МВР

ОД Пазарджик

 

Новини

Полицаи от ОДМВР-Пазарджик гостуваха на деца от детска градина "Пролет"

Служители от отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Пазарджик гостуваха на децата от групите „Калинка“ и „Слънчице“ при детска градина „Пролет“ в областния град. Срещата е част от поредицата посещения в детски градини, при които децата се срещат на живо с полицейски служители и по този начин добиват представа за спецификата на тяхната важна и отговорна професия. Естествено, както всяка среща така и тази започна с кратко припомняне на правилата за безопасно движение по пътищата. Децата демонстрираха добри познания относно значението на пътните знаци и основните мерки за безопасност по време на движение, като пешеходци и велосипедисти. След това видяха униформата и оборудването на полицейските служители за опазване на обществения ред. Децата се докоснаха до полицейския щит и шлем, до щурмовата и стоп-палката, до светлоотразителната и противокуршумната  жилетки. В знак на благодарност към полицаите малчуганите ги поздравиха на изпроводяк с няколко песни и сърдечни покани за повторно гостуване.     

 

13 ное 2019

В спокойна обстановка започна изборния ден на територията на Област-Пазарджик

Информация към 08.00 часа

Всички изборни секции снощи в 18 часа са поети под полицейска охрана и тази сутрин са предадени на секционните избирателни комисии.

Близо 400 служители от структурните звена на МВР осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност. По време на изборите полицейските служители са разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

 

Звено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Пазарджик и полицейските управления в Пещера, Велинград, Панагюрище и Септември съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. От началото на седмицата до момента са издадени общо 19 удостоверения за гласуване, като пред вчерашния ден /събота/ издадените удостоверения са 2 броя. Припомняме, че днес /3 ноември/ звената обслужват граждани от 08.30ч. до 19.30ч.   

                               

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик 

 

03 ное 2019

Доброволци гостуваха на съда и прокуратурата в Пещера

Децата са част от детските полицейски управления в Пещера и Септември

Стартира новата втора обучителна година за децата доброволци от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик. В тази връзка бе дадено началото и на една нова инициатива, а именно взаимни посещения и съвместно провеждане на занятия от деца, участващи в различни детски полицейски управления в целия регион. Това е израз на желанието за сътрудничество, партньорство, обмяна на знания, опит и не на последно място – на приятелство. Началото поставиха доброволците от детските полицейски управления при СУ „Христо Ботев“ гр.Септември и ОУ „П.Р.Славейков“ в гр.Пещера. Децата от двете училища заедно посетиха Районния съд и прокуратура в гр.Пещера. Там те бяха топло и радушно посрещнати от административните ръководители на двете структури г-н Камен Гатев и г-жа Даниела Петърнейчева. Председателя на съда и районния прокурор запознаха малчуганите с основни понятия, дейности и правомощия на органите на съдебната власт и нейното важно значение в съвременния живот. Съвсем естествено най-голям интерес предизвика симулирания съдебен процес под формата на ролева игра, в която главните действащи лица бяха доброволците. За по-голяма автентичност всеки от тях облече тога с определения от закона цвят съответстващи на съдия, прокурор или адвокат. Така въпреки мрачното и облачно време навън сградата на съда и прокуратура бе озарена от детски смях и глъчка.

С началото на новата обучителна година по Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“ ежеседмично по утвърдени графици се провеждат занятия с доброволци от пет училища: СУ „Христо Ботев“ гр. Септември, ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ гр. Пазарджик, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велинград, ОУ „П. Р. Славейков“ гр. Пещера, ОУ „Проф. Марин Дринов“ гр. Панагюрище. Продължава обучението по модулите: „Безопасност на движението по пътищата“, „Детска полицейска защита“, „Оказване на първа долекарска помощ“, като за тази година е предвидено обучение и по нов модул „Социални умения“, по време на който децата ще се запознаят с актуални теми: „Как по- добре да работим в група“, „Работа в екип“, „Как да общувам с моите връстници“, „Как да се справим с агресивното поведение“.Въведена е и нова тема, която предизвиква голям интерес сред децата- „Опасностите в Интернет“.

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

01 ное 2019

Пешеходци, велосипедисти, шофьори, бъдете внимателни и отговорни на пътя !

Стартира традиционната акция на пътна полиция - Акция "Зима"

От 1 ноември на територията на цялата страна стартира традиционната акция на „Пътна полиция” – Акция „Зима”.

 

Тя ще се проведе в три етапа – първият е насочен към велосипедистите и превозните средства с животинска тяга, вторият - към пешеходците, третият - към автомобилистите

 

От 1 ноември служителите на сектор  „Пътна полиция“ в ОДМВР-Пазарджик и районните управления в областта ще проведат традиционната акция „Зима“. Акция „Зима“ се организира всяка година и цели фокусиране на вниманието на всички участници в движението по пътищата върху подготовката за зимния сезон, за гарантиране на безопасността в студените дни с ограничена видимост и лоши метеорологични условия. И тази година акцията ще започне на 1 ноември. По традиция, първите 10 дни са отредени за разясняване и конкретни превантивни съвети за безопасност. В този период с приоритет ще бъдат проверките на велосипедистите и превозните средства с животинска тяга. Анализите на експертите сочат, че при тези категории участници в движението рисковете от възникване на произшествие на пътя е изключително голяма, особено през вечерите и нощта, като с особена сила това важи за каруците, когато не са достатъчно добре снабдени с необходимите светлоотразители. Ще се акцентира и на движението на велосипедисти по пътища, където е забранено тяхното придвижване и задължителното използване на светлоотразителни жилетки при условия на намалена видимост и през тъмната част от денонощието. Апелът ще е и към родителите на младежите, които управляват велосипеди в населените места, да са оборудвани с жилетки, светлоотразители и светлини, за да бъдат забелязвани отдалече от водачите на МПС.

Втората част на кампанията ще от 11 до 20 ноември и тя ще насочена основно към пешеходците. През третия етап, от 21 до 30 ноември, ще се проведе кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

31 окт 2019

ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик в готовност за балотажа

Предстои втори тур на избори за кметове на общини и кметства. Близо 400 служители на Министерството на вътрешните работи – полицаи и пожарникари ще следят за нормалното протичане на балотажа в региона, за спазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението. Сформирани са оперативни щабове в областната дирекция и районните управления, както и групи за осъществяване на ефективен информационен обмен с окръжната и районните прокуратури в областта.

 

На 2 ноември /събота/ под полицейски ескорт всички изборни материали ще бъдат транспортирани и доставени в изборните секции. В гр.Пазарджик на 02 ноември за времето от 12.30ч. до 18.00ч. ще бъде преустановено движението на МПС на бул. „България” в участъка пред сградата на общинската администрация. Подобно ограничение е предвидено и за 3 ноември /неделя/ за времето от 20.00ч. до когато е необходимо за приключване на изборния ден и транспортиране на изборните материали. Аналогични мерки са предвидени и за останалите общински центрове, в районите където са разположени общинските избирателни комисии. 

Припомняме, че по време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

Сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР-Пазарджик и районните управления в Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище е създъдена организация с цел съдействие на гражданите от областта да упражнят правото си на глас в деня на изборите.

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

31 окт 2019

Сектор "Български документи за самоличност" ще съдейства на гражданите да упражнят правото си на глас

При загубена, открадната, повредена или унищожена лична карта или зелен паспорт ще се издават удостоверения за гласуване

За втория тур на местните избори в населените места, където ще се проведат такива, служителите ще работят на 02 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 03 ноември 2019 г. от 08.30 до 19.30 ч.

 

Ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г. вкл., тъй като издадените удостоверения за първи тур на изборите на 27.10.2019 г. са невалидни.

В седмицата преди 3 ноември 2019 г., когато ще се проведе втори тур на изборите за кметове на общини и кметства е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В сектор „Български документи за самоличност” при ОДМВР-Пазарджик е създадена следната организация: 

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 01 ноември 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо: 

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР или Районно управление за дните от 29 октомври 2019 г. до 02 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 03 ноември 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко районно управление и ОДМВР-Пазарджик независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 03 НОЕМВРИ 2019 Г.

31 окт 2019

Чуждестранна делегация посети ЦСПП-Пазарджик

Продължава посещението на ръководни служители на жандармерийски подразделения от 11 страни от целия свят. Домакин на опознавателното посещение е Дирекция „Жандармерия“. Днес гостите посетиха Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. Тук те бяха посрещнати от директора на ЦСПП комисар Стоян Зайков и ръководни служители. Той представи пред присъстващите презентация относно структурата и дейностите в пазарджишкият център, където се обучават и служители от българската жандармерия. Членовете на делегацията получиха отговори на множеството зададени от тях въпроси, разгледаха кабинетите за специализирано обучение и стрелбищния комплекс. В днешния ден те ще посетят и Зоналното жандармерийско управление в Пловдив.  

30 окт 2019

В спокойна обстановка започна изборния ден в Област-Пазарджик

Всички изборни секции бяха предадени без проблеми на СИК

На територията на Област –Пазарджик изборния ден започна нормално. Всички изборни секции снощи бяха поети под полицейска охрана и тази сутрин са предадени на секционните избирателни комисии.

Близо 600 служители от структурните звена на МВР осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност. По време на изборите полицейските служители са разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

 

Звено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Пазарджик и полицейските управления в Пещера, Велинград, Панагюрище и Септември съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. От началото на седмицата до момента са издадени общо 88 удостоверения за гласуване, като пред вчерашния ден /събота/ издадените удостоверения са 16 броя.  

27 окт 2019