МВР

ОД Бургас

 

Новини

16-ти септември - Ден без загинали на пътя

Днешният 16-ти септември е обявен за Ден без загинали на пътя, като ще бъде отбелязан не само на територията на България, а и във всички страни, членуващи в Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL).

Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS), които тази година ще бъдат в седмицата от 16 до 22 септември. Мотото на превантивната акция е „Остани жив! Пази живота!”, като идеята е, че за жертвите на пътя отговорността е на всички, като призива е за внимание при участие в движението по пътищата, защита, както на себе си, така и на другите от пътни инциденти и вреди.

Тази година акцентът ще е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти. Този проблем,  като причина за произшествия, не се отнася само до водачите, а и до пешеходците, и пътниците, които с поведението си може да провокират рискова ситуация.

За успешното провеждане на кампанията Дни на безопасността на пътя и Деня без загинали на пътя – 16 септември, полицейското присъствие по автомагистралите, главните пътища, основните пътни артерии, водещи към по-големите населени места, както и в населените места, ще бъде засилено, като ще се следи основно за спазване забраните за използване на мобилен телефон при управление на индивидуално електрическо превозно средство, спазване забраните за ползване на мобилен телефон при управление на МПС без устройството „Свободни ръце”, ползване на обезопасителни колани от водачи и пътниците в моторните превозни средства, ползване на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и проверки за ползване на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите. 

16 сеп 2020

Инспектор Радостина Николова - медалист в Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканското първенство по карате за служители на МВР

Призовото второ място в Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканското първенство по карате за служители на МВР, проведено в Кранево, бе завоювано от дългогодишния състезател и медалист от ОДМВР – Бургас – инспектор Радостина Николова. Същата съвместно с младши инспектор Станислава Петкова от Пето Районно управление – Бургас се представиха в единствената женска двойка на престижното състезание в надпревара с множество участници от 23 дирекции на вътрешното министерство.

В състезанието ОДМВР – Бургас бе представена и от двойката мъже - Венилин Русинов и Милен Джиналийски, дългогодишни състезатели по полицейска лична защита.

За тандема Николова/Петкова това беше първо участие в дисциплината „Полицейска лична защита”, където се състезават само мъжки и смесени двойки.

В дисциплината „кумите”, категория „Open” Радостина Николова завоюва второ място, с което донесе отличие за Бургаската дирекция.

Радостина Николова е инструктор към „Централен полицейски карате и джу-джицу клуб“. От началото на миналата година клуба започна активно провеждане на мероприятия с насоченост „самозащита за жени“ в цялата страна. Николова и колегата й Калоян Димов планират създаването на група за лична самозащита за жени и изграждане на специални физически качества, която ще е уникална за Бургас.

Освен това на 10 и 11 октомври Бургас ще е домакин на Държавното първенство по джу-джицу и турнир по карате за деца под наслов „Млади приятели на полицията“, като състезанията ще се провеждат в спортния комплекс към Математическата гимназия.

14 сеп 2020

Пътен инцидент на ул. "Хаджи Димитър" в Айтос

На 11.09.т.г. около 12.40 ч. на ул. "Хаджи Димитър" в Айтос възникна пътен инцидент, при който товарен автомобил "ДАФ" с полуремарке, с бургаска регистрация, управляван от 51 годишен несебърлия, движещ се от Руен в посока кръговото движение, по неустановени до момента причини в района на Автогара - Айтос отнема предимството и допуска ПТП с пресичаща по пешеходна пътека пешеходка, след което блъска намиращите се по ул. "Хаджи Димитър" и вероятно изчакващи червения сигнал на светофара седем пътни превозни средства / освен леки автомобили, сред тях има и микробус/.

От инцидента джип "Тойта рав 4", с търговишка регистрация се самозапалва, като пътуващата на задната седалка 28 годишна жена от Търговище загива на място. Към момента в посока УМБАЛ - Бургас са откарани множество пострадали, чието здравословно състояние е в процес на изясняване.

Айтоската улица "Хаджи Димитър" / от Автогара - Айтос до кръговото кръстовище/ е затворена за движение, като на място работят полицейски екипи от сектор "Пътна полиция" ОДМВР - Бургас, Районно управление - Айтос и служители от "Пожарна безопасност и защита на населението" - Айтос. Предстои извършване на оглед на местопроизшествието. Пътният трафик в посока от и за Руен се извършва през обходен маршрут.

Причините за инцидента са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

11 сеп 2020

С тържествена церемония в присъствието на кметовете на общините Созопол и Сюлоолу, Република Турция, официално бе открита обновената сграда на Участък „Пожарна безопасност и защита на населението” – Созопол

С тържествена церемония в присъствието на кметовете на общините Созопол и Сюлоолу, Република Турция, официално бе открита обновената сграда на Участък „Пожарна безопасност и защита на населението” – Созопол, явяваща се етап от проекта „Информирани, обучени и екипирани” по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция.

Проектът е изпълняван в последните няколко месеца от представители на крайморската община и турската страна, като освен реновиране сградата на противопожарната служба в Созопол, са закупени два високопроходими автомобила, както и лични предпазни средства и техника за доброволните формирования в Созопол и огнеборците. Предстои ремонт на сградите на пожарните служби в Бургас и Малко Търново, като следващи етапи на проекта, които предстои да приключат до края на 2020 година.

Началникът на Първа противопожарна служба – Бургас главен инспектор Николай Николаев, отговарящ за Участък ПБЗН – Созопол, благодари на генералния консул на Турция в Бургас – г-жа Селен Гюзел за оказаната подкрепа, като си пожела и нови възможности за бъдещо сътрудничество. Николаев благодари на кмета на Община Созопол – г-н Тихомир Янакиев, на председателя на Общинския съвет – г-н Георги Пинелов, както и на управителя на строителната фирма, реализирала проекта – г-н Николай Николов. 

От своя страна генералния консул на Турция – г-жа Селен Гюзел заяви, че „България е наш приятел, съсед и съюзник. Програмата за трансгранично сътрудничество е една от важните сфери за съвместните отношения, като до сега партньорствата са били по десетки проекти в областта на туризма, образованието и околната среда. Сегашният проект обаче поставя на преден план подходите, насочени към здравето и живота на хората, като това се явява и вид солидарност в борбата с пандемията, обхванала целия свят”.

Своите благодарности и впечатления от бързата реализация на действията по подобряване работната среда на созополските огнеборци, както и по екипирането им за работа в рискови ситуации, изразиха кмета на Община Созопол – г-н Тихомир Янакиев и кмета на Община Сюлоолу – г-н Мехмет Орманкъран.  

10 сеп 2020