МВР

ОД Пазарджик

 

Новини

Ученици в 9-ти клас гостуваха на полицаите от РУ-Пазарджик

То е част от Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", изпълнявана съвместно от Окръжен и Районен съд - Пазарджик и ПГИМ

Деветокласници от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в областния град, заедно със своя педагогически съветник посетиха Районното управление в гр. Пазарджик. Техни домакини бяха служителите от сектор „Охранителна полиция”.  Инспектор от  Детска педагогическа стая им разясни възпитателните мерки налагани на деца при противообществени прояви и им разказа за местата, където се прилагат. Тийнейджърите видяха местата за задържане на пълнолетни и непълнолетни лица, оперативната дежурна част. Полицейски и младши-полицейски инспектори ги запознаха с основната дейност на униформените полицаи по опазване на обществения ред и борбата с престъпността. Разговорът завърши с демонстрация на полицейско оборудване, което съвсем основателно предизвика огромен интерес сред младежите.     

Мероприятието е пример на изключително доброто и ефективно  взаимодействие между органите на МВР и представителите на съдебната власт в Пазарджик по линия на превенцията. То е част от Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", изпълнявана съвместно от Окръжен и Районен съд - Пазарджик и ПГИМ

14 фев 2018

Криминалисти от ОДМВР-Пазарджик проведоха успешни акции по противодействие на наркоразпространението

При успешни реализации в рамките на изминалата седмица служителите от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик задържаха двама мъже за разпространение на наркотични вещества. Процесуалните действия са извършени под наблюдението на прокурори от Окръжната прокуратура в областния град. При първия случай криминалистите извършили немалка по обем оперативна работа и така попаднали в дирите на криминално проявения Т.З.-34г. от пазарджишкото село Братаница. Станало ясно, че той е дилър на синтетични наркотици за територията на областния град и близките населени места. През изминалия уикенд екипите от сектора пристъпили към извършване на специализирана полицейска операция. В хале намиращо се в бившия стопански двор на село Братаница  Т.З. бил заловен. По време на задържането той оказал яростна съпротива на полицейските служители и дори опитал да се отърве от намиращата се в него дрога. Въпреки това в якето му е открито полиетиленово топче съдържащо бял прах, който реагирал положително на амфетамин. Проведен е и допълнителен оглед, при който в парково пространство криминалистите открили и второ топче също съдържащо амфетамин. Така общото количество на намерения наркотик възлиза на близо 24 грама. Т.З. е задържан първоначални за срок от 24 часа, но прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик удължил срока на ареста му със 72 часа. Внесено е искане от страна на прокуратурата в Окръжния съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“

Аналогичен е и случая с 28-годишния С.Р. от Пазарджик. На улица в центъра на областния град той бил спипан от служители от сектора с пакетче-тип спейсбек, съдържащо амфетамин. Последвало претърсване в къщата обитавана от младия мъж, където са открити още близо 22 грама от същата по вид дрога, както и електронна везна използвана за незаконната търговия. Наркодилърът е задържан първоначално за срок от 24 часа, но по-късно мярката му е удължена от прокуратурата със 72 часа. След внесено искане в Окръжния съд в Пазарджик спрямо С.Р. е взета най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.               

13 фев 2018

82-ма стажанти от Дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Национална полиция“ тържествено се заклеха да спазват Етичния кодекс на държавните служители в МВР

Това стана на специална церемония днес в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. На събитието присъстваха г-н Петър Моллов – съветник на Министъра на вътрешните работи, комисар доц. д-р Валентин Чочев – заместник-ректор на Академията на МВР, г-н Петър Белчев- заместник областен управител на Пазарджишка област, комисар Ивайло Тишев – заместник-директор на ОДМВР-Пазарджик, комисар Стоян Зайков – директор на ЦСПП-Пазарджик. В полицейския център бяха дошли много роднини и близки на завършващите полицаи.  

С днешното полагане на клетва приключва първоначалната професионална подготовка на стажантите от Дирекция „Жандармерия“. През това време те са придобили знания и умения по правни дисциплини, тактическа, стрелкова, физическа и психологическа подготовка. След кратко въвеждане от опитни и обучени наставници те ще изпълняват реални полицейски правомощия в зоната за отговорност на Зонално жандармерийско управление-София. От представителите на политическото и професионалното ръководство на МВР жандармеристите получиха пожелания за успехи в нелеката си професионална дейност, за здраве и спокойствие в семействата си. заместник-ректорът комисар доц. Валентин Чочев   и директорът на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков връчиха награди на стажантите постигнали отличен успех в своето шестмесечно обучение.

Водосвет за здраве на всички присъстващи отслужи епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит, заедно със свещеници от епархията.  

 

05 яну 2018

Трима столичани са задържани във връзка с разследване на въоръжен грабеж на бюро за международни парични преводи във Велинград

 Както вече съобщихме миналата седмица на 13 декември около 09.30ч. бил подаден сигнал от бюро за парични преводи във Велинград чрез паник-бутон от охранителната система на обекта. От своя страна охранителната фирма незабавно подала информация за случая и в РУ-Велинград. Пристигналите на мястото служители на полицейското управление установили, че неизвестен мъж е влязъл в офиса, заплашил с пистолет 39-годишната служителка и отмъкнал сумата от оборота в размер на 15000 лева и 5000 евро. За работата по случая незабавно бил сформиран екип от криминалисти при  ОДМВР-Пазарджик и РУ-Велинград. Към тях се присъединили и колегите им от сектор „Грабежи“ при отдел „Криминална полиция“ в ГДНП. В резултат на упорита денонощна работа не след дълго оперативните служители попаднали в дирите на извършителя. Оказало се, че това е  27-годишният Д.С. от София. Мъжът е криминално проявен, осъждан като извършител на кражби и грабежи. Заедно с него са заловени и съучастниците му Ф.В.- 24г. и А.Д.- 35г., също жители от столицата. Тримата подготвили грабежа внимателно, проследили начина на работа на бюрото, на служителката в офиса, използвали различни автомобили за придвижването си. В хода на разследването са извършени претърсвания на три адреса в София. Там са открити неголямо количество суха марихуана, два газови пистолета, парична сума в евро, множество мобилни телефони и SIM карти. Всички действия са извършени под наблюдението на прокурор от Районната прокуратура във Велинград. Арестът на основния извършител на дръзкото престъпление Д.С. е удължен със 72 часа. Работата по документиране престъпната дейност на „триото“ продължава.  

22 дек 2017

Шофьор от велинградското село Драгиново е задържан след като не спрял за проверка и блъснал два служебни автомобила

Случката се разиграла тази нощ около 03.00ч. на централния булевард във Велинград. Автопатрул при местното полицейско управление засякъл джип „Чероки“ движещ се с висока скорост. Униформените подали сигнал на водача да спре със светлинна и звукова сигнализация на служебния автомобил, но той не се подчинил и продължал. Полицейският екип тръгнал след него, като на помощ пристигнал и втори автопатрул. Изведнъж мъжът рязко спрял возилото, тръгнал с пълна газ на заден ход и блъснал намиращите се зад него служебни „Опел Астра“ и „КИА“. След минути униформените засекли джипът ударен във вратата на гараж и изоставен. При последвалите издирвателни и заградителни действия е задържан собственикът на джипа М.Б.-33г. от велинградското село Драгиново. Спрямо него е образувано полицейско производство. За радост при инцидента няма пострадали полицейски служители или граждани.               

22 дек 2017

Чужди граждани са задържани в района на жп гара - Септември

28 чужденци, по първоначални данни сирийски граждани, са задържани тази нощ в района на жп гара - Септември. Около 2.30 часа полицейски служител от Дирекция „Жандармерия“, който охранявал района на гарата, извършвал обход на периметъра. Преминавайки покрай международен товарен влак, спрял за претоварване, той чул човешка реч от единия от вагоните. Вагонът бил без нарушения на пломбажните въжета и митническите пломби. Униформеният незабавно подал сигнал на колегите си от РУ - Септември. Така било установено, че в този вагон пътуват незаконно пребиваващи на територията на страната ни чужденци. Извадени са общо 28 човека – мъже, жени и деца, всички без валидни документи за самоличност.

На място са изпратени и екипи на група „Миграция“ при ОДМВР - Пазарджик, които са започнали работа с чужденците. Пристигнал е и екип на „Спешна помощ“, който е извършил първичен медицински преглед на всички. Особено внимание е обърнато на децата, тъй като са на възраст между 1 и 17 години.

Полицейските служители са извършили и щателна проверка на цялата влакова композиция и други хора не са открити.

Днес чуждите граждани ще бъдат транспортирани в специализиран дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“. Работата по случая продължава.   

         

20 дек 2017

Полиция и пожарна с превантивни мерки за спокоен 8-ми декември !

ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик са извършили проверки на питейни и увеселителни заведения

В навечерието на 8-ми декември служителите от Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик са предприели мерки за нормалното протичане на студентския празник. Още през месец ноември инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол” са извършили проверки на хижи,  хотели, ресторанти и други питейни и увеселителни заведения, в които ще празнуват студентите. По време на инспекциите на територията на курортните комплекси във Велинград, „Свети Константин”, „Цигов Чарк” и Юндола, в градовете Пазарджик, Панагюрище, Стрелча, Белово в селата Равногор, Варвара и Семчиново не са открити сериозни нарушения на изискванията за пожарна безопасност. Обърнато е внимание на представителите на охранителните фирми и звената за самоохрана в районите на провеждане на тържествата за засилен контрол и прецизен пропускателен режим. В навечерието на празника, както и непосредствено след него по основните пътни артерии ще има засилено присъствие на екипи от „Пътна полиция” и „Охранителна полиция”.

Чести ще са проверките за шофиране след употреба на алкохол или упойващи вещества, неправоспособни водачи и технически неизправни МПС. И през тази година в мероприятията за осигуряване на обществен ред на територията на Пещера съвместно с автопатрулите от месното полицейско управление ще се включат и мобилни екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив.     

 

 

Препоръки на „Пътна полиция“-ГДНП за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември :

 

Иди на празника с обществен транспорт, с такси или намери кой да шофира!

 

Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара и  да те върне от купона.

 

До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

 

Ако празникът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

 

 Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

 

Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.

 

Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!

 

Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.

 

Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник. 

 

Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй и че липсата на обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.

 

Никога не шофирай пил или дрогиран!

 

Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици,  някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.

 

Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

 

Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.

 

Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

 

Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.

 

Ако твоят шофьор управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.

 

След купона починете и тогава отпътувайте обратно!

 

Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя. 

 

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

 

На всички студенти Ръководството на ОДМВР-Пазарджик пожелава весел, щастлив и безгрижен 8-ми декември !

06 дек 2017

Регионалният щаб за Пловдив, Пазарджик и Смолян проведе заседание под ръководството на заместник-министър Стефан Балабанов

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка полицейски патрули и служители на пожарните служби са разпределени в районите на големите водоеми в трите области; осигурено е постоянно наблюдение над уязвимите обекти

В съответствие с взетите превантивни мерки на заседанието на Националния щаб, проведено снощи в Министерството на вътрешните работи и ръководено от министър Валентин Радев, днес ръководни служители на МВР поеха управлението на щабовете в области с прогнозна оценка за обилни валежи и силни ветрове. Заместник-министър Стефан Балабанов проведе заседание в регионалния щаб, ситуиран в Пазарджик, който обхваща областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. В него взеха участие директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, директорите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев и комисар Иван Панайотов,  областният управител Стефан Мирев и заместник-областния управител  Йордан  Кожухаров,  началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Иван Дончев.

В резултат на предприетите действия през изминалата нощ са уведомени всички кметове на общини и населени места за създадената организация. Дадени са указания да се определят персонални отговорници от общинските администрации за всички големи и по-малки язовири, речни корита, основни пътища. Електроразпределителното дружество за трите области е потвърдило готовност за осигуряване на допълнителни дежурни групи за отстраняване на евентуални аварии по електропреносната мрежа в трите области. За следене нивата на най-големите язовири има определени полицейски патрули, както и служители на пожарната. Всички съоръжения имат достатъчно свободни обеми и могат да поемат достатъчно количества водни маси при обилни валежи. През няколко часа събраната информация се обобщава в дежурния център за трите области, ситуиран в ОДМВР- Пазарджик. Освен възможността за подаване на сигнали на телефон 112 е открит и допълнителен телефон за възникнали проблеми в трите региона -  0888 481 353.  

01 дек 2017