МВР

ОД Пазарджик

 

Полезна информация

Основни "сценарии", които използват извършителите на измами

 

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”
На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, оставя впечатление че е на Ваш близък или роднина. След това мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на трето лица (напр. санитар) парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който заявява, че е изпратен доктора или се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно).
Свържете се с близки, роднини, съседи.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.

“ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ”
На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер, за да се свържете с “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща за предаване на сумата. Възможно е и да поиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете, за да се свърже и „за да се разбере с прокурора или съдията”.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан.
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път.

 „ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”
На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда (няколко хиляди лева) или че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни - плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
Ако сте служител на фирма, извършваща продажба на електронни ваучери за зареждане на СИМ-карти на мобилни оператори, и с Вас се свърже лице, преставящо се за служител на някой от мобилните оператори, което Ви обяснява, че поради възникнал проблем е необходимо да му бъдат продиктувани баркодовете на наличните в магазина ваучери, имайте предвид, че се касае за поредния случай на модифицирана схема на телефонна измама. Преди да предприемете някакви действия се свържете с представител на мобилния оператор, предоставен Ви за контакт.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
В случай обаче, че се включите в някаква форма на игра, следва да имате предвид, че с диктуването на кодове за активиране на ваучер няма да си осигурите обещаната или очакваната печалба, а ще бъдете поредната жертва на телефонните измамници.
Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние, позвънете на тел.112.

Други типични видове измами

„БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ”
Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или хранителни продукти. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на негов роднина е направена магия и те могат да я развалят.
За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на “разваляне на магията” завиват парите или златните накити в кърпа (за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато) и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват.
(Възможни са вариации)

“ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ” и “РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ ПО ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1000 и 2000 лв. за участие в ремонта.
След като видят мястото, откъдето възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната), а през това време другият извършва кражба.
(Възможни са вариации)

“НАЕМАНЕ НА КВАРТИРА”
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършва оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което го чака пред входа.
Показва банкнота от 100 лв. на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.
След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.
(Възможни са вариации)

“ЗАЕМ НА ПОЗНАТ”
На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор Ви споделя, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.), за да доплати някакво задължение (например ремонт на автомобил). Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на „познатия”.

Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 - избира се безплатно от всички телефони.

05 апр 2013

Мерки за превенция на домовите кражби !

Опазването на личната собственост може да се осигури само със съвместни усилия от страна на Полицията и на гражданите.

 

По-голяма бдителност

Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение. Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00. и 12.00ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи /до ІІІ-ти/. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно злато, сребро и валута. Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване от местопроизшествието. Особено примамливи се оказват вратите, чиито патрони се подават отвън – това улеснява престъпниците. Добър ефект срещу посегателство имат двустранно и многостранно заключващите се брави.

За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание и на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка с широкоъгълна оптика. Избягвайте да държите големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения.

Ако чуете на стълбищната площадка шум от чупене или трошене, и видите непознати лица, незабавно позвънете в полицията . Наблюдавайте през прозореца какво ще изнесат крадците и в каква кола ще се качат. Запишете марката, цвета и регистрационния номер. Помнете, че ако не помогнете за разкриването на крадците у съседа Ви, следващият път Вие може да сте тяхната жертва. Обадете се на тел. 112. Анонимността Ви ще бъде гарантирана.

Не забравяйте: Вашият дом е Вашата крепост, но опазването му се осигурява само със съвместни усилия.

 

От кои жилища се краде най-често?

Най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени врати. Все още в много от жилищните блокове се използват талашитени врати, които се разбиват много лесно. Уязвимите части на тези врати са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип. Стандартните талашитени врати не могат да бъдат укрепени с поставянето на надеждни брави.

Втората категория жилища, които са обект на кражби, са апартаментите, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата.

Третата категория жилища са вилите, в които присъствието на стопаните е сезонно, а през по-голямата част от годината са необитаеми.

Как да укрепите апартамента си?

Поставете здрава сигурна външна врата от метал или масивно дърво с най-малко три окачвания в пантите. Обърнете особено внимание на бравите. Секретните им патрони в никакъв случай не бива да се подават над повърхността на вратата, тъй като тогава крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ, след което с рязък удар ги пречупват в най-тънката им част. Отключването след това със специален шперц е елементарно. Не разчитайте на допълнителни брави със скосено езиче. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави.
Обърнете внимание на здравината на пантите. Престъпниците често атакуват точно в тези точки.
Ако живеете на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако балконите ви граничат със стълбището на блока, има голяма вероятност крадци да  проникнат оттам. Има случаи, когато крадци-алпинисти проникват и откъм покрива на блока. Ето защо е препоръчително поставянето на решетки и здравото укрепване на балконските врати.

От кого да се пазите?

За кражбите винаги трябва да има информация. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова пускайте колкото се може по-малко хора вкъщи. Пазете се особено от:

- Амбулантни търговци те често са съгледвачи на крадците, не рядко това са и самите крадци. Никога не ги допускайте в апартамента си.

- Хора, събиращи пари за благотворителни цели – често зад благородната  кауза се крият изпечени мошеници. Ако ги пуснете в дома си, все едно сами съобщавате на престъпниците какво има у вас.

- Хора, които извършват услуги – пране на килими, циклене на паркет, хамалски услуги и пр. Не им позволявайте да разглеждат жилището ви. Ако има как, скрийте ценните вещи, докато външните хора са у вас.

- Квартални безделници – тези, които по цял ден стоят по пейките и кафенетата и се мотаят по етажите, често са съгледвачи на крадците. Те следят какви са навиците ви – кога излизате от дома, кога се прибирате, кога няма никой вкъщи.

Какво да направите, ако отивате на лятна почивка?

Практиката показва, че крадците набелязват апартаментите нощем. Затова оставете някоя лампа да свети. Оставете и включено радио. Така ще имитирате, че в жилището има хора.
Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително.

Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под изтривалката на вратата.

При продължително отсъствие вземете мерки крадците да не намерят нищо ценно в дома ви. Преместете при ваши близки преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари. За препоръчване е парите да се съхраняват в банков трезор.
Най-сигурното защитно средство е да сключите договор за полицейска охрана със сигнално-охранителна техника.

Как да постъпите, ако заварите разбита вратата на апартамента си?

Най-важното, което трябва да знаете, е в никакъв случай да не влизате в разбитото жилище. Завареният в ограниченото пространство престъпник е много опасен! Идете у съседите и оттам повикайте полиция.
Ако пък установите кражбата, след като вече сте влезли в жилището си, не пипайте нищо до идването на полицията. Огледайте се внимателно дали крадците не са забравили нещо свое. Помислете кои хора, освен членовете на семейството ви, са били наскоро в дома ви.

Как да действате, ако забележите нещо съмнително?

Не оставяйте безучастен, ако престъпници опитват да оберат съседите ви! Следващия път вие може да сте тяхна жертва!
Ако чуете на стълбищната площадка шум от трошене, рязане, чупене, направете необходимото, за да се уверите, че това не са крадци. Ако имате съмнение, незабавно се обадете в полицията. Наблюдавайте през прозореца какво ще изнесат евентуалните крадци и на каква кола ще се качат. Запишете марката, цвета и номера. Опитайте да запомните външния вид на крадците.

Ако забележите съмнителни следи от взломяване или усетите подобно намерение, незабавно позвънете на тел. 112.


 автор на мерките: сектор "Престъпления срещу собствеността" - ОКП - ГДКП

19 мар 2013