МВР

ОД Бургас

 

Новини

Виждам те. Виждаш ме

   Ученици от гимназията по транспорт в Бургас участваха в демонстрация с камион за безопасно движение на пътя

   Кметът на град Бургас Димитър Николов се включи в международното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“.

   Обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, част от глобалната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме”, се проведе в бургаската Професионална гимназия по транспорт. В него взеха участие над 70 осмокласници.

   Специално участие имаше и кметът на морския град Димитър Николов, който поздрави участниците и им връчи сертификати за завършено обучение.

   „Обучението дава знания и умения на учениците как да се държат на пътя, ако са с велосипед или как да шофират утре, ако на пътя има велосипедист. Това са две много различни ситуации, които изискват и съвсем различни реакции от страна на водачите.“, сподели кметът Димитър Николов.

    Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 70 участника се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

    Инспектор Пеньо Господинов от „Пътна полиция“ – ОДМВР Бургас представи пред учениците правилата за велосипедистите на пътя. Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до 31.08.2019 г. при ТПТП с участието на велосипедисти са загинали 13 участници на пътя и са ранени 245. За миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. За община Бургас от началото на 2019 г. до момента е загинал 1, а ранените са 19.

    “Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

    „От самото начало нашата идея беше да влезем във възможно най-много училища и да обучим възможно най-много ученици, защото много малък процент от тях са се качвали в кабината на камион. Това е практическо знание, което представяме на децата по един много интересен начин. Служителите на Транспрес и Волво поеха с голяма отговорност задачата и съм щастлив, че кампанията набира все по-голяма популярност и в следващия един месец плановете са ни да влезем с камиона в училищните дворове в Кърджали, Свищов и Добрич. Благодаря на Главна дирекция „Национална полиция“, на институциите и общините, с които работим и от които получаваме пълна подкрепа за проекта.“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.

   До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас. През тази учебна година организаторите продължават кампанията и в други училища в страната.

19 сеп 2019

18 медала от Световната купа по джу джицу до 16 години и Отвореното балканско първенство за мъже и жени в гр.Букурещ Румъния

18 медала от Световната купа по джу джицу до 16 години и Отвореното балканско първенство за мъже и жени в гр.Букурещ Румъния завоюваха 13-те състезателите на Централния полицейски карате и джу джицу клуб – Бургас, ръководен от Венилин Русинов и Павел Димитров. Състезателите бяха част от националния отбор на България, взел участие в престижния спортен форум, в който се включиха над 1 400 претенденти от 25 държави.

Със златните медали се окичиха Жанет Ишкиева и Таня Стоичкова в дисциплината файтинг, както и двойката Тана Стоичкова и Павел Петков в дисциплината Дуо. Сребърни медали заслужиха Божидара Христова, Виктор Пеев, Павел Петков , Димо Стоичков и Николай Киров. С бронзови медали се завърнаха Владимир Гайдаров, Ванеса Стоянова, Димитър Цанев, Димо Стоичков.

Най-малките представители на клуба и изобщо в състезанието пет годишните Мелиса Дачева и Чавдар Русинов също се представиха достойно, като по нищо не отстъпваха на своите по-големи опоненти. Те завоюваха бронзови и сребърни медали.

Треньорите на клуба също взеха участие като се качиха на почетната стълбичка на трето място. До края на годината Централния полицейски карате и джу джицу клуб - Бургас ще се включи и в международния турнир „Скопие Оупън” и национална купа в гр. Смолян. Ето и списък на всички медалисти:

 

Чавдар Русинов - файтинг до 10 г. Трето място

Николай Киров - файтинг до 10 г. Второ място

Павел Петков - файтинг до 10 г. Второ място

Димитър Цанев - файтинг до 10 г. Трето място

Таня Стоичкова - файтинг до 10 г. Първо място

Божидара Христова - файтинг до 10 г. Втори място

Мелиса Дачева - файтинг до 10 г. Второ място

Чавдар Русинов и Мелиса Дачева - дуо до 10 г. 3 място

Чавдар Русинов и Николай Киров - дуо до 10 г. Трето място

Таня Стоичкова и Павел Петков - дуо до 10 г. Първо място.

Жанет Ишкиева - файтинг до 14 г. Второ място

Ванеса Стоянова - файтинг до 14 г. Трето място

Димо Стоичков - файтинг до 12 г. 5-то място

Жанет Ишкиева - файтинг до 12 г. Първо място

Ванеса Стоянова - файтинг до 12 г. Трето място

Таня Стоичкова - файтинг до 12 г. Трето място

Владимир Гайдаров и Димо Стоичков - дуо шоу 14 г. Трето място

Виктор Пеев и Димитър Гочев - дуо шоу 14 г. Второ място

Ванеса Стоянова и Димо Стоичков - дуо шоу 12 г. Второ място

18 сеп 2019

На 19 септември в Професионална гимназия по транспорт гр. Бургас ще се проведе обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.”

        На 19 септември в Професионална гимназия по транспорт гр. Бургас ще се проведе обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.” за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя. 

         В теоретичната част на обучението учениците ще бъдат запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Експерти от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Бургас ще запознаят участниците с правилата за велосипедистите на пътя. В практическата част децата ще имат възможност да се качат в кабината на камион, за да могат лично да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

         В събитието ще вземе участие кметът на град Бургас г-н Димитър Николов.

Каним Ви на 19 септември (четвъртък), в 10:20 часа, в двора на Професионалната гимназия по транспорт (адрес: гр. Бургас, ж.к. Лазур, бул. „Демокрация“ №5), за да представим пред Вас програмата “Виждам те. Виждаш ме”. На място ще можете:

  • Да получите актуалната статистика за ПТП с велосипедисти у нас

     

  • Да разберете кои са основните рискови ситуации между велосипедисти и камиони на пътя

     

  • Да се запознаете с основните препоръки и практични съвети в програмата “Виждам те. Виждаш ме.”

     

  • Да присъствате на демонстрацията на “мъртвите точки”, в която учениците сами ще проверят къде са и къде не са видими в огледалата за шофьора на камиона

Образователната кампания „Виждам те. Виждаш ме.“ е разработена от Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители-професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Той е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

 

За контакти : Ива Станчева, тел. 0889214999, [email protected]

18 сеп 2019

Честване професионалния празник на огнеборците

   За отбелязване Седмицата на пожарната безопасност и честването на Професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР – 14-ти септември, за времето от 09 септември до 13 септември във всички районни служби за Пожарна безопасност и защита на населението в областта са предвидении дни на отворените врати. Церемонията по награждаване на отличените в областния етап на международния конкурс „С очите си видях бедата” ще се проведе на 12.09.т.г. от 10.15 ч. в клуба на втория етаж на Регионална дирекция „ПБЗН” – Бургас, а пресконференцията с представителите на журналистическата общност ще от 11.00 ч. на 12.09.т.г.

   Официалната церемония по почитане паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци, чрез поднасяне на венци и цветя на паметната плоча, ще се проведе от 11.30 ч. на 12 септември пред сградата на Регионална дирекция ПБЗН – Бургас. Планувано е срещата с ветераните – огнеборци да стартира от 16.30 ч. на 12.09.т.г. в клуба на втория етаж на Регионалната дирекция.

    Възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас с разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации  пред жители  и гости на Бургас ще се проведе на площада пред паметника-мемориал „Пантеона” на 12.09.т.г. от 18.00 ч.

 

11 сеп 2019

Голямо количество наркотици и пари са намерени и иззети при проведена специализирана полицейска операция на територията на Бургас и Поморие.

         Голямо количество наркотици и пари са намерени и иззети при проведена специализирана полицейска операция от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Специализираните полицейски сили, протекла на територията на Бургас и Поморие.

         Задържани са двама криминално проявени поморийци / единия на 30, а втория на 28 години/. Непосредствено преди осъществяване на сделка по покупко-продажба на наркотици в к-с „Меден Рудник” е задържан 30 годишния помориец, придвижващ се с л.а. „Форд”, с бургаска регистрация. В автомобила са открити 12 пликчета с бяло прахообразно вещество, реагирало при направения полеви наркотест на кокаин. Помориецът е задържан за срок от 24 часа. При претърсване на дома му, разположен на поморийската улица „Проф. Стоянов” са намерени и иззети близо 55 грама кокаин, две електронни везни, четири разфасовани пликчета с кокаин и сумата от 16 000 лв.

Паралелно с това е извършено и претърсване в бургаска фитнес зала, разположена в подлеза на БСУ, където е задържан 28 годишен криминално проявен помориец. Открит в пликче е грам кокаин, както и въздушен пистолет, за който до момента не са представени никакви документи. Помориецът също е задържан за срок от едно денонощие.

Процесуално-следствените действия по установяване на взаимоотношенията между двамата задържани мъже продължава. Материалите по образуваното досъдебно производство ще бъдат докладвани в Бургаска окръжна прокуратура.

03 сеп 2019

Нива, засята с конопени растения и голямо количество суха зелена тревна маса /марихуана/, бяха открити в землището на созополското село Зидарово.

Нива, засята с конопени растения, както и голямо количество суха зелена тревна маса / марихуана/, бяха открити при проведена специализирана полицейска операция в местността «Смесици» в землището на созополското село Зидарово. В операцията участвали служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас съвместно със служители от «Специализираните полицейски сили», бургаската жандармерия, отдел «Разследване», сектор «Базова научно-техническа лаборатория» и Първо, Четвърто и Пето Районни управления – Бургас.

Установено е, че на нивата, разположена върху парцел от 2 600 кв.м., от двама криминално проявени братя / на 32 и 38 години/ се отглеждат конопени растения, съдържащи високорискови наркотични вещества. При последвалите процесуално-следствени действия са фиксирани над 2 500 растения с различна височина между 1,5 и 2,5 метра. Открита е напоителна система, състояща се от три горивни генератора, множество маркучи и кранове с различна големина, имащи за цел да изпомпват вода от разположен в близо естествен водоизточник, с която да се напоява нивата. Иззети са и множество лопати, кирки, вили, чували със земеделски торове и др. В непосредствена близост до нивата са открити две заграждения, пригодени за «сушилни», от които са иззети близо 40 растения. Установено е и помещение с голямо количество суха тревна маса / канабис/. Провеждат се мероприятия за установяване съпричастността на лица относно държането и разпространението й.

Спрямо двамата братя за констатираното престъпление e повдигнато обвинение. По случая е образувано досъдебно производство и материалите са докладвани в Районна прокуратура - Бургас.

02 сеп 2019

Постоянна мярка „задържане под стража” определи състав на Бургаския районен съд спрямо двама криминално проявени и осъждани варненци

Постоянна мярка „задържане под стража” определи състав на Бургаския районен съд спрямо двама криминално проявени и осъждани варненци, които на 27.08.т.г. извършили кражба на вещи от джип „Нисан Терано”, със старозагорска регистрация, паркиран на южния плаж в кв. „Сарафово“.

В резултат на бързите полицейски действия, предприети от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Пето Районно управление – Бургас буквално за часове е установена самоличността на извършителите на деянието – това са двама варненци / на 40 и 51 години/, които придвижвайки се с л.а. „Дачия Логан”, с варненска регистрация, се опитали да напуснат област Бургас, но са задържани със съдействието на полицейските служители от Районно управление – Поморие в района на разклона за с. Каменар, общ. Поморие.

При извършено претърсване в купето на ползвания от мъжете лек автомобил „Дачия Логан” са намерени и иззети откраднатите от джипа „Нисан терано” : 550 лв., 110 турски лири, 15 купона за храна с номинал от 1 лв. и един купон за храна с номинал от 2 лв., собственост на семейство старозагорци. Открити са и три мобилни телефона, само в един от които е имало СИМ-карта.

Допълнително са проведени разпити на свидетели и разпознаване на лицата. Иззети са записи от камери за видео-наблюдение от видеоцентъра при Община Бургас. Първоначално двамата варненци са задържани за срок от 24 часа със заповед за полицейско задържане, а впоследствие след повдигане на обвинение за извършено престъпление по чл. 195 ал. 1 т. 4 от НК, мярката им на задържане е удължена за срок от 72 часа.

На 29.08.т.г. късно следобед състав на Бургаския районен съд определи за двамата извършители на взломната кражба на вещи най–тежката мярка „задържане под стража“. Работата по случая продължава от служители при Пето Ройонно управление - Бургас и служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР - Бургас.

30 авг 2019