  
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2187 моторни превозни средства, и 2208 лица. Констатирани са 1088  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 370 нарушения на скоростта и 1 автомобил без застраховка Гражданска отговорност. Издадени са 313 електронни фиша за скорост и 1 електронен фиш за автомобил без застраховка. 
В поделенията на пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 86 фиша и са отнети 6 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 807 фиша. Актовете са 103. 
Установени са 9 неправоспособни водачи.  5 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като един е с над 1,2 промила. Трима са управлявали МПС след употреба на наркотици.
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 14.
В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 128 фиша за неправилно паркиране.

Осъществени с 4 операции по метода широкообхватен контрол – две в Сливен и една в Нова Загора и една в Твърдица, както и контрол в районите на питейни и увеселителни заведения. Завишен полицейски контрол на входните и изходни пътни участъци в малките населени места. 

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица занимаващи се с разпространение на наркотични вещества. 

Тази седмица се провеждат специализирани операции по пътна безопасност  по  установяване на нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм, както и ежедневен контрол на скоростта, употребата на наркотици и алкохол, правоспособност, застраховка Гражданска отговорност, спазване на предимство, сигнализация и маркировка. 

20 фев 2019

Полицейски служители разследват злоупотреби в банков клон в град Нова Загора

Задържана е 29-годишна служителка на банковия клон

Служители на РУ-Нова Загора и Главна дирекция „Национална полиция” разследват случай на злоупотреби с парични средства в особено големи размери, извършвани в банков клон в град Нова Загора. Работата по случая е започнала в края на миналата седмица след получени сигнали от клиенти на банката. Предприети са незабавни действия от служители на икономическа полиция в РУ-Нова Загора и ГДНП. В хода на проведените процесуални действия по разследване, в 29-годишна, служител на банковия клон, и в имотите, обитавани от нея, са намерени пари, вещи и предмети, имащи отношение към извършеното престъпление. На 18 февруари служителката е задържана за 24 часа. 
За случая е уведомена Окръжната прокуратура-Сливен. Образувано е досъдебно производство. На служителката е повдигнато обвинение. С прокурорско разпореждане й е наложена мярка „Задържане под стража“ за срок до 72 часа, предстои да бъде внесено искане за постоянна мярка за задържане. 

19 фев 2019

Голяма закрита лаборатория за отглеждане на канабис е разкирта от полицията в Сливен

Двама са задържани

При спецакция на криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР-Сливен на 12 февруари е разкрита лаборатория за отглеждане на канабис в офис помещение в сграда в центъра на град Сливен.
В хода на процесуално-следствените действия е установена лаборатория изцяло оборудвана и пригодена за отглеждане на канабис- изградени въздухопроводи, нагревателни лампи, вентилатори и други. Иззети са 556 засадени растения в саксии, които при полевия тест за реагирали на наркотичното вещество и 100 грама суха листна маса. На място в помещението са установени двама мъже на 39 и 30 години и двамата от град Сливен. Те са отведени и задържани в РУ-Сливен за 24 часа.
При последвалите действия в домовете и автомобилите на двамата задържани полицейските служители са намерили и иззели парични суми в лева и евро, както и други предмети, имащи отношение към престъпната дейност.
За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен. 
Образувано е досъдебно производство.   

13 фев 2019

Над 1000 нарушения по ЗДвП на водачи и пешеходци са установени за една седмица

Санкционирани са 122 пешеходци за неправилно пресичане

От 4  до 10 февруари  на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция”, главния секретар на МВР  и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков. Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2407 моторни превозни средства, и 2488 лица. Констатирани са 1080  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.

През седмицата е проведена специализирана операция по намаляване броя на пътните произшествия с пешеходци, поради неправилно пресичане и контрол на водачите за спазване на предимството на пешеходни пътеки.Общо на територията на ОДМВР-Сливен са санкционирани 122 пешеходци, пресичащи на неопределените за това места. Екипи на „Териториална полиция” и участъците към РУ-Сливен са съставили 75 фиша, в Нова Загора са 19, Твърдица 12, сектор „Пътна полиция” 16. Санкционирани са двама водачи, които въпреки присъствието на полицейския автомобил не са отдали предимство на пешеходна пътека. Операцията е предимно с превантивна и цели да заостри вниманието на водачите в районите на пешеходни пътеки и отговорността на пешеходците да пресичат само на определените за това места.
Анализът за пътния травматизъм с пешеходци за ОДМВР-Сливен отчита 25 пътни произшествия с участието на пешеходци през 2018 година с един убит и 25 ранени, като в едно пътно произшествие има едновременно двама пострадали пешеходци. През месец януари е регистрирано 1 произшествие с 1 пострадал пешеходец. Присъствието на  полицейски екип на местата с пешеходни пътеки гарантира спазването на предимство от водачите на автомобили, което не може да се каже за пешеходците. Санкционираните по време на операцията пешеходци са пресичали на опасни места без видимост и дори непосредствено пред служебните автомобили. Болшинството от тях не са съзнавали, че извършват нарушение. На нарушителите са съставени фишове, като глобата е в размер на 20 лева.
Освен за отнемане предимството на пешеходците и пешеходци пресичащи неправилно пътното платно полицейските екпи са извършвали контрол по паркиране и престой в районите на пешеходни пътеки, използването на обезопасителни колани, използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите и контрол по спазване на ЗДвП.

За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 251 нарушения на скоростта и 5 автомобила без застраховка Гражданска отговорност. Издадени са 330 електронни фиша за скорост и 5 електронни фиша на собственици на автомобили без застраховка.
В поделенията на пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 87 фиша и са отнети 5 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 830 фиша. Актовете са 91.
Установени са 4 неправоспособни водачи.  4 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като един е с над 1,2 промила. Трима водачи са управлявали след употреба на наркотични вещества.
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 12.
В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 128 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица занимаващи се с разпространение на наркотични вещества.

Тази седмица се провеждат специализирани операции по пътна безопасност  по  установяване на нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм, както и ежедневен контрол на скоростта, употребата на наркотици и алкохол, правоспособност, застраховка Гражданска отговорност, спазване на предимство, сигнализация и маркировка.

 

12 фев 2019

За по-малко от 24 часа криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършители на кражба и грабеж

В резултат на своевременните действия на криминалисти от РУ-Сливен са задържани извършители на кражба и грабеж. За по-малко от 24-часа след получаване на сигналите полицейските служители са установели и задържали 22-годишния С.С. и С.В. на 39 години. Двамата са криминално проявени за престъпления срещу собствеността и наркотични вещества. 
На 3 февруари, около 13,30 часа, в района на „Хамам баир“ в град Сливен, С.С. в съучастие с жена на 38 години са нападнали и отнели чантата на 74-годишен мъж. След задържането част от вещите са върнати на собственика. Започната е работа по досъдебно производство под надзора на  Окръжна прокуратура-Сливен. 
На С.С. е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража".
След получен сигнал на 5 февруари за кражба от  жилището на 44-годишен мъж в град Сливен е установен и задържан 39-годишния С.В., криминално проявен за множество кражби и притежание на наркотици. Около 13,30 часа той е проникнал в жилището на заявителя, през незаключен прозорец, и е извършил кражба на лаптоп и други вещи на стойност около 500 лева. Първоначално  С.В. е задържан за 24 часа. 
С прокурорско разпореждане той остава в ареста за 72 часа. 
Работата по документиране на престъпната дейност на С.С. и С.В. продължава от служители на сектор „Криминална полиция“ към РУ-Сливен. Pd

07 фев 2019

ОДМВР-Сливен: Над 1000 нарушения на ЗДвП са установени за една седмица

За неправилно паркиране са съставени 117 фиша

От 28 януари  до 3 февруари  на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.  
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2361 моторни превозни средства, и 1408 лица. Констатирани са 1016  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 483 нарушения на скоростта и 9 автомобила без застраховка Гражданска отговорност. Издадени са 470 електронни фиша за скорост и 9 електронни фиша на собственици на автомобили без застраховка. 
В поделенията на пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 126 фиша и са отнети 5 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 777 фиша. Актовете са 90. 
Установени са 3 неправоспособни водачи.  3 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като един е с над 1,2 промила. 
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 7.
В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 117 фиша за неправилно паркиране.

Осъществени с 2 операции по метода широкообхватен контрол – една в Сливен и една в Нова Загора, както и контрол в районите на питейни и увеселителни заведения. Завишен полицейски контрол на входните и изходни пътни участъци в малките населени места. 

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица занимаващи се с разпространение на наркотични вещества. 

Тази седмица се провеждат специализирани операции по пътна безопасност  по  установяване на нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм, както и ежедневен контрол на скоростта, употребата на наркотици и алкохол, правоспособност, застраховка Гражданска отговорност, спазване на предимство, сигнализация и маркировка. 

 

05 фев 2019

Димитър Величков: През 2019 година ще работим по запазване на тенденцията за намаляване на регистрираните престъпления и добрите практики и резултати по отношение на пътнотранспортния травматизъм

Планирани са редица операции по противодействието на наркоразпространението, пътната безопасност и засилено полицейско присъствие в малките населени места и проблемни региони в областта

ОДМВР-Сливен започва новата година в условията на значително спокойна оперативна обстановка. За месец януари и четирите районни управления - Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица  отчита намаляване на регистрираните престъпления спрямо същия период за миналата година. Данните за дейността на полицията в Сливен бяха изнесени днес на месечния брифинг от ръководството на Областната дирекция на МВР. Данни за дейността си през месец януари представи и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на неселението” в град Сливен. 
Като цяло няма промяна в структурата на престъпността. Спад се отчита при кражбите и грабежите. За месец януари в РУ-Сливен са регистрирани  40 престъпления срещу собствеността, с 5 по-малко от януари 2018; в РУ-Котел са регистрирани 14 престъпления, за януари 2018 те са били 22; за  РУ-Твърдица са 16, спрямо 24 за 2018 година. Завишение се отчита при установените общоопасни престъпления, като  водачи употребили алкохол или наркотици, притежание и употреба на наркотични вещества. Засилена е дейността на полицията по отношение на установяване и задържане на лица, занимаващи се с производство и разпространение на наркотици. При операции по линия „наркотици” са задържани лица за разпространение със значителни количества марихуана и метамфетамин. Специализираните операции по тази линия продължават  през месец февруари и до края на годината. 
Добри резултати се отчитат при съвместните операции с Дирекция „Жандармерия” и РДГ-Сливен. При операция „гори” само на територията на РУ-Колел са установени 66 кубика незаконна дървесина. Образувани са бързи и досъдебни производства за редица случаи на незаконен  добив на дърва от горския и други фондове в Котел, Нова Загора, Твърдица. 
Планират се операции с  Зонално жандармерийско управление в Бургас и Тактическото звено за бързи действия към ОДМВР-Сливен по противодействие на конвенционалната престъпност, опазване на посевите от престъпни посегателства, опазване на обществения ред и пътна безопасност. Директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков отбелязва, че съвместните действия и насищането с полицейски дейности и присъствие в малките населени места и проблемните райони е една от добрите практики, която дава положителен резултат при понижаване на броя на извършените престъпленията. 
Продължават срещите с кметовете и работата на мобилните екипи. 
Продължават действията на полицейските служители по превенция на телефонните измами. По разпореждане на старши комисар Величков всеки постъпил сигнал за опит за такъв вид измама се посещава от униформени служители, провеждат се разяснителни беседи, правят се срещи с ръководствата на банки, за по-голяма бдителност при теглена на големи суми. В началото на януари са задържани двама за съпричастност към телефонна измама в Котел, като парите и ценностите са иззети и върнати на собствениците. 
Осъществяват се специализирани операции по различни направления, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция” и главния секретар на МВР, като и по инициативи на ръководството на ОДМВР-Сливен. Провеждат се операции в нощните заведения за спазване на пропускателния режим, разпоредбите на Общината, продажбата на алкохолна на непълнолетни и други. 
Продължават проверките на училищните автобуси. Извършват се проверки по линия „Акцизи” и контрол на лица от криминалния контингент. Остава завишена патрулната дейност за установяване на лица разпространяващи наркотици и на водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. 
По отношение на пътния травматизъм ОДМВР-Сливен започва новата година без жертви на пътя. По данни на сектор „Пътна полиция” за януари са станали 8 тежки ПТП без загинали с 12 ранени. За същия период на миналата година е имало 7 тежки ПТП с 2 загинали. Завишава се административнонаказателната дейност. От началото на януари за нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховане са съставени 360 акта и 2751 фиша. Служители на РУ-Сливен, Териториална полиция и Пътна полиция работят по санкциониране на неправилно паркирали водачи на автомобили, като в централната част на града, така и в жилищните райони. В РУ-Сливен постъпват множество сигнали от граждани за неправилно паркиране, като по всички се взима отношение и нарушителите се санкционират.  
През месец януари екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” -Сливен са ликвидирали  99 произшествия, като за същия период на миналата година те са били 59. Възникналите пожари са 69, като нанеслите преки материални загуби са 20. Извършени са 30 спасителни и помощни дейности. Постъпило е едно лъжливо повикване. Всички излизания на екипите са 100. При пожар са спасени 5 граждани, един е загинал.  
В хода на превантивната и контролна дейност са проверени 125 обекта, връчени са 33 разпоредителни документа, съставени са 3 акта. 
РДПБЗН-Сливен продължава работа по разяснителната кампания за осигуряване на пожарна безопасност през есенно-зимния период. Усилията на служителите са насочени към най-уязвимите групи –деца и пенсионери. През месец януари са проведени занятия в учебни и детски заведения, където децата се запознават  с правилата за пожарна безопасност и пожарната техника. Проведени са срещи в пенсионерските клубове. На срещите се предоставят брошури с основни правила за боравене  с битова техника, подобряване на сигурността на ел.инсталацията в домовете и мерки за пожарна безопасност.  

 

04 фев 2019