МВР

ОД Сливен

 

Новини

Продължава съвместната операция на жандармерия и полиция в селата от община Сливен

Четири екипа от служители на ЗЖУ-Бургас и РУ-Сливен са извършили 
обходи и проверки в квартал „Надежда“ и селата, обслужвани от участъци „Петолъчка“ и „Запад“. На 10 и 11 декември екипите са проверили 196 лица, 126 автомобила, извършен е контрол на криминално проявени и лица, склонни към извършване на противоправни деяния. Съставени са 12 акта и 30 фиша за нарушения на ЗДвП. В хода на операцията служителите са се отзовали на 4 сигнала за междусъседски скандали в квартал „Надежда“, на участниците са съставени протоколи за предупреждение. 
Операцията е с цел опазване на обществения ред и противодействие на конвенционалната престъпност в малките населени места. Разпредена е от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков, осъществява се съвместно със сили на Дирекция „Жандармерия“ и ще продължи до края на годината. 

 

12 дек 2018

ОДМВР-Сливен отчете дейността си през изминалия месец

„Месец ноември беше изключително динамичен за дирекцията по отношение на проведени срещи и събития” каза директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков на редовния месечен брифинг, проведен днес в сградата на областната дирекция. Той представи данни за дейността през изминалия месец, като някои от тях бяха обобщени от началото на годината. На въпроси на журналисти отговаряха началниците на райони управления Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Данни за натовареността на екипите и превантивната дейност на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” представи началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност” главен инспектор Иван Георгиев.
Старши комисар Димитър Величков обърна внимание на проведената в началото а месеца среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и кметове на общини и населени места в област Сливен, като я нарече ползотворна по отношение взаимодействието и добрата работа с местната власт. От своя страна, в рамките на месеца, директорът на ОДМВР-Сливен проведе срещи с кметове на общините Сливен, Твърдица и Нова Загора, на които се обсъдиха идеи за подобряване на средата на сигурност и дейността на мобилните екипи. Проведена беше среща с ръководството на Зонално жандармерийско управление-Бургас, на която се обсъдиха съвместните действия и бяха планирани операции на територията на ОДМВР-Сливен до края на месец декември, като идеята е да се осигури полицейско присъствие в отдалечените и слабо населени места в региона. 
През изминалия месец се отчита намаление на регистрираните престъпления и повишаване процента на разкриваемост. В РУ-Нова Загора са регистрирани 28 престъпления с 11 по-малко от същия период на миналата година. Данните от анализа за дейността на районното управление  сочат, че броят на разкритите престъпления запазват стабилитет спрямо същия период на милата година. Отчита се много добро взаимодействието с кметовете и мобилните групи при навременната реакция на сигнали в малките и отдалечени населени места на община Нова Загора. В РУ-Котел се отчита повишаване на процента на разкриваемост. От регистрираните 14 престъпления през месец ноември 13  са разкрити. Проведени са 14 специализирани операции по противодействие на конвенционалната престъпност, незаконната миграция и пътната безопасност. В РУ- Твърдица са регистрирани 20 престъпления от тях 18 са разкрити, по 2 се работи в рамките на досъдебното производство. В районното управление отчитат завишаване на административнонаказателната дейност и намаляване на пътните произшествия. 
Като цяло за ОДМВР-Сливен от началото на годината се наблюдава спад при регистрираните престъпления, като най-значителен е при кражбите, грабежите и измамите.
Добри резултати са постигнати при престъпленията, свързани с разпространението на наркотични вещества и незаконната търговия с тютюневи изделия. От 1 януари до 29 ноември при специализирани операции са иззети 7 кг. марихуана и повече от 342 000 къса цигари без бандерол и 270 килограма тютюн. 
Главен инспектор Димитър Кикьов началник на РУ-Сливен представи данни, по зададен въпрос от журналисти, за дейността по отношение Закона за защита от домашното насилие. Това е закон, по който се осъществява ефективен контрол от служителите на РУ-Сливен, каза той и отбеляза, че при необходимост  се издават заповеди за незабавна защита, което става в рамките на 24 часа от постъпване на сигнала.  Заявленията се подават в съда или до полицейските органи. От началото на 2018 година за Сливен са издадени 24 заповеди за незабавна защита, с решение на съда има издадени 19 заповед за защита и 4 прекратени. Под закрила са били 39 жени, 10 деца и 4 мъже, като в една заповед може да фигурират повече от едно лице. В РУ-Сливен са образувани 3 досъдебни и 6 бързи  производства за нарушаване на заповед за защита, като 7 от тях са с мнение за предаване на съд. 
Друг проблем, по-който работи РУ-Сливен, каза Кикьов, са злоумишлените обаждания на телефон 112.  Той даде за пример случай от 29 ноември за подаден недействителен сигнал на телефон 112 от мъж на 40 години, криминално проявен, от град Сливен. Той е отведен в районното управление и му е съставен акт по Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер. Предвид на това, че има данни за извършено престъпление по чл. 326 от НК, след приключване на проверката по случая материалите ще бъдат докладвани на Районна прокуратура -Сливен. Димитър Кикьов обърна внимание на това, че телефон 112 трябва да се използва само по предназначение, а за лица които не го ползват по предназначение глобата е от 200 до 1000 лева, за подадени на неверни или заблуждаващи съобщения  законът е предвидил глоба от 2000 до 5000 лева и за случаите, в които са мобилизирани ресурси на служители за спешно реагиране – полиция, пожарна, спешна помощ, глобите са от 10000 до 20000 лева. От началото на годината в РУ-Сливен са съставени 18 такива акта, издадени са 16 наказателни постановления с общ размер на глобите 6300 лева, като 2 от случаите са докладвани на Районна прокуратура-Сливен. 
По отношение на пътнотранспортния травматизъм в ОДМВР-Сливен продължава тенденцията по намаляване на тежките пътни произшествия. Продължава  повишаването  на административнонаказателната дейност, като процентът на завишаване е 25 при актовете и 56 процента при електронните фишове. От началото на годината са установени 148 водачи, употребили наркотични вещества. Като цяло установените водачи, употребили наркотици и алкохол са с 14.6 % повече в сравнение с миналата година. 
РДПБЗН-Сливен представи брошури във връзка с пожарната безопасност през отоплителния сезон. Материалите се предоставят на населението със съдействието и партньорството на местната власт, МТСП, читалищата, пенсионерските клубове и структурите на МВР на територията на областта. Превантивните мерки са предприети поради факта, че при битови пожари на територията на страната са загинали 32 души и 30 са пострадали при общо 150 пожара. На територията на област Сливен няма загинали и пострадали. През месец ноември екипите са реагирали на 108 произшествия. От тях 12 пожари със загуби, 13 без загуби и 19 технически помощи. 4 пожара са от късо съединение в ел.инсталацията и 7 в комини на жилищни сгради. 
В заключение може да се каже, че към момента оперативната обстановка на територията на ОДМВР-Сливен е спокойна. Планираните и разрешени протестни действия протичат спокойно и без провокации и ексцесии. 
Планирани са действия по осигуряване на добър обществен ред и пътна безопасност по време на предстоящите празници през месец декември. 

30 ное 2018

Димитър Величков: Взаимодействието и добрата комуникация с местната власт е правилният начин да осигурим добър обществен ред и сигурността на хората

Директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков се срещна днес с кмета на град Нова Загора Николай Грозев  и кметове на населените места в общината. На срещата присъстваха главен инспектор Стефан Борисов началник на РУ-Нова Загора, началниците на Охранителна и Криминална полиция към районното управление в града и  началниците на сектори  „Противодействие на криминалната престъпност” и „Противодействие на икономическата престъпност” към ОДМВР-Сливен. 
Тези срещи са най-вече да обменим идеи за подобряване на съвместната ни работата, каза старши комисар Величков, тъй като кметовете са най-близо до проблемите на хората, познават настроенията и нагласите, което е полезно при координиране на действията на полицейските сили, така че да бъдат насочени към местата, където ще са максимално ефективни. „Аз искам лично да се убедя, че всеки един от вас познава своя полицейски инспектор и поддържа с него ежедневен контакт. За мен е важно да има диалог, за да може своевременно да отстраним възникналите проблеми в работа ни, а добрите практики да ги продължим”, каза още Величков.  
Той допълни, че е запознат с факта за невъзможността във всяко населено място да има полицейски представител, затова с възможните сили и средства и съвместно с жандармерията все по често се осъществяват специализирани операции в малките и отдалечени населени места. В тази връзка е и инициативата на МВР за създаване на мобилните екипи, която се реализира от началото на месец април на територията на цялата страна, и цели да се засили полицейското присъствие и хората, живеещи в тези райони, да се чувстват по-сигурни.  
Кметът на Нова Загора Николай Грозев приветства инициативата, като я нарече перфектна, и отбеляза, че тепърва ще се виждат  положителните резултата от нея. 
Освен работата на мобилните екипи на срещата се обсъдиха  проблеми, свързани с пътната безопасност и полицейската работа при отзоваване на сигнали. 
Кметовете на селата, през които  преминава пътят от град Нова Загора към „ТЕЦ Марица изток ІІ”, настояваха за засилено присъствие на Пътна полиция, което да гарантират спазването на ограниченията на скоростта в населените места. Старши комисар Величков обясни, че от страна на дирекцията са направени съответните постъпки за обезпечаване на сектор „Пътна полиция” с допълнителна техника, която да бъде използвана в натоварените и опасни пътни участъци в областта и със съответните предписания за изграждане на изкуствени неравности в населените места.   Засилена е административно наказателната дейност, контролът по пътна безопасност е ежедневен, разпоредени са задължителни проверки на водачите на училищните автобуси, които превозват децата от селата, каза още Величков. 
По отношение на полицейската работа и въпроси на кметовете, свързани с правомощията на служителите при отзоваване на сигналите за силна музика, битови скандали, междусъседски конфликти, установяване и задържане на извършители, старши комисар Величков беше категоричен, че полицейският служител трябва да подхожда към съответната ситуация с правилна преценка на фактите и обстоятелствата за да съумее да изпълни задълженията си. „Полицейският служител респектира с  поведението си, със съзнанието,  с познаване на нормативните документи, само така той може да приложи закона”, каза още той.  
Дискутираха се въпроси от проведената среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов в началото на месеца, касаещи увеличаване на числения състав на полицейските служители и възможността за нови автомобили за районното управление в Нова Загора. Димитър Величков уточни, че от началото на годината на работа в полицейското управление са назначени 10 нови служители, назначени са също и сътрудници по охраната, които от своя страна ще освободят униформени служители, които ще излязат до работят по охрана на обществения ред. „Ще направим всичко по силите си, за да гарантираме сигурността на гражданите и да посрещнат спокойно предстоящите коледни и новогодишни празници.” каза в заключение старши комисар Величков. 

29 ное 2018

Специализирани операции и ежедневен контрол по пътна безопасност

От 21 до 30 ноември е в ход третата кампания от акция „Зима” - „Безопасно шофиране през зимата” ​

От 19 до 25 ноември  на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков и в рамките на национална кампании „Зима”. Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 1867 моторни превозни средства, и 1712 лица. Констатирани са 651  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.През изминалата седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 223 нарушения на скоростта.Издадени са 220 електронни фиша. В поделенията на пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 178 фиша и са отнети 5 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 470 фиша. Актовете са 136.
Установени са 7 неправоспособни водачи.  3 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства.
Четирима водачи са употребили наркотични вещества.
Отнети са  шофьорски книжки за употреба на алкохол и наркотични вещества, 4 за нередовна застраховка Гражданска отговорност . Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 14.
През седмицата са проведени  5 операции по метода широкообхватен контрол – две в град Сливен и две в Нова Загора, 6 в рамките на акция „Зима”  в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.
От 21 ноември се провежда третата кампания в рамките на акция „Зима” – „Безопасно шофиране през зимата”. Водачите ще бъдат проверява основно за оборудването на автомобила за движение през зимата . От Пътна полиция напомнят, че грайферът на гумите трябва да бъде 4 мм и нагоре или подходящи за зимни условия.  Ще се проверява за редовни документи, валидна  застраховка  Гражданска отговорност, употреба на алкохол, упойващи вещества и правоспособност.Контролната дейност е насочена към установяване на нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм. Акцията ще продължи до 30 ноември.
В ОДМВР-Сливен са предвидени действия по ежедневен контрол на скоростта, спазване на предимство, сигнализация и маркировка. Продължава контролът в малките населени места и общински пътища.

28 ное 2018