МВР

ОД Стара Загора

 

Новини

График за осъществяване на изнесен прием на граждани в малките населени места на територията на РУ-Гълъбово през месец януари 2018г.

с. Априлово, с. Великово, с. Разделна, с. Мъдрец, с.Главан, с.Помощник, с.Медникарево, с.Искрица, с.Обручище, с.Мусачево

23 януари 2018г. (вторник)
11:00ч. в с. Мъдрец, общ.Гълъбово ст.инспектор Светослав Боев – началник на група КП

24 януари 2018г. (сряда)
10:00ч. в с. Помощник, общ.Гълъбово ст.инспектор Светослав Боев – началник на група КП;
11:00ч. в с. Главан, общ.Гълъбово ст.инспектор Светослав Боев – началник на група КП;
10:00ч. в с. Медникарево, общ.Гълъбово гл.инспектор Мънчо Мънчев – началник на РУ – Гълъбово;
11:00ч. в с. Искрица, общ.Гълъбово гл.инспектор Мънчо Мънчев – началник на РУ – Гълъбово

25 януари 2018г. (четвъртък)
10:00ч. в с. Обручище, общ.Гълъбово гл.инспектор Мънчо Мънчев – началник на РУ – Гълъбово;
11:00ч. в с. Мусачево, общ.Гълъбово гл.инспектор Мънчо Мънчев – началник на РУ – Гълъбово

30 януари 2018г. (вторник)
09:00ч. в с. Априлово, общ.Гълъбово ст.инспектор Таня Георгиева – началник на група ОП;
10:00ч. в с. Разделна, общ.Гълъбово ст.инспектор Таня Георгиева – началник на група ОП;
11:00ч. в с. Великово, общ.Гълъбово ст.инспектор Таня Георгиева – началник на група ОП;

16 яну 2018

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември 2017 г.

   Студентският празник в началото на месец декември дава стартът на множество пътувания на хора от различни възрасти. Той се свързва с положително заредени емоции и заради предстоящите Коледни и новогодишни почивни и ваканционни дни. Планират се екскурзии, неколкодневни отсядания в курортни комплекси и пътувания зад граница.
   Движението по пътищата на страната по време на празници често се свързва с възможността за рискове от попадане в ситуации на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Нерядко вината освен на водачите е и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Отчитаните основни рискови фактори са: недостатъчен шофьорски опит при есенно-зимни условия; несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на неправилни и рискови маневри; отнемане на предимство; управление на автомобили от неправоспособни водачи или от водачи с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Допълнително влияят настроението, празничните емоции, еуфоричните състояния и силната музика.
   За ограничаване на пътните инциденти и за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември, „Пътна полиция“ препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:
   Иди на празника с обществен транспорт или с такси такси или намери кой да те вози!
 Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.
 До хижата или хотела нека шофира най-опитният!
 Ако купонът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.
 Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!
 Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.
 Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!
 Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.
 Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник. 
Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй обаче, че липсата на обезопасителен триъгълник аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.
 Никога не шофирай пил или дрогиран!
 Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици,  някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.
 Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.
 Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!
 Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.
 Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.
 След купона всички починете и тогава отпътувайте обратно!
 Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя. 
При необходимост сигнализирай на телефон 112.
Пожелаваме на всички настоящи и бивши студенти приятни празнични дни и безопасно пътуване!
Отдел „Пътна полиция“,
Главна дирекция „Национална полиция”

06 дек 2017

График за осъществяване на изнесен прием на граждани в малките населени места на територията на РУ-Чирпан през месец декември 2017г.

с. Братя Даскалови, с. Плодовитово, с.Свобода, с. Зетьово, с. Средно Градище, с. Гита

01 декември 2017г. (петък)
10.00 ч.-12.00 ч.– с. Плодовитово, община Братя Даскалови – началник  Участък „Братя Даскалови“ – ст.инспектор Недялко Петров

04 декември 2017г. (понеделник)
10.00 ч.-12.00 ч.– с. Гита, община Чирпан – началник група „Охранителна полиция“ – ст.инспектор Видьо Видев

07 декември 2017г. (четвъртък)
10.00 ч.-12.00 ч.– с. Братя Даскалови, община Братя Даскалови – началник РУ - Чирпан – гл.инспектор Георги Георгиев

12 декември 2017г. (вторник)
10.00 ч.-12.00 ч.– с. Средно Градище, община Чирпан – началник група „Охранителна полиция“ – ст.инспектор Видьо Видев

13 декември 2017г. (сряда)
10.00 ч.-12.00 ч.– с. Средно Градище, община Чирпан – началник група „Криминална полиция“ – ст.инспектор Тодор Колев

20 декември 2017г. (сряда)
10.00 ч.-12.00 ч.– с. Братя Даскалови, община Братя Даскалови – началник група „Криминална полиция“ – ст.инспектор Тодор Колев

21 декември 2017г. (четвъртък)
10.00 ч.-12.00 ч.– с. Свобода, община Чирпан – началник РУ - Чирпан – гл.инспектор Георги Георгиев

28 декември 2017г. (петък)
10.00 ч.-12.00 ч.– с. Братя Даскалови, община Братя Даскалови – началник  Участък „Братя Даскалови“ – ст.инспектор Недялко Петров

06 дек 2017

График за осъществяване на изнесен прием на граждани в малките населени места на територията на РУ- Раднево през месец декември 2017г.

с. Диня, с. Даскал Атанасово, с.Трояново, с.Любеново, с.Свободен, с.Тихомирово

13 декември 2017 г. (сряда)
10,00ч. -11,00ч. – с. Свободен, общ. Раднево – началник  група „Криминална полиция“ – ст.инспектор Асен Паунков
11,10ч. -12,10ч.  – с. Тихомирово, общ. Раднево – началник  група „Криминална полиция“ – ст.инспектор Асен Паунков

20 декември 2017 г. (сряда)
10,30ч. -11,30ч. – с. Трояново, общ. Раднево – началник РУ – Раднево – гл.инспектор Мирослав Маринов
11,45ч. -12,45ч.  – с. Любеново, общ. Раднево – началник РУ – Раднево – гл.инспектор Мирослав Маринов

22 декември 2017 г. (петък)
10,00ч. -11,00ч. – с. Диня, общ. Раднево – началник група „Охранителна полиция“ – ст.инспектор Руси Георгиев
11,15ч. -12,15ч.  – с. Даскал Атанасово, общ. Раднево – началник група „Охранителна полиция“ – ст.инспектор Руси Георгиев

06 дек 2017

Главният секретар на МВР откри нов полицейски участък в Стара Загора

Реализирането на проекта е пример за постигнатото добро взаимодействие между полиция и местна власт

    „Новият участък предоставя много добри условия за работа. Искам да отбележа отличното сътрудничество между колегите от ОДМВР и местната власт за създаването на участъка и няма как да не сме доволни от резултата„,  отбеляза главен комисар Младен Маринов. Той изрази надежда, че колегите, които ще работят на място за опазването на сигурността на гражданите на кв. „Лозенец“ в гр.Стара Загора ще се справят с предизвикателствата. „Тук се намира и център „Етносвят„, който работи за културата  и образованието, защото без култура, образование и знание, трудно ще осъществяваме превенция„, посочи още главният секретар на МВР. „Досега колегите работеха в сградата на Второ районно управление, сега вече ще имат по-добри условия за работа“, допълни директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев. Той благодари на кмета Живко Тодоров, тъй като без неговата финансова подкрепа, този проект не би се реализирал.
   „Партньорството ни с областната дирекция на МВР е много добро, участъкът е първата стъпка„, заяви и кметът на града Живко Тодоров. Той обясни, че следващата стъпка до края на годината е поставянето на 10 камери за видеонаблюдение на ключови кръстовища, а през следващата ще надградим с камери за целия град. „Това ще помогне на полицаите, както за превенция, така и за разкриване на престъпленията“, допълни още кметът на града. По думите му, обстановката в кв. „Лозенец“ е по-специфична, има различни нарушения на обществения ред. С присъствието на полицията тук те ще бъдат сведени до приемливо  ниво.
    На тържествената церемония за откриването на новия полицейски участък в ромския кв. „Лозенец” присъстваха директорът на ГДНП гл.комисар Христо Терзийски,  зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител Гергана Микова, депутатът Маноил Манев,  председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, шефове на районни полицейски управления в областта, полицаи.
    В полицейския участък ще работят 17 служители. Началник е старши инспектор Ивайло Димов. Ще има още трима инспектори, шестима  младши инспектори и девет служители от „Охрана на обществения ред“.

05 дек 2017