МВР

ОД Пазарджик

 

Новини

Модерна и автономна наркооранжерия бе разкрита в брациговското село Козарско

Акцията е проведена от служители на участъка в Брацигово и Районното управление в Пещера под надзора на прокуратурата

Закрита оранжерия за отглеждане и последваща обработка на марихуана бе открита при специализирана полицейска операция проведена от служители на полицейския участък в Брацигово и Районното управление в Пещера под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик. В петък полицейските екипи атакували имот намиращ се в брациговското село Козарско. В него те открили масивна двуетажна промишлена сграда. Вътре органите на реда се натъквали на обособена високотехнологична автономна оранжерия за отглеждане на марихуана, като и помещения оборудвани за последващата и преработка. По време на претърсванията са открити 2324 растения от рода на конопа в различен стадии на развитие, като част от тях били под формата на разсад, а други на зрели растения.  Иззети са и близо 9 килограма зелена листна маса. Наркооранжерията е от закрит тип, оборудвана е по всички изисквания за отглеждане на марихуана. Обособени са системи за контрол на температурата и влажността на въздуха, за вентилация на помещенията, използвани са препарати за стимулиране на растежа и обогатена почва. В някои от стаите били обособени места за дробене и сушене на зелената листна маса и подготвянето и за дистрибуция. За максимална автономност на нелегалното предприятие в приземен етаж е обособена мини електроцентрала състояща се от три мощни дизелови електрогенератора за производство на електричество. Открити са и 20 пластмасови съдове с вместимост от по 1000 литра всеки, повечето от които пълни. Те били използвани за съхранение на дизеловото гориво използвано при работата на генераторите. На мястото за срок от 24 часа са задържани ползвателите на имота – 58-годишен мъж от Хаджидимово и 24-годишен от Бургас. Малко по-късно двамата обвиняеми са били задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. По искане на Окръжна прокуратура – Пазарджик съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Действията по разследването продължават, води се досъдебно производство.


27 юли 2021

Месо и месни продукти с изтекъл срок или без етикети са открити при полицейска акция

В проверките са взели участие и инспектори от ОДБХ

Голямо количество месо и месни продукти са под възбрана след акция на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик. В реализацията и са взели активно участие и инспектори от Областта дирекция „Безопасност на храните“ . Вчера съвместните екипи извършили проверка на склад намиращ се в промишлената зона на Пазарджик. Помещението е стопанисвано от частна фирма и е специализирано в извършването на търговия с храни от животински произход .Вътре били открити 205 килограма бекон с изтекъл срок на годност. Намерени се и в разфасовки от близо 3600 килограма пилешки фенер, които били неетикетирани и негодни за консумация. Всички количества за поставени под възбрана от инспекторите от ОДБХ.  Дадено е предписание за унищожаването им.


21 юли 2021

Специализирана полицейска операция на територията на гр.Пещера

В полицейските действия са включени екипи на различни структури на МВР и държавни контролни органи

Специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред и спокойствие на гражданите се проведена вчера на територията на гр.Пещера. В нея взеха участие служители от районните управления в Пещера, Пазарджик, ОДМВР-Пазарджик, сектор „Специализирани полицейски сили“ и сектор „Специализирани тактически действия“ при ОДМВР-Пловдив, жандармеристи от Зоналните жандармерийски управления в Пловдив и Кърджали при ГДЖСОБТ. Тя стартира рано сутринта и нейният обхват бе насочен в района на пещерския квартал „Луковица“ и периметъра около него. В по-късен етап в проверките се включиха и представители на Дирекция „Безопасност на храните“, Дирекция „Инспекция по труда“, Националната агенция за приходите и Регионалната здравна инспекция.

По време на полицейските действия за извършени проверки на 914 лица и 655 моторни превозни средства. Засечени са четирима водачи управляващи автомобилите си след употреба на алкохол в границите между 1.26 и 3.05 промила. Установен е случай на използване на неистинско свидетелство за управление на МПС, два на нерегламентирано присъединяване към водопреносната мрежа. Проверяващите са заловили мъж притежаващ метамфетамин, както и друг съхраняващ алкохол без бандерол. По случаите са образувани 10 досъдебни производства. Униформените са съставили общо 52 акта и 34 фиша за установени нарушения по Закона за движение по пътищата, Кодекса за застраховането, Закона за българските лични документи. Връчени са 101 електронни фиша на водачи извършили нарушения. Съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи за срок до 24 часа са задържани 11 лица.

Съвместно с инспектори от ОБДХ, НАП, ДИТ, РЗИ са проверени 14 търговски обекта, при които са установени нарушения и компетентните институции за взели отношение. Комплексните действия на полицейските органи ще продължат на територията и на други населени места в областта.


15 юли 2021

В резултат на предприети професионални полицейски действия е предотвратено разрастването на скандал в квартал в гр. Пещера

Екипи на полицейското управление в Пещера и ОДМВР-Пазарджик работят по изясняване на случай на грубо нарушаване на обществения ред в пещерски квартал. Процесуалните действия се извършват под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. Снощи около 23.00 часа e получен сигнал за сбиване в квартал „Луковица“, според данните имало пострадали. Незабавно са насочени полицейски и медицински екипи. На място служителите на реда установили, че стара вражда между две групи от живущи в квартала била в основата на скандал, който бързо прераснал в сбиване, на място са се събрали и десетки жители на махалата. При влизане на едната от линейките в зоната на конфликта по специализирания автомобил са хвърляни камъни и бутилки, не са нанесени сериозни щети, няма пострадали и медицински лица. С цел предотвратяване разрастването на напрежение, по разпореждане на директора на ОДМВР-Пазарджик, към Пещера били насочени още 7 екипа от районните управления от областта и от Зоналното жандармерийско управление в Пловдив, призовани са и всички служители от почиващите смени на районното управление в Пещера. В резултат на предприетите комплексни действия напрежението било овладяно. При извършения оглед са установени щети по стъклата на един лек автомобил, по няколко ролетни гаражни врати и външна ролетна щора.
За срок от 24 часа са задържани трима мъже на възраст между 36 и 60 години от Пещера. В МБАЛ-Пазарджик са настанени двама пострадали, които по тяхно желание тази сутрин са освободени от болничното заведение. По случаите се водят досъдебни производства за хулиганство, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, като процесуалните действия са под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик. Работата по случая продължава, снемат се обяснения от останалите участници в скандала, както и от жители на квартала, станали свидетели на случая.

13 юли 2021

Полиция и пожарна с мерки за нормалното протичане на парламентарните избори

Близо 600 служители са ангажирани с охраната и нормалното протичане на изборния процес в областта

Провежда се усилена подготовка за осигуряване на нормалното протичане на предстоящите парламентарните избори на 11.07.2021г. Дейностите извършвани в тази посока се осъществяват от служителите на ОДМВР и РДПБЗН в гр. Пазарджик от близо месец. Над 600 служители на Министерството на вътрешните работи ще следят за нормалното протичане на изборния ден в региона, охраната на Районната избирателна комисия, местата за гласуване и изборните секции, съпровождането на изборните материали и машини за гласуване, за спазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението. Сформирани са оперативни щабове в областната дирекция и районните управления, както и групи за осъществяване на ефективен информационен обмен с Министерството на вътрешните работи в столицата, с окръжната и районните прокуратури в областта. Проведени са работни срещи и се поддържа непрекъснат контакт с Районната избирателна комисия, областната и общинските администрации, Регионалната здравна инспекция, прокуратурата и структурите на ДАНС. Инспектори от звената "Държавен противопожарен контрол" са извършили обследване за пожарната обезопасеност на всички сгради за съхранение на изборните материали и машините, както и на изборните секции.

 

 

На 10 юли/събота/ под полицейски ескорт всички изборни материали и машините за гласуване ще бъдат транспортирани и доставени в изборните секции на територията на цялата област. В тази връзка в гр.Пазарджик за времето от 08.00ч. до приключване на процедурата по разпределяне и предаване на изборните материали на СИК ще бъде преустановено движението на МПС по бул. „България” от кръстовището с улица „Цар Шишман” до кръстовището с ул. „Кн. Александър Батенберг”. Същото ограничение важи и за 11 юли /неделя/ за времето от 18.30ч. до приключване на приемането на изборните материали в Районната избирателна комисия на следващия ден. На място ще бъдат разположени екипи на полицията и преградни съоръжения.

Припомняме, че по време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

 

Сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР-Пазарджик и районните управления в Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище е създъдена организация с цел съдействие на гражданите от областта да упражнят правото си на глас в деня на изборите.

 


08 юли 2021

Сектор „Български документи за самоличност“ и звената в районните управления ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на извънредните избори за Народно събрание

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат извънредните избори за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 09 юли 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

   

  За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   

 1.  Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР-Пазарджик и Районните управления в Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище за дните от 06 юли 2021 г. до 10 юли  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 11 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 10.07.2021 г. (събота) и на 11.07.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР.

 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

   

   

  Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

   

  УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 11  ЮЛИ 2021 Г.


08 юли 2021

Награди по случай 142-та годишнина от създаването на МВР

По случай професионалния им празник са отличени 154 служители

Общо 154 служители от структурните звена на Областната дирекция на МВР в Пазарджик са отличени по случай празника на вътрешното министерство – 5-ти юли ! С най-високото отличие в МВР „Почетен знак на МВР” II-ра степен е награден главен инспектор Атанас Серев, началник на сектор „Криминална полиция” при РУ-Пазарджик. Наградата му бе връчена вчера от министъра на вътрешните работи г-н Бойко Рашков на специална церемония в сградата на министерството.

Днес на тържествено съвещание в сградата на ОДМВР-Пазарджик бяха отличени и останалите служители от звената на дирекцията, които са постигнали високи резултати в служебната си дейност. На него присъстваха директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Петко Шотлеков, областният управител г-н Иван Васев, административният ръководител на Районната прокуратура в Пазарджик г-н Радослав Бакърджиев, ръководни служители от дирекцията.

Наградите са от Главния секретар и Административния секретар на МВР , от директора на ОДМВР-Пазарджик. Старши комисар Шотлеков и гостите на тържеството отправиха поздрави към всички служители, като им пожелаха още повече професионални успехи, усърдност в работата, крепко здраве и семеен уют.  


06 юли 2021

Важна информация за гражданите с изтичащ срок на валидност на личните документи

Важни съвети и препоръки

Предвид големия брой на лични карти, чийто срок на валидност изтича през тази година, и с оглед предотвратяване на евентуално струпване на граждани и възникване на напрежение в административното обслужване при издаване на български лични документи във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 11 юли, ОДМВР – Пазарджик напомня:

-         заявления за издаване на документи могат да се подават и преди изтичане на срока им на валидност.

-         за улеснение, гражданите могат да подават заявление за лична карта и/или паспорт според своето удобство или предпочитание в звено „Български документи за самоличност“ във всяко районно управление на територията на областта по постоянен адрес и съответно да ги получат от там.

-         във всички звена „БДС“ на ОДМВР – Пазарджик в областния град, Септември, Пещера, Велинград и Панагюрище има възможност за заплащане на административните услуги чрез ПОС терминално устройство.

-         удължаването на валидността на личните карти и паспорти се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина – при условията на реципрочност.

-         граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg.

-         крайният срок за подаване на заявления за подновяване на лична карта е 30 дни след датата на изтичане на валидността й.

-         при неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева.

-         при необходимост има готовност за удължаване на работното време на звената „Български документи за самоличност“, за което гражданите ще бъдат информирани своевременно.


27 юни 2021