МВР

ОД Стара Загора

 

Новини

ОДМВР – Стара Загора засилва контрола за спазване на противоепидемичните мерки на закрити обществени места

     Във връзка с обявената с решение №325/14.05.2020 г. на Министерски съвет извънредна епидемиологична обстановка и съгласно разпоредбата на т.5 от заповед №РД-01-548/30.09.2020 г. на Министъра на здравеопазването, съгласно която всички лица, които се намират в закрити обществени места са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърта, шал, шлем и др.), в периода от 12.10.2020 г. до 15.10.2020 г. от служители на ОДМВР – Стара Загора са извършени 50 проверки за правилното носене на защитни предпазни средства в големите търговски центрове, хипермаркетите, магазините и автобусите от градския транспорт.
     При извършените проверки са съставени 6 акта за установени административни нарушени и 30 лица са предупредени да носят предпазните си средства по правилен начин. Глобата за неносене на защитна маска или друго защитно средство на закрито обществено място е в размер на 300 лв.
     Предвид усложняването на епидемиологичната обстановка в страната и повишаването на заболеваемостта от COVID-19, контролът, извършван от ОДМВР - Стара Загора, за спазване на противоепидемичните мерки ще остане засилен и през следващите дни.

16 окт 2020

Противодействието на престъпленията с наркотични вещества и опазването на живота и здравето на децата е приоритет в дейността на ОДМВР – Стара Загора

      Противодействието на престъпленията с наркотични вещества и опазването на живота и здравето на децата е приоритет в дейността на ОДМВР – Стара Загора. От началото на новата учебна година ОДМВР – Стара Загора планира и провежда системно полицейски операции за противодействие на разпространението и употребата на наркотични вещества в районите на учебните заведения.
      В изпълнение на заповед на Районна прокуратура - Казанлък, на 15.10.2020 г. от служители на РУ - Казанлък е проведена поредната специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на наркоразпространението сред непълнолетните. За времето от 08:30 ч. до 14:30 ч., са проверени девет учебни заведения и районите около тях и 37 лица. При извършена проверка на 15-годишен младеж в двора на средно училище в гр. Казанлък, същият доброволно е предал 6 топчета свити по специален начин, съдържащи около 4 гр. суха зелена тревиста маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на марихуана. В РУ - Казанлък е образувано бързо производство по чл. 354а от НК. Младежът е задържан за срок до 24 часа и е уведомена РП - Казанлък.
      ОДМВР - Стара Загора ще продължи засиленото наблюдение на районите на учебните заведения и провеждането на ежеседмични операции за противодействие на престъпленията с наркотици и на противоправните деяния, извършвани от и срещу непълнолетни лица.
      Сигнали за престъпления и нарушения на обществения ред в районите на училищата и детските заведения в Област - Стара Загора могат да се подават от гражданите на телефон 112, във всяко Районно управление и Участък „Полиция“ при ОДМВР – Стара Загора, в приемните на полицейските инспектори по места и на електронна поща: [email protected] Здравето, безопасността и благоденствието на децата са отговорност на цялото общество.

16 окт 2020

ОДМВР – Стара Загора осъществява засилен контрол на скоростта на движение на МПС в населените места и през тъмната част от денонощието

     За ограничаване броя на тежките пътнотранспортни произшествия със загинали и ранени, възникващи поради движение с превишена и несъобразена скорост, сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Стара Загора осъществява засилен контрол с автоматизирани технически средства и системи в населените места на областта и през тъмната част на денонощието.
     За периода от 12.10.2020 г. до 15.10.2020 г. във вечерните и нощни часове са установени и автоматично заснети 161 нарушения на разрешената максимална скорост в рамките на областния град, като най-високата засечена скорост е 121 км./ч., в 23:41 ч. на 14.10.2020 г. На водача, извършил нарушението, ще бъде наложена глоба в размер на 900 лева и същият ще бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за три месеца. Издаден са електронни фишове по ЗДвП и на всеки един от останалите нарушители.
     Напомняме, че водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:

1. За превишаване с 10 км./ч. - с глоба 20 лв.;
2. За превишаване от 11 до 20 км./ч. - с глоба 50 лв.;
3. За превишаване от 21 до 30 км./ч. - с глоба 100 лв.;
4. За превишаване от 31 до 40 км./ч. - с глоба 400 лв.;
5. За превишаване над 40 км./ч. - с глоба 600 лв.;
6. За превишаване над 50 км./ч. - с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 км./ч. превишаване над 50 км./ч. глобата се увеличава с 50 лв.

16 окт 2020

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми шестима мъже за държане на 79,500 кг марихуана с цел разпространение

     Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми Г.Г., на 46 г., И.Д., на 25 г., М.Ж., на 29 г., С.К., на 29 г., Д.Д., на 29 г., и Р.Б., на 31 г., за това, че на 28 септември 2020 г., в с. Малко Дряново, общ. Братя Даскалови, обл. Стара Загора, в съучастие, като съизвършители, без надлежно разрешително държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества в големи размери – 79 килограма и 500 грама марихуана – престъпление по чл. 354а ал.2 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

     На 28 септември 2020 г., в с. Малко Дряново, общ. Братя Даскалови, обл. Стара Загора, служители на ОД на МВР – Стара Загора, извършили претърсване и изземване в къща, собственост на единия от обвиняемите. Установено било, че в стаите и коридорите били разпръснати за сушене множество растения, които при тестване с полеви наркотест са реагирали на високорисково наркотично вещество – марихуана. В къщата били установени и шестимата обвиняеми, които полагали грижи за растенията, разделени при сушенето на части – върхове, стебла и листа. Полицейските служители извършили претърсване и в три автомобила – „Форд Фокус“, „Фолксваген Голф“ и „Мерцедес“, които са иззети като веществени доказателства по досъдебното производство. Иззетата марихуана е събрана в 13 чувала, като общото й тегло е 79 килограма и 500 грама. По досъдебното производство са разпитани свидетели, като предстои да бъдат назначени експертизи и да се извършат други процесуално-следствени действия.

 

      С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Стара Загора шестимата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа, като предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.  Разследването по случая продължава.

29 сеп 2020

50-годишен мъж е задържан при акция на ГД „Национална полиция“ и ОД на МВР – Стара Загора

Окръжната прокуратура – Стара Загора извършва разследване по досъдебно производство за незаконна продажба на старинна револверна сабя

      На 24 септември 2020 г., при операция на служители от Главна дирекция „Национална полиция“, на ОД на МВР-Стара Загора и на РУ-Чирпан е била осуетена незаконна продажба на уникална револверна сабя. Установено е, че реликвата е била обявена за продажба в интернет сайт от 50-годишен мъж. При извършените процесуално-следствени дейности в жилище в гр. Чирпан, обл. Стара Загора, обитавано от мъжа, е открит и иззет мобилен телефон. Установено е, че той е използван за регистрация на профила, от който е излъчена обявата за продажба на оръжието в електронен аукцион. На адреса са открити още портупей (кожен ремък за носене на оръжие), тепляк и мраморни археологически предмети от римската епоха. Процесуално - следствени действия са проведени и на служебен адрес на съпругата на 50-годишния мъж в гр. Чирпан. Тя доброволно е предала компютърна конфигурация, използвана за създаване на фалшив профил и излъчване на обявата в аукциона.
     50-годишният мъж е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Разследването по случая продължава.
     В Окръжната прокуратура – Стара Загора е образувано досъдебно производство за незаконна продажба на нерегистрирана културна ценност - револверна сабя – престъпление по чл. 278а ал. 1 от Наказателния кодекс.

25 сеп 2020

Служители на ОДМВР-Стара Загора задържаха двама мъже и жена за притежание на наркотици

Операцията е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества, е проведена вчера на територията на Стара Загора. Действията са осъществени от служители на Първо РУ - Стара Загора и колегите им от областната дирекция, под наблюдението на прокуратурата. При предприета проверка на жилище в кв. „Зора“ в областния град, полицаите заварили на адреса трима мъже и две жени. В хода на процесуално-следствените действия от дома, собственост на единия от мъжете -  на 38 години от гр. Стара Загора, са иззети 490,28 г метамфетамин, 105,02 г марихуана, електронна везна, колба и сумата от 16200 лв.

Петимата били задържани в полицейския арест за срок до 24 часа.  За извършено престъпление по чл.354а, ал.1, т.1 от НК, на 38-годишния мъж с постановление на ОП - Стара Загора е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 ч. Срещу други дввама от задържаните - 31-годишна жена и друг 38-годишен мъж, са образувани бързи производства за извършени престъпления по чл.354а, ал.3 от НК.

Работата по образуваното досъдебно производствопродължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

14 авг 2020