МВР

ОД Стара Загора

 

Новини

Институтът по психология отваря възможност за постоянен контакт със служители на МВР и техните близки

Уважаеми колеги,
Актуалната ситуация, в която социалната дистанция е най-важното условие за забавяне разпространението на вируса, поставя пречки пред директното общуване „лице в лице.
Това обстоятелство ни предизвиква да се адаптираме, като потърсим и предложим алтернативни начини за свързване и контакт помежду ни. Затова обявяваме телефони за връзка с нас – психолозите от сектор „Лаборатория Пловдив“ към ИП-МВР.
Създадена е фейсбук – група „Институт по психология - МВР“, където се предоставят материали, насочени към психологическото разбиране на това, което преживяваме в този контекст и някои идеи за справяне (виж линк - https://www.facebook.com/groups/213943819662875/).

Добре дошли сте да се обръщате към психолога на ОДМВР – Стара Загора – както вие, така и всеки от вашите близки. Оставаме заедно!
Телефон за психологична подкрепа на служители и членове на техните семейства:

20 мар 2020

Препоръки към гражданите за предпазване от правонарушения

Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. Същевременно, тази ситуация е „добра среда” за развиване на престъпни намерения.

МВР извежда основни насоки към гражданите, с цел да се предпазят от нежелани престъпни посегателства.

ОСНОВНО ПРАВИЛО – винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв повод!ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СОБСТВЕНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ

ИЗМАМИ

Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, други ще се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса. Не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции, бъдете бдителни!

Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса!

Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи!

Матрицата при телефонните измами е една - по телефона искат пари, схемите са различни.

Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса.ПРИМЕРИ:

Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

Даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Опитайте се да запазите самообладание! Подчертаваме - към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от covid-19 – онлайн или в магазин.

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112!

- игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.!

- в случай на посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти.

При съмнение за опит за неправомерни действия, позвънете на тел.112!КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ

- Използвайте предимно електронни начини на плащане(банкови карти);

- Не носете в себе си големи парични суми;

- Не съхранявайте големи парични средства в домовете си;КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ФИРМИТЕ

- Не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми - по възможност ги депозирайте в банкови институции;

Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти;

- Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми;

- В работещи търговски обекти, при необходимост да бъдат наети допълнително лица за осъществяване на охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

- Обръщайте внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;

- Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.

- Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях.ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ

- Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение;

- Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.

- Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;

- В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата – /ИАЛ/, Комисията за защита на потребителите – /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти – /НСЦРЛП/, или подайте сигнал на тел.112.

19 мар 2020

Генералният секретариат на МОКП Интерпол предупреждава за възможни измами, свързани с COVID-19

     На много места по света престъпници се възползват от момента на паника, за да въведат в заблуждение своите жертви в интернет пространството

     Отчетено е предлагане за закупуване на медицински предпазни средства и другите защитни продукти в много интернет сайтове, фалшиви магазини и акаунти в социалните мрежи. След извършеното заплащане на заявените продукти, неподозиращите жертви не получават нищо в замяна. Това е един вид от финансовите измами, свързани с настоящата здравна криза, докладвани на Интерпол от членовете на световната организация. Съобщава се, че загубите на жертвите достигат много високи суми. Само за един документиран случай те са стотици хиляди долари. Този вид престъпления имат международен характер. Финансовата служба на Интерпол е получила информация от членките на организацията, че жертвите на престъпленията са главно от Азия, а извършителите са локализирани на различни места по света и главно в Европа.
В един от случаите жертва от Азия е направила няколко плащания към различни банкови сметки. По-късно е установено, че банковите сметките са на името на различи лица, замесени в престъпна дейност на територията на Европа. На по-късен етап тези сметки са блокирани, но някои от плащанията вече са били препратени към други банкови сметки и не е било възможно да бъдат проследени.
Друга част от регистрираните престъпления са т.нар. телефонните измами и „фишинг“.
     Сценарият при телефонните измами - извършителите се свързват с жертвите, заявяват, че са представители на клиники и/или медицински служители, съобщават за близки, заразени от вируса и настояват за незабавно превеждане на средства за тяхното лечение.
     При „фишинга“ извършителите използват електронната поща, изпращайки писма от името на национални или международни здравни организации. Целта им е да набавят допълнителна информация за разплащателните средства на жертвите или да ги подлъжат да отворят определени файлове, съдържащи зловреден софтуер. В повечето случай извършителите се представят с имена, близки до действащи компании, интернет сайтове, с цел въвеждане в заблуждение на жертвите.
     Към настоящия момент Интерпол е взела участие в около 30 случая на измами, свързани с COVID-19, извършени на територията на Азия и Европа. Предприети са мерки за блокиране на 18 банкови сметки и замразяване на повече от 730 000 долара. Международната организация е издала лилав бюлетин във връзка с разпространилата се вирусна инфекция.

Препоръки от експертите на ИНТЕРПОЛ за противодействие на този вид престъпления:

· Когато правите поръчка за предпазни средства, използвайки интернет пространството, следва да проверите дали лицето, представящо се за търговец, в действителност е такъв.

- Да се внимава от лъжливи/мними интернет сайтове, тъй като престъпниците много често ползват такива сайтове, които на пръв поглед са като оригиналните;

- Търсете отзиви на предишни клиенти за това дали са получили стоката, както е нейното качество и т.н.;

- Внимайте при извършването на плащания към банкови сметки, които не са на територията на страната на търговеца;

- Ако имате съмнение, че сте жертва на такава измама, незабавно уведомете банката, с цел спиране на плащането;

- Не отваряйте линкове или приложения, изпратени от неизвестни потребители;

- Отнасяйте се внимателно при получаването на e-mail от непознати лица, предлагащи медицинско защитно оборудване.

19 мар 2020

Ст. комисар Николай Хаджиев: Увеличаването на разкриваемостта показва висока ефективност на дейността на дирекцията

Подробен анализ на дейността на ОДМВР – Стара Загора през 2019 г. представи директорът старши комисар Стоян Стоянов.

На годишния отчет на областната дирекция присъстваха заместник- директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Николай Хаджиев, областният управител Гергана Микова, представителите на прокуратурата, съдебната и общинска власт. Старши комисар Хаджиев отбеляза, че постигнатите резултати са много добри. Той подчерта, че тенденцията към увеличаване на разкриваемостта на престъпленията показва висока ефективност на дейността на дирекцията, резултат от добрата екипна работа.
През 2019 г. в ОДМВР - Стара Загора са регистрирани 4323 престъпления - с 62 повече от регистрираните в предходната година. Разкрити са 2208 престъпления . Разкрити са всичките 5 регистрирани през отчетния период довършени умишлени убийства, включително и едно - с огнестрелно оръжие.

Регистрираните измами са намалели значително - от 135 през 2018 г. на 76 през 2019 г., като разкриваемостта им е увеличена от 25,93% на 28,95% - резултат от целенасочения и упорит труд на служителите от ГДНП и ОДМВР в страната за противодействие на телефонните измами.

За поредна година отлична е работата на служителите от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР Стара Загора по отношение на престъпленията, свързани с културно-исторически ценности - образувани са 11 досъдебни производства.

През изминалата година са проведени общо 463 специализирани полицейски операции с участието на служители от охранителна полиция, като в по-голямата си част те са на териториите на малките населени места и по линия на безопасност на движението.

От ОДМВР-Стара Загора отчитат значително намаление на пътнотранспортните произшествия и засилен контрол на полицейските екипи с мобилни системи на местата, определени като участъци с концентрация на пътни инциденти и с висока аварийност.

На годишния отчет на областната дирекция присъстваха заместник директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Николай Хаджиев, областният управител Гергана Микова, представителите на прокуратурата, съдебната и общинска власт. Старши комисар Николай Хаджиев отбеляза, че постигнатите резултата са много добри, като подчерта тенденцията към увеличаване на разкриваемостта на престъпленията. Това показва висока ефективност на дейността на дирекцията, резултат от добрата екипна работа.

06 мар 2020

Областна дирекция на МВР - Стара Загора обявява конкурс за назначаване на държавна служба за 16 вакантни младши изпълнителски

     Областна дирекция на МВР - Стара Загора обявява конкурс за назначаване на държавна служба за 16 вакантни младши изпълнителски, както следва:
- Младши автоконтрольор – 5 (пет) вакантни длъжности;
- Полицай – старши полицай – 2 (две) вакантни длъжности;
- Полицай – старши полицай (водач на патрулен автомобил) – 9 (девет) вакантни длъжности.
      Условия и ред за участие в конкурса на www.mvr.bg/dhr (конкурси /обявени конкурси/на длъжности за държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, съгласно заповед на министъра на вътрешните работи № 8121К-3834/19.02.2020 г).
       Документи за участие в конкурса се подават от 25.02.2020 г. до 16.03.2020 г., включително, в сектор “Координация, административно и правно обслужване и човешки ресурси” към отдел „Административен” при ОДМВР - Стара Загора, адрес гр. Стара Загора, ул. „Граф Игнатиев” № 16, телефони: 042/ 665579, 665 326; 665 320

25 фев 2020