МВР

ОД Стара Загора

 

Новини

Предмети с висока културно - историческа стойност са иззети при спецоперация

Служители на РУ – Казанлък са задържали двама мъже, превозвали ценните монети и бижута. По първоначална оценка, извършена от представители на Исторически музей „Искра“, те представляват малка колективна находка от 14 век

    Подробности за специализираната полицейска операция на служители от РУ – Казанлък, проведена днес, оповестиха директорът на ОДМВР - Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев, окръжния прокурор Дичо Атанасов, началникът на РУ - Казанлък главен инспектор Стойчо Крачолов и заместник-директорът на музей „Искра“ в Казанлък Радослав Петков.

    В хода на предприетите действия, полицейски екип спрял за проверка на улица в града лек автомобил „Дайхатсу“, управляван от В.В. /66 г./ от Казанлък. Заедно с него в колата пътувал и неговият съгражданин Е.Г. /46 г./. При процесуално-следствени действия в колата били открити: сувенирна кутия, съдържаща шест средновековни монети от жълт метал от времето на император „Андроник II Палоелог“; една монета от жълт метал от времето на император „Йоан III Дука Ватаци“; предмет от сив метал с монетовидна форма; торква от жълт метал; два чифта наушници от благороден метал; част от висулка от благороден метал; гривна от два вида полускъпоценни камъни .

    Последвали претърсвания в жилищата на двамата мъже. От дома на В.В. са иззети червенофигурен фрагментиран керамичен кратер, две монети – римска и медальон, три чифта обици и ланец от жълт метал.

    По първоначална оценка на предметите, извършена от служители на Исторически музей „Искра“ - Казанлък, те представляват малка колективна находка от 14 век.

    В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6, предложение второ от НК. На В.В. и Е.Г. е наложена полицейска мярка за задържане за срок до 24 часа.

     Работата по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура - Стара Загора.

20 ное 2017

ОБЯВА

ОДМВР – СТАРА ЗАГОРА ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ПО ТРУДОВ ДОГОВОР СЪТРУДНИК, ОХРАНА (обекти на МВР) – 5 вакантни длъжности за работа в РУ - Казанлък

1.1. Изисквания към кандидатите:
- Минимално образование - средно;
- Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;
        - Да не са привлечени като обвиняеми или да не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер;
1.2. Основни длъжностни задължения:
Осъществява охрана и пропускателен режим в обекти на МВР в режим на дежурства;
При осъществяване на пропускателен режим в обект, изпълнява задълженията си в съответствие със специфичните изисквания. Познава особеностите на охранявания обект и докладва по установения ред за извършената смяна, произшествия или констатирани нарушения.
Изпълнява задълженията си чрез комплекс от мерки, включващи:
- водене на наблюдение и/или обход на охранявания обект;
- мониторинг на техническите системи за охрана и контрол на достъпа;
- проверка на пропускателни документи и издаване на временни такива;
- проверка за наличие на общоопасни средства, чрез наличните технически средства (металдетектори, рентгени, преносими огледала и т.н.);
- контрол за внасяне/изнасяне на видове имущество, съобразно административния акт на ръководителя на обекта, определящ вътрешния ред.
Изпълнява и други задачи, възложени от ръководството в рамките на притежаваната квалификация и компетентност.
1.3. Месечно възнаграждение: заплата за длъжност 515 лева, 5% добавка за работа в МВР, допълнително възнаграждение за прослужено време - по 1% на година трудов стаж, месечна сума за храна, ежегодно сума за облекло.
1.4. Работа на смени.
1.5. Необходими документи:
1. Автобиография;
2. Свидетелство за съдимост (за работа в МВР);
3. Медицинско свидетелство за постъпване на работа и бележка от Областния психодиспансер, че лицето не се води на отчет;
4. Декларация за гражданство (по образец, предоставя се от ОДМВР);
5. Декларация по чл. 4, ал. 1, т. 2 от ЗЗЛД (по образец, предоставя се от ОДМВР) ;
6. Удостоверениe, че срещу лицето няма образувани дела за умишлени престъпления от общ характер (от Окръжен следствен отдел или районна прокуратура по местоживеене)
7. Копие от диплома за завършено средно образование (при подаване на документи се представя оригиналната диплома за сравнение);
8. Ксерокопие от разрешително за носене на късоцевно огнестрелно оръжие – ако лицето притежава такова;
9. Ксерокопие на лична карта;.
Документи се подават в "Човешки ресурси" при ОДМВР - Стара Загора, на адрес ул. "Граф Игнатиев" № 16.
Телефони за връзка 042/665326, 042 6650579 и 042 6650320

СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ:  03 декември 2017 г., включително

16 ное 2017

ОДМВР – СТАРА ЗАГОРА ОТБЕЛЯЗА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ПОЛИЦИЯТА – 8-МИ НОЕМВРИ

    На осми ноември - "Свети Архангел Михаил", традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция.
     Празникът е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване принадлежи на тогавашния софийски градоначалник Георги Кисьов. Министърът на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев приема идеята за определянето на патронен празник на полицията и под влиянието на Софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил, като натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. В писменото мнение на митрополит Стефан по този повод се казва: "Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите".
     Тази година празникът на българската полиция беше отбелязан тържествено от ОДМВР – Стара Загора ден по-рано, на 7-ми ноември.
     На тържеството, което се проведе пред сградата на Дирекцията бяха поканени и присъстваха г-жа Гергана Микова, Областен управител на Област – Стара Загора, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада, бригаден генерал Кузмов, Негово високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, кметове на общини в Област - Стара Загора, ръководители на съда и прокуратурата.
     Приветствия към служителите на полицията поднесоха директорът на ОДМВР – Стара Загора, старши комисар Георги Хаджиев и Областният управител на област – Стара Загора, г-жа Гергана Микова.
    Прочетени бяха получените до момента поздравителни адреси от Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприaн отслужи тържествен водосвет за здраве и благоденствие на служителите от ОДМВР – Стара Загора.
    Във връзка с празника за проявен професионализъм при изпълнение на конкретна служебна задача  от директора на ОДМВР – Стара Загора с отличие „Обяваване на благодарност с парична награда“ е награден инспектор Димитър Паскалев Дечков, служител в сектор „Икономическа полиция“, а с отличие „Обяваване на благодарност“ са наградени още 49 полицейски служители на дирекцията от различни нейни структурни звена.

07 ное 2017

СЕДЕМ ВАЖНИ ПРАВИЛА С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ТВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЗИМАТА

ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1).
Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).
- Велосипедът трябва да е с изправни:
 Спирачки;
 звънец (чл. 79, т. 1 и 2).
Глобата е между 20 и 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4 (150 лв.); чл. 180, ал. 1, т. 1 (от 20 до 150 лв.) или чл. 183, ал. 3, т. 7 (30 лв.).

ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ
Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).
Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).

ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ
- Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).
- Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).
- ЗАБРАНЕНО Е движението по пътищата с гуми с шипове, а
- Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ
- Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).
Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).
- Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш:
 два бели или жълти светлоотразителя отзад;
 през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).
- При движение с велосипед трябва да имаш:
 устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад;
 бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата (чл. 79, т. 3 и 4).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 4).

ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш:
 обезопасителен триъгълник;
 аптечка;
 пожарогасител и
 светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- За зимата е препоръчително в МПС да имаш:
 Антифриз;
 резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
 вериги за сняг;
 достатъчно гориво;
 зарядно за акумулатор;
 въже за теглене;
 одеало и др.

ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА
- Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка:
 в тъмната част на денонощието;
 при намалена видимост и
 извън населени места (чл. 80, т. 1).
Глобата е 10 лв. (чл. 183, ал. 1, т. 5).

БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
- Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
- Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
- Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).
- Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).
Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).
- Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).
Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1).

30 окт 2017

График за осъществяване на изнесен прием на граждани в малките населени места на територията на РУ- Казанлък през месец октомври 2017г.

с. Розово, с. Голямо Дряново, с. Горно Изворово, с. Долно Сахране, с. Тъжа, с. Юлиево, с. Осетеново, с. Лява река, с. Турия

18 октомври 2017г.( сряда)
11,00-12,00 - с. Розово, община Казанлък – Началник сектор  „ Охранителна полиция“- гл.инсп.Павлин Коцев

19 октомври 2017г.( четвъртък)

11,00-12,00  - с. Голямо Дряново, общ. Казанлък – Началник сектор „ Охранителна полиция“- гл.инсп.Павлин Коцев

19 октомври 2017г.( четвъртък)
11,00-12,00 -  с. Горно Изворово, общ. Казанлък - Началник РУ-Казанлък - гл.инсп. Стойчо Крачолов

23 октомври 2017г.( понеделник)
11,00-12,00 -  с. Долно Сахране, общ. Павел баня - ВПД Началник УП-Павел баня - ст.инсп.Николай Костов
11,00-12,00 -  с.Тъжа, общ. Павел баня - ВПД Началник УП-Павел баня - ст.инсп.Николай Костов

25 октомври 2017г.( понеделник)
11,00-12,00 - с. Юлиево, общ. Мъглиж - Началник УП-Мъглиж  - Ст.инсп.Пламен Митев

26 октомври 2017г.( четвъртък)
11,00-12,00 - с. Осетеново, общ. Павел баня - ВПД Началник УП-Павел баня - ст.инсп.Николай Костов

30 октомври 2017г.( понеделник)
11,00-12,00 - с. Лява река, общ. Гурково - Началник УП-Гурково - Ст.инсп. Огнян Гавазов

30 октомври 2017г.( понеделник)
11,00-12,00 - с. Турия, общ. Павел баня - Началник РУ-Казанлък - гл.инсп. Стойчо Крачолов

19 окт 2017