МВР

ОД Стара Загора

 

Полезна информация

Основни „сценарии”, използвани от телефонните измамници и препоръчителни начини на реагиране

Бъдете внимателни!

 

1. „СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ“:
На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който заявява, че е служител на полицията (обикновено се представя за началник), информира Ви, че в момента тече полицейска операция и иска съдействието Ви за задържане на телефонни измамници. Предоставя „собствения си GSM телефонен номер“ за контакт. Обяснява, че измамниците ще Ви се обадят по телефона  и ще поискат да дадете голяма сума пари. Иска да изпълните желанията им и дава указания да хвърлите парите, които са ви поискали през терасата или прозореца на жилището си, след което полицията ще задържи извършителите с веществените доказателства. По-късно сумата ще ви бъде върната в полицейското управление. Ако откажете, може да последват заплахи за наказателно преследване, затова че не сте съдействали. В случай, че изпълните указанията и хвърлите сума пари, тя се взема от непознат човек и контактът с Вас се прекратява.
2.  „КАПАРО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ ИЛИ РАДИАТОРИ“
На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който се представя за Ваш близък или роднина. Същият заявява, че извършва сделка за закупуване на климатици или радиатори (в зависимост от сезона) и е необходимо техниката спешно да бъде капарирана. Моли за съдействие, защото в момента е възпрепятстван, а ако не се плати капарото сделката ще пропадне и той ще изгуби голяма сума пари. Казва, че ще Ви се обади служител на фирмата, от която ще бъде закупена техниката, с когото да се разберете за начина на предаване на исканата парична сума. Малко по-късно получавате обаждане от човек, който се представя за служител на голяма търговска верига, обяснява, че ще изпрати човек със служебен автомобил да вземе капарото и иска да продиктувате точния си адрес и личните си данни.  След предаване на парите на мнимия представител на търговската фирма, контактът с вас се прекратява.
3. „СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”
 На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар непрекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.
4. “ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ”
На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер за да се свържете с  “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да  “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата. Възможно е и да поиска и да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете.
5. „ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”
 На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда(няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни- плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
 Друг вариант е и представянето за близък, роднина или приятел, като в хода на разговора се припознава като такъв, отправя Ви молба за внасяне на капаро за поръчани от него на изгодни цени на климатици или друга бяла или черна техника в размер на няколко хиляди лева. Дава мобилен телефон за връзка с представител на търговската верига за плащане на капарото и обещава, че до края на деня или най късно на следващият, като се върне в града ще възстанови сумата.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:
1. Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно).
2. Свържете се с близките си.
 3. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка,
4. Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.
5. Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
6.Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112.

Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 112 - избира се безплатно от всички телефони.   

ОДМВР - Стара Загора

29 мар 2017

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за ограничаване на пътнотранспортните произшествия по време на
студентския празник – 8 декември 2016 г.

     По време на студентския празник – 8 декември, хора от различни възрасти се отправят на път, за да празнуват. Пътуванията по време на празници са свързани с известни рискове за настъпване на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Често вината е не само на водачите, но и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Основните рискови фактори са: липса на достатъчно шофьорски опит на водача при есенно-зимни условия; превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на рискови маневри; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол водачи. 
     Настроението и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност и опасна агресивност. Усилването на музиката в автомобила е допълнителен рисков фактор за попадане в ситуация за настъпване на ПТП.

     За ограничаване на пътни инциденти „Пътна полиция“ препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:
         
Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.
       Ако празненството ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Помни, че зимата се характеризира с мъгла, заскрежаване, валежи, поледици и други неприятни изненади. Погрижи се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; а светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове.
       Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се изкушавай да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа.
      Шумът от разговори и силната музика в допълнение към приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.
      Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в „състезания”, „гонки” и рискови изпреварвания. Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка да промени начина на шофиране. Помни, че той застрашава директно и твоя живот.
      По пътя към мястото на празника и обратно е задължително да шофира най-опитният водач от компанията. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково.
      Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и напълно освежен. Най-добре е от предния ден да определите кой ще шофира по обратния маршрут, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден.
      Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебай и спреш за почивка край пътя.
      Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план.
    
При необходимост сигнализирай на телефон 112.

 

     Пожелаваме на всички настоящи и бивши студенти приятни празнични дни и безопасно пътуване!Отдел „Пътна полиция“,
Главна дирекция “Национална полиция”
 

 

 


 


 

07 дек 2016

Правила и мерки за пожарна безопасност през есенно-зимния отоплителен сезон

 

През есенно-зимния отоплителен сезон се повишава риска от пожари в бита. Най-често пожарите се причиняват в следствие на неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и от неизправни и непочистени комини. РДПБЗН – Стара Загора напомня, че отговорност за осигуряване на пожарната безопасност има всеки гражданин. Нарушаването на мерките за пожарна безопасност освен големи загуби на дом, имущество и ценности може да доведе и до застрашаване живота на най-близките хора.
През отоплителният сезон се използват различни видове отопление, но каквито и да са те, не трябва да се забравя, че има определени изисквания за безопасно ползване.
При отопление с твърдо гориво трябва да се знае, че неизползваните дълго време комини може да са повредени - с наличие на пукнатини по тях, липсващи или повредени контролни вратички и розетки.
Използването на електрически отоплителни уреди може да доведе до претоварване на електрически инсталации.
При използване на газови отоплителни уреди е необходимо да се спазват указанията на производителя, а бутилките да се зареждат само в специално устроените за целта места.
Възможни са неправилно устройване на локалните отоплителни уреди и използване на нестандартни или неизправни такива, което увеличава опасността от възникване на пожари.
Особено внимание трябва да се обръща на състоянието на електрическите инсталации, изправността, начина на монтаж и използването на отоплителните уреди, състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли.
Ето някои практични съвети, които са полезни за недопускане на пожари през отоплителния сезон:
1. Отоплителните уреди и съоръжения трябва да се проверяват и при необходимост да се ремонтират за осигуряване на пожарната им безопасност;
2. Трябва да се използват само стандартни и технически изправни отоплителни уреди;
3. Комините и димоотводните тръби трябва да се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния период и периодично при необходимост, като се вземат мерки за пожарна безопасност;
4. Комините, предвиждани за скари, фритюрници и други подобни, трябва да се осигуряват с негорими мастни филтри (мазниноуловители), които се почистват периодично съгласно инструкциите на производителите;
 
5. Сушенето и поставянето на материали и оборудване върху уреда и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите, не трябва да се допуска;
6. Категорично е забранена употребата на леснозапалими и горими течности за разпалване на огъня при използване на печки с твърдо гориво за отопление;
7. Повторното запалване на печки с течно гориво, преди те да са се охладили е абсолютно недопустимо;
8. Не трябва да оставяте без наблюдение печки с твърдо, течно и газово гориво, както и други отоплителни уреди (с изключение на тези с автоматичен режим на работа);
9.  Не трябва да разполагате локални отоплителни уреди и на димоотводните им тръби на разстояние, по-малко от 0,5 m от горими и трудногорими материали.
10. Да не се предприема принудително възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи с цел да бъдат почистени по този начин.
Деца и трудноподвижни възрастни хора не бива да бъдат оставени заключени сами вкъщи. В много случаи те нямат реална преценка за рисковете при възникване на пожар, нито възможност да реагират своевременно и адекватно.
Спазването на тези елементарни правила ще осигури безопасността в помещенията, където живеете, работите или пребивавате.
За да получат консултация по въпроси, свързани с пожарната безопасност или за сигнализиране за нарушения на противопожарните правила, гражданите могат да се обаждат на телефони 042/ 665 543, 042/665 563, 042/ 665 540,  а при възникване на пожар – да запазят самообладание и да звънят незабавно на тел. 112. 
Нека бъдем ОТГОВОРНИ към себе си, към близките и домовете си.
Нека предварително осигурим своето спокойствие и вземем необходимите мерки за безопасност.
 

 

 


 


 

15 ное 2016

Практически препоръки по пътна безопасност през учебната 2016/2017 година за деца и юноши

Пътят от дома до училище не винаги е безопасен. Децата и родители се движат по пътното платно като пешеходци, пътници или водачи на пътни превозни средства. В автомобил, на велосипед или мотопед всеки един от нас може да се окаже в риск от попадане в пътен инцидент.
За да се чувстваме в по-голяма безопасност е добре да си припомним следните препоръки:

АКО СИ УЧЕНИК

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя. Там си уязвим, особено ако си сам и не можеш да потърсиш помощ от възрастен.
Затова ПОМНИ:

• АКО ХОДИШ САМ НА УЧИЛИЩЕ
      Си припомни заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
      Припомни си основните правила за движение на пешеходците. Не забравяй, че заради личната си безопасност винаги трябва:
           да пресичаш при зелена светлина на светофара;
           да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци;
           да вървиш по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
      Използвай светлоотразителна жилетка или елементи, които може да закрепиш за облеклото или ученическата си раница.
      Дори да закъсняваш за училище, не нарушавай правилата за движение на пътя, защото лесно може да станеш жертва на катастрофа.
      На оживено кръстовището пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
      ОБСЪДИ с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнеш за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запамети номерата им в телефона си.

• АКО СЕ ПРИДВИЖВАШ ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД
      Преди началото на учебната година заедно с родителите си прегледай техническата изправност на колелото.
      Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
      Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.
     НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ:
           велосипедът е пътно превозно средство, а
           велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
           до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
           когато са навършили 12 години, велосипедистите трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
           за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
      Говори с родителите и с приятелите си за случаи, свързани с пътни инциденти с велосипедисти. Обсъдете и последиците от тях.
      Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
      Дори да закъсняваш за училище, не преминавай при червен сигнал на светофара, защото лесно може да станеш причина за катастрофа и да пострадаш в нея.
      ПОМНИ, че при пътен инцидент трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

 

АКО СИ РОДИТЕЛ

НЕ ЗАБРАВЯЙ, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. На пътя детето е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен.
Затова ПРИЕМИ следните съвети:

•  АКО ДЕТЕТО ТИ Е ПЪРВОКЛАСНИК
      Преди началото на учебната година уточнете най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
      Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.
      Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.
      В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
      Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците.
      Винаги бъди за пример и не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
      При възможност купи светлоотразителна жилетка или елементи, които закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
      ПРЕДВАРИТЕЛНО се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.

• АКО ТИ ВОЗИШ ДЕТЕТО СИ ДО УЧИЛИЩЕ
      Провери изправността на обезопасителната система за деца, която използваш.
      Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо до дома ти и да ти се струва, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
      Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението. Бъди за пример и не допускай компромиси, нарушавайки правилата на пътя.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ ХОДИ САМÒ ДО УЧИЛИЩЕ
      Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
      Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците:
           Настоявай пред детето то винаги да пресича при зелена светлина на светофара.
           Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.
           Обърни внимание на детето си, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
      Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя. Ако направи компромис, може да се окаже жертва на катастрофа.
      Препоръчай на детето си, ако кръстовището е оживено, да пресече с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
      Обсъждайте актуални събития, свързани с пътни инциденти и последиците от тях.
      При възможност закупи светлоотразителна жилетка или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.
      Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва да се обърне детето за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

•  АКО ДЕТЕТО ТИ СЕ ПРИДВИЖВА ДО УЧИЛИЩЕ С ВЕЛОСИПЕД
      Преди началото на учебната година заедно прегледайте техническата изправност на колелото.
      Уточнете заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
      Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите, като  припомниш, че:
           велосипедът е пътно превозно средство, а
           велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
           до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
           когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
           за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
      Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
      Настоявай детето ти винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
      НАПОМНЯЙ на детето си, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това само.

 

АКО СИ ВОДАЧ
НЕ ЗАБРАВЯЙ, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.
Затова ПРИЕМИ следните съвети:

•  АКО СЕ ДВИЖИШ В БЛИЗОСТ ДО ДЕТСКО ИЛИ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ
      Винаги спазвай ограниченията на скоростта. Те са въведени, за да предпазят както децата, така и теб от пътен инцидент.
      Винаги  бъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза да настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила. 
      Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
      Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от пътен инцидент.

• АКО ПРЕМИНАВАШ ПОКРАЙ СПИРКА НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В БЛИЗОСТ ДО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ
      Винаги се движи със скорост под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
      Винаги  бъди в готовност да спреш. Нерядко децата променят решението си в последния момент и неочаквано и изненадващо сменят посоката си на движение, тичайки. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение. 
      Винаги давай предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.   
      Винаги бъди толерантни към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.
      Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
      Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

ПРИ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ ВИНАГИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕШ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.

 

Отдел „Пътна полиция“ –
Главна дирекция „Национална полиция“
Септември, 2016 г.


 

09 сеп 2016

Основни сценарии, които използват телефонните измамници и препоръчителни начини на реагиране

Спешна операция, Внасяне на гаранция, Печалба от томбола или телевизионна игра, Баене и разваляне на магия, Предоставяне на социялни помощи, Наемане на квартира, Заеми на познат

СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ
На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар не прекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

Как да реагирате:
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно).
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.

 


 
ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ
На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер за да се свържете с  “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че Вашият роднина е задържан. Обещава да  “уреди освобождаването му” ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя Ви среща, за предаване на сумата. Възможно е и да поиска и да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете.

Как да реагирате:
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан.
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път.

 

 

ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА
На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда(няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева Ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни- плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.

Как да реагирате:
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112.

 

 

БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ
Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или храна. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на техен роднина е направена магия и те могат да я развалят.
За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на “разваляне на магията” завиват парите или златните накити в кърпа (за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато) и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват.


 

ПРЕДОСТАВЯНЕ НА "СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ” и “РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ ПО ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1000 и 2000 лв. за самоучастие в ремонта.
След като видят мястото, от където възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната), а през това време другият извършва кражба.

 

 

НАЕМАНЕ НА КВАРТИРА
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършват оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което ги чака пред входа.
Показва банкнота от 100 лв. на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.
След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.

 


 

ЗАЕМ НА ПОЗНАТ
На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор, Ви споделя, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.) за да доплати някакво задължение (например ремонт на автомобил). Моли да му услужите, а той после ще Ви закара до вкъщи и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща. 

Как да реагирате:
Не давайте пари назаем, без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на „познатия”.

 

Ако въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 112 - избира безплатно от всички телефони.  


 

27 апр 2016

Препоръки и мерки за безопасност по време на Великденските празници

     ОДМВР – Стара Загора ще проведе множество допълнителни мероприятия за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на предстоящите Великденски празници.
     Ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазни колани, изправността на автомобилите и др.
     Ще се осъществява засилен контрол, регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към масово посещаваните църковни храмове.
     Особено внимание ще бъде обърнато на опазването на обществения ред на територията на туристическите обекти и на големите търговски обекти.

 

     В църковните храмове се провеждат празнични литургии. Ритуалът на Християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете. С цел осигуряване пожарната безопасност на църковните храмове по време на Великденските празници в област Стара Загора служители от Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" извършват тематични проверки, проверени са 45 православни храма, в които ще има богослужения. При тези проверки се обръща особено внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене.
     Извършват се инструктажи по пожарна безопасност на длъжностните лица в храмовете, като се акцентира върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и първоначалните действие при пожар и евакуацията на посетителите. Служителите, осигуряващи денонощно дежурство в РСПБЗН са проучили оперативната обстановка, начините на водоснабдяване и пътищата за достъп. Проверките за организацията и контрола и изпълнението на предписаните мерки за пожарната безопасност продължават и в момента.

    
     ПРИЗОВАВАМЕ ГРАЖДАНИТЕ ДА СЕ ПОГРИЖАТ ЗА СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ, КАТО ИМАТ ПРЕДВИД СЛЕДНИТЕ СЪВЕТИ:

     Пазете се от джебчии
     Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
     Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си с ръка.
     Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. В случай, че сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
     За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112  или направо в РУ “Полиция”. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

     Внимавайте при продажба на животни
     С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни, особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
          - укрепете и осветете стопанските си постройки;
          - запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
          - не оставяйте непознати лица сами в имота по никакъв повод. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да ви отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
          - не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения.
 

     Ако ще отсъствате от дома
     Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
     Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
     Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
     В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
     Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.
     Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки –   също са атрактивни за крадците. Дръжте ги в добре укрепени помещени.
     Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112 или направо в РУ “Полиция”.


     Ако ви предстои  пътуване
    
По време на предстоящите християнски празници, почивните дни, честванията и при пътуванията свързани с тях, нараства вероятността от тежки пътно-транспортни произшествия. Основните рискови фактори са: превишена скорост, неумение да се избира съхраняващата скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, неправилни маневри, управление от неправоспособни и употребили алкохол. Избягването на ситуациите за пътни катастрофи е отговорност основно на водачите, но в голяма степен това е отговорност и на техните спътници.
     Не забравяйте, че празничното настроение и силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.
     Великденските празници предполагат особено настроение и приповдигнато емоционално състояние заради предстоящите срещи с роднини, близки и приятели. Личната безопасност по време на пътуванията е съпроводена със съобразяването на всички участници с правилата за движение по пътищата. По това време на годината на пътя може да настъпят произшествия заради значително увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръстванията, както и заради появилите се след зимата неравности и повреди на пътните платна. Все по-често в движението се включват велосипеди, мотоциклети, мотопеди и каруци. Нови и неопитни водачи добиват смелост заради слънчево и топло време и сядат уверено зад волана. Често неправоспособни безразсъдно рискуват не само своя живот, управлявайки моторни превозни средства. Празничното настроение прави хората склонни към комромиси, поради което дисциплината на водачи и пешеходци рязко се снижава. За това спомага и употребата на алкохол.      За да запазим празничното си настроение и за да не попадаме в рискови ситуации за пътни злополуки, „Пътна полиция“ препоръчва:
    
     ЗА АВТОМОБИЛА

     Преди пътуването за Великден прегледайте изправността на спирачната система, проверете маслото, гумите и светлините.
     Проверете състоянието на чистачките и заредете резервоарчето с миещ препарат.
     Не бързайте за подменяте зимните гуми с летни.
     Ако превозното средство е неизправно, не правете компромиси. По-добре намерете друг автомобил или използвайте алтернативен транспорт – влак, автобус.
     Заредете повече гориво. Може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
     Не забравяйте документите на автомобила.

     ЗА ПЪТУВАНЕТО
     Планирайте отрано, правилно и практично пътуването за Великденските празници. Добре е да използвате светлата част на деня за придвижване. Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварване по пътищата.
     Преди шофиране починете добре. Не пийте алкохол тоне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно хранене преди да седнете зад волана. Това води до сънливост и забавени реакции.
     Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач от семейството /компанията/. Не си поставяйте предварително час за пристигане. Евентуалното закъснеие ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
     При движение по тъмно намалявайте скоростта при превлкючване от дълги на къси светлини. При заслепяване от насрещни фарове веднага намалете скоростта.
Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. Те се появяват на пътя и пред автомобила изненадващо. Внимавайте при преминаване покрай играещи деца.
Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила, без обезопасителни системи /седалки и столчета/. Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.


     ЗА ПЪТУВАНЕТО В КОЛОНА
     При движение в колона не правете опити за изпреварване. Така няма да се придвижите много напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща  дистанция, за да не притесняване водача в автомобила пред вас.
     При по-дълго движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне благоприятна ситуация с добра видимост напред.
     При интензивно градско движение и образувани клони, за да не предизвиквате задръстване, дори да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, ако има неизтеглили се автомобили.
     Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
     При образуване на колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
     Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.


     ЗА ПРАЗНИЦИТЕ
     Ако сте отишли с автомобил на празник, където ще се употребява алкохол, предварително определете кой от компанията ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време. Ако няма желаещ за шофьор, по-добре е да отидете с друг транспорт.
     Не правете компромис със себе си и близките си, предоставяйки под влияние на алкохол или приповдигнато настроение автомобила си на неправоспособен водач. Това може да доведе до трагичен случай. Подсигурете се, като дадете предварително ключовете за автомобила на човек от компанията, който не би допуснал това.
     Приберете автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност неправоспособният си син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.
     Възпрепятствайте управлението на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.
     Ако водачът, който ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, направете му забележкса, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и вие.


     ЗА УСЛОВИЯТА НА ПЪТЯ
     След зимните месеци по всички пътища има неравности и дупки, банкетите са изровени от валежите. При попадане в тях има опасност от повреди по ходовата част на автомобила, а вероятността да загубите управлението и да катастрофирате, е голяма. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравности е опасно.
Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове по време на или след дъжд – тогава неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
     По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това затруднява ориентацията през тъмната част на денонощието. В такава ситуация увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо, със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
     Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място.


     ПРАВИЛА ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ

     Във връзка с подготовката и настъпването на Великденските празници от Регионална Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора обръща внимание на гражданите да се спазват правилата за пожарна безопасност, с цел недопускане на пожари.
     Призоваваме за внимателно боравене със свещите при посещението в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Ако всеки внимава със стоящите в непосредствена близост до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса е минимална.
     Запалените свещи, които се пренасят след църковните церемонии, могат да създадат предпоставки за възникване на пожари. Оставянето им без надзор върху горими предмети или в близост до горими материали може да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето на запалени свещи в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе пожар, са изключително сериозни. Възможно е застрашаване на живота и здравето, както на Вас, така и на Вашите близки, също нанасяне на материални щети.
Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол. Имайте предвид, че възрастните, трудно подвижни хора и децата са най-честите жертви на пожари, затова не ги оставяйте сами в къщи и заключени!     Желаем на всички граждани спокойни празнични дни!
     Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел.112 и в районните управления на полицията  и РД ПБЗН денонощно дежурят хора, готови да Ви помогнат.


 

27 апр 2016

Практически препоръки, свързани със студентския празник - 8 декември

Във връзка със студентския празник – 8 декември, хора от различни възрасти предприемат пътувания до местата за празнуване както в населени, така и в извън населени места. Пътуванията по време на празници често са свързани с рискове от настъпване на различни по тежест пътнотранспортни произшествия (ПТП) по вина и с участието и на водачите на автомобили, и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Основните рискови фактори са: липса на достатъчно шофьорски опит на водача при есенно-зимни условия; превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на мecтността скорост; предприемане на рискови маневри; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни употребили алкохол водачи.

 

Настроението на компанията и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност и опасна агресивност. Високите децибели на музиката в автомобила са допълнителен рисков фактор за попадане в ситуация за настъпване на ПТП.

 

За избягване на пътни инциденти, "Пътна полиция" препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

1. Ако ще празнувате в населеното място, в което живеете или учите, отидете на купона без своя автомобил. Вземете такси или намерете някой да ви закара и да ви върне от заведението.
2. Ако празненството ще е в друго населено място, преценете опита си като шофьор при зимни условия. Помнете, че са възможни валежи, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка и светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност избягвайте шофиране на фарове.
3. Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който вие управлявате, не се изкушавайте да пиете, защото и малките дози и концентрации увеличават значително риска от катастрофа.
4. Шумът от разговори и силната музика, в допълнение към еуфоричното настроение в автомобила, пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятели си да се съобразяват с това.
5. Ако пътувате организирано в група, не се поддавайте на приятелски закачки и въвличане в "състезания", "гонки" и рискови изпреварвания. Ако вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скopocтта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направете му забележка, за да промени начина на шофиране. Помнете, че той застрашава директно и вашия живот.
6. По пътя към мястото на празника и обратно, задължително трябва да шофира най – опитният водач от компанията. Отчитайте факта. че управлението на чужд автомобил, с чийто особености не сте свикнали, е рисково.
7. Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал. Най – добре е от вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне осем часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя.
8. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава тръгнете на път с риск да закъснеете за нещо вече планирано.


 

03 дек 2015

Практически препорики за предпазване на участниците в движението по пътищата от тежки пътнотранспортни произшествия през зимния период

Препоръките са насочени към различните групи участници в движението и целят изграждане на защитно поведение в рискови ситуации през зимния период.

Най-застрашени да пострадат в пътнотранспортно произшествие са пешеходците и особено онези от тях, които са във възрастовата група над 64 години. Най-много злополуки с тях са регистрирани между 17.00 и 20.30 ч., във времето от настъпването на сумрака вечер до сутринта. Причините най-често са комплексни: намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на платното и в същото време – несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.


ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

СТАНЕТЕ ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА!
За своята лична безопасност и за тази на своите деца се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Така отдалече ще бъдете видими за всички на пътя. Може да закрепите светлоотразителни елементи на връхната си дреха или на ръчния багаж.
Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да СТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧЕ, като се ОБОЗНАЧИТЕ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж.

 

НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ!
По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, ИЗЧАКАЙТЕ ГО ДА ПРЕМИНЕ и едва тогава пресечете безопасно.
 Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ!
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да пресичате на осветени участъци от пътя, но дори и тогава БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!

 

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
Не започвайте прибързано пресичане на заледено или заснежено пътно платно дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече.
Помнете, че движението през заледен и заснежен учатък е заначително по-бавно, а в стремежа си да преминете бързо преди автомобила, може да се подхлъзнете и да попаднете под гумите му.
В същото време реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ДВИЖЕНИЕ ПО ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА

 

ПРОЯВЕТЕ ТЪРПЕНИЕ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!
Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. Площта за чакане най-често е заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.
Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай. Опасността от подхлъзване е голяма.
Помнете, че в тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Съществува голяма ОПАСНОСТ ДА НЕ БЪДЕТЕ ЗАБЕЛЯЗАН/А от водача на автомобил, който в този момент заобикаля спрялото превозно средство. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ТЪРПЕЛИВИ НА СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

 

ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!
Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките ви правят по-бавни и трудно подвижни като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате и възприемате обстановката по пътя или улицата.
Помнете, че ушанката и шалът пречат да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Звукът допълнително се поглъща при валеж, особено при обилен сняг. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е САМИ ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ УСЛОВИЯ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ ВАЛЕЖ!

 

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!
Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.
Помнете, че водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи МНОГО ПО-КЪСНО и НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ дори ДА СПРЕ особено ако срещу него светят фаровете на друго превозно средство! Погрешно е да мислите, че шофьорът ще ви види и ще ви заобиколи.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ, а при поява в далечината на фарове на приближаващо превозно средство в една от двете посоки – НЕЗАБАВНО ДА ИЗЛЕЗНЕТЕ ОТ ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛА

 

ПАЗЕТЕ СЕ ПРИ НАМАЛЕНА ВИДИМОСТ!
Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла.
Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА СТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО ДО ОТМИНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА!

 

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЕЛОСИПЕД ИЛИ ДРУГО ДВУКОЛЕСНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО ЗА ПРИДВИЖВАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ!
Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за настъпване на пътни инциденти, често с фатални последици.
Помнете, ако въпреки това сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, че сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. 
Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е при зимни условия ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВЕЛОСИПЕДИ ИЛИ ДРУГИ ДВУКОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА.

 

ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА С ЖИВОТИНСКА ТЯГА ТРЯБВА ДА СА ВИДИМИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО!
Най-често пътнотранспортните произшествия с пътни превозни средства с животинска тяга настъпват заради липсата на светлоотразители, не са редки случаите на пътни инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на пътниците в тях.
Помнете, че всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да оборудвате пътните превозни средства с животинска тяга с необходимите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ, за да са ВИДИМИ за останалите участници в движението.

 

НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!
Не пестете време и средства, за да приведете осветителната система на своя автомобил в пълна изправност.
Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.
Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове.
Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!
Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои и затова трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Ако амортисьорите вече не са ефективни, трябва да бъдат подменени. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

 

БЪДЕТЕ НАЩРЕК В “ТЪМНАТА ЗОНА”!
При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА дотолкова, че ДА МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т. нар. “ТЪМНА ЗОНА”. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.
Помнете, че Е ВЪЗМОЖНО именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука.
Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), не превключвайте веднага на къси светлини.
Помнете, че това ще ви постави в ситуация да се движите на къси светлини в т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, което увеличава риска от пътен инцидент.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ ПРЕВКЛЮЧВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ И ПРИ ПОПАДАНЕ В ТЪМНАТА ЗОНА!

 

ДВИЖЕТЕ СЕ С РАЗУМНА СКОРОСТ В ЗОНАТА НА ВИДИМОСТТА!
При пътуване по тъмно с автомобил бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация.
Помнете, че трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено.
Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно намаляване на скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО
е да изберете такава скорост, която да ви позволи ДА РЕАГИРАТЕ И СПРЕТЕ, БЕЗ ДА ЗАГУБИТЕ КОНТРОЛ НАД АВТОМОБИЛА, В ОСВЕТЯВАНАТА ОТ ФАРОВЕТЕ ЗОНА!

 

ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!
Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат.
Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е преди спирката ДА НАМАЛИТЕ ПЛАВНО СКОРОСТТА И МАКСИМАЛНО ДА УВЕЛИЧИТЕ СТРАНИЧНАТА ДИСТАНЦИЯ от заобикаляния от вас спрял автобус, тролейбус или трамвай. Бъдете в очакване на внезапно пресичане от пешеходец.

 

ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ  ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ  ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!
При управление на автомобила по хлъзгава настилка, покрита с утъпкан заледен сняг, при застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заобикалянето им.
Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.
Не забравяйте, че децата и възрастните често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.
Помнете, че всяка зима има нещастни случаи със загинали при злополуки деца, блъснати от автомобили, когато са се пързаляли по наклонена улица и внезапно, при невъзможност да спрат, са излезли с шейни пред движещи се автомобили на кръстовище в края на своята “писта”.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е, когато шофирате, ДА ПРОГНОЗИРАТЕ ВНЕЗАПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА, а при забелязване на пързалящи се деца НЕЗАБАВНО ДА НАМАЛИТЕ СКОРОСТТА до степен за избягване на всякакъв риск.

 

ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И АКВАПЛАНИНГИ!
Когато вали дъжд и на пътя се образуват големи локви, е налице опасност от попадане в т. нар. аквапланинг. При него гумите не успяват да отведат водата, която се намира между тях и асфалта. Пред гумите се събира вода. Когато налягането на водата надвиши това на гумите, те губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя.
Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да предотвратите попадането на аквапланинг, като често ПРОВЕРЯВАТЕ ГУМИТЕ И ТЯХНОТО НАЛЯГАНЕ; ИЗНОСВАНЕТО ИМ И ДЪЛБОЧИНАТА НА ПРОТЕКТОРИТЕ И КАТО УПРАВЛЯВАТЕ АВТОМОБИЛА СИ ПО-БАВНО И ВНИМАТЕЛНО.

 

ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!
В късна есен  сутрин  много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения.
Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски. 
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да се ДВИЖИТЕ ПРЕДПАЗЛИВО, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА ОЩЕ ПРЕДИ НАВЛИЗАНЕТО ВЪРХУ МОСТ. Вече навлезли в него, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СПИРАЧКИТЕ, а НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

 

БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!
Когато при отрицателни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост, тъй като има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност, на сенчест участък, изведнъж да навлезете  върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня. 
Помнете, че Е ОПАСНО да задействате рязко спирачките и да отнемете изведнъж газта, защото може да загубите управление на автомобила.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е при попадане върху лед да запазите самообладание и ПОСТЕПЕННО И ПЛАВНО ДА НАМАЛИТЕ СКОРОСТТА с помощта на двигателя, при включена предавка.

 

НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО  И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ  НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ!
При първите снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват с часове в задръствания. Затрудненията се дължат основно на неподготвени за зимата автомобили, с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги против буксуване. Мнозина бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, без подготовка за усложения на метеорологичните и пътни условия. Опитът показва, че през зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.
Не разчитайте, че при закъсване в снега автомобилът ви ще бъде теглен с километри; техниката на пътните служби  ще ви изтегли  само до първата отбивка, за да не пречите на движението.
Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана  при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е  крайно наложително!
Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.
Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте като останалите.
Помнете, че причината за колоната  може да е катастрофа, закъсали автомобили или  регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за  разчистване на участъка. Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане  във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага за тяхното изтегляне да се отклонява почистващата техника.
При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти – така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е ДА ИЗПЪЛНЯВАТЕ УКАЗАНИЯТА на пътните полицаи и служителите на пътните служби и ДА НЕ НАВЛИЗАТЕ в участъци при ясен знак, че това не е разрешено! Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им, а и за самите вас!

ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ СЕ ОСВЕДОМЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!

                          
Главна дирекция “Национална полиция” , 2015 г.


 

29 окт 2015