МВР

ОД Пазарджик

 

Новини

Специализирано практическо занятие се проведе в Центъра за специализация и професионална подготовка при АМВР в Пазарджик

На стажант-жандармеристите гостуваха техни колеги от Дирекция „Жандармерия“ – София и Зоналното жандармерийско управление в Пловдив при Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”.

С бъдещите жандармеристи от структурите в цялата страна беше проведено практическо занятие, свързано с тактическите действия на полицейските служители при охрана на масови и спортни мероприятия, задържане на лица, охрана на стратегически обекти и дипломатически представителства, опазване на обществения ред при различни ситуации от ежедневната работа.

В рамките на три дни опитните служители от Дирекция „Жандармерия“ в София и Зоналното жандармерийско управление в Пловдив проведоха множество практически тренировки с обучаемите, поставяха ги в ситуации, близки до реалните, с използване на оборудване и техника. По този начин „новобранците” получиха безценни съвети и напътствия от колеги си. Нагледно бяха демонстрирани начините за използване на полицейското оборудване, защитата на личната неприкосновеност и адекватното поведение по време на екипна работа. По време на обучението беше поставен акцент и върху огромната отговорност, която всеки служител носи за опазването на своя живот, този на колеги си и на гражданите.

Провеждането на практически занятия са от изключителна важност за формирането на знания и опит у младите полицаи и за изграждането им като професионалисти.


17 юни 2021

Важна информация за гражданите с изтичащ срок на валидност на личните документи

Важни съвети и препоръки

Предвид големия брой на лични карти, чийто срок на валидност изтича през тази година, и с оглед предотвратяване на евентуално струпване на граждани и възникване на напрежение в административното обслужване при издаване на български лични документи във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 11 юли, ОДМВР – Пазарджик напомня:

-         заявления за издаване на документи могат да се подават и преди изтичане на срока им на валидност.

-         за улеснение, гражданите могат да подават заявление за лична карта и/или паспорт според своето удобство или предпочитание в звено „Български документи за самоличност“ във всяко районно управление на територията на областта по постоянен адрес и съответно да ги получат от там.

-         във всички звена „БДС“ на ОДМВР – Пазарджик в областния град, Септември, Пещера, Велинград и Панагюрище има възможност за заплащане на административните услуги чрез ПОС терминално устройство.

-         удължаването на валидността на личните карти и паспорти се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина – при условията на реципрочност.

-         граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg.

-         крайният срок за подаване на заявления за подновяване на лична карта е 30 дни след датата на изтичане на валидността й.

-         при неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева.

-         при необходимост има готовност за удължаване на работното време на звената „Български документи за самоличност“, за което гражданите ще бъдат информирани своевременно.


15 юни 2021

Сектор „Български документи за самоличност“ и звената в районните управления ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на извънредните избори за Народно събрание

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат извънредните избори за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 09 юли 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

   

  За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   

 1.  Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР-Пазарджик и Районните управления в Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище за дните от 06 юли 2021 г. до 10 юли  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 11 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 10.07.2021 г. (събота) и на 11.07.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на ОДМВР.

 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

   

   

  Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

   

  УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 11  ЮЛИ 2021 Г.


14 юни 2021

Криминалисти от Пазарджик разкриха и задържаха извършител на тежко престъпление

С постановление на прокурор мярката на 28-годишния мъж е удължена до 72 часа

Убийството е разкрито в резултат на упорита работа на служители от сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик, съвместно с колегите им от „Териториална полиция“ под наблюдението на окръжната прокуратура. На 13 юни сигнал за извършеното тежко престъпление е подал полицейски служител, обслужващ района на пазарджишкото село Черногорово. На мястото незабавно били изпратени екип от разследващи. В избено помещение на необитаема къща те открили тялото на 31-годишен жител на селото, по което били установени видими следи от насилие, иззети били и веществени доказателства, биологични и дактилоскопни следи. Паралелно с извършването на щателен оглед в присъствието на съдебен лекар, започнали и всички необходими оперативни и процесуални действия, като незабавно бил уведомен дежурен прокурор от Окръжна прокуратура - Пазарджик. В хода на разследването станало ясно, че извършител на тежкото престъпление е 28-годишен жител на пазарджишкото село Братаница. След убийството той избягал от местопрестъплението и се укрил. В резултат на предприетото издирване и със съдействието на служители от сектор „Специализирани полицейски сили“ при ОДМВР - Пловдив и Второ РУ той бил задържан в града под тепетата. 

Според събраните доказателства, обвиняемият и пострадалият се познавали и мотивът за престъплението е личен. Извършителят е осъждан, като за последно е излязъл от затвора през юни 2017 г., когато е изтърпял наказание „лишаване от свобода“ за кражба и противозаконно повреждане на чуждо имущество.

Продължават активните действия по разследването в рамките на образуваното досъдебно производство. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.


14 юни 2021

МВР открива телефонна линия, на която да се подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес

От днес до 12.07.2021 г. в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail [email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.  Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.
Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на предсрочните парламентарни избори.

11 юни 2021

Акция за кръводаряване в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик

68 стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР изразиха желание на дарят кръв в доброволна дарителска акция. Подобни акции се провеждат по няколко пъти в годината и възпитаниците на полицейския център са едни от най-активните в област Пазарджик.  Днес специализирани автомобили, лекари и медицински сестри от Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив пристигнаха в Пазарджик и проведоха кръводарителската акция. В нея доброволно участваха стажант-полицаи от СДВР, Главна дирекция „Гранична полиция” и Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”. Ръководствата на Академията на МВР и ЦСПП-Пазарджик изразиха благодарност към стажантите и им пожелаха да продължават да са пример за човечност и хуманно отношение.

04 юни 2021

Пожарникари и полицаи проведоха съвместно обучение с деца от Батак

Днес служители от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и полицейския участък в Батак, заедно с колеги от Районното управление в Пещера, гостуваха на учениците от ОУ „Отец Паисий” в родопския град. Огнеборците тестваха заедно с децата учебна евакуация при сигнал за възникнал пожар. Учениците се запознаха и с основното оборудване, защитното облекло и специализирана техника на баташките пожарникари. Полицаи от участъка в Батак и Районното управление в Пещера пък ги запознаха с основната дейност и правомощия  на полицейските служители, тяхната униформа, отличителни знаци и помощни средства. С оглед наближаващата лятна ваканция униформените припомниха основните правила за пътна безопасност при движението на децата, като пешеходци и велосипедисти. Цялото обучение приключи с много радост, усмивки и приповдигнато настроение.

26 май 2021

Мерки за предстоящите Великденски и Гергьовски празници

В навечерието на Великденските празници, както и тези около Гергьовден в Областна дирекция на МВР-Пазарджик и РД”Пожарна безопасност и защита на населението”-Пазарджик се предприемат редица мерки за осигуряване на нормалното им протичане. Основните акценти са в няколко направления: осигуряване на спазването на противоепидемичните мерки, пожарната безопасност, пътната безопасност и нормалното движение по пътищата, опазване на обществения ред и недопускане на престъпни посегателства.

Още в средата на април инспекторите от Държавен противопожарен контрол при Регионалната дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” са извършили проверки на църкви и манастири, на хотелски и почивни комплекси, където ще има организирано посещение на хора по празниците. Огнеборците не са констатирали сериозни нарушения на противопожарните изисквания. По време на празничното богослужение съветваме гражданите да спазват необходимата физическа дистанция, да носят предпазни маски на закрито, да бъдат внимателни при паленето на свещи, както и поставянето им само на установените места в храмовете.  

От изключителна важност е осигуряване на безопасността на движението. По-голямо ще е вниманието на униформения състав в дните 29 и 30 април, както и в периода между 4-ти и 9-ти май.  Планирано е да бъдат позиционирани допълнително полицейски екипи на най-невралгичните точки в районите на АМ „Тракия”, главните пътища Пловдив-Пазарджик-Белово-Костенец /нека се има в предвид, че част от трасето е в ремонт и има въведени обходни маршрути/, Пазарджик-Панагюрище-Стрелча, Пазарджик-Пещера-Батак, Варвара-Велинград, Пещера-летовище Свети Константин. Батак- летовище „Цигов чарк”. В някои от празничните дни полицейските екипи от районните управления в областта ще бъдат подпомогнати и от мобилни екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив.

Съвместни екипи от полицаи и пожарникари са предвидени за дежурства в близост до по-големите храмове в областта по време на Великденското богослужение.

Криминалистите съветват ако по време на празничните дни ще напуснете жилището си за повече време не забравяйте отключени врати, недобре затворени прозорци на тераси, санитарни помещения, неукрепени врати на гаражи и мазета. Старайте се да не разгласявате в социалните мрежи за вашето отсъствие, а нека за него да знаят само най-близките. Предупредете и съседите си за това, за да са бдителни ако чуят съмнителен шум от апартамента ви.

При необходимост потърсете помощ на Единния европейски номер за спешни повиквания – 112.


29 апр 2021