МВР

ОД Бургас

 

Новини

Акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Във връзка с ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през 2019 г. и с цел опазване живота и здравето на децата през ваканционния летен период в периода юни - август, на територията на цялата страна се провежда акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, в която активно се включват служителите от „Пътна полиция”.

На база статистически данни от изминалите години е видно, че за периода :

 • от 01.06.2017 г. до 31.08.2017 г. на територията на ОДМВР - Бургас са настъпили общо 25 тежки ПТП с 30 ранени лица до 18 г. възраст. По вид на ПТП са както следва:

   

  1. С пострадал пътник са реализирани 15 тежки ПТП с 20 пострадали

   

  1. С участие на велосипедисти са реализирани 5 тежки ПТП с 5 пострадали

   

  1. С пострадали пешеходци са реализирани 5 тежки ПТП с 5 пострадали

   

   

   

 • от 01.06.2018 г. до 31.08.2018 г. на територията на ОДМВР - Бургас са настъпили общо 28 тежки ПТП с 31 ранени лица до 18 г. възраст. По вид на ПТП са както следва:
 1. С пострадал пътник са реализирани 13 тежки ПТП с 15 пострадали

   

 2. Сучастие на велосипедисти са реализирани 3 тежки ПТП с 3 пострадали

   

 3. С участие на пешеходци са реализирани 10 тежки ПТП с 11 пострадали

   

 4. Като водач на пътно превозно средство са настъпили 2 тежки ПТП с 2 пострадали

Видно от данните е, че през 2018 г. се наблюдава спад на настъпилите тежки ПТП с пострадал пътник с два пътни инцидента, намалили са се катастрофите с велосипедисти с два случая, но са се увеличили ПТП с участието на пешеходци с пет пътни инцидента, при които броя на пострадалите също се е увеличил с шестима.

За времето от 01.01.2019 г. до 31.05.2019 г. на територията на ОДМВР – Бургас са настъпили общо четири тежки ПТП с участие на лица до 18 годишна възраст с три пострадали и един загинал. От тях едно ПТП е с участието на велосипедист, едно ПТП е с пострадал пътник в автомобил и две тежки ПТП с участие на пешеходец, при които има един ранен и едни загинал.

Във връзка с предприетата превантивна кампания, целяща недопускане на  тежки ПТП с деца по време на лятната ваканция и свеждане до минимум причиняването на телесни повреди и смърт, от „Пътна полиция” разпространяват следните съвети :

 

ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ

 

1. Върви по тротоара

2. Използвай подлезите и надлезите

3. Ако няма тротоар, се движи срещу колите и най-вляво по банкета

4. Пресичай на пешеходна пътека, но винаги се оглеждай в двете посоки

5. Убеди се, че шофьорът те е видял и разбрал, че ще пресичаш. Едва тогава премини

6. Пресичай улицата бързо

7. Пресичай само на зелено

8. Дори светофарът да свети зелено, се огледай за приближаващи коли

9. Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш

10. Ако си със слушалки в/на ушите, намали звука, за да чуваш страничните шумове

11. Ако си навършил 12 години и ползваш тротоара или пешеходната пътека, слез от колелото и го бутай

12. Поставяй светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато вървиш пеша в тъмното

 

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ

1. Преди маневра използвай ръцете си, за да укажеш намерението си посоката на движение (тръгване, завиване, заобикаляне или спиране)

2. Използвай огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива

3. Оглеждай се често, за да знаеш кой още е на пътя

4. Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години

5. Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години

6. Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители

7. Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града

8. Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото

9. Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него

10. Използвай велоалеята, ако има такава 

11. Не се хващай (дръж) за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно. Ако се движи, може внезапно да ускори.

12. За ролерите, кънките, тротинетките, скейтбордовете, ховърбордовете и други подобни средства за придвижване важат правилата за движение с велосипед


ЗА ШОФЬОРИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

1. Управлявай автомобил, мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)

2. Шофирай трезвен. Не се дрогирай

3. Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш

4. Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена пътна такса (при управление извън населените места)

5. Използвай обезопасителен колан/ защитна каска

6. Приканвай пътниците да използват обезопасителен колан/ защитна каска

7. Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия

8. Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците

9. Не се разсейвай, докато шофираш (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.)

10. Бъди толерантен към останалите

11. Не предоставяй моторното превозно средство на неправоспособни водачи

12. Ако си неправоспособен, но имаш навършени години за дадена категория МПС, запиши се на курс, яви се на изпит и придобий правоспособност


ЗА ПЪТНИЦИ

1. Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)

2. Пътувай при трезвен и недрогиран водач

3. Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска

4. Не стой на място, което пречи на водача да контролира превозното средство

5. Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката

6. Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години

7. Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка

8. Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара

9. Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца

10. Бъди взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска

11. Бъди критичен към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила

12. Помни, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници

26 юни 2019

Организация на движението за автомобили в Бургаския траурен парк на Черешова задушница на 15.06.2019 г.

Във  връзка с провеждане на Черешовата задушница, на 15.06.т.г. / събота/ движението за автомобили в Бургаския траурен парк ще бъде организирано еднопосочно, като същите ще влизат през източния вход / до бензиностанция “Петрол”/ и ще излизат през южния - ул. ”Транспортна” / главен вход/.

Поради извършвания ремонт на бул. “Димитър Димов“ движението по ул.“Транспортна“ в посока ВХТИ няма да бъде отклонявано / касае се за участъка от кръговото движение до бензиностанция “Петрол” на влизане в Бургас от Варна/.

Полицейските служители ще бъдат разположени по пешеходните пътеки, като ще подпомагат и осигуряват безопасното преминаване на пешеходци. За целта ще спират временно и при необходимост движението на МПС. По възможност, преминаването на пешеходци ще се извършва организирано на групи, като същото ще бъде съобразено със сигналите на светофарните уредби в близост, за да се избегне допълнително затрудняване на трафика.

Приканват се водачите на МПС и пешеходците да проявяват толерантност към останалите участници в движението и да спазват разпорежданията на полицейските служители!

14 юни 2019

Призово място за бургаския отбор на Републиканското първенство по плуване

Призовото първо място на Републиканското първенство по плуване за служители на МВР, приключило на 12.06.т.г. във Варна, завоюва бургаския отбор с капитан Кирил Ватев – старши полицай в сектор „Охранителна полиция” към Второ Районно управление – Бургас.

В спортната надпревара се включиха близо 60 състезатели от цяла България, като бургаския отбор участва със седем състезатели. В индивидуалните дисциплини спортистите премериха сили в : „50 и 100 м. свободен стил”, „50 и 100 м. брус”, „50 м. бътерфлай”, „50 м. гръб” и „100 м. съчетано плуване”. Отборните дисциплини включваха щафетите „ 4х50 ч. свободен стил за мъже”, „40х50 ч. смесена щафета за мъже” и „4х50 м. миксова щафета две жени и двама мъже свободен стил”.

Борбата за призовото място бе особено ожесточена, като към върха се бе устремил и отбора на Академия на МВР. Същият остана подгласник на отбора на ОДМВР – Бургас въпреки добрите резултати, показани от кадетите.

На Републиканското първенство по плуване за служители на МВР бургаския отбор завоюва общо 38 медала, от които 9 златни, 21 сребърни и 8 бронзови. Според капитана на обора Кирил Ватев до края на годината предстои и друга втора голяма битка, този път през септември месец в Милано, Италия, където спортната чест на България ще бъде защитавана на Европейското състезание по плуване за служители от вътрешните ведомства на страните членки на ЕС.

13 юни 2019

Въвеждане на временна организация на движението заради ремонта на бул. "Димитър Димов"

Стартиралият първи етап от предвидения ремонт на бул. „Димитър Димов” налага въвеждането на временна организация на движението в дните до 15 юни.

През това време ще се работи в участъка от кръговото кръстовище с ул. „Транспортна” до кръстовището с ул. „Димитър Аврамов” ( до хотел „Фаворит”), като се затварят платната за движение от страната на ж.к. „Изгрев”. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в пътните платна откъм морето. 

Предвидено е фрезоване на стария асфалт, полагане на нов и рехабилитация на амортизираните водоотвеждащи съоръжения. Ремонтът ще надгради реализираното през 2018 г. ново по-добро осветление на булеварда, като за целта бяха издигнати нови стълбове и прокарана нова подземна кабелна мрежа.

ОДМВР - Бургас призовава шофьорите да спазват въведената временна организация на движение!

06 юни 2019