МВР

ОД Пазарджик

 

Новини

12 домови кражби са разкрити при операция срещу битовата престъпност в село Черногорово, община Пазарджик

Днес на територията, обслужвана от РУ-Пазарджик е реализирана специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. Акцията е проведена под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик. В полицейските действия участваха екипи от сектор "Криминална полиция", полицейски и младши-полицейски инспектори, автопатрули при сектор "Охранителна полиция" на районното управление.

В рамките на операцията в пазарджишкото село Черногорово са проверени са 99 МПС , 105 лица, съставени 22 фиша и 1 акт за установяване на административно нарушение. Разкрити са 12 домови кражби, за които са образувани полицейски производства. Установени са извършителите - четирима от същото село, с множество криминални прояви и присъди. Задържани са за срок от 24 часа. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Престъпленията, извършени от тях, са на територията на 4 села от общините Пазарджик и Лесичово. Допълнително е разкрита и домова кражба, извършена от непълнолетен, като преписката ще бъде изпратена в Районната прокуратура Пазарджик.

14 фев 2020

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с незаконно добиване и продажба на дървесина

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

Специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица от ТП на Държавно горско стопанство - гр. Велинград и държавен служител от РДГ – Пазарджик, е проведена на територията на двата града и Пазарджишка област. Действията са осъществени от служители на ГДБОП под ръководството на Специализирана прокуратура и със съдействието на служители от Изпълнителната агенция по горите.

Разследването в ГДБОП е започнало през декември месец на 2018г., което впоследствие е разширено и конкретизирано. След доклад на събраните данни в Специализирана прокуратура, е образувано досъдебно производство по пр.пр. № СП-2073/2019г., ДП № 363/2019г., по описа на ГДБОП-МВР.

Според събраните данни престъпната дейност на групата се е състояла в:  незаконно добиване и впоследствие маркиране от служителите и издаване на превозни билети за дървесината, с цел легализиране на произхода ѝ; незаконно добиване и впоследствие маркиране и издаване на превозни билети за дървесината за отсечена от „отдели“, които са на трудно достъпни места и незабавна теренна проверка на конкретния отдел е трудно осъществима; продажба на дървесина, „изписвана“ като дървесина, отпускана на местното население - възползвайки се от така предвидената в закона възможност за местното население да закупува дървесина на преференциални цени и при специални условия (съобразно чл. 111, ал.2, т. 2 от Закона за горите и чл. 71, ал.3 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнение на дейности в горските територии държавна и общинска собственост). Лидерът – на 43 години,  и ръководената от него организирана престъпна група, добивала, маркирала и извозвала с превозни билети дървесината, като в превозните билети се посочвали лица, които не са подавали молби в Общината, т.е. това са фиктивни получатели. Дървесината, законно маркирана и с издаден билет, се е транспортирала на адрес, където бивала заплащана на пазарни цени. Превозният билет често не се оставял на адресата, каквото е законовото изискване, защото в някои от случаите крайният адрес и крайният получател не са били еднакви с адреса и получателя, посочени в билета. Засечени били и случаи на транспортиране на по-голям обем дървесина от обема, посочен в превозния билет, на повторно използване на вече издадени превозни билети, които не се предавали на крайния получател, а се запазвали от участниците в групата като легитимиране на неправомерно добита дървесина; продажба на дървесина, на   предоставяна за ползване на служители на ДГС на трети лица, но на пазарни цени. Установено е, че въпреки регламентираните им служебни задължения в длъжностните характеристики - опазване и контрол на дейностите в горските територии, участниците в организираната престъпна група са осъществявали добив и извозване на дървесина в период на практическа забрана, въведена със Заповед от директора на РДГ Пазарджик с № РД05-136/20.08.2019г., във връзка с възникнал случай на болестта „африканска чума по свинете“ (АЧС) в землището на гр. Велинград.

В хода на проведената операция за срок до 24 часа по ЗМВР са били задържани 15 лица. До момента са разпитани над 20, в качеството им на свидетели, като по реда на чл. 223 от НПК (разпит пред съдия) са разпитани 3-ма. Проведени са редица действия по разследването - 12 претърсвания на помещения, 2 от които служебни, на автомобили 4 автомобила и 8 лични обиска. Иззети са 9 000 лева, мобилни телефони, билети и позволителни за дърводобив, фактури, стокови разписки, бланки за закупуване на дърва, превозни билети за дървесина имащи отношение по случая.

Към момента, като обвиняеми по чл. 321, ал. 3 от НК са привлечени лидерът на групата и на трима от неговите съучастници – на 48, 37 и 32 години. На трима от тях е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 20 000лв.“, а на четвъртия - „парична гаранция в размер на 10 000лв.“

Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава под ръководството на Специализираната прокуратура.

10 фев 2020

Признание за пожарната в областта на Националния конкурс "Пожарникар на годината 2019"

Началникът на УПБЗН-Септември Александър Генчин е победител в раздел „Контролна дейност”

Началникът на Противопожарния участък в Септември при РСПБЗН-Белово Александър Генчин е победител в раздел „Контролна дейност” на Националния конкурс „Пожарникар на годината 2019”. На официалната церемония присъстваха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник - министрите Милко Бернер и Стефан Балабанов, заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорите на главните и административните дирекции на МВР. Тържеството уважиха председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Пламен Нунев, народни представители, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, бивши ръководни служители на МВР и ГДПБЗН.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и да утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият - за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. През последните години се утвърди и категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

Освен тази авторитетна и призова награда на обласнто ниво със заповед на Директора на РДПБЗН – Пазарджик комисар Ангел Дудов, Александър Генчин бе награден с «Писмена похвала».

 

Александър Генчин постъпва на работа през 1983 г в структурите на пожарната. От 2010 г. изпълнява длъжността  Началник Участък “ПБЗН” – Септември на РСПБЗН – Белово при РДПБЗН – Пазарджик. В периода му на работа в Министерството на вътрешните работи многократно е награждаван за постигнати високи резултати в служебната дейност от Министъра на Вътрешните работи, Заместник- министъра на Вътрешните работи, Главния секретар на МВР, Директор на ОДМВР и Директор на РДПБЗН. През 2015 година участва също в Националния конкурс «Пожарникар на годината» като на него печели престижното второ място.

07 фев 2020

Затваря се пътя Пазарджик-Плодив заради ремонт

Отсечката е затворена до края на месец май тази година

От 31 януари до 31 май движението на път I-8 Пазарджик – Пловдив в участъка от изхода на гр.Пазарджик до границата с Пловдивска област се ограничава в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходни маршрути поради ремонт на пътя във въпросната отсечка. 

 

Движението в посока Пазарджик ще се осъществява през с. Цалапица към АМ „Тракия“, при 112-ти км, до пътен възел „Пазарджик“, при 90-ти км на АМ „Тракия“, и след това по път II-37 до град Пазарджик.

 

Обходният маршрут в посока Пловдив е отново по АМ „Тракия“. Трафикът ще се насочва от кръговото кръстовище в Пазарджик при 190-ти км на път I-8, през кръстовището с път II-37 към  АМ „Тракия“, при 90-ти км (п.в. „Пазарджик“). От АМ „Тракия“ движението се връща през с Цалапица на път I-8, при 208-ми км. Шофьорите може да ползват и алтернативен маршрут към Пловдив от кръстовищата с пътища III-3703 и път II-37 в Пазарджик към п.в. „Пазарджик“ при 90-ти км на АМ „Тракия“.

 

Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, съобразена скорост и да спазват стриктно въведената временната организация за безопасност на движението.

31 яну 2020

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2020 година !

В ОДМВР-Пазарджик предприемат комплекс от мерки за безпроблемното обслужване на гражданите

Кампания по предсрочно подновяване на изтичащи лични документи на гражданите започва Областна дирекция на МВР Пазарджик

Поради очаквания наплив пред гишетата на сектор „ Български документи за самоличност“ през предстоящата 2020 година, във връзка с изтичане срока на валидност на значителен брой документи за самоличност, се създава организация по предоставяне на различни възможности на гражданите на областта за предсрочна подмяна на документите им.

Гражданите с постоянен адрес на територията на Област-Пазарджик могат да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт с обикновена услуга във всяко едно от звената в ОДМВР-Пазарджик:

  • Сектор „Български документи за самоличност“ в гр.Пазарджик
  • Районно управление Велинград
  • Районно управление Панагюрище
  • Районно управление Пещера
  • Районно управление Септември

Институции, предприятия, фирми и организации на територията на област Пазарджик, които искат могат да се възползват от възможността организирано да бъдат обслужени в кратки срокове. За целта в сектор БДС ще бъде създадена организация по предварително изготвен и съгласуван график да се подменят документите на желаещите. Ако не е възможно хората  да се явят в сектор БДС, обслужването на конкретна организация или фирма може да се извърши на място с мобилна биометрична станция при желание от тяхна страна.

От ОДМВР Пазарджик призовават гражданите, които притежават валиден електронен подпис да се възползват от възможността да подадат он-лайн заявление за подмяна на документи на адрес: e-uslugi.mvr.bg.

 

Статистиката сочи, че през 2020 година изтичат 34 982 лични карти, 14 831 паспорта и 17 904 шофьорски книжки. По тази причина Областна дирекция на МВР Пазарджик призовава гражданите да не чакат изтичането на крайния срок на валидност на документите си, а да изтеглят по-рано подмяната им. Така ще си спестят време и напрежение, избягвайки опашките пред Паспортна служба.

Към 31.10.2019г. в региона има 1417 граждани с постоянен адрес на територията на областта с изтекъл срок на валидност на личната си карта. Документите с изтекъл срок са невалидни и следва да бъдат подменени !!!

31 яну 2020

Изнесен пункт за прием на заявления за издаване на лични документи фунционира в Община-Сърница

Приемната работи всеки петък от 10.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 15.30ч.

Сектор „Български документи за самоличност” и звената в Районните управления в областта работят активно по осъществяване на кампанията за прием на заявления и подмяна на документи за самоличност. За пръв път тази година това се осъществява на територията на Община-Сърница, където служители на РУ-Велинград и ОДМВР-Пазарджик, съвместно с представители на общината обособиха изнесено бюро за прием на заявления за издаване на лични документи. Помещението е предоставено от общинската администрация, а времето за прием е всеки петък от 10.00. до 12.00 часа и от 13.00 до 15.30ч. За улеснение на гражданите се изготвят предварителни списъци с желаещите да подменят лични карти, паспорти или свидетелства за управление на МПС. Новите лични документи също се получават на място в гр.Сърница след изработването им. Заплащането на услугите по издаване на нови документи за самоличност се осъществява чрез банков превод и представяне на съответното платежно нареждане или на място чрез ПОС терминал с валидна банкова карта.

 

От ОДМВР-Пазарджик изразяват своята благодарност на кмета на Община-Сърница г-н Неби Бозов за създадените перфектни условия за работа и обслужване на гражданите в изнесената приемна.

 

28 яну 2020

Над килограм марихуана и културно-исторически ценности иззеха при операция служители на РУ - Пещера

Специализираната полицейска операция за противодействие на разпространението на наркотици е проведена вчера от екипи на група „Криминална полиция“ при РУ – Пещера. В хода й била проверена къща в пещерското село Радилово, собственост на 24-годишен мъж. Оттам полицаите иззели полиетиленов плик със суха зелена листна маса, както и чанта със същото съдържание. Последвали полеви наркотестове, като и в двата случая пробите били положителни за марихуана. Иззетото наркотично вещество е с общо тегло от 1.130 килограма. Намерени са още електронна везна, пликове за разфасоване на дрогата, както и хартиено топче със семена. В жилището на мъжа криминалистите се натъкнали и на множество предмети, представляващи културно-исторически ценности. Иззети са 26 монети с различен диаметър, накити и украшения, части от глинени съдове.
24-годишният е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Работата по образуваните две производства продължава под наблюдението на прокуратурата.

28 яну 2020

Управител на фирма е с повдигнато обвинение във връзка със замърсяване водите на р. Марица

Наложена му е „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева

Повдигнато е обвинение на управител на фирма във връзка със замърсяване водите на река Марица и наличието на множество умряла риба в нейното корито. Това стана ясно на брифинг, който се проведе днес  в сградата на ОДМВР-Пазарджик. Присъстваха административният ръководител на Окръжната прокуратура в Пазарджик Васил Малинов, директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев и директорът на РИОСВ в областния град Костадин Гешев.

След получаване на сигнал за открити големи количества мъртва риба по поречието на река Марица са мобилизирани екипи от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, РУ-Пазарджик, РИОСВ, ОДБХ, Басейнова дирекция „Източно беломорски район“. Всички действия са осъществени под непосредственото ръководство на окръжния прокурор, който е присъствал на терен. Според екоекспертите е имало „залпово замърсяване“ на водите на река Пишманка , която се влива в Марица. Извършени са 11 огледа, в  това число и на работните площадки на няколко фирми в района на промишлената зона на Пазарджик и съседните села. В качеството на свидетели са разпитани 25 човека. Взети са проби от водите на реките Пишманка и Марица, които заедно с проби от умрялата риба са изпратени за експертизи в Научноизследователския институт по криминалистика на МВР.

Още на същия ден полицейски екипи от областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив са извършили обход по бреговете на река Марица, за да не се допусне събиране на мъртва риба от гражданите.

На управител на частно дружество, извършващо дейност на територията на промишлената зона на гр.Пазарджик са повдигнати обвинения по чл. 352 ал.1 и чл.353в, ал.1 от Наказателния кодекс. Наложена му е „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. По данни на РИОСВ-Пазарджик дружеството е било санкционирано и през миналата година заради допуснати нарушения. Процесуалните действия продължават под наблюдението на прокуратурата.    

27 яну 2020